Page 7 - GlutenFRI 0420
P. 7
REPORTASJE
Ingrid Bratland gleder seg til sin
første juleturné. Men selve julen skal
feires med familien i Vinje.
Foto: Astrid Waller.
«Det gikk en slags sport i å prøve og få
glutenfri mat like god som den med gluten.»
– Nybakt, glutenfritt brød er godt, men det blir fort tørt, dess-
verre. Det er lettere å få til gode, glutenfrie kaker enn brød. Jeg
lager en skikkelig god gulrotkake. I natt begynte jeg faktisk å
tenke på fyrstekake og nå klarer jeg ikke slå fra meg tanken og
må bare finne en god oppskrift og bake den fort!
ULEMPER OG FORDELER
– Hva er det kjipeste med å ha fått cøliaki?
– Jeg savner en skikkelig god pizzabunn, sprø og boblete. Og så
synes jeg det er kjedelig når folk inviterer meg hjem på middag og
må tilpasse maten fordi jeg har cøliaki. Men jeg synes ikke det er
sååå ille nå, som i starten. Og jeg savner skikkelig gode, glutenfrie
lefser – for jeg elsker rakfisk! innrømmer artisten.
– Og så blir jeg skikkelig sur når jeg på forhånd har sagt fra på
restauranter at jeg må ha glutenfri mat på grunn av cøliaki – og
så glemmer de det! Det er sykt irriterende. Og at det i København
er vanskelig å finne glutenfritt øl! Og hva er greia med gluten i
produkter som strengt tatt ikke trenger det? Visste du at det er
hvete i mye italiensk is? spør hun.
– Finnes det noen fordeler med å ha fått cøliaki?
– Hmmm. Det er positivt at jeg nå må sette meg inn i ernæring
og matlaging, og jeg tror jeg ble enda mer matinteressert enn jeg Faktisk har hun funnet tilbake til litt av sin barnlige juleglede i
allerede var. Det gikk en slags sport i å prøve og få glutenfri mat år. Til julemagien, som hun kaller det. Egentlig begynte det i fjor
like god som den med gluten. Og det at jeg nå spiser renere og da forlaget Cappelen Damm tok kontakt og lurte på om ikke hun
mindre prosessert mat er jo også en bonus, så svaret må bli ja! som skrev så fine tekster kanskje kunne skrive en egen julebok?
Ingebjørg synes det har blitt et mye bedre utvalg av gluten- – Jeg har alltid lest masse og ble utrolig stolt og glad for fore-
frie alternativer både i butikker og restauranter de siste årene, spørselen. Men med koronaen gikk luften litt ut av meg, og tiden
men pleier ofte ha litt glutenfri krisemat i veska. Og på artistens gikk, så vi ble enige om at jeg i stedet skulle samle juletekster til
«riderliste» står det tydelig at hun har cøliaki, og derfor må ha en juleantologi. Og det har vært et skikkelig koseprosjekt som
glutenfri mat. jeg gleder meg til at andre skal se. Arbeidet med boken har gjort
at jeg har lest så mange fine juletekster og også har fått gravd i
FANT JULEMAGIEN IGJEN egne juleminner.
Ingebjørg har, som mange andre artister, hatt et krevende og I år reiser Ingebjørg hjem til barndomshjemmet i Vinje i julen.
annerledes år nå under koronapandemien. Heldigvis blir det nå – Moren min driver et beredskapshjem, så vi vet aldri helt
ny turné. hvem som er hjemme hos oss i julen. I tillegg har jeg fire yngre
– Alle tror at jeg er en sånn juledame, men dette er faktisk min søsken, og den ene broren min har en sønn, så det blir fullt hus
første juleturné. Jeg gleder meg til å komme ut og møte publikum når vi alle er hjemme til jul. Dessuten har faren min bursdag på
igjen, og så skal jeg synge tre nye julelåter som jeg har skrevet, andre juledag, og da er det åpent hus. Så to ting er i alle fall sik-
smiler hun. kert: Alt blir glutenfritt, og det blir folksomt hjemme i jula! ⏩
glutenFRI 7