Hjem

innhold

Foto: Kambo
  • NVE varsler gebyr for ulovlig byggestrøm 5
  • Nye klima- og miljøverktøy for nettdrift 6
  • Testlab for digital transformatorstasjon 8
  • Pumpekraft må stå i kø 9
  • Øksenelvane skal bygges nytt 10
  • Det er duket for Nettverksuken 11
  • Fem kilometer med TBM-tunnel 12
  • Svalbard Energi rydder i nettet 13
  • Skeptisk til bruk av spillvarme 14
  • Full fart i småkraften – men hva så? 15
  • Hos NVE vokser søknadskøen 16
  • Fadum-turbinene lever videre 17
  • Mye har skjedd med Småkraftforeninga 18
  • Lærer om generator-skader 19
  • Storstilt åpning av Flateland kraftverk 21
  • Bygger kraftverk der «Ingen skulle tru...» 22
  • Rekordlang tunnel for Nordhard 23
  • 800 helikopterturer med betong 24
  • Kraftverksbygging tett på boligområdet 25
  • Fagartikkel: Generatorskader 26
  • Statnett deler 420 kV-prosjekt 29
  • NEF-siden 31
6
11
18
19
21
24
adv Energiteknik
Leder:NVE opptrer arrogant

leder

NVE opptrer arrogant

Det er fullt trøkk i småkraften for tiden, slik det har vært de siste årene. Et sekstitall småkraftverk er under bygging.

Så langt er alt bra. Men selv om utbyggingselskapene og leverandørene har hendene fulle om dagen, uttrykker de sterk bekymring for hva som kan skje om to-tre år når denne utbyggingsbølgen er over.

Skal aktiviteten holdes oppe på et rimelig nivå, må NVE gi langt flere tillatelser til utbygging av nye småkraftverk. Men det skjer ikke. Småkraftbransjen frykter dette vil føre til byggestopp.

De siste årene har NVE behandlet svært få av konsesjonssakene som er kommet inn. Per 30. juni i år har direktoratet mottatt 73 søknader om utbygging av vannkraft, de aller fleste gjelder småkraftverk.

Tidligere kunne slike søknader havne på bunnen av bunken, nå kommer de ikke en gang på saksbehandlernes bord. Det kan virke som søknadene blir lagt i en skuff, med (departemental) merkelapp: «Skal ikke behandles».

Det kommer mange søknader til NVE, men så å si ikke saker ut. Småkraftkøen bare vokser.

Og verre er det blitt etter at Energidepartementet i sitt tildelingsbrev har gitt NVE beskjed om å prioritere effekt og storkraft, på bekostning av småkraften.

NVE tolker tydeligvis føringene som at de kan legge bort de mange søknadene fra småkraftutbyggere, og bruke de tildelte ressursene på de få sakene som omfatter storkraften.

Det reagerer småkraftbransjen kraftig på. I intervjuene vi har gjort med sentrale aktører, blir det vist til avslørende eksempler på at saksbehandlingen i NVE nærmest har stoppet helt opp. Det rettes sterk kritikk, også mot Energidepartementet og tafatte politikere.

Vi har forståelse for at storkraft og effekt må prioriteres. Men når NVE har fått midler til et hundretalls nye saksbehandlere, er det ikke lett å forstå at ikke småkraften kan få tildelt noen smuler. Det behøver vel ikke være et enten eller.

Sammenlignet med vindkraft, er mange av småkraftprosjektene forholdvis konfliktfrie, og utbyggingene er blitt langt mer skånsomme når det gjelder inngrep i naturen. I en situasjon der politikerne roper høyt om å skaffe landet mer fornybar energi, i et tempo vi aldri har sett før, er det merkelig å neglisjere en lavthengende frukt som småkraften..

Heller ikke vi i pressen får svar fra NVE. Ingen ville stille til intervju for å svare på kritikken som kommer fra Småkraftforeninga og en samlet bransje. I stedet mottar vi en epost fra ledelsen om at NVE behandler sakene ut fra politiske prioriteringer og regelverk som bransjen er kjent med og «som alle kraftprodusenter må forholde seg til, også Småkraftforeningen».

Dette er en arrogant tilbakemelding fra NVE i en situasjon som en hel bransje opplever som frustrerende og truende.


Foto: Stein Arne Bakken

energiteknikk

(Tidligere Elektro)
Energiteknisk fagblad
www.energiteknikk.net
Nr. 4-2024 136. årgang
ISSN - 1890-9957

Ansvarlig redaktør:

Stein Arne Bakken
stein@energiteknikk.net
Mobil: 922 56 358

Redaktør:

Øyvind Zambrano Lie
oyvind@energiteknikk.net
Mobil: 980 47 286

Utgiver:

ElektroMedia AS
Korpåsen 77 B - 1386 ASKER
Tlf: 922 56 358
E-post: post@energiteknikk.net

Neste utgave:

Nr. 5, uke 44
29. oktober 2024

Annonser:

annonser@energiteknikk.net
Arne Aardalsbakke
(annonseansvarlig)
arne@aamedia.no
Mob: 900 43 282

Materiellfrist:

Materiellfrist:
17. oktober 2024

Daglig leder/ abonnementsansvarlig

Per Jensen
per@energiteknikk.net
Mob: 911 16 113

Redaksjonelle medarbeidere:

Atle Abelsen
atle@energiteknikk.net

Morten Valestrand morten@energfiteknikk.net

Jørn-Arne Tomasgard jorn.arne@energiteknikk.net

Rasmus Halvorsen rasmus@energiteknikk.net

Kundeservice abonnement:

Akershus Reklame Team AS
Tlf.: 63 87 26 00
Epost: Kundeservice@art-as.no

Grafisk produksjon:

Norwegian Digital AS

Trykk:

Merkur Grafisk AS

Forsidefoto:

Njord Vannkraft

Copyright ElektroMedia.
Forbud mot ettertrykk.


Energiteknikk redigeres i tråd med Redaktørplakaten og pressens Vær varsom-plakat.

adv REN
Varsler gebyr for ulovlig byggestrøm
Fra byggingen av Kupekraft kraftverk i Årdal i Sunnfjord. Foto: Hywer

Varsler gebyr for
ulovlig byggestrøm

Kupekraft kraftverk fikk byggestrøm på nettselskapets områdekonsesjon, som ifølge NVE er ulovlig. Clemens Kraft mener de handlet i god tro.

Tekst: Øyvind Zambrano Lie

N orges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har varslet Kupekraft AS, som eies av Clemens Kraft, om at de vil vurdere å ilegge overtredelsesgebyr for ulovlig bygging av 22 kV nettilknytning til Kupekraft kraftverk (7,7 MW) i Årdal i Sunnfjord. Gebyrets eventuelle størrelse nevnes ikke i varselet.

Bakgrunnen for saken er at Hywer AS på vegne av Kupekraft AS i august 2020 søkte om anleggskonsesjon etter energiloven § 3-1 for å bygge, eie og drive de elektriske anleggene for nettilknytning til kraftverket.

Da NVEs miljøtilsyn var på befaring 3. desember 2020, hadde Kupekraft AS gravd grøft og lagt en kabel for byggestrøm opp til kraftverket. Grøften følger traseen det var søkt om anleggskonsesjon for.

Vesentlig overtredelse

Anleggskonsesjon for nettilknytningen ble imidlertid først gitt 15. desember 2020, altså etter at byggingen av nettilknytningen startet. Det er ifølge NVE et brudd energiloven § 3-1 om at elektriske anlegg ikke kan bygges uten konsesjon.

«Bygging av elektrisk anlegg uten nødvendig konsesjon er en vesentlig overtredelse av energiloven », skriver direktoratet i sitt varsel.

Kupekraft AS startet imidlertid anleggsarbeidet først etter at områdekonsesjonær BKK hadde gitt beskjed om at de kunne gjøre dette under deres områdekonsesjon. Men å la andre selskaper enn områdekonsesjonæren benytte seg av områdekonsesjonen, bryter ifølge NVE med forutsetningene for ordningen.

Må bygge, eide og drive

Direktoratet påpeker at vedtak i energiloven § 3-2 om områdekonsesjon gis for både bygging, eierskap og drift.

«Det betyr at områdekonsesjonæren bare kan bygge nettanlegg de selv også skal eie og drive. Så langt NVE kjenner til, er det i dette tilfellet intensjonen at det er Kupekraft AS som skal eie og drive det elektriske anlegget. NVE mener det ikke er adgang til å sette i gang med byggearbeider i medhold av områdekonsesjonen, i påvente av at NVE behandler Kupekraft AS’ søknad om anleggskonsesjon », skriver NVE.

Lang tidsbruk

Kupekraft AS skulle gjenbruke anlegget for byggestrøm i den permanente nettilknytningen av kraftverket. Anleggsarbeidet i den resterende delen av den omsøkte traseen var ikke påbegynt.

Allerede 15. desember 2020 sendte NVE varsel til Kupekraft om at de ville vurdere å ilegge overtredelsesgebyr, men saken har siden blitt liggende til et nytt varsel ble sendt i juni i år.

Knud Hans Nørve, daglig leder i Clemens Kraft. Foto: Clemens Kraft

I god tro

I et svar på NVEs siste varsel om vedtak, bestrider Clemens Kraft at Kupekraft AS har overtrådt energiloven § 3- 1 første ledd.

«Framføring av midlertidig byggestrømskabel ble gjort i aktsom god tro på områdekonsesjonærens konsesjon, etter beskjed og veiledning fra områdekonsesjonæren og i samsvar med områdekonsesjonærens praksis», skriver selskapet.

Usaklig forskjellsbehandling

Videre understrekes det at NVE som tilsynsmyndighet ble orientert om planene om og arbeidet med framføring av den midlertidige byggestrømmen i forkant av befaringen 3. desember 2020.

«Sistnevnte forhold gjør det også i strid med god forvaltningsskikk å utstede et overtredelsesgebyr, da NVE iht. veiledningsplikten i forvaltningsloven burde reagert hvis tilsynsmyndigheten mente byggestrømskabelen ble ulovlig anlagt.

Videre er det usaklig forskjellsbehandling dersom det kun reageres med overtredelsesgebyr overfor Kupekraft, når det er besluttet å ikke reagere overfor områdekonsesjonæren som selv har beskrevet en praksis med bruk av områdekonsesjonen for etablering av byggestrøm i totalt 11 tilfeller siden 2019», heter det i brevet.

Fikk OK fra BKK

«Når områdekonsesjonæren, som har en rekke forvaltningsoppgaver knyttet til strømnettet i regionen, beskriver en fast og relativt omfattende praksis og i tillegg bekrefter direkte overfor Kupekraft at midlertidig byggestrøm kan etableres på deres områdekonsesjon, er det naturlig at Kupekraft forholder seg til dette », framholder Clemens Kraft.

Dersom det først skal reageres overfor praksisen med etablering av midlertidig byggestrøm på eksisterende områdekonsesjoner, bør det reageres overfor områdekonsesjonæren, ikke den tilfeldige bruker, mener Clemens Kraft.

– Det som er spesielt i saken, er at vi ikke har hørt noe siden desember 2020, mens et varsel mot BBK om det samme temaet ble avsluttet i 2021. Vi har bare forholdt oss til at områdekonsesjonæren sier at det er OK, sier Knud Hans Nørve, daglig leder i Clemens Kraft, til Energiteknikk.

Ikke samme overtredelse

På spørsmål fra Energiteknikk om det ikke er merkelig av NVE å gi overtredelsesgebyr til småkraftutbyggeren, mens de ikke reagerer mot områdekonsesjonæren BKK Nett for det samme, svarer seksjonssjef Anne Johanne Kråkenes i NVE dette:

«De to aktørene har ikke begått samme overtredelse. Vi følger opp saken der Kupekraft AS har bygd anlegg som er konsesjonspliktig uten tillatelse i henhold til energiloven § 3-1. Vi viser til varselet og vil ikke uttale oss ytterligere til saken, som er under behandling».

– Er kravene i regelverket som Kupekraft skal ha brutt her, fornuftige, eller synes dere regelverket bør endres for å bli mindre byråkratisk og lettere å håndheve?

«Saken om Kupekraft AS er som nevnt under behandling hos NVE. Vi kan svare på spørsmål til den saken når vi har fattet vedtak eller avsluttet saken», svarer Kråkenes.


Nye klima- og miljøverktøy for nettdrift
Nå skal det bli mulig å beregne de optimale valgene av trasé og materiell med hensyn til klima og miljø når selskapene bygger nye nett. Illustrasjonsbildet viser strekking av 132 kV liner i Ofoten. Foto: Kraftmontasje

Nye klima- og miljøverktøy
for nettdrift

Nå er det ingen unnskyldninger lenger. Nettselskapenes klima- og miljøavtrykk skal fram i lyset.

Tekst: Atle Abelsen

N orsk institutt for bærekraftsforskning (Norsus) avslutter 30. september prosjektet Bære kraft med bærekraft (BMB) på vegne av Fornybar Norge og en rekke nettselskaper, der de blant annet har utviklet metoder for arealberegning og en kalkulator for klima- og miljøavtrykket fra selskapenes utbygging og drift av kraftnett.

– Målet for alle nettselskap er å få ned klima- og miljøavtrykkene fra sin virksomhet, sier bærekraftsleder Torunn Midtgaard i Elvia.

– Hovedmålet med verktøyet Miljøkalkyle er å vekte miljøet i henhold til lov om offentlige anskaffelser, sier prosjektansvarlig Vinjar Slåtten i REN.

– Vi har utviklet GIS-verktøy som nettselskapene kan bruke for å gjøre arealberegninger og undersøke traseer, sier seniorforsker Andreas Brekke i Norsus.

Spin-off

Det mest håndfaste resultatet fra prosjektet så langt, er egentlig en spin-off. BMB-prosjektet har bidratt med data og kompetanse til RENs utvikling av kalkulatoren Miljøkalkyle, som nettselskapene kan bruke for at nye nett får et så lite klima- og miljøavtrykk som mulig.

Prosjektansvarlig Vinjar Slåtten i REN forteller at hovedmålet med Miljøkalkyle er å gi nettbransjen mulighet til å estimere miljøbelastning ved ulike prosjekter, og dermed ta valg som minimerer belastningen ved å bygge og vedlikeholde nettet.

– Vi tar sikte på å lansere en demo av dette beregningsverktøyet på Nettverksuka i slutten av oktober. Innen utgangen av året håper vi å ha en betaversjon klar for våre medlemmer, forteller Slåtten.

Utviklingen fortsetter

Verktøyet skal også kunne beregne kostnader og klima- og miljøkonsekvenser ved for eksempel å øke eller redusere dimensjoner, bytte materialer og liknende på komponentnivå.

– Dette blir et utviklingsløp også etter at vi har lansert kalkulatoren. Vi planlegger å bruke 2025 for å teste og forbedre funksjonaliteter, og å legge inn enda flere data som skal forbedre verktøyet, sier Slåtten.

Han ser også for seg at de skal kunne ta i bruk kunstig intelligens (KI) etter hvert som verktøyet blir mer brukt og datagrunnlaget blir enda bredere.

– Vi har allerede en KI-assistent på de øvrige REN-bladene som henter ut relevant informasjon basert på søkene. Dette kan vi bygge videre på, sier han.

Trenger verktøy

Bærekraftsleder Torunn Midtgaard hos Elvia påpeker at nettselskapene trenger verktøy for vurdering av bærekraft.

– For å ta gode beslutninger, trenger man gode data. Det hadde vi ikke, verken på klima eller natur. Det får vi nå, sier hun.

Midtgaard forteller at målet er å redusere klima- og miljøavtrykket på alle prosjektene og hele virksomheten.

– For øyeblikket har vi stort sett et klimaregnskap på selskapsnivå. Det er hårreisende upresist når man skal ta beslutninger på prosjektnivå, men bedre enn ingen ting. Vi har allerede tatt i bruk noen av verktøyene fra BMB, og gleder oss til at de blir videreutviklet i RENs miljøkalkyle prosjekt og i et «BMB 2.0», sier hun.

Torunn Midtgaard, bærekraftleder i Elvia. Foto: Elvia
Seniorforsker og prosjektleder Andreas Brekke i Norsus. Foto: Norsus

Arealberegninger

Seniorforsker og prosjektleder Andreas Brekke hos Norsus peker på tre hovedresultater fra prosjektet: De har beregnet et klima- og miljøavtrykk for hele kraftnettet slik det står i dag. De har utviklet et GIS-verktøy for å gjøre arealberegninger og undersøke traseer. Og de har ryddet opp i de ulike miljødeklarasjonene og laget en kopling til det som kalles planettålegrenser.

– GIS-verktøyet for arealberegninger vil gi brukerne en pekepinn om blant annet et prosjekt kan unngå spesielle naturtyper, eller hvordan det vil påvirke for eksempel rødlistede arter eller pollinerende insekter, sier Brekke.

Nytt prosjekt

I et oppfølgingsprosjekt, som det skal søkes om i høst, ønsker de blant annet samarbeide med Norsk institutt for naturforskning (NINA) om å utvikle modellen. Et annet spor i en oppfølger blir hvordan man skal bruke miljødeklarasjoner (EPD).

Prosjektet Bære kraft med bærekraft (BMB) startet opp i 2021 med et budsjett på rundt ni millioner kroner. Av dette støttet Forskningsrådet drøyt tre millioner kroner.

Prosjekteier har vært Fornybar Norge, og Norsus har hatt den faglige prosjektledelsen. NMBU og Geodata har vært forskningspartnere, mens nettselskapene Agder Energi Nett (nå Glitre Nett), BKK, Elvia, Lede og Tensio TN har vært brukerrepresentanter. Underveis har også REN kommet inn som samarbeidspartner.

Sluttrapporten blir overlevert ved prosjektets sluttdato 30. september. Norsus arrangerer også en rekke webinarer sammen med samarbeidspartnerne for å legge til rette for effektiv bruk av de nye verktøyene.


adv NTP
Setter opp testlab for digital trafostasjon
Det nye Ecodis-prosjektet skal blant annet legge grunnlaget for kvalifisering og spesifisering for den nye Liåsen transformatorstasjon på Klemetsrud i Oslo. Foto/Ill: Statnett

Setter opp testlab for
digital trafostasjon

Ifølge Statnett vil den planlagte Liåsen transformatorstasjon på Klemetsrud i Oslo bli testet og verifisert av Siemens før den bygges. Samtidig skal SINTEF legge grunnlaget for utvikling av digitale vern.

Tekst: Atle Abelsen

I sommer avsluttet Statnett og SINTEF Energi innovasjonsprosjektet Ecodis om digitale transformatorstasjoner. Nå planlegger de oppfølgeren Ecodis 2, der de blant annet ser nærmere på hvordan de best utnytter datamengdene som genereres i en digital transformatorstasjon.

Forsker Maren Istad hos SINTEF Energi AS forteller at de mange pilotene i Ecodis 1, som nå er avsluttet, ble et mellomsteg.

Skrittet fullt ut

– Nå vil vi ta skrittet fullt ut for å få alle fordelene ved en digital transformatorstasjon. Det blir viktig å få full kontroll og optimal utnyttelse av de enorme datamengdene som en digital transformatorstasjon genererer. Vi skal blant annet se på virtuelle og sentraliserte vern, nettverks- og tilstandsovervåkning og energimåling.

Istad legger til at hun håper at de fleste som var med i Ecodis 1 også blir med i neste prosjekt.

– Det blir nytt at vi denne gangen vil invitere med oss leverandørene. Det blir viktig for oss at vi får med oss flere, slik at vi kan legge grunnlaget for standardiserte og leverandøruavhengige løsninger, sier hun.

Får med leverandørene

Nargis Hurzuk er prosjektleder og teknologiansvarlig for stasjonsprosjekter i FoU og Innovasjon i Statnett. Hun understreker også at det er viktig å få med både nettselskapene og flere leverandører i Ecodis 2.

– Gjennom et tettere samarbeid med leverandørene, skal vi gi dem forståelsen av hva vi er ute etter. Vi vil ha et prinsipp for å godkjenne standarder som er leverandøruavhengige. Det gjelder spesielt for ikke-konvensjonelle måletransformatorer. Skal vi få en aksept i bransjen, må alle leverandørene være inkludert, understreker hun.

Liåsen transformatorstasjon

For Statnett var Ecodis-prosjektet først og fremst innrettet mot forberedelsene for etableringen av den nye Liåsen transformatorstasjon på Klemetsrud utenfor Oslo. Statnett hadde allerede valgt Siemens som hovedleverandør av kontrollanlegget. Derfor er Statnett, sammen med Siemens, nå i ferd med å etablere et testlaboratorium for å teste og verifisere de tekniske løsningene.

– Vårt mål er at vi skal kunne spesifisere leveransene til Liåsen transformatorstasjon i starten av 2025, basert på erfaringene fra kvalifiseringene i testlaben, sier Hurzuk.

Hun forklarte at Statnett vil gjøre grundige tester for å unngå komplikasjoner og risiko i driftsfasen, både med utskifting av enkeltkomponenter eller ved utvidelse av stasjonen.

– Interoperabiliteten mellom ulike leverandør komponenter er spesielt viktig å teste, påpeker Hurzuk.

Basert på prosessbuss

Salgssjef Odin Hammer Eliassen hos Siemens støtter Statnetts behov for å sikre at teknologien, basert på prosessbuss, faktisk fungerer med en høy grad av sikkerhet.

– Vi har en god relasjon til Statnett, og vi verdsetter deres kvalitetsfokus og vilje til å utfordre leverandørindustrien til å stadig utvikle ny og bedre teknologi, sier han.

Eliassen sier at de kjenner kjerneteknologien en digital stasjon som Liåsen godt, men ser likevel nytten i å etablere en lab hvor de kan stressteste systemet i trygge omgivelser og la fagmiljøene i de to selskapene jobbe tett sammen for å utvikle optimale systemløsninger.

– Skal samfunnet vårt lykkes med energiomstillingen, er det svært viktig at kunder og leverandører jobber tett sammen for å optimalisere måten vi bygger elektrisk infrastruktur.

Digital stasjon i seg selv vil ikke revolusjonere bransjen, men en digital stasjon er premissgiveren for innføring av ny teknologi som drastisk kan forbedre måten vi drifter kraftsystemet.

– Siemens er begeistret for at Statnett nå velger å ta i bruk denne teknologien. Dette vil forhåpentligvis markere startpunktet for en rivende teknologisk utvikling som effektiviserer energibransjen

Klar i 2027

Idriftsettelsen av Liåsen transformatorstasjon er planlagt til årsskiftet 2027.

– Dette er et pionerprosjekt med mye utviklingsarbeid. Internasjonalt kjenner vi til noen TSO-er som har gjort noe tilsvarende, blant annet Island, Frankrike og Sverige, men vi kan ikke blåkopiere deres resultater, sier Hurzuk.

–Vi har ingen egen kø for pumpekraft
Roskrepp kraftverk øverst i Kvinavassdraget bygges om til pumpedrift. Foto: Jarle Vines / Wikimedia Commons

–Vi har ingen egen
kø for pumpekraft

Selv om pumpekraft er positivt for kraftsystemet, må den stå i kø på lik linje med vanlige produksjons- og forbruksprosjekter.

Tekst: Øyvind Zambrano Lie

D et snakkes mye om hvor viktig pumpekraften kan være for fleksibiliteten i kraftsystemet. Likevel må pumpekraften stå i tilknytningskø på lik linje med annen ny produksjon og forbruk.

– Vi har ingen egen kø for pumpekraft, sier Halvor Lie, direktør for kunde og tilknytning i Statnett, i et intervju med Energiteknikk.

–Vi praktiserer tilknytningsplikten likt, enten det er forbruk eller produksjon, enten det er batterier eller pumpekraft. Vi må gjøre en driftsmessig forsvarlig-vurdering om det er kapasitet ved varighets-, og forbruks-, og produksjonsprofil, og for pumpekraftverk må vi vurdere med hensyn til både innmating og uttak, påpeker han.

Det er kundene som må komme med prosjekter til Statnett for at de skal gjøre en driftsmessig forsvarligvurdering. Hvis kunden bestiller kapasitet, må Statnett i tillegg gjøre en vurdering av om prosjektet er modent nok til å få reservert kapasitet.

Et ekstra element

I driftsmessig forsvarlig- vurderingene for pumpekraftverk vil Statnett blant annet se på når det er sannsynlig at kraft blir matet inn eller tatt ut av nettet.

– Kraftforbruket til et pumpekraftverk ventes i perioder med lave priser og energioverskudd. Dette er forhold vi må vurdere i hvert enkelt tilfelle, sier Lie.

– Blir det mer komplisert med en driftsmessig forsvarligvurdering for pumpekraft siden det både er produksjon og forbruk?

– Du får et ekstra element. Men flere av sakene vi behandler er ganske kompliserte i utgangspunktet, så å legge til et aspekt som tar med seg både innmating og uttak blir ett element til å ta hensyn til, sier Lie.

En håndfull saker

– Har dere hatt driftsmessig forsvarlig-vurdering av store pumpekraftverk ennå?

– Vi har under en håndfull saker på bordet nå, ja.

– Kan du si hvilke?

– Jeg vil ikke gå inn på enkeltsaker.

– Når det gjelder prosjekter med både produksjon og forbruk, som pumpekraft, gir dere ingen særtilpasninger eller ser litt «blidere» på prosjektet enn «vanlige» prosjekter, fordi det er bra spesielt bra for kraftsystemet?

– Nei, det er ikke sånn vi gjør det. Det er ikke nødvendigvis noen ulempe for en produsent å ha forbruk på toppen, selv om det er et høyt utnyttet nett, siden forbruket kommer på en annen tid. Sånn sett vil et pumpekraftverk få lettere ja kapasitet til sin forbruksdel enn en ren forbruker.

Halvor Lie, direktør for kunde og tilknytning i Statnett, er åpen for at pumpekraftverk kan få tilknytning på vilkår. Foto: Jarle Nyttingnes

På vilkår

– Er det aktuelt å tilknytte pumpekraft med tilknytning på vilkår?

– Det er et spørsmål som er veldig teknisk å svare på, siden vilkåret handler om å utnytte de marginene som er i nettet på tross av at kapasiteten fullt ut er reservert. Da har vi allerede konkludert med at det ikke er driftsmessig forsvarlig, og vilkår er et alternativ til tiltak, enten midlertidig eller permanent, sier Lie.

For pumpekraftverk med både forbruk og produksjon, skal det i tilfelle være vurdert som ikke driftsmessig forsvarlig til enten produksjonsdelen eller forbruksdelen.

– Da må vi igjen vurdere hvordan vilkåret skal se ut for produksjonsdelen eller forbruksdelen. Vi har ikke hatt en sånn sak på bordet ennå, men det kan tenkes at det kommer i framtida, sier Lie.

– Man kunne jo tenkes å ha et vilkår om at forbruket aldri kan trekke kraft i høylastperiodene om morgenen og om ettermiddagen. Vi ser jo nå på vilkårskunder om de bare kan trekke strøm på nattestid eller sommerstid. Man kunne sett for seg at det er vilkår som pumpekraftverk også kan få hvis behov og vi finner løsninger med aktører. Men dette er foreløpig blir hypotetisk, sier Lie.

– Bra for systemet

– Men tror du pumpekraftprosjektene blir lønnsomme hvis det kommer slike vilkår?

– Det er nok ikke vi i Statnett de riktige til å svare på, sier Lie.

– Hvor viktig er det med pumpekraft i kraftsystemet, og tror dere det blir noe ny pumpekraft framover?

– Effekten av pumpekraft er jo bra for systemet. Hvor mye som kommer av pumpekraft, er opp til samfunnet å vurdere gjennom konsesjonssystemet. Vi har ikke noen prognose på hvor mye pumpekraft vi tror kommer, men det er viktig for kraftsystemet å kunne håndtere større grad av variasjoner ved hjelp av pumpekraftverk eller batterier. Og pumpekraftverk har større magasinkapasitet enn batteriene, sier Lie.

Bør komme tidlig

Han oppfordrer aktørene til å komme med sine prosjekter så tidlig som mulig.

– Da kan vi lettere ta hensyn til dem når vi oppdaterer våre områdeplaner og vurderer tiltak. Det bidrar til at vi kan få nytt nett klart i tide eller utnytte det nettet vi har til produksjonen som kommer, sier Lie.


Grønt lys for Øksenelvane
Øksenelvane kraftverk har en midlere årsproduksjon på 153 GWh, og installert effekt er 28 MW fra to peltonturbiner. I det nye kraftverket vil årsproduksjonen øke med 23 GWh. Foto: SFE

Grønt lys for Øksenelvane

Sogn og Fjardane Energhi (SFE) planlegg å starte utviding og opprustning av Øksenelvane kraftverk i Bremanger våren 2025, og tek sikte på at det nye kraftverket kan setjast i drift i løpet av 2027.

Tekst: Stein Arne Bakken

-Å levere på samfunnets auka energibehov i allereie utbygde område, er ein vinn-vinn-situasjon. Dette er ein merkedag, både for oss og dei offentlege eigarane våre, seier konsernsjef i SFE, Knut Arild Flatjord, i ei pressemelding som selskapet har sendt ut.

Omfattande rehabilitering

Etter sine 70 år i drift har Øksenelvane kraftverk omfattande rehabiliteringsbehov dersom det skal halde fram med å produsere straum.

Analyser syner at all betong må fjernast og erstattast med ny, i tillegg til at det må gjerast omfattande rehabilitering i vassvegen som går inni fjellet frå magasin til kraftstasjon. SFE sine planar inneber difor å erstatte det eksisterande kraftverket med ny kraftstasjon og vassveg parallelt med eksisterande anlegg, samt utviding i form av auka installert effekt og slukeevne.

–Dette er ei framtidsretta løysing, som vil gje både 23 GWh meir straumproduksjon og meir enn dobla effekt. Det betyr at kraftverket er rusta for å levere energien som marknaden treng. Ved å byggje på denne måten, vil vi og kunne produsere straum under utbygginga, opplyser Flatjord.

Stor auke i kraftproduksjon

SFE legg opp til fleire store investeringar i ny kraftproduksjon i perioden framover. I sin nyleg vedtekne strategi har selskapet ambisjonar om å auke produksjonskapasiteten frå dagens 2,4 TWh til 4 TWh fram mot 2040. Denne ambisjonen ser dei føre seg vil krevje investeringar på rundt 10-12 milliardar kroner.

–Vi ser at rammevilkåra og vår styrka finansielle posisjon gjer oss i stand til å kunne investere i ny produksjon, samstundes som vi sikrar gode og føreseielege utbyter til dei offentlege eigarane våre, seier Flatjord.

SFE sin posisjon og finansielle løfteevne har betra seg vesentleg etter dei siste store investeringane i ny produksjonskapasitet. Dette har skjedd gjennom både gode resultat dei siste åra, i tillegg til at fusjonen mellom Linja og Mørenett medførte at nye Linja innfridde si lånegjeld til SFE på ca 1,4 milliardar kroner.

Høgare utbyte

Denne månaden vart SFE-utbytet frå det rekordstore resultatet i 2023 utbetalt til eigarane. SFE er eigd av Vestland fylkeskommune, Eviny og kommunane frå tidlegare Sogn og Fjordane fylke. Denne gongen kunne dei fordele ca 254 millionar kroner mellom seg.


Klart for Nettverksuken
Bjarte Sandal i REN kan snart ønske utstillere og deltakere velkommen til Nettverksuken 2024. På bildet puster han ut etter at fjorårets vellykkende arrangement var fullført og fornøyde utstillere pakket sammen. Foto: Stein Arne Bakken

Klart for Nettverksuken

De 70 utstillerplassene er fylt opp, og det er kommet godt med påmeldinger fra deltakere på Nettversuken 2024 som REN arrangerer 29. – 31. oktober på X-Meeting Point på Hellerudsletta.

A nsvarlig for arrangementet, Bjarte Sandal, er godt fornøyd med responsen.

Sandal forteller at utstillingen denne gangen er flyttet ned til 1. etasje, til den tradisjonelle messehallen.

Dette betyr større fleksibilitet når det gjelder hvilke produkter som kan vises frem, ikke bare roll up og skjermer. For de besøkende vil utstillingen fremstå mer variert og spennende.

Bedre plass for utstillerne

–Det vil nå bli bedre plass for utstillerne, med stands av ulike størrelser. I messehallen kan de nå stille med langt tyngre produkter, eksempelvis transformatorer. I hallen er det dessuten ganske høyt under taket, slik at det blir mulig å ta med seg utendørsaktiviteter inn, sier Sandal.

Han påpeker at beslutningen om å flytte utstillingen fra 2. etasje, ble gjort på bakgrunn av tilbakemeldinger fra utstillerne i evalueringen etter at Nettverksuken ble arrangert for første gang i fjor høst.

–Åpner dere for utstillere utendørs?

–Vi legger opp til en innendørsutstilling, men har funnet plass utenfor inngangen til to utstillere med utstyr det ikke er så lett å vise frem inne.

Ifølge Sandal er påmeldingen av deltakere i tråd med det som var i fjor på samme tidspunkt. De mindre nettselskapene melder i større grad på grupper av medarbeidere, mens de opplever at medarbeidere i de større selskapene melder seg på egen hånd når det nærmer seg.

–Det er ingen indikasjoner på at interessen for å delta er mindre enn i fjor, og vi har god tro på at vi får fylt opp setene både på Teknisk Konferanse, Regionalnettsdagene og fagkursene for montører.

Sandal legger til at temaene for kursene blir de samme som i fjor, både fordi tilbakemeldingene var veldig gode, dessuten regner de med at det ikke er aktuelt for nettselskapene å sende de samme montørene to år på rad.

Han forteller at det blir gjort noen enkle tilpasninger i opplegget for å sørge for jevn flyt av kursdeltakere i messeområdet i pausene,

NM for lærlinger

Som i fjor, og på de tidligere Metodedagene som ble avviklet annet hvert år, blir det også i år arrangert NM for energimontørlærlinger, like innenfor inngangen i 1. etasje.

– Det fungerte veldig godt, og vi opplever at oppslutningen og interessen gjør det naturlig med NM hvert år, sier Sandal. Han gir honnør til Nortelco og Ensto for deres medvirkning, og til Elvia, som også denne gangen støtter opp om dette arrangementet.


Hywers lengste TBM-tunnel
Hywer står foran oppgaven med å bore sin lengste fullprofilborede tunnel noen gang i Gravdalen. Dette er fra et annet prosjekt. Foto: Hywer

Hywers lengste TBM-tunnel

Fem kilometer blir den nye «rekorden» til Hywers fullprofilborede tunneler.

Tekst: Atle Abelsen

I disse dager, i slutten av september, starter Hywer med å bore den lengste tunnelen de hittil har gitt seg i kast med med sin 2800 mm TBM (tunnelboremaskin) for eieren og byggherren Østfold Energi. Tunnelen strekker seg fra inntaket oppe ved Kvevatnet og fem kilometer ned til et 15,5 MW stort kraftverk inne i fjellområdet rundt Gravdalen.

Hele Gravdalen-prosjektet utføres dypt inne i fjellmassivet mellom Lærdalen og Aurlandsdalen, cirka 1200–1460 moh. Så å si ingen ting vil synes utenfra, bortsett fra adkomsttunnelen i Øydalen. Fallhøyden ned til kraftstasjonen fem kilometer unna er 330 meter.

Fem kilometer

– Dette er en helt spesiell jobb for oss. Vi har fraktet maskineriet fra det forrige oppdraget på Øvre Kvemma, som også ligger i Lærdal kommune, og skal nå i gang med den fem kilometer lange tunnelen her i Gravdalen, forteller daglig leder Rune Skjevdal hos Hywer til Energiteknikk.

Den fullprofilborede tunnelen får et tverrsnitt på 2,8 meter, det vil si om lag seks meter i tverrsnitt. Dersom de hadde sprengt tunnelen på konvensjonell måte, ville den blitt betydelig større, og mengden masse som skulle fraktes vekk ville om lag firedobles.

Mye mer klimavennlig

– En slik elektrisk TBM er mye mer klimavennlig og sikrer arbeiderne bedre HMS enn om vi skulle sprengt ut tunnelen, understreker Skjevdal.

All steinmassen måtte ha blitt kjørt ut med flere hundre lastebillass, alt på diesel. Massedeponiet ville også blitt tilsvarende større. I stedet frakter de ut den sprengte steinmassen på et elektrisk transportbånd, og kjører vekk den betydelig mindre mengden steinmasser fra tunnelåpningen.

Med 2,8 meter i diameter blir det plass til både gående, ventilasjon og et transportbånd på toppen.

Varierende framdrift

Hvor lang tid det vil ta for TBMen å spise seg gjennom fem kilometer med Lærdal-fjell, kan ikke Skjevdal si sikkert.

– Mye avhenger av været og fjellets beskaffenhet, sier han.

Ingen kan si noe sikkert om de støter på vanskelige forkastninger eller får vanninntrengning inne i fjellet. Tunnelboring i Norge er ingen eksakt vitenskap. I tillegg kan det være perioder der de klimatiske utfordringene er så store at det kan bli vanskelig å holde fremdriften.

Hyppig vedlikehold

Vanligvis varierer framdriften mellom 1–6 meter per time, eller kanskje rundt 100 meter i uka. Det siste inkluderer vedlikehold og skifte av kuttere. Kuttere er de små skivene som sitter helt i fronten av TBM-en og «gnager av» fjellet. Avhengig av hvor hardt fjellet er, må de normalt skiftes mellom 1–2 ganger i uka, noen ganger oftere.

Det er Hywer som eier TBMen og styrer og administrerer arbeidet, mens operatørene er leid inn fra Entreprenørservice AS.

Dokumenterer og retter opp gamle synder
Gabriel Viktorsson, Vetle Abrahamsen og Vemund Larsen fra Geomatikk ute og peiler kabler. Stian Michelsen med ryggen til. Foto: Svalbard Energi

Dokumenterer og retter
opp gamle synder

Svalbard Energi har brukt sommeren på å kartlegge og re-dokumentere kabelanlegget i Longyearbyen.

Tekst: Atle Abelsen

R undt 45 kilometer med lavspenningskabel og 15 kilometer høyspentkabel i den arktiske byen er nå kartlagt av Geomatikk AS på vegne av Svalbard Energi AS. Nå vil det stedlige energiverket rydde opp i gamle synder og få full oversikt over kabelanlegget.

– Vi gjør dette i forbindelse med at vi går over til et nytt kartsystem, men det er også på høy tid at dette blir gjort, sier fungerende daglig leder Stian Michelsen hos Svalbard Energi.

Han forteller til Energiteknikk at de nå skal gå gjennom rapporten fra Geomatikk, og legge alle relevante data inn i det nyinnkjøpte nettinformasjonssystemet (NIS) fra Trimble.

Mange tidligere eiere

Michelsen legger til at hovedårsaken til at kabelanlegget ikke har vært ordentlig dokumentert tidligere, er at det opprinnelig ble etablert som et industrinett av Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS. De eldste delene er fra før 1980-tallet. Totalt har det vært hele sju eiere av anlegget, der alle arvet et dårlig dokumentert anlegg av tidligere eiere.

I 2023 etablerte Longyearbyen lokalstyret Svalbard Energi AS, som blant annet overtok eierskap og ansvar for kabelanlegget på stedet.

– De nyere anleggsdelene er bedre dokumentert, men ikke optimalt. Vi har ikke hatt et godt nok system å legge dataene inn i. Systemet vi har brukt hittil, har vært beregnet på vei, vann og avløp. Men nå har vi anskaffet et nettinformasjonssystem som alle andre energiverk i Norge, som er optimalisert for vårt bruk, sier Michelsen.

Hindre uautorisert tilgang

Til Svalbardposten, som skrev om saken først, forteller leder for kvalitet og system Henriette Johansen at det er firmaet Geomatikk som driver kabelpåvisning. Ifølge egen nettside hjelper Geomatikk sine kunder med å blant annet hindre uautorisert tilgang til kritisk infrastruktur.

– Arbeidet som gjøres av Geomatikk er kvalitetssikring av dokumentasjon. Dette er et løpende arbeid for å sikre et fullstendig kartinnhold. Når det gjøres endringer, hvis en kabel flyttes eller det kommer nye, så må dokumentasjonen oppdateres. De tekniske forskriftene pålegger oss kartlegging av vår infrastruktur, og dette er en del av arbeidet med å implementere nytt kartgrunnlag, forteller Johansen til Svalbardposten.

Gammelt anlegg

Distribusjonssystemet som Svalbard Energi forvalter i Longyearbyen, omfatter dessuten et femtitall nettstasjoner og en transformatorstasjon. Størstedelen av høyspentanlegget er 11 kV. Michelsen forteller at anlegget begynner å gå ut på dato, og at de skifter ut og reinvesterer i forbindelse med utbygginger og faste vedlikeholdsrutiner.

– Etterslepet på vedlikeholdet er dessverre betydelig, men jeg vil ikke begi meg ut på å gjette nivået på investeringsbehovet, sier han.


Kritisk til å utnytte spillvarme
Ved Statnetts anlegg på Ersløkka i Sirdal i det et varmetap på over 6 MW ved maksimal overføring på Tysklandskabelen. Interessenter har vurdert å utnytte overskuddsvarmen, men foreløpig har ingen slått til. Foto: Stein Arne Bakken

Kritisk til å utnytte spillvarme

Levering av varme fra varmeveksleranlegg kan forurense transformatoroljen og gi havari, advarer Statnett. Selskapet er kritisk til pålegg om å utnytte spillvarme fra transformatorer.

Tekst: Øyvind Zambrano Lie

E nergidepartementet har foreslått en ny forskrift om krav om kost-nytteanalyse av mulighetene for å utnytte overskuddsvarme (spillvarme). Målet er å opprette kontakt på et tidlig tidspunkt mellom potensielle forbrukere og tilbydere av varmen, slik at mer av den blir utnyttet.

Plikten skal gjelde aktører som planlegger å bygge nye eller foreta omfattende oppgraderinger av termiske kraftverk, industrianlegg og energiproduksjonsanlegg med mer enn 20 MW samlet innfyrt termisk effekt. Datasentre med mer enn 2 MW samlet tilført elektrisk effekt, andre anlegg med mer enn 20 MW samlet tilført elektrisk effekt, samt fjernvarme- og fjernkjøleanlegg omfattes også av plikten.

Mislykkede investeringer

I tillegg har departementet foreslått at plikten skal gjelde for transformatorer og omformeranleggene på 250 MVA og oppover. Det er Statnett kritisk til.

Selskapet har blandet erfaring med utnyttelse av tapsvarme fra transformatorer. I transformatorstasjonene Ringerike og Bærum har det vært installert varmevekslere for dette formålet siden slutten av 1980-tallet.

«Erfaringene så langt er at anlegget i Ringerike har vært til dels vellykket og er fortsatt på drift, men det har vært mye oppfølging og vedlikehold av anlegget. I Bærum har anlegget egentlig aldri vært på drift og investeringene må derfor karakteriseres som mislykkede», skriver selskapet i sitt høringsinnspill.

Dyr backup

Statnett gjennomførte i 2021- 2022 et internt FoU-prosjekt om varmegjenvinning fra transformatorer i samarbeid med Multiconsult, der de så på muligheten for å utnytte tapsvarme fra store transformatorer for oppvarming av egne bygg i transformatorstasjoner.

Konklusjonen var at tapsvarmen i transformatorene er potensielt store, og mye større enn varme-energibehovet i en normal transformatorstasjon. Likevel fant de at kostnaden og investeringen i varmeveksleranlegg blir mye større enn gevinsten i redusert kostnad for strømforbruk til oppvarming.

For å kunne levere en forutsigbar effekt til forbruker, også når transformatorene er utkoblet eller har lav last, må det nemlig etableres 100 prosent backup-forsyning fra en annen varmekilde enn spillvarmen fra transformatorene. Det blir komplekse anlegg, som det kreves spesialkompetanse for å kunne drifte og vedlikeholde. Den kompetansen har ikke Statnett etablert i egen driftsorganisasjon, påpeker selskapet.

«Statnetts erfaring er derfor at utnyttelse av tapsvarme fra store transformatorer bare kan være lønnsomt dersom det er en større forbruker eller et større fjernvarmeanlegg i nærhet til transformatorstasjonen», skriver selskapet.

Store energimengder

Det er store mengder overskuddsvarme fra HVDC-omformeranleggene til Statnett. For NordLinks anlegg på Ertsmyra i Sirdal er det for eksempel et varmetap fra omformerventilene på i størrelsesorden 6,6 MW ved maksimal overføring på Tysklandskabelen og 0,9 MW i tomgang ved spenningssatt anlegg uten effektoverføring.

I anleggskonsesjonen for NordLink har Statnett et krav om å tilrettelegge for uttak av overskuddsvarme fra omformeranlegget. På grunn av anleggets naturlige driftsvariasjoner ble Statnett ikke pålagt å garantere en stabil varmeleveranse. Det vil dessuten være perioder av året hvor anlegget er utkoblet for vedlikehold og/ eller feilretting.

Interessenter har vurdert å utnytte overskuddsvarmen der, men foreløpig har ingen slått til.

Ønsker lang levetid

Statnett understreker at transformatorens primæroppgave er å overføre energi fra et spenningsnivå til et annet spenningsnivå. Forsert kjøling starter når oljetemperaturen er 30 grader C, og Statnett ønsker lavest mulig driftstemperatur for å oppnå lengst mulig levetid for transformatorene.

På grunn av krav til redundans (N-1) i driften av transmisjonsnettet, vil de fleste transformatorene være relativt lavt belastet i forhold til merkelast. Det innebærer også lavere tapsvarme, på 200 – 300 kW, i store deler av tiden, skriver Statnett.

«Det er viktig at et varmeveksleranlegg, som først og fremst skal levere varme til brukere utenfor stasjonen, ikke må få ta fokus bort fra hovedoppgaven til transformatorene – som er å transformere energi mellom ulike spenninger med minst mulig tap», understreker Statnett.

Risiko for havari

Tilkobling til en varmeveksler (olje/væske) vil alltid innebære en risiko for å få forurensning i transformatoroljen.

«Slik forurensning av transformatoroljen kan føre til havari av transformatoren. Det må derfor settes strenge krav til kvalitet og design av eventuelle varmevekslere, noe som øker kostnadene for både transformator og varmeveksler», skriver Statnett.

Selskapet understreker også at de verken har mandat eller systemer for å håndtere salg av varmeenergi til eksterne.

«Statnett mener at det ikke bør innføres et generelt krav til å gjennomføre en kostnytteanalyse av mulighetene for å utnytte overskuddsvarme fra transformatorer og omformeranlegg som er større enn 250 MVA, da det er tydelig påvist gjennom tidligere analyser at det hverken er samfunnsøkonomisk eller bedriftsøkonomisk lønnsomt », konkluderer selskapet.

Anbefaler 1000 MVA-grense

De understreker at det allerede finnes utredninger som viser at det ikke er lønnsomhet i å utnytte overskuddsvarmen fra transformatorer for oppvarming av Statnetts egne bygg i en transformatorstasjon.

«Det bør derfor kun være aktuelt å gjennomføre en kostnytteanalyse for transformatorer over 1000 MVA, dersom det er en transformatorstasjon eller omformeranlegg som ligger i nærhet til annen infrastruktur som kan utnytte overskuddsvarmen », skriver selskapet.

Statnett mener videre at kostnadene til en back-up-løsning også må inngå i en eventuell kost-nytte analyse.

Vil ha strengere krav

Departementets forslag får støtte hos aktører i energibransjen, og flere mener kravene til utnyttelse av spillvarme kunne vært enda strengere enn departementet foreslår. Fornybar Norge påpeker at forslaget ikke pålegger noen plikt til faktisk å gjennomføre utnyttelsen selv om analysen viser lønnsomhet. NVE skal gis myndighet til å godkjenne analysen og kan pålegge varmeutnyttelse, men kan også godkjenne bygging uten utnyttelse.

«Det er i samfunnets interesse at varmen utnyttes, og vi foreslår at slike tillatelser til bygging uten varmeutnyttelse praktiseres restriktivt», skriver Fornybar Norge i sitt høringsinnspill.

Norsk Fjernvarme påpeker at spillvarmen kan ofte være marginalt økonomisk interessant sammenlignet med kjernevirksomheten.

«Industrien ønsker frihet til å utvikle sin virksomhet uten strenge forpliktelser. Strengere krav kombinert med positive insentiver, bør likevel innføres», skriver organisasjonen.

Kritisk datasenter-bransje

Bransjeforeningen Norsk Datasenter Industri er kritisk til at datasentre får en lavere grense enn andre aktører for er ikke behovet for dette skillet.

Forslaget gjelder for datasentre med mer enn 2 MW samlet elektrisk effekt, og for andre anlegg for å gjennomføre kost-nytte-analyser.

En felles terskelverdi på 20 MW «vil forenkle regelverket og gjøre det mer rettferdig for alle aktører, uavhengig av om de er datasentre eller annen kraftkrevende industri», skriver organisasjonen i sitt innspill.


Fullt kjør, men frykter kraftig fall om få år
tema: Småkraft
Energi Teknikk har mye å gjøre om dagen. Her fra turbinmontasje nylig på Tverrelvi kraftverk, med Eviny Fornybar som oppdragsgiver.
Foto: Energi Teknikk

Fullt kjør, men frykter
kraftig fall om få år

Et sekstitalls småkraftverk er under bygging. Aktiviteten er på topp hos leverandørene. Men de frykter for svært magre ordrebøker om tre-fire år, fordi NVE ikke får unna konsesjonssøknader.

Tekst: Stein Arne Bakken

-V i har nok å henge fingrene i om dagen, her er det ingen som går rundt og lurer på hva de skal gjøre, sier daglig leder Rune Skjevdal i Hywer AS. –Men jeg er sterkt bekymret for hva som vil bli situasjonen om få år dersom NVE ikke snart får behandlet flere søknader om utbygging av småkraftverk. Nå har det vært nærmest stopp i mange år, og det kan ikke fortsette slik.

Skjevdal opplyser at Hywer har småkraftprosjekter for i alt 200 GWh under konsesjonsbehandling og planlegging.

Han frykter at den manglende kapasiteten hos NVE til å behandle småkraftkonsesjoner, vil føre til svært få byggeklare prosjekter om to-tre år, slik at leverandørene må trappe ned aktiviteten betydelig. Det vil være svært uheldig, både for småkraftbransjen og samfunnet.

–En slik utvikling vil harmonere dårlig med de klare politiske signalene om det det må bygges ut fornybar energi i et omfang og tempo som aldri før her i landet.

14 prosjekter på gang

Skjevdal forteller at Hywer for tiden har et helhetlig ansvar for i alt fjorten utbyggingsprosjekter, de fleste innen småkraft, der selskapet har prosjektering og prosjektledelse, i de fleste tilfellene dreier det seg om totalentreprise.

Han legger til at det i år er blitt færre igangsetteringer av nye prosjekter. Og de forventer at antallet vil gå ned i tiden fremover. Men selskapet har fått noen prosjekter innenfor storkraft, blant andre Gravdalen kraftverk, som vil veie opp for en nedgang innen småkraft.

NVE svarer ikke

–Det tar alt for lang tid å få svar fra NVE. Vi sendte inn en konsesjonssøknad om bygging av et småkraftverk i mai 2020, men har ennå ikke hørt noe.

For søknader om forlengelse av konsesjoner som tidligere er gitt, kan behandlingen ta flere år, og da er jo mye av femårsperioden allerede gått. For ett av våre prosjekter, Grønlielva kraftverk, søkte vi om fristforlengelse i mars 2022, men vi ennå ikke fått svar på om saken er til behandling.

–Direkte flaut

–Også når det gjelder søknader om å få gjort små justeringer som det tidligere kunne ta noen dager å få svar på, bruker NVE nå mange måneder på å behandle. I ett eksempel har vi ventet halvannet år på tillatelse til gjøre en endring som NVE etterspurte i konsesjonen de ga oss!

Dette er en håpløs situasjon både for oss, våre samarbeidspartnere og ikke minst for grunneierne, og vanskelig å forklare for mannen i gata. Det er direkte flaut, folk forstår det ikke, sier Skjevdal.

Utfordringer

I likhet med de andre leverandørene til småkraften opplever også Hywer utfordringene i kjølvannet av corona-perioden; leveringsproblemer og sterke prisøkning på komponenter.

I fjor hadde Hywer en omsetning på 623 millioner kroner og et årsresultat på minus 20 millioner kroner, mye som følge av økte finanskostnader. I 2022 var resultatet tilnærmet null, mens selskapet gikk med 16.4 millioner kroner i overskudd i 2021.

–Nå må politkerne komme på banen og sørge for at NVE tar unna søknader om småkraftkonsesjoner, sier daglig leder Arild Klette Steinsvik i Energi Teknikk AS. Foto: Energi Teknikk
Daglig leder Rune Skjevdal er sterkt bekymret for hva som vil skje om få år dersom NVE ikke snart får behandlet flere søknader om småkraftutbygging. Foto: Stein Arne Bakken

Tatt for stor risiko

Skjevdal forklarer det dårlige resultatet i fjor med at det tidligere er blitt tatt for stor økonomisk risiko ved inngåelsen av kontrakter, ikke minst i forbindelse med tunnelboring, der kostnadene er blitt undervurdert.

– Det har vi nå gjort noe med. Noe eksponering av risiko må vi ta høyde for, men nå har vi bedre kontroll, og vi sier heller nei til prosjekter når vi er i tvil, sier han.

De ledende leverandørene av turbiner og andre elektromekaniske komponenter til småkraftbransjen, Spetals Verk, Energi Teknikk og HM Energi, kan vise til gode regnskapstall de siste årene, alle med en pen økning i omsetningen. De tre selskapene har alle plussresultater, med resultatgrader mellom 8 og 9 prosent.

«All time high»

–Per nå har vi i alt 24 prosjekter gående, og det går mot «all time high» omsetning i 2024. Vår ordrebok har aldri vært så stor før, og den strekker seg inn i 2026. Vi opplever et marked som er sultent på nye prosjekter, sier daglig leder Arild Klette Steinsvik i Energi Teknikk AS i Rosendal.

Han legger til at de har rigget selskapet og organisasjonen for fortsatt høy aktivitet fremover.

–Når aktiviteten øker, slik den har gjort de siste årene, må vi være i stand til å levere. – Vi har styrket grunnbemanningen og laget gode allianser med andre i bransjen, ikke minst med underleverandører, for å kunne ta toppene når de kommer.

Bygge kompetanse

Over tid har vi hatt fokus på å bygge opp kompetanse og en stab av flinke og godt motiverte medarbeidere. Det har vi lyktes godt med. For å kunne produsere nok turbiner, er det opprettet to produksjonslinjer hos våre underleverandører, sier Steinsvik.

Han legger til at Energi Teknikk får sine turbiner produsert i Serbia og Tyrkia, mens de selv gjør all engineeringen, og i tillegg produserer kontrollanleggene lokalt.

Selv om det er mange oppdrag i markedet, peker Steinsvik på at konkurransen er tøff, også på pris. Det er gjennomgående lav fortjeneste i prosjektene, noe som gjenspeiler seg i at resultatgraden til Energi Teknikk og konkurrentene ikke er spesielt høy, til tross for økt omsetning.

Tøffe utfordringer

–Tiden etter corona-pandemien har vært krevende, men vi har jo på et vis kommet oss gjennom det. Vi vil nok få et noe svakere resultat dette året. Prisene har steget ganske mye på enkelte komponenter og vi har fortsatt utfordringer knyttet til leveringstid, det gjelder blant annet transformatorer og apparatanlegg.

Men vår største utfordring er å få tak i de gode hodene. Vi konkurrerer med olje- og gassindustrien og deres høye lønnsnivå. Det snakkes mye om omstillingen til det grønne skiftet, at folk skal over fra olje og gass til fornybar. Men offshorenæringen går som aldri før og tiltrekker seg de beste folkene, på bekostning av landbasert industri.

Mørke skyer

–Hvordan ser du på fremtiden?

–Det henger noen mørke skyer over horisonten. Flere av våre kunder rapporterer at de nå bygger for fullt, og at de i tillegg har prosjekter inne for konsesjonsbehandling hos NVE, men at det går alt for tregt. Dette gjør oss urolig.

Steinsvik viser til at NVE har fått tildelt et hundretalls nye stillinger. Hans frykt er ikke at saksbehandlerne i NVE ikke skal kunne få opp farten og behandle nok konsesjonssøknader. – Det som nå er viktig, er at politikerne gir tydelige signaler på at NVE også må ta unna søknader om utbygging av småkraft, og ikke bare prioritere effekt og storkraft.

Unik kompetanse

–Vi har bygd opp en unik kompetanse over mange år i småkraften, den må vi ta vare på og bruke. Det er nødvendig å bygge nye kraftverk i årene fremover. Både Norge og Europa har et skrikende behov for mer fornybar energi, og det kan dokumenteres at småkraften er den fornybarkilden som kan bygges ut raskest, med minst konflikter og det desidert laveste fotavtrykket for natur og miljø, sier daglig leder Arild Klette Steinsvik i Energi Teknikk AS.


Småkraftkøen vokser
tema: Småkraft
I første halvår fikk NVE inn 73 konsesjonssøknader om kraftutbygging, de aller fleste om småkraftverk. Men disse søknadene blir ikke prioritert. Foto: Stein Arne Bakken

Småkraftkøen vokser

Søknader om konsesjon for småkraftverk prioriteres ikke, og havner i kø uten å få tildelt saksbehandler.

Tekst: Øyvind Zambrano Lie

V ed utløpet av 2. kvartal i år hadde Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) 261 konsesjonssaker som ikke hadde fått tildelt saksbehandler, skriver direktoratet i en rapport. 96 av disse var vannkraft.

Direktoratet skriver at det har en økende saksmengde som ikke er blitt tildelt saksbehandler eller er i aktiv saksbehandling. Flere av sakene er uten saksbehandler «fordi de ikke er prioritet etter NVEs prioriteringskriterier », heter det i rapporten. Som kjent prioriterer NVE stor og fleksibel vannkraft foran småkraft.

I første og andre kvartal fikk NVE inn 73 søknader om stor kraft og småkraft.

«Majoriteten av disse er småkraftverk. Det er også kategorien småkraftverk som ligger i kø i påvente av saksbehandler. Stor vannkraft tas løpende til behandling», skriver NVE.

Stillstand

Spesialrådgiver Øystein Grundt i Småkraftforeninga er ikke fornøyd med situasjonen.

– Det har vært stillstand i flere år. Det går søknader inn, og det går nesten ikke noe ut.

– NVE sier de skal sette flere folk på, og lære opp flere. Men det har ikke gitt noen effekt for småkraften?

– Nei, vi har ikke merket noe til det foreløpig. Det er langt mellom liv og lære.

Tildelingsbrev

– Hva står det på, er det evnen eler viljen?

– Jeg skal ikke spekulere på hvilke interne forhold i NVE som gjør at de ikke behandler småkraft, men de viser til tildelingsbrevet fra Energidepartementet, at de skal prioritere stor vannkraft og opprusting og utvidelse. Det er for så vidt forståelig, men det er ikke flere saker enn at det burde være igjen ressurser til å behandle annen type vannkraft også.

– Hvor mange småkraftsaker er det i kø?

– Av sakene som har kommet inn i år, ca. 25, er det knapt noen som har blitt tildelt saksbehandlere, vil jeg tro. Så er det nok flere fra tidligere år som fortsatt venter.

Betydelig kø-vekst

– Køen vokser?

– Ja, den gjør jo det. Om det har kommet inn 25-30 søknader i år, og så har det gått 2-3 vedtak ut, er det en ganske betydelig vekst i køen i mine øyne.

– Hvorfor er det problematisk?

– Regjeringen har som mål å få fram mest mulig fornybar energi, og da er det problematisk at man ikke behandler de søknadene man har. Folk har investert tid og penger, de har et ønske om å bidra lokalt med produksjon, og opplever å vente i årevis på svar. Det er uheldig. De eldste sakene er fra 2018. Saker blir sendt på høring på nytt, fordi det har gått for lang tid siden forrige høring, uten at det er fattet vedtak.

Tynnes ut

– Kan NVE gjøre noe med dette uten å få et nytt og endret tildelingsbrev?

– Jeg vil anta at ikke tilgjengelige ressurser er bundet opp med prioriterte oppgaver i tildelingsbrevet, og da er det opp til ledelse i konsesjonsavdelingen hvordan en vil disponere tilgjengelige ressurser.

– Men mangler det egentlig prosjekter? Det er jo mange kraftverk under bygging?

– Det er omtrent 60 småkraftverk under bygging, men tilnærmet alle bygges på konsesjoner gitt under den forrige regjeringen. Antall gitte konsesjoner tynnes ut. Man må se litt lenger fram enn ett eller to år for å kunne opprettholde den gode leverandørkjeden som er bygget opp.

– Det har vært stillstand i flere år. Det går søknader inn, og det går nesten ikke noe ut, sier spesialrådgiver Øystein Grundt i Småkraftforeninga. Arkivfoto: Øyvind Zambrano Lie
Daglig leder Rein Husebø i Forte Vannkraft vil flytte NVEs behandling av småkraftkonsesjoner til Førde. Foto: Øyvind Zambrano Lie

Etterlyser forutsigbarhet

Carl-Fredrik Lehland, daglig leder i Cadre, sier selskapet har sendt inn ni konsesjonssøknader, og at de har 15 søknader under arbeid som skal sendes inn fortløpende før sommeren neste år.

– Det tar veldig lang tid å få saksbehandler. I vår dialog med NVE får vi høre at vi ikke er prioritert. Energidepartementet må endre sin holdning til småkraftbransjen og instruere NVE til å ta det opp blant sine prioriterte områder, sier Lehland.

Han sier Cadre og resten av bransjen er avhengig av forutsigbarhet i saksbehandlingen, så de kan opprettholde trykket, spre utbyggingen utover og holde en stabil aktivitet.

Kjente prioriteringer

Energiteknikk har spurt om å få intervjue noen i NVE som kan svare på kritikken fra Småkraftforeninga. Vi har stilt spørsmål om hvorfor de ikke behandler flere småkraftsøknader, når man kan forvente at flere søknader blir behandlet, og om NVE mener det er et problem at det behandles få småkraftkonsesjoner.

«Vi behandler sakene ut fra de politiske prioriteringene som bransjen er godt kjent med, og etter dagens regelverk. Det er prioriteringer og regelverk som alle kraftprodusenter må forholde seg til, også Småkraftforeningen », svarer direktør for energi og konsesjon i NVE, Inga Nordberg, i en epost via NVEs presseavdeling.

Etterlyser svar

– Vi hadde gjerne sett en litt mer offensiv holdning fra NVE når det gjelder spørsmålet om når de ser for seg at behandlingstiden vil gå ned og de får begynt å ferdigbehandle søknadene. Vi skulle gjerne hatt noen estimater, sier Øystein Grundt da han får høre svaret fra direktoratet.

– Vi i pressen stiller mange av de samme spørsmålene år etter år, fordi bekymringen i og kritikken fra bransjen er den samme år etter år. Kan du skjønne om NVE blir lei av å svare?

– Hvis de er lei av å svare på det, burde de kanskje gjort noe med det, med å behandle flere søknader. Når du spør om de samme tingene, er det nettopp fordi det er status quo, sier Grundt.

Flytte til Førde

Daglig leder i Forte Vannkraft, Rein Husebø, sier de har konsesjonssøknader hvor de har ventet et par år på saksbehandler.

Han mener de fleste av småkraftprosjektene har tilnærmet null konflikt.

– Behandlingstiden kunne vært kort. Jeg har sansen for forslaget om å flytte hele småkraftkonsesjonsbehandlingen til NVEs kontor i Førde, der saksbehandlere kan øremerkes til småkraftsaker. I den regionen har man også tilgang på gode fagfolk som kan bransjen, sier Husebø.

Leverer energi

Han påpeker at de store vannkraftprosjektene, som kommer først i køen, i stor grad er effektprosjekter.

– Skal du ha mer energi, er det faktisk småkraft som er nærmest. Vindkraft på land er jo tungt. Så skal du ha noe på kort sikt, burde vi levere ganske mye, hvis vi fikk hurtigbehandling på enkle ting, sier Husebø.


Fra Fadum til HM Energi
tema: Småkraft
BN-turbiner står klare til levering i verkstedet på Lier ved Drammen. I sin storhetstid kunne Fadum Tekniske levere over tjue turbiner i året. Foto: Fadum Tekniske

Fra Fadum til HM Energi

Etter to tiår som en ledende leverandør i småkraftmarkedet, videreføres BN-turbinene fra Fadum Tekniske nå av bedriften HM Energi.

Tekst: Atle Abelsen og Stein Arne Bakken

E tter at Bjarne Nereng begynte på å designe og tegne nedskalerte vannkraftturbiner til småkraftmarkedet på slutten av 1980-tallet, og fikk det første salget til en småkraftprodusent ti år seinere, har BNturbinene vært et kjent begrep i bransjen.

Fant Fadum

Nereng trengte da å knytte seg til en mekanisk industribedrift som kunne produsere turbinene han tegnet og fikk solgt til kunder som turte å satse på en fersk og til da uprøvd teknologi.

Valget falt på Lier-bedriften Fadum Tekniske AS rundt århundreskiftet. BNTurbin var allerede da inne i småkraftmarkedet med en spansk underleverandør som produserte turbinene, basert på Nerengs design.

I 2004 kom HM Elektro Automatikk AS inn i det som etter hvert ble et trekantsamarbeid: Fadum Tekniske sto som hovedleverandør og mekanisk produsent og sammenstiller, i tillegg til å fronte produktet på markedet, BNTurbin designet og leverte tegninger (og eide teknologien), mens HM Elektro Automatikk leverte apparat- og kontrollanlegg.

Suksess-bedrift

Energiteknikk fulgte Fadum Tekniske i årene fremover. Bedriften ble en ledende leverandør av aggregater til de mange småkraftverkene som ble bygget av private grunneiere de neste 10-15 årene.

Høsten 2011 hadde bladet en reportasje fra Fadum med overskriften «Turbin-suksessen ». Der kunne man lese at bedriften til da hadde levert i alt 131 maskiner til i alt 106 kraftverk. I 2008 og 2009 var de opp i over tjue turbiner i året. Det sto en Fadum-turbin i annet hvert småkraftverk!

Omsetningen var fordoblet på tre år, og Fadum gikk med store overskudd. Det gjorde også BNTurbin.

Så kom den store omstruktureringen i småkraftbransjen. Bankene strammet kraftig inn på kravet til egenkapital, og det ble vanskelig for grunneiere å bygge småkraftverk selv, samtidig som risikoen ved å eie og drive ble betydelig større etter hvert som de mest lønnsomme prosjektet var bygget ut. Etter hvert overtok de store – og mer solide - utbyggingsselskapene markedet.

Mens konkurrenter som Energi Teknikk og Spetals Verk posisjonerte seg mot og inngikk rammeavtaler med de store utbyggerne, forsøkte Fadum å holde seg til sitt opprinnelige marked. Det var dessuten tegn til at småkraftmarkedet ville falle dramatisk når tilskuddsordningen med grønne sertifikater skulle avvikles rundt 2020.

Fadum syntes å prioritere ned salget av nye turbiner til småkraftmarkedet. Fram til 2020 fungerte samarbeidet mellom Fadum, BNTurbin og HM Elektro Automatikk tilsynelatende godt. Men i 2021-2022 skjedde det mye. Erik Nilsen, som sammen med sin bror Morten eide Fadum og var drivkraften, gikk bort, brått og uventet. Det førte til en stillstand i bedriften, og gjorde det vanskelig å fortsette trekantsamarbeidet.

Styrt avvikling

Fadum hadde fortsatt forpliktelser som leverandør til allerede inngåtte avtaler, og gjennomførte leveransene med hjelp fra blant annet HM Elektro Automatikk. Men bedriften gikk dessverre mot en styrt avvikling.

Fra å være en levende mekanisk industribedrift med 15–20 ansatte opp mot 2020, eksisterer Fadum Tekniske i dag kun på papiret, uten ansatte, med Morten Nilsen som eneeier. De som hadde jobbet på verkstedet, fant seg raskt andre jobber, og noen nøkkelpersoner ble med over til det som i dag er HM Energi for å videreføre utvikling, produksjon og salg av BN-turbinene.

Fusjon

I 2022 ble HM Elektroautomatikk enig med Bjarne Nereng om å fusjonere med BNTurbin og døpe om selskapet til HM Energi AS. Grunnleggeren og hovedmannen bak designen, Bjarne Nereng, er i dag ansatt hos HM Energi, og jobber fortsatt med å videreutvikle og forbedre turbinene.

Francis-, pelton- og kaplanturbinene som HM Energi leverer i dag, er, med visse tilpasninger, identiske med de som også ble levert under Fadum-paraplyen, og som det finnes over 300 av i landets småkraftverk. HM Energi har for tiden ti nye turbiner under leveranse.

Turbindelene produseres stort sett hos underleverandører, mens tavleproduksjon, salg og utvikling foregår hos HM Energi på Klepp på Jæren.

Daglig leder Bjørn Malde hos HM Energi tror selskapet kan vokse kontrollert i takt med at småkraftmarkedet øker. Foto: Håvard Ovesen/Jærbladet

Oppbyggingsfase

– Vi er i utgangspunktet en liten organisasjon med rundt 15 ansatte som er i en oppbyggingsfase, sier daglig leder Bjørn Malde hos HM Energi til Energiteknikk.

– Vi søker for øyeblikket etter flere dyktige medarbeidere. Som leverandør til småkraftmarkedet er vi betydelige, og har ambisjoner om jevn og kontrollert vekst, og fortsatt være en av de foretrukne leverandørene, sier Malde.

Ettermarkedet vokser

Selskapet har nettopp ansatt Arnljot Brand Breistein (39) som ny daglig leder, med tiltredelse 1. november. Malde vil da gå over i en lederstilling i selskapet med spesielt ansvar for ettermarkedet.

– Ettermarkedet og serviceog vedlikeholdsmarkedet er blitt så enormt stort at vi vil satse ganske tungt her. Derfor ønsker jeg å bruke mest mulig av min tid på denne oppgaven. Men jeg kommer også til å ha en rolle rundt strategi og bedriftsutvikling, sier Malde.

For øyeblikket er selskapet involvert i rundt 10 prosjekter, og Malde tror dette er nivået på aktiviteter som de bør ligge på framover.

Økende konkurranse

– Men konkurransen øker. Stadig nye, utenlandske leverandører vil komme inn i et attraktivt norsk marked. Vi vil ikke konkurrere i det aller laveste prissegmentet, men satser heller på kvalitet framfor kvantitet, sier Malde.

Han peker også på at de prismessig beste småkraftprosjektene begynner å bli færre for utbyggerne, men også at økte kraftpriser øker toleransen for høyere utbyggingskostnader.

– Det har blitt ekstremt mye dyrere å bygge ut i dag enn for bare noen få år siden. Alle trodde vi ville få et bratt fall i utbyggingen etter 2020, men det har ikke skjedd. Så vi er fortsatt BN-turbiner står klare til levering i verkstedet på Lier ved Drammen. I sin storhetstid kunne Fadum Tekniske levere over tjue turbiner i året. optimister med tanke på markedsutviklingen, sier han.

Ikke totalleverandør

Malde forteller at de ikke har konkrete planer om å ekspandere ut i det internasjonale markedet. Bedriften har heller ingen planer om å utvide markedsaktivitetene i retning av å bli en totalleverandør av nøkkelferdige løsninger.

– Vi konsentrerer oss enn så lenge om å være en solid og pålitelig leverandør av elektromekanisk utrustning, sier han.

Deres leveranser inneholder ofte transformatorer fra Møre Trafo, bryteranlegg fra ABB, mens anerkjente europeiske leverandører som TES og Indar ofte er foretrukne underleverandører av generatorer.

– Vår portefølje av underleverandører er ikke statisk. Vi velger underleverandører etter hva som passer best for våre kunder, understreker han.


Fra kamp til faglig tyngde
tema: Småkraft
Småkraftforeninga teller i dag fire ansatte. Fra venstre administrasjons- og informasjonsrådgiver Mads Sander, spesialrådgiver Øystein Grundt og daglig leder Knut Olav Tveit. Terje Engvik holder til i Førde. Foto: Fadum Tekniske

Fra kamp til faglig tyngde

De siste ti-femten årene har Småkraftforeninga vært gjennom en betydelig vekst og endring, ikke minst profesjonalisering. Det har Knut Olav Tveit mye av æren for.

Tekst: Stein Arne Bakken

P å Småkraftdagene i vår mottok han Småkraftprisen for sin store innsats som daglig leder i Småkraftforeninga siden 2011.

De som fulgte småkraftbransjen i den store utbyggingsperioden fra begynnelsen av 2000-tallet og det første ti året, opplevde Småkraftforeninga som en kamporganisasjon, med ledere som sto på barrikadene med klar og kraftfull tale.

Det gjaldt ikke minst overfor den sittende regjering og de profesjonelle utbyggerne som hadde kommet på banen, med Småkraft i spissen. Disse ble lenge sett på som den store trusselen mot småkraften.

Steile fronter

Frontene sto steilt mot hverandre, representert ved daværende styreleder Trond Ryslett i Småkraftforeninga, som argumenterte sterkt for at grunneierne selv skulle bygge ut småkraften, og daværende sjef for Småkraft AS, Rein Husebø, som advarte mot risikoen ved å bygge og drive småkraftverk, noe styrelederen hadde lite til overs for.

Kampsakene sto i kø for foreningen. Årsmøtene kunne ha stor underholdningsverdi, med ramsalt argumentasjon fra talerstolen, og det var mye ståhei. Det bidro utvilsomt til å skape blest om foreningen, men også til å gjøre det vanskelig å få gjennomslag.

Når budskapet ofte var så til de grader politisk preget, blant annet med klar oppfordring fra styreleder til årsmøtet om å dra hjem for å stemme for regjeringsskifte, var det ikke så lett å ta foreningen seriøst.

Umoden bransje

På den tiden var småkraften en høyst umoden bransje, og aktiviteten i foreningen var mye basert på frivillig innsats fra tillitsvalgte, med begrenset administrativ støtte, fra Norskog og Bondelaget. I årene før Tveit overtok i 2011, hadde det vært skiftende daglige ledere i foreningen.

En av de første oppgavene han tok fatt på, var å bedre forholdet til Småkraft og de andre industrielle utbyggerne, med sikte på å få disse med i foreningen.

–Alle har felles interesser

–Det er jo slik at når avtalene om leie av fallrettighetene er inngått, har grunneiere og utbyggere stort sett sammenfallende interesser. De industrielle aktørene konkurrerer om å leie fallrettigheter og å kjøpe opp kraftverk. Men når dette er på plass, har alle felles interesser, blant annet i å påvirke rammebetingelsene i viktige saker som grønne sertifikater, grunnrenteskatt, konsesjonskø og nettilknytning, sier Tveit.

–Det er avgjørende at vi står sammen, sier han.

Stor strukturendring

Tveit peker på at den tidligere ideologiske motsetningen om hvem som skulle bygge småkraftverk, etter hvert ble langt mindre fremtredende. Da bankene begynte å stille krav til betydelig egenkapital ved utbygging av småkraftverk, foruten at de mest lønnsomme prosjektene var bygget ut, ble det etter hvert nærmest økonomisk umulig for private grunneiere å bygge kraftverk selv.

De siste ti årene har det skjedd en betydelig omstrukturering av småkraften. I dag bygges det nesten ikke kraftverk i privat regi, samtidig som et betydelig antall kraftverk er blitt solgt til de profesjonelle utbyggingsselskapene. Men grunneiere har beholdt fallrettighetene, i noen tilfeller, også mindre eierandeler i kraftverket.

Større faglig tyngde

–Vi så tidlig at dersom vi skulle få gjennomslag for våre saker, blant annet om grønne sertifikater og grunnrenteskatt, så måtte småkraften jobbe sammen. Det var ikke minst viktig å kunne underbygge våre argumenter og krav med solid dokumentasjon. Men de tunge ressursene satt hos utbyggerselskapene, ikke i foreningen.

Vi trengte større faglig tyngde i det rammepolitiske arbeidet, blant annet mer utredningskapasitet. Da måtte vi forsøke å forene kreftene gjennom en felles interesseorganisasjon. I mellomtiden ble det viktig å kunne samarbeide best mulig fra sak til sak.

Manglet ressurser

Tveit legger til at Småkraftforeninga hadde et betydelig antall medlemmer, det var etablert et system for myndighetskontakt, og de kunne stille med solid erfaring og god innsikt i politiske prosesser. Det var mye dugnadsånd i foreningen, men den manglet økonomiske og menneskelige ressurser, som kunne bli tilført dersom utbyggingsselskapene ble medlemmer.

Og det lykkes Tveit med. I dag fremstår Småkraftforeninga med en felles stemme for eiere og driftere av småkraftverk. Alle utbyggingsselskapene er blitt medlemmer, sammen med de uavhengige kraftverkene som eies av grunneiere. Bak alle verkene i den moderne småkraften står det om lag 7000 fallrettseiere.

Forankret i distriktene

–Om du er eier av kraftverket eller bare leier ut fallrettighetene, er du like avhengig av at næringen oppnår gode rammevilkår. Det er en viktig avklaring at fallrettighetene til vassdragene tilhører gårder spredt over hele landet, til evig tid. Småkraften er dypt forankret i og gir økonomiske ringvirkninger for distriktene, og dette gir oss legitimitet i vårt arbeid overfor regjering og storting for å påvirke rammebetingelsene, sier Tveit.

Han viser til at eksempelvis Senterpartiet har forkjærlighet for småkraften, naturlig nok. – Å drive med småkraftverk er som å plante skog. Det er tidsperspektivet. Forskjellen er at du ikke trenger vente med avkastningen. Mer generelt er småkraften godt forankret på Stortinget, med tyngdepunkt i de borgerlige partiene, mens det radikale venstre er mer forbeholden.

Langt bedre økonomi

Lenge var Tveit den eneste ansatte i Småkraftforeninga. Men i 2020 kom Øystein Grundt fra NVE, der han var seksjonssjef for småkraft-konsesjoner, for å bli spesialrådgiver for vannkraft. Senere er flere kommet til, slik at foreningen nå teller fire ansatte.

Innmeldingen av utbyggingsselskapene har bidratt til at økonomien er blitt vesentlig bedre. Foreningen tok selv over arrangementet av de årlige Småkraftdagene, også det har gitt gode penger i kassa. Foreningens inntekter har vokst fra fire millioner kroner i 2013 til over ti millioner kroner i 2023, og årsresultat var på solide 1,5 millioner kroner. I fjor hadde foreningen en opptjent egenkapital på nærmere ni millioner kroner.

Profesjonell organisasjon

–Bedre økonomi har gjort det mulig å ansette flere medarbeidere og bygge opp solid faglig kompetanse, i tillegg til at vi kan bruke mer ressurser på ulike utredninger og aktiviteter. Småkraftforeninga fremstår i dag som en profesjonell interesseorganisasjon, sier Tveit.

–Vi legger stor vekt på å jobbe faglig med sakene, og bruke de beste tilgjengelige tallene som grunnlag for våre beregninger i arbeidet overfor myndighetene og andre, understreker daglig leder Knut Olav Tveit.


Småkrafteiere på kurs om generatorskader
tema: Småkraft
Solberg tok også med seg kursdeltakerne på befaring i generatorverkstedet. Foto: Stein Arne Bakken

Småkrafteiere på kurs
om generatorskader

– Generatoren har to hovedfiender; fukt og temperatur. Det viktigste dere lærer på dette kurset, er at generatoren må holdes varm ved stillstand. En enkel vifte på tusen watt gjør jobben.

Tekst: Stein Arne Bakken

D en lille gruppen av småkrafteiere i møterommet til MGS, Motor & Generatorservice AS i Porsgrunn, følger nøye med når sivilingeniør Ronny Solberg legger ut om typiske generatorskader og hvordan disse kan unngås med forebyggende vedlikehold.

Energiteknikk er blitt med på et av kursene som Solberg holder for driftspersonell i småkraftverk i samarbeid med Småkraftforeninga. Kursene går fra «Lunsj til lunsj» med overnatting, og er begrenset til 14 deltakere. Så langt er det blitt arrangert i alt fire slike kruser, med til ammen 41 deltakere.

Utgangspunktet for dette tiltaket er de mange skadene på generatorer i småkraftverk. Ifølge statistikken er 80 prosent av alle forsikringsskadene knyttet til generatorer. Dette har ført til en kraftig økning av premiene.

–Det kan dreie seg om skader som kan være kostbart å reparere. Omvikling av stator i en generator kommer fort mellom én og to millioner kroner, foruten det kan være snakk om lengre avbrudd og betydelig produksjonstap, fortalte Solberg.

Viktig å følge med

–Dere kan gjøre en stor forskjell ved å følge med. Vi foretar grundige kontroller av generatorer i småkraftverk hvert tredje år, og da avdekker vi ofte feil som enkelt kunne vært oppdaget av driftspersonell på et tidlig tidspunkt, før feilene har fått utviklet seg til alvorlige skader, og i verste fall, til havari.

På kurset går Solberg gjennom slike typiske feil som kan avdekkes og forebygges av driftspersonell uten spesiell fagkompetanse. –Mye det som jeg viser dere her på dette kruset, trenger man ikke å være generatorspesialist for å oppdage, sa han.

Solberg har for øvrig skrevet en fagartikkel om generatorskader på side 44 i bladet.

Sivilingeniør Ronny Solberg orienterer om statorviklingene i en demontert generator på verkstedet. Foto: Stein Arne Bakken

Befaring i verkstedet

Etter å ha hørt på Solberg en times tid, tok han deltakerne med seg på befaring i verkstedet. Her fikk de se på typiske skader på generatorer som var inne til reparasjon. Solberg forklarte og svarte på spørsmål. Så vandret forsamlingen tilbake i møterommet og fortsatte undervisningen.

Hensikten med kurset er å gjøre personell som jobber med drift, vedlikehold og oppfølging av småkraftverk, i stand til å gjennomføre enkle, regelmessige kontroller av generatorer som kan gjøres i periodene mellom tyngre tilstandskontroll og vedlikehold som skal utføres av fagfolk hvert tredje år, i henhold til Sikkerhetsforskriften.

MGS gjør årlig rundt ett hundre slike grundige tilstandskontroller i småkraftverk. Deres erfaringer er at om lag 1/3 av generatorene i god stand, 1/3 har mindre feil, mens 1/3 er dårlig.

Tre av kursdeltakerne, Botolv Bråtalien, Ridøla kraftverk, Tord Erik Lien, Lialva kraftverk og Olaf Sønstergård, Svartsum Elektrisitetsverk Foto: Stein Arne Bakken

Mye dårlig vedlikehold

–Den generelle tilstanden til generatorer i norske småkraftverk er bekymringsfull, og som følge av dårlig vedlikehold skjer det mange skader og havarier, fremholdt Solberg.

Det går vanligvis med åtte timer på en slik tilstandskontroll, som skal gjennomføres hvert tredje år. – Vi kontrollerer så mye det er mulig uten å demontere generatoren. Da skal man være trygg på at maskinen skal gå bra i tre år til, vel og merke dersom dere sørger for å følge med og foreta enkle årlige egenkontroller.

Dokumentere kontrollen

Og det skal lite til før det kan verste kan skje, ifølge Solberg. En løsnet mutter eller skrue kan for eksempel gjøre ufattelig stor og kostbar skade på statorviklingen. Men også dette er det mulig å kunne oppdage ved å lytte etter støy og ulyder under nedkjøring av maskinen og se etter løse gjenstander nede i maskinen.

Skipsgeneratorer

Han fortalte at generatorene i småkraftverk, i utgangspunktet er skipsgeneratorer. Ettersom rederne planlegger at skipene skal hogges opp når de er blitt tjue år gamle, fordi klassifiseringen da blir veldig kostbar, trenger ikke produsentene å lage generatorer som varer lengre.

Skipsgenerator er lettere og billigere å produsere enn generatorer for store kraftverk, som er bygd for en helt annen levetid. Fordelen er at generatorer i småkraftverk er i ro, og dette er med på å forlenge levetiden.

John Roger Nilsen er for lengst blitt pensjonist, men er ofte innom MGS for å slipe skadde glidelagre. Det er en unik kompetanse Nilsen ervervet seg da han jobbet til sjøs med skipsgeneratorer som ung elektromann. Foto: Stein Arne Bakken

Bort fra havaristyrt

–Vi skal å gjøre hva vi kan for at levetiden til generatorene skal bli så lang som mulig, oppfordret Solberg.

– Skal generatoren vare i 40 år, så kan du ikke la den gå til den havarerer. Det er mye i en generator som kan feile, og dersom du ikke gjør noe, holder kanskje ikke maskinen lenger enn 10-15 år.

Vi må bort fra havaristyrt og over til forebyggende vedlikehold og tilstandskontroll i småkraftbransjen, fremholdt Solberg.

Stort utbytte av kurset

–Dette kurset har vært veldig bra og nyttig, jeg har lært mye, sa Tord Erik Lien til Energiteknikk i etterkant av kurset. Lien er eier av Lielva kraftverk ved Krøderen i Buskerud.

Han har driftsansvaret for kraftverket, som har en peltonturbin på 1,2 MW effekt og en årlig kraftproduksjon på 3,5 MW.

–Jeg må innrømme at jeg var temmelig blank når det gjelder generatorer i forhold til det jeg vet om turbin og andre komponenter. Kurset har gitt meg mye å tenke på, og jeg fikk nyttige tips om hvordan feil kan oppdages for å forebygge skader, og hvordan årlige kontroller kan gjennomføres.

Jeg er nå blitt langt mer bevisst på hvor kritisk viktig generatoren er, og jeg ser på den med nye øyne. Et slikt kurs burde vært obligatorisk for oss som drifter småkraftverk, sier Tord Erik Lien, som forteller at hans inntrykk er at også de andre deltakerne er godt fornøyd med kurset.


adv Løsningen for små kraftverk er hermetisk tette transformatorer!
Et storstilt kraftverk
tema: Småkraft
Daglig leder Carl-Fredrik Lehland i Cadre (t.h) foran kraftstasjonen, her med nøkkelpersonene i prosjektorganisasjonen, f.v. prosjektleder Andreas Brunner, grunneierkoordinator Petter Dønnestad og bærekraftkoordinator Anette Brådland. Foto: Stein Arne Bakken

Et storstilt kraftverk

En drøy times biltur nord for Kristiansand ligger den lille bygda Vegusdal. I slutten av august var bygdefolket og mange andre gjester samlet til en storslått åpning av Flateland, et av landets største småkraftverk.

Tekst: Stein Arne Bakken

K raftverket utnytter et fall på 149 meter fra Kjetevatn i Tovdalsvassdraget i Birkenes kommune. Francisturbinen på 9,99 MW gir en årsproduksjon på 47 GWh, nok til å forsyne 2500 husstander med strøm, langt flere enn det er i vertskommunen Birkenes.

Flateland er det første kraftverket som Cadre ferdigstiller. I sitt andre driftsår har selskapet, lokalisert i Kristiansand, i alt 28 småkraftverk i drift, og de har så langt inngått 50 fallrettigheter.

Det var god stemning på plassen utenfor kraftstasjonen, der om lag 150 gjester hadde samlet seg for å være med på åpningen. Det brant godt fra veden i bålpanna, og røyken blandet seg med duften fra grillingen av kjøtt som gjestene kunne forsyne seg av når de benket seg sammen inne i det store teltet som var satt opp for anledningen.

I teltet var det underholdning av en lokal country-artist, før daglig leder i Cadre, Carl- Fredrik Lehland, kunne ønske alle velkommen til det han betegnet som en festdag.

Planer siden 1990-tallet

Lehland fortalte at Flateland har hatt en lang fødsel siden grunneierne begynte å sysle med tanken på å hente energi ut av Tovdalsvassdraget på 1990-tallet.

Omsider fikk utbyggingen klarsignal i henhold til industrikonsesjonsloven, som blant annet krever at hovedeier ikke kan ha mer enn 90 prosent eierskap, samtidig som kraftverket hjemfaller til staten etter 60 år.

Hektisk aktivitet i 2021

Det ble spesielt hektisk aktivitet på våren i 2021, året konsesjonen gikk ut. Etter at det var klart at kraftverket skulle bygges, hadde Cadre svært kort tid på seg til å skaffe finansieringen på drøye 300 millioner kroner, og finne noen som kunne påta seg byggingen av kraftverket.

Valget falt på Tinfos, og kontrakten med hovedentreprenøren ble undertegnet 8. juni 2021, før finanseringen var på plass. Men for å kunne komme i mål, måtte Tinfos starte planleggingen før avtalen var signert. Det ble et hardkjør for å rekke å få på plass underleverandører innen fristen for byggestart 13. september.

Fra maskinhallen med francisturbinen levert av Spetals Verk og generatoren fra Inder. Foto: Stein Arne Bakken
Det var stemningsfullt utenfor teltet mens gjestene ventet på å komme inn. Foto: Stein Arne Bakken

Reddet på målstreken

–Flateland kraftverk ble reddet på målstreken takket være Tinfos sin vilje og evne til å ta risiko, sa Lehland. Han takket selskapet og dets underleverandører for utmerket samarbeid og for å ha levert et flott anlegg på budsjett, 2,5 måneder før avtalt tid.

Prosjektdirektør Rune Kristian Mork i Tinfos kunne fortelle at Flateland er deres første EPCkontrakt og største totalentreprise. Tunnelen på 7.5 kilometer er over dobbelt så lang som den de har hatt tidligere, og Tinfos har heller ikke tidligere bygd et kraftverk med så mange inntak. Mork roste anleggsfolkene i Flage Maskin og Nomeland Maskin for å ha gjort en flott jobb.

Til Finland etter kapital

Det lykkes ikke å få norsk kapital til å finansiere prosjektet, men det finske selskapet Sv Vesivoima Oy, som er eid av en rekke energiselskaper, trådte til. En delegasjon på ti personer herfra var kommet til åpningen, blant andre Måns Holberg, styreleder i Vegusdal Kraft AS, som eier kraftverket, der for øvrig Carl Fredrik Lehland er daglig leder.

Holmberg kunne fortelle at Flateland er det åttende småkraftverket Sv Vesivoima har i Norge.

–Glitrende distriktspolitikk

Cadre hadde fått stortingsrepresentant Gro-Anita Mykjåland, medlem av energi- og miljøkomiteen, til å foreta den offisielle åpningen av kraftverket. Da hun klippet over snoren, startet aggregatet i kraftverket.

–Jeg er imponert over utholdenheten til grunneierne, som har tatt intiativet til byggingen av dette flotte, moderne kraftverket. Flateland er et glitrende eksempel på distriktspolitikk, sa Mykjåland.

–Vi har 850 småkraftverk i drift i dag, men vi trenger flere. Småkraft er blant et mest lavthengende fruktene for å få bygd ut mer fornybar energi, fremholdt hun.

Stortingsrepresentant fra Agder, Gro-Anita Mykjåland, åpnet kraftverket ved å klippe over snoren, her flankert av prosjektdirektør Rune Kristian Mork (t.v) i Tinfos og en av de elleve grunneierne, Are Flateland. Foto: Stein Arne Bakken

7,5 kilometer med tunnel

Den største utfordringen ved prosjektet har utvilsomt vært sprengningen i alt 7,5 kilometer med vannveier, med inntak i magasinet Kjetevatn. Herfra går det en fem kilometer lang tunnel til to bekkeinntak.

Prosjektleder Andreas Brunner hos byggherren Cadre forteller til Energiteknikk at sprengning ble valgt fremfor boring på grunn av tunnelstørrelsen. Det ble ikke plass til en tunnelboremaskin inne i tunnelen.

Mer effektivt enn boring

Dessuten fant de ut at sprengning ville være langt mer effektivt enn boring, ettersom det gjorde det mulig å drive tunnelen fra to retninger samtidig, og laste ut masse på den andre siden. – Vi kunne bruke samme borerigg på begge sider. Det krevde mindre transport av masser. På den måten halverte vi tiden for fremdriften, sier Brunner.

Ettersom det hastet veldig å komme i gang med byggingen, før konsesjonen gikk ut, var det kritisk viktig å få etablert en prosjektorganisasjon som kunne jobbe effektivt og målrettet fra første dag, både for å skaffe finansiering og finne en hovedentreprenør.

–Det klarte vi, arbeidet med kraftverket kom i gang i slutten av august. Ettersom vi hadde valgt å bruke elektriske borerigger, ble det også jobbet hektisk å få tilknytning for byggestrøm. Vi hadde en god dialog med Glitre Nett, og kom også i mål med det.

Støtte på svakt fjell

Hele overføringstunnelen var sprengt høsten i mai i fjor, mens trykktunnelen sto ferdig i august. Brynner forteller de var klar over at fjellkvaliteten var varierende. Enkelte steder støtte de på svakhetssoner, som gjorde det nødvendig med ulike sikringstiltak, som bolter og sprøytebetong. Det forsinket fremdriften, men forsinkelsene ble tatt igjen på strekninger med god fjellkvalitet.

Gjestene koste seg med god mat og drikke ved langbordene inne i teltet. Foto: Stein Arne Bakken

Mye kulde og nedbør

Tunnelarbeidet gikk over to vintere med perioder preget av sterk kulde i området. Ifølge Brunner hadde det liten innvirkning på tunneldriften, men gjorde at anleggsarbeidet med inntakene ble krevende. Også mye nedbør i perioder bød på utfordringer.

Sist vinter ble det arbeidet på spreng for å få kraftverket ferdig til prøvedrift i januar i år, to og en halv måned tidligere enn planlagt. Den sterke kulden gjorde at vannet i vassdraget frøs, og det samlet seg store mengder is. Dette gjorde det spesielt krevende å ferdigstille vannveien, blant annet med installasjon av ulike inntakskomponenter, som luker og rister. – Det ble en tøff prosess, men vi kom i mål, sier Brynner.

Nøkkelen til suksess

Han forteller at det var om lag femti personer på anlegget på det meste, de fleste i tunneldriften.

Når det gjelder et så stort småkraftprosjekt som dette, mener Brunner at nøkkelen til suksess er å få etablert en godt tilrettelagt prosjektorganisasjon med personer som er dedikert for sine oppgaver og kan jobbe målrettet sammen.

–Det er viktig at utbygginger av småkraft har minst mulig fotavtrykk i forhold til natur og miljø. Derfor har vi en egen bærekraftkoordinator som følger prosjektet tett og rapporterer om eventuelle avvik. Også Tinfoss har det samme. I prosjektet har vi også en grunneierkoordinator. Kunnskap om lokale forhold er gull verdt, og vi erfarer at grunneiere kan komme med mange nyttige innspill, sier prosjektleder Andreas Brunner i Cadre AS.


Spesialhjelp fra Abu Dhabi til småkraftverk
tema: Småkraft
Rørgata fra inntaket ned til Eikemo kraftverk skal gjennomføre mange kompliserte kryssinger av Eikemoelva. Foto: Kambo Energi

Spesialhjelp fra Abu
Dhabi til småkraftverk

Da Kambo støtte på et 3500 år gammelt fornminne, måtte vannkraftutbyggeren søke til et av verdens tørreste områder for å redde prosjektet.

Tekst: Atle Abelsen

E gil Kambo har vært nødt til å finne en rekke kreative løsninger når hans arbeidsfolk i løpet av høsten får koplet de to småkraftverkene Eikemo og Djuvselva til nettet på den uveisomme nordsiden av Åkrafjorden i Etne kommune i Vestlandland fylke.

Funn av et uerstattelig fornminne midt i rørtraseen på Djuve, verken kabel- eller mobilsignal på Eikemo, en Y-avgrening på duktile rør som ikke finnes og anleggsarbeid på et sted som er så uveisomt at det kvalifiserte til programserien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» på NRK.

Først litt fakta: Djuvselva kraftverk (2,8 MW) og Eikemo kraftverk (2x1,5 MW) er to av i alt ni småkraftprosjekter som er planlagt eller igangsatt langs Åkrafjorden i Etne kommune. Byggingen av begge disse startet i april, og avsluttes sent i høst. Det er Kambo Energi AS som bygger kraftverkene, og det er Småkraft AS som etter hvert skal eie og drifte begge.

Første svedjebruk

Kulturminneloven pålegger utbyggere å undersøke alle berørte områder i et prosjekt om det finnes fornminner som skal tas vare på. På Djuve fant de 3500 år gamle spor av aske etter svedjebruk på det eneste flate området rørtraseen skulle passere.

Svedjebruk er den eldste formen for jordbruk, der bøndene svir av området før de sår. Funnet på Eikemo-sletta ble anslått av arkeologene for å være det tidligste beviset på matproduksjon langs Åkrafjorden.

For stor flate

– Utfordringen vår ble at vi måtte ha et 22 graders bend på røret, som vanligvis forankres. Med 32 bar trykk i røret, var det behov for en stor forankringsflate, men det kunne vi ikke gjøre på grunn av fornminnet, forteller prosjektleder Egil Kambo til Energiteknikk.

Røret passerte kloss inntil området med fornminnet, og Kambo fikk etter litt diskusjoner med Kulturminneavdelingen til Vestland Fylkeskommune, lov til å bruke en liten meter av området med fornminnet. Men det var fortsatt for lite. Rørgata kunne ikke flyttes.

Egil Kambo er prosjektleder for begge kraftverksutbyggingene som pågår i Åkrafjorden for øyeblikket. Foto Sigmund Hansen/Haugesunds Avis
Prosjektet har bygget et permanent kaianlegg på Eikemolandet som også de fastboende får nyte godt av når kraftverket er ferdig. Foto: Kambo Energi

Løsning i Emiratene

Tanken var å bruke strekkfaste rør, men standarden for en slik løsning kunne ikke ta av for kreftene i vannstrømmen,

Da kom Bjarte skår hos Småkraft AS, som skal overta Djuvselva kraftverk etter at det er ferdigstilt, opp med ideen om at de skulle utfordre rørprodusentene på om de kunne utvikle og produsere et spesialbend som er robust nok til å ta opp kreftene uten å ty til så omfattende forankring. Positivt svar fikk de kun fra Jindal, en kjent leverandør av duktile støpejernsrør på det norske markedet, med fabrikk i Abu Dhabi.

Entusiasme

– Fagfolkene på Jindal tok utfordringen og gjøv på med stor entusiasme. På kort tid kom de opp med et forslag som var teknisk godt nok til en akseptabel pris, sier Kambo.

Med Jindals løsning, som takler 37 bar, klarte prosjektet seg uten betongfundament i det hele tatt. Inngrepet i grøfta berører bare så vidt ytterkanten av det verneverdige området.

Kambo forteller at Jindal også laget en spesialavgreining der et bekkeinntak skulle føres sammen med hovedinntaket.

– En slik Y-avgrening i denne dimensjonen finnes ikke som standard i duktilt støpejern. Alternativet hadde vært å produsere den i stål, sikkert til samme pris. Men stål har den ulempen at det ruster, og duktilt støpejern har lengre levetid. Det er ingen god ide å legge en rørgate der komponentene har forskjellig levetid, påpeker han.

Rørgata til Eikemo passerer også gjennom en 270 meter lang tunnel. Foto: Kambo Energi

Får permanent mobildekning

En annen utfordring var at det var fryktelig dårlig mobildekning på Eikemo, og Telenor har for lengst fjernet kobberkablene til de ytterst få fastboende i området.

– Bøndene her må løpe rundt på tunet eller jordet for å finne en flekk med en strek på displayet. I prosjektet er vi fullstendig avhengig av kommunikasjon mellom anleggsområdene og til omverdenen. Helikoptertransport med flere turer om dagen er helt uaktuelt uten mobildekning, sier Kambo.

Løsningen ble at han fikk utstyr og beskrivelse av hvordan han monterte og koplet opp av Telia, og fløy opp en provisorisk hjemmebygget mobilmast i en konteiner, med internett via Skylink. Slik fikk også de fastboende i området en sårt etterlengtet mobildekning.

– Når prosjektet er ferdig, skal Telia komme og erstatte min «Reodor Felgen-løsning» med en permanent installasjon. Da får de også 5G i området, sier småkraftutbyggeren.

Uveisomt

Den største utfordringen i prosjektet har vært at begge kraftverkene ligger på nordsiden av Åkrafjorden, der det ikke finnes veiforbindelse, terrenget er sært bratt og det nesten ikke er mulig å komme i land noen steder. Unntakene er på Djuve, som har ei kai, men det er svært trangt, og på Eikemolandet er det ikke noen kai.

Eikemo kraftverk ligger for øvrig 200 høydemeter opp i elvejuvet, med en lang og kronglete veiforbindelse. Dette er årsaken til at Kambo valgte to peltonturbiner, som er enklere å transportere enn én større.

Kambo fikk rørprodusenten Jindal til å spesialkonstruere et robust 23 graders bend i duktilt støpejern som ikke trenger å forankres, for å skåne et 3500 år gammelt fornminne. Foto: Kambo Energi
Prosjektet måtte også be Jindal om å spesialprodusere en Y-avgreining i duktilt støpejern. Foto: Kambo Energi

På fjernsynet

– Serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» på NRK hadde et innslag fra Eiekmo for en tid tilbake, og ordføreren i Etne kommune har uttalt at det er beklagelig at dette er en av ytterst få plasser i landet med fastboende som ikke har noen offentlig kommunikasjon med omverdenen, verken fysisk eller elektronisk, sier Kambo.

Det løser prosjektet med at de nå bygger et permanent kaianlegg på stedet. De to prosjektene kjøres i parallell med stort sett samme leverandører og stab. Maskiner, utstyr og materiell må fraktes på fjorden med to store og en mindre lekter og slepebåter.

– Det er tidkrevende, men går greit med nøye planlegging, understreker Kambo.

Kambo har en EPC-kontrakt med Småkraft AS om å bygge ut Djuvselva kraftverk. Her er det Småkraft som sitter på konsesjonen. For Eikemo kraftverk er det Kambo Energi AS som eier og har konsesjonen. Kambo har avtale med Småkraft om et salg når kraftverket står ferdig.

Lektere ble benyttet for å frakte maskineri, utstyr, materialer og personell til de veiløse anleggsplassene. Foto: Kambo Energi

Omfattende nettprosjekt

Men så var det tilkoplingen. Nettet i området er svært begrenset, med bare en veldig gammel og veldig tynn 22 kVledning lanssmed fjorden på nordsiden.

Nettselskapet Fagne er i ferd med å prosjektere en ny, 11 km lang 132 kV-ledning fra en transformatorstasjon på Storbjørnli i Blådalen nord for Åkrafjorden. Den skal ende i en ny transformatorstasjon på Tysse, omtrent midt mellom Eikemo og Djuve.

Parallelt med dette, er de også i ferd med å prosjektere produksjonsradialene på rundt to km fra Tysse til de to kraftverkene. I beste fall står dette ferdig seinhøstes 2025, eller i verste fall høsten 2026.


Nesten alle anleggsplassene i de to prosjektene er bratte og trange. Dette er inntaket i Djuvselva. Foto: Kambo Energi Djuvselva 33 Y-avgreining. Foto: Kambo Energi

Skredutsatt

– Det avhenger av leveringstider på materiellet og hvor heldig eller uheldige vi er med været, sier senioringeniør Karl Næs hos Fagne.

– Vi skal blant annet gjennom et dalføre som heter Skreddalen. Der er det ikke uvanlig med snøskred om vinteren. Vi skal holde oss på motsatt side av dalen, men må likevel ta hensyn til skredfaren, understreker Næs.

Inntil videre får Eikemo og Djuvselva lov til å kople seg på den gamle 22 kV-ledningen, men med svært redusert effekt.

Ledningsprosjektene er et ledd i en større utbyggingsplan hos Fagne. Den nye ledningen skal også transportere energien fra de øvrige sju kraftverkene som er planlagt langs Åkrafjorden.

Transformatorstasjonen og ledningen til Storbjørnli er estimert med en kostnad på litt over 200 millioner kroner.

I tillegg skal Fagne etter hvert etablere en 132 kV ledning fra Tysse østover mot Åkrabotn og tettstedet Fjæra innerst i Åkrafjorden. Den skal bedre forsyningssikkerheten for det vesle tettstedet, der blant annet Mowi har et stort oppdrettsanlegg. De planlegger å utvide, og trenger mer effekt.

Det foreligger også løse planer om hydrogenproduksjon i i forbindelse med utbyggingen av Rullestadprosjektene, som ligger få kilometer øst for Fjæra.

Begge kraftverkene får et eksteriør som harmonerer med omgivelsene og lokale tradisjoner. Dette er Djuvselva kraftverk. Foto: Kambo Energi
Provisorisk mobilantenne med Skylink til en flekk av landet uten mobildekning. Når prosjektet er ferdig, vil Telia installere en permanent løsning for de fastboende. Foto: Kambo Energi
Djuvselva kraftverk
  • Tiltakshaver: Småkraft AS
  • Eier/driftsselskap: Småkraft Vekst 2025 AS
  • Byggeperiode: April 2024 – november 2024
  • Budsjett: 50 millioner kroner
  • Effekt og produksjon: 2,8 MW / 8 GWh/år
  • Fallhøyde: 308 m
  • Slukeevne: 1,01 m3/s
  • Vannvei: 1875 m rørgate fordelt på to inntak
  • Hovedleverandør: Kambo Energi AS
  • Elektromekanisk: HM Energi AS
    • Turbin: BN Turbin
    • Transformator: Møre trafo AS
    • Apparat og kontrollan legg: ABB
    • Generator: Marelli (le vert av Kambo Energi AS)
    • Luker: Kraftpartner AS
  • Entreprenør: Johs. Røgelstad Maskin AS
  • Betong: H-Betong AS
  • Rør: Kraftpartner AS (Jindal Saw)
  • Kraftstasjon: Kambo Energi AS / H-Betong AS / Finnøy Betong AS/ Sandeid Bygg og Vedlikehald
  • Elektro: Fagne AS ( overliggande nett)
  • Intern HS-installasjon: Nettpartner AS
Eikemo kraftverk
  • Tiltakshaver: KAMBO Energi AS
  • Eier: Eikemo Kraftverk AS
  • Byggeperiode: april 2024– desember 2024
  • Budsjett: 60 millioner kroner
  • Effekt og produksjon: 3,0 MW /12 GWh/år
  • Fallhøyde: 150 m
  • Slukeevne: 2,42 m3/s
  • Vannvei: 270 m tunnel (12 m2) og 950 m rørgate
  • Hovedleverandør: Kambo Energi AS
  • Elektromekanisk: HM Energi
    • Turbin: BN Turbin
    • Transformator: Møre trafo AS
    • Apparat og kontrollan legg: ABB
    • Generator: Marelli (le vert av Kambo Energi AS)
    • Luker: Kraftpartner AS
  • Entreprenør: Vikedal Mur og Anlegg AS / A&B Andreassen maskin AS
  • Betong: H-Betong AS
  • Rør: Hywer AS
  • Luker: Kraftpartner rør og ventiler AS
  • Tunneldriving: Flage Maskin AS
  • Kraftstasjon: Kambo Energi AS / H-Betong AS / Finnøy Betong AS/ Sandeid Bygg & Vedlikehald
  • Elektro: Fagne AS (Overliggende nett)
  • Intern HS-installasjon: Nettpartner AS

I gang med rekordtunnel
tema: Småkraft
Utstyret er rigget på plass nede ved fjorden der kraftstasjonen skal ligge, og de første meterne er nå boret av den 1650 meter lange tunnelen til det planlagte inntaket. Foto: Norhard

I gang med rekordtunnel

I midten av september kom Norhard i gang med boring av en 2650 lang tunnel på Skjerdal kraftverk i Aurland.

Tekst: Stein Arne Bakken

-F or denne type en kutts tunnelboring med tverrsnitt på 1200 meter, snakker vi her om «verdensrekord», sier daglig leder i Nordhard, Geir Birkeland, til Energiteknikk.

Han forteller at den forrige rekorden er på 1691 meter, satt på Småvoll kraftverk som Sunndal Energi og Forte vannkraft bygger oppe i Sunndalen på Nordmøre.

Birkeland regner med at boringen vil pågå helt til jul neste år.

– Vi vet at fjellet på Skjerdal er ganske hardt, og da går det ekstra ut over borekrona, som må skiftes når vi har boret 400- 700 meter. Vi klarer på et godt døgn å bore 20 meter, men med hyppige skift av borekrone, vil boringen nødvendigvis ta tid. Det tar to uker å få trukket den utslitte borekrona ut av tunnelen og få inn en ny på plass når vi er langt inne i tunellen, sier han.

Stopp for vedlikehold

I tillegg planlegger Norhard et lengre stopp til våren neste år for å gjøre nødvendig vedlikehold. Boreutstyret utsettes for betydelig slitasje, og det vil være nødvendig å skifte ut deler, samt overhale pumper og motorer.

Birkeland legger til at boreutstyret ikke er handelsvare, det blir laget av Norhard på deres verksted på Tonstad. Også bormaskinene er blitt bygd der.

Under boringen går to mann fra Norhard døgnkontinuerlige skift, slik at det på hvert anleggssted er et arbeidslag på åtte personer. De jobber 12 dager på og har 16 dager fri.

Birkeland forteller at boremaskinen som er inne i fjellet på Skjerdal kraftverk, veier 26 tonn. Bak den forreste enheten med borekronen, er det nok en maskin, en såkalt klatrer, som er med på å skyve borekronen oppover i tunnelen. I tillegg er det en egen maskin som står ute og skyver med et trykk på 350 tonn.

Det er ingen person inne i tunnelen. Boringen skjer med fjernstyring, av operatøren på stedet og fra Tonstad.

Boringen bruker elektrisk kraft. Denne type boring gir et langt mindre fotavtrykk i naturen og redusert CO2-utslipp enn legging av rør eller sprengning og bruk av dieseldrevne borerigger.

–Vi klarer oss med et lite areal, tilsvarende størrelsen på tomten for kraftstasjonen. Ellers er det ingen synlige sår i naturen mellom kraftstasjonen og inntaket. I forhold til sprengning reduserer vi uttaket av masse med 90 prosent, påpeker Nordhard-sjefen.

Det er bruk av tunnelboring som har gjort det mulig å realisere prosjektet. Utbyggeren, Skjerdal Kraft AS, fikk først avslag av NVE, fordi utbyggingen vil «føre til svært store inngrep i eit fjordlandskap med stor verdi».

Avslaget ble anket til departementet, som ga klarsignal til en revidert plan, der vannveien ble lagt i tunnel fremfor å bygge en rørgate nedover fjellskråningen mot Aurlandfjorden.


Enda mer kraft fra Trollheimen
tema: Småkraft
Inntaket oppe i Grytvatn er en kombinert plate- og massivdam. Foto: Njord Vannkraft

Enda mer kraft
fra Trollheimen

I oktober vil Svorka Småkraft AS starte prøvekjøringen av den fire megawatt store peltonturbinen i det flunkende nye Setergrytå kraftverk i Surnadal.

Tekst: Atle Abelsen

K raftverket ligger rett ved Surna, et av landets beste lakseelver, noen hundre meter vest for Statkrafts store kraftverk Trollheim. Vannet henter de fra Trollheimen i sør, fjellmassivet som ligger mellom Nordmøre og Trøndelag med sine runde U-daler og dype V-daler, omgitt av skarpe, alpine topper og avrundede nuter.

Her skal turbinskovlene kryste kilowattimer ut av vannet som kommer i kast nedover bratte fjellvegger som Bjønnaveggen, Styggveggen og Jomfruspranget, fra topper og nuter som Sandfjellet, Bergulhammaren, Bollen og Bollåsfjellet. Det meste havner det regulerte vatnet Foldsjøen som er magasin for Trollheim kraftverk, men noe ender i det vesle Grytvatnet på et par høydemeter mer, rundt 422 moh.

Fra Grytvatnet føres vannet inn i ei to kilometer lang rørgate som går gjennom trange juv og åpne områder som bærer navn som Brattbakken og Stor- Anders-Lia, 393 høydemeter før det treffer turbinskovlene på Sagatun og til slutt renner ut i Surna.


Kraftverket nede ved Sagatun ved Surna i Surnadal ruver ikke i terrenget. Foto: Njord Vannkraft

Inntaksdammen

I Grytvatnet ligger det fra før en gammel dam som skulle hindre for stor vassføring i flomperiodene i Grytbekken, som løper ut fra Grytvatnet og ender i Surna ved Litløra.

Betongarbeiderne fra BB Entreprenør AS har bygd en ny, om lag tre meter høy og rundt 70 meter lang inntaksdam bak den gamle. Deler av dammen utføres som en platedam, resten som massivdam.

Svorka Energi AS, som skal drifte Setergrytå kraftverk, får 235 centimeter å regulere på. Det tilsvarer rundt tre dagers kjøring uten tilsig.

800 turer med helikopter

På grunn av store inngrep valgte Njord å ikke bygge anleggsvei for betongbiler til inntak. Det kunne også bydd på utfordringer, så bratt og trangt det er oppover i gjelet der Grytbekken løper.

I stedet har de fått lov til å anlegge en langt mindre ATV-vei som har fraktet arbeidere og mindre utstyr, mens betongen, rørene og større utstyr er blitt fraktet med helikopter fra Airlift AS. Bare betongen tok det rundt 800 turer å få fraktet opp til dammen.

Generator og transformator under installasjon i Setergrytå kraftverk. Foto: Njord Vannkraft
Helikopter ble brukt for å frakte betong, rør og tungt utstyr opp til inntaket for å skåne sårbart terreng. Foto: Njord Vannkraft

To kilometer rørgate

– Til småkraftverk å være, er vannveien med ei rundt to kilometer lang rørgate ganske lang, sier prosjektansvarlig Leif Roger Bergheim hos Svorka Energi til Energiteknikk.

De har etablert eierselskapet Svorka Småkraft AS sammen med Småkraft AS, som eier 65 prosent, mens Svorka Energi eier 35 prosent.

Småkraft har hovedansvaret for selve utbyggingen, mens Svorka Energi skal stå for driften når kraftverket begynner å levere kilowattimer til nettet. Det er også Svorka som har ansvaret for å knytte kraftverket til 132 kV-transformatorstasjonen som ligger noen få hundre meter unna kraftverket.

Konsesjon i 2005

Det var Svorka som allerede i 2005 fikk konsesjon for å bygge kraftverket.

– Dette er et økonomisk marginalt prosjekt med en lang vannvei og mange omsøkte justeringer i årene etter at vi fikk konsesjon. Vi trengte en partner for å bygge ut prosjektet, og til slutt kom Småkraft på banen. Etter å ha finregnet og gjort nye analyser som ga oss gode prognoser på økte spotpriser i årene framover, fant vi til slutt lønnsomhet i prosjektet, sier Bergheim.

Ingen overraskelser

Etter at selve byggingen startet i januar 2023, har ikke prosjektet støtt på noen overraskende utfordringer.

– De utfordringene vi har hatt, visste vi om på forhånd, og det har vi løst greit. Det er tidvis trangt og bratt, og vi har hatt visse restriksjoner når det gjelder natur og miljø i og rundt Grytbekken, sier Bergheim.

Blant annet har de vært forsiktig med «blakking» eller for mye sedimenter i Grytbekken som ender opp i Surna. Det kan påvirke fisken, ikke minst laksen, i perioder. Det har også vært spørsmål rundt såkalt fossesprut, altså vanndisen som dannes i lufta rundt fossefall og kraftige vannføringer i bekker. Det danner grunnlaget for helt særegne naturtyper rundt vassdragene.

– Det er løst gjennom reguleringsbestemmelsene og pålegg om minstevannføring, sier han.

I elvestrekningen nedenfor kraftverket går det både laks og sjøaure. For å påvirke forholdene i elva minst mulig, er det installert en spesialtilpasset omløpsventil som slipper vannet forbi kraftstasjonen i tilfelle stopp i produksjonen.

Bergheim ønsker ikke å oppgi hvor mye kostnadene ender på for byggingen av kraftverket. Det har tidligere vært kjent at utbyggingen av Setergrytå, sammen med de to mindre prosjektene Øvre og Nedre Skorilla i Heim, som også sluttføres i høst, var kostnadsberegnet til 154 millioner kroner til sammen.

Tall og fakta Setergrytå kraftverk
  • Tiltakshaver og eier: Svorka Småkraft AS
  • Totalentreprenør: Njord vannkraft AS
  • Driftsselskap: Svorka Energi AS
  • Byggeperiode: Februar 2023– oktober 2024
  • Budsjett: Ikke oppgitt
  • Effekt og produksjon: 4 MW pelton / 12 GWh/år
  • Fallhøyde: 393 m
  • Slukeevne: 1,2 m3/s
  • Vannvei: nedgravd rør ca. 2 km
  • Inntak: Platedam/ massivdam
  • Elmek: HM Energi AS
    • Turbin: BN Turbin (levert av HM Energi AS)
    • Generator: Indar
    • Stasjonstransformator: Møre Trafo
    • Produksjonstransforma tor: Trafo elettro
    • Apparat og kontrollan legg: HM Energi
    • Inntaksutstyr: Hywer AS
  • Anleggsentreprenør: Ramlos AS
  • Betongentreprenør: BB Entreprenør AS
  • Rør: Hywer AS
  • Kraftstasjon: BB Entreprenør AS
  • Elektro: HM Energi AS
  • Tilkopling: Svorka Energi AS
  • Helikoptertransport: Airlift AS

Småkraftverk med store utfordringer
tema: Småkraft
Kraftverket er bygd med tyrolerinntak, en nokså spesiell løsning for småkraftverk på denne størrelsen. Foto: Forte Vannkraft

Småkraftverk med
store utfordringer

Et tyrolerinntak på 25 meter går over elven, der det også er anlagt fisketrapp og renne for ål. Vannveien krysser under Sørlandsbanen. Og kraftverket er bygd tett opp til boligområde.

Tekst: Stein Arne Bakken

D et er mye som skiller seg ut ved Gjelmestad kraftverk i Kvinesdal. Utfordringene har stått i kø. Men nå står kraftverket der i full drift, med en årsproduksjon på 23 GWh.

Gjelmestad ble offisielt åpnet i slutten av september. Det er det 22. i rekken av kraftverk som Forte Vannkraft drifter.

Utbyggingssjef Sveinung Rud i Forte Vannkraft forteller til Energiteknikk at Gjelmestad kraftverk har hatt en lang reise, både før og etter at konsesjonen ble gitt i 2015.

Over tjue grunneiere

Litlåna elveeierlag eier grunnen til Gjemlestad kraftverk og representerer over tjue store og små grunneiere og fallrettseiere. De inngikk avtale med Forte Vannkraft i 2020.

Selskapet startet arbeidet med å utarbeide en detaljplan for prosjektet som fikk endelig godkjenning sommeren 2022, og byggingen kunne starte.

–Største utfordring i prosjektet har vært at vannveien krysser under Sørlandsbanen, noe som medførte mange møter med BaneNor og mye frem og tilbake før vi fikk planene godkjent.

Arbeidene med kryssing av jernbanen medførte også mye oppfølging i byggeperioden, med forsiktig sprengning og jevnlige inspeksjoner, sier han.

Måtte sikre mot ras

Rud legger til at det har vært nødvendig å rassikre området ovenfor inntaket.

–Det skal ikke underslås at anleggsarbeider og sprengning med naboer og tett bebyggelse rett i nabolaget krever litt ekstra fokus og samarbeid mellom beboere og anleggsarbeidere i byggeperioden.

Rud legger til at det også har vært andre utforinger i prosjektet, blant annet valg av trase for vannveien, tilkopling til transformator og strømnett.

–Men alt i alt har anleggsperioden gått veldig bra, med godt samarbeid med jernbane, naboer og NVE, som har fulgt oss tett opp i gjennomføringen av prosjektet, sier Rud.

Spesielt inntak

Det er ikke vanlig å bygge tyrolerinntak for småkraftverk, spesielt ikke når vannmengden er så stor som i dette tilfellet, med over 17 kubikkmeter.

–Vi valgte denne løsningen av flere grunner, ikke minst av hensyn til natur og miljø. Et tyrolerinntak et lite inngrep, det meste forsvinner jo ned i elva, dessuten er det selvrensende, du slipper grindrens. Vi har begynt å bygge flere tyrolerinntak etter hvert, sier Rud.

Tyrolerinntak i Gimlestad kraftverk er 2,5 meter bredt og 24,9 meter langt.

De to turbinene i maskinhallen har en samlet effekt på 6,9 MW, noe som gir en årlig kraftproduksjon på 23 GWh. Foto: Forte Vannkraft
Kraftstasjonen ligger tett på et boligområde, noe som har gitt en god del utfordringer i anleggsperioden. Foto: Forte Vannkraft

Fisketrapp og ålerenne

Vannet går derfra i en samlerenne frem til et inntak med en rulleluke. Rulleluken har en lysåpning på 2x3 meter. Bunnterskelen til luken er 161,15 meter, og luken får dermed et trykk på ca. 8 mVs ved DFV. Luken kan fjernstyres, og dermed åpnes og lukkes fra en driftssentral.

Inntaksluken fungerer også som en rørbruddsluke, og vil lukke seg ved et eventuelt rørbrudd. Inntaket har en ålepassasje og fisketrapp plassert på samme side som inntaksluken. Nedvandring av ørret skjer over en rist, som har lysåpning 15 mm mellom stavene.

Som en terskel i elva

Det er krevd en minstevannføring på 0,4 m3/s forbi inntaket. På motsatt side av inntaksluken kan vannet ledes gjennom en kanal som kan avstenges ved hjelp av to bjelkestengsler. Bjelkestengslene er 1,6 meter høye og 3,8 meter brede.

–Inntaket vil da også fungere som en terskel i elva, og vannstand på kote 166,0 beholdes ved full turbinslukeevne og minstevannslipping, det vil si at vannstanden heves ca. én meter i elva ved inntaket, opplyser Rud.

Tyrolerinntaket, rulleluken og bjelkestengslene er levert av Hywer. Risa AS har vært hovedentreprenør for utbyggingen.


Liten tue kan velte stor.... generator
Fagartikkel
Statistikken over erstatningskader de senere årene viser at ca. 80 % av disse skadene kan relateres til generatoren. Foto: Motor & Generator Service

Liten tue kan velte
stor.... generator

Etter tjue år med småkraftutbygging begynner mange kraftverk å dra på årene, og større vedlikeholdsbehov dukker opp. Det bør ikke komme som en overraskelse. Småkraften opplever også litt for mange havarier. Noen skyldes naturfenomener, som lynnedslag, flom og ras. Men et betydelig antall havarier kunne nok vært unngått, med bedre vedlikehold.

D et har ikke alltid vært gullkantet å bygge småkraft. Kostnadsoverskridelser i byggefasen og lavere produksjon enn estimert, har fått mang en utbygger til å sove dårlig om natta.

For å få regnestykkene til å gå opp, måtte det tas noen valg for å få byggekostnaden ned og finansieringen på plass. Rimeligere løsninger måtte velges, med høyere fremtidige vedlikeholdskostnader som konsekvens.

Dessverre går mangelfullt vedlikehold ofte ut over den dyreste enkeltkomponenten i anlegget, generatoren. Den er kostbar og tidkrevende å reparere. Statistikken over erstatningskader de senere årene viser at ca. 80 % av disse skadene kan relateres til generatoren.


Fukt i isolasjonen gir lav isolasjonsmotstand. I dette tilfelle ble det derfor overslag når maskinen ble startet opp igjen etter noe tids stillstand. Det er derfor viktig å bruke stillstandsvarme for å holde isolasjonen tørr når maskinen står stille. Foto: Motor & Generator Service

Vanlige feil og skader

Generatoren har både mekaniske og elektriske komponenter, med potensielle feil på disse.

Den vanligste feilen er nok lagerhavari på kulelager. Skjønt feil er det som oftest ikke, de er planmessig utslitt. Kulelagrene i en generator er som regel dimensjonert for 100.000 driftstimer, forutsatt riktig smøring, lite vibrasjoner, lite fukt, lite forurensning osv. I praksis er lagrene utslitt etter mellom 50-120 tusen timer, og må skiftes. For et gjennomsnittlig småkraftverk vil det si etter 10-15 år.

Luftkjølt generator er ofte blitt valgt for å spare kostnader i forhold til vannkjøling. Det betyr at store mengder luft dras gjennom generatoren. En generator på 1 MW vil ha et kjølebehov på ca. 50 kW, så det skal betydelige mengder luft til. Denne luften må også trekkes inn/ut av stasjonen. Dersom luften inn ikke blir filtrert, får vi en betydelig opphopning av støv, pollen, insekter etc. i generatoren.

Særlig vertikale generatorer har en tendens til å samle smørefett, som lekker ned fra øvre lager. Sammen med støv og pollen som trekkes inn med kjøleluften i nettopp øvre del av generatoren, fører dette til kraftig oppsamling av smuss som legger seg som et tykt lag på viklingene i maskinen. Dette hindrer effektiv kjøling under smusset, og vil forkorte levetiden til isolasjonen.

Et godt forebyggende tiltak er derfor å sørge for å ha gode filtre som rensker luften inn til makinsalen. Her er det også viktig å tenke på at filtrene må være fine nok til å skille ut støv og pollen, og samtidig store nok til å sørge for tilstrekkelig mengde luft til kjølingen.

Er filtrene for små, kan det føre til for lite luftgjennomstrømning og dermed temperaturøkning i maskinsal og generator. Noen løser dette ved å sette opp vinduet, men da er jo litt av poenget borte.

Gode filtre vil ikke hjelpe på smørefett som trenger inn gjennom tetningene. Her finnes det flere mer eller mindre gode løsninger for å samle opp fettet.

Generatorer eldes. Særlig isolasjonen i stator, og til dels i rotoren, svekkes over tid. Hvor fort isolasjonen eldes, er avhengig av mange faktorer, som driftstemperatur, vibrasjoner, fuktighet, kjemikalier, tilsmussing osv. Et godt forebyggende tiltak er derfor å sørge for at viklingene er rene, og at driftsforholdene er så gode som mulig.

Sikkerhetsforskriften

Det finnes i dag mange gode instrumenter og verktøy for å undersøke generatorenes tilstand, både elektrisk og mekanisk. Regelmessige kontroller kan avdekke begynnende problemer i en tidlig fase. Dette bidrar til å hindre havarier og følgeskader. Det gir også en god mulighet til å planlegge en utbedring til en periode med lav produksjon eller lave priser.

Forsikringsselskapene har gjennom Sikkerhetsforskriften satt noen minimumskrav til kontroll av generator med intervall inntil tre år. For kraftverkseieren er det viktig å følge opp dette for å tilfredsstille forsikringskravene og være sikret dekning når det gjelder. For en eier som ønsker forutsigbar og pålitelig drift, og lengst mulig levetid på anlegget, vil det være en fordel å få kontrollert mer enn minimumskravet i Sikkerhetsforskriften.

Forlenge levetiden

En småkraftgenerator er bygget lettere og enklere enn en maskin for storkraft. Generatorer for storkraft er kjent for å ha meget lang levetid. Med dagens kjøremønster for å optimalisere produksjon og inntjening, er det imidlertid blitt en sannhet med modifikasjoner.

Småkraftgeneratorer vil ikke ha like lang levetid som en storkraftmaskin. I samtaler med generatorprodusenter om forventet levetid, indikeres det 20-30 år. Dette er nok kortere enn de fleste både ønsker og håper på.

Det kritiske punktet vil gjerne være når stator og/eller polhjulet må vikles om. Dette er kostbart og tidkrevende. På dette tidspunktet kan også blikkpakken være svekket. Vedlikeholdskostnaden nærmer seg da faretruende prisen på en ny maskin.

Det vil derfor være svært lønnsomt om levetiden kan strekkes et par tiår. Det er mulig å få til, og faktisk ikke så vanskelig. Det handler om planmessig godt vedlikehold gjennom levetiden, og at det gjennomføres tyngre vedlikehold før det er for sent.

Grundig tilstandskontroll

Mange potensielle feil og begynnende skader kan oppdages ved grundig tilstandskontroll av generatoren i anlegget.

Dessverre er det også en del typiske feil som ikke lar seg oppdage under en slik kontroll. For å finne disse, og eventuelt utbedre, må generatoren demonteres, måles og kontrolleres. Dette gjøres mest rasjonelt i ett verksted som er utrustet til formålet med riktig utstyr og kompetanse.

Det finnes flere gode slike verksteder i Norge. Ved en verkstedoverhaling er målet å bringe generatoren til så god som ny tilstand som mulig.

Reimpregnere statoren

Et virkningsfullt tiltak for å forlenge levetiden til statorvikling og maskin, er å reimpregnere statoren. Hele statoren dyppes i lakk og herdes i ovn. Dette gir et beskyttende lakklag med flere positive effekter. Lakken vil dekke over sår, sprekker og mindre skader og dermed «lukke» viklingen, slik at kobberet ikke er eksponert. Det gir også en god beskyttelse mot fuktopptak i isolasjonen, noe som er en av generatorens verste fiender og årsak til mangt et havari.

Generatorer kan virke enkle, ettersom de bare har én bevegelig del, men det betyr ikke at de er evigvarende og ikke behøver vedlikehold.

En god vedlikeholdsplan og erkjennelse av at generatoren behøver omsorg og pleie, er et godt utgangspunkt for å ha en maskin som er trofast og inntektsbringende i mange år.

AV RONNY SOLBERG
Styreleder og 50 % medeier i MGS - Motor & Generator Service AS, som han har vært tilknyttet siden 2010. Sivilingeniør elkraft fra NTH. Solberg har for øvrig sin yrkesbakgrunn som serviceingeniør ABB, og har hatt topplederstillinger i Statnett Entreprenør, Clemens Kraft og AGL Georgia.
Lageret har gått normert tid og overmodent for utskifting. Foto: Motor & Generator Service
Smørefett og skitt på viklingene fører til redusert kjøling og kortere levetid for isolasjonen i maskinen. Foto: Motor & Generator Service
Skitten stator med overslag i statorvikling. Foto: Motor & Generator Service
Glidelagre er i prinsippet evigvarende, men vann i oljen eller manglende smøring kan føre til raskt havari. Dette lageret ble bygget opp igjen. Foto: Motor & Generator Service
Her har varistoren som fungerer som overspenningsvern for diodene fått seg en smell. Foto: Motor & Generator Service
Endring av energiloven vil komme småkraften til gode
Leserinnlegg
Ifølge forfatteren vil regjeringens forslag til endringer av energiloven raskt gi merkbar effekt for småkraften. Foto: Stein Arne Bakken

Endring av energiloven vil
komme småkraften til gode

Energiminister Terje Aasland foreslår endringer i energiloven som Småkraftforeninga stiller seg positive til. Dette er – kort fortalt - endringer som vil komme vår næring til gode.

Av: Øystein Grundt, spesialrådgiver vannkraft i Småkraftforeninga

F ør sommeren sendte regjeringen ut forslag til endringer i energiloven på høring.

Hovedintensjonen er å forenkle og forbedre deler av dagens lovgivning. Vi legger særlig merke til fire endringer av betydning: Det gjelder innføring av mulighet for tidlige avslag på melding (1), tidsfrist for innsending av søknad etter at utredningsprogram er fastsatt (2), mulighet for avvisning av melding eller søknad (3) og innføring av henteplikt for områdekonsesjonærer (4).

Innføring av henteplikt

For Småkraftforeninga er det særlig forslaget om å innføre henteplikt for distribusjonsnettets områdekonsesjonær som vil gagne vår bransje direkte.

De øvrige forslagene vil i hovedsak angå større prosjekter, men kan indirekte få betydning for småkraftbransjen ved at det blir frigitt ressurser i NVE som ellers er bundet til å behandle urealistiske prosjekter. For energibransjen som helhet mener vi dette er gode forslag.

Hittil har det ikke vært noen henteplikt for områdekonsesjonæren. Det har vært opp til den enkelte netteier om de vil bidra med bygging av nett frem til produksjonsstedet.

Forplikter nettselskapene

Mange småkraftanlegg er tilknyttet nettet som del av netteiers områdekonsesjon, mens andre har måttet søke egen anleggskonsesjon for tilknytningen. Innføring av henteplikt for anlegg med spenning <22 kV innebærer at det lokale nettselskapet vil være forpliktet til å bygge en tilknytningslinje fra eksisterende nett og frem til et kraftverk som skal bygges.

Rett nok: Nettselskapet kan søke dispensasjon fra henteplikten dersom de mener en tilknytning ikke er samfunnsmessig rasjonell eller at den har for store miljøvirkninger, men dette vil det være konsesjonsmyndighetene som i så fall vil treffe avgjørelse om. Det vil ikke være anledning for nettselskapet å lene seg tilbake og ‘toe sine hender’ mens de venter på at konsesjonen utløper på dato.

Færre konsesjoner på vent

Småkraftforeninga har kartlagt årsaken til at noen vassdragskonsesjoner ikke blir realisert. I 35 % av tilfellene er årsaken enten manglende eller for dyrt nett. For tiden er det 118 småkraftkonsesjoner som ligger på vent. Med forslaget kan i overkant 40 anlegg få en bedret mulighet til å realiseres.

En annen viktig konsekvens av forslaget er at det ikke lenger skal utarbeides detaljplan for nett-tilknytningen, siden det ikke er krav om dette for anlegg som bygges i medhold av en områdekonsesjon.

Med dette vil man unngå å havne i situasjoner der en detaljplan for kraftverket ikke blir behandlet, fordi det ikke foreligger en anleggskonsesjon. Småkraftforeninga er kjent med at det finnes byggeklare småkraftverk som ikke har blitt realisert, fordi søknad om egen anleggskonsesjon ikke har vært ferdigbehandlet før vassdragskonsesjonen har utløpt på tid. Slikt bør man nå kunne unngå for fremtiden.

Aaslands forslag til endringer i energiloven er enkle å gjennomføre og kan raskt gi merkbar effekt. Vi i Småkraftforeninga stiller vi oss positive regjeringens foreslåtte endringer, og ser på dette som et treffsikkert og godt stykke arbeid.


Statnett brøt arbeidsmiljøloven
Vang transformatorstasjon i Hamar. Foto: Vegard Sandberg/Hamar Arbeiderblad

Statnett brøt arbeidsmiljøloven
Statnett gjorde ikke nok for å sikre liftkontrollørens sikkerhet før den alvorlige ulykken ved Vang transformatorstasjon.

Tekst: Øyvind Zambrano Lie


U lykken ved Vang transformatorstasjon i Hamar kommune på Hedmarken skjedde 6. mars i år, da det skulle gjøres årlig periodisk sakkyndig kontroll på en personlifter.

Da personliften skulle funksjonstestes, flyttet serviceteknikeren den ut på plassen utenfor verkstedet. Over plassen gikk det en 66 kV luftledning. Serviceteknikeren løftet kurven han befant seg i opp mot luftledningen, og fikk strømgjennomgang.

Serviceteknikeren, fra selskapet Hybeko AS, fikk alvorlige skader som følge av hendelsen.

«I årsaksbildet finnes forhold som svakheter ved ledsagerfunksjonen og manglende samarbeid med tilskadekomnes arbeidsgiver for å ivareta arbeidstakernes sikkerhet når de utfører arbeid på Statnetts område», konkluderer Arbeidstilsynet.

De vurderer at Statnett har for dårlige rutiner for å samarbeide med andre arbeidsgivere for å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, noe som er brudd på arbeidsmiljøloven § 2-2 første ledd.

Det er ifølge tilsynet sannsynlig at en godt gjennomført risikovurdering fulgt opp med risikoreduserende tiltak, ville ha avdekket og rettet opp denne svakheten.

«Manglende risikovurdering med tilhørende risikoreduserende tiltak er brudd på Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning $7-1», heter det i rapporten.

Statnett påklager ikke vedtaket.

Brudd på forskriften

«Ulykken på Vang var en alvorlig arbeidsulykke, som Statnett tar på det største alvor. Vi har ikke innvendinger mot Arbeidstilsynets konklusjon», opplyser selskapet til Energiteknikk.


Statnett deler prosjekt i to
Todeling av Statnetts prosjekt skal gi flere entreprenører mulighet til å konkurrere. Bildet er fra byggingen av Vestre korridor. Foto: Statnett

Statnett deler prosjekt i to
Kraftmontasje og Dalekovod skal bygge hver sin del av 420 kV-prosjektet Blåfalli- Gismarvik.

Tekst: Øyvind Zambrano Lie


B låfalli-Gismarvik er den nye kraftledningen som skal bygges mellom Kvinnherad og Tysvær. Forbindelsen inngår i trinn to i Statnetts områdeplan for Bergensområdet og Haugalandet.

– Todelingen legger til rette for at flere entreprenører kan nå opp i konkurransen om kontraktene, og det vil også bidra til raskere gjennomføring. Begge entreprenørene kjenner vi fra før, og vi ser fram til nok et godt samarbeid med dem, sier Christian Færø, konstituert konserndirektør for nett i Statnett, i en melding.

Ledningskontraktene har en totalverdi på ca. én milliard kroner.

Dalekovod er tildelt kontrakten på den østlige delen av ledningen. De skal bygge ca. 60 kilometer luftledning fra Blåfalli i Kvinnherad kommune til Knapphus i Vindafjord kommune. Inkludert i kontrakten er også fjordkrysning over Åkrafjorden og krysningen av Stordalsvatnet i Etne kommune. Dalekovod planlegger å etablere kontorer i Ølen i Vindafjord.

Kraftmontasje overtar ledningsbyggingen omtrent ved Knapphus i Vindafjord kommune og får ansvaret videre vestover for de siste ca. 30 kilometerne av luftledningen. Den ender opp i den nye transformatorstasjonen Gismarvik som skal bygges i Tysvær kommune.

For å redusere CO2-utslipp i prosjektet, vurderes det å sette opp 17 kraftmaster i aluminium i stedet for stål. Aluminium til mastene skal produseres av Hydro på Karmøy.

Aluminiumsmastene planlegges på deler av strekningen fra Knapphus og vestover.

Ledningsentreprenørene planlegger å starte bygging i januar 2025. Estimert byggetid er tre til fire år.


Vil ha back-toback til Finland
Statnett vektlegger forsyningssikkerhet og geopolitiske sikkerhetshensyn når søker om nytt nett i Finnmark.

Tekst: Øyvind Zambrano Lie


S tatnett sendte i desember 2021 konsesjonssøknad for ny 420 kV Lebesby Seidafjellet. Saken er fortsatt til behandling i NVE, og nå har selskapet oversendt mer informasjon om ulike temaer, blant annet oppdaterte nytte- og kostandsvirkninger av tiltaket.

Etter at konsesjonssøknaden på ny 420 kV Lebesby-Seidafjellet først ble sendt, har Statnett vært i kontakt med Fingrid om å installere en back-to-back i nye Varangerbotn stasjon.

Statnett anbefaler å bygge ny 420 kV-ledning fra Adamselv til Varangerbotn (Lebesby til Seidafjellet), ny 420 kV stasjon i Seidafjellet og back-to-back omformer mot Finland.

«420 kV-ledning med en back-to-back omformer mot Finland vil gjøre det mulig å styre kraftflyten slik at vi oppnår økt kapasitet for nytt forbruk og vi kan drifte samlet slik at vi reduserer avbrudd», skriver Statnett.

Selskapet opplyser også at de har «vektlagt Energidepartementets uttalelse om at Norges geopolitiske sikkerhetshensyn skal inngå i samfunnsøkonomiske grunnlaget for tiltak som gir økt nett- og produksjonskapasitet i Finnmark».

Investeringskostnadene for alternativet beregnes til 3.190 millioner kroner, mens det samme alternativet uten back-to-back-stasjon ville kostet 2.265 millioner kroner.

Back-to-back er imidlertid «en type komponent med stor usikkerhet knyttet til anskaffelseskostnad ». Dersom det viser seg å bli for dyrt, anbefaler Statnett å bygge 420 kV-ledning uten back-to-back.

Annonsér i
MEDIEPLAN 2023
Nr. Matr.frist Utgiv.dato Tema
5 17.10 29.10 Drift/vedlikehold/utbygging av kraftverk
Fjernvarme
Bilag «Kraftnettet»: (REN Nettverksuken 2024)
6 21.11 03.12 Drift/vedlikehold/utbygging av nett
(Nettkonferansen 2024)
Kontakt: Arne Aardalsbakke
Tlf: 64 87 67 90 / 900 43 282
e-post: arne@aamedia.noannonser@energiteknikk.net
REN-SIDEN: SoliNett skal fremme forskning på solkraft

SoliNett skal fremme forskning på solkraft

REN, Glitre Nett, Elvia, Statnett og Lede har gått sammen i et felles forsknings- og utviklingsprosjekt med navn SoliNett.


Hovedmålet med FoU-prosjektet SoliNett er å utvikle klare retningslinjer for tilknytning av solparker. Foto: REN/AdobeStock

Solkraft er en relativt ny energikilde i Norge, men med økt interesse og flere prosjekter under utvikling, er det et behov for klare retningslinjer og effektive løsninger for å sikre trygg og stabil tilknytning av solparker til strømnettet. Gjennom SoliNett vil partene legge til rette for en mer forutsigbar og effektiv prosess for nettilknytning av solkraft i Norge.

Ifølge produkt- og forretningsutvikler Erik Melvær i REN har FoU-prosjektet bakgrunn i den økte interessen for solkraft. SINTEF Energi deltar i prosjektet som forskningsleverandør og bidrar med teknisk ekspertise.

SoliNett har som mål å etablere en felles praksis for hvordan solparker kan kobles til nettet, noe som vil gjøre prosessen mer forutsigbar og effektiv, påpeker Melvær.

”Mer av alt – raskere”

Han viser til at Energikommisjonens rapport ”Mer av alt – raskere” har pekt på behovet for raskere utbygging av både kraftproduksjon og -infrastruktur. SoliNett er et steg i denne retningen, og prosjektet vil kunne gi både nettselskaper og utbyggere verktøyene de trenger for å møte denne utfordringen.

Hovedmålet med SoliNett er å utvikle klare retningslinjer for tilknytning av solparker, basert på eksisterende krav i Norge, internasjonale standarder og forskningsresultater fra prosjektet. Dette inkluderer blant annet:

  • En mer effektiv og forutsigbar prosess for tilknytning av solparker. Det skal bli enklere for nettselskaper å behandle søknader om nettilknytning, noe som vil redusere behandlingstiden.
  • Klare tekniske spesifikasjoner som nettselskapene kan bruke for å sikre at solparker tilknyttes nettet på en trygg og stabil måte. Dette inkluderer krav til spenningsregulering og harmonisk støy, samt regler for hvordan solparker kan bidra til frekvensstabilisering.
  • Optimal utnyttelse av solparkers potensial når det gjelder spenningsregulering og frekvenstjenester. Solparker vil ikke bare produsere strøm, men også kunne bidra til stabilisering av nettet.

Melvær peker på at det så langt ikke finnes etablerte løsninger eller bransjeretningslinjer for tilknytning av solparker i Norge.

–Mange nettselskaper står overfor tekniske utfordringer knyttet til tilknytning av solkraft, og det er et sterkt behov for å øke kompetanse og forståelse via gode retningslinjer. Gjennom SoliNett vil REN og deres samarbeidspartnere utvikle slike retningslinjer, som vil gjøre det enklere for nettselskaper å håndtere solkraftprosjekter på en sikker måte, sier han.

I tillegg til å utvikle tekniske anbefalinger for solkraft, vil prosjektet også videreutvikle eksisterende verktøy for allokering av støykvoter. Dette er spesielt viktig for å sikre at solkraftverk ikke skaper problemer i form av harmoniske forstyrrelser i nettet.

FoU-innholdet

SoliNett vil takle flere forskningsutfordringer, blant annet:

  • Hvordan solparker skal forholde seg til eksisterende standarder for distribusjonsnett og omformere.
  • Hvordan solparker kan bidra til spenningsregulering og frekvensstabilisering, samtidig som risikoen for flimmer og harmoniske forstyrrelser reduseres.
  • Hvordan man kan utvikle retningslinjer for å sikre at solkraftverk fungerer optimalt uten å skape problemer i nettet.


Fortsetter å styrke laget

REN har fått fire nye ansatte som vil bidra med sin unike kompetanse.


Tomas Osland er REN sin nye teamleder på IT. Tomas har variert erfaring fra konsulent og finansbransjen. Der han har jobbet både som utvikler, teamleder og teknisk leder. Oppgaven til Tomas vil være å lede utviklingsarbeidet.

Andreas Rosendahl Simonsen kommer fra en stilling som fagansvarlig Felles Elektro hos Bane NOR og har tidligere erfaring fra Elvia. Det gir ham verdifull innsikt i virksomheten til REN. Andreas skal jobbe med tilknytning, blant annet utviklingen av RENblad for større tilknytninger og etablering av rutiner for tilknytning av solparker til distribusjonsnettet.

Einar Nilsen bringer med seg solid erfaring fra kabelnett, og vil være en nøkkelperson i utviklingen av det innovative verktøyet Grøft. Einar har bakgrunn som prosjektleder og fagansvarlig kabel hos Fagne AS.

Almir Mesic skal jobbe med programvareutvikling for Netlin, RENs verktøy for prosjektering av luftlinjeanlegg.

Foreningsstoff fra NEF
Foreningsstoff fra NEF

Deltakerne skal besøke landets største ladeanlegg for tunge kjøretøy. Her kan seks lastebiler lade samtidig. Foto: Stangeland Maskin
Mye skal skje i Rogaland gruppe
NEF Rogaland gruppe har gleden av å invitere til høstens møter. Invitasjoner og påmelding til møtene kommer separat, men sett gjerne av datoene allerede nå!

O nsdag 25. september kl. 18 besøker vi Stangeland Maskin. Her får vi bekjentskap med landets største ladeanlegg for tungtransport.

Stangeland har etablert et 2 MW ladeanlegg for inntil seks tunge kjøretøy, hver på 360 kW. Vi får en innføring i anlegget og byggeprosessen, i tillegg til en befaring av selve anlegget. Våren 2023 sto et av regionens største solcelleanlegg driftsklart på Soma. Ambisjonen er å lade bilparken på solenergi.

Onsdag 16. oktober kl. 18 besøker vi Fortescue på Forus. Bedriften forteller om sin virksomhet; grønt hydrogen og grønn ammoniakk, inkludert ny fabrikk på Holmaneset.

Holmaneset er tildelt 300 MW nettkapasitet, og Fortescue vil benytte fornybar energi til å drive et integrert prosessanlegg for grønt hydrogen og grønn ammoniakk, med tilhørende overføringsinfrastruktur og havnefasiliteter.

Møtet med Fortescue vil bli planlagt som et digitalt fellesmøte med NEF Oslo. Det er første gang (bortsett fra korona) at NEF har møte med digital foredragsholder, og det kan det bli mer av fremover.

Onsdag 27. november kl. 18 holder vi vårt tradisjonsrike julemøte!

Denne gangen vil Charlotte Elmelid fra Vårgrønn og Svein Johansen fra Equinor fortelle om «Elektroperspektiv på Havvindparker: fra konsept til ferdigstillelse ».

Dette foredraget vil dykke ned i vindteori og gi en demonstrasjon av hvordan man designer en havvindpark i de tidlige fasene. Vi vil videre gjennomgå et typisk enkeltlinjeskjema for en vindpark.


Halsten Aastebøl gjenvalgt som president
NEF hadde representantskapsmøte 12. juni, der Halsten Aastebøl ble gjenvalgt som president i foreningen.

Fellesstyret består for øvrig av disse personene:

  • Leder Oslo gruppe: Ivar Døskeland
  • Leder Skiensfjorden gruppe: Ivar Lifjeld
  • Leder Rogaland gruppe: Gro Holmebakken
  • Leder Bergen gruppe: Guttorm Midlang
  • Leder Trondheim gruppe: Kasper Thorvaldsen
  • Og de kritiske revisorene er:
  • Torstein Haugen Trondheim gruppe
  • Øyvind Refsnes Oslo gruppe

Ellers rapporteres det om at den økonomiske situasjonen til foreningen god, og fellesforeningen budsjetterer med et overskudd for 2025.


Om NEF

Norsk Elektroteknisk Forening (NEF) er Norges fremste nettverk av teknisk fagpersonell med spesialitet innenfor elektro- og energiteknikk. Vi har rundt 850 medlemmer og avholder hvert år ca. 25 arrangementer fordelt på fire lokale grupper rundt i landet.

NEF er en forening hvor det sosiale, og å lære av hverandre, står i fokus.

De lokale gruppene samles med jevne mellomrom for å høre på spennende foredrag, sosialisere, diskutere faglige problemstillinger, bygge nettverk, og fremme samarbeid mellom fagmiljøer. Foreningen er basert på frivillighet og engasjement, og vår medlemsmasse utgjør personer fra både kraftbransjen, industri, olje & gass, rådgivningsbransjen, bygg og anleggsbransjen.

Våre medlemmer er i alle aldersgrupper og yrker, montører, teknikere, ingeniører og direktører. Fellesnevneren er at de alle har en stor interesse og engasjement for faget.

Alle kan bli med i NEF, uansett utdanning, alder, eller hvor du jobber. Det eneste vi forutsetter er at du har interesse for elektro– og energiteknikk.

Innmelding gjøres via innmeldingsskjema som du finner på NEFs hjemmeside, n-e-f.no.


Julemøte på Ekeberg
Oslo gruppe har ikke høstprogrammet helt klart ennå, men det tradisjonelle julemøtet vil bli på Ekebergrestauranten torsdag 28. november.

Nok en gang vil Oslo gruppe invitere medlemmene til en hyggelig sammenkomst på den ærverdige restauranten, der hovedretten vil bli lutefisk, men med mulighet til også å velge pinnekjøtt.

Men nærmere enkeltheter kommer vi tilbake til når invitasjonen bli sendt ut, med muligheter for å melde seg på til årets julebord.

adv Energitknikk
adv Gugler