Hjem

PROFFENS FOTOTIPS – DEL 2

ÅRETS NYE PUTTERE

SLIK BLIR RUNDEN MORSOMMERE

INNHOLD
INNHOLD

11

REDAKTØREN HAR ORDET

Vi bestemte oss raskt for at utgave tre kun produseres digitalt, forklarer Magnus Sveen.


15

ETIKETTENS SEIER

Skribent Arne Hole kåserer om golfetikette og dagen da tredje verdenskrig ble avlyst.

17


13

INNSPILL

April viser en økning på over 2000 medlemmer fra fjoråret, opplyser Egil Hatling.


19

SKARPNORD TOK JOBBEN

I fjor herjet hun på touren. Denne våren ble Marianne Skarpnord greenkeeper for å tjene til livets opphold.


47

SLÅ DEG UT AV TRØBBEL

Du har hatt nok problemer denne våren. Så enkelt kan du spille deg ut av dem på banen.


58

ÅRETS PUTTERE

Vi gir deg årets putternyheter!


77

PROFFENS FOTOTIPS– DEL 2

På jakt etter det perfekte golfbildet? Her er den andre delen av Benjamins fotoskole.


79

MORSOMME SPILLEFORMER

Én, to, tre eller fire spillere? Det er mange gøyale måter å spille seg rundt en golfbane på.


83

TEST DEG SELV!

Klar for en ny runde med spørsmål og svar? Test kunnskapene dine med vår golfquiz.

25

ISSN: 0809-1439
Nr.3 2020 – 65. årgang
Digital utgave
6 utgivelser pr. år

Ullevaal Stadion
0840 Oslo
www.norskgolf.no

ANSVARLIG REDAKTØR
OG DAGLIG LEDER

Magnus Sveen
magnus@norskgolf.no
Mobil: 410 20 789

JOURNALIST

Tom Erik Andersen
tomerik@norskgolf.no
Mobil: 905 19 658

Christian Døvle
christian@norskgolf.no
Mobil: 940 57 641

GRAFISK DESIGN

Anne Hoftun Knudsen
anne@norskgolf.no

ANNONSER

Everysport Media Group
michael.kowalski@esmg.se
Mobil: +46 72 - 388 68 54

SPØRSMÅL VDR. ABONNEMENT

anne@norskgolf.no

NESTE UTGAVE

Juli 2020


FORSIDEBILDE

Benjamin A. Ward

MEDARBEIDERE

Martin Dahl
Arne Hole
Jonas Lilja-Tverdal
Benjamin A. Ward
Ellen Aabech

NORSK GOLF ER MEDLEM AV

Norsk Golf er et uavhengig magasin. Det er ikke tillatt å kopiere fra magasinet uten avtale. Norsk Golf arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettferdig omtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonsledelsen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norges Presseforbund og som behandler klager mot pressen i presse-etiske spørsmål. Adresse: Rådhusgt. 17, Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo, tlf. 2240 5040, e-post: pfu@np-nr.no.

Innspill
Leder

Norsk Golf – til en e-postkasse nær deg...

Heller ikke Norsk Golf forble uberørt av koronaens herjinger. For første gang i magasinets historie kommer magasinet kun ut i digital utgave.


D et tok ikke lang tid fra landet stengte ned 12. mars før mobilen min ringte stadig oftere – og med kjipe budskap for en golfredaktør. For det ble tidlig klart at enkelte annonsører og samarbeidspartnere måtte trekke i nødbremsen. Når fremtiden er uviss, luftrommene er tomme for fly og all golfaktivitet verden over legges ned, forsvinner mye av grunnlaget for vår daglige drift. Både når det gjelder hva slags innhold vi skal lage, og hvilke inntekter vi skal leve av.

I tillegg var Norges Golfforbund raskt ute med tiltak som gjorde at klubbene fikk utsatt innbetaling av kontingent til NGF. 80 kroner per husstand av disse går til å finansiere Norsk Golf, og det sa seg selv at når disse pengene forsvinner og uvissheten rundt når alt dette ville være over var total, måtte vi være føre var og ta noen grep.

Derfor bestemte vi oss raskt for at utgave tre kun produseres digitalt, ikke på papir. Litt trist er det. For det er noe eget med å kjenne papiret mellom fingrene og se bilder og tekst på trykk. Å ha bladet liggende på stuebordet, på soverommet eller hvor det nå er, slik at det kan plukkes opp når det passer.

Bare så det er sagt: Hver utgave av Norsk Golf produseres digitalt. Sånn sett er dette en fin mulighet for alle våre lesere å oppdage det vi mener er et veldig bra alternativ til det fysiske magasinet som trykkes på papir. Vi ønsker at så mange som mulig skal få muligheten til å lese bladet også på mobil, nettbrett og desktop. Her vil annonsene være interaktive, vi har mulighet til å legge inn videoer og andre ting papirutgaven ikke tillater.

Vi har gått til verket og produsert dette nummeret akkurat slik vi ville ha gjort om det skulle trykkes. Jeg håper virkelig så mange som mulig tar seg tid til å lese denne utgaven. For her finnes fantastiske tips til golfferien din i Norge, her finnes en gripende historie om hvordan en av våre egne plutselig endte opp med å kjempe for livet etter møtet med viruset.

Og her finnes historier som vil få deg til å trekke på smilebåndet.

Jeg håper du setter pris på denne utgaven av Norsk Golf – i sin nye drakt.

Og så håper jeg du fortsetter å laste ned og lese den digitale utgaven i fremtiden, også når vi er tilbake på trykket papir i slutten av juni.


Jeg ønsker dere en fin golfvår og -sommer. Ta vare på hverandre, spill golf, følg reglene og vask henda.

Magnus Sveen

Redaktør// Norsk Golf

Hvor er dette?

Denne skogsbanen i Innlandet ligger vakkert til nær Glomma på flat furumo og sandgrunn, noe som gjør at banen tåler mer regn enn de fleste golfanlegg. De første ni hullene på arkitekt Juul Søgaard sin bane stod ferdig i 1992, mens de siste ni hullene ble fullført fire år senere. Bildet er tatt fra banens avslutningshull. Hvor er vi?

Send ditt forslag på e-post til redaksjon@norskgolf.no. Merk mailen med «Hvor er dette» i emnefeltet. Husk og skriv din adresse også i e-posten. Vinneren får et dusin Z Star Pure White-baller fra Srixon med Norsk Golf-logo. Riktig svar i forrige utgave var Vestfold GK. Vinneren var Severin Skaugen. Vi gratulerer!

Foto: Christian Døvle
INNSPILL
INNSPILL

Golfsesongen
er i gang for fullt!

Vi er nå godt i gang med spill på veldig mange av Norges golfbaner, selv om det meldes om 212 cm (!) snø på hull 5 i Tromsø!


K lubbene har i nært samarbeid med NGF virkelig gjort en kjempejobb for å tilpasse banene, drivingrangene, klubbhus og proshoper slik at veldig mange melder om full aktivitet og ivrige golfere som allerede har spilt mange runder til tross for at koronaspøkelset har rammet oss alle i større eller mindre grad. Tusen takk til alle som har bidratt så langt, men husk at vi fortsatt må overholde smittevernsreglene i tiden som kommer.

Vi har opplevd en veldig gledelig tilstrømming av nye medlemmer til våre klubber. Sammenlignbare tall fra april 2019 til april 2020 viser en økning på over 2000 medlemmer – dette er superbra med tanke på at rekruttering er en av de viktigste prioriteringene for NGF. La oss alle ta godt vare på nye og gamle medlemmer slik at vi alle får stor glede av golfsporten i årene som kommer.

Toppidretten har virkelig fått seg en trøkk. Koronaviruset har satt en stopper for alle profesjonelle turneringer over hele verden. Våre toppspillere med Marianne, Tonje, Kristoffer og Viktor – som alle var OL-uttatte – har sammen med alle våre profesjonelle spillere fått en helt annerledes start på 2020 enn planlagt. Vi jobber i disse dager for å finne turneringsformater og muligheter i Norge – slik at også våre beste spillere kan få konkurrert, selv om det ikke blir helt det samme som å spille turneringer på PGA Touren eller de andre tourene i Europa.

Treningsforholdene i Norge er strålende over store deler av landet. Både proffene og alle andre golfspillere har nå kjempemuligheter til å få spilt og utvikle spillet sitt til nye høyder. Det nye handicap-systemet fungerer meget bra – så her er det bare å spille så mye som mulig og registrere så mange runder som mulig. Det aller viktigste er likevel å ha det hyggelig og trygt på banen!


Nyt våren – og kos dere på golfbanen!

Egil Hatling

President // NGF

MITT GOLFMINNE // ARNE HOLE
MITT GOLFMINNE // ARNE HOLE


Det tysk-norske golfslaget


Etikette har en sentral plass i golfen. Hvem som utviste minst etikette i nedenstående tilfelle, kan diskuteres, men det kan nok hende at nordmannen ville tapt mot tyskerne. Ikke ulikt mange situasjoner mellom 1940 og 1945.
TEKST: Arne Hole // ILLUSTRASJON: Inge Grødum

S vein Lund er en ihuga golfer. Han er i tillegg en nokså godmodig fyr, men han har også en lettantennelig lunte. Og når det smeller, så kan det høres – om enn ikke helt fra Asker til Tyskland.

Svein og kameraten hadde gledet seg til å spille lekre Sotogrande i Spania. Høflig starter kledd i blazer gjorde ikke forventningene mindre da ballene ble dundret ut fra første tee.

De to norske gutta gikk uten selskap, og det varte derfor ikke lenge før de tok igjen to tyske ektepar som gikk foran. Etiketten var absolutt som den skulle være da tyskerne spurte om nordmennene ville gå gjennom?

Det ville de selvfølgelig, og de fortet seg som best de kunne. Da Svein sto bøyd over ballen og skulle putte, kommanderer den ene tyske damen plutselig HURRY UP! Det var selvfølgelig svært upassende, for det er ingen som drar ut tiden med vilje idet man er i ferd med å gå gjennom. Men hun hadde neppe trodd at kommentaren skulle bli innledningen til tredje verdenskrig.

– Verdamte Deutchen, Nazi, Schwein, Dummkopf, helvete!

Den godmodige Svein ble med ett forvandlet til en ildsprutende vulkan som dro de fire tyskerne gjennom to verdenskriger, tapet av kolonier, landavståelser, tilbaketrekningen fra Finland, Hitlers selvmord og et par dårlige bratwurst han hadde kjøpt på tilbud en gang.

Sveins makker ble litt pinlig berørt og var glad da utslagene på neste tee havnet på fairway, slik at de kunne legge tyskerne bak seg for godt. Men det skulle bli mer kontakt...

Det har seg slik at Svein kan være nokså distré. Eller rettere sagt: ikke kan være, men er. Hadde alle køllene han har glemt igjen ved greener rundt omkring i verden blitt samlet i én proshop, ville den blitt ganske velutrustet. Noen bilnøkler kunne også vært lagt ut for salg.

Etter å ha gått to hull videre høres plutselig et "hallo" bak de norske gutta. Der kom den ene tyske dama gående, viftende med en kølle. Om den tilhørte en av oss? Jo da, Svein selvfølgelig!

Kameraten funderte i lang tid på hvorfor hun – etter tidenes utskjelling siden krigens slutt – var så grei å ta med seg en kølle hun antok tilhørte oss? Ville hun gjerne se en kanossagang? Eller hadde hun innsett at hennes HURRY UP var starten på hele krigsutbruddet?

Svein gikk duknakket tilbake mot henne, tok imot kølla og mumlet noe langt mer uforståelig enn den krystallklare historiefortellingen tidligere på runden.

Etiketten gikk seirende ut av dagen. Tredje verdenskrig ble avlyst.

Du’a? Har du hatt en golfopplevelse du har lyst til å fortelle om i Norsk Golf? Noe som gikk riktig galt eller riktig bra? En hendelse du aldri glemmer? Får du historien din kåret til årets beste, vanker det en driver i premie! Ta kontakt med Arne Hole på 90 89 22 17 eller send mail til redaksjon@norskgolf.no
LIVET
LIVET
Flaggermus-
effekten
Kinesisk smittesporing har avslørt at 27 av de 41 første som ble smittet av koronaviruset, hadde vært innom våtmarkedet i Wuhan. Disse våtmarkedene hvor ville dyr blir slaktet og solgt som mat eller medisin, lovlig eller ulovlig, er kanskje den mest effektive måten å spre smitte fra art til art på.

Teorien flest tror på, er at sykdommen kan ha kommet fra en flaggermus og spredd seg videre til mennesker gjennom et annet dyr på markedet.

Ringvirkningene skulle få konsekvenser for en hel verden. Også for vår egen golffamilie.
TEKST: // Tom Erik Andersen og Magnus Sveen
DEN SVARTE LØYPA
LIVET
FLAGGERMUSEFFEKTEN: DEN SVARTE LØYPA
Kommunikasjonssjef i NGF, Tom Rosenvinge, skulle på skiferie i fire dager. Det ble den lengste og bratteste bakken han noen gang har stått i.
TEKST: Tom Erik Andersen // FOTO: Benjamin A. Ward

P å badegulvet i en kjellerleilighet på Mogreina ligger en mann alene. Han klamrer seg til doskålen og kaster opp igjen.

I sju dager har han vært i isolasjon. De siste dagene er han gradvis blitt sykere. Alt flyter sammen nå. Natt og dag, tid og rom, søvn og våken tilstand. De siste timene har han mistet førlighet i kroppen. Han er nummen i fingrene, det prikker i huden.

Han hører telefonen som ringer, og kona i den andre enden. Han ser døra som åpner seg sakte. Mennesker med masker, hetter og gule drakter flyter som astronauter gjennom rommet. Ei båre trekkes ut. Bildører sklir igjen.

Det siste han skal huske på ni døgn er sjåførens knappe beskjed til de andre.

«Vi kjører med blålys!»


11 DAGER TIDLIGERE. Sola er på vei opp over Gardermoen. De første flyene er i lufta. I avgangshallen sitter Tom Rosenvinge og tre kamerater i godt humør. Den årlige gutteturen til Alpene er blitt en tradisjon, et høydepunkt i vennegjengen. Et friminutt fra jobb og familie, som de ellers er så glade i.

– Normalt er vi opp mot ti som er med på disse turene, forteller Tom nå i ettertid.

– Men av ulike grunner kunne ikke alle være med denne gangen. Helt opp til det siste var vi seks påmeldte, men to av gutta meldte forfall rett før avreise. Det var kanskje lurt.

Flyet lander i München noen timer senere, og derfra kjører de over grensa til Østerrike. Kompisgjengen sjekker inn på hotellet. Dagen etter er de på vei opp de snødekte fjellsidene i Ischgl. Når skiheisen stopper på toppen, tar de bilder, nyter utsikten og trekker inn den friske alpelufta. Pudder og preparerte løyper så langt øyet kan se. Rent og vakkert.

– Det ble Ischgl i år. Vi hadde hørt mye fint om stedet. Når du kommer opp på toppen, har du Sveits på den ene sida og Østerrike på den andre. Været var ikke topp, men vi sto på ski, opp og ned hele dagen. Etterpå dro vi en kort tur innom afterski.

På den nærmeste puben, Kitzloch, er det som ventet stinn brakke. Ut av høyttalerne strømmer «En pinne for landet» og andre skandinaviske partylåter. Det skåles og skråles. På strake armer bæres shots-brettene ut i lokalet. Bartenderne må fløyte seg vei gjennom folkemengden. Mest stemning er det rundt ølpongen hvor gjester putter bordtennisballer i munnen og blåser dem ut igjen for å treffe glassene.

– Vi var ikke lenge, sier Tom.

– Vi var egentlig ganske slitne. Gikk opp i andre etasje, fant en stille og rolig krok og delte ei flaske vin. Så gikk vi hjem og la oss. Det samme gjorde vi dagen etter. Da var vi der enda kortere.


En selfie på toppen av skiheisen i Ischgl: Tom har Østerrike den ene veien og Sveits den andre, uvitende om den usynlige fienden som skal angripe han og mange andre i området.

Da jeg skrudde på telefonen, plinget det inn en humørfylt melding fra en kollega i golfforbundet. «Da blir det vel hjemmekontor på deg til uka?» sto det. Han hadde videresendt et nyhetsvarsel fra NRK.

SMITTESTARTEN. – Det var vel i januar at jeg hørte om korona for første gang, sier overlege Robert Bentehaugen (45).

– Jeg satt hjemme og så de fæle tv-bildene fra Kina, men tenkte vel som de fleste andre da. At vi har sett sånne bilder før, at dette kommer ikke til oss.

Det er vinter i Norge, og alt er ved det normale. Bortsett fra at vinteren er grønn i år. Når Dagsrevyen setter over til sporten, rapporteres det om åpne golfbaner og skiløpere på barmark.

Robert Bentehaugen har nettopp mottatt programmet for det planlagte fagseminaret på Klækken.

«Opiod epidemi – også i Norge?» heter et av foredragene. Et annet tar for seg basalt smittevern/håndhygiene i en hektisk hverdag. Robert skal snakke om hjertesvikt og hypoksi, hva som skjer når mennesker får for lite oksygen.

På dette tidspunktet er bare de største fagnerdene i landet interesserte i epidemi og smitte, så i programmet fristes det også med lunsjbuffet, vorspiel i baren og «en festmiddag du sent vil glemme». Og helt nederst på arket: «Vi tar forbehold om endringer i programmet.»


GOD TUR TIL ISCHGL. – Korona dukket opp i nyhetsbildet like før avreise, forteller Heidi Rosenvinge, kona til Tom.

– Viruset hadde da spredd seg til Nord-Italia, men vi var begge enige om at Østerrike var langt unna, og at dette var trygt. Det var ingenting som tydet på smittefare.

Heidi og Tommen traff hverandre første gang i Trysil i 2008. Av alle ting, på afterski. To år senere kom datteren Tilde. De giftet seg i 2014. Tom flyttet inn i det gule huset som Heidis foreldre hadde bygd på Mogreina. Stort hus, stor hage. Rommelig nok for hele storfamilien når også Mille Marie (15) og Thea Emilie (18) bor hos mamma.

Selv driver hun eget firma og tar vakter som sykepleier. Tom er kommunikasjonssjef i Norges Golfforbund på Ullevaal.

Nå ringer han fra Ischgl og sier han er sliten.

– Det var lørdag. Han fortalte at han ikke var helt i form, men jeg tenkte mest: «Du, med din kontorkropp. Du har vært to hele dager i bakken, tre dager på tur med gutta. Du trenger nok bare litt hvile.»



Etter fire dager på skiferie, sju dager i kjelleren, ni dager i respirator og 14 dager i isolasjon, er Tom endelig hjemme hos datteren Tilde igjen.

Jeg tror vi alle synes det er deilig å være tilbake i en slags hverdag nå. Jeg skulle bare fire dager på skiferie til Østerrike, og hadde maks uflaks. Den byen, den puben, akkurat da.

HJEMREISEN. Dagen etter er Tom på vei hjem. Hodet og kroppen verker idet flyet nærmer seg Paris for mellomlanding.

– Da jeg skrudde på telefonen, plinget det inn en humørfylt melding fra en kollega i golfforbundet. «Da blir det vel hjemmekontor på deg til uka?» sto det. Han hadde videresendt et nyhetsvarsel fra NRK.

Tom har tatt vare på skjermdumpen.

8. mars 2020 kl 19:18: To nye personer har fått konstatert koronasmitte i Kristiansand søndag kveld. De er en del av et reisefølge som nylig kom hjem fra skiferie i Ischgl i Østerrike. De rundt 20 andre i følget er satt i karantene, opplyser kommunelege Dagfinn Haarr.

– Der og da skjønte jeg at det bar rett hjem i karantene. Og jeg skjønte vel også at jeg med stor sannsynlighet var smittet av viruset, sier Tom.

Han ringer Heidi etter landing på Gardermoen. Klokka har passert 23:00.

«Er du syk?» spør Heidi.

«Jeg er nok det», harker Tom.

Det er fortsatt fire dager til statsminister Erna Solberg skal kalle inn til pressekonferanse i Marmorsalen og innføre de strengeste tiltakene som det norske folk har opplevd i fredstid. Ingen kontroller eller mottak er etablert på landets største lufthavn. Når Tom spør seg rundt på Gardermoen, er det ingen som kan svare.

Heidi kaster seg på telefonen.

– Jeg forsøkte å ringe legevakta, men de var opptatt. Så jeg svingte innom på veien til flyplassen for å høre hva vi skulle gjøre. På legevakta søkte de rundt for meg, men de hadde ingen plan og fant ingen plan, forklarer Heidi.

Hun ringer tilbake til ektemannen som fortsatt venter på flyplassen.

«Hør her, vennen. Vi kan ikke ta noen sjanser. Vi må gå ut fra at du er smittet med korona. Så nå parkerer jeg bilen på flyplassen og tar taxi hjem. Så kjører du bilen hjem i garasjen, og går rett ned i kjelleren og blir der. Du kan ikke møte noen av oss.»


GUFFEN SITUASJON. – Når forsto jeg hva som var i vente?

Overlege Robert Bentehaugen trenger ikke å tenke seg om særlig lenge.

– Det forsto jeg da Italia ble så hardt rammet. Da skjønte jeg at viruset også ville komme til oss, et virus som bare dager i forveien hadde vært så langt unna.

På Ahus starter forberedelsene. Intensivavdelingen samles til møte. Hvordan vil dette bli? Hva vil vi trenge? Hvor mange kan vi ta imot samtidig?

– Det skumle scenarioet er at det kommer inn flere og flere pasienter uten at vi får avsluttet de første. Vi er vant til å håndtere mennesker som ikke kan puste, men jeg fryktet italienske tilstander, at det kom så mange at vi ikke rakk å behandle alle. Vi visste ikke hva som var i vente, og det var en guffen følelse.

Etter mange år på sykehuset i Drammen har Bentehaugen nettopp begynt i ny jobb på Norges største akuttsykehus. Han kastes rett ut i landets største krise etter krigen.

– Alle skjønte ikke alvoret. Da jeg kjørte hjem fra sykehuset i starten og så alle bilene, alle menneskene som fortsatt fylte parkeringsplassen på Ikea, ble jeg redd. Vi bare ventet på den første innleggelsen.


ISOLASJONEN. Nede i kjellerleiligheten på Mogreina er det foreløpig god stemning.

– Jeg hadde det bra de første dagene, og selv om jeg fikk påvist korona, tenkte jeg ikke så mye over det. Som frisk 50-åring var jeg ikke en del av risikogruppa, og jeg så for meg at sykdomsperioden og karantenetiden først og fremst ville bli kjedelig, sier Tom Rosenvinge.

Heidi lager mat og setter den utenfor trappenedgangen. Tilde vinker til pappa gjennom vinduet i gangdøra. De ringes på Facetime og fleiper om å kjøpe inn maling, så pappa kan pusse opp kjellerleiligheten mens han er der.

Men gradvis blir han dårligere.

– Jeg forsto etter hvert at han kom til å bli alvorlig syk. Feberen var høy. Jeg ringte ofte ned for å sjekke hvordan det sto til, men han sov stadig mer, forteller Heidi.

På den sjette dagen må hun ringe ambulansen. Tom blir kjørt til sykehuset, men deretter hjem igjen. Prøvene tilsa at det ikke var behov for innleggelse. Han er tilbake i kjelleren. Lørdag er formen grei. Søndag ligger han på badegulvet, sterkt nedsatt og med høy feber.

– Jeg ble brått mye verre, sier Tom.

– Det er visstnok ganske typisk for koronaviruset. Blir du skikkelig dårlig, skjer det gjerne syv, åtte dager etter smitte. Jeg var helt i tåka og kan takke Heidi som passet på meg og ringte 113.

Med blålys forlater ambulansen Mogreina. De neste ni dagene husker Tom ingenting av.


Ett liv – lev det, står det på armbåndet han bærer på høyre hånd. For Tom og familien ble april en påminnelse om hvor viktig det er å ta vare på hverandre og det man har sammen hjemme på Mogreina.

INNLEGGELSEN. 15. mars 2020 blir Tom- Christian Klem Rosenvinge skrevet inn på Akershus universitetssykehus som den første koronasmittede i Ullensaker kommune, og den tredje i landet som skal trenge respirator.

«Har det fint», skriver han i sms til Heidi. Samme natt blir han i hui og hast flyttet til intensivavdelingen. Heidi bråvåkner av telefonen fra sykehuset. Klokka viser litt over tre.

– Jeg fikk med meg at de snakket om at han hadde vanskeligere for å puste, at han ikke lenger var stabil. Han skulle kobles til respirator. Det var et sjokk.

Urolig var hun fra før. Fra senga hadde Heidi og Tilde sendt et bilde til pappa. «Elsker deg, glad i deg». Men svaret fikk hun først nå.

Ektemannen Tom Rosenvinge er lagt i kunstig koma. Epikrisen er kald og klinisk.

Diagnose: J96.00 Akutt respirasjonssvikt av type 1 (hypoksi uten hyperkapni), U07.1 Covid-19 med påvist virus.

Forløp: Pasienten innlagt med Covid-19 pneumoni. Initialt innlagt sengepost, men grunnet økende 02-behov senere samme natt ble han intubert og overflyttet intensivavdelingen for respiratorbehandling.

De neste ni døgnene, dag og natt, sitter en intensivsykepleier ved sengen hans og passer på. De er flere som går i skift. Alltid et våkent øye. De skriver dagbok for pasienten sin:


Mandag 16. mars 2020, kveldsvakt «Hei Tom- Christian! Du er nå innlagt på intensivavdelingen på Ahus. Pasienter husker gjerne lite fra oppholdet. Du ble flyttet hit i løpet av natten da du ble dårligere i pusten. Du har fått en tube ned i luftrøret og er tilkoblet respirator (pustemaskin som hjelper deg å puste). På høyre håndledd har du fått en arteriekran. Ernæringssonde har du i høyre nesebor. Her får du mat og medisiner som kan gis i magesekken. Du har fått en SVK på høyre side av halsen din. Via denne får du medisiner. Alt doseres nøye av pumper ved siden av sengen din.

Du ligger på rom 32 på intensiv 3 sammen med en annen pasient. Du er dessverre blitt smittet av corona, et meget smittsomt virus. Derfor isoleres du, og alle som er inne hos deg, har gul frakk, hansker, munnbind og hette. Du får ikke besøk av familien din, men din kone ringer ofte. Om natta, når det er helt stille, høres bare pusten din fra respiratoren.»


– Jeg hadde tett kontakt med sykehuset hele veien. Pratet med sykepleierne på hver vakt, legene hver dag. Jeg forsøkte å gjøre situasjonen best mulig for Tilde med hjemmeskole og hygge, men dagene gled etter hvert i hverandre. Det var netter der jeg bare lå og gråt. Ufrivillig tenkte jeg gjennom alle scenarioene. Jeg var livredd for at telefonen plutselig skulle ringe, sier Heidi om de usikre døgnene.

Tom blir blank i øynene når han tenker på hva jentene hans måtte gjennom.

– Jeg bare sov. Hadde verken smerter eller tanker. Men familien min levde med usikkerheten hvert minutt. Det er vondt å tenke på hvordan de hadde det mens jeg lå på sykehuset, sier han stille og blunker litt hurtigere enn vanlig.


Toms lunger har vært gjennom en orkan, kapasiteten er nedsatt og viruset stjal ti kilo av kroppsvekten hans. Sammen med fysioterapeut Espen i kommunens fysiotjeneste har han nå startet på den lange veien tilbake,. Et fireukers rehabiliteringsopphold på LHL-sykehuset er neste skritt.

Toms kamp mot koronaviruset pågår fortsatt. Ni døgn i kunstig koma har gitt nerveskader i venstre arm som foreløpig ikke slipper taket.

Mandag 23. mars, kveldsvakt. «Hei Tom-Christian. Du har nå ligget på intensivavdelingen i syv døgn. Du ligger fortsatt koblet til respirator. Du har de siste par dager vært i bedring, og legene tenker seg at du snart skal ekstuberes. Klokka er nå halv åtte, og vi skal i gang med kveldsstell. Så skal vi snu litt på deg. Det gjør vi ganske hyppig. Det er viktig for lungene dine at du blir snudd. Dessuten forebygger vi trykksår. Kona di er bekymret for deg og ringer ofte. Hun har ringt i kveld. Og ber meg hilse.»


– Kanskje ble det en ekstra belastning at jeg er sykepleier? sier Heidi og retter spørsmålet mest til seg selv.

– Jeg spurte nok mer enn de fleste og forsto mer enn andre. Jeg tolket hvert minste ord og hvert skifte av toneleie. Det var tøffe timer til neste telefon. Plutselig var respiratoren det tryggeste. Jeg ville vite når han skulle kobles fra. Ville forberede meg selv. Jeg visste det var en risiko.


Jeg har opplevd så mye godhet fra folk rundt meg. Fra Heidi, familie og venner, alle på sykehuset, kollegaer på jobben, folk jeg ikke kjenner. Jeg har fått hjelp og hilsener overalt, fra hele Golf-Norge.


Tirsdag 24. mars, kveldsvakt. «Hei Tom- Christian. I dag forsøkte vi å vekke deg for å fjerne pusterøret i halsen og koble deg fra respiratoren. Men du fikk så mye slim i luftveiene, i munn og i svelg. Det var såpass mye slim at vi vil vente et døgn med frakoplingen. Røntgenbildet viser at du fortsatt har fortetninger. Derfor ligger du i kveld fortsatt på respiratoren. Du forsøker å åpne øynene på oppfordring, men det er synlig ubehagelig med pusterøret i halsen. Vi gir deg en del sovemedisin og smertestillende så du skal ha det greit i natt.»


«Hei Tom, du må våkne. Hører du meg? Du har sovet i ni døgn.»

I dag skulle overlege Robert Bentehaugen vært på Klækken og holdt sitt foredrag om hjertesvikt og hypoksi. Men i dag blir det verken foredrag, lunsjbuffet, vorspiel eller minnerik middag. Robert er på rom 32, intensiv 3, for å vekke Tom Rosenvinge. Og likevel kan du si at arrangøren fikk rett. Det ble endringer i programmet.

«Tom, kan du høre meg, du må våkne!» – Tom gjorde et spesielt inntrykk på meg. Det var en overraskelse å få inn en jevnaldrende, frisk og sterk mann som en av de første. Det traff meg i magen, sier overlegen.

– For dette handler ikke bare om gamle og syke. Tom fikk meg til å tenke på hvilken risiko jeg selv står overfor. Hvor farlig er dette for meg? For alle mine der hjemme? Tom ble for meg et bilde på hva vi alle skal gjennom. Dette er vår tids spanskesyke. Og når historiebøkene skrives, og barnebarna leser om oss, skal de bli stolte av det vi gjorde.


Han er evig takknemlig for all støtte og hjelp han har fått. Dette har vært Tom og familiens tøffeste kamp. Da han kom hjem fra sykehuset hadde naboene ryddet i hagen. Framover håper han å gjengjelde noe av godheten.

OPPVÅKNINGEN. Når Tom endelig åpner øynene etter ni døgn i mørket, er Norge forandret. En storm har herjet med lungene hans. Den venstre armen er fortsatt død. Viruset har tatt med seg ti kilo. Det vil ta tid å bygge seg opp igjen. Noen skader kan bli permanente.

– Først og fremst er jeg takknemlig, sier Tom.

Han sitter på terrassen hjemme på Mogreina. Verden har stoppet opp. Fuglene synger i toppen av trærne som normalt barberes av fly til og fra Gardermoen.

– Jeg har opplevd så mye godhet fra folk rundt meg. Fra Heidi, familie og venner, alle på sykehuset, kollegaer på jobben, folk jeg ikke kjenner. Jeg har fått hjelp og hilsener overalt, fra hele Golf-Norge. Da jeg endelig kom hjem fra sykehuset, hadde naboene i gata tatt hele våronna i hagen her.


REHABILITERINGEN. I mai fikk Tom plass på LHL-sykehuset for fire ukers rehabilitering. Heidi er tilbake i jobb og Tilde på skolen.

– Jeg tror vi alle synes det er deilig å være tilbake i en slags hverdag nå. Jeg skulle bare fire dager på skiferie til Østerrike og hadde maks uflaks. Den byen, den puben, akkurat da. Av fire som dro, ble tre smittet. De to andre ble ganske syke, men slapp unna med 14 dager hjemme. Én av oss ble ikke syk i det hele tatt.

Tom smiler sitt bredeste smil.

– Da jeg våknet fra respiratoren, husket jeg ikke engang hvor jeg jobber. Legen spurte meg, men jeg kunne ikke svare. Det var som om hjernen hadde brukt all kapasitet til å overleve. Men i månedene som kommer, vil jo golf være perfekt for å bygge seg opp igjen. Nå får jeg endelig praktisert argumentene som vi har fremmet i flere år, at det er helse i hvert hull. Det blir mye grønn glede framover.

OL-håp på gressklipper
FLAGGERMUSEFFEKTEN:

OL-håp på gressklipper

Marianne Skarpnord skulle kjempet om sammenlagttittel på Ladies European Tour og forberedt seg på medaljejakt i OL i Tokyo. I stedet jobber hun som greenkeeper på Moss & Rygge Golfklubb.
TEKST // FOTO Magnus Sveen

J eg står opp 04.45 hver morgen. De sa det skulle bli enklere og enklere, men det blir bare verre og verre, ler sarpingen mens hun gnir søvnen ut av øynene og varmer hendene på en kaffekopp.

Klokken har akkuratt bikket 0600. Solen har så vidt begynt å titte frem over Evje golfpark, men gradestokken viser minus 2, og ingen maskiner kan kjøre ut på banen på en stund.

Så de neste timene brukes til å rydde og feie lokalene der traktorer, klippere og golfbiler står.

Et par timer senere er vår best kvinnelige golfspiller i full gang med å rake bunkere for aller første gang i sitt liv. Head greenkeeper Tomek anslår at hun vil bruke fire timer på de mer enn sytti bunkerne på Moss og Rygge Golfklubb.

Marianne bruker bare to. Og da har hun rukket å skravle med folk underveis også.

– Akkurat nå jobber jeg som helsearbeider, i tillegg så jobber jeg her. Så du kan si at jeg nå jobber med to ting jeg egentlig ikke trodde jeg kunne! Jeg er litt stolt av meg selv.

Marianne Skarpnord er klubbens største stjerne. Hun har sin egen turnering i klubben, det henger bilder av henne overalt inne på klubbhuset. 2020 skulle handle om OL-gull og sammenlagttittel på Order of Merit.

– Det er klart jeg heller skulle vært ute i verden og spilt for litt større pengesummer. Men det er som det er. Jeg har regninger som skal betales, da kan jeg ikke bare sitte hjemme. Dessuten må jeg innrømme at det er en utrolig følelse å være her ute.

Pique-skjorter med sponsormerker på, caps og matchende skjørt er byttet ut med kjeledress.

Golfkøllene byttet ut med gressklipper. Innspillsrunden er byttet ut med morgenkaffe i redskapsskjulet.

Ute på banen møter hun medlemmer som gjerne slår av en prat, og som roser jobben hun gjør.

– Jeg synes du gjør en kjempejobb!

– Takk, jeg tar den, smiler Marianne og setter kursen videre mot neste hull.

Turnering i ensomhet

LIVET
FLAGGERMUSEFFEKTEN:
Turnering i ensomhet
Norges beste junior er fullt skjerpet. Innspillsrunden er unnagjort. Nå er turneringen i gang. Den spilles på Sveio golfpark. I dag også.
TEKST // FOTO Magnus Sveen

P ANG! Det smeller når Bård Skogen henter frem driveren og rapper til. Stor og sterk som en bjørn, sine 18 år til tross. Beskjeden, snill, nysgjerrig og interessert. Spent på hva som venter på den andre siden av sommeren.

Som mange vikinger har gjort før ham, skal han forlate Norges værharde vestkyst og sette kursen for Amerika. Cirka 1000 år etter at Leiv Eriksson dro til Vinland, skal Bård til Texas for å bli student og en enda bedre golfspiller.

Så dukket et virus opp på et marked i Kina.


HOLDER SEG SKJERPET. Da skolene stengte ned, var ikke Bård sen om å forlate skolen i hovedstaden og komme seg hjem til mamma og pappa på Sveio.

Her bor han praktisk talt PÅ golfbanen. Midt mellom rangen og klubbhuset. Her er han vokst opp. Han har gått av og på denne banen som han har villet, siden han var ni år.

– Jeg kjenner hver eneste lille kul og dump på denne banen, humrer Bård, som vet akkurat hvor han skal sikte for å gå for greenen på et par 4-hull.

Konkurransegolf er satt på vent. For en som er vant til å konkurrere både hjemme og internasjonalt, er det uvant. Derfor spiller Bård turnering med seg selv hver eneste uke.

– Det er for at jeg skal holde meg skjerpet. Jeg spiller én innspillsrunde. Deretter spiller jeg fire konkurranserunder. Jeg fokuserer akkurat som om det skulle vært en ekte turnering. Scorekortene sender jeg til coachene mine i Texas.

Når han får reise, aner han ikke. I mellomtiden har han det ganske bra hjemme hos mamma og pappa også. De er fornøyde med å ha fått hjem gutten sin noen ekstra uker så de får hatt ham hjemme før han reiser over Atlanteren.

– Det er langt fra Sveio til Texas?

– Ja, men det er kortere fra Sveio til Texas enn fra Oslo til Texas, sier Bård Skogen lurt, smører seg med tålmodighet og forbereder seg på nok en «turneringsrunde». Helt alene.

Fra null til gull

LIVET
FLAGGERMUSEFFEKTEN:
Fra null til gull
Daglig leder i golfshopen.no, Petter Rygg, har opplevd et rush av kunder etter baneåpning
TEKST // FOTO Tom Erik Andersen

D a landet stengte ned i mars og all golfaktivitet stoppet, så det mørkt ut også for varehandelen. Golfshopen stengte sine butikker i Oslo og Tønsberg. Nedgangen for virksomheten var dramatisk. Alle ni ansatte ble helt eller delvis permittert.


OPPTUREN KOM. Med en omsetning på 46 millioner kroner pluss moms i 2019 er Golfshopen den største salgskanalen på det norske markedet. Og den som merket motgangen hardest.

– Timingen kunne ikke vært verre, sier daglig leder Petter Rygg.

– Lagrene var proppfulle av varer. Regninger fra leverandører skulle betales. Heldigvis har vi aldri misligholdt en avtale og har god dialog med leverandørene.

Og nedturen snudde raskt til opptur da golfbanene fikk lov til å åpne igjen med restriksjoner.

– Da smalt det. Trafikken skjøt i været. Over natta tok vi inn alle fra permittering igjen. Det virket som om hele Norge skulle ut og spille golf, sier Rygg.


GOLF SOM VINNER. Ingen kunne dra på hytta, ta en tur på vannet, reise utenlands eller gå ut for å spise. Golf ble plutselig en av vinnerne. I tillegg var banene grønne og fine etter en snill vinter.

– Vi vil nok få større konkurranse fra annen aktivitet etter hvert, men det er et merkbart oppsving nå. Flere kommer for å kjøpe nybegynnersett, og mange vil tilpasse og oppgradere, forteller Rygg.

Traller, spesielt de elektriske, er blant sesongens mest ettertraktede varer. GPS og lasermålere går også varmt. Det samme gjør klær til golf og fritid.

– Den største usikkerheten framover ligger i varetilgangen. Vi jakter over hele Europa etter varer og jobber på spreng for å møte etterspørselen, forsikrer Petter Rygg.

Nå peker pila oppover igjen
LIVET
FLAGGERMUSEFFEKTEN:

Nå peker pila oppover igjen

Etter ti år med nedgang opplever norske golfklubber et kraftig oppsving. I Asker GK fikk Matthias Gullberg 196 nye medlemmer bare i april.
TEKST // FOTO Tom Erik Andersen

F ram til 1. april, da ingen visste hva som skulle skje, var det rolig. Men etter at vi fikk åpne, har det bare strømmet på med innmeldinger, cirka ti nye hver eneste eneste dag, forteller Gullberg.


KORONA-EFFEKT. Situasjonen står i sterk kontrast til utviklingen det siste tiåret. Fra toppåret i 2009, da Golf-Norge hadde mer enn 125 000 medlemskap, har antall registrerte spillere falt til under 95 000.

Alt tyder på at 2020 blir året da pila peker opp igjen. Med en snøfattig vinter, flott vårvær og tidlig baneåpning la golfgudene forholdene til rette. Og paradoksalt har koronasituasjonen, med alle sine tiltak og restriksjoner, slått positivt ut for golfen.

Med hjemmekontor, varslene om hjemmesommer, stengte grenser i lang tid og aktivitetsstopp for den øvrige idretten, er en ny golfboom i emning.

Fra nær sagt alle åpne baner i landet rapporteres det om høy aktivitet, fulle VTG-kurs og innmeldinger.


FULLE KURS. – Vi er også vanvittig på riktig spor i disse dager. Tipper vi passerer 130 på kurs i år. Passerer 1000 medlemmer i slutten av mai. Rekord på banen på søndag, med 316 spillere, melder Pål- Jan Stokke i Atlungstad GK.

– Tidenes beste sesongstart! 100 nye medlemmer, fullbooket bane og fulle VTG-kurs framover. Ingen tvil om at jeg har verdens beste jobb, jubler Gjermund Buen på Kongsberg.

Meldingene fra de andre daglige lederne gleder Matthias Gullberg, som også er styreleder i GAF, interesseorganisasjonen for de ansatte i norske golfklubber.

– Her i Asker har vi et årsmøtevedtak om maks 1 600 medlemmer. Det tallet når vi om kort tid.

Ja, vi elsker dette landet
REISE

Hull 16 på Lofoten Links i midnattssol er én av mange norske golfopplevelser verdt å få med seg. Foto: Mickael Tannus

Ja, vi elsker
dette landet
Dette er sommeren da vi alle bør reise landet rundt og senke drømmer på vår jord.
TEKST: // Tom Erik Andersen

L angdistanseflyene står, Sydenturene er avlyst, euroen er høy og oljen gis bort. Om du noen gang skal unne deg selv og familien en ordentlig norgesferie, er 2020 det rette året.

Kanskje er du en av mange som lenge har hatt Lofoten på ønskelista? Kanskje har du alltid drømt om å se mer av kongeriket, spille Bogstad og Miklagard, Salten og Tromsø, Nøtterøy og Kragerø, Meland og Fana?

På hver kant av landet ligger det golfperler og venter på deg. Så hvorfor ikke tømme feriebudsjettet og spandere noen overnattingsdøgn og greenfee-runder på den kortreiste lykken, på opplevelsene og mulighetene som lenge har vært tilgjengelige innenfor våre egne landegrenser? Vi vet at du blir fornøyd. Vi vet at du blir overrasket.

På de neste sidene finner du vår liste over 27 anbefalte reisemål i Golf-Norge. Det kunne naturligvis vært flere, og rekkefølgen er ikke det viktigste. Når vi har plukket ut disse 27, er det for å løfte fram alle norske baner og oppfordre trofaste klubbmedlemmer til å gjeste andre. Vi har lagt vekt på følgende kriterier:


1) GOLFBANENS KVALITET

Alle banene i oversikten rangeres blant Norges beste baner. Som ivrig golfspiller bør opplevelsen av selve golfrunden ha høy prioritet i valg av destinasjon. Enkelte steder er det også kort avstand til flere gode baner.


2) DEN SPESIELLE OPPLEVELSEN

Enkelte steder er mer spesielle enn andre, og flere steder i landet finner du unike hoteller eller overnattingsmuligheter som tilbyr noe annet enn et standard dobbeltrom. Vi har vektet slike muligheter i vår utvelgelse.


3) NÆRHETEN TIL OVERNATTING

Avstanden fra banen til overnattingsstedet er et poeng når man skal på golfferie. Enda bedre er det om stedet du spiller og bor på, har et aktivt samarbeid – og kan tilby ei gunstig golfpakke. Bare et fåtall baner i Norge er rene resorts, og tilbudet av norske golfpakker er underutviklet.


4) DESTINASJONENS ATTRAKTIVITET

Noen vil reise nordover, andre sørover eller til fjells. Over hele Norge har vi attraktive reisemål, og enkelte plasser har en sterkere tiltrekningskraft enn andre i sommerhalvåret. Nærheten til sjø, hav og andre opplevelser veier ikke tyngst, men er med i vurderingen.

Vi har mange spesielle golfopplevelser i Norge
REISE

Frode Hov tar gjerne imot flere norske golfgjester til Lofoten. Foto: Benjamin A. Ward


«Vi har mange spesielle golfopplevelser i Norge»
– Det er mange baner jeg har lyst til å spille, sier Frode Hov. Selv har han utviklet den råeste av dem alle.

L ofoten Links er Norges største golfkjendis – etter Viktor Hovland. I november ble banen kåret til Skandinavias beste og rangert blant de ti fremste i Europa. Siden den gang har det spektakulære andrehullet prydet forsiden av amerikanske Golf Magazine og hatt besøk av Erik Anders Lang.

– Vi fikk henvendelser fra hele verden, bestillingene rant inn. Koronaen satte en foreløpig stopper for effekten, men den ødelegger ikke på lang sikt. Dette må uansett bygges opp over tid, sier Frode Hov.


MÅTTE BYGGE SPEKTAKULÆRT. Eventyret om Lofoten Links kjenner de fleste nå. Idéen fra en venn av Frodes far. De første planene på 90-tallet. Finansieringen som røk. Faren som døde. Frode som plukket opp idéene. De seks første hullene i 1998. Støtten fra SIVA. Avtalen med Troon. Ambisjonen. Utbyggingen. Åpningen. Oppmerksomheten.

– Vi har beina godt plantet på jorda, forsikrer gründeren.

– Og jeg liker ikke å gi andre råd, men skal du bygge en golfbane, må du være ærlig med deg sjøl og tydelig på hva du vil. Hva skiller deg ut? Hva gjør deg spesiell? Her på Hov bygde vi en bane for turisme, og visste at vi måtte bygge noe spektakulært for å dra folk den lange veien.

En ny lufthavn lar vente på seg. Fly til Evenes, leiebil og tre timers kjøring er fortsatt Frodes anbefaling. Han håper å ta imot mange nordmenn på Gimsøy i år.

– Normalt kommer 70 prosent av gjestene våre fra utlandet, og sommeren var langt på vei i havn da koronaviruset endret alt. Heldigvis er mange booket over til neste år. Samtidig får vi flere bestillinger fra Norge nå, men vi har fortsatt mye ledig i lodgene, så her er det muligheter for norgesferie, sier Frode Hov og håper enda flere nordmenn vil bruke 2020 til Lofoten-besøk.


– Banen ser fantastisk ut, forsikrer han.

– Når anbefaler du folk å komme?

– Det spørs hva folk vil ha. Nå i mai spilles den som en linksbane, i sommer er midnattsgolfen en unik opplevelse, i september er banen på sitt aller flotteste.


MÅ VÅGE NOE EGET. Men hvor drar Frode Hov? Hvilke golfopplevelser reiser han for selv å oppleve?

– Jeg har lyst til å spille Pebble Beach. Det er den vi blir sammenlignet med, og da blir det jo sånn at man gjerne vil se og føle hva det er. Jeg er glad i Skottland og linksgolfen. Nylig besøkte jeg Cabot Links i Canada og likte den veldig godt – standarden, designet – alt var så gjennomført. Det handler om å våge å gjøre noe eget.

– Har vi mye bra i Norge?

Frode Hov lar spørsmålet synke.

– Ja, vi har mange spesielle golfopplevelser i Norge, sier han endelig. – Men reiselivet er generelt lite utviklet her til lands. Dette er året der flere burde hive seg rundt og kombinere golf med andre opplevelser. Det er mye igjen å gjøre på området. Og samtidig må vi jobbe for å bli kvitt noen fordommer.

– Som hva?

– Som at greenfee på norske golfbaner er for høy, at golfproduktet her hjemme liksom er mindre verdt enn banene vi reiser til i utlandet. Det er lave priser på greenfee i Norge.

– Hvilke norske baner liker du selv?

– Vet du hva, jeg har spilt for lite i Norge. Men jeg likte gamle Stavanger godt, og Holtsmark ble en favoritt. Vi har Oslo, Miklagard og Hauger. Jeg har hørt mye bra om Kongsvinger og Tyrifjorden, som jeg gleder meg til å prøve. Herregud, det er mange baner jeg har lyst til å spille.

LYSET I NORD
REISE

Dette bildet, med nordlyset dansende over Lofotens andre green, prydet i høst forsiden på amerikanske Golf Magazine. Foto: Jacob Sjöman

LOFOTEN LINKS:

LYSET I NORD

I det vakre og historiske landskapet rundt Hov Gård er det utviklet hytter for utleie og aktiviteter for alle. Foto: Kevin Murray

Noen drar til Lofoten Links for å utfordre elementene, andre for å se nordlyset. Noen vil kombinere oppholdet med ramsalte opplevelser i Svolvær eller Henningsvær, til lands eller vanns. Andre drar for å se midnattssola, spille golf døgnet rundt eller bare skåle med venner. Uansett er det verdt turen.

PLUSS:

Gjennom snart 30 år har familien Hov utviklet sin golfidé på familiegården. Lofoten Links er i dag et av verdens mest attraktive golfreisemål.


MINUS:

Anlegget mister mange gjester fordi det fortsatt er vanskelig å komme seg hit. Ny flyplass er høyt på ønskelista.


PASSER FOR:

Absolutt alle som har snev av eventyrer eller golfsjel i seg.


PAKKER:

Lofoten Links tilbyr overnatting i nye og store høystandard lodger like ved stranden på Hov. Du kan leie per rom eller hele lodgen. Priser varierer etter årstid og standard.


Les mer: lofotenlinks.no

SKOGENS KATEDRAL
REISE

Kongsvinger GK er en av Nordens vakreste skogsbaner, designet av svenske Peter Nordwall. Her får du ro og stillhet, i tillegg til en mektig golfdag.

KONGSVINGER:

SKOGENS KATEDRAL

I den evige diskusjonen om hva som er Norges beste golfbane, er det mange som gir sin stemme til Kongsvingers GK, deriblant World Golf Awards som fem år på rad har utropt denne Peter Nordwall-perlen til nettopp det. Skogskatedralen er uansett verdt kjøreturen, og klubben skal også ha ros for å ha utviklet golfpakker til alle budsjetter og behov sammen med det lokale næringslivet.

PLUSS:

Førsteklasses golfbane og mange overnattingsmuligheter med greenfee-rabatter.


MINUS:

Bare 18 hull å spille her, men til gjengjeld er de av svært høy standard og til en god pris.


PASSER FOR:

Alle som har lyst til å se det beste av Golf-Norge må legge turen innom Kongsvinger.


PAKKER:

Finnskogstua byr på kanoutleie og villmark. Kongsvinger Budget Hotel er moderne og nytenkende. Sigernessjøen familiecamping tar også imot bobiler. Og høyt hevet over Kongsvinger by og Glomma finner du Festningen Hotel & Resort, et hotell med høy standard og historisk betydning. Festningen tilbyr greenfee, 3-retters middag, overnatting og frokost til 1445 kroner per person i dobbeltrom, 1745 kroner for enkeltrom.


Les mer: kongsvingergolf.no

Overnatting på den gamle festningen skaper en unik ramme på oppholdet. Hotellet samarbeider med golfklubben.

LYSET I NORD
REISE
Foto: Jacob Sjöman
LOFOTEN LINKS:

HØYT OVER OSLO

Oslo-ferie? Hvorfor ikke? Over fire millioner av oss bor ikke i hovedstaden. Dessuten er Oslo på sitt beste når byen, med sjøen og marka, ikke er full av folk. En annen god årsak er Oslo GK. Klubben ble grunnlagt i 1924 som den første golfklubben i Norge. Etter en omfattende ombygging i 2008 er banen igjen en av de aller beste i kongeriket. Beliggenheten ved Bogstadvannet er slående vakker. Standarden på tee-steder, fairway og greener er skyhøy. Og det nye klubbhuset kan ingen vise maken til.

PLUSS:

Her er flere gode baner i umiddelbar nærhet. Haga GK er et av Norges største golfanlegg med 27 hull og moderne klubbhus. Grini GK er en trivelig 9-hullsbane med sosial profil.


MINUS:

Det koster å spille på Bogstad. Greenfee-spillere er hjertelig velkommen til Oslo GK, men prisen er 1500 kroner for voksne. Om du spiller med et medlem, slipper du unna med tusenlappen. Prisene for juniorer er 475 kroner og 375 kroner (gjest av medlem).


PASSER FOR:

«Banesamlere» og alle som vet at en minneverdig golfopplevelse varer livet ut.


PAKKER:

Oslo GK har ingen golfpakker, men hovedstaden har stor hotellkapasitet om sommeren, se etter tilbud.


Les mer: oslogk.no / hagagolf.no / grinigolfklubb.no


  • 70 millioner kroner og 700 trær måtte vike for å gjøre den gamle tanta til dronningen av norsk golf igjen.
  • Utsikten over Bogstadvannet er slående vakker. I år kan også Oslo GK friste med nytt klubbhus.
ALT PÅ ETT STED
REISE
Foto: Kragerø Resort

Fra hotellet har du flott utsikt over skjærgåden inn mot Kragerø sentrum. Spa-muligheter, egen brygge og båttaxi gir familien mange muligheter.

KRAGERØ:

ALT PÅ ETT STED

Resorten på Stabbestad er flere ganger kåret til Norges beste golfhotell av World Golf Awards. Rett utenfor døra, i lett skogsterreng høyt hevet over Kragerø-skjærgården, har du en av landets flotteste baner, grønn og velpleid. Det tilliggende spa-hotellet har restaurant og egen beach club som kan nytes etter en lang dag med golf.

PLUSS:

Alt på ett sted. Trygge, rolige og bilfrie omgivelser. Sommerlivet i Kragerø sentrum og Jomfruland kan nås med båt. For takster, se fjordbat.no


MINUS:

Veien fra E18 og ut til Stabbestad er både lang og kronglete, men det er glemt så fort du er på plass.


PASSER FOR:

Et fullverdig ferietilbud for golfpar eller den unge golffamilien som også vil ha med seg sommeridyllen i basseng og salt sjø.


PAKKER:

Egne golfpakker kan bookes i golfsuite eller dobbeltrom (så nær banen som mulig eller med utsikt over sjøen). Pris fra 1730 kroner per person. Resorten tilbyr også egne golfskoler over tre dager med spill på banen og instruksjon med erfarne proer. Pris fra 3920 kroner.


Les mer: krageroresort.no

DIAMANTEN VED MJØSA
REISE
Foto: Bjørn Norevik

På en stille sommerdag ved Mjøsa er hull 17 på Atlungstad utvilsomt ett av Norges vakreste hull.

HAMAR:

DIAMANTEN VED MJØSA

Atlungstad GK ligger i naturskjønne omgivelser ved Mjøsa, noen få kilometer sør for Hamar, i det nasjonalt viktige kulturlandskapet Stange Vestbygd. På stille sommerdager er det vanskelig å finne et vakrere sted å spille golf. Fra juni har klubben også fem nyoppussede dobbeltrom med bad klare for utleie. Om det ikke er plass her, tilbyr også nabogården rom. Det tilliggende brenneriet ble opprinnelig anlagt i 1855 og serverer i dag utsøkt mat og drikke. Er du heldig, vil også Skibladner, verdens eldste hjuldamper i drift, flyte forbi og forsterker den historiske rammen.

PLUSS:

En bane med utfordringer for alle. Kort vei «hjem» fra brenneriet til senga er en fordel.


MINUS:

Ingen andre baner i området, men Elverum GK (43 km) er nært nok om du vil forlenge oppholdet og prøve noe annet i tillegg.


PASSER FOR:

Alle som setter pris på nasjonalromantiske omgivelser, en god bane, enkel overnatting og hyggelige folk.


PAKKER:

Ta kontakt med klubben for pris og tilgjengelighet. Husk også at du som medlem i en norsk golfklubb får du inntil 20 prosent rabatt på overnatting på Nordic Choice-hoteller i Norden.


Les mer: atlungstadgolf.no


Vestfold-banene ligger tett og standarden er høy, som her på Larvik GK, med Treschow-slottet i bakgrunnen.

Med sin fordelaktige beliggenhet på bystranden i Larvik er Farris Bad et godt valg for deg som satser på Vestfold-ferie. Hotellet har Nordens største, vakreste og mest innholdsrike spa-avdeling på over 2500 m2, og er det eneste som har etablert sitt spa på en ekte, mineralholdig kilde. En knapp kilometer unna ligger Larvik Golfklubb, som har vært vertskap for både Ladies European Tour, EM senior, Challengetouren og NM individuelt. Sommeridyllen Stavern nås med bil på ti minutter.

PLUSS:

Fra Larvik har du kort vei til en rekke andre golfbaner av høy klasse. Vestfold GK, Nøtterøy GK og Borre GK er alle høyt på lista hver gang norske baner skal rangeres. Alle er innenfor 30 minutters kjøring. De siste åra har også Sandefjord GK kommet til med høy aktivitet. De sjarmerende ni hullene på Tjøme skal heller ikke glemmes.


MINUS:

Farris Bad er et «voksen-hotell» med 16 års aldersgrense i spa.


PASSER FOR:

Perfekt for voksne kjærestepar – eller en tur med jentegjengen.


PAKKER:

Én overnatting, frokostbuffé, inngang til spa, 3-retters middag, greenfee på Larvik GK og bagettlunsj på banen. Pris fra 1805 kroner.


Les mer: larvikgolf.no // farrisbad.no

FIRE BANER I ETT
REISE
Foto: Sola Strand Hotel

Sola Strand Hotel ligger idyllisk til og byr på populær strandbar, store solterrasser og moderne spa.

Det er på tide at flere oppdager hvilken golfdestinasjon Rogaland er. Fra de langstrakte vyene på Sola strand har du Sola GK (Solastranden) i umiddelbar nærhet og tre andre 18-hullsbaner av høy standard innenfor 20 minutters kjøreavstand (Forus, Sandnes og Stavanger GK). Kombinert med naturopplevelsene Preikestolen, Lysefjorden og Kjerag er dette en aktuell ferietur for hele familien, ikke bare golfinteresserte.

PLUSS:

Sola tilbyr også fotballgolf og en pitch & putt-bane i golfparken. Stavanger by er bare en kort kjøretur unna (16 km).


MINUS:

Sommerværet og strandlivet er ofte røffere her enn på Østlandet, men naturen er en del av opplevelsen.


PASSER FOR:

Ivrige golfere eller hele familien, mulighetene er mange i området.


PAKKER:

Klubbene tilbyr flere hotellmuligheter på sine hjemmesider. Nytt av året er at de også har inngått et samarbeid med Dingolfreise som har satt sammen egne golfpakker til distriktet.


Les mer: solagk.no // sgk.no // sandnesgolfklubb.no

Fra Sola har du fire 18-hullsbaner av høykvalitet nær deg: Solastranden, Forus, Sandnes og Stavanger GK.

Hull 3, Stavanger GK.


Foto: Byneset GK

For en golfentusiast er ikke et besøk til Trondheim komplett uten en runde på Byneset Nord.

Norges nest eldste by, grunnlagt av vikingkongen Olav Tryggvason i 997, byr naturligvis på mange muligheter. Nidarosdomen, Rockheim, Pirbadet, Munkholmen, Rosenborg og Bymarka er bare noe av det som gjør byen til et attraktivt reisemål. I tillegg kommer golfen. Vest for selve byen, på en halvøy i Trondheimsfjorden, ligger Byneset GK med sine 27 hull. Mesterskapsbanen Byneset Nord har siden ferdigstillelsen i 2007 raget høyt på lista over landets beste baner. Verdt å få med seg er også Trondheim GK på Sommersætra, ofte omtalt somen av Norges fineste 9-hullsbaner. Banen ligger i idylliske Bymarka.

PLUSS:

Ankommer du med fly, husk at du også finner Stjørdal GK bare ti minutter fra flyplassen på Værnes. En morsom og variert bane.


MINUS:

Er du for godt vant med spanske sommertemperaturer, kan sommeren i Trondheim være en omstilling. Ta med klær.


PASSER FOR:

Norges tredje største by har noe for alle. Det samme gjelder golfbanene.


PAKKER:

Byneset GK samarbeider med Quality Hotel Panorama som ligger 15 minutter med bil fra golfbanen. Som gjest får du 50 prosent rabatt på greenfee.


Les mer: bynesetgolf.no // golfklubben.no // stjordalgolf.no

Utslag fra taket på klubbhuset er en unik variant.

FIRE BANER I ETT
REISE
Foto: Tromsø GK

Det er krevende å drive verdens nordligste 18-hullsbane, i enkelte år direkte naturstridig. Når dette skrives, noen dager ut i mai, jobber banemannskapene på spreng for å måke seg fram til greenene. Tungt snøfall i mars og april resulterte i «cirka 1 meter mer snø på banen enn i tidligere år». Daglig leder Bjørn Sønsteby tror og håper at han kan åpne banen i midten av juni, «hvis været spiller på lag». Det håper vi så inderlig. Banen på Breivikeidet ligger vakkert til mellom fjellene, 45 km fra byen og flyplassen. På sensommeren og utover høsten er den på sitt flotteste.

PLUSS:

Det er fullt mulig for hurtigrutepassasjerer å ta en golfdag i Tromsø på nord- eller sydgående og så reise videre neste dag. Cruisepassasjerer som besøker Tromsø, rekker en runde på Breivikeidet.


MINUS:

Allerede nevnt. Banen ligger på en snørik og kald plass. Foreløpig «rekord» for sen båneåpning er 14. juni. Den kan ryke i år.


PASSER FOR:

Alle som søker spesielle og unike golfopplevelser bør ha verdens nordligste 18-hullsbane (69 grader nord) på sin «bucket list».


PAKKER:

Tromsø GK samarbeider med Quality Hotel Saga. Golf og overnatting (inkl. frokost) koster 1190 kroner per person i enkeltrom, 890 kroner per person i dobbeltrom.


Les mer: tromsogolf.com

MELLOM SYV FJELL
REISE

Meland er ingen enkel bane, men utfordringene og omgivelsene er storslagne, som her på hull 13.

Foto: Meland GK

Noen drar til Lofoten Links for å utfordre elementene, andre for å se nordlyset. Noen vil kombinere oppholdet med ramsalte opplevelser i Svolvær eller Henningsvær, til lands eller vanns. Andre drar for å se midnattssola, spille golf døgnet rundt eller bare skåle med venner. Uansett er det verdt turen.

PLUSS:

Gjennom snart 30 år har familien Hov utviklet sin golfidé på familiegården. Lofoten Links er i dag et av verdens mest attraktive golfreisemål.


MINUS:

Anlegget mister mange gjester fordi det fortsatt er vanskelig å komme seg hit. Ny flyplass er høyt på ønskelista.


PASSER FOR:

Absolutt alle som har snev av eventyrer eller golfsjel i seg.


PAKKER:

Lofoten Links tilbyr overnatting i nye og store høystandard lodger like ved stranden på Hov. Du kan leie per rom eller hele lodgen. Priser varierer etter årstid og standard.


Les mer: lofotenlinks.no

Fana GK ligger nærmere Bergen by. Klubben samarbeider med Quality Hotel Edvard Grieg om golfpakker.

VI KJØRER E6
REISE

Verken Nittedal, Ullensaker eller Lørenskog har flest treff på Google når folk nå søker etter norske reisemål for sommeren 2020. Men er du som oss, lidenskapelig opptatt av golf og svak for gode baner, kan du ofre noen dager av strandlivet. Etter lang tids ombygging åpner Miklagard GK sine nye hull i juni og følger opp med hotellåpning i høst. Ombyggingen vil igjen sette Miklagard på det internasjonale golfkartet. Noen kilometer lenger nord tilbyr Losby Gods, med 18-hullsbanen Østmork og 9-hullsbanen Vestmork, en mer romantisk og tradisjonell opplevelse.

PLUSS:

Hauger GK er den tredje mesterskapsbanen i området, med utfordrende design og høyt medlemstall.


MINUS:

Ingen by eller et etablert sommerdistrikt. Hit kommer du for et rolig og tilbaketrukket opphold (Losby) eller for ren golfnytelse.


PASSER FOR:

De kvalitetsbevisste golferne. Det er bare å innse, de færreste familier drømmer om en fellesferie langs E6 nord for Oslo.


PAKKER:

Losby Gods tilbyr overnatting med herregårdsfrokost, 4-retters middag og greenfee for 2310 kroner per person i enkeltrom, 1745 kroner per person i dobbeltrom.


Les mer: miklagardgolf.no // losbygods.no // hauger-golfklubb.no

På Losby Gods, med historie tilbake til vikingtiden og middelalderen, har du et praktfullt golfanlegg rett utenfor dørene. Foto: Losby Gods

Før sommeren åpner Miklagard nye hull, og et hotell er snart ferdigstilt. Miklagard Golf Resort åpner 15 oktober og vil fra 2021 tilby egne pakker. Foto: Miklagard Golf

SØRLANDSPERLEN
REISE

Bjaavann GK, hull 8: ett av Norges flotteste par 3-hull. Ikke langt unna finner du også aktive Kristiansand GK. Foto: Terje Nilsen

Sørlandet er en ettertraktet sommerperle, og ingen har bedre grep om de unge familiene enn Kristiansand, med Dyreparken og Sabeltann. Noen kilometer utenfor bykjernen finner du også byens to golfbaner. Bjaavann er et smykke av en 18-hullsbane. Med seks utslag å velge mellom og vann i spill på de fleste hull er det nok av utfordringer til golfere på alle nivåer. Hovedbanen hos naboen, Kristiansand GK, har bare halvparten så mange hull, men tar igjen på aktivitet og sjarme.

PLUSS:

Sørlandsidyll, sol og sommer – i skjønn forening med topp golfbaner.


MINUS:

Er du i en livsfase der familiemedlemmer vil til Kjuttaviga, har du ofte lite tid til golf.


PASSER FOR:

Alle familier med romslige og avklarte grenser mellom familietid og egentid.


PAKKER:

Clarion Ernst Hotell, midt i byen og 16 km fra Bjaavann GK, tilbyr overnatting for to personer i dobbeltrom, inkludert frokost og greenfee, for 1990 kroner.


Les mer: bjaavanngk.no // kristiansandgk.no

LANG NATT I NORD
REISE

Tidlig på sommeren kan du spille golf døgnet rundt også i Bodø, som her på Salten GK. Foto: Kent Even Grundstad

Bare noen få minutter fra Bodø lufthavn og sentrum venter en flott 18-hullsbane. De første ni hullene hos Salten GK går i gammelt kulturlandskap langs sjøen. Her er både ei gammel vikinggrav og jektestø i spill. Utsikten mot havet, Landegode og Lofotveggen tar pusten fra mange. Spesielt med midnattssola i ansiktet, som her på hull 3 (NB! Bildet er tatt kl 00:01).

PLUSS:

Pass på at du også får med deg byens andre golfbane, Bodø GK, som har en trivelig og inkluderende 9-hulls bane med flott nærspillområde.


MINUS:

Golf i midnattssol er vanedannende og har sin pris. Forvent lite søvn nordpå.


PASSER FOR:

Alle som er på jakt etter unike og eksotiske golfopplevelser, frisk natur og hyggelige mennesker.


PAKKER:

I perioden 19. juni til 31. august tilbyr Clarion Collection Grand Hotel overnatting, frokost, kveldsmat og heldagsgreenfee på Salten GK for 1200 kroner per person i enkeltrom, 820 kroner per person i dobbeltrom.


Les mer: bodogolfpark.no // bodogolfklubb


Foto: Ole Kristian Arnesen

Nabobyene Moss og Fredrikstad konkurrerer om mye, også golfturistene. Spesielt tidlig om våren drar regionen mange greenfee-gjester som følge av tidlige baneåpninger. I år var Onsøy GK åpen allerede i januar. Men området fortjener et besøk også når banene er på sitt grønneste. Evje Golfpark ligger nydelig til ved Evjesund i Oslofjorden, snaut ti minutters kjøring fra Moss sentrum. Herfra er det bare 25 minutter i bil til nevnte Onsøy, veletablert i den populære hytteregionen ut mot Hankø, og halvveis på ruta til Gamle Fredrikstad GK. Husøy & Hankø (9 hull) er et fjerde alternativ.

PLUSS:

Hvalers skjærgård er full av flotte badeperler, uten å være overbefolket av turister.


MINUS:

I likhet med flere steder i Norge kunne golfturismen vært mer utviklet.


PASSER FOR:

Folkelig profil og høy banekvalitet er midt i blinken for den norske klubbgolferen.


PAKKER:

Støtvig Hotell tilbyr golfpakke med overnatting, frokost, inngang til spa og greenfee til Evje Golfpark fra 1390 kroner per person i enkeltrom, 895 kroner i dobbeltrom.


Les mer: evjegolf.no // onsoygolfklubb.no // gfgk.no

Golfmulighetene i området er mange. Gamle Fredrikstad GK er verdt å ta med seg. Sørg også for å teste ut Evje Golfpark i Moss, som tilbyr greenfeepakker sammen med Støtvig Hotell.

I TELEMARKS HJERTE
REISE

Hull 11 ligger nydelig til inntil Norsjø, et krevende og mye fotografert par 3-hull. Foto: Geir Norling

NORSJØ:

I TELEMARKS HJERTE

NGFs egen undersøkelse er entydig: Ingen bane i Norge er bedre likt av sine medlemmer og gjestespillere enn Norsjø GK. Som bildene i denne artikkelen viser, er det mange som kan friste med blått vann og grønne greener. Altså må det være noe med miljøet og menneskene. Ulefoss er ikke verdens navle, men i kampen om besøkende er ofte hjertet det viktigste.

PLUSS:

Fra Ulefoss er det bare 25 minutter til Sommarland i Bø, en stor favoritt blant de yngste. Her er det aktiviteter for store og små.


MINUS:

I skrivende stund er det uklart når det populære badelandet vil åpne i 2020.


PASSER FOR:

Hele familien, alt fra nybegynnere til lavhandicappere.


PAKKER:

Bø Hotell er stolt sponsor (av blant annet hull 15) og tilbyr overnatting, frokost og greenfee for 1390 kroner per person i enkeltrom, 1045 kroner i dobbeltrom. Pris kan variere ut fra sesong og etterspørsel.


Les mer: www.golfparken.no


Med Tyrifjorden på flere kanter er det vanskelig å finne en mer pittoresk beliggenhet for en golfbane. Foto: Christian Døvle

TYRIFJORD:

STORØYAS STOLTHET

Tyrifjord GK er utvilsomt en av Norges vakreste golfbaner og manges favoritt når gode minner skal deles. Fra banen på Storøya er det bare fem minutters kjøring til Sundvollen Hotel, som i dag er en del av De Historiske Hotel og Spisesteder og golfklubben og hotellet har et nært samarbeid. For de som ikke ønsker å spille, anbefales en tur på Storøyas mange stier langs Tyrifjorden.

PLUSS:

Tyrifjord GK er et herlig og avstressende sted for golf. Øya er en oase av naturopplevelse og kultur. «Happy golfing» er i fokus.


MINUS:

Forvent stor trafikk på hektiske sommerdager, det er mange som vil spille her.


PASSER FOR:

Alle glade golfere som setter mer pris på opplevelsen enn scoren.


PAKKER:

Sundvollen Hotel tilbyr overnatting, frokost og greenfee for 1590 kroner per person i enkeltrom, 1390 kroner i dobbeltrom. Ønsker du å inkludere en 4-retters middag, er prisene 1990/1790 kroner.


Les mer: tyrifjord-golfklubb.no // sundvollen.no

GUTTA PÅ SKAUEN
REISE
Foto: Holtsmark Golf

I Sylling utenfor Drammen ligger én av Golf-Norges best bevarte «hemmeligheter» – Holtsmark – designet av Robert Trent Jones II.

De færreste kan plassere Sylling på kartet, og fortsatt er det mange som ikke kjenner til denne drømmen av en golfbane i skogene nord for Drammen. De opprinnelige planene var svære da Robert Trent Jones II ble hyret inn som arkitekt, men prosjektet gikk tomt for penger før den skisserte baneåpningen i 2005. Med ny forretningsmodell ble banen likevel ferdigstilt, og ivrige sjeler har gjort driften bærekraftig. Det skal vi alle være glade for.

PLUSS:

Trent Jones skal selv ha uttalt at Holtsmark er en av de flotteste og mest spennende baner han har designet noen gang.


MINUS:

Få overnattingsmuligheter nær banen og ingen lokale golfpakker å oppdrive.


PASSER FOR:

Dagsturisten på jakt etter en minneverdig golfrunde i storslått natur.


PAKKER:

Ingen samarbeid med overnattingssteder. Banen anbefaler gjestene å benytte medlemsfordelene i NGF.


Les mer: www.holtsmarkgolf.no

Forholdene på Holtsmark rapporteres som svært gode i år.


Fra Utsikten Hotell har du kort vei til golfparken som byr på en vakker og variert golfopplevelse. Bildet er tatt fra Tee 3. Foto: Olav Magne Trydal

Utsikten Hotell Kvinesdal er et moderne kurs- og konferansehotell og en utsiktsperle, midt mellom Kristiansand og Stavanger. Hotellet tilbyr attraktive golfpakker i samarbeid med Utsikten Golfpark, 2 km fra hotelldøra. Golfparken består av en 18-hullsbane og en tilhørende 9-hulls Pay & Play-bane. På begge banene deler naturen av sin friske stillhet med myke fairwayer og store, frodige greener.

PLUSS:

En naturlig skjønnhet og stille oase. Lite kø og heller ikke sakte spill.


MINUS:

Kvinesdal er ikke et naturlig reisemål for de fleste, må oppsøkes.


PASSER FOR:

Alle som søker ro og sjelefred, et stressfritt opphold. Eller golfgjengen som trenger mange starttider og mulighet for mye golf.


PAKKER:

Utsikten tilbyr overnatting, frokost og heldagsgreenfee fra 1495 kroner per person i enkeltrom, 2295 kroner for to personer i dobbeltrom. Valgfritt tillegg er 375 kroner for to retters golfmeny, 445 kroner for tre retter.


Les mer: utsiktengolf.no

ET NORSK IKON
REISE

De naturlige vyene og utfordringene som møter deg på hull 3 i Valdres, er verdt turen alene. Foto: Ole Jørgen Liodden / Naturfokus.no

Valdres Golf er en naturperle av en golfbane der den ligger naturskjønt til nede ved Aurdalsvannet i Vestringsbygda, 12 km fra Fagernes. Banen er tegnet av banearkitekt Jeremy Turner og åpnet i 2003. I 2013 åpnet klubben flere nye tee-steder. Banen består nå av 18 ulike utslag til 9 forskjellige greener. I 2020 åpnes også et helt nytt par-6 hull. Hullet vil være 688 meter langt!

PLUSS:

Jeremy Turner har stått bak flere hundre golfhull i Norge. Hull 3 i Valdres er sannsynligvis hans aller beste. Et av Norges mest ikoniske og kjente golfhull.


MINUS:

Vi skulle gjerne hatt 18 greener med en slik beliggenhet, men utslagene er så varierte at dette oppleves som mye mer enn en 9-hullsbane.


PASSER FOR:

Den som liker å sette seg i bilen for å oppsøke noe av det flotteste vi har av norsk natur (og golf) i innlandet.


PAKKER:

Valdres GK har samarbeidsavtaler med flere overnattingssteder der man får gode tilbud på overnatting med og uten greenfee. Se nettsiden for nærmere informasjon.


Les mer: valdresgolf.no

SLAGET OM NARVIK
REISE

Med norsk granitt på hver side er Skjomen Golfpark godt beskyttet, her det syttende hullet i solnedgang. Foto: Narvik GK

NARVIK:

SLAGET OM NARVIK

Flyr du til Evenes for å kjøre leiebil til Lofoten? Sørg for at du får med deg en runde i Narvik før du forlater byen. I 1995 ble Skjomen Golfparks første seks hull åpnet, og i 1998 sto banen ferdig med sine 18 utfordrende hull. Klubben besøkes hver sesong av om lag 2000 gjestespillere. Alle får de med seg en rå og ekte naturopplevelse – og en runde de vil huske.

PLUSS:

Klubben er kjent for sitt folkelige og joviale miljø, med mange sosiale arrangement.


MINUS:

Ute på banen står utfordringene i kø. Sørg for å ha med deg smilet og nok baller.


PASSER FOR:

Eventyrlystne, sosiale golfere som vil ha med seg en mektig opplevelse i nord.


PAKKER:

Scandic Narvik tilbyr overnatting, frokost og greenfee for 1590 kroner per person i enkeltrom, 1040 kroner i dobbeltrom. Benytt koden «313golf» ved bestilling. NB! Under normale omstendigheter tilbyr også Narvik GK overnatting på klubbhuset.


Les mer: narvikgolf.no


Norsk fjellgolf er en frisk kombinasjon av grønt gress og klar luft. På Skeikampen får du golfpakker på høyfjellshotell. Foto: Casper Faarlund

Skei GK er Nordens høyest beliggende golfbane, 808 meter over havet. Det er en spesiell følelse å spille golf til fjells. Med den storslåtte utsikten utover Gausdal og den søndre delen av Gudbrandsdalen er banen en vakker naturpark. Over hele banen sildrer små fjellbekker, som kan være en stor utfordring. Utenfor fairwayene beiter kyrne fra de lokale setrene. Og bak banen reiser Skeikampen seg, stor og mektig.

PLUSS:

Også på Skeikampen rapporteres det om stor aktivitet i år. VTG-kursene i juni er allerede fulltegnet.


MINUS:

En fjellbane er sårbar for tidlig frost. Banen bør besøkes før oktober.


PASSER FOR:

Hyttegjester og fjellfolk som ønsker en annen golfopplevelse.


PAKKER:

Thon Hotels tilbyr overnatting på Skeikampen Høyfjellshotell, frokost, middag og greenfee for to personer, 2005 kroner per natt.


Les mer: skeigolf.no

POPULÆR IDYLL
REISE
Foto: Drøbak GK

I det historiske hovedhuset på Belsjø gård ligger golfkaféen som serverer store porsjoner.

Drøbak er kjent for sitt hyggelige og uformelle miljø, noe klubben jobber for å opprettholde. Den åpne og oversiktlige 18-hullsbanen passer de fleste amatører, men er likevel utfordrende nok for de beste spillere.

Golfbanen i Drøbak har flott beliggenhet på Belsjø, kun ti minutters gange fra populære Drøbak sentrum med sine strender, gallerier og butikker. Denne 18-hulls parkbanen har normalt høy kvalitet på fairwayer og greener. Til tross for at den er relativt kort og tilsynelatende lettspilt, byr den også på utfordringer for de beste.

PLUSS:

Drøbak har over 1600 medlemmer og mange gjester. En av de norske banene med flest runder hvert år.


MINUS:

Med hjemmesommer i sikte kan det bli kamp om starttidene framover.


PASSER FOR:

De fleste hobbygolfere vil sette pris på en imøtekommende klubb og at banen ikke er altfor lang.


PAKKER:

Drøbak har et løst samarbeid med Reenskaug Hotel og Oscarsborg Hotel, hvor gjestene kan kjøpe en weekend greenfeepakke til 1500 kroner (3 runder).


Les mer: drobakgolf.no


Stiklestad ligger idyllisk til mot sørøst med utsikt over Trondheimsfjorden og store deler av Innherred. Foto: Stiklestad GK

Stiklestad ligger på Trones i Verdal, omtrent ti mil nord for Trondheim. Med sin idylliske beliggenhet inntil Trondheimsfjorden har du utsikt over store deler av Innherred, og området rundt golfbanen er mye brukt som tur- og rekreasjonsområde. Som kjent var Stiklestad en viktig plass i vikingtiden. Området har flere større gravhauger, noe som øker den kulturelle opplevelsen i løpet av runden.

PLUSS:

Stiklestad er en skogs- og parkbane med internasjonal standard. Klubbhuset er bygd på «fineste tomta i by'n».


MINUS:

De fleste som lander på Værnes, retter blikket sørover mot Trondheim og de bynære banene.


PASSER FOR:

Alle som kjører E6 på sin vei nordover eller sørover gjennom Trøndelag. Stiklestad er bare en kort avstikker fra hovedveien.


PAKKER:

Scandic Stiklestad tilbyr overnatting og greenfee for 875 kroner per person.


Les mer: stiklestadgolf.com

HAUGALANDETS SANG
REISE

Hull 14 på Nordvegen GK klamrer seg til de ytterste svabergene på Norges vestkyst. Foto: Knut Arvid Hagenberg

HAUGESUND:

HAUGALANDETS SANG

Det såkalte «Opera-hullet» på Nordvegen GK illustrerer vår tur til Haugesund. Banen ligger bare 15 minutters kjøring fra sentrum. Om sommeren har det vært tradisjon med å arrangere operakonsert her, og derav har det 14. hullet fått sitt kallenavn. Den lange kystlinjen med links-karakter er Nordvegens varemerke. 30 km nordover, i Sveio, ligger Haugalandets andre 18-hullsbane, Haugaland GK. Også den bølger seg gjennom landskapet i karakteristisk vestlandsnatur.

PLUSS:

Du har også to 9-hullsbaner i området, Haugesund GK og Karmøy GK (40 km sørover).


MINUS:

Vær og vind setter sitt preg på dagene her. Det kan lønne seg å ta det som en del av opplevelsen.


PASSER FOR:

Alle som ønsker seg en skikkelig vestlandsferie med nærhet til de naturlige elementene.


PAKKER:

Både Nordvegen og Haugaland samarbeider med Scandic Maritim som tilbyr to netter med frokost og to greenfee til 1940 kroner per person.


Les mer: nordvegengolf.no // haugelandgolf.no


Kongsberg GK er én av flere norske baner designet av Jeremy Turner. Foto: Kongsberg GK

Kongsberg GK har en praktfull beliggenhet ved Numedalslågen, med utsikt mot fjellene rundt Kongsberg. Her har banearkitekt Jeremy Turner designet en 18-hulls skogs- og parkbane som utfordrer spillere på alle nivåer. Fra Kongsberg rapporteres det om tidenes sesongstart med medlemsvekst og fullbooket bane. På anlegget finner du også korthullsbane og fotballgolf.

PLUSS:

Et hyggelig og sosialt klubbmiljø hvor alle skal oppleve mestring og glede.


MINUS:

Lang vei til nærmeste banealternativ. Anbefalt vei er E134 mot Norsjø GK (72 km).


PASSER FOR:

Dagsbesøkende eller ferierende med bil og bobil.


PAKKER:

Quality Hotel Grand Kongsberg tilbyr overnatting, økologisk frokost, gruve-spa, gym og greenfee til 795 kroner per person i dobbeltrom.


Les mer: kongsberg-golfbane.no // grandkongsberg.no

VIKTORS BOLTREPLASS
REISE

Fra terrassen på ett av Norges koseligste klubbhus, et omgjort hotell, kan du nyte ro og stillhet på Sorknes GK. Foto: Sorknes GK

Tre kilometer nord for Rena, to timers kjøring fra Oslo, terpet hyttegjesten Viktor Hovland på svingen sin som ung spiller. Sorknes GK er en fullverdig 18-hullsbane anlagt på flat furumo og sandgrunn. Den tåler mye regn, og med fire tee-steder utfordrer den spillere på alle nivåer.

PLUSS:

Koselig klubbhus, 12-hullsbane for fotballgolf.


MINUS:

I snørike år kan det ta tid før banen setter seg, men i år rapporteres det om rekordtidlig åpning av alle hullene og flotte forhold.


PASSER FOR:

Hele familien.


PAKKER:

Sorknes har avtale med Østerdalen Hotell om rompriser: dobbeltrom 995 kroner med frokost, enkeltrom 895 kroner med frokost. Hotellgjester får 100 kroner i rabatt på greenfee.


Les mer: sorknesgk.no

STJERNA PÅ STARMOEN
REISE

En tidlig høstrunde på Elverum kan by på fargerike omgivelser. Da er også banen på sitt mest frodige.

ELVERUM:

STJERNA PÅ STARMOEN

Når våren smelter bort snø og langrennsløyper, forvandles Starmoen fritidspark til et fargerikt golfeldorado. På sitt flotteste tåler Elverum GK sammenligningen med de fleste 18-hullsbaner i kongeriket. Her får du en trivelig skogs- og parkbane av meget god kvalitet, der presisjon er viktigere enn lengde.

PLUSS:

Elverum ligger strategisk til på veien til eksempelvis Trondheim, Trysil og Kongsvinger.


MINUS:

Håndballserien er avsluttet. Elverum-herrene i Terningen Arena er verdt å ta med seg. Kanskje vente til høsten?


PASSER FOR:

Alle som ser etter en fin dagstur, eller et stoppested på en større rundtur.


PAKKER:

Velkjente Scandic Elgstua tilbyr overnatting, frokost og greenfee fra 995 kroner per person i dobbeltrom.


Les mer: elverumgolfklubb.no

GOLFSKOLEN

GOLFSKOLEN

TEKST Team Norway-coach Jonas Lilja-Tverdal med Magnus Sveen // FOTO Benjamin A. Ward

KOM DEG UT AV PROBLEMER

Problemer oppstår i alle former og fasonger ute på golfbanen. Jonas Lilja-Tverdal og Anders Kristiansen gir deg løsningen på noen av dem i Golfskolen.

GOLFSKOLEN
DRIVING //

KAN MAN FIKSE EN SLICE ELLER HOOK UTE PÅ BANEN?

Hvordan reparerer man svingen sin midt i en golfrunde? Finnes det noen quick fix når slicen plutselig melder sin ankomst?

Hvis man kommer ut på banen og slicer, finnes det flere alternativer. Det første er: Må jeg fikse den? Kan jeg akseptere at dette er slaget mitt for i dag? Kan jeg få kontroll på det slik at jeg kan bruke det? Det er det første jeg vil råde deg til: spill med det slaget du har i dag. Prøv å unngå å fikse det.

Hvis du er nødt til å finne en måte å slå ballen rettere: Be den du spiller med, om å sjekke siktet ditt. Vanligvis er årsaken til en slice at du har et «stengt» sikte, at du sikter mer til høyre enn du tror, og dermed kutter svingen for å få ballen på den linjen derdu tror du sikter.

Hvis siktet stemmer, er det noe galt med svingspor og/eller kølleblad. Bladet er mest sannsynlig åpent i forhold til der du sikter, og svingsporet kommer utenfra og inn.


DRIVING //

SMÅ JUSTERINGER – STOR FORSKJELL

Jeg har et par tips til justeringer i slike tilfeller – men ikke gjør dem når du står over ballen. Det ene er å stenge bladet. Det kan du gjøre ved å styrke grepet ditt. Det ser litt rart ut, men det er en «quick fix».

Det andre er å få kontroll på svingsporet. Sjekk at du sikter riktig og ta noen prøvesvinger der du setter noe i veien som tvinger deg til å svinge utover, ikke innover.

Og bruk prøvesvingen for alt det er verdt! Det er ikke mange idretter der du får mulighet til å trene på det du skal utføre. Så prøvesvingen: bruk den!

GOLFSKOLEN
PROBLEMSLAG //

KORT SLAG FRA TYKK ROUGH

Du har så vidt misset greenen, og ballen har gjemt seg dypt nede i roughen rett ved siden av. Her er det fort gjort å miste mange slag, men med riktig teknikk kan du komme deg unna uten for stor skade på scorekortet.

Her vokser gresset mot spilleretningen, ligger tjukt – det betyr at det kommer til å kreve mye kraft for å få ballen ut samtidig som den ikke skal gå spesielt langt.

Jeg ønsker å stå bredt med beina, vinkle opp kølla og ha så mye fart i køllehodet som gjør at jeg kommer ned til ballen. Hva som skjer etter slaget er ikke så viktig, her handler det kun om å komme ned til ballen så jeg kan sikre at den popper rett opp. Skaftet skal peke rett opp mot navlen min, ikke lent fremover.

Da er det bare å la det stå til! Kraft er nøkkelen!

VIKTIG!

Vær forsiktig når du setter ned kølla – her er det fort gjort at ballen beveger på seg om du ikke passer godt på!


BUNKER //

DÅRLIG LIE I BUNKER

Det fryktede speilegget er alle golfspilleres store mareritt. Men det går an å komme seg ut av denne knipen også.
Dette slaget ligner mye på det vi nettopp viste fra tykk rough. Ta bred beinstilling – dette gjør vi for å få hendene lavere mot ballen. Også her ønsker vi at skaftet skal peke rett opp mot navlen, og vi sørger for å legge ballen langt fram i standsen. Vi ønsker en bratt vinkel ned til ballen og god aksellerasjon i svingen – så får du ballen opp i lufta og ut av sanda!

GOLFSKOLEN
SPESIALSLAG //

GOLF I VANSKELIGE FORHOLD

Har du også lyst til å mestre den lave driven som går under vinden? Anders Kristiansen har en enkel og en mindre enkel måte å gjøre det på.

Når det blåser stiv kuling rett imot og du gjerne vil slå ballen så langt som mulig, er det lurt å ha det lave utslaget i bagen. Begynn med å pegge ballen mye lavere enn du pleier. Deretter griper du en tomme ned på skaftet.

Når du stiller deg opp til ballen, flytter du hendene frem foran ballen. Dette gjør at kølla får mindre loft. Ta din vanlige sving, men hold hendene foran ballen i balltreffet. Da vil du få den flate, lave ballbanen du har sett på tv. Det er dessuten et meget nyttig slag å ha når du ønsker å være sikker på å holde ballen i spill.


SPESIALSLAG //

Når du stiller deg opp til ballen flytter du hendene frem foran ballen. Dette gjør at kølla får mindre loft. Ta din vanlige sving, men hold hendene foran ballen i balltreffet. Da vil du få den flate, lave ballbanen du har sett på tv. Det er dessuten et meget nyttig slag å ha når du ønsker å være sikker på å holde ballen i spill.

TIPS FOR DEN GODE SPILLEREN

En annen måte å sørge for at ballen flyr lavt på, er å treffe ballen helt nederst på køllehodet. Løft køllehodet litt i balltreffet, og treff så langt ned du klarer. Her er loften på køllehodet lavest.


GOLFSKOLEN
NÆRSPILL //

20-METERSSLAGET

Det sies at nærspillet er der de fleste golfspillere kan hente flest slag. Det bør for eksempel være mulig å bli stabil fra 20 meter og inn. Men de fleste er det ikke. Slik kan du mestre den trøblete distansen.

Når du stiller deg opp til ballen, vil vi at du skal ha brystbeinet litt foran ballen. Ta gjerne og hold kølla ved brystet ditt for å sjekke posisjonen.

Smal avstand mellom føttene. Hold hendene foran ballen, og kjenn at vekten er fordelt slik at mesteparten er på venstrebeinet (dersom du er høyrespiller). Pass på å holde hendene foran ballen gjennom hele svingen.

Bruk litt tid på dette slaget når du er på treningsområdet, så vil du merke at 20-metersslaget ikke er så skummelt som det én gang var.

UTSTYR

UTSTYR

SIDE 92–100: Sjekk ut årets nye puttere!
SIDE 105: Finpuss nærspillet i lunsjen!
SIDE 102–103: Sesongens skonyheter fra Adidas og Puma
SIDE 102–103: Sesongens skonyheter fra Adidas og Puma
*) All produktomtale i Norsk Golf er utelukkende basert på redaksjonelle vurderinger.
Alt innhold er underlagt Norsk Golfs kvalitetskrav og redaktøransvar.

UTSTYR

Alle putter
bedre!

V i kommer til å huske 2020 godt. Det sørger korona for. Men hadde det ikke vært gøy å huske 2020 som «Det året jeg satt så mange putter»? For å komme dit og senke mange putter trenger man flere ingredienser:


TEKNIKK. Det finnes utrolig mange måter å putte på, men en solid grunnteknikk har aldri skadet noen. Ta en prat med din lokale pro. Han eller hun kan sikkert hjelpe deg enten det er med grunnteknikken eller finpussen.


REPETISJON. Man må trene på å putte. Trene, trene, trene. Repetisjon og erfaring er hovedingrediensene, det kommer man ikke utenom. Putting er en enkel bevegelse for de fleste, men for å mestre det skikkelig, må det øves. Mye!


UTSTYRET. En annen måte å bli litt bedre på er å ha en putter i bagen som passer deg og din teknikk. Du kan for eksempel ha mye eller lite bue i svingsporet ditt. Da er det greit å ha en putter som matcher dette. Det er også greit at du har en putter du faktisk liker å se på, en som gir deg bøtter med selvtillit. I denne artikkelen har jeg samlet et lite utvalg av nyere puttermodeller som du vil finne i proshoper rundt i det langstrakte land i år. Kanskje finner du din favoritt her?

UTSTYR
PUTTERE

Cleveland
Frontline

C leveland hevder de har hatt et gjennombrudd innen putter-design. En helt ny måte å designe puttere på gjør at tyngdepunktet nå ligger helt fremme ved slagflaten. Målet med Frontline var å skape en putter som var kraftfull nok til å motstå feiltreff mot hæl og tå, og på den måten gi rettere putter oftere.

I årevis har man designet puttere med vekt langt bak og ned. Frontline gjør det helt motsatt. Ved hjelp av to tungstenvekter plassert i slagflaten har de flyttet tyngdepunktet helt frem for å øke presisjonen på greenene.

SOFT, eller Speed Optimized Face Technology, i slagflaten normaliserer ballhastigheten på tvers av hele trefflaten. Selv på skikkelig dårlige treff.

Cleveland introduserte for noen år siden 2135 teknologien sin. 21,35 mm er halvparten av høyden på en golfball, altså midt på golfballen. Siktelinjen på Frontline-putterne er 21,35 mm over bakken. Det gjør at du bedre kan plassere ballen til midten av putteren uavhengig av hvordan du står oppstilt til ballen. En lur liten detalj.

Cleveland Frontline kommer i tre mallet-modeller, Elevado, Cero og Iso, samt en mer klassisk bladmodell, 4.0. Malletmodellene kommer også med to halsvarianter for å tilpasse seg svingsporet ditt.


Veiledende pris: Frontline 4.0 blade:
Elevado, Cero og Iso:
1899 kroner
2099 kroner
Standard grep: Lamkin SINKFit Pistol
Lengder: 33, 34 og 35 tommer.
PUTTERE



EVNROLL

E vnroll er kjent for sin teknologi som gjør at ballene ruller like langt, selv om du skulle være så uheldig å misse sweetspot. De er blitt populære hos både den glade amatør og de som spiller for å leve av det.

Årets nyheter fra Evnroll har mest små, subtile oppdateringer. Kanskje bortsett fra ER10 Outback Mallet da, som ble sluppet i fjor høst. Dette er en putter med veldig høyt treghetsmoment, og den er face balanced så den passer godt for spillere med rett svingspor.

De andre nyhetene er kanskje mer av kosmetiske arten. Modellene ER1.2B, ER2B og ER7B er alle like som sine brødre (uten B i navnet), men kommer nå i svart. Eller “Murdered Out” som de kaller det.

De tre siste modellene er de med center shaft, der skaftet er festet midt i hodet. Modellene har hatt en pause fra sortimentet, men i 2020 kan du altså finne ER2CS, ER5CS og ER7CS i stativene i forskjellig proshoper rundt om.

Veiledende pris: 3999 kroner (ER10 med “Gravity Grip”: 4499 kroner)

Mizuno M-Craft

M izuno er tilbake i puttermarkedet. Nå lanserer de tre nye modeller med navnet M-Craft og prøver å følge suksessen de har hatt i jernmarkedet de siste årene. Putterne er smidd i et mykt stål for å få den ekte “Mizuno-følelsen”. Deretter er de frest til riktig form med høy presisjon. Hodene veier i utgangspunktet 355 gram med de to 8 grams vektene som sitter i. Ønsker du å endre svingvekten, kan du gjøre det med de ekstra vektene. De veier enten 3 gram eller 13 gram.

M.CRAFT I er en klassisk blad-putter og har en hals som gjør at den får maks tåheng. Den passer godt spillere med mye bue i svingsporet.

M.CRAFT II har samme form som nummer 1, men med en plumbers neck hals. Den er laget for dem med moderat bue i svingsporet.

M.CRAFT III har en mallet-form og er face balanced slik at den passer rettere svingspor.

Du kan velge mellom tre farger i alle de tre modellene: Classic White Satin, Blue ION eller Black ION.

Veiledende pris: 3799 kroner
PUTTERE
PUTTERE

Odyssey
Stroke Lab Black

I høst lanserte Odyssey Stroke Lab Black-putterne. I år har de supplert de svarte variantene med enda flere modeller: To blad-modeller i One og Double Wide og tre mallet-modeller i Seven, Rossie samt en helt ny design som heter R-Line Arrow.

Alle modellene har “Microhinge Star”-innlegget i slagflaten som skal få ballen til å rulle tidligere. Innlegget har fått noe hardere følelse og bedre lyd enn tidligere varianter.

Stroke Lab skaftet er det mest unike ved disse. Ved å kombinere stål og karbonfiber har de laget et lettere skaft, der mesteparten av vekten sitter i tuppen. 40 gram har de spart. 10 av disse har de plassert i sålen på putteren, og resten har de lagt i toppen av grepet. Dette skal ifølge Odyssey ha en dramatisk effekt på hvordan du putter. Både baksving, vinkel i balltreffet, ballhastighet og retning skal være betydelig bedre sammenlignet med tilsvarende modell uten Stroke Lab-teknologien. Skaftet er også stivere enn vanlig, i alle retninger, noe som skal gi bedre kontroll over det tyngre hodet.


Veiledende pris: 2499 kroner
PUTTERE

Odyssey
Stroke Lab Women’s

I høst lanserte Odyssey Stroke Lab Black-putterne. I år har de supplert de svarte variantene med enda flere modeller: To blad-modeller i One og Double Wide og tre mallet-modeller i Seven, Rossie samt en helt ny design som heter R-Line Arrow.

Alle modellene har “Microhinge Star”-innlegget i slagflaten som skal få ballen til å rulle tidligere. Innlegget har fått noe hardere følelse og bedre lyd enn tidligere varianter.

Stroke Lab skaftet er det mest unike ved disse. Ved å kombinere stål og karbonfiber har de laget et lettere skaft, der mesteparten av vekten sitter i tuppen. 40 gram har de spart. 10 av disse har de plassert i sålen på putteren, og resten har de lagt i toppen av grepet. Dette skal ifølge Odyssey ha en dramatisk effekt på hvordan du putter. Både baksving, vinkel i balltreffet, ballhastighet og retning skal være betydelig bedre sammenlignet med tilsvarende modell uten Stroke Lab-teknologien. Skaftet er også stivere enn vanlig, i alle retninger, noe som skal gi bedre kontroll over det tyngre hodet.


Veiledende pris: 2499 kroner
PUTTERE


PUTTERE

ODYssey
Triple Track

S ynlig teknologi i form av tre linjer på toppen av putteren hjelper deg med å sikte og dermed putte bedre. Enkelt og greit. Inspirasjon til strekene har de hentet fra landingsstripen på hangarskip.

Triple Track finnes i fem forskjellige modeller: Marxman, Double Wide, TEN, 2-Ball og 2-Ball blade. Alle modellene har Stroke Lab-skaftet og det nye Microhinge Starinnlegget i slagflaten. Innlegget har fått noe hardere følelse og bedre lyd. Med det innovative multimaterialskaftet vi ble kjent med i fjor, kan de omplassere 40 gram med vekt ned i hodet og til enden av grepet. Dette gjør at tempo i puttingstroket ditt blir bedre.

For å få maksimalt ut av denne teknologien trenger man matchende baller med Triple Track. Callaway har heldigvis baller som passer til de fleste typer spillere, blant annet har Chrome Soft og ERC Soft fått Triple Track.

Veiledende pris: Marxman, Double Wide: 2499 kroner
Loft: 3 grader
Lengder: 33, 34 og 35 tommer

PING
Heppler

V i begynner med navnet. Rick Heppler startet hos PING i 1966 og jobbet der i nesten 50 år for han omkom i en motorsykkelulykke. Navnet er altså en hyllest til Heppler. For første gang har PING tatt i bruk aluminium-støping for å lage puttere. “Heppler”-serien er et alternativ til “Sigma 2”-serien og gir et hardere balltreff i køllehoder som er meget vridningsstabile. De har altså en høy MOI.

Blandingen av materialene aluminium og stål gir PING muligheten til å lage hodene meget nøyaktig samt at de kan plassere vekt akkurat der det trengs mest i de forskjellige modellene. Slagflaten er laget av enten stål eller aluminium, avhengig av hvilken modell du velger.

Du trenger ikke bekymre deg for om du kjøpte riktig lengde på putteren heller. Den kommer nemlig med et svart, justerbart skaft der du enkelt og greit kan justere grepet opp og ned skaftet ved å vri på en skrue i toppen. På et blunk kan putteren gå fra en kort 32 tommer til en lang 36 tommer. (Piper Armlock er ikke justerbar, men har standardlengde på 41,5 tommer.)

PING Heppler kan du kjøpe i disse modellene: Anser 2, ZB3, Piper C, Tyne 3, Fetch, Ketch, Floki, Tomcat 14 og en “armlock”-variant i Piper Armlock.

Veiledende pris: Anser 2, ZB3 og Piper C: 2850 kroner
Tyne 3, Fetch, Ketch, Floki, Tomcat 14 og Piper Armlock: 3199 kroner
PUTTERE



Scotty Cameron
Phantom X 12.5

P hantom X 12.5 ble lansert helt på tampen av fjoråret. Den er laget til spillere som ønsker seg et stabilt “mallet”-hode, men som har et svingspor med litt bue. 12.5-modellen kommer som et tilskudd til Phantom Xfamilien etter tilbakemeldinger fra tourspillere og andre ivrige golfere. Alle Phantom X-modellene er produsert med en miks av materialer. Kombinasjonen av “303”- stål og aluminium gir økt MOI og optimal vektplassering som igjen gir deg ekstra tilgivenhet.

Den største visuelle forskjellen er kanskje at denne har en svart siktelinje, der de andre i familien har gule sikteelementer. Phantom X 12.5 kommer i lengdene 33, 34 og 35 tommer og med et gult og kult headcover. Grepet som sitter på, er et Pistolero Plus i grått med svarte detaljer.

Veiledende pris: 4495 kroner

Scotty Cameron
Special Select

G ode gamle Scotty fortsetter å oppgradere modellene sine. Moderne teknologi og inspirasjon fra touren gjør at han gang etter gang klarer å gi det tidløse designet noe ekstra. Denne gangen er det generelt slankere hoder med tynnere topplinjer som gjelder. Samtidig har hals og vektfordeling fått seg en justering. For å slippe gjenskinn fra solen har Cameron funnet frem sandblåseren og gitt hvert hode en real omgang. Det gjør at hodene får et litt mattere utseende.

Åtte modeller er denne gangen oppdatert: Blad-putterne Newport, Newport 2 og Newport 2.5 samt mallet-modellene Del Mar, Fastback 1.5, Squareback 2, Flowback 5 og Flowback 5.5.

Standardgrep på Special Select er et grått “Pistolini” grep, og som alltid med Scotty Cameron får du også med et lekkert headcover.

Veiledende pris: 4495 kroner
PUTTERE
PUTTERE

TaylorMade
Spider S

T aylorMades Spider-putter har de siste årene tatt verden med storm. Så populære at andre merker nå lanserer puttere som imiterer formen. Nå kommer en Spider med et litt annet utseende. De små vingene vi er blitt så vant til å se, er borte.

S-modellen er frest ut av en blokk av aluminium, og i stedet for vingene har de plassert en tungstenbar på tvers bakerst. Denne har varierende vekt, 55, 65 og 80 gram, der den tyngste sitter på den korteste putteren (33”) og vice versa.

Lett aluminium og tyngre tungsten i en ganske firkantet form er oppskriften for en putter med meget høy MOI. Hele 6000, hvis det sier deg noe. Faktisk har Spider S høyest MOI av alle i Spider-familien.

I slagflaten finner vi TaylorMades “PureRoll”-innlegg. Et ikke uvanlig syn på puttere de produserer. S har riktignok fått et litt tykkere innlegg som er designet for bedre lyd, følelse og rull enn tidligere.

Spider S får du i fargene Chalk og Navy.


Veiledende pris: 3299 kroner
PUTTERE
PUTTERE

TaylorMade Truss

I høst lanserte Odyssey Stroke Lab Black-putterne. I år har de supplert de svarte variantene med enda flere modeller: To blad-modeller i One og Double Wide og tre mallet-modeller i Seven, Rossie samt en helt ny design som heter R-Line Arrow.

Alle modellene har “Microhinge Star”-innlegget i slagflaten som skal få ballen til å rulle tidligere. Innlegget har fått noe hardere følelse og bedre lyd enn tidligere varianter.

Stroke Lab skaftet er det mest unike ved disse. Ved å kombinere stål og karbonfiber har de laget et lettere skaft, der mesteparten av vekten sitter i tuppen. 40 gram har de spart. 10 av disse har de plassert i sålen på putteren, og resten har de lagt i toppen av grepet. Dette skal ifølge Odyssey ha en dramatisk effekt på hvordan du putter. Både baksving, vinkel i balltreffet, ballhastighet og retning skal være betydelig bedre sammenlignet med tilsvarende modell uten Stroke Lab-teknologien. Skaftet er også stivere enn vanlig, i alle retninger, noe som skal gi bedre kontroll over det tyngre hodet.


Veiledende pris: 2499 kroner
UTSTYR

KAOS-

TILSTANDER

Den nye skoen til Adidas er et friskt pust i golfskoverden. CODECHAOS er designet for visuelt å knytte skoen nærmere bakken og tar i bruk helt nye teknologier.
TEKST // Martin Dahl

D en høyteknologiske sålen består av en blanding av myk, slitesterk gummi og et litt hardere innlegg de kaller Twistgrip. Innlegget ble konstruert ved å studere varmekart i svingstudier som fokuserte på hvordan golfere fordeler og flytter vekt gjennom svingen. Gjennom disse studiene kunne de bestemme hvor på skoen man trenger mest grep, samt velge formen på 'piggene' for å gi best mulig grep under alle forhold.

Måten den nye overdelen er konstruert på, har aldri tidligere vært gjort av Adidas Golf. Den består av flere lag med masker og gir en unik tekstur som øker slitestyrken og de pustende egenskapene. Samtidig gjør den også skoen veldig lett. Lagene er til slutt dekket av en film som gjør den vanntett så føttene holder seg tørre.

BOOST er Adidas sin variant av støtdemping. I CODECHAOS finner du den i hele sålen. Den gir deg demping samtidig som den gir energi tilbake til føttene. Vridningsstabilitet skaper de ved å ta i bruk Torsion X, med den skal du få full støtte i hver eneste sving.


FLERE FARGER OG VARIANTER. Dersom du synes den grønne fargen skriker litt mye, kan jeg berolige deg med at den kommer i mer diskrete farger også. Den kommer også i en Sportutgave og liker du «high tops», finnes også denne varianten. Da med Boa lissesystem.


CODECHAOS: 1699 kroner
CODECHAOS Boa: 1999 kroner
CODECHAOS Sport: 1499 kroner
UTSTYR
UTSTYR
PUMA

BURER DEG INNE!

Pumas Ignite Pwradapt har vært en meget populær sko. Nå har de kommet med en oppgradert versjon, Ignite Pwradapt Caged, som skal gi deg bedre stabilitet gjennom hele svingen
TEKST // Martin Dahl

M ed super komfort og en nærmest skreddersydd passform skal den nye skoen med «PWRCAGE» gi deg en ekstra stabil base når du svinger. PWRCAGE som er integrert i sålen på skoen, er en kappe som strammer seg rundt foten din når du drar til lissene. Samtidig vil også det de kaller Heel Lock Window passe på at hælen din er godt festet nede i skoen.

For å gi maks komfort mens du danser deg nedover fairwayen, har skoen Ignite Foam i hele sålen. Dette er Pumas dempesystem. Dette er en sko med avtagbare pigger, men deres PWRADAPT system skal gjøre at de nærmest føles som «spikeless»-sko. Piggene skal, ifølge Puma, tilpasse seg hvordan du beveger deg og gi deg maksimalt feste når du trenger det.

Den sporty skoen kommer i forskjellige standardfarger og med enten lisser eller Pumas Disc-system. Men følg med, Puma har som vane å slenge ut noen skikkelig friske «Limited Edition»-modeller.


Veiledende pris: 1699 kroner
Festesystem: Festesystem:
UTSTYR

STILL INN SIKTET

Sammen med Rickie Fowler har TaylorMade utviklet en versjon av TP5/TP5X som gir deg hjelp med sikte og oppstilling.
TEKST // Martin Dahl

M ange golfere liker å tegne en linje på ballen sin for å gjøre det lettere å sikte. Med de gamle pix-ballene var dette nærmest umulig på grunn av alle de visuelle hjelpemidlene. Rickie Fowler som har spilt TaylorMade-baller med pix-design en stund nå, har hjulpet til med å designe den nye. Kanskje derfor de har valgt den oransje fargen?

«Hvis vi ikke har TaylorMade-logoen på to steder, har vi plass til å lage en 'sti' som virker både for sikte og tilbakemelding.»

RICKIE FOWLER

De nye ballene har derfor fjernet en TaylorMade-logo. Logoen som står igjen, og TP5/TP5X markeringen er blitt til siktelinjer. De to logomerkene er satt perfekt på linje med hverandre, rammet inn i en slags 'sti' mellom de svarte og oransje pix-elementene. Dette kaller TaylorMade for «ClearPath Alignment».

«ClearPath» skal ikke bare gjøre det enklere å sikte, men den gir deg også umiddelbar tilbakemelding på om du har slått en bra putt. På en bra putt danner nemlig de grafiske elementene et tydelig 'spor' på ballen mens den ruller. Om putten er litt dårlig slått, vil du se en 'uryddig' ball mens den ruller.

Rickie Fowler er viden kjent for å være en av de aller beste putterne i verden. Kanskje kan denne ballen få også deg til å sette flere putter?


Veiledende pris: 529 kroner (per dusin)
UTSTYR
UTSTYR

PUTTING I LUNSJEN

I disse tider er det ikke lett å få finpusset nærspillet. Selv om baner nå er åpne, er det flere som har restriksjoner når det gjelder nærspillsområder. Hvorfor ikke flytte puttetreningen hjem på hjemmekontoret?
TEKST // Martin Dahl

G olfdingsen “Putt Out” gjør garantert hjemmekontor-lunsjen mer underholdende. Den snedige bueformede plastkonstruksjonen har bredden til et golfhull. Slår du en bra putt, blir ballen returnert med samme lengde som den ville gått forbi hullet. En dårlig putt blir ikke returnert. Det lille hullet i midten, “mikro-målet”, er det som gjør det ekstra spennende. Og ganske avhengighetsskapende. Den perfekte putten blir belønnet ved å stoppe i det lille hullet midt i buen. Ingen lett oppgave, men nettopp dette gjør treningen stas.

Presisjon og lengdekontroll er nøkkelen til å bli en skikkelig ekspert på putting, og det kan spare deg for mange slag på runden. Det blir mye tid hjemme om dagen. Hva med å slå i hjel litt tid med å terpe litt putting? “Putt Out” passer utmerket til innendørs puttingtrening.


Veiledende pris: 399 kroner
UTSTYR
UTSTYR

AUGUSTA I STUA

TEKST: Martin Dahl // FOTO: Skjermdump, www.lieandloft.com

Å benke seg ned for å se de herlige bildene fra Augusta og The Masters har blitt synonymt med våren for de fleste ivrige golffans rundt om i verden. I år ble det ikke noe av. I hvert fall ikke enda. Er savnet stort, kan det kanskje hjelpe med å 'golfpynte' litt hjemme?

Lie + Loft er en gjeng ivrige golfere som også designer golfrelaterte bilder, flagg, coasters, krus, potter og ballmarkører med mer. Det passer jo ekstra bra nå at de har en egen Augusta-kolleksjon. Den består av banekart, pinneplasseringer og andre grafiske elementer som kan hjelpe deg gjennom tiden frem til november.


Sjekk ut www.lieandloft.com og finn dine favoritter!

ALT
FOTOTIPS
GOLFFOTOGRAFENS BESTE FOTOTIPS:
Gi kameraet
en skikkelig
luftetur
Perspektiv og dybde er to svært effektfulle fotografiske virkemidler. I denne utgaven vil Norsk Golfs fotograf at du skal møkke til klærne dine, klatre i et tre og skru av portrettfunksjonen på mobiltelefonen din.
TEKST: // FOTO: Benjamin A. Ward

TIPS #1:
PERSPEKTIV

Mange ganger når jeg er på jobb, tar jeg meg selv i at jeg fotograferer alt for mye fra min egen høyde, stående rett opp og ned. Selv om det er en veldig behagelig måte å fotografere på, og ikke minst den mest beleilige for å bevege seg rundt, gjør det at du ofte går glipp av en vinkel eller et perspektiv som ville ha løftet bildet ditt det ekstra hakket.

Perspektiv har mye å si for hvordan «seeren» leser og oppfatter bildet ditt. Dersom man fotograferer fra bakkenivå, også kalt froskeperspektiv, fremstår motivet ditt som stort, dramatisk og mektig. Jeg synes dette er en effektiv måte å få litt mer råskap inn i et typisk golfbilde, og det spesielt om man får muligheten til å gå tett på (pass på at den du fotograferer ikke er en regelmessig shanker). Er man heldig og klarer å treffe på impact, får man som regel også et artig ansiktsuttrykk med på kjøpet!

En annen god grunn til å legge seg ned på bakken er at man får skilt motivet ut fra forstyrrende elementer i forgrunn og bakgrunn. Dette funker spesielt bra om man er litt på avstand fra den man fotograferer. En slik løsning vil gi renere bildeflater og deg mer kreativ frihet i komposisjonen av bildet. Går man motsatt vei og velger et høyt perspektiv, eller fugleperspektiv, fremstår plutselig motivet ditt som lite og underlegent.

Ved å gå opp i høyden og litt på avstand skaper man oversikt og setter motivet ditt i en større sammenheng enn om man er tett på. Har du også tilgang på drone, kan du fange noen fantastiske linjer og formasjoner man ikke ser fra bakkenivå.

Så, neste gang du er ute og fotograferer, ofre klærne dine for en lav vinkel, eller finn deg et tre for litt oversikt!


Om fotografen

Benjamin A. Ward (30) har jobbet som frilansfotograf for Norsk Golf siden 2012. Han er utdannet fotojournalist fra OsloMet og jobber med journalistiske og kommersielle prosjekter for en rekke norske og internasjonale kunder.

TIPS #2:
DYBDE I BILDENE

D et er viktig å være bevisst på hvordan man bruker dybde når man fotograferer. Mange av dagens mobiltelefoner har det som ofte kalles en portrettfunksjon, der mobilen gjennom to kameraer mikser sammen et bilde av det som er i fokus, og et av det som ikke er i fokus. Dette har gjort at det nærmest har blitt mote at alle mobilportretter skal ha en dus og uskarp bakgrunn. Funksjonen kan absolutt være fin, og det er også en effekt man enkelt kan skape når man fotograferer med stor blender på et ordinært kamera, men det er ikke dermed sagt at alle bilder skal være slik.

Fordelen med liten dybde i bildet (eller liten dybdeskarphet som det heter på fagspråket) er litt som jeg skriver i forrige tips om å fotografere fra bakkenivå. Motivet ditt får fullt fokus og skiller seg kraftig ut fra både forgrunn og bakgrunn. Det gir en pen estetikk og ser profesjonelt ut, nettopp fordi det er en effekt som i mange år kun var oppnåelig med kameraobjektiver som gjerne kostet en del kroner. Faren med å gjøre det til en vane kun å fotografere på denne måten er at man ikke blir like flink til å komponere. Dersom forgrunn og bakgrunn uansett blir uskarpe, er det vel ikke så viktig med noen forstyrrende elementer her og der? Derfor vil jeg utfordre dere til å bruke mye dybdeskarphet når det er mulig. Når både forgrunn, motiv og bakgrunn alle er skarpe, setter det deg virkelig på prøve i ditt valg av perspektiv, komposisjon og ikke minst hva du forteller med bildet ditt.

I bildet der Espen Kofstad slår ut på tee, spiller menneskene i forgrunnen og bakgrunnen en stor rolle. Som fortellende elementer sier de noe om slaget han akkurat har slått, og gir «seeren» mange ansikter og uttrykk å se på og vurdere. De er også med på å ramme ham inn og fungerer som gjentakende visuelle elementer. Ved å velge liten dybdeskarphet hadde man altså gått glipp av alle disse fine mulighetene til å skape et langt mer interessant og spennende bilde.

Rådet mitt er altså: Før du smeller på portrettfunksjonen på mobilen din eller velger en stor blender på speilreflekskameraet ditt, spør deg selv om dette gjør at historien fortelles på best mulig måte!


TIPS
TIPS
spilleformene som gjør

golfrunden
morsommere

Hvis du bare spiller golf for å få lave scorer og skrive deg ned i handicap, går du glipp av utrolig mye moro. Her er redaksjonens forslag til morsomme spilleformer, basert på hvor mange personer dere er i flighten!

TEKST: Christian Døvle // FOTO: GettyImages, Benjamin A. Ward

For én person:

«WORSTBALL» ELLER «BESTBALL»

Spill med to baller. (Dette forutsetter lite trafikk på banen. Her er det greit å høre med starteren før du går ut om det er greit.) Høy- og mellomhandicapere anbefales å spille bestball. Det vil si at du alltid slår to slag fra der ditt forrige beste slag endte. Lavhandicapere som ønsker seg en ekstra test, kan gjøre det motsatte og alltid spille på sin dårligste ball.

«HERMAN & SHERMAN»

Dette er først og fremst for den gode spilleren: Spill slik at du bytter på å slå bare drawer og bare fader på annet hvert hull.

For TO personER:

«BAG RAID»

Spill match. Hver gang du vinner et hull, kan du fjerne en kølle fra motstanderens bag. Når du taper et hull, kan motstanderen din velge mellom å fjerne en kølle fra din bag eller ta tilbake en av køllene du har stjålet fra ham/henne.

«SNORBALL»

I stedet for handicap blir hver spiller tildelt én meter med hyssing for hvert handicapslag vedkommende har på banen. Har du Spillehandicap 15, får du dermed 15 meter med hyssing du kan benytte deg av på golfrunden.

Har du slått et slag i vannhinderet, kan du bruke hyssingen til å flytte deg inn på banen igjen. Men husk: Bruker du tre meter med hyssing, har du tolv meter igjen. Snoren klippes alltid av med samme lengde som ballen flyttes. Du kan flytte ballen inn fra out of bounds, ut av bunkere, til en bedre lie i fairway og så videre. På greenen blir det enda mer taktisk. Her har du nemlig lov til å flytte ballen i hullet, forutsatt at du har nok hyssing.

«CHAIRMAN»

Kan spilles med tre og fire spillere også, men vår erfaring er at det er morsomst når man er to: Spilleren med laveste scoren på et hull blir «chairman». Hvis vedkommende vinner neste hull igjen, er hun fortsatt «chairman». Hvis to spillere deler hullet, forblir den nåværende «chairman» den samme. Personen som har vært «chairman» flest hull på slutten av runden, vinner. Dette er altså et spill hvor det dreier seg om å ha hatt honnøren flest ganger. Det fine med dette formatet er at den lett kan kombineres med vanlig slag- eller stablefordspill.

For TRE personER:

«HOST»

Dette er et spill med tre ekte og én imaginær spiller: «spøkelset». En person spiller på lag med spøkelset, mens de to andre danner et lag. Spøkelset får par på alle hull, så det er lurt at den dårligste spilleren er på lag med spøkelset. Laget med den beste scoren på slutten vinner.

«KØBENHAVNER»

Alle mot alle. Det er seks poeng som skal fordeles på hvert hull. Hvis én vinner hullet alene, får vedkommende fire poeng. Den nest beste scoren (eventuelt poengsum ut fra mottatte slag) får to poeng, og den dårligste får null poeng. Hvis en person vinner hullet og de to andre deler, blir poengsummen 4-1-1. Dersom to personer deler og en taper, blir fordelingen 3-3-0. Bruker alle like mange slag/får like mange poeng, blir poengfordelingen 2-2-2. Flest poeng på slutten av runden vinner.

For FIRE personER:

«HIGH-LOW-HIGH»

Del dere inn i lag på to. Spilleren med den beste scoren/poengsummen på et hull spiller match mot motstanderen med den beste scoren på det samme hullet. Spilleren med den dårligste scoren på hullet spiller match mot den dårligste hullscoren på motstanderlaget. Slik fungerer det i praksis:

Lag 1 består av spiller A og B. Lag 2 består av spiller C og D. På hull 1 får spiller A tre poeng, og spiller B stryker. Både spiller C og D får to poeng. Matchen er da 1-1 etter hull 1, fordi spilleren som er «high» på lag 1 (A) får tre poeng. Det slår den beste scoren på lag 2. Spilleren som er «low» på lag 2, slår «low» på lag 1 som strøyk hullet.

På neste hull får spiller A ett poeng og spiller B to poeng. Spiller C får tre poeng, og spiller D får ett poeng. Spiller B er da «high» i lag 1 med to poeng, men taper hullet mot spiller C som fikk tre poeng. Mellom de to som var «low» på hvert lag, A og D, deles hullet på ett poeng. Dermed står matchen 2-1 til lag 2 før hull 3.

«LAGGIN»

Med en gang alle har landet på green, får spilleren nærmest flagget tre poeng, personen nest nærmest to poeng, den tredje nærmeste ett poeng, og den lengst unna null poeng. Fortsett å telle på denne måten gjennom hele runden, og den med flest poeng på slutten har vunnet.

«ROBBINS»

Passer for deg som vil spille foursome med variasjon og vil bytte lagkamerat underveis. Spill de første seks hullene som en foursome-match. Deretter bytter dere partner de neste seks hullene og spiller en ny foursome-match. De siste seks hullene spiller dere med den dere ikke har spilt med tidligere, slik at alle får spilt med og mot alle. Seier i en sekshullsmatch gir to poeng, uavgjort gir ett poeng. Den spilleren med flest poeng etter de tre sekshullsmatchene vinner.

«TRY ALL»

Del dere inn i lag på to før runden starter. Spill på hver deres ball fra tee, men på andreslaget skal du og medspilleren din bytte ball. A slår fra B sitt utslag og motsatt. Etter andreslaget velger dere hvilken ball som skal spilles, og spilleformen går over til foursome helt til ballen er i koppen. Et eksempel er på et par 4-hull: Dere slår begge utslaget, og spiller A må slå fra spiller B sin ball som havnet i den tykke roughen, mens spiller B kan spille fra A sin ball som ligger midt i fairway. Etter andreslagene plukker dere opp den ballen som ligger dårligst plassert, og slår annethvert slag på ballen som dere har valgt.

Uavhengig av ANTALL

«BINGO, BANGO, BONGO»

Kan spilles i grupper på to, tre eller fire. Dette er et morsomt format for spillere med ulike ferdighetsnivå. Den første personen som kommer på greenen, får ett poeng. Deretter får personen som er nærmest pinnen etter at alle har kommet seg på greenen, ett poeng. Deretter får personen som senker putten først, ett poeng. Det er tre poeng som skal deles ut på hvert hull. Høyeste score på slutten av runden vinner. Denne spilleformen fungerer bra når man ønsker å nøytralisere fordelene til den beste spilleren i gruppen. Ettersom det er spilleren lengst unna hullet som slår først i golf, gir det spilleren med det korteste utslaget mulighet til å treffe green først. På samme måte er den spilleren som får mulighet til å få «bongo», den som befinner seg lengst unna hullet på green. Dette gjør spilleformen ekstra strategisk ettersom det ikke alltid lønner seg å ha det beste utslaget!

«WOLF»

Her velges en person ut som «wolf» på hull 1, og denne rollen blir byttet på på hvert hull. Den som er «wolf», slår alltid ut til slutt. Etter at alle har slått sitt utslag, velger «wolf» hvilken person hun vil være på lag med, eller om hun vil være «wolf» alene. Hvis «wolf» velger et lag, blir det to mot to.

Spilleren med laveste score vil få ett poeng for laget sitt, og det andre laget vil miste ett poeng. Hvis «wolf» velger å spille alene og vinner hullet, får «wolf» tre poeng, mens de andre mister ett poeng hver seg. Hvis «wolf» taper hullet, mister vedkommende tre poeng.

«THROW BALL»

Her får du testet kastearmen din. Alle mot alle. Hver spiller har ett tildelt kast per hull. Kastet teller ikke som et slag, og kan også brukes ut av hindringer og out of bounds. Her blir det lave scorer!

«STABLEFORD MED JOKER»

Spill vanlig stableford, men med en vri. Du kan plukke deg ut ett «jokerhull» på front-nine og ett på back-nine. På de to jokerhullene får du dobbelt så mange poeng som vanlig, så hvis du gjør birdie etter ditt handicap, får du seks poeng. Men husk: Du må melde fra til de andre spillerne på tee før du slår utslaget at det skal være jokerhullet ditt. Flere spillere kan ha samme jokerhull.

«2-2-2»

Krever to til fire spillere: 2-2-2 er en veldig populær spilleform i USA blant spillere som liker å kombinere golf med et veddemål.

Spilleformen består av tre turneringer/ veddemål i ett: en på front-nine, en på back-nine og en for hele runden. Disse tre delene teller som separate veddemål.

Spillerne blir enige om en samlet pott som skal fordeles likt på alle hullene, for eksempel 150 kroner. Da får vinneren av front-nine 50 kroner, 50 kroner totalt til vinneren på back-nine og 50-kroner for vinneren av hele 18-hullsrunden.

Hvis du gjør det best i gruppen din på front-nine, dårlig på back-nine og ikke vinner 18-hullsrunden sammenlagt, stikker du av gårde med 50 kroner. Gjør du det best både på front-nine, back-nine og dermed også runden totalt, stikker du av med hele potten med 150 kroner. Dere kan selv velge om dere vil spille slagspill, stableford eller match. Det morsomme med denne spilleformen er at den holder deg skjerpet hele runden – selv hvis du skulle fått en dårlig start.

«SNAKE»

Lar seg også enkelt kombinere med andre spilleformer. Det første dere gjør på starten av runden, er å inngå et veddemål og bli enige om hva dere spiller om. Hver gang noen treputter et hull, blir de «snake». Når noen andre treputter, blir de den nye «slangen». Personen som er «snake» på slutten av runden, må punge ut.


GOLFHISTORIE
GOLFHISTORIE

The Rules of the Green

– å putte med flaggstangen i hullet

TEKST // Jens N. Engelstad

D e første nedskrevne regler daterer seg til 1744, men dette var klubbregler og hadde ingen direkte betydning for andre klubber som gradvis lagde sine egne regler som til dels var farget av de første reglene og utviklingen av disse. Dette medførte at hver klubb hadde sine egne regler, nærmest «lokale regler», men ikke noe felles regelsett. Tenk deg hvilke til dels komiske situasjoner som oppstod etter hvert som jernbanen kom, ja for før toget kom, ble det svært sjelden spilt på andre baner enn hjemmebanen. Vi skal her ta for oss bakgrunnshistorien om regelforandringen som fra 2019 medførte at man kan putte fra greenen med flagget i hullet. Treffer man flaggstangen, er det altså ikke lenger straff. Det som imidlertid ikke alle vet, er at også i 1956 ble dette tillatt, men regelen ble så reversert i 1968, og slik har vi spilt helt til 2019. Da er det naturlig å spørre: Hvorfor ble regelen endret i 1956 og så reversert i 1968? Og kommer også reglen fra 2019 til å bli reversert?

Først litt om utviklingen av definisjonen av begrepet «green». Opprinnelig var «the green» betegnelsen på hele spillefeltet. Bakgrunnen var at golf i Skottland som oftest ble spilt på «the village green» som egentlig var landsbyens parkområde. Uttrykket «through the green» ble etter hvert benyttet som betegnelse på hele spillefeltet med unntak av «hazards». Det var først i 1779 at man første gang finner uttrykket «the hole green», et forsøk på å definere en green slik man forstår begrepet i vår tid. Først i 1812 dukker uttrykket «putting green» opp uten at arealet ble nøye definert. Det skjedde først i 1815, men da hos Aberdeen golfers som fastsatte det til alt innenfor 15 yards fra selve hullet. I 1829 fulgte St. Andrews golfers etter, men de valgte 20 yards. Hadde man med seg målebånd? Slik definerte man greenen i fulle 123 år frem til 1952 da en felles R&A-USGA definisjon ble vedtatt med følgende ordlyd: «all ground of the hole being played which is specially prepared for putting or otherwise defined as such by the Committee.» Begrepet «putting green» var endelig klart nok definert, og dermed var det i praksis mulig å forby eller tillate en ball å treffe flaggstangen hvis ballen ble spilt fra «the putting green». Man må i denne sammenheng ikke glemme at en flagstick først ble nevnt i R&As regler i 1875, mest sannsynlig fordi det først var på den tiden at en flaggstang kom i vanlig bruk. Straff for at ballen treffer flaggstangen i hullet blir dermed aktualisert, men ble likevel først innført i R&As regler i 1899. I mellomtiden hadde USGA (United States Golf Association) blitt stiftet i 1894. De fulgte i all hovedsak R&As regler i de første årene, men etter hvert skilte de seg gradvis fra R&As.

Frem til 1952 hadde reglene om at ballen treffer flaggstangen variert mye, ikke bare i R&As regler, men til dels også i USGAreglene.

Reglene var ofte forskjellige i de to regelsettene, da også mellom matchplay og slagspill. I årene frem til 1956 var det derfor betydelige variasjoner, mye forvirring og til dels flere uklarheter i regelverket. I 1956 fikk man endelig et felles regelsett der det, med kun ett unntak, ikke var noen straff dersom ballen, spilt fra greenen, traff flaggstangen. I 1960 skrev Richard S. Tufts (amerikansk offisiell USGA regelguru i årene 1938–1965) i sin bok The Principles Behind the Rules of Golf følgende om endringene i 1956:

«Forskjellen i prosedyre mellom matchspill og slagspill, anledningen for spillere og motstandere til å velge mellom å la flaggstangen stå i hullet eller ikke, ileggelse av straff noen ganger til den ene og noen ganger til den andre siden, ble fjernet og spill uten caddier resulterte i betydelig raskere spill. Tradisjonalistene var imidlertid fortsatt motstandere av å tillate flagget å stå i hullet.»

I hht. Kenneth R. Chapman som i 1997 utgav The Rules of the Green, vant tradisjonalistene frem med sine argumenter i 1968, og regelen ble reversert. Det er imidlertid vanskelig å se av tilgjengelig litteratur hvem disse tradisjonalistene var. Som nevnt var det ikke noen entydig tradisjon i R&As regler etter flaggstangens introduksjon i reglene i 1875, og naturlig nok utdypet ikke Richard S. Tufts spørsmålet i 1960. Det var nok en viss «tradisjon» i USA for at det skulle være straff når ballen traff flaggstangen i hullet når den var spilt fra greenen. Imidlertid var golf i USA av relativt ny dato, og egne regler av enda nyere dato. Kanskje var det ganske enkelt slik at R&As mange hundre års erfaring og tradisjon, dog med de som nevnte stadig skiftende regler på området, var utslagsgivende i 1956, mens «kjøttvekta» flyttet over dammen i 1968?

Erfaringene av endringene i 2019 var neppe at «spill uten caddier resulterte i betydelig raskere spill», snarere tvert imot vil nok mange mene. Dessuten ble hullkanten etter hvert ganske rufsete, og til dels skadet, når golfere ikke lærte seg hvordan de burde plukke ballen ut av hullet med flaggstangen i hullet. I tillegg har det vært rapportert en del farlige episoder som sannsynligvis vil kunne gjenta seg selv om man blir mer vant med de nye reglene.

Så får vi se om også regelen som gjelder fra 2019 vil bli reversert en gang i fremtiden. Noen års erfaring må nok til før man kan konkludere den ene eller andre veien. Et stalltips er likevel at regelen før eller siden igjen blir reversert.

I neste nummer av Norsk Golf vil vi beskrive viderverdighetene rundt «stymie» og også fortelle historien rundt klesvask og vaskebaljer på golfbaner før det i 1899 ble laget en felles regel for «out of bounds», og golfbanens område dermed ble definert.

QUIZ

QUIZ //

FOTO: Getty Images

Hvor mange golfspørsmål klarer du?


  1. OL i 2020 er utsatt, og vi må vente ett år med å kåre nye olympiske mestre. Husker du hvem som tok gull i Rio i 2016?
  2. Hvilke tre norske utøvere representerte Norge på golfbanen i Rio?
  3. Det er lenge siden det ble spilt en turnering som har vært tellende på verdensrankingen. Husker du hvem som er ranket som nummer 1 i verden for herrene?
  4. Og for kvinnene?
  5. Viktor Hovland har akkurat nå den høyeste rankingen for en norsk herrespiller noensinne. Hvilken plass ligger han på?
  6. Hvilken spiller gikk under kallenavnet «The Walrus» (hvalrossen)?
  7. Hvilken spiller har kallenavnet «Boom boom»?
  8. Og hvilken elegant mester er også kjent som «The Big Easy»?
  9. Tiger Woods har vært ranket som nummer 1 i verden i vanvittige 683 uker totalt. Hvem har nest flest uker som verdensener?
  10. Kvinnene fikk sin verdensranking først i 2006. Hvem var den første som var nummer 1 på den rankingen?
  1. Hvem har flest uker som verdensener for kvinner etter at rankingen ble innført i 2006?
  2. Hvilken langtslående spiller var den første som hadde en gjennomsnittslengde på over 300 yards gjennom en hel sesong?
  3. Suzann Pettersen nådde aldri toppen av verdensrankingen, men var nummer to flere ganger i løpet av karrieren. Hvilke fire spillere var hun verdenstoer bak?
  4. Hvor skal årets Ryder Cup etter planen spilles?
  5. På en øy langt inne i Oslofjorden ligger noe så sjelden som en privat norsk golfklubb, som ikke er medlem av NGF. Hva heter denne klubben?
  6. Hva er Tiger Woods sitt egentlige fødenavn?
  7. Den berømte golfbanearkitekten Robert Trent Jones Jr har tegnet tre norske golfbaner. Hvilke?
  8. Hva er slangordet for når man bruker putteren fra utenfor green?


SVAR
  1. Justin Rose og Inbee Park
  2. Marianne Skarpnord, Suzann Pettersen og Espen Kofstad
  3. Rory McIlroy
  4. Jin Young Ko
  5. 58. plass
  6. Craig Stadler
  7. Fred Couples
  8. Ernie Els
  9. Greg Norman – 331
  10. Annika Sörenstam
  11. Lorena Ochoa
  12. John Daly
  13. Annika Sörenstam, Lorena Ochoa, Yani Tseng og Inbee Park
  14. Whistling Straits i Wisconsin i USA
  15. Oustøen Country Club
  16. Eldrick Tont Woods
  17. Miklagard, Bjaavann og Holtsmark
  18. «Texas wedge»