Hjem

GOLFSKOLENS SISTE DOSE

POSITIV BANETEST I VEST

CASCAIS PÅ GRØNN RESEPT

ads Titleist
ads Dormy
ads Dormy
ads Golfhandelen
ads Golfhandelen
INNHOLD
INNHOLD

16

9

REDAKTØRENS DRIVE

Tom Erik Andersen fokuserer på magasinets hovedtema: pandemiens påvirkning og følger for Golf-Norge.

12

PRESIDENTENS INNSPILL

Egil Hatling gleder seg over stigende medlemstall og minner samtidig om hva som blir viktig framover.

18

PANDEMILØFTET

Golf er plutselig Norges tredje største særforbund. Nå kommer den virkelige testen – ivaretakelsen.

24

DEN NYE MEDISINEN

Elisabeth levde et liv i rus. Nå er hun blitt hekta på golf og hjelper andre med å komme seg ut av roughen.


26

DEN SISTE DOSEN

Det er fortsatt mye golf igjen av sesongen. Jonas og Emilie i Golfskolen gir deg noen viktige tips på veien.

34

BILLIG ELLER DYRT?

Med høsten kommer regnet. Vi tok med oss tre ulike regnsett ut på banen for å teste forskjellene.

38

TI TIPS I REGNET

En runde trenger ikke å gå skeis selv om det begynner å regne. Her er ti utstyrstips for å holde scoren nede.

41

PÅ TEST I VEST

Vår banepatrulje er på tur. Denne gangen gikk turen til Vestlandet for å teste tre ulike 18-hullsbaner.

22


Husk at «plasten» som magasinet er pakket i, er en biofilm og skal resirkuleres i matavfall, ikke i plastavfall!

ISSN: 0809-1439
Nr. 4/2022 – 67. årgang
4 utgivelser pr. år

Ullevaal Stadion

0840 Oslo
www.norskgolf.no

ANSVARLIG REDAKTØR

Tom Erik Andersen
tomerik@norskgolf.no
Mobil: 905 19 658

JOURNALIST

Nicolai Landmark
nicolai@norskgolf.no
Mobil: 905 46 701

GRAFISK DESIGN

Anne Hoftun Knudsen
anne@norskgolf.no

ANNONSER

Everysport Media Group
michael.kowalski@esmg.se
Mobil: +46 72 - 388 68 54

SPØRSMÅL VDR. ABONNEMENT

anne@norskgolf.no

NESTE UTGAVE

Våren 2023

FORSIDEBILDE

Aleksander Ottersen Mile

MEDARBEIDERE

Christian Døvle
Aleksander Ottersen Mile
Ann-Sophie Stene
Benjamin A. Ward
Ellen Aabech

NORSK GOLF ER MEDLEM AV

Norsk Golf er et uavhengig magasin. Det er ikke tillatt å kopiere fra magasinet uten avtale. Norsk Golf arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettferdig omtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonsledelsen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norges Presseforbund og som behandler klager mot pressen i presse-etiske spørsmål. Adresse: Rådhusgt. 17, Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo, tlf. 2240 5040, e-post: pfu@np-nr.no.

ads Vipps
Ta medisinen!
Jeg er selv en av dem som synder. «Å ta medisinen» i golf handler jo om det smarte valget. Den korteste vei ut av trøbbel, sideveis eller baklengs om du må. Ta straffen, svelg pillen!
LEDER

Ta medisinen!

J eg er selv en av dem som synder.

«Å ta medisinen» i golf handler jo om det smarte valget. Den korteste vei ut av trøbbel, sideveis eller baklengs om du må. Ta straffen, svelg pillen!

Men i høyt gress – med dårlig lie, motvind og trær i siktelinja – velger jeg altfor ofte et langt jern og sikter mot flagget. Det kan jo gå.

Men det kan også gå veldig dårlig.

I over ti år pekte de fleste piler i Golf- Norge feil vei. Medlemstallene gikk ned, aktiviteten stupte, baner gikk konkurs, og et fåtall kvinner og barn fant golf særlig attraktivt.

I Norges Idrettsforbunds spreke familie var vi den gamle gubben. Alene med bermudashorts og tralle. Vi bygde baner, ikke klubber. Aksjeselskap, ikke miljøer. Med en dørstokk så høy at de yngre ikke kom inn.

I dag er pilene snudd. På side 26 til 32 kan du lese at vi er flere som spiller golf enn noen gang. Etter ti år med nedgang er det 128 639 medlemskap i norske golfklubber. Vi har passert ski i antall aktive og er det tredje største særforbundet i Norge.

Naturligvis er pandemien en del av forklaringen. Men også klubber og forbund skal rose seg selv. Lenge før noen tok med koronaviruset til Norge, startet den stille revolusjonen.

Hvorfor gjør vi ikke veien til golf enklere? Sjekk! Åpner opp for flere? Sjekk! Lager nye medlemskapskategorier? Sjekk! Tilpasser banene? Sjekk! Utdanner frivillige trenere? Sjekk! Satser på barn, unge og jenter? Sjekk!

Nedstengning og hjemmekontor bidro til løftet. Men Golf-Norge kunne aldri tatt imot strømmen av nye spillere uten grepene i forkant.

Jobben er ikke ferdig. Den største testen kommer nå – når alle de nye skal tas vare på, frivilligheten skal gro og miljøene vokse. Du møter noen av dem i denne utgaven. Samtidig får du årets siste dose av Golfskolen, positive banetester i vest, Krogh på vei tilbake og Portugal på grønn resept.

Take you medicine!



Tom Erik Andersen

Ansvarlig redaktør // Norsk Golf

ads toppgolf
ads golfshopen
Golf på pallen!
I august passerte Golf-Norge 130 000 medlemskap. Det gjør oss til det tredje største særforbu det i norsk idrett. Selv om pandemien er over, fortsetter medlemstallene å stige.
INNSPILL

Golf på pallen!

I august passerte Golf-Norge 130 000 medlemskap. Det gjør oss til det tredje største særforbu det i norsk idrett. Selv om pandemien er over, fortsetter medlemstallene å stige. Det sier meg at vi ikke kan kreditere pandemien alene for den eksplosive veksten vi har hatt i Golf-Norge de siste tre sesongene. For de av oss som har vært med en stund, vet at det har vært jobbet hardt med rekruttering i Golf-Norge også i årene før pandemien slo til. Det er bra!

Klubbene har gjort en formidabel jobb, og godt hjulpet av pandemien og en nordmann i verdenstoppen, appellerer golfen i dag til flere enn noen gang. Det er gledelig!

Men vi skal ikke hvile på laurbærene. Skal golfen fortsette å vokse i antall og popularitet, må vi i klubb og forbund stå på slik at du som golfer opplever at tilbudet blir bedre og bedre.

En av de målgruppene som vokser mest, er unge voksne, altså 20–35 åringene. Det er bra, for det er dem golfen skal leve av i fremtiden. Men våre undersøkelser sier oss samtidig at vi også har et stykke vei å gå for at denne målgruppen skal bli like fornøyd med golfproduktet som de andre golferne. Og de er tydelige på hvor vi har mest å jobbe med: valuta for pengene, relevans og golfen som en sosial arena. Skal vi beholde denne målgruppen, må vi altså bli flinkere til å fylle medlemskapet med det unge voksne ønsker seg. Vi må tilrettelegge for anlegg, spilleformer og gode digitale løsninger som gjør at golfen oppleves som et relevant og tidsriktig aktivitetstilbud, og vi må gi de unge voksne en arena der de kan utfolde seg sosialt. Det får vi til.

Samtidig vil jeg oppfordre deg som er i denne målgruppen, til selv å ta et ansvar. Golfklubbene er et idrettslag der frivilligheten har stor påvirkningskraft og medbestemmelse. Det betyr at ved å engasjere deg i styre og stell har du også påvirkningskraft til å skape den golfklubben du ønsker å være en del av. Det er ikke så vanskelig, men det krever at du melder din interesse og bidrar med ditt engasjement.

Vi er så heldige å få drive med en idrett som har plass til oss, enten vi spiller organisert i turneringsstrukturer eller bare som en fritidsaktivitet. Enten vi er barn eller godt voksne, høyhandicapere eller scratchspillere. Vi skal være på pallen når det gjelder medlemskap i norsk idrett også i framtiden, men viktigst av alt – vi skal være øverst på pallen i leveranser til golferne våre.


Egil Hatling

President // NGF

hvor-er-dette?
Hvor er dette?

Før vinteren overtar med snø og langrennsløyper, er denne fritidsparken et fargerikt golfeldorado i grønt, gult og etter hvert rødt. På sitt flotteste tåler anlegget sammenligningen med de fleste 18- hullsbaner i kongeriket. Her finner du en trivelig skogs- og parkbane av meget god kvalitet – på vei til eksempelvis Trondheim, Trysil eller Kongsvinger – hvor presisjon er viktigere enn lengde. Du finner også håndballherrer på høyt nivå i området. Hvor er vi?

Send ditt forslag på e-post til redaksjon@norskgolf.no. Merk e-posten med «Hvor er dette» i emnefeltet. Husk å skrive din adresse også i e-posten. Vinneren får et dusin Z Star Pure Whiteballer fra Srixon med Norsk Golf-logo. Riktig svar i forrige utgave var Voss GK. Vinneren var Randolf Selvik. Vi gratulerer!

ads PUMAGOLFNORDIC
ads GolfShopen
Europavei 2023
PROFILEN
Flyet er byttet ut med bil når turen går til Stockholm. Det gir tid og rom for å se fremover mot kommende utfordringer og muligheter på Europas høyeste nivå.
Europavei 2023
Neste år er Kristian Krogh Johannessen (27) tilbake på det høyeste nivået i Europa. Bare få måneder etter at karriereveien nesten ble kappet av.
TEKST: Nicolai Landmark // FOTO: Aleksander Ottersen Mile

V i får vel ta den første «kaffe og bolle-pausen» her da.

Kristian Krogh Johannessen har søkt ly under taket på YX-stasjonen ved Vinterbro, første stopp på veien til Stockholm. Rett nord for den svenske hovedstaden skal Challenge Tour-feltet samles til den andre av to turneringer i den «nordiske svingen». Uka i forveien ble det 15. plass i Danmark.

Krogh har våknet på første etappe fra Hokksund. Neste stopp avtales til Örebro, snaue fire timer unna. Og bak rattet i sin Audi A4 begynner praten å gå. Om karrieren så langt, årets sesong og framtidige mål. Om bil, snekring og livet på touren.

– Jeg har egentlig spilt dårligere i år enn i fjor, sier Krogh idet vi passerer svenskegrensen.

– Med tanke på scoring average-tallene og topp-ti plasseringer så har jeg faktisk det. Hovedforskjellen er at jeg vant i Italia i år.


Med begge øynene på europaveien forteller Krogh om hvor nære det var at hele karrieren gikk i grøfta i fjor vinter.

3. JULI 2022. Kristian Krogh Johannessen senker en viktig par-putt på det siste hullet for å ende likt med dansken Oliver Hundebøll etter fire dager på Golf Nazionale like utenfor Roma. De to må ut i omspill for å avgjøre vinneren av Italian Challenge Open.

På det første omspillshullet utnytter nordmannen en dansk tabbe og «safer» en sikker par for seg selv. Han knytter neven og jubler for sin første turneringsseier på Challenge Tour, det nest øverste nivået i Europa.

– Det var deilig å vinne den, spesielt siden jeg hadde siktet meg inn på den i lang tid, konstaterer han mens svensk skog passerer utenfor bilruten.

Kalenderen ble i vår lagt opp slik at Krogh fikk best mulig opplading til Italia. Moderat turneringsgolf i forkant og to ukers ferie i etterkant, uansett «hva» og «hvordan». Etter den julihelgen, med trofeet og 56 000 euro i lommen, var årets første mål nådd. Samtidig var det et langt steg mot mål nummer to: å kvalifisere seg til DP World Tour.

I fjor var han nær et opprykk fra Challengetouren, og i år har han så godt som sikret kortet. Det er de tjue beste på den såkalte «Road to Mallorca» som sikrer seg opprykk til Europas øverste nivå. I skrivende stund er Krogh på fjerde plass på sammenlagtlisten. Han har mer enn én fot innenfor døren.

– Det er veldig ålreit å vite hva som venter. Det gir meg frihet til å ta noen pauser resten av sesongen. Jeg trenger ikke å jage poeng de neste ukene og månedene. Om det gjør at jeg i tillegg kan starte neste sesong på en god måte, med litt overskudd, er det bare en bonus, forteller han.

Et bagasjerom har ikke samme vektbegrensninger som flyselskapene har.


«Det er veldig ålreit å vite hva som venter. Det gir meg frihet til å ta noen pauser resten av sesongen. Jeg trenger ikke å jage poeng de neste ukene og månedene.»

NESTEN-ULYKKEN. Det sies at en god plan er halve jobben, og det var absolutt tilfellet da Krogh tok sin foreløpige største turneringsseier tidligere i år. Men etter flere år på touren vet Krogh bedre enn de fleste at karriereveien ikke alltid går rett fram, eller svinger dit du tenker.

Rett før jul i fjor kunne hele sesongen, mulig hele karrieren, havnet i grøften. Idéen hadde de fått over et glass rødvin, Kristian og faren Steinar. Tanken om å bygge et eget anneks med treningsrom, simulator, Trackman og alt som hører til. Noen måneder var golfproffen ivrig etter å komme i gang.

– La oss vente. Det er jo vinter, sa pappa.

– Men det er nå jeg er hjemme, kontret sønnen.

Dermed satte de i gang med å bygge annekset, som de sammen hadde gitt navnet «Golfhuset». Over de neste ukene bygget far, sønn, kompiser og naboer det lille uthuset som etter hvert skulle bli et sted hvor trening på hjemmebane skulle løfte Kroghs spill til nye høyder. Helt til et uhell med sirkelsagen nesten gjorde arbeidet forgjeves.

En av platene som skulle kle veggen, var i ferd med å falle av sirkelsagbenken. På instinkt grep Krogh etter det som falt.

– Jeg husker at jeg tenkte «den var varm» før jeg innså hva som hadde skjedd, forteller han.

Tuppen av venstre langfinger var kuttet av.

– Det kunne blitt skikkelig stygt. Hadde jeg vært litt mer uheldig, ville mer av fingeren gått, og jeg måtte ha lagt golfkarrieren på hylla. Det er veldig ironisk at det treningsrommet som skulle gjøre meg bedre, nesten avsluttet karrieren min, sier Krogh filosofisk og kaster et blikk i bakspeilet for å sjekke den øvrige trafikken..

Ulykken med sirkelsagen tvang frem en tre måneders ufrivillig pause. Først i mars kunne Krogh starte opptreningen igjen, først helt i det små, litt putting og chipping. Fire måneder senere vant han Italian

Challenge Open.


Audi’en har på ti år kjørt snaue 180,000 km. Krogh står for omtrent 120 000 av dem. Det var tuppen av venstre langfinger som fikk støyten på sirkelsagbenken. Åtte måneder senere er den fortsatt stiv i tuppen og «ikke like følsom som før». «Golfhuset» i Hokksund ble til slutt en realitet – takket være mye hjelp fra kjente og kjære. Det har blitt gode relasjoner på tvers av nasjonaliteter på Challenge Touren de siste årene. Her med tyskeren Freddy Schott, som mest sannsynlig slår følge med Kristian på Europa-touren. De lange jernene under innspillsrunden sitter. Det ble til slutt delt 9. plass for Drammensspilleren.


DEN GULE MÅKE. Audi’en farer på nordsiden av Vänern, gjennom Karlstad og nærmer seg det avtalte stoppestedet i Örebro. Bilen får påfyll på Circle K, og sjåføren ser seg rundt etter det samme.

– Er det en gul måke jeg ser bak trærne? spør han retorisk mens han peker på Mc- Donald’s-skiltet og smiler. Det blir kyllingburger til lunsj.

– Hvordan er det sosialt på touren?

– Alt i alt er det et godt miljø blant oss alle. Jeg har jo rukket å bli kjent med flere på tvers av nasjonaliteter, selv om man ofte ender opp med å være med egne landsmenn. Denne uken bor jeg med Jarand (Ekeland Arnøy, journ. anm.). I tillegg kommer vi sikkert til å være en del med Elias (Bertheussen, journ. anm.)

Neste sesong blir det mest sannsynlig annerledes for Drammensspilleren. Selv om han har vært på Europa-touren før, blir det både lengre avstander, lengre perioder hjemmefra og færre nordmenn i miljøet. Espen Kofstad er eneste nordmann som til daglig spiller på det som nå kalles DP World Tour, og ligger godt an til å fortsette der kommende sesong.

Krogh er motivert for å doble antall nordmenn på Europas øverste nivå. Men det er ikke det ultimate målet.



HOVLAND-EFFEKTEN. Alle i Golf-Norge har fått med seg «Hovland-effekten». En av katalysatorene for at golf nå er Norges tredje største idrett, og som har sørget for at titusenvis av nordmenn jevnlig ser golf på TV på søndagskveldene. For proffene i miljøet har det også fått en annen effekt. Utøvere som Krogh har nå en sparringpartner i toppen av golfen. En man kan lene seg på, veksle erfaringer med og motta råd fra.

Denne ressursen benyttet Krogh, Jarand Ekeland Arnøy og svingtrener Hans Åberg i mai – med et lite besøk hos Viktor i Oklahoma.

– Jeg lærer stadig masse av den jobben han gjør, spesielt når man ser det med egne øyne. Det er veldig interessant å se hvilke vurderinger han tar på banen, hvordan han tenker rundt trening, og ikke minst hvordan han mottar råd fra andre. Han er flink til å sortere alt dette på en bra måte, sier Krogh om lærdommen han tar med seg fra slike opplevelser.

Kjøreturen er ved veis ende, men fremfor å sjekke inn på hotellet går ferden rett på driving rangen. 58 mil bak rattet fra Hokksund til Stockholm på én dag tar på, og kroppen må mykes opp litt før turneringsspill om et par dager.

– En annen ting jeg lærte av Hovland, var å spille på sine styrker, forteller Krogh etter å ha spisset inn siktet.

– Hvordan da?

– Han spiller «alltid» med en fade, noe som ofte gjør at hele venstresida forsvinner litt ut av spill og man vet hva som kommer rundt hjørnet. Da husker jeg at jeg tenkte: «Hvordan kan jeg gjøre det samme? Hvordan kan jeg ta ut en side og spille mer stabil golf over tid?», sier han, mens syver-jernet jevnlig treffer målet sitt i ettermiddagssolen.

«Hvis man ikke tør å satse på seg selv, da tror du ikke nok på deg selv til å lykkes.»



KORONA FRA IRLAND. To uker før Sverigebesøket var det nærmest ventet at han skulle «hente» en kongepokal i Norgesmesterskapet på Gamle Fredrikstad. Slik gikk det ikke. Torsdag morgen, bare timer før turneringsstart, meldte storfavoritten seg syk.

– Ryktet går om at du ikke har hatt den beste oppladningen den siste tiden?

– Kan vel ikke akkurat si det, nei. For et par uker siden lå jeg sengeliggende med korona og en bøtte som nærmeste støttespiller, svarer Krogh.

Selv mistenker han at viruset fant veien til kroppen hans på flyplassen i Dublin.

– Det er det som gir mest mening. At jeg ble smittet der, forteller han.

Utrolig nok var det første gang han fikk viruset, nesten to og et halvt år etter at pandemien knelte en hel verden. Man kan trygt si at det har vært en annerledes sesong for Krogh, med skade i oppkjøringen og korona midtveis. Men det bekymrer ikke Drammensspilleren nevneverdig for øyeblikket. Blikket er rettet opp og framover. De fleste idrettsutøvere har en langtidsplan, en retning med etapper og milepæler. Det samme gjelder for Kristian Krogh Johannessen. Det endelige målet er topp-50 på verdensrankingen.

– Det er ambisiøst?

– På én måte, ja. Men på en annen måte, nei. Hvis man ikke tør å satse på seg selv, da tror du ikke nok på deg selv til å lykkes, kontrer han.

I skrivende stund er Krogh rangert som nummer 289 i verden. Det er 239 små steg fra hans eget langsiktige mål. Drammensspilleren fra Hokksund har lenge vært på bristepunktet til å bli en stabilt god spiller på europeisk toppnivå. Neste utfordring blir å stabilisere seg der.

– Hvorfor topp-50?

– Fordi da er du i verdenstoppen. Det betyr at du spiller stabilt god golf på PGA-touren og du kan spille i alle majorturneringer. Det er det nivået jeg ville ligge på.

Han har ikke dårlig tid. 27-åringen er en tålmodig sjåfør på sin egen karrierevei og vil tilbakelegge hver etappe, trygt og sikkert, før han tar fatt på neste. Han vet at veien blir lang. At det eneste han kan gjøre, er å følge skiltene og lysene. Og sørge for at det neste slaget blir bedre enn det forrige.

ads GolfShopen
Pandemiløftet
GOLF-NORGE
Etter ti år med nedgang snudde alt under pandemien. Aldri før har flere spilt golf i Norge enn i 2022. Men nå venter den store testen. Var det bare et virus?
TEKST OG FOTO // Tom Erik Andersen

D et er mørke skyer på vei inn, sier Tor-Anders Hanssen og kaster blikket så langt han kan over takene på Ullevål Hageby. Det buldrer ute i horisonten.

De siste ukene og månedene har vært en fest for generalsekretæren i Norges Golfforbund. Daglig har han lest av nye tall fra landets klubber, og de har lenge vært gledelige. I to og et halvt år har det blitt flere golfspillere i hver krok av landet. I en tid da andre idretter har opplevd tilbakegang i antall medlemmer og aktivitet, er golfen på opptur. Boomen har fortsatt inn i 2022. Aldri før har flere spilt golf i Norge. Så hvorfor er Hanssen bekymret?

Ved utgangen av juli var det 128 639 registrerte medlemskap i norske golfklubber. Det er en økning på fem prosent fra tilsvarende tid i fjor, som også var et rekordår.


Med begge øynene på europaveien forteller Krogh om hvor nære det var at hele karrieren gikk i grøfta i fjor vinter.

«Vi må sørge for at folk i alle aldre trives i golfmiljøet, finner trygghet og tilhørighet, får hjelp til å mestre spillet og opplever verdi av medlemskapet sitt.»
Tor-Anders Hanssen,
generalsekretær i NGF

Samtidig viser 2021-tallene fra Norges Idrettsforbund at golf nå har passert ski i antall aktive og er det tredje største særforbundet i Norge. Bare fotball og håndball er større.

– Det er naturligvis veldig gledelig at oppturen fortsetter. Dette er historiske tall for oss og viser at vi sammen har jobbet godt over lang tid, understreker Tor-Anders Hanssen.

For generalsekretæren tror ikke at koronavirus, nedstengte idrettsanlegg og hjemmekontor er den eneste forklaringen til den nye golfboomen.

Før pandemien, tilbake i 2019, var Golf-Norge nede i 96 878 medlemskap. På to og et halvt år har utviklingen snudd. Over 32 000 aktive har strømmet til klubbene – en netto økning på over 30 prosent.

– Golf hadde bedre forutsetninger enn andre aktiviteter under nedstengingen, men allerede før pandemien så vi tegn til vekst. Spesielt de yngste målgruppene var på vei inn. Mange barn og unge voksne var nysgjerrige på golf. Og samtidig hadde klubber og forbund lagt godt til rette for å ta imot alle de nye.

NGF-lederen ramser opp en rekke viktige faktorer for den positive utviklingen:

– Starttidene var tilgjengelige, differensierte medlemskategorier på plass og nybegynnerkursene var forenklet. I tillegg hadde vi forsterket mottaksapparatet med frivillige trenere. Fått en verdensstjerne i Viktor Hovland. Og viet større oppmerksomhet til den viktige ivaretakelsen av medlemmene.

– Alt dette har bidratt positivt, sier Hanssen.

Likevel ser han mørke skyer på himmelen.


KRIG OG INFLASJON. – Det er all mulig grunn til å være litt bekymret, advarer generalsekretæren.

– Vi har en pågående krig i Ukraina, strøm- og matvarepriser som stiger, inflasjon og høyere renter. Hvis situasjonen vedvarer, kan det fort slå negativt ut for våre medlemstall og aktivitet. Når familier får mindre penger å rutte med, må alle ta ubehagelige valg. Hva skal vi bruke mindre på?

Også Tor-Anders Hanssen er klar over at golf ikke er grunnmuren i norske familiers behovspyramide.

– Samtidig kan ikke klubbene uten videre senke prisene for medlemmene. For kostnadene til drift og vedlikehold øker jo tilsvarende. Effekten kan bli en «perfekt storm» som gjør at vi står i fare for å miste medlemmer igjen. Spesielt mange av de nye som fortsatt ikke er helt hekta på golf.

– Hva kan gjøres for å hindre det?

– For klubbene blir ivaretakelsen bare enda viktigere framover. Vi må sørge for at folk i alle aldre trives i golfmiljøet, finner trygghet og tilhørighet, får hjelp til å mestre spillet og opplever verdi av medlemskapet sitt.

– I tillegg må vi jobbe enda hardere mot offentlige myndigheter slik at golfsporten behandles på lik linje med andre idretter når det gjelder tilskudd til anlegg og aktivitet, sier Hanssen.


HINDRE FRAFALL. I ski- og fotballnasjonen Norge er det kulturelt akseptert at kommuner tar regningen når løypetraséer ryddes, skiltes og blåmerkes – og kunstgressbaner bygges, rengjøres og byttes ut.

De fleste ser nytten av kommunale håndballbaner og svømmehaller. Men golfsporten har tradisjonelt stått på gangen når offentlige tilskudd deles ut.

– Ingen kan lenger hevde at golf bare er for eldre menn og godt bemidlede familier som klarer seg selv, fastslår Hanssen.

– De siste åra har veksten vår vært størst blant barn og unge voksne. Golf er blitt en folkesport som treffer alle generasjoner og samfunnslag over hele landet. Da må vi også gjøre alt vi kan for å redusere det som kan oppleves som en økonomisk byrde. Vi må hindre frafallet.

I arbeidet blir det også viktig for NGF og klubbene å se etter flere inntektskilder framover.

Det er lettere sagt enn gjort. I en tid der medlemstallstallene peker oppover, er det fristende å lene seg tilbake og tenke at medlemmene er kommet for å bli, at golfbasillen ikke er et flyktig virus som får mindre virkning for hver mutasjon og smittebølge.

Derfor advarer generalsekretæren og oppfordrer alle til å fortsette det gode arbeidet, om å ta medisinen.

– Digitalisering er også et nøkkelord for oss alle, understreker Tor- Anders Hanssen.

– Og derfor er vi godt i gang med vår digitale strategi som skal komme hele Golf-Norge til gode. Med økt bruk av digitale flater skal vi gjøre oss mer attraktive for medlemmer og samarbeidspartnere.



PANDEMILØFTET

163 av 172 klubber har i dag flere medlemmer enn da pandemien traff Norge. Vi har funnet fram tallene for noen av dem som har opplevd størst endring.

NB! Tallene viser offisielle medlemskap i Golfbox på seks ulike tidspunkt – fra like før nedstengingen av landet (februar 2020) til utgangen av juli i år. Bakgrunnen for å ha med både februar- og julitall er at et stort antall medlemmer melder seg ut før nyttår og melder seg inn igjen i en klubb senere på året. Å ha med begge intervallene over flere år gir således et bedre sammenligningsgrunnlag for utviklingen over tid.


ads Sotenasgolf
ads Golfhandelen
ads Golfhandelen
DE FRIVILLIGE
GOLF-NORGE
Vannhinderet ved den 18. greenen skal ryddes. Steinar Småriseth sitter foran i båten med klipperen, Finn Eide er bak ved påhengeren. Nå har de kjørt seg fast i sivet.
DE FRIVILLIGE
Hver mandag møtes en gjeng på Gamle Fredrikstad GK for å jobbe. Hele dagen, helt gratis.
TEKST OG FOTO // Tom Erik Andersen

D u skulle sett hvor møkkete det var her. Sand og grus overalt. Gamle nister og bananskall. Det er utrolig hva folk slenger fra seg. Det så ikke ut her. Så vi foreslo at vi kunne gjøre litt reint her nede.

Solveig Sørebø Hansen og Synnøve Bergmann klager ikke. De smiler begge to. Utenfor klubbhuset er sola på vei opp til en ny flott dag i Østfold. Medlemmer og gjester er ute på banen. Og nede i kjelleren er de to blide tvillingsøstrene i gang, de rydder rundt skapene og feier gulvene.

Etterpå skal det støvsuges ordentlig.


Hver mandag morgen samles Dugnadscompagniet i klubblokalene. Dagen starter alltid med en kaffe.

EN TIME TIDLIGERE. Det er mandag, klokka har så vidt passert halv ni. Rundt et langt møtebord på Gamle Fredrikstad GK sitter 18 pensjonister og deler morgenkaffe i pappkrus. Latteren sitter løst, det runger i veggene. Det er her de møtes: Dugnadscompagniet.

Øverst på den ene bordenden sitter Steinar Småriseth med kamuflasjemønstret caps, solbriller på bremmen og en mobiltelefon som lyser opp ansiktet. Han løfter to fingre i været for å tilkalle gruppas oppmerksomhet.

– Vi har en del ting på lista i dag, starter han.

– Divot-gjengen vet hva dere skal gjøre. Teestedene skal ryddes. Søppel skal plukkes. Jentene tar seg av kjelleren. Rødmalingen rundt hindrene må friskes opp etter NM. Og båten må på vannet for å holde sivet nede. Har alle fått oppgaver?

Det nikkes rundt bordet.

– Okei. Da setter vi i gang.



Tvillingsøstrene Solveig Sørebø Hansen og Synnøve Bergmann spurte selv om å få gjøre reint rundt trallebodene i kjelleren. Med godt humør gyver de løs på oppgaven. – Du skulle sett hvor møkkete det var her!

FRIVILLIGHETENS ÅR. Før pandemien viste tall fra SSBs satellittregnskap at den frivillige innsatsen i norske organisasjoner tilsvarer 142 000 årsverk. Det er tall som gjør Norge til verdensmestere i frivillighet, lenge før det ble bestemt at 2022 skulle være frivillighetens år.

I tolv måneder feires nå Norges største lagarbeid. Målet er å få enda flere med på laget. For selv om frivillige organisasjoners enorme innsatsvilje var helt avgjørende i møtet med koronaviruset, har smitteverntiltak, nedstenging og frafall slitt på klubber og lag.

– Vi vet at pandemien førte til nedgang, sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge i sitt forord til årsrapporten i 2021.

– Færre har vært frivillige, færre har deltatt på arrangementer og mange organisasjoner har mistet medlemmer. Samtidig så organisasjonene lyst på framtida, og svært mange hadde ambisjoner om å rekruttere flere folk og øke aktivitetsnivået igjen.

I en undersøkelse svarer 70 prosent av alle lag og foreninger at de har vektlagt det sosiale fellesskapet for å holde på de frivillige gjennom pandemien.

– Det varierer hva som motiverer til å være med i frivillighet, understreker Johnsen.

– Men de aller fleste er opptatt av å være til nytte, gjøre noe de brenner for. Folk må vite at aktiviteten har en verdi. Og det må være sosialt. I tillegg er det viktig å ha kontroll på egen tid og energibruk med klart organiserte oppgaver.


ARBEIDSLEDEREN. Ute på banen i Gamle Fredrikstad er Kompani Småriseth for lengst i gang med dagens gjøremål. Vi finner sjefen sjøl i båten ved den 18. greenen, hvor Michael Mjaaseth fra Oslo GK noen uker i forveien satte den avgjørende putten for å bli norgesmester.

Men det er lite som minner om golf og kongepokaler der Steinar henger over jolleripa med hørselvern og et hageredskap du helst ikke vil stikke tærne borti.

– Vi prøver å holde sivet nede. Og da må vi under vann og ta det langt nede. Får vi klipt det ned nok ganger, skal det råtne på rot!

Han roper for å overdøve støyen av motorlyd og påhenger, som akkurat nå har virvlet fast propellen i en gryterett av gress og pinneved.

Det er Finn Eide som styrer påhengeren, innflytter fra Molde, IT-konsulent av yrke og golfspiller siden 2016. På vei ut med båten har de to dugnadskameratene hatt en vennskapelig krangel om kveldens Premier League-kamp. Finn er United, Steinar er Liverpool.

– Vi får se hvem som smiler bredest i kveld. Jeg tror faktisk at «vi» vinner, sier Finn og gir sin gode venn et klapp på skuldra når de er ferdig med vannhinderet og båten er dratt på land igjen.

Så stiller de seg opp for et bilde før jeg spør Finn om hvorfor han er med på Dugnadscompagniet.

– Det er ukas høydepunkt, svarer han.

– Her gjør vi noe meningsfylt. Vi bidrar til at banen blir bra, og det er fint å få gode tilbakemeldinger fra både spillere og banemannskaper om at jobben vi gjør er nyttig. Og så er det jo sosialt.


Etter blodpropp i lillehjernen måtte Steinar Småriseth (t.v.) slutte i jobben. Nå leder han Dugnadscompagniet i Gamle Fredrikstad GK. Det tar tid og krefter, men det gode kameratskapet med Finn Eide og de andre i gjengen er gull verdt for helsa.

BANEMANNSKAPET. «Banekællane» heter de på lokalspråket. Altså greenkeeperne, under ledelse av Thomas Preifelt, som daglig holder Gamle Fredrikstad i stand. Og de har god hjelp av pensjonistene som møter her hver mandag.

– En fantastisk gjeng, sier Steinar Småriseth.

Han kom til Fredrikstad fra de indre skogene for 40 år siden. De siste 30 åra i arbeidslivet jobbet han i Mills. Bestilte majones og kaviar og ordnet alt som skulle ordnes. Men en ettermiddag, på vei inn til dattera i Oslo, følte han seg plutselig dårlig. Ved Klemetsrud måtte han stoppe bilen.

To dager senere fikk han svaret.

– Blodpropp i lillehjernen, sier Steinar og blunker et par ekstra ganger.

Det er sju år siden nå, men fortsatt vanskelig å snakke om. Han sleit med balansen og måtte slutte i jobben, ramlet da han lukket øynene.

– Jeg fikk ikke lov å jobbe mer. Og da ville jeg bidra her. Jeg kunne ikke gå hjemme hele dagen.

Han ble først med hjelpekorpset ute på banen.

Og da klubbens dugnadsansvarlig ønsket å gi vervet videre, rakk Steinar opp hånden som han gjorde på morgenmøtet i dag tidlig.

– Det er banekællane som gir oss ei liste med ting vi skal gjøre. Så samles vi på klubbhuset, drikker litt kaffe og fordeler oppgavene før vi går ut og jobber litt. Så er det lunsj og deretter mer jobbing.

– Hva gjør at du vil bidra som frivillig?

Steinar blir stille et øyeblikk. Senere skal han unnskylde at han blir så lettrørt etter blodproppen, at klumpen i halsen vokser og tårekanalene fylles opp så mye raskere enn før.

– Jeg blir veldig stolt når jeg ser hva vi får til, som nå under NM, sier han endelig.

– Når jeg kjører NM-spillerne ut til hullet de skal starte på, og de skryter av banen vår. Da blir jeg så stolt. Det er helt fantastisk.


Forecaddie Grete Bjørndal Larsen løfter det røde flagget under NM. – Det er klart jeg vil være med på dette, sier hun.

DAGLIG LEDER. – Nå har jeg vært her i snart fem år, og Dugnadscompagniet var allerede etablert da jeg kom hit. Men jeg forsto tidlig at miljøet var viktig, forteller Christoffer Halvorsrød, daglig leder i Gamle Fredrikstad GK.

Vi treffer ham på kontoret i andre etasje under Norgesmesterskapet i starten av august. Ute på en nystriglet bane kjemper landets beste herre- og damespillere om hver sin kongepokal.

– Det er krevende å arrangere NM i golf, først og fremst fordi vi trenger så mange frivillige. Men det har vi heldigvis. I tillegg til mandagsgjengen har vi flere som legger ned en enorm innsats. Vi hadde aldri klart dette løftet uten dem. De er helt uvurderlige, sier han.

Men NM-løftet handler om mer enn å flekse med de frivillige musklene. For også klubbmiljøet blir sterkere av innsatsen som legges ned.

– Det fine med å arrangere NM er at det gir oss en «go» i tillegg til oppmerksomheten og den positive omtalen. Vi merker at stoltheten smitter over på medlemmene våre, på alle som hjelper til, understreker Halvorsrød.


FORECADDIE. Et av de stolte medlemmene er Grete Bjørndal Larsen, Fredrikstad-jente, oppvokst i byen. I det daglige jobber hun i dentalbransjen med produkter og folk som får tenner til å skinne. På siste dag av NM står hun midt i roughen med rødt flagg og hvitt smil.

– Hvorfor er du her? spør jeg.

– Tja, hvorfor ikke, tenker jeg da! Det er NM på hjemmebane, det er kjempespennende. Det er klart jeg vil være med på det.

Fluktstolen og kaffekanna avslører at Grete ikke skal hjem med det første. I helgene kjører hun marshalltjeneste og hjelper til med VTGkurs. I hverdagen er hun frivillig trener, snart ferdig med det andre steget i trenerløypa, det såkalte Trener 2.

– Ganske engasjert, innrømmer hun.

– Jeg startet med golf i 1996, men bodde utenbys i mange år. Da vi flyttet tilbake hit i 2016, sa kona mi at hun skulle begynne med golf. Jeg sa ingenting, lot bare køllene mine stå i garasjen. Men da kona kom hjem etter første dag på VTGkurs, dro jeg dem fram igjen. Da skjønte jeg at det var håp!

En proplaps og noen knekte ribbein senere var de begge i spill på Gamle Fredrikstad GK.

– Men hvorfor frivillig?

Hun fester blikket på en golfball der oppe i skylaget og følger den trygt ned i fairway før hun svarer.

– Jeg blir rett og slett glad av det, sier hun.

– Jeg vil at flere skal begynne med golf, for det er så mange fordeler, for kroppen, for hodet, det sosiale. Å spille golf er en utrolig deilig måte å blir ordentlig frustrert på.

Hun ler hjertelig av sin presise formulering.

– Vurderer du å gi deg noen ganger?

Hun senker blikket, tenker seg godt om og finner til slutt svaret der nede i roughen.

– Har du først sagt ja, blir du spurt hver gang. Det er det eneste negative jeg ser med å være frivillig. Flere burde bidra. Da blir det mindre jobb på hver enkelt.


NM er godt i gang. Som frivillig turneringsleder er Jan Skogman en stor ressurs i klubben.

TURNERINGSANSVARLIG. Det vet også Jan Skogman, nestleder i klubben og turneringsansvarlig under det pågående norgesmesterskapet. Mandag til fredag jobber han med bilfinansiering. På kvelder og helgedager fikser han alt mulig annet for GKen.

– Alt fra marshalltjeneste til klubbverter, maling og gulvlegging av klubbrom. I tillegg tok jeg på meg vervet som turneringsleder. Og vi trenger folk, så mye av jobben handler om å få flere til å bidra og sørge for at alle blir værende, forteller han.

Ei dame i arrangørklubbens sorte NM-uniform nærmer seg benken vi sitter på. Med en enkel håndbevegelse signaliserer Tore at det ikke passer akkurat nå. Hun snur på hælene og går igjen.

– Det var kona, forklarer han. – Hun er frivillig, hun også. Og det er bra. For det hjelper selvfølgelig at vi begge er engasjert i klubben. I perioder tar dette mye tid. Og det har vært spesielt mye i år på grunn av NM.

Som nestleder er også Dugnadscompagniet en del av Jans ansvarsområde. Så han holder kontakten med Steinar. Men kompaniet er selvgående og får sine oppgaver direkte fra banemannskapet.

– Og dette gjør du bare for en kaffe?

– Jeg drekk´ernte kaffe heller, vettu!

Jan Skogman ler så overkroppen rister.

– Nei, hva skal jeg si? Jeg stiller vel opp fordi jeg vokste opp her, rett nedi gata. Jeg er Fredrikstadpatriot og golfidiot, stolt av banen og synes det er morsomt. Og noen må jo gjøre jobben, da. Ellers blir det jo ikke gjort.


NOEN UKER SENERE. Mandagslunsjen er over for Dugnadscompagniet. Ute i roughkanten ved hull 16 står Joachim Heidenstrøm med rødmaling på fingrene. Og når han sammen med Aage Sandmæl endelig får vogna til å rulle, tegnes en rød stripe rundt vannet.

– Det var vi som dro det i gang, forteller Joachim og snakker ikke om vogna, men hele kompaniet.

Det er ti år siden nå. De var fire, med Hans Ketil Berge som tredjemann og Tore Karlsen som den fjerde. Men etter at Tore døde brått i fjor, er de bare tre igjen av den opprinnelige gjengen.

– Det er gøy å se hvordan kompaniet har vokst, og hva vi har bidratt til. Dette har stor verdi, ikke bare for banen og klubben. Det er verdifullt for hver enkelt av oss, understreker Aage.

Hver mandag leverer Dugnadscompagniet ei liste som viser hvor mange timer de har lagt ned for klubben. Det lokale frivillighetsregnskapet viser at kompaniet alene legger ned 3500 arbeidstimer i året.



Joachim Heidenstrøm (t.v.) og Aage Sandmæl var med å starte kompaniet – og er fortsatt med på moroa.

ALLE KAN BIDRA. – Jeg tror folk har lyst til å komme tilbake til frivilligheten nå som det er mulig, men det vil ikke skje av seg selv, sier Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge.

Han opplyser at den viktigste årsaken til at folk ikke deltar i frivillighet, er at de ikke blir spurt.

– Vi trenger et felles løft for å øke deltakelsen, og noe av det viktigste vi gjør, er å vise fram alle mulighetene til å engasjere seg. Frivilligheten har noe som passer for alle, og alle har noe å bidra med.

I 2021 fikk Frivillighet Norge et av sine største gjennomslag i historien da den nye regjeringsplattformen slo fast at frivilligheten skal ha full og rettighetsfestet momskompensasjon.

– Med en sterk og mangfoldig frivillighet står vi som samfunn bedre rustet til å håndtere kriser. Frivilligheten er en del av samfunnets immunforsvar, som vi må ta godt vare på, påpeker generalsekretæren.


KAN BLI FOR MYE. – Kona spiller ikke golf, vil ikke prøve. Og innimellom synes hun nok at jeg bruker litt for mye tid her, sier Steinar Småriseth når Dugnadscompagniet har lagt bort sopekoster og støvsugere, spader og raker, parkert bilene, dratt inn båten, stablet bort merkevogna og hengt på plass utstyret, for i dag.

– For det blir ikke bare mandag, medgir han.

– Ofte blir det flere dager i uka. Og enkelte ganger tenker jeg at det kan bli for mye. Når jeg tar med meg tankene hjem, når det svirrer i hodet etter at jeg har lagt meg, når alle oppgavene tårner seg opp. Det har plaget meg litt, det skal jeg innrømme.

Fortsatt sliter han med «noen lammelser i beina» etter blodproppen. Av og til kan belastningen leses i ansiktet hans.

– Jeg skulle gjerne spilt mer golf selv, men det blir ikke tid til det. Det har vært så mye arbe'. Jeg har vel ikke vært borte mer enn kanskje tre ganger på et helt år, forteller Steinar.

– Men jeg tenker ikke på det når jeg først møter igjen de andre på mandag. Da er det bare moro. Da gir det mye tilbake.

ads Golfplaisir
UT AV ROUGHEN
GOLF-NORGE
Elisabeth Randsby Henriksen har kjempet seg tilbake til livet etter mange år med rus og angst. I Larvik GK leder hun nå en treningsgruppe for mennesker i samme situasjon som hun selv var i for få år siden.
UT AV ROUGHEN
Før det siste forsøket på behandling ga hun seg selv et løfte: Hvis det ikke gikk bra denne gangen, skulle hun ta livet sitt. Nå hjelper Elisabeth andre ut av trøbbel.
TEKST: Tom Erik Andersen // FOTO: Morten Rakke

J eg har jo levd et hardt liv. Aldri stukket fram hodet, ikke turt noen ting. Jeg vil ikke tilbake til det livet jeg hadde.

Elisabeth Randsby Henriksen står ved driving rangen i Larvik og deler ut blå pikéskjorter og capser, jernkøller og puttere, Farris og bananer. For bare noen minutter siden ble hun selv tildelt en blomsterbukett av virksomhetslederen for idrett og kultur i Larvik kommune.

«Jeg er riktignok en enkel og lettrørt mann fra Helgeroa. Men dette prosjektet får jeg tårer i øynene av. Det er fantastisk å se hva dere får til,» sa Bård Jacobsen i sin åpningstale.


Etter en utrygg oppvekst, gikk det galt. – Alkohol ble til hasj, så amfetamin. Det ble ecstasy og syre, piller og opiater, forteller Elisabeth.

OPPSTARTEN. Det hele startet våren 2021 da Foreningen for helhetlig ruspolitikk (FFHR) dro i gang et prosjekt de kalte «Hekta på golf». Hensikten var å gjøre golf tilgjengelig for enda flere. Målgruppa er mennesker med psykiske plager og/eller rusrelaterte utfordringer.

– Det trenger ikke å være en lang rekke med diagnoser, forklarer Elisabeth.

– Psykiske plager kan være så mangt. Mange faller bare utafor på grunn av ensomhet, langtidssykemelding eller i møte med et nytt land. Da er det fint å ha en aktivitet å gå til.

På mattene foran oss står en rad med nye golfspillere bøyd over den lille ballen. Noen slag går til venstre, andre til høyre. Det går som i livet, sjelden rett fram.

Om få minutter skal deltakerne fra Bamble, Sandefjord, Nøtterøy, Tjøme, Larvik og Hønefoss finne sitt avtalte teested ute på korthullsbanen, kjenne hjertet pumpe og slå sitt første slag i en golfturnering noensinne.

Det er Elisabeth som tuter det i gang.


«Psykiske plager kan være så mangt. Mange faller bare utafor på grunn av ensomhet, langtidssykemelding eller i møte med et nytt land. Da er det fint å ha en aktivitet å gå til.»

DELT ANSVAR. – Jeg startet på «Hekta på Golf» her i Larvik for ett år siden. Siden mai har jeg hatt delt ansvar for gruppa. Vi møter på trening, passer på utstyr, og så var det denne turneringa da som det også sto at vi skulle gjennomføre.

Elisabeth smiler nervøst. Det er første gang for henne også. De siste ukene har de booket bane og mat, søkt støtte fra Petter Uteligger-stiftelsen, sendt ut invitasjoner og skaffet utstyr og premier.

– Spillerne vet det ikke ennå. Men det er ikke de med færrest slag som får premie. Vi skal trekke alle sammen. For bare det å komme hit, være sosial og prøve noe nytt er en prestasjon i seg selv.

Hun kaster blikket ned på mobilen, sjekker klokka. To minutter igjen. Inne på den samme telefonen har Elisabeth en app med ei helt annen klokke. Som tikker og går, time for time.

Fem år, sju måneder og 14 dager nå.

Så lenge, så kort, har hun vært rusfri.


Det er hektisk før turneringsstart i Larvik. Elisabeth har støtte fra blant andre Johan Tanum (t.h.) i Hekta på golf-prosjektet.

FIRE DAGER FØR. Elisabeth vokste opp i Tjølling utenfor Larvik med faren og sin tre år yngre bror. Moren dro da hun var åtte.

– De ble skilt. Pappa fikk omsorgen. Så moren min har jeg nesten aldri sett, forteller Elisabeth når vi møtes på Larvik GK i forkant av turneringen.

Vi finner et bord utenfor klubbhuset hvor parasollene skjermer for de varmeste strålene fra augustsola. Bak hekken er pensjonistene på vei ut på sine formiddagsrunder, fire og fire av gangen, under skyfri himmel.

– Jeg husker ikke så mye fra den første tida. Men tenker vel at det er en del mennesker her i verden som aldri skulle hatt barn. Jeg var utrygg, alltid på vakt, og lenge følte jeg også et ekstra ansvar for lillebror.

Hun husker rettssaken. Bunken med papirer.


Tuuuuuut! Turneringen er i gang.

Hånden til farfar som hun holdt seg fast i. Spørsmålet som kom. Hvem vil du bo med?

– Pappa gjorde sitt beste, sier hun.

– Han prøvde så godt han kunne. Men det var ikke lett. Pappa hadde også sine demoner.

Det ene øyeblikket snill, det andre sint. Elisabeth visste aldri hvilket humør han var i.

– Til slutt var jeg så lei av å være redd, ikke føle meg bra nok. Jeg var 13 år da jeg drakk alkohol første gang. Det var en flukt, et etterlengtet friminutt. Hvorfor har jeg ikke gjort det her før? Nå slapper jeg jo av.

Det skulle likevel gå et par år før hun prøvde igjen og ble fylt med den samme gode følelsen.

– Derfra balla det bare på seg, sier hun.

– Alkohol ble til hasj, så amfetamin. Det ble ecstasy og syre, piller og opiater. De siste fikk jeg av legen på grunn av smerter, men det sklei ut, det også.



– Jeg vokser med oppgavene, forklarer hun – her i samtale med NRK.

BRUDDET MED FAR. – Pappa skjønte det jo etter hvert. Og en morgen jeg våkna hjemme, sa han: «Enten slutter du med det du driver med, eller så flytter du ut på dagen.» Da pakka jeg bagen.

Elisabeth var 17 år, flyttet til en kamerat og bodde på en madrass på gulvet.

– Jeg var fortsatt på skolen, men i russetida tok det helt av. Jeg fikk ikke vitnemål og prøvde igjen neste år. Men det funker jo ikke å sitte høy som et fly inne i klasserommet.

I ettertid har hun lurt på hvorfor ikke skolen reagerte og tok tak i situasjonen.

– Det var én lærer som kom hjem på døra mi og banka på. Det var midt på dagen. Men jeg åpna ikke, jeg lå ruset i senga. Og han kom bare den ene gangen.

Til slutt levde Elisabeth i en grenseløs tilstand av rus og angst, razziaer og arrester, søvnløshet og hallusinasjoner,

– Flere stoffer «brukte jeg opp», sier hun.

– De ga meg ikke lenger den virkningen jeg var ute etter. Jeg gikk ofte rett i psykose eller ble helt paranoid.



VENDEPUNKTET. – Den første gangen jeg var i behandling, klarte jeg ikke helt å legge vekk alkoholen. Jeg sprakk. Og da orket jeg ikke tanken på livet mer. Så før det siste forsøket, da jeg kom til Kvinnekollektivet Arken i Oslo, lovet jeg meg selv at hvis det ikke fungerer nå, skal jeg ta livet mitt.

Denne gangen fikk Elisabeth gode verktøy å ta med seg ut igjen.

– Jeg lærte å be om hjelp når jeg trenger det.

Spørre og snakke med noen, ringe hvis det er ille. Og så gikk jeg på møter, begynte med gatefotball, fikk meg en jobb og etter hvert kom golfen.

Fem år, sju måneder og fjorten dager etter det foreløpige vendepunktet jobber hun selv for å hjelpe andre. På dagtid er hun i lønnet arbeid hos Omega Behandling på Revetal utenfor Tønsberg. Og hver mandag leder hun golfgruppa i Larvik.

– Aktivitetene er viktige for meg. Det er det som roer tankekjøret og øresuset.

For frykten for tilbakefall er stor.

– Jeg tok meg en alkoholfri cider i sommer. Det gikk fint. Men jeg var litt shaky, følte jeg brøt ei grense selv om den var alkoholfri, og jeg ikke ble trigget til å ta noe mer. Men jeg er veldig redd for å ramle tilbake til der jeg var.

For det skal jeg ikke.

Hun blir stille og nikker bestemt.

– Jeg tenker egentlig at den redselen er en fin greie å ha. For jeg ser det i jobben på Omega også. Folk kan være rusfrie i mange år og likevel falle tilbake. Så jeg tør ikke å slippe ned guarden.


TIL TURNERINGEN. Noen dager senere treffes vi som nevnt på turneringen. Elisabeth er i golfmodus. Litt nervøs, men i kontroll.

– Jeg trodde at golf var for rike folk, at de var sosser med flotte klær og fine biler og aldri ville si «hei!» til meg. Jeg skjønte ikke hvordan jeg skulle passe inn. Men der ble jeg overraska. For her hilser jo folk på alle, sier hun og slår ut med hendene for å innlemme hele klubbmiljøet.

Veien til Golf-kurs har hun tatt. Eller «Road to Hell» som et forbipasserende medlem mener det burde hete. For verken psykoser, søvnløshet eller paranoia er ukjente tilstander i denne sporten.

– Golf er frustrerende, innrømmer hun.

– Jeg har spilt håndball og fotball og stort sett fiksa alt som har med ball å gjøre. Og så kommer jeg hit. Den ene dagen går det bra, den neste dårlig. Jeg blir så irritert, men gir meg ikke. Jeg skal få dreisen på det.

De første deltakerne i turneringen kommer inn med scorekort fra korthullsbanen. Men ingen bryr seg nevneverdig om tallene. Det er smil i hvert ansikt.

– Flere blir hekta, bekrefter Elisabeth.

– Og mange tenker nok som meg. At de aldri så for seg å bli golfspillere. Men akkurat nå skulle jeg gjerne ha startet tidligere.

Med penger fra Sparebankstiftelsen har FFHR kjøpt inn ett damesett og ett herresett til gruppa i Larvik. Resten er brukte køller, gitt av medlemmer i Larvik GK. Men stadig oftere er Elisabeth på Finn.no for å finne et rimelig damesett.


Elisabeth har sett mange personer forsvinne ut av livet sitt. Gjennom golfen kan hun møte nye, og også hjelpe dem som trenger det.

« Jeg tror noen passer på meg, at det ligger en mening bak at jeg fortsatt lever. At jeg skal utrette noe på denne planeten.»

ANGSTENS GREP. – Dette er gøy, men det viktigste er å ha kontroll på livet mitt. Jeg sliter fortsatt med angsten og kan ha dårlige dager, være veldig urolig.

Når det skjer, tar hun gjerne turen til Broen, det lokale ettervernet, hvor hun setter seg ned i massasjestolen, får akupunktur og finner noen å prate med.

– Jeg kan ikke sitte hjemme i mitt eget hode.

Det blir for mye greier oppi der, smiler hun. – Hvem deler du dagene med?

– Jeg har en katt, og innimellom tenker jeg: «Skal det bare bli oss to framover.» Jeg har vært singel i sju og et halvt år nå. Det kjenner jeg på. Da jeg rusa meg, var det enkelt å ha kjæreste. Nå er jeg livredd for å velge feil person. Jeg vil ikke kaste bort flere år på destruktive forhold, det må være riktig og bra. Men jeg har til gode å oppleve det.

– Kanskje møter du noen i golfen?

– Det hadde jo vært perfekt. Noen med samme interesse.


VEIEN VIDERE. Alle venner fra tida i rusmiljøet er ute av livet hennes. Noen er valgt bort, andre forsvant, og flere døde i overdoser.

– Det har jeg tenkt på mange ganger, sier Elisabeth Randsby Henriksen, med to framtredende tatoveringer på den høyre armen.

Den ene skjuler sprøytestikkene.

– Det er så mange som dør av det livet jeg har levd. Og jeg har også vært nær døden flere ganger. Blitt pumpa på akutten. Ligget utslått på brygga. Vært «overkorka» på GHB. Våknet på sykehuset. Prøvd å ta livet mitt. Så hvorfor er ikke jeg død, liksom?

Den andre er en engel på skuldra.

– Jeg tror noen passer på meg, at det ligger en mening bak at jeg fortsatt lever. At jeg skal utrette noe på denne planeten.

– Hva tenker du det er?

– Det må jo være å hjelpe noen i samme situasjon som meg. Og ingen pille kan gjøre det. Det er aktivitetene som holder meg i gang. Jobben, fotballen og golfen. Det er pillene mine nå.

DETTE ER «HEKTA PÅ GOLF»

Prosjektet driftes av Foreningen for helhetlig ruspolitikk. Prosjektet er treårig og er finansiert av Sparebankstiftelsen DNB og Helsedirektoratet. Hensikten med prosjektet er å gjøre golfen tilgjengelig for enda flere enn i dag. Målgruppa for prosjektet er mennesker med psykiske plager og/eller rusrelaterte utfordringer.

Per dags dato har FFHR startet opp lavterskeltiltak i blant annet Larvik, Sandefjord, Borre, Husøy, Tjøme, Nøtterøy, Sande, Holtsmark, Kongsberg, Eiker, Tyrifjord, Grimstad, Mandal og Bamble. I tillegg er foreningen kontinuerlig i dialog med flere klubber om oppstart.

– I prosjektet har vi en profil på at vi skal i størst mulig grad ha brukerstyrte tilbud. Det vil si at vi i hver klubb har en ressursperson med brukerbakgrunn som kan ha ansvar for rekruttering og selve gjennomføringen, forklarer Marte Wærsted Tandberg, prosjektleder for Hekta på golf.

ads Norges golfforbund
GOLFSKOLEN

TEKST Jonas Lilja-Tverdal, Emilie H.R. Kvamme og Christian Døvle // FOTO Benjamin A. Ward

Avslutt med stil!

Sommeren er over, men det er fortsatt mye golf igjen av sesongen. Emilie og Jonas hjelper deg å få mest mulig ut av den.

Bondesjakk

Bondesjakk

Denne øvelsen kombinerer trening av både lengde- og retningskontroll på greenene. Sett opp fire tråder på cirka tre ganger tre meter, slik at de danner ni ruter som vist på bildet. Begynn med å putte tre meter unna og forsøk å slå enten tre på rad, én ball i hver rute eller så mange som mulig på rad i én sone. Dette er en fin øvelse å gjøre alene, men er en enda morsommere lek to og to som bondesjakk-duell. Øvelsen kan gjøres uansett nivå, og du kan øke vanskelighetsgraden ved å øke avstanden, gjøre sonene mindre eller plassere rutene på et område der greenen heller mye.

Still inn siktet med de korte jernkøllene

Nøkkelen til å bli stabil med jernkøllene er at du treffer ballen ganske likt hver gang. For å bli mer presis med de korte jernkøllene er det viktig å svinge «sentrert», det vil si at kroppen din ikke flytter seg for mye sidelengs i baksvingen, men roterer rundt sin egen akse. Når du roterer tilbake, skal du føle at høyre bukselomme forsvinner bak deg, slik at du får mer rotasjon. Roter og flytt trykket over på høyre fot, men føl at du nesten «lener» deg litt mot venstre i baksvingen med litt mer trykk på venstrebeinet enn du ville hatt med en av de lengre køllene. Legg også merke til hvordan venstre kne beveger seg fremover i stedet for innover mot midten av stancen. Når du er på toppen av baksvingen, skal du føle at alt trykk flytter seg over til venstrefoten mens du roterer gjennom. Får du til dette, vil du oppleve et tilfredsstillende «kompakt» balltreff med en penetrerende ballbane og mye spinn.

Gjør som Berkshire!

Gjør som Berkshire!

Denne øvelsen er inspirert av Kyle Berkshire, verdens lengstslående golfspiller, sin svingbevegelse. Før hvert slag «gynger» han frem og tilbake fra høyre til venstre fot, før han kliner til med full kraft. For deg er dette ment som en treningsøvelse for å få i gang fotarbeidet og momentet i svingen, så ikke tenk på å ta med deg denne svingen ut på banen! Begynn med å stille deg opp med driveren og la kølla hvile på bakken. Deretter gynger du frem og tilbake fra høyre til venstre fot et par ganger. Når vekten omsider gynger tilbake til høyre fot, starter du baksvingen. Når du trekker kølla tilbake, bør du forsøke å føle at kølla er «tung», og at du virkelig må dra den tilbake. Dette gjør at overkroppen blir litt «forsinket» i forhold til underkroppen. Når du kommer til toppen av baksvingen, vil dette føre til at du starter nedsvingen med underkroppen før overkroppen. Det er et perfekt utgangspunkt for effektiv energioverføring og masse fart i nedsvingen!

Fra slow-motion til superspeed

Denne øvelsen starter jeg opp alle juniortreninger med. Poenget med øvelsen er å lære deg å øke svinghastigheten, men uten bare å bruke hender og armer, men å få med hele kroppen. Start med en litt overdrevent rolig sving hvor du fokuserer på å ha god teknikk. Deretter slår du en normalt rolig sving før du til slutt kliner til alt du har med sving nummer tre. Deretter går du tilbake til rolig sving og gjentar prosessen over. Grunnen til at du hele tiden går tilbake til en rolig sving etter å ha klint til, er for å «finne» tilbake til den teknisk riktige svingen ettersom man ofte tuller dette til når man slår med full kraft. Etter mye trening vil du på sikt kunne beholde den «gode» teknikken også når du svinger hardere.

Slik mestrer du fairwaybunkeren

Slik mestrer du fairwaybunkeren

I motsetning til et kort greenbunkerslag hvor man treffer sanden før ballen, er det essensielt å treffe ballen før sanden når du slår fra fairwaybunkeren. Derfor er det viktig å beholde høyden når du starter nedsvingen, uten å «duppe» ned med overkroppen. Derfor bør du ha en litt smalere stance enn normalt og ikke grav føttene altfor dypt ned i sanden. I tillegg bør du ha litt mer vekt på venstre bein i balltreffet, slik at svingbuens laveste punkt kommer etter at køllehodet har truffet ballen. En fin måte å øve på dette er å tegne opp en strek bak ballen som vist på bildet. Dersom du klarer å slå ned i sanden uten at du rører borti streken, vet du at du har gjort det riktig. Husk også på at man ofte slår litt kortere fra fairwaybunkeren enn fra gress, så bruk gjerne en kølle mer – men vær obs på bunkerkanten! Hvis den er faretruende høy, er det smartere å velge en kølle med mer loft for å sikre deg at du kommer helskinnet ut på ett slag.

Få de lange jernene opp i lufta

Mange spillere sliter med å få tilstrekkelig høyde på de lange jernkøllene. Mange sverger derfor til hybrider eller høyt loftede fairwaywooder i stedet, men for deg som foretrekker utseendet til lange jern, har jeg noen gode tips for å sikre at du får god høyde på slagene. Begynn med å stå en tanke bredere mellom føttene enn normalt og plasser ballen litt til venstre for midten av stancen. Grunnen til at jeg har lagt ned et håndkle bak ballen på høyde med høyre fot, er ikke fordi jeg skal treffe håndkledet, men fordi jeg vil ha følelsen av nesten å treffe det. Med de lange jernkøllene ønsker man nemlig følelsen av å sveipe eller «gre» ballen av gresset. Du skal fortsatt slå ned på ballen, men ikke like bratt som med de korte jernkøllene og wedgene.

ads Kragk
Bedre nærspill med landingssone

Bedre nærspill med landingssone

Veldig ofte ser jeg spillere bare fokusere på flagget når de skal slå nærspillsslag, men glemmer helt hvor de vil at ballen skal lande. Denne øvelsen tvinger fokuset ditt vekk fra flagget og bort til landingssonen. Marker en sone på green, enten med en snor eller pegger, og forsøk å lande i denne og deretter få ballen til å rulle mot flagget. Varier avstanden til sonene og dermed også hvilken kølle du bruker. Dette er en veldig fin øvelse for å gjøre deg mer bevisst på egenskapene til de ulike køllene dine når du chipper. Erfaringsmessig finner spillere raskt ut at det er mye mer tilgivende å slå chipper med mye rull i stedet for å fly ballen hele veien opp til flagget. Etter hvert som du blir bedre på øvelsen, kan du redusere størrelsen på landingssonen. Bedre spillere som ønsker å utvikle slagrepertoaret sitt, kan også forsøke å slå til samme landingssone og flagg, men med ulike køller.


Kort i linja? Nei takk!

En putt som er for kort, har aldri hatt mulighet til å gå i hullet. Poenget med denne øvelsen er derfor å lære deg å gi alle putter en sjanse. Sett opp en sone rundt hullet som vist på bildet, og tren på relativt korte putter som du vanligvis ville forventet å senke, fra én til tre meter. Målet er å slå alle putter hardt nok til at de enten går i hullet eller litt forbi, men ikke så langt at de passerer sonen. Konkurrer med deg selv og se hvor mange putter du klarer på rad. Så fort du slår en ball for kort, må du begynne på nytt.


Bli en rå «lag»-putter!

Porten du satte opp i forrige øvelse, kan også brukes til å trene på lengdekontrollen på lengre putter. Sett ti pegger på rekke og rad ned i green, der den første er én meter fra hullet, den andre peggen er to meter fra hullet og så videre frem til den siste peggen som er ti meter fra hullet. Begynn med å slå en ball fra én meter. Klarer du å slå ballen inn i sonen, hopper du bort til tometerspeggen. Herfra får du to forsøk. Klarer du å få ballen innenfor på to forsøk, går du videre til tremeterspeggen hvor du får tre forsøk. Fortsett og jobb deg bakover slik, men hver gang du ikke klarer en stasjon, må du rykke tilbake én plass og starte på nytt herfra. Klarer du å komme deg hele veien tilbake til ti meter til slutt?


Alle bilder er tatt på La Manga Club. Tusen takk for tilgangen til banen!
adv-wergeland-partner
adv-wergeland-design
VANNPRØVEN
UTSTYR

VANNPRØVEN

Butikkene lokker med regntøy spesialdesignet for golf. Trenger vi egentlig det – eller holder det med allværsjakka og regnbuksa vi allerede har investert i?
TEKST: Nicolai Landmark// FOTO: Aleksander Ottersen Mile



Høsten er her, og med kortere dager og røde blader på trærne kommer også regnet. Da er det viktig å ha med seg godt regntøy i bagen, ikke bare paraply. Og derfor bestemte vi oss for å gjøre en liten minitest. Ingen altomfattende sak med en lang rekke modeller og merker. Men en enkel og rådgivende sammenligning mellom golfregntøy og «vanlig» regntøy.

Golfregntøy er spesialdesignet for å komme så lite i veien som mulig i golfsvingen. Jakkene er ofte tettere over brystkassen slik at stoffet ikke samler seg som en klump når du adresserer ballen. Samtidig er det ofte mer elastisitet eller «strekk» i stoffet som sørger for at man er mer bevegelig enn når man har på seg en ordinær allværsjakke.

De forskjellige klærne blir vurdert etter hvor godt de fungerer som regntøy, og hvor enkle de er å spille golf i.

Vår minitest vurderer hovedsakelig bevegelighet og egnethet til å spille golf i. Vi ville ha svar på spørsmålet: Trenger du egentlig eget golfregntøy?


TESTEN: Selve testen ble gjennomført i to deler. For å se hvordan klærne oppførte seg i vann, ble spilleren spylt av en vannslange og slo deretter noen slag. Formålet var å teste bevegelighet og vanntetthet når alt var vått.

Del to av testen var et besøk på drivingrangen og puttinggreenen for å få bedre innblikk i hvordan det var å spille ordentlig med de forskjellige klærne. På dette tidspunktet var derimot klærne tørre da det klarnet opp utover testdagen.


DEFINISJON: Vannsøyle måler hvor vanntett et materiale er, og hvor høyt vanntrykk tekstilet tåler før vannet trenger igjennom. Trykket materialet utsettes for, tilsvarer høyden på en søyle vann og måles gjerne i millimeter. Om materialet tåler trykket fra en 10 meter høy søyle, vil plagget dermed ha en vannsøyle på 10 000mm. Jo høyere tall, desto bedre vanntetthet.

J. LINDEBERG:

BRIDGE RAIN JACKET

Vanntett og vindtett med forseglede sømmer. 2,5 lags-jakke.

Vannsøyle: Ukjent
Pris: 2499 kroner hos Golfshopen

HILLS GOLF RAIN PANT

Vanntett og vindtett med forseglede sømmer. 4-veis stretch for bevegelighet.

Vannsøyle: Ukjent
Pris: 1999 kroner hos Golfshopen
Samlet pris: 4498 kroner

ABACUS:

PITCH 37.5 JACKET

Vanntett og vindtett med forseglede sømmer. Designet for å holde kroppstemperaturen til 37,5°C.

Vannsøyle: 20 000 mm
Pris: 2999 kroner hos Golfshopen

PITCH 37.5 RAINTROUSERS

Vanntett og vindtett med forseglede sømmer. 4-veis stretch. Designet for å holde kroppstemperaturen til 37,5°C.

20 000 mm 2499 kroner hos Golfshopen
Samlet pris: 5498 kroner

NEOMONDO:

SYLAN 3-LAYER JACKET

Vanntett og vindtett med forseglede sømmer. 3-lags skalljakke med hette.

Vannsøyle: 10 000 mm
Pris: 1199 kroner hos XXL

HILLS GOLF RAIN PANT

Vanntett og vindtett med forseglede sømmer. 3-lags skall.

Vannsøyle: 10 000 mm
Pris: 899 kroner hos XXL
Samlet pris: 2098 kroner
ALEKS TESTER ONE-LENGTH!
URDERING: Svært behagelig og stilig jakke med tilhørende gode bukser. Flere justeringsmuligheter i midjen, livet og ermene gjør at jakken sitter godt.
UTSTYR

J. J. LINDEBERG

VURDERING: Svært behagelig og stilig jakke med tilhørende gode bukser. Flere justeringsmuligheter i midjen, livet og ermene gjør at jakken sitter godt. Ukjent vannsøylenivå, men holdt spilleren tørr i lett regnvær. Uten tvil bevegelig nok til å opprettholde samme sving som i solskinn.

J. ABACUS

VURDERING: Svært behagelig og stilig jakke med tilhørende gode bukser. Flere justeringsmuligheter i midjen, livet og ermene gjør at jakken sitter godt. Ukjent vannsøylenivå, men holdt spilleren tørr i lett regnvær. Uten tvil bevegelig nok til å opprettholde samme sving som i solskinn.

NEOMONDO

VURDERING: Det rimelige og allsidige Neomondoregnsettet beskytter godt i regnet og er behagelig å ha på seg. Men tøyet lager mer støy når man går og beveger seg, og passformen er den avgjørende forskjellen. Allværsjakken er rett og slett ikke laget for å svinge i. Den føles klumpete og er i veien når man slår. Det gjør golf enda vanskeligere.


KONKLUSJON:

Bruker du høsten til å spille så mange runder som mulig, anbefaler vi å investere i et ordentlig golfregntøy. Du vil ikke angre. Men spiller du sjeldnere og oftest i godvær, er det ikke et «must». Da kan det holde med en allværsjakke i bagen. Fordelen er prisen og allsidigheten. I tillegg er en allværsjakke nettopp det – en jakke som kan brukes til alt, enten det er fjelltur, en tur i parken eller en golfrunde.

ads GolfnScotland
ads Skagenfondene
TI BUD FOR Å SPILLE BEDRE I REGN
UTSTYR

TI BUD

FOR Å SPILLE BEDRE I REGN

De siste ukene av golfsesongen er som regel de våteste. Med riktige forberedelser kan du senke scoren også når det regner.
TEKST: Tom Erik Andersen// FOTO: Getty Images


D et er mye som endrer seg når solfylte sommerdager erstattes av mørke, våte høstrunder. Hvor ofte har du ikke bannet værgudene nord og ned når du har kanonrunde på gang, men det gode spillet vaskes bort sammen med scorekortet? Og til slutt går alt bokstavelig talt i oppløsning, også ditt eget humør.

Men slapp av, det trenger ikke å ende på den måten. Med de riktige forberedelsene kan også du bli en spiller som presterer i regnet. Her er ti av våre beste utstyrstips.


Selv de beste i verden må velge riktig utstyr når det bøtter ned. Her ser det ut som om Viktor Hovland har glemt noe, men paraplyen var nok ikke langt unna.

Kjøp det dyre regntøyet

Det er lov å spille i full oljehyre eller det superlette «regntøyet» du fant på tilbud, men det er ikke spesielt egnet. Ja, vi vet det er vanskelig å bruke flere tusenlapper på noe så kjedelig som golfregntøy når en ny driver står og blinker ved siden av. Men det er en investering. På regntunge og vindfulle dager vil du takke deg selv høyt for at du dro kortet. Moderne golfregntøy er designet for å kunne svinge med og holder deg tørr selv på de våteste dagene. Samtidig som det puster og slipper ut kroppsvarmen når sola endelig kikker fram igjen. Og du har det i mange, mange år.

Ta med golfparaplyen

Er du som meg og liker å gå med bærebag, er du sikkert på vakt for alt som gjør bagen tyngre. Gamle nister og bananer ut, treerjernet legges igjen hjemme. Og litt for ofte vurderer jeg å droppe paraplyen. På de fineste dagene er det ikke noe problem. Men høsten er lunefull og Yr ikke alltid å stole på. Så skaff deg en stor og solid golfparaply, ikke en av de mindre som egner seg best i drinken, og sørg for å ha den med på runden.

Vanntette sko med spikes

Det har heldigvis skjedd mye med golfsko de siste åra. Først ble gamle stålspikes erstattet med softspikes, og nå har de fleste skoene ikke spikes i det hele tatt. Mange ser ut som joggesko, og på 90 % av rundene gir sålen mer enn godt nok feste. Men når det først regner, vil du trenge noe mer. Det er mange grunner til å ha minst to par golfsko. Og da er det smart at ett av dem har softspikes og samtidig er vanntette.

Husk flere hansker!

De to viktigste forutsetningene for å spille godt i regn er fotfeste og grep. Det første har vi tatt opp i punktet over, og det neste å tenke på er hanskene. Vi skriver det i flertall, for du kan være helt sikker på at én hanske ikke er nok når det styrter ned i fire timer. Grepet blir sleipt og glatt. Så du har to muligheter: Sørg for å ta med flere hansker slik at du kan ta skifte underveis, eller kjøp dedikerte regnværshansker. Grepet vil overraske deg.

Hold deg varm på fingrene

Myke og varme hender er viktig for å score lavt på våte dager. Og derfor må du unngå stive fingre og neglesprett.

Det er selvfølgelig mange måter å holde dem varme på. Du kan putte hendene i lomma eller ha med deg en varmekilde, men det hjelper ikke når du først skal svinge. Så hvorfor ikke ha en hanske på hver hånd? Du får til og med hansker som er tykkere enn normalen. Uvant i starten, men bedre enn å fryse.

Bruk caps hvis du kan

Caps i regnvær kan være nyttig når temperaturen tillater det. Da holder du håret tørt, og du unngår at vann renner ned i ansiktet. Spesielt ille er det hvis du på morgenen har stylet håret med alt annet enn miljøvennlige produkter, og du nå må kjempe for å redde en dobbelbogey mens det svir og renner fra øynene dine.

Bruk lue om du må

Når temperaturen synker, gjør du lurt i å erstatte capsen med ei god lue. Å krype inn i ei varm og myk golflue – skreddersydd for kalde dager med sidelengs regn på skotske linksbaner – er noe av det nydeligste som fins i golfen. Det er ikke tull. Det er hodet som står for det største varmetapet, og du vil snart ha på deg ei lue som du bruker også på fritiden, i alle sammenhenger, helt fram til våren.

Ta med et håndkle (eller to)

I tillegg til deg selv må du holde golfkøllene og -ballene så tørre som mulig. Derfor er det lurt å pakke med seg flere små håndklær i bagen for å holde grepene tørre gjennom alle 18 hull. Oppbevar dem gjerne i en plastpose inne i bagen for å være helt sikker på at de holder seg tørre.

Bruk trekk over bagen

De fleste golfbager kommer med et trekk til å ha over køllene. Dette hindrer at vann renner inn i bagen og gjør grepene våte. Du får også kjøpt plasttrekk som du kan trekke over hele bagen. Da er du sikker på at bagen holder seg tørr.

Husk vannflaska!

Du synes kanskje det er vått nok? Det er viktig å huske at også innsiden av kroppen trenger vann, uansett værforhold. Så fyll opp vannflaska også når himmelen er åpen. Og regel nummer to: Du må også huske å drikke vannet. For å prestere helt inn, må du være hydrert.


Lykke til i regnet!

ads Golfhandelen
ads Golfhandelen
Unike og utfordrende Fana GK
Spilt siden sist

Hull 18

Unike og utfordrende

Fana GK

Fana GKs par 69-bane ligger på begge sider av motorveien og skiller seg ut i mengden av golfbaner.

Liker du lange, strake hull på en parkbane, er ikke dette stedet for deg. Lar du deg fascinere av annerledes golfhull og ikke lar deg skremme av å måtte gå 20 000 skritt i til dels bratte motbakker for å komme rundt, er Fana et utmerket valg.

Nå er selvsagt ikke alle hullene spesielle, men noen er det. For hvor mange baner har utslag fra en flytebrygge? Det har Fanas trettende, et par fire. Lett er det heller ikke hvis du ikke slår langt hver gang. For du må ha carry på nesten 160 meter for å komme trygt over tjernet. Og det er både fra det som tidligere het gul og blå tee, og som nå heter 48 og 43. Og apropos vann. På Fana står du på drivingrangen og slår ballene ut i Skeievatnet. Men vi legger raskt til: Rangeballene flyter, så de er enkle å samle inn igjen og forurenser derfor ikke vannet. Fana er en relativt ny klubb. De første ni hullene åpnet i 2003, siste ni i 2004. Det er venteliste for å bli medlem av klubben nå.


Hull 1

Driving rangen

VANSKELIGSTE HULL:

Hull 12 (par 5), uten tvil, av flere årsaker. Det siste av de røde områdene er en bred bekk som renner bare noen få meter foran greenen. Det som gjør det ekstra utfordrende, er at greenen bak er så liten. For å få ballen til å stoppe der må du nesten slå et høyt innspill. Og da har du likevel lite green å jobbe med. Flott, men vanskelig.



DÅRLIGSTE HULL:

Her må vi si hull 17 (par 3). Mange vil kanskje mene at dette er banens morsomste, at det blir feil å kalle det dårligste. Men dette er et rart golfhull. Par 3, drøyt 150 meter, med en green som ligger på toppen av en stupbratt bakke, 10–15 meter høyere enn utslaget. Det blir som å slå inn i en vegg. Kommer du ikke opp på utslaget, plugger ballen seg i roughen i skråningen – eller ruller helt ned igjen.



BESTE HULL:

Hull 18 (par 4): Vi er kanskje litt påvirket av alle godordene vi hadde hørt om dette hullet, før vi spilte banen. Men det skuffet ikke. Et spennende hull. Utslaget ligger på andre siden av Skeievatnet. Å slå over vannet kan være skremmende nok, men det er ikke så langt over som det føles. Og er du en av dem som slår veldig langt, kan du fristes til å gå skrått over vannet og inn på greenen på utslaget.



PASSER FOR:

Banen starter med et par enkle hull. Men det er mange utfordringer her, som kan ta motet fra en nybegynner. Dette løser man ved også å ha tee 28, så alle kan nyte banen.



TYPE BANE:

En blanding av parkbane og skogsbane.



HVOR MANGE BALLER TRENGER DU:

Her er det bare å fylle opp bagen, og ta gjerne med noen gamle baller også hvis du er usikker på om du når over vannet på et par av hullene.



HVA KOSTER DET?

Todelt pris utfra når du vil spille, 540/640 kroner.

VÅR DOM:
  • Veldig varierte hull
  • Vakre omgivelser
  • Det var flotte greener da vi var der.
  • Banen er dårlig skiltet. Noen steder er det vanskelig å skjønne hvor man skal gå, og det er lang avstand mellom enkelte av hullene.
Fana GK // Vestre Rå 82, 5239 Rådal // 942 31 000 // www.fanagolf.no
Naturskjønt og fint I Sveio
Spilt siden sist
Naturskjønt og fint I

Sveio

Haugaland GK, eller Sveio Golfpark som anlegget heter, starter med et relativt enkelt par 4, fortsetter med et lett par 3, men så er det slutt.

Herfra og inn er banen krevende, morsom og spesiell. De første ni hullene ligger i skogen med til dels lang avstand fra green til neste tee, så dette er også en flott skogstur med mange små vann. På frontnine er fairwayene sterkt ondulerte. Og fra hull tre til ni er alle hull så spesielle og utfordrende at de kunne vært med i kampen om banens beste og vanskeligste hull.

Det er både vann og bekker her, så du må slå presist. De siste ni hullene er litt annerledes, med flatere og mer «normale» fairwayer. Også her er det mange flotte hull. Spesielt hull 12, hvor du står høyt, og det er 90 graders «dogleg» venstre.

Haugaland GK fikk 9 hull i 2001 og 18 hull i 2008. Banen er opparbeidet på ikke tidligere dyrket mark og hadde en kostnad på 56 millioner kroner, hvor Sveio kommune bidro med 25 % av kostnadene. De har fått en veldig bra golfbane for pengene. En fornøyelse å spille, selv i duskregn. Hvis det ikke er snø, er banen åpen hele året.


Hull 1 og 9

Hull 4

Hull 3

VÅR DOM:
  • Veldig varierte og utfordrende hull
  • Perfekte, og delvis vanskelige, greener
  • Naturskjønt, dette er også en flott skogstur.
  • Da vi var her i august, manglet det plater med informasjon om lengde med mer på ganske mange hull.

BESTE HULL:

Hull 3, par 5 (460 m, tee 56): Av alle flotte hull på denne banen likte vi personlig dette best. Et syn for øyet og morsomt å spille. Det er 460 meter fra tee 56, men her må du slå presist. Fairwayen er både kupert og bølgete og snor seg som en orm langs Hindelivatnet. Hullet har indeks 3.



VANSKELIGSTE HULL:

Hull 4, par 4 (356 m, tee 56): Dette er et meget spesielt hull. Og det er ment utelukkende positivt. Hullet kunne like gjerne vært kåret til banens beste. For du skal være en langt over middels spiller for å slå over vannet mot greenen på andreslaget her. Lander du utslaget

til venstre på fairway, får du et tre i spill. Og selv om du ligger midt på den ondulerte fairwayen, vil det være en fordel for de aller fleste å legge seg opp på andreslaget. «Kanskje Norges tøffeste par 4-hull, men fair hele veien», skrev redaksjonen da vi for en del år siden kåret Norges 100 beste hull og rangerte dette høyt på lista.



SVAKESTE HULL:

Hull 2 , par 3 (119 m, tee 56). Et kort og veldig enkelt par 3 uten noen spesielle utfordringer.



PASSER FOR:

Denne banen har mange svært utfordrende hull, spesielt hullene fra 3 til 9.

Så litt øvet bør man være for å ha mest mulig glede av denne flotte banen.



TYPE BANE:

Skogsbane, men siste ni hull er i mer åpent terreng.



HVOR MANGE BALLER TRENGER DU:

Lander du utenfor roughen, er ballen borte i lyng eller myr. Ingen vits å lete etter den engang. Så fyll opp bagen hvis du ikke slår alle slag rett.



HVA KOSTER DET?

Greenfee: 450 kroner

Haugaland GK // Leiteveien 41b, 5550 Sveio // 53 74 20 20 // www.haugalandgolf.no
Strålende i STAVANGER
Spilt siden sist

Hull 1

Strålende i

STAVANGER

Vi fikk følelsen, lenge før vi hadde slått et slag, at det måtte bli en fornøyelse å spille Stavanger golfklubb.

Omgivelsene er tilnærmet perfekte, alt ser velstelt og fint ut. Og banen starter da også med et morsomt og ikke altfor vanskelig par 4-hull med stor høydeforskjell ned til greenen. Så fortsetter man med et flott par 4 til før du kan bli bergtatt bare av å se på hull tre, et par 3 hvor du fra stor høyde må slå over en vik i Store Stokkavatnet. Og derfra fortsetter det med utfordrende hull, velholdte fairwayer og tilnærmet perfekte greener.

Stavanger GK er helt der oppe i sjiktet av Norges absolutt beste baner. Den er også en av de eldste, stiftet så tidlig som i 1956. Men i motsetning til flere av de beste banene på Østlandet koster det ikke skjorta å spille her. Klubben har som filosofi at den skal være tilgjengelig for flest mulig. Og når været tillater det, Stavanger åpent hele året.

– En GK har ingen eier. Den skal ikke tjene penger, bare sikre nok overskudd til fremtidige utbedringer, drift og vedlikehold, sier klubbadministrator Kim Sem-Henriksen.

Det er en filosofi vi liker.


Hull 3

BESTE HULL:

Hull 3 (par 3 – 180 m, tee 58) – et par 3 hvor du kan tømme adjektivboka med rosende ord. Det er vakkert, det er utfordrende. Du står på en høyde og ser ned på greenen, som ligger på andre siden av en liten vik i Store Stokkavatnet. Slår du ikke langt nok, havner ballen din der. Prøver du å spille sikkert, er det andre utfordringer også. For det går en liten bekk, steinsatt og vakker, på tvers foran greenen. Og i bakkant er det tre bunkere. Det er vanskelig å lage et mer spektakulært par 3 enn dette. Det er også klubbens signaturhull.



VANSKELIGSTE HULL:

Hull 18 (par 5 – 465 m, tee 58). Her er det utfordringer hele veien. Det er fullt mulig å treffe en bjørk som står midt på fairway på utslaget. De fleste vil ligge i roughen i en veldig bratt oppoverbakke etter første slag, noe som er en utfordring. Det er også en skarp «dogleg » til venstre når du er oppe av bakken. Og skulle du angripe greenen på tredjeslaget, kanskje en smule andpusten etter å ha gått opp den bratte bakken, er det tre bunkere i forkant. Og treffer du greenen, er det stor sannsynlighet for at ballen triller ned til venstre og ut av den sterkt ondulerte greenen. Et utfordrende og veldig morsomt hull.



DÅRLIGSTE HULL:

Her må vi si hull 13 (par 4 – 362 m, tee 58). Det er dårlig gjort å kalle noen hull på denne banen «dårlig». Men det vi likte minst, var hull 13. Sleiver du ørlite til høyre, havner du inne blant trærne. Og vi likte ikke å slå utslaget over greenen på hull 12. Ikke at det er noen fare, men likevel.



PASSER FOR:

I utgangspunktet alle. Men det er en krevende bane.



TYPE BANE:

Parkbane.



HVOR MANGE BALLER TRENGER DU:

Unngår du å slå i vannet på hull en eller tre, er det fullt mulig å spille på samme ball hele runden.



HVA KOSTER DET?

500 kroner for «early-bird» og «twilight», 700 kroner resten av dagen.

VÅR DOM:
  • Meget velholdt
  • Ondulerte og utfordrende greener
  • Hvert eneste hull har særpreg
  • Skal vi pirke på noe, må det være at det går en vei rett over fairway på et par av hullene. Treffer ballen den, kan hullet være ødelagt.
Stavanger GK // Longebakke 45, 4042 Hafrsfjord // 51 93 91 00 // www.sgk.no
ads Golfhandelen
ads Golfhandelen
Birdier, bacalao og Bond
REISE

Hull 15 på Oitavos Dunes, et lunt par 3-hull.

Fiskerlandsbyen Cascais ligger knappe halvtimen unna Portugals hovedstad Lisboa. Like kjent for sine luksushotell, imponerende yachter og kasinoet i Estoril som den er for sine sandstrender og nasjonalretten bacalao. Legg til golfbanene Oitavos Dunes og Quinta da Marinha, så er du der!
TEKST: Ann-Sophie Stene // FOTO: Ann-Sophie Stene, Cascais Turistråd

D et er ikke vanskelig å finne gode argumenter for en golfweekend i Lisboa, eller mer nøyaktig, 28 kilometers kjøring mot atlanterhavskysten. Fordelen med Cascais som golfdestinasjon er klar. Vi snakker om en kompakt, sjarmerende småby, bare 30 minutters biltur fra Portugals hovedstad. Om ettertraktede golfbaner som Oitavos Dunes og Quinta da Marinha som lett nås med taxi til lave priser og superhyggelige sjåfører. Og ikke minst om den gylne innrammingen – attraksjoner og matminner vi lever både godt og lenge på.


PAR 3-RAS PÅ QUINTA DA MARINHA. Hotel Quinta da Marinha Resort ligger i Sintra-Cascais Naturpark, ti minutter fra Cascais sentrum. Her fins spa, svømmebasseng og flere restauranter, men det er selvsagt 18-hullsbanen designet av Robert Trent Jones Sr., like utenfor døren, som er hovedattraksjonen. Banelandskapet er relativt flatt, men fairwayene på Quinta da Marinha snirkler seg for en stor del mellom høyreiste pinjetrær som byr på artige utfordringer gjennom hele runden. En annen trivelig detalj er at det fra mange av hullene er flott utsikt mot Sintrafjellene.

En tendens ved mange portugisiske golfbaner er at par 3-hullene er banens mest krevende, og denne banen er intet unntak. Hull 4 har et vanskelig utslag, går over en dyp ravine og har en langstrakt og smal green. Hull 9 har et vann til venstre som sluker baller, mens hull 13 tvinger spilleren til å slå over en sjø og videre mot en opphøyd green beskyttet av fire bunkere. På hull 14 sørger et par snertne bunkere og et stort pinjetre i forkant av green for at spilleren nok en gang må tenke strategisk når det gjelder køllevalg.


Hull 14 på Quinta da Marinha, et par 3 hull, der et av de karakteristiske pinjetrærne er i spill.


Hull 14 på Oitavos Dunes, det første av to back-to-back par 3-hull.

ATLANTERHAVET I GOLFKIKKERTEN. Banen er karakteristisk for Trent Jones design: opphøyde greener og tees, flust av bunkere i spill og noen få strategisk plasserte vannhinder. Hull 18 spilles for eksempel opp mot hotellet og har to vann som med letthet straffer spillere som ikke slår presist. Når det er sagt – det kanskje flotteste hullet på Quinta da Marinha er hull 3, et par 4-hull som skråner ned mot greenen med Atlanterhavet som bakteppe. Og med dét synet friskt i minnet setter vi etter endt runde kursen mot Cascais sentrum og neste punkt på dagens program – kokkekurs i havets tegn.


I VASCO DA GAMAS FOTSPOR. Hvis Portugal er en sjøfartsnasjon, er Cascais selve navet når det gjelder nasjonalretten bacalao. Etter en kjapp spasertur forbi bystrendene Praia da Conceição og Praia da Ribeira og marinaen som har vært vertskap for regattaen America’s Cup, ender vi opp ved byens marked og kokkeskole. Et kjent ordtak sier at det finnes like mange oppskrifter på bacalao i Portugal som det finnes antall familier – og vi kaster oss med glød over utfordringen ved å lage det som har vært livretten til både konger og fiskere i mange hundre år. Til glede for kokken João Mestre – som med et skjevt smil forteller at ikke alle som velger å ta en kokke-workshop, går for portugisiske spesialiteter: En gruppe glade amerikanere han hadde på besøk i november i fjor, ville heller lage og innta tradisjonell Thanksgiving dinner – med andre ord kalkun.


SEASIDE-SPILL PÅ OITAVOS DUNES. Oitavos Dunes ligger bare 2–3 minutters kjøring fra hotellet Quinta da Marinha, og vi velger å spille den mens solen fremdeles er på vei opp. Banen er designet av Arthur Hills, har arrangert Portugal Open flere ganger og er den eneste portugisiske banen som har stått på Golf Magazines rankingliste over de 100 beste banene i verden. Fairwayene er lange og brede, sanddynene mange, og utsikten over Atlanterhavet og Sintrafjellene er simpelthen magisk i morgensolen. Vinden tar godt tak – men fy farao for en opplevelse.

De første hullene krever et visst nivå av tekniske ferdigheter, men etter hvert åpner banen seg, og reisefølget kan trekke et lettelsens sukk over fortsatt å ha noen baller igjen til resten av runden. Hull som er ekstra minneverdige er hull 5, et langt par 4-hull som er banens vanskeligste og byr på superb linksfølelse. Hull 7, et herlig par 5-hull der dyktige golfere bør se seg fornøyd med par. Utsikten på hull 9, et kort par 3 i nedoverbakke, er rett og slett uforglemmelig: Fjellene som skjermer byen Sintra strekker seg mot havet til Cabo da Roca, det vestligste punktet på det europeiske fastlandet. Motvinden krever sitt når det gjelder køllevalg. Og hull 11, et par 4 der dyktige kan nå greenen på førsteslaget, mens de fleste av oss slår til venstre og får problemer med den ventende platågreenen. Hull 14 og 15 er to av banens spektakulære par 3-hull – det ene høyt situert i landskapet og nordgående, det andre sørgående og gjemt i lune sanddyner.


EN RUNDE IKKE MED, MEN VED, RONALDO. Vel blåst og tilbake på klubbhuset unner vi oss en lunsj på terrassen. Vi går for sjømat igjen og blir servert den beste pasta med vongole vi noensinne har smakt, bortsett fra den vi lager selv da. Sjøutsikt er det også her, men et stort bygg er på vei til å reise seg ti meter foran oss. På spørsmål om det skal bli nytt klubbhus, hotell eller hva, svarer restaurantsjefen glatt: Nei, dette skal bli Ronaldos nye sommersted. Ganske lett oppsummert – Oitavos Dunes er en fantastisk velpleid bane plassert i fantastiske omgivelser. Er det bra nok for ballkunstneren Ronaldo, er det saktens bra nok for oss også.

En golftur til Cascais kan lett kombineres med badeferie.


GOLFBANER:

QUINTA DA MARINHA

www.quintadamarinha.com
*

OITAVOS DUNES
www.oitavosdunes.com

HOTELLER:

QUINTA DA MARINHA
www.quintadamarinha.com

*

INTERCONTINENTAL
CASCAIS-ESTORIL
www.estorilintercontinental.com

*

VILA GALÉ CASCAIS
www.vilagale.com

*

ARRIBAS SINTRA HOTEL
www.arribashotel.com

*

HOTEL LONDRES ESTORIL
www.hotelondres.com

RESTAURANTER:

TABERNA CANTINA CLANDESTINA
www.facebook.com/ cantinaclandestina.cascais

*

FOODLAB CASCAIS
(med bacalo-kurs)
foodlab.cascais.pt

*

MAR DO INFERNO
(med bacalo-kurs)
www.mardoinferno.pt

*

FORA DE PÉ
(med bacalo-kurs)
www.foradepe.com

*

CORAL A SUSHI CORAL CONCEPT
www.sushiconcept.pt

*

PANORAMA DA VILLA
www.villacollection.pt/ reservadavilla

REISEINFORMASJON:

TURISTRÅDET I CASCAIS
www.visitcascais.com



    1 Par 3-hullene på Quinta da Marinha er utfordrende – her hull 9. 2 På hull 18 på Quinta da Marinha er nøkkelen til suksess å holde seg godt unna vannet. 3 Hull 18 på Oitavis Dunes. 4 Cabo da Roca – det vestligste punktet på europeisk fastland. 5 På byens fiske- og grønnsaksmarked arrangeres bacalao-kokkekurs. 6 Sentrum av Cascais kjennetegnes av smale, brosteinsbelagte gater med småbutikker og koselige kafeer. 7 Bukten i Cascais. 8 Smakfull tapas servert av lettbente kokker.

007 MARTINIS OG VERDENS BESTE ISKREM. Under andre verdenskrig fanget Cascais oppmerksomheten til kunstnere, forfattere og utstøtt europeisk adel, og det var faktisk på kasinoet i Estoril at Ian Fleming fikk inspirasjon av ekte spioner til å skape James Bond. I dag hviler det et ikke fullt så mystisk slør over kasinoet, men stedet og Bar Estoril som serverer 007 Martinis på løpende bånd, føyer seg likevel inn i rekken av interessante severdigheter rundt byen. Et pre for dem som sverger til pedalfremdrift, er at byen har gratis sykkelutleie slik at en kan suse fra den ene attraksjonen til den andre på kort tid. En bør definitivt få med seg Boca do Inferno, Helvetes Munn, der Atlanterhavet slår inn mot en tunnel i klippen og resulterer i en slags geysir som stiger til værs. Pluss fyrtårnet Cabo da Roca – det vestligste punktet på det europeiske fastlandet.

Vil en bruke godt trente golfben ytterligere, er det bare å ta fatt på strandpromenaden som går fra Cascais til Estoril og byr på utsikt mot Lisboabukten og Atlanterhavet. Etappen tok oss bare 30 minutter spasert. Men da ble til gjengjeld reisefølget vårt lokket med is som fartspremie – og ikke hvilken som helst sort. Iskremen til Santini i gaten Avenida Valbom ved Cascais havn har vært elsket av kongelige, kjendiser og «den gemene hop» siden 1949. Nå også av oss – halen av mennesker i kø helt ut på fortauet sier sitt.


LETTBENT KOKK MED TUNG TAPASMENY Golfturen til Cascais avsluttes med et restaurantbesøk i sentrum, på Cantina Clandestina. Upretensiøst, trivelig og rimelig. Her sitter folk tett i tett på benker i den brosteinsbelagte gaten, og kokken springer som en vind fra kjøkkenet i en bygning på den ene siden av gaten til oss i restauranten på den andre. Husets spesielle aperitiffs anbefales. En velassortert tapasmeny bestående av bacalao i utallige varianter, friterte skalldyr, lokale oster, skinker samt utsøkte desserter og lokale viner får oss til å sitte i timevis og nyte synet av menneskene som passerer, livet og lydene. Selvfølgelig sitter det et par fra Ålesund-traktene på nabobordet, og det skulle i hvert fall borge for god klippfisk til overkommelige priser

Fordelen med Cascais som golfdestinasjon er klar. Vi snakker om en kompakt, sjarmerende småby 30 minutter fra Lisboa. Om ettertraktede golfbaner som Oitavos Dunes og Quinta da Marinha som lett nås med taxi til lave priser og superhyggelige sjåfører. Og ikke minst om den gylne innrammingen – attraksjoner og matminner vi lever både godt og lenge på.


10 PÅ TOPP ATTRAK SJONER:

Cabo da Roca fyrtårn
– vestligste punkt på europeisk fastland

*

Strandpromenaden
Cascais – Estoril

*

Casa da Guia
– kunstpalass fra 1800-tallet

*

Stranden Guincho
og Cascais marina

*

Boca do Inferno
– naturfenomenet «Helvetes Munn»

*

Nasjonalparken Quinta
do Pisão og byen Sintra

*

Iskrembutikken Santini

*

Casino Estoril

*

Cidadela Art District

*

«Farolde Santa Marta» – Cascais fyrtårnmuseum


adv golfnordic
MÅNEDENS Regelspørsmål

BACK NINE //

MÅNEDENS

regelspørsmål

Her svarer golfforbundets dommere på noen av de oftest stilte spørsmålene om de nye reglene.
Q: Jeg slo en ball ut i roughen som jeg ikke fant, og slo derfor en ny ball. Rett etter jeg slo den nye ballen og gikk videre, fant jeg den opprinnelige ballen. Kunne jeg spilt videre på den opprinnelige ballen?
A: Nei, siden du hadde satt en ny ball i spill, er den opprinnelige ballen en feil ball.
Q: Mens vi lette etter min spillepartners ball i roughen, så jeg min egen ball (som lå på fairway) bli kjørt over av greenkeeper sin gressklipper. Det sa «krrssjj», og det føk hvite biter overalt. På en av dem fant jeg tydelige rester av mine markeringer. Litt forfjamset resonnerte vi mellom om ballen måtte spilles som den lå, altså i ti biter, droppes der den største biten lå eller ca. midt i spredningen? Hva er riktig her, og er det fri dropp?
A: I dette tilfellet er ballen flyttet av et fremmedelement (greenkeeperen). Da skal du plassere ballen tilbake der den lå (regel 9.7), men det er ikke så enkelt i dette tilfellet, når ballen er delt i biter. Da finner du frem en annen ball og plasserer den der den opprinnelige ballen lå, uten straff. Hvis du ikke vet eksakt hvor den opprinnelige ballen lå må du anslå stedet. Se regel 14.2.
Q: Er det lov å starte på et annet hull enn hull 1 om det ikke er i konflikt med andre spillere på golfbanen?
A: I en turnering må du starte på det hullet Komiteen har bestemt, og spille hullene i den rekkefølgen Komiteen har bestemt. Ellers, i selskapsrunder/treningsrunder er det best å undersøke med klubben om det er mulig å starte på andre hull.
Q: Er det noen grense på hvor uspillbar en ball må være? Da jeg spilte for noen uker siden, fant jeg ballen min i skogen, liggende ved siden av en rot og med mange trær mellom ballen og der jeg ønsket å slå. Jeg ville «ta et straffeslag» og droppe den et mer gunstig sted, men spillepartneren min mente at «den ballen kan du fint spille på». Hva er regelen her? Og hvor skal jeg eventuelt droppe i en slik situasjon?
A: Det er spilleren, og bare spilleren, som avgjør om en ball er uspillbar, og du kan erklære en ball uspillbar hvor som helst på banen, unntatt i et straffeområde. Droppealternativene for uspillbar ball finner du i regel 19.
Q: Jeg bruker svært sjelden hele baggen min og har spesielt lite bruk for firerjernet mitt. Det kommer oftere opp i situasjoner hvor jeg tenker «her hadde det vært bra å være venstrehendt», og har resonnert meg frem til at firerjernet skal få lov til å vike. Kan jeg bytte ut dette med en linkskølle?
A: Ja! Så lenge du ikke har flere enn 14 køller i baggen kan du mikse mellom venstre- og høyrekøller.
Q: Som alle andre hender det at jeg duffer, topper eller bare generelt slår en chip dårlig. Da velger jeg noen ganger å slå en chip til for å bevise for meg selv at jeg KAN få det til. Deretter plukker jeg opp «øvingsslaget» mitt og spiller videre på den originale. Er dette lov? Jeg forsikrer meg selvfølgelig om at ingen av spillepartnerne mine skal til å slå selv og jeg ikke forstyrrer dem.
A: Det du beskriver her, er et treningsslag. Du kan ikke slå noen treningsslag mens du spiller et hull. Da bryter du regel 5.5a. Gjør du som du beskriver, får du den generelle straffen (tapt hull i matchspill, to straffeslag i slagspill).
Husk at du kan laste ned R&As regelapp med norsk innhold til både iOS og Android.
Søk opp Rules of Golf i App Store og Google Play, så har du norsk regelbok på telefonen din.
HULL 19
hull 19
FOTO: // GettyImages

Denne chippen på hull 16 av Tour Championships siste dag ble avgjørende da Rory McIlroy stakk av med seieren i FedExCupsluttspillet. Men ser du hvilke fem detaljer som mangler på bildet til høyre?

Send ditt forslag til: redaksjon@norskgolf.no

Vinneren premieres med et dusin Z Star XVballer fra Srixon. Vinneren i forrige utgave ble Asbjørn Søbye. Vi gratulerer!

UP & DOWN Nord-iren spilte -29 sammenlagt i alle majorturneringene i år, men klarte ikke å vinne noen av dem. Til tross for dette
UP& DOWN
1. Rory McIlroy
Nord-iren spilte -29 sammenlagt i alle majorturneringene i år, men klarte ikke å vinne noen av dem. Til tross for dette har årets sesong vært blant hans aller beste, rett og slett fordi han har stått i bresjen om alt som har med LIV-golf å gjøre. Avslutter også sesongen med å vinne FedExCup for å krone verket.
2. Espen Kofstad
Distansen mellom Norges beste og nest beste golfer begynner å bli mindre. Kofstad benyttet muligheten til å spille et par PGA-Tour turneringer i sommer og imponerte sterkt. Ønsker å vinne i Europa før turen (forhåpentligvis) går over Atlanteren neste år.
3. Golf-Norge
Er nå den tredje største organiserte idretten i landet etter å ha tatt igjen medlemstallene til Skiforeningen. Ved utgangen av juli var det 128 639 registrerte golfere. Gratulerer alle sammen!
1. Cameron Smith
Australieren som egentlig er godt likt blant spillerne og fans, vasket bort all god PR han har bygget opp de siste årene. Etter sesongfinalen Tour Championship ble det klart at barten og hockey-sveisen blir å se på den saudi-arabiske utbryterligaen fremover.
2. Scottie Scheffler
Sesongen som helhet har vært enorm for texaneren, men dessverre falt det sammen på siste runden av Tour Championship. Han holdt ledelsen i 70 hull, men etter en unik Rory-chip på hull 16 mistet Scheffler muligheten til å avslutte sesongen som «FedEx- Cup-champion» i tillegg.
3. Vinteren
Når vi nå skriver september, er det fremdeles mange gode uker igjen med golf i vårt langstrakte land. Flere klubber rapporterer om at de nå er på sitt beste! Benytt muligheten før frosten kommer, og golf igjen blir et savn.

Måneden i
sosiale medier

  • Riktig sted til feil tid. (@golficity)
  • God markedsføring er viktig. (@pinterest)
  • Det er de små tingene som kan ødelegge en god dag. (@pgamemes)
  • Når ballen og du ikke er på lag. (@putter_face_original)
  • En positiv overraskelse. (@groupchat_golf_memes)
  • Det er viktig å ha definisjonen på plass. (@pinterest)
QUIZ

QUIZ //

FOTO: GettyImages

Golf, alle andre steder enn på gress

Hvor mye kan du om golf i filmer, musikk, spill og tegneserier? Gjør deg klar for quizen «Golf og popkultur»!

  1. Hvem spilte Happy Gilmore i filmen med samme navn fra 1996?
  2. Hvilken annen kjent golffilm kom i 1996?
  3. Hvem spilte den mystiske caddien i filmen «The Legend of Bagger Vance»?
  4. Den svenske karakteren Stig-Helmer Olsson, kjent fra «Sällskapsresen»-filmene, prøver seg også på golf. Hva heter filmen?
  5. Hvilken artist synger sangen «Straight Down the Middle», som handler om en golfrunde?
  6. Hvilken Disney-karakter var den første som spilte golf?
  7. Hvilket år kom det første offisielle PGA Tour-spillet til flere spillkonsoller?
  8. I hvilket spill brukte du kontrolleren med bevegelsessensor som en kølle, hvor du også kunne bowle, bokse og spille tennis?
  1. Hvilken artist som er kjent for å dra på bruktbutikk, har startet sitt eget golfklesmerke?
  2. Tiger Woods avslutter ofte gode slag med en signaturbevegelse. Hva heter den?
  3. Hvilket golfmerke har størst omsetning i verden?
  4. Fleip eller fakta: Det har blitt spilt golf på månen.
  5. Hva brukes som regel som «golfball» når man spiller urban golf?
  6. Hvilken kjendis har best handicap av Justin Timberlake, Michael Jordan og Tom Brady?
  7. Hvilken norsk kjendis har best handicap av Kurt Nilsen, Rasmus Wold og Bård Ylvisåker?
SVAR
  1. Adam Sandler
  2. Tin Cup
  3. Will Smith
  4. Den ofrivillige golfaren
  5. Bing Crosby
  6. Donald Duck i 1938
  7. 1990
  8. Wii Sports
  9. Macklemore, med merket Bogey Boys
  10. Club Twirl
  11. Callaway
  12. Fakta
  13. Tennisball
  14. Michael Jordan
  15. Rasmus Wold
adv-toppgolf
adv-garmin