ads Dormy
ads Dormy
ads Golfhandelen
ads Golfhandelen
ads Golfshopen1
ads Golfshopen2
INNHOLD
INNHOLD

10

PRESIDENTENS INNSPILL

Golfpresident Egil Hatling stiller det store spørsmålet: «Er det er en menneskerett å spille golf?»


25

GOLFBOOMENS BAKSIDE

GOLFBOOMENS BAKSIDE Folk strømmer til banene igjen, men golfens nye opptur har sin pris, kommenterer Christian Døvle.

21


14

HVOR ER DETTE?

Igjen har vi stupt ned i arkivet etter et bilde fra våre mange banebesøk. Men hvor er vi?


31

SPILT SIDEN SIST

Banene er grønne, fine og innbydende igjen. Vi har vært innom tre nye baner for å sjekke forholdene.


37

FINN DIN PUTTER!

Her er noen av årets heteste puttere – og våre råd om hvordan du finner din favoritt.


51

GOLFSKOLEN

Vil du forbedre dine egne prestasjoner? Her er tips til deg som vil bryte 100, 90, 80 og 70 slag – og for de yngste.


62

TIL INNTEKT FOR BARNA

Det startet som et beskjedent veldedighetsprosjekt. Nå har Golden Child venner over hele Norge.


65

GOLFJENTENE KOMMER

Målet er å bli like mange som gutta. Her er forbundets nye satsing for å rekruttere flere jenter.


58

Husk at «plasten» som magasinet er pakket i, er en biofilm og skal resirkuleres i matavfall, ikke i plastavfall!

ISSN: 0809-1439
Nr. 3/2021 – 66. årgang
4 utgivelser pr. år

Ullevaal Stadion
0840 Oslo
www.norskgolf.no

ANSVARLIG REDAKTØR
OG DAGLIG LEDER

Magnus Sveen
magnus@norskgolf.no
Mobil: 410 20 789

JOURNALIST

Tom Erik Andersen
tomerik@norskgolf.no
Mobil: 905 19 658


Christian Døvle
christian@norskgolf.no
Mobil: 940 57 641

GRAFISK DESIGN

Anne Hoftun Knudsen
anne@norskgolf.no

ANNONSER

Everysport Media Group
michael.kowalski@esmg.se
Mobil: +46 72 - 388 68 54

SPØRSMÅL VDR. ABONNEMENT

anne@norskgolf.no

NESTE UTGAVE

Høsten 2021



FORSIDEBILDE

GettyImages

MEDARBEIDERE

Martin Dahl
Erik Eikebrokk
Arne Hole
Jørn-Are Haugli Johansen
Benjamin A. Ward
Stine Østhagen

NORSK GOLF ER MEDLEM AV

Norsk Golf er et uavhengig magasin. Det er ikke tillatt å kopiere fra magasinet uten avtale. Norsk Golf arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettferdig omtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonsledelsen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norges Presseforbund og som behandler klager mot pressen i presse-etiske spørsmål. Adresse: Rådhusgt. 17, Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo, tlf. 2240 5040, e-post pfu@np-nr.no.

ads Shoe Golf
Er det en menneskerett å spille golf?
INNSPILL

Er det en
menneskerett å spille golf?

Jeg er grunnleggende optimist på vegne av den fine idretten vår. Men at vi skulle komme i en posisjon der vi må takke nei til folk som ønsker medlemskap, det hadde jeg faktisk ikke trodd.


D et er hyggelig å lese statistikken for tiden. Ved utgangen av mai hadde antall medlemskap i golfklubber tilsluttet NGF økt med over 16 % sammenlignet med samme tid i fjor. Og det er ikke bare medlemstallene som går til himmels. I 2020 ble det bestilt 92 % flere runder gjennom GolfBox sammenlignet med 2019. Vi blir flere, og vi spiller mer.

I noen klubber har man måttet innføre ventelister. Andre steder har prisen for gjestespill skutt i været. Veksten er gledelig, men den skaper også noen utfordringer vi ikke har hatt tidligere. For når så mange vil spille golf, blir det fort trangt om plassen.

Undersøkelser har tradisjonelt vist at den viktigste grunnen til at et medlem ikke ser seg som medlem om to år, er at golfen oppleves som for dyr. Antageligvis i forhold til hvor mye man spiller. Nå er den viktigste grunnen til at man ikke ser for seg en fremtid i golfen at man får for lite spilletid.

Selv om vi samlet spiller mer, er det fortsatt et betydelig antall av våre medlemmer som spiller fire runder eller mindre i løpet av en sesong. Disse betaler også medlemskap. Hvis de i tillegg sliter med å få spilletid, kan vi fort miste dem.

Den nye golftilværelsen reiser en rekke interessante spørsmål som Golf-Norge må finne ut av. Hvordan skal vi sikre at de som er nye i golfen, får den plassen og tiden de trenger i begynnelsen av golfkarrieren? Skal man sette begrensning på antall medlemskap i en klubb, eller er begrensninger på antall spilte runder et like godt alternativ? Er det riktig å avholde nybegynnerkurs når klubben ikke tar inn flere medlemmer? Skal du måtte betale for å ikke møte til bestilt runde? Og hvordan skal banen vedlikeholdes når det er fullt fra det lysner til det mørkner? Kan vi i ytterste konsekvens ende opp med å bli for inntjeningsfokuserte på bekostning av å skape aktivitet? Vi er jo tross alt idrettslag.

Spørsmålene er mange, og nye problemstillinger dukker opp etter hvert som flere og flere får øynene opp for golfen. Det er fristende å innføre tiltak, men vi må være kloke slik at vi vet at tiltakene treffer.

Økte priser, ventelister og prisøkning på golfaksjer kan føre oss i en mer elitistisk retning. Uansett er vi ikke tjent med at noen ikke har råd til å spille. Eller aldri får spilletid. Vi har vært inne i en bølgedal før, og den vil kunne komme igjen. Derfor må vi tilrettelegge for at alle blir ivaretatt slik at de blir i golfen – nye og gamle medlemmer, de som spiller lite og de som spiller mye.

Det er kanskje ikke en menneskerettighet å spille golf. Men så langt det er mulig må vi sammen finne gode løsninger som gir plass til alle som vil utøve den fine idretten vår.


Egil Hatling

President // NGF

ads urmaker-bjerke
ads Golfer
Fritt for å være Phil Mickelson
Leder

Fritt for å være
Phil Mickelson

Da jeg var liten, hadde jeg idoler jeg så opp til hele tiden. Det begynner å bli lenge siden, men nå har jeg fått et nytt.


H an så ut som en superhelt der han stod, 51 år gamle Phil Mickelson. Bildet, som pryder forsiden på denne utgaven av Norsk Golf, ble en klassiker i det det ble publisert.

Kledd i helsvart, med mørke solbriller og hendene på hoftene. Noen minutter senere var Lefty tidenes eldste majorvinner.

Vi kjente vel alle på den følelsen da vi var små. Jeg lekte Maradona på løkka om sommeren og Matti Nykänen i skibakken om vinteren. Hvis jeg visste ingen så eller hørte meg, var jeg Michael Jackson i kjellerstua i ny og ne.

Som sagt, det begynner å bli lenge siden.

Derfor var det så herlig å kjenne igjen den samme følelsen da Phil Mickelson brøytet seg vei gjennom folkehavet og fram til triumf. For han er altså 51 år. Karrieren var på vei mot slutten, han klarte ikke henge med lenger. Phil raste nedover på verdensrankingen, på vei inn i glemselen. Trodde mange.

Måten Phil Mickelson har gjenskapt seg selv på, er til inspirasjon som treffer alle som er glade i idrett. Ikke bare har han lagt om kostholdet, treningsregimet og begynt å slå lenger. Med humor, snert og null selvhøytidelighet har han gjennom sosiale medier nådd ut til og fått et publikum han aldri tidligere har hatt. I en alder av 51 år er Phil Mickelson plutselig DEN fyren du må følge i sosiale medier. Han er DEN kuleste.

Så da californieren sikret seieren på Kiawah Island var det mer enn bare en gammel helt som vant ut av det blå. Det ga håp til sånne som meg. Og til alle andre. Den lot meg få kjenne på den følelsen jeg hadde som liten igjen.

Enten det handler om idrett, jobb, skole eller andre deler av livet. Om du er gammel, ung, sliten eller sprek. Og uansett om du liker golf eller ei:

Vi kan alle la oss inspirere av Lefty på en eller annen måte. Vi kan forandre oss til det bedre, vi kan vise Tiden langfingeren og prøve å få til ting vi aldri har turt å prøve på.

Det skal i hvert fall jeg. Fritt for å være Phil Mickelson.

Magnus Sveen

Redaktør// Norsk Golf

hvor-er-dette?
Hvor er dette?

Denne skogsbanen ligger halvannen times kjøretur utenfor Oslo. Byggingen av denne par 72-banen startet opp i 1987, og de ni første hullene var ferdig året etter. Resten av 18-hullsbanen åpnet i 1991. Banen er bygget på sandgrunn, noe som gjør at det er gode spilleforhold, selv etter lengre perioder med nedbør. Banen er relativt smal, så det er lurt å tenke strategisk, og det er ikke nødvendigvis driveren som er det beste valget fra tee. Klubben er i dag boltreplass for mange av landets fremtidige golfproer. Hvor er vi?

Send ditt forslag på e-post til redaksjon@norskgolf.no. Merk mailen med «Hvor er dette» i emnefeltet. Husk å også skrive din adresse i e-posten. Vinneren får et dusin Z Star Pure White-baller fra Srixon med Norsk Golf-logo. Riktig svar i forrige utgave var Kragerø GK. Vinneren var Thomas Bergodd. Vi gratulerer!

ads golfersscandinavia
ads Golfshopen
ads Golfshopen
Min venn, køllekasteren
MITT GOLFMINNE // ARNE HOLE


Min venn, køllekasteren


Det finnes et utall golfkurs. Chipping, nærspill, putting, bunker og driving. Men det finnes ikke et eneste kurs i hvordan du skal oppføre deg når ballen ikke havner der den skal. Og det hender jo to-tre ganger i året.
TEKST: Arne Hole // ILLUSTRASJON: Inge Grødum

V i har alle hørt det kjente utbruddet «svarte f***» når ballen finner ut at den skal besøke konglene i skogen. Så har vi den mildere varianten, fanken. De som føler seg underlegne i flighten nøyer seg ofte med søren. Det viser at høyhandicapperen ikke hadde så store forventninger til slaget. Damer som ikke vil fremstå vulgære, sier «filler'n».

Min venn Leif sier ingen ting. Han bare tar en rotasjon som minner om slegge under Bislett Games, og dermed lander driveren til 4000 kroner i vannet.

Vi medspillere står måpende og ser på. Vel har også våre altfor kostbare drivere skuffet oss adskillige ganger, men vi tror det var fordi vikaren i proshopen misforsto vår bestilling av forgiving. Vi fikk unreliable. Likevel kaster vi ikke 4000 kroner i dammen.

– Man skal ha en viss dannelse, sier Leif om hvorfor han ikke skriker – bare kaster. Hvis køllekasting kommer på OL-programmet, gjør konkurrentene lurt i å regne med Leif. Få har kastet flere køller enn ham.

– Jeg er nok oppe i et tosifret antall, innrømmer Leif – men det er medregnet hans andre glansøvelse, køllebrekking.

– Man må ha tillit til redskapen, forklarer Leif, som satte banerekord på Alenda i Spania. Den daværende singlehandicapperen puttet for birdie, men endte i en femputt. Dermed var vennskapet over, og tidlig på runden fikk putteren seg bokstavelig talt en knekk. Ved runding etter ni hull hadde Leif funnet ut at å spille uten putter kan være krevende. Han gikk derfor inn i proshopen og kjøpte en ny.

Det blir feil å kalle den nye putteren en døgnflue. Døgnfluer kan nemlig leve i opptil tre år. Så lenge har ingen av Leifs puttere overlevd. Den fra Alenda fikk være med én runde. Deretter fikk den et ublidt møte med oversiden av Leifs lår. Det gjorde imidlertid at den fikk plass i nærmeste søppelbøtte.

Leif har hele livet vært vanlig lønnsmottager, men har likevel et uforsonlig forhold til utstyr som ikke fungerer. Ja, for det er selvfølgelig utstyret det er feil med – ikke spilleren. Der er vi mange som kjenner oss igjen.

Etter en runde med Leif for mange år siden fikk jeg og putteren erfare hvem den hadde som herre. Det ble et kast som bare Andreas Thorkildsen kunne ha matchet. Jeg spurte da om hvorfor Leif ikke kunne gjøre som oss andre og rope et halvhøyt «f***».

– Alle puttere har en viss levetid, forklarte han med en pros tyngde. Min venn, køllekasteren.

Du’a? Har du hatt en golfopplevelse du har lyst til å fortelle om i Norsk Golf? Noe som gikk riktig galt eller riktig bra? En hendelse du aldri glemmer? Får du historien din kåret til årets beste, vanker det en driver i premie! Ta kontakt med Arne Hole på 90 89 22 17 eller send mail til redaksjon@norskgolf.no
ads Golfshopen
ads Golfshopen
Sølv til seier
PROFILEN
Sølv til seier
Phil Mickelson (51) har spilt inn 95 millioner dollar på konto. Men den ene dollaren som betyr mest for ham, ligger i lomma hans.
TEKST: Tom Erik Andersen // FOTO: Getty Images

F or et snaut år siden, under PGAmesterskapet på TPC Harding Park, satt Phil Mickelson i CBS-studioet med mikrofon, blazer og press i buksene. Tidligere på sommeren bikket han femti og var klar for senior-touren. Nå satt han på TV med Nick Faldo. To golflegender, to ekspertkommentatorer, raskere i replikken enn i golfsvingen.

Snurr filmen til 22. mai 2021: Det har gått ti måneder. Phil Mickelson står atletisk og bredbeint i roughen på Kiawah Island. Han leder den 103. utgaven av PGA-mesterskapet med to slag. Bak mørke solbriller skuer han mot den 16. greenen. Publikum løfter mobilkameraene når den gamle mesteren gjør seg klar.

Lefty sjekker siktet en siste gang. Så feier han ballen mot en historisk seier.


EKSTRA ARBEID. – Det er fullt mulig at dette er det siste troféet jeg tar, sier Phil Mickelson, nå 51 år, med det synlige beviset som tidenes eldste vinner av en majorturnering.

Den lave kveldssolen ute ved Atlanterhavet maler bilder i sterke farger. Blitzlampene fryser øyeblikk til evighet. Phil trekker på skuldrene.

– Jeg vet ikke. Kanskje bryter jeg en liten barriere med denne seieren. Kanskje får jeg et løft. Uansett har jeg bevist at alderen ikke spiller stor rolle. Jeg kan fortsatt gjøre det. Og da kan andre gjøre det. Det krever bare litt ekstra arbeid.

Så er det altså hardt arbeid som har ført Phil Mickelson tilbake til toppen. I hvilke andre idretter kan en utøver, som dominerte sporten på starten av 2000-tallet, komme tilbake 20 år senere og være best? I 2019 så vi «tidenes comeback» da Tiger Woods vant Masters på Augusta etter operasjoner i knær og rygg, skilsmisse og skandaler, avhengighet og rehabilitering. Phil Mickelsons liv og karriere vil aldri beskrives like spektakulært. Men det gjør ikke comebacket mindre interessant.

De siste årene har Mickelson vist mer personlighet enn blendende spill. Overskriftene har handlet om store leggmuskler og merkelige dietter, kaffeblandinger for velvære, dansende TV-reklamer og én og annen bombe fra tee.

Så tok han på seg de mørke solbrillene.

Nå er altså Mickelson tidenes eldste majorvinner etter fire dager med bergog- dalbane-golf, oppturer og nedturer, imponerende slag, men også sjokkerende bogeyer. De fire dagene på Kiawah Island var et mikrokosmos av golfspillet til Phil Mickelson. Det har ikke alltid vært bra, men aldri kjedelig.

Samtidig var det en historietime og en påminnelse til oss alle. For bak de mørke pilotbrillene, bak alle merkelige krumspring de siste sesongene, finner vi også én av tidenes beste golfspillere.


De siste årene har Phil Mickelson vist mer personlighet enn blendende golfspill. Men bak all viraken har det også vært jobbet hardt. I PGA-mesterskapet var han tilbake slik vi kjenner ham, som én av verdens beste.

Jeg har bevist at alderen ikke spiller stor rolle. Jeg kan fortsatt gjøre det. Og da kan andre gjøre det. Det krever bare litt ekstra arbeid.
I 25 år opplevde Phil og caddien «Bones» oppturer og nedturer sammen. Lenge så det ut som om han aldri skulle vinne en major, men etter tolv starter kunne Phil endelig juble for seier i Masters 2004.
Han lærte meg viktigheten av å ta vare på det man tjener. At du må spare, ikke bruke opp alt du har.
Phil Mickelson om bestefar Alfred

FAMILIENS KAMP. Phil Alfred Mickelson blir født 16. juni 1970. Han vokser opp i San Diego etter at familien flytter fra Monterey og området rundt Pebble Beach Golf Links, hvor bestefaren tjente sine første dollar som caddie.

Alfred Santos, sønn av en portugisisk fisker og hans hjemmeværende kone, var bare ti år da Pebble Beach åpnet for spill i 1919. Som andre guttunger i nabolaget løp han rundt i ullbukser og six-pence, med pappsåler i skoene, for å bidra til familiens inntekter.

Guttegjengen på Pebble Beach var de originale caddiene på den berømte banen. De fikk betalt mellom 25 og 30 cent per runde for å bære køllene til de rikere gjestene. En sjelden gang kunne Al Santos få en hel sølvdollar i tips. Han la den lengst ned i lomma. Innimellom tok han den fram, bare for å se, kjenne litt på overflaten, la den hvile tungt i fingrene. I små øyeblikk kunne han føle seg litt rikere og ønske en bedre framtid for familien sin.

Under den store depresjonen på 30-tallet flytter Santos-familien 70 mil sørover langs den amerikanske vestkysten på jakt etter lønnet arbeid. Al Santos får jobb som lokal «tunaman». Etter hver tur sparer han litt av lønna. Helt til han kan kjøpe sin egen båt, ta med seg brødrene, og være ute til sjøs i flere uker av gangen. Brødrene fester tre lange stenger til én line. Det krever en hel familie å dra i land en tunfisk på over 70 kilo. På ett av San Diegos mange fiskemottak treffer han Jennie Navarra, som blir hans kone.

Det er San Diegos maritime vekst som legger grunnlaget for byggingen av de kommunale golfbanene i området. Al Santos spiller oftest på Balboa Park. Sammen med Jennie får han tre jenter. Den eldste, Mary, gifter seg med en lokal marineoffiser og golffanatiker med svenske aner, den opprinnelige Phil Mickelson. Og det er den midterste i ungeflokken, Phil Alfred, som skal utmerke seg som et golftalent utenom det vanlige.

Ved juletider i 1973 tar Phil senior med seg treåringen til Balboa Park for å spille golf med svigerfar. Al Santos er skeptisk til en hel runde med guttungen.

– Han kommer til å gi opp, sier bestefaren.

Phil Alfred bærer sitt eget golfsett. Han slår ballen igjen og igjen i 17 hull. I bakken opp mot den siste greenen foran klubbhuset, snur han seg mot faren.

– Må vi spille ferdig dette hullet? spør han.

– Det var det jeg sa, blunker bestefaren, som tror at minstemann har fått nok.

– For om vi spiller ferdig dette hullet, så har vi jo ikke flere igjen, sier lille Phil.


Den siste putten ruller i hullet. Phil og caddie-broren Tim gir hverandre en stor klem etter triumfen på Kiawah Island.

I løpet av karrieren har Mickelson spilt inn 94,6 millioner dollar i rene premiepenger og tjent et mangedobbelt beløp på sponsoravtaler. Da kan du spille med solbriller.

BESTEFARENS LÆRDOM. Han skal bli kjent som Lefty, verdens beste venstrehåndsspiller, selv om han var høyrehendt og burde spilt den «vanlige» veien. Forklaringen er at Phil Mickelson utvikler sin egen golfsving ved å speile sin far på driving rangen. Dag etter dag, uke for uke, år for år. Bestefar Alfred stiller alltid opp når pappa må på jobb, og Phil og broren Tim vil til banen for å leke og trene.

– Se her, Nunu! roper brødrene i sin iver etter bestefarens oppmerksomhet.

Bestefar, besse, morfar, moffe. Varme, gode besteforeldre har mange navn. For Phil og Tim er det bare Nunu. For Nunu er der da Phil Mickelson vinner sin første golfturnering i ung alder, og han står klar med flyttebilen da guttungen takker ja til stipendet fra Arizona.

– Husk at du aldri er fattig med en dollar i lomma, sier den gamle caddien fra Pebble Beach, og stikker en sølvmynt i hånden på barnebarnet.

– Jeg forsto nok ikke budskapet med en gang, men gradvis gikk det opp for meg hva Nunu mente, sier Phil Mickelson i et intervju mange år senere.

– Han lærte meg viktigheten av å ta vare på det man tjener. At du må spare, ikke bruke opp alt du har. Det kommer dager der du virkelig trenger den mynten.


KAMPEN MED TIGER. Det store gjennombruddet får han i januar 1991. Etter en imponerende karriere på college, vinner Mickelson sin første turnering på PGAtouren ved å gå til topps i Northern Telecom Open i Tucson. Som 20-åring blir han den sjette spilleren i historien som vinner på touren som amatør, og den første siden Scott Verplank seks år tidligere. Til dags dato er det fortsatt ingen som har gjentatt bedriften.

Da Mickelson blir uteksaminert fra Arizona State University i 1992, står sponsorene i kø for å sikre seg den unge stjernens signatur. Samme år starter han det som skal bli et langvarig samarbeid med Jim «Bones» Mackay som caddie.

– Bones er den eneste ute på banen som virkelig ønsker at jeg spiller bra, så hvordan kan jeg krangle med eller si noe stygt om ham? Han jobber hardt for meg hver eneste dag, sier Mickelson etter en av sine mange tourseire.

Phil og Bones skal holde sammen i over 25 år. Like lenge skal Lefty være blant de 50 beste spillerne på den offisielle verdensrankingen. I over 700 uker er han topp ti, og flere ganger er han oppe på andreplass.

Prestasjonene til Phil Mickelson må alltid ses i sammenheng med Tiger Woods. Samlingen med seks majortroféer ville garantert vært større hvis Mickelson hadde konkurrert i en annen tidsalder. For Tiger har vært gullet. Mickelson tar til takke med sølv.

– Jeg har alltid verdsatt og respektert det Tiger har gjort for golfsporten, og for meg. Da han økte seertallene på TV-sendingene, var det ingen andre som tjente mer på det enn meg, både på og utenfor banen, sier Phil Mickelson, med 37 andreplasser på PGA-touren, 11 av dem i majorturneringer.


KRAFTEN FRA OVEN. Lenge ser det ut til at han aldri skal ta hjem ett av de gjeveste troféene. Etter seks år på touren og tolv forsøk i The Masters, The Open, US Open og PGA-mesterskapet har han merkelappen «verdens beste spiller som aldri har vunnet en major».

Men bestefaren har ikke glemt treåringen som aldri ga seg, som bare ville spille videre.

– Jeg kommer ikke til å være her, men neste år vinner du Masters, forteller Nunu til Phil under et familietreff i 2003.

Ingen glemmer den spådommen.

Den 8. januar 2004 sovner Al Santos inn, 97 år gammel. Tre måneder og tre dager senere står Phil Mickelson med bøyd hode over en seksmeters putt på Augustas 18. green. Han putter for seier.

I ettertid står øyeblikket igjen som ett av de mest ikoniske i Masters-historien. Ballen som er på vei på utsiden av hullet. Den magiske retningsendringen helt på tampen. Phil som hopper i været. Publikums brøl.

Han vinner med ett slag.

– Nunu dyttet den på plass, sier en lettet Phil på pressekonferansen etterpå.

I lomma ligger hele hemmeligheten.


EN SPESIELL MARKØR. Fra første spilledag i The Masters 2004 har Phil Mickelson brukt en sølvdollar som ballmarkør. I dag bruker han som oftest en replika av den originale mynten som han fikk av sin bestefar.

Den over 100-årige originalen henter han bare fram når turneringene spilles på Pebble Beach Golf Links.

– Familien vår har helt spesielle bånd til det stedet. Bestefaren min vokste opp der og var blant de første caddiene på banen. Det betyr mye for meg å gjøre det bra på Pebble Beach, og markøren er et symbol på det, forklarer Phil selv.

Og bra har han gjort det. Tilbake i 2015 beregnet Forbes at Mickelsons årlige inntekt hadde passert 51 millioner dollar. Han har spilt inn 94,6 millioner i rene premiepenger, og inntektene fra samarbeidspartnere og kommersielle aktører er mange ganger større. 45 ganger har han stått igjen som vinner på PGA-touren. Hele fem av seierne har kommet i AT&T Pebble Beach Pro-Am. Ingen har vunnet turneringen flere ganger.

De fleste opplevelsene deler han med Bones, sin gamle venn og caddie. Men da paret velger å gå hver sin vei i 2017, ringer Phil en person som står ham enda nærmere.

Som golftrener på Arizona State University har Tim Mickelson selv bygd opp en karriere, og blant annet vært med på å utvikle Jon Rahm.

Men han sier ikke nei når broren ringer.

I mai 2021 omfavner de hverandre på Kiawah Island etter den avgjørende putten og Phils historiske bragd.

– Følte du Nunu? spør Phil.

– Kanskje er dette det siste troféet jeg vinner, sier 51-årige Phil Mickelson. I så fall var det et passende punktum for en fantastisk idrettsmann. Det har gått opp og ned på veien, men det har aldri vært kjedelig.

ads Golfhandelen
ads Golfhandelen
ads Golfhandelen
Golfboomens bakside
KOMMENTAR
KOMMENTAR:

Golfboomens bakside

Medlemsboom, rekordhøy aktivitet og rift om starttider får golfklubbene til å juble. Men det er også en stadig voksende kilde til frustrasjon for mange golfere der ute.

TEKST: // Christian Døvle

M in golfreise startet på slutten av 1990-tallet. Det var sommerferien etter femteklasse på barneskolen, og faren min hadde nettopp kjøpt en grå mastodont av en datamaskin til hjemmekontoret. Med på kjøpet fulgte av en eller annen grunn spillet «Tiger Woods 99 PGA Tour Golf». Uten at verken jeg, noen kamerater eller noen av mine nærmeste noensinne hadde satt foten i nærheten av en golfbane, ble jeg totalt oppslukt i denne «Tiger»-karakteren med rød piquet, Nike-caps og bukser på størrelse med en sperreballong.

Etter å ha mast meg til et grønt kort-kurs på Vestfold Golfklubb, kunne jeg nesten ikke vente med å komme i gang og prøve ut sporten selv. Det var bare ett problem: jeg måtte stå på venteliste for å komme med i klubben. Dermed meldte pappa meg i stedet inn i en såkalt postkasseklubb på Vestlandet for noen skarve hundrelapper, men etter et drøyt år med tålmodig venting var jeg endelig inne i varmen hos Vestfold GK.

Tiden på venteliste er en periode jeg har tenkt tilbake på mange ganger de siste årene. Som nyutdannet journalist begynte jeg å jobbe i Norsk Golf kort tid etter at golfbobla «sprakk» i 2009 og medlemstallene begynte å stupe. Finanskrisen kom, sponsorene trakk seg ut, mange oppdaget plutselig at sykling var gøyere enn golf, og lite visste vi da at det skulle komme ti år på rad med medlemsnedgang.

Nedgangen tvang klubbene til å tenke nytt, og plutselig innså mange viktigheten av å rekruttere fra bunn og fylle på med barn og unge.

Å sette en elleveåring på venteliste til medlemskap ville vært hinsides enhver fatteevne.

Spol frem til 2021 og situasjonen er totalt snudd på hodet. En verdensomspennende pandemi krydret med en liten dose Hovland-effekt har sørget for at golferne strømmer tilbake for fullt igjen, og det er nok bare et spørsmål om tid før vi er tilbake på samme nivå som toppåret 2009 med 125 000 registrerte medlemskap.

Og igjen er vi der at stadig flere klubber nå ser seg nødt til å si nei til folk i nærområdet som har lyst til å spille golf, og i stedet må henvise dem til ventelister. Kapasiteten på mange av anleggene er sprengt, og klubbene har rett og slett ikke noe annet valg.

I årevis har Golf-Norge snakket om viktigheten av at golferne må «bli medlem der man bor», men igjen ser mange på Østlandet seg nødt til å gjøre som jeg gjorde i 1999 og tegner fjernmedlemskap.

Medlemsveksten har vært – og er – helt fantastisk, men jeg er også bekymret for de langsiktige konsekvensene det kan ha for golfens omdømme hvis stadig flere nye golfere møtes med et nei i døra når de ønsker å tegne medlemskap i sin lokale golfklubb.

Det henger fortsatt igjen mange fordommer mot golf som en utilgjengelig, eksklusiv og dyr aktivitet, og golfklubber over hele landet har gjort en formidabel jobb med å motbevise fordommer og vise allmennheten at golf er en inkluderende sport for alle.

En helt naturlig konsekvens av den enorme etterspørselsveksten er at også prisene skrus opp. Hvis en utvikling med økte priser og begrenset tilgang til anleggene pågår for lenge, kan vi få en situasjon med mange frustrerte golfere og negative ambassadører for sporten.

I så fall må Golf-Norge stålsette seg for en ny runde med omdømmebygging når pandemien er over og medlemsutviklingen normaliserer seg.

Selv om vi nå er inne i vår andre «golfboom», er situasjonen likevel ikke sammenlignbar med den som kom på 1990-tallet.

Da boomen kom den gang, var bedrifter blant de viktigste driverne av veksten. De kastet rundt seg med medlemskap, firmaturneringer, «business-to-business»-arrangementer og grønt kort-kurs til sine ansatte, og klubbenes medlemslister fylte seg opp i rekordfart.

Tusenvis av disse medlemmene var imidlertid ikke aktive golfere, men folk som hadde takket ja til gratismedlemskapet som arbeidsgiveren hadde gitt dem. I tillegg var det mange med doble medlemskap, og derfor var ikke aktivitetsnivået så høyt som de kunstig høye medlemstallene skulle tilsi.

Å stå på en venteliste for medlemskap går det an å tolerere, men det er vanskeligere å akseptere begrensninger på aktiviteten man allerede har betalt tusenvis av kroner for å utøve som medlem.

I dag er imidlertid situasjonen en helt annen. Den enorme veksten er utelukkende drevet av nye medlemmer som faktisk VIL spille verdens udiskutabelt beste sport.

Det gjenspeiles også i tilgangen til banene, og skal du bestille starttid på det sentrale Østlandet på en dag med ålreit værmelding, må du være omtrent like rask på avtrekkeren i Golfbox som når Ticketmaster legger ut Karpe-billetter i Spektrum.

Jo flere vi i redaksjonen har pratet med de siste månedene, desto mer har vi forstått hvor stor frustrasjonskilde dette er for mange golfere rundt omkring.

Å stå på venteliste for medlemskap går det an å tolerere, men det er vanskeligere å akseptere begrensninger på aktiviteten man allerede har betalt tusenvis av kroner for å utøve som medlem.

Flere ihuga golfentusiaster her på Østlandet har fortalt meg at de faktisk har spilt mindre golf enn noen gang det siste året. Dette til tross for at det ble booket nesten dobbelt så mange golfrunder i Norge i 2020 sammenlignet med året før.

Grunnen er at det nesten ikke er mulig å ta en spontan golfrunde lenger.

Fellesnevneren deres er at de har små barn og travle jobber som gjør at de ikke har mulighet til å planlegge golfrunder mange dager i forveien. De har heller vært avhengig av å spille golf når det plutselig har dukket opp et tomrom i kalenderen.

Den muligheten er nå i stor grad borte. Dermed har resultatet blitt at de nesten har sluttet å spille golf.

Enn så lenge fortsetter de å betale medlemskap til sine respektive golfklubber, men det gjenstår å se hvor lang tid det tar før de innser at det er mer lønnsomt å bli ren greenfee-spiller.

Eller hvor lang tid det tar før den nedstøvede landveissykkelen i kjellerboden plutselig begynner å friste igjen.

Det er ingen umiddelbar eller åpenbar løsning på hvordan klubbene skal løse disse utfordringene.

Etter årevis med påstander om at «det er for mange golfbaner i Norge», er ironisk nok det mest påtrengende problemet akkurat nå at det er for få golfanlegg mange steder – og først og fremst i hovedstadsregionen. Men vi har også fått rapporter fra klubber på Vestlandet som har eller vurderer å innføre ventelister.

I vinter har det dukket opp en rekke nye innendørs simulatorsentre over hele Norge som har demmet opp for etterspørselsøkningen, men det er noe helt annet å investere i et utendørs golfanlegg.

Med tanke på den store usikkerheten om hva som vil skje med golfaktiviteten i Norge post-korona, er det lite trolig at noen ønsker å påta seg den risikoen med det første.

En mulig løsning som har blitt luftet med jevne mellomrom, er at klubbene kan differensiere medlemskapsprisene i større grad og innføre ulike kontingentkategorier som reflekterer hvor aktive medlemmene er. I dag er nemlig situasjonen slik at noen medlemmer betaler over 1000 kroner per golfrunde, mens de mest aktive betaler under en 50-lapp.

Det har blitt foreslått å innføre begrensninger på antall starttider man kan bestille hver uke, eller at de mest aktive medlemmene betaler høyere årskontingent enn dem som spiller mindre.

Slik kan klubbene beholde flere av de mindre aktive medlemmene som per tid opplever at de ikke får valuta for pengene og heller vurderer å melde seg inn i Karasjok.

Samtidig vil dette garantert oppleves som dypt urettferdig av de mest aktive medlemmene, da klubbene i praksis straffer sine mest lojale «kunder». I tillegg har flere daglig ledere i store klubber påpekt at differensiering av kontingentkategoriene er altfor risikabelt og uforutsigbart.

Klubbene har også mulighet til å differensiere tilgjengeligheten av ulike starttider, slik at for eksempel pensjonister eller juniorer bare kan bestille starttider innenfor visse tidspunkter, eller at x antall av starttidene i løpet av en dag ikke kan forhåndsbestilles lang tid i forveien, men også her vil det nok oppstå uforutsette problemer og dilemmaer.

Man burde uansett kunne begrense antall bookinger én person kan ha inne i Golfbox på en og samme tid.

Fritt spill-samarbeid mellom klubber kan også bidra til å fordele påtrykket av spillere, men dette hjelper fint lite hvis alle klubbene som er med i samarbeidet, har sprengt kapasitet.

En mer umiddelbart tilgjengelig løsning kan være at flere klubber bruker sine økte inntekter til å investere i en kraftig oppgradering av sine treningsfasiliteter, slik at flere blir inspirert til å trene golf når de besøker klubben og ikke nødvendigvis bare vil bruke banen. Eller å legge til rette for nihullsrunder i større grad.

Man kan så klart være uenig med meg og mene at problemstillingene jeg peker på, bare er luksusproblemer – ikke faktiske problemer – og at situasjonen akkurat nå er så ekstraordinær at dette vil gå over av seg selv bare pandemien roer seg ned.

Samtidig heter det i verdigrunnlaget for Golf-Norge at vi skal være inkluderende.

Den inkluderingen bør også omfatte dem som ikke har fingeren klar på avtrekkeren i Golfbox ved midnatt for å bestille starttid en uke frem i tid.

Og dem er det mange av.

wergeland
wergeland
wergeland
wergeland
ads scandic enlere
KLÆBU Golfklubb I LANDLIGE OMGIVELSER
Spilt siden sist

KLÆBU Golfklubb

I LANDLIGE OMGIVELSER
To mil utenfor Trondheim sentrum ligger Klæbu golfklubb. Klubben ble grunnlagt i 2003, og er bygd i landlige omgivelser på Ulsetsanden.

Bygginga av drivingrange på ti mål startet i 2001, før dugnadsgjengen tok fatt på det virkelig store prosjektet; en nihulls golfbane over 250 mål, et par år etter.

Banen har kunstgress ikke bare på tee, men også på greenene. Det gir store og annerledes utfordringer for spillere som er vant til å spille på gress. Den som velger å se på dette som en utfordring, kommer til å storkose seg. Liker man lynraske greener i tillegg, så kan vi garantere en god opplevelse. Hater du kunstgress, bør du vurdere å holde deg unna.

Høsten 2019 ble det satt ut ni diskgolfkurver på banen, som følger samme spillmønster som golfbanen; et sambruk som fungerer overraskende godt. Diskgolfspillerne bruker golfbox på samme måte som golfspillere, og danner egne flighter mellom golfgruppene. Kurvene står IKKE på greenene.

Banen består av fire par 3-hull, fire par 4-hull, og ett par 5-hull. To hull bygges om i disse tider, hull 5 blir par 4, og hull 6 går fra par 4 til par 5-hull på 475 meter. Da vil banen bli par 70.


BANETYPE:

Ondulert parkbane omkranset av trøndersk skog og eng, med kunstgress på tee og green. Fagfolk har tidligere beskrevet den som en gammeldags linksbane.



PASSER FOR:

Spesielt egnet for amatører, men passer også for den som vil ha en annerledes spillopplevelse med lynraske kunstgressgreener.



HVOR MANGE BALLER TRENGER DU?

Det er ikke mange plasser ballen kan forsvinne, men - som kjent - i golf er selv det umulige mulig. Men dette er neppe en bane hvor du spiller deg ned i handicap.



BESTE HULL:

Hull 4 er et utfordrende par 5-hull der greenen kan nås på to slag for de langtslående, men det er ikke bare bare å få et langt innspill over den dype dalen til å stoppe på kunstgressgreenen. Prøv selv. Hull 8 er vakrest, der man slår ut fra et oppbygd utslagssted «inne i» et magisk tre.



SVAKESTE HULL:

Hull 7 er et kort par 3-hull der det «bare» handler om lengde og presisjon. Gjør par, og gå videre.



VANSKELIGSTE HULL:

Hull 5 er et langt par 3-hull i oppoverbakke, der man ser flagget, men ikke greenen. Gjør du par eller bedre her, er du god. Hullet er beskrevet som «Trøndelags nest svakeste par 3-hull», og bygges om til par 4 i disse tider.



HVA KOSTER DET?

For 150(junior) og 250 kroner (voksen), kan gjestespillere spille så mye de vil den dagen. For gjestespillere som vil spille mye i løpet av sesongen, tilbyr klubben et eget årsmedlemskap til 2000 kroner

Klæbu golfklubb // 7540 Klæbu // 911 79 456 www.klabugolf.no

VÅR DOM:
  • Spennende sambruk med frisbeeidretten, og kult med klubber som tør å gjøre noe annerledes. Kunstgressgreener er kult.
  • Gode treningsområder til å være en liten klubb.
  • Masse dugnadsånd og særdeles avslappet stemning
  • Mangler den siste finishen til å kunne omtales som «nydelig».
  • Kunstgressgreener; elsk det eller hat det.
Abacus
Voss Golfklubb NI HULL TIL BEGJÆR
Spilt siden sist

Voss Golfklubb

NI HULL TIL BEGJÆR
Voss har mer å by på enn smalahove, ekstremsport og kjente skiløpere. De ni hullene på Voss Golfklubb er så fine at det overhodet ikke gjør noe å spille dem minst to ganger!

På Skulestadmo, noen Bryson DeChambeau- driver fra Voss sentrum, ligger Voss Golfklubb. Idyllisk til ved Lønavatnet, omkranset av høye fjell med topper som er snøkledte til langt ut på sommeren. Rundt 1,5 times kjøretur fra Bergen kan du nyte ni varierte, underholdende og utfordrende golfhull.

Mange rynker gjerne litt på nesa når man hører at en bane ikke har 18 hull. Skal man kjøre helt DIT bare for å spille de samme ni hullene to ganger?

Til det svarer redaksjonen et rungende JA! Heller en bane med ni fullverdige hull enn 18 som er trykket sammen på et sted det egentlig ikke er plass, mener vi!

Voss GK byr på varierte hull der fellesnevneren er store, ondulerte greener. Her er det viktig å legge seg på riktig sted om du vil ha en god score!


BANETYPE:

Parkbane.



PASSER FOR:

Både for de med høyt og lavt handicap. Banen er verken spesielt lang eller spesielt kort, med sine 5800 meter fra gul tee. Her finnes flere hull der de svakere spillerne greit kan spille seg fram i fairway mens de langtlående kan gå for gull.



HVOR MANGE BALLER TRENGER DU?

Banen er ikke noe utpreget ballspisende monster, men det finnes både vannhinder, bekker, skog og høyt gress, så noen ekstra i bagen er nok ikke dumt.



BESTE HULL:

Her er det ganske vanskelig å velge! Redaksjonen er svak for begge par 5-hullene, hull 4 og hull 9 som går parallelt med hverandre. Skal vi velge ett, må vi nesten gå for avslutningshullet. 480 meter der en bekk renner på tvers og kommer i spill på andreslaget. Man slår inn på en elevert green som er stor og med heftige onduleringer. Rett og slett et skikkelig bra golfhull, og en perfekt avslutning på runden!



SVAKESTE HULL:

Hull 6 er det hullet som byr på færrest utfordringer. Par 4, 317 meter med en bred fairway og en green som ikke er spesielt godt beskyttet av bunkere eller andre ting. Men et slikt hull fungerer likevel fint i komposisjonen med resten. Et slags hvilehull der det er muligheter for en god score.



VANSKELIGSTE HULL:

Hull 2 er vrient for mange. Par 4, 349 meter med en smal fairway, hele veien opp til greenen. Røde staker på venstreside, men havner man for langt til høyre, får man et leit slag fra roughen og vanskelig vinkel inn til greenen. Her gjelder det å slå rett!



HVA KOSTER DET?

Fra 300 til 400 kr for 18 hull, avhengig av når på dagen og hvilken ukedag du spiller. Du kan også betale heldagsgreenfee: 450 for hverdager, 500 i helgene.

Voss Golfklubb // Golfparken 9, 5710 Skulestadmo // 400 04 490 // www.vossgolf.no

VÅR DOM:
  • Vidunderlige omgivelser. Grønne fairways, snøkledte fjelltopper og glitrende vann gjør en runde til en fryd for øyet og sjela.
  • Fin layout, varierte hull og generelt i veldig god stand.
  • Greenene er store, ondulerte, velfriserte og utfordrende!
  • Eneste minus er at sesongen på Voss gjerne er litt kortere enn andre steder. Men det er det lite vi får gjort med!
Team Norway Golf
Haga Golfklubb Innland-links ved hovedstaden
Spilt siden sist

Haga Golfklubb

Innland-links ved hovedstaden
Når sommeren kommer og det vakre sivet gror opp, fremstår Haga GK akkurat som den vakre innlandslinksbanen den er ment å være.

Haga Golfklubb ligger et kvarters kjøretur vest for Oslo sentrum og er dermed en av de mest sentrale 18-hullsbanene i hovedstadsområdet. Den er også langt mer tilgjengelig enn Oslo Golfklubb noen få kilometer nærmere byen. Denne hedebanen består av 27 hull, der en egen sløyfe på ni hull til enhver tid er forbeholdt klubbens aksjonærer. Denne omtalen baserer seg på banens blå og røde sløyfe. Haga GK er designet av Henrik J. Jacobsen og glir sømløst og naturlig inn i naturlandskapet. Banen byr på varierte utfordringer, og etter å ha slitt med kvaliteten på spilleflatene tidligere år, blir banen nå i bedre og bedre stand for hver sesong etter langsiktig, dedikert og målrettet arbeid. Selv om det ikke er en del av samme klubb, har Haga GK umiddelbar nærhet til Toppgolf/Nordhaug, som er et av Norges mest komplette og trafikkerte treningsanlegg. Tar du turen til Haga, er det ikke noe problem å tilbringe morgen til kveld her.


BANETYPE:

Hedebane/innlands-links.



PASSER FOR:

Deg som liker varierte utfordringer og strategiske valg fra tee. Vi anbefaler å høre med proshopen om anbefalt teested, slik at du virkelig kan få utnyttet de strategiske elementene. Banen er også ganske vindutsatt, så spillere som har kontroll på ballbanen, har en stor fordel. Til tross for ganske raske greener, er ikke greenområdene spesielt utfordrende. Med mange hindringer på vei til greenene er dette definitivt en bane for «ball-strikerne». Har du dagen med jernkøllene, blir scoren sannsynligvis også god.



HVOR MANGE BALLER TRENGER DU?

Det kan fort ryke med noen baller. Det er en del vann i spill, og roughen er i overkant tykk noen steder. Det er også en del kløver i roughen som gjemmer ballene godt. Det betyr at du kan misse fairway med bare noen meter og likevel risikere å miste ballen din.



BESTE HULL:

Hull 7 på rød sløyfe er et morsomt par 4-hull. Det er ikke særlig langt, men spilles ofte lenger på grunn av motvind. Den skråstilte fairwayen beskyttes av fairwaybunkere på venstre side og vann på høyre side. Du kan velge mye kølle og få en kort jernkølle eller wedge inn og bra vinkel inn mot green, eller spille safe kort høyre, men få et vanskelig andreslag.



SVAKESTE HULL:

Hull 9 på blå sløyfe er ikke det mest spektakulære. Et rett frem mellomlangt par 4-hull med fairwaybunkere på hver side av fairway, og et litt kjedelig greenområde. Ikke et dårlig hull, men heller ikke et hull man husker.



VANSKELIGSTE HULL:

Avslutningen på rød sløyfe er en tøff test, spesielt i motvind. Utslaget på dette par 5-hullet er ikke så vanskelig, men et juv som starter 70 meter foran green, gjør at du ikke kan slå transportslaget for langt frem. Andreslaget med tvunget carry mot en opphøyd green og klubbhusterassen rett i bakgrunn får mange til å skjelve i buksene. En tøff mental test hvis du ikke har balltreffet i orden!



HVA KOSTER DET?

Seniorer betaler fra 550 til 950 kroner for 18 hull, avhengig av tidspunkt og om du er gjest av en aksjonær.

Haga Golfklubb // Griniveien 315, 1356 Bekkestua Skulestadmo // 67 16 59 00 // www.hagagolf.no

VÅR DOM:
  • Jevne og raske greener
  • Et komplett anlegg med alt du ønsker av fasiliteter for spillere i alle aldre og på alle nivåer.
  • En egen aksjonærsløyfe tar unna det verste presset på banen på dager med mye trafikk. Og de er det mange av.
  • Mange strategiske utfordringer, spesielt fra tee.
  • Nydelig mat i restauranten
  • I overkant vanskelig å finne ballen i roughen enkelte steder, selv nær fairway.
  • Ymse kvalitet på spilleflatene på fairway etter en periode med mye regnvær. Men det løses greit med ballplassering.
Golfstore
UTSTYR: STØRRE BALLER TIL DAMENE

UTSTYR

STØRRE BALLER
TIL DAMENE

Callaway REVA er en familie med golfutstyr designet og utviklet spesielt til damer. Den nye ballen passer perfekt inn i familien og er produsert for å gjøre dagen på golfbanen enda mer moro.
TEKST // Martin Dahl

D en litt større ballen, ja, den er litt større enn vanlig, skal gå lenger, fly høyere og er laget litt større for å gjøre den enda enklere å treffe. Dette takket være skallet på ballen. Det de kaller for Tri-Blend Ionomer, gjør at man får høyere ballhastighet, høyere ballbane og lav spin. Callaway selv sier at REVA skal gi deg mer selvtillit på hver eneste sving. Det er jo ikke helt sikkert at det kommer til å skje, men det vi vet, er at det er viktig å spille med tilpasset utstyr. Også ballen må passe deg og ditt golfspill. Kanskje REVA er med på å løfte golfgleden for deg et lite hakk?

REVA får du i White Sparkle eller i en sterk rosafarge.

Veiledende pris: 2289 kroner (dusin)
*) All produktomtale i Norsk Golf er utelukkende basert på redaksjonelle vurderinger. Alt innhold er underlagt Norsk Golfs kvalitetskrav og redaktøransvar.
UTSTYR: TERPING I STUA

TERPING I STUA

PuttOut har virkelig gjort seg synlige de siste årene med sine dingser for å gjøre oss bedre til å putte. Nå har de lansert flere nye produkter.
TEKST: Martin Dahl // Foto: puttout.golf

D en unike 'bananformede' Pressure Putt Trainer har fått en oppgradering. Premium Pressure Putt Trainer har nå et hull i toppen til å feste en siktepinne. Å bruke en tråd til å trene med er en veldig populær måte å trene sikte og svingspor på. Men å banke spiker ned i parketten hjemme i stua er noe svært få er interessert i, derfor kan du nå feste siktepinnen i enheten. Lurt. I tillegg har den fått tre små dotter som kan hjelpe deg med å fokusere på målet. Det lille hullet der ballen stopper om retning og fart er perfekt, er også blitt mer synlig.


FLERE MATTER. Samtidig har de sluppet to nye matter. En slank versjon og en stor. Slimvarianten er en etterlengtet, mindre matte som passer godt for dem som bor i mindre leiligheter eller kanskje ønsker å ta den med på tur. Den måler 25 x 240 cm. Den nye store matten tar betydelig mer plass, men gir også mye flere alternativer å sikte på. Denne måler hele 67 x 367 cm. Alle mattene fra PuttOut ruller med 10 på 'stimpen', akkurat passe for å jobbe med et smooth puttingstroke.

SVINGSPOR. Putting Plane Alignment Stick Set er en liten samling produkter som kan brukes til å jobbe med sikte, ballstart, svingplan med mer. Her får du siktepinner, porter for å sjekke ballstart og en justerbar flate du kan skli putteren langs. Virkelig et verktøy for den som ønsker å perfeksjonere puttingstroket sitt.



UTSYR: ADIDAS UTFORDRER TYNGDEKRAFTEN
UTSTYR


ADIDAS
UTFORDRER
TYNGDEKRAFTEN

Adidas har tatt på seg oppgaven å lage en sko som er så lett at den endrer fysiske lover. Vår gode venn tyngdekraften får gjennomgå når designerne hos adidas får leke seg.
TEKST // Martin Dahl

Z G21 heter den nye skoen, der ZG står for Zero Gravity. Vi skjønner jo alle at tyngdekraften er urokkelig, men det er jo i hvert fall et hårete mål å prøve å motvirke den. adidas prøver altså å lage en golfsko som er så lett som mulig, uten at det går ut over stabiliteten man trenger når man spiller golf. Det er nemlig en av de dårlige egenskapene til de aller letteste skoene, de blir for ustabile og gir deg ikke nok kraft tilbake til golfballen.

Ustabiliteten har de løst ved å bruke teknologi kjent fra deres løpesko. Lightstrike-materiale til støtdemping og Boost i mellomsålen skal gi eksplosiv bevegelse. Kombinasjonen av Lightstrike- og Boost-teknologi gjør at de har klart å spare 40 prosent av vekten i forhold til vanlig såler. Den tynne yttersålen inneholder seks utskiftbare spikes som blir supplert med små pigger formet for å gripe uten å samle gress.

På toppen av skoen sitter det de kaller Sprintskin. Dette lette, myke og slitesterke materialet er laget med et mikrofiber-skinn og lag på lag med et hybridmateriale som skal gi stabilitet og masse komfort. Sprintskin er vanntett, en ganske viktig egenskap i vårt ustabile vær. Som et ledd i adidas’ ambisjon om å få slutt på plastsøppel er deler av skoen laget med gjenbrukt plast.

ZG21 får du til både damer og herrer med enten vanlige lisser eller BOAsnøring.

Veiledende pris: 2149 kroner (BOA: 2349 kroner)
UTSTYR: RILLEBONANZA
RILLE-
BONANZA
Cleveland tar RTX zipcore et steg videre og gir den en face lift. Hele slagflaten er nå dekket av riller. Den nye wedgen heter RTX Full Face.
TEKST // Martin Dahl

C leveland har mye å leve opp til hver eneste gang de lanserer en wedge. I årevis har de vært en av markedslederne innenfor wedgesegmentet. Helt tilbake i 1988 lanserte de klassikeren 588, en wedge som er en av de mest solgte golfkøllene gjennom tidene. Det har likevel skjedd en del siden den gang. Nå har de tatt fjorårets ZipCore og oppgradert den. I likhet med mange andre wedger om dagen er nå hele slagflaten dekket med riller. Faktisk er hver eneste millimeter dekket med skarpe riller.

Rillene til Cleveland heter UltiZip og skal være svært skarpe og gi maks spinn. For at rillene ikke skal slites ut så fort, har de gitt køllehodet en spesiell varmebehandling. Det betyr at du kan nyte spinnen enda lenger.

Selve fundamentet i wedgen er ZipCore, en kjerne som gjør at de kan flytte tyngdepunktet til et sted som gir maksimalt med hjelp. Også på treff høyt og lavt på køllebladet.

Denne køllen skal altså være som skapt for å slå de høye, myke floppslagene som stopper pent rundt flagget. Sålen er frest i en C-form som gjør at du kan legge køllehodet flatt. Tåen er også gjort litt høyere for å gi spinn til de ekstra touchy slagene der du sklir køllen under ballen.

Her er det ingen unnskyldninger lenger, ut å trene nærspill. Denne køllen vil antagelig gi deg masse god hjelp på veien.


Varianter: Tour Satin eller RAW
Veiledende priser: Tour Satin - 1699 kroner (Venstre og høyre).
RAW - 1899 kroner (kun høyre)
Loft: Tour Satin (50°, 52°, 54°, 56°, 58°, 60° og 64°)
RAW (56°, 58°, 60° & 64°) og
Såle: C-grind

UTSYR: PUTTING I EN NY DIMMENSJON FRA COBRA
UTSTYR


PUTTING
I EN NY DIMMENSJON
FRA COBRA

Cobra golf gir gass når de nå kaster seg inn i puttermarkedet med helt ny teknologi. Med 3D-printing, SIK Face og Cobra Connect er KING 3D Printed-serien noe helt for seg selv.
TEKST // Martin Dahl

K ing 3D Printed er et resultat av et samarbeid mellom Cobra og HP som har gått over flere år. Det startet så smått med Super- Sport-35 putteren i et begrenset opplag, men ingeniørene hos Cobra fortsatte å jobbe med HP for å finne nye løsninger. Det nye er at de har de gått fra å printe metall til å printe nylon. Nylon er nemlig lettere, og den nye teknologien som 3D-printer kjernen i putteren, er helt avgjørende for å kunne lage så høy MOI som de nå har fått til. Den lette kjernen gjør det nemlig enklere å plassere tyngre vekt der det trengs for å gjøre hodet så vridningsstabilt som mulig.

Nylonkjernen fungerer også som en bærende struktur for de andre delene. Den demper vibrasjoner og finjusterer lyden. Alle modellene består i tillegg til nylonkjernen av et stålchassis, en smidd krone i aluminium og tungstenvekter. Slagflaten er også unik. Den er resultatet av et samarbeid med SIK Golf og deres patenterte Descending Loft Technology. DLT har fire ulike loft noe som leverer en konstant launch og rull, uansett hvordan du putter. Slagflaten i aluminium gir enda mer vektbesparing samtidig som den skal gi en myk, men distinkt følelse i balltreffet.

King 3D Printed kommer i tre modeller. Agera er en oversized mallet med en MOI på 7600, hvilket betyr at den er en av de mest stabile putterne på markedet. Supernova er en såkalt “fang”-modell mens GrandSport er en litt større bladputter med en MOI som kan sammenlignes med store malletputtere.

Selvfølgelig finner vi Cobra Connect i enden på alle grepene som standard.

Veiledende pris: 3499 kroner



UTSTYR: FULL LÅSNING
FULL
LÅSNING
Evnroll har lansert et helt nytt konsept de kaller Midlock. En ny putterserie som gjør det enklere for flere å ta i bruk 'Armlock'-teknikken.
TEKST // Martin Dahl

Å 'låse' skaftet til underarmen er ikke noe nytt i seg selv, men fordi det tidligere har krevd stor grad av tilpasning til hver enkelt spiller, har ikke Armlock-puttere vært så vanlig å se i standardsortimentet til produsentene. Teknikken er likevel blitt veldig populær og er benyttet av en rekke toppspillere rundt omkring i verden. Grunnen er at den mer eller mindre eliminerer problemet med overaktive hender og håndledd mens man putter.

Hemmeligheten bak den nye Midlock fra Evnroll ligger i grepet kombinert med den nye halsen på putterhodet. Long Slant-halsen har hele to skaft offset. Grepet har den dypeste pistol-formen USGA tillater, og er satt på sidelengs slik at det kan låses mot underarmen uten at vinkelen på skaftet blir så høy som tidligere. Vanligvis har en armlock-putter ni grader loft, mens Midlock bar har fire.

Dette oppsettet skal gjøre det veldig enkelt å kunne gjennomføre en puttebevegelse i en del uten masse småbevegelser. Evnroll har gjort det forholdsvis enkelt å finne ut hvilken lengde du skal ha på putteren din også. Bare legg til seks tommer på det du har i dag, så har du riktig lengde på din nye Midlock. Spiller du eksempelvis 34 tommer i dag, skal du ha 40 tommer på Midlock.

Midlock kommer i fire modeller. ER2, ER5, ER8 og ER11 får du i lengdene 39, 40 og 41 tommer og alle har svartlakkerte skaft.


Veiledende pris: 4499 kroner

UTSYR: ET IKON HAR FÅTT VINGER
UTSTYR


ET IKON
HAR FÅTT VINGER

Da Odyssey introduserte Ten-formen for et par år siden ble den raskt svært populær. Med fokus på sikte og høy tilgivenhet har den funnet veien ned i mang en golfbag. Både på touren og blant helgegolferne. Nå har de lagt til enda flere utgaver i serien.
TEKST // Martin Dahl

M est nevneverdig er at de har skvist gode gamle 2-Ball inn i Tenformen. Siktesystemet med de to ballene bak hverandre fikk et voldsomt fotfeste da det ble lansert i sin tid. Med tidens tann har ikonet sakte, men sikkert forlatt golfbaggene og funnet veien opp på loft og ned i støvete kjellere. Nå kan det derimot virke som den har gjenoppstått, med bravur. 2-Ball er igjen å se på touren, men nå i Ten-formen som har de to 'vingene' bak.

Den nye Ten-serien har fått en slankere form og skal være enda mer tilgivende enn tidligere. I slagflaten sitter Microhinge Star Insert som hjelper deg med å få umiddelbar rull på ballen. Raskere rull gir deg bedre lengdekontroll. Skaftet er fortsatt av typen Stroke Lab, men også dette har fått en oppfriskning. Det nye skaftet er lettere, stivere og enda mer stabilt enn tidligere. Dette skal gi deg bedre tempo og mer stabilitet.

Ten-hodet kommer i tre varianter med 2-Ball på toppen: 2-Ball Ten, 2-Ball Lined Ten og 2-Ball Triple Track. I tillegg finnes Lined Ten og Tripple Track Ten. Du får dem både face-balanced og med litt tåheng. Her finnes noe for alle svingspor.

Veiledende pris: 3499 kroner


UTSTYR: FAMILIEFORØKELSE
FAMILIEFORØKELSE
En av de mest gjenkjennelige putterne på markedet får flere familiemedlemmer. Spider EX, Spider X Hydro Blast, Spider S og Spider SR er fire nye modeller fra TaylorMade i år.
TEKST // Martin Dahl

V i skal ta en nærmere titt på Spider EX. Mye skal stemme for å slå en solid putt. På de nye Spider-putterne har TaylorMade fokusert på å eliminere to av variablene: Sikte og oppstilling. Hver modell har sin egen True Path som skal forenkle disse to tingene. Spider EX sin True Path er det hvite området på toppen som inkluderer tre dotter. Dottene er plassert på rekke innenfor to streker som gjør det enklere å sentrere ballen.

Spider EX er et lite knepp større enn Spider X, men den er til gjengjeld mer strømlinjeformet med mykere former og rundere bakside.

I slagflaten sitter Pure Roll 2, som er Taylor- Mades første innlegg med flere materialer. Hvit uretan omkranser åtte aluminiumsbarer. Komboen skal gi bedre rull og følelse enn tidligere.

Også skaftet er nytt og heter Fluted Feel. Et samarbeid med KBS har latt dem utvikle dette skaftet, som har en mykere tupp enn tidligere. Det lar spilleren kjenne vekten av køllehodet bedre og øker dermed følelsen. Samtidig sier de at det gir bedre stabilitet og mindre spredning.

Spider EX kommer i hvit, blå og platina. Halsen kan du velge i variantene slant, single bend eller flow, litt avhengig av farge. Den kommer i lengder mellom 33, 34 og 35 tommer, og i enden av skaftet sitter som standard et Super Stroke Pistol GTR 1.0-grep.


Veiledende pris: 3499 kroner

UTSYR: 11 NYE BIRDIEMASKINER FRA PING
UTSTYR


11 NYE BIRDIE-
MASKINER
FRA PING

PING har denne gangen rett og slett fokusert på å minimere frustrasjonen man får ved å bomme på putter. Jeg håper de har lyktes.
TEKST // Martin Dahl

J eg antar at de mener at vi kommer til å sette flere putter? Gjennom bruk av forskjellige teknologier og maksimering av MOI har de laget puttere som de selv mener skal gjøre det.

De 11 modellene i 2021-serien gjør i hvert fall at de aller fleste kan finne noe de liker å se på, og som passer deres putteteknikk. Modellene er kommet til live gjennom grundige undersøkelser og samarbeid med spillere på touren. Blant annet har Viktor Hovland vært inspirasjonen bak modellen DS 72, som per nå er det nærmeste vi kommer å ha Viktors putter i bagen. Hans putter “Hovi” er foreløpig en prototype, men DS 72 er basert på denne.

De forskjellige modellene er bygget opp av forskjellige materialer. Noen består av stål og tungsten, noen av aluminium og tungsten, mens andre har litt av alle materialene. Felles for alle er slagflaten som heter Dual-Durometer. Denne skal gi deg en myk, men solid følelse og består av to lag. Laget i front er mykt, mens laget bak er noe hardere. Dette gir deg følelse og kontroll på både lange og korte putter. Selv sier de at slagflaten er designet for dem som trives med myk følelse, men responsen til en hardere putter.

Alle hodene er lakkert i en mørk “stealth”-finish, og skaftene er i svart krom. Du kan få standard lengder fra 32 til 38 tommer, eller med PINGs justerbare skaft som lar deg justere lengden selv mellom 32 og 36 tommer. Justerbart skaft må spesialbestilles.

Modeller: Anser, Anser 2, Anser 4, Kushin 4, DS 72, CA 70, Tyne 4, Fetch, Tyne C, Oslo H, Harwood og Harwood Armlock.
Veiledende pris: 2995 kroner, Harwood: 4495 kroner


UTSYR: It’s a jungle out there!
UTSTYR

It’s a jungle out there!

Golfverden består av en jungel av puttere. Å navigere seg gjennom denne er ikke bare bare. Hva skal jeg velge? Her kommer noen tanker og tips rundt dette.
TEKST Martin Dahl // FOTO: Shutterstock

P utting er enkelt. Eller, det er i hvert fall den enkleste bevegelsen i golf. Putting handler i bunn og grunn om en eneste ting. Rull ballen i hullet. For å få til det må vi starte ballen på riktig linje, med riktig fart. That’s it! Men ingenting i golfsporten er mer individuelt og psykologisk enn putting. Selv om det kanskje er den enkleste bevegelsen, er det den aller vanskeligste å beherske godt. Da må du ha utstyret i orden.

Det hele starter med putteren. Vi trenger en putter for å gjøre det enklest for oss selv. Du må selvfølgelig ikke ha det, putt gjerne med sandwedgen, men puttere er nå engang laget for sitt formål.

For mange handler putting om følelse, utseende og dagsform, mens andre går mer mekanisk til verks. Bryson DeChambeau, for eksempel, ser nesten ut som en robot når han putter, mens Rickie Fowler har en naturlig løs og ledig stil. Det funker for dem, og de har antagelig valgt puttere som passer deres puttestil.

Har du ikke funnet drømmeputteren, så kan reglene om svingspor være et sted å starte letingen. Få hjelp av din lokale pro med å finne ut av hvordan svingsporet ditt er. Velg så putter ut fra det.

Hvis du lurer på hvilket balansepunkt i din egen putter har i dag, kan du kjapt finne ut av det ved å hvile skaftet på en finger og se hvordan hodet på putteren 'henger'.

Face balanced: Trefflaten ligger vannrett og peker rett opp i luften. Disse er mest egnet for rett svingspor.
Liten tåheng: Trefflaten henger med ca. 45 grader vinkel. Mest egnet for et buet svingspor som svinger litt på innsiden av siktelinjen.
Full tåheng: 'Tåa' på putteren henger tilnærmet rett ned. Mest egnet for stor bue i svingsporet.

Det krever erfaring, god teknikk og masse øvelse for å bli en dyktig putter. Det hjelper også om du har selvtilliten på topp. Du må ha full tillit til putteren din for å bygge selvtillit. Den må føles riktig og se bra ut – for deg. De grunnleggende prinsippene om hvilken putter som passer til hvilket svingspor, er derfor sekundært til dette.

Finner du en putter du liker, har troen på og som virker, så er det den riktige putteren for deg. Helt uavhengig av svingspor og type putter. Prøv flere puttere, fra ulike kategorier og merker, før du tarvalget. Det kommer til å lønne seg. Lykke til.

ads golfhandelen
ads golfhandelen
ads golfhandelen
ads golfhandelen
GOLFSKOLEN

TEKST Jonas Lilja-Tverdal med Christian Døvle // FOTO Benjamin A. Ward

Bli bedre i sommer!

Sommerferie betyr ikke bare fri fra jobb og skole. Mer tid til overs er også en gyllen mulighet til å utvikle spillet ditt og få enda mer glede av golfen.


img

JONAS LILJA-TVERDAL

Coach og idrettsutvikler i NGF

img

ANDERS KRISTIANSEN

Tidligere proffspiller, driver Anders Kristiansen Golf Academy ved Moss & Rygge GK

img

EMILIE HELENE KVAMME

Pro ved Miklagard Golf

img

ADRIAN AAMBØ

Fysioterapeut i Team Norway

BRYT 100

BRYT 100 //

images

Finn riktig tips for deg!

For at du lettere skal finne frem til relevante tips for ditt ferdighetsnivå, har vi delt inn tipsene i kategoriene «Bryt 100», «Bryt 90», «Bryt 80», «Bryt 70» og «For barna». 100-kategorien er for høyhandicaperne som har som ambisjon om å klare å gå en golfrunde på under 100 slag. Bryt 90 er for mellomhandicaperne som forsøker å snitte bogey eller bedre på hvert hull. Bryt 80 er for singel- og lavhandicaperne som har ambisjoner om å begynne å gå på 70-tallet, mens bryt 70 er rettet mot de aller beste som sikter mot å gå under par. Dette betyr naturligvis ikke at tipsene i de andre kategoriene IKKE er relevante for deg, men inndelingen gjør det forhåpentligvis enklere å finne frem til de mest relevante rådene for deg og din utvikling som golfspiller. Lykke til!


Visualiser banen på rangen

Mange opplever at det er komfortabelt å stå og slå på driving-rangen, men sliter så fort de kommer ut på golfbanen. En effektiv måte å gjøre treningen mer realistisk, og dermed også gjøre overgangen fra range til bane enklere, er å visualisere hullene på banen mens du slår baller på rangen. Dette er kanskje spesielt viktig med rangen, hvor mange slår bøtte etter bøtte uten mål og mening og bare forsøker å slå så langt som mulig. Før hver eneste drive på rangen bør du se for deg en tenkt fairway mens du skuer utover landingsområdet. Her ser jeg for meg en fairway som er cirka 30 meter bred, som jeg skal forsøke å treffe. Hvis du øver på det samme, vil du heve kvaliteten på rangeøktene dine med driveren betraktelig.


Sikte

En av de vanligste feilene jeg ser hos golfere er at man sikter dårlig. Over tid vil et dårlig sikte skape en dårligere og dårligere sving, fordi kroppen automatisk forsøker å kompensere for å få ballen i riktig retning. Da begynner svingfeilene fort å balle på seg. Mitt tips er å legge ned en siktepinne eller kølle fra tid til annen mens du trener for å sjekke hvordan du sikter. Dette er et råd jeg gir spillere på alle nivåer!

BRYT 90

BRYT 90 //

Slik leser du greener

De viktigste elementene i putting er ballstart, det vil si evnen til å slå ballen på riktig linje, greenlesing og lengdekontroll. Greenlesing går ut på å forstå hvordan hele greenen heller, og å peke deg ut en linje som du tror ballen kommer til å rulle mot hullet på. Greenlesingen starter allerede på vei opp til green etter innspillet. Slik danner du deg raskt et helhetsinntrykk av den generelle hellingen på greenen. Når du skal lese putten, bør du sette deg bak ballen, og hvis du har tid og ikke er først ut i gruppen til å putte, kan du også gå mot hullet for å få en følelse av avstanden. Når du leser putten, bør du forsøke å peke ut hva som er det høyeste punktet i puttelinjen. Sett ned en pegg på det punktet. Slå ballen opp til denne peggen, slik at den kan begynne å falle ned mot hullet. En annen måte du kan gjøre dette på, er å sette en pegg på samme linje, men på høyde med hullet. Da skal du bare tenke at du skal slå en helt rett putt mot denne peggen, så kan du stole på at tyngdekraften vil gjøre resten av jobben og føre ballen rett vei mot hullet.


Putt ballen på rett linje

For å komme under 90 slag, må man luke ut mange av de unødvendige treputtene som kan ødelegge et scorekort. Evnen til å slå ballen på riktig linje, er en av de viktigste ferdighetene man kan ha med putteren, for det hjelper lite å ha bra sikte og være god på å lese greener hvis du overhodet ikke klarer å slå ballen på den linjen du har pekt deg ut. Det finnes mange ulike hjelpemidler for å trene opp denne ferdigheten, men du behøver ikke mer enn to pegger. Sett dem rett foran ballen, og øv på å putte ballen gjennom. Bredden mellom «portene» avgjør hvor vanskelig øvelsen blir. En feil mange gjør når de gjør denne øvelsen, er at de plasserer portene for langt unna. Da kommer greenens ujevnheter også med i spill. Min anbefaling er å ha peggene bare 30 centimeter foran ballen. Denne øvelsen kan for øvrig også enkelt gjøres hjemme på stueteppet, bare snu peggene opp-ned!


Tren på å slå ulike skruer

De aller fleste spillere sliter med en litt for kraftig skru på ballen, enten det er til høyre eller venstre. Hensikten med denne øvelsen er å lære deg hva som skjer når skruen kommer, og også hva du kan gjøre for å motvirke den. Sett opp tre baller på linje. Pegg dem gjerne opp litt, for her skal du bare øve på skru, ikke balltreff. Pek deg ut et mål foran deg, og begynn med å slå rolige halvsvinger. Den første ballen skal du forsøke å starte til venstre for dette målet og skru tilbake mot høyre. Den andre ballen skal du forsøke å slå rett frem, og den siste skal du forsøke å skru fra høyre mot venstre. Skal du slå en skru fra venstre mot høyre, må du ha et svingspor som er «utenfra og inn», køllebladet må være litt åpent (peke til høyre) i forhold til svingsporet, men det må være lukket (peke til venstre) for målet du slår mot, slik at ballen starter til venstre. Etter hvert som du begynner å mestre øvelsen, kan du gå over til større og større svinger. Hvis du får et mer bevisst forhold til hvordan du kan slå ulike skruer, kan det også bli lettere for deg å nøytralisere ballbanen når skruene på feilslagene begynner å bli litt for kraftige. Sist, men ikke minst lærer du hvilken ballbane du er mest komfortabel med. Det er viktig å spille på sine styrker!

BRYT 80

BRYT 80 //

Tren fart!

God svinghastighet hjelper deg med mye, og det handler om mer enn å kunne skryte av å slå lengst av kompisene dine. Det gir deg et større slagrepertoar, du vil ha kortere kølle inn til greenen på innspillene, og du vil slå bedre fra roughen. Det er mange ting man kan gjøre for å trene opp svinghastigheten. En av de mest effektive måtene er rett og slett bare å trene på å svinge raskere. Jeg anbefaler deg noen treningsøkter fra tid til annen hvor du tar i alt du kan og bare gir litt blaffen i hvor ballen flyr. Du kan slå med ball eller uten ball. Poenget er at du skal slå alt du orker. Da vil du trene opp kroppen din til å bevege seg raskere. Husk at dette kan være en påkjenning for kroppen, så pass på at du er god og varm når du kommer i gang, start pent, og øk hastigheten litt og litt. Trener du jevnlig på dette i løpet av sommeren, kan jeg garantere at du vil få resultater.




Den viktige fotstillingen

Retningen hvor tærne dine peker når du stiller deg opp til ballen for å slå, har stor påvirkning på hva slags sving du kommer til å klare å gjøre. Hvis du stiller deg opp med begge føttene pekende rett frem, blir det vanskelig å skape tilstrekkelig med rotasjon i baksvingen, og det vil bli vanskelig å frigjøre all kraften på en god måte i gjennomsvingen. Derfor anbefaler jeg alle å rotere begge føttene litt utover i hver sin retning. Ved å rotere ut høyre fot (for høyrehendte spillere) frigjør man hofter og skuldre maksimalt, slik at man kan ta en lengre baksving og lade opp mer energi. Ved å rotere ut venstre fot blir det lettere å rotere kroppen gjennom tilslaget og svinge køllen på riktig svingspor. Prøv selv!

BRYT 70

BRYT 70 //

Prikk inn wedgene

Dersom du har ambisjoner om å gå under par, er wedgene ekstremt viktige for å skape mange birdiemuligheter. Det betyr at du faktisk må trene mye med wedgene. Marker en sirkel på tre meter rundt flagget, for eksempel med pegger eller kjegler, og tren på slag fra 50 til 100 meter. Grunnen til at radiusen på sirkelen bare er tre meter, er fordi dette er en avstand hvor det er stor sannsynlighet for å senke putten. Sett deg et mål om å slå sju av ti wedge-slag innenfor sirkelen. Slå alle ti ballene, uavhengig av om du klarer sju eller ikke. Skriv ned hvor mange du klarer, slik at du kan måle utviklingen fra uke til uke. Dette er en øvelse tourspillerne trener mye på!

FOR BARNA

FOR BARNA //

Peggen

Denne øvelsen handler om å få bedre balltreff med jernkøllene. Legg ned en pegg noen centimetere foran ballen og slå. Målet er å klippe med deg peggen etter å ha truffet ballen. Det er et bevis på at du har klart å slå ned på ballen før du har truffet bakken, noe som er nøkkelen til gode jernslag! En annen variant av øvelsen er å legge en pegg bak ballen. Her er målet det motsatte: nå skal du unngå å treffe peggen. Lykke til!


Kort-kortere

Dette er en morsom øvelse som hjelper deg med å få bedre lengdekontroll med putteren. Ta med deg litt ulike baller neste gang du trener på putting, for eksempel en golfball, en tennisball, en skumgummiball, en bordtennisball og en squashball. Hvorfor? Siden ballene har ulik størrelse, hardhet og rull, må du tenke nøye over hvor mye kraft du skal bruke på de ulike puttene. Lag en firkantet sone med pegger som vist på bildet og forsøk å slå alle ballene på innsiden. For å gjøre øvelsen enda litt vanskeligere, kan du forsøke å slå hver ball akkurat litt lengre enn den forrige, men uten at man havner på utsiden av sonen. Dette er en veldig fin måte å trene opp ballfølelsen og lengdekontrollen din på!

ads golfplaisir
ads golfplaisir
Kløfta-løftet
BANER

Kløfta-løftet

Snoren til det storslagne hotellet er klippet, og oppgraderingen av golfbanen er på oppløpssiden. Under sommerens norgesmesterskap vil Miklagard endelig fremstå i all sin prakt.
TEKST: Christian Døvle // FOTO: Christian Døvle, Oliver Bugten og Lily Country Club

D et er mange meninger om hva som er Norges beste golfbane, men uavhengig av hvem du spør, er det stor sannsynlighet for at vedkommende har Miklagard blant sine klubber på toppen av listen. I løpet av 2021 vil nok banen havne på enda flere favorittlister.

I oktober 2018 startet Miklagard GK en totalrenovering av anlegget, og ettersom driving-rangen måtte flyttes for å gi rom til den nye storsatsingen til Aker-eide Lily Hospitality Group, måtte det gjøres store endringer også på banen.

Resultatet har blitt en flunkende ny toetasjes driving-range med kunstgressgreener rett foran klubbhuset, en av Nordens største treningsgreener, seks helt nye hull tegnet av den svenske banearkitekten Christian Lundin i samråd med banens opprinnelige arkitekt, Robert Trent Jones Jr. og en kraftig utbedring av dreneringssystemet – alt finansiert av hotellinvestorene uten at medlemmene har måttet betalt en eneste krone ekstra.

Etter planen skulle prosjektet være ferdig i løpet av 2020-sesongen. Så kom en verdensomspennende pandemi og stakk kjepper i hjulene.

– Alt har blitt kraftig forsinket på grunn av korona. Da det traff, kom plutselig ikke entreprenørene som bygde om banen, inn til Norge, og de ble forsinket på alle prosjekter. Dermed måtte vår headgreenkeeper Stefan Schön og hans team overta ferdigstillelsen av det som gjenstod, og da de også ble stoppet av korona, slet vi plutselig med å få tak i nok folk, forteller Andreas Thorp, golf manager hos Miklagard Golf.

Miklagard har virkelig blitt testet i evnen til å improvisere de siste månedene. I tillegg til å ha vært underbemannet med banearbeidere viste ansettelsesprosessen av ny daglig leder seg å bli mer omfattende enn først planlagt. Klubbens mangeårige leder Tore Waagø sa i utgangspunktet opp sin stilling i fjor høst, men endringer i planene gjør at han nå fortsetter i stillingen som fungerende daglig leder gjennom 2021- sesongen. Samtidig har Thorp sine oppgaver blitt vesentlig utvidet fra sportssjef til «golf manager», og når året er omme, er det ikke utenkelig at det kanskje er han som kommer til å overta etter Waagø.

På toppen av det hele førte de ekstreme nedbørsmengdene på høsten til ytterligere problemer, og resultatet ble intensivt dobbeltarbeid for banemannskapet som måtte jobbe med vedlikehold av banen parallelt med at de måtte fortsette jobben med å fullføre den nye banen.

Dermed bærer deler av anlegget fortsatt preg av å være «work-in-progress», og fortsatt gjenstår flere av de viktige detaljene som vil få anlegget til å se helt ferdig ut.

Men for hver dag som sommersola skinner over Miklagard, kommer de ett skritt nærmere målet.

– Ettersom alle 18 hullene på banen ikke åpnet før mot slutten av forrige sesong, merket vi ikke den enorme trafikken som andre klubber på Østlandet har opplevd. Men nå som vi begynner å nærme oss et produkt som er ferdig, har påtrykket vært helt utrolig.

En av dem som bidrar til å vedlikeholde banen, har allerede rukket å bli en lokal favoritt blant medlemmene: gledessprederen Ben Gromelle fra Fransk Karibia har reist og jobbet verden rundt sammen med kona, og flyttet til Norge i september da hun fikk en postdoktorstilling ved universitetet for å forske på organtransplantasjon. Nå håper de på å kunne slå seg til ro her.

Ben, som driver sitt eget ingeniørfirma, ble helt golffrelst for fire år siden, og har siden rukket å spille seg ned til imponerende 3 i handicap. Da han så Miklagard søke etter greenkeepere i fjor høst, fant han ut at det var den perfekte unnskyldningen til å kunne tilbringe enda litt mer tid på golfbanen. – Nå er jeg her på Miklagard fra 6 til 14 hver dag for å jobbe, og så kan jeg dra hjem etterpå og jobbe med min egentlige jobb, smiler Ben med sin sjarmerende franskengelske aksent.

I tillegg til å jobbe med banen har koronasituasjonen gjort at han også har fått mye tid til å jobbe med sin egen golf. Da forsøker han å benytte anledningen til å spre litt av filosofien sin til klubbens mange treningsivrige medlemmer:

– Mange golfere tar seg selv litt for seriøst. Man blir så fort opphengt i sin egen sving og sine egne slag at man etter hvert glemmer hvorfor man blir forelsket i golf i utgangspunktet. Jeg føler meg privilegert hver gang jeg kan kose meg her ute i vakker natur med gode venner og dele historier og le sammen. Det er DET golf handler om!


Navnet Lily Country Club er garantert å vekke oppsikt blant norske golfere. Intensjonen bak navnet er det motsatte av det amerikanske «country club»-begrepet.

INKLUDERENDE COUNTRY-CLUB. Mens flere av de nye områdene på banen fortsatt har litt arbeid som gjenstår, åpnet det nye hotellet 31. mai. Der har det allerede gått i ett kjør.

– Vi har hatt en fantastisk start. Etter så mange måneder inne har folk higet etter å kunne komme seg ut. Endelig kan folk dra ut og spise, drikke, dra på spa og kose seg, forteller Kenneth Jensen, kommersiell direktør for det nye hotellet. Med 507 hotellrom, restauranter både inne og ute, bibliotek, barer, spa og muligheter for store konferanser er hotellet Norges tredje største. Hotellet er en del av Nordic Hotels, som blant annet har hoteller som The Thief, Amerikalinjen, Norefjell Ski & Spa og Son Spa i sin portefølje.

I likhet med golfbanen måtte imidlertid også hotellet utsette åpningen flere ganger på grunn av pandemien, og den offisielle åpningen skulle egentlig være 15. oktober i fjor. I mellomtiden har hotellet blitt døpt om fra det opprinnelige «Miklagard Hotel» til «Lily Country Club» – et navn som garantert vil vekke oppsikt blant mange norske golfspillere.

«Country club» er et begrep som kan gir assosiasjoner til lukkede privatklubber i USA, kun forbeholdt de rikeste. Jensen understreker at intensjonen til Lily Country Club er det stikk motsatte.

– Konseptet vårt går ut på at vi skal være «din klubb på landet». I motsetning til ekskluderende snobbesteder er vi ikke for utvalgte medlemmer. Vi er åpne for alle, enten du vil komme for å bo her, eller bare vil komme innom for en drink, et måltid eller er et besøk i spaavdelingen. Vi skal være et sosialt samlingssted for alle til enhver tid.

– Tar dere en risiko ved å gå for det navnet?

– Vi har kanskje vært litt gærne, ettersom det er et begrep mange i den norske befolkningen ikke har et forhold til, men jeg vil ikke si vi tar en stor risiko. Dette er en måte for oss å definere hva begrepet skal bety her, og en måte å sette oss selv på kartet på. Vi ligger i landlige omgivelser, og denne typen hotell finnes ikke på denne siden av Oslo. Vi ønsker å sette Kløfta på kartet sammen med Miklagard, og det har vært herlig å se mottakelsen vi har fått fra gjestene, og at mange i lokalområdet allerede har tatt fasilitetene våres mye i bruk.

Andreas Thorp sier samarbeidet med hotellet åpner opp for noen unike samarbeidsmuligheter

– Allerede i de første par ukene etter at de har åpnet har golfbanen fått mange besøkende fra hotellgjester som er nysgjerrige på golf, bedrifter som har små arrangementer og konkurranser for å få et avbrekk fra møtevirksomheter. Og dette er bare begynnelsen!


Nye hull 17 er et av de mer utfordrende par 3-hullene landet vårt har å by på.

Andreas Thorp gleder seg stort til å vise frem nye Miklagard under NM.

Ben Gromelle kombinerer arbeidet med sitt eget ingeniørfirma med å hjelpe klubben vedlikehold av banen. Det har vært til stor hjelp i en koronatid der tilgang til utenlandsk arbeidskraft har vært nesten umulig.

GLEDER SEG TIL NM. Selv om det utvilsomt er det massive nye hotellbygget som er det største blikkfanget når du nå kommer opp fra parkeringsplassen og skuer ut over anlegget, er det fortsatt mesterskapsbanen som er kronjuvelen på Miklagard.

Fire av banens seks nye hull er på backnine, og de har ført til mer variasjon, bedre temposkifter og «pustepauser» i form av noen spennende og korte par 3-hull, og alt er tilrettelagt for en dramatisk avslutning på runden.

– På mange av hullene er det kort vei fra eagle og birdie til bogey og dobbelbogey. Det synes jeg er utrolig kult. Banen er kortere enn før, men også mer spennende, sier Andreas.

Selv om det er gjort store endringer på åpningshullet, er det hull 9 som er det første helt nye hullet på banen – og etter å ha spilt det selv har vi allerede konstatert at dette må være et av de kuleste par 3-hullene i Norge. Det utsøkte korthullet har utsikt mot hotellet i bakgrunnen, og med en skråstilt green på flere etasjer og en bekk som truer diagonalt langs høyrekanten er det kort vei fra suksess til katastrofe – selv om du bare står med et kort jern i hånden på utslaget. På nye hull 12 er det kommet nok et par 3-hull som har fått plass midt mellom gamle 12 og 13, to av de lengste hullene på banen. Du trenger ikke mer enn en wedge eller kort jern på utslaget, og hvis flaggplasseringen er i forkant, vil hellingen på green kanalisere ballen ned mot hullet. Men ikke vær grådig: slår du for kort, risikerer du at ballen ruller hele den lange bakken ned mot vannkanten.

Da Miklagard arrangerte de tre miniturneringene Garmin Miklagard Open i fjor høst, fikk Andreas mulighet til å eksperimentere med ulike baneoppsett. En av styrkene til Miklagard er de store variasjonsmulighetene både i valg av utslagssteder og flaggplasseringer på de massive greenene. Det gjør at spillerne møter helt nye utfordringer fra runde til runde, og at man fortsetter å ville komme tilbake for å spille igjen.

– Banen har blitt en morsommere test for spillere på alle nivåer, og det er enda mer risk-reward på avslutningen. De turneringene vi husker best, er der hvor det er mest drama på slutten, og det er akkurat det vi har lagt opp til her.

På nye hull 15 kan det bli potensielt store svingninger i scorene på det drivebare par 4- hullet som er pepret med fairwaybunkere. Deretter følger dramatiske hull 16 (som for øvrig ble kåret til Norges beste par 5-hull av Norsk Golf i 2016), hvor vann er i spill hele veien fra tee til green. Under NM bør spillerne utnytte birdiemuligheten her, for på det spektakulære nye hull 17 truer bogeyer og det som verre er, rett rundt hjørnet. Dette monsteret av et par 3-hull spilles ofte rett i motvind, og spillerne vil ha et langt jern, en hybrid eller til og med en fairwaywood inn mot green. Greenen er i tillegg omkranset av bunkere, og det fryktinngytende hullet gjør at ingen ledelse kan tas for gitt.

Etter det krevende 17. hullet kommer spaserturen tilbake til teestedet oppe på kollen på hull 18 som en knyttneve i mellomgulvet. Nye Miklagard rundes av med et massivt par 5-hull: Utslaget er delvis blindt, og for de aller fleste spillerne vil det kreve tre slag for å komme seg inn på green. Med de riktige vindforholdene og plassering av tee kan de lengstslående (eller mest desperate) imidlertid bli fristet til å gå for gull på andreslaget. Og også her er det da kort vei fra eagle til dobbelbogey. Tilskuerne på hotellbalkongen rett ved siden av har utvilsomt mye underholdning å se frem til.

– Vi gleder oss veldig til å vise frem den nye banen under NM. Det blir ekstra spesielt siden det skjer på klubbens 20 årsjubileum. Dette blir en fantastisk mulighet for klubben og hotellet til å vise seg fram for hele Golf- Norge, fastslår Andreas.

5. til 8. august. Det er bare å merke av datoene i kalenderen.


På hull 18 starter turen tilbake mot det nye hotellet.

Hull 16 er det eneste av de fire avslutningshullene som ikke er nytt. Det er bra, for det er et av Norges beste par 5-hull.

ads golfhandelen

ads golfhandelen

Golfglade tøffinger
REPORTASJE

Elisabeth Gundersen brukte bare et par forsøk før balltreffet satt som et skudd.

Golfglade tøffinger

Golden Child startet i det stille. Nå er veldedighetskonseptet til inntekt for Barnekreftforeningen i ferd med å få fotfeste i hele Golf-Norge.
TEKST OG FOTO: // Magnus Sveen

D et er noe med den lyden! Linnea (12) har nettopp truffet den lille hvite ballen helt perfekt. Mens hun ser ballen først stige, så dale ned mot bakken, gjør hun sitt beste for å gjenskape akkurat den lyden. Et slags «svisj», før hun finner en ny ball og legger den klar.

Hun er en av sju små krigere som har fått en røffere start på livet enn de aller fleste. Og som nå er i ferd med å oppdage golfsportens fortreffelighet gjennom Golden Child. Ronny Hermansen ønsket å gjøre noe for Barnekreftforeningen etter at hans egen nevø Patrick ble syk, og senere gikk bort så altfor ung. I Golden Child lever minnet om Patrick videre, i en bevegelse som sakte, men sikkert har etablert seg rundt omkring i hele landet.

Som på Bærum Golfklubb denne torsdagskvelden. Sju barn med hver sin opplevelse og erfaring med den fryktelige sykdommen har en overraskelse i vente.

På drivingrangen står sju splitter nye golfsett linet opp. Tilpasset størrelse og alder. På hver bag er en navnelapp.

Straks begynner Veien til golf-kurset. Om noen timer har pro Frederik De Sousa lært dem nok til at de kan begynne å spille på egenhånd. Hvis de vil. Og det virker det som om de gjør.


SENSKADER OG UTENFORSKAP. Golfens natur og vesen er grunnen til at «Onkel Ronny» ivrer sånn for å få de unge kreftoverleverne inn i sporten. For selv om man har overlevd kreftsykdom, er det ikke nødvendigvis noen selvfølge at man er helt frisk.

– Det jeg har lært gjennom disse årene er at de som overlever kreft dessverre gjerne må leve med senskader i en eller annen form, kanskje resten av livet. Det betyr at de kanskje ikke henger med i fotballen eller håndballen, man blir kanskje litt fortere sliten enn det sosiale nettverket ellers, og så faller de litt mellom noen stoler. De blir ikke ekskludert, men de blir heller ikke nødvendigvis inkludert.

For meg er golf en av de fineste arenaene man kan ha for inkludering. Ung, gammel, gutt eller jente, om du har fysiske utfordringer – her er det plass til alle.

Den lille gjengen som står foran oss, har ganske forskjellige forutsetninger for å treffe ballen. Men alle opplever mestring og idrettsglede i løpet av kvelden. En kveld som startet med at noen av dem hilste blygt på hverandre. Noen timer senere heier de på hverandre og gir hverandre imaginære high fives, på ekte smittevernsvennlig vis. Den yngste er rundt fem. Den eldste nesten 19. Alle er på samme lag og lytter flittig når instruktøren igjen tar ordet. Nå skal de lære seg å putte.


Splitter nye golfsett – det er ikke ofte man ser spillerne ta av plasten på køllene før de skal slå, men det måtte gjøres denne kvelden i Lommedalen.

«Onkel Ronny» følger fornøyd med når sju ivrige nybegynnere tar første steg på Veien til golf. – En perfekt idrett til formål som dette, sier Hermansen.

FRA HAUGER GOLFKLUBB TIL MIDT-TROMS. Det som startet som en kjendisturnering på Hauger Golfklubb, er i ferd med å bli en nasjonal dugnad. Og det er fritt fram for alle å henge seg på.

– Alle kan være med å bidra, det har rett og slett blitt en liten dugnad. I år har flere klubber blitt med som vennskapsklubber. Nå er vi på Bærum hvor det er turnering til helgen. Vi har hatt turnering på Kongsvinger, vi har vært på Bjaavann, Midt-Troms skal arrangere turnering senere i sommer.

Det er veldig uhøytidelig. Vi finner en dag, spiller en turnering og spytter inn litt i potten som går til Gold Child-organisasjonen som et veldedig bidrag. Og så får de mulighet til å være med å konkurrere om en invitasjon til Golden Child Invitational, der de får mulighet til å spille med John Carew, Atle Pettersen og alle de andre kjendisene som stiller opp.

At Ronny Hermansen er en dedikert, initiativrik mann med et stort hjerte, er det liten tvil om. Men helst vil han takke de som hjelper til med å få dette til. Klubbene som stiller fasiliteter til disposisjon for trening og turneringer, utstyrsleverandør Callaway som har vært med hele veien – og på Bærum Golfklubb venter medlemskap på korthullsbanen når kveldens kurs er omme.

– Jeg er bare en vanlig fyr som prøver å få til noe fint. Og det hadde ikke gått uten alle hjelperne i Golf-Norge. Alle de som er blitt mine venner rundt omkring i klubbene. Jeg er veldig fornøyd. Det er de sju små på Bærum Golfklubb også. Takket være idéen til Ronny Hermansen og dugnadsånden i vårt langstrakte golfland.

ads abacus
ads jucad
Jentene ruler!
REPORTASJE


Jentene ruler!

På selveste Women’s Golf Day rullet golfforbundet ut sin nye storsatsing, Golfjentene. Målet er å bli like mange som gutta. Og denne gangen skal jobben gjøres skikkelig.
TEKST: Tom Erik Andersen // FOTO: Stine Østhagen / Sam Design AS

I over ti år har Golf-Norge hatt et mål om å rekruttere flere jenter. Men mange har falt fra, og kvinneandelen er blitt mindre. Ved siste opptelling utgjorde jentene cirka 25 % av medlemsmassen i norske golfklubber.

Det er ikke en særnorsk utfordring. Og derfor har Norges Golfforbund også fått støtte av R&A til prosjektet.


PÅ TVERS AV KLUBBENE.
– Golfjentene er et arrangementsbasert breddeprogram for jenter opp til 19 år. Med fellestiltak på tvers av klubbene kan jenter trene og ha det gøy sammen, med golf og andre aktiviteter. Alt skal skje på jentenes egne premisser, sier Benedikte Brynestad Grøtvedt.

Som jenteansvarlig i NGF er hun én av flere ressurser som nå er koblet på i en helthetlig satsing på barn og unge.

– Vi ønsker å løfte juniorgolfen på riktig måte. Vi skal se hele mennesket, og skape en robust neste generasjon, forklarer Fredrik Due, avdelingsleder for bredde og utvikling.

For Golfjentene er bare starten på noe større. Men rekkefølgen på lanseringene er ikke tilfeldig. – Jentene kommer først fordi de trenger det mest, fastslår Due.

– Og denne gangen skal vi gjøre det skikkelig. Vi har nå fått på plass et helt team av folk som brenner for dette. Og vi skal gjøre alt vi kan for å hjelpe klubbene. For det er ute i miljøene at utviklingen må skje.


ENORMT POTENSIAL. Siden nyttår har «Team barn og unge» jobbet aktivt for å samle de gode kreftene i Golf-Norge. Mange jenter er isolert på hver sin kant. Grunnidéen med Golfjentene er at vennskap og kjennskap på tvers av klubbene vil bidra positivt til både rekrutteringen og ivaretakelsen.

– Jo, vi har en del jenter som spiller golf, men miljøene er sårbare og potensialet er så enormt mye større, sier Benedikte Brynestad Grøtvedt.

– Mange steder blir jentene stående helt alene. Derfor lager vi nå en arena der flere jenter skal få sjansen til å prøve golf. Det er en arena som ikke handler om konkurranse. Det får de i sine egne klubber, på Narvesen Tour eller Srixon Tour. Golfjentene skal være et fristed hvor de kan trene og leke med andre jenter, og bli kjent på tvers.

Responsen ute i klubbene har vært svært positiv. I flere regioner er samarbeid for lengst i gang. Nye regioner og klubber rekrutteres løpende. Plakater, kommunikasjonsmateriell og treningsutstyr er en del av avtalen.

Når pandemien etter hvert tillater det, vil arrangementene bli stadig hyppigere. En felles nettside på golfjentene.no skal styrke båndene og fellesskapsfølelsen.


Over hele landet er det nå etablert samarbeid på tvers av klubber for å beholde og forsterke jentemiljøene. Og aktivitetene er i gang.

Lek og moro står i fokus med Golfjentene. Her handler det ikke om konkurranse, men vennskap og egen mestring.

ALLE MÅ BIDRA. – Jenterekruttering har stått på planen i mange år, men ingenting skjer av seg selv. Alle må bidra. Vi håper å inspirere mange i dette løftet, poengterer Fredrik Due.

– For dette er ikke en oppgave for NGF alene. Vi kommer ingen vei med arrangementer og kommunikasjonsmateriell hvis jentesatsingen ikke forankres ute i klubbene. Derfor teller han antall ildsjeler som brenner for prosjektet.

– Vi trenger flere hender, betalte og ubetalte, som vil være med å løfte fram jentene. Det er det viktigste nå i starten, forsikrer han.

– I bestillingen fra Golf-Norge står det at andelen jenter skal øke. For ett år siden så det ut som en relativ grei oppgave. Men i løpet av 2020 har det strømmet mange unge til golfen, og spesielt gutter. Så på kort sikt handler det om å få med flere jenter, så får heller andelen vokse etter hvert.


EN KULTURENDRING. Bare tiden vil vise om Golf-Norge kan lykkes med jentene denne gangen. Utfordringene er de samme her som i resten av verden. Men kanskje er rammevilkårene for endring bedre.

Den norske idrettsmodellen er unik. Likestillingen har kommet lenger. Og golfsporten er mer folkelig.

– I framtiden håper vi på like mange jenter som gutter i golfen. Det er det vi jobber for. Men kulturer er som tankskip, de tar tid å snu. Fortsatt henger det nok igjen noen gamle fordommer der ute, men fordommer er til for å knuses, fastslår Fredrik Due.

I første omgang er Golf-Norge glade for hver eneste jente som melder seg inn i en golfklubb. De gamle holdningene vil vi helst ikke snakke om.

– De er en del av fortiden, sier Benedikte Brynestad Grøtvedt.

– Nå må vi gjøre det beste vi kan for å lage en fin plass for jentene. Og så får vi håpe at andelen jevner seg ut etter hvert slik at jenter og gutter kan marsjere sammen inn i framtiden, også i golfen.


ads jucad-1
ads justar
HULL 19
hull 19
FOTO: // GettyImages, Benjamin A. Ward

Endelig var The Masters tilbake på Augusta National i all sin skjønne vår-prakt. Banen fremstod – som vanlig – helt prikkfri. I motsetning til Augusta National er derimot ikke bildet til høyre fullt så feilfritt. Ser du hvilke fem ting på bildet som ikke stemmer?

Send ditt forslag til: redaksjon@norskgolf.no

Vinneren premieres med et dusin Z Star XV-baller fra Srixon. Vinneren i forrige utgave ble Fredrik Øverby. Vi gratulerer!

UP & DOWN Kristiansanderen som er medlem på Stavanger GK, har dominert innledningsvis i årets Garmin Norgescup-sesong. Han har startet året med tre seiere på rad, og alle har vært med utklassingssifre!
UP& DOWN
1. Mats Ege
Kristiansanderen som er medlem på Stavanger GK, har dominert innledningsvis i årets Garmin Norgescup-sesong. Han har startet året med tre seiere på rad, og alle har vært med utklassingssifre!
2. Kristian Krogh Johannessen
Krogh ser definitivt klar ut til å ta steget opp på europatouren igjen. Har overbevist innledningsvis i årets Challenge Tour-sesong, og i skrivende stund har han til og med passert PGA Tourspiller Kristoffer Ventura på OLrankingen. Kort tid eter at dette bladet gikk i trykken, vet vi om Krogh kommer med til OL eller ikke.
3. Yuka Saso
Filippineren var for mange et ukjent navn før hun deltok i årets U.S. Women’s Open i San Francisco. Hun endte opp med å vinne turneringen, og 19-åringen tangerte dermed Inbee Park sin rekord som tidenes yngste vinner av turneringen.
1. Brooks Koepka
Det har vært PGA-tourens dårligst bevarte hemmelighet at Brooks Koepka ikke tåler trynet på Bryson DeChambeau. Til nå har kjeklingen mellom de to stort sett vært vennligsinnet, men da Koepka nylig begynte å spandere øl på tilskuere for å komme med tilrop til DeChambeau under en turnering, begynte det å minne mer om mobbing enn vennligsinnet erting.
2. Tiger Woods
Det ser ikke ut til at vi får se Tiger Woods på golfbanen igjen med det første. I et ferskt intervju med Golf Digest sier han at smertene han har opplevd etter den nesten fatale bilulykken, er de verste han har opplevd. På spørsmål fra Golf Digest om når han kommer tilbake til golfbanen igjen, svarte han at målet nå er å gå igjen på egen hånd.
3. Lexi Thompson
Thompson er en av de største stjernene i amerikansk golf og har vunnet elleve ganger på LPGAtouren. Seieren i Kraft Nabisco Championship i 2014 forblir imidlertid fortsatt hennes eneste majorseier. I U.S. Women’s Open ble det totalkollaps i innspurten, der hun tapte turneringen etter å ha ledet med fem slag med åtte hull igjen å spille. Ouch!

Måneden i
sosiale medier

  • «Waggle dat shit, smack dat shit!». I april hadde fenomenet Manolo Vega et hundretalls følgere på Instagram. Nå nærmer han seg en halv million. Sjekk ham ut på @manoloteachesgolf!
  • Den norske rubiks-kube-kunstneren @Cubearting på Instagram har portrettert Viktor Hovland ved hjelp av 1600 rubiks-kuber. Helt sinnssykt!
  • Her var det nok mye undertrykt sinne som endelig fikk utløp. En Guinness-rekord det står respekt av! (@pgamemes)
  • Noen ble hakket mer begeistret over Phil Mickelsons PGA Championship-triumf enn andre. (Foto: Nolan Woller/Twitter)
  • Det beste med den offentlige feiden mellom Brooks Koepka og Bryson DeChambeau er alle memene som har oppstått. Her er vår definitive favoritt <3
  • Jon Rahm ledet The Memorial med hele seks slag før han ble tatt til side på vei av den 18. green etter den tredje runden med beskjeden om at han måtte trekke seg på grunn av en positiv koronatest. Den svir!
QUIZ

QUIZ //

FOTO: Getty Images

Hvor godt har
du fulgt med?

  1. Hva heter vinneren av sommerens U.S. Women’s Open?
  2. Hvilket land kommer hun fra?
  3. Phil Mickelson vant nylig PGA Championship. Hvor mange majorseirer har han nå?
  4. Husker du hvilke to spillere som kom på andreplass i turneringen?
  5. Hva heter banen turneringen ble spilt på?
  6. På hvilken bane spilles årets norgesmesterskap?
  7. I hvilken klubb var Kristoffer Ventura medlem størsteparten av tiden han vokste opp i Norge?
  8. Hvor spilles The Open Championship i sommer?
  9. Hva er spesielt med neste års utgave av The Open på St. Andrews?
  10. Hva heter banen som er vertskap for OL?
  1. Hvilke to spillere ble norgesmestere i golf i fjor?
  2. Hvilke tre baner i Norge er designet av arkitekten Robert Trent Jones Jr.?
  3. Hvor mange herrepillere har vunnet «the grand slam»: alle de fire majorene?
  4. Og kan du navnet på dem?
  5. Hvem har flest PGA Tour-seirer av Sam Snead og Tiger Woods?
  6. Hva er den beste plasseringen Viktor Hovland har oppnådd på verdensrankingen?
  7. Hva er den beste plasseringen Viktor Hovland har oppnådd på verdensrankingen?
  8. PGA Tour, LPGA Tour, European Tour og Ladies European Tour er de øverste tourene for damer og herrer i USA og Europa. Men hva heter tourene på nivå 2 til de respektive tourene?
SVAR
  1. Yuka Saso
  2. Filippinene
  3. Seks
  4. Brooks Koepka og Louis Oostuizen
  5. Ocean Course på Kiawah Island
  6. Miklagard GK
  7. Moss & Rygge GK
  8. Royal St. George’s
  9. Det blir den 150. utgavenav The Open
  10. Kasumigaseki Country Club
  11. Celine Borge og Kristian Krogh Johannessen
  12. Miklagard, Holtsmark og Bjaavann
  13. Fem
  14. Gene Sarazen, Ben Hogan, Gary Player, Jack Nicklaus og Tiger Woods
  15. De har like mange med 82 hver
  16. 11
  17. FedEx Cup
  18. Korn Ferry Tour, Symetra Tour, Challenge Tour og LET Access Series.
ads garmin
ads cobra