Page 61 - Pad_1-2017_samlet.indb
P. 61
røykt fisk gjennom hele turen. Ellers bestod kosten av havregrøt
med rosiner til frokost, kaffe og kjeks til lunsj, masse melkesjo-
kolade underveis og varmrøykt fisk etter at leiren var på plass.
Heldigvis var det mulig å handle appelsiner, snacks og forfrisknin-
ger underveis.
Legokajakken
Det skulle fortsette å blåse dagen etter og gleden var stor da Jarle,
min gode venn, ringte og sa han kunne være med i to dager. En og
en halv time senere stod han der. Det var kjempekjekt. Vi kjørte Alene på Vestlandskysten
kajakkene med bil over Dalseide (1 km) for å slippe å padle rundt
sørenden av Sotra. Nå var vi på vestsiden og overnattet på Ekra.
Jeg bodde i telt og Jarle sov i hengekøye. På Syltøy tikket det inn
en melding fra Camilla og Kyrre at vi var velkomne på lunsj. Det
ble et gledelig møte og Camilla ville ha alle detaljer fra skituren i
april. Herlig å dele turminner med en ekte eventyrer som har krys-
set Grønlandsisen på ski og som i flere år, sammen med Kyrre, har
arrangert guidete turer i kajakk på Grønland. Jeg gikk derfra med
en enda sterkere glød til min egen lille ekspedisjon.
Jarle ble med til Hitsøy der vi overnattet i et nøst. Dagen etter
gikk turen til øyen Løno på vestsiden av Algrøy. Sammen med Jarle
kunne jeg gå ut i åpent hav å teste egenskapene til den fullastede
kajakken i bølger og vind. Kajakken var nyinnkjøpt, spesielt for
denne turen. Det var en tre-delt NDK Explorer. Hver dag demon-
Turøy nord og vest om Sotra. FOTO: JARLE LYSEBO. terte jeg lego-kajakken og bar de tre elementene opp til leiren. Det
var som å bære tre kofferter med telt og sovepose i den ene delen,
Den andre grunnen var at jeg trengte en time-out på jobben. mat og drikke i den andre og elektronikk, klær og øvrig camp-utstyr
Etter 18 år i samme jobb hadde jeg behov for forandring. Det siste i den tredje. Kajakken hadde gode sjøegenskaper. Ulempen med en
året hadde vært spesielt travelt med mye overtid. Denne våren ble tre-delt kajakk var at den var en del tyngre enn tilsvarende kajak-
jeg fritatt fra mange arbeidsoppgaver. I ettertid viste det seg at det ker. Dagen gikk mot en ende og jeg hadde gjort erfaringer med
gikk helt greit på jobben uten meg. Og det var deilig å erfare at skegen i motvind og medvind. Jeg ble etter hvert gode venner med
jeg ikke var uunnværlig. Samtidig var det en skummel tanke. At kajakken og var klar til å fortsette turen alene. Jeg sa farvel til Jarle
alt gikk greit uten meg kan jo tolkes på minst to måter. Jeg valgte og slo leir på Løno.
å tenke at jeg hadde dyktige kolleger som trådde til når noen var
borte, og som gledet seg til å få meg tilbake. Andre jeg traff på veien Er jeg alene?
lurte på hvorfor jeg ikke var på jobb midt i uken. «–Har du fått Det tok noen dager å venne seg av med at jeg ikke padlet i en grup-
sparken?» «–Nei da», svarte jeg. «-Jeg avspaserer», fortsatte jeg pe. Stadig vekk snudde jeg meg for å se om alle var med. Læreren
med en selvsikker mine, selv om jeg av og til tenkte at kanskje de i meg ønsket å ta opptelling. Det sitter i ryggmargen å holde øye
visste noe ikke jeg visste. med den bakerste. Når jeg skulle ta en beslutning om hvorvidt jeg
skulle krysse en fjord eller ikke, gikk diskusjonen halvhøyt i båten.
Alene, i hvert fall på startstreken «–Hva mener dere?» Etter hvert som jeg innså at det aldri kom
Dagen var kommet for avreise. Jeg pakket kajakken på Nøstet i svar, begynte jeg å like friheten til å kunne gjøre alle valg selv. Jeg
Bergen og padlet avgårde kl.1400. Det blåste 13 m/s fra sør og hadde ingen andre å ta hensyn til enn meg selv, og syntes det var
jeg padlet i motvind. Det var spesielt mye vind og strøm under helt herlig. Jeg kunne padle så lenge jeg ville, så fort jeg ville, spise
Sotrabroen. Været var overskyet og kl.1930 var jeg fremme i når jeg ville, sove så lenge jeg ville og ta alle veivalgene selv. For en
Haganes, turens første camp. På veien fikk jeg to lyr på dorg, som fantastisk frihet. Jeg var kongen på havet!
ble røykt i Abu-ovn. Og varmrøykt lyr skulle vise seg å bli min
favorittrett. Jeg levde på fisk i tre av fire uker. Det var kun på lange Forsyninger på veien
kryssinger at jeg heller tok den enkle varianten, nemlig Real turmat Dette skulle være en go´tur. På veien skulle jeg oppsøke plasser
tilberedt i cockpiten. med gode minner og som jeg følte meg hjemme i. Vestsiden av
Det var enkelt å få fisk. Jeg dorget med kobbersnøre og mark og Sotra og Øygarden er blant mine padlefavoritter. Her er veien kort
det gikk ikke mer enn 30-60 minutter før fangsten var sikret. Stort ut til åpent hav og med en fantastisk skjærgård. Jeg våknet på Løno
sett lyr, men også sei. I campen fyrte jeg i gang ovnen, fileterte i strålende sol og med svak sønnavind. Det var meldt finvær en uke
fisken, krydret og la den i ovnen. Det var også mulig å ha i poteter fremover. Nå slår jeg til. Jeg setter kursen nordover til Værlandet.
og gulerøtter sammen med fisken. Det kunne gå 30-40 minutter Avreisen fra Løno var kl.1000 og to timer senere gjorde jeg strand-
til middagen var klar. Det smakte himmelsk og jeg har faktisk likt hogg på Hjelmo vest for Misje. Før turen hadde Laila fra Misje
61
PADLING