Page 57 - padling 06 2017
P. 57
Mat til padleturen
Pinnekjøtt er fest- og høytidsmat. Å få servert pinnekjøtt på padletur – om det er i desember eller en annen tid på året – er nok få
forunt. Her får du noen råd til hvordan du kan overraske dine beste padlevenner – dersom dere innvilger dere en tur nå i julestria.
innekjøtt – eller fåreribbe, som vil kunne trenge tre timers damping, kanskje fløte og noen dråper kraft fra mørningsopp-
mange sier – er fest- og høytids- enda lengre tid. Vi ønsker mørt pinnekjøtt, koket jobbes inn i det hele. Det er bra dersom
mat, og kan smake aldeles nydelig. slik at det er lett å tygge, svelge og fordøye. stappen blir jevn og fin, men den skal også
PMen det krever at råvaren er bra Vi klargjør for damping ved å fylle rent være såpass tykk at den ikke glir ut i formen
og at noen forberedelser er gjort etter boka. vann i en kjele. Aromater som timian og når den legges på tallerkenen. Smak til med
Pinnekjøtt må nemlig utvannes. Utvanningen einebær er ikke så dumt å prøve, noe som salt og pepper.
har to formål – reduksjon av saltnivået i det kan bidra til en spennende, frisk smak. Bruk Mandelpoteter er noen skjøre greier, så
saltede og tørkede kjøttet, og samtidig gjen- gjerne en kombinasjon av metallrist og avbar- disse er det faktisk smart å dampe på rist,
vinning av kjøttets tekstur. kede bjørkepinner til å legge kjøttstykkene med lokk over kjelen – akkurat samme prin-
på. Kjelen må ikke gå tom for vann, og vannet sipp som damping av pinnekjøtt, men med
Tidsdisponering skal heller ikke komme i kontakt med kjøttet. en vesentlig kortere tilberedningstid. Kokes
Utvanningsprosessen tar vanligvis 15 – 20 Dersom du trenger å etterfylle vann under mandelpotetene på den vanlige måten, i
timer. Har du ikke så mye tid til rådighet kan dampeprosessen, er det derfor viktig at du vann, så er det viktig å følge med på tiden og
prosessen forkortes ved å bruke lunkent vann ikke heller vann direkte på pinnekjøttet. teste potetene underveis, for å unngå at de
i stedet for kaldt, og med hyppige utskiftnin- blir overkokte og faller sammen. Det er nok
ger av vannet. Tilbehøret heller ingen som vil bebreide deg dersom
Koke- og dampeprosessen tar gjerne et par Kålrabistappe og mandelpoteter er klassisk du velger en mer kokefast potettype enn
timer, noen ganger mer. Tiden det tar for å tilbehør. Kålrabistappen blir veldig god når mandel.
oppnå et perfekt resultat vil i utgangspunktet den iblandes pastinakk og gulrøtter – men En tallerken med pinnekjøtt, stappe og
avhenge av størrelsen på kjøttstykkene og gjerne en potet også. Rotgrønnsakene skrelles poteter kan lett piffes opp visuelt med en
alderen på sauen på slaktetidspunktet, som og skjæres i biter; deretter kokes disse ingre- persilledusk, men gjerne også litt rødkål og en
altså påvirker kjøttkvaliteten. Kjøtt fra et eldre diensene såpass møre at de lett kan moses dæsj tyttebær. Noen liker disse smakene nett-
dyr, kombinert med litt store kjøttstykker, når vannet er silt av. Litt smør, litt melk eller opp i kombinasjon med en juletallerken. ●●
57
PADLING