Page 57 - padling 06 2017
P. 57

Mat til padleturen











































                    Pinnekjøtt er fest- og høytidsmat. Å få servert pinnekjøtt på padletur – om det er i desember eller en annen tid på året – er nok få
                  forunt. Her får du noen råd til hvordan du kan overraske dine beste padlevenner – dersom dere innvilger dere en tur nå i julestria.



                         innekjøtt – eller fåreribbe, som   vil kunne trenge tre timers damping, kanskje   fløte og noen dråper kraft fra mørningsopp-
                         mange sier – er fest- og høytids-  enda lengre tid. Vi ønsker mørt pinnekjøtt,   koket jobbes inn i det hele. Det er bra dersom
                         mat, og kan smake aldeles nydelig.   slik at det er lett å tygge, svelge og fordøye.  stappen blir jevn og fin, men den skal også
                  PMen det krever at råvaren er bra   Vi klargjør for damping ved å fylle rent   være såpass tykk at den ikke glir ut i formen
                  og at noen forberedelser er gjort etter boka.   vann i en kjele. Aromater som timian og   når den legges på tallerkenen. Smak til med
                  Pinnekjøtt må nemlig utvannes. Utvanningen   einebær er ikke så dumt å prøve, noe som   salt og pepper.
                  har to formål – reduksjon av saltnivået i det   kan bidra til en spennende, frisk smak. Bruk   Mandelpoteter er noen skjøre greier, så
                  saltede og tørkede kjøttet, og samtidig gjen-  gjerne en kombinasjon av metallrist og avbar-  disse er det faktisk smart å dampe på rist,
                  vinning av kjøttets tekstur.      kede bjørkepinner til å legge kjøttstykkene   med lokk over kjelen – akkurat samme prin-
                                                    på. Kjelen må ikke gå tom for vann, og vannet   sipp som damping av pinnekjøtt, men med
                  Tidsdisponering                   skal heller ikke komme i kontakt med kjøttet.   en vesentlig kortere tilberedningstid. Kokes
                  Utvanningsprosessen tar vanligvis 15 – 20   Dersom du trenger å etterfylle vann under   mandelpotetene på den vanlige måten, i
                  timer. Har du ikke så mye tid til rådighet kan   dampeprosessen, er det derfor viktig at du   vann, så er det viktig å følge med på tiden og
                  prosessen forkortes ved å bruke lunkent vann   ikke heller vann direkte på pinnekjøttet.  teste potetene underveis, for å unngå at de
                  i stedet for kaldt, og med hyppige utskiftnin-                       blir overkokte og faller sammen. Det er nok
                  ger av vannet.                    Tilbehøret                         heller ingen som vil bebreide deg dersom
                    Koke- og dampeprosessen tar gjerne et par   Kålrabistappe og mandelpoteter er klassisk   du velger en mer kokefast potettype enn
                  timer, noen ganger mer. Tiden det tar for å   tilbehør. Kålrabistappen blir veldig god når   mandel.
                  oppnå et perfekt resultat vil i utgangspunktet   den iblandes pastinakk og gulrøtter – men   En tallerken med pinnekjøtt, stappe og
                  avhenge av størrelsen på kjøttstykkene og   gjerne en potet også. Rotgrønnsakene skrelles   poteter kan lett piffes opp visuelt med en
                  alderen på sauen på slaktetidspunktet, som   og skjæres i biter; deretter kokes disse ingre-  persilledusk, men gjerne også litt rødkål og en
                  altså påvirker kjøttkvaliteten. Kjøtt fra et eldre   diensene såpass møre at de lett kan moses   dæsj tyttebær. Noen liker disse smakene nett-
                  dyr, kombinert med litt store kjøttstykker,   når vannet er silt av. Litt smør, litt melk eller   opp i kombinasjon med en juletallerken. ●●

                                                                                                                          57
                                                                                                               PADLING
   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62