Hjem
Nr. 5 – okt/nov 2023 – 136. årg.

Logikken styrer nettet

Ved strømbrudd her i Gudbrandsdalen finner dataprogram feilen, og seksjonerer nettet gradvis, slik at kunder får tilbake strømmen. Vevig er alene om en slik løsning, men BKK har startet forsøk med selvhelende nett.

Temasider nett 10

Mer fjernvarme

Videre utbygging av fjernvarme kan gi viktige bidrag for å skaffe landet mer fornybar energi, og avlaste kraftsystemet.

Temasider fjernvarme 22

Statnett brøt
arbeidsmiljøloven

Side 7


Langer ut mot
leverandørene

Side 10


Større kraftverk
ga miljøgevinst

Side 9

innhold

Foto: D Bris
  • Kritisk til nytt regelverk for rasjonering. 5
  • Brudd på arbeidsmiljøloven i Statnett 6
  • Bredere tilsyn med IT-sikkerheten 7
  • Mer utenlandsk i småkraften 8
  • Større kraftverk ga miljøgevinst 9
  • Langer ut mot leverandørene 10
  • Nettet er sprengt på Østlandet 11
  • Først ut med å automatisere nettet 12
  • Tester ut selvhelende nett 13
  • Skanner 4000 kilometer med nett 14
  • Dobbelt så dyrt over Fensfjorden 15
  • Erstatter dieselaggregat med batterier 17
  • Trafoforskning i verdenstoppen 18
  • Sensorer på linjene oppdager feil 19
  • Blir størst på fjernvarme med sjøvann 22
  • Filipstad i Oslo med mye fjernvarme 23
  • Termisk kongerike på Nordfjordeid 24
  • Tester varmelager i fjell 25
  • Stadig kortere utkoblingsvindu 26
  • Cigré-siden 28
  • REN-siden 29
  • Klart for Nettverksuken 30
  • Statnett ødela kabel – Elvia må betale 31
9
10
12
17
18
22
adv Kraftmontasje
Leder:Vi må utnytte energien fra avfallet

leder

Vi må utnytte energien fra avfallet

For få år siden var problemet i energipolitikken at vi nærmest druknet i kraft, mens kraftselskapene fryktet lave priser som følge av massiv vindkraftutbygging. Nå er situasjonen den motsatte. Myndighetene og forbrukerne leter med lys og lykte etter nye kraftkilder for å hindre galopperende priser og industridød.

Samtidig ser det ikke ut til at de som utformer politikk for fjernvarmesektoren, tar dette inn over seg. Varme fra avfall, som ellers ville gått tapt, kan med relativt enkle grep tas inn i energisystemet. Likevel går myndighetene inn for det motsatte.

I sitt forslag til statsbudsjett foreslår regjeringen å heve avgiften på avfallsforbrenning til 882 kroner for hvert tonn CO2 som slippes ut, en økning på 85,3 prosent. Forslaget vil føre til en dramatisk forverring av rammevilkårene for de norske avfallsforbrenningsaktørene, advarer fjernvarmeprodusenten Hafslund Oslo Celsio.

I fjor ble om lag 3 TWh av overskuddsvarmen fra avfallsforbrenning i Norge utnyttet til fjernvarme.

Bransjeorganisasjonen Norsk Fjernvarme frykter at forbrenningsavgiften kan føre til underskudd og konkurser. Årsaken er at avgiften bare gjelder avfall som leveres til norske anlegg. Siden de norske anleggene er i direkte konkurranse med svenske anlegg, som har andre rammebetingelser og lavere priser, er det ikke mulig for de norske anleggene å sette opp prisen tilsvarende avgiften.

Det gir mindre energiproduksjon i Norge, i tillegg til at beredskapen svekkes siden samfunnet blir mer avhengig av å bruke strøm til oppvarming.

Hafslund Oslo Celsio ber regjeringen fjerne avgiften, eller legge avgiften også på norsk avfall som sendes til forbrenning. Det er et fornuftig ønske.

Midt oppe i dette har Norges vassdrags- og energidirektorat levert et forslag til Olje- og energidepartementet om ny beregningsmodell for energikarakter i en ny energimerkeordning. Der legges det opp til å bokføre avfallsforbrenning som energiproduksjon, slik at fjernvarme kommer dårlig ut sammenlignet med for eksempel varmepumper. Det fører til at utbyggere nærmest tvinges til å droppe fjernvarme i sine prosjekter.

Forslaget tar i liten grad hensyn til at fjernvarmen utnytter overskuddsenergi fra avfall som i alle tilfelle må tas hånd om. Det er ikke behovet for energi som gjør at vi forbrenner avfall, men når avfallet likevel forbrennes, er det fornuftig å utnytte energien. Saken ligger nå til behandling hos Olje- og energidepartementet.

I tillegg til å senke kraftbehovet ved å levere energi til oppvarming og kjøling, er fjernvarmen også viktig for å få ned effekt-toppene. Dette er viktig i en situasjon hvor Norge har havnet alvorlig på etterskudd i utbyggingen av kraftnettet. Fjernvarmens fleksibilitet vil da ha økende verdi for energisystemet som helhet.

I 2021 var det etablert 6,7 TWh fjernvarme og 0,2 TWh fjernkjøling. Fjernvarme er i dag åtte ganger større enn i 1990, men dekker bare to prosent av Norges totale energibruk, står det å lese i Energikommisjonens rapport.

Det er fortsatt et stort potensial for fjernvarme. På Brakerøya i Drammen bygges et av Europas største sjøvannsbaserte fjernvarmeanlegg. I dette bladet kan du også lese om at et slikt anlegg blir utredet i forbindelse med den forestående utbyggingen av Filipstad i Oslo.

Fjernvarmepolitikken kan ikke lenger drives uavhengig av energipolitikken ellers i samfunnet. Den må ses i sammenheng, slik at den tilgjengelige energien samlet sett brukes på en fornuftig måte, gjerne i et effektivt samspill mellom fjernvarme og kraftsystemet.

Fjernvarme er tema Energiteknikk i tiden framover i større grad kommer til å belyse, både i vårt magasin og i nettavisen.


Foto: Øyvind Zambrano Lie

energiteknikk

(Tidligere Elektro)
Energiteknisk fagblad
www.energiteknikk.net
Nr. 5, 2023 136. årgang
ISSN - 1890-9957

Publisher:

Stein Arne Bakken
stein@energiteknikk.net
Mobil: 922 56 358

Redaktør:

Øyvind Zambrano Lie
oyvind@energiteknikk.net
Mobil: 980 47 286

Utgiver:

ElektroMedia AS
Korpåsen 77 B - 1386 ASKER
Tlf: 922 56 358
E-post: post@energiteknikk.net

Neste utgave:

Nr. 6, uke 50
12. desember 2023.

Annonser:

annonser@energiteknikk.net
Arne Aardalsbakke
(annonseansvarlig)
arne@aamedia.no
Mob: 900 43 282

Materiellfrist:

30. november 2023
For bilaget: 8. november 2023
Tema: drift/vedlikehold/
utbygging av kraftverk
Bilag: «Kraftnettet» - i forbindelse
med REN Nettverksuken 2023

Abonnement:

Per Jensen
(abonnementsansvarlig)
per@energiteknikk.net
Mob: 911 16 113

Redaksjonelle medarbeidere:

Atle Abelsen
atle@energiteknikk.net

Morten Valestrand morten@energfiteknikk.net

Jørn-Arne Tomasgard jorn.arne@energiteknikk.net

Rasmus Halvorsen rasmus@energiteknikk.net

Kundeservice abonnement:

Akershus Reklame Team AS
Tlf.: 63 87 26 00
Epost: Kundeservice@art-as.no

Grafisk produksjon:

Norwegian Digital AS

Trykk:

Merkur Grafisk AS

Forsidefoto:

Vevig

Copyright ElektroMedia.
Forbud mot ettertrykk.


Energiteknikk redigeres i tråd med Redaktørplakaten og pressens Vær varsom-plakat.

adv Renas
Kritisk til regler for rasjonering
Kraftprodusentene kan få skadelige insentiver til å øke kraftproduksjonen i forkant av et forventet vedtak om rasjonering, advarer Statkraft. Bildet er fra Sima kraftverk. Foto: Statkraft

Kritisk til regler for rasjonering
For tidlig inngripen i markedet kan øke produsentenes kraftproduksjon og forverre situasjonen, advarer Statkraft.

Tekst: Øyvind Zambrano Lie

I forbindelse med arbeidet med den nye styringsmekanismen og nytt regelverk for kraftrasjonering, foreslår Olje- og energidepartementet (OED) og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) å utvide energilovforskriften § 6-2c til å si at departementet kan iverksette kraftrasjonering når det på grunn av ekstraordinære forhold kan bli eller er knapphet på elektrisk energi.

Ifølge OED medfører forslaget at tidspunktet for når kraftrasjonering kan vedtas etter forskriften, fremskyndes noe i tid. Forslaget vil gi energimyndighetene adgang til å gripe inn i produsentenes disponering noe tidligere enn det som følger av ordlyden i dagens forskrift.

Uønsket adferd

Statkraft er kritisk til forslaget. I et høringsinnspill understreker selskapet at tiltak som iverksettes i forkant av rasjonering, ikke må svekke den viktige informasjonen kraftprisene gir om knappheten på kraft.

Statkraft påpeker at rasjonering er en alvorlig inngripen med potensielt store samfunnsmessige konsekvenser som kan medføre uønsket adferd fra markedsaktører i forkant av et forventet vedtak om rasjonering.

«I en slik situasjon kan de ha økonomiske insentiver til å øke kraftproduksjon i forkant av et forventet vedtak. Dette fordi man frykter inngripen i disponering av kraftressursene og fordi man i mindre grad er bundet av forpliktelser i inngåtte avtaler etter at kraftrasjonering er innført», skriver Statkraft.

Forverrer situasjonen

For å redusere potensielle uheldige sider ved tidligere iverksetting av rasjonering, er det foreslått at energimyndighetene får mulighet til å innføre virkemidler før et rasjoneringsvedtak.

«Dette vil igjen kunne ha en uheldig innvirkning på markedsaktørenes adferd. Følgelig kan frykt for en tidlig inngripen i markedet fra myndighetene av frykt kraftrasjonering, i en situasjon hvor det ikke var grunnlag for det, øke produsenters kraftproduksjon i forkant av et forventet vedtak om rasjonering og dermed forverre situasjonen», skriver Statkraft.

«Rasjonering bør derfor først settes i gang når markedet ikke lenger klarer å balansere forbruk og produksjon. Statkraft mener derfor at et fremskyndet tidspunktet for rasjonering, kan virke mot sin hensikt, og at det derfor ikke er et egnet tiltak for å bidra til god forsyningssikkerhet », konkluderer selskapet.

Overhengende fare

Også Fornybar Norge er kritisk til forslaget, og mener at «kan bli» er for vagt, gitt de inngripende virkemidlene som kan brukes i en kraftrasjoneringssituasjon.

«Terskelen for å kunne beslutte kraftrasjonering må være svært høy, og det må være overhengende fare for at det vil bli ubalanse mellom produksjon og forbruk av elektrisitet i fravær av tvangsmessige tiltak. Dette må reflekteres tydelig i forskriftsteksten, og i lovproposisjonen bør departementet utdype nærmere hva som ligger i ekstraordinære forhold som kan utløse en slik beslutning», skriver bransjeorganisasjonen.


Ber om rasjoneringspresisering

Forsvarsdepartementet mener manglende henvisning til forsvarssektoren kan føre til misforståelser.

Tekst: Øyvind Zambrano Lie

D et kommer fram i et innspill fra Forsvarsdepartementet i høringen om ny forskrift-en om håndtering av energiknapphet og kraftrasjonering.

Departementet mener det bør komme klarere frem at forsvarssektoren er en prioritert sluttbruker, og at nettselskapene skal ta hensyn til nasjonale sikkerhetsinteresser ved utarbeidelsen av rasjoneringsplanene ved at det vises til forsvarssektoren fortrinnsvis direkte i forskriften.

Også andre nasjonale funksjoner som forsvarssektoren er avhengig av, eksempelvis ammunisjonsproduksjon, bør nevnes, skriver departementet.

«En manglende henvisning til forsvarssektoren eller andre nasjonale funksjoner med betydning for forsvarssektoren enten i forskriften eller i veilederen kan medføre at det oppstår misforståelse om, og i hvilken grad, nettselskapene skal vektlegge disse hensynene i utarbeidelsene av sine planer», heter det i høringsinnspillet.


Brøt arbeidsmiljøloven på 7 punkter
Arbeidstilsynet var ikke fornøyd med hva de fant på tilsyn hos Statnett i Verdal transformatorstasjon (bildet) i Trøndelag. Foto: Espen Leirset

Brøt arbeidsmiljøloven på 7 punkter
Etter et tilsyn med Statnett Verdal fant Arbeidstilsynet hele sju brudd på arbeidsmiljøloven, blant annet for å ikke gi opplæring i trygge arbeidsmetoder.Foto: Espen Leirset

Tekst: Øyvind Zambrano Lie

D et går fram i et vedtak som Energiteknikk har sett. Ett av bruddene handler om at arbeidsgiver plikter å sørge for at arbeidstakere som utfører ergonomisk belastende arbeid som tungt eller ensformig arbeid, får nødvendig informasjon og opplæring.

Under tilsynet opplyste imidlertid Statnett at ansatte som utfører manuelt tungt arbeid, ikke har fått informasjon og opplæring om risikofaktorer og hvordan helseskade kan unngås. Videre slår tilsynet fast at det ikke er gitt opplæring i hvordan arbeidet er organisert, hensiktsmessig arbeidsteknikk, valg og bruk av arbeidsklær og bruk av hjelpemidler.

Dette er brudd på arbeidsmiljøloven.

Manglet kartlegging

I arbeidsmiljøloven slås det også fast at arbeidsgiver skal kartlegge arbeidstakernes eksponering for mekaniske vibrasjoner og vurdere enhver risiko for helse og sikkerhet.

I tilsynet opplyste Statnett at de bruker håndholdt verktøy som gir mekanisk vibrasjon til hånd/arm. Dette er riktignok ikke mye brukt, og det er snakk om kort tid om gangen. Statnett har også byttet ut deler av dette med nytt verktøy som gir mindre eksponering.

Men for å vite om den daglige eksponeringstiden er under tiltaksverdien, må Statnett kjenne hvor mye eksponering hver maskin gir, og på bakgrunn av det vurdere hvor lenge verktøyet kan brukes uten at ansatte utsettes for uheldig eksponering

Statnett opplyste at de ikke har gjort noen kartlegging og vurdering av hvilken eksponering de ulike typene verktøy gir. Det er brudd på arbeidsmiljøloven.

Fikk ikke opplæring

Et annet punkt i loven Statnett har brutt, er kravet om at arbeidsgiver skal sørge for at arbeidstakere som eksponeres for mekaniske vibrasjoner i arbeidet, får informasjon og opplæring.

«Det er viktig at ansatte er trygge på å ta de rette avgjørelsene når de er ute på oppdrag, blant annet at de kan vurdere om bruken av verktøy som gir mekanisk vibrasjon ikke gir helseskadelig eksponering. Ansatte som bruker håndholdt verktøy som gir mekanisk vibrasjon, er ikke gitt opplæring om trygge arbeidsmetoder som minsker eksponeringen og risikoen for helseskade», skriver Arbeidstilsynet, og slår fast at også dette er brudd på arbeidsmiljøloven.

Arbeidsgiver plikter videre å iverksette tekniske og organisatoriske tiltak for å redusere eksponeringen for mekaniske vibrasjoner. Dette skal gjøres i samarbeid med arbeidstakerne, verneombud og tillitsvalgte. I tilsynet opplyste Statnett at de ikke hadde gjort denne type vurdering av de ulike typene verktøy de bruker. Dette er også brudd på arbeidsmiljøloven.

Kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett. Foto: Statnett
Statnett har fått frist til 1. mars med å rette opp bruddene på arbeidsmiljøloven i Verdal trafostasjon (bildet) i Trøndelag. Foto: Espen Leirset

Arbeid i trange skap

Montørene gjør tunge løft, og det forekommer arbeidsstillinger med ryggen bøyd fremover, periodevis også med foroverbøyd nakke og i ubekvemme arbeidshøyder. Arbeid i trange skap kan også gi ubekvemme arbeidsstillinger.

Kartlegging og vurdering av faktorer som kan innebære risiko for arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager, skal ifølge regelverket omfatte kjente fysiske risikofaktorer som gjentagende hånd-armbevegelser, fremoverbøyd hode, armer over skulderhøyde, stående arbeid, ubekvemme løft og arbeid på huk/kne.

Arbeidsgiver skal iverksette tiltak og/eller utarbeide plan for å redusere risikofaktorer i arbeidet som kan gi muskel- og skjelettplager hos arbeidstakerne. Flere iverksatte tiltak ble beskrevet, men disse var ikke basert på en skriftlig kartlegging og risikovurdering. Det er brudd på arbeidsmiljøloven.

Bedriftshelsetjeneste

Arbeidstilsynet påpeker også at bedriftshelsetjenesten skal bistå arbeidsgiver, arbeidstakerne, arbeidsmiljøutvalg og verneombud med å skape sunne og trygge arbeidsforhold, og mener at Statnett på dette punktet bryter arbeidsmiljøloven.

Statnett har fått frist til 1. mars 2024 med å rette opp bruddene.

Statnett retter opp

Kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett sier til Energiteknikk at Statnett jobber grundig med helse, miljø og sikkerhet, og at de kontinuerlig jobber med å forbedre seg.

– Arbeidstilsynet peker på noen spesifikke risikoer hvor vi har et forbedringspotensiale. Det knytter seg først og fremst til dokumentasjon og involvering av bedriftshelsetjenesten, og det erkjenner vi. Vi har nå utarbeidet en plan i samarbeid med bedriftshelsetjenesten, verneombud og montørene i driftsområdet for å rette opp forholdene Arbeidstilsynet har pekt på. Gjennomføring av planen er i gang, og vi vil fortsette med implementeringen, sier Meldal.

Hun sier Statnett har både lavere sykefraværstall og lavere personskadetall enn bransjen for øvrig.



Vil se på sikkerheten hos utviklerne


Vil se på sikkerheten hos utviklerne
NVE skal finne ut om arbeidet i sikkerhetsavdelingene flyter over til de som utvikler nye løsninger.

Tekst: Øyvind Zambrano Lie

Senioringeniør innen cybersikkerhet i NVE, Jon-Martin Storm, snakket på Smartgridkonferansen på Gardermoen. Foto: Øyvind Zambrano Lie

D et fortalte senioringeniør innen cybersikkerhet i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) Jon-Martin Storm, på Smartgridkonferansen på Gardermoen i slutten av september.

– Noe av det vi i NVE kommer til å ta tak i fra neste år – kanskje ikke revisjoner neste år, men året etter der – er å se på den biten av selskapene som vi vanligvis ikke har snakket med. De som driver med innovasjonsarbeidet og utviklingen, og se om de har implementert sikkerhetstankegangen hele veien, sånn at vi slipper å komme på slutten å si, nei, sa Storm i sitt innlegg.

Overfor Energiteknikk utdyper han.

– Det er ikke et varsel om revisjon, det er en tydeliggjøring av at dette er en av de stedene vi sannsynligvis kommer til å grave mer, fordi vi ser at det er et behov for at vi er litt mer nedover i systemet og snakker mer direkte, sier cybersikkerhetseksperten.

– Vi snakker med alle selskapene, men det er ofte gjennom sikkerhetsavdelingen, og litt lenger opp i selskapene, og vi får innimellom inntrykk av at sikkerhetsarbeidet som gjøres, ikke alltid flyter over i den delen av selskapene som driver med innovasjonsarbeidet. Av og til kan det være et problem, spesielt nå som det er så mange nye og veldig viktige løsninger som blir utviklet, sier Storm.

– Det er mye bedre at vi er tidlig ute og minner om at det må sikres, enn at vi kommer i etterkant og sier at det ikke er godt nok til at de kan begynne å bruke det ennå, og at de må gjøre mye mer og bruke mye mer ressurser, sier Storm.


Mer utenlandsk eierskap


Mer utenlandsk eierskap
Utenlandsk eierskap i småkraft har økt med 50 prosent på fire år.

Tekst: Atle Abelsen

Utlendinger eier stadig mer av både småkraften og vindkraften i Norge. Illustrasjonsfoto: Småkraft AS

F erske tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) bekrefter en langvarig trend innen både vann- og vindkraft.

I 2019, som er det første året NVE har sammenliknbare tall fra, eide utenlandske investorer 18 prosent av produksjonen i norske småkraftverk. Denne andelen er nå oppe i 27 prosent, en økning på 50 prosent.

I samme periode sank norsk privat eierskap i småkraft fra 29 prosent til 21 prosent.

Økningen i utenlandsk eierskap kan forklares blant annet med oppkjøp og omstrukturering i eierskapsstrukturen i småkraftsektoren.

11 prosent av småkraften er statlig eid, 37 prosent er kommunalt eid, mens 2 prosent er fylkeskommunalt eid. Offentlige investeringsfond eier ifølge oversikten 1 prosent, mens eierskapet til 1 prosent av småkraften er ukjent, ifølge NVE.

Innen norsk vindkraftproduksjon eier nå utenlandske investorer rundt 67 prosent. Dette er en økning fra 2019, da den utenlandske eierandelen av vindkraftproduksjonen var på 62 prosent.

Norsk privat eierskap i vindkraft har økt fra 5 prosent i 2019 til 10 prosent nå. Samtidig har offentlig eierskap i vindkraft gått ned fra 34 til 24 prosent.


Miljøgevinst med større kraftverk
Stasjonsbygningen er plassert kloss inntil innslaget til tunnelen. Foto: Simen Isum

Miljøgevinst med større kraftverk
Utbyggerne av Fossåa kraftverk i Sør-Fron fikk først avslag, før de økte prosjektet og fikk tillatelse til å bygge ut.

Tekst: Atle Abelsen

I månedsskiftet oktober/november setter Småkraft AS vann på pelton-skovlene i Fossåa kraftverk (8 MW) i Sør- Fron kommune i Gudbrandsdalen, og starter prøvedriften. Det «store småkraftverket», som har kostet rundt 120 millioner å bygge ut, har hatt en lang og brokete forhistorie med flere avslag og planendringer.

Oppsiktsvekkende

Det oppsiktsvekkende er at etter det første avslaget, som ble begrunnet med verneverdier og for stort naturinngrep, gjorde utbyggeren omfattende planendringer og økte faktisk størrelsen på prosjektet. Da fikk de tillatelse!

– Det kan vi takke økologen og sopp-spesialisten Tom Hellik Hofton i konsulentfirmaet Biofokus for, sier grunneier Simen Isum til Energiteknikk.

– Det første avslaget, som vi fikk fra NVE i desember 2013, må vi si var berettiget. Da fikk vi halvannen måned på oss på å komme med en planendring. Det var fryktelig dårlig tid, men vi fikk kastet oss rundt. Med ordfører Ole Tvete Muriteigen i Sør-Fron som spydspiss, fikk vi lagt inn planendringene tre timer før fristen gikk ut, sier Isum.

Rødlistet sopp

Men NVE var fortsatt ikke fornøyd. I april 2014 kom det andre avslaget. En av begrunnelsene var forekomsten av en rødlistet soppart i vassdraget. Da leide utbyggerne inn Biofokus, som kom med et dristig forslag: Om de flyttet stasjonen et par hundre meter nedover elva, ville de unngå sopp-problematikken.

Og enda bedre: Etter å ha regnet på det, kom utbyggeren fram til at en flytting ville øke effekten på kraftverket fra 5,5 MW til 8 MW, mens det årlige energiutbyttet kunne økes fra 17,2 GWh til 23,3 GWh!

Pelton-trommen med de fire injektorene heises på plass. Foto: Energi Teknikk

Småkvadrattunelen er på størrelse med en liten jernbanetunnel. Foto: Energi Teknikk

Lang vannvei

Den omfattende planendringen innebar også at de gikk vekk fra en vannvei som besto av flere mikrotunneler, til tre tunneler på til sammen 2,4 km.

– Med den lange tunnelstrekningen pluss ei to kilometer lang nedgravd rørgate, vil jeg hevde at dette har blitt et veldig miljøvennlig anlegg, med et lite «fotavtrykk», sier grunneieren og prosjektlederen Simen Isum.

Spesiell vannvei

Det er Hywer AS som har totalentreprisen, og overleverer et nøkkelferdig anlegg til Småkrafts driftsorganisasjon. Prosjektansvarlig Even Holst hos Hywer peker på nettopp vannveien som det mest spesielle ved prosjektet, rent anleggsmessig.

Tunnelens tverrsnitt er 12 kvadratmeter.

– Jeg kan ikke huske at vi har boret en slik småkvadrat-tunnel tidligere. Med en mindre tunnel blir det mindre tippmasse å håndtere. En del av massen har gått med til omfyllingsmasse i tunnelen som det duktile GRPrøret på 1000 millimeter ligger på, sier han.

Holst forteller at tunnelen har alt for liten fjelloverdekning til at de kunne bruke trykktunnel, ned mot 15 meter på det tynneste.

– I en trykktunnel bør vi ha minst 100 meter, gjerne mer, sier han.

En kilometer av rørgata er også gravd ned i en skogsvei som var der fra før.

Forsinkelser

Fjellet var dessuten fullt av sprekker og forkastninger, noe som førte til lekkasjer med for liten overdekning. Den dårlige fjellkvaliteten bidro også til forsinker.

– Vi har også slitt med vannhåndteringen i elva. Regnværet Hans førte til så store vannmengder at det vasket vekk anleggsveier og førte til små ras. Akkumulert, tapte vi rundt en måned i tid på slike uforutsette hendelser, sier Hywer-mannen.

Inntaksdammen er en betongplatedam som er seks meter på det høyeste, der toppen er 24 meter lang. Overløpet går over hele elvas bredde. Det skal ikke være noen opp- eller nedvandrende fisk i elva som krever forbislipp. Inntaket er et lukket betonginntak.

Brekke-pelton

Med en fallhøyde på 416 meter, er en peltonturbin et opplagt teknologivalg. Det er en såkalt «brekke-pelton» med injektorer, en design som ble patentert av professor Hermod Brekke i sin tid.

– Dette er en firestrålers turbin med deflektorer, kanskje det mest solide aggregatet som finnes på dette trykket, sier prosjektansvarlig Malin Tvedt hos Energi Teknikk AS, som har levert totalpakken på det elektromekaniske utstyret.

– Den lange vannveien og fallhøyden gjør at maskinen må tåle ekstra stort trykk. Det er store krefter i sving. Turbinen skal bremse opp nesten 4000 tonn vann når nåler eller ventilen stenger, sier Tvedt.

Grunneier og pådriver Simen Isum. Foto: Simen Isum
Fossåa kraftverk
  • Byggherre: Fossåa 1 K AS
  • Driftsorganisasjon: Småkraft AS
  • Eierskap: Småkraft (82%), 15 grunneiere og Sør-Fron kommune
  • Tidsrammer: høst 2021– høst 2023
  • Budsjett/kostnad: 120 millioner kroner
  • Hvor: Sør-Fron kommune, Gudbrandsdalen
  • Effekt/produksjon: 8 MW pelton / 23,3 GWh
  • Fallhøyde/Slukeevne: 416 m / 2,4 m3/s
  • Vannvei: 2,4 km tunnel / 2 km rørgate
  • Inntak: Lukket betonginntak og betongplatedam

– Vi blir tatt som gissel i et fagsystem
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av nett
Divisjonssjef i Linja Per Jarle Paulsen la lite imellom i sin kritikk av deler av leverandørbransjen på Smartgridkonferansen i går. Foto: Øyvind Zambrano Lie

– Vi blir tatt som
gissel i et fagsystem
Linja truer med å kaste ut leverandør som ikke leverer data som kan brukes i større arbeidsprosesser.

Tekst: Øyvind Zambrano Lie

P å Startgridkonferansen på Gardermoen i slutten av september kom divisjonssjef i Linja, Per Jarle Paulsen, med kraftig kritikk av deler av leverandørbransjen.

– Når man blir tatt som gissel i et fagsystem, er det vanskelig å digitalisere arbeidsprosessen. Det er en barriere vi kjenner på kroppen hver dag, sa Paulsen.

Han viste til at det er mange fagsystem i nettselskapene, og at de er avhengig av at integrasjonen fungerer og at dataflyten går. Dette gjelder alt, fra oversikt, vedlikehold og nødvendig reinvestering, oversikt over jordfeil og spenningskvalitet, til systemer for avregning ut mot kundene.

– Beskytter sine erobringer

– Av 80 nettselskaper i Norge, er ingen store nok til å utvikle sine egne fagsystem. Vi er avhengig av leverandørene, og trenger arbeidsprosesser som går på tvers av fagsystem. Og systemleverandører beskytter sine erobringer og sørger for å gjøre det vanskelig for kunder å velge andre leverandører.

De legger ut snubletråder for kundene, for eksempel ved å ikke tilby integrasjonsmuligheter. Vi har slitt med å få nok integrasjon og en fornuftig dataflyt. Mange av leverandører hjelper ikke med integrasjoner, sa Paulsen.

– Få leverandører har tatt løftet til sky, og de viser liten vilje til å modernisere sin plattform og tankegang. Det er mye monolitt, og lite microservices, fortsatte han.

Kaster ut leverandør

På spørsmål fra Energiteknikk om hva man kan gjøre for å bedre situasjonen, svarer Paulsen dette:På spørsmål fra Energiteknikk om hva man kan gjøre for å bedre situasjonen, svarer Paulsen dette:

– I innkjøpsprosessene stiller vi krav til at leverandørene skal ha skyleveranse og moderne plattformer, og at man skal tilby dataene sine som objekt, så vi kan sette det sammen og bruke det i en større arbeidsprosess. Vi har selvfølgelig gått runder med alle leverandørene. Vi har gått så langt at vi er på vei til å kaste ut en leverandør…

– Vil du si hvilken?

– Nei, det vil jeg ikke si. Men vi jobber veldig mye med å få opp integrasjonen i en større verdikjede, og vi møter motvilje. Da er det ut, rett og slett. Litt sånne tøffe beslutninger må man ta for å komme i mål, sier Paulsten.

Sidrumpa nettbransje

– Jeg opplever at nettselskapene kanskje er litt sidrumpa. Man har sittet og godtatt ganske mye fra leverandørene, og stiller kanskje ikke så strenge krav som man burde. Men det er min personlige observasjon.

– Hva skjer når dere er litt tøffe. Skjerper de seg, de som er igjen?

– Ja, faktisk. Vi ser at vi kommer videre i prosjektene.

– Hva er problemet med å ikke legge til rette for det fri bruk av dataene?

– Det er velig mange forskjellige fagsystem som har behov for dataene, fra sensorer eller hva det skal være. Hvis man ikke får data inn i de fagsystemene til de forskjellige fagmiljøene, blir arbeidsprosessen tyngre. Kanskje bruker man ikke dataene slik man burde gjort. Det er helt essensielt at vi får opp gode plattformer på integrasjon, sier Paulsen.

Vanskelig for små selskaper

– Det er jo veldig mange små nettselskaper i Norge. Er det mulig å gjøre dette for små nettselskaper, eller må man slå seg sammen og bli sterkere?

– Når du har din arbeidsplass i små selskaper, er du generalist og skal jobbe med alt mulig. Du har ikke sjanse til å spesialisere deg, slik du får anledning til i større selskaper. Med de kravene til digitalisering som ligger foran oss, tror jeg ikke de små selskapene har livets rett, rett og slett, i det økte taktskiftet.

Vil bli større

– Og her ser du på dere som et stort selskap?

– Ja, sier han, men drar på det. – Vi ønsker jo selvfølgelig å sli større, og slå oss sammen med andre. Etter fusjonen mellom Mørenett og Lina bikker vi over 100.000 kunder.

– Og noe særlig mindre enn det, får man problemer, slik du ser det?

– Ja, da er det begrenset hvor mye kapasitet du kan sette av, sier divisjonssjefen i Linja AS.

Nettet er fullt på Østlandet
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av nett
Administrerende direktør Anne Sagstuen Nysæther i Elvia advarer om at nettet er fullt. Foto: Øyvind Zambrano Lie

Nettet er fullt på Østlandet
– Det er en alvorlig situasjon for våre kunder, sier administrerende direktør Anne Sagstuen Nysæther i Elvia.

Tekst: Øyvind Zambrano Lie

I et brev fra Statnett til Elvia opplyser Statnett at det er fullt i transmisjonsnettet i Oslo, Akershus og Østfold for forbrukskunder med større effektbehov. Statnett estimerer ifølge Elvia at de vil ha tilgjengelig kapasitet i nettet i 2030-35.

Elvia gir nå derfor beskjed til mange av sine største kunder om at de må vente lenge på tilknytning. Det gjelder både etablert og ny næring og industri.

– Vi har i det siste vært klar over utfordringen med kapasiteten i transmisjonsnettet, og nå har vi fått dette svart på hvitt i brevet fra Statnett. Det er en alvorlig situasjon for våre kunder, sier administrerende direktør Anne Sagstuen Nysæther i Elvia i en pressemelding.

Som kjent har man en lignende situasjon mange andre steder i landet.

Mer til NVE

– For å lykkes med elektrifiseringen av samfunnet, må vi sette inn en rekke tiltak, og tilstrekkelig transmisjonsnett er avgjørende, sier Nysæther

Hun er glad for at regjeringen setter av 135 millioner til å styrke energiforvaltningen og 80 nye stillinger for å få fart på konsesjonsprosesser på kraftlinjer og kraftproduksjon.

– Vår erfaring er at Statnett gjør sitt for å bygge ut nettet ut ifra tilgjengelige ressurser og tiden offentlige prosesser tar. Det er derfor viktig med økte bevilgninger til nye stillinger i forvaltningen, og disse må raskt omsettes til økt effektivitet i konsesjonsprosesser, sier Nysæther.

– Kroken på døra

Lede fikk også et lignende brev fra Statnett, om at all tilgjengelig kapasitet i eksisterende og planlagt nett i Vestfold fram til 2035 er reservert. Det er kun holdt av noe ekstra kapasitet til det som defineres som «vanlig forbruk».

I Telemark skal det ifølge Lede være håp om å få realisert noe mer kapasitet før nettet er fullt også der.

– Dette betyr kroken på døra for ytterligere industriutvikling i Vestfold og Telemark, hevder administrerende direktør i Lede, Øivind Askvik, i en melding.

Kjører nettet hardere

Konserndirektør Gunnar Løvås i Statnett tror imidlertid at nødvendig nytt nett i Grenland kan komme før 2035 hvis de får lokal støtte til byggingen av den nye kraftledningen mellom Kristiansand og Grenland, som Statnett har sendt konseptvalgutredning til OED for.

Øivind Askvik i Lede foreslår å kjøre nettet hardere, med større risiko for strømbrudd, for å kunne koble på mer ny produksjon enn det som ellers ville vært mulig. Løvås sier til Energiteknikk at Statnett gradvis har beveget seg i en retning hvor de aksepterer noe mer avbrudd enn de gjorde tidligere, og at de aksepterer å belaste komponenter hardere enn før.


Automatikken styrer nettet
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av nett
Vevig har over 1000 kilometer 22 kV distribusjonsnett og 80 kilometer regionalnett i Gudbrandsdalen, og forsyner 20.000 kunder med strøm, hvorav halvparten er fritidsboliger. Foto: Vevig.

Automatikken styrer nettet
Vevig er det eneste nettselskapet i landet med såkalt selvhelende nett. Feil som oppstår, blir lokalisert og isolert, og nettet rutet om, slik at kunder raskt får tilbake strømmen. Alt dette skjer automatisk.

Tekst: Stein Arne Bakken

D et er andre året at nettselskapet i Gudbrandsdalen har dette systemet for selvopprettende nett i drift.

– Vi har høstet meget gode erfaringer, og regner med at den ekstra investeringen vi måtte gjøre, er spart inn i løpet av to til tre år som følge av reduserte KILE-kostnader, sier driftsleder Tor Lillegård i Vevig.

Lillegård har vært pådriveren for å ta den nye teknologien i bruk. Allerede for 10-12 år siden ivret han for at selskapet skulle gå over datastyrte vern da de gamle skulle byttes ut, og at en større del av nettet skulle utstyres med fjernstyrte brytere.

Dermed var mye av grunnlaget lagt for en slik fremtidsbasert løsning da det i 2020 ble aktuelt for Vevig å investere i et mer moderne Scada-system for overvåkning, innsamling og behandling av data om nettkomponenter.

– Vi ønsket en automatisert Scada-løsning som kunne lokalisere feil ved å «snakke med» de systemene vi ellers hadde, først og frems DSM for driftsstøtte og KIS, som inneholder data om alle våre kunder.


– Dette har gitt oss bedre beslutningsstøtte og redusert våre avbruddkostnader (KILE), sier driftsleder Tor Lillegård, som er stolt over at Vevig er først ut med å ta i bruk et slikt system for selvoppretting av det lokale nettet. Foto: Vevig

Kutte KILE-kostnader

Målet var å oppnå bedre beslutningsstøtte og redusere avbruddkostnader (KILE), påpeker Lillegård.

– Vi så fort at verktøyet FLIR (fault location, isolation, restoration) koblet sammen med Scada-systemet ville kunne hjelpe oss med å redusere nedetid og kostnader.

Ved å ta i bruk denne teknologien, vil vi langt raskere kunne lokalisere feil og seksjonere nettet enn det vi kan gjøre manuelt fra driftssentralen og gjennom vår hjemmevaktordning, sier Lillegård. Han legger til at Vevig har et distribusjonsnett med mange fjernstyrte brytere og alternative innmatinger.

Slik virker systemet

Lillegård gir denne forklaringen på hvordan systemet virker:

Når det for eksempel oppstår overstrøm i nettet som følge av kortslutning, blir det aktuelle vernet koblet ut, samtidig som vernet gir informasjon (kortslutningsverdi) om utkoblingen til Scada-systemet. Verdiene fra vernet og bryteren som er falt ut, blir sendt til DSM-systemet, som vil prøve å merke hvor feilen har oppstått og sende koblingsordre til Scada-systemet, som så kobler brytere automatisk og isolerer feilstedet. DSM ser også om det er mulig å spenningsette nettet bak feilen fra en annen avgang. Også dette blir utført automatisk av Scada-systemet.

Dersom Scada-systemet får beskjed om at det er en jordfeil i nettet, har man ikke de samme mulighetene for å regne ut hvor feilen ligger. Da må systemet prøve seg frem ved å kjøre såkalt roll, det betyr at DMS lager en koblingsordre til Scada-systemet der man starter innkoblingen nærmest avgangen og går trinnvis utover i nettet, seksjon for seksjon. Scada-systemet kobler bryterne automatisk frem til feilstedet er funnet. Når dette er gjort, regner DMS-systemet på om det er mulig å mate inn med strøm på nettet bak feilen, fra en annen avgang.

Dersom det blir installert feilindikatorer i nettet, vil systemet raskere kunne gjenopprette nettet når det oppstår jordfeil,

Gode erfaringer

Etter halvannet års bruk har Vevig høstet gode erfaringer med systemet.

– Vårt personell begynner å bli trygge på funksjonen. Vi opplever at feil blir isolert raskere, og at lokaliseringen av feil treffer bra ved gode kortslutninger. Når driftspersonellet logger på systemet, er seksjoneringen allerede gjort, og det er lettere å få oversikt over avbruddet når det er seksjonert. Når feilen er lokalisert, er halve jobben gjort, oppsummerer Lillegård.

Han forteller at mange finske nettselskap for lengst har tatt i bruk teknologien. Det har også det store nettselskapet i Latvia, som dekker hele landet, mens det er ingen i Sverige, og altså bare Vevig i Norge.

Systemet FLIR er da også utviklet med finsk teknologi, med det norske selskapet Netcontrol som leverandør av løsningen Vevig bruker.


Her er et skjermbilde som viser utkoblingen (hvit strek) overfor Kvam i Gudbrandsdalen som følge av mastefeil. Illustrasjon: Vevig

Frykt for det ukjente

–Hvilke tanker gjør du deg om at Vevig er det eneste norske nettselskapet som har tatt i bruk denne teknologien?

– Det har en god del å gjøre med at store deler av bransjen har en konservativ holdning til å prøve ut noe nytt, fremfor å velge det som er kjent og kjært. Og det er nok en utbredt frykt for å miste kontrollen når man skal stole på automatikken.

Da vi kjøpte dette systemet, tok vi i bruk en teknologi som var kjent. Vi visste at det ville fungere. Dette er ikke noe hokus pokus, fremholder Lillegård.

Bygd inn sikkerhet

– Vi opplever dette som mer sikkert, systemet vil gjøre koblingene på samme måte hver gang, og operatøren kan alltid stoppe eller overstyre systemet. Det er dessuten bygd inn sikkerhet i systemet. Det sjekker alltid bryterinnstillinger, slik at det er likt i DMS og Scada før kobling, og automatikken stopper hvis innstillinger endres. Ved arbeid på avgangen blir dette markert i Scada, og kommandoer blokkeres.

For meg som driftsleder er det viktig at dette er forhåndsprogrammert, at nettet blir gjenopprettet på samme måte; det er algoritmer og programmer som ligger bak. Det er greit å vite at det er lik respons på det samme tingene.

God økonomi

– Noen vil vel vegre seg fordi det koster å ta i bruk en slik teknologi?

– Vi skulle som sagt likevel bytte ut vårt Scada-system til et mer moderne. Det hadde sin pris. Den ekstra investeringen som måtte til for å få den automatiserte løsningen, utgjorde en fjerdedel av denne kostnaden. Dette er ikke et stort beløp i forhold til hva systemet kan spare inn av kostnader til KILE på kort tid.

– Hva gjør dere nå videre fremover?

– I utgangspunktet dekker systemet hele kraftnettet, og det fine er at det kan bygges videre ut. Så langt er det litt over 200 fjernstyrte brytere i vårt 22 KV distribusjonsnett, som for øvrig har i overkant av femti 22kV-avganger. Vi skal anskaffe flere fjernstyrte brytere, slik at det blir mulig med automatisk seksjonering av nettet i enda større grad, for eksempel på lange linjer og i områder med høye KILE-kostnader. I tillegg ønsker vi å installere flere jordfeil- og kortslutningsindikatorer for å bli enda mer treffsikre i seksjoneringen.

Utnytte AMS-målere

Lillegård er også opptatt av å kunne utnytte AMS til å lokalisere feil som ikke løser ut vernene i transformatorstasjonene, for eksempel ved et trefall.

– Signaler fra AMS-målere kan for eksempel analyseres av systemet dersom en kunde har mistet en fase som følge av feil i nettet, eller om de har fått dårlig spenning. Det det som skjer i høyspentnettet, smitter ofte over på lavspenten ute hos strømforbrukerne. Jeg vet ikke svaret på om AMS kan brukes til dette, men det er verd å prøve det ut, sier driftsleder Tor Lillegård i Vevig AS.

Tester ut «selvhelende» distribusjonsnett
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av nett
Det er viktig med rask gjenoppretting av strømforsyningen etter brudd i nettet. Her fra uværet Nina som rammet Vestlandet i 2015. Foto: BKK

Tester ut «selvhelende» distribusjonsnett
BKK gjennomfører et prosjekt for såkalt selvhelende nett. I samarbeid med Siemens har de programmert en logikk som automatisk legger om distribusjonsnett i forbindelse med feil.

Tekst: Stein Arne Bakken

S å langt i det unike prosjektet er det etablert en pilot i Øygarden, og BKK er nå i gang med nok en pilot i Gulen kommune for å få bredere erfaring fra prosjektet. Begge områdene har i hovedsak luftlinjer og er utsatt for mye dårlig vær, og følgelig kan det lettere oppstå feil.

– Prosjektet startet i 2021, men foreløpig har vi bare hatt en eneste feil i det aktuelle nettet i Øygarden som vi har fått testet dette på, nettet har nemlig vært overraskende stabilt, sier Line Bergfjord, leder av pilotprosjektet hos BKK. Hun er porteføljeforvalter for FoU i nettselskapet.

Piloten er del av det Enovastøttede IDE-prosjektet i Smartgrids 2022, der flere nettselskap deltar.

Bergfjord påpeker at de har valgt å starte med forholdvis enkel programmering av logikken, og at de bruker standardkomponenter. En forutsetning er at nettet er utstyret med brytere som kan fjernstyres fra driftssentralen.

– Det dreier seg altså ikke om selvreparerende nett?

– Nei, det blir misvisende siden feilen ikke blir reparert, men man reduserer konsekvensen av feilen. Vi snakker her om forholdvis enkle løsninger for automatisk styring av nettet. Det programmerte systemet finner ut hvor i nettet feilen ligger, og sørger så for omkobling, slik at kunder som ikke trenger å være berørt av feilen, kan få strømmen tilbake.

Innkoblet etter 27 sekunder

Bergfjord forteller at testen i nettet i Øygarden viste at det tok 17 sekunder for systemet å samle inn de nødvendige data for å lokalisere feilen, og ytterligere 10 sekunder før den automatiske omkoblingen var gjort. Totalt 27 sekunder, inkludert noen sikkerhetsmarginer, før kundene i den friske delen av nettet fikk tilbake strømmen.

I det aktuelle nettet er det en transformatorstasjon og tre nettstasjoner med fjernstyrte brytere og indikatorer. Da det oppsto feil mellom to av nettstasjonene, koblet effektbryter med vern ut hele området og alle kundene som var tilknyttet, mistet strømmen.

Da begynte logikken å jobbe, og så snart nok informasjon fra brytere og indikatorer var samlet inn om hva som hadde skjedd, hadde logikken avdekket at feilen var mellom de to bryterne. Da ble bryterne på hver side av feilen automatisk koblet ut, før effektbryter og delingspunktet ble koblet inn, slik at kundene i den «friske» delen av nettet fikk strømmen tilbake, mens montører kunne rykke ut til riktig sted i nettet for å reparere feilen.

– Vi har erfart at det er svært vanskelig å skulle programmere en tilnærmet avbruddsfri løsning, og at logikken fort blir så komplisert at løsningen blir vanskelig å vedlikeholde. Derfor har vi nå testet en enklere og mer driftssikker løsning, som er lettere å bruke i større skala og dermed vil gi mer verdi for både oss og kundene våre, sier Bergfjord.

Mindre KILE-kostnader

Hun legger til feilen kan håndteres på lik måte av operatørene på driftssentralene hos nettselskapene ved hjelp av informasjonen fra feilindikatorene, men at det vil ta noe mer tid. Og spesielt i situasjoner der det oppstår flere feil i nettet samtidig, der noen feil må vente på å bli håndtert. Da vil løsninger for selvhelende nett vil være spesielt nyttig.

– Foreløpig har vi ikke fått testet løsningen i nett der det er veldig høye KILE-kostnader, men det vil bli mer aktuelt når vi har høstet flere erfaringer. Den største gevinsten vil være å få redusert utetid og KILE som følge av at antall berørte kunder raskt reduseres ved en feil.

Kjartan Andersland fra BKK og Torstein Stadheim fra Siemens i gang med testing i forbindelse med idriftsettelse av piloten i Øygarden. Foto: BKK
– Vi snakker her om forholdvis enkle løsninger for automatisk styring av nettet, sier prosjektleder Tine Bergfjord i BKK. Foto: Stein Arne Bakken
Krever fjernstyrte brytere

Bergfjord legger til at det ligger noen begrensninger for å bruke denne automatikken i distribusjonsnettet, fordi det i mindre grad er utstyrt med fjernstyrte brytere, sammenlignet med regionalnettet og sentralnettet.

– Men andelen fjernstyrte brytere i distribusjonsnettet øker. Hvis nettselskapet allerede har fjernstyrte brytere og feilindikatorer i distribusjonsnettet, så skal det ikke så mye til for å kunne lage slike løsninger for selvhelende nett som vi nå tester ut, det krever i hovedsak bare programmering av en forholdvis enkel logikk, sier prosjektleder Line Bergfjord i BKK.


Statnett mener NVEs forslag vil forsinke nettutviklingen. Arkivfoto: Øyvind Zambrano Lie
Frykter forsinkelse
Statnett er sterkt kritisk til NVEs forslag om konseptvalgutredning før konsesjonssøknad sendes.

Tekst: Øyvind Zambrano Lie

N VEs forslag til ny forskrift om energiutredninger har vært på høring.
Statnett er positive til mange av forslagene i høringen. Ett av forslagene liker imidlertid selskapet veldig dårlig, og det er forslaget om å innføre krav om å lage konseptvalgutredning før man kan søke om konsesjon.

«Dette er Statnett svært kritisk til. Vår vurdering er at dette vil forsinke nettutviklingen og påføre nettselskapene en ny og unødvendig byrde. Det bør være opp til nettselskapene å identifisere løsninger og dokumentere behov på en hensiktsmessig måte. For Statnett er områdeplanene verktøyet vi har for å fylle det behovet NVE her tar opp», skriver selskapet i et høringsinnspill som Energiteknikk har sett.

Med dette forslaget oppfatter Statnett at det innføres et nytt element i myndighetsbehandlingen av tiltak i nettet.

«Fra før har vi konsesjonsprosessen. I forslaget beskrives det detaljert hvordan konseptvalgutredninger skal gjøres, og vi oppfatter også at NVE planlegger å kunne føre tilsyn med disse. Statnett mener dette vil medføre mer arbeid og lengre prosesser for nettselskapene og NVE, og vil kunne forsinke tiden det tar å realisere nettforsterkninger. Statnett støtter derfor ikke dette forslaget», skriver selskapet.

BKK skanner hele sitt høyspentnett
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av nett
Et av BKKs nettanlegg blir her laserskannet av helikopter. Det kan fly høyt, 150-300 meter over objektene, når bildene tas. Foto: BKK

BKK skanner hele sitt høyspentnett
Så langt i høst har BKK skannet over halvparten av sine om lag 4000 kilometer med høyspentlinjer, i hovedsak med bruk av helikopter. Målet er å få en detaljert kartlegging av alle komponentene i nettet.

Tekst: Stein Arne Bakken

-P å denne måten får vi inn data som vil gi oss et langt bedre grunnlag for effektiv drift og vedlikehold av kraftnettet vårt. Det vil kunne gi oss betydelige innsparinger, så prosjektet vil være lønnsomt, selv om kostnadene ved en slik kartlegging er store, sier prosjektleder Sigve Eldøy i BKK til Energiteknikk.

Eldøy forteller den omfattende skanningen av alle 11-132 kV luftledninger er resultat av et vedlikeholdsprosjekt som selskapet har gjennomført.

– Vi er spesielt opptatt av at skanningen skal gi oss bedre data og informasjon om plassering av mastepunkter, samt linje- og terrengprofiler som viser ledningenes høyde over bakken.

Dette for å kunne rapportere til Luftfartstilsynet i henhold til de endringer som har skjedd i forskriftene om luftfartshindre.

Nye krav til rapportering

Han legger til at forskriftsendringen blant annet innebærer skjerpede krav til nøyaktighet i innrapporteringen av luftfartshinder. – Videre utvider også forskriften definisjonen av hva som regnes som luftfartshinder, slik at flere objekter i vårt luftnett enn tidligere regnes som rapporteringspliktige, sier han.

– Vi vil også få en detaljert oversikt over skog i linjetraseene, slik at vi kan planlegge hogsten bedre, og legge til rette for å kunne rydde der det er behov for det.

Risikobasert vedlikehold

Eldøy viser til at også andre nettselskap har gjennomført laserskanning av kraftnett, og at de i forkant av prosjektet har hatt kontakt med et par av disse, og fått gode innspill. BKKs prosjekt framstår nok som ganske omfattende, med mange kilometer linjer og store mengder med innsamlede data.

– Vi henter inn enormt mye data vi kan utnytte til en rekke formål, og som gir oss muligheter til å benytte nye og effektive løsninger for drift og vedlikehold av strømnettet, også for å kunne drive et mer risikobasert vedlikehold, påpeker Eldøy.

– Gjennom skanningsprosjektet blir det levert ferdig bearbeidet datasett som kan overføres til våre systemer. Utover det som tidligere er beskrevet, får vi detaljerte opplysninger om oppbygning av konstruksjoner og komponenter i nettet. I forbindelse med skanningen blir det levert bilder av svært god kvalitet som vi vil få nytte av. Gode og nøyaktige data gir oss et langt bedre grunnlag for å ta riktige beslutninger om tiltak og vedlikehold i nettet.

– Skanningen av kraftnettet gir oss en mengde data som vi kan bruke til å effektivisere drift og vedlikehold, sier prosjektleder Sigve Eldøy i BKK. Foto: Stein Arne Bakken
Bildet viser resultatet av laserskanningen av et ryddebelte. Ill: Field Group
Også bruk av droner

Han opplyser at skanningen i all hovedsak skjer med bruk av helikopter, men at det vil bli benyttet droner der det må tas spesielle hensyn, for eksempel til flyforbudssoner eller støy.

Ved utstrakt bruk av droner kreves det nøyaktig GPS-data om plassering av mastepunkter. Når hele ledningsnettet er laserskannet, vil man ha slike eksakte data, slik at BKK i større grad kan bruke droner fremfor helikopter i fremtidige skanninger eller inspeksjoner av nettet.

Det er selskapet Field Group som utfører oppdraget for BKK, mens Helitrans er underleverandør av selve helikopterflygingen. Field Group, som tidligere het KVS Technologies, er totalleverandør innen ubemannet inspeksjon og digitalisering av samfunnskritisk infrastruktur.

Laserskanning blir utført med en høyde på 150-300 meter over anleggene, dessuten flys det raskere enn ved vanlig linjebefaring med helikopter.

Må ta hensyn til støy

– Vi planlegger arbeidet slik at publikum ikke skal påføres unødig støy eller annen ulempe. Fra våre årlige helikopterbefaringer har vi erfart at vi må ta særlige hensyn til dyr på beite, hønseriog kylling farmer, hestesenter og rideskoler. Helikopterselskapet har god oversikt over dette, sier Eldøy.

Eldøy forteller at skanningen var planlagt å starte tidlig i sommer, men at ugunstige værforhold gjorde at arbeidet først kom i gang i starten av august. Selve skanningen vil være avsluttet i løpet av høsten dersom alt går etter planen.

– Så vil det ta noen uker med bearbeiding av data før prosjektet er avsluttet og vi kan gjøre oss nytte av en langt bedre kartlegging av vårt kraftnett enn vi har hatt tidligere, sier prosjektleder Sigve Eldøy i BKK AS.


Kostnadssmell over Fensfjorden
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av nett
Trasé for nye 300 (420) kV sjøkabler over Fensfjorden. Kilde: Statnett

Kostnadssmell over Fensfjorden
De to nye 420 kV sjøkablene til Statnett over Fensfjorden i Nordhordland vil koste mellom 485 og 640 millioner kroner, over dobbelt så mye som tidligere oppgitt.

Tekst: Rasmus Halvorsen

I Statnetts konsesjonssøknad fra juni 2021 ble kostnaden for forbindelsen beregnet til mellom 230 og 300 millioner kroner.

Årsaken til at kostnadsberegningen er mindre presis nå enn i 2021, er den store kompleksiteten i gjennomføringen av prosjektet, i en utfordrende kabeltrase tett på spenningssatt anlegg, opplyser kommunikasjonsrådgiver Eirik Traavik i Statnett.

Økte markedspriser

I et brev til NVE som Energiteknikk har fått innsyn i, forklarer Statnett kostnadsendringen med blant annet den sterke økningen i materiellprisene de siste to årene:

«Statnett vil informere om at markedsprisen for sjøkabler og sjøkabelinstallasjon har økt betydelig etter at konsesjonssøknaden ble innsendt, og oppdatering av planer og estimater etter at tilbudspriser er mottatt har ført til en betydelig økt forventet totalkostnad», skriver Statnett.

Videre i brevet peker Statnett på tre andre forhold som har betydning for prisendringen:

  • Prisene fra det forrige kabelprosjektet i Fensfjorden (bygget av BKK) var ikke kjent for Statnett da konsesjonssøknaden ble sendt, og tilgjengelige referansepriser ved opprinnelig beregning var mangelfulle ettersom denne typen kabler ikke bestilles ofte.
  • Prosjektet er blitt større som følge av økt behov for reservekabel og fiberkabel, og økt behov for sikring av muffeanlegget.
  • Avsetning til byggelånsrente, prisstigning og valuta.
Er i rute

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Traavik er prosjektet i rute.

– Arbeidet ble igangsatt i desember 2022, etter at EPCI-kontrakten (Engineering, Procurement, Construction and Installation red. anm.) ble signert med Nexans Norway AS. Det er gjennomført både sjøbunnsundersøkelser og forberedelser for strekkavlastning i Mongstadskrenten. Videre er arbeidet i gang med å forsterke sjøbunnen med madrasser.

Traavik opplyser at anlegget etter planen skal stå ferdig i desember 2024.

De to sjøkablene vil gå over Fensfjorden i strekning på 7,7 kilometer mellom Mongstad og Iledalsvågen i kommunene Alver, Gulen og Masfjorden.


adv REN
Satser på bærekraft og batteriløsninger
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av nett
Trine Hunderi Sætre (t.v.), ansvarlig for bærekraft og strategi i BKK, og prosjektleder Lisa Nord, viser frem det spesielle bærbare batteriet som er blitt utviklet og anskaffet for utprøving blant montørene i BKK. Foto: Stein Arne Bakken

Satser på bærekraft og batteriløsninger
Montører i BKK får erstattet dieselaggregater med bærbare elektriske batterier. Dette er ett av resultatene av at nettselskapet har gjort bærekraft til et strategisk satsingsområde.

Tekst: Stein Arne Bakken

B KK startet i fjor et eget pilotprosjekt for utvikle og teste bærbare batterier som kan erstatte de fossile aggregatene som deres montører bruker. Så langt er det anskaffet 16 slike mobile batterier.

Dette året er BKK blitt med i et mer omfattende batteriprosjekt, som er støttet av Enova. Det handler om å erstatte større dieselaggregater som brukes for å gi strøm ved utkoblinger i nettet, for eksempel på grunn av vedlikehold.

– Kraftbransjen står for produksjon og overføring av fornybar vannkraft, men vi er likevel ansvarlig for å redusere utslippene som er knyttet til drift og utbygging av våre anlegg, sier Trine Hunderi Sætre, som er ansvarlig for strategi og bærekraft i BKK.

Feie for egen dør

– Vi skal stå i bresjen for elektrifiseringen og overgangen til et fornybart samfunn. Da må vi feie for vår egen dør, dette handler om bransjens troverdighet.

Sætre påpeker på at bærekraftbegrepet for Eviny og BKK har tre dimensjoner; klima og miljø, sosiale forhold og økonomi.

– Dette spenner over et ganske bredt område, og vi har valgt oss to hovedfokus; klimagassutslipp og landskap, arealbruk og biologisk mangfold.

Alt vi gjør, har et fotavtrykk. Når det gjelder utslipp, har vi som nettselskap vært tidlig ute med å ta i bruk SF6-fri teknologi for gassisolerte koblingsanlegg. fossile til elektriske for kjøretøy, redusere utslipp fra innkjøpte varer og tjenester og for øvrig se på hva som kan gjøres av stort og smått, for eksempel redusere utslipp fra helikopterflygning, sier Sætre.

Netto nullutslipp

Hun legger til at Eviny-konsernet har satt ambisiøse klimamål for egen drift; netto null direkte utslipp innen 2027, og for hele verdikjeden innen 2040. Et av målene er at alle kjøretøy skal være elektriske drevne innen 2025.

– Det meste av bilparken går i dag på diesel. Mange av bilene kjører i grisgrendte strøk under alle slags værforhold, noe som stiller høye krav til fremkommelighet. Det må også tas hensyn til beredskap og HMS-krav i avveiningen av ulike behov. Men vi er i full gang med å redusere antallet fossile kjøretøy, flesteparten av personbilene er allerede elektriske, og vi har nylig kjøpt inn flere varebiler, men for større kjøretøy er det utfordrende å finne gode elektriske erstatninger.

Krav til leverandørene

Sætre legger til at BKKs direkte utslipp fra driften skal reduseres drastisk frem mot 2027. I tillegg skal leverandørene påvirkes til å kutte utslipp fra varer og tjenester som nettselskapet kjøper inn.

–Vi skal jobbe med strengere krav til våre leverandører fremover, og etterspørre klimavennlige materialer, utstyr og løsninger. Et konkret initiativ er vi går sammen med andre nettselskaper om å stille krav til miljødokumentasjon for nettkomponenter. Det er viktig at entreprenørene har forutsigbarhet, og at flere nettselskaper følger opp med lignende krav, sier hun.

– Nettvirksomheten legger beslag på mye areal når vi skal bygge kraftlinjer og øvrige anlegg. Norge har forpliktet seg til nye FN-mål om å redde og bevare naturen, og vi må se på hvordan vi som nettselskap skal forholde oss til disse kravene og drive vår virksomhet slik at naturinngrep gjøres på en mest mulig skånsom måte, sier hun.

Batteri på 2,1 kWh

Lisa Nord Hopland er leder for batteriprosjektet i BKK. Hun forteller at de 16 bærbare batteriene er spredt rundt om i forsyningsområdet, og at det vil være aktuelt å anskaffe flere etter hvert som man får erfaringer.

Batteriene er på 2,1 kWh, og blir brukt til ulike verktøy, pumper, blåseutstyr, varmeovner etc. Batteriene kan kobles sammen for å gi større effekt. Montørene blir oppfordret til å ta med seg et dieselaggregat dersom de er usikre på om batteriet har nok strøm.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra montørene som bruker batteriene om at de setter stor pris på at støyen fra dieselaggregatene er borte.

– Neste skritt i pilotprosjektet er å sørge for at også større dieselaggregater blir erstattet med batterier, for eksempel ved planlagte utkoblinger i strømnettet. Vi har i dag batterier som kan fraktes rundt på lastebil og henger, også flere av disse kan kobles sammen, opplyser prosjektleder Lisa Nord Hopland i BKK.


Papir og olje under trafo-lupen
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av nett
Forskerne Henrik Enoksen (t.h.) og Inge Madshaven betrakter et isolasjonsmateriale som «får juling» i aldringslaboratoriet på Gløshaugen. Foto: SINTEF

Papir og olje under trafo-lupen
Norske forskere er internasjonalt i front for å forbedre viktige trafomaterialer.

Tekst: Atle Abelsen

S terkere miljøkrav og tøffere kjøremønster krever ytterligere forskningsløft for at krafttransformatorer skal kunne møte dagens og morgendagens markedskrav, blant annet lave kostnader og effektkjøring.

– Myndighetene krever lavere klima- og miljøavtrykk og bedre sikkerhet, mens kundene krever løsninger som i tillegg til dette også bidrar til effektiv drift med så lave kostnader som mulig. Her lar det seg gjøre å hente marginer gjennom målrettet forskning, sier sjefforsker Lars Lundgaard hos SINTEF Energi AS til Energiteknikk.

– Når investeringene i det elektriske forsyningssystemet kommende år blir omfattende, er det viktig å basere løsninger og innkjøp på høy kompetanse, påpeker han.

Fire prosjekter

Gjennom flere tiår har Lundgaard ledet transformatorforskningen på Gløshaugen. Spesielt arbeidet med aldring av transformatorisolasjon har bidratt til å øke levetidsutnyttelse av transformatorparken og bedre spesifikasjoner av isolasjonssystemer for nye transformatorer

Nå tar en ny generasjon forskere over med nye forskningsprosjekter (Newlift, Spectra og Lipe) i tillegg til Dynaload, som har pågått siden 2022.

– Vi har fått med oss flere av de største brukerne, i tillegg til ledende internasjonal industri, sier Lundgaard.


Inge Madshaven (t.v.), Henrik Enoksen og Camilla Espedal er tre av de fire SINTEF- forskerne som skal drive transformatorforskningen videre på Gløshaugen. Foto: SINTEF
Trykk i viklingene

Det pågående prosjektet Dynaload ledes av forsker Henrik Enoksen. Her studerer forskerne hvordan dynamiske laster påvirker sammenpressing av viklinger og mulig deformasjon av isolasjonsmaterialer.

– Dette kan redusere transformatorens motstandskraft ved eksterne kortslutninger i viklingen på en transformator hos nettselskapet Elvia, der vi måler trykket i viklingene når lasten endres. Vi fikk med oss sensorprodusenten Weidmann i prosjektet, som har utviklet en prototyp for dette, sier Enoksen.

Sammen med temperaturen spiller trykket i viklingene en stor rolle i krympingen av isolasjonen i transformatoren. Weidmann har en spesiell interesse av dette, siden de også er en av verdens største produsenter av isolasjonsmaterialer for transformatorer.

Aldring

– I prosjektet ser vi også på hvordan materialenes egenskaper endres over lang tid og ved ulike forhold. Til dette formålet har vi utrustet en egen aldringslab, forteller Enoksen.

Dynaload har et budsjett på 23 millioner kroner, der industrien bidrar med en tredel og Forskningsrådet med resten. Partnerne i prosjektet er franske EDF, skotske SPEN, Statkraft, Statnett, den slovenske transformatorprodusenten Kolektor Etra og Siemens Energy, i tillegg til nevnte Elvia og Weidmann.

Etablere standarder

I prosjektet Spectra, som ledes av forsker Cedric Lesaint, skal de kartlegge motstandskraften mot aldring for ulike typer papir i viklingsisolasjonen. Det skal bidra til å etablere standarder som dokumenterer aldringsmotstandskraft for isolasjonspapir.

– Standardene for å teste materialer er utilstrekkelige. Det er ujevn kvalitet på materialene som transformatorfabrikantene bruker. Da må vi gå inn og teste materialene selv, sier Lesaint.

Det er bransjeorganisasjonen Fornybar Norge som eier prosjektet, som skal igangsettes i 2024. Foreløpig er deltakerne blant andre Statnett, Elvia, Lede, Glitre Nett, Statkraft og Bane Nor, men Lesaint ser gjerne at flere melder sin interesse.

Prosjektet får et budsjett på cirka åtte millioner kroner, som helfinansieres av industrideltakerne. Prosjektet skal også bidra til utviklingen av nye standarder på området gjennom den internasjonale organisasjonen for høyspentteknologi Cigré.


Forskerne Camilla Espedal (t.v.) og Henrik Enoksen setter opp en rigg som skal teste isolasjonsmateriale i aldringslaboratoriet på Gløshaugen. Foto: SINTEF
Nye isolervæsker

I prosjektene Newlift og Lipe handler det om isolervæsker for transformatorer. Her stilles det krav fra så vel myndigheter som brukere om å erstatte de tradisjonelle petrokjemiske oljene med mer miljøvennlige varianter basert på planteråstoff eller reformering av gass.

Brukerne ønsker også alternativer med bedre egenskaper når det gjelder brannsikkerhet, røykutvikling ved brann, kjøleegenskaper og elektrisk isolasjonsevne. Disse alternativene bør heller ikke være vesentlig dyrere enn de konvensjonelle oljene.

– Propp i markedene

Lars Lundgaard forteller at produsenter av alternative væsker, eller oljer, er svært offensive i markedet.

– De fremhever ulike fordeler ved de nye væskene, mens de som produserer transformatorer, savner gode, standardiserte metoder for å evaluere de funksjonelle egenskaper som kreves av de nye alternativene, sier han.

Dette kaller Lundgaard «en propp i markedene».

– Risikoen ved å benytte nye typer væsker ved høyere spenninger, fra 150 kV og oppover, vurderes som uakseptabelt høy av sluttbrukere. Bedre kunnskap og standarder vil bidra til riktige beslutninger om bruk., sier han.

Termisk modell

Derfor skal Newlift, som ledes av forsker Camilla Espedal, bidra med å utvikle en termisk modell for nye væsker for å beskrive kjølegenskaper og oppførsel ved lave, arktiske temperaturer. De skal også undersøke hvordan nye væsker påvirker aldring av papir, med fokus på dynamiske lastforhold.

I Newlift skal forskerne også studere risikoen for dannelse av bobler i isolasjonen, som kan oppstå ved høye temperaturer og bratte temperaturgradienter når vanndamp presses ut av celluloseisolasjonen. Dette er et katastrofescenario som begrenser overbelastbarhet for en transformator.

Deltakere i dette prosjektet er Statnett, Statkraft, Elvia, Hafslund Eco, Siemens Energy, Kolektor Etra og Nynas. Prosjektet startet i år og har et budsjett på 24 millioner kroner, der Forskningsrådet bidrar med 60 prosent.

Elektrisk holdfasthet

Det siste prosjektet, Lipe, planlegger oppstart i 2024. Her skal Inge Madshaven se på utfordringer med elektrisk holdfasthet, og utvikle gode standarder som beskriver dette.

– Noen væsker tåler for eksempel lynoverspenninger dårligere enn andre, påpeker Lundgaard.

Nye væsker med lovende egenskaper på flere punkter kan ha utfordringer med elektrisk holdfasthet, som er en viktig egenskap. I prosjektet planlegger forskerne både å utvikle bedre forståelse for de fysikalske mekanismer som skaper overslag i væsker, og også bidra til å utvikle nye og bedre teststandarder.

Utilstrekkelige standarder

– Dagens standarder viser ikke alle sider ved holdfastheten til en væske på en tilstrekkelig måte. Det hemmer utvikling og bruk, og skaper usikkerhet og merarbeid for leverandørindustrien, sier Lundgaard.

Han forteller at mange har vist interesse for dette prosjektet, som internasjonale leverandører av transformatorer som Hitachi Energy, Siemens Energy, Royal Smit, internasjonale produsenter av isolasjonsvæsker som M&I Materials, Nynas, Shell, og Ergon i tillegg til sluttbrukere som Statnett, Elvia, Statkraft, Hafslund Eco og Equinor.

For øyeblikket ser prosjektet ut til å oppnå en brukerfinansiering på over 20 millioner kroner. I tillegg kommer det forskerne håper å få i støtte fra Forskningsrådet for å få finansiert doktorarbeid på de mer fundamentale spørsmålene.

Telemark Nett tester nytt system for feildeteksjon
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av nett
Montører fra Telemark Nett monterer GrayHawk. Foto: EB Elektro

Telemark Nett tester nytt system for feildeteksjon
Systemet skal oppdage og lokalisere feilene allerede før de oppstår, og gi et grunnlag for prediktivt vedlikehold.

Tekst: Atle Abelsen

E n ny, finsk teknologi analyserer partielle utladninger og transientene ved nettfeil og lokaliserer feilstedet med 100 meters nøyaktighet. På en ledning som kan være mange kilometer, er faktisk 100 meter ganske nøyaktig. Da vet montørene hvilket spenn eller mastepunkt som har feilen.

Dette er bare en av styrkene til det finske systemet SafeGrid Intelligent Grid System som Telemark Nett AS har testet i sommer. I løpet av høsten skal de installere ytterligere 14 sensorer i tillegg til de tre som allerede er installert.

Trøblete prøvestrekning

– Vi har utstyrt en rundt fire mil lang 22 kV ledning fra Seljord transformatorstasjon nordvestover gjennom Flatdal og Åmotsdalen med 17 sensorer, forteller driftsingeniør Torfinn Heggtveit i Telemark Nett til Energiteknikk.

– På vinteren har vi erfaring med at det kan oppstå en del feil på denne ledningen. Nå er vi spente på om dette feildeteksjonssystemet er bedre enn våre konvensjonelle metoder til å fange opp feilene og fortelle oss hvor de er lokalisert, sier han.

Han forteller at feil ofte oppstår ved trefall eller at vegetasjonen kommer for nær, eller jordoverslag på grunn av fugler eller isolatorer som sprekker.

Stor besparelse

– Dette er en lang ledning i ulendt terreng. Først lokaliserer vi feilen som best vi kan med å kople ut vern suksessivt, deretter går montørene befaring langs linja. Dette kan ta mange timer. Om dette systemet gjør at vi kan gå rett på feilstedet, vil det være en stor besparelse for oss og våre kunder, sier Heggtveit.

Han legger til at de nå skal observere hvordan SafeGrid fungerer gjennom en normalt trøblete vintersesong, før de konkluderer med erfaringene til våren.

På spørsmål om hvorfor de velger SafeGrid, og ikke et av de andre, mer konvensjonelle systemene som finnes på markedet, svarer han:

– Vi har egentlig ikke sett noen liknende. Det finnes sensorer å sette på ledningene, som her, men ikke med et medfølgende analyseverktøy. Her får vi med en kartbase som skal hjelpe oss med å faktisk finne feilen som detekteres, sier han.

Prediktivt vedlikehold

– Den store gevinsten med dette systemet er at det bygger opp under et prediktivt vedlikehold, sier produktansvarlig Jan Remi Nilsen hos EB Elektro AS til Energiteknikk. Det er de som markedsfører SafeGrid i Norge.

Når komponenter er i ferd med å svikte, skaper det transienter på linja. Disse transientene fanges opp av SafeGridsensorene. Spesifikke feil har egne signaturer, som systemet lærer å gjenkjenne ved hjelp av kunstig intelligens og mønstergjenkjenning.

Operatørene på driftssentralen få beskjed om at en komponent er i ferd med å svikte, og kan sende ut montører for å rette feilen eller å bytte komponenten før den havarerer og slår ut systemet.

Rogowskispoler (GrayFox) montert ved mastefotkiosken. Foto: EB Elektro

Rogowskispoler (GrayFox) måler jordstrømmer i transformatorstasjonen. Foto: EB Elektro
Partiell utladning

Når en feil oppstår eller begynner å oppstå, for eksempel overslag på en isolator eller et tre har veltet over ledningen, får man såkalte partielle utladninger og påfølgende transienter. Komponenter som er i ferd med å feile, for eksempel sprukne isolatorer der det oppstår krypstrømmer, vil også generere partielle utladninger. Systemet triangulerer posisjonen til feilen og klassifiserer hva slags type feil det er, basert på hvordan strømmen oppfører seg.

Produktet til SafeGrid skal være det eneste feildeteksjonssystemet på markedet som leser disse transientene for å oppdage og lokalisere felene, eller at noe er i ferd med å skje.

Finner ikke retningen

Nilsen forteller at det finnes andre metoder, som baserer seg på såkalte impedansemodeller og feilpassasje-indikatorer. Med impedansemodellen måles lengden til feilen fra avgangens begynnelse. Men det kan være hvilket som helst sted som har den angitte lengden i nettet. Avhengig av utforming, kan man da ha mange potensielle feilsteder.

De kan da bruke dette i kombinasjon med feilpassasjeindikatorer, som kun sier noe om i hvilken retning feilen ligger i. På denne måten kan de oppnå god nøyaktighet også med å kombinere disse to systemene.

Men impedansemodellen er ikke egnet på høyohmige feil. Da har løsningen ifølge Nilsen begrenset verdi. Utover dette, fører økt desentral energiproduksjon (vindturbiner, solceller, små vannkraftturbiner) til at strømflyten i nettet i økende grad kan endre retning. Dette kan føre til at feilpassasje-indikatorene indikerer i motsatt retning av hvor feilen ligger, ifølge Nilsen.

Rogowski

Selve sensoren bygger på en såkalt rogowskispole. Denne spolen har fordelen ved at den kan bygges som en åpen sløyfe, slik at det er enkelt å installere sensoren uten å kople ut strømmen i ledningen (AUS – arbeid under spenning). En annen fordel med rogowski-designen er at denne spolen er spesielt rask til å fange opp transienter i ledningen.

SafeGrid baserer seg på to typer sensorer. GrayFox er ment for montasje på kabel og ledning, og benytter åpne rogowskispoler rundt lederne. Den andre, GrayHawk, er ment for montasje i mast og har ingen tilkobling mot lederen. Den føler på magnetfeltet fra lederne og monteres én til halvannen meter under linja.

Kunstig intelligens

Ved hjelp av en sentral database og anonymiserte driftsdata fra kundene, vil SafeGrid-systemet bruke kunstig intelligens med maskinlæring og mønstergjenkjenning for å trene opp systemet til å bli enda mer presist og raskt.

Sensorene kan benyttes på alle spenningsnivåer i regionalnettet opp til 250 kV. Ifølge Nilsen jobber de med å sertifisere teknologien også på spenningsnivåer opp til 420 kV.

– Målet er å ha et system som kan dekke alle spenningsnivåer. Men det er nå først og fremst i distribusjonsnettet at behovet er størst, påpeker han.

På fire kontinenter

Nilsen forteller at den første programvaren med tilhørende sensorer ble installert hos et finsk nettselskap allerede i 2019. I dag er det 25 finske nettselskaper som benytter systemet, mange med full dekning av sensorer på alle sine avganger. I tillegg har de nå levert systemer og utplassert over 1000 sensorer til over 40 nettselskaper over hele verden.

I Norge er Telemark Nett de første til å ta det i bruk, men SafeGrid-representanten forteller at de er i dialog med ytterligere 25 nettselskaper og har hatt møter med 15 av dem.

Både GrayHawk (bildet) og GrayFox kan monteres uten at spenningen slås av (AUS). Foto: EB Elektro

Abonnementsansvarlig
ElektroMedia AS har knyttet til seg Per Jensen som abonnementsansvarlig. En av hans viktigste oppgaver blir å selge abonnementsavtaler og såkalte utvidete bedriftsabonnementer.
Per Jensen er i gang som abonnementsansvarlig for utgiverselskapet ElektroMedia.

J ensen skal dessuten bidra til at abonnentene, også som digitale brukere, blir godt ivaretatt ved at det er gode driftsrutiner. Det innebærer oppfølging av Akershus Reklame Team AS, som før sommeren overtok som abonnementsdrifter. Han har også ansvaret for salgskampanjer.

Jensen har en meget solid bakgrunn innenfor salg og markedsføring fra media- og forlagsvirksomhet. Han var sentral i oppbyggingen av Findexa, tidligere Telenor Media, som nå heter Eniro AB, og har også vært salgsdirektør i Økonomisk Rapport og IT Media. På hele 1900-tallet hadde han en rekke lederstillinger i Telenor Media, blant annet med ansvaret for Gule Sider, Ditt Distrikt og Bedriftskatalogen.

Fra 2015 til 2019 var Per Jensen daglig leder i Media Digital AS, som skiftet navn til Medievekst, der han fortsatte som forretningsutvikler. Selskapet gikk konkurs i mai i år, og Jensen driver nå sitt eget firma, Norsk Media Utvikling, som leier ut salgskompetanse.

– Energiteknikk har opparbeidet seg et godt rennommé som fagblad og nettavis for den solide og fremtidsrettede energibransjen, og har et betydelig abonnementspotensial. Jeg gleder meg til å bli nærmere kjent med bransjen og til å gå løs på utfordringen med å skaffe Energiteknikk flere abonnenter, sier Jensen.

– Vi er meget godt fornøyd med å få Per Jensen med på laget. Fra før av har vi en meget dyktig annonseansvarlig i Arne Aardalsbakke, så nå har utgiverselskapet ElektroMedia styrket seg kraftig på salgssiden, sier publisher Stein Arne Bakken.

adv El-tjeneste
adv Spirax EasiHeat
Drammen størst på sjøvarme
Fjernvarme

Petter Andal Sørby fra Drammen Fjernvarme har lagt hovedføringen til den nye helsebydelen på Brakerøya. Foto: Nikolai H Moskvil

Drammen størst på sjøvarme
Fem store varmepumper i to adskilte anlegg med tverrgående rør skal løfte sjøvarmen opp fra Drammensfjorden og inn i byens fjernvarmenett. Nå tredobler Drammen Fjernvarme kapasiteten ved hjelp av fjordens naturlige varmelager.

Tekst: Morten Velestand

D rammen har lenge vært stor på sjøvannbasert fjernvarme. Nå får byen et av Europas største anlegg. Drammen Fjernvarmes nye energisentral på Brakerøya blir Norges største sjøvannbaserte varmepumpesentral.

Hittil har man hatt tre sjøvarmepumper. I sommer kom det to til pluss sirkulasjonspumper, og det er mildt sagt et stort prosjekt. De største delene veide 40 tonn.

Det trengtes 14 trailere for å få alt opp fra Friotherm i Østerrike, en ledende leverandør av store høytemperaturpumper for industrianlegg.

Ferdig montert veier hver varmepumpe 100 tonn, er 4,6 meter høy, 5 meter bred og 12 meter lang.

– Med fem varmepumper og to kjølemaskiner blir dette Norges største varmepumpeanlegg, med størst varmepumpeeffekt lokalisert på ett og samme sted, sier John Vincent Haugen, administrerende direktør i Drammen Fjernvarme.

Kjempebygg

Dagens varmepumper har en effekt på 4,3 MW per pumpe med egen sjøledning til den gamle energisentralen. De nye varmepumpene mer enn dobler effekten til 9 MW per pumpe. Sammen med kjølemaskiner gir dette 20 MW ny produksjonskapasitet.

Utvidelsen krever en ny energisentral som blant annet skal serve Helse Sør-Øst RHF (regionalt helseforetak) sitt nye store sykehuskompleks, i dag et av Norges største byggeprosjekter. Innvielsen er planlagt til 2025.

Varmepumpene skal bidra med både varme og kjøling til den tilhørende helseparken med mange store bygg, men også til resten av byen.

Tverrgående kobling

Nå er sjøledning nummer to lagt ut. Også den er 800 meter lang og skal pumpe vann fra 30 meters dyp. De to anleggene integreres med hverandre for størst mulig fleksibilitet.

De kan driftes sammen som ett felles anlegg med en total effekt opp mot 33 MW. Hvert anlegg skal også kunne kjøres individuelt og uavhengig av det andre.

– Det blir en tverrgående ledning mellom det gamle og nye sjøvannsinntaket så anleggene kan brukes om hverandre. Alt skal kobles sammen så vi kan kjøre på kryss og tvers, sier John Vincent Haugen.

– Utfordringen er selvsagt å ikke bygge for komplekst, men vi klarer dette. Fleksibilitet er bra.

Sjøvarme til alle

Alt skal være ferdig i løpet av 2024, da den totale kapasiteten blir rundt 85 MW termisk effekt. Varmen skal også ut i hovednettet, en grunnleggende hverdagsnytte som ofte glemmes bort i alt det nye som skjer på Brakerøya. Det 27 kilometer lange hovednettet har 300 kundesentraler.

– Varmepumpeanlegget skal levere fjernvarme og fjernkjøling til hele Drammen, sier John Vincent Haugen.

– Byen vokser og befinner seg midt oppe i et taktskifte, så utvidelsen av sjøvannanlegget er en del av våre forberedelser for hele Drammen. Mange næringsbygg vil kreve både varme og kjøling.

Investeringen møter også målet til energikommisjonen med å frigjøre kapasitet i kraftnettet, påpeker John Vincent Haugen.

– Halvparten av elektrisitetsbruken i bygninger går til oppvarming. Fjernvarme vil erstatte dette med lokal overskuddsenergi fra Drammensfjorden.

Undervanns energilager

Varmen hentes fra dypet i Drammensfjorden, som takket være isbreenes utgraving for noen tusen år siden ble ideell som varmelager. En grunn og smal terskel ved Svelvik danner et undervannsbasseng som da blir Drammen Fjernvarmes varmelager. På det meste vil 23 MW varme tas fra fjorden.

– Temperaturene på det vannet som hentes opp blir veldig stabile, rundt 8–9 grader, også om vinteren. Vannet har en temperaturforsinkelse på cirka et halvt år i forhold til lufttemperaturen, sier Johan Grinrød i konsulentselskapet Norsk Energi, som har ansvaret for prosjektering, byggeledelse og idriftsettelse av det nye anlegget.

– Dette er et betydelig mer effektivt og rimeligere energilager enn for eksempel bergvarme, som ofte benyttes i mindre varmepumpeanlegg.

En kondensator heises forsiktig på plass på Brakerøya i Drammen. Foto: Drammen Fjernvarme
Johan Grinrød, spesialrådgiver i Norsk Energi. Foto: Norsk Energi

De nye varmepumpene får 9 MW effekt per pumpe. Elektromotoren leveres av ABB. Foto: Nikolai H Moskvil
Vannmiljøet intakt

Vel oppe på land heves temperaturen ved hjelp av varmepumpene. Varmen sendes ut i fjernvarmenettet mens sjøvannet kjøles ned fire grader før det returneres til fjorden.

Utløpet ligger på 15 meters dyp i munningen av Drammenselva. I følge miljøundersøkelser utført av Norsk institutt for vannforskning (NIVA), vil overflatelaget i elvemunningen ikke bli påvirket, forutsatt at de to utløpene separeres med minst 50 meters avstand.

Også Oslofjord Varme

Fjernvarmeutbyggingen i Drammen startet allerede i 1984. Siden 2002 har man på vestsiden av Drammenselva også et separat distribusjonsanlegg med en biokjel for trepellets på 8 MW grunnlast og en spisslast på 16 MW.

I dag er Drammen Fjernvarme eid 50/50 av Å Energi (der Drammen kommune har 25 prosent) og et konsortium bestående av investeringsselskapene Infranode (42,5), Mirova (42,5) og Norges største pensjonsselskap KLP (15).

Konsortiet eier også Oslofjord Varme som har bygget opp sjøvannbasert fjernvarme og -kjøling i Sandvika og på Fornebu, før Drammen. Allerede i begynnelsen av 2000-tallet ble Oslofjord Varme indirekte deleier i Drammen Fjernvarme, på den tiden gjennom Fortum.

Selskapenes felles sjøvarmekompetanse har derfor vokst frem over lang tid. Blant annet er de store væske-til-vannpumpene av samme type både på Brakerøya og Fornebu.

Kystens varmeressurs

– Sjøvarme er en veldig gunstig teknologi for store anlegg. Det er bare å legge ut rørene, hente inn store mengder sjøvann, ta ut den varmen som ligger der naturlig og slippe vannet tilbake, sier Johan Grinrød.

Sjøvarme til varmepumper er dessuten en veldig effektiv måte å produsere kjøling på ettersom varmepumper også har en kald side. Samtidig kan en del av overskuddsvarmen fra byggene gjenvinnes i fjernvarmesystemet.

– Kjøling er en viktig del av sjøvarmesystemets økonomi, og har samtidig positiv effekt på bærekraft og energieffektivitet, sier Johan Grinrød.

John Vincent Haugen, daglig leder i Drammen Fjernvarme. Foto: Drammen Fjernvarme

Nødaggregater med sjøvarme hjelper strømnettet
Drammen Fjernvarmes nye energisentral blir et opplevelsessenter for sambruk av termisk og elektrisk energi. Sjøvarmen og strømnettet skal samkjøres ved hjelp av en unik oppsetning nødaggregater.

Å Energi og Drammen Fjernvarme bygger hver sin energisentral ved siden av hverandre. Man kan da utnytte mange felles og integrerte funksjoner mellom den termiske sjøvarmen og elektrisk energi.

Blant annet kan sykehusområdets eget 22 kV-nett ved krise settes i øydrift ved hjelp av tre meget spesielle nødaggregater på totalt 7,5 MW. Disse skal kompletteres med en 3 MW batteripakke, og man får et nødstrømsystem med en reaksjonstid under 0,5 sekund.

Jevner ut kraftbalansen

I hverdagen skal nødaggregatene kunne startes som effektavlastning for Glitre Nett sitt distribusjonsnett.

– Ved å drifte nødstrømsaggregatene cirka tusen timer i løpet av en vinter, kan de jevne ut effektuttaket til sykehuset betydelig, sier Johan Grinrød i Norsk Energi.

Ved å utnytte den termiske og elektriske energien fra nødstrømsaggregatene, får sykehuset «nødenergi» istedenfor kun nødstrøm. Den totale virkningsgraden kommer opp i over 80 prosent, jevnt fordelt på strøm og varme.

Kritisk infrastruktur

I tillegg skal aggregatenes tre generatorer levere 90 graders overskuddsvarme til fjernvarmenettet, og bidra med nødvarme til sykehuset hvis varmeleveransene fra utsiden stopper opp. Den termiske effekten ligger rundt 7 MW.

Med fornybar bioenergi som brensel kan det lett forsvares, mener Gisle Hegstad i Å Energi, som har designet mye av systemets tekniske struktur. Å Energi har fått støtte fra Enova, som gjerne ser at energisentralen blir et visningsanlegg for bransjen.

Sjøvarmen er en viktig del av løsningen. Nødaggregatene skal holdes varme og startklare ved hjelp varmesentralens varmepumper vegg i vegg, en funksjon det vanligvis kun brukes strøm til.


Sjøvarmen brukes direkte
Fjernvarme er nyttig for det lokale strømnettet. Balansen mot elmarkedet er derimot ingen selvfølgelighet. I Drammen følger sjøvarmen byens varmebehov uten omveier.

Generelt øker elektriske varmepumper i fjernvarmenettet energisystemets fleksibilitet ved å jevne ut effekttoppene i kraftsystemet. Hver kWh strøm blir til tre kWh total energi.

I en del fjernvarmenett kan en fleksibel utjevning mellom strøm og varme skje ved å balansere varmeforbruket mellom ulike energikilder eller energilager. Da kan strømforbruket reduseres ved hjelp av prissignaler i kraftmarkedet. Man kan for eksempel ha utkoblingsbare tariffer, som i praksis betyr elkjeler som raskt kan stenges ned når strømprisene blir for høye.

Drammen Fjernvarme har derimot ikke akkumulatortank eller andre lagringsmuligheter. Energien må frem når behovet er tilstede, og man kan ikke velge å produsere varme selv om spotprisen på Nord Pool blir høyere.

De elkjeler Drammen Fjernvarme har, står som frittstående kjeler i områder uten fjernvarmenett. Også disse må produsere når behovet er til stede, uavhengig av strømprisen.

Det betyr allikevel at varmepumpene i Drammen bidrar til byens nettkapasitet. Oppvarmingen bruker mye mindre energi enn den ellers ville gjort. Nå kommer kun en tredjedel fra strømnettet og to deler fra omgivelsesvarmen, som i Drammen betyr sjøvarme.


Vil eksportere varme og kjøling fra Filipstad
Fjernvarme

Filipstad grenser til Aker Brygge i øst og Frogner i nord. Foto: Kjetil Ree/Wikimedia Commons

Vil eksportere varme og kjøling fra Filipstad
En felles energisentral med lokal sjøvannsvarmepumpe og eksport av både varme og kjøling anbefales som energikonsept når Filipstad i Oslo skal utvikles.

Tekst: Rasmus Halvorsen

D et kommer frem i en konseptutredning som Hafslund Oslo Celsio og Elvia har laget, med hjelp fra Multiconsult, eiendom- og byfornyelsesetaten, klimaetaten og grunneierne (Bane NOR Eiendom og Oslo Havn).

Områdeplan for Filipstad ble vedtatt i 2020, og målet er at Filipstad skal utvikles til et attraktivt byområde der det kan komme et sted mellom 2200 og 3000 boliger og ca. 462.000 kvadratmeter bygningsmasse.

Nullvisjon

Oslo kommune legger stor vekt på miljø i forbindelse med utvikling av energisystemet i byen. Blant annet har de vedtatt at en større andel av energien skal produseres lokalt, og at ulike energiløsninger skal utfylle og avlaste hverandre. Gjennom Oslo kommunes fjordbyplan er det satt føringer om at Filipstad skal utvikles med en nullvisjon for energibruk med balanse i stasjonært energibruk og lokal energitilgang.

Energisystemet skal også muliggjøre en vesentlig effektreduksjon i kraftsystemet.

Fem ulike energikonsepter

I utredningen ble fem ulike energikonsepter pluss et referansekonsept vurdert. Felles for konseptene er at de inkluderer lokal el-produksjon fra solceller. Det gjelder følgende prosjekter:

  • Referansekonsept med fjernvarme og lokale kjølemaskiner, uten eksport (termisk)
  • Sjøvannsvarmepumpe, uten eksport (termisk)
  • «Energi-ring», lokale varmepumper, uten eksport (termisk)
  • Sjøvannsvarmepumpe, eksport av kjøling
  • Sjøvannsvarmepumpe og absorpsjonskjøling, eksport av kjøling
  • Sjøvannsvarmepumpe, eksport av kjøling og varme

Konseptene ble vurdert ut ifra tre ulike kriterier, henholdsvis klimafotavtrykk, gjennomførbarhet og elektrisk effektreduksjon.


Slik kan Filipstad bli seende ut når den er ferdig utbygget en gang i fremtiden. Illustrasjon: Oslo kommune
Iren Aanonsen i Hafslund Oslo Celsio. Foto: Hafslund Oslo Celsio
Spisse effekttopper

Filipstad beregnes i rapporten å få et elspesifikt behov på 26,4 GWh/år, et totalt varmebehov på 25,1 GWh/år og et totalt kjølebehov på 14,5 GWh/år.

Effektbehovet viser at Fillipstad trenger 15,6 MW til kjøling, nesten på høyde med effektbehovet for varme (17,4 MW), til tross for at totalt kjølebehov over året kun er drøyt halvparten av varmebehovet. Årsaken til dette er at kjøling har lavere grunnlast og betydelig spissere effekttopper enn varme.

For elspesifikt behov er det derimot forutsatt at lastprofilene er nokså like fra døgn til døgn over året, med lavere variasjoner enn forvarme og kjøling som påvirkes av utetemperatur. Det gir forholdsvis lavt elspesifikt effektbehov, kun 9,6 MW, sammenliknet med varme og kjøling.

Frikjøling

Forretningsutvikler og leder for kjøling i Hafslund Oslo Celsio, Iren Aanonsen, sier de har funnet konseptet som kommer best ut i henhold til de tre kriteriene.

– Konklusjonen fra studien er at beste løsning, vurdert ut fra klimafotavtrykk, gjennomførbarhet og avlastning på kraftnettet, er etablering av en felles energisentral med varmepumpe som bruker sjøen som kilde, og sikrer stor grad av frikjøling, og som eksporterer varme og kjøling ut fra Filipstad til resten av Indre by.

Stort kundegrunnlag

I konseptutredningen legges det vekt på at anbefalt konsept kommer best ut på klimagassberegninger, at det har et stort kundegrunnlag fra dag én, og at konseptet vil bidra til betydelig effektavlastning for Oslo by.

– I tillegg trekker studien frem hvor viktig det er å fastsette konsept for energiløsning for et område på et tidlig stadium, slik at premisser for å lykkes med et fremtidsrettet konsept, kan legges helt fra starten i utviklingen av området, sier Aanonsen.

Hun forteller videre at Filipstad skal utvikles frem i tid, og at det vil ta flere år før det står ferdig.

HAV eiendom har meddelt til pressen at de ønsker å sette spaden i jorda i 2026. Sannsynligvis vil nok området utvikles over flere tiår fra ca. 2030 til 2040/50.


Fjorden varmer vikingbygda
Fjernvarme

Fjordvarmens nærmeste kunde er vikingnaustet Sagastad. Det flere hundre meter lange inntaksrøret kommer inn til samme kai. Foto: Ruben Soltvedt

Fjorden varmer vikingbygda
Uten langsiktige incitamenter blir sjøvarmens kunder kortsiktige, mener Magne Hjelle i Fjordvarme AS. Økonomien i samfunnet rundt er den største trusselen mot felleseid fjernvarme. På Nordfjordeid har kommunen bygget opp et termisk kongerike i skyggen av energipolitikken.

Tekst: Morten Valestrand

D et var lenge snakk om sjøvarme i Selje sentrum noen kulingkast lengre vest, men til slutt måtte idealistene gi opp. Kundemassen ble for liten, og bergborerne vant. Byggeierne valgte egne rør fra private brønner fremfor et felles nett med vannbåret varme fra fjorden.

I dag krever fjordvarmekonseptet kunder med økonomisk tålmodighet, kommuner med ekstraressurser og incitamenter fra høyere hold i energipolitikken. Sånt er det mangel på, og dermed fikk enda et sjøvarmeprosjekt langs kysten seg et skudd for baugen.

Fornybar sjøvarme

Det ble vanskelig å finne økonomi i Selje-prosjektet, forteller Magne Hjelle, daglig leder i Fjordvarme AS. Det er allikevel ikke konseptet det er noe feil med, mener han. Til det har den fornybare fjordvarmen for mange fordeler for brukerne, som varmekundene lengre inn i Nordfjorden kalles.

– Dette er et spleiselag til selvkost, et samfunnsprosjekt som kommunen har tatt initiativ til uten annet økonomisk formål enn at driften skal gå rundt. Med denne modellen sparer de store varmebrukerne mye, sier Magne Hjelle.

Fjernvarme med nærhet

Fjordvarme AS hører hjemme på Nordfjordeid i Stad kommune, som uttales «statt» og er en kjendis i værmeldingens stormvarsling. Der varmer fjorden opp 105.000 kvadratmeter gulvareal, blant annet til 15 næringsbygg, 15 offentlige bygg og 25 boliganlegg med totalt 121 boenheter.

Tettstedet har ni kilometer med rør. Den totale installerte effekten ligger på rundt 4 MW, som på årsbasis gir 13 GWh varme og 2 GWh frikjøling. For systemet er varmefaktoren 3, og opp mot 4 for enkelte varmepumpeanlegg. Et strømforbruk på 1 kWh gir da 3 eller 4 kWh ganger så mye energi tilbake, men da som vannbåret varme.

Usynlige kostnader

Byggene har egne driftssentraler, og halvparten har også kjøling. Temperaturheving og høyere trykk skjer i væske/ vann-varmepumpene lengre ut i nettet hos kundene. Mot strømmen går kunstgressbanen i idrettsparken som holder plusstemperatur året rundt ved hjelp av et nett av tynne rør under dekket – uten varmepumpe. Der sirkulerer det 8–12 grader varme fjordvannet rundt til nesten usynlige kostnader.

Inntaksledningen ligger på 40 meters dyp, cirka 500 meter fra land. Energien overføres fra sjøvann til distribusjonsnettets ferskvann ved hjelp av varmeveksling i vekslerhuset, som ligger i sjøkanten ved siden av vikingsenteret Sagastad.

Paul Rune Ingebrigtsen, energirådgiver i Nordplan, og daglig leder Magne Hjelle i Fjordvarme AS ved siden av varmevekslingens hus. Foto: Øystein Torheim

Vikingsenteret og vekslerhuset. Fra sjøkanten distribueres fjordvarmen videre til Nordfjordeid sentrum. Foto: Ruben Soltvedt
Varmer vikingskipet

Hvert år kommer cirka 50.000 besøkere til Nordfjordeid med cruiseskip. Mange tar en runde i Sagastad, og dermed også i den usynlige fjordvarmens rike. Noe av det første de får øye på er vekslerhuset, som oftest uten å vite hva det er.

Det er tegnet av professor i arkitektur Arild Wåge i Nordplan, det nordre Vestlandets største arkitekt- og konsulentselskap som siden en tid tilbake eier Fjordvarme AS. Wåge har også tegnet Sagastad, som har fått formen av gravhaugen lengre inn på land.

Det var der oppe i lia man i 1874 fant restene etter verdens største vikingskip, Myklebustskipet, som på 800-tallet hadde tilhørt kong Audbjørn av Fjordane.

Det kombinerte kunnskapssenteret og vikingnaustet er derfor rimelig stort. De spesialdesignede energiløsningene tar utgangspunkt i fjordvarmen fra vekslerhuset på kaien utenfor, kombinert med solceller på taket. Ventilasjonen har integrert befuktning som sørger for rett luftfuktighet til treskipet.

Fjordvarmens kunnskap

Fjordvarmen hadde premiere på Nordfjordeid i 2004 etter at sykehusets store varmebehov havnet hos kommunens tekniske etat, der Magne Hjelle var teknisk sjef. Sjøvarme via varmepumper var en velkjent teknologi, så utfordringen lå i finansieringen og den tekniske designen.

Magne Hjelle ble prosjektleder og tok senere jobben som daglig leder i det da kommunale selskapet Fjordvarme. Selve anlegget eies fremdeles av kommunen via Stad Fjordvarme KF, mens all drift og utvikling skjer i det nå privateide Fjordvarme AS. Sykehuset på Nordfjord er fremdeles Norges mest energieffektive.

Fjordvarme AS tar også rådgivende avstikkere opp og ned langs kysten. Både Ulsteinvik, Førde, Sogndal og andre plasser har etablert fjordfjernvarme med Nordfjord-stempel. I Stad Næringspark henter man opp varmen ved hjelp av en stor kollektor, en nedsenket rørvarmeveksler.

Under overflaten

Femti mil lenger øst og litt sørover bygges de nasjonale energistrategiene opp, stort sett uten en tanke på sjøvarmen. I 2012 boblet den nesten opp til overflaten da Energiutredningen (NOU 2012:9) påpekte at «mange norske byer har fjernvarmenett i nærheten av fjord og hav».

Temperaturforholdene var dessuten «relativt gode, også langt mot nord,» noterte man. Innsikten hadde man hentet fra NVE-rapporten Energi fra overflatevann i Norge, kartlegging av økonomisk potensial, skrevet av NGI og COWI året før. Nå er «overflatevann» mer enn sjø og fjord, men energien er like termisk i en innsjø, og væsketil- vann-prinsippet gjelder både høyt og lavt.

Tankevekkende TWh-tall

Rapporten ble derfor en energipolitisk bombe som fremdeles blåser hatten av den som lar tallene synke inn:

«Det totale potensialet for overflatevann er beregnet til 15,6 TWh. Det er 29 prosent av landets antatte årlige energibehov til oppvarming og kjøling,» skrev NGI, før de konkluderte enda mer oppsiktsvekkende:

«Ved å etablere fjernvarmesystemer tilknyttet sjøvannsbaserte varmepumpeanlegg vil det totale potensialet øke til 20,8 TWh. Varmepumper som utnytter overflatevann kan da dekke 39 prosent av landets oppvarmings- og kjølebehov.»

Rapporten er fremdeles tilgjengelig på NVEs nettside. I energipolitikken er den for lengst glemt.

Det rekonstruerte Myklebustskipet får rett temperatur året rundt takket være sjøvarmen fra fjorden. Foto: Sagastad vikingsenter
Nordfjordeid har hatt fjordvarme siden 2000-tallet. Da gjorde kommunen valget å satse på varmenett med spleiselag og fellesskap. Foto: Nordfjording/Wikimedia Commons

Fjernvarmenettet i Nordfjordeid er uten konsesjon, og bygget opp av kommunen på samme måte som annen infrastruktur. Illustrasjon: Fjordvarme AS
Fellesskap utfordres

I den senere tid har flere ting påvirket fjordvarmekonseptet negativt. Koronapandemien, de tidligere strømprisene og renteoppgangen har gitt en stadig strøm av kostnadsøkninger. På grunn av økonomien tvinges i dag småkommuner langs kysten til å støtte Selje-modellen, istedenfor å ta vare på sjøens energi.

– Flere viktige ytre faktorer har endret seg, og utbyggingskostnaden er blitt høyere. Det blir ekstra belastende for prosjekter som baseres på felles infrastruktur, mener Magne Hjelle.

– Byggeiere vil da kun ta kostnader som går direkte på bygget. De finner ingen grunn til å være å betale for en felles infrastruktur.

Også styret i Fjordvarme AS så seg sist høst nødt til å øke driftsgebyret for 2023 med 25 prosent. Hele spleiselaget må også bruke mindre vann- og strøm, hvis ikke venter høyere avgift til dem som ikke oppfyller kravene i avtalen.

Kommunens ansvar?

Spørsmålet er hvor mye en kommune skal legge seg opp i en slik utvikling. Magne Hjelle mener at fjordvarme bør være som annen infrastruktur. Energien ligger jo der, like nedenfor kaikanten, men det er nettet som er bøygen.

– Fjernvarmeselskaper med konsesjon klarer slik utbygging selv. Ute på bygda der ingen har konsesjon, må kommunene gjøre jobben. Ingen andre kan begynne å legge rør ned til fjorden, gjennom veier og gater og forbi andre eiendommer, sier Magne Hjelle.

Et problem er at mange kommuner ikke ser det som sin oppgave å sørge for rimelig og miljøvennlig energi til sine innbyggere og det lokale næringslivet, påpeker Øyvind Heimset Larsen, forsker på forskningsinstituttet Vestlandsforskning. Det kan undergrave hele fellesskapsforståelsen.

Varmevekslerne i vekslerhuset tar imot energien fra sjøvannet og sender den videre gjennom ferskvannsnettet til varmepumpene som finnes lengre opp i sentrum. Foto: Fjordvarme AS
Styr utbyggingen

En initial utbygging krever likevel investeringer som private bedrifter ikke ser seg tjent med. Den typen prosjektering må være det offentliges ansvar, mener Øyvind Heimset Larsen. I skriften Korleis vinne lokalsamfunnets aksept for produksjon av energi frå vasskraft og fjordvarme? har han blant annet fordypet seg i den konsesjonsløse sjøvarmens utfordringer (Fjordantologien 2022, Universitetsforlaget).

Det bør derfor opprettes et offentlig styrt utbyggingsselskap som kommunen kan selge seg ut av når driften er i gang, slik Stad kommune er et godt eksempel på. Helt fra start, den gangen som Eid, har strategien vært å gå ut av selve driften når tiden var moden.

Lav risiko

Inngangskostnaden kan se stor ut, men den økonomiske risikoen er svært liten, mener Magne Hjelle. Drift og vedlikehold kan planlegges – og så mye mer er det ikke. Det gir stor driftssikkerhet og stabile leveranser.

– Anlegget på Nordfjordeid har gått uten nevneverdige problemer i snart tjue år. Så hvis en kommune klarer å få til et spleiselag, vil det gi veldig gode forhold på sikt, sier Magne Hjelle.

– En felles infrastruktur skaper større prosjekter som gir flere fordeler. Det kan løfte opp en helt fornybar energiform som få vet finnes, selv om potensialet er veldig stort.


Tester varmelager i fjell
Fjernvarme

Først må det søkes etter kabler, før boringen kan sette i gang. Fra venstre: Martin Stordalmo og anleggsleder Håvard Grandetrø i Båsum boring, Magnus Woll Bjartnes prosjektutvikler i Statkraft Varme AS og rådgiver i Asplan Viak Johanne Stålberg. Foto: Mona Kvåle

Tester varmelager i fjell
I den nye bydelen Nyhavna i Trondheim undersøker Statkraft Varme om fjellet egner seg for sesonglagring av varme.

Tekst: Mona Kvåle

D et ligger høyspentkabler i bakken, og vi må først forsikre oss om at vi ikke treffer noen av dem når vi skal i gang med boringen, forklarer Magnus Woll Bjartnes, prosjektutvikler i Statkraft Varme AS.

Et par steinkast unna er anleggsleder Håvard Grandetrø og Martin Stordalmo i Båsum boring i full gang med måleutstyret.

– Dette her er et stort prosjekt. Vi skal bore fem testbrønner på 250 meters dybde, forteller Grandetrø.

Ny klimanøytral bydel

Det gamle industriområdet Nyhavna i Trondheim skal forvandles til en ny bydel uten utslipp, i et livsløpsperspektiv. Det har byens politikere vedtatt.

– Dette prosjektet kan være med å sørge for at Nyhavna når de vedtatte klimamålene. Berget vil fungere som et batteri, men i motsetning til strøm, er det vann som skal transportere energien, sier prosjektlederen i Statkraft Varme.

Overskudd av varme

Bakgrunnen for prosjektet er at Statkraft Varmes fjernvarmesystem om sommeren har et overskudd av varme, mens det på de kaldeste dagene i året må suppleres med energi fra andre kilder for å dekke behovet til byens borgere.

Det store spørsmålet er om sommervarme fra avfallsforbrenningen på Heggstadmyra på Heimdal, kan lagres i berget og brukes til å varme opp den nye bydelen Nyhavna om vinteren.

Det skal dette treårige pilotprosjektet forhåpentligvis finne ut av.

Magnus Woll Bjartnes, prosjektutvikler i Statkraft Varme AS. Foto: Mona Kvåle

I dette havneområdet skal det bygges en ny klimanøytral bydel. Foto: Mona Kvåle
Et enormt varmebatteri

Kan berget fungere som et enormt varmebatteri? Ja, mener ekspertisen, og sånn skal det skje:

– Tanken er at brønnene skal varmes opp med vann fra vårt høytempererte fjernvarmenett om sommeren. Varmeoverføringen vil skje via egnede kollektorslanger. Vannet skal varme opp berget, og om vinteren når kulda kommer, skal kaldt vann pumpes ned for oppvarming. Vannet som pumpes opp igjen, skal igjen gå inn i et lavtemperert fjernvarmenett, som skal bygges ut på Nyhavna, forklarer prosjektleder Woll Bjartnes i Statktraft Varme.

Termisk testing

I høst skal Asplan Viak gjøre termisk testing av berget for å se hvor godt det klarer å holde på varme. Men først skal fem nye brønner på 250 meter bores.

To brønner ble boret for et par år tilbake, og rådgiver i Asplan Viak Johanne Stålberg er optimistisk:

– Jeg har god tro på prosjektet. Vi skal i høst utføre termiske responstester for å finne parameter for dimensjoneringen. Når brønnene er boret, skal vi tilføre berget varme, for å se om den blir værende eller om den forsvinner med grunnvannsstrømmer som kan finnes i berget, sier hun.

Holder slangene?

Til våren er flere andre tester planlagt.

– Det er flere ting som vi må teste. Det ene er om slangene tåler så varmt vann. Dette har blitt testet på lab, men ikke i felten, sier Bjartnes i Statkraft Varme AS.

Varmelagring i berg er i seg selv ikke nytt. Det har blitt gjort før. Men aldri før på denne måten:

– Det er kombinasjonen som er unik. Dette blir en utvidet del av fjernvarmenettet, og skal også kombineres med en sjøvarmepumpe.

Uviss kostnad

– Hvor mye vil en slik utvidelse av fjernvarmenettet koste?

– Det har vi ennå ikke gjort noen kostnadsestimat av. Dette er et pilotprosjekt, og det vil bli behov for å utvikle nye forretningsmodeller og samarbeidsformer for framtidens energisystem.

Derfor er også forskningsmiljøene sterkt representert i dette prosjektet gjennom NTNU, SINTEF og FME ZEN. Prosjektet støttes også av Enova.

Og for dere som lurer: Nei, det lå ingen kabler i veien for gutta fra Båsum boring. Så nå er det bare å sette i gang.

Fakta om prosjektet
Budsjett: 16 millioner
Varighet: 3 år
Deltakere: Nyhavna Utvikling, Trondheim kommune, Muovitech AS, Dora Eiendom AS, Bane Nor Eiendom As, NTNU og Statkraft
Prosjektet samhandler med FME ZEN og Sintef Energi på utvikling av forsyningssystem for varme og kjøling.
Utbyggingen vil omfatte 340.000 kvadratmeter fordelt mellom næring og bolig.
Fjellet varmes av vann som er 90- 95 grader.



Forklarer rustskader med oppfølgingssvikt
Hafslund Oslo Celsio tar regningen etter innvendige rustskader i nye radiatorer i rekkehus.

Tekst: Rasmus Halvorsen

Leder for kommunikasjon i Hafslund Oslo Celsio, Kristin Paus. Foto: Mona Kvåle

D et kommer frem i en melding fra styret i Storfjellet Borettslag. Rekkehusene det er snakk om befinner seg på Søndre Nordstrand i Oslo.

Ifølge brevet skal det ha oppstått innvendige rustskader i mange av de nye radiatorene i rekkehusene som følge av en feil på Hafslund Oslo Celsios Niproxanlegg. Styret i borettslaget skriver videre at de har brukt mye tid på dette i sommer siden de ikke ønsker å komme i en fremtidig situasjon hvor borettslaget må stå ansvarlig for utbedringer.

Videre opplyses det at Hafslund Oslo Celsio har akseptert borettslagets krav om at samtlige radiatorer i rekkehusene må byttes på deres regning uavhengig av skadeomfang.

Leder for kommunikasjon i Hafslund Oslo Celsio, Kristin Paus, forklarer hvorfor de har gått med på å ta regningen.

– Vi dekker kostandene her fordi flere radiatorer har fått rustskader som følge av en svikt i våre oppfølgingsrutiner. Vi har dessverre hatt en svikt i oppfølgingen av et vannrenseanlegg vi har ansvar for. Vi vil ikke gå ut med kostnadstall her, blant annet fordi vi har pågående dialog med våre leverandører.

Samtidig presiserer Paus at dette ikke er et generelt problem.

– Dette er et enkeltstående tilfelle, og gjelder ingen andre kunder.

Stadig kortere utkoblingstid
Transmisjonsnettet gjennom Ofoten ut til Lofoten og Vesterålen er et av to steder i landet med spenningsnivå 132 kV. Foto: Kraftmontasje

Stadig kortere utkoblingstid
Statnett opp-lever at lavlastperiodene der energimontører kan jobbe sikkert, blir kortere og trangere.

Tekst: Atle Abelsen

S tatnett er nettopp ferdig med halvparten av den nye, 70 kilometer lange strek-ningen av transmisjonsnettet fra Kvandal til Kanstadbotn (132 kV) i Ofoten. Ledningstrekket som er ferdig, er Kvandal til Boltås transformatorstasjon ved Evenes. Til våren skal Kraftmontasje og underentreprenørene gjøre seg ferdig med ledningen helt fram til Kanstadbotn.

Den nye 132 kV-ledningen kroner går delvis i parallell med en eldre forsyningslinje ut mot Lofoten som skal skiftes ut med den nye. Det skaper utfordring-er for Statnett og Kraftmontasje AS, som utfører arbeidet for transmisjonsnetteieren.

Sikkerhet

Kraftmontasje har leid inn energimontører fra Hallingmast AS for å rive den gamle ledning-en, mens de selv bygger den nye. Byggingen av ny ledning foregår nesten parallelt med at den gamle rives, ved at mon- tørene kobler midlertidig mellom gammel og ny ledning underveis, for å rive samtidig som de bygger nytt. Dermed blir den nye ledningen spenningssatt i etapper.

Mange steder kan den nye ledningen bygges mens den gamle er i drift, men av sikkerhetsmessige årsaker må strømmen koples ut på den gamle der traseen er for smal.

– Men vi sliter med utkopling- ene, sier senior prosjektleder Karianne Prytz hos Statnett.

En annen situasjon

Prytz forteller at da de begynte å prosjektere dette arbeidet i 2015, var lastsituasjonen i området en annen.

– Vi planla utkobling i sommervinduet, når lasten er lav. Dette sommervinduet har «krympet» veldig siden da. I tillegg ser vi at forbruket øker. Det begrenser tiden vår, og det er mye arbeid her vi ikke kan gjøre hvis ikke vi har fått en utkobling på den gamle ledningen.

Lang tid

Da blir det korte sesonger, og entreprenørene må sende montørene hjem, og hente dem tilbake senere. Det tar lang tid.

– Det blir bare vanskeligere og vanskeligere. Her er det et prosjekt vi kunne fullført på to år hvis vi ikke hadde vært nødt til å ta hensyn til den gamle, spenningssatte ledningen. Det er viktig at vi får gjennomført de prosjektene vi har på planen, for vi ser at forbruket bare øker, sier Prytz.

Helikoptertransport sørget for et så lavt miljøavtrykk som mulig i sårbart terreng. Foto: Kraftmontasje

Ferdig høsten 2024

De fysiske arbeidene med byggingen startet opp mot slutten av 2021. Til våren, når været til- later det, fortsetter mastereising- en på det neste strekket. Her er fundamenteringen for det meste ferdig, og noen av stål- og komposittmastene er allerede reist.

Dersom de ikke møter på flere overraskelser eller en ekstremt sein vår, skal hele ledning- en være helt ferdig 1. oktober 2024. Nå er cirka 80 prosent ferdigstilt, og 70 prosent av ledningen er overlevert Statnett og spenningssatt.

Begrensninger

Prytz forteller at de har begrensninger på helikopterbruken hvis ledningen ved siden av står på. Det samme gjelder for bruk av kran og høye gravmaskiner. Strekkoperasjonene utføres også med helikopter.

NVE krever at den gamle ledningen blir stående urørt ved siden av mens arbeidene pågår på den nye, selv om spenningen er koplet ut. Da er det bare en annen forsyningskabel ut til Lofoten. Om noe skulle skje med denne, er kravet fra systemoperatøren at den gamle ledningen skal kunne koples inn igjen på fire timer.

– Hvis for eksempel den andre forsyningslinjen over Ballangen – Kanstadbotn hadde gått ut av drift, ville vi raskt kommet på drift igjen. Det er disse mulighetene vi planlegger prosjektene våre etter. Men nåløyet for å sikre gjennomføringen blir trangere og trangere, understreker Prytz.

Forsinkelser av materiell

Prosjektleder Eivind Nyheim hos Kraftmontasje bekrefter overfor Energiteknikk at noe av det mest utfordrende så langt i prosjektet, har vært å bygge en ny ledning delvis i samme trase som en gammel ledning som fortsatt er i drift.

– Det krever nøye planlegging og dyktige fagfelt på alle områder under utførelsen, forteller han.

– Også krigen i Ukraina har skapt utfordringer med tanke på leveranser av materiell. Omtrent ingen leveranser kom som planlagt. Dette gjorde planlegging av fremdrift krevende, sier Nyheim.

Det er mer effektivt å sprenge enn å kople manuelt fra når den gamle ledningen rives. Foto: Kraftmontasje

Stål og kompositt

71 av de rundt 270 mastene på hele den 70 km lange strekningen er i kompositt.

– Det har bidratt til å øke gjennomføringstempoet. Strekket mellom mastene blir litt kortere så mastepunktene blir litt flere, men fundamenteringen er betydelig enklere, sier Nyheim.

Han forteller at stålmaster trenger fire betongfundamenter på fjell, eller nedgravde betongfundamenter der det er jord. Komposittmastene trenger bare to fundamenter.

Kunne ikke slissebore

Kraftmontasje valgte kanadiske RS-komposittmaster fra Melbye AS. Der det er fjell, hadde det vært enklest å slissebore og sette komposittstolpene rett oppi slisset. Men denne metoden er patentert av en annen leverandør, Comrod, og kan ikke brukes her.

Derfor måtte Hallingmast, som fundamenterte komposittmastene, sprenge tre meter dype og halvannen meter brede hull i fjellet for å feste og forankre komposittstolpene.

Alle komposittmastene er sprengt eller gravd ned, med unntak av ei mast inne i et område som er definert som naturreservat. Der presset de ned stålrør i myra, som de plasserte mastestolpe oppi.

71 komposittmaster med enklere fundamentering enn stålmaster bidro til et kortere prosjekt. Foto: Kraftmontasje

Traktor i myra

Det mest spektakulære uhellet så langt i prosjektet, var da en 14 tonn tung gravemaskin sank halvveis ned i ei myr sist vinter. Karianne Prytz hos Statnett forteller at det var lite dramatikk rundt hendelsen. Gravemaskinen sto parkert ved kanten av ei myr rundt et tjern, og sank over to meter over natta.

Underentreprenøren til Kraftmontasje, Duci Norge AS, som har oppdraget med å fundamentere stålmastene, fikk sikret maskinen så den ikke lakk olje eller diesel, eller sank enda lengre ned i myra. De fikk fraktet inn en ny gravemaskin for å kunne fortsette arbeidet, mens de ventet på at vinteren skulle gjøre grunnforholdene egnet til å kjøre inn større maskiner for å trekke gravemaskinen opp igjen.

Prytz forteller at dette tok rundt tre uker. Uhellet fikk små konsekvenser for framdriften.

Kvandal-Kanstadbotn skulle opprinnelig koste mellom 400– 500 millioner kroner. Dette er nå økt til nærmere 735 millioner kroner. Overskridelsen skyldes dramatisk økte metallpriser i markedet og kraftig svekket kronekurs.

adv NTP Product
Elkraftprisen for 2022
DEN NORSKE KOMITÉ FOR CIGRÉ
v/ Bjørnar Brattbakk,
Hellaveien 29, 2013 SKJETTEN
Kontaktperson: Generalsekretær
Bjørnar Brattbakk; cigrenorway@gmail.com

Elkraftprisen for 2022
Elkraftprisen for 2022 ble tildelt Hallvard Faremo fra SINTEF Energiforskning under en tilstelning i Vitenskapsakademiets i Oslo 7. juni.
Hallvard Faremo mottar elkraftprisen for 2022 i Vitenskapsakademiets lokaler i Oslo, her med sin frue. Foto: Cigre

E lkraftprisen er blitt delt ut hvert år siden 1990, med få unntak. Formålet med prisen er å inspirere personer innen det elektrotekniske miljøet til å arbeide for norsk deltagelse i utveksling av teknisk kunnskap og erfaring mellom land innenfor CIGRE og i annen internasjonal virksomhet på området produksjon og overføring av elektrisk kraft.

Målet er å heve norsk kompetanse for å dekke energiforsyningens behov, fremme utvikling av norske konkurransedyktige industrielle produkter og bidra til at disse oppnår internasjonal anerkjennelse. Kandidater til prisen er nordmenn og personer bosatt i Norge som har gjort en stor innsats og utmerket seg på fagfeltene som er nevnt ovenfor. Det er en forutsetning at kandidatene er aktive innen fagfeltene og har deltatt aktivt innenfor CIGRE.

Hallvard Faremo har i årevis vært en markant fagperson innenfor elkraftmiljøet. Han ble utdannet sivilingeniør elkraft ved den gang NTH i 1977. Etter endt utdanning har Faremo vært ansatt ved NTH, EFI og SINTEF Energiforskning. Med andre ord, han har tilhørt miljøet på Gløshaugen i Trondheim i hele sin yrkesaktive karriere, og er i dag ansatt som seniorforsker.

Innenfor CIGRE har Faremo vært aktiv helt siden midten av 1980-tallet. Han har blant annet deltatt i en rekke arbeidsgrupper innenfor kabelområdet. Videre har han vært delaktig i utarbeidelse av ca. 70 internasjonale publikasjoner.

Hallvard Faremo er en meget godt kvalifisert prisvinner, og vi gratulerer med prisen.


Paris Sesjonen 2024

Paris Sesjonen 2024 er bare ti måneder unna, og forberedelsene har for lengst startet. Sesjonen arrangeres denne gangen i perioden 25. til 30. august.

S ommer-OL arrangeres i Paris i juli/august med avslutning 11. august, med andre ord i god tid før sesjonen starter. Det som kan skape litt problemer på hotellsiden, er at Paris 2024 Paralympic Games starter 28. august. Det er derfor å anbefale at man er tidlig ute med bestillinger. Påmeldinger til sesjonen skjer først på nyåret, og vil foregå gjennom den norske CIGRE-komiteen.

Call for paper for 2024

Innsending av forslag til synopsier for neste års sesjon er for lengst avsluttet. Totalt kom det inn til CIGRE rundt 1700 synopsier. Fra Norge ble det sendt inn 25, noe som sannsynligvis er rekord.

Synopsiene behandles nå i de ulike studiekomiteene, og resultatet av behandlingen skal foreligge innen 6. november.

Tidsskjemaet for produksjon av papers er som følger (siste frist):

  • 06.11.2023 – aksept for synopsier fra CIGRE
  • 06.02.2024 – frist for innsending av papers til CIGRE
  • 06.05.2024 – full aksept for papers

Vi venter i spenning på om alle 25 synopsiene fra Norge blir akseptert.

Rammene klare for Cigre-symposiet i Trondheim i 2025
Tema for CIGRE Symposium i Trondheim høsten 2025 blir “Changes needed in the power system - For the energy transition”, og rammene er nå klare for symposiet.

H vert andre år (år med liketall) arrangerer CIGRE den store Paris Sesjonen som normalt samler nesten 4000 deltakere, inkludert utstillere. Neste sesjon blir i slutten av august 2024 (se egen artikkel om dette). I mellomårene kan det arrangeres kollokvier eller symposier rundt om i medlemslandene, enten i regi av en eller flere studiekomiteer eller i regi av et land/en region.

Nord-Europa er en region i CIGRE som består av de fem nordiske landene + Estland. Navnet er Nordic Regional Council of CIGRE (NRCC). Landene i NRCC samarbeider på en rekke områder innenfor CIGRE, bl.a. om arrangementer.

NRCC skal organisere CIGRE Symposium i Trondheim 22. - 25. september 2025. Den norske komiteen vil ta seg av selve arrangementet, mens NRCC og involverte studiekomiteer vil organisere det tekniske programmet.

Tema for symposiumet blir: Changes needed in the power system - For the energy transition, og programmet vil i hovedsak se slik ut:

22.9: Studiekomite- og arbeidsgruppemøter av forskjellige størrelser samt velkomstarrangement

23.9: Åpning i plenumssal, etterfulgt av tre parallelle sesjoner og mindre møter, samt middag/ kveldsarrangement for deltakere og partnere

24.9: Tre parallelle sesjoner og mindre møter, etterfulgt av avslutning i plenumssal

25.9: Studiekomite- og arbeidsgruppemøter av forskjellig størrelse, samt utflukt

Flere detaljer vil komme senere.

REN-SIDEN

Det nye risikovurderingsverktøyet vil gjøre hverdagen enklere ved å legge vekt på enkelhet, samarbeid og sporbarhet. Foto: Glitre Nett
Verktøy for vurdering av risiko i nettbransjen

REN introduserer et nytt spesialisert verktøy for risikovurdering som vil gjøre det enklere å gjennomføre mange arbeidsoppgaver i nettbransjen mer effektivt, samt forbedre samarbeid og sporbarhet.


– For nettbransjen er det avgjørende å ta i bruk nye verktøy for kunne effektivisere arbeidet. I mange år har bransjen stolt på makrotunge Excel-ark for å gjennomføre risikovurderinger, noe som har klare begrensninger, sier produkt- og forretningsutvikler Erik Mendes Melvær i REN.

Han legger til at mange av dagens løsninger, som makrotunge Excel-ark, kan være uoversiktlige og lite brukervennlige. –Med vårt nye verktøy får vi en plattform som gir oss enkel og sentralisert tilgang til all nødvendig dokumentasjon, noe som forenkler arbeidsflyten betraktelig, sier han.

Samarbeid blir en lek

Samarbeid har tidligere vært utfordrende, spesielt med tunge filer som risikerer å bli stoppet av e-postbrannmurer, fremhever Melvær. Dette nye verktøyet prioriterer samarbeid, og gjør det enkelt å dele og jobbe sammen med både interne kollegaer og eksterne partnere.

For dem som kanskje er nye innen risikovurdering, eller bare trenger en oppfriskning, inneholder verktøyet nyttige veiledninger og funksjoner. Dette er designet for å lette prosessen og sikre kvaliteten på risikovurderingene. Verktøyet er designet med tanke på lav brukerterskel. Det skal være enkelt å ta verktøyet i bruk.

Skreddersydd

Ulike fagområder krever forskjellige tilnærminger. Med dette i bakhodet er verktøyet fleksibelt nok til å møte de varierte behovene i nettbransjen, mens det sikrer at alle risikovurderinger er i tråd med relevante forskrifter.

I første omgang vil fagområdene Byggherreforskriften og HMS/Internkontroll være tilgjengelig i risikovurderingsverktøyet. Nye fagområder vil bli lagt til fortløpende i verktøyet.

Melvær påpeker at verktøyet anerkjenner viktigheten av å kunne tilpasse innhold til egen organisasjon. Organisasjoner kan opprette maler for risikovurderinger, sikre en standardisert prosess, og sørge for at lærdom og beste praksis enkelt kan overføres fra ett prosjekt til et annet.


Metodikk og kalkyle for miljøbelastning

Det er viktig for nettbransjen å få utviklet en felles metodikk og et verktøy for å beregne miljøavtrykk. REN ønsker å sette i gang et prosjekt, og har søkt SkatteFunn om støtte.


–Det blir i dag stilt store miljø- og utslippskrav til bransjen fra lovgivere i Norge og EU, men også fra andre interessenter i samfunnet. I forhold til inngåtte miljøavtaler nasjonalt og internasjonalt, er det viktig kunne kvantifisere miljøvariabler for alle nettselskap og eiere av elektriske anlegg, sier økonomisjef Vinjar Slåtten i REN om bakgrunnen for initiativet.

Han viser til inngåtte miljøavtaler nasjonalt og internasjonalt, og at nye forskriftskrav i FOA legger videre føringer på at miljø skal vektes minst 30 % i større anskaffelser. Det er i dag ingen god metode for å kvantifisere dette, eller gjøre vurderinger for ikke kvantifiserbare forhold.

– Dette prosjektet skal prøve å løse disse problemstillingene, slik at et selskap enkelt kan finne egne utslipp, og at det skal bli mulig å sammenligne utslipp på tvers av bransjen, sier Slåtten.

Prosjektbeskrivelse

Prosjektet har som mål å etablere en metodikk for miljøbelastning og lage en utslippskalkulator der nettselskapene på bestillingstidspunktet kan estimere utslippet fra anskaffelse av et enkelt produkt eller et helt prosjekt. Utslippsdataene skal være koblet direkte til komponentene. En komplett database finnes ikke i dag, og må utvikles i prosjektet. Databasen skal videre kombineres med REN-produktene Kostnadskatalog og Kalkyle.

Målsetning

Hovedmålet er med prosjektet er å etablere en metodikk og en måte å beregne miljøavtrykk for nettkomponenter gjennom hele livssyklusen til komponenten. Sluttproduktet skal være en programvare som beregner miljøbelastning fra komponenter ved innkjøp, herunder sammenligning av utslipp fra tilsvarende/alternative komponenter eller prosjekteringsvalg.

REN er nå i gang med å kartlegge interessen for å delta i prosjektet. Interesserte kan ta kontakt med Øyvind Slethei (oyvind@ren.no) eller Vinjar Slåtten (vinjar@ren.no) for mer informasjon.

God påmelding til Nettverksuken
– Vår ambisjon er å gjøre Netteverksuken til en årlig møteplass for bransjen, forutsatt at dette er noe alle støtter opp om, sier Bjarte Sandal I REN, fagansvarlig for arrangementet på Hellerudsletta nord for Oslo i slutten av november. Foto:REN

God påmelding til Nettverksuken
Det har vært god påmelding av deltakere til Nettverksuken som REN arrangerer i 28. -30. november, samtidig som man er i mål med i alt 64 utstillere. Programmet for konferansene er nå klart.

Tekst: Stein Arne Bakken

-V i er veldig godt fornøyd med at vi nå, i midten av oktober, har nådd 75 prosent av det budsjetterte deltakerantallet på Teknisk Konferanse og Regionalnettsdagene. Vi har også god tro på at vi skal få fylt opp alle plassene på de tre fagkursene for energimontører, sier Bjarte Sandal, som er fagansvarlig for Nettverksuken.

Han ser optimistisk på muligheten for å fylt oppå de resterende plassene. – Erfaringsmessig kommer det en solid bølge av påmeldinger de siste ukene før fristen går ut, sier han.

Ifølge Sandal har flere nettselskap meldt på forholdvis mange ansatte, eksempelvis Sygnir med 20 deltakere på Teknisk Konferanse og 20 montører på fagkurs.

Besøkende på messen

Sandal legger til at den store usikkerheten og spenningen er knyttet til hvor mange som kommer for å besøke utstillingen de tre dagene, i tillegg til de 400- 500 deltakerne fra konferansene og fagkursene som har messebesøk som en del av programmet. Det er fri adgang for alle som vil dra til Hellerudsletta og oppleve messen, og det kreves ingen forhåndspåmelding.

– Vi håper at nettselskap, i alle fall de som er i geografisk nærhet, gir ansatte muligheten til å komme for å se hva leverandørene tilbyr av utstyr og tjenester, sier Sandal, som forteller at REN gjør en stor innsats for å markedsføre dette tilbudet, ikke minst til ansatte i nettbransjen, blant annet gjennom EL og IT Forbundet.

Blir avgjørende

– Dette er også en utfordring som går til utstillerne, til å være kreative for å gjøre messebesøket mest mulig spennende og faglig interessant. Det gjelder ikke minst de som gjerne skulle presentert større produkter, som tidligere under Metodedagene. Vi åpner for en slik mulighet på et begrenset område utenfor inngangen, men slutten av november er jo ikke så gunstig for utstilling ute.

Sandal påpeker at det vil være den samlede oppslutningen, ikke minst antallet besøkende på utstillingen, som vil avgjøre om Nettverksuken blir den nye møteplassen for nettbransjen til erstatning for Metodedagene, men da med et arrangement hvert år, ikke annethvert.

– Vi tar ikke beslutning om dette før vi har fått evaluert erfaringene fra arrangementet nå i november, og ikke minst om hva utstillere og deltakere mener. Til syvende og sist er det opp til nettselskapene å avgjøre om konseptet Nettverksuken er noe de ikke bare ønsker seg, men også er villige til å støtte opp om. I så fall vil vi i REN gjerne arrangere Nettverksuken på Hellerudsletta i slutten av oktober neste år og i årene fremover, men dette er ikke noe must for oss, sier Sandal.

Aktuelle tema

Det blir et rikholdig og sammensatt program for de to konferansene under Nettverksuken, med en balanse mellom tema med teknisk faginnhold og aktuelle problemstillinger som er relevante for nettselskapene. Teknisk Konferanse åpner med temaet «Nett i tide eller altfor seint?» som tar utgangspunkt i nettutredningen som kom tidligere i år. Også risikovurdering blir et tema, likeså bærekraft i praksis.

Temaene for de tre fagkursene for energimontører er jording og overspenningsbeskyttelse, tilkoblinger og korrosjon, samt arbeid under spenning.


Annonsér i
MEDIEPLAN 2023
Nr. Matr.frist Utgiv.dato Tema
6 30.11 12.12 Drift/vedlikehold/ utbygging av kraftverk
8.11 29.11 Bilag: “Kraftnettet”
I forbindelse med Nettverksuken 2023 som REN arrangerer 28.-30. november.
Kontakt: Arne Aardalsbakke
Tlf: 64 87 67 90 / 900 43 282
e-post: arne@aamedia.noannonser@energiteknikk.net


Elvia må betale for Statnett-strømbrudd
Tegneby transformatorstasjonen i Vestby kommune nord for Moss falt ut og skapte et stort strømbrudd 12. november.

Elvia må betale for Statnett-strømbrudd
Statnett pigget i stykker en kabel og forårsaket strømbrudd for 73.300 kunder. RME mener Elvia må betale. Elvia klager til Energiklagenemda.

Tekst: Øyvind Zambrano Lie

12. november 2020 mistet 73.300 kunder strømmen på grunn av en feil i Tegneby transformatorstasjon nord for Moss, som Statnett og Elvia deler.

Både Statnett og Elvia er enige om at Statnett forårsaket strømbruddet. RME og Statnett mener imidlertid at Elvia skal være ansvarlig konsesjonær for strømbruddet, og bære tapet på 31,5 millioner kroner.

Pigget i stykker kabel

Feilen oppsto da Statnett arbeidet med å fjerne et gammelt, frakoblet kontrollanlegg i transformatorstasjonen. Under arbeidet skadet Statnetts personell en av Elvias styrekabler. Styrekabelen ble pigget i stykker i forbindelse med fjerning av branntetting i etasjeskillet mellom et kontrollrom og rommet under.

Skaden medførte utilsiktet åpning av en av Elvias 47 kV skillebrytere mens denne førte laststrøm. Åpningen av bryteren førte til full trefaset kortslutning med samleskinnerensk. For å klarere feilen, ble Statnetts 300/50 kV transformatorer, samt 50 kV effektbryterne på alle avgangene som mater inn mot samleskinnen, koblet ut korrekt.

På grunn av mye røyk fra brent maling og isolasjonsmateriale, tok det noe tid før personellet kunne inspisere skadene og sette i drift anlegg som ikke var skadet.

Både Elvia og Rakkestad Energi sine kunder ble berørt av feilen.

Over to timer

Mange av Elvias transformatorstasjoner ble koblet inn via alternative forsyningsveger etter 10-12 minutter. Mosse-området ble koblet inn etter 2 timer og 12 minutter etter at brannvesenet og Elvias mannskaper hadde kontrollert anleggene i Tegneby transformatorsjon.

I sitt vedtak understreker Reguleringsmyndigheten for energi (RME) i NVE at ansvarlig konsesjonær for avbrutt effekt og ikke levert energi eller KILE, er den konsesjonæren som har feil i eget nettanlegg, gitt at anlegget inngår i selskapets kostnadsgrunnlag for beregning av inntektsramme.

Skyld er irrelevant

«RME mener at hvem som var skyld i at feilen skjedde ikke er relevant for vår vurdering, og heller ikke noe vi kan ta stilling til. Det faller utenfor vårt myndighetsområde å vurdere skyldspørsmål. RME mener at leveringskvalitetsforskriften § 2A-3 ikke sier noe om hvem som er skyld i at feilen oppsto. Bestemmelsen sier at den som har feil i egne anlegg som medfører avbrudd for sluttbrukere blir ansvarlig konsesjonær», skriver RME.

Uavhengig av hvem som påførte Elvia feil, var det Elvia sin styrekabel som hadde feil som medførte avbrudd for sluttbrukerne. RME mener derfor at Elvia er ansvarlig konsesjonær for avbruddene.

Klager

Elvia har nå klaget vedtaket inn for Energiklagenemda.

«Vi fastholder at RME har fattet et vedtak i denne saken som strider mot formålsparagrafen i forskrift om leveringskvalitet i kraftsystemet (FOL) og som strider mot intensjonen ved KILE-ordningen (kvalitetsjusterte inntektsrammer ved ikke levert energi). RMEs tolkning i denne saken medfører at KILE-kostnaden ikke havner i kostnadsgrunnlaget til den konsesjonæren som er årsak til feilen, men i stedet havner i Elvias kostnadsgrunnlag», skriver Elvia.

Statnett enig med RME

KILE-kostnaden er ifølge Elvia beregnet til om lag 31,5 millioner kroner.

«RMEs vedtak medfører at de økonomiske insentivene gjennom reduksjon av tillatt inntekt med 31,5 millioner kroner henføres Elvia, som hverken er ansvarlig for hendelsen eller hadde mulighet til å drive forebyggende arbeid for å kunne unngå hendelsen. Samtidig resulterer vedtaket i at disse økonomiske insentivene ikke henføres Statnett, som både er ansvarlig for hendelsen og også er det nettselskapet som hadde mulighet til å drive forebyggende arbeid for å kunne unngå hendelsen», skriver Elvia.

RME ga Statnett anledning til å kommentere RMEs vedtak og Elvias klage, men det har ikke Statnett gjort.

«Vedtaket er i tråd med Statnetts forståelse av leveringskvalitetsforskriften § 2A-3», opplyser Statnett til Energiteknikk.



adv More Trafo
adv energiteknikk