Dag Eivind Gangås,
deg@gartnerforbundet.no
Tlf: 95 83 18 89
Ole Billing Hansen,
oleb@gartnerforbundet.no
Tlf: 48 07 56 41
Eldbjørg Merkesdal,
eldbjorgm@gartnerforbundet.no
Tlf: 92 88 98 99
A2Media v/Knut Rismyhr,
Kaffegt. 16, 2270 Flisa
knut@a2media.no
Tlf: 90 09 52 03
Norsk Gartnerforbund,
Schweigaardsgt. 34 F,
0191 Oslo
Tlf 23 15 93 50,
www.gartnerforbundet.no
Medievekst AS
Verksgata 28,
0566 Oslo
postboks 424 Sentrum
kontakt@mediadigital.no
Tlf: 21 62 78 00
Merkur Grafisk AS,
tlf: 23 33 92 00,
faks: 23 33 92 16
www.merkurgrafisk.no
Medlem i
For medlemmer i NGF: 650,-
Studenter: 250,- Andre: 800,-
Gartneryrket er et uavhengig fagblad for gartnerinæringen. Signerte innlegg representerer nødvendigvis ikke redaksjonens syn. Avfotografering av stoff, bilder og annonser er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Gartneryrket arbeider etter Vær-varsom- plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig omtale i bladet, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Pressens faglige utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund, og behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.
Forhåpentligvis er vi nå i en unntakssituasjon fra normalen, med praktisk talt stengte grenser og en rekke forbud og råd som regulerer hvordan vi kan forholde oss til andre mennesker og omgivelser. Samtidig kan det være grunn til å tenke at det vi tenker på som normalen kanskje ikke blir det vanlige i årene som kommer. Kanskje må vi venne oss til at det blir vanskeligere og dyrere å ha sesongarbeidere, om enn ikke fullt så vanskelig som det har vært det siste året.
Det kan være mange årsaker til at slik arbeidsinnvandring blir mer utfordrende i årene som kommer. Ett scenario er at vi får flere pandemier på jevnlig basis, omtrent som litt mer dødelige influensasesonger med stadig nye muteringer. Andre årsaker kan være at økonomiene utjevner seg, slik at vi må stadig lengre ut i verden for å finne arbeidere som er interessert i å komme hit for å jobbe. Det er også mulig å tenke seg at klimahensyn gjør det vanskeligere og dyrere å forflytte seg rundt i verden. Og så videre. Det er mye som kan skje, og det meste kommer sikkert ikke til å skje. Men er det en ting den pågående pandemien har vist oss, er det at mye kan forandre seg veldig fort.
En måte å møte dette på er å investere i teknologi som erstatning for arbeidskraft, og her kommer det mye spennende fremover. Ikke bare det – mye har kommet allerede. I veksthusene har robotene for lengst gjort sitt inntog, både innen potting, planting, vanning, sortering, overvåkning, klimastyring og logistikk.
Også på friland står mulighetene i kø, med droner, GPSstyrte traktorer og redskaper, en drøss ulike sensorer og overvåkere, IoT og 5G. For de av oss som liker teknologi er det mye spennende som både finnes og som kommer i de nærmeste årene. For de som ikke liker det er det nok bare å innse at det kommer til å presse seg frem uansett, slik det har
gjort i praktisk talt alle andre bransjer. For noen år siden ville det vært utenkelig å kunne drive et tidsskrift som GY fra hjemmekontor. Om noen år er man kanskje der at man kan drive de fleste operasjonene på gården og gartneriet fra kontoret, enten nå dette kontoret befinner seg i huset eller fjøset – eller et helt annet sted.
Selv om dette ligger et stykke frem i tid er det en fremtid som er langt mer aktuell nå, enn for bare et drøyt år siden. Det er nok mange som ligger våken om nettene og spekulerer på hvordan de skal løse arbeidssituasjonen utover våren, som gjerne kunne tenkt seg å investere noen kroner i teknologi, dersom det hadde løst alle utfordringene.
På sidene 6 og 7 i denne utgaven av GY kan du lese om en som ikke ligger våken av bekymring for hvordan han skal få tak i nok arbeidskraft. Det skyldes nok hovedsakelig at gården hans ikke er så veldig stor. Men hvis han ligger våken er det kanskje fordi han gleder seg til å ta i bruk ny teknologi han har investert i nå i vinter, teknologi som skal gjøre vanningen til en lek, med mye mer kontroll og langt mindre arbeid enn før.
Så får vi håpe at arbeidssituasjonen løser seg raskt for alle dere som fortsatt har bruk for utenlandsk arbeidskraft. I skrivende stund ser det kanskje ut som om mye kan løse seg i løpet av de neste ukene, men det er fortsatt en uoversiktlig, kaotisk og frustrerende situasjon. NGF gjør det de kan for på den ene siden å påvirke myndigheter og embetsverk og grensekontrollørene til å løsne opp i den grad det er mulig, og på den andre siden å gi råd og veiledning til medlemmene. De får løst en god del, men heller ikke de kan trylle. Og dagene går nå fort mot full vår.
Der har i den sidste tid været ført forhandlinger mellem de arbeidsgivende handelsgartnere i Kristiania og omegn gjennem handelsgartnergruppen angaaende en utvidet ukentlig arbeidstid fra 48 til 54 timer. Inden gruppen hadde man delt sig i to leire, den videstgaaende vilde ha 54 timer uten økning i ukelønnen, den anden – majoriteten, idet formandens stemme gjorde utslaget – vilde betale den ordinære timeløn for de 6 timer.
Kredsmæglingsmanden fremsatte forslag i denne retning og som blev vedtat av gruppens majoritet. De underordnede forkastet imidlertid forslaget og gik til streik den 9de ds.
Imidlertid hadde de tilstedeværende chefer ved sit navns underskrift vedtat kredsmæglingsmandens forslag og var enig om at staa fast ved dette. Men hvad sker! Den ene efter den anden kryper i skjul og vil ikke staa ved den engang vedtatte beslutning! og dermed var det hele sprængt.
Paa grund av dette har gruppens formand, handelsgartner Fr. Johanson, tilskrevet Kristiania Gartnerforening at han melder sig ut av foreningen og dermed ut av gruppen, ti han finder det haapløst at arbeide i en stand som er i den grad vinglende, som tilfældet har været i dette tilfælde. Saameget mere som han saavel som flere andre fra den 11te ds. har indført den nye ordning og de underordnede er gaat med paa det uten nogen betingelser. Og naar man vet at det kun er i Kristiania og nærmeste omegn 8 timers dagen har været indført i et par aar, saa er det end merkeligere at en slik ation, som var optat av cheferne, skulde faa et saa latterlig forløp. Artikkelen er forkortet. Red.
Øystein Fredriksen er en av de heldige gartnerne som ikke er veldig bekymret for om han får tak i nok arbeidskraft til årets sesong. Den ene årsaken til dette er at gården på Tromøy utenfor Arendal er på relativt beskjedne 160 mål dyrket mark, og det andre er at han har valgt å investere i arbeidsbesparende teknologi. Nå har han kjøpt det aller siste innen vanningsutstyr, der det meste kan styres fra telefonen.
Hovedproduksjonen på gården er tidliggulrot, som tar omtrent 100 mål av eiendommen. Øystein hadde startet såing dagen før GY slo av en prat i midten av mars, så sesongen er stort sett i rute. Resten av arealet er fordelt på litt mais, noe potet, med gress som veksling. Arealet er fordelt på mange smale og delvis kronglete teiger.
-Det ble mye farting for å justere, starte og stoppe, og så videre, så når jeg har muligheten til å styre alt dette fra telefonen vil det trolig spare meg for mye styr, mener Fredriksen, som er først i landet med den nye teknologien.
Utstyret ble levert noen dager før, av Brødr. Freberg AS. Det de har levert er Rain- Dancer Beacon, et apparat som gjør at Fred- Telefonstyrt vanning Øystein Fredriksen er en av de heldige gartnerne som ikke er veldig bekymret for om han får tak i nok arbeidskraft til årets sesong. Den ene årsaken til dette er at gården på Tromøy utenfor Arendal er på relativt beskjedne 160 mål dyrket mark, og det andre er at han har valgt å investere i arbeidsbesparende teknologi. Nå har han kjøpt det aller siste innen vanningsutstyr, der det meste kan styres fra telefonen. Tekst: Dag Eivind Gangås Foto: Privat/leverandør riksen kan styre pumpen via telefon, med start og stopp, trykkjustering, overvåkning og statuskontroll. Videre har han kjøpt Irtec SMART Rain, for å kunne styre start, stopp og hastighet på inntrekk, samt motta alarmer om for eksempel trykkfall eller problemer ved inntrekket. Sektoren på sprederen kan han nå styre og justere via telefonen ved hjelp av RainDancer sektor kontroll, og med den kan han også forhåndstinnstille sektoren på sprederen til inntrekket.
Overvåking og dokumentering av all vanningen gjøres med RainDancer Pro. Det gir kontinuerlig overvåkning av vanntrykk og utkjørt vannmengde. All informasjon lagres i «skya» slik at han kan få ut et vanningsregnskap med vanningsdag, hvilket jorde, utkjørt vannmengde, og antall m.m. vannet. Her kan man også få alarmer ved for eksempel velt, trykkfall under innstilt grense, eller stillstand.
-Jeg har ikke tatt dette utstyret i bruk ennå, men det gleder jeg meg til. Det aller viktigste er at det gir bedre oversikt og er arbeidsbesparende, men det skader jo ikke at jeg synes teknologi er utrolig spennende og morsomt i seg selv. Spesielt når det har stor nytteverdi, slik dette utstyret ser ut til å ha. Jeg gleder meg til å få satt det i sving, ler Fredriksen.
Det er ikke bare på vanningsfronten Øystein Fredriksen har vært «på hugget» med teknologi. Han var også relativt tidlig til å anskaffe GPS-styring på traktoren, slik at han kan kjøre med en presisjon innenfor et par centimeter. Dette ble han så fornøyd med at han like godt gikk til anskaffelse av en til nå i vår.
-Det sparer tid, ressurser og arealer. Dessuten gjør det oppgavene enklere for både meg og ikke minst for andre som skal kjøre, forklarer han. Det kan også nevnes at han rett før intervjuet hadde SoilSteam International på besøk. Det som opprinnelig hadde arbeidstittelen «Lågendalen Kok & Damp» har nå kommet godt i gang - også kommersielt - og dypdamper jorder mot ugress og andre skadegjørere i stadig større omfang.
Det som er helt klart er at Øystein Fredriksen ikke er redd for å prøve nye ting, så når det igjen blir mulig å reise rundt på besøk til gartnere, står Tromøy høyt på listen over steder det frister å reise til.
Det har de seneste årene vært økende fokus på å ha levende plantedekke gjennom hele året på dyrkingsarealene. Mange studier på bruk av fangvekster er gjort i korndyrkings omløp men fangvekster bør også ha en naturlig plass i grønnsaks omløp. Flere undersøkelser har vist at bruk av fangvekster kan redusere forekomsten av ugras, tap av næringsstoffer og risikoen for erosjon. En rekke studier viser også at fangvekster øker karboninnholdet i jorden, øker jordens buffer kapasitet mot tørke/mye nedbør og kan bidra til å løsne jorden etter pakking (Bøe et al 2019; Rasse et al 2019).
For å undersøke hvordan fangvekstene etablere seg ved ulike næringsinnhold i jorden sådde vi fangvekster etter tidlig spisskål resp. på et nabofelt der lå brakk. Sådato i 2019 var 29.07 og i 2020 20.07. I 2019 var etableringen noe dårligere enn i 2020 (Fig 1). Dette skyldes antakelig at vi i 2019 sådde med forsøkssåmaskin og at frøene ble lagt for dypt. I 2020 sådde vi for hånd og rakte over feltet etter såing. Det var en tendens til at honningurt dekker jorden best i 2019 mens det i 2020 er lite forskjell mellom honningurt, jordkløver og sikori i dekke av jorden Som konkurranse mot ugraset ser det ut til at honningurt gir best konkurranse. Andelen med bar jord er begge årene størst i feltet etter brakk, med lavest næringsinnhold.
Våren 2020 har vi målt mengde av nitrogen i jorden etter de ulike behandlingen i 2019. Før etablering av fangvekster i 2019 målte vi også nitrogeninnhold i jorden og fant ingen forskjell i Nmin mellom felt etter spisskål og etter brakk (4,2 og 4,6 kg/daa respektivt). Våren 2020 var det i begge feltene en tendens til at fangvekstene bidro til å tilbakeholde nitrogen og at det er forskjell mellom de ulike artene (Figur 2) Samtidig er det stor forskjell mellom mengde av nitrogen på våren i feltet etter tidlig spisskål og etter brakk (Fig 3). Honningurten som hadde best dekke mot ugras har ikke tilbakeholdt størst mengde N. Her er det en tendens til at rug og It. raigras som hadde lavest dekningsgrad er mellom de av fangvekstene som har tilbakeholdt mest nitrogen. En del av forklaringen kan være at honningurten dør ut på vinteren og dermed ikke har et levende rotnett på våren.
Plantehakk er tidligere testet ut i forsøk og har gitt godt dekke mot ugras og god gjødslingseffekt (McKinnon og Løes 2005). Vi har videreført og utvidet forsøkene og i 2020 etablerte vi et felt med ulike typer av jorddekke i purre. Til dekke brukte vi plantehakk, plantehakk + halm eller innsåning av jordkløver. Plantehakk +/- halm ble tilført to eller tre ganger i sesongen og kløver ble sådd inn tidlig eller midt i sesongen. I behandlingene med plantehakk med eller uten halm ble det ikke gitt annen gjødsel. I behandling med jordkløver og kontroll med gjødsel ble det gjødslet med 16 kg N/daa som pelletert hønsegjødsel.
Målet var å undersøke hvordan behandlingene kunne 1) dekke mot ugras 2) om plantehakk kunne dekke behov for næringsstoffer og 3) om dekke av plantehakk med halm kunne redusere tap av næringsstoffer.
De foreløpige resultatene viser at det var god utvikling av purren i behandlingen med plantehakk (Fig 4). Antallet av planter med dm > 2cm ved høsting var like stort til større enn behandling med pelletert hønsegjødsel. Samdyrking med kløver ga et lavere antall av salgbare planter. Det skylles antakelig av kløveren har konkurrert med purren ved de valgte såtidspunkter. Plantehakk dekket helt mot ugras og det var ikke behov for andre tiltak mot ugras i sesongen. Videre analyser vil vise hvor mye næring der er tilført og hvor mye der er tilbakeholdt i systemet.
Undersøkelsene her viser at fangvekster kan etableres i grønnsaker både etter høsting, ved rykking av løk og i stående kultur som brokkoli. Fangvekstene har redusert mengde av ugras, tap av næringsstoffer og redusert andel bar jord utenom sesong. Dermed kan fangvekster bidra til å redusere de negative effektene av mye mekanisk jordarbeiding, bygge opp mengde organisk materiale i jorden og generelt redusere risikoen for negative miljøeffekter i produksjonen. Bruk av plantehakk i radkulturer kan være et godt tiltak mot ugras og et alternativ for tilførsel av næringsstoffer. Videre kan plantehakk holde jorden frostfri utover høsten/vinter og dermed forlenge høste sesongen. En viktig begrensing for etablering av fangvekstener er tidspunkt for såing, men fortsatt er det mange produksjoner hvor det er god mulighet for å så fangvekster og få et grønt dekke gjennom høst og vinter. Det skal jobbes videre med både fangvekster og plantehakk i flere prosjekter i 2021.
Prosjektene er finansiert av Grofondet - Tiltak for Økt bærekraft i norsk grønnsaksproduksjon og Landbruksdepartementet v. midler til kunnskapsutvikling i økologisk landbruk
Bøe, F., Bechmann, M., Øgaard, A.F., Sturite, I. & Brandsæter, L.O. 2019. Fangvekstenes økosystemtjenester – Kunnskapsstatus om effekter av fangvekster. NIBIO Rapport, 5(9) 2019. Rasse, D., I. Økland, T. G. Bárcena, H. Riley, V. Martinsen, I. Sturite, E. Joner, A. O’Toole, S. Øpstad, T. Cottis, A. Budai. Muligheter og utfordringer for økt karbonbinding i jordbruksjord. NIBIO Rapport 5(36)2019 McKinnon, K og Løes A.-K. 2005. Planter som jorddekke – gjødsling og plantevern. https://orgprints.org/5491/1/ Smaskrift_nr2_05.pdf
Covid-19-pandemien skapte betydelig usikkerhet rundt tilgang til arbeidskraft i forkant av fjorårets jordbærsesong. Likevel gikk det stort sett bra for de elleve jordbærprodusentene som vi har snakket med i forbindelse med et NIBIO forskningsprosjekt om bærdyrking. Inntrykket er at dette i stor grad skyldes god tilpasningsevne blant produsentene, men også at jordbærprisen i 2020 var god.
De samme jordbærprodusentene ble intervjuet i 2018/2019 om bruk av arbeidskraft og om hvordan jordbærplukkinga organiseres, se Gartneryrket 04-2020. Høsten 2020 kontaktet vi jordbærprodusentene for å høre hvordan fjorårets jordbærsesong gikk i lys av covid-19-pandemien.
Pandemien førte til at Norge stengte ned torsdag 12. mars 2020. En stund innebar dette at hverken EØS-borgere eller borgere utenfor EØS kunne ha sesongjobb i landbruket i Norge. Dette skapte stor usikkerhet og uro for hele grøntnæringen i Norge, som er avhengig av arbeidskraft til en kort og intens sesong. Regjeringen åpnet opp for innreise av utenlandske sesongarbeidere i landbruket i to omganger. Først ble det åpnet opp for EU/EØSborgere mandag 30. mars1. Rett over en måned senere, onsdag 6. mai2, ble det også åpnet opp for sesongarbeidere fra land utenfor EØS-området.
Alle jordbærprodusentene vi snakket med fortalte at situasjonen fremsto som svært usikker i starten av pandemien og at usikkerheten gjaldt tilgang på arbeidskraft. Selv om grensene ble åpnet for innreise, fjernet ikke dette hele usikkerheten som pandemien skapte. Begrenset flytrafikk og hyppige flykanselleringer innebar at det ikke var sikkert at arbeiderne ville ankomme Norge til riktig tid. Det var heller ikke sikkert at den utenlandske arbeidskraften kunne dra hjem igjen med fly når sesongarbeidet i Norge var over. Begrenset flytrafikk var derfor både en bekymring for arbeidsgivere i landbruket i Norge, men også for sesongarbeiderne som valgte å reise til Norge.
Sesongarbeiderne betaler for reisen selv. Begrenset flytrafikk innebærer at sesongarbeideren tar risiko når hen reiste til Norge under en pandemi. Dersom sesongarbeideren i tillegg reiser fra land utenfor EU, har hen også utlegg knytta til visum. Vanligvis er det jordbærprodusenten som legger ut for søknadsgebyret hos Utlendingsdirektoratet (UDI). Senere trekkes søknadsgebyret fra lønnen til jordbærplukkerne.
Syv av elleve jordbærprodusenter vi snakket med benyttet arbeidskraft fra land utenfor EU. Av disse oppga samtlige at visumutlegget er for høyt. I fjor lå visumutlegget på 6 300 kroner. I 2017 lå visumgebyret på 3 700 kroner. Dette innebærer at visumgebyret nominelt har økt med 70 prosent fra 2017 til 2020. Dette er en betydelig økning over en svært kort tidsperiode. Et høyt visumutlegg er trolig krevende i en normalsituasjon også, men under fjorårets pandemi føltes nok dette som en ekstra stor utgift ettersom det fremstod noe usikkert om arbeiderne i det hele tatt fikk komme til Norge.
Dyrere reise og større usikkerhet som følge av korona, innebar at enkelte jordbærprodusenter valgte å kompensere jordbærplukkerne noe. Kompensasjonen kom i form av støtte til reise, økt lønn, utbetalt bonus eller gratis innlosjering på gården.
I forkant av fjorårets sesong var det mye snakk om å ta i bruk norsk arbeidskraft. I 2020 hadde åtte av de elleve vi snakket forsøkt å ta i bruk arbeidskraft som var bosatt i Norge. To av åtte hadde gode erfaringer med dette, mens resten oppga at det i stor grad ikke fungerte. Viktige grunner til at det ikke fungerte var blant annet at jordbærplukkerne ikke holdt ut å plukke en hel arbeidsdag, at de plukket for lite eller at de trakk seg før sesongen var i gang. I det ene tilfellet der det fungerte å ta inn arbeidskraft bosatt i Norge hadde produsenten rekruttert via annonser hos NAV. I det andre tilfellet hadde rekruttering foregått via kjente og dette var noe som allerede hadde blitt gjort i noen år.
Å rekruttere ny arbeidskraft i nettverket til sesongarbeidere som allerede har vært med i plukkinga på gården tidligere år, er en strategi som brukes av flere jordbærprodusenter. Denne rekrutteringsstrategien benyttes uavhengig hvilket land jordbærplukkerne kommer fra. Å rekruttere i nettverket til sesongarbeiderne sikrer nemlig at ny arbeidskraft vet hva de går til når de takker ja til å plukke jordbær. Det er alltid utfordringer knyttet til å ta i bruk ny arbeidskraft, men så lenge de nye arbeidstakerne går i grupper sammen med plukkere som har vært med før, som kjenner rutiner og som snakker samme språk, går det lettere. Slik sett er det gjerne ikke så rart at det har vært vanskelig eller utfordrende å ta i bruk arbeidskraft som er bosatt i Norge for første gang under en pandemi.
1 https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/innreisemuligheter-for-eos-borgere/id2695783/
2 https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/apner-for-innreise-for-sesongarbeidere-i-landbruket/id2701300/
Å få på plass nok plukkere i åkeren i løpet av en sesong er viktig for å sikre at avlinga blir høsta til riktig tid. Blant de jordbærplukkerne vi snakket med oppga flesteparten at de fikk nok plukkere inn til fjorårets sesong, mens rett i underkant av halvparten måtte greie seg med færre plukkere enn vanlig.
Til tross for færre jordbærplukkere i åkeren hos enkelte produsenter, gikk det greit for de fleste og det var ulike grunner til det. En jordbærprodusent kom i mål med fjorårets sesong fordi hen fikk låne arbeidskraft fra en nabogård med avlingssvikt, mens hos en annen førte kaldt vær til sen modning slik at hen kunne greie seg med færre plukkere. For en annen ble avlinga berga fordi det bare var de mest effektive plukkerne som kom av de som vanligvis pleier å komme. Hen omtaler disse plukkerne som den «harde kjerne». En produsent fikk likevel en noe redusert omsetning på grunn av for seint ankomne arbeidere. Nok arbeidskraft er viktig for å sikre lønnsomhet i jordbærproduksjonen, men godt vær, god pris og et normalt kostnadsbilde er også avgjørende.
Generelt hadde flertallet av jordbærprodusentene vi snakket med god eller grei avling i 2020, men fire jordbærprodusenter hadde en noe dårlig sesong med lavere avling. Hovedårsaken til at avlingen slo feil hos disse fire produsentene skyldtes ikke pandemien, men snarere et litt uheldig vær. Enkelte opplevde frostnetter eller forsinket vår og da gjerne med påfølgende varme, mens andre opplevde en varmeperiode med påfølgende store nedbørsmengder.
Selv om været slo feil hos enkelte, kompenserte en god jordbærpris noe for dette for noen, men ikke for alle. Blant de elleve jordbærprodusentene vi snakket med var åtte fornøyd med fjorårets pris på bær til konsum og til industri, en var misfornøyd med jordbærprisen, mens resten ikke kommenterte jordbærprisen.
I et normalår har ikke jordbærprodusenter kostnadsutlegg knyttet til smitteverntiltak. Hvordan de jordbærprodusentene vi snakket med hadde innrettet seg i forhold til smitteverntiltak, hang sammen med om de leverte til industri, til konsum eller til industri og konsum i kombinasjon. Det er færre krav knyttet til industribær ettersom bærene på et senere tidspunkt skal varmebehandles, mens for jordbær til konsum er det strengere regler og kvalitetskrav. Dette innebærer at behovet for smitteverntiltak har vært størst hos produsentene som leverer bær til konsum.
Ikke alle jordbærprodusentene vi snakket med oppga at de hadde økte kostnader knyttet til smitteverntiltak i 2020. Flertallet oppga likevel at det var ekstra kostnader knyttet til håndsprit, munnbind og engangshansker.
De største kostnadsutleggene opplevde nok produsentene som innlosjerte arbeidskraften på gården. For å løse utfordringer knyttet til karantene og sanitære forhold, leide enkelte inn ekstra brakker, en kjøpte inn campingvogner, mens andre fikk leid innlosjering hos andre. Videre leide enkelte inn ekstra toaletter og enkelte fikk økte utgifter til renhold.
Selv om fjorårets jordbærsesong var preget av usikkerhet knyttet til tilgang på arbeidskraft og rekruttering av arbeidskraft, ønsker de fleste vi snakket med å fortsette jordbærproduksjonen fremover. Flere jordbærprodusenter uttrykker likevel noe usikkerhet for årets jordbærsesong når det gjelder tilgangen på arbeidskraft.
Jordbærprodusenter er avhengig av sesongarbeidere. Vårt inntrykk er at produsentene hovedsakelig ønsker å benytte samme arbeidskraft om tidligere år og at produsentene ønsker å rekruttere nye plukkere i nettverket til plukkerne som har vært på gården før. Videre er det vårt inntrykk at jordbærprodusentene har god tilpasningsevne og at dette, i tillegg til god avling og god pris ikke førte til store tap som følge av pandemien. Det er likevel viktig å poengtere at tilgang på arbeidskraft er svært viktig. Slik sett var det nok avgjørende at myndighetene åpnet opp for innreise av utenlandsk sesongarbeidere i landbruket i forkant av fjorårets jordbærsesong.
I februar vedtok Mattilsynet å godkjenne Apron XL til videre bruk i veksthus, men til å utfase bruken på friland. Apron XL fra Syngenta brukes til beising av frø mot soppsykdommer som Pythium og Phytophtora, og mot algevekst fra vanning i veksthus. Fra 1.juni tillates frø beiset med Apron XL kun i veksthus. Bakgrunnen for utfasingen er at det er farlig dersom fugler og pattedyr spiser frøene og det er en risiko ved direkte såing av grønnsaker. Derfor fases alle bruksområder på friland ut, men Apron XL kan importeres, selges, lagres og brukes frem til og med 31.mai 2021. Småplanter kan altså såes beiset i veksthus og deretter settes i jorda. Dette gjelder også løk på friland, men dette har mindre relevans i Norge.
Rovbillen Atheta coriaria er blitt godkjent i Norge til bruk i plantekulturer i veksthus og plasttuneller. Den spiser jordboende stadier av blant annet hærmygg, vannflue og trips.
Fordelen med rovbillen er at den kan fly og dermed lett etablerer seg i hele plantekulturen. Det anbefales forebyggende utsett slik at det kan bygge opp en hær med rovbiller som er klar til kamp mot de aktuelle skadedyrene senere i sesongen.
Sett ut ca. 2 stk/m2 en til tre ganger med en ukes mellomrom. Ifølge produktinformasjon kan rovbillen etablere seg i mange typer dyrkingsmedium, blant annet torv, jord, steinull og kokos. Rovbillen kan brukes i kombinasjon med nematoder mot hærmygg (Steinernema feltiae), men anbefales ikke sammen med rovmidden Stratiolaelaps scimitus (= Hypoaspis miles). Årsaken er at rovbillen og rovmidden kan spise hverandre.
Jeg ser fram til at vi får praktiske erfaringer med den nye rovbillen og lærer hvordan den kan brukes for å få best mulig effekt.
Ved hjelp av ny LED-belysning klarer Miljøgartneriet å produsere enda flere tomater og paprika året rundt, skriver Signify (tidligere Phillips Lighting), i en pressemelding.
Sammen med partneren LOG og LEDbelysning fra Signify, tar Miljøgartneriet nå de første stegene for å øke tilbudet av norske tomater og paprika gjennom hele året under LED-belysning.
Hensikten er å øke mulighetene for lokal produksjon og redusere klimafotavtrykket som kommer fra import av utenlandske matvarer. Signify har levert Philips Horti LED-lamper til det 70.000 kvadratmeter store drivhuset, noe som skal gi de best mulige forholdene i drivhuset.
Signify har i mange år forsket på belysning og planter og har funnet den perfekte lysoppskriften til tomater, paprika, agurk og andre frukt og grønnsaker. Miljøgartneriet kan derfor gi plantene riktig fargespekter og riktig lysstyrke til rett tid. På denne måten kan de kontrollere vekst, planlegging og ikke minst øke produktivitet
«Flere matvarekjeder vil kunne tilby sine kunder friske og smakfulle grønnsaker og frukt med et betydelig lavere klimafotavtrykk enn de som kommer fra Sør-Europa. Dette er noe vi kan levere hele året, takket være vårt samarbeid med Signify», sier Kåre Wiig fra Miljøgartneriet og fortsetter: «Vi valgte Signify siden de kan gjøre mer enn bare å levere LED-belysningen. Vi har et godt og tett samarbeid med deres planteeksperter for å få det optimale ut av belysningsløsningen, slik at grønnsakene får best mulig vekstforhold. Dette betyr at vi enkelt kan justere produksjonen ettersom vi blir flinkere til å dyrke grønnsaker, og i tillegg kan Signify hente inn forskjellige eksperter om nødvendig.»
Miljøgartneriet har installert Philips GreenPower LED kompakt toppbelysning i kombinasjon med GrowWise-kontrollsystemet. Dette gjør det mulig å dimme, slik at du kan gi et jevnt lysnivå gjennom dagen og avlingssyklusen. Videre kan du dempe lysene når det er nødvendig. Enten for å spare energi eller når det er nok dagslys.
Miljøgartneriet starter med LED på 10 mål tomater og 4 mål paprika, men har som mål å utvide dette på litt lengre sikt.
Selv om Signify har jobbet med LEDbelysning for veksthus siden 2012, er det fortsatt mange produsenter som ennå ikke har vært klare for den nyeste vekstbelysningsteknologien. Henrik Nørgaard, som er kommersiell sjef for Agriculture i Signify, håper at dette samarbeidet med Miljøgartneriet, som er en av de ledende aktørene i markedet, kan inspirere andre gartnerier til å installere Signify Horti LED-belysning og øke produksjonen.
«Vi er veldig stolte av at Miljøgartneriet kan se potensialet i å dyrke med belysningen vår. Våre belysningsløsninger bør sees på som en hjørnestein i produksjonen. Vi tar utgangspunkt i det som dyrkes, det fysiske rammeverket i drivhuset og målet for produksjonen, og ut fra dette skaper vi og produsenten en optimal blanding av umol, spektrum og timing. Med disse løsningene kan vi unngå både overforbruk av strøm og vann, og miljøbelastningen ved transport fra Sør-Europa, og i stedet får mange ferske grønnsaker lokalt produsert i Norden hele året», sier Henrik Nørgaard.
GPS arrangerer digitale tidlig- markvandringer torsdag 20. mai kl. 12.00 og torsdag 3. juni kl. 12.00. Invitasjonene sendes ut 1-2 uker før. Vi viser bilder og orientere om hvor langt vi har kommet med tidligproduksjonene.
Arvid i GPS tok våronn-bilder av Øystein Gudem (øverst) og Henrik Berg i Brunlanes 7. april. Vi regner med å kunne vise fram bilder av høsteklar tidligkål fra begge to på markvandringen 20. mai.
Hagesenteret ligger om lag fem kilometer utenfor sentrum av Stratford og er samlokalisert i en Shopping Courtyard med en restaurant, et frukt- og grønnsakutsalg samt interiør- og leketøysbutikker. I hagesenteret finner kundene et stort utvalg av trær, busker, stauder og sommerblomster, i tillegg til mye annet man kan bruke eller plassere i hagen, som krukker, redskaper, møbler og andre nødvendigheter. Originale leker, gaveartikler og metallskulpturer setter særpreg på varetilbudet.
Hagesenteret tilbyr gratis medlemskap i en hageklubb, med et variert program av arrangementer, plantetilbud og rabatter. Til lokalmarkedet tilbys innpakning av gaver og levering til mottaker. Ved kjøp av konteinerplanter gir hagesenteret livstidsgaranti og erstatningsplanter eller tilgodelapp (forutsatt at planteutgangen ikke skyldes mangelfull skjøtsel). Det er lagt stor vekt på informativ utstilling av plantene med temautstillinger og plakater som anbefaler plantevalg basert på vekstforhold eller bruksmåter.
Bildekavalkaden gir et inntrykk av hvordan et hagesenter kan være noe mer enn et planteutsalg. Takk til LOG som la opp programmet for fagturen til England i 2015.
Veksthus i Norge er bygget for å optimalisere mengden naturlig lys som når plantene. Om sommeren blir temperatueren fort for høy og vi risikerer å få svekket vekst og kvalitet. Måten gartnerne håndterer dilemmaet på kan være å åpne lukene for å ventilere ut varmen, male veksthusglasset, eller å bruke skyggeanlegg for å hindre innstrålingen.
Det forskes nå mye på alternative måter å korrigere lysinnstrålingen på- såkalte smartglassvinduer, med fokus på bruken i veksthussammenheng. Smartglass kan gå fra gjennomsiktige til absorberende til diffuse i løpet av kort tid. Det finnes to hovedtyper: 1: Passiv dynamisk kontrollerte, det vil si vinduer som endrer seg passivt ved hjelp av for eks. temperaturforskjeller (termokromiske) eller mengde lys (fotokromiske). 2: Aktiv dynamisk kontrollerte, som glass emd polariserte partikler, glass med organiske molekyler som endrer seg ved bruk av friksjon (mekanokromiske), glass som endrer seg ved bruk av elektrisk strøm (elektrokromiske) mm. Det forskes også på inkorporering av såkalte Aktive glass, hvor man kan høste noe av solenergien til elektrisistetsproduksjon (solcelleglass).
Fordelen med å bruke slike Smartglass kan være at man får nyttiggjort så mye av lyset som mulig. Når lyset blir for sterkt sommerstid kan man redusere lysinnstrålingen samtidig som man øker effektiviteten av lysspredningen. Man unngår da fotoinnhibering og øker fotosyntesen. Man får mindre ulikheter i veksthusklimaet og et jevnere klima i plantebestanden. Potensielt kan man også lage glass som er sterkere og tåler bedre vær, vind og hagl. Glassene kan være hydrofobiske og istedenfor at det dannes regndråper, dannes det vannfilm som lettere slipper inn mer lys når det regner eller ved kondens.
Teknologien er nok fremdeles relativt umoden i veksthussammenheng. Hva slike glass vil koste sammenlignet med tradisjonelle materialer blir også en vurdering. Det tilbys allerede i dag ulike løsninger med smartglass for veksthus, og dette er noe vi helt sikkert vil se mer av fremover.
Vil du vite mer om energibruk, gå inn på
nettstedet www.ngfenergi.no
Kontaktperson på energispørsmål i NGF er
Martin Knoop martin.knoop@gartnerforbundet.no
Den nye Massey Ferguson MF 5S-serien har klassens beste frisikt. Den er brukervennlig og komfortabel og godt egnet for norske gårder med husdyr- og planteproduksjon
Massey Ferguson introduserer fem nye modeller fra 105 hk til 145 hk i MF 5S-serien. Med frisiktpanser og en rekke praktiske detaljer har disse allsidige traktorene klassens beste frisikt, og svingradius på 4 m. Med større tillatt totalvekt og økt løfteevne på trepunktshydraulikken er dette kraftige arbeidstraktorer både ute i felten og langs veien.
Alle modellene har 4-sylindrede motorer med maksimal effekt fra 105 hk opptil 145 hk som er ny topp i denne serien. Man kan velge mellom tre spesifikasjonsnivåer - Essential, Efficient og Exclusive, pluss en rekke alternativer, inkludert enestående brukervennlighet basert på ny og moderne Smart Farming-teknologi.
Med sine kompakte dimensjoner og 2,55 m akselavstand, god frisikt, stor hydraulikkapasitet og komfortabel styring, bygger MF 5S videre på Massey Fergusons anerkjente rykte som den beste frontlastertraktoren. Alle modeller kan leveres klar for frontlaster, eller med frontlaster i Massey Ferguson MF FL-serien ferdig montert fra fabrikk.
MF 5S-traktorene har en rekke egenskaper som gjør dem spesielt egnet for gårder med husdyr og kombinert produksjon. Løftekapasiteten i trepunktshydraulikken bak er økt til 5 700 kg over hele sektoren og opp til 6 000 kg i deler av den. Trepunktshydraulikken foran har fått økt løftekapasitet fra 2 500 kg til imponerende 3 000 kg. Sammen med en høyere tillatt totalvekt på 9 500 kg, gjør dette at traktorene blir mer effektive fordi de trygt kan håndtere bredere og tyngre redskaper. Den nyeste Smart Farming-teknologien forbedrer ytelsen og effektiviteten ytterligere med brukervennlige funksjoner, inkludert MF Connect-telemetri, MF Guide auto-steering, MF Section Control og MF Rate Control.
Alle fem traktorene i MF 5S-serien leveres med Essential, Efficient eller Exclusive spesifikasjoner. Uansett hvilket nivå man velger, inkluderer det en rekke ytelses- og komfortforbedrende funksjoner som passer til alle traktorens bruksområder. Typiske varianter av utstyr innbefatter hydraulikkpumpens kapasitet, styring av de eksterne hydraulikkventilene, AutoDrive, joystickbetjening og førerhusfjæring.
Exclusive-modellene er ‘fullspekket’, og inkluderer blant annet en 110 l/min hydraulikkpumpe med opptil åtte elektrisk betjente hydraulikkventiler, hydraulisk joystick, Multipad-kontroll, AutoDrive-transmisjon, automatisk klimaanlegg, førerhusfjæring, Superluxe luftfjæret sete og Datatronic 5 terminal med berøringsskjerm.
Efficient-modellene er like, men har to elektrisk og to mekanisk betjente hydraulikkventiler bak, manuell aircondition og luftfjæret sete, mens Datatronic 5-terminalen blir tilleggsutstyr.
Essential-modellene har giring med T-spak i stedet for Multipad, hydraulisk joystick er tilleggsutstyr og AutoDrive er erstattet av Speedmatching på Dyna-4 transmisjonen. Den har hydraulikkpumpe med kapasitet på 58 l/min og to mekanisk betjente hydraulikkventiler bak – men kan leveres med opptil fire eksterne ventiler og større pumpekapasitet.
Les mer på http://www.AGCOcorp.com.
Hymax AS er importør av Giant minilastere, som blir produsert i Nederland av selskapet Tobroco. Maskinene har en solid posisjon og er kjent som fleksible og pålitelige maskiner i både utleie og anleggsmarkedet. De leveres i størrelse fra 1 til 6 tonn og med et stort utvalg av redskaper, slik at de er anvendelige til mange arbeidsoppgaver. Maskinene og mye av tilleggsutstyret er spesialberegnet for å løse oppgaver for de fleste kundegrupper. Eksempelvis landbruk, borettslag, kommuner osv.
Hymax har importert disse maskinene i 10 år og har lykkes svært godt med maskinene gjennom utleieselskaper og generelt i anleggsmarkedet, men har aldri fått skikkelig «sving» på salget mot lanbrukssegmentet. For å få fart på salget til landbruket er det nå tegnet en avtale med Akershus Traktor som er en del av BRI konsernet.
«Akershus Traktor AS har en svært god markedsposisjon og er representert med verksteder, salg og service i store deler av landet. Dette er vi overbevist om at vi gi synergieffekter for begge selskaper. Deres tilstedeværelse og kunnskap om landbruk og bondens behov har vært avgjørende for valget av samarbeidspartner», uttaler Glenn Mellegaard, daglig leder i Hymax AS
Ole Hveem som er daglig leder i Akershus Traktor AS har stor tro på at Giant maskinene vil være et positivt tilskudd til eksisterende produkt portefølje, og være med å bidra til å gjøre selskapet enda mere attraktivt for kundene.
Akershus Traktor AS har pr i dag 15 avdelinger over det ganske land, som sysselsetter 135 mennesker. De er forhandler av Valtra taktor i tillegg til en rekke andre produkter fra leverandører som Globus, Pøttinger, Kuhn, Kesla og Holms med flere.
«Avtalen omhandler et stort antall maskiner og partene forventer at uttaket av maskiner til landbruk har vel så stort potensialet som anleggsmarkedet på litt sikt.
Vi har stor tro på at dette samarbeide skal gi en «vinn-vinn» situasjon med gode synergieffekter for begge selskaper. Dette vil til syvende og sist gagne de som velger å investere i disse «flotte» maskinene, sier Hveem.
NGFs informasjonssider
Grønnsaksprodusentene trenger flere sesongarbeidere nå, også innenfor blomster og prydplanteproduksjonen. Innreiserestriksjonene er fortsatt svært strenge, og tiden er ikke på vår side. Norsk Gartnerforbund har bedt regjeringen om at innreiseordningene må utvides, og også omfatte blomster og planteskoleprodusentene. Våren er her - nå haster det!
I grønnsaker, frukt, bær, blomster og planteskoleproduksjonen er vi avhengig av de gode medarbeiderne som år etter år kommer til Norge. De kan sine oppgaver, vet hva som skal gjøres og hva som trengs. De har den rette kompetansen og de har den nødvendige erfaringen. Grøntproduksjon krever at alle oppgaver følges opp til rett tid. Beslutninger må tas fortløpende, produksjonene er forbundet med høy økonomisk risiko, og feiltrinn kan koste dyrt.
NGF har utallige ganger gjentatt for statsråder, politisk ledelse i departementene og myndighetene at det er ekstremt viktig at næringen får personell som har rett erfaring, og at disse får mulighet til sikker innreise til Norge. Vi presiserer at produksjonene er arbeidsmessigog faglig krevende. Det er helt avgjørende at bedriftene nå og fremover får inn sitt personell.
Vi har i utallige møter, brev og telefoner forsøkt å få til tilpasninger som kan hjelpe. Det har vært dialog og diskusjoner. Regelverket endrer seg raskere enn noen og enhver kan henge med på, og NGF gjør sitt ytterste for å få klarhet i dette og videreformidle til medlemmene. Vi stiller spørsmål, responderer og påvirker myndighetene for å få til forbedringer. Eksempelvis vil vi at 3. landsborgere som er i landet må få anledning til forlenget opphold og vi jobber for at 3.landsborgere får komme inn.
Vi jobber i alle kanaler for at ordningene for innreisemulighetene må åpnes ytterligere, og inkludere for blomster- og planteprodusentene.
Parallelt jobber vi også for at butikker og utsalg skal gjenåpnes.
Samtidig har vi, sammen med flere organisasjoner, foreslått en kompensasjonsordning som et risikoavlastende tiltak. NGF har i et tilleggsbrev til LMD bedt om at en slik kompensasjonsordning må inkludere prydplanteprodusentene fordi utfordringen med mangel på arbeidskraft er for mange den samme.
«Bruk norsk arbeidskraft» har blitt gjentatt. Mottatt! Det hadde jo vært en god løsning, men har vist seg å være krevende på flere vis. For noen bedrifter har det fungert. Noen norske har blitt lært opp, og kan gjøre enkelte oppgaver, men dette er langt fra tilstrekkelig. Det tar tid å lære opp, det er kostbart og det er risikofylt dersom det gjøres feil. Noen er redd for introduksjon av smitte ved å ta inn folk som kommer «utenfra» gården og reiser frem og tilbake. I tillegg er erfarer vi at det er få ledige med nødvendig yrkesmessig bakgrunn som kan rekrutteres. NGF har vært i flere møter og kontakt med NAV for å finne gode kandidater og er fortsatt i dialog. Noen bedrifter har fått norske og det er bra, men det kan på ingen måte erstatte det vante mannskapet. Det kan virke som om politikerne nå har oppfattet at det ikke er så lett, og at de forstår at næringen trenger den vante og erfarne arbeidsstokken sin. Uansett har vi på stort alvor fått merke sårbarheten. Vi kommer til å trenge utenlandsk arbeidskraft i uoverskuelig fremtid, men samtidig jobbes det for å styrke rekruttering fra Norge som et mer langsiktig arbeid. NGF jobber også med dette sporet blant annet for å få fart i gartnerutdanningen. Men, nå gjelder det å redde årets sesong!
Som en klok mann sa til meg: «Det er ikke under en storbrann at brannvesenet skal reorganiseres».
Det har vært en berg- og dalbane. Gartnerne har stått i det med uforutsigbarhet, frustrasjon og spørsmål. Samtidig kjenner jeg styrken som finnes i denne næringen. Vi venter alle på neste pressekonferanse. Det er alltid et håp og forventning om at det vil komme løsninger. Vi kjemper sammen og vi må ha troen på at vi får det til. Det blir ikke noe normalår i år heller, men vi gjør alt vi kan. Forbrukerne vil ha norske grønnsaker, frukt, bær, blomster og planter. Næringen har et godt omdømme og alle positive trender som peker på kosthold, mat og hageglede. Vi har ikke tiden på vår side, men vi har forbrukerne.
Nå må det gå fort. Særlig innreisemulighetene må endres og butikkene må gjenåpnes. Det vil vi gjøre det på en trygg måte innenfor rammen av smitteverntiltak. Nå venter vi på regjeringens gjenåpning og vaksinering. Vi holder dialogene åpne og vi informerer våre medlemmer fortløpende. Vi håper på en lys vår.
NGF gjør det som står i vår makt – vi gir oss aldri, og la oss minne hverandre om at sammen er vi sterke.
Arbeidstakere fra 3.-land kan forlenge sitt opphold i Norge utover 6 mnd etter endringene som ASD gjorde i utlendingsforskriften 15. april. Dette har vi jobbet lenge for å få til og vil avhjelpe behovet for arbeidskraft hos mange produsenter.
Ordningen for næringskritiske ansatte som behandles av Sjøfartsdirektoratet, er nylig utvidet for personell som er strengt nødvendig for å unngå driftsstans i prosjekter eller virksomheter på tvers av bransjer. Vi håper dette vil lette innreisemuligheter for næringen vår. Forskriftene erdres raskt, se regjeringen.no for siste oppdateringer.
NGF har sammen med de andre organisasjonene foreslått en kostnadskompensasjonsordning knyttet til bortfall av utenlandsk sesongarbeidskraft og smitteverntiltak. Statssekretæren og ansatte i LMD vil gi et skriftlig svar snarlig.
Blomsterutsalg under 250 kvadratmeter får åpne, fra midnatt natt til 16. april. Dette er en del av midlertidige justeringer gjøres for tiltaksnivå A. NGF har jobbet, og jobber mye for at utsalg av blomster og planter skal tillates å åpne, over hele landet. Dette er en begynnelse!
Plantasjen og Hageland, sammen med NGF har sendt brev til departementene og næringskomiteen med argumentasjon for gjenåpning av hagesenter. NGF vil fortsette å påvirke og deltar i møter med flere partier.
NGF og Eliteplanter Norge har i møte med Artsdatabanken om de kommende risikovurderingene i 2023. På møtet ble bl.a forutsigbarhet i vurderingene og Artsdatabankens formidling av resultater diskutert.
Det er fremdeles muligheter for å søke om midler til investeringsprosjekter hos Innovasjon Norge. Sitter du inne med et prosjekt, ta kontakt med våre energirådgivere.
Vi tror vi er tilbake til «normaltilstander» til høsten og planlegger å samle næringen i et flott og innholdsrikt GARTNER 2021, hold av dagene!
I brev til regjeringen legger vi frem forslaget og argumenterer for behovet. Det presiseres at det er tidskritisk å få på plass ordningen gjennom gradvis gjenåpning slik at også prydplanteproduksjonene får sine erfarne og kompetente medarbeidere inn i landet.
Det foregår møter om arbeidskraftbehov i mange ulike fora, med mange statsråder, departementer og direktorater. NGF holder intenst trykk på bedre tilrettelegging politisk for våre produksjoner.
Regelverket er ikke klart ennå, men vi håper at denne kompensasjonsordningen kan være til nytte for forhandlere av blomster og planter. Vilkårene for å få dekket tapt varelager er at det er ferskvare, i form av næringsmidler og blomster, og at tapet skyldes at virksomheten ble pålagt skjenkestopp eller å stenge. Kravet om 30 prosent omsetningsfall gjelder også for bedrifter som vil dekke tapt varelager.
NGF jobber for bedre rammebetingelser for norske produsenter og faglig samarbeid mellom produsentene. Kurs, informasjon og ulike fordelsavtaler er noen av medlemsfordelene. Det første året er det halv arealavgift. Ta en uforpliktende prat med oss tlf. 23 15 93 50. ngf@gartnerforbundet.no. - www.gartnerforbundet. no og Facebook @NorskGartnerforbund
NGF-avtale med Ustekveikja Energi AS på elkraft
Ustekveikja Energi AS tilbyr spot- og
porteføljeforvaltningsavtaler til reduserte priser for
NGFs medlemmer. Målsettingen med
porteføljeforvaltning er å slå spotpris og å redusere
prissvingningene til kraftkostnadene over tid. Tilbud til
husholdningskunder er også fremforhandlet. Ta kontakt
med NGF eller Ustekveikja Energi AS tlf 45418906.
Oljepriser: CirkleK grunnpris
før NGF-rabatter og transport
pris ø/liter | ||
---|---|---|
produkt | 10-Mar | 14-Apr |
Diesel m.avg | 12.651 | 12.251 |
Diesel u.avg | 9.847 | 9.447 |
Fyringsolje std | 9.845 | 9.545 |
Fyringsolje pluss | 9.995 | 9.695 |
Fyringsolje ekstra | 10.095 | 9.795 |
Biofyringsolje HVO100 | 15.128 | 14.928 |
Fyringsolje B100 | 13.136 | 12.586 |
Produkt | øre/kWh |
---|---|
MND MAI 21 | 35.33 |
MND JUN 21 | 32.13 |
MND JUL 21 | 29.22 |
MND AUG 21 | 31.33 |
MND SEP 21 | 33.13 |
MND OKT 21 | 33.53 |
Q3-21 | 31.43 |
Q4-21 | 35.13 |
Q1-22 | 37.93 |
Q2-22 | 24.52 |
Q3-22 | 21.22 |
Q4-22 | 28.02 |
Q1-23 | 34.23 |
Q2-23 | 22.72 |
Q3-23 | 20.52 |
Q4-23 | 29.02 |
ÅR 2022 | 27.82 |
ÅR 2023 | 26.22 |
ÅR 2024 | 26.02 |
ÅR 2025 | 26.52 |
NGF- avtale med Circle K Norge AS og Flogas
Norge AS på olje-, gass-, kort- og kjemi-produkter.
Propan(LPG) pris gjeldende f.o.m. 17.02.21: kr 7,90 pr kg eks transport, dropptillegg og
mva Circle K levere olje-, drivstoffkort og smøre-produkter, Flogas leverer gass, til
reduserte priser i NGF-avtalen. Circle K bestillingsnr: 810 01 800 Flogas tlf 90248000
Helsegevinstene får du på kjøpet. Tomat har lavt energi- og fettinnhold og er en kilde til beta-karoten og vitamin C. Tomat har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen. Den får sin fine rødfarge fra plantestoffet lykopen.
Tomater skal ikke oppbevares i kjøleskapet, da forsvinner både smak og sødme. Tomaten blir aller best om den oppbevares ved 11-12 ºC.
Det finnes vel knapt noe produkt som er mer anvendelig enn tomaten. Tomater er en selvfølge i retter som pizzaer, supper, salater, salsaer og pastasauser. Her er noen retter du bare må prøve og som fort blir dine nye favoritter. TikTok-retten, med bakt feta og tomater, som går verden rundt i sosiale medier anbefales på det varmeste. Den trenden startet i Finland og førte til (etter sigende) at butikkene fort gikk tomme for fetasost og tomater.
1. Bakte «Tiktoktomater» med fetaost
En superenkel og nydelig rett med bakte tomater, fetaost og pasta som hovedingrediens. Trenden har tatt av på sosiale medier. Prøv TikTok-favoritten du også. Den vil garantert overraske.
2. Grillede småtomater
Grillede små tomater er et must til sommerserveringen. Server dem som tilbehør eller på en ristet toast som er gnidd inn med hvitløk. Enklere mat skal du lete lenge etter. Husk å lage nok. Disse får ben å gå på.
Tips: Server dem gjerne med mozzarella kuler og et dryss av basilikum, på en toast.
3. Pasta Arrabiata
En enkel og klassisk italiensk pastarett med skikkelig sterk og god tomatsaus. Arrabiata betyr «rasende» på italiensk.
4. Hjemmelaget tomatsalsa
Denne tomatsalsaen er et must til taco, med smak av herlig av koriander, hvitløk, chili og lime.
Passer ypperlig til all meksikansk mat og den er nydelig som dipp til grønnsaksnacksen. Lag en god porsjon. Den holder seg godt i kjøleskapet.
Den nyeste tohjulstraktoren fra landbruksmaskinprodusenten BCS, BCS 770 HY, kommer med hydrostatisk drift, noe som gjør det enda enklere enn tidligere å regulere hastigheten. Tohjulstraktoren kommer med en kraftig Honda-motor og styret kan dreies 180 grader, noe som gjør at maskinen kan utstyres med det meste som kan kobles på en tohjulstraktor.
-BCS 770 HY bygger videre på BCS 740 som er den mest solgte tohjulstraktoren i Norge, men på grunn av hydrostatisk hastighetsjusteringen er den enda enklere å bruke med ulike jordbruksredskaper, sier markedssjef Preben Kjos Gabrielsen.
Den helt nye jordfreseren med dybdejusterer, er blant utstyret som kan kobles til tohjulstraktoren. Med enkelhet kan man stille inn den fresedybden man ønsker, og man får noen av fordelene med en rotorharv samt at den er en fullverdig jordfreser. Den kommer i to størrelser, 66 eller 80 cm.
Ta kontakt med Maskin Importøren AS for mer informasjon: www.maskinimp.no.
Matplanten ensete (Ensete ventricosum), også kalt etiopisk banan, eller falsk banan, til tross for at den ikke bærer frukt. Denne planten er en viktig matkilde til over 20 millioner mennesker i Etiopia. For å hindre sult og forbedre matsikkerheten i dette landet med 108 mill. innbyggere, er det behov for redusere risikoen for matmangel. Det kan gjøres med et mangfold av matvekster, bedre produksteknikk og ved å redusere avlingstapet på grunn av skadedyr og sykdommer. I tillegg gir klimaendringene store utfordringer. Ensete er en kulturvekst som har stort avlingspotensiale, men samtidig får sterke nematodeskader som medfører avlingsreduksjon. Dette er temaet i doktorgraden (PhD) til Selamawit Araya Kidane som har tittelen: ”Planteparasittiske nematoder hos ensete (Ensete ventricosum) - Forekomst, karakterisering, distribusjon og forvaltning av nematodene i denne kulturplanten som er viktig for matvaresikkerheten i Etiopia”. Den skal forsvares på Norges miljø og biovitenskapelige universitet (NMBU) 24. mars 2021.
Matplanten ensete er en urteaktig rotvekst som ligner bananplanten og lite kjent og brukt utenfor Etiopia. Den finnes som viltvoksende i høyereliggende strøk i Afrika, men er kultivert og dyrkes som matplante i Etiopia, særlig i sørvestre del av landet. Ensete er særdeles viktig for matsikkerheten her fordi den er svært tørkesterk og kan høstes og brukes i alle utviklingsstadier. Planten blir opptil 5-6 meter høy og trenger 4-5 år for å bli fullt utviklet før den blomstrer og dør. Med en plantetetthet på opptil 200 per dekar og en rotavling på 40 kilo per plante blir dette en viktig stivelsrik matkilde. I tillegg er bladene rundt vekstpunktet også en matkilde. I lange tørkeperioder kan ensete utgjøre den avgjørende matkilden på landsbygda. Plantene formeres vegetativt med stiklinger, noe som også bidrar til spredning av nematodene.
Målet med denne doktorgraden var å kartlegge utbredelsen av nematodeinfeksjonen i ensete i Etiopia, hvilke nematodearter, spredning, symptomer, mulig resistens og bekjempingsstrategier. -Vi har utført den mest omfattende studien av infeksjon og spredning av nematoder hos ensete til dags dato, forteller doktoranden. I tillegg sammenlignet hun resultatet med tidligere studier av nematoder i andre slekter i bananfamilien. Studiene viste at plantematerialet var den viktigste kilden til infeksjon og spredning av nematoder, men at enkelte sorter/kultivarer var resistente mot nematodeskader. Derfor vil det være uhyre viktig å identifisere kultivarer med resistens noe som vil være den beste bekjempelsesstrategien for å kontrollere nematodeinfeksjoner. - En slik type undersøkelse bidrar til informasjon om ulike sorter som igjen kan brukes i fremtidig foredling av ensete, hevder Kidane.
Selamawit Araya Kidane (34) er fra Addis Ababa i Etiopia. Hun har Bachelors of Science in Horticulture fra Jimma universietet i Etiopia og Master of Science in Nematology fra Gent universitet i Belgia. Hun begynte som doktorgradsstipendiat ved Fakultet for biovitenskap (NMBU) i 2016 med økonomisk støtte fra NORAD. Hovedveileder har vært prof. Trine Hvoslef- Eide (NMBU) og med dr. Daniel Coyne (IITA) og forsker Solveig Haukeland (NIBIO) som medveiledere.
Professor emeritus Finn Måge fyller 80 år 1. mai. Han er fra gården Måge i Ullensvang, fra bygdene rundt Hardangerfjorden som har gitt oss å mange hagebrukspersonligheter og frukthistorie opp gjennom tidene. Og Finn fulgte opp denne retningen og tradisjonen, med Hjeltnes hagebruksskule og siden studier på Norges landbrukshøgskole (NLH) 1964 -67. Etter avsluttet eksamen på NLH ble han Høyskolestipendiat og senere ansatt på Institutt for fruktdyrking. Her forsvarte han sin dr.scient-grad i 1972 og senere dr. agric i 1977 med temaet ‘Fysiologisk kvile i knoppar av frukttre og bærvekster’. I 1977 ble han konstituert som forsøksleiar ved Statens forsøksgard Njøs hvor han var frem til 1981, da han ble utnevnt til professor på Norges Landbrukshøgskole (NLH). Finn Måge hadde også flere lange studieopphold i utlandet, bl.a Oregon State University i USA og Summerland i Canada. Derifra sendte han søtkirsebærsortene Sunburst og Lapins som nummersorter og plommesorten Reeves til Njøs i 1980, sorter som etter hvert ble viktige her i landet.
Med sin store fagkunnskap, systematiske arbeidsmåte og eksellente formuleringsevne har Finn Måge vært med å prege utviklingen av norsk frukt- og bærdyrking. Han var en dyktig og inspirerande foreleser og brukte mye tid på studentene, både i timene og som veileder av studentoppgaver. Hans mange og grundige kompendier ble satt stor pris på. Gjennom sin forsking og publisering, både nasjonalt og internasjonalt, ble hans forskningsresultater kjent og tatt i praktisk bruk. Som redaktør av årsskriftet Frukt og Bær i en årrekke formidlet han norske og utenlandske forskningsresultater ut til rådgivere og produsenter. En av hans siste publiseringer (sammen med fleire) kom i 2008 og etter han var blitt pensjonist. Den handlet om den store effekten klimaendringene har på blomstringstidspunkt for treaktige planter, hvor hans bidrog med langtidsregistrering i frukthagen på NLH/NMBU.
Finn Måge er også en dyktig fotograf og har arbeidet mye med å dokumentere sortenes kjennetegn og egenskaper billedmessig. På den måten har han opparbeidet et store fotoarkiv som blir mye brukt og som han har stilt til disposisjon for både NMBU og Norsk genressurssenter.
Finn er en kulturperson med mange interesser – og viktigst er alt som har med Hardanger/Sørfjorden å gjøre. Det ligger vel i genene - boka ‘MågeSoge’ som kom i 2013 er basert på nitidige notater fra familiegården om dyrking og omsetning av frukt. Boka ‘Norsk frukthistorie – sett fra Hardanger’ fra 2016 er et hovedverk i norsk frukthistorie. Her forteller han i detalj historia om utviklingen av fruktdyrkingen i Norge. Og tilbakemeldingene var strålende, i Hardanger folkeblad får den kommentaren ‘Et smykke av en bok – bokbunaden er kvalitet fra a til å’!
Nevnes må også hans unike samling av gamle postkort med alle typer motiv fra Hardanger, en samling som har vært utgangspunkt for mange bildekåserier. For Finn er en engasjert og dyktig historieforteller og kåsør, ja - vel nærmest man kommer en skald i våre dager. Han utallige foredrag og kåserier med både faglige og historiske tema har alltid en humoristisk og språklig snert som engasjerer oss tilhørere.
Vi kollegaer og venner, vil på denne måten gratulere med 80 år og gi vår hyllest til Finn Måge for hans store faglige og kulturelle bidrag til norsk frukt- og bærdyrking.
Even Bratberg
Siv Fagertun Remberg
Signe Hansen
Kari Grønnerød
Stein Harald Hjeltnes
Anita Sønsteby
Professor emeritus Ola Mikal Heide fyller 90 år den 26. april. Han vokste opp på Trondenes i Harstad, og etter toårig gartnerkurs på Staup i Levanger, en periode som fylkesgartnerassistent i Nordland og etter å ha drevet gartneri sammen med kona Gerd på Fauske i to år, startet han studiene ved Norges landbrukshøgskole (NLH) i 1958.
Etter fullført hovedfag, fikk han i 1961 jobb som forskningsassistent ved Institutt for blomsterdyrking, med ansvar for undervisning om frilandsblomster, og videre som faglig leder for det nybygde klimalaboratoriet ved NLH. Det var igjennom denne stillingen Olas fasinasjon og engasjement for hvordan plantevekst og utvikling blir styrt av dyrkingsklimaet ble vekt, et forskingsfelt som i ulike varianter har opptatt han helt fram til i dag.
Ola gjennomførte studieopphold i Oxford, England, og i Madison, USA, før han i desember 1967 disputerte for den landbruksvitenskapelige doktorgraden med avhandlinga «Studies on the control of regeneration in Begonia leaves». Arbeidet fikk betydelig oppmerksomhet internasjonalt.
Interessen for utviklingshjelp og bistand gjorde at Ola takket ja til et en stilling som professor i plantevitenskap ved Makere Universitetet i Uganda i 1970. Militærkuppet til Idi Amin i 1971 fikk store konsekvenser for Uganda, og også for oppholdet for Ola og familien der. I juli 1972 vendte de derfor hjemover, og Ola til en stilling som professor i plantefysiologi ved det ny-etablerte Universitetet i Tromsø. Her var han med på å bygge opp undervisninga innen biologi-faga, og, ikke minst, byggingen av fytotronen på Holt. I Tromsø har dette hatt særlig betydning på grunn av de spesielle lysforholdene så langt nord. Dette anlegget er, 45 år etter at det ble åpnet, fortsatt flittig brukt av NIBIOs landbruksbiologer i samarbeid med kollegaer ved Universitetet i Tromsø.
I 1976, ble Ola kalt til stillingen som professor i botanikk ved NLH, en stilling han hadde til han ble emeritus i 1998. Allerede etter ett år, ble Ola Heide valgt til rektor, et verv han besatte i seks år. I denne perioden sto høgskole- og forskingspolitikk i sentrum, og også mange viktige representasjonsoppgaver og verv i inn- og utland. Ola Heide har igjennom sin undervisning og unike formidlingsevne innen plantefysiologi og botanikk inspirert mange. Han er en foregangsmann og drivkraft på flere områder innenfor landbruks- og hagebruksforskningen.
Ola Heide har alltid vært internasjonalt orientert og har hatt forskningsopphold i fire av fem verdensdeler. I samsvar med dette har han ivret for at kompetansen i tillegg til å være til nytte for norsk landbruk også skulle anvendes i andre land, inklusive bistandsarbeid. Han representerer derfor et tydelig bindeledd mellom landbruksnæringen og den akademiske kunnskapsproduksjonen.
Ola har vært pensjonist siden 2001, men han er fortsatt aktiv i miljøet. Etter at han sluttet i sin stilling ved NMBU (tidl. NLH) har han hatt bistilling i NIBIO, der han har lagt ned en betydelig forsøksinnsats i Ås-fytotronen og ved å rådgi og veilede forskere og studenter. Det sier noe om Ola Heides format at han i sin pensjonisttid har publisert mer enn 50 populærvitenskapelige- og 80 vitenskapelige artikler nasjonalt og internasjonalt.
Ola er altså i en alder av 90 år fremdeles aktiv og følger godt med på forskningsfronten innen sitt felt. Han fungerer stadig som mentor og rådgiver for forskere og doktorgradsstipendiater og er en etterspurt ressurs også for de som anvender kunnskapen, som yrkesdyrkere og interesseorganisasjoner.
Vi, kollegaer og venner, vil herved gi vår hyllest til Olas livslange arbeid, og sender våre varmeste gratulasjoner på 90 års-dagen!
Anita Sønsteby, NIBIO
Siv Fagertun Remberg, NMBU
Jørn Haslestad, NLR