– Det er på høy tid at vi setter sikkerhet foran alt på norske golfbaner. Vi har ingen å miste, skriver Tom Erik Andersen.
Joacim fikk kul i pannen, Steinar fikk brudd på hjerneskallen og Mette fikk ødelagt livet. På tide å rope «fore!»
Hun gikk aldri på golflinje på skolen og var aldri på Team Norway. Men Tina fant sin egen vei til europatoppen.
– Nybegynnere trenger oppmuntring og hyggelig veiledning, ikke kjeft, skriver golfpresident Øyvind Krag Ingul.
I vinter raknet sømmene for hopplandslaget og Jan-Erik Aalbu. Vi tok en runde med hoppsjefen for å snakke ut.
I forrige utgave fokuserte vi på utslagene. Nå har vi kommet til innspillene. På tide å bli skarpere med jernene.
Om du har samme tanke som oss, vil du ut og spille flere norske baner i 2025. Her er noen anbefalinger på veien.
En reise til Palma kan by på både strandliv, shopping og golf på øverste hylle. Vi tok turen til Arabella Golf.
For et rundt antall år siden var Eurosportkommentator Henrik Bjørnstad det største håpet i norsk herregolf.
For første gang er aldersgruppen fra 20 til 35 år størst i Golf-Norge. Gutta i Major Golf er de nye forbildene.
ISSN: 0809-1439
Nr. 3/2025 – 70. årgang
4 utgivelser pr. år
Maridalsveien 300
0872 Oslo
www.norskgolf.no
Tom Erik Andersen
tomerik@norskgolf.no
Mobil: 905 19 658
Nicolai Landmark
nicolai@norskgolf.no
Mobil: 905 46 701
Anne Hoftun Knudsen
anne@norskgolf.no
HS Media
anita.lindberg@hsmedia.no
Mobil: +47 971 77 068
September 2025
Aleksander Mile Osen
Aleksander Mile Osen
Magnus Sveen
Jonas Lilja-Tverdal
Ellen Aabech
Norsk Golf er et uavhengig magasin.
Det er ikke tillatt å kopiere fra magasinet
uten avtale. Norsk Golf arbeider etter
Vær Varsom-plakatens regler for god
presseskikk. Den som mener seg rammet
av urettferdig omtale, oppfordres til å ta
kontakt med redaksjonsledelsen. Pressens
Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan
oppnevnt av Norges Presseforbund og
behandler klager mot pressen i presseetiske
spørsmål.
Adresse: Skippergata 24, 0154 Oslo.
Tlf. 22 40 50 40
E-post: pfu@presse.no.
M ens Viktor Hovland kjemper om sin og norsk herregolfs første majortriumf i U.S. Open, ferdiggjør vi denne magasinutgaven med Tina Mazarino på forsiden.
Du er ikke alene om du ikke kjenner henne. Jenter som spiller golf, får generelt mindre oppmerksomhet enn gutta, og når du i tillegg befinner deg et godt stykke ned på resultatlistene og rankingen, blir du ikke nedrent av selfiejagende fans på hjemmeklubben Kjekstad.
Men Tinas historie er likevel interessant og viktig. Som 24-åring har hun klatret til europatoppen ved å finne sin egen vei, utenom idrettsskolene og satsingsgrupper i Team Norway. Og stifinneren Tina er en sprudlende inspirasjon for oss alle når vi i de to etterfølgende reportasjene belyser en endring og en konsekvens i Golf-Norge. La oss starte med endringen.
De siste fem årene har vi fått over 50 000 nye golfspillere her i landet, og rapportene fra golfklubbene er samstemte: Oppgangen fortsetter, og det er ikke bare veksten som er størst blant de unge. Plutselig er de også flest. Sjekk tallene på side 31. For første gang er det flere barn og unge enn pensjonister som spiller golf. Og 20–35-åringene utgjør nå den største gruppen.
Du har kanskje sett dem, hørt dem, irritert deg over dem og hysjet dem ned. For denne gjengen har andre ønsker og behov enn hva vi er vant med. Capsen er snudd bak fram. Og plutselig er det de sprekeste på banen som kjører golfbil. Jeg tok meg i å rope etter to av dem i går. «Hei! Dere kan ikke kjøre der!»
Jeg hørte mitt eget ekko. Jeg så også at kona ikke ble særlig stolt. Og jeg var ikke stolt selv heller. Jeg vet jo at kjeft ikke funker, og i hvert fall ikke på denne generasjonen. Men forstå meg rett: I gleden over hundrevis av parkerte sykler ved juniortreningen og titusenvis av nye golfere på kurs må vi gjøre som Tina, finne vår vei, og den går ikke over greenen med ølbokser og golfbil.
Samtidig som vi tar imot nye, unge og langtslående medlemmer, må vi også ta vare på banen, det eksisterende miljøet og sikkerheten for alle. Og sikkerheten må komme først. Bare sjekk «nedslagsmerkene » som Steinar, Mette og Joacim sitter igjen med på side 37–46 etter golfballer i hodet.
Ansvarlig redaktør // Norsk Golf
Å spille en runde golf på hjemmeklubben er alltid hyggelig. Selv om det alltid er spennende med nye baner, er det noe spesielt med hjemmeklubb der man kjenner hvert hull, vet hvordan fairwayene heller eller hvilke bunkere man skal holde seg unna. Oftest spiller jeg med kjente, men av og til, og særlig i de siste årene, blir det nye bekjentskaper på runden.
Da kona mi og jeg stod på hull 1 på Byneset en vårdag i slutten av mai, kom to hyggelige unge gutter som skulle være med på runden. De hilste pent og slo ut. Det var andre runde golf noensinne for den ene, og starten ble av det tøffe slaget.
Vi beroliget ham med at vi hadde gjort det samme da vi spilte våre første runder. Litt vennlighet, en porsjon tålmodighet og noen tips senere senket skuldrene seg. Etter hvert kom det mange gode slag, og det ble en veldig hyggelig runde selv om golfen gikk litt opp og ned. På slutten av runden sier han at det var godt å slippe kjeft, slik han hadde fått på sin første runde.
Det fikk meg til å tenke. Får man kjeft i golfen for å være nybegynner? Er det slik at vi som har noen år, og dertil tilsvarende mange runder i baggen, har glemt hvor vanskelig og ubehagelig golf kan være når alt går i stå, og man lurer på hvorfor man i det hele tatt begynte med dette? Og ikke minst – er det slik vi ønsker at golfen skal oppleves?
Jeg tror svaret er nei. Langt de fleste opplever nok både medfølelse, forståelse og oppmuntring på banen. Men det finnes tydeligvis unntak. Og jeg tror at vi alle, uansett ferdighetsnivå, har godt av å hente opp følelsen vi alle hadde da vi sto på tee første gang.
Vi var alle nervøse på våre første runder,
mange er det fortsatt når de møter nye mennesker.
Det er lov, og det er naturlig. Alle, og
de nye spesielt, trenger oppmuntring og hyggelig
veiledning, ikke kjeft. Ta vare på dine
nye medspillere, de trenger det.
Fortsatt god golfsommer!
President // NGF
I årets andre utgave besøkte vi Meland Golfklubb i Bergen, og den spesielle vinkelen på bildet gjorde det til en nøtt for mange. Flere klarte likevel å knekke den, og vi har trukket ut Morten Furubotten i Frekhaug som vinner. Gratulerer! Til alle dere andre: Her kommer en ny mulighet.
I denne utgaven skal vi til en perle, designet av en svært anerkjent banearkitekt. Her er det vann i spill på de fleste hull, og det er nok av utfordringer for golfere på alle nivåer. Også de beste i landet har fått trøbbel her. Du kan garantert trenge et dusin Z Star-baller fra Srixon i premie. Hvor er vi?
Send ditt forslag på e-post til redaksjon@norskgolf.no. Merk e-posten med «Hvor er dette» i emnefeltet. Husk også å skrive adresse.
E tter en åtte måneders selvpålagt pause og en kamp mot ytre forventninger og sviktende selvtillit leverte Reitan en prestasjon utenom det vanlige.
Reitan lå helt nede på 23. plass før den fjerde og siste spilledagen av Soudal Open på Rinkven GC. Men etter en enorm 62-runde – ni under par og ny banerekord – klatret nordmannen til førsteplass, delt med skotske Ewen Ferguson og nederlandske Darius van Driel, alle 13 under par. Og dermed ble det omspill.
På det første omspillhullet gjorde alle par. Men på det andre trakk Reitan det lengste strået. Med en femmeters birdieputt sikret han sin første seier på DP World Tour. Og triumfen markerte ikke bare Reitans definitive gjennombrudd, men også en historisk milepæl. Reitan ble den andre norske vinneren på herrenes europatour, etter Viktor Hovland.
– Jeg vet ikke hva jeg skal si, det har vært en drøm siden jeg var liten gutt, forklarte en hoderystende hovedperson etterpå.
Men at seieren var alt annet enn tilfeldig,
beviste han allerede den etterfølgende uken
i Østerrike. Også da sparte Reitan kruttet til
finalerunden søndag, gikk elleville ti slag under
par, men denne gangen holdt spurten «bare»
til andreplass. Det kommer garantert mer fra
Reitan framover.
S olen skinner fra skyfri himmel over Kjekstad Golfklubb. Tina Mazarino sitter utenfor klubbhuset med en kakao i hånden. Hun peker utover banen med et smil.
– Det var her det startet. Her hun slo sin første hole-in-one, på hull 17, med rosa ball og juniordriver. Her hun sto som unge jente og fikk servert kakao og hjemmebakte boller i all slags vær.
– Jeg har vært mange steder, men dette er hjemme. Både for meg og hunden Alice, sier hun og nikker mot en liten brun pomeranianchihuahua miks som leter etter golfballer på oppvarmingsgreenen.
Tina er tilbake på Kjekstad etter noen år borte. Hun har vært innom Miklagard som ambassadør, men nå er hun tilbake der hun vokste opp, og klubben har steppet opp som støttespiller.
– Jeg tror flere av medlemmene syns det er litt stas å se meg her, fordi de har sett meg siden jeg var liten jente med caps og køller som var for store.
UTENFOR. – Jeg begynte jo å spille golf fordi jeg var skikkelig pappadalt. Og fulgte etter pappa overalt. Han spilte golf som hobby, og da var det liksom vår greie, starter Tina.
Vokst opp i Vollen i Asker ble Kjekstad et naturlig andre hjem under oppveksten.
Hennes første smak på ordentlig turneringsgolf fikk hun som tiåring. Sammen med faren Per, reiste duoen til Skottland for å spille turneringen U.S. Kids Golf.
– Et slags uoffisielt europamesterskap for tiåringer, forklarer hun.
Det var ordentlig opplegg. Foreldre med caddie-vester, skikkelig turneringsmodus og en liten smak av hvordan det er å være proff.
– Det var da jeg bestemte meg for at det var dette jeg ville gjøre.
Mazarinos vei til toppen er alt annet enn tradisjonell. Hun ble syk i tiende klasse, utbrent og utmattet. Legenes anbefaling var pause fra idretten. Tina ville det motsatte.
– Jeg ville bare tilbake til golfen. Det var det eneste jeg tenkte på. Mamma og pappa sa «OK, da gjør vi det.»
Hun gikk aldri på «vanlig» videregående. Ei heller idrettsskole som NTG eller Wang. Det ble hjemmeskole med mamma som lærer. Hun valgte å ikke dra på college i USA. Og hun ble aldri en fast del av Team Norway, verken som amatør eller proff.
– Jeg opplevde at jentesatsingen ikke var like prioritert som guttas. Det var frustrerende. Det førte til at jeg valgte å bygge mitt eget team. Med egne trenere, mentaltrener og familien.
Det har ført til at Mazarino-satsingen har måtte ta egne grep. Noe som kan ha hjulpet på sikt.
– Det er bare sånn det har vært. Jeg har liksom gått min egen vei, da.
ROSA GREP. Mazarino går sine egne veier, men hun gjør det med stil. Hun beskriver seg selv som en «jente-jente». Hun elsker å pynte seg. Rosa er favorittfargen. Ikke bare på golfballen hun slo hole-in-one med som barn, men også på grepene til køllene hennes den dag i dag.
– Jeg har rosa grep, ja. Og jeg elsker det! Hvorfor ikke gjøre golf litt mer meg?
Det er mange måter å være profesjonell golfer på. Noen er dønn seriøse hele tiden, mens andre har helt andre tilnærminger. Tina er ærlig på at hun ønsker å være seg selv.
– Jeg er glad i mer enn bare golf. Reising, shopping, spise god mat. Men det betyr ikke at jeg ikke er seriøs. Jeg tror ikke de to tingene utelukker hverandre.
Hun ler litt når hun forteller at folk ofte blir overrasket over hvor dedikert hun er. Aldri har hun drukket alkohol. Den eneste kaffevarianten hun drikker, er iskaffe.
– Jeg ser kanskje ikke ut som om jeg jobber
hardt, men jeg bruker mye tid på treningsfeltet.
Det som ingen ser på Instagram.
FRA IS TIL GRESS. Den viktigste i teamet
er Robin Haglund (26). Kjæresten. Tidligere
hockeyspiller med over 150 kamper fra norsk
eliteserie. Nå er han fysisk trener, caddie,
regnskapsfører og altmuligmann i ett. Under
pandemien møttes de tilfeldig, og det som
startet som en lockdown-romanse, har blitt
et livsprosjekt.
– Jeg hadde trent meg opp igjen etter kyssesyken og jobbet for å komme tilbake. Robin hjalp meg med fysisk trening, og etter hvert tok han bare mer og mer ansvar. Til slutt ble det naturlig at vi gjorde dette sammen, sier Tina.
Robin sitter noen meter unna og lytter. Når hun snakker om å miste seg selv etter sykdom og tapte sesonger, nikker han forsiktig. Han vet hva det kostet. Og han vet hva det krevde for å komme tilbake.
– Jeg tror det hjalp å få en som ikke er fra golfmiljøet, sier hun. – Han kommer fra hockey. Han har et helt annet blikk på ting. Litt mer brutalt kanskje, men også mer direkte, mener hun.
Da han selv var aktiv hockeyspiller i Stavanger Oilers, brukte han også tid som trener for et av juniorlagene.
– Jeg har alltid likt å hjelpe andre med å bli bedre. Det gir meg noe å se andre prestere, utdyper Haglund selv.
Derfor var overgangen fra hockeyproff til altmuligmann i Tinas satsing ganske naturlig.
– Det passet bra. Nå har jeg bare lyst til å hjelpe henne, egentlig.
DOBBEL MOTGANG. Allerede som 19-åring erklærte Tina seg som proff. Dessverre kunne starten knapt vært verre. Det startet med kyssesyken. Derfor ble det nesten ingen turneringer den første sesongen. I år to inntraff pandemien som satte hele verden på vent.
– Det var en brutal start på proffkarrieren. Da er det lett å gi opp og føle at alt går imot deg, forteller hun nå.
Veien tilbake til form etter sykdom var lang. Fysisk, men kanskje mest mentalt. I golf er du alene der ute. Fire–fem timer, 18 hull, ingen steder å gjemme seg. Det er lett å falle i egne tankefeller.
– Jeg har alltid vært redd for å gjøre feil. Ville ikke dumme meg ut. Robin og svingtreneren min har presset meg til å våge mer. Våge å «bombe» driveren midt i fairway, gå for pinner, slippe kontrollen litt, utdyper hun.
Resultatet? I 2024 var Tina spilleren med flest birdier på hele LET Access Series. Ikke tilfeldig.
– Heldigvis hadde vi en birdieklubb. Ti kroner per birdie per medlem. Det ble hyggelige 45 000 kroner som hjelper til med den videre satsingen.
GJENNOMBRUDDET. 2024 ble et vendepunkt. Jevne resultater. Topplasseringer. Og i august kom seieren i Slovakia. Et gjennombrudd.
– Det morsomste er at vi vurderte å droppe akkurat den turneringen. Jeg var sliten.
Vi hadde spilt flere uker på rad. Men vi dro likevel, minnes hun.
Banen i slovakiske Brezno minnet om hjemmebanen på Hurumlandet, Kjekstad. Skog, kupert, ulendt terreng.
Før sisterunden lå hun to slag bak lederen. Men på de siste hullene gjorde hun birdie, birdie, birdie. Rolig. Presist. Seieren sikret langt på vei kortet for fulle spillerettigheter på nivået over, Ladies European Tour.
– Det var første gang jeg virkelig tenkte:
«Jeg kan vinne. Ikke bare teoretisk, men
faktisk.» Det ga en selvtillit jeg tar med
meg videre.
– Vi reiser sammen, Robin og jeg. Det betyr at kostnadene dobles, men for oss er det verdt det. Vi bor enkelt. Planlegger alt. Han tar ansvar for budsjettet.
De har investert i en TrackMan for å kunne justere etter høyde, klima og forhold.
– Spiller du i Johannesburg en uke og i Korea neste, flyr ballen plutselig 20 meter lenger. Det kan ikke undervurderes, forklarer caddie-Haglund.
Debutsesongen på LET har vært en læringskurve. Tina har klart cutten i omtrent halvparten av turneringene. Det er et steg opp fra Access, både i kvalitet og intensitet.
– Det er spillere jeg bare har sett på TV. Det tok litt tid å finne min plass. Men nå begynner det å kjennes mer normalt.
Høydepunktet så langt er Aramco Seriesturneringen i Korea. 26. plass i et sterkt felt. Noe av det sterkeste man får på Europatouren utenom major-turneringene.
Det har tatt tid å finne seg til rette.
– Det er ingen som sier: «Å, du er så god
fordi du klarte opprykket fra LET Access».
Alle har jo gjort noe tilsvarende for å være
på dette nivået, forteller Tina.
Men viktigst av alt: Hun er ikke alene lenger. Hun og Robin er et lag. På godt og vondt.
– Vi krangler på banen, vi diskuterer, vi pusser på detaljer. Men når det funker, så er vi best der ute. Vi kjenner hverandres triggere. Og vi vil hverandre bare godt.
Hun vet at LET ikke er endestasjonen. Hun vil videre. Mot LPGA. Mot det øverste nivået. Men hun vet også hva det krever.
– Du må være ego nok til å ta plass. Og åpen nok til å lære. Jeg øver på begge deler.
Og mens solen står høyt over Kjekstad, kommer en liten hund tassende med en golfball i munnen. Tina smiler.
– Alice finner alltid veien. Det må jeg også.
D er ja! Den kan vi bruke!
Rune Bøkeid (23) reagerer på slaget til Henrik Heyerdahl (23). Han har nettopp slått en drive fra første tee på hjemmeklubben Grini GK. Ved siden av står Frithjof Rasmussen (23) og Philip Mellem (25) som har dokumentert det hele, for dette blir innhold i sosiale medier.
De fire er en del av den nye generasjonen golfere. Titusenvis av unge menn har plukket opp køllene de siste årene. Riktignok har denne gjengen spilt siden de var i tiårsalderen og kan ikke kategoriseres som nye golfere.
De kan beskrives som golfinfluensere. De filmer, klipper, publiserer og smiler foran kameraet. De kaller seg Major Golf – og er i ferd med å bli forbilder til en ny generasjon. Golfere som ser annerledes på sporten enn de som «var her fra før».
– Vi var egentlig bare en kompisgjeng som digga golf og YouTube. Nå er vi blitt forbilder. Det er fortsatt litt rart å si, sier Henrik Heyerdahl.
FRA FORNEBU TIL FØLGERE. Reisen til Major Golf startet tilbake i 2018, men da i et litt annet format.
– Vi begynte å filme trikseslag i innendørspopulært innendørshallen på Fornebu. Vi kalte oss «Tricky Trick Shots», og det var egentlig bare tull. Vi limte golfballer på wedger og filma mens vi lo, forteller Rasmussen mens de andre ler og mimrer. En av videoene gikk viralt. De fikk smaken på responsen, men lot prosjektet ligge.
– Det var først under pandemien at vi bestemte oss for å satse skikkelig. Vi så hvor populært golfinnhold hadde blitt internasjonalt – særlig med YouTube-profiler som Good Good-gjengen og Rick Shiels – og tenkte «hvorfor ikke gjøre det samme i Norge?»
Ser man på tallene, er det tydelig hvorfor motivasjonen er der. Kanalen Good Good har 1,84 millioner følgere på strømmeplattformen YouTube. Men det er seertallene som vekker mest oppsikt. Hver video de publiserer, får over 500 000 visninger. Den mest sette har over 10 millioner.
Til sammenligning var det 12,7 millioner amerikanere som så Rory McIlroy vinne den grønne Masters-jakken på TV-kanalen CBS, ifølge Golf.com.
En ekstra detalj å legge merke til er hvem som ser på hva. Gjennomsnittsalderen på CBS-seeren er over 60 år. På YouTube-filmene til Good Good er snittalderen i 20-årene. Det følger utviklingen vi ser også her til lands.
NÅ ER DE STØRST. Ved utgangen av mai var det 152 079 registrerte medlemmer i norske golfklubber. Tidligere har de godt voksne mellom 51 og 66 år vært i flertall. Nå ser tallene annerledes ut. Det er yngre mennesker mellom 20 og 35 år som i dag er den største gruppen. I tillegg er det flere golfere under 20 år enn over pensjonsalder.
Gruppen med 20–35-åringer teller nå over 43 000 golfere, nesten 5000 flere enn de som tidligere er blitt ansett som «kjernegolferen» – 50- og 60-åringene. Nå er det offisielt de yngre som er størst, altså målgruppen til innholdsprodusenter som Major Golf.
De unge voksne har flere kjennetegn ifølge en undersøkelse Fjeld Blichfeldt Innsikt har gjort på vegne av Golfforbundet. De spiller mye, aller helst med hverandre og liker å gjøre ting på sin måte. Hele 67 prosent spiller minst én gang i uken. Nesten halvparten (49 prosent) har flere runder.
– Hvem er disse unge voksne?
– Det er en relativt privilegert gruppe dette, svarer Dag Inge Fjeld som har utarbeidet undersøkelsen og analysert svarene til unge golfere i Kantar Medias nasjonale studier.
– Venners-venner effekten gjør at golfen har fått en gruppe spillere som ellers i livet er ettertraktede kunder. De er vant med gode tilbud og vant med å få det beste. Også på golfbanen vil de ta med seg disse forventningene, forteller Fjeld.
– Hvordan vil du karakterisere den nye golferen?
– Jeg gjorde et eksperiment i oppsummeringen om hva som kjennetegnet golfere og særlig unge golfere. Jeg spurte ChatGPT om å gi meg én setning som oppsummerte deres meninger og interesser, og fikk svaret:
«Statusorienterte livsnytere med liberalistiske verdier og en svak grønn bevissthet.»
– Jeg synes det er en god oppsummering, sier Fjeld.
Samtidig trekker han frem at det er interessant å sammenligne Kantar Media-tallene med dypdykket han gjorde på vegne av NGF i fjor. Da kom det tydelig frem at unge golfere satte stor pris på at golfbanen var en arena for å sette smarttelefonen på lydløs. Muligheten til å tilbringe tid i en konsentrert tilstand med venner uten varslinger og selfier vil øke i status fremover.
– Golfbanen har det perfekte tilbudet mange unge voksne ser etter, svarer Fjeld.
BROBYGGING. Når det kommer titusenvis av nye mennesker inn et etablert miljø, vil det alltid oppstå gnisninger. Det samme gjelder i Golf-Norge. I tidligere «boomer» har veksten vært håndterlig for klubbene og medlemmene. Påfyllet av nye golfere var innenfor hva det etablerte miljøet klarte å ta imot og lære opp.
Denne gangen er det annerledes.
Daglige ledere og ressurspersoner som Norsk Golf har snakket med, forteller om utfordringer som dukker opp i kjølvannet av veksten. Slitasje på banene, spilletempo og sikkerhet nevnes ofte, og det skaper splid.
Som gryende forbilder for den unge revolusjonen har gutta i Major Golf kjent på utfordringene. Samtidig ønsker de å gjøre noe med dem.
– Noen eldre spillere har vært skeptiske til oss, erkjenner Heyerdahl.
Tidligere i år hadde Major Golf noen innspillingsdager i London. Der fikk de norske influenserne kjeft av et eldre par som mente de var for trege og bråkete.
– Men da vi møtte den daglige lederen etterpå, sa han at de digget det vi gjorde.
– Det er to litt forskjellige verdener og meninger. Vi prøver å bygge bro mellom dem og oss, sier han.
De tar baneskikk på alvor. Nedslagsmerker, tempo og respekt for medspillere er en selvfølge.
– Vi har spilt golf på høyt nivå i over ti år. Hvis noen vet hvordan man skal ta vare på banen, er det oss, sier Heyerdahl.
De vurderer nå å lage opplæringsinnhold med etikette og spillehastighet som temaer, spesifikt rettet mot den yngre garde.
– Det er mange nye som ikke vet hvordan man bør oppføre seg på en golfbane. Det vil vi hjelpe til med, sier Rune Bøkeid.
MER ENN 18 HULL. På spørsmål om hva som skiller den nye generasjonen fra den etablerte, svarer gutta i kor.
– Golf er mer enn 18 hull.
De nevner utfordringer, turneringer, innhold, turer, fellesskap og kreativitet. De har filmet i minusgrader på Ekebergsletta med lysende baller. De har testet baller med krutt inni på driving ranger i USA. Og de har laget julekalender hvor de ga bort greenfee-billetter – med stort engasjement fra norske golfklubber.
– Klubbene var superpositive. Vi fikk billetter og premier helt uoppfordret. Det sier noe om at Golf-Norge er klar for forandring, forteller Rasmussen.
Major Golf har en serie gående hvor de uoffisielt vil kåre Norges beste bane. Oslo, Miklagard, Stavanger, Ballerud og Valdres er noen av stedene som gjengen har vært innom. De ble selv overrasket over sistnevnte, som har «noen av Norges vakreste golfhull».
– Den videoen fikk over 250 000 visninger, fordelt på TikTok og Instagram. Folk i utlandet hadde aldri sett noe lignende. Det er så mye vakker golf i Norge som få vet om, forteller Philip Mellem, som har hovedansvaret bak kameraet.
Nå planlegger de nye turer og nytt innhold for å vise flere norske baner til internasjonale seere. Særlig etter suksessen med Valdres.
FORBILDER I FAIRWAY. Det var kanskje ikke et mål i starten, men rollen som forbilder er i ferd med å bli deres viktigste oppgave.
– Vi merket det ganske fort, egentlig. Selv da vi bare hadde noen tusen følgere, kom juniorer bort til oss over hele landet. «Er det dere fra Major Golf?» Det var surrealistisk, men utrolig motiverende, forteller Rasmussen.
Responsen har vært like stor i Stavanger som på Bogstad, og det har gitt dem ny drivkraft.
– Det er ikke bare for gøy lenger. Det handler om å gjøre golf kult, åpent og tilgjengelig – uten å kaste etiketten ut av vinduet, tilføyer Heyerdahl.
– Det er mange måter å leve av golf på, sier Bøkeid. – Og nå gjør vi det, selv om vi ikke tjener særlig mye penger ennå.
Inntektene kommer foreløpig fra abonnenter og noen få betalte samarbeid. Utbetalingene fra de sosiale plattformenes «creator funds» gir foreløpig lite.
– Det meste vi tjener, går rett tilbake i firmaet, til kamera, reise og redigering.
Men målet er klart. Vi ønsker å leve av golf. Ikke nødvendigvis i turneringene, men i sporten, i miljøet, i hverdagen, sier Rasmussen.
– Vi elsker dette. Vi vil spille golf de neste ti årene også. Og da er det kult at vi kanskje kan inspirere andre til det samme, istemmer Bøkeid.
De to sistnevnte er også satsende profesjonelle spillere. De siste sesongene har de begge konkurrert på den skandinaviske touren Nordic Golf League.
EN VISJON. Gutta bak Major Golf vil ikke bare leve av golfen for å gjøre det. De vil gjøre en forskjell, påvirke sporten, skape en endring. Selv kaller de det en visjon: Å bygge Norges største golffellesskap.
– Vi vil samle folk. På tvers av alder, nivå og klubber. Hvis vi klarer det, har vi gjort noe riktig, sier Rasmussen.
– Samtidig ønsker vi å styre sporten i riktig
retning. Nå som det er en boom, er det viktig
å sørge for en sunn utvikling. Vi kan ikke
miste golfens verdier i forsøket på å gjøre
det mer populært.
M ed tunge skritt går Steinar Jonassen (49) opp på den lille gressvollen på Haga Golfklubb, omtrent en halv mil vest for Oslo. Den tidligere elitespilleren i ishockey lar blikket sveipe fra 200-metersmerket til greenen borte i skogholtet.
– Jeg sto vel omtrent her, sier han endelig. Det er snart to år siden nå. Sammen med kona Elin ville han skvise det siste ut av høsten og drar rett fra jobben til golfbanen denne fredagen. Stresser ned fra klubbhuset til første tee. Hilser på paret de skal spille med.
– Han var oljeingeniør fra Sør-Korea, og begge snakket engelsk. Vi hadde aldri møtt dem før. Og ingen av oss treffer vel ordentlig på det første utslaget. Ballen min lander ved bunkeren oppe på haugen her. Elin er over på den andre siden. Og oljeingeniøren er skrått bak meg.
I ettertid skal Steinar angre på sin egen utålmodighet. Ukonsentrert går han opp mot ballen sin. Henter fram mobilen og fikler med en golfapp da oljeingeniøren bak ham gjør seg klar til å slå.
– Jeg ser ned, og så sier det bare pang.
BRUDD OG BLOD. Fra den andre siden av fairwayen over hundre meter unna, ser Elin at ektemannen tar seg til bakhodet og går ned for telling der borte på haugen. Hun er selv anestesisykepleier. Nå løper hun over det kortklipte gresset så fort beina tar henne, og roper til de andre at de må ringe 113.
Ballen har truffet Steinar rett bak øret. Og da kona kommer bort til ham, ligger han fortsatt på ryggen og ruller med øynene.
– Jeg er nok borte i noen sekunder, for jeg våkner av at Elin står over meg og ber meg om å bli liggende, forteller han.
Steinar er klam, blek og blå på leppene. Og da Elin også ser at han blør ut av øret, forstår hun alvoret.
Ambulansen kjører ham til akuttmottaket ved Akershus universitetssykehus, hvor legene bekrefter den urolige mistanken. Steinar har kraniebrudd, hjerneblødning og en kraftig hjernerystelse.
VERDENSKJENT KUL. – Jo, takk. Jeg vet hvordan det er å få en golfball i hodet, sier Joacim Bodén (65) til Norsk Golf.
I august 2014 gikk bildet av den svenske hobbygolferen verden rundt. Bodén var på Bro Hofs tolvte hull da en ball plutselig kom susende.
– Jeg hørte lyden av ballen i det siste millisekundet før den traff, men det skjedde så fort at jeg ikke hadde noen mulighet til å reagere.
Det sa bare pang i hodet, og så satte jeg med, forteller han.
De neste minuttene vokste kulen i pannen. Og de neste dagene var Bodéns voldsomme smell omtalt i nettaviser på alle språk.
– Ballen kom som et prosjektil, og fire unge menn kom løpende over fra motgående hull. Ingen hadde ropt «fore!», og jeg var selvsagt forbannet. Jeg var kanskje fem centimeter fra å dø eller å miste synet. Hadde ballen truffet meg litt mer til siden eller litt lavere ned, i tinningen eller i øyet, kunne jeg i beste fall vært blind eller grønnsak.
– Nå traff den meg midt i treskallen min. Jeg var bare makeløst heldig, mener svensken.
FARLIGERE ENN RUGBY. Spørsmålet er om skadene i golf er flere og alvorligere enn man liker å tro. I 2016 publiserte National Health Statistics Report en internasjonal forskningsrapport som sammenlignet ulike idretter og aktiviteter. Datagrunnlaget på 8,6 millioner skadetilfeller viste at golf er farligere enn rugby.
Riktignok sto ryggplager (34 %), albue (27 %), skulder (19 %) og håndledd (10 %) øverst på listen, men rapporten slo fast at 40 000 golfspillere verden over trenger akutt hjelp for skader forårsaket av golfballer og køllehoder (!) på avveie.
– Livet mitt ble snudd opp ned på et hundredels sekund, sier Mette Hagen (61) på telefonen fra Trondheim.
Den erfarne golferen var selv tillitsvalgt i Trondheim Golfklubb, aktiv i turneringskomiteen og besøkte gjerne Sommersetra hver eneste dag.
Den 14. juni 2002 er hun på vei opp til den fjerde greenen da en 15-åring slår ut på hull 7, bare 40 meter unna. Med en fart på 200 km/t treffer ballen Mette midt i neseroten.
– Jeg rakk ikke å tenke noe som helst før jeg sank ned på kne med bagen på ryggen, og våknet i en pøl av blod. Smerten i ansiktet var intens, forteller hun.
SMERTER HVER DAG. I ettertid har ulykken gitt henne kronisk hodepine og store helseplager. Hun hadde ett år igjen av ingeniørstudiene da hun ble erklært ufør. Leger påviste svikt i kvinnens sentralnervesystem etter den kraftige smellen.
Det er 23 år siden nå.
– Jeg har fortsatt smerter hver eneste dag, og får vondt i hodet av de minste anstrengelser. Jeg har verken jobbet eller spilt golf siden ulykken. Selv en gåtur i byen kan bli for mye. Lyd, lys og lukt forsterker alt, forklarer Mette til Norsk Golf.
Den langvarige erstatningssaken mot golfklubbens forsikringsselskap går to runder i rettssystemet. Hun vinner i tingretten, men taper til slutt i lagmannsretten – og sitter igjen med en regning på 350 000 kroner i saksomkostninger.
– Jeg klandrer ikke han som slo, og jeg har aldri snakket med ham. Han var bare en uheldig ung gutt. Jeg gikk til sak for å få dekket tapt arbeidsfortjeneste, for det er dyrt å være syk. Og mest av alt har jeg ønsket meg en unnskyldning, å bli sett og ivaretatt. I stedet opplever jeg å bli sviktet, sier hun.
– For sikkerheten på banen var ikke som den burde, men det ansvaret ville ingen ta. Ikke klubben, ikke forsikringsselskapet. Jeg ble stående igjen alene.
GOLFENS UTFORDRINGER. Når lagmannsretten til slutt mente at ingen kunne klandres for ulykken på Sommersetra, var begrunnelsen at all golfaktivitet innebærer risiko. Med andre ord: Det er en sjanse vi alle tar.
– Jeg husker at jeg ble spurt om jeg ville slått den ballen i samme situasjon. Og det svarte jeg ja til, sier anleggssjef Pål Melbye i Norges Golfforbund. Han var innkalt i erstatningssaken som sakkyndig vitne.
– Både egen og andres sikkerhet er noe man lærer om på Veien til Golf-kurset. Men alt vi lærer om sikkerhetsregler, forutsetter at spillerne gjør så godt de kan, og vi tar da utgangspunkt i en teoretisk spillelinje. Jeg pleier å si: Det er trygt selv på en skytebane hvis alle sikter mot blinken, men også der blir det livsfarlig hvis noen sikter i andre retninger.
Og slik er golf. Med hull på kryss og tvers kommer «skuddene» fra alle kanter, og andres «blink» ligger ofte farlig nær deg selv. I tillegg er vi blitt vesentlig flere skyttere enn før, og ammunisjonen er yngre og tyngre.
– Det er egentlig et mirakel at det ikke skjer mer, innrømmer Melbye.
– For bare fem år siden ble det spilt én million golfrunder på norske baner. Nå spilles det over to millioner i året. Samtidig har vi tatt imot tusenvis av nye spillere som slår hardere og lenger, og ikke alltid like rett. Det finnes ingen nedfelte krav til sikkerhetssoner ved banebygging, men sikkerhet blir bare viktigere framover, poengterer anleggssjefen, som selv har opplevd å treffe en annen spiller.
– Det skjedde på Oppegård. Jeg fikk en hook på hull 16 og ante fred og ingen fare. Men kona mi ropte «fore!», og plutselig kommer det en spiller over fra hull 15 og forteller at jeg har truffet kameraten hans. Det rant blod fra hodet.
– Hvordan opplevde du det?
– Helt forferdelig, sier Melbye. – Og spillerne forsvant så fort at jeg knapt rakk å si unnskyld. Det var ingen god følelse.
SIKKERHET FØRST. Det er ingen vinnere ved uhell og skader på golfbanen. Det er naturligvis vondest for den som blir truffet, men det smerter også den som slår, og klubben det skjer hos. På Sommersetra er det ingen som glemmer ulykken på den fjerde greenen.
– Vi snakket om det senest rundt lunsjbordet i går, sier daglig leder Jan Anders Langlie, som ble ansatt i 2022, over et tiår etter at Mette Hagen tapte i lagmannsretten.
Hver dag går han med en klump i magen for at noe lignende kan skje igjen.
– Alderen går ned og handicapet opp. Rundt 80 % av deltagerne på VTG-kursene våre nå er unge golfere. Det er selvfølgelig svært gledelig, men det gir også noen utfordringer. De fleste nye golfere forstår ikke hvor skummelt dette er. Og derfor har vår pro Tom Vollan «sikkerhet, sikkerhet og sikkerhet» som de tre viktigste temaene på kursene våre.
Og når kurset er over, får alle en siste dose med sikkerhetsbefalinger fra den daglige lederen.
– Da begynner de å bli ganske lei det maset, men for oss er sikkerheten mye viktigere enn spilletempo og nedslagsmerker. Og resten av spillet må du lære i etterkant, sier han.
Flere steder på Sommersetra er det i dag sikkerhetsnett som verner de mest utsatte krysningspunktene. Over hele banen er det skilt som oppfordrer til å rope et høyt og advarende «fore!» om en ball er på avveie. Også marshallene er instruert til å mane om sikkerhet framfor spilletempo. Og de fremre teestedene markedsføres aktivt.
– Vi håper å senke terskelen for å rope «fore!» så høyt og tydelig som du bare kan. Mange nybegynnere synes det er kjempeekkelt i starten, men det er jo mye flauere å slå skjevt og ikke rope. Det er budskapet vi prøver å få fram, sier Jan Anders Langlie.
Utrolig nok kjenner også han smerten av å ha blitt truffet av en golfball.
– To ganger, bekjenner han. – En gang i hodet på juniortour, og da hjalp det litt å ha på seg lue. Og den andre gangen traff ballen meg i lysken. Jeg har også sett faren min bli truffet på Skjeberg. Heldigvis stusset den bare hodet hans.
TILSTREKKELIG SPRØ. Heldig var også Joacim Bodén, svensken med den verdenskjente kulen. Han var tilbake på golfbanen dagen etter og er fortsatt aktiv to–tre ganger i uka i Wermdö Golf & Country Club. Han merker ingen forskjell før og etter, og det gjør heller ikke kona Annika.
– Jeg var nok tillräcklig knäpp innan, smiler Bodén over telefonlinjen og beskylder proffene for å være dårlige forbilder.
– Personlig er jeg blitt mye bedre på å rope «fore!» og til å påpeke når andre ikke gjør det. Kunsten er å ta i skikkelig, og der er proffene altfor dårlige. I tillegg er jeg nok blitt mer oppmerksom på hvor jeg står, når andre skal slå. Feilslag kan skje på alle nivåer, og jeg får vondt når jeg ser den smale korridoren av tilskuere som stiller seg opp på det siste utslaget i Masters. Det er rett og slett galskap.
– Selv ble jeg truffet av en golfball på vei ned etter 200 meter og hadde flaks med hvor den traff, påpeker han.
Mette Hagen var ikke like heldig.
– Jeg ble truffet av en ball som gikk 30 grader skjevt fra sin ideelle spillelinje. I retten ble det lagt fram utregninger som sannsynliggjorde at det ville slås 5000 lignende feilslag på det samme hullet de neste ti årene. Men retten slo likevel fast at banen var bygd etter anbefalte normer, og at ingen ekstra sikkerhetstiltak var nødvendig. Det har vært vanskelig å forstå, sier hun.
HELDIGE STEINAR. Tilbake på Haga Golfklubb sitter Steinar Jonassen på en benk utenfor klubbhuset. Bak ryggen hans er de yngste juniorene i trening. Som frivillig dommer i NGF møter han stadig flere av dem i forbundsturneringer.
– I tre dager lå jeg rett ut i senga, og jeg ble på sykehuset i litt over en uke. De scannet hodet mitt og fulgte med.
– Hvordan har du det i dag?
– Jeg har det fint, svarer Steinar og gløtter opp mot himmelen. Halvt blå og halvt grå i dag også. I september, ett år etter ulykken, var han endelig tilbake i jobb som salgsdirektør i Finter.
– Men jeg er jo ikke helt der jeg skal være, fortsetter han ærlig. – Det tok et år å komme tilbake på kontoret, og fortsatt kan jeg bli veldig sliten og trenge en ekstra hvil. Jeg har også nedsatt hørsel på det ene øret, men jeg klager ikke. Jeg vet at det kunne gått så mye verre.
Paradoksalt nok hadde han aldri en hodeskade som ishockeyspiller på toppnivå. Den kraftige hjernerystelsen, kraniebruddet og hjerneblødningen fikk han under en selskapsrunde på golfbanen, en fredag ettermiddag på fredelige Haga.
– Jeg var dritheldig, sier Steinar.
– Oljeingeniøren fra Sør-Korea slo jo ikke spesielt hardt. Jeg ble truffet i hodeskallen, ikke i tinningen. Og heldigvis spilte han med en Callaway Supersoft.
Han flirer av sin egen ballvits og har en punchline klar.
– Ballen føltes ikke så myk i treffet, kanskje.
Men tenk om det var en Pinnacle Gold eller
TopFlite Titanium.
S om medlem i en golfklubb tilsluttet Norges Golfforbund betaler du en årlig medlemsforsikring til Tryg gjennom klubben. Forsikringen er obligatorisk og er innbakt i kontingenten som hver klubb betaler til NGF for sine medlemmer.
– Denne medlemsforsikringen består av både en ulykkesforsikring og ansvarsforsikring som trer i kraft om du blir skadet, eller om du forvolder skade på annet eller andre, sier Clasen.
Vi kan alle være uheldige og slå et feilslag eller bli truffet av en golfball. Verken spiller eller bane kan stilles til ansvar for slike uhell. Forsikringen dekker likevel erstatningsbeløp opp til tre millioner kroner.
– På den måten sikrer vi at mennesker som nå rammes av alvorlige uhell, får et solid erstatningsbeløp selv om ingen kan stilles til ansvar. Det er en trygghet for oss alle, forklarer Clasen.
Så lenge du spiller på en golfbane, har det ingen betydning om ballen din treffer noe eller noen på eller utenfor banen. Forsikringen dekker begge deler.
– Siden ordningen ble innført for cirka ti
år siden, har vi ikke hatt noen alvorlige tilfeller.
Som regel handler det om små beløp.
Biler som bulkes, eller vinduer som knuser.
Forsikringen koster hvert medlem i norske
golfklubber under ti kroner i året, har en
egenandel på 3000 kroner og gjelder både
i inn- og utland, opplyser Claus Frimann
Clasen.
J eg har kjent Jan-Erik Aalbu i mange år. På en måte nesten hele livet. Jeg kommer fra en familie med fotballspillere og skihoppere, og Jan-Erik kjenner både faren min og onklene mine. På den måten ble jeg kjent med ham fra jeg var ganske ung. Men i voksen alder har jeg blitt kjent med ham på ordentlig.
Jeg var sportsjournalist i TV 2 da Aalbu var sportssjef for hopperne tidlig på 2000-tallet, og da han var sportssjef i Norges Golfforbund noen år senere. Etter hvert møttes vi som kommentatorer for Eliteserien. Han for FotballMedia, jeg for TV 2. I pausene tok vi en brus og snakket mest om skihopp og golf. Og sånn har det egentlig fortsatt.
Så hvis du spør om jeg kjenner Jan-Erik Aalbu, må jeg svare at ja, det gjør jeg ganske godt.
JUKSET I TRONDHEIM. Derfor var det spesielt å se sportssjefen for landslagshopperne sitte foran massive pressekorps, dag etter dag, i kjølvannet av Ski-VM i Trondheim. Noen hadde jukset. Noen hadde sydd ting inn i hoppdressene. Ting som ikke hadde noe inne i en hoppdress å gjøre. Plutselig måtte vi nordmenn, som er så glade i å rope høyt når andre jukser, stå duknakket og skolerette. Og han som måtte bære byrden, var en 61 år gammel mann fra Bærum.
Mens jeg så ham på pressekonferansene nærmest daglig, tenkte jeg: Når sommeren kommer, da skal jeg ta med Jan-Erik ut på golfbanen og snakke med ham om hvordan dette har vært. Men jeg tenkte det var best å vente til ting hadde lagt seg, og balladen hadde kommet litt på avstand.
Tiden har gått. Dresser er gransket, gamle hopptrenere sparket og nye er ansatt. Det var på tide å utfordre Aalbu til en match i vår egen bakhage. Back nine på Bærum golfklubb. Hvorfor akkurat her? Det skal du straks få vite.
ENERGIBOMBEN. «Se på han a, har du pynta deg du eller?» Jeg tenker at det ikke skader å se bra ut på golfbanen, men så pen i tøyet var jeg da vel ikke?
Aalbu er i godt humør. Det er han bestandig. Men han måtte gjøre ferdig et telefonmøte i bilen først. I kjent stil. Mobilen. En av Jan- Eriks to laster. Den andre er Cola Zero. Det kunne vært verre.
Bærum Golfklubb viser seg fra sin beste side denne junidagen. Det er bra trøkk på rangen, banen er fullbooket (selvsagt), og i proshopen står noen og myser på et par nye sko. Vi går forbi kontoret til Marius Thorp, men han er ute på farten. Vi vender nesen mot hull 10, der matchen vår skal begynne. Min motstander for dagen er ikke fremmed for konkurranser.
«Vet du hva? Da jeg var sportssjef i Golfforbundet, var jeg med Henrik Bjørnstad på Bay Hill. Jeg var mest med som moralsk støtte, litt positivt selskap. Han var mye alene på tur den gangen. Men det var jo ikke så bra da Henrik sleit med puttingen, at jeg plutselig begynte å senke syv- og åttemetere på treningsgreenen på Bay Hill! Med Henrik sin putter!»
Er det dette jeg har i vente? En superputter?
CADDIE-GATE. Da Aalbu ble hoppkrisens ansvarsfulle ansikt utad i vinter, begynte det å demre for meg. For han har jo vært ute en vinternatt før. Tilbake i 2006, da han plutselig havnet midt i en feide mellom Norges to største golfstjerner. Da Henrik Bjørnstad stjal caddien til Suzann Pettersen. Det var i hvert fall det avisoverskriftene sa. Det er dem jeg husker. Og midt oppe i intrigene og dramaet: Jan-Erik Aalbu.
– Det der hadde jeg faktisk ingenting med å gjøre, men det var ikke noe moro, forklarer han på vei ut på banen.
Da Aalbu tok over som sportssjef i forbundet, var Tutta Norges største golfstjerne, Henrik Bjørnstad hadde lagt opp. Men Jan-Erik hadde ingen planer om å gi seg så lett. Han ringte Henrik. Mange ganger. Han sendte meldinger. Om igjen og om igjen. Men det var ingen svar å få.
Det endte med at Aalbu troppet opp på den 14. greenen på Hauger golfklubb mens Bjørnstad spilte turnering. Han lot Henrik putte ferdig før han gikk bort.
«Hei, jeg heter Jan-Erik Aalbu.»
«Det vet jeg», svarte Henrik.
«Ja vel, men du tar ikke telefonen!» parerte Aalbu kjapt. Latteren satt løst. Isen var brutt.
På ei veikro i Vestfold møttes de to igjen et par uker senere. Jan-Erik hadde fått viljen sin. Henrik skulle gjøre comeback. Europatouren hadde han allerede testet, nå var det PGA Tour som gjaldt.
Han fikk en invitasjon til Scandinavian Masters og klarte cuten med glans. Derfra gikk det slag i slag. Det kulminerte i en nådeløs seksdagers kvalifisering i Orlando der Bjørnstad til slutt kapret kortet med god margin. Norge hadde fått sin første PGA Tourspiller. Men han var ikke like godt forberedt som sportssjefen helst hadde sett for seg.
For da Bjørnstad skulle spille sin første turnering på Hawaii, var Aalbu med Team Norway i Orlando, sammen med blant andre Tutta som var skadet på den tiden. De spurte om Henrik hadde fått seg noen caddie før debuten? Men det hadde han ikke og tok det egentlig med knusende ro. Planen var å finne en lokal caddie som kunne ta bagen. Dette fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på Aalbu, som var vant til mer «ordning och reda» fra tiden som sjef for skihopperne. Det var da Tutta foreslo at Henrik kunne låne hennes caddie, Mark Fulcher. Hun var jo skadet likevel!
TRØBBEL I TOPPEN. «Fooch» hoppet på flyet til Honolulu, og kjemien med Henrik stemte fra start. Ingenting var bedre enn det. Problemet dukket opp da Tutta nærmet seg comeback. Og Fooch bestemte seg for at han heller vile jobbe med Bjørnstad.
Den beskjeden falt ikke i god jord hos Aalbu: «Dette går ikke Henrik, du har lånt caddien til Tutta!»
Men Fooch hadde sagt opp, og da Aalbu fikk tak i Suzann, var hun ganske fortvila.
– Det ble jo et lite helvete, sier Jan-Erik mens vi trasker langs fairwayen i Bærum mange år senere.
– Det var jo den største grunnen til at jeg ga meg i jobben. Jeg følte jeg hadde fått en av Norges største stjerner imot meg, og det var vanskelig å fortsette. Det ble sett på som om jeg hadde vært med på dette, men det hadde jeg altså ikke. Jeg vet ikke helt hva annet jeg skulle gjort. Telefonen var allerede tatt, og Fulcher hadde sagt opp.
Det var drøyt da det stod på, og det stod på en liten stund. Avisene fråtset i overskrifter i feiden mellom Norges to store golfstjerner. Men for Aalbu, som hadde hatt et topp forhold til både Tutta og teamet rundt, var det tungt å være uønsket. Heldigvis skværet de opp – ikke altfor lenge etterpå. Men caddiegate, kombinert med at manageren til Bjørnstad glemte å melde på Henrik til Q-school senere på året, ble tungen på vektskålen. Aalbu forlot NGF og ble sportsdirektør i Vålerenga i stedet.
SKIHOPP OG GOLF. Det er rart med det, men det er på en måte en slags kobling mellom skihopp og golf. Kanskje fordi det er teknisk vanskelig, små detaljer som må perfeksjoneres, og marginale forskjeller får enorme utslag. Det kreves motorikk, koordinasjon, eksplosivitet og nøyaktighet for å lykkes – på hull 17 på TPC Sawgrass og på bommen i Planica.
Det er litt derfor jeg har tatt med meg Jan- Erik for å spille akkurat her. Står du på utslagsstedet på Bærums hull 15 og tar en titt opp til høyre, ser du konturene av en gammel hoppbakke. Stillaset til Kirkebybakken ble revet for flere år siden. Men her har tusenvis av barn og unge hoppet millioner av hopp i årenes løp. Det var min hjemmebakke, og jeg er ganske sikker på at jeg hadde bakkerekorden i den store. Helt til Jan-Erik sier «her er jeg ganske sikker på at jeg har bakkerekorden!»
I dag har høye trær vokst opp midt mellom unnarennene til de to bakkene. Trappene er borte. Busker og vegetasjon har tatt tilbake kontrollen over den bratte hellingen. Treffer du greit med driven her, legger du deg litt forbi den gamle skifabrikken. Bonna Skifabrikk lagde langrenn-, alpin- og hoppski. Stein Eriksens gullski fra OL i 1952 kom herfra.
Hoppsporten er ikke hva den en gang var. Men den lever i beste velgående. I Mellom- Europa er interessen enorm. Og Jan-Erik Aalbu har tenkt å holde på litt til. Men han har ikke vært skråsikker, akkurat.
– Jeg skrev en fireårskontrakt med Skiforbundet. Men for å være helt ærlig føles det litt som om de fire årene har gått bare på de tre siste månedene, sier han og huller ut for bogey. Jeg får forresten par, og er én opp med tre hull igjen å spille.
EN Å STOLE PÅ. Når det stormer som verst, trenger man noen å holde seg fast i. Jan-Erik Aalbu ble den personen. De som kjenner ham, vet at han ikke er spesielt glad i folk som tar snarveier, som jukser, som prøver å komme seg unna. Og det var det som slo meg da jeg plutselig så ham sitte der i blitzregnet i mars.
– Norge har sterke verdier i bunn, gjennom Olympiatoppen og norsk idrett. Vi skal være best, men innenfor reglene. Når andre nasjoner tråkker over, er vi moralske voktere og raske til å dømme andre. Derfor er det nok mange som gosser seg når vi går i baret. Det kom protester fra Østerrike, Polen og Slovenia.
Aalbu valgte å ta ansvar og innrømmet skyld og juks. Men ettersom dagene, ukene og månedene har gått, har hoppsjefen blitt litt mer offensiv i tilnærmingen.
– Jeg valgte å peke på oss selv. Vi må ta ansvar og lære. Men noen i andre nasjoner bør ikke være så høye og mørke. Senere, når fokuset økte, så vi hvordan Domen Prevc satte verdensrekord i en dress som åpenbart ikke burde godkjennes. Det var merkelig, sier han.
Hull 16 på Bærum Golfklubb kunne også vært en hoppbakke. Når man står på teestedet og ser nedover, er det litt som å titte ut på sletta fra toppen av stillaset. På den andre siden av Lommedalen ser man Krydsbyløypa, der alpin-ess som Jan Einar Thorsen, Leif Kristian Haugen og Aleksander Aamodt Kilde har slitt ut sine barneski.
Åtterjernet mitt, som jeg egentlig tror skal gå litt for kort, får en skummel venstreskru som gjør at slaget blir lengre enn planlagt. En fæl chip (jeg synes alle chipper er fæle) tilbake kommer bare halvveis.
Aalbu, han som etter eget utsagn er så god til å putte, viser seg å holde ord. Han tar et slag tilbake – og dermed er det likt da vi beveger oss mot hull 17.
TILBAKE I FAIRWAY. Fotografen går bak oss og knipser villig vekk mens vi tusler på grusveien mot neste tee.
– Ikke ta noen bilder av meg mens jeg går her, da! roper Aalbu med et smil. – Det ser ut som jeg leter etter ballen i skauen, ta bilde av meg på fairway i stedet!
Det har blitt noen bilder av Aalbu de siste månedene. Han er en tøff type. Han tåler en støyt. Men til og med en ringrev merker kjøret etter VM-skandalen.
– Sånn krisehåndtering, det lærer du ikke på skolen, det skal jeg si deg. Det må du oppleve for å skjønne hva det går ut på, forsikrer han.
Aalbu ble kvalm av trynet sitt. Det var det han sa til kona si, Ellen.
– Jeg fikk pushvarsel fra VG på min egen mobil mens jeg satt og holdt pressekonferanse. «Aalbu må gå,» stod det. Jeg fant ut at det var best ikke å lese det som blir skrevet. Jeg tror jeg klarte å unngå 80% av det.
Men selv om en VG-kommentator på et tidspunkt mente at Aalbu måtte gå, har majoriteten av tilbakemeldingene vært oppløftende. De har varmet litt med tiden. Han klarte ikke ta det innover seg da det stod på som verst. Og den tidligere nevnte mobilen har ikke akkurat vært stille. Han har ikke hatt mulighet til å svare på alt, men han har svart på mange av de tusenvis av meldingene som har tikket inn.
AVGJØRELSEN. Etter å ha delt hull 17 sitter vi og venter på vår tur ved utslagsstedet på 18. Alt skal avgjøres på siste hull. Så hva er de viktigste rådene man tar med seg fra en mann som virkelig har stått i det?
– Det er to ting, svarer han. – Vær så transparent som mulig. Ikke begynn å juge. Det er ingen vits. Du mister all troverdighet. Jeg tror det var styrken vår i denne saken: Vi sto i det. Vi er langt fra perfekte, vi fikk oss en karamell. Men vi gjorde det vi kunne.
– Og så er det det med tillit. Det tar lang tid å bygge. Og fryktelig kort tid å rive ned. Vi har mistet folk, vi har fått dårlig omdømme. Og nå må vi bruke tiden det tar for å gjenoppbygge den tilliten.
Aalbus putteegenskaper blir avgjørende. Jaggu. Det er akkurat som om han vet det på forhånd. Matchen er over. Vi har snakket på inn- og utpust i to timer. Vi har pekt, mimret og diskutert. Og da vi tusler mot parkeringsplassen, blir vi enige om å ta en runde til i løpet av sommeren.
– Du blir ikke arbeidsledig, da? spøker jeg.
– Vet du hva? Hvis det er noen som mener
jeg bør levere inn nøkkelkortet mitt, så skal
de faen meg få det.
TEKST: Jonas Lilja-Tverdal og Nicolai Landmark // FOTO: Aleksander Mile Osen
I forrige nummer sto driveren og de lange slagene i fokus.
Nå skal du få tips og råd for å få ballen nær flagget på
innspillene dine. For få ting er verre enn å slå en drive
midt i fairway for så å toppe ballen eller sende innspillet
rett i skogen bak green. Da er det bedre å gi seg selv birdiesjanser.
Forhåpentligvis kommer du ett steg nærmere etter
å ha lest de neste sidene.
Lykke til!
En av de mest effektive måtene å få selvtillit med wedgene i hånden er ved å se på slaget på en ny måte. Det er forskjell på en sand wedge og et syverjern. Med sistnevnte slår man som regel et fullt slag. Å slå med en wedge er et nærspillslag. Og det blir lettere å slå om man ser på det som en «lang chip». Det medfører noen endringer i oppstilling og svingteknikk:
Da får du mer finesse, «touch» og kontroll i slagene dine. Men viktigst av alt er å se på det som et langt nærspillslag, ikke et kort fullsvingslag.
Har du lyst på «stoppen» som proffene har? Der hvor ballen spretter én gang, så legger den seg helt død eller kanskje spinner tilbake mot flagget?
For å få til dette er det noen ting som må være på plass:
Når utstyret er på plass, kan vi se nærmere på teknikk. En viktig del av å slå en wedge med spinn er å slå den litt lavere i luften. Derfor er det viktig å «lene skaftet» mot målet, også kalt «shaft lean». En god øvelse for å trene på dette er å bruke en siktepinne som en forlengelse av køllen og alltid ha den foran deg som vist på bildet. Deretter slår du tre slag. På den første slår du kun en pegg som stikker litt opp fra bakken. Målet er å slå peggen slik at den flyr opp fra gresset. Når du klarer dette, kan du slå opp-pegget ball. Når du får til dette, kan du til slutt slå en ball fra bakken, uten siktepinnen. Men forsøk å beholde samme sving og følelse som med siktepinnen!
En feil mange gjør med en wedge i hånden, er at de ønsker å «hjelpe» ballen opp i luften. Dette gjør det vanskelig å treffe ballen riktig, og det er en større sjanse for dårlige balltreff, topper og duffer enn gode wedgeslag. Det vi egentlig ønsker, er å slå ned på ballen og bruke køllens egenskaper til å hjelpe ballen opp i luften.
Denne øvelsen gir deg riktig teknikk for et wedgeslag: Still deg opp med ballen omtrent midt mellom føttene og pek grepet mot venstre lår (for en høyrespiller). Sving opp på vanlig vis, men i nedsvingen ønsker vi å beholde vekten på venstre fot. For å få til dette kan du tenke deg at du skal «slepe» høyrefoten inn mot venstrefoten i nedsvingen. Da beholder vi trykket og vekten på riktig side i balltreffet. Som igjen gir bedre wedgeslag og forhåpentligvis flere birdiesjanser.
Motvind er vanskelig å håndtere. Det blir vanskeligere å beregne hvor langt ballen kommer til å fly og vrient å få ballen til å ende opp nærme flagget.
Man kommer langt med å gå opp en kølle eller to, men det er noen andre ting man også bør gjøre for å mestre disse forholdene. En av dem er å få ballen til å fly lavere enn vanlig for å få den «under vinden». Her er noen enkle råd for å gjøre dette:
Ved å gjøre disse tingene vil du få bedre kontroll i motvinden, noe som vil gi deg flere birdiesjanser under krevende forhold.
For å slå rettere golfslag må vi ha god bladkontroll. God bladkontroll er å ha kontroll på køllehodets vinkel i trefføyeblikket. Dette er den faktoren som har desidert mest å si på slagets utgangsvinkel. Faktisk hele 80 prosent! Derfor må vi trene på dette. Her kommer en god øvelse du kan gjøre på driving rangen, både når du trener, eller når du varmer opp til dagens runde.
Sett en siktepinne foran deg, enten i bakken eller bare legg den foran deg. Målet er å slå slag som starter på den ene eller andre siden av siktepinnen, kun ved hjelp av å justere på køllebladet. Slå korte slag i starten. Noen til høyre, noen til venstre. Det viktige her er at du ikke skal justere på svingsporet, men heller køllebladets vinkel.
Når du klarer korte slag, kan du prøve på hele svinger. Etter hvert kan du også prøve å få ballen til å skru inn mot midten igjen, men da må du nok tenke på svingsporet ditt igjen.
Dette er en god øvelse å bli kjent med køllebladet på! Prøv deg frem og lek!
En av de beste måtene å senke scoren sin på er ved å treffe flere greener. Det er mye bedre med en lang putt enn en vanskelig chip. Derfor lønner det seg nesten alltid å sikte midt på greenen, ikke på flagget. Selv proffene sikter som regel på trygge steder på greenen fremfor å gå direkte for flaggene da de vet at om man bommer på feil sted, blir det ofte en kamp for bogey eller dobbeltbogey.
Lange bunkerslag er et av de vanskeligste slagene i golf. Når man ser ballen rulle i sanden fra tee, begynner tankene øyeblikkelig å vandre mot en høy hullscore. Nå skal vi lære deg hvordan du mestrer dette slaget og forhåpentligvis gi deg lavere skuldre neste gang du havner i en fairwaybunker.
Følger du disse rådene, gjør du det mye enklere å få ballen ut av fairwaybunkeren!
Mange golfere sliter med at svingsporet går litt feil. Det er mange varianter, men en av de vanligste er å komme «utenfra og inn», noe som blant annet kan skape en slice (kraftig høyreskru) eller en pull (at ballen går rett til venstre). «Utenfra og inn» betyr rett og slett at køllehodet treffer ballen fra utsiden av siktelinjen og svinger innover etter treffet.
For å fikse dette kan man bruke en siktepinne til hjelp. Sett den skrått ned i bakken bak deg, eller bruk en rangekurv for å holde den på plass. Rett under pinnen legger du ballen. Målet er å treffe ballen uten å treffe pinnen. Start gjerne med korte chipslag. Når du mestrer dette, kan du bevege deg mot fulle slag. Får du det til, vil du både få et bedre og et mer konsekvent svingspor, noe som gjør det lettere å spille bedre golf.
En av de viktigste bevegelsene i en golfsving er rotasjonen i overkroppen. Dette er en av kjernene i svingen og er essensiell for både lengde og gode balltreff. Dessverre er det ikke alltid like lett å rotere bra, særlig når kroppen er kald eller man begynner å bli litt stiv. Her kommer en øvelse du kan gjøre som en del av oppvarmingen, som en tøyeøvelse eller ute på banen om du rett og slett føler deg stiv.
Still deg opp til ballen med en kølle i hendene.
Slipp høyre hånd og løft den så langt du klarer opp
og bakover. Grunnen til at du fremdeles holder
køllen med venstre hånd, er for å rotere på riktig
plan. Det er viktig for å gjøre det så likt en golfsving
som mulig. Er dette for vanskelig, kan du holde en
kølle på tvers over brystet og rotere frem og tilbake.
Men pass på! Stå i golfposisjon når du gjør
dette for å rotere på riktig plan. Hvis ikke kan
du tilegne deg nye feil i svingen.
God tøying!
Å «vri opp» hoftene og ha riktig rotasjon i underkroppen er viktig. Ganske mange har en tendens til kun å svinge med armer eller overkropp, og da mister man fort både kontroll og lengde. En god øvelse for å rotere hoftene riktig er å fokusere på knærne. Still deg opp i golfposisjon uten ball. Når du nå starter svingen, starter du rotasjonen i knærne. Tenk at du skal doble vinkelen i venstre kne samtidig som høyre kne strekker seg mer ut (uten å gjøre det helt rett). Legg merke til hvordan hoften nå har åpnet seg og høyre del av hoften er høyere enn den venstre. Dette er helt riktig, for vi svinger på et vinklet plan. Sliter du med å få nok hofterotasjon, kan du løfte litt på venstre hæl.
Kombiner denne bevegelsen med øvelsen på forrige
side så er du langt på vei til å ha riktig kroppsbevegelse
for å skape en god sving.
Lykke til!
H istorisk ble driverne bare større og større. Inntil de styrende organer på starten av 2000- tallet bestemte at et driverhode maksimalt fikk være 460 kubikkcentimeter (cc).
I ettertid har flere av de store merkene eksperimentert med mindre driverhoder, som Callaway og PXG, og framfor alt TaylorMade som allerede i 2015 lanserte sin første minidriver.
I april kom også Titleist på banen med sin nyhet: GT280. Som navnet røper, har den et hodevolum på 280 cc –vesentlig mindre enn driverne i GT-serien, men større enn fairwaywoodene. Minidriveren har 13 grader loft og skaftlengde på 43,5 tommer – to tommer mindre enn en standard GT-driver.
Den nye minidriveren er utviklet for både lengde og kontroll fra tee samtidig som den er spillbar fra bakken. Den retter seg dermed mot to målgrupper: 1) De som sliter med å holde ballen i spill med store drivere, og 2) de som tenker at den kan tette gapet mellom en fairwaywood og en driver. Den skal dermed dekke et behov for både tourspillere og amatører, hevder Titleist.
Modellene er utviklet for å slå ballen
lenger og være mer tilgivende enn en
fairwaywood, men samtidig enklere å
kontrollere enn en driver. Noen
vil bare bruke minidriveren
fra tee, andre vil også finne
nytten av den på kortklipt
gress.
PS! Titleist GT280
var i butikkene fra
slutten av april til
en veiledende pris
på 6499 kroner.
I en sport der marginene ofte måles i
millimeter, har putteren lenge vært
golfens mest personlige og myteomspunne
kølle. Og mens utviklingen har
skutt fart på drivere og jern, har innovasjonene
på green vært mer konservative
– frem til nå.
1) HVA ER ZERO TORQUE? «Torque»
betyr dreiemoment, altså rotasjonskraft
som oppstår når du beveger noe. I golf
oppstår det når putterhodet vris bort fra
siktelinjen. En zero torque-putter har
skaftvinkler, vektfordeling og en hodeutforming
som skal eliminere eller minimere
denne vridningen. Resultatet? En
mer stabiltog repeterbar pendelbevegelse.
2) HVEM FANT PÅ DETTE? Hypen startet
med amerikanske LAB Golf. Deres patenterte
teknologi tar utgangspunkt i noe de
selv kaller «Lie Angle Balance», som går
ut på at putteren balanserer seg selv i det
planet du svinger den. Andre produsenter
– som Odyssey, Evnroll, Bettinardi og
TaylorMade – har kastet seg på bølgen
og lansert sine egne tolkninger.
3) HVA ER FORDELENE? Ved å eliminere
vridningen holdes putterhodet «rett» i
hele puttebevegelsen. Det skal gjøre det
lettere å starte puttene på riktig linje. Blant
spillerne som har omfavnet den nye vinen,
er tilbakemeldingene mindre variasjon
i ballstart og rull, mindre stress under
press og økt grad av stabilitet. Spillere som
sliter med yips – den ufrivillige, nervøse
spasmen – rapporterer også om bedre
dager. Når pendelen blir jevnere, reduseres
risikoen for uønskede mikrobevegelser.
4) HAR PROFFENE TROEN? Zero torqueputtere
har lenge vært en av de største snakkisene
på touren. Hypen fikk også vår egen
Viktor Hovland til å teste en senterskaftet
prototyp (Ping Oslo) før han raskt vendte
tilbake til sin Ping PLD DS72 tidligere i
sesongen. Også på YouTube og diverse golfforum
diskuteres zero torque-puttere heftig,
og bestillingstiden på enkelte modeller er
fortsatt lang.
5) ER DET FOR ALLE – OGSÅ DEG? Zero
torque passer ikke nødvendigvis for alle.
Utseendet appellerer nok ikke til spillere
som er glade i mer tradisjonelle modeller.
Vekten krever også en mer naturlig pendelbevegelse,
og noen savner følelsen og
kontrollen de har med sin trofaste venn.
Men følgende er viktig å huske på: Designet
handler om å oppnå riktig balanse, motstå
vridning og holde trefflaten «rett» i balltreffet.
Ønsker du å la teknologien jobbe
mer for deg, er det kanskje verdt å teste ut?
F remadstormende Shot Scope, med hovedkontor utenfor Edinburgh i Skottland, utfordrer markedslederne Bushnell og Garmin i markedet for avstandsmålere og GPS-klokker.
I 2025 tar skottene sikte på å øke sine markedsandeler globalt, og i porteføljen finner vi både en ny laser, en ny golfklokke og nytt tilbehør.
PRO X er en lett, brukervennlig og likevel avansert avstandsmåler som også kan personifiseres med klubblogo, flagg eller valgfritt motiv på siden, når du bestiller den på Shot Scopes egen nettside. Den er tilgjengelig i svart eller hvit og kan beregne høydejustert avstand. Funksjonen kan slås av og på under runden, slik at den er i tråd med golfreglene.
Shot Scope hevder at PRO X kan måle
avstander opp til 720 meter. Det er aldri
nødvendig med våre slaglender. Langt
viktigere er det at laseren finner flagget
enkelt og raskt. Det skiller ofte budsjettmodellene
fra markedslederne, men etter
flere runder på banen i vår kan vi trygt
slå fast: PRO X gjør jobben vesentlig
raskere enn forgjengeren PRO L2, som
også var bra. Vår konklusjon: For 239
euro er dette en god deal.
Den nye klokkemodellen, G6, er en
ujålete, funksjonell og budsjettvennlig
GPS-løsning som gir deg alt du trenger
på banen, som avstander til greenen og
ulike hindre samt full oversikt over hullet
og score-registrering, om du ønsker det.
Personlig liker vi at klokken manøvreres
med tradisjonelle knapper framfor touchskjerm,
som ofte kompliserer ting ute
på banen. Remmer i flere farger medfølger.
Prisen er satt til 220 euro.
J o bedre kontroll du har på avstandene
ute på banen, desto større
sjanse har du for å legge ballen
nær pinnen og senke scoren. Proffene har
caddier som gir nøyaktige målinger, men
for oss vanlige golfere finnes det heldigvis
gode hjelpemidler: GPS-klokker og
laseravstandsmålere.Men hvilken av dem
passer best for deg? Her er en gjennomgang
av fordeler og ulemper – og hva du
bør tenke på før du velger.
NØYAKTIGHET. Lasermåleren er umulig
å slå når det kommer til presisjon. Den
gir deg eksakt avstand til flagget, pluss/
minus en meter. En standard GPS-klokke
viser kun avstanden til forkant, midten
og bakkant av greenen. Det holder i
massevis for de fleste, men for deg som
virkelig er opptatt av presise tall og innspill,
gir laseren deg et lite fortrinn.
BRUKERVENNLIGHET. Her vil nok de
fleste være enige i at GPS-klokken har et
klart overtak. Den sitter på håndleddet
og viser deg avstandene fortløpende, helt
uten ekstra handlinger eller bevegelser.
Du kan også få små GPS-enheter som
festes på capsen eller trallen. Et blikk
ned på enheten er nok.
Lasermåleren krever at du peker og
klikker, og når avstandene øker, kan det
være utfordrende nok for alle med ustø
hånd. Selv med innebygget stabilisering
kan det være vanskelig å treffe flagget
– spesielt med de rimeligere utgavene.
BRUKSOMRÅDER. Med en lasermåler
kan du enkelt måle avstanden til trær,
bunkerkanter og alt som er synlig i siktet
– men fungerer ikke like godt når du ikke
ser flagget. Den kommer til kort på hull
med blinde innspill, kraftige doglegs eller
trær som blokkerer sikten. Den kan også
slite under dårlige lysforhold eller i tåke.
GPS-en er derimot alltid på – den viser
avstander uansett hvor du står på banen.
BATTERITID. De fleste lasere går på et
lite batteri som varer lenge – gjerne en hel
sesong – og som er enkelt å bytte ut. Har
du også med et ekstra i bagen, er du trygg.
GPS-klokken må som regel lades etter
én, to eller tre runder, gjerne via USB
eller en ladestasjon. Det er mer styr, men
det handler bare om å gjøre det til en vane
– akkurat som å lade mobilen.
PRAKTISK NYTTE. GPS-klokker er
lette og komfortable å ha på, og de fleste
brukere merker knapt at de har den på.
Det er en vanesak. Lasermålere oppbevares
gjerne i et futteral på bagen, og tar
lite plass. De er enkle å ta frem og bruke
– og veier nesten ingenting. Om noe, er
det nok enklere å glemme eller legge fra
seg en laser i en golfbil eller en leietralle
– vi har selv gått i den fellen.
PRIS. Tidligere kostet både GPS-klokker
og lasermålere skjorten, men i dag finner
du et bredt utvalg i flere prisklasser. Budsjettvennlige
GPS-klokker og lasere koster
i dag fra rundt 1300 kroner og oppover,
og konkurransen i markedet gjør at du
får mye for pengene – uansett hva du
velger. Dyrere klokker har gjerne flere
funksjoner, men grunnjobben med å
lese avstander gjør de rimeligere klokkene
like godt. Blant laserne er gjerne
de dyrere alternativene (4–5000 kroner)
både raskere og bedre – spesielt når avstandene
øker, og sikten til pinnen er dårlig.
KONKLUSJON. Så hva bør du velge?
Det kommer helt an på hva du vektlegger
mest. Ønsker du maksimal presisjon
og vet at du klarer å bruke laseren effektivt,
er det et godt valg. Foretrekker du
noe enkelt og raskt – eller spiller mye på
ukjente baner – kan GPS-klokken være
en bedre løsning.
Om du ikke klarer å bestemme deg, finnes det også lasere med inkludert GPS. Og uansett hva du går for, er én ting sikkert: Å bruke en avstandsmåler vil forbedre spillet ditt. Det gir deg bedre kontroll, smartere køllevalg og flere innspill nær pinnen.
Man kan tydelig se inspirasjonen fra Skottland når man spiller en runde «innlandslinks» på Gamle Fredrikstad.
Det startet som et ønske fra tolv ildsjeler om mer golf i Fredrikstad. Det ble til en unik linkspreget bane med kongelige røtter.
Gamle Fredrikstad golfklubb ligger idyllisk til ved Gamlebyen og Kongsten fort, like utenfor sentrum. Designet av norske Paal Midtvaage åpnet banen offisielt høsten 2012 og er dermed en av landets nyeste.
Banen er bygget på historisk grunn. Kun noen gode driver fra Gamlebyen og byens fort var det naturlig at selve banen ble oppkalt etter den dansk-norske kongen som grunnla byen: Kong Frederik II golfbane. Nytt av året er at man kan lære mer om nettopp byens og banens historie takket være nye informasjonsskilt på hvert enkelt hull som alle bærer navn knyttet til lokal kulturarv.
Banen er en «linkspreget parkbane» med gjennomgående kupert terreng i alle deler, strategisk plasserte vannhindringer og få trær i spill – etter inspirasjon fra ikoniske skotske linksbaner. De brede fairwayene åpner i teorien for lange utslag, men den konstante vinden krever strategi og tanke bak alle slag.
Klubben har solide treningsfasiliteter med en toetasjes driving range og to treningsgreener. I tillegg finnes en 9-hulls Pay & Play-bane. Klubben mangler et «ordentlig » klubbhus, men flyttet i fjor proshopen fra kafeen over veien til en midlertidig bygning rett ved første tee.
Hull 18 (par 5) – God avslutning på en flott bane. Par 5, dogleg høyre. Innspillet går mot en green som har vann på tre av fire sider, så det kreves tankekraft og fokus hele veien inn.
Hull 3 eller hull 14 (par 5). Unik situasjon dette. Begge hullene er lange par 5 som går hver sin vei gjennom banen. Har det ene hullet medvind, har det andre nesten garantert motvind. Hullet som er i motvind den dagen, er banens vanskeligste. Begge er forholdsvis lange og smale med greener som voktes av vanskelige hindringer.
Hull 7 (par 4) – Fremstår litt som et nødhull. Kort par 4 med smal fairway og green som heller mot fairway. Få måter å spille hullet på.
Parkbane med linkspreg.
Kommer helt an på vinden. Blåser det mye – ta med et par håndfuller ekstra.
Voksen: Fra 650 til 845 kroner
Junior: Fra 455 til 590 kroner
Hull 4 er et krevende og vakkert par 3 over vann, 171 meter fra tee 57 og snaut 20 meter kortere fra tee 53.
Om sommeren synges Nøtterøvalsen her ute i skjærgården. Og det er mer enn «verdens herligste kvinns» som trekker folk til Vestfold-kysten.
Golfbanene ligger tett som hagl i Vestfold. Men hagl skal du se lenge etter på disse kanter i juli. Så snart du kjører over brua fra Tønsberg og fortsetter de snaue seks kilometerne ut mot Nøtterøy en junidag, er det sommervibbene som rår.
Her ute, ikke langt fra svabergene ut mot Verdens ende, skapte banearkitekt Jeremy Turner en variert 18-hullsbane som åpnet i 2003 og umiddelbart blandet seg inn i diskusjonen om Vestfolds beste golfbane – og konkurransen med perler som Borre, Vestfold, Sandefjord og Larvik er skarp.
Etter vår mening er Nøtterøy et av Turners mest vellykkede design i Norge, og listen inkluderer Lofoten Links, Moss & Rygge og Hauger, for å nevne noen. Gjennom årene har banekvaliteten blitt stadig bedre, og klubben har vokst. Ved siste opptelling i slutten av mai hadde klubben passert 1660 medlemmer. De kan også glede seg over førsteklasses treningsfasiliteter med Trackman Range og korthullsbane samt et av Norges flotteste klubbhus. Da vi besøkte banen på forsommeren, var noen bunkere markert som GUR, men ellers? Et svært etterlengtet gjensyn med Nøtterøy GK.
Hull 8 (par 4) – Vår favoritt blant mange favoritter. Fra det høyt plasserte utslagsstedet har du full oversikt over denne perlen av et par 4-hull, med strategisk plasserte bunkere som deler fairwayen og beskytter greenen. Fairwaytreff gjør innspillet overkommelig.
Hull 4 (par 3) – Dette vakre hullet måler 171 meter fra tee 57 (152 m fra tee 53) og setter spillet ditt ordentlig på prøve. Jern eller hybrid? Over eller rundt? Vannet er truende, og bak greenen lurer fire bunkere. Du ønsker ikke å slå fra en av disse med vannet i bakkant.
Hull 3 (par 4) – Ingen opplagte svake hull, men hull 3 er etter vår mening det kjedeligste på banen.
Skogs- og parkbane.
Med skog, rough og vann i spill på flere av hullene er du optimist om du møter opp med én ball, og jo senere på sesongen du kommer hit, desto mer ammunisjon trenger du.
Voksen: 950 kroner
Gjest av medlem: 750 kroner
Junior: 475 kroner
Drammen GKs avslutningshull (par 5) er som skapt for turneringer. Fra det hevede utslagsstedet kan du jakte birdie om du trenger det.
Når fotballaget i byen svikter, er det godt å ha en golfbane å være stolt av i nabolaget.
Strømsgodset Toppfotball får ha oss unnskyldt, men de blå fra Gulskogen har hatt bedre sesonger enn i år. Treneren ble sparket, og selv kunstgresset på Marienlyst ser ut til å gulne. Det er da det er fint med golfklubb i nærheten, hvor gresset alltid gror og folk tas vare på selv om poengene skulle utebli.
Drammen Golfklubb ble stiftet i 1989 og innlemmet som den 33. klubben i golfforbundet samme år. Det skulle ta åtte år før klubben åpnet sine ni første hull, designet av Jeremy Turner. Et drøyt år senere, den 1. august 1998, var de 18 hullene på plass – og 27-åringen har grodd seg vakkert til i det naturskjønne landskapet i Skoger, én mil sør for Drammen.
Banen er variert og kupert og byr på morsomme og tidvis krevende utfordringer for spillere på alle nivåer. Medlemstallet har passert 1700 i løpet av mai. Aktiviteten er høy. Og i starten av mai kunne den driftige klubben også åpne sin store Trackman Range. Vi kommer gjerne tilbake til Drammen!
Hull 18 (par 4) – Kjent som et av banens mest utfordrende og interessante hull. Utsikten fra utslagsstedet er slående. To store bunkere til venstre for greenen krever et presist slag for å nå flagget. Misser man til høyre, venter en vanskelig pitch fra rough i nedoverbakke. Et kult avslutningshull i turnering med god birdiemulighet.
Hull 15 (par 5) – Med hvite OB-pinner langs åkeren på hele høyresiden trenger du en god drive for å åpne opp hullet. Motbakke og en krapp dogleg til venstre gjør det ikke enklere. I motvind kan du fort angre på at du valgte å spille fra tee 58 for dagen.
Hull 4 (par 3) – Ingen åpenbare svake hull på banen, men 134 meter (tee 58) oppover mot en blind green i to platåer går fort i glemmeboken her (spesielt med dobbelbogey).
Skogs- og parkbane.
Som på de fleste baner i Norge, med frodig vekst og et og annet vann, er det lurt å ta med seg nok.
Voksen: 600 kroner
(550 på hverdager)
Junior: Halv pris (alle dager)
Blant alle norske skogsbaner er det få som gir deg samme «markafølelse» som Kjekstad. Spesielt for banen er at den «tvinger» deg til å spille alle 18 hull.
Midt i det stille og skogkledde Hurumlandet, omgitt av furutrær og fred, finner vi Kjekstad Golfklubb – en bane som nærmest tvinger deg til å senke skuldrene uten å senke konsentrasjonen. Dette er en ekte skogsbane i ordets beste, og tidvis mest krevende, forstand. Trang fra tee med strategisk viktige utslag og en oppbygning som krever at du faktisk spiller hele runden – her finnes det ingen snarvei tilbake til klubbhuset etter ni hull.
Kjekstad GK ble stiftet i 1976, og banen åpnet første gang i 1988. Siden den gang har klubben etablert seg som en av Østlandets mest populære skogsbaner, ikke minst takket være sin naturskjønnhet og gjennomførte layout.
Å spille Kjekstad er som å ta en lang tur i marka – med golfkøller. Det tar fire hull før du virkelig forsvinner inn i furuskogen, men da er du også helt inne i sonen. Mange hull frister med driveren, men ofte lønner det seg heller å legge seg taktisk til med jern, hybrid eller wood. Det er kun tre par 5-hull på banen, og alle dukker opp på de første ni – blant dem det lengste, «Langbakken», et langt hull som blir enda lengre i tung motbakke. Greener og fairwayer holder som regel god standard, også da redaksjonen besøkte banen i mai. Hvert hull er godt skiltet med informative kart, noe som hjelper særlig for førstegangsbesøkende.
Kiosken – som ligger ved overgangen fra hull 9 til 10, paradoksalt nok lengst unna klubbhuset – tilbyr akkurat det du trenger før du legger ut på «returen»: kaffe, brus, pølser og nystekte vafler. Ved klubbhuset finner du en stor og bred range og snart en splitter ny treningsgreen.
Hull 16 (par 4) – Et estetisk vakkert hull hvor man både kan slå over skogen for å korte ned veien til green eller slå seg sikkert ut i svingen på dog-legen. Vær obs på vannet på utslaget!
Hull 13 (par 4) – «Bare» indeks 4, men dette par 4- hullet krever et taktisk godt utslag som må unngå trær til venstre og vann til høyre. Innspillet på omtrent 140–150 meter går mot en opphøyd, tverrlagt og ondulert green.
Hull 2 (par 3) – Et kort par 3-hull på 99 meter. Et av banens enkleste, og fremstår litt som et nødhull.
Skogsbane.
Fra fairway til furuskogen er det mange steder svært kort. Ta med ekstra baller eller prioriter tryggere køllevalg på tee.
Voksen: Fra 600 til 650 kroner
Junior: Fra 300 til 325 kroner
T axien fra flyplassen tar oss til den grønne åssiden vest for Palma. Her ligger tre 18-hullsbaner: Son Vida, Son Muntaner og Son Quint. Med i pakken følger to luksushoteller med spa og flere restauranter. Alt i gangavstand og bundet sammen med et effektivt shuttlesystem.
La det være sagt med en gang: Ingen i dette området blir fornærmet hvis du omtaler den grønne åssiden som «Mallorcas Hollywood». For hit kommer de, store stjerner med helikopter og yachter. Noen velger også å bosette seg i lia.
STJERNER I SIKTE. Gjennom tiår har Castillo Hotel Son Vida vært vertskap for en rekke internasjonale celebriteter, kongelige og kulturpersoner. Hit kom Prince Rainier og Grace Kelly av Monaco flere ganger. Det samme gjorde Anthony Quinn, Brigitte Bardot, Steve McQueen, Michael Caine, Zsa Zsa Gábor, John Lennon, James Brown og Mikhail Gorbatsjov. I dag kan du treffe på Julio Iglesias og Sting – eller en og annen idrettshelt som vi skal komme tilbake til.
– Vår tennisyndling Rafael Nadal er her ofte. Det samme er den tyske fotballkeeperen Oliver Khan, sier golfdirektør Bernat Llobera og skal spare den beste historien til lunsjen dagen etter.
Vi har nettopp sjekket inn i fasjonable rom her oppe i høyden. Fått bobler i glassene og tapas i hendene. Fra balkong og terrasser er det 180 graders utsikt ned mot Palma-bukten og det blågrønne Middelhavet.
Castillo Hotel Son Vida er i dag et femstjerners voksenhotell i Marriott-kjedens luksusportefølje. Men bak den elegante fasaden skjuler det seg en rik historie.
Eiendommen har røtter tilbake til 1200- tallet og var i mange hundre år i privat eie hos lokale adelsfamilier. I 1961 åpnet hotellet dørene for første gang. Det ble raskt et samlingspunkt for Europas jetset – med fester som det fortsatt går gjetord om i gangene. Men i dag er Castillo et eksklusivt og fredelig hotell i klassisk stil med moderne fasiliteter og direkte tilknytning til golfbanen Son Vida.
FAMILIE OG TRADISJON. Du vet du bor godt og dyrt når et femstjerners Sheratonhotell er det nedskalerte alternativet – iallfall resortens mer uformelle og familievennlige hotell.
Med sin lavere prisklasse og hyggelige atmosfære er dette også et godt valg for alle som reiser som gruppe. Her finner du bassenger og restauranter i ulike størrelser, treningsrom og tennisbaner, barnevennlige fasiliteter og utsikt over Son Vida, som er de første 18 hullene på vår pressetur i mai.
Son Vida er Mallorcas eldste golfbane og samtidig en av de mest sjarmerende. Den åpnet så tidlig som i 1964. Banen var vertskap for European Tour i både 1990 og 1994. De gamle bildene av Seve Ballesteros henger fortsatt på veggene, og banen har beholdt sitt klassiske preg, med smale fairwayer, strategiske bunkere og greener omgitt av modne trær.
Son Vida krever presisjon, og særlig på enkelte av utslagene er det viktig å være nøyaktig, ikke minst på de korte par 3-hullene med store høydeforskjeller. De 18 hullene slynger seg vakkert gjennom landskapet, byr på en fin miks av utfordringer og leder oss fram til et like hyggelig klubbhus. Alt i alt, en bane velegnet for spillere på alle nivåer, men den belønner dem som har kontroll på slagene – og setter pris på den dempede elegansen.
MESTERENS VALG. Dagen etter står Son Muntaner for tur, et formidabelt og imponerende golfanlegg – og Son Vidas rake motsetning. Her er det meste stort og moderne med sporingsteknologi og skjermer på driving rangen, luksuriøse golfbiler, nystøpte betongveier og 18 veldesignede hull på et areal som gir banearkitekter full frihet til å tegne akkurat det de vil, uten kompromisser av noe slag.
Son Muntaner er kjent som en av øyas beste, en mesterskapsbane av høy internasjonal standard. Det har flere fått med seg.
– En dag fikk jeg en telefon fra min kollega, forteller golfdirektør Llobera på lunsjen etter runden.
– Jeg hadde egentlig fri dagen etter. Men kollegaen min sa: «Du må komme!» Han var skjelven i stemmen, så jeg spurte hva det var. Han kunne ikke svare. Hadde ikke lov til å svare. «Bare kom!» sa han. «Du vil forstå når du er her.»
Dagen etter sto Arabellas golfdirektør ansikt til ansikt med Tiger Woods og sønnen Charlie. Etter en tidlig exit i The Open hadde duoen kastet seg i privatjeten til Palma. På en stille ettermiddag i «Mallorcas Hollywood», med bodyguarden i egen buggy, skal unge Charlie ha slått pappa i den familiære matchen på stedets tredje bane, Son Quint.
– De ville egentlig spille Son Muntaner, men vi hadde ingen ledige starttider den dagen. Men de var happy likevel. Vi holdt oss til avtalen. Tok et bilde sammen i proshopen, men ellers ingen publisitet, no photos shared, smiler Llobera.
KAMPEN OM TURISTENE. De baleariske øyene, med Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera som de største, har i dag 24 golfbaner og bare 9000 registrerte golfere. Her er tre av fire spillere turister, og konkurransen er tøff.
– Når vi har samlet tre baner og to hoteller under Arabella-paraplyen, er det for å styrke vår egen merkevare, forklarer golfdirektøren.
– Vi har et produkt som vi vet appellerer til mange. I dag er det tyske markedet stort for oss, og det britiske og skandinaviske er naturligvis også viktig. Men vi prøver å få et enda bedre fotfeste i USA og Asia. Og vi merker at innsatsen som vi legger ned, gir resultater.
Det synes også nede i Palma-bukten, hvor de hvite yachtene blir flere og større. I fjor mottok Arabella-ledelsen en henvendelse fra den saudi-arabiske kongefamilien. De var på ferie i farvannet og ville kjøpe alle starttidene på Son Muntaner i 14 dager. De betalte for to uker. Og kom bare to ganger.
– Son Muntaner er lengre og mer åpen enn Son Vida, med store greener og flere krevende par 4-hull. Banen byr på god variasjon i oppsettet, og spesielt siste ni har flere signaturhull med vann, høydeforskjeller og utsikt, vurderer Llobera.
Det er en god oppsummering. Og midt i det moderne og storslagne er det godt å høre historien om det lille oliventreet i fairwayen på hull 15 – som skal ha stått der i over 1000 år – og som ikke flytter seg for verken arabere, penger eller lyn og torden.
BØR VURDERES. Om du vurderer en tur til Arabella, så glem ikke Palma. Med taxi eller leiebil tar det under et kvarter til sentrum, og det gir gode muligheter for å kombinere golf med andre opplevelser.
Palma er en livlig by med en fin blanding av nytt og gammelt. Katedralen og gamlebyen gir stedet sjel og puls med et stort utvalg tapasbarer i ulike prisklasser.
For norske golfere som verdsetter høy standard, fint vær, gode baneforhold og mulighet for mer enn bare golf, bør Arabella Golf Resort absolutt vurderes.
Kombinasjonen av tre ulike baner gir variasjon
og fleksibilitet, og hotellene dekker ulike
behov og budsjetter. Den korte veien fra flyplassen
og nærheten til Palma gjør stedet
attraktivt for korte eller lengre opphold
– uansett om golfen er hovedformålet eller
bare en del av totalopplevelsen.
F ire år tidligere, bare 16 år gammel, var han omtalt som det største golftalentet Norge hadde hatt. To år tidligere ble han profesjonell og var bare ett slag unna å kvalifisere seg til europatouren. Og nå stiller Norsk Golf spørsmålet til Drøbak-gutten:
Hva skjer, Henrik?
Unge Bjørnstad trekker på skuldrene og forsikrer journalisten:
– Jeg er bare 20 år. Det er ingen alder i golf. Jeg har tiden foran meg og har på ingen måte tenkt å kaste inn håndkleet.
Han ble den første «gutten vår», som i 1988 gikk i boden, fant en gammel hocekykølle og sagde av halve bladet og skaftet. Det ble hans første putter.
Så flyttet familien til Sverige. På den idylliske bondegården i Arvika klippet han fairway og greener med en gammel Husqvarna 4x4, mens han i et helt år maste på mor og far om å få lov til å spille på en ordentlig bane. Han får ja til slutt.
Sammen med bror Marius drar han til Arvika golfklubb med elleve køller i en vanlig ryggsekk. Ingen av dem er like, de er plukket opp i «lost and found» på Bogstad. Unge Bjørnstad får mange rare blikk da han pegger opp på første tee. Uten opplæring eller kurs. Men den unge nordmannen skal slå seg opp og fram – lenger enn de fleste kan ane.
– Jeg gleder meg til sesongen på challengetouren.
Jeg vet at jeg spiller bedre og bedre.
Jeg treffer oftere fairway, oftere greener og
setter flere putter. Det er godt nok for meg,
sier Henrik (20) i portrettintervjuet med
Norsk Golf for 25 år siden.
PS! Henrik Bjørnstad, i dag kommentator på
Eurosport, ble den første norske spilleren på
PGA Tour da han i 2006 gikk den lange veien
og kvalifiserte seg til det amerikanske proffsirkuset.
Han var best rangert som nummer
192 i verden og la opp i 2010.
BACK NINE //
Et kraftig vindkast fikk en spillers ball til å bevege seg på puttinggreenen før spilleren rakk å markere og løfte den. Spilleren må sette ballen tilbake på det opprinnelige stedet.
I slagspill, hvis en spiller slår ut utenfor utslagsområdet når hullet startes, får spilleren to straffeslag, og ballen må spilles som den ligger.
En spillers ball blir funnet av en medspiller 2 minutter og 50 sekunder etter at spilleren startet letingen. Det tar spilleren 30 sekunder å komme seg til ballen og identifisere den som sin. Siden ballen ble identifisert etter at de 3 minuttene med leting var over, regnes ballen som tapt.
Har du lyst på enda mer golf i hverdagen? Hver uke publiserer Norsk Golf nye podkastepisoder hvor golf naturligvis er i hovedfokus. Med oss i studio får vi kjente og mindre kjente navn for å snakke om idretten vi alle elsker. Som en forlengelse av det du har lest i dette magasinet, står menneskemøter, aktualiteter og golfinstruksjon alltid høyt.
De siste ukene har vi blant annet snakket om registreringsdilemmaer i GolfBox, putting med eller uten siktelinje, Kristoffer Reitans eventyrlige mai og banedesign med en av verdens mest anerkjente arkitekter. Samtidig har vi blitt kjent med store og små navn på tvers av Golf-Norge.
QUIZ //