Page 37 - GULLKANTET FREMTID
P. 37

2.    3.



                     jobbjakt og fast bestemt på en jobb innen   mer naturvitenskaplige fag før hun tar en   publisert på både fransk og engelsk. Hun ble
                     sjømatnæringen.                  eventuell master senere.         også med bedriften til fi skerimessen i Brussel,
                       -Jeg tenkte å jobbe før jeg tar master, og                      der hun møtte veldig mange norske bedrifter.
                     få jobberfaring, samtidig som jeg tar noen   Steg inn i næringen    -Jeg fi kk mange spørsmål fra dem om jeg
                     fag for å komme inn på en eventuell master   Siste semester på bachelor var hun i en   hadde jobberfaring, og om jeg hadde jobbet
                     senere, forteller Ida. Hun deltok på Aqua-Nor   lengre praksis ved Pomona Foodtrade, en av   på fi skebruk eller anlegg. Tilbakemeldingen
                     der hun og fl ere studenter var på «speeddate»   Frankrikes største fi sk og sjømatimportører.   jeg fi kk var at utdanning var bra, og erfaring
                     med en rekke bedrifter. Nå er hun i full gang   Bedriften importerer mye fi sk fra Norge, som   fra næringen teller mye. Men jeg synes at
                     med å skrive søknader.           distribueres videre til hoteller, restauranter   det å jobbe med kvalitet og ferskhet til fi sk
                       -Jeg fi kk mange positive tilbakemel-  og catering i Frankrike. Her fi kk hun jobbe i   var spennende, og noe jeg kunne tenke meg
                     dinger, men jobbmarkedet er litt vanskelig   selve sjømatavdelingen, og var på en måte   jobbe videre med det. Det handler bare om å
                     selv om det ikke er en vanskelig næring. De   «trainee» i bedriftens kvalitetsavdeling. Store   få første fot inn i næringen. ■
                     fl este vil ha noen med erfaring.  trailere med fi sk kom daglig inn, og hun fi kk
                       Ida vokste opp på en øy utenfor Ålesund,   snakke med leverandørene i Norge.
                     og både hennes far og bror er maskinister og   -Planen var å være utplassert på salgs-
                     sjøfolk. Båt og sjøliv har bestandig vært en   avdelingen der, siden det er salg og eksport   1. Ida Helene Holen med god utsikt
                     del av oppveksten, men hun sier det hadde   jeg vil jobbe med, men det ble for komplekst   over Paris, som ligger et par timers
                     ikke noe å si for valg av utdanningsvei.  siden ingen snakket engelsk. Derfor gikk jeg   togtur unna Boulogne-sur-Mer. I høst
                       -Jeg fant egentlig ut at den marine nærin-  inn i et prosjekt med ledelsen, som mente jeg   startet hun på videre studier innen
                     gen var spennende å gå inn i. Vi eksporterer   ville lære mer praktisk ved å få mer kunn-  sjømat, marine ressurser og akvakultur
                     veldig mye fi sk og sjømat, så det kunne være   skap om produktene deres. Jeg fi kk ansvar   ved NTNU i Trondheim. FOTO: EIRIK EVENSEN.
                     interessant. Jeg valgt studiet i Bodø for jeg   for å lage et produkthefte, som omhandlet
                     kunne tenke meg å gå mot eksportmarkeds-  arter, størrelse og produkter, og måtte ta en   2. Siste semester var Ida Helene i
                     føring, og samtidig se litt av Nord-Norge.   del bilder av produktene, sette de sammen til   praksis hos den franske sjømatbedriften
                     Jeg har også interesse for språk, og vil helst   et hefte som de ga til kundene sine, forteller   Pomona Foodtrade. Her var hun
                     jobbe internasjonalt, forteller hun.  Ida videre. Hun fi kk veldig god respons fra   ansvarlig for et eget produktprosjekt.
                       Samtidig syntes hun det var veldig   ledelsen, selv om det var krevende arbeid.  PRIVAT FOTO.
                     interessant å lære om laks og oppdrett,   -Jeg måtte lære meg om fotoutstyret
                     ettersom hun ikke har hatt praksis innen   deres og fi kk lære språket siden jeg måtte   3. Her sjekker Ida kvaliteten på laks fra
                     havbruk fra tidligere. Derfor velger hun nå   intervjue ansatte på bedriften. Heftet ble   Norge. PRIVAT FOTO.



                                                                                                               37
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42