Vil vi utvikle flere spillere, må vi også utvikle flere trenere og anlegg, skriver redaktør Tom Erik Andersen.
I 15 år mistet Golf-Norge sine aller yngste. Nå strømmer de tilbake. Hvordan skal vi ta vare på dem?
Vi har intervjuet Viktor selv og trenerne som bidro til til hans reise til verdenstoppen. Slik ble han en vinner.
Det er barn og unge som skal arve det vi som voksne har vært med å bygge opp, skriver Øyvind Krag Ingul.
Du hadde en god plan, men timene til trening strakk ikke til? Golfskolen hjelper deg raskt på fote igjen.
Har du noen gang lurt på hvordan golfkøller lages? Vi tok turen til Sverige for å besøke Cobra-fabrikken
Nå er banene i Norge på sitt aller beste. Vi har tatt en ny sving på Østlandet for å sjekke ut forholdene.
Først bygde de om ni hull. Så kom regnet – og mer regn. Vi dro til Tyrifjord etter ekstremværet Hans.
For femti år siden var Oslo Golfklubb femti år. Vi tok et kjapt tilbakeblikk på hyllesten av jubilanten.
Nicholas Aaen-Dreyer dro til Afghanistan i krig. Nå spiller han golf for å fungere i hverdagen igjen.
ISSN: 0809-1439
Nr. 3/2024 – 69. årgang
4 utgivelser pr. år
Maridalsveien 300
0872 Oslo
www.norskgolf.no
Tom Erik Andersen
tomerik@norskgolf.no
Mobil: 905 19 658
Nicolai Landmark
nicolai@norskgolf.no
Mobil: 905 46 701
Anne Hoftun Knudsen
anne@norskgolf.no
HS Media
anita.lindberg@hsmedia.no
Mobil: +47 971 77 068
September 2024
Irina Cretiu (Instagram: @i.cretiu)
Irina Cretiu
Aleksander Mile Osen
Jonas Lilja-Tverdal
Benjamin A. Ward
Ellen Aabech
Norsk Golf er et uavhengig magasin.
Det er ikke tillatt å kopiere fra magasinet
uten avtale. Norsk Golf arbeider etter
Vær Varsom-plakatens regler for god
presseskikk. Den som mener seg rammet
av urettferdig omtale, oppfordres til å ta
kontakt med redaksjonsledelsen. Pressens
Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan
oppnevnt av Norges Presseforbund og
behandler klager mot pressen i presseetiske
spørsmål.
Adresse: Skippergata 24, 0154 Oslo.
Tlf. 22 40 50 40
E-post: pfu@presse.no.
E ndring kan være vanskelig og gjøre vondt. Men endring er noen ganger helt nødvendig. Som da lufta gikk ut av golfballongen tidlig på 2000-tallet, og medlemstallene stupte i ti år.
Bunnen ble nådd i 2019. På vei ned var det mange som tapte penger. Baner som gikk konkurs, banker som måtte tåle tapene. Men også de på grasrota som kjøpte svindyre golfaksjer til hele familien, og forsikret kona at de ville stige i verdi.
Det gikk ikke akkurat sånn. Men en pandemi og en verdensstjerne senere er medlemstallene høyere enn noen gang. Og den nye golfboomen er annerledes enn den forrige.
I dag er det ikke lenger en optimistisk pappa, men kompiser som rekrutterer barn og unge til golfen. «Venner verver venner,» forklarer breddesjef Fredrik Due i saken om Juniorløftet i denne utgaven. De unge strømmer til banen fordi de vil spille, slå langt, kjøre golfbil og ha det moro. Som profilene de følger på Tik Tok og Snapchat.
Flere gir også drømmen en sjanse. Banebryteren Viktor, intervjuet av vår journalist Nicolai Landmark, har vist at det er mulig. Og skal flere realisere sin store golfdrøm framover, må de voksne tilrettelegge for det.
Ingen aksjer i dåpsgave denne gangen. Men flere klubbmiljøer med jevnaldrende, flere trenere og mer organisert trening. Og flere turneringer, ikke minst for de minste, der alle drar hjem med medalje og diplom og fornyet lyst til å spille golf.
På fem år har antall medlemskap i norske golfklubber økt med 50 prosent. I tillegg spiller vi dobbelt så mange runder som før pandemien. De fleste spiller golf for gøy, noen for å satse, andre for å fikse livet igjen, som Afghanistansoldaten Nicholas som du møter på side 40.
Om ingen har umiddelbare planer om å bygge nye baner eller flere hull i Golf- Norge, må vi tenke smartere rundt bruken av anleggene våre for å utnytte plassen bedre og gi rom til alle.
Det vil kreve noen endringer. Det vil sikkert gjøre litt vondt. Men avkastningen er mangfoldig, bærekraftig og uvurderlig.
Ansvarlig redaktør // Norsk Golf
G olf-Norge er i ferd med å runde 140 000 medlemskap. Rundt 17 000 av disse er under 19 år. Det gjør golf til en av de større barne- og ungdomsidrettene i landet – målt i medlemskap. Men kikker vi litt nærmere på tallene, viser det seg at vi har mye å gå på i denne aldersgruppen. For selv om det riktignok aldri har vært flere barn og unge i golfen, deltar bare i underkant av to prosent av dem i jevnlige konkurranser. Om du går til andre idretter vi liker å sammenligne oss med, vil tallet være motsatt.
I november kom golfklubbene sammen på Golftinget, årsmøtet for golfforbundet. Der ble det besluttet at én av fire ambisjoner for de neste fire årene skal være å utvikle en solid junior- og talentsatsing. Det skal klubber og forbund oppnå gjennom at alle barn skal få tilbud om organisert trening i klubb. Alle barn skal også jevnlig få tilbud om konkurranser i klubben eller i samarbeid med naboklubben. Alle ungdommer mellom 13 og 19 år skal få tilbud om organisert trening og konkurranser som styrker det sosiale miljøet i klubben.
Skal vi få til det, må vi gi dem plass. Det
kan være utfordrende i en tid der Golf-Norge opplever en popularitet som aldri før med tilstrømming av nye medlemmer og utfordrende banekapasitet.
Men det er barn og unge som skal arve det vi som voksne har vært med å bygge opp. De skal lære seg å elske og takle golf like mye som oss. Skal de utvikle seg til fremtidens golfentusiaster, må de lære seg å mestre spillet og golfens egenart, uansett hvilket nivå de ønsker å ta det til. Har de først lært seg dette, slutter de aldri.
Dette er vårt ansvar som voksne. Dette er vårt ansvar som forbund og golfklubb. Og sammen har vi blitt enige om følgende løfte: Alle barn og ungdom har rett til trening og konkurranser i egen klubb.
Får vi til dette, har vi samtidig sikret golfens fremtid. Sammen skal vi skape en robust neste generasjons golfere.
President // NGF
I forrige utgave besøkte vi 100- åringen Oslo Golfklubb, nærmere bestemt hull 13. Det var det mange som visste, og den heldige vinneren av et dusin Srixon Z-Star golfballer med Norsk Golf-logo er Kjetil Moen fra Ottestad. Vi gratulerer, baller kommer i posten!
I denne utgaven skal vi lenger vest igjen. Og ja, det er ikke første gang dette spektakulære hullet er avbildet hos oss, men etter pandemien har vi fått over 40 000 nye spillere i dette landet, så vi kjører det igjen – til glede for nye og gamle lesere. Også denne gangen skal vi både ha bane og hullnummer. Hvor er vi?
Send ditt forslag på e-post til redaksjon@norskgolf.no. Merk mailen med «Hvor er dette» i emnefeltet. Husk også å skrive adresse i e-posten. Vinneren får et dusin Z Star-baller fra Srixon med Norsk Golf-logo.
N år man blir 100 år, er det viktig å ta godt vare på seg selv. Og dere er en klubb som har klart det. Denne 100-åringen blir bare vakrere og vakrere, innledet golfpresident Øyvind Krag Ingul da han inntok talerstolen på Bogstad.
Gjennom hele sesongen – med det nylig avholdte Norgesmesterskapet for damer og herrer som et høydepunkt – skal Oslo Golfklubb markere sitt 100-årsjubileum. Norges største juniorturnering åpnet jubileumsuka. En storstilt fest avsluttet den. Og på selve dagen vanket det både godord og gaver.
– Oslo har alltid vært en markant og viktig klubb i Golf-Norge. En av de største i antall medlemskap, størst i omsetning, størst i antall ansatte, størst i antall Norgesmesterskap og størst i antall majors. Og dere har, uten tvil, Norges flotteste idrettshus. Det skal dere være ordentlig stolte av, understreket Ingul og delte ut det synlige beviset som nå henger på veggen.
Oslo GK er Golf-Norges første 100-åring, faktisk 24 år eldre enn sitt eget forbund, som klubben fra Bogstad selv tok initiativ til i 1948. Sammen har de hatt mange diskusjoner i årenes løp.
– Men vi har alltid gått ut av rommet som venner. For det vi har til felles, er lidenskapen for golf. Og det er fint å ha klubber som tør å si ifra. Vi opplever også at vi får til bra ting sammen, sa golfpresidenten på jubileumsdagen.
Torsdag 13. juni i 1924 ble klubben offisielt stiftet. Da hadde 13 menn, med Ragnar Halle i spissen, jobbet i et års tid for å finne et aktuelt område for golfbane i Oslo.
Vinteren 1924 fikk Halle tips om at noen av Bogstad
Gårds jorder var aktuelle og gikk i dialog med godseieren.
I juni ble klubben stiftet. I august var de i gang
med å spille.
J eg slo mine første slag oppe på Ekebergsletta som fireåring, forteller Viktor Hovland. Han er i hjemlandet på en sjelden visitt etter fjorårets utrolige sesongavslutning som ble kronet med FedEx Cup-pokal og Ryder Cup-seier. En sesong hvor han virkelig beviste at han hører hjemme helt oppe i verdenseliten.
Men stigningen opp til toppen av fjellet er lang. For Viktor sin del startet den slik det gjør for mange. Å bli introdusert til golfen av et familiemedlem. Så på kurs i den lokale golfklubben og deretter treninger i ny og ne. Den lille gutten syntes golf var gøy, men spilte helst fotball med kompisene eller drev med taekwondo, men hver sommer gledet han seg til å spille golf igjen da banene åpnet.
Etter hvert forstod han at det var golf han skulle satse på.
HELT HEKTA. – Da jeg ble 13, skjønte jeg at det var golfspiller jeg hadde lyst til å bli. Ikke bare spille om sommeren, men hele året. Jeg var helt hekta, forteller Hovland.
– Det var da du bestemte deg?
– Ja, det var da jeg fant ut at dette var det kuleste. Fotball var gøy, men det var bare fordi kompisene i klassen spilte.
De neste årene ble han tilnærmet fast inventar på Drøbak GK og Grønmo GK. Etter skoletid og i helgene var han ofte å se på banen, rangen eller nærspillsområdet.
Enten alene eller med de andre unge i klubben. For selv om golf er en individuell idrett, er det viktig med et godt miljø.
– Det var miljøet som fikk meg til å komme tilbake hele tiden. Det hjelper når man er ung, for det er ikke så kult å dra dit alene. Å spille med mor og far er hyggelig, men det er kulere å spille og trene med dem som er nærmere deg i alder, utdyper han.
På flere spørsmål om hva som var viktig for hans utvikling, er det nettopp dette som kommer igjen og igjen – å ha et godt miljø. Som barn, som ungdom og selv nå som proff.
– På den tiden, var det et treningsfokus eller et ha det gøy-fokus?
– I den alderen var det et ha det gøy-fokus. Som barn trenger det ikke å være så strukturert, det går mye av seg selv når man er med noen andre. Da trenger ikke foreldrene å gjøre så mye heller, det er bare å møte opp så lar du barna spille og trene. – Lage et miljø hvor det er gøy. Så blir det bra, oppsummerer han.
MODENHETEN. På Drøbak var det head pro Jim McGowan som hadde ansvar for juniortreningene. Den 60 år gamle australieren har vært i klubben siden 1996 og husker godt tiden da den ekstra ivrige 13-åringen Viktor løp rundt på området.
– Han var alltid her. Enten trente han eller så skravlet han med meg i proshopen om alt og ingenting, forteller McGowan.
Betraktningene den unge gutten kom med, viste en modenhet og en golfinteresse han knapt hadde sett maken til.
– Allerede da snakket han om at Jordan Spieth egentlig slo for kort til å være helt i toppen, eller at Bryson DeChambeaus detaljerte tilnærming til golfsvingen var fremtidens vei å gå.
Australieren beskriver gutten som livlig, nysgjerrig og engasjert. Og at det sjeldent var rolig da diskusjonene fløt eller spøken gikk.
– Han var veldig glad i å etterligne aksenten min og generelt bare spøke. Noen ganger svarte jeg med å fortelle han «Du blir ikke bedre av å stå her og skravle med meg. Kom deg ut og tren», mimrer McGowan.
TENKE SELV. Selv om unge Viktor var spøkefull, var det ikke det som kjennetegnet han best. Flere som kjenner han, beskriver han som en ekte «golfnerd». Allerede som ung hadde han interessen for de små detaljene i golfsvingen. Det var helt naturlig å grave seg ned i de aller minste detaljene.
– Jeg tror alle har det i seg, men som barn blir man programmert til å lære. Når man er så ung, har man ikke alle de mentale bitene enda. Derfor er det viktig å lære seg å lære tidlig, forteller Hovland.
Selv lærte han mye av en av hans første trenere, Magnus Ohlsson, da de begge var på Grønmo. I tillegg til å kunne mye om svingteknikk var Ohlsson vel så opptatt av at spillerne skulle forstå hvorfor man jobbet slik man gjorde.
– Magnus var en mentor. Istedenfor bare å fortelle deg svaret, stilte han spørsmål som fikk deg til å tenke. Og hvis du gjorde noe som var galt, ikke bra nok eller bare ba om å få svaret, så var ikke det greit.
– Han hadde en forventning om at vi ville lære oss hvorfor, ikke bare hva, forteller Viktor.
Dette er egenskaper verdensstjernen fremdeles bruker hver eneste dag. Han mener nysgjerrighet er en av de viktigste egenskapene man kan ha som golfspiller og som menneske.
At Ohlsson oppmuntret han og de andre unge utøverne til å tenke selv, er han takknemlig for i dag.
– Med en gang man bare blir fortalt hva man skal kunne eller gjøre, så lærer man det ikke. Det er noe man må starte tidlig, spørre «hvorfor tror du det er sånn?» og «hvorfor jobber du sånn her?».
Det var Grønmo-treneren tydelig på, at hvis man blir spurt om hva og hvorfor man trener på noe, må man vite svaret.
– Hvis du ikke kunne svaret på det, hadde både han og jeg gjort en dårlig jobb, forklarer Hovland.
EN HELT NY TILNÆRMING. Søken etter informasjon har aldri stoppet for Viktor Hovland. Det har man sett de siste månedene med flere trenerbytter på kort tid. Etter suksesssesongen 2023 valgte han noe overraskende å avslutte samarbeidet med amerikanske Joe Mayo som hjalp nordmannen med å nå nye høyder, spesielt i nærspillet. Begrunnelsen var at Hovland ønsket seg den «gamle» svingen fra 2020/2021. Da hadde han mer kontroll over ballen, og ballflukten føltes riktigere. Etter noen nye måneder med trøblete resultater endte han i mai med å gå tilbake til Mayo, og tilsynelatende er formen tilbake på riktig spor.
Å snakke med flere trenere er ikke noe nytt for den nysgjerrige nordmannen. Han mener oppriktig at man kan lære noe av alle, man må bare lære seg å filtrere de gode rådene fra de dårlige.
– Man får mange ulike perspektiver fra forskjellige personer, og så må du selv lære deg å vurdere om det er riktig for ditt spill. Det eneste man kan gjøre, er å prøve og hvis det fungerer, fortsetter du, utdyper Hovland.
I ungdomsårene opererte han på samme måte, ved å sitte flere timer på internett og innhente ny informasjon. Da kom han over en helt ny tilnærming til golfsvingen, som han fremdeles bruker den dag i dag.
– Det var en kar fra Hawaii som het Kelvin Miyahira. Jeg ble fascinert over hvordan han beskrev golfsvingen, for han forklarte den på en biomekanisk og vitenskapelig måte. Han skrev om anatomiske bevegelser og hvordan de forskjellige delene av kroppen oppfører seg underveis i svingen, forklarer han.
– Den tankegangen har veldig stor innflytelse på det jeg gjør nå, understreker verdensstjernen.
BULLSHIT-FILTERET. – Jeg er overbevist om at han har et av de beste bullshit-filtrene i verden.
Ordene kommer fra tidligere landslagstrener Niklas Diethelm (51). I 17 år hadde han ansvar for de beste herrespillerne i landet og jobbet med spillere som Henrik Bjørnstad, Marius Thorp, Espen Kofstad, Kristian Krogh Johannessen og Kristoffer Reitan. Og ikke minst, Viktor Hovland.
– Husker du første gang du traff ham?
– Det første ordentlige minnet er fra European Boys Team Championship (lag-EM journ. anm.) i Skottland i 2013. Der er det mange fine historier å fortelle, sier Diethelm entusiastisk.
Som da 15 år gamle Hovland ikke klarte å knyte slipset sitt til lagbildet, eller da han tok to håndfuller med pegger fra starteren og utbrøt: «Now I have tees for the whole season!». Det er to av de morsomste ifølge den gamle landslagstreneren.
– På banen var det største høydepunktetda de knuste den høyest rangerte spilleren i feltet 5&4 i semifinalen som om det var ingenting. Han var tross alt bare 15 år på tidspunktet. Det er sikkert mange som hadde bukket under for presset, men han var der for å vinne, forteller Diethelm.
Mentaliteten var ikke den eneste styrken den unge Viktor Hovland viste under mesterskapet. Han var alltid på jakt etter å utvikle seg, uansett hvor og når. Det satte Diethelm pris på, selv om det fulgte med sine utfordringer.
– Han er kravstor. Til seg selv og til trenerne sine. Det er absolutt en god ting, men det krever stor kunnskap og forståelse fra vår del.
Akkurat det er i utgangspunktet ikke et problem for Niklas Diethelm som i dag er juniorog elitetrener på Losby GK. I svingstudioet hans på klubben er bokhyllen fylt med bøker om utvikling og lederskap. I likhet med Viktor er han alltid på søken etter ny informasjon.
– Viktor og de andre utøverne har fått meg til å bli en bedre trener. Selvfølgelig har jeg det. Utvikling går begge veier, understreker han. Selv om det er flere år siden duoen jobbet sammen i juniortiden, har de fremdeles kontakt. Senest de siste ukene fikk Diethelm svingvideoer av den gamle eleven sin.
– Han ber ikke om råd, han bare viser meg hva han jobber med om dagen for å få flere perspektiver, forteller svensken.
FIRKLØVERET. Golf er en individuell idrett. Men det er umulig å komme seg til verdenstoppen om man er alene. En utøver i utvikling trenger noen å sparre med, trene med og noen å utfordre seg mot. Allerede på Grønmo og Drøbak var treningsmiljøet rundt Viktor Hovland bra, men da han kom med på Team Norway-laget, økte nivået på «lagkameratene» betraktelig. Sammen med Kristoffer Ventura, Kristian Krogh Johannessen og Kristoffer Reitan tok de alle sammen nye steg under vingene til landslagstrener Diethelm. Ifølge Hovland var det en nøkkelingrediens.
– Jeg husker en treningssamling i Spania på starten av videregående-tiden. Vi fire trente mange timer på formiddagen, så dro vi ut og spilte på ettermiddagen. 18-hulls slagspill på utrolig bra baner: Sotogrande, Valderrama, La Reserva. Hvert eneste slag telte, og vi tok det som små konkurranser, forteller Hovland.
Dagen etterpå var det samme opplegg. Firkløveret trente i mange timer, så kjørte de konkurranse mot hverandre.
– Golf er en ensom og individuell sport. Da er det viktig å ha folk rundt seg som du kan matche deg mot. Ikke nødvendigvis at man har akkurat samme treningsopplegg, for man er forskjellige, men man trenger andre. Vi ble absolutt bedre på den tiden der, sier verdensstjernen.
Også Niklas Diethelm sitter igjen med gode minner fra årene hvor han kun trente Norges beste utøvere.
– Det eneste vi tenkte på, var utvikling. Utvikling og hard coaching, forteller han.
Det gjaldt ikke bare på samlinger, men også i turneringer og mesterskap. For eksempel under lag-EM i Skottland ble det gjennomført lange treningsøkter mellom rundene.
– Det var den uken i 2013 jeg skjønte at vi hadde et bra lag. Vi klarte å matche oss mot, og slå, flere av de beste amatørspillerne i verden. Og Viktor var den største overraskelsen på laget, utdyper Diethelm.
IKKE GJØR SOM MEG. I 2024 er det få som blir overrasket når Viktor Hovland er i toppen av ledertavlen på søndagen i en majorturnering. Både innenlands og utenlands er det konsensus at nordmannen vinner sin første major innen kort tid. Gjør han det, blir han historisk, og det er et testament til all tid, ressurser og energi han viet til å nå sine drømmer.
Men hva med dem som kommer etter? Kan de ta lærdom av den største norske herregolferen gjennom tidene? Selv har han særlig fokus på tre ting:
1. Lære seg selv
2. Være nysgjerrig
3. Være sta, men samtidig åpen
– Det første handler om at man må ta egne valg for seg selv og ikke forvente at andre gir deg løsningen. For å få til det må man være nysgjerrig og alltid søke etter ny informasjon. Og til slutt må du stå på ditt. Om du har funnet noe som du tror kan funke for deg, må du prøve det en stund og ikke bare gi opp. Vær sta på egne vegne, men uten å låse deg for mye, utdyper Viktor.
Å komme med råd er en naturlig del av å være en rollemodell. Men faktisk å være en person folk ser opp til, er han ikke helt vant til.
– Det er fortsatt uvant at mine handlinger har en konsekvens, det føles ganske rart. Samtidig er det dritkult å se folk bli introdusert til golf og at de synes dette er en kul sport.
– Rett og slett at det er flere som får ta del i gleden jeg får av å spille golf. Det synes jeg er dritkult.
Det aller viktigste rådet han kommer med til dem som har han som rollemodell, er dog å ikke følge ham blindt. Det er ikke sikkert at det som funker for han, funker like bra for andre.
– Tiger Woods var min rollemodell da jeg vokste opp, men om jeg skulle bli den beste golfspilleren jeg kunne bli, så hadde ikke jeg løpt flere kilometer om morgenen og gjort Navy SEAL-trening som han gjorde. Han inspirerte meg, men jeg kopierte han ikke, sier Hovland.
GIR TILBAKE. Det første store internasjonale gjennombruddet til nordmannen kom i 2018 da han vant en av verdens største amatørturneringer, U.S. Amateur. Da uttalte han at «Hvis det jeg gjør på golfbanen kan få flere til å spille golf i Norge, er det noe jeg vil være minst like stolt av som alle trofeene jeg vinner.»
– Hva tenker du om dette sitatet nå?
– Der er litt sykt da, mye som har skjedd siden det, sier han med et velkjent smil om munnen før han fortsetter:
– Det er dritkult å komme hjem og se at folk har blitt ordentlig «golf punch» på grunn av meg. Det er nesten litt kjipt, for det går jo nesten ikke an å spille om sommeren lenger. Det er fullt her hele tiden. Selvfølgelig hjalp pandemien til, men det er kult å ha en liten del av æren.
I 2023 tok superstjernen nok et steg for å bidra her hjemme i Norge. Hovland er en viktig del av NextUp Golf Team som har til hensikt å gjøre overgangen fra amatørtilværelsen til profflivet enda kortere. I første omgang for en håndfull spillere, men som på sikt kan vokse til noe større.
– Det er jo en måte å bidra på. Det handler om å skape miljøet og kulturen jeg trivdes i da jeg var ung, og kunne benytte seg av hverandres lærdommer.
– Istedenfor at hver spiller går i det samme mørket i sin egen satsing, lener vi oss på hverandre. De eldre kan dele sine erfaringer, og det kan de yngre fortelle videre til dem som kommer bak dem igjen, sier han.
På den måten deles kunnskapen og kompetansen bredere, noe som kommer hele Golf- Norge til gode.
Men først og fremst skal han fokusere på egen golf. Målet er naturligvis seier i de aller største turneringene: majorene.
I samme slengen vil han automatisk inspirere
tusenvis til å følge i hans fotspor.
Og dermed bidra til å skape flere «Viktor
Hovland»-er i fremtiden.
S milet og latteren sitter løst på Saurines i Murcia. Guttegjengen som nå leker seg rundt oppvarmingsgreenen på den spanske golfresorten, er blant Norges beste i sin alder. Det begynner å bli mange som deler drømmen om å følge i Viktor Hovlands fotspor.
– Vår rolle er å samle kreftene og samarbeide med alle som vil sette juniorløftet øverst på agendaen. Sammen kan vi løse utfordringene og gripe muligheten som er her nå, sier Fredrik Due, avdelingsleder for bredde og utvikling i Norges Golfforbund.
Etter 15 år med nedgang strømmer barn og unge til golfen igjen. I mai passerte vi den gamle rekorden fra 2004. Men bak tallene er det viktige spørsmål som krever svar. Her er ni hull i Golf-Norge som fortsatt er en utfordring.
1.
HVORFOR MISTET VI
HALVPARTEN AV DE UNGE?
I 2004 var det 16 500 medlemmer
under 19 år i norske klubber.
Tallet hadde da steget jevnt og
trutt over en tiårsperiode. Men
plutselig stoppet det opp. Og så kom raset.
I 15 sammenhengende år mistet vi de unge
til bunnen ble nådd i 2019.
Due svarer:
– Hovedårsaken var at vi ikke klarte å skape
nok attraktive miljøer for våre yngste. Så
enkelt kan det besvares. Vi vet jo at barn og
unge blir værende der det er trygt og morsomt,
og vi har en ny mulighet nå. Det snudde helt
med pandemien. Golf er blitt kult, en «greie»,
og den kraftige veksten er særnorsk. Mye av
æren skal Viktor ha, og samtidig har vi brutt
ned mange barrierer. Inngangen er blitt
enklere og raskere. Simulatorer og driving
ranger med ny teknologi øker interessen. I
tillegg har flere klubber bygd gode miljøer
og gjort juniormedlemskapene rimeligere.
2.
HVORFOR BLE FLERE AV
KLUBBENE VÅRE LAGT NED?
I perioden 2002 til 2006 var
over 200 klubber tilsluttet NGF.
I dag er tallet 172. På de ti
vanskelige årene fra 2010 til
inngangen på pandemisesongen 2020 mistet
norske golfklubber totalt 30 000 medlemmer.
Due svarer:
– I den forrige golfboomen økte både medlemstall
og antall golfklubber kraftig. I slike vekstperioder
når man gjerne en topp før tallet
må justeres ned, og det samme skjedde med
golfen. Mange hadde satset stort. Og da tilbudet
etter hvert ble større enn etterspørselen,
måtte noen klubber dessverre kaste kortene.
3.
HVORFOR SYNKER KVINNEANDELEN
ÅR FOR ÅR?
For over 40 år siden, tilbake i
1980, ble det dratt i gang flere
tiltak for å øke en kvinneandel
på 27 prosent. Golfen etablerte
kvinnekontakter, kvinneutvalg, kvinneleir,
mor/datter-turneringer, regionale erfaringstreff
og nasjonale prosjekter som Kvinner &
Golf og Jenteprosjektet. «Målet er at andelen
kvinner skal øke mer enn andelen menn,» sto
det å lese så sent som i 2021. Siden den gang
har kvinneandelen gått nedover. I 2024 vil
den trolig krype under 20 prosent.
Due svarer:
– Antall jenter øker litt, men andelen går ned
fordi tilstrømmingen av gutter er så stor. Og
det forsterkes ved at rekrutteringen i større
grad enn før skjer sosialt. Venner verver
venner. Golf kan selvfølgelig være like gøy og
sosialt for jenter, men da må vi også utvikle
det strukturelle. Flere kvinnelige trenere er
viktig for jentene, og de siste årene har vi økt
antallet betydelig. Vi er overbevist om at tiltakene
vil gi effekt på sikt.
4.
HVORFOR STARTER IKKE FLERE
JENTER MED GOLF?
Flere jenter på banen er
en global utfordring. Med
Golfjentene, et breddeprogram
for jenter opp til 19
år, har Norge fått internasjonal anerkjennelse
fra selveste R&A. Men uttellingen i
medlemskap lar vente på seg. I mai 2021
var det registrert 2228 jenter i Golf-Norge.
Fire år senere, midt i en golfboom og et nytt
satsingsprosjekt, er tallet 2514. I samme
periode har antall gutter økt med over 50
prosent til 15 501.
Due svarer:
– Vi skulle gjerne sett flere jenter, men vi må
ha litt tålmodighet. Det tar tid fra de prøver
golf første gang til de blir ivrige og etter hvert
melder seg inn i klubb. Om vi skal lykkes,
må vi gjøre jentenes vei til golfen best mulig
og skape flere trygge og gode miljøer. I vårt
første fulle år med Golfjentene i 2021 forventet
vi ikke effekt i medlemstallene før om fem
år. Så resultatene bør komme i 2025/26.
5.
HVORFOR BYGGES DET IKKE
FLERE BANER NÅ?
Antall medlemskap i norske
klubber har steget til 136 000
ved utgangen av mai, en økning
på 46 prosent på fire år.
Trolig passerer vi 150 000 i år. Flere klubber
har nå innført medlemstak og ventelister.
Kampen om starttider er tøff. Likevel er det
ingen nye baner i sikte.
I den forrige golfboomen, fra 1997 til 2009,
økte antall hull i Golf-Norge fra 720 til 2031.
Men siden har det gått motsatt vei. Antall
hull er i dag 2021.
Due svarer:
– Dette er viktig. Det gjelder både måten vi
bruker anleggene på i dag og den videre utviklingen.
Mange steder er presset stort. Men
vi kan starte der vi er. Sammenlignet med
andre idretter har vi mange kvadratmeter
å boltre oss på. Så hvor smart kan vi bruke
banene? Og har vi et areal her eller der som
kan utvikles? Et treningsområde for knøttegolf
trenger ikke stor plass. Og simulatorer
kan i større grad brukes sommer som vinter.
6.
HVORFOR ER DET IKKE FLERE
TURNERINGER FOR BARN?
Medlemsøkning er bare halve
forklaringen til presset på
banene. Vi spiller dobbelt så
mye golf som før. I mai ble det
bestilt 360 673 selskapsrunder i Norge. Det
er det høyeste tallet for en enkelt måned
de siste fem årene. Men antall turneringsrunder
er fortsatt få. Og mens andre idretter
tilbyr cuper og serier, stevner og renn, er det
få turneringer for barn og unge i golf.
Due svarer:
– Vi trenger absolutt flere turneringsformer
for barn og unge, og spesielt for dem over 36
i handicap. En annen ting, som også ses på
internasjonalt, er å konkurrere mer som lag.
Det er gøy å spille sammen i en scramble. Vi
har et klart mål om flere og jevnlige juniorturneringer.
Spesielt for spillere under ti år
er det stort utviklingspotensial. Vi forventer
at det skjer mye her framover.
7.
HVORFOR TILBYS IKKE MER
ORGANISERT TRENING?
På Golftinget i fjor høst vedtok
klubbene ny virksomhetsplan
som styrer prioriteringene
fram til 2027. Under tittelen
«Golfens største utfordringer» slås det fast:
«Selv om golf har mange barn og unge som
medlemmer, er det for få som har et godt
idrettslig tilbud i klubben. Det medfører at
mange har et ferdighetsnivå som er lavere
enn forventet. Utfordringene drar golfidretten
med seg inn i talentutviklingen
hvor 75 prosent av barn og unge har over
36,1 i handicap og bare 2,2 prosent har
under 8.»
Med Impact, Golfjentene og regionale
tyngdepunkt utvikles nå en solid juniorog
talentsatsing. Alle barn fra 6 til 12 år skal
få tilbud om organisert trening i klubben sin.
Alle under 19 år skal i tillegg få tilbud om
konkurranser.
Due svarer:
– Det viktige er å bygge attraktive miljøer
for barn og unge, at de føler seg velkomne i
golfen og møter likesinnede i samme generasjon.
Organisert trening er bare et organisert
miljø med noen faste tider å komme til. Det
kan være gruppetreninger flere ganger i uka,
men også være samlingsbasert og mer periodisert.
Målet er ikke at alle klubber skal tilby
flest mulig økter. Det må tilpasses både bredde
og elite. At golfen ikke har organisert seg i
hjel, kan være en styrke for oss. Det er mange
nye veier vi kan bygge, fordi vi fortsatt er en
relativt ung idrett i Norge.
8.
HVORFOR HAR VI IKKE FLERE
TRENERE I GOLFEN?
Lenge var den ansatte proen
den eneste treneren i norske
klubber. Det er vanskelig å
tilby nok trening da. For å
illustrere situasjonen hadde en enkelt fotballklubb
i Oslo flere trenere enn hele Golf-
Norge samlet. For over ti år siden gjorde
NGF og PGA Norway en fullstendig omstrukturering
av utdanningssystemet fra
grasrot til toppnivå. I samarbeid med Idrettsforbundet
og Høgskolen i Innlandet ble
bachelorstudiet på Elverum etablert.
Samtidig fikk vi Trenerløypa, den frivillige
trenerutdanningen.
Men statistikken viser at mange av de nyutdannede
PGA-proene med bachelorgrad
har funnet jobb utenfor golfen. Og de frivillige
trenerne er fortsatt for få.
Due svarer:
– Det er riktig at vi må utdanne flere trenere
til alle nivåer. Og derfor har vi heller ikke satt
noe tak på hvor mange vi tar inn på Trener 1,
2 og 3. Tetter vi igjen flaskehalsen der, så begrenser
vi mulighetene. Derfor har vi styrket
apparatet med flere kurslærere. Og så er det
jo opp til klubbene da. De må selv bestemme
om de trenger flere trenere, og hvilke typer
trenere de trenger. Det er heldigvis en vesens
forskjell før og etter pandemien.
– Fram til 2021 mistet vi mange av de nyutdannede, men nå er etterspørselen og mulighetene for trenere mye større. Ikke bare proer, men på alle nivåer. Vi trenger trenere på heltid og deltid, som andre idretter har tradisjon for. Ikke minst gjelder det unge trenere. De vet best hvordan vi skal gjøre golfen attraktiv for yngre.
9.
HVORDAN UNNGÅR VI AT
HISTORIEN GJENTAR SEG?
Det store spørsmålet er
hvordan Golf-Norge skal
forhindre det som skjedde
i den første golfboomen på
inngangen til 2000-tallet. Også den gangen
viste barn og unge stor interesse for golf.
Men vi mistet grepet om dem.
Due svarer:
– Viljen til å løfte juniortilbudet har vært der
lenge. Forskjellen nå er at vi i større grad går
til handling. NGF har ikke alle svarene. Nøkkelen
framover er samarbeid. Det er masse
erfaring, kunnskap og kompetanse der ute.
Og sammen har vi en gyllen mulighet til et betydelig
juniorløft, sier breddesjef Fredrik Due.
N icholas Aaen-Dreyer har igjen en periode der han er urolig og våkner flere ganger om natta.
– Sjela mi har veldig mange sår. Og noen av dem vil nok aldri gro, erkjenner Nicholas der han står på Atlungstad Golfklubb, noen kilometer sør for Hamar sentrum.
– Jeg har hatt en ganske dårlig periode igjen nå, sier han ærlig. Den tidligere Afghanistansoldaten på 196 centimeter kaster en lang skygge over oppvarmingsgreenen mot det gamle brenneriet. Den varme sommersolen henger høyt over flatbygdene rundt Mjøsa. Han myser opp mot den skyfrie himmelen som om han ikke helt stoler på den gode værmeldingen.
KRIGENS SÅR. – Diagnosen min er jo posttraumatisk stresslidelse, PTSD, fortsetter han. – Men kroppen min er også herjet av flere fysiske konsekvenser, autoimmune sykdommer som er utviklet av stresset. Jeg har psoriasisartritt, en type leddgikt som enklest forklares som en innvendig psoriasis.
Tærne som skjuler seg i golfskoene, er allerede ødelagt. Den høyre albuen er i ferd med å ryke.
– Det er ikke et spørsmål om «hvis» jeg blir dårlig nok, det er et spørsmål om «når». I tre år har jeg gått på den samme medisinen for leddgikt, men nå har den sluttet å virke. Så da må jeg opp på et nytt nivå.
GOLF OG FLYTTING. Det siste året har Nicholas tatt opp en aktivitet som han startet med i Lofoten for mange år siden.
– Jeg spilte litt golf da jeg bodde i Henningsvær som liten, forteller han på vei opp til det første utslagsstedet. – Mamma og stefaren min kjørte meg ut på Lofoten Links i sjette klasse. Jeg tok kurset der mens banen bare var noen få hull. Men det ble ikke så mye golf etter det.
I 2005 flytter familien til Ringsaker. Han går først på Furnes ungdomsskole, deretter Ringsaker videregående. Han sliter med å finne seg til rette.
– Jeg har dysleksi og ble stemplet som dum. Det er jeg ikke, men jeg opplevde først mestring og selvtillit da jeg søkte meg til militæret.
Under førstegangstjenesten på Setermoen er han plutselig topp-3 på skytebanen og i ladedriller. Men dysleksien gjør IQ-testene til befalsskolen og krigsskolen umulige. En dag åpner døra seg til den profesjonelle delen av artilleriet. Den 3. juni 2011 sitter 21-åringen på flyet som en del av den 17. kontingenten – PRT-17 Meymaneh – med norske soldater i Afghanistan.
KAMPEN FOR LIVET. I drømmene, men også i virkeligheten, står to biler parkert på en fjelltopp denne dagen i 2011, to mil nord for Meymaneh. Resten av task-uniten er lenger nede i dalen.
Jobben til Nicholas er å være skytter på maskingeværet på det ene kjøretøyet. Fra nabobilen hører han den andre skytteren rope «Klikk!». Våpenet har kilt seg fast og er ubrukelig akkurat nå.
Idet han kommer seg opp på biltaket, skyter han de første bygene inn i åskammen. Da ilden hans opphører, lyser hele åskammen opp i munningsglimt. Sporlys og prosjektiler kommer rett mot dem.
– Det var fullstendig kaos. For første gang opplevde jeg dødsangst, forteller han i dag.
De neste 30 til 60 sekundene kobler Nicholas av hjernen og begynner å fungere på drill, som soldater gjør. I 20 minutter kommer det kuler fra alle himmelretninger.
– Vi var godt forberedt før vi reiste, forsikrer han etter å ha slått ballen ut i fairway på et fredelig Atlungstad.
– Men alt endret seg da vi kom. Taliban flyttet krigføringen inn i byene. Det ble mer intenst, et helt annet ballgame.
Morgenen etter, da pusten og pulsen har roet seg, henter han fram kikkerten og ser utover slagmarken. Flere av scenene skal hjemsøke ham mange år senere.
GUD ER NORSK. – Vi sa det jo flere ganger der nede. «Gud er norsk», poengterer Nicholas. – Vi hadde flaks som ikke mistet noen. En god kamerat fikk ei kule i ammunisjonskassa på siden av våpenet.
Han angir treffpunktet i sin egen mage.
– Det finnes ingen annen forklaring enn at Gud er norsk, gjentar han. – I en god kombinasjon med faglig dyktighet hadde vi til tider ren og skjær flaks.
I desember, etter sju måneder med krigføring, reiser han hjem til Norge.
– Jeg fikk spørsmål om å forlenge oppholdet, men takket nei. Jeg var så jævlig sliten, på en helt annen måte enn jeg hadde opplevd før. Bare det å stå opp av senga og pusse tennene var et ork. Det ble en ond sirkel, men det tok flere år før jeg forsto det. Jeg var så sint. Jeg tenkte at alle andre var problemet.
– Hvordan var du å være med da? Han ruller i et fint par før han svarer. – Jeg var rett og slett en hæstkuk, for å si det på godt nordnorsk. Jeg gikk rundt og var forbannet på alt og alle. «Dere har ingenting å klage over. Nada!» I tre år tårner det seg opp. Han sliter med å sove. Kommer seg gjennom nettene som bartender og dørvakt og dagene som brannmann og frivillig i Røde kors. I tillegg til å være i full jobb i Forsvaret. Til slutt sier kroppen stopp. I 2014 kollapser den unge veteranen.
TRISTE TALL. – Jeg tror at kun overlevende fra Utøya som faktisk så ham i øynene og skadene han påførte, kan forstå hva den andre bærer på, sier Nicholas stille.
– Først et par måneder etter kollapsen begynte jeg å tenke. Da skjønte jeg hvor jævlig skakkjørt jeg var. Det er vel ingen som har kommet fra det helt uten arr. Noen lever godt og har ikke problemer, men andre har det, og alle bærer vi det med oss. Og for mange blir det fryktelig tungt.
For noen blir det også ulevelig. I 2021 rapporterte Forsvarets sanitet at det er flere som har tatt sitt eget liv (11) etter å ha tjenestegjort i Afghanistan enn antall drepte norske soldater (10).
I USA viste en statistikk i 2018 at rundt 8000 veteraner tar livet sitt årlig. Det er 22 hver eneste dag.
– I tillegg kommer mørketallene, tillegger Nicholas. – Alle dødsfallene hvor de ikke finner et selvmordsbrev eller tør fastslå at selvmord er årsaken, som når biler frontkolliderer med en trailer eller kjører i en fjellvegg. Du kan være sikker på at tallene er mye høyere.
PAKTEN MED MOR. Etter at livet hans går i oppløsning i 2014, står han plutselig selv i skogen, klar for å ta sitt eget liv. Tauet holder han i hånden, treet har han valgt ut. Men han har alltid lovet å si fra til moren sin hvis det er noe.
Han ringer henne.
– Da jeg får pustet litt, avtaler vi å møtes på McDonalds i Brumunddal dagen etter. I bilen på parkeringen forklarer jeg at jeg er helt utslitt, at jeg ikke orker mer.
«Det er greit,» sier moren da hun har hørt ham ferdig. «Du skal slippe å dø med dårlig samvittighet for oss her hjemme.»
– At mamma forsto meg hadde mye å si. Så jeg ga henne et løfte om å holde ut til jul. Den avtalen ga meg et mål inn i framtiden, et mål som bare skulle flyttes hvis ting ikke ble lettere.
De 304 dagene som gjenstår, skal gi navnet på romanen av forfatter Simon Stranger, basert på soldatens liv. I etterkant av bokutgivelsen holder de hundrevis av foredrag på videregående skoler.
– Når jeg har valgt å være så åpen og ærlig med min historie, er det også for å hjelpe andre. Ikke alle liker det. Troll finnes overalt, og jeg får høre at jeg bare gjør det for PR. Det var tungt i starten, men nå bryr det meg ikke. Tre gutter har kommet til oss etter foredragene og fortalt at de sliter, at de trenger hjelp.
– Å, nå får jeg gåsehud, sier han plutselig og løfter den høyre underarmen for å vise fram de små hårene i giv akt.
Det er skytterarmen, en underarm tatovert med et utdrag fra Dødens dal. «Though I walk through the valley of the shadow of death, I will fear no evil».
– Den ene gutten tok kontakt igjen for et halvt år siden, sier Nicholas. – «Dere berget meg,» fortalte han. Og da kan troll klage så mye de vil. Om vi har reddet tre liv, er det verdt alt sammen.
MØTET MED RAMBO. Men hvem skal redde Nicholas? I lang tid etter pakten med moren holder han fast på planen om å ta sitt eget liv. Han skal bare oppfylle løftet først, feire en siste jul sammen, og så bli far for første gang.
– Det holdt meg i live, men jeg var fortsatt helt i mørket, sier han. – Jeg kjente ingen glede eller tilhørighet da datteren min ble født. Det skammer jeg meg over i dag, men det er sant, og vi må tørre å snakke om det også.
På det meste trenger han 17 piller om dagen for å holde seg på beina. Antipsykotiske, antidepressive, innsovningsmedisiner og steroider mot leddgikten. En dokumentarfilmskaper tar kontakt med Nicholas og spør om han vil prøve hesteterapi.
– Hester? Jeg hadde null trua, sier Nicholas og drar på smilebåndet. – Men det skjedde noe helt magisk da jeg prøvde det.
Han blir med til Kongsvinger hvor et tyvetalls hester møter den herjede Afghanistanveteranen. En av hestene er tidlig bortom, men holder seg i bakgrunnen til alle har hilst ferdig. Så kommer han tilbake. Hesten, som av alle ting, bærer navnet Rambo.
– Hester snakker med et tydelig kroppsspråk. De kommuniserer mye mer enn mange tror, sier Nicholas.
I to timer er de sammen. Og for første gang etter oppholdet i Afghanistan klarer han å glemme alt og slappe helt av.
HESTER SOM TERAPI. I dag går en tolv år gammel hund, tre katter og tre hester hjemme i Furnesåsen – Rose, Gandalf og fjordingen Kåre.
– Jeg var i USA og besøkte Saratoga War- Horses i 2016. Der brukes hester i terapi for krigsveteraner med PTSD, og jeg lærte å skru av og på hjernen igjen. Det var en restart for hodet, og tilhørigheten til min seks måneder gamle datter kom også for fullt etter besøket på Saratoga. Jeg lærte å knytte meg til noen igjen.
Forsøkene på å komme tilbake i arbeidslivet har ikke gått like bra.
– Jeg får til å jobbe, men da klarer jeg ingenting hjemme, sier han. – Jeg har begrenset med energi. Hverken kropp eller hue tåler mer. Om jeg ikke klarer å være hundre prosent til stede som pappa når jeg kommer hjem fra jobb, og er utslitt i flere uker etterpå, så går det jo ikke.
– Hva tenker du om det?
Han ser ned i bakken, sparker litt i gresset og lar blikket vandre.
– Jeg føler meg jo litt mindre verdt, sier han.
– Du gjør det?
– Ja, det kjenner vel alle på som har vært utenfor arbeidslivet. Hva er det nordmenn spør mest om? Været og jobben! «Hva jobber du med da?»
– Hater du det spørsmålet?
Han trekker inn den friske mjøsluften og slipper ut et tungt pust før han svarer.
– Nei, jeg hater vel heller fordømmelsen i ansiktsuttrykkene når jeg forteller at jeg er ufør. Jeg velger å si det som det er. Det gjør litt vondt, men reaksjonene bedrer seg når jeg får forklart hvorfor.
MEDALJENE I SKAPET. I glasskapet hjemme på Furnes ligger medaljene og diplomene som hyller den norske skytteren i PRT-17. «Forsvarets medalje for sårede i strid» henger høyt og tildeles norsk militært personell som har fått traumatisk skade i kamphandlinger, fysiske eller psykiske.
– Jeg vil tilbake på skolebenken, ta de to fagene jeg mangler og fullføre studiekompetansen. Så får vi se. Jeg vil prioritere barna, kona og egen helse. Jeg er nødt til å ha et liv.
– Hva betyr golfen oppi dette?
Han lyser opp i skjegget.
– Golfen gir meg veldig mye, sier Nicholas og nikker bekreftende. – Det har blitt et veldig fint tilskudd i livet mitt. En periode var jeg på driving rangen hver eneste dag. Og da jeg leste om paragolf, tok jeg kontakt med Gøril Hansen i NGF for å høre mer om opplegget. Jeg er jo en paragolfer selv om handicapet mitt ikke er synlig.
I dag tar han protimer med Gabriella Andrén Gundersrud på Atlungstad. Han fullroser rådene fra proen.
– Gaby og golfen har lært meg at det ikke hjelper å bli sint, sier han. – Før kunne jeg bli forbannet etter et dårlig slag, men nå vet jeg at det neste slaget er det jeg må ha fokus på.
Fortsatt kan han hjemsøkes av traumene fra Russian Hill og Bad Qak. Kjenne lukten og smaken av den tørre lufta. Og plutselig se en Talibankriger reise seg med afghanske klær og russisk våpen 35 meter foran seg.
– Det bildet kommer stadig opp igjen, sier Nicholas Aaen-Dreyer og slipper blikket ettertenksomt ned i bakken igjen.
– Hva gjør du da?
Spørsmålet henger, så løfter han hodet.
– Jeg har heldigvis fine folk rundt meg, sier
han. – Og når ting roer seg, forteller jeg meg
selv: «Jeg er i Norge. Det er ikke farlig. Det er
ingen som vil drepe meg her.» Noen ganger
må jeg bare flire av meg sjøl.
– Det er ikke alle funksjonsnedsettelser eller handicap som er synlige på utsiden av kroppen. Og derfor er Nicholas sin historie så viktig å få fortalt for oss som jobber med paragolf, sier Gøril Hansen, rådgiver i Norges Golfforbund.
Hennes oppgave er å gjøre kjent at nesten alle kan spille golf, uavhengig av alder, kjønn og funksjonsnedsettelse.
– Golf er en inkluderende idrett som man kan starte med tidlig eller sent i livet, og vi deler paragolf inn i bevegelseshemming, synshemming, utviklingshemming og hørselshemming, opplyser hun.
ER DU NYSGJERRIG PÅ PARAGOLF? Ta kontakt med en golfklubb der du bor, eller Gøril i NGF på telefon 995 76 525 eller paragolf@golfforbundet.no. Du finner også mer informasjon på golfforbundet.no.
TEKST: Jonas Lilja-Tverdal, Julie Boysen Hillestad og Nicolai Landmark // FOTO: Aleksander Mile Osen
Sesongen er godt i gang, men gamle synder dukker stadig
opp igjen. Denne utgaven er full med gode, raske tips og
triks som kan ta bort de største feilene i golfen din. Med på
laget har vi også fått med oss tidligere Ladies European
Tour-spiller Julie Boysen Hillestad som deler sine beste råd
og teknikktips. Lykke til!
Om balltreffet sitter dårlig og slaget aldri ender der man vil, vil man naturligvis fikse det så fort som mulig. Man ser på svingsporet, vektbalansen, baksvingen og alle andre steder. Men når man har en feil i svingen, må man alltid sjekke de fundamentale tingene først – grep og sikte. Er en av disse (eller begge) feil, vil det nesten garantert skape flere følgefeil utover i svingen.
I et bra grep skal køllen være i fingrene, ikke håndflaten, og man vil kunne se to knokler på øverste hånd. Da har du et nøytralt grep som minsker sannsynligheten for følgefeil i svingen.
Med et godt sikte vil siktelinjene på kroppen alle peke i tilnærmet samme retning – mot mål. Siktelinjene er skuldrene, hoftene, knærne og ikke minst føttene.
Dersom grepet og siktet er slik det skal være, har man forutsetningene for å ha en god golfsving.
En vanlig feil mange hobbygolfere gjør, er å ha det som kalles en «early extension». Kort fortalt betyr det at kroppen begynner å rotere for tidlig i nedsvingen, og man reiser seg ofte opp i forsøk på å kompensere for dette. Resultatet er at hoften kommer i veien for hendene i nedsvingen, og man får et dårlig balltreff. En topp, en døff eller et kort og skjevt slag vil ofte komme i denne situasjonen.
For å bli kvitt dette problemet er det mange løsninger, men en av de mest effektive er å løfte tærne på venstre fot eller å legge en ball under tåballen. Ved å stå på ballen gjennom hele svingen vil det bli vanskelig å rotere for tidlig, og det er krevende å reise seg i svingen. Effekten er at det blir plass til hendene i svingen, som er akkurat det vi vil ha i denne situasjonen.
Golfsvingen er ferskvare. Den er sjelden helt lik SE VIDEO HER
selv om man spiller to dager på rad, og den trenger
tilsyn. Det gjelder selvfølgelig også for proffene.
Derfor har de ofte noen faste øvelser for å holde
svingen god og balltreffet rent. For Julie Boysen
Hillestads del er «håndkledrillen» og «stop-andgo
» faste følgesvenner.
I håndkledrillen (bildet til venstre) legger du et
håndkle ned to ballengder bak ballen du skal slå.
Målet her er å treffe ballen uten å treffe håndkleet.
– Den er veldig god for å sikre et godt balltreff. Den tvinger deg til å treffe ballen først og får bort skumle feil som en topp eller en døff.
Julies andre go-to drill er «stop-and-go» (bildet til høyre).
– Her tar jeg rett og slett en pause på toppen av baksvingen for å sørge for at alle kroppsbevegelsene er kompakte og synkroniserte. Her er tempo viktig, ta det gjerne litt med ro.
Noen ganger bare kommer slicen, og den virker umulig å fikse. Å gjøre store svingendringer midt i runden er sjelden en god idé, men noen ganger må man finne frem brannslukningsapparatet og gjøre det man kan for å redde runden. Her kommer fire kortsiktige tips du kan gjøre underveis for å slukke brannen.
En mer langsiktig løsning på å bli kvitt slicen er å se på køllebladet og svingsporet i balltreffet. En slice, en kraftig høyreskru, kommer når køllebladet peker mot høyre i forhold til svingsporet i balltreffet (er åpent). Da har mange golfere en tendens til å prøve å kompensere ved å svinge fra «utsiden» og inn. Når disse to tingene skjer samtidig, skjærer du køllen gjennom ballen, og den vil skru enda mer til høyre.
For å fikse dette problemet må vi rette både køllebladet og svingsporet. Du bør starte med å legge om til et «sterkt» grep. Det gjør du ved å rotere den øverste hånden (den med hanske på) slik at du ser tre knokler når du står oppstilt til ballen.
For å fikse svingsporet legger du tre baller i en diagonal linje på rangematten. Målet er å slå den ballen som ligger i midten, uten at hverken den eller køllen din treffer de to andre. Med denne øvelsen må man svinge «innenfra og ut», noe som motvirker slicen.
Det er mange forskjeller på en golfproff og en hobbygolfer. Lengde og stabilitet på de lange slagene er åpenbare, men det som virkelig skiller de to, er puttingen. Hver uke ser man proffene senke lange putter, eller i alle fall legge førsteputten innenfor en meter. En av årsakene til at de jevnlig klarer å være i nærheten av koppen, er god greenlesing og en fast rutine. Det første Julie gjør når hun kommer frem til ballen, er å markere og fjerne den.
– Da kan jeg begynne å lese putten. Først bakfra for å se hvordan den heller – går den til høyre eller til venstre? Eller kanskje begge deler?
– Så går jeg alltid på siden. Stiller meg mellom ballen og hullet og ser om den heller oppover eller nedover. Det er viktig å få med seg og vil ha veldig mye å si på lengdekontrollen.
Om hun får tid eller er usikker, kan hun også lese putten fra andre siden av hullet.
– Det siste jeg sjekker, er hvordan gresset ligger. Skal ballen rulle gjennom et mørkt område på greenen, betyr det at jeg putter «imot» gresset, og da vil den gå litt saktere. Da må jeg legge på litt fart. Er det lyst, er det motsatt, og putten vil være litt raskere enn antatt.
Det viktigste av alt er å gjøre det samme hver eneste gang. Bygg en rutine du liker, og hold deg til den. Da vil det være lettere å gjenskape gode putter gang på gang.
Et annet område der hobbygolfere kan lære mye fra proffene, er banestrategi. Istedenfor bare å stille seg opp til ballen og håpe at resultatet blir bra, lønner det seg ofte å tenke gjennom hullet allerede før man slår ut. Ta en titt på baneguiden, hvor er hindringene, hvor er greenen og hvor står flagget. Alt disse, og mye mer, er spørsmål Julie stiller seg selv før hvert eneste hull.
– Det første jeg tenker på, er køllevalg. I utgangspunktet vil jeg alltid slå driver, men det er ikke alltid det lønner seg. Kanskje er det en bunker eller et vann som er plassert akkurat der jeg vanligvis lander. Da må jeg revurdere.
– Det andre jeg tenker på, er flaggplasseringen. Allerede på tee tenker jeg på det fordi det kan avgjøre hvor jeg har lyst til å ligge i fairway. Det kan også påvirke køllevalget mitt.
Det siste den tidligere LET-proffen tenker på, er dagens trend. For hobbygolfere kan den selvfølgelig være litt ustabil, men å ta høyde for dagens skru er lurt.
– Hvis jeg selv sliter med en venstreskru, sikter jeg naturligvis litt lenger til høyre. Det bør alle gjøre, uansett nivå!
En annen årsak til dårlige og variable balltreff er en dårlig oppvridning, altså baksvingen. Når du løfter køllen bakover, skal kroppen være stabil når du roterer, og på toppen av svingen ønsker vi at venstre arm skal være helt rett. Mange har derimot en tendens til å bøye seg fremover i baksvingen og dermed være i feil stilling når man skal begynne nedsvingen. Da kommer det beklageligvis ofte dårlige balltreff.
En god øvelse du kan gjøre for å kjenne hvordan en god oppvridning skal kjennes ut i baksvingen, er å stille deg opp helt vanlig, men med en kølle over brystkassen. Så roterer du slik du gjør i baksvingen, men har fokus på å ha hodet på samme sted gjennom hele bevegelsen og å få skaftet på køllen til å peke til høyre for ballen som ligger framfor deg. Om du klarer å gjenskape posisjonen som er på bildet, har du riktig positur på toppen av svingen din.
Å ha et konsekvent godt treff på ballen når man
chipper, er ikke alltid det letteste. Noen ganger treffer
man ballen tynt, og den flyr over hele greenen,
mens andre ganger treffer man bakken først, og
ballen spretter en snau halvmeter. Dette kan komme
av at overkroppen går én vei, og underkroppen
går den andre. De to delene er rett og slett ikke
i synk. Dette gjør at svingens laveste punkt kan
variere veldig fra chip til chip, og da blir det vanskelig
å ha et konsekvent treff. I chipping ønsker
vi oss en stabil underkropp slik at overkroppen
kan være stabil over ballen.
En måte å fikse dette på er ved å chippe med én
fot. Still deg opp til ballen på vanlig vis, så trekker
du høyre fot bak og steller den på tå. Når man
står på denne måten er det vanskelig å bevege
underkroppen, ballkontakten vil bli bedre og
ballen vil poppe opp av seg selv. Øv på å få denne
følelsen på treningsgreenen, og forsøk å gjenskape
den ute på banen.
Bunkerslag er for mange et av de vanskeligste slagene i golf. Det er forståelig, men ved å tenke på noen faste ting når du er i sanden, vil slaget forhåpentligvis bli enklere. Å ikke slå hardt nok og ta feil mengde sand er de to vanligste årsakene til at folk ikke opplever suksess i bunkeren. Som oftest skal man slå fullt slag med en wedge, men det er det flere som ikke tør fordi man er redd for at ballen skal fly for langt. Om man heller tenker at man skal slå sanden, ikke ballen, vil det bli lettere.
For å øve på å ta riktig mengde sand kan du tegne en strek én ballengdes avstand bak ballen du skal slå. Øv på å slå bort streken og ikke ballen – for bunkerslag er det eneste slaget i golf hvor man ikke skal treffe ballen først. Du må også åpne køllebladet før du slår, for da kommer den bedre gjennom sanden.
I tillegg skal du legge balansen over på venstre ben og låse kroppen på den siden. Når du gjør dette, blir det vanskeligere for deg å bevege deg frem og tilbake underveis i svingen.
*bzzt* Ut av maskinen kommer det nok en bestilling fra en golfer i Norden. På arket står all informasjonen de ansatte trenger, for å bygge golfsettet kunden ønsker. Modell, skaftlengde, skaftstivhet, greptype og eventuelle justeringer på loft og lie-angle – for å nevne noen av valgmulighetene man har. Ingen, eller i hvert fall veldig få, av bestillingene som dukker opp hos Cobras Custom Fittingverksted i svenske Helsingborg, er «rett frem».
– Vi har omtrent 1500 ulike komponenter som kan settes sammen på utallige forskjellige måter, sier Jonas Stern, leder for Custom Fitting-verkstedet som de selv kaller «The Snakepit».
Reisen til det nye settet starter på lageret. På rekke og rad finnes det esker på esker med skaft, grep, køllehoder, skruer og vekter. Alt en golfer kan drømme om. Andreas plukker et køllehode og scanner det. Hver eneste lille del har en strekkode for å holde orden på alt sammen. Del etter del blir plukket fra hyllene og lagt ned i en vogn. Alle de løse delene i hver enkelt vogn skal til slutt bli et golfsett. Først skal de innom en rekke hender som har gjort denne prosessen titusenvis av ganger før.
SAGBRUKET. – Først og fremst, hva består en golfkølle egentlig av?
– De tre hoveddelene er jo køllehode, skaft og grep. Vi får inn hver enkelt del, så bygger vi det til golfkøller her. Og vi starter med den største delen, forteller Stern idet han går inn i sagbruket.
To maskinsager står klare til bruk for å gjøre millimeterpresise kutt i skaftene som ble plukket frem på lageret. Enn så lenge er det riktignok bare noen stål- og grafittstenger, det er her de blir gjort om til golfskaft.
– Alle skaftene kommer i samme lengde og stivhet, det er hvordan man kutter dem som avgjør om det blir flex, regular eller stiff. Og det er selve køllehodet som avgjør hvilken ende av skaftet vi kutter, forteller Stern.
Det er et nytt sett med hender som overtar vognen inne i sagbruket. Patrick tar en titt på utklippstavlen som følger med hver enkelt bestilling, for å se hvor lange og stive disse skal være. Med rolige bevegelser justerer han sagen, plukker opp skaftene og setter i gang bladet. Etter tre sekunder med metall mot metall, og de gnistene som medfølger, er jobben gjort. Neste steg for skaftene er et lite besøk hos båndsliperen. Her pusses de skarpeste kantene bort fra den nykuttede enden, og de nederste centimeterne får et sveip for å skape mer friksjon med limet som holder alt sammen.
– Patrick får dette til å se virkelig enkelt ut, men for denne oppgaven kreves det finesse og touch, skyter Stern inn når båndsliperen går i gang.
På få minutter er skaftet kappet til riktig lengde, med korrekt stivhet og gjort klar til å få på køllehodet. Det skjer ved neste stasjon.
BALANSEPUNKTET. Et jern veier som regel litt under en halv kilo. Men når det kommer til golfkøller og vekt, er det ikke den totale vekten som er viktigst. Det er svingvekt som gjelder.
– Svingvekten forteller oss noe om hvor tung køllen føles i slaget, forklarer Stern.
Det måles ikke gram, men hvor balansepunktet på køllen er. Sagt på en annen måte – hvor du må holde på skaftet for å balansere den på en finger.
– Det er ikke noe som er riktig eller galt. Det viktigste er at man har noe som er komfortabelt for deg, og at den er jevn gjennom hele settet.
På vognen begynner delene å bli klare for å bli til én enhet, men først må Josef kontrollere at alle køllene har samme svingvekt.
Utstyrt med mange små messingfargede metallbiter, en anordning som viser svingvekten, og en tabell går han rolig gjennom hver enkelt kølle for å sjekke at kravene på bestillingen blir oppfylt. Kommer det feil tall på skalaen, fylles det på med småvektene.
– Hva er standardsvingvekten?
– Det er ingen standard, men man tar utgangspunkt i det som kalles D2 for herrer og C3 for damer, så jobber man ut ifra det. Det er utrolig lite som skal til for at denne endres. Bredere grep eller litt for mye teip under grepet vil gi utslag på tabellen.
Millimeterpresisjon her også altså. Når alle køllene er kontrollsjekket ruller vognen videre til neste stasjon, der den faktiske koblingen skal skje.
KOBLINGEN. Det fjerde paret med hender overtar vognen som har kommet seg til limstasjonen. På arbeidsbenken blandes tokomponentlimet til en grønn masse som bunnen av skaftet dyppes nedi. Med selvsikre bevegelser påfører Robin akkurat passe mengde for å sørge for en sikker kobling mellom skaft og køllehode.
– Om 25 minutter er det tørt, så det gjelder å få det riktig fra start, kommenterer Jonas.
– Men det gjør de alltid.
Limet tørker, og det begynner å se ut som en golfkølle. Men før grepet festes, må ferrullen slipes. Den svarte plastbiten mellom kølle og skaft.
– Ferrull? Hva gjør den?
– I all hovedsak er den kosmetisk. Den ser fin ut. Men den beskytter også mot fukt og støv i koblingen, så noe funksjon har den og, svarer Stern.
Igjen må båndsliperen frem. På få sekunder sitter ferrullen i flukt med resten, og det som eventuelt var igjen av lim, er borte.
– Her er det igjen viktig å få alt riktig. Om vi tar bort for mye, vil det påvirke svingvektene vi la nedi tidligere. Vi må alltid ha tungen rett i munn, kommenterer Stern.
KONTAKTFLATEN. Køllehodet og skaftet har omsider blitt til ett. Men å bruke køllen er vanskelig, da grepet fremdeles ikke er på.
Dét er neste stasjon på ruten gjennom «The Snakepit». Joakim overtar vognen ved grepstasjonen og begynner prosessen. Teip limes direkte på skaftet, grepvæske blir rolig skylt over og grepet skyves sakte på. På øyemål 'liner' han opp prikkene på grepet som om han skal lese en putt, selv om det finnes markeringer for å sikre en rett strek.
– Jeg liker best å gjøre det sånn her, sier han med ett øye åpent.
– Guttene har gjort dette mange ganger, og de gjør det aldri feil, legger Jonas Stern til.
På den femte stasjonen har delene endelig blitt en golfkølle. Det eneste som gjenstår, er eventuelle justeringer på «lie» og «loft» samt klistremerker på skaftet og hodet.
– Bøyestangen vi bruker for å justere, finner vi her, sier Jonas Stern mens han gestikulerer mot nok et apparat som står i skyggen av «Snakepit»-logoen.
– Veldig mange har lyst på noen vinkeljusteringer den ene eller andre veien.
«Lie» er vinkelen mellom køllebladets underside og skaftet, mens «loft» er vinkelen på selve køllehodet. Et syverjern er som regel mellom 30 og 33 grader.
Det eneste som gjenstår, er én siste kontrollsjekk av alle detaljene, og så pakking og sending til et sted i Norden – kanskje til og med Norge.
FREMTIDENS KØLLER. Ved disse stasjonene i «Snakepit-en» til Cobra bygges det rundt 100 000 køller i året. Rekorden er drøyt 700 på én dag. Jern, drivere, wooder, wedger og puttere har alle kommet til liv her inne. Verkstedet åpnet dørene i februar 2023, men er allerede et velsmurt maskineri. I fremtiden kan det bli enda mer effektivt, og mer bærekraftig.
– De fleste delene vi setter sammen her i dag, er jo produsert i Asia og blir deretter fraktet hit. Men vi i Cobra Puma har kommet langt i å fornye prosessene våre, en av dem er gjennom 3D-printing, forteller Stern.
3D-printede puttere har utstyrsleverandøren allerede hatt i noen år, men selv noen av jernene som bygges i Helsingborg om dagen er også 3D-printet.
– I dag produserer de også i Asia, men det er ikke umulig å tenke at de kommer til Europa, eller kanskje til og med hit, en dag.
– Det er noe hele golfbransjen bør se på, men akkurat nå er vi helt i startfasen, forklarer han.
– Så kanskje en dag står det en 3D-printer her inne?
– Det hadde vært helt supert! Da kan vi lage
enda mer tilpassede køller og senke utslippene
våre enda mer, konkluderer han.
Tiden hvor bare proffene kan benytte seg av teknologiske slagsporingsverktøy, er forbi. Selv om de aller færreste hobbygolfere har råd til en Trackman, har det de siste årene begynt å komme enklere og rimeligere varianter.
Med denne launch monitoren kan du trene og spille «simulatorgolf» både ute og inne. Via en app på mobilen din (2200 kroner i året, første år inkl.) får du 13 forskjellige dataverdier som forteller deg om dine slag. Data som carrylengde, total distanse, spinnhastighet og spinnakse (kun med inkludert ball) samt ball- og køllehastighet er tilgjengelig. Den tar også opptak av svingen din slik at du kan analysere i sakte film.
Garmin-monitoren er den billigste av de tre. Den gir deg 14 forskjellige datavariabler på hvert slag, men for å få tilgang til alle krever Garmin Golf Premium-abonnementet i mobilappen. Her også kan du spille virtuelle runder både inne og ute på en av de 42 000 forhåndsprogrammerte banene.
Siste launch monitor i denne omgang er Swing Caddies SC4. Det er den eneste av trioen hvor du ikke må bruke mobilen da den viser åtte av de viktigste dataverdiene direkte på enheten. For å lagre alle slag og analysere i etterkant kan du bruke mobilen i tillegg. Fjernkontroll for enkelt å bytte innstillingene uten å plukke opp enheten hver gang, følger med.
Lasere, eller rangefindere, er ypperlige verktøy til å ha ute på banen – spesielt på baner du ikke har spilt før. De finnes i mange forskjellige prisklasser, men som igjen gir forskjellige funksjoner.
Lasergiganten kom i vår med en ny versjon av toppmodellen sin. Den er fullspekket med teknologi som gjør at den er en av de mest nøyaktige, men også en av de absolutt dyreste, på markedet. Pro X3+ bruker distanse, temperatur, barometrisk trykk og høydeforskjeller for å gi deg nøyaktig avstand til flagget. Nytt for denne modellen er vindhastighet og retning.
Denne laseren kombinerer funksjonen til en vanlig rangefinder og en GPS. Om du har Z82-en koblet til Garmin-appen på mobilen, får du baneguide inne i kikkhullet slik at når du stiller den inn på flagget, får du også lengdene til forkant og bakkant av greenen. Man kan også velge å bruke den kun som vanlig laser (i turneringsmodus).
Det er drøyt 20 år siden Haga åpnet, og helt siden det første golfslaget ble slått på de gamle jordene mellom Griniveien og Bærumsmarka, har utvikling vært i fokus. Banen ble renovert på midten av forrige tiår, og de siste par årene har klubben fått ny head greenkeeper, rettet et sterkere lys mot eget bærekraftsarbeid samt inngått tettere samarbeid med naboklubben Nordhaug GK og treningsanlegget Toppgolf. Selve banen består av tre sløyfer på ni hull – blå, gul og rød. Disse tre rullerer hver måned slik at man får flere 18-hulls konstellasjoner i løpet av en sesong. Da redaksjonen var på besøk i mai, var det blå og gul som var i fokus.
Hull 8 (gul sløyfe). Par 5, 437 m (tee 56) – 406 m (tee 50). Fint par 5 med øygreen. Kan spilles på flere måter, men å holde seg i spill er viktig.
Hull 7 (gul sløyfe). Par 4, 343 m (tee 56) – 287 m (tee 50). Langt par 4 med en bekk som splitter fairway på ugunstig sted. Enten må man ha en enormt lang drive eller så har du et langt andreslag mot en bortgjemt green.
Hull 4 (blå sløyfe). Par 4, 276 m (tee 50 og 56). Kort par 4 med en noe rar fairway. Ikke så mye annet å gjøre enn et trygt slag fra tee og så et blindt innspill.
Park- og skogsbane.
På noen hull er det kort fra fairway til skogen, så ta gjerne med deg et par ekstra.
Voksen: Mellom 675 kroner
og 975 kroner.
Junior: Halv pris
Ved Ulefoss i hjertet av Telemark ligger vakre Norsjø Golfklubb. Med bare en halvtime å kjøre til Bø i Sommarland er denne 18-hullsbanen et yndet stoppested for familier på tur. Og ikke bare på grunn av utsikten mot vannet som klubben har fått sitt navn fra.
Banen er variert og morsom og passer like bra for nybegynnere og barn som mer rutinerte spillere. På noen hull kan du tillate deg en stor slice med god samvittighet, på andre ser du bare skog og må være mer nøyaktig. Banen starter og slutter på åpne sletter, høyt hevet over vannflaten. Men den mest interessante og morsomme delen av banen finner du i skogen og langs vannkanten.
Uten unntak har banen vært i meget god stand ved våre tidligere besøk, og det var den også i år. Noen i bilen gleder seg kanskje mest til skliene i Sommarland, andre vil sette mest pris på stoppen ved Norsjø.
Hull 11 (par 3) er et av Norges mest fotograferte golfhull, men det nydelige korthullet på 15 er også en favoritt. Begge er blant landets mest spektakulære.
Hull 11. Par 3, 187 meter fra tee 58, med stor høydeforskjell, skog til venstre og vann til høyre, er ikke bare vakkert. Det er krevende.
Det er vanskelig å peke ut et hull som er mye svakere enn andre. Men det morsomste skjer litt ute på runden.
Park- og skogsbane.
Det er vann og skog i spill på mange hull, så et godt tips herfra: Pakk ned noen ekstra baller.
Voksen: 600 kroner.
Junior: 300 kroner.
PS! Klubben kjører tilbud på
300 kroner mandag til fredag
før kl 12.00 og i hele juli.
Et kvarter sør for Hamar sentrum ligger Atlungstad GK. Da banearkitekt Dave Thomas – som blant annet har designet velkjente San Roque i Spania – befarte området for første gang, skal han ha uttalt at landskapet og settingen for den kommende mesterskapsbanen var helt eksepsjonell. Det fikk han rett i. Banen åpnet i 2007 og arrangerte Norgesmesterskapet for damer og herrer ti år senere. Siden den gang har Atlungstad GK utviklet seg videre. Nå kan du både overnatte og spise godt her, men den lekreste retten er avslutningen på siste ni. Hull 16 og 17 nede ved Mjøsa er nesten verdt turen alene. Kort sagt: Atlungstad anbefales!
Hull 17 (par 4). Vi lar oss naturligvis farge av de vakre omgivelsene her. Par 4-hullet langs Mjøsa minner om det vakreste du kan møte på en linksbane i Skottland. Fram med kameraet!
Vi holder en knapp på hull 18. Par 5-hullet er iallfall vanskelig om du ikke kjenner banen fra før. Andreslaget vil for de fleste være blindt, og det er vann og bunkere foran greenen. Et tøft innspill om vann skremmer.
Blant veldig mange gode hull framstår hull 3 som det mest tilfeldige. Par 4-hullet er vakkert nok, med trær midt i fairway, men du skal ha mer flaks enn nødvendig for å ligge riktig.
Park- og skogsbane.
Dette er en åpen bane hvor du kan strekke spillet ditt, men den har også strategiske vannhindre på langs og tvers – samt Mjøsa – så ta med noen baller.
Voksen: 700 kroner.
Junior: 40 prosent rabatt.
NB! Klubben har rabatterte
priser på hverdager og i helger
(morgen og kveld).
På egne hjemmesider beskriver Romerike Golfklubb sin egen bane som «rimelig flat, naturskjønn, landlig og flott, med gode greener i god harmoni med natur, fauna og miljø». Etter et besøk på det som var gamle Aurskog Finstadbru Golfklubb, er det vanskelig å si seg uenig.
18-hullsbanen starter med tre forholdsvis lette par 4-hull før den svinger mot noen lengre hull hvor strategi kommer mer i spill. På banens siste ni hull spiller man både på store åpne områder, men også i skogkanten mot nordsiden av anlegget. Her finner man det klubben selv har døpt «Devil’s Corner» som byr på flere gode utfordringer, blant annet et smalt par 5-hull hvor man må være ekstra nøye på de lange slagene.
En tur på klubbens hesteinspirerte restaurant, Fjøset, kan anbefales etter runden.
Hull 15. Par 5, 420 m (tee 54) – 357 m (tee 45). Smalt par 5 hvor skogen og noen velplasserte bunkere tvinger deg til å tenke på hvert slag. Greenen bevoktet av noen små vann i tillegg. Morsomt hull.
Hull 13. Par 4, 334 m (tee 54) – 289 m (tee 45). Dogleg venstre over en bekk på utslaget. Du må slå ganske langt for ikke å ha blindt innspill.
Hull 10. Par 4, 254 m (tee 54) – 224 m (tee 45). Kort par 4 hvor man ikke kan gjøre mye annet enn et trygt utslag og et kort innspill.
Park- og skogsbane.
På flere hull er det store områder du kan bomme på, men i det øyeblikket du kommer deg til skogen, er det viktig å ha tungen rett i munn.
Voksen: Mellom 475 kroner
og 550 kroner.
Junior: Halv pris.
Hull 3 er et helt nytt par 3. Det er kort, men krever presisjon. Fra greenen har du fabelaktig utsikt i flere retninger.
D e mørke skyene tårnet seg opp over trærne på Storøya. På skjermen advarte meteorologene mot det som kom. De ba folk om å skalke lukene. – Det var en katastrofe, sier Anna Crawford.
Ti måneder er gått siden ekstremværet med det uskyldige navnet rammet golfklubben som nettopp hadde bygd om de ni første hullene. Fra mandag til onsdag kom det 200 millimeter regn, tilsvarende to meter snø vinterstid.
Brua ble oversvømt, banen nær ødelagt.
FOLK STILTE OPP. – Det er i kriser at mennesker viser seg på det vakreste, sier Tyrifjords daglige leder og lar blikket vandre over vårgrønne fairwayer. På himmelen er sola tilbake. Og få steder i landet lyser den opp et flottere motiv enn på Storøya.
– Det har vært snakket mye om medlemstall i Golf-Norge de siste tiårene. Men det vi opplevde her i fjor, var en kraftig påminnelse. Den største utfordringen er ikke antall medlemmer. Den største utfordringen er vann. For lite eller for mye, understreker Crawford.
Ekstrem tørke og like ekstreme nedbørsmengder er like galt for norske golfbaner. I en verden hvor bærekraft, miljø- og klimaspørsmål diskuteres globalt, er det vanskelig å finne svarene lokalt.
Men Crawford er klar som dråpene.
– Vi trenger mannskap som håndterer de klimatiske forholdene i denne delen av verden, sier hun. – Og derfor er interesseorganisasjonene og utdanningene i golf så viktige. Ingen robotklippere kan hjelpe deg når katastrofen rammer. Har vi ikke dyktige fagfolk, så har vi ingenting.
Heldigvis har Crawford flere kompetente hoder i Tyrifjord, fem på heltid og fem sesongarbeidere. På klipperen nedenfor terrassen sveiper Moses «Lucky» Ntuli over den attende greenen. Den blide sørafrikaneren er tilbake på jernhesten etter lang tid med manuelt ekstraarbeid.
– Hard work! bekrefter Lucky og smiler som en Lotto-vinner.
I tre dager herjet Hans på Storøya. Men det var følgene av nedbøren som gjorde mest skade. Crawford tar oss med ut på hull 11.
– Her kom vi ikke utpå med maskiner på seks uker. Vi forsøkte som best å holde gresset nede for hånd. Men da vannet endelig trakk seg tilbake og grunnen var stabil nok, var fairwayen ødelagt. Vi har jobbet alt opp fra grunnen igjen, forklarer hun.
Det skortet ikke på hjelpere. Hele klubben sto på hodet for å redde banen. Folk strømmet til for å gjøre en innsats.
– Vi så det under koronapandemien, og vi så det under Hans. Folk stiller opp når det virkelig trengs. Og i alt slitet skapes det også mye positivt. Kriser bygger tilhørighet og samhold, det bygger klubb.
På det verste sto brua over til Storøya åtti centimeter under vann.
– Vi gikk med trillebår og spader, håndklippet banen, brukte båt for å komme ut til den nye greenen på hull 6. Vi satte oss fast med maskiner og sleit for å få dem løs igjen.
Anna rister på hodet. Nærmere tre millioner kroner ble regningen etter uværet. Kravet rundt avbruddsforsikringen er nå avklart, men erstatningen fra Naturskadefondet lar vente på seg. Det var store skader i et stort område, mange ble rammet og mange ønsker hjelp.
Men sola skinner igjen på Storøya nå. De siste årene har grunneieren fjernet over 4000 trær, og resultatet er slående vakkert. Hvor enn du snur deg, i alle retninger, har du et postkort foran deg, et lite stykke Norge.
Det er de første ni vi er her for å se.
I seks uker måtte fairwayen på hull 11 håndklippes. – Hard work, forklarer Moses «Lucky» Ntuli. Foto: Tyrifjord GK
MILLIONER TIL OMBYGGING. Den 15. september 2021 ble det første spadetaket tatt på Tyrifjord Golfklubb. Med et budsjett på ti millioner kroner er de første ni hullene bygd om med nye greener, nytt sprinkleranlegg på de nye områdene, ny drenering, ett nytt hull og tre nye teesteder.
– Vi ville lage en topp moderne bane for framtiden. Med oppgraderingen er den ikke bare blitt vakrere, den er også mer spennende, lover Crawford og sender oss ut på første tee med en av sine tillitsvalgte.
Det var faktisk Graeme Johannessen som først tok kontakt med Norsk Golf i vår. I april sendte han e-posten.
«Vi føler at det ligger en ufortalt historie her,» skrev Graeme, halvt skotte, halvt vestlending.
«Vi vil vise dere de ni nye hullene, fortelle om filosofien bak og hvordan uværet Hans holdt på å ødelegge banen og vaske vekk den nye greenen på hull 6.»
En måned senere står vi her. Og har ingenting å skylde på når vi begge planter våre første utslag i vannet på venstre side.
– Egentlig, sier Graeme og legger trykk på ordet. – Egentlig er dette blitt et enklere hull ved at den nye greenen er 30 meter nærmere oss. Det gjør at vi kan sikte mer til høyre, bort fra vannet og likevel nå flagget på innspillet.
– Du kunne sagt det før vi slo, sier jeg.
– Det kunne jeg, sier Graeme.
HELDIGE OG DYKTIGE. De omfattende renoveringsplanene var på styrebordet i Tyrifjord i nær ti år. Tre ulike arkitekter var involvert. Til slutt var det All Golf Services som fikk oppdraget med å gjennomføre endringene. Sammen med head greenkeeper Ian Ross får de mesteparten av æren for en vellykket ombygging.
– Vi er heldige som har Ian. Han må være en av de beste greenkeeperne i landet, sa Crawford til oss før runden.
Den 31. juli 2022 lå de nye hullene klare. Noen uker senere, den 31. august, slapp medlemmene utpå.
– Til avtalt tid og pris. Det er vel ganske sjeldent i bransjen, sier Graeme og banker ut et imponerende utslag på hull 2.
Det var her de fleste gjester, før ombyggingen, rotet rundt i røffen på høyre side. «Det typiske Tyrifjordbildet,» kaller Graeme det. Mennesker i manngard på leting etter fortapte baller.
– Tidligere måtte vi over skogen for å spille oss inn på greenen. Det satte mange i trøbbel. Nå er hull 2 et kortere par-4 med ny og spennende green. Og «doglegen» er erstattet med et helt nytt par 3-hull, forklarer han.
Utsikten fra den lille greenen er formidabel. Og finner du først lengden, får du trolig en hyggelig start på ditt Tyrifjordbesøk.
– Noen av lavhandicaperne i klubben har uttrykt bekymring for at banen er blitt for lett, forteller Graeme og drar på smilebåndet.
– Men da svarer jeg som Anna: «Da får du gå under par da!» Og det er ikke så mange som leverer inn scorekortene etterpå.
Daglig leder Anna Crawford (til høyre) får god hjelp av klubbens to vaktmestere for å holde bygninger nymalte og i god stand.
HØR PÅ STILLHETEN. Alle som har gjestet Tyrifjord, husker den lange hoppbakken av et golfhull. Som nede ved K-punktet knakk til høyre. Som om banearkitekten ikke hadde plass til mer på arket. Eller noen dultet borti ham under uttegningen.
Hullet har nå fått sitt fortjente nedslag i bunnen av bakken. Med god oppdrift kan de lengstslående nå greenen på to. Og Graeme er nær denne stille, perfekte morgenen i mai da en ørn glir på sine brede vinger over himmelen, og ikke engang vinden synger i trærne.
– Hør! sier han plutselig.
Vi stopper opp. Jeg hører ingenting.
– Hør! sier han igjen.
Og det er da jeg hører den. Stillheten.
Ute på Storøya er det ikke andre lyder enn naturen og dine egne vingeslag. Små pip fra redet. Humla som surrer. Og ja, den mer høyfrekvente lyden av knott og mygg som fortsatt trives her, selv om klubben har satt ut 400 fuglekasser for å holde orden på myggen.
– Det kan være greit å ta på litt «Tyrifjordparfyme », blunker Graeme og sprayer seg med sitrusduften for å jage bort den største svermen ved hull 6.
Det er herfra vi husker de mest dramatiske bildene fra uværet. Greenen som nær ble slukt av vannmassene, båten som fraktet klipperen.
I dag er dette smykket igjen et av Norges vakreste par 3-hull, faktisk vakrere enn noen gang, med en ny og forbedret green og tre utfordrende flaggplasseringer.
TENKER VIDERE. – Vannet sto over de nye teestedene på hull 7, så de er ikke i bruk foreløpig. Vi er nødt til å ta disse reparasjonene over tid, men det skal vi klare, sier Crawford da vi endelig er tilbake i klubbhuset.
Det er snart tre år siden hun overtok som daglig leder etter sin ektemann Derek. Han hadde hatt jobben i 16 år da han søkte nye utfordringer på Oustøen ute i Oslofjorden. Ingen av dem visste hvilke utfordringer Anna skulle få.
– Det var en tøff overgang, sier hun.
– Men jeg er stolt over det vi har fått til her de siste årene, alt vi har håndtert og banen som vi nå kan tilby medlemmer og gjester.
Nede ved driving rangen er «Inkludering Norge» med Ukraina-gruppa i trening. I ettermiddag kommer «Ett slag av gangen» og «Hekta på golf». Ved startboden er en av de to kvinnelige vaktmesterne i gang med maling og planting.
– Vi går for gule og blå blomster i år, roper den svenske sjefen før hun snur seg igjen og snakker framtid.
– Snart må vi tenke på en ombygging av de siste ni hullene også. Moderne greenområder er ikke bare mer attraktive å spille på, de er enklere å vedlikeholde og sikrer også mot vinterskader. Det er jo faktisk sånn at levetiden for en green er 25–30 år, og våre siste ni er 28 nå, sier Crawford og lar ordene sveve som ørnen over Storøya.
– Skal vi være her i mange tiår til, må vi
investere i spilleflatene.
På under ett år ble de ni første hullene bygd om. Det neste steget vil være å bygge om siste ni også. Målet er å gjøre banen spillbar og morsom.
Denne 18-hullsbanen er et herlig og avstressende sted for golf. Storøya og golfbanen ligger så flott til som noen bane kan, bare 35 minutters kjøring fra Oslo sentrum.
Ukedag: | 795,- |
Weekend morgen og kveld: | 895,- |
Weekend prime: | 990,- |
Juniorer har 50 % rabatt. Det er også rabatterte priser for spill med medlem, på ukes- eller månedsbasis.
O slo GK er Norges eldste golfklubb. I år feires 100-årsjubileet behørig med en lang rekke markeringer og arrangement på Bogstad, senest med det nylig avholdte Norgesmesterskapet for damer og herrer i juni.
Men også tilbake i 1974 vanket det blomster og heder. Da rundet Oslo GK 50 år, og på lederplass skriver Golfentusiasten:
«Foruten alt det Oslo i sin alminnelighet er for oss provinsboere, er den også byen med «Golfklubben» – Oslo Golfklubb – som gjennom mange år har vært en glimrende inspirasjon og støtte i arbeidet med å bygge golflandet vårt.»
TRIUMF OG NEDERLAG. De to redaktørene, Alf Thorkildsen og Kjell Øverland fra Stavanger, overlot normalt alt stoff om hovedstaden til sin egen «Oslokorrespondent » Jan Nyqvist, men var også på sporadiske Bogstadbesøk:
«Der har vi kunnet nyte gjestfrihet og vennskap, mottakelsen har alltid vært på topp. Der har vi kunnet spille på en bane som i skjønnhet og toughness representerer det aller beste. Der har vi ikke minst hatt våre små triumfer og til dels også våre store nederlag, uten at vi dermed har tatt noen skade. Tvert imot har vi alltid ønsket oss tilbake og håpet at slik ville det bli mange steder rundt om.»
De to redaktørene avslutter sitt forord med å sende jubilanten sine aller beste ønsker, med håp om at Oslo Golfklubb fortsatt ville være «den arne hvor vi kan hente styrke og glede.»
DET NATURLIGE MIDTPUNKT. På side sju i samme tidsskrift (tilgjengeliggjort for alle gjennom Nasjonalbibliotekets arkiv etter et møysommelig arbeid av golfhistorie.no) følger golfpresident Fredrik Munthe opp:
«I alle år har Oslo Golfklubb vært det naturlige midtpunkt i vår golffamilie, ikke bare i kraft av den tyngde som følger med tilknytningen til hovedstaden, men også på grunn av det miljø som opp gjennom årene er skapt av klubbens entusiastiske ledere og medlemmer. Den praktfulle Bogstadbanen er vår selvfølgelige hovedarena.»
President Munthe roser også Oslo GK for klubbens rolle i etableringen av NGF.
«Initiativet til stiftelsen av Forbundet i 1948 utgikk fra Oslo, og både administrativt og sportslig har klubben ytt et vesentlig bidrag til Forbundets vekst og fremgang. Norges Golfforbund og de tilsluttede klubbene gratulerer Oslo Golfklubb og takker varmt for den innsats klubben har gjort og stadig gjør til det beste for norsk golf.»
Hipp, hipp!
BACK NINE //
Mange har vært der: I sinne og frustrasjon skader en spiller putteren sin tidlig på runden. Kan spilleren uten straff fortsette å bruke samme putter på resten av runden?
En spiller putter på en dobbelgreen (en stor green som deles av to hull). Som et resultat av en dårlig putt faller ballen ned i feil hull. Hva er riktig avgjørelse da?
En spiller slår seg ned i en bunker, hvor ballen legger seg inntil en pinne. Spilleren hevder at han har rett til å ta bort den løse kvisten. Kan det stemme?
QUIZ //