Page 37 - GULLKANTET FREMTID
P. 37
2. 3.
jobbjakt og fast bestemt på en jobb innen mer naturvitenskaplige fag før hun tar en publisert på både fransk og engelsk. Hun ble
sjømatnæringen. eventuell master senere. også med bedriften til fi skerimessen i Brussel,
-Jeg tenkte å jobbe før jeg tar master, og der hun møtte veldig mange norske bedrifter.
få jobberfaring, samtidig som jeg tar noen Steg inn i næringen -Jeg fi kk mange spørsmål fra dem om jeg
fag for å komme inn på en eventuell master Siste semester på bachelor var hun i en hadde jobberfaring, og om jeg hadde jobbet
senere, forteller Ida. Hun deltok på Aqua-Nor lengre praksis ved Pomona Foodtrade, en av på fi skebruk eller anlegg. Tilbakemeldingen
der hun og fl ere studenter var på «speeddate» Frankrikes største fi sk og sjømatimportører. jeg fi kk var at utdanning var bra, og erfaring
med en rekke bedrifter. Nå er hun i full gang Bedriften importerer mye fi sk fra Norge, som fra næringen teller mye. Men jeg synes at
med å skrive søknader. distribueres videre til hoteller, restauranter det å jobbe med kvalitet og ferskhet til fi sk
-Jeg fi kk mange positive tilbakemel- og catering i Frankrike. Her fi kk hun jobbe i var spennende, og noe jeg kunne tenke meg
dinger, men jobbmarkedet er litt vanskelig selve sjømatavdelingen, og var på en måte jobbe videre med det. Det handler bare om å
selv om det ikke er en vanskelig næring. De «trainee» i bedriftens kvalitetsavdeling. Store få første fot inn i næringen. ■
fl este vil ha noen med erfaring. trailere med fi sk kom daglig inn, og hun fi kk
Ida vokste opp på en øy utenfor Ålesund, snakke med leverandørene i Norge.
og både hennes far og bror er maskinister og -Planen var å være utplassert på salgs-
sjøfolk. Båt og sjøliv har bestandig vært en avdelingen der, siden det er salg og eksport 1. Ida Helene Holen med god utsikt
del av oppveksten, men hun sier det hadde jeg vil jobbe med, men det ble for komplekst over Paris, som ligger et par timers
ikke noe å si for valg av utdanningsvei. siden ingen snakket engelsk. Derfor gikk jeg togtur unna Boulogne-sur-Mer. I høst
-Jeg fant egentlig ut at den marine nærin- inn i et prosjekt med ledelsen, som mente jeg startet hun på videre studier innen
gen var spennende å gå inn i. Vi eksporterer ville lære mer praktisk ved å få mer kunn- sjømat, marine ressurser og akvakultur
veldig mye fi sk og sjømat, så det kunne være skap om produktene deres. Jeg fi kk ansvar ved NTNU i Trondheim. FOTO: EIRIK EVENSEN.
interessant. Jeg valgt studiet i Bodø for jeg for å lage et produkthefte, som omhandlet
kunne tenke meg å gå mot eksportmarkeds- arter, størrelse og produkter, og måtte ta en 2. Siste semester var Ida Helene i
føring, og samtidig se litt av Nord-Norge. del bilder av produktene, sette de sammen til praksis hos den franske sjømatbedriften
Jeg har også interesse for språk, og vil helst et hefte som de ga til kundene sine, forteller Pomona Foodtrade. Her var hun
jobbe internasjonalt, forteller hun. Ida videre. Hun fi kk veldig god respons fra ansvarlig for et eget produktprosjekt.
Samtidig syntes hun det var veldig ledelsen, selv om det var krevende arbeid. PRIVAT FOTO.
interessant å lære om laks og oppdrett, -Jeg måtte lære meg om fotoutstyret
ettersom hun ikke har hatt praksis innen deres og fi kk lære språket siden jeg måtte 3. Her sjekker Ida kvaliteten på laks fra
havbruk fra tidligere. Derfor velger hun nå intervjue ansatte på bedriften. Heftet ble Norge. PRIVAT FOTO.
37