Page 15 - Norsk Fiskerinaering
P. 15

Spør vi hundre tilfeldige skoleelever på Karl Johan i Oslo hva de vet om
         fiskeri og havbruk, er det all grunn til å bli skremt. De vet ingen ting.
         Hvorfor? Det lærer de ikke om på skolen.



         gen, og ikke minst om det er   politikerne, som ofte gjør lite
         lurt å spise laks. Denne økte   eller ingen ting for å sette seg
         oppmerksomheten henger     inn i fiskeri og havbruk. Dertil
         sammen med særlig to for­  vil nf’s blå nevne ett forhold til,
         hold — fremveksten av norsk   som det alt for sjelden settes
         oppdrettsnæring og det faktum  skikkelig fokus på, nemlig hvor
         at eksportverdien av sjømat   lite det står i skolebøkene om
         bare øker og øker. Folk flest   fiskeri- og havbruksnæringen.
         har fått med seg at sjømatnæ­  Fra side 76 i dette numme­
         ringen er en av våre viktigste   ret av bladet har vi forsøkt å
         eksportbransj er.          undersøke hva de unge på
           Men begynner man å       Eidsvoll lærer. Det er nitrist
         spørre folk i Oslo, eller for den   lektyre. De lærer i realiteten
         saks skyld på torget i Eidsvoll,   ingen ting. Om vi skal opp­
         litt mer konkret om hvordan   summere i en setning, er det
         næringen drives, hvor mange   at trålerne soper fiskefeltene,
         oppdrettsanlegg og fiskebåter   at vi fisker skrei i Lofoten og
         den består av, eller hva vi pro­  at krabber kan klype deg i tåa.
         duserer av all fisken, er uviten­  Gjennom 13 år på skolen får
         heten nærmest uten grenser.   de vite litt om fisk som levende
         Sjømatnæringen er noe man   skapninger, men så godt som
         en sjelden gang leser om   ingen ting om fiskeri og hav­
         i avisene eller hører om i   bruk som næringer. At mange
         radio og TV. Da er det nesten   av lærebøkene er gamle, hjel­
         uteluk kende knyttet til noe   per selvfølgelig ikke på for en
         negativt — ulovlig fiske, over­  bransje som har vært i rivende
         fiske, lakselus eller påstander   utvikling de siste 15­20 årene.
         om hvor helsefarlig det er å   Nå skal det sies — dog ikke
         spise oppdrettsfisk. Hver gang   som en unnskyldning, at vi har
         Brennpunkt­redaksjonen set­  funnet relativt lite om andre
         ter fokus på sjømatnæringen,   næringer også. Men at alt det
         kimer alarmklokkene langs   barn og ungdommer på Eids­
         hele kysten.               voll lærer om fisk og havbruk
           Det er mange årsaker til   gjennom 13 år på skolen kan
         denne uvitenheten. Næringen   leses på under ett kvarter, er
         må ta sin del av skylda, både   alarmerende dårlig nytt. Skjønt
         dens aktive utøvere og organi­  så nytt er det vel egentlig ikke.
         sasjonene. Media slipper selv­  Så kan man spørre om det
         sagt ikke unna, og heller ikke   er så farlig at de som vokser



                                                                                    ”Norsk Fiskerinæring”  nr. 1 - 2017  15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20