Rørfag

Vegårdshei:
Isolerer rørene
med ny løsning side 9

adv purus
adv renault
adv sortimemtet
Innhold
28

«Vi har fått litt støtte,
men det er tapt omsetning
som er den store knekken.»

MATS ØRSAL KVANDE

Innhold
  • 7 11 millioner i erstatning for vannstoppere
  • 9 Verdensnyhet fra Vegårdshei
  • 11 Samler alle varedataene
  • 13 Mest bakoverlent og minst nyskapende
  • 14 - BD selger ikke Scala lenger
  • 16 Valgte VB for andre gang
  • 18 Ikke fem års garanti på hele berederen
  • 20 Rottene kom inn gjennom defekt sluk
  • 24 Rørleggeren refser Norges best likte prosjekt
  • 26 Pumpe-Knut er bærekraft-ambassadør
  • 28 Har tapt 400 millioner på korona
  • 30 «Kollisjonstester» teknisk anlegg
  • 32 Leverandørguiden
  • 36 Styresider
  • 38 Direktørspalten
16
30

Ansvarlig redaktør:

Jan Erik Røine
Tlf. 926 23 298
jan.erik@nemitek.no

Annonseansvarlig:

Wenche Huser Sund
Tlf: +47 90616307
Huser@salgsfabrikken.no

Grafisk produksjon:

Medievekst AS
Verksgata 28,
0566 Oslo
postboks 424 Sentrum
kontakt@mediadigital.no
Tlf: 21 62 78 00

Hvem Leverer Hva™:

Martine Singsaas Frøseth
Telefon: 94 81 51 88
martine@nemitek.no

Abonnement:

Abonnementspris/år: kr 1311
Tilleggsabonnement
til medarbeidere: 50% rabatt
Kontaktperson: Maria Rosander Hagen
Tlf: 90 69 93 53
maria@nemitek.no

Utgiver:

NemiTek AS
Besøks- og postadresse:
Karl Johans gate 20, 0159 Oslo
www.rorfag.no

  • Rørfag utgis av NemiTek AS etter avtale med Rørentrepre nørene Norge.
    Rørfag redigeres etter Redaktørplakaten. Sitér gjerne fra Rørfag, men husk kildehenvisning. Det er ikke tillatt å bruke stoff fra Rørfag i markedsføringssammenheng uten skriftlig godkjenning.
  • Layout: Medievekst AS
    Trykk: United Press
    Forsidefoto: Georg Mathisen
adv scalabad
11 millioner i erstatning for vannstoppere
Aktuelt

arti-banner
OVERTOK: O. Berge bestemte seg for å selge Aqualarm vannstoppere. Det kunne drammensfirmaet gjerne gjøre i tillegg til Dropstopvannstopperen som det skulle utvikle sammen med Datek, men ikke i stedet for Dropstop, konstaterer Oslo tingrett.

11 millioner i erstatning
for vannstoppere

Datek og O. Berge skulle utvikle smarte vannstoppere sammen. Nå må Berge betale 11 millioner i erstatning til smarthusfirmaet, fastslår Oslo tingrett i en dom.

Tekst og foto: GEORG MATHISEN


– O. BERGE hevet rammeavtalen uten å ha lov til det, mener Datek. – Partene var enige, og uansett hadde avtalen falt bort fordi Datek hadde fått nye eiere, mener O. Berge. Oslo tingrett er enige med Datek.

Dropstop

Det hele dreier seg om vannstoppere. Datek Smart Home, som selger smarthusløsninger, ble enige med O. Berge om å utvikle en slik vannstopper – en ventil og lekkasjesensor som fikk navnet Dropstop.

Opprinnelig var planen å utvikle en enkomponentløsning – en smart sensor der styringsenheten var integrert i ventilhuset. De to firmaene skrev under en rammeavtale i februar 2018.

Ventilbom fra Kina

Utviklingen tok lengre tid enn de hadde regnet med. Ikke minst fordi det viste seg at ventilen som Datek Smart Home kjøpte fra Kina, ikke lot seg sertifisere. Den manglet dokumentasjon.

Samtidig hadde også Datek Smart Home fått nye eiere. Da samarbeidet begynte, var selskapet eid av gründerne og het Evaki. I mars 2019 overtok Datek aksjene, firmaet byttet navn, og i april ble O. berge informert om ventilen.

Da bestemte de to seg for heller å utvikle en vannstopper med en separat styringsenhet, en tokomponentløsning. Der slutter enigheten. Partene arbeidet med et nytt vedlegg til rammeavtalen, de gikk over til å forhandle om en ny avtale, og de ble ikke enige om noen av delene. 28. januar 2020 ga O. Berge beskjed om at de ikke ville gå videre med samarbeidet med Datek.

Nesten ferdig

Ifølge Datek var produktet tilnærmet ferdig da Berge hevet avtalen, og Berge hadde heller ikke anledning til å heve den. Det ville betydd at Datek i praksis hadde arbeidet med å utvikle et produkt for Berge, uten noen plikt for Berge til å bestille eller betale det.

Det er retten helt enig i. «En rammeavtale innebærer som regel at partene er forpliktet over en viss tid», skriver tingrettsdommer Helen Engebrigtsen i dommen. Den er uoppsigelig i løpetiden, med mindre partene er enige om å heve den eller den ene parten misligholder den.

At utviklingen gikk fra en enkomponentløsning til en tokomponentløsning, det gjør ikke noen forskjell, ifølge retten. Både Datek og Berge fortsatte samarbeidet og forhandlingene, og så lenge de ikke ble enige om noe annet, gjaldt den fremdeles.

Nye eiere

O. Berge får medhold i at de ikke fikk den muligheten de skulle hatt til å godkjenne nye eiere hos samarbeidspartneren sin. At det skulle gjøre at avtalen ikke gjaldt lenger, derimot, det ville vært «i overkant formalistisk », som det heter på juristspråk. O. Berge eies for øvrig av Brødrene Dahl.

Retten mener at O. Berge avsluttet forhandlingene fordi de i stedet inngikk en avtale med Hongkong-baserte SCE Hardware om å selge Aqualarm. Det kunne de gjerne gjøre, men det måtte vært i tillegg til avtalen med Datek – ikke i stedet for den, mener retten. Aqualarm er så forskjellig fra Dropstop at de ikke kan forveksles, og O. Berge har også solgt «dumme» vannstoppere uten tilhørende app tidligere.

Det var Datek som hadde betalt alle utgiftene for å utvikle Dropstop, og dem skulle smarthusfirmaet tjene inn igjen på å selge vannstopperen gjennom O. Berge. Berge har brutt avtalen uten å ha lov til det og brutt plikten sin til å forhandle lojalt om nye betingelser, slår Oslo tingrett fast.

17 500 vannstoppere i året

I fjor solgte O. Berge cirka 35 000 vannstoppere. Oslo tingrett mener at hvis Dropstop hadde vært solgt som planlagt, ville halvparten av salget vært Dropstop.

Det betyr 87 500 vannstoppere over fem år, med en gjennomsnittlig fortjeneste på 125 kroner per vannstopper for Datek. Dermed må O. Berge ut med 11 millioner kroner i erstatning og 565 000 kroner i saksomkostninger.

O. Berge har en måneds frist til å anke dommen.



Hevingen er etter rettens syn uberettiget, og representerer et kontraktsbrudd fra O. Berges side.

OSLO TINGRETT




adv fossbad
Verdensnyhet fra Vegårshei
Varme

arti-banner
SAMARBEIDER: Armaturjonsson tente på tanken umiddelbart – Marius Ellefsen (til høyre) forteller at han allerede kan selge utstyret som Asbjørn Rugnes har tatt i bruk.

Verdensnyhet
fra Vegårshei

VEGÅRSHEI: Han har funnet opp en helt ny løsning for å legge rør og gulvvarme raskt og frostfritt. – Dette gikk enda raskere enn jeg hadde trodd, sier rørleggermester Asbjørn Rugnes etter første test.

Tekst og foto: GEORG MATHISEN


EN EL-KNIV TIL å kutte isolasjon er alt som skal til. – Jeg håper at ting kan bli lagt på en bedre måte, sier Rugnes. – Dette er en revolusjonerende ny måte å legge gulvvarme og tappevann på! erklærer avdelingsleder Tore Skifjeld i Rørentreprenørene Norge i Agder.

Lave ringmurer

Det begynte med lavere ringmurer. – De nye ringmurene er så lave, og det er uansvarlig å legge rør i rør i pukken. Det øker faren for at rørene fryser, sier Asbjørn Rugnes i Vegårshei Rørleggerservice.


arti-banner
FRIHÅND: Asbjørn Rugnes slisser spor til rørene og står for det som Rørentreprenørene omtaler som en revolusjon. FOTO: GEORG MATHISEN

– I alle år har vi lagt rør i rør i pukk. Det er ikke annen måte å gjøre det på. Men når vi skal legge bunnledning og ser at plutselig er det nesten ikke pukk inni ringmuren, så er dette blitt en fare, sier han.

Legger han rørene i bjelkelaget, må han slåss med ventilasjonen. – Ofte kommer det kanaler akkurat der vi tenker å ha rørføringer. Det påvirker utskiftbarheten, konstaterer Rugnes. Han har spurt mange ganger om tegninger før han legger bunnledning, men ofte er ikke de klare. – Dermed blir man på en måte tvunget til å legge rør som bunnledninger, sier han.



Dette er en revolusjonerende ny måte å legge gulvvarme og tappevann på!

TORE SKIFJELD


arti-banner
STANDARD: Rugnes har rett og slett tilpasset kniven på standardverktøy som ellers brukes til å kutte isolasjon.

arti-banner
ENEBOLIG: En enebolig i Vegårshei blir første bygg som får rør etter Rugnes-metoden. FOTO: GEORG MATHISEN
Rør i EPS

Løsningen hans er å legge rør i EPS-lag nummer én. Rugnes fikk tak i en varmekniv som egentlig brukes til å skjære isolasjon. Så bøyde han til kniven slik at den passer til dimensjonen på rørene. Fredag prøvde han ut løsningen i en ny enebolig. Han slisset ut spor i EPS-et, og jobben gikk enda raskere enn han hadde trodd på forhånd.

– Dette er den nye måten for frostsikker installasjon. Den kan brukes til gulvvarme, også. Jeg har lest i Rørfag hvordan det har vært utfordringer med folk som legger gulvvarme i gangen. Nå kan vi slisse ned et snudd «nøkkelhull», kutte av rundingen og legge ned røret, og så har vi en kile som vi kan lime tilbake så røret ligger isolert, sier han.

– Dermed kan tur og retur slisses ned frem til det området de skal varme Mellom sentral og sløyfe ligger de isolert. Det gjør det mye enklere å planlegge rørføringer, for vi trenger ikke å ta hensyn til rom som skal være kalde, forklarer rørleggermesteren.


arti-banner
RASKT: Jobben gikk enda raskere enn Asbjørn Rugnes hadde trodd.
Er i salg

Armaturjonsson tente på idéen tvert. – Vi har tatt inn maskinene allerede, forteller distriktsansvarlig Marius Ellefsen. – Legging rett i pukk blir gjort i stor skala. Dette er rett og slett en annen måte, og det er mye mer eff ektivt enn å skulle kappe med håndsag.

Ellefsen understreker at det slett ikke er ukjent at det er rørleggerne som kommer med idéer til nye produkter:

– Rørsystemet vårt er bygd opp etter rørleggerens ønsker. Mange av produktene vi har, er det rørleggeren som er kommet med idéen til, sier han.

Også VVS Eksperten, Mesterbrevnemnda og lokalmediene stilte opp da Asbjørn Rugnes inviterte til første test av den nye måten å legge rør på.


arti-banner
SPOR: Sporene som slisses ut, er akkurat tilpasset rørene.

Her er fordelene:

Slik beskriver Asbjørn Rugnes selv fordelene med metoden som har fått navnet Rugnes Race Slice:

  • Godkjent installasjon.
  • Frostsikker installasjon.
  • Effektiv installasjon.
  • Fleksibel metode.
  • Du får kontrollert oppstikk og sluk.
  • Du får låst oppstikkene i vater slik at du slipper å rette på dem med to bend over gulv.
  • Du slipper rettssaker på grunn av rør som fryser etter for dårlig jobb.
  • Mindre bøyer og direkte strekk.
  • Økt fleksibilitet på varmen.
  • Bedre økonomi.
  • Kontroll på varmen.
  • Ønsket romtemperatur.
  • Enklere å regulere varmen.
  • Du slipper rettssaker på grunn av rør som avgir varme der de ikke skal.



adv-oso-hotwater
Samler alle varedataene
Aktuelt


Samler alle varedataene

Rørleggerne og sluttkundene vil ha oversikt over produktene de bruker; leverandørene vil få ut riktig informasjon. Nå får de det som det vil: Rørleggere og leverandører samarbeider om et helt nytt system for produktdata.

Tekst: GEORG MATHISEN


– DET SKAL være maskinlesbart! fastslår Thorn Fredrik Hemsen. Den tekniske sjefen i Armaturjonsson er en av dem som står for arbeidet med en helt ny standard for varedatabasen.

Datarot

– Det var misnøye med de dataene du kan hente ut fra NRF-databasen. Selv om du har et NRF-nummer, kan vareteksten endre seg fra Armaturjonsson til Brødrene Dahl til rørleggeren. Samme produkt kan få tre forskjellige navn, og det samme NRF-nummeret kan brukes om igjen på et annet produkt, forklarer han.

I dag er det vanskelig å lage statistikk over noe som helst fordi navnene er forskjellige. I tillegg peker Hemsen på problemene med enheter og størrelser:

– Vi skal prise varene våre ned på minste salgsenhet, som gjerne er stykk eller meter. Så har vi for eksempel rørkveiler som er over 50 meter eller rør som er fem– seks meter. La oss si at jeg skal finne ut i Rørkjøps system hvor jeg som rørlegger har best betingelser – hos Brødrene Dahl, Heidenreich eller Ahlsell. Så heter de tre forskjellige ting, og den ene selger i meter, den andre i lengder og den tredje i stykk. Det er en utfordring for rørleggerkjedene! konstaterer han.

Vil ha data

Det kan Rørkjøp-sjef Frank Olsen underskrive på:

– Det kommer helt nye krav til produktdata som er gjeldende fra 1. januar 2022. Da er alle produsentene til det norske og det europeiske markedet nødt til å levere omforente produktdata innenfor gitte krav. Så har vi som rørleggere og forbrukeren behov for å finne ut hvilke data som følger de ulike produktene, forklarer Olsen, som konstaterer at det blir produsentene som får den store jobben.

– Det vi ønsker, er å gjøre produktdata tilgjengelige på smartest og enklest mulig vis for rørleggere og forbrukere.

Informasjonsflyt

Thorn Fredrik Hemsen forklarer at det som kommer, er en del av arbeidet bak den nyetablerte foreningen PDT Norge. Bjarne Haugland fra VA- og VVS produsentene (VVP) representerer bransjen i PDT-styret.

Nå skal det lages datamaler – PDT-er – som så skal brukes til å lage produktdatablader. – I NRF-databasen får du vite at et produkt har gyldig dokumentasjon, monteringsveiledning og FDV, men den sier ikke noe om innholdene i dokumentene. De nye databladene blir maskinlesbare. Fremtiden er GTIN, ikke NRF-nummer, mener Hemsen. Det står for «Global Trade Item Number» og kommer fra strekkodeog varenummerorganisasjonen GS1.

– Vi snakker ikke bare om hvordan vi skal strukturere varedataene, men også om hvordan vi kommuniserer og om informasjonsfl yten i bransjen, understreker han. Samarbeidspartnerne fra kjeder og produsenter bygger på kjente standarder for hvordan produkter skal beskrives. Dermed skal det bli enklere å søke, også.



DATASTANDARD: Thorn Fredrik Hemsen arbeider sammen med rørleggerkjedene og Rørentreprenørene om nye dataløsninger. (Arkivfoto)
SØKBART: Søker du på røde klammer med to skruer, skal du ikke få opp disse, bruker Thorn Fredrik Hemsen som eksempel.
Ekstrajobb for leverandørene

– Går du på Finn og søker på «Ford», så får du bare Ford. Søker du på et produkt i vår verden, får du opp alt mulig rart. Hvordan skal vi beskrive rør, veggboks eller klammer? Jeg ønsker å søke på alle klammer som er røde og med to skruer. Det får jeg ikke i dag, fastslår Hemsen.

Han er klar på at det kjedene trenger og det leverandøren trenger, ikke alltid er det samme, men med digitale data og god kommunikasjon får alle det de vil. Så må leverandørene være forberedt på å gjøre en ekstra jobb med å oppdatere dataene sine i riktig system.

Uten grossister og Nobb

– Prosjektet er drevet av et felles ønske i bransjen om at alle produkter har gode produktdata og at disse produktdataene kan brukes aktivt av alle på enklest mulig vis, sier Frank Olsen i Rørkjøp. Grossistene har ikke vært med i arbeidet.

– De har vært invitert, understreker Thorn Fredrik Hemsen. Heller ikke Norsk Byggtjeneste (Nobb), som har overtatt NRF-databasen, har vært med. – Neste skritt må bli å se på hvorvidt Nobb er interesserte i å ta del i diskusjonen, sier Frank Olsen.

– Noen ønsker å gjøre dette og lignende prosjekter til en politisk debatt eller maktkamp. Det handler egentlig bare om å sørge for at produktdataene er tilgjengelige gratis for norske rørleggere og forbrukere. Da ønsker vi ikke at kommersielle aktører lager begrensninger. Enten må de være med og være medspillere, eller så er det ikke noe problem å lage alternative løsninger, understreker Olsen.



adv-cimberio-og-abk
Mest bakoverlent og minst nyskapende
Aktuelt

arti-banner
KLAR TALE: Eiendomsinvestor Arthur Buchardt mener VVS-bransjen har en lang vei å gå. FOTO: ARBEIDERPARTIET/FLICKR

Mest bakoverlent
og minst nyskapende

Arthur Buckhardt er en av landets største eiendomsutviklere, og årlig kjøper han VVS-tjenester for mangfoldige millioner kroner. Han mener VVS-bransjen har en lang vei å gå både når det gjelder kunnskap, kundeoppfølging og kreativitet.

Tekst: TORGEIR HÅGØY


– VVS-AKTØRENE ER de mest bakoverlente og minst kreative i et byggeprosjekt, sier Arthur Buckhardt i selskapet AB Invest.

De dummeste håndverkerne

Buckhardt er en av Nordens ledende hotellutviklere og gjennom selskapet AB Invest eier han en rekke hoteller både i Norge, Sverige og Finland. Selskapet har også flere boligprosjekter under utvikling, og Buchardt er derfor en stor kjøper av VVS-produkter og tjenester. Han har nå passert 70 år med god margin, men er fortsatt i full vigør. Da Rørfag slo på tråden, satt han i bilen, på vei til et byggemøte i Brummundal.

Etter et liv i eiendom har Buchardt gjort seg opp noen tanker om VVS-bransjen, og tilbake i 2014 uttalte han i et foredrag for rørbransjen at «rørleggerne er den dummeste håndverkeren». Uttalelsen var ikke bokstavelig ment, men det han siktet til var at bransjen sto bak mange av feilene i byggeprosjektene og at næringen i tillegg var lite opptatt av innovasjon og utvikling. Det har nå gått syv år siden uttalelsen i 2014, og kanskje har den erfarne eiendomsutvikleren endret oppfatning av VVS-bransjen.

– Det er ikke det at bransjen gjør så mange feil, men fortsatt opplever jeg daglig en VVS-bransje som er lite kundeorientert og som ikke er opptatt av å være proaktiv og tilby nye løsninger, sier Buckhardt.

Mye mas med kunder

Det er ikke bare som eiendomsutvikler og investor at Buckhardt har erfaring med VVS-bransjen, han har også vært styreleder i Comfort. Han kjenner med andre ord bransjen fra flere sider. Hva som er årsaken til det litt dystre bildet han tegner, er han likevel usikker på.

– Det kan være at de har det for godt. Realiteten er uansett at på det aktuelle prosjektet som jeg nå er på vei til, så har jeg aldri møtt VVS-entreprenøren. Dette handler ikke om at jeg er spesielt selskapssjuk, men selv forsøker jeg å pleie mine kunder, sier Buckhardt.

Han forteller at kundeoppfølging for han blant annet handler om å opprette en god dialog og å spørre kundene om de er fornøyde og om det er noe han kan gjøre bedre og annerledes.

– I dette konkrete prosjektet snakker vi om en av landets ledende VVS-entreprenører. Man skulle kanskje tro at de var opptatt av at jeg som kunde var fornøyd, men jeg har altså ikke sett noe de til. Fokuset på kundeoppfølging er fraværende, det er ingen kommunikasjon og null kontakt, sier Buckhardt.

Etterlyser økt yrkesstolthet

Han vet ikke hva som skal til for at dette skal endre seg, men tror at det blant annet handler om yrkesstolhet.

– Hver enkelt, både de som leder prosjektene og de som gjør jobben på byggeplassen, må stille seg spørsmålet, hva er det egentlig vi har prestert i dag. Ville jeg som kunde vært fornøyd med dette, sier Buckhardt.

Han mener også at man som bransje må få opp kunnskapsnivået om både nye løsninger, produkter og forskrifter.

– For å være proaktiv må man vite hva som rører seg av produkter og løsninger i markedet. Derfor er det viktig at kunnskapsnivået og fokuset på kompetanseheving er høyt, sier Buckhardt.




– Gode prosjekter krever
også opplyste byggherrer

Arthur Buckhardt kritiserer VVS-bransjen. Administrerende direktør for Rørentreprenørene, Marianne W. Røiseland, snur litt på flisen og etterlyser også mer opplyste byggherrer.


– ARTHUR BUCKHARDT berører i sin kritikk et sentralt punkt, nemlig kontraktsform. Mange større byggeprosjekter utføres som totalentrepriser, noe som ofte gir byggherren bare ett kontaktpunkt, totalentreprenøren. Dersom man som byggherre er opptatt av kvalitet, noe jeg oppfatter at Buckhardt er, og derfor ønsker dialog også med utførende underentreprenører, så er kanskje ikke dette den beste kontraktsformen, sier administrerende direktør for Rørentreprenørene, Marianne W. Røiseland.

Hun forteller at Rørentreprenene derfor lenge har ment at man som byggherre, spesielt i større prosjekter, bør dele opp entreprisen for å sikre bedre kvalitet og kontroll.

– Vellykkede prosjekter handler derfor vel så mye om opplyste byggherrer som en opplyst VVS-bransje. Vi er derfor veldig glade for at trenden med samspillkontrakter er i ferd med å bre stadig mer om seg. Dette er en kontraktsform som krever tidlig involvering og god dialog, noe som er bra både for byggherre, alle involverte fag og ikke minst for prosjektet, sier Røiseland.

Dumt å ikke følge med i tiden

Arthur Buckhardt kritiserer VVS-bransjen for å være lite kunnskapsdrevet, kundeorientert og kreativ. Røiseland tror ikke at Buckhardt helt har fått med seg den utviklingen som har skjedd i bransjen de siste årene.

– Bildet er selvsagt ikke entydig, heller ikke i rørbransjen, men generelt så har utviklingen i bransjen vært stor de siste årene. Mange av bedriftene har tatt store digitaliseringsgrep og vi ser for eksempel at BIM blir stadig mer utbredt. Vi har også sett en utvikling hvor de store VVS-kjedene brer om seg, noe jeg tror har vært med å bidra til et høyere kundefokus, sier Røiseland.

Hun tror at det Buckhardt egentlig ønsker å si er at det er dumt av VVS-bransjen å ikke følge med i tiden og utvikle seg.

– Det har han selvsagt rett i. Utviklingen både når det gjelder løsninger og produkter er stor, og skal man henge med, så må følge godt med. For de som tar dette på alvor, og som henger med i tiden, så er dette utelukkende en positiv utvikling. Med mer avanserte systemer og bygg, så øker også kravene rørleggerfaget. Faget blir kompetansedrevet, noe som betyr at det stilles større krav til de aktørene i næringen. På sikt kan dette også bidra til å øke statusen til faget, sier Røiseland.

Tre nøkler for suksess

Røiseland mener det er tre ting som er avgjørende for fremtidig suksess for landets mange rørleggerbedrifter. For det første må man være dyktig i faget sitt, noe som krever at man til enhver tid holder seg oppdatert. For det andre må man være der kunden er, og for det tredje så må man løse de problemene som kunden har.

– Er man dyktig, til stede og samtidig tar hånd om kundens utfordringer, så har man skaff et seg kunder som kommer tilbake. Dette høres kanskje veldig enkelt ut, men det krever at man er i endringsmodus og at man er åpen for den utviklingen som skjer. Man må også ta på alvor de utfordringene som kunden har og være lydhør for hva de egentlig ønsker hjelp med. Løser man dette, så tror jeg man har en lys fremtid i faget, sier Røiseland.

FOR MANGE FEIL – BD selger ikke Scala lenger
Aktuelt

arti-banner
SJEKKER: John Ove Laksberg og Grundfos sjekker videre for å finne ut hvordan Scala2-pumpene kan bli mest mulig feilfrie – her på arkivbilde fra da pumpen ble lansert i Norge i 2017.

FOR MANGE FEIL
– BD selger ikke Scala lenger

Scala2-pumpene fra Grundfos svikter så ofte at Brødrene Dahl har kastet dem ut av sortimentet sitt. Nå selges gamle JP5-pumper frem til enten Scala-feilene blir rettet opp eller BD bestemmer seg for å bytte leverandør.

Tekst og foto: GEORG MATHISEN


HVER FEMTE PUMPE sviktet. Da Grundfos lanserte Scala2 i 2017, strømmet reklamasjonene inn.

– Siden starten av lanseringen har vi hatt en veldig høy andel av reklamasjoner – helt oppe i 20 prosent, forteller John Ove Laksberg. Han er salgssjef VVS for Grundfos i Skandinavia.

BD: – Altfor mange reklamasjoner

De mange reklamasjonene har fått Brødrene Dahl til å sette ned foten. Nå er Scala2-pumpene ute av sortimentet hos grossisten.

– Vi fanger opp avvik fra normal feilprosent eller reklamasjonsprosent ganske tidlig. Vi så jo på dette produktet at den var altfor høy og skilte seg tydelig ut fra tilsvarende produkter, sier marketing- og konseptdirektør André Larsen i Brødrene Dahl.

Han understreker at de aller fleste feilene som ble meldt, faktisk kom fra installasjoner som var gjort under slike forhold som pumpene er beregnet til å brukes under. Med andre ord: Det var produktet som sviktet, ikke rørleggeren.

Mange forbedringer

John Ove Laksberg forteller om en lang rekke forbedringer i produktet gjennom flere år. – Blant annet har tilkoblingsdelen blitt forsterket betydelig slik at det ikke skal oppstå sprekkdannelser, forteller han. Storparten av reklamasjonene skyldtes nemlig at kompositten knekker når trykket blir for høyt.

I tillegg er akseltettingen byttet, forteller han. Nå brukes samme akseltetning som på CM industripumper. En standard og velutprøvd modell, ifølge Laksberg. I tillegg er komponentbeskyttelsen bedre ventilert og drenert, og det er gjort forsterkninger ved innløp og utløp. – Jevnere støpeprosess, forklarer Laksberg.

Norge og verden

Forbedringene er gjort på alle pumpene som er produsert fra uke 50 i 2019. Det har hjulpet i resten av verden – der reklameres det nå på under tre prosent av pumpene – men ikke i Norge.

– Disse sakene har vi begynt å teste og undersøke. Vi har sendt ti pumper tilbake til fabrikken, og de er grundig testet, forteller han. Det viser seg at pumpene har fått trykkstøt helt opp til 18 bar. En Scala2 skal tåle 10 bar.

Anbefaler ekspansjonskar

Grundfos har en teori om hva som skjer:

– Dersom pumpen står i nærheten av en bereder og det ikke er ekspansjon mellom bereder og pumpe, vil varmt vann og høyt trykk bygge seg opp inne i pumpen, for den har tilbakeslagsventil. Men sikkerhetsventilen på berederen skal blåse ved 9 bar, så vi er usikre på hva som skjer, sier John Ove Laksberg.

Han minner om at det står i forskriften at det skal være ekspansjonskar mellom bereder og teknisk utstyr.

– Vi vil på ingen måte fraskrive oss ansvaret for dette, og vi vil fortsette å undersøke videre, sier Laksberg. Han kan ikke konkludere ennå. – Men mye tyder på at det må være et ekspansjonskar eller en reduksjonsventil på maks 10 bar i front der hvor vannet kommer inn på pumpen, sier han.

Stopp til rørleggerne

Mens Grundfos undersøker, lar Brødrene Dahl være å levere Scala2-pumper til kundene sine. Selv om det er produsentene som må stå inne for kvaliteten på produktene sine, er Brødrene Dahl opptatt av å være en garantist for god kvalitet, som André Larsen formulerer det.

– Vi skal ikke bidra til at kundene våre – rørleggerne – blir beskyldt for feil. Tvert imot skal vi kvalitetssikre slik at vi ikke leverer ut noe til kundene som gjør at de får feil og problemer. Det er vår plikt å si at dette må vi enten sette på hold og gjøre en vurdering, eller ta det helt ut av salg, sier han.

Vurderer andre leverandører

I tilfellet Scala endte det med det siste alternativet. – Vi ruller ut JP5 som en god, gammel traver midlertidig, men vi leter etter flere trykkstyrte alternativer, sier Larsen. Han roser Grundfos for veldig gode produkter og fastslår at de har muligheten til å komme tilbake med Scala i oppdatert versjon, men samtidig ser Brødrene Dahl etter andre produkter med tanke på å bytte til en annen leverandør om det trengs.

– Jeg håper de finner en løsning på dette og gjør noe med det, for det er et godt produkt, men det er ikke bra for håndverkeren eller for verdikjeden hvis den skaper reklamasjoner i neste omgang, sier André Larsen.


Her er alternativene:

Mens Grundfos fortsetter å lete etter en løsning for Scala2-pumpene, anbefaler John Ove Laksberg en JP med trykktank som et alternativ.

– Den tåler mindre trykk, men tanken som er under pumpen, fungerer som ekspansjonstank og fanger opp vann fra bereder. Vi har påpekt dette til kunder som ar hatt problemer med Scala2. De har montert ekspansjon og har ikke hatt lekkasje siden, forteller han.

Rådet til kundene er dermed å ha ekspansjon mellom pumpe og bereder eller bruke JP-pumpe med NRF-nummer 9040044 eller 9040042. Hvis pumpen står i et privathus som trykkøker, anbefaler Grundfos heller CMBE-pumpeautomat med NRF-nummer 9040036.

– Er du fortsatt usikker, så ber vi deg om å ta kontakt med oss direkte, sier John Ove Laksberg i Grundfos.

adv-ctc-og-ems
Valgte VB for andre gang
Bedrift

arti-banner
KORONAVEKST: Magne Emil Tvedt og Voss VVS klarte å øke omsetningen i fjor. FOTO: GEORG MATHISEN

Valgte VB for andre gang

VOSS: De meldte seg ut av VB-kjeden. Det holdt i halvannet år. – Det er vi veldig godt fornøyde med, sier Magne Emil Tvedt i Voss VVS.

Tekst og foto: GEORG MATHISEN


– VI VAR ikke helt fornøyde med kjeden, så vi meldte oss ut, forteller Tvedt. Han startet opp Voss Varme og Bad for 13 år siden. Da han gikk ut av kjeden, syntes han ikke at han kunne drive videre med samme navn, heller, så han fikk byttet til Voss VVS. Magne Emil Tvedt er daglig leder og eier bedriften sammen med Frode Vedaa.

Prisfornøyd

Halvannet år senere gikk Voss VVS inn i VB igjen.

– Vi var Ahlsell-partner en stund, men det gikk ikke helt sånn som vi hadde forventet. VB hadde vært på oss hele veien, og vi sa at hvis det var aktuelt å gå inn igjen i kjede, skulle det bli VB. Så kom ting på plass, vi meldte oss inn igjen, og det er vi veldig fornøyde med, fastslår Tvedt.

Han snakker gjerne pent om Per Steinar Nordaas, som har ansvaret for medlemsbedrift ene i regionen. Og ikke minst er han fornøyd med å slippe å følge med på prisene fra dag til dag.

– Jeg har fått høre at hvis du kjøper inn for over fem millioner, lønner det seg å ansette en for å følge med på prisene. Det tar så mye tid. Etter at jeg gikk med i VB Handel, har det aldri vært tull. Det er ikke tvil om at vi sparer kroner på at vi ikke er bundet til én grossist, sier han.

Økte omsetningen

– Vi er veldig fornøyde med leverandørbetingelsene, og logistikken fungerer. Jeg er blitt bortskjemt. Bestiller vi før halv fire, har vi det neste morgen til sju. Det imponerer meg hvor steike flinke grossistene er, understreker Magne Emil Tvedt.

Voss VVS har bak seg et år utenom det vanlige, akkurat som alle andre. – Men når vi ser på 2020 sammenlignet med 2019, hadde vi faktisk en økning. Det hadde vi aldri trodd. Vi skal si oss fornøyde, konstaterer han. Omsetningen endte rundt 17 millioner kroner.



Hvis du kjøper inn for over fem millioner, lønner det seg å ansette en for å følge med på prisene.

MAGNE EMIL TVEDT


Service og vedlikehold

Bedriften driver med service, vedlikehold og rehabilitering – ikke nye hus. – Vi tar hytter, men vi har holdt oss på service i alle år. Vi har godt samarbeid med entreprenørene, og spesielt med byggmesterne. Når det er noe, ringer de til oss, og vi føler vi har et godt forhold til de aller fleste, ifølge Tvedt.

Det betyr at det er grenser for hvor langt fremover han kan se:

– Vi kan ikke se måneder fremover i tid. På service og vedlikehold kan vi ikke ha en ordreliste på to måneder. Derfor har det vært for lite i perioder. Hotellene har jo hatt på håndbrekket så det holder. På den annen side er det veldig mange som gjør en del hjemme, og det merker man jo. Jeg er overrasket over at det har vært såpass bra kjør hele tiden, sier rørleggermesteren.

Downperiode

Voss er en reiselivskommune, og mye har stått stille deler av det siste året.

– Byggeaktiviteten har vært rolig. Vi er inne i en downperiode generelt sett, også bortsett fra koronaen. Men nå er det en del prosjekter på gang, og da vil aktiviteten automatisk øke igjen, forteller Magne Emil Tvedt.

adv-ctc-og-ems
Ikke fem års garanti på hele berederen
Aktuelt


Ikke fem års garanti
på hele berederen

Rørleggere reagerer på at det ikke er fem års garanti på hele varmtvannsberederen. Nei, sier produsentene – slitedeler er slitedeler, og dem må du bytte uten at leverandøren betaler.

Tekst: GEORG MATHISEN

arti-banner
SLITEDELER: Trykktanken er holdbar, men kolber, termostater og ventiler er å regne som slitedeler som ikke har fem års garanti, forklarer berederprodusentene.

RØRLEGGEREN REISTE UT for å hjelpe en kunde som slet med en fire år gammel bereder. Han dro for å skifte kolbe, men det viste seg at det var en ventil som var problemet. Og den ventilen er det bare to års garanti på, fordi den er en slitedel.

I dette tilfellet ble rørleggeren overrasket over å få regning på ventilen. Han har aldri hørt om slitedeler på en bereder før. Men her er tre berederleverandører og én kolbeprodusent sterke, klare og enige: Selv om berederen holder i mange år, slites noen av delene raskere.

Termostat, kolbe og ventil

– På selve produktet er det fem års garanti ved fabrikasjonsfeil. Men på slitedeler, slik som termostaten, kolben og blandeventilen, er det ikke det, sier Svein Finstad hos CTC Ferrofil.

I dette tilfellet var det en CTC Heat Injection rørleggeren måtte ordne. Men reklamasjonsreglene er de samme hos konkurrentene.

– Vi vet også hvordan Norge er, sier Finstad og peker på problemer med både spenning og vannkvalitet.

– Kalk og humus går på kolben. Den varte mye lenger tidligere, da den var horisontalt inn på termostaten, men nå skråstilles den for å få ut så mye 70 graders vann som mulig, sier han.

FL-VA/VVS 2016

– Så lenge vannet i berederen er i sirkulasjon, er det ikke noe problem med humus og kalk. Men når det står rolig og varmer seg opp, legger det seg belegg, så sprekker kolben, og så går sikringen. Ikke vil forbrukeren betale noe, ikke rørleggeren og ikke grossisten. Derfor har vi måttet gjøre det slik og sette ned foten, sier Finstad og viser til de felles salgs- og leveringsbetingelsene for bransjen, FL-VA/VVS 2016.

Svein Finstad forklarer hvordan de norske produsentene av beredere bruker kolber fra Norske Backer. Backer bekrefter at det ikke er snakk om noen fem års garanti der: Kolbene selges innenfor bedriftsmarkedet, og der gjelder andre regler og kortere garantier.



Kalk og humus går på kolben.

SVEIN FINSTAD


Vannkvalitet

Oso, på sin side, sier det samme som CTC: kolber, termostater og blandeventiler er å regne som slitedeler. Det bekrefter teknisk direktør Arne Vold-Johansen i Høiax. Han sammenligner det med en bil: Du kan ha fem års garanti på bilen, men du må bytte plugger og oljefilter likevel.

– Det er forskjell på selve trykktanken i en bereder, som er ment å vare lenge, og andre deler. Kolber er avhengige av vannkvalitet. Vi har tolv års garanti på trykktanken i en boligbereder, men ventiler, kolber og termostater er slitedeler, sier han.

Så er det mange forskjellige bestemmelser: Mellom leverandøren og rørleggeren gjelder kjøpsloven, mens det er andre regler i forbrukerkjøpsloven, som gjelder mellom rørleggeren og en privatkunde.

– Etter kjøpsloven har vi to års garanti overfor rørleggeren, mens sluttbruker har fem års reklamasjonsrett etter forbrukerkjøpsloven. Det vil gjelde så lenge ikke annet er avtalt mellom partene i spesielle kjøpsavtaler eller kjedeavtaler, forklarer Vold-Johansen.

Kalk reduserer levetiden

Han forteller hvordan det er store forskjeller rundt i Norge på hvor lenge kolben i en varmtvannsbereder holder.

– Hvis du får kalkbelegg på en kolbe, så reduserer det levetiden drastisk. Kalkbelegget isolerer, under det blir det veldig varmt, og når det blir veldig varmt, får du veldig lett korrosjon på rustfritt stål. Hvis du ikke har vann som er slik at det lager belegg på elementene, derimot, holder de i 30 år, sier han og forteller hvordan han byttet kolbe på berederen hjemme hos svigermoren sin i 1977.

– Den står ennå. Det er i Bærum, der de har overflatevann. Hvis du har brønnvann, derimot, kan du få alskens rart vann, og da kan elementet ryke selv om det ikke er feil på materialet eller utførelsen. Det er fortsatt ikke noen garantisak, sier han.

– Det eneste vi som produsent kan garantere, er at hvis vi sier at elementet er i syrefast stål, så er det det. Korrosjon kan ingen garantere mot.

Det hjelper å velge en bereder som er egnet for akkurat det vannet den skal varme opp. – Vi har beredere som er egnet for vanskelig vann og brønnvann i forskjellige kategorier. Men hvilken sluttbruker som helst kan gå og bestille den berederen han vil, og det selges også beredere over disk gjennom byggevarehus. Det står ikke rørleggere bak de diskene veldig ofte, sier Arne Vold-Johansen.

adv-porsgrund
Rottene kom inn gjennom defekt sluk
Aktuelt

arti-banner
DEFEKT: Rottene kom inn i boligen gjennom et defekt sluk. Det er ikke grunn til noe prisavslag for paret som hadde kjøpt bolig. ILLUSTRASJONSFOTO: SHUTTERSTOCK

Rottene kom inn
gjennom defekt sluk

Det hadde vært rotteproblemer i boligen før, og da rottene kom inn på nytt, ville kjøperne ha prisavslag. Men nei, i et 100 år gammelt hus med krypkjeller er rotter en risiko du må regne med, fastslår Hålogaland lagmannsrett.

Tekst: GEORG MATHISEN


PARET KJØPTE EN bolig i Trondheim fra 1917. Da hadde selgeren fortalt at det hadde vært rotter i huset. Derfor var det skiftet ut gulv og flere vegger, det var murt opp nye murer og det var montert sperrer under panelet på forsiden av huset.

Rottekadaver

Da kjøperne var inne for å male huset rett før de tok over, oppdaget de et inntørket rottekadaver. Senere viste det seg at det var flere rotter på eiendommen. Selgeren hadde eierskifteforsikring, men forsikringsselskapet var slett ikke villig til å betale kjøperne noe for rotteproblemene.

Dermed endte saken i retten. Sør-Trøndelag tingrett ga kjøperne 651 000 kroner i prisavslag og erstatning. Medregnet saksomkostningene ville rottene koste forsikringsselskapet over 900 000. Men Hålogaland lagmannsrett snudde 180 grader etter at forsikringsselskapet anket.

Defekt sluk

Lagmannsretten fastslår at utbedringene den gangen det hadde vært rotter i boligen, ikke var tilstrekkelige. Rørleggeren som vitnet i saken, beskrev dem som kosmetiske tiltak som ikke løste problemet. Rottene kom fremdeles inn.

– Rottene kan ha flere mulige innganger – gjennom rør, lufteganger, rundt sluket og opp gjennom krypkjelleren, forklarte en skadedyrtekniker i retten. Rørleggeren pekte på et defekt sluk som en sannsynlig inngang for rottene.

Det defekte sluket er en mangel som selgeren ikke kan ta ansvaret for når boligen selges «som den er», fastslår retten. Kjøperen har ingen garanti for at det ikke er slike skjulte mangler i boligen. Det defekte sluket ble først oppdaget da gulvet i boden i kjelleren ble meislet ut. Det ble gjort som en del av utbedringen som kjøperen gjorde.



«Det er rimelig at [selgeren] skulle kunne stole på at utbedringene som ble gjort var tilstrekkelige.»

HÅLOGALAND LAGMANNSRETT


Må regne med såpass

En slik type feil må kjøperen regne med, ifølge lagmannsretten. – Feilen gjør i alle tilfelle ikke at eiendommen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperne kunne forvente, heter det i dommen. Retten viser til en drøye ti år gammel dom fra Borgarting lagmannsrett, der en kjøper ikke fikk noe avslag i prisen da 50–60 år gamle avløpsrør sviktet.

– Det er rotteproblemer i en rekke bydeler i Trondheim med gammel bebyggelse. Kjøperne har selv bodd i samme bydel og hatt rotteforekomst i sin tidligere bolig, skriver Hålogaland lagmannsrett. Selgeren hadde ikke noen plikt til å opplyse om rotter generelt i området, og hun kunne heller ikke vite at utbedringene som var gjort, ikke var gode nok. Der måtte hun stole på skadebegrensningsfi rmaet og håndverkerne som gjorde jobben og som ga inntrykk av at de ville holde rottene ute.

Kjente rotteproblemer

Dette var en eldre bolig i et strøk med gamle avløpsrør og kjente rotteproblemer. Derfor kan ikke en kjøper stole på at en utbedring innebærer at det ikke kan dukke opp rotteproblemer i kjelleren igjen, ifølge Hålogaland lagmannsrett.

Dermed får ikke kjøperne noe prisavslag. I stedet må de betale 397 000 kroner i sakskostnader til forsikringsselskapet.

adv-viggowahl
adv-oberge
ad
adv-oberge
Rørleggeren refser Norges best likte prosjekt
Sanitær

arti-banner
KRITISK: Espen S. Aulie forteller om en lang rekke elementære feil på nye prosjekter fra Trysilhus. FOTO: GEORG MATHISEN

Rørleggeren refser
Norges best likte prosjekt

ÅRNES: Prosjektet med Norges mest fornøyde kunder får knusende kritikk. – Det virker som om Trysilhus ikke vet hva de holder på med eller unnlater å gjøre det de skal, sier Espen S. Aulie. Trysilhus imøtegår kritikken.

Tekst: GEORG MATHISEN


LEILIGHET SOM LEVERES med et avløpsrør som er tvers av, stengekran før ekspansjonskaret som er stengt, ingenting i FDV om å vedlikeholde ekspansjonskaret, utett gulv på «teknisk rom» og sprinkleranlegg som får vannet gjennom et alupex-rør som ikke er godkjent for sprinkler. Espen S. Aulie kom til beboerens skrekkscenario da han måtte rykke ut til prosjektet med Norges mest fornøyde boligkjøpere.

Debatten om prefabrikkerte bad har gått høyt på nemitek.no i år. Men det viser seg at de som flytter inn i boliger med modulbad, er godt fornøyde. Evangstunet på Årnes har Norges mest fornøyde boligkunder, og utbygger Trysilhus har tre andre prosjekter på ti-på-topp-listen.

Avløpsrør tvers av

Espen S. Aulie driver Comfort-tilknyttede A-Aulie nettopp på Årnes. Etter at han har hatt oppdrag hos flere av beboerne i prosjekter som Trysilhus har bygd ut, kommer han med knusende faglig kritikk.

Senest rykket han ut nettopp til Evangstunet:

– En som drev og flyttet inn den helgen, ringte fortvilet og fikk ikke tak i Trysilhus. De burde jo trå til når vannet står og renner ned i taket hos naboen, sier Aulie. Han sier at baderomskabinen på prosjektet er fin i seg selv, men her var det et avløpsrør til servanten som var tvers av.

Sluttkontroll og FDV

– Med en gang hun brukte det, begynte det å renne. Vi fant også ut at det var en stengekran før ekspansjonskaret som sto stengt. Det tyder jo på at de ikke har gjort noen sluttkontroll eller testet anlegget før overlevering, mener han.

Aulie forteller at det ikke står noe i FDV-en som forbrukerne får, om vedlikehold av ekspansjonskaret. – Av erfaring vet vi at om man ikke etterfyller og kontrollerer disse ekspansjonskarene, så kommer de til å begynne å dryppe eller renne i sikkerhetsventilen, konstaterer han.

– Utett

– Når så Trysilhus leverer et utett gulv på «teknisk rom», så kan vi begynne å snakke om store konsekvenser. Det er over 50 enheter der, og alle kan få vannskader i løpet av to–tre år. Det er bare en skumlist som skiller våtrom fra parkett, og rørgjennomføringene er ikke tettet, forklarer Espen S. Aulie.

Sikkerhetsventilen, som begynner å dryppe uten ettersyn, ligger ti centimeter unna skumlist og parkettgulv. Han peker også på at røret fra hovedvanninntaket, med påmontert vannmåler, er stripset til et avløpsrør slik at det kan lage støt og støy og i verste fall kan forårsake lekkasje fordi det kan bevege seg mye.


arti-banner
SKUMLIST: Slik ser skillet ut mellom «teknisk rom» og parkettgulvet i boligprosjektet som har Norges mest fornøyde kunder. FOTO: ESPEN S. AULIE.
– Ikke sprinkler-godkjent

Selv arbeider rørleggermesteren mye med sprinkleranlegg. Han får ofte rene sprinkleroppdrag av andre rørleggerbedrifter. – Her har de levert et boligsprinkleranlegg med Uponor Alupex-system. Uponor selv bekrefter at det ikke er godkjent for sprinkler, sier han.

– Jeg har mine tvil om kunnskapen hos Trysilhus når de bruker materiale på sprinkler som ikke er lov, kommenterer Aulie. Han har sendt bekymringsmelding til Nes kommune, men har ikke spesielt tro på at det vil hjelpe.

Ifølge Espen S. Aulie er ikke Evangstunet det eneste Trysilhus-prosjektet med løsninger som gir stor fare for lekkasjer. Han har også vært på prosjektet Tellushagen på Neskollen, noen kilometer vest for Årnes.

Lekkasjefare

– Her er «teknisk rom» plassert i kjøkkenbenken i leilighetene. Det eneste som skal hindre lekkasje, er en liten list i fremkant av skapet med en minimal oppbrett. Når så sluket som er montert i bunnplaten på skapet, er umulig å få renset i og med at berederen står plassert over det, så vil lekkasjevannet renne fritt ut på kjøkkengulvet, sier han.

– Avløpet fra sikkerhetsventilen er heller ikke utført korrekt, siden det er for liten dimensjon på pex-røret, sier han.

I Tellushagen målte han kapasiteten på sprinkleranlegget og fant at det var lite vann tilgjengelig. – Vi kan ikke si om dette er innenfor eller ikke, siden Trysilhus ikke leverer dokumentasjon. Det vi vet, er at i ettertid har de gravd opp og lagt inn ny vannledning, sier han.

– Nok en gang bekrefter dette at Trysilhus ikke utfører sluttkontroll. Sluttkontroll hadde avdekket dette. Det virker som om de ikke vet hva de holder på med eller unnlater å gjøre det de skal. Hvordan i all verden kan Trysilhus holde på slik i prosjekt etter prosjekt? Og hvordan skal vi som tilstreber å være seriøse, få gjort noe med disse aktørene? spør Espen S. Aulie.




Trysilhus: – IKKE RIKTIG

Trysilhus avviser det meste av kritikken fra Espen S. Aulie. Alle anleggene funksjonstestes ut fra kvalitetssystem og sjekklister, sier VVS-leder Helge Hansen.


HANSEN ER VVS-LEDER i Trysilbygg, som er et av selskapene i Trysilhusgruppen. Slik svarer han på spørsmålene om kritikken fra Espen S. Aulie:

– Hva slags testing og sluttkontroll gjør dere før kjøperen overtar?
– Rørlegger på prosjektet funksjonstester alle anlegg før overlevering i henhold til til vårt kvalitetssystem og våre sjekklister. I nevnte tilfelle har ikke funksjonstesten blitt gjennomført nøye nok. Vi leverer cirka 300 boliger i året, og det er sjelden en slik feil oppstår. Men når det gjør det, håndterer vi forholdet hos kunden og går gjennom våre rutiner for å sørge for at det ikke skjer igjen. Forholdet til denne kunden ble reklamert på og utbedret.

– Hvordan sikrer dere mot lekkasjer i «teknisk rom»?
– Teknisk rom er bygd iht. TEK 17 §13-15 (3) «I øvrige rom med vanninstallasjoner». Det betyr at rommet blant annet har fall på gulv, har et sluk og det er lagt membran. Rommet tilfredsstiller alle punktene i §13-15 (3).

– Hvordan begrunner dere at dere bruker pex-rør som tilførsel til sprinkleranlegget, samtidig som leverandøren sier at dette ikke er godkjent?
– Dette er ikke riktig – det er brukt alupex- rør til slukkeanlegg som er UL-godkjent, det vil si godkjent for bruk som tilførsel til slukkeanlegg. Selve slukkeanlegget er utført av CPVC-rør skjult og CU/rustfri klemfittingsrør.

– Hva er rådet deres om vedlikehold/ettersyn av ekspansjonskaret? Hvordan får kjøperen det rådet?
– Et ekspansjonskar krever ettersyn som alt annet teknisk utstyr. Det viktigste kunden gjør, er å sikre at sluket er åpent og eventuelt rense dette. Dette får de god informasjon om på overtakelse, det ligger informasjon om dette i boligboka som kundene får utdelt, og det er tilgjengelig FDV-dokumentasjon i vår kundeportal «Mitt Trysilhus». Kunden skal ikke selv drive vedlikehold av ekspansjonskaret, dette gjennomføres av parten som sameiet har serviceavtale med. I nevnte prosjekt har sameiet en serviceavtale med Trysilhus Boligservice, og ettersyn av ekspansjonskaret er en del av vår service.

– Hva skal beboeren gjøre ved overtagelse hvis det blir en lekkasje utenfor kontortiden deres?
– Det viktigste våre kunder gjør, er å stoppe lekkasjen og deretter ta kontakt med sitt forsikringsselskap. De fleste forsikringsselskaper har en alarmtelefon man kan kontakte. Hvis kunden tar kontakt med oss i en akuttsituasjon og vi er tilgjengelige, gjør vi det vi kan for å hjelpe og løser situasjonen i samarbeid med forsikringsselskapet.

Kunden blir også vist hvor stoppekran er montert i leiligheten på overtakelse. Det er ikke riktig at dette ikke er montert i leiligheten. Hovedstoppekran til hele leilighetsbygget er på utsiden, og dette får sameiet informasjon om.

– Hva slags faglige kvalifikasjoner har de ansvarlige for rørleggerforretningen deres?
– Vår VVS-avdeling er blitt bygd opp siden 2015 og består av 12 personer. Dette er én rørleggermester med 35 års erfaring, én sivilingeniør med 12 års erfaring, én formann med svennebrev samt ni rørleggere med svenne-/fagbrev.

– Har dere andre kommentarer til disse påstandene?
– Vi ønsker å presisere at de to prosjektene det henvises til er bygd på to helt forskjellige tidspunkter og i henhold til forskjellige tekniske forskrifter. Det er mer enn åtte år mellom overtakelse av boligene i disse prosjektene. Løsningene kan derfor ikke sammenliknes. Vi bygger våre boliger i henhold til de enhver tid gjeldende forskrifter.

Vi jobber hele tiden med å bli bedre på å gi kundene god informasjon om sin bolig og om viktig vedlikehold. På dette området kan vi sikkert bli enda bedre, men vi har fokus på å gjøre denne informasjonen tilgjengelig i flere kanaler og på flere treff punkter som vi har med våre kunder.




adv-korbakkenbad
Pumpe-Knut er bærekraft-ambassadør
Aktuelt

arti-banner
AMBASSADØR: Knut Storås skal snakke om hvordan Grundfoss skal bidra med trygt drikkevann til flere hundre millioner mennesker og spare milliarder av kubikkmeter med vann – men også om hvordan hele den norske industrien er klimavennlig og bærekraftig. FOTO: SIV-CAMILLA STRØM, GRUNDFOS

Pumpe-Knut er
bærekraft-ambassadør

Norsk industri vil vise seg frem som bærekraftig og grønn. Da trenger den pumpespesialist Knut Storås.

Tekst: GEORG MATHISEN


– ALLE TROR at «industrien» er en svær fabrikk med noen svære piper som det ryker svart av fra morgen til kveld og som slipper ut gifti fjorden. Vi må prøve å forandre oppfatningen til folk, sier Storås.

Energisjekker

Han er en av 15 ambassadører for Norsk Industri. Organisasjonen har dratt i gang kampanjen «Norske Bærekrefter» for å vise frem at industrien i Norge er ren og bærekraft ig. Han innrømmer at han går til ambassadørjobben med skrekkblandet fryd.

Selv er han slett ingen ekspert på hverken miljø eller kommunikasjon. – Jeg er en voksen mann på snart 62 år som er utdannet som elektriker. De siste tolv årene har jeg drevet med noe som vi kaller energisjekk, forteller han.

– Jeg har kartlagt gamle pumper, og så bruker jeg et verktøy for å kalkulere energibesparelsen og hvor lang tid det går før en investering går i null, sier han. Det vil si at han dokumenterer for alle som har gamle pumper, hva det vil bety både for miljøet og økonomien at de bytter til nye pumper med ny motorteknologi.



«Ti prosent av verdens energiforbruk kommer fra pumper.»

KNUT STORÅS


Store mengder energi

Der har han blant annet arbeidet med Rikshospitalet, regjeringskvartalet, Forsvarsbygg med Kolsås leir og Setermoen, Mills, BI, Ruter og NSB. Regjeringskvartalet sparer inn 35 millioner kilowattimer over 15 år, peker han på som eksempel.

Knut Storås er rask til å understreke at Grundfos har arbeidet lenge med å redusere CO₂-utslippene og bruken av energi og vann.

– Vi arbeider hele tiden med løsninger som forbedrer motoreff ekten. Ti prosent av verdens energiforbruk kommer fra pumper. Hvis vi hadde klart å ta i bruk den nye teknologien som er her, alle steder, så kunne vi redusert det forbruket med kanskje tre–fire prosentpoeng, sier han.

Tekno-skeptiske kunder

– Samtidig er vi veldig konservative og skeptiske til å ta i bruk ny teknologi. Vi fokuserer alltid på kostnader, og ikke på hva livstidsforbruket til en pumpe er. Det er nesten som å kjøpe bil: Vi ser på prisen, ikke på hvor mange liter den bruker per mil. Så sier vi etter et år at «denne bilen var dyr i drift».

Grundfos selv har mål om å halvere vannforbruket og CO₂-utslippene fra sin egen virksomhet innen 2025 og være klimapositive i 2030. – Det er ikke lenge til, men jeg tror vi skal rekke det, sier Storås.

Servicespesialisten regner med at han kommer til å være ansiktet utad på debattinnlegg, pressemeldinger og diskusjoner for å fortelle både om hvorfor bærekrafter viktig og hva den norske industrien gjør.

adv-watercontrol
Pumpe-Knut er bærekraft-ambassadør
Korona


Har tapt
400 millioner på korona

TRONDHEIM: 73 rørlegger-, varme- og ventilasjonsbedrifter har mistet over 400 millioner kroner i omsetning på grunn av koronaen de siste månedene. Se hvem som har fått støtte.

Tekst og foto: GEORG MATHISEN

arti-banner
SPRITER: Mats Ørsal Kvande sender ut rørleggerne med desinfeksjon og masker, men koronatiltakene har gått hardt ut over arbeidsmengden og omsetningen likevel.

– VI HAR fått litt støtte, men det er tapt omsetning som er den store knekken, sier Mats Ørsal Kvande. Han er daglig leder i IPS Trondheim. Rørleggerbedriften har fått 155 000 kroner i koronakompensasjon for de fire siste månedene i fjor. Men når omsetningssvikten ligger på over 1,7 millioner – eller 47 prosent – monner tilskuddet lite.

– Du får dekt inn litt av de faste kostnadene, men ikke den tapte omsetningen. Vi har hatt en veldig stor omsetningssvikt i forhold til 2019, konstaterer Kvande.

Over halve omsetningen

Han forteller den samme historien som mange andre i bransjen. Siden det ble mulig å søke om kompensasjon for tapene som statlige og kommunale smitteverntiltak har ført med seg det siste halvåret, har 73 rørlegger-, varme- og ventilasjonsbedrifter fått tilskudd. De har fått til sammen 11,9 millioner kroner – men de har mistet 406,4 millioner i omsetning. For disse 73 bedriftene utgjør det over halve omsetningen.

IPS Trondheim lider først og fremst fordi mange kontorer har holdt stengt:

– Vi har lite privatkunder – mest næringsliv. Omsetningssvikten har kommet fordi folk har hjemmekontor. De skal spare penger, og du har ikke tilgang lenger, konstaterer Mats Ørsal Kvande.



Hadde vi vært nyoppstartet, hadde det bare vært å legge inn årene.

MATS ØRSAL KVANDE


Full stopp hos kundene

– Vi hadde blant annet en del helse- og velferdssentre som kunder. Der ble det full stopp. Ikke kommer vi like lett inn i leiligheter lenger, heller, og restaurantnæringen har stoppet. Utelivsbransjen får ikke opp omsetningen igjen, ramser han opp.

Trondheimsbedriften er en av fire avdelinger i IPS. De var ti ansatte, nå er de åtte, og deler av tiden har alle vært helt eller delvis permittert. Sjefen selv har vært permittert både 50 og 80 prosent. Det har vært mindre å administrere, men mange flere regler å lese seg opp på. Bunker med nye regler og støtteordninger tar også tid.

Håper på sensommeren

– Vi fikk inn mange avbestillinger og omsetningen datt, samtidig som du har faste kostnader som ikke lar seg rikke. Dem fikk vi dekt deler av, men ikke alt. Dermed er vi avhengige av å ha en viss omsetning for å holde oss i pluss. Hadde vi vært nyoppstartet, hadde det bare vært å legge inn årene, fastslår Kvande.

Han forteller om en omsetning på sjuåtte millioner kroner på rammeavtaler med næringslivet, som falt ned til to millioner. Litt har begynt å komme inn igjen, men IPS er slett ikke i nærheten av det tidligere nivået.

– Vi har fått litt hint om at det vil ta seg opp igjen på sensommeren. Vedlikeholdsetterslepet blir større – det forsvinner ikke. Og nå åpnes det sikkert for helse- og velferdssentrene igjen når de fleste er vaksinert, sier Mars Ørsal Kvande.


HER ER OVERSIKTEN

Her er hele listen over dem som har fått tilskudd utbetalt de tre første månedene i år. Den er à jour ved månedsskiftet mars/april. Da var fristen ute for å søke for de fire siste månedene i 2020, mens de første søknadene for januar og februar i år var innvilget.

Oversikten viser hvor mye hvert enkelt firma har fått i kompensasjon og hvilke måneder kompensasjonen gjelder for. Så viser den omsetning i den perioden det er søkt for, og til slutt omsetning i den perioden som tallene er sammenlignet med (som oftest er det de samme månedene året før).

Oversikten bygger på næringskoder, slik at det kan være selskaper som ikke er kommet med i denne tabellen. Tabellen viser bedrifter som er registrert med næringskodene «Rørleggerarbeid», «Kuldeanlegg- og varmepumpearbeid», «Ventilasjonsarbeid», «Produksjon av kjøle- og ventilasjonsanlegg» og «engroshandel med jernvarer, rørleggerartikler og oppvarmingsutstyr» pluss noen av dem som er registrert under «Annet installasjonsarbeid».

Noen av selskapene markedsfører seg under andre navn, men dette er navnet som er registrert i Brønnøysund, komplett med eventuelle skrivefeil.





adv-linnbad
«Kollisjonstester» teknisk anlegg
Prosjektering


«Kollisjonstester» teknisk anlegg

NORDFJORDEID: De sørger for at de tekniske installasjonene fungerer sammen – lenge før oppstart. – Programmering av toppsystem og PLS bør være en del av prosjekteringen, sier Gjermund Tomasgard i Virtual House.

Tekst og foto: GEORG MATHISEN

arti-banner
PÅ BOKS: I boksen og PC-ene som Gjermund Tomasgard (til venstre) og Jon Olav Aurdal viser frem, ligger alt som skal til for å få hele det tekniske anlegget til å fungere sammen lenge før det er installert.

TIDLIGERE HAR HAN OMTALT det som «en virtuell tvilling for tekniske anlegg». Tomasgard sammenligner løsningen til Virtual House med å bruke BIM til å se på bygget på tvers av fagene – for eksempel for å «kollisjonsteste» mellom konstruksjon, ventilasjonsrør og kabelbroer.

– For tekniske anlegg, derimot, har vi ikke noen tilsvarende måte å prototype på. Det er dét vi tilbyr: Vi komplementerer BIM innenfor teknikk og automasjon, sier han. Han mener at dette er et nødvendig grep som hjelper til med å komme nærmere bransjens visjon om null feil i byggeprosjektene.

Tidligere programmering

– Programmering av toppsystem og PLS bør være en del av prosjekteringen, sier Gjermund Tomasgard.

– I dag vil automasjonsentreprenørene programmere så sent som mulig, gjerne uken før idriftsetting, for de vil ha mest mulig informasjon. Så kommer de dit, og så viser det seg at det er feil eller mangler ved systemet, sier han.

– Hvis automasjonsentreprenøren ser tidligere at her mangler det noe, så får du luket ut feilen og rettet den før den skal installeres i bygget.

Virtual House-sjefen forteller om to eksempler. Ett der det var tegnet fraluftspjeld, men ikke tilluftspjeld. Tegningen lå der i flere måneder uten at noen oppdaget mangelen. I annet eksempel ble det gjort én liten feil på et boligprosjekt, men med den samme feilen i veldig mange rom ble ekstrautgiftene store.

– Hvis vi får simulert og testet systemene i prosjekteringfasen, får vi luket ut mangler i tide slik at installatørører unngår å bygge etter tegninger med feil, sier han.

Prosessen og livet

Men hvorfor gjøres ikke dette i dag? – Automasjonsentreprenør har ikke noen annen grunn for å programmere enn at bygget skal idriftsettelse. Med simuleringssystemet som vi tilbyr, kan du gjennomføre virtuell idriftsetting i prosjekteringsfasen. Det krever at automatiseringsentreprenøren setter seg inn i arbeidet til prosjekterende i en tidlig fase, og så slipper vi at noen blir stående som en slags syndebukk i sluttfasen, forklarer Tomasgard.

Nå er Virtual House i gang med å forberede seg til å bruke simuleringen sin i praksis på et prosjekt. – Vi ser at det er mange fagmessige grensesnitt som gjør at det er ting som glipper. Dessuten: Livet skjer. Noen blir sykmeldt, noen bytter jobb, det er også noe som du bør ta høyde for, oppfordrer han.

– Da vi begynte å gå gjennom prosjekteringsgrunnlaget for å bygge opp simulatoren, måtte vi sette oss inn i det som kom fra prosjekterende. Vi så på varmepumper med internautomatikk og fant ut at det som var tegnet i skjemaet, ikke stemte med hvordan varmepumpen skal fungere, sier han og forteller blant annet om en feilplassert temperatursensor.

– Entreprenøren har ikke ansvar for å sjekke skjemaet til prosjekterende – det er ikke deres ansvar å lese gjennom dokumentasjonen til varmepumpen for å skjønne hvordan internautomatikken fungerer. Rørleggeren skal heller ikke lese gjennom, men bygge som prosjektert. Mellom der er det noe som detter mellom flere stoler, og ingen som har noen systemisk tilnærming, sier han.



Vi skal bli en Spacemaker for tekniske anlegg i bygg!

GJERMUND TOMASGARD


Stor verdi, liten risiko

Nå kjører Virtual House et pilotprosjekt med Stad kommune. Tomasgard og styreleder Jon Olav Aurdal viser hvordan SD-anlegget er lagt inn på PC-en. Styringen – PLS-en – styrer energisystem og ventilasjon – nå ligger det inne på en boks som er koblet til samme PC. – Da har du alt du trenger for å gjøre virtuell idriftsetting, sier de.

Så kan de begynne med toppsystem, PLS, funksjonsbeskrivelse og systemskjema. Er instrumenteringen på riktig plass? Er driftene enige om hvordan skjermbildene fungerer? Har de en designmanual for toppsystemet? Er alarmhåndteringen slik som de ønsker?

– Automasjonsentreprenørene tror at de må bygge hele skapene. De trenger ikke det. Det de trenger, er å være tidlig ute. Verdien av å programmere disse komponentene tidlig, er kjempestor. Når det er spikret, da er risikoen mindre når du skal begynne å bygge skapene.

Løsningen kan også brukes på eksisterende bygg som ikke fungerer som de skal.

Digital ITB

Da koronaen stengte landet, forsvant prosjektene som Virtual House hadde los på. Men det var også koronaen som fikk i gang pilotprosjektet med Stad kommune. – Innovasjon Norge gjorde et enormt arbeid for å legge til rette for å holde innovasjonsarbeidet i næringslivet i gang, og et av de nye «koronavirkemidlene » deres passet for oss, forteller Gjermund Tomasgard.

Han fastslår at uten pilotprosjektet er det fare for at hele Virtual House hadde strandet i fjor. Nå har han store ambisjoner: – Vi skal bli en Pacemaker for tekniske anlegg i bygg! sier han. Samtidig understreker han at Virtual House ikke skal bli enda en «kokk» i prosjektene, i betydningen «jo flere kokker, jo mere søl». – På samme måte som Pacemaker skal vi utvikle løsningen slik at de som jobber i prosjektene i dag, han bruke teknologien vår – en slags digital ITB.

(Pacemaker? Det er selskapet som har laget sin egen programvare for å hjelpe arkitekter og boligutviklere med å teste forskjellige bygningsalternativer på en tomt, for å bruke plass og planlegge mest mulig eff ektivt. Amerikanske Autodesk kjøpte Spacemaker i november, fire år etter oppstarten, for 2,2 milliarder kroner.)

adv-vb
Aktuelle leverandører
Finn aktuelle leverandører i HvemLevererHva


hvem-logo3

supplires-cover-img


Finn aktuelle leverandører
i HvemLevererHvaTM



Det lønner seg å bruke leverandørguiden. Her finner du cirka 200 leverandører som alle har relevante produkter og tjenester for rør- og VVS-bransjen.



Hovedkategorier i leverandørguiden:


  • BEMANNING
  • BILER/BILINNREDNING
  • BRANNVERN
  • BYGGAUTOMASJON
  • DATASYSTEM
  • DIVERSE
  • FORENINGER/ORGANISASJONER
  • GASS
  • ISOLASJON
  • KURS/OPPLÆRING
  • PUMPER
  • REGNSKAP
  • RØRANLEGG
  • RØRGROSSISTER
  • RØRLEGGERKJEDER
  • RÅDGIVNING
  • SANITÆRANLEGG
  • SVØMMEBASSENG
  • VA-ANLEGG
  • VANNBEHANDLING
  • VARME- OG KULDEANLEGG
  • VERKTØY/UTSTYR/REKVISITA


Aktuelle leverandører

Kontakt Kari Nordgaard-Tveit for din oppføring i leverandørguiden på telefon 22 70 83 00 eller kari@nemitek.no



BEMANNING
RØRLEGGERVIKARER

EURO Industries AS

Tlf. +45 98 21 34 00
www.euro-industries.dk
euro@euro-industries.dk

BIL/BILINNREDNING
BILINNREDNING

Fredr. A. Nilsson AS

Lørenvangen 23, 0585 Oslo
Postboks 6635 Rodeløkka, 0502 Oslo
Tlf. 23 03 67 00
post@fredson.no


HELAUTOMATISK KJØREBOK/ELEKTRONISK KJØREBOK

Abax AS

Tlf. +47 22 22 22 99
www.abax.no
kundesenter@abax.no

Devinco AS

Tlf. 73 19 74 00
www.devinco.com
salg@devinco.com

BRANNVERN
BRANNSLUKKERE/ BRANNSKAP/ BRANNSLANGETROMLER

O. Berge AS

Tlf. 32 88 33 00
www.oberge.no
e-post: post@oberge.no


SPRINKLERANLEGG/ SPRINKLERPUMPER/ BRANNPUMPER

Askim & Mysen Rør AS

Tlf. 69 84 60 10
www.amror.no

Sprinklerteknikk AS

Postboks 235 Økern, 0510 Oslo
Tlf. 23 17 22 70
www.sprinklerteknikk.no


VANNTÅKEANLEGG

Prevent Systems AS

Tlf. 612 60 909
www.prevent-systems.no
Brannslokking med lavtrykk vanntåke

BYGGAUTOMASJON/
MÅLEUTSTYR
AUTOMATIKK/ MÅLEINSTRUMENTER FOR VARMEANLEGG

Hasvold AS

Tlf. 22 72 59 50
www.hasvold.no

DATASYSTEMER
DATA/EDB/PROGRAMVARE/
SOFTWARE

Devinco AS

Tlf. 73 19 74 00
www.devinco.com
salg@devinco.com

GSGroup AS - Handyman

Tlf. 47 22 00 40 00
www.gsghandyman.no
www.gsgroup.no
salg@gsghandyman.no

Cordel Norge AS

Borgundfjorden 80, Ålesund
Tlf. 70 17 84 00
www.cordel.no
www.bransjedata.no
Cordel – modulbasert datasystem.

Uni Micro AS

Tlf. 56 59 91 00
www.unimicro.no
marked@unimicro.no

FORENINGER/
ORGANISASJONER
FORENINGER/ORGANISASJONER

NemiTek (Norsk VVS Energiog Miljøteknisk Forening)

Hagegata 22, Postboks 2843 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf. 22 70 83 00
www.nemitek.no
post@nemitek.no

Rørentreprenørene Norge

Fridtjof Nansensvei 19, 0369 Oslo
Pb. 5480 Majorstuen, 0305 Oslo
Tlf. 23 08 76 50
www.rornorge.no
firmapost@rornorge.no

GASS
GASSKJELER

Fremo AS

Tlf. 33 19 65 00
www.fremo.com
fremo@fremo.com

ISOLASJON
ISOLASJONSMATERIELL FOR RØRANLEGG

Oslo IsolasjonsService

Tlf. 22 27 00 82
www.oisas.no

KURS/OPPLÆRING
KURS/OPPLÆRING/ SKOLER/UTDANNING

Dahlske videregående skole – Sørlandets Fagskole

KEM-tekniker (tidligere VVS) Grimstad
Tlf. 37 40 27 10
www.dahlske.vgs.no

Fagskolen Innlandet

Tlf. 61 14 54 00
www.fagskolen-innlandet.no
firmapost@fagskolen-innlandet.no
Fagskoleutdanning innen klima, energi og miljø (tidligere VVS) både på heltid og som nettstøttet deltidsstudium. Den eneste skolen i landet som har fagskoleutdanning i Forvaltning drift og vedlikehold av bygg – som nettstøttet deltidsstudium.

Teknologisk Institutt AS

– Kurs innen gass Postboks 93, 4299 Avaldsnes
Tlf. 22 86 50 00
www.teknologisk.no/gass


PUMPER
HYDROFORTANKER

EMS Teknikk AS

Basbergvn. 160, 3114 Tønsberg
Tlf. 33 33 11 33
www.ems.no
ems@ems.no


PUMPER MED TILBEHØR

EMS Teknikk AS

Basbergvn. 160, 3114 Tønsberg
Tlf. 33 33 11 33
www.ems.no
ems@ems.no

Wilo Nordic

Stålfjæra 15, Postboks 38 Kalbakken, 0901 Oslo
Tlf. 22 80 45 70
www.wilo.no
wilo@wilo.no
Flamco og Wilo. Pumper, Trykkøkning, Pumpestasjoner, Luftutskilling, Ekspansjon.


PUMPESTASJONER

EMS Teknikk AS

Basbergvn. 160, 3114 Tønsberg
Tlf. 33 33 11 33
www.ems.no
ems@ems.no

REGNSKAP
REGNSKAPSTJENESTER/ INKASSO

Saga Entreprenør Regnskap AS

Tlf. 32 17 91 70
www.sagaringerike.no
afl@sagaservices.no
Landsdekkende regnskapsfører for VVS-bransjen Cordel-ekspert, men bruker mange systemer

RØRANLEGG
AVLØPSRØR

Høiax AS

Tlf. 69 35 55 00
www.hoiax.no
post@hoiax.no

Norsk Wavin AS

Karihaugveien 89, 1086 Oslo
Tlf. 22 30 92 00
www.wavin.no
wavin.no@wavin.com
Merkenavn: Wafix, Asto, Krone Prewa, HepVO, Tegra, X-Stream, Q-Bic, Intesio, SiTech+.


FASTPUNKTER

Tyco Building Services Products (Norway) AS

Tlf. 67 91 77 00
www.tycobuilding.com
infono@tyco-bspd.com


FESTEMATERIELL/ MONTASJESYSTEMER

Tyco Building Services Products (Norway) AS

Tlf. 67 91 77 00
www.tycobuilding.com
infono@tyco-bspd.com


FJERNVARMERØR/ FJERNKJØLERØR

Uponor AS, Uponor VVS

Postboks 23, 1541 Vestby
Tlf. 64 95 66 00
www.uponor.no/vvs
vvs.no@uponor.com


KOBBERRØR

Cupori OY Norge

Postboks 26 Nordstrand, 1112 Oslo
Tlf. 99 30 99 62
www.cupori.com
bjorn.dahlheim@cupori.com


KUPLINGER

Eurofusion AS

Tlf. 64 00 70 60
www.eurofusion.no

Tyco Building Services

Products (Norway) AS
Tlf. 67 91 77 00
www.tycobuilding.com
infono@tyco-bspd.com


MA-RØR

PAM Norge, Saint-Gobain Byggevarer AS

Tlf. 23 17 58 60
www.pamline.no
firmapost@pamline.no


PLASTRØR

GPA Flowsystem AS

Verkstedvn. 23, Pb. 427, 1401 Ski
Tlf. 64 85 68 00
www.gpa.no


Norsk Wavin AS

Karihaugveien 89, 1086 Oslo
Tlf. 22 30 92 00
www.wavin.no
wavin.no@wavin.com
Merkenavn: Wafix, Asto, Krone Prewa, HepVO, Tegra, X-Stream, Q-Bic, Intesio, SiTech+.

Pipelife Norge AS

Tlf. 71 65 88 00
www.pipelife.no

Uponor AS, Uponor VVS

Postboks 23, 1541 Vestby
Tlf. 64 95 66 00
www.uponor.no/vvs
vvs.no@uponor.com


PLASTVENTILER

GPA Flowsystem AS

Verkstedvn. 23, Pb. 427, 1401 Ski
Tlf. 64 85 68 00
www.gpa.no


PREFABRIKERTE KOMBISKAP OG SENTRALER

VVS Prefab AS

Tlf. 960 93 617
www.vvsprefab.no
oj@vvsprefab.no


PREFABRIKERTE RØRANLEGG

Tyco Building Services

Products (Norway) AS
Tlf. 67 91 77 00
www.tycobuilding.com
infono@tyco-bspd.com


PREISOLERTE RØR FOR VA OG INDUSTRI

Isoterm AS

Frya Industriområde, 2630 Ringebu
Tlf. 99 48 14 00
www.isoterm.no
isoterm@isoterm.no


PRESSYSTEMER

Høiax AS

Tlf. 69 35 55 00
www.hoiax.no
post@hoiax.no


RØR-I-RØR

Høiax AS

Tlf. 69 35 55 00
www.hoiax.no
post@hoiax.no

Nye Imperial Engros AS

Tlf. 51 60 17 90
www.imperialengros.no
post@imperialengros.no

Uponor AS, Uponor VVS

Postboks 23, 1541 Vestby
Tlf. 64 95 66 00
www.uponor.no/vvs
vvs.no@uponor.com


RØR OG RØRDELER, RUSTFRIE

T.M. Christensen VVS Detaljer AS

Høgslundveien 49, 2020 Skedsmokorset
Tlf. 23 00 80 30
www.tmcvvs.no
salg@tmcvvs.no


RØRDELER FOR PLASTRØR

Isiflo AS

Postboks 143, 2831 Raufoss
Tlf. 61 15 27 00
www.isiflo.com


RØRMERKING/MERKING AV RØRLEDNINGER

Inva Engineering AS

Nils Hansens vei 7, 0667 Oslo
Tlf. 23 17 43 10
www.inva.no
inva@inva.no

Norsk VVS-Merking AS

Tlf. 47 80 34 00
www.norskvvs-merking.no
post@norskvvs-merking.no

Ventus Ventilasjonsutstyr AS

Tlf. 22 50 70 80 / 22 14 38 00
www.ventus.no
post@ventus.no


RØROPPHENG OG KLAMMER

Tyco Building Services

Products (Norway) AS
Tlf. 67 91 77 00
www.tycobuilding.com
infono@tyco-bspd.com


SLANGER

EMS Teknikk AS

Basbergvn 160, 3114 Tønsberg
Tlf. 33 33 11 33
www.ems.no
ems@ems.no

Nye Imperial Engros AS

Tlf. 51 60 17 90
www.imperialengros.no
post@imperialengros.no

T.M. Christensen VVS Detaljer AS

Høgslundveien 49, 2020 Skedsmokorset
Tlf. 23 00 80 30
www.tmcvvs.no
salg@tmcvvs.no

RØRGROSSISTER/ VVS-GROSSISTER
RØRGROSSISTER/ VVS-GROSSISTER

Heidenreich AS

– Enklest å handle med og kunden i fokus!
Landsdekkende.
Tlf. 22 02 42 00
www.heidenreich.no
Vi er også på Facebook.

RØRLEGGERKJEDER/ RØRALLIANSER
RØRLEGGERKJEDER/ RØRALLIANSER

Bademiljø AS

– Norges største rørleggerkjede
Tlf. 815 33 011
www.bademiljo.no

Baderingen AS

– Hvorfor ikke prøve oss?
Tlf. 98 22 50 25
www.baderingen.no

Comfort-Kjeden AS

Tlf. 66 93 32 00
www.comfort.no
post@comfort.no

Rørkjøp AS

– Det beste valget
Tlf. 66 77 53 50
www.rorkjop.no
kundeservice@rorkjop.no

RÅDGIVNING
RÅDGIVENDE INGENIØRER/ KONSULENTER

Inva Engineering AS

Nils Hansens vei 7, 0667 Oslo
Tlf. 23 17 43 10
www.inva.no
inva@inva.no


SANITÆRANLEGG
ARMATUR/VANNKRANER/ BLANDEBATTERI

Boco Europe AS

– Noe lekkert til badet Tlf. 32 20 95 30
www.boco-europe.com
e-post: tom@boco-europe.com

FM Mattsson og Mora Armatur

Sinsenvn. 53D, 0585 Oslo Tlf. 22 09 19 00
www.fmmattsson.com
www.moraarmatur.no
info.no@fmm-mora.com
Produsent: FM Mattsson og Mora Agentur

Grohe AS

Tlf. 22 08 20 70
www.grohe.no

Nye Imperial Engros AS

Tlf. 51 60 17 90
post@imperialengros.no
www.imperialengros.no

Korsbakken Bad AS

Tlf. 22 35 27 60
www.korsbakken.no

Strand

Armaturer til kjøkken og bad i rustfritt stål.
Tlf. 976 98 992
www.cl-strand.com


BADEKAR

Duravit Norge

Tlf. 815 33 600
info@no.duravit.com
www.duravit.no

Boco Europe AS

– Noe lekkert til badet
Tlf. 32 20 95 30
www.boco-europe.com
e-post: tom@boco-europe.com

Interform AS

Tlf. 73 82 53 20
www.interform.no


BADEROMSMØBLER BADEROMSINNREDNING

Dansani AS

Tlf. 23 05 21 50
www.dansani.no

Duravit Norge

Tlf. 815 33 600 i
www.duravit.no
nfo@no.duravit.com

Foss Fabrikker AS

Tlf. 37 28 10 00
Mob. 995 76 192
www.fossfabrikker.no
foss@fossfabrikker.no

Geberit AS

Tlf: 67 97 82 00
Luhrtoppen 2, 1470 Lørenskog
www.porsgrundbad.no
www.geberit.no
sales.no@geberit.com

Linn Bad AS

Tlf. 57 69 80 00
www.linn-bad.no


BADEROMSSPEIL

Scala Bad AS

Tlf. 32 82 22 70
www.scalabad.no


BADEROMSVIFTER/ VÅTROMSVIFTER

Ingeniørfirma Knut J. Bø AS

Tlf. 23 08 40 80
www.ingbo.no


BADSTUE/SAUNA/ BADSTUEUTSTYR

Duravit Norge

Tlf. 815 33 600
www.duravit.no
info@no.duravit.com


BOBLEBAD/UTENDØRS MASSASJEBAD/ JACUZZI/SWIMSPA/ MOTSTRØMSBASSENG/ PLEIEMIDLER TIL MASSASJEBAD

Interform AS

Tlf. 73 82 53 20
www.interform.no


DUSJ/DUSJHJØRNER/ DUSJKABINETT/DUSJPANELER/ DUSJVEGGER/DUSJLØSNINGER

Dansani AS

Tlf. 23 05 21 50
www.dansani.no

Boco Europe AS

– Noe lekkert til badet
Tlf. 32 20 95 30
www.boco-europe.com
e-post: tom@boco-europe.com

Geberit AS

Tlf: 67 97 82 00
Luhrtoppen 2, 1470 Lørenskog
www.porsgrundbad.no
www.geberit.no
sales.no@geberit.com

Grohe AS

Tlf. 22 08 20 70
www.grohe.no

Holtan Normark AS

Tlf. 63 85 38 30
www.holtans.no

INR Norge AS

Verdens første svanemerkede dusjvegg!
Tlf. 33 33 02 00
www.inr-as.no

Interform AS

Tlf. 73 82 53 20
www.interform.no

Scala Bad AS

Tlf. 32 82 22 70
www.scalabad.no


ELEKTRONISK DUSJSYSTEM MED AUT. LEGIONELLASPYLING

Vestnor Teknikk AS (Rada Pulse / Outlook)

Tlf: 51 49 80 60
www.vestnorteknikk.no


GULVSLUK (RUSTFRITT)

Pipelife Norge AS

Tlf. 71 65 88 00
www.pipelife.no

Unidrain AS

Tlf. 91 56 56 60
www.unidrain.no
Avløp/Avløpsarmatur


HANDICAPUTSTYR

Duravit Norge

Tlf. 815 33 600
info@no.duravit.com
www.duravit.no


HÅNDKLETØRKERE/ HÅNDKLERADIATORER

Ingeniørfirma Knut J. Bø AS

Tlf. 23 08 40 80
www.ingbo.no


KJØKKENVASKER MED TILBEHØR

Nye Imperial Engros AS

Tlf. 51 60 17 90
www.imperialengros.no
post@imperialengros.no


LEKKASJESTOPPERUTSTYR

CTM Lyng AS

Tlf. 72 83 16 11
www.aquaxpress.no
Aqua Xpress - norsk utviklet og produsert vannstopp.
Enkelt å montere - enkelt å bruke.

Høiax AS

Tlf. 69 35 55 00
www.hoiax.no
post@hoiax.no

O. Berge AS

Tlf. 32 88 33 00
www.oberge.no
post@oberge.no

Viggo Wahl Pedersen

Tlf. 90 56 94 17
Viwa Watersafe lekkasjestoppere, Viwa tineutstyr, Fluid Force magneter, klammer, urinalstyringer.
www.viggowahl.no

WaterGuard Intl. AS

Nedre Storgate 46, 3015 Drammen
Tlf. 23 11 56 60
www.waterguard.no


NØDDUSJ/ØYEDUSJ

Vestnor Teknikk AS (Haws)

Tlf. 51 49 80 60
www.vestnorteknikk.no


SANITÆRUTSTYR AV PORSELEN

Duravit Norge

Tlf. 815 33 600
www.duravit.no
info@no.duravit.com

Geberit AS

Tlf. 67 97 82 00
Luhrtoppen 2, 1470 Lørenskog
www.porsgrundbad.no
www.geberit.no
sales.no@geberit.com


SANITÆRUTSTYR AV RUSTFRITT STÅL

Vestnor Teknikk AS (Delabie)

Tlf. 51 49 80 60
www.vestnorteknikk.no


SERVANTER/ PORSELENSSERVANTER

Dansani AS

Tlf. 23 05 21 50
www.dansani.no

Duravit Norge

Tlf. 815 33 600 www.duravit.no
info@no.duravit.com

Boco Europe AS

– Noe lekkert til badet
Tlf. 32 20 95 30
www.boco-europe.com
tom@boco-europe.com

Geberit AS

Tlf. 67 97 82 00
Luhrtoppen 2, 1470 Lørenskog
www.porsgrundbad.no
www.geberit.no
sales.no@geberit.com

T.M. Christensen VVS Detaljer AS

Høgslundveien 49, 2020 Skedsmokorset
Tlf. 23 00 80 30
www.tmcvvs.no
salg@tmcvvs.no


STEAMDUSJ/STEAMBAD

Duravit Norge

Tlf. 815 33 600
www.duravit.no
info@no.duravit.com


TOALETTER/KLOSETTER/WC

Duravit Norge

Tlf. 815 33 600
www.duravit.no
info@no.duravit.com


URINALER

Duravit Norge

Tlf. 815 33 600
www.duravit.no
info@no.duravit.com


VANNLÅS

Norsk Wavin AS

Karihaugveien 89, 1086 Oslo
Tlf. 22 30 92 00
www.wavin.no
wavin.no@wavin.com
Merkenavn: Wafix, Asto, Krone Prewa, HepVO, Tegra, X-Stream, Q-Bic, Intesio, SiTech+.


VARMTVANNSBEREDERE MED TILBEHØR

CTC Ferrofil AS

Tlf. 63 90 40 00
www.ctc.no

Høiax AS

Tlf. 69 35 55 00
www.hoiax.no
post@hoiax.no

OSO Hotwater AS

Tlf. +47 32 25 00 00
www.osohotwater.no

SVØMMEBASSENG
AVFUKTINGSANLEGG

Dantherm AS

Tlf. 33 35 16 00
www.dantherm.com

VA-ANLEGG
BRØNNBORING/ENERGIBORING

Sør-Norsk Boring AS

Tlf. 35 50 88 50
M: 400 06 909
www.boring.no


KABELVERN

Norsk Wavin AS

Karihaugveien 89, 1086 Oslo
Tlf. 22 30 92 00
www.wavin.no
wavin.no@wavin.com
Merkenavn: Wafix, Asto, Krone Prewa, HepVO, Tegra, X-Stream, Q-Bic, Intesio, SiTech+.


KLOAKKRENSEUTSTYR

Fredr. A. Nilsson AS

Lørenvangen 23, 0585 Oslo
Postboks 6635 Rodeløkka, 0502 Oslo
Tlf. 23 03 67 00
post@fredson.no


TAKSLUK/TERRASSESLUK/ VANNLÅSER

Norsk Wavin AS

Karihaugveien 89, 1086 Oslo
Tlf. 22 30 92 00
www.wavin.no
wavin.no@wavin.com
Merkenavn: Wafix, Asto, Krone Prewa, HepVO, Tegra, X-Stream, Q-Bic, Intesio, SiTech+.



Aktuelle leverandører

Kontakt Kari Nordgaard-Tveit for din oppføring i leverandørguiden på telefon 22 70 83 00 eller kari@nemitek.no



VANNBEHANDLING
VANNBEHANDLING

Apurgo AS

Tlf: 924 25 400
www.apurgo.no
post@apurgo.no
Apurgo M3 vannbehandling – legionellasikring som gir spart tid, spart energi og økt trygghet. Apurgo M3 er en stabil og effektiv løsning for legionellabekjempelse. Ingen andre metoder har den samme systemiske kvalitet og langvarige effekt. Mens tradisjonelle metoder bruker energikrevende varmtvannspyling, høye temperaturer og klor, medfører Apurgos teknologi ingen HMS-risiko med skåldingsfare eller kjemikaliehåndtering.
Den fungerer like godt i varmt og kaldt vann.
Apurgos legionellatjenester:

  • Vannbehandling
  • Risikovurdering
  • Rådgivning
  • Tilrettelagt legionellaprogram etter kundens behov
  • Avvikshåndtering (kjemisk rens av rørledninger)
  • Kurs og opplæring

Apurgo sparer deg tid, energi og gir økt trygghet!

Enwa Water Technology AS

Tlf. 33 48 80 50
www.enwa.no
Vannbehandling uten bruk av kjemikalier.

LIME Vannteknologi AS

Tlf. 46 82 28 76
www.limevannteknologi.no
post@limevannteknologi.no
Bauer vannbehandling er kjemikaliefri og gjør mye mer enn å filtrere vann. Med Bauer fjerner vi eksisterende korrosjon og avleiringer i varme- og kjøleanlegg samt prosessvann. Bauer er også et utmerket produkt for tappevann, og beskytter da både kaldt og varmtvannsnettet. Ta en kikk på våre hjemmesider, eller ta kontakt for mer informasjon om hva vårt produkt kan gjøre for dere.

Niprox Technology AS

Evja Vest, 6900 Florø
Tlf. 57 74 60 90
www.niprox.no
post@niprox.no

Norvann AS

Tlf. 32 24 38 90
www.norvann.no
postkasse@norvann.no
Alt innen vannrensing.

Novatek AS

www.novatek.no


VANNRENSINGSUTSTYR

Norvann AS

Tlf. 32 24 38 90
www.norvann.no
postkasse@norvann.no
Alt innen vannrensing.

VARMEANLEGG/ KULDEANLEGG
BIOENERGI/FORNYBAR ENERGI/PELLETSFYRING/ FLISFYRINGSANLEGG/ VEDFYRING

CTC Ferrofil AS

Tlf. 63 90 40 00
www.ctc.no


EKSPANSJONSKAR

Wilo Nordic

Stålfjæra 15, Postboks 38 Kalbakken, 0901 Oslo
Tlf. 22 80 45 70
www.wilo.no
wilo@wilo.no
Flamco og Wilo. Pumper, Trykkøkning, Pumpestasjoner, Luftutskilling, Ekspansjon.


FANCOIL

Ca-Nor Kjøleindustri AS

Tlf. 24 17 70 00
www.ca-nor.no

Novema Kulde AS

Tlf. 63 87 08 50
www.novemakulde.no


GATEVARME

Uponor AS, Uponor VVS

Postboks 23, 1541 Vestby
Tlf. 64 95 66 00
www.uponor.no/vvs
vvs.no@uponor.com


GULVVARME/VANNBÅREN VARME

Høiax AS

Tlf. 69 35 55 00
www.hoiax.no
post@hoiax.no

Nye Imperial Engros AS

Tlf. 51 60 17 90
www.imperialengros.no
post@imperialengros.no

Uponor AS, Uponor VVS

Postboks 23, 1541 Vestby
Tlf. 64 95 66 00
www.uponor.no/vvs
vvs.no@uponor.com


INNREGULERING AV VANNBÅRNE SYSTEMER/ REGULERINGSVENTILER

Astec AS

Tlf. 22 72 23 55
www.astec.no

Inva Engineering AS

Nils Hansens vei 7, 0667 Oslo
Tlf. 23 17 43 10
www.inwa.no
inva@inva.no


KJELER/SENTRALFYRING

CTC Ferrofil AS

Tlf. 63 90 40 00
www.ctc.no

Fremo AS

Tlf. 33 19 65 00
www.fremo.com
fremo@fremo.com

Varmeteknikk AS

Postboks 6 Alnabru, 0614 Oslo
Tlf. 23 37 55 00
www.varmeteknikk.no
post@varmeteknikk.no


MIKROBOBLEUTSKILLERE

Wilo Nordic

Stålfjæra 15, Postboks 38 Kalbakken, 0901 Oslo.
Tlf. 22 80 45 70
www.wilo.no
wilo@wilo.no
Flamco og Wilo. Pumper, Trykkøkning, Pumpestasjoner, Luftutskilling, Ekspansjon.


OLJEBRENNERE/ OLJEFYRINGSUTSTYR

Fremo AS

Tlf. 33 19 65 00
www.fremo.com
fremo@fremo.com


PLATEVEKSLERE

Nor-Shunt AS

Tlf. 37 19 68 80
www.nor-gruppen.no


SHUNTGRUPPER

Fremo AS

Tlf. 33 19 65 00
www.fremo.com
fremo@fremo.no


SKORSTEINER/ SKORSTEINSREHABILITERING

Dantherm AS

Tlf. 33 35 16 00
www.dantherm.com


SMUSSUTSKILLERE

Wilo Nordic

Stålfjæra 15, Postboks 38 Kalbakken, 0901 Oslo
Tlf. 22 80 45 70
www.wilo.no
wilo@wilo.no
Flamco og Wilo. Pumper, Trykkøkning, Pumpestasjoner, Luftutskilling, Ekspansjon.


SOLENERGI

Novema Kulde AS

Tlf. 63 87 08 50
www.novemakulde.no


VARMEANLEGG/ KJØLEANLEGG

Novema Kulde AS

Tlf. 63 87 08 50
www.novemakulde.no


VARMEPUMPER

ABK-Qviller AS Klimaprodukter

Tlf. 02320
www.nibe.no
www.toshibavarmepumper.no

Ca-Nor Kjøleindustri AS

Tlf. 24 17 70 00
www.ca-nor.no

CTC Ferrofil AS

Tlf. 63 90 40 00
www.ctc.no

Høiax AS

Tlf. 69 35 55 00 www.hoiax.no post@hoiax.no

Novema Kulde AS

Tlf. 63 87 08 50
www.novemakulde.no

Robert Bosch AS Avd. Termoteknikk

Tlf. 62 82 88 00
www.bosch-climate.no
tt@no.bosch.com

Thermia Norge AS

Gjerdrums vei 14, 0484 Oslo
Tlf. 400 85 185
www.thermia.no
salg@thermia.no
Våre varmepumper er markedets ledende innen teknologi, kvalitet og levetid. Vi leverer varmepumper til eneboliger, borettslag, barnehager, skoler, idrettsanlegg, hoteller og næringsbygg – for oppvarming, kjøling, samt produksjon av varmt tappevann.

VERKTØY/UTSTYR/REKVISITA
AVLØPSÅPNERE

Ljungmann Engros AS

Tlf. 670 67 470
www.plumbo.no


VERKTØY

Fredr. A. Nilsson AS

Lørenvangen 23, 0585 Oslo
Postboks 6635 Rodeløkka, 0502 Oslo
Tlf. 23 03 67 00
post@fredson.no






Aktuelle leverandører

Kontakt Kari Nordgaard-Tveit for din oppføring i leverandørguiden på telefon 22 70 83 00 eller kari@nemitek.no



LISTE OVER KATEGORIER: Kryss av for ønsket kategori og send på e-post, så får du tilbud på oppføring.
BEMANNING
  • Rørleggervikarer

BILER/BILINNREDNING
  • Biler/Varebiler/Nyttekjøretøy
  • Bilinnredning
  • Elektronisk kjørebok

BRANNVERN
  • Branndokumentasjon
  • Brannsikre veggjennomføringer
  • Brannslukkere/Brannskap/
    Brannslangetromler
  • Skumanlegg
  • Sprinkleranlegg/Sprinklerpumper/ Brannpumper
  • Vanntåkeanlegg

BYGGAUTOMASJON/ MÅLEUTSTYR
  • Automatikk/Måleinstrumenter for varmeanlegg
  • Energimålere
  • Fuktighetsmålere
  • Gassalarm
  • Gassmålere
  • Utstyr for lekkasjesøking/ Rørpåvisning/Kabelpåvisning
  • Måleinstrumenter (håndholdte)
  • Reguleringsutstyr
  • Sensorer
  • Vannmålere

DATASYSTEMER
  • Data/EDB/Programvare/Software
  • PC/Datamaskiner

DIVERSE
  • Arbeidsklær
  • Asbestsanering
  • Fontener/Fonteneutstyr
  • Fugemasse
  • Fuktsanering
  • Hansker
  • Membran/Membranplater/ Våtromsplater
  • Sko

FORENINGER/ ORGANISASJONER
  • Foreninger/Organisasjoner

GASS
  • Energigass (LPG-propan/butan)
  • Fleksible rør AIS1316
  • Fordampere
  • Gass håndverktøy
  • Gassbereder/Varmtvannsbereder
  • Gassbrennere
  • Gassinstallatører/ Sertifiserte rørleggere
  • Gasskjeler
  • Gasspeiser
  • Gassradiatorer
  • Gasskap
  • Gasstanker
  • Gasstransportører/Transport av gass
  • Gassventiler
  • Industrigass
  • Naturgass LNG
  • Propan (industri, bolig)
  • Strålepaneler
  • Tankvolumsmålere
  • Terrassevarmere/Gassfakler
  • Trykkregulatorer

ISOLASJON
  • Isolasjonsmateriell for røranlegg
  • Isolasjonsmateriell for varmeanlegg

KURS/OPPLÆRING
  • Kurs/Opplæring/Skoler/Utdanning

PUMPER
  • Hydrofortanker
  • Pumper med tilbehør
  • Pumpestasjoner

REGNSKAP
  • Regnskapstjenester/lnkasso

RØRANLEGG
  • Alupex-rørsystem
  • Avløpsrør
  • Avløpsrør, rustfrie
  • Ekspansjonsløsninger

  • Fastpunkter
  • Festemateriell/Montasjesystemer
  • Filtre
  • Fittings/Pressfittings
  • Fjernvarmerør
  • Frostsikre vannslanger og avløpsrør
  • Galvaniserte stålrør
  • Kobberrør
  • Kuplinger
  • MA-rør
  • Messingrør/Messingrørdeler
  • Messingventiler/Bronseventiler
  • Pakningsrflateriell/
    Tetningsmateriell
  • Plastrør
  • Plastventiler
  • Plugger/Hetter
  • Prefabrikerte bærende konstruksjoner
  • Prefabrikerte kombiskap og sentraler
  • Prefabrikerte røranlegg
  • Preisolerte rør for VA og industri
  • Pressystemer
  • Rør og rørdeler, rustfrie
  • Rør-i-rør
  • Rør, hovedvannledning
  • Rørdeler, aducerte
  • Rørdeler for avløpsrør
  • Rørdeler for hovedvannledningsrør
  • Rørdeler for kobberrør
  • Rørdeler for plastrør
  • Rørdeler for støpejernsrør
  • Rørdeler i stål, gjengede
  • Rørmerking/Merking av rørledninger
  • Røroppheng og klammer
  • Slanger
  • Sluk og rister, rustfrie
  • Strupeventiler
  • Støpejernsrør
  • Stålrør
  • Ventiler av støpejern og stål

RØRLEGGERKJEDER/ RØRALLIANSER
  • Rørleggerkjeder/Rørallianser

RØRGROSSISTER/ VVS-GROSSISTER
  • Rørgrossister/VVS grossister

RÅDGIVNING
  • Enerimerking/ENØK-tiltak/ Energisparekontrakter/EPC
  • Kontroll/Byggetilsyn
  • Rørtesting/Laboratorietjenester
  • Rådgivende ingeniører/ Konsulenter

SANITÆRANLEGG
  • Armatur/Vannkraner/
    Blandebatteri
  • Badekar
  • Baderomsmøbler/
    Baderomsinnredning
  • Baderomsutstyr/Baderomstilbehør
  • Baderomsspeil
  • Baderomsvifter/Våtromsvifter
  • Badstue/Sauna/Badstueutstyr
  • Boblebad/Utendørs massasjebad/ Jacuzzi/Swimspa/
    Motstrømsbasseng/ Pleiemidler til massasjebad
  • Dusj (Dusjhjørne/Dusjkabinett/ Dusjpanel/Dusjvegg/Dusjløsninger
  • Gulvsluk, rustfritt
  • Elektronisk armatur med legionellaspyling
  • Elektronisk dusjsystem med aut. legionellaspyling
  • h-landicaputstyr/Sanitærutstyr foreldre og funksjonshemmede
  • Hyttetoalett
  • Handkletørkere/Håndkleradiatorer
  • Håndtørkere
  • Kjøkkenvasker med tilbehør
  • Konsoller for veggoppheng
  • Lekkasjestopperutstyr
  • Lekkasjesøking
  • Nøddusj/øyedusj
  • Prefabrikerte baderom/Baderomsmoduler
  • Sanitærutstyr av marmor
  • Sanitærutstyr av porselen
  • Sanitærutstyr av rustfritt stål
  • Servanter/Porselensservanter
  • Sisternekasser/
    lnnbyggingssisterner
  • Steamdusj/Steambad

  • Toaletter/Klosetter/WC
  • Toalettseter
  • Urinaler
  • Vakuumventiler
  • Vannlås
  • Varmtvannsberedere m/tilbehør
  • Vaskekar i rustfritt stål
  • Vaskemaskiner og oppvaskmaskiner

SVØMMEBASSENG
  • Antidrukningssystemer
  • Avfuktingsanlegg
  • Svømmebasseng/
    Behandlingsbasseng/ Utstyr til svømmebasseng

VA-ANLEGG
  • Avløpsrenseanlegg
  • Brønnboring/Energiboring
  • Dreneringssystemer
  • Inspeksjonsluker og kumlokk
  • Kabelvern
  • Kloakkrenseutstyr
  • Lekkasjesøk/Trasésøk/Anboring/ Rørinspeksjon/Tetthetsprøving vannogavløpsledninger/ Desinfisering av vannledninger
  • Oljeutskillere/Fettutskillere
  • Overvannshåndtering, fordrøyning og magasinering
  • Rørfornying/Kvalitetssikring av VA-anlegg
  • Spindelforlengere og betjeningsutstyr for ventiler
  • Taksluk/Terrassesluk
  • Tilbakeslagsventil for kloakk

VANNBEHANDLING
  • Drikkevannsfiltre/Filtre for drikkevann
  • Drikkevannskjølere
  • Vannbehandling
  • Vannrensingsutstyr

VARMEANLEGG/ KULDEANLEGG
  • Armatur for kjeler
  • Armatur for radiatorer
  • Bioenergi/Fornybar energi/ Pelletsfyring/Flisfyringsanlegg/ Vedfyring
  • Dampgenerator
  • Ekspansjonskar
  • Elektrokjeler
  • El-kassetter
  • Fancoil
  • Flowreguleringsventiler
  • Gatevarme
  • Gulvvarme/Vannbåren varme
  • Innregulering av vannbårne systemer/Reguleringsventiler
  • Kjeler/Sentralfyring
  • Kjølebafler
  • Kjølevæsker/Kuldebærere
  • Kompensatorer
  • Kondenspotter
  • Luftporter
  • Mikrobobleutskillere
  • Oljebrennere/Oljefyringsutstyr
  • Oljetanker/Parafintanker
  • Platevekslere
  • Prefabrikerte samlestokker
  • Radiatorer/Konvektorer/Varmepaneler
  • Radiatorventiler
  • Shuntgrupper
  • Skorsteiner/Skorsteinsrehabilitering
  • Smussutskillere
  • Solenergi
  • Strålevarmepaneler
  • Svanemerkede varmeprodukter
  • Varmeanlegg/Kjøleanlegg
  • Varmeelementer
  • Varmepumper
  • Varmevekslere
  • Varmevifter
  • Varmluftsanlegg

VERKTØY/ UTSTYR/REKVISITA
  • Avløpsåpnere
  • Kompressorer/Trykkluftutstyr
  • Sveisemateriell
  • Verktøy
  • Verneutstyr
LEVERANDØRGUIDEN trykkes i alle utgaver av bladet. Den finnes også på nettsiden www.hvemlevererhva.no Som annonsør får du gratis abonnement på Rørfag: verdi kr 1 311,- Pris per produktkategori: kr 1 995 per halvår. Firmalogo på nettside: kr 1 190 per halvår. Faktureres halvårlig og løper til avbestilling


Rørentreprenørenes sider
Rørentreprenørenes sider

Styremedlemmer

Styreleder. Distrikt 2:
TORKILD KORSNES

K. Lund AS
Trondheim
Mobil: 415 77 909
tk@klund.no

Nestleder. Distrikt 6:
CARSTEN SKOTTNER ENGH

Porsgrunn
Rørleggerforretning AS
Porsgrunn
Mobil: 934 38 708
carsten@prf.no

Styremedlem. Distrikt 1:
PER HARALD OLSEN,

Høytrykksvakta AS, Tromsø,
Mobil 982 96 142,
per@htvakta.no

Styremedlem. Distrikt 2:
KURT OVE LODGAARD,

Bravida AS, Trondheim,
Mobil 918 93 651,
kurt.ove.lodgaard@bravida.no

Styremedlem. Distrikt 3:
PAAL R. JØRS

Oswald Jørs AS
Laksevåg
Mobil: 916 16 166
paal@jors.no



Styremedlem. Distrikt 4:
BJARTE BJELKARØY

Voldentollefsen AS
Egersund
Mobil:404 14 966
bjarte@vtror.no

Styremedlem. Distrikt 5:
TROND HAGEN

Halvard Thorsen AS
Kristiansand
Mobil: 982 56 235
trond.hagen@halvard-thorsen.no

Styremedlem. Distrikt 7:
JO FINBORUD,

Arve Hagen AS, Brumunddal, Mobil 905 51 133,
jo.finborud@arvehagen.no

Styremedlem. Distrikt 8 I:
KNUT JENSEN

Eriksen & Jensen AS
Oslo
Mobil: 922 36 360
knut@ejas.no

Styremedlem. Distrikt 8 II:
HELGE RANHEIM,

Østlandske VVS AS, Oslo,
Mobil 958 53 465,
helge@ostlandskevvs.no



Styremedlem. Distrikt 9:
FRODE HARALDSEN

Lørenskog
Rørleggerbedrift AS
Lørenskog
Mobil: 922 58 585
frode@lorenskogror.no

Styremedlem. Distrikt 10:
STIG ATLE FYLLING,

Valderhaug Rørhandel AS,
Valderøya,
Mobil 924 00 077,
stig.fylling@comfort.no


PERSONLIGE VARAMEDLEMMER

Distrikt 1: Kjell Alexandersen, Kirkenes
Distrikt 2: Per Erik Ansnes, Oppdal
Distrikt 3: Mike Kristiansen, Sotra
Distrikt 4: Helge Stenseth, Sandnes
Distrikt 5: Cato Hagane, Arendal
Distrikt 6: Marius Sanner, Skallestad
Distrikt 7: Eirik Auale, Otta
Distrikt 8 I: Mari-Ann Amundsen, Oslo
Distrikt 8 II: Raymond Markussen, Oslo
Distrikt 9: Rune Svendsgård, Moss
Distrikt 10: Ole Harald Vadseth, Ålesund




Lokale styreledere

Agder:
TROND HAGEN

Halvard Thorsen AS
Mobil: 982 56 238
trond.hagen@halvard-thorsen.no

Buskerud:
TORSTEIN PEDERSEN

Assemblin AS
Mobil: 906 99 404
torstein.pedersen@assemblin.no

Finnmark:
PER IVAR KLEMETSEN

Rørlegger Klemetsen AS
Mobil: 919 90 542
iklemet@online.no

Innlandet:
JO FINBORUD

Arve Hagen AS Mobil: 905 51 133
jo.finborud@assemblin.no

Møre og Romsdal:
STIG ATLE FYLLING

Valderhaug Rørhandel AS
Mobil: 924 00 077
stig.fylling@comfort.no



Nordland:
PER KRISTIAN HANSEN

Sortland
Mobil: 908 68 763
per.kristian@vkbb.no

Oslo:
EIRIK VOLLEN

Assemblin AS Molbil: 916 87 476
eirik.vollen@assemblin.no

Rogaland:
BJARTE BJELKARØY

Voldentollefsen AS
Mobil: 404 14 966
bjarte@vtror.no

Romerike:
FRODE HARALDSEN

Lørenskog Rørleggerbedrift AS
Mobil: 922 58 585
frode@lorenskogror.no

Telemark:
JØRN BROG

Telerør AS
Mobil: 905 87 302
jb@teleror.no



Troms:
JOHN-IVAR TEFRUM

Caverion AS Mobil: 906 93 900
john-ivar.tefrum@caverion.com

Trøndelag:
KURT OVE LODGAARD

Bravida Norge AS
Mobil: 918 93 651
kurt.ove.lodgaard@bravida.no

Vest:
PAAL R. JØRS

Oswald Jørs AS
Mobil: 916 16 166
paal@jors.no

Vestfold:
MARIUS SANNER

Nøtterøy Rørservice AS
Mobil: 916 34 000
marius@notteroy-ror.no

Østfold:
TRULS ARNE NILSEN

Comfort Fredrikstad
Arne Nilsen AS
Mobil: 918 02 640
truls@arne-nilsen.no




Rørentreprenørene Norges avdelinger

AGDER
TORE SKIFJELD

Kronprinsensgate 14
4614 Kristiansand
Mobil: 916 30 470
agder@rornorge.no

BUSKERUD
NICOLAI REIERSRUD

Mobil: 41398448
buskerud@rornorge.no
Orkidehøgda 10
3050 Mjøndalen

FINNMARK
RUBEN ÅSHEIM

Comfort Alta AS
Maskinsvingen 3
9511 Alta
Mobil: 901 39 003
ruben@comfortalta.no

INNLANDET
ÅGE BJØRNBAKKEN

Ringgt. 235, 2315 Hamar
Mobil: 408 78 294
hedopp@rornorge.no

MØRE OG ROMSDAL
LARS R. TOMREN

Brusdalsvegen 220
6011 Ålesund
Mobil: 414 43 350
lars@rorfagmr.no



NORDLAND
PER KRISTIAN HANSEN

Thomassens vei 5
8400 Sortland
Mobil: 908 68 763
nordland@rornorge.no

OSLO OG OMEGN
JENS LØVÅS

Eikenga 13, 0579 Oslo Mobil: 930 46 564
oslo@rornorge.no

ROGALAND
KJELL SIVERTSEN

Bjødnabeen 10
4031 Stavanger
Mobil: 916 62 567
rogaland@rornorge.no

ROMERIKE
ANDERS LARMERUD

St. Edmundsvei 27
0280 Oslo
Tlf. 950 41 746
anders.larmerud@gmail.com

TELEMARK
ROAR AASEN

Direktør Smidthsgt. 3
3732 Skien
Mobil: 934 46 644
telemark@rornorge.no



TROMS
PER KRISTIAN HANSEN

Thomassens vei 5
8400 Sortland
Mobil: 908 68 763
nordland@rornorge.no

TRØNDELAG
PETTER GEVING KRIGSVOLD

Mobil: 982 23 917
petter@rornorge.no

VEST SA
MORTEN HUSA

Eidsvågbakken 1
5105 Eidsvåg i Åsane
Mobil: 932 24 080
vest@rornorge.no

VESTFOLD
ELIN MOER BRÆNNE

Arenfeldts vei 9
3120 Nøtterøy
Mobil: 996 97 779
vestfold@rornorge.no

ØSTFOLD
SVERRE SANDBRAATEN

Bjørnstadmyra 7
1712 Grålum
Mobil: 911 13 070
ostfold@rornorge.no




Våre arbeidsområder
Rørentreprenørene Norges formål skal være å stimulere til og skape forutsetninger for lønnsom og samfunnsnyttig næringsvirksomhet for norske rørleggerbedrifter.

Det er viktig for organisasjonen at næringsvirksomheten er av høy etisk standard og god faglig kompetanse. Både små og store bedrifter blir representert av Rørentreprenørene Norge.

Å sikre gode rammevilkår for bransjen og profilere fagets betydning og kompetanse er organisasjonens oppgave.

Helt siden organisasjonen ble etablert i 1913 har Rørentreprenørene Norge (tidl. Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS) jobbet for at det skal bli enklere for rørleggerbedrifter å drive seriøst og lettere for publikum å kjenne igjen de skikkelige rørleggerne.

Bransjemessig deler vi våre arbeidsområder opp i fem kategorier – kompetanse, politikk og analyse, VVS, VA og energi.

Les mer på www.rornorge.no



Rørentreprenørene Norge hovedkontor– telefon 23 08 76 50


Adm. direktør:
MARIANNE RØISELAND

Mobil: 951 16 078
marianne@rornorge.no

Adm.sektretær:
ANNE LISE IHLE

Mobil: 481 82 726
anne.lise@rornorge.no

Kommunikasjonsrådgiver:
RANDI HELEN NODELAND

Mobil: 908 57 314
randi@rornorge.no

Fagsjef:
ARE SKAAR NIELSEN

Mobil: 955 26 270
are@rornorge.no

Direktør kompetanse og utvikling:
ODDGEIR TOBIASSEN

Mobil: 920 90 010
oddgeir@rornorge.no

Kurs- og kompetansekonsulent:
INGEBJØRG MARTINSEN

Mobil: 916 49 779
ingebjorg@rornorge.no

Fagsjef:
ELI HERMINE HEYERDAHL EIDE

Mobil: 992 44 779
eli@rornorge.no

Fagsjef:
MARTIN ANDERSEN

Mobil: 974 90 000
martin@rornorge.no

Advokat:
TROND MARTINUSSEN

930 87 879
trond@rornorge.no


Hovedkontor:
RØRENTREPRENØRENE NORGE


Besøksadresse:
Fridtjof Nansens vei 19, 0369 Oslo

Postadresse:
PB 5480 Majorstuen, 0305 Oslo
Telefon: 23 08 76 50
firmapost@rornorge.no

www.rornorge.no

adv-novellini
Riv murer og møt konkurransen
direktørspalten


Riv murer
og møt konkurransen

Historien er full av eksempler på at ny teknologi endrer gammel forretning. Blant gamle bedrifter som har klart seg best, er de som har våget å konkurrere mot seg selv og endret egen drift.



NY TEKNOLOGI har for lengst nådd byggenæringen. Da er den beste måte å beskytte egen bedrift på, å endre arbeidsmåter og tåle konkurranse. Det har hendt – faktisk ganske ofte – at vi i rørbransjen ser forsøk på å bygge digitale murer for å beskytte gamle strukturer. Varmen og beskyttelsen det gir, kan bli kortvarig. Å tåle konkurranse er den sikre strategien.

RørNorge er opptatt av at informasjon om produkter selvsagt følger med produktene digitalt og selvsagt kan leses av maskiner, uten at rørleggerbedrifter skal betale noe ekstra for hver bruksanvisning eller vareinformasjon. Når du bestiller en vare må du vite hva varen inneholder og hvordan den brukes.

I 2021 forventer vi at informasjonen følger en og samme standard. Informasjonen må komme i samme drakt, uansett hvilket system den hentes fra, eller skal brukes i. Slik er det ikke i dag. Slik blir det i fremtiden. Teknologien gjør det mulig. Den presser endringene frem, de kommer enten vi liker dem eller ikke.

Jeg husker diskusjonen i redaksjonslokalene i Bergens Tidende (BT) da Finn.no ble etablert rundt år 2000. Målet med Finn.no var å svare konkurrenter som hadde begynt å spise av avisenes viktige annonsekunder, digitalt. Det skulle Finn.no gjøre ved selv å bli en konkurrent mot avisens egne annonseselgere. Det skulle skje digitalt og med Aftenposten som lokomotiv. Det var flere elementer i det konseptet som gjorde vondt i Bergen, ikke bare var det styrt fra Oslo, men det konkurrerte mot avisens hovedinntektskilde – annonser i avisen. For mediekonsernet Schibsted, som BT er en del av, var beslutningen en lykke.

Finn, har gjort mediekonsernet til milliardselskap og Finn.no er blitt en global storaktør og kjøpte sist sommer deler av eBay. Men digitaliseringen har ikke vært en suksess for alle i mediebransjen, ikke alle har tålt den nye konkurransen. De mediehusene som har klart å snu seg og lykkes i å møte leserne digitalt, har ofte lykkes. De som ikke har klart omstillingen er enten kjøpt opp av en ideell stiftelse eller blitt lagt ned tross lang, stolt historie.

Måneder med nedstengning i Oslo har endret bybildet. Går du en tur i byen, så ser du i løpet av en halv time flere syklister i rosa trøyer eller biler med blåvimpler, enn du kan telle på ti fingre. Syklistene og de med blå vimpler leverer mat og de er et tegn på at folk har endret både spisevaner og handlemønster. Korona har løftet oss digitalt, og det er risikabelt å tro at vi går tilbake dit vi var før 2019.

Kunden er blitt digital i alle markeder. Da er det en ting å gjøre; bli digital og å møte kunden der kunden er, enten kunden er stor eller liten.

Forvent samtidig som kunde i bygge markedet, at du får den informasjonen du trenger om produktet du kjøper, digitalt, sømløst og uten en krone i påslag.




artiP47-banner
MARIANNNE WÆTNES RØISELAND,
adm. direktør i Rørentreprenørene Norge
adv-water-guard