arti6-banner

I KLUBBHUSET: – Vi får mye støtte fra Lillehammer Idrettsforening, og trener Reinhard Kuhs, sier gutta. Her i klubbhuset på Stampesletta.

arti6-banner

TOSPANNET: Petter Johansen og Elmer Mulleri Skalle pusher hverandre på trening. – Vi utvikler hverandre. Elmer er den raske, og jeg er den seige. Det utnytter vi på de ulike treningsøktene, sier Petter.

arti6-banner

KLUBBREKORD I ÅRETS SISTE FORSØK: Petter Johansen jubler over ny klubbrekord på 10 000 meter i slutten av september. Elmer Mulleri Skalle var hare de første 4000 meterne. Foto: Privat

arti6-banner

PAPPA: Elmer ble pappa til Salvatore for snart 1 år siden. – Jeg elsker å være pappa. Det skjer noe nytt hele tiden, og etter nyttår begynner han i barnehage. Det blir spennende, sier 30 åringen fra Lillehammer.

arti6-banner

GODT FRIIDRETTSMILJØ: – Det er blitt et godt friidrettsmiljø på Lillehammer. Vi har flere løpegrupper, og du blir ønsket velkommen uansett hvilke nivå du holder, sier Elmer Mulleri Skalle. Her fra «drømmemilen» under Friidrettens Venners Festival på Moelv i høst.

arti6-banner

BLIR INSPIRERT: – Jeg ønsker å nå langt, og det er utrolig inspirerende å se det høye nivået på norske løpere. Selv om Jakob Ingebrigtsen er i en klasse for seg kommer det opp flere og flere på de lengre distansene, sier Petter Johansen.

IKKE DET SAMME UTEN HVERANDRE

Den ene er litt raskere, den andre litt seigere. Sammen utgjør de et perfekt team. Løperne Petter Johansen og Elmer Mulleri Skalle, er både venner og konkurrenter.

De har startet jobben med å knekke klubbrekordene i Lillehammer Idrettsforening. Den ene etter den andre har blitt «forbiløpt», og de har ikke tenkt å gi seg med det første. Petter Johansen (24) og Elmer Mulleri Skalle (30) pusher hverandre både på trening og i konkurranser med mål om å ta samtlige klubbrekorder, og ikke minst få løpe med Norge på ryggen. Vi møter de to blide løpeguttene på Stampesletta på Lillehammer en fin oktoberdag.

 IKKE DET SAMME UTEN HVERANDRE

 – Elmer motiverer meg daglig. Hadde det ikke vært for han ville jeg nok ikke vært der jeg er i dag. Han pusher meg på underdistanser, sier Petter som er fra Nes i Ringsaker.

 – Det samme til deg Petter. Det betyr mye å ha en så tett og jevn løpekamerat. Det er ikke det samme å løpe intervaller uten deg. Det merkes fort når du er bortreist, sier Elmer.

 De har ikke løpt lenge, verken Petter eller Elmer. For yngstemann sin del startet løpingen så smått i 2015.

 – Noen i familien meldte seg på «10 for Grete». Da slo jeg til med halvmaraton. Jeg kunne ikke være dårligere, så da ble det 21 kilometer på menyen. Målet var å løpe under 1 time og 30 minutter. Det gikk overhodet ikke. Jeg sprakk fullstendig, men en ting slo positivt ut. Jeg ble bitt av løpebasillen, og meldte meg på året etter. Målet var det samme. Under 1:30. Det endte noen få sekunder bak, og revansjelysten økte markant. Dette skulle jeg greie. På tredje forsøk gikk det i boks, sier Petter Johansen.

 Men det var da han flyttet til Lillehammer som student han fikk fart på løpingen. 

– Jeg meldte meg inn i Lillehammer Idrettsforening. Her møtte jeg opp på fellesøktene, og fikk en plan fra klubbtrener Reinhard Kuhs. I januar 2020 kom også Elmer med i gruppa, og fra den vinteren har vi brukt mange timer sammen.

ETTERLENGTET OPPTUR

Petter har hatt jevn og god framgang, men denne sommeren har vært litt trå. Heldigvis fikk han en etterlengtet opptur i sitt aller siste banestevne for sesongen. 10 000 meter på Bislett.

 – Jeg var redd for at jeg skulle gå ut av utendørssesongen uten en eneste pers, men jeg hadde troen da vi kjørte til Oslo for å løpe den siste konkurransen.

 – Ja, han var temmelig stille i bilen. Til nærmere vi kom hovedstaden til mindre sa han, forteller Elmer og ler. Han var hare for Petter denne septemberdagen på Bislett.

 Da Petter kom i mål etter 25 runder, kunne han se at klokken sa 29.18,68. Ny solid pers og en lykkelig avslutning på banesesongen. 

– Det smakte ordentlig godt. Jeg syntes det var merkelig at jeg ikke skulle perse noe som helst etter alle milene jeg har løpt, men denne dagen satt den skikkelig. Det var en lettelse, sier Petter.

 NY KLUBBREKORD 

Han tok med det klubbrekorden på 10 000 meter i samme slengen. 

– Ja, jeg hadde den gamle rekorden i hodet da jeg løpte. Det er alltid gøy når en klarer målet sitt, sier han og smiler.

Selv om banesesongen var over denne helgen, gikk det ikke lang tid før gutta var på biltur igjen. Da med NM i Halvmaraton som mål på Sandane i Nordfjord. Her ble det 9. og 10. plass på Lillehammer gutta. 

– Jeg fikk problemer med magen, så det ble ikke den store dagen for meg, men vi fikk oss en god treningsøkt da, sier Petter.

– Det var en bra opplevelse. Jeg liker å utfordre meg på de lengre distansene, men har litt å hente her. Jeg får holde meg til de kortere distansene litt til, sier Elmer og smiler.

BEGYNTE MED BIRKEBEINERLØPET

Elmer har på sin korte tid som friidrettsutøver blant annet tatt klubbrekorden på 5000 meter med tiden 14.11,72. Fra bare å løpe seg noen turer på fritiden, til å bli topp 20 i Norge både på 1500, 3000 og 5000 meter, har det gått i raskt tempo for Elmer som jobber som elektriker og er pappa til lille Salvatore på snart 1 år. 

– Jeg drev med fotball fram til 19 års alderen, men jeg fortsatte å løpe tre-fire ganger i uka etter at jeg la fotballen bort. Jeg tenkte at Birkebeinerløpet kunne være artig å prøve. Med disse joggeturene kom jeg inn på 1 time og 40 minutter. To år, og etter litt mer trening ble tiden 1 time og 25 minutter. Da forsto jeg at kanskje løping ikke var så dumt å drive med, forteller han.

Elmer trente for det meste for seg selv, men en desemberdag i 2019 fikk friidrettstrener i LIF, Reinhard Kohs øynene opp for han.

– Da jeg løp i Håkons Hall tok han tak i meg, og lurte på om jeg var interessert i å melde meg inn i Lillehammer Idrettsforening. Han likte løpesteget mitt, og oppmuntret meg til å bli med på fellestreningene. Det sa jeg ja til med en gang, sier han. 

– Jeg husker godt de første intervalløktene vinteren 2020. 10x1000 meter kjentes i beina dagene etter, for å si det slik. Det skremte meg likevel ikke. Bare det å trene sammen med andre motiverte meg veldig, forteller han.

FÅR MATRESTER LEVERT PÅ DØREN 

Elmer berømmer trener Reinhard, og klubben for støtte og inspirasjon.

 – Det er blitt et godt friidrettsmiljø her på Lillehammer. Vi har flere løpegrupper, og du blir ønsket velkommen uansett hvilke nivå du holder. Reinhard er en utrolig engasjert trener som er oppriktig interessert i deg og digger friidrett. Han løper jo mye selv også, og kan mye om løping, forteller Elmer.

 – Og så kommer han opp til meg med matrester etter jobben sin. Han arbeider som kokk i en idrettsbarnehage her på Lillehammer, og når han ser at det er for mye mat igjen etter endt dag, kjører han opp til meg og leverer. Jeg smiler, og takker pent. Det er gull for en som trenger mye mat, sier Petter og ler.

 PAPPA MED FULL JOBB 

Elmer har en annen hverdag enn Petter. Rollen som pappa, og med full jobb kreves det en del planlegging for at det skal gå opp.

 – Jeg elsker å være pappa. Salvatore vokser fort, og etter nyttår skal han begynne i barnehage. Da blir det spennende å se hvilke «basselusker » vi får på besøk i heimen. Jeg håper det ikke blir for mye sykdom. Jeg har ellers fått en fridag i uken med lønn fra jobben. De er en slags sponsor, og det hjelper veldig. Da legger jeg opp til to økter, sier han.

 Mens Petter er på høydesamling alene i Marokko, må Elmer holde seg hjemme. 

– Nei, jeg har ikke turt å nevne den slags til min kjære samboer, men jeg har fått innvilget en treningsleir i vinterferien til Portugal. Der blir det 10 dager med trening og restitusjon. Det gir mye bare det, sier den travle pappaen. 

Petter derimot satser alt på å få trent mest mulig. Utenom å jobbe deltid på Sport 1 Lillehammer er det løping det går i. Høydeleiren i Marokko er helt nytt og ukjent, men han håper det skal kunne få han til å prestere enda bedre. 

– Jeg har fått gode råd fra Marius Bakken. Disse to ukene i november blir en test på hvordan kroppen reagerer. Hvis det fungerer godt på kroppen, vil jeg kjøre på med flere høydeopphold. Jeg er veldig spent. Jeg reiser tross alt dit helt alene, så det blir en ny opplevelse, forteller Petter. 

INSPIRERENDE

De to guttene hadde to uker treningspause i oktober. Nå er det i full gang med grunntrening og innhenting av kilometer. De legger ikke skjul på at de løper med målbevisste blikk. 

– Det er klart at det er en mening bak alle timene vi legger ned. Og det er utrolig inspirerende å løpe langt om dagen. Nivået i Norge har hevet seg betraktelig, spesielt på de lengre distansene. Feltene er store, og tidene bak Jakob Ingebrigtsen begynner å bli meget bra. Jakob er jo i en klasse for seg, men han motiverer oss andre. Vi får troen på at det går an å bli god selv om du kommer fra lille Norge. Det er gode «vibber» i norsk friidrett om dagen, sier Elmer og Petter.

FAKTA

OM ELMER MULLERI SKALLE
Alder: 30 år
Fra: Lillehammer 
Bor: Søre Ål, Lillehammer 
Klubb: Lillehammer Idrettsforening 
Familie: Samboer med Andrea Skogli Husum, sønnen Salvatore (snart 1 år)
Jobb: Elektriker Distanser: 800, 1500, 3000, 5000 meter

FAVORITTER & DRØMMER:

Treningsarena: Teigveien, Lillehammer
Konkurransearena: Bislett og Jessheim 
Treningsøkt: Intervaller: 4x3 minutter der første 2 minutt er litt over terskel, og siste minutt er syre. Avslutte med 2x5x30 sekunder/15 sekunder pause.
Liker best: 1500 og 3000 meter 
Middag: T-bone steak 
Drikke: Cola
Avslapningsmetode: Fotballkamp
Drømmer om: Perse enda mer

FAKTA 

OM PETTER JOHANSEN
Alder: 24 år
Fra: Nes i Ringsaker 
Bor: Nordre Ål, Lillehammer 
Utdanning: Bachelor i Idrettsvitenskap 
Jobb: Deltid Sport 1 
Distanser: 3000, 5000, 10 000 meter
Liker best: 10 000 meter

FAVORITTER & DRØMMER:
Treningsarena: Langtur langs Mjøsa på Hamar
Konkurransearena: Bislett
Treningsøkt: 10 kilometer sammenhengende terskel økt
Middag: Pizza
Drikke: Cola 
Avslapningsmetode: Serier 
Drømmer om: Representere Norge i internasjonale mesterskap
side: 15

Innhold

Pål Haugen Lillefosse går egne veier: – ORKER IKKE Å VÆRE INNE I TOPPIDRETTSBOBLEN

IKKE DET SAMME UTEN HVERANDRE

– Som Trener Må Du Også Være På Ditt YTTERSTE OG BESTE

– TÅLMODIGHET ER VIKTIG I DETTE GAMET

DET ER FLERE VEIER TIL SUKSESS

Det handlet egentlig aldri om å bli veldig «god» for Leif Roar Falkum (73), men: SÅ LØFTET HAN SPORTEN TIL NYE HØYDER!

FIRE GJEVE PRISER