Hjem

Espen Kofstad

Spilt Siden Sist

Irland

Mauritius

INNHOLD
INNHOLD

9

PRESIDENTENS INNSPILL

Golfpresidenten gir oss en liten påminnelse om viktigheten av å tenke på sikkerheten ute på golfbanen – spesielt med tanke på noen av endringene i de nye golfreglene.


31

GOLFSKOLEN

Uavhengig av om du har holdt svingen din ved like gjennom vinteren eller ei, skader det ikke å sette av litt tid til trening nå som sesongen har kommet i gang. Her gir Team Norway-jentene deg sine beste tips!.

18


53

ESPEN KOFSTAD

Skadeforfulgte Espen Kofstad er endelig tilbake. Norges mest tålmodige golfspiller forteller om hvordan det er å være på touren igjen – og kommer samtidig med noen gode råd til deg som vil løfte spillet ditt.


62

IRLAND

Er du lei av forutsigbarheten i dagliglivet? Har du feriedager til gode? Bildene fra årets Open Championship på Royal Portrush lyver ikke. Lykken er å spille golf i Irland, uansett vær.


64

MAURITIUS

2000 kilometer utenfor sørøstkysten av det afrikanske kontinentet ligger Mauritius med tolv baner og luksushotell du skal lete lenge etter for å finne maken til.


70

QUIZ

Hvor godt har du fulgt med denne sesongen? Vi setter deg på prøve!

20, 23 & 24

ISSN: 0809-1439
Nr. 3 2019 – 64. årgang
6 utgivelser pr. år

Ullevaal Stadion
0840 Oslo
www.norskgolf.no

ANSVARLIG REDAKTØR
OG DAGLIG LEDER

Magnus Sveen
magnus@norskgolf.no
Mobil: 410 20 789

JOURNALIST

Christian Døvle
christian@norskgolf.no
Mobil: 940 57 641

GRAFISK DESIGN

Anne Hoftun Knudsen
anne@norskgolf.no

ANNONSER

Everysport Media Group
stefan.lundstrom@esmg.se
Mobil: +46 (0)708- 98 48 16

SPØRSMÅL VDR. ABONNEMENT

anne@norskgolf.no

NESTE UTGAVE

Juli 2019

FORSIDEBILDE

Benjamin A. Ward

MEDARBEIDERE

Martin Dahl
Tom Horley
Stefan Krogh
Kaia Means
Aleksander Mile Ottersen
Ann-Sophie Stene
Benjamin A. Ward
Ellen Aabech

TRYKK

Kroonpress AS
www.kroonpress.ee

NORSK GOLF ER MEDLEM AV

Norsk Golf er et uavhengig magasin. Det er ikke tillatt å kopiere fra magasinet uten avtale. Norsk Golf arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettferdig omtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonsledelsen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norges Presseforbund og som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Rådhusgt. 17, Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo, tlf. 2240 5040, e-post: pfu@np-nr.no.

Innspill
Leder

Kunsten aldri å gi opp

G olf er en sport for den tålmodige. Det vil si, nå er det mange utålmodige sjeler der ute som også spiller golf. De er lette å få øye på. Det tydelige kroppsspråket og luften som går fullstendig ut av det som for bare noen sekunder siden var en høyreist, stolt positur.

Ballen gikk feil vei igjen. Inn i skogen. Ut i vannet. Eller kanskje den ikke rørte seg av flekken i det hele tatt. Man forbanner den håpløse aktiviteten. Verdens mest ubrukelige sport.

Noen klarer aldri å la sinnet og frustrasjonen slippe taket og tar all den negative energien med seg videre til neste slag. Mens andre puster med magen, teller til ti, nullstiller seg og fortsetter ufortrødent mot målet. Uansett hvor håpløst det ser ut.

Da Sergio Garcia trakk på seg den grønne jakka i Masters i 2017, var det ikke nødvendigvis spanjolens første majortriumf som var det store samtaleemnet på Augusta. Det var ryktene om at Tiger Woods måtte legge opp. Han hadde mumlet noen ord til et par av spillerne under «champions dinner» tidligere i uken. «Jeg er ferdig» innrømmet tidenes beste spiller. Ryggen hans var så ødelagt, og han hadde begynt å innse at det var på tide å sette karrierepunktum. Han greide knapt å komme seg ut av senga om morgenen.

Så spoler vi to år fram i tid. Til april 2019. Omgitt av et utrolig folkehav entrer Tiger Woods den 18. greenen med spring i steget og et selvsikkert smil om munnen. Før han sikrer seieren og et av de mest utrolige comebacks idretten har sett. I en alder av 43 år, elleve år etter forrige majortittel, vant Woods Masters for femte gang.

Til inspirasjon for noen og enhver. For det trenger ikke handle om grønne jakker og millioner av dollar. Det kan handle om å få tilbake lysten til å jobbe videre og troen på at man lykkes til slutt bare man ikke gir opp. Som Marianne Skarpnord forteller om i denne utgaven. Hvordan hun har funnet sin egen måte å motivere seg videre og kjempet seg tilbake til toppen av europatouren, er noe alle kan lære av.

Eller hva med Espen Kofstad? Han må være tålmodigheten selv. En spiller med enormt potensial, voldsom kapasitet, men dessverre også en kropp som har kranglet ved hver anledning den har fått. Uten at han har latt seg knekke av den grunn.

«Golf er en sport der målet er å få en liten ball ned i et enda mindre hull, med et redskap særdeles uegnet for formålet» sa Winston Curchill.

Men selv om det er vanskelig, gjelder det ikke å gi opp. Hvis Tiger, Marianne og Espen klarer det, bør vi klare det også. Det er bare å telle til ti, puste med magen og gyve løs på ny.

Magnus Sveen

Redaktør// Norsk Golf

INNSPILL
INNSPILL

Fore!

G olfsesongen er i gang. Mange baner har kunnet åpne tidlig, og vel etterlengtede greenfeepenger kommer godt med i klubbkassene.

Etter fjorårets sesong med både vinterog sommerskader er tidlig åpning og inntekter etterlengtet. Og for oss spillere er det utrolig deilig å komme i gang. Vi koser oss med masse spill, hyggelige runder og golfglede.

Noen spillere blir dessverre litt for våryre og dristige når de kommer ut av vinterdvalen. Vi har hørt om en golfball som traff og ødela et bilvindu, og personlig har jeg opplevd situasjoner der baller har landet ubehagelig nærme der jeg selv spiller, bare i år.

Sikkerhetshensynet er meget viktig, og heldigvis tar norske baneeiere sikkerhet på største alvor. Golfbaner er naturanlegg, og alle baner vil ha problemstillinger i forhold til sikkerhet. NGF har utarbeidet veiledende retningslinjer med sikkerhetssoner og beregnede marginer. Videre er forebyggende tiltak som fangnett, varslingssystemer og skilting av banene helt avgjørende.

Vi som spillere har også et stort ansvar. I vår opplæring ligger grunnleggende kunnskap om sikkerhet. Golfreglene og etikette er tuftet på nettopp sikkerhet. Det må tas på største alvor. Og når nå nybegynneropplæringen videreutvikles, er det avgjørende å være påpasselig med at sikkerhetsfokuset ikke reduseres.

Men dette dreier seg først og fremst om hvordan vi forholder oss på banen. Det haster ikke mer å få slått ut enn at vi må være helt sikre på at det ikke er personer innen den rekkevidden hver enkelt av oss har på slaget. Men så er det dessverre slik at ballen kan ta en helt annen retning enn planlagt. Det kan skje for oss alle. Men det som aldri må skje, er at en ikke roper FORE.

Fra og med 2019 er det innført en rekke nye regler, blant annet kan man la flagget stå i når man putter. I den anledning oppfordrer jeg alle til å være ekstra på vakt ved innspill. Flagget i hullet var tidligere et tegn på at greenen var fri for mennesker. Det er ikke lenger nødvendigvis tilfellet. Så ta en ekstra kikk om hullet er blindt. Det koster så lite. Også for egen sikkerhet på green kan det være fornuftig å ta ut flagget.


IDRETTSTINGET. Norske idrettsledere møtes til ting nå i slutten av mai. Golfforbundet har vært tydelige på at vi nå trenger skifte av ledelsen i Norges Idrettsforbund. Og skifte blir det nok.

Men Idrettstinget er så mye mer enn presidentvalg. I alt vil 108 lovsaker, 27 vedtakssaker og ny langtidsplan bli diskutert. I utkastet til ny strategi vektlegges tilrettelegging for livslang idrett. Målet er formulert som at idretten skal arbeide for et mangfoldig idrettstilbud til alle aldersgrupper. Det er positivt for oss i golfen.

Idrettstinget er også invitert til å diskutere verdier. NIF har i sin lov tradisjonelle og gode verdier: frivillighet, demokrati, lojalitet og likeverd. Dette er verdier som er godt forankret. Vi trenger ikke nye ord, vi trenger etterlevelse.

Marit Wiig

President// NGF

FOTO: Benjamin A. Ward
Hvor er dette?

Dette er en av de større klubbene på Østlandet, med både en 18-hulls- og en 9-hullsbane, hotell i den vakre godsbygningen som klubbhuset også er en del av, og et av Europas mest moderne innendørs golfsentre. Banen er designet av Peter Norwall og har vært vertskap for en rekke store turneringer gjennom årenes løp – både nasjonalt og internasjonalt. Hvor er vi?

Send ditt forslag på e-post til redaksjon@norskgolf.no. Merk mailen med «Hvor er dette» i emnefeltet. Husk og skriv din adresse også i e-posten. Vinneren får et dusin Z Star Pure Whiteballer fra Srixon med Norsk Golf-logo. Riktig svar i forrige utgave var Narvik GK. Vinneren var Marianne W. Kristoffersen. Vi gratulerer!

REPORTASJE

Den ukjente
Augusta-legenden


Han har spilt flere turneringsrunder lørdag og søndag under The Masters enn de fleste. Men de færreste vet hvem han er. Dette er historien om kultfiguren Jeff Knox.
TEKST Magnus Sveen // FOTO Getty Images

Han er den beste jeg har sett på greenene på Augusta. Han kjenner hvert eneste gresstrå.

Rory McIlroy om
Jeff Knox


N år antall spillere som klarer cuten på Augusta, er et oddetall, vet Jeff Knox at det er på tide å ta på seg Batmankostymet.

Oppdraget: Å spille sammen med den første spilleren som går ut om morgenen, slik at vedkommende ikke skal gå alene, og slik at han får en markør.

Som regel er den spilleren en verdensstjerne. Bubba Watson, Sergio Garcia, Rory McIlroy, Jason Day – er bare noen av spillerne som har hatt Knox som spillepartner på Augusta.

Men tilskuerne som flokker seg rundt første tee grytidlig om morgenen, er der ikke for å følge golfstjernen som akkurat har klart cuten. De er der for å følge Jeff Knox.


KULTFIGUREN. Augusta National Golf Club insisterer på at ingen spillere skal gå alene under Masters, og velger da ut en av sine medlemmer til å gå som markør for den odde spilleren. I 2003 bestemte de seg for å gi oppgaven til Knox, som den gang var 40 år. Eiendomsmegler, bankmann, tre ganger Georgia mid amateur-mester og medlem av Augusta National. En høflig, hyggelig, beskjeden fyr. Som har banerekorden fra members tee på 61 slag – elleve under par.

Både Augusta National og spillerne var så fornøyd med Knox at han har beholdt jobben siden. Selv fører han ikke noen score. Men da noen nysgjerrige tilskuere begynte å følge den stødige amatøren rundt og telle slagene hans, gikk det opp for folk at han faktisk slo noen av proffene han gikk sammen med. Og slik begynte legenden om Jeff Knox å vokse.

– Han er den beste jeg har sett på greenene på Augusta. Han kjenner hvert eneste gresstrå, sa Rory McIlroy etter å ha spilt med ham. I 2006 spilte Knox med Sergio Garcia. Og Knox slo spanjolen. Den skjebnen er ikke Garcia alene om. Ifølge uoffisiell statistikk har Knox slått partneren sin sju ganger. I 2014 var det Rory McIlroy sin tur. Rory leverte en solid runde på 71 slag, én under par. Men Knox brukte bare 70.

– Han slo meg med ett slag, smilte McIlroy. – Jeg trodde kanskje han ville være grei og treputte på det siste hullet slik at vi delte matchen. Men den gang ei.

Knox skjermes fra journalister og gir aldri intervjuer etter runden. Det fører til at spillerne som spiller med Knox, først og fremst blir spurt om hvordan den 56 år gamle amerikaneren spilte. I år var det Eddie Pepperell sin tur.

Da den munnrappe engelskmannen gikk først ut av samtlige på Augusta lørdag morgen, var det en haug med folk som fulgte gruppen hans. Men Pepperell visste at det ikke var ham alle tilskuerne var der for å følge. De var der for å se på Jeff Knox.

– Wow, han er virkelig en god spiller. Jeg skjønte det med en gang jeg så ham på rangen. At nå er jeg i trøbbel, sa en imponert og lettet Pepperell til Norsk Golf etter runden.

Men med våte, tunge forhold ble banen i overkant lang for den myteomspunne klubblegenden fra Augusta.

– Jeg slo ham! Og det skal du jammen få sette på trykk også, humret Pepperell. – Jeg vil ikke ha noen rykter om at han slo meg. Jeg slo ham. Noe som åpenbart gjør meg til en bedre spiller enn Rory McIlroy.

Men vi kan jo nevne at Knox gikk lørdagsrunden med Pepperell på 74 slag. Og at han avsluttet med å sette en ti meters birdieputt på hull 18, til øredøvende jubel fra de fremmøtte og applaus fra Eddie Pepperell.

Legenden om kultfiguren Jeff Knox lever videre.


PROFILEN
PROFILEN
Kunsten å GI faen

Hun kuttet ut mentaltrener, stoppet å sette seg mål og sluttet å bekymre seg over resultater. Plutselig begynte Marianne Skarpnord å spille sitt livs beste golf.

TEKST: Christian Døvle // FOTO: Benjamin A. Ward

F y søren for en syk sport dette er! Det er til å bli gæren i hodet av. Det er et under at jeg fortsatt spiller, ler Marianne. Hun ligger slengt utover skinnsofaen i kafeen på Østfold golfsenter. Det ene beinet oppå armlenet, armene bak hodet, grå joggebukser, hettegenser – og en blodig underleppe som har sprukket etter et treningsuhell i en turnering i Dubai forrige helg, etter at en annen spiller slo et åtterjern langt ut av kurs. Ballen traff Marianne rett i munnen så blodet sprutet, men under et døgn etter pegget hun opp og var klar til start.

Selv om uken startet dårlig for Marianne, ble den avsluttet på lignende vis som så mange ganger tidligere denne sesongen: en ny plassering i toppen, en ny sjekk med seg i bagasjen hjem og ikke minst: enda en bekreftelse på at hun er seg selv lik igjen.

Helomvendingen karrieren hennes har tatt de siste månedene, er en påminnelse for alle om hvor raskt det kan snu i golf. Etter flere år med «ekstremt mediokert spill» (hennes egne ord) startet hun årets sesong med en andreplass i Abu Dhabi – hennes første topp- 10-plassering på et år. Siden har hun fulgt opp med ytterligere tre topp-10-plasseringer, karrierebeste med 11. plass i en LPGA Tourturnering og hennes første seier på seks år i Australian Ladies Classic.

I løpet av årets fire første måneder har hun spilt inn nesten én

million kroner, nesten like mye som hun har gjort de tre siste årene – til sammen!

– Endelig fikk jeg bevist for meg selv at jeg klarer dette igjen. Det er egentlig et under at jeg fortsatt spiller golf, og det var en veldig stor lettelse å se at jeg klarte å håndtere presset i innspurten den siste dagen. Det er det ikke alle som takler.

Bare ikke spør henne om hvor digg det må være endelig å se euroene renne inn på kontoen igjen.

– Jeg har jo både billån og huslån, og tidligere har det kunnet gå mange måneder mellom når jeg har tjent penger. Frem til nå har premiepengene gått til å betale på gammel moro. I utgangspunktet har jeg ikke tjent en krone i år. Det er det jeg tjener herfra og ut året som jeg kan regne som inntekt, sier Marianne, som anslår at hun må spille inn 600 000 kroner netto hvert år bare for å dekke kostnadene ved proffsatsingen.


JUBILEUM. I år er det ti år siden Marianne slo gjennom for fullt på europatouren. Hun vant to turneringer i en alder av 23 år, og da hun kvalifiserte seg til LPGA-touren på slutten av sesongen, så det ut til at Tutta endelig skulle få en utfordrer på toppen av næringskjeden i norsk golfsport. Men så sa det stopp. Marianne fant seg aldri til rette i USA. Spillet sviktet, og hjemlengselen ble for stor. Da hun i tillegg pådro seg et brudd i ryggen på slutten av 2010, føltes det som om bunnen var nådd.

Det tok henne lang tid å komme tilbake, og siden den gang har karrieren hennes vært en berg-og-dalbane-tur med oppturer og nedturer. Det er først nå hun endelig er tilbake til gamle høyder.

– Ja, mange ganger, svarer Marianne på spørsmål om det har vært perioder hvor hun har revurdert karrieren de siste årene. Med ekstra trykk på «mange».

– Når var sist?

– Hvilken ukedag, liksom? Haha! Skal jeg være ærlig, har tanken kommet ofte de siste fem årene. Jeg har lurt på hvorfor jeg har giddet å holde på med noe som gjør meg så ulykkelig. Det er selvpining på høyt nivå. Men så er det et eller annet inne i meg som gjør at jeg ikke klarer å gi slipp. Jeg er helt avhengig av denne livsstilen. Jeg er veldig glad i å komme hjem, men jeg blir fort rastløs og har vansker med å oppholde meg lange perioder på samme sted. Selv i perioder hvor jeg overhodet ikke har hatt lyst til å sette ned foten min på golfbanen, kommer jeg tilbake.

For noen år siden var Marianne så lei at hun søkte på en jobb i klesbutikk hjemme i Sarpsborg.

Hun fikk imidlertid aldri avtalt noen dato for intervju fordi hun var for opptatt med å spille turneringer. I ettertid har hun innsett at hun aldri hadde overlevd i en butikkjobb.

– Jeg måtte sette meg inn i en annen situasjon for å skjønne hvor heldig jeg er som kan drive med favorittsporten min 24-7. Det hadde så klart vært deilig å vite at 20 000 kroner kommer inn på konto hver måned. Men herregud for et kjedelig liv!

Marianne sier hun overhodet ikke var forberedt på hva hun hadde i vente da hun tok steget ut i de profesjonelles rekker i 2005. Da hun var tidlig i 20-årene, hadde hun sett for seg å spille til hun var rundt 30 år gammel. Så da hun plutselig var 30, flyttet hun grensen til 35. Nå er dét bare to år til.

– Aldri i verden om jeg kommer til å være ferdig når jeg er 35. Jeg kommer sikkert til å fly rundt på touren med rullator når jeg er 70 år gammel. Når jeg spiller så bra som jeg gjør nå, er det ekstra vanskelig å se noen ende på det. Jeg har sluttet å bry meg.

Det har også vært mantraet hennes denne sesongen. Det ser ut til å fungere bra.


Jeg har drevet med positivt selvsnakk hvor jeg står i speilet og forteller meg selv at jeg er god nok.


MENTAL HELOMVENDING. – De siste årene har jeg slitt veldig med at jeg tenker for mye på konsekvensene hvis resultatene ikke har kommet. I vinter har jeg klart å få et mer avslappet forhold til golf. Hvis det går til helvete, er det jo ikke noe jeg får gjort med det likevel, konstaterer Marianne.

De fleste hobbygolfere vet inderlig godt hvor raskt det går utover spillet når man begynner å tenke for mye ute på golfbanen, enten det gjelder lave scorer, nedskriving i handicap eller frykt for vann, sand og andre hindringer. Da kan du forestille deg hvordan det er når man spiller for sitt eget levebrød på en tour med et stadig mer glissent turneringsprogram.

De siste par årene har det kunnet gå over to måneder mellom turneringene på Ladies European Tour-programmet, og Marianne har tidvis følt at hun har hatt kniven på strupen når hun har stilt til start i turneringer.

– Jeg er en spiller som liker å komme meg i form gjennom å konkurrere. Det er ingen god følelse å måtte vente seks uker på neste turnering hvis du misser cuten. Man føler ekstra press på å tjene penger når man spiller så få turneringer som vi gjør. Da er det ekstra viktig å ha hodet på rett plass.

Marianne har skrudd sitt tilbake nærmest på egen hånd. Ironisk nok har hennes beste sesongstart noensinne kommet i samme periode som hun har sluttet å jobbe med mentaltrener.

– Jeg har tatt et steg og sett på meg selv fra utsiden og sagt: «Slapp av, liksom!». Jeg har drevet med positivt selvsnakk hvor jeg står i speilet og forteller meg selv at jeg er god nok. Jeg kan gå ut her og vinne. Hører du en ting nok ganger, begynner du å tro på det selv.

– Hvorfor sluttet du med mentaltrener?

– Jeg synes mentaltrening er veldig bra, men utfordringen er at du kan bli veldig opphengt i de problemene du har. Man gjør det til en «greie», og hvis man ikke håndterer det på riktig måte, tenker man på det hele tiden.

Betyr det at vi kan konkludere med at forskjellen på 2018- og 2019-versjonen av Marianne er hodet? Ikke helt.

– Mental styrke og teknikk henger tett sammen. Hodet hadde ikke sittet så bra på plass hvis jeg ikke følte meg trygg på svingen min. Etter at jeg tok inn Anders Kristiansen i teamet mitt i fjor som trener, slår jeg mye mer stabilt. Både han og Jonas Lilja (Team Norway-trener journ. anm.) har brukt uforholdsmessig mange timer med meg for at jeg skal komme meg hit. De har hjulpet meg med å føle meg tryggere, og nå er jeg på det punktet hvor jeg endelig tør å stole på at jeg er god nok.

Marianne følte hun begynte gradvis å nærme seg formen i fjor, men akilleshælen var avslutningsrundene. Flere ganger var hun helt i tetsjiktet før siste runde, men da søndagen kom, endret innstillingen seg helt. I stedet for å jakte birdies, prøvde hun å «safe» inn til par og beskytte plasseringen sin på leaderboardet.

Resultatet ble ikke en eneste avslutningsrunde på 60-tallet, en gjennomsnittsscore på to over par og mange lange flyturer hjem.

– Det har vært en av de største tingene jeg har tatt med meg så langt i år. Sisterundene har blitt mye bedre. Nå forsøker jeg å håndtere alle runder som om det er torsdag, og spiller mye mer aggressivt.

Hun passer likevel på ikke å havne i fella hvor hun tar noe for gitt – verken svingen eller den mentale roen hun endelig har funnet.

– Det var en feil jeg gjorde senest forrige helg. Jeg forventet å være med i toppen fordi jeg har spilt så bra i det siste. Men så avsluttet jeg med noen dumme feil som ødela.

– Hver gang jeg tenker på resultater, virker det som om alt går til helvete.

Det store spørsmålet nå er hvor lenge hun klarer å holde på denne godfølelsen. Marianne har gjort det til en vane å starte sesongen bra tidligere år. Ofte har forklaringen vært at hun er luta lei golf på slutten av sesongen. Da har en måneds juleferie hjemme i Norge kommet på perfekt tidspunkt. Pausen har gjort at hun har klart å omstille seg og starte den nye sesongen med blanke ark og ny giv. Men hun har aldri hatt så bra sesongstart som nå. Det fjerner mye av presset på henne utover sesongen.

– Jeg tror mange spillere som sliter, kunne hatt godt av å ta seg en måneds pause for å nullstille seg, finne formen og gjenoppdage gleden med golf. Den er ekstremt vanskelig å finne mens du er opptatt med å spille turneringer, sier Marianne og viser til Team Norwaykollega Kristian Krogh Johannessen som startet årets debutsesong på europatouren med åtte missede cuter på rad.

– Jeg har vært der selv, og det koster mer enn folk aner. Man er ikke veldig høy i hatten i en sånn situasjon. Når 80 prosent av utgiftene du har, kommer fra egen lomme, slik det er for meg og de fleste andre proffer, er det umulig å IKKE tenke på resultater i tunge perioder. Men plutselig klarer du å snu det, sier Marianne og tar en liten pause.

– Og det føles sjukt bra!


Jeg tror mange spillere som sliter, kunne hatt godt av å ta seg en måneds pause for å nullstille seg, finne formen og gjenoppdage gleden med golf.


GENERASJON PRESTASJON. Etter å ha vært en ensom norsk svale på europatouren i mange år har Marianne endelig begynt å få godt selskap fra flere norske jenter de siste par årene. I tillegg til Marianne har Tonje Daffinrud, Marita Engzelius, Celine Borge og Karoline Lund arbeidstillatelse på Europas øverste nivå denne sesongen – og det er to færre enn i fjor.

Marianne inntar gjerne en mentorrolle for de yngre spillerne og ønsker å hjelpe til med å lære dem hva livet som tourspiller innebærer. Hun mener mange av de unge spillerne som kommer gjennom det norske «systemet», ikke er godt nok forberedt på hva som venter dem ute på tour.

Og hun er ikke i tvil om at det er enda vanskeligere å være ung proff i dag sammenlignet med for ti år siden. Hun mener sosiale medier er blant årsakene fordi det fører til konstante forstyrrelser og gjør det vanskeligere å isolere seg fra det som skrives om deg. Selv har Marianne begynt å skru av sosiale medier i turneringsuker – selv når hun spiller bra.

– Jeg tror det påvirker deg på en eller annen måte, selv om du tror at du ikke bryr deg, forteller Marianne og nevner en europatourturnering i Midtøsten i en av hennes tyngre perioder for et par år siden. Hun var deprimert etter en lang periode med dårlige resultater, men 42. plassen hennes denne søndagen var et etterlengtet lyspunkt.

Det første som spratt opp i nyhetsstrømmen hennes da hun logget på Facebook noen timer senere, var overskriften: «Skuffende 42. plass på Skarpnord».

– Vi har nok press på oss som det er. Sosiale medier gjør det bare enda større. Det gjelder ikke bare i golf, men i livet generelt. Det er ikke tilfeldig hvor mange unge som sliter med psykiske problemer. Folk presenterer kun sin beste side av seg selv på internett, og vi ender opp med en generasjon som tror at man må være perfekt. Det gjør at man faller ekstra hardt når det kommer en nedtur. Og de er det mange av i golf.

Marianne har heller ikke mye til overs for måten touren og noen av spillerne bidrar til å øke dette presset.

– Touren vår har noen «insta-babes» som legger ut lettkledde bilder hver uke. På starten av sesongen var alle debutantene i et spillermøte med touren, der de ble oppfordret til å by på seg selv i sosiale medier, med henvisning til et par av spillerne som har tiltrukket seg mange sponsorer slik. Jeg kunne ikke tro hva jeg hørte!

Ofte er det nettopp disse spillerne som sponsorene deler ut turneringsinvitasjoner til. Da er det på bekostning av spillere på reservelisten som har gjort seg mer fortjent til en startbillett i turneringen. Det provoserer Marianne voldsomt.

Hun sier utviklingen er et resultat av hvor mannsdominert golfsporten er.

– Det er så feil når en sjef i et eller annet firma indirekte skal bestemme hva vi legger ut. Det er bare et fåtall spillere som legger ut utfordrende bilder, men de fremstår jo som tourens ansikt utad. De fleste av oss er seriøse og dedikerte idrettsutøvere som jobber beinhardt hver dag. Jeg hadde krenket meg selv og alt jeg står for, hvis jeg hadde postet trutmunn-selfier.


1 Mye moro i hagen med sin store favoritt: niesen Emilie. 2 Marianne slapper av som mest når hun er ute i hagen og jobber. Hun beskriver det som terapi. 3 Richard Green bruker mye tid på å skru på sin kjære Porsche i garasjen. 4 En liten hilsen fra moren etter at Marianne vant i Australia i februar – hennes fjerde europatourseier i karrieren. 5 Det er folksomt hos Skarpnord & co. De fem siste årene har venn/trener Anders Kristiansen og lillesøster Karoline også bodd hos dem.

INGEN FAMILIEDRØM. I Suzann Pettersens fravær mens hun har blitt mor, har Marianne Skarpnord overtatt statusen som Norges beste kvinnelige golfspiller. Selv om det er stor sannsynlighet for at Tuttas comeback fører til at hun vippes ned fra tronen igjen, er det sannsynligvis ikke noen som gleder seg mer til å se Tutta i sving igjen, enn Marianne.

– I mine øyne er hun fortsatt Norges beste. Det er ikke en diskusjon en gang. Jeg er utrolig spent på hvordan hun spiller når hun kommer tilbake. Jeg kjenner henne såpass at jeg vet hun ikke gjør noe i livet halvhjertet, og det hadde ikke overrasket meg om hun kom tilbake og vant igjen. Det hadde vært sjukt fett for kvinneidrett

Marianne sier hun er glad på vegne av Tutta som endelig har fått det familielivet hun har ønsket seg så lenge. Selv har derimot ønsket om å få barn aldri meldt seg. Marianne forteller at det er et ytterst fåtall av spillerne som tar pause fra touren for å få barn, som kommer tilbake igjen. Det er hun ikke klar for selv.

– Jeg har aldri hatt det ønsket. Richard lever kanskje fortsatt litt i håpet, men da vil jeg heller vinne i Lotto og opprette et massivt hundepensjonat, ler Marianne før hun retter seg opp og får en mer alvorlig mine.

– Jeg føler jeg har blitt plassert i en bås som «den som ikke vil ha barn».

– Men jeg har problemer med å se for meg det livet. Jeg er så glad i det livet jeg har. Det eneste jeg kanskje kunne sett for meg, er å bli en fostermor når jeg er ferdig med å spille golf og kan hjelpe barn som har det vanskelig. Alle sier det er det mest naturlige i verden å ville få barn. Når jeg svarer at jeg ikke er enig, ser de på meg som jeg er stokk dum i hodet. Jeg er fascinert over hvor mange som har så sterke meninger om hvordan andre bør leve sine liv.Da er det andre ting som frister mer å begi seg ut på.


Marianne har hatt mange grunner til å smile denne sesongen. Etter flere tunge år har hun nå hatt sin beste start på sesongen noensinne. Her gir Richard Green vår fotograf en hjelpende hånd med lyssettingen.

LPGA-MAGNETEN. Etter en travel start på året med fem uker i Australia etterfulgt av turneringer i Midt-Østen og Nord-Afrika er Marianne endelig på en etterlengtet miniferie hjemme igjen. Der mangler det i hvert fall ikke på selskap i huset som hun og forloveden Richard Green kjøpte høsten 2013. Det ligger klistret inn til fairwayen på hull 13 på Skjeberg Golfklubb og rommer også lillesøster Karoline og søsterens kjæreste Anders Kristiansen – som også er Mariannes trener. Et realt golfkollektiv.

Richard er en garvet tour-veteran med tre europatour-seirer og en 27 år lang proffkarriere å vise til. For tiden holder han golfen i sjakk frem til han er gammel nok til å konkurrere på seniortouren om to år. Nå om dagen trives han derimot best i garasjen hvor han mekker på Porschen sin. Og til helgen er det race på Rudskogen.

– Han bare bruker penger om dagen, så det er jeg som må prøve å tjene penger! sier Marianne og bretter frem et stort smil.

Hun er selv i et dilemma om hvor hun skal spille i årene fremover. Den ene delen av henne ønsker å gi LPGA-drømmen en ny sjanse. Mye har skjedd siden USA-fiaskoen for ti år siden, men traumene er fortsatt friskt i minne. Hun har ennå ikke bestemt seg for om hun skal spille høstens kvalifisering i USA, og planlegger å utsette avgjørelsen så nærme sommerens deadline som mulig.

– Per dags dato har jeg spillet til å klare det. Men ønsker jeg å spille et sted som tok halvveis knekken på meg sist gang jeg prøvde? Jeg gikk fra himmel i Europa til helvete i USA, og jeg følte at jeg ikke klarte å spille golf der. Selv om jeg er blitt ti år eldre og tror det hadde blitt en annen opplevelse nå, er det ikke glemt.

– Men jeg må innrømme at jeg har lyst til å bevise for meg selv at jeg kan spille der. Spørsmålet er om jeg ønsker det nok til at jeg kommer til å prøve. Det sitter langt inne å bryte opp det jeg gjør nå, nå som jeg endelig er i en ordentlig god stim.

Marianne synes det er synd at Ladies European Tour har blitt så svekket de siste årene at unge europeiske spillere føler de MÅ reise over Atlanteren for å kunne leve av golfen. Hun forteller at når man setter seg ned og prater med spillerne, oppdager man at det faktisk er mange som ikke har noen som helst interesse av å dra til USA.

– De vil ikke spille der. De fortjener et tilbud i Europa som er bra nok. Hvis ikke de har det, frykter jeg at det vil gå utover rekrutteringen av jentetalenter i klubbene. Veien er lang nok fra før. Hvis man må til USA, blir den enda lengre.

Dersom Marianne skulle gi USA et nytt forsøk, har hun lært at hun ikke ønsker å flytte dit. Da kommer hun heller til å ha base i Norge som nå og pendle til turneringer. Det er uansett ikke så stor forskjell på å måtte fly til USA for å konkurrere sammenlignet med å fly til Midtøsten.

Men foreløpig har ikke USA vært noe tema i «familierådet».

– Hvis jeg ikke er overbevist om at hodet mitt kommer til å takle det, er det ikke noe tema en gang, slår hun fast.

Uavhengig av om hun velger USA eller ikke, er det store turneringer på trappene. Hun holder stø kurs mot en ny OL-plass i Tokyo neste sommer, og klarer hun å fortsette storspillet noen måneder til denne sesongen, kan hun være en aktuell kandidat for Solheim Cup på Gleneagles i september. Marianne legger ikke skjul på at hun drømmer om å kvalifisere seg dit for første gang, men i kontrast til da hun ble snytt for en plass på laget i 2009 – til hennes store fortvilelse – har hun nå bestemt seg for å ikke legge noe energi i å tenke på det.

Det neste utviklingssteget nå blir å vise hva hun er god for i majorturneringene. Hennes 36. plass i Women’s British Open i 2014 og 2015 er fortsatt hennes beste plasseringer i majorsammenheng, og med 10 missede cuter på 14 forsøk er det på høy tid at hun endelig får vist hva hun er god for i en av de virkelig store turneringene.

Svaret på hvordan hun skal få til det, er å fortsette i samme spor som hun er i nå.

– Jeg vil så gjerne gjøre det bra i majorene, og spesielt i British Open. Jeg har satt meg som mål å dra inn i turneringen med samme holdning som jeg har i vanlige turneringer, og ikke tenke at det er noe større enn det egentlig er.

– Jeg må gi litt faen, rett og slett.

SPILT SIDEN SIST
Spilt siden sist

ARENDAL & OMEGN GK

– ren sørlandsidyll
Arendal og Omegn GK er ypperlig tilrettelagt for barn og nybegynnere. Men den har også nok av utfordringer.
Foto: Arendal og Omegn GK

Golfbanen er nærmeste nabo til Næs Jernverksmuseum, en halv times kjøretur nord for Arendal sentrum, og består av en 18 hulls hovedbane og en artig par 3 pay & play-bane. Det hyggelige klubbhusområdet står i stil med resten av banen. Det er ganske stor kontrast i vanskelighetsgraden på de første og siste ni hullene, så det er ingen grunn til å ta noe for gitt dersom du har kommet deg gjennom front-nine med en god score. Selv om de tøffeste utfordringene venter på back-nine, er dette også det vakreste området på banen. Her er skogen mer i spill, og nøkkelen er å holde ballen i fairway. Begge banene på Arendal & Omegn GK er meget godt lagt til rette for nybegynnere, barn og unge, og med fotballgolf i tillegg byr den på en lite skremmende inngang til golfsporten. Og det er viktig!


BANETYPE:

Skogs- og parkbane.



PASSER FOR:

Spillere på alle nivåer. Noen smale hull som krever god presisjon, men mange varierte utslagssteder gjør det enkelt å «tee it forward». Langtslående spillere får kanskje ikke utnyttet lengden sin så godt her. Her er det definitivt presisjon som gjelder.



HVOR MANGE BALLER TRENGER DU?

Spillere på alle nivåer. Noen smale hull som krever god presisjon, men mange varierte utslagssteder gjør det enkelt å «tee it forward». Langtslående spillere får kanskje ikke utnyttet lengden sin så godt her. Her er det definitivt presisjon som gjelder.



BESTE HULL:

Hull 14 er et nydelig lite par 3-hull i nedoverbakke over et vann, og utsikten er minst like fint når du kommer ned til greenen og ser utover innsjøen. Hullet ser tilsynelatende enkelt, men du er skjermet av trær ved tee, noe som kan gjøre det vanskelig å tolke vinden.



SVAKESTE HULL:

Hull 15. Det burde kanskje være kappet ned noen trær på høyre side for å gjøre siktelinjen mer tydelig fra tee. Med et delvis blindt utslag, OB på høyre og en fairway som heller fra høyre mot venstre på dette svakt dogleg- høyre-hullet, er det veldig fort gjort å havne i skogen til venstre – selv med slag som er helt OK.



VANSKELIGSTE HULL:

Det er noen lange og tøffe par 4-hull. Spesielt hull 4 og 12.



HVA KOSTER DET?

500-550 kroner i dagsgreenfee.

Arendal og Omegn GK // Jacob Aalls Vei 53, 4934 Nes Verk // Tlf 37 19 90 30 www.arendalgk.no

VÅR DOM:
  • Veldig hyggelig og variert bane
  • Trivelig og inkluderende miljø
  • Vakker natur på back-nine
  • Nybegynnervennlig. Mange utslagssteder og veldig bra pay & play-bane i tillegg + foppallgolf
  • Bra treningsområder
  • Litt mange blinde slag
  • Gamle rangeballer
  • Merkelig plassering av en del bunkere – virker tilfeldig og har ikke noen strategisk betydning
SPILT SIDEN SIST
Spilt siden sist

Kongsberg GK

– vakkert ved NUMEDALSlågen
Da Kongsberg GK stod ferdigbygd, fikk banen raskt status som en av Østlandets beste. Klubben har imidlertid vært gjennom noen harde år.
Foto: Kongsberg GK

For tre år siden unnslapp klubben konkurs etter massiv dugnadsinnsats fra klubbens trofaste medlemmer. Nå peker forhåpentligvis pilene oppover igjen. Det fortjener de. Golfbanen ligger vakkert til ved Numedalslågen, med utsikt mot fjellene som omringer området. Banen er signert Golf-Norges mest anvendte arkitekt, Jeremy Turner, og han har tegnet en park- og skogsbane som tester hele spillet ditt, med god variasjon, fine temposkifter og med bunkere i spill på 17 av hullene. Dette er en bane hvor det lønner seg å ha en god dag med driveren, for det er flere hull hvor du har stor fordel av å slå langt – både i form av kortere kølle inn til greenene, men også for å unngå noen av de strategisk plasserte hindringene. Det er stor kontrast på vanskelighetsgraden utover sesongen. Vi spilte der helt på starten av året mens roughen var kort, og da kan man kline til som man ønsker. Når sivet begynner å strekke seg i været, får du imidlertid mer å tygge på. Men resultatet blir også en mye mer strategisk interessant bane.


BANETYPE:

Park-/hede- og skogsbane.



PASSER FOR:

Deg som er best med den lengste og korteste kølla i bagen. Driveren er viktig, men mange ondulerte greener gjør det også viktig å være skarp med putteren. Vi anbefaler et kvarter ekstra på treningsgreenen før du slår ut.



HVOR MANGE BALLER TRENGER DU?

Man kan fint komme seg rundt uten å spille bort mange baller. De fleste hullene er ganske åpne. Utover sesongen kan det derimot være vanskelig å finne ballen når den lengste roughen gror seg til.



BESTE HULL:

Hull 7 og 8 inne i skogen langs Numedalslågen er nok de vakreste hullene, men strategisk er favoritten vår hull 12. Par 5-hullet blir smalere og smalere lenger frem, og fairwayen slynger seg opp til venstre mot green som gir et innspill i oppoverbakke. Et hull som krever at du tenker over alle slagene nøye.



SVAKESTE HULL:

Ingen hull skiller seg ut som åpenbart svake, men det var en ganske suspekt flaggplassering på den ondulerte greenen på hull 8 da vi var på besøk.



VANSKELIGSTE HULL:

Midt i runden har du to laaaange par 5- hull på rad med hull 9 og 19. Hull 10 har vann i spill langs høyre side både på utslaget og andreslaget. Her er det ikke moro å slite med en slice!



HVA KOSTER DET?

500 kroner for 18 hull.

Kongsberg Golfklubb // 3618 Kongsberg // Tlf 954 84 848 www.sorknesgk.no

VÅR DOM:
  • Kul layout. Morsomme doglegs byr på spennende strategiske valg
  • Veldig bra service
  • Bra variasjon. Du får brukt alle køllene i bagen
  • Fine treningsfasiliteter samt korthullsbane og fotballgolf
  • Nettsiden mangler baneguide
  • Ikke mulighet for å kjøpe mat under vårt besøk på grunn av en kafé som hadde gått konkurs. Et midlertidig problem og skal tas tak i raskt.
SPILT SIDEN SIST
Spilt siden sist

Sola GK (Forus)

– Norges største golfanlegg
Sola GK fikk unison hyllest for jobben de gjorde under fjorårets norgesmesterskap. Det er lett å forstå hvorfor.
Foto: Sola GK

Etter sammenslåingen med Solastranden GK i fjor kan klubben nå skilte med å være Norges største golfanlegg. I tillegg til to 18-hullsbaner har de også en 9-hullsbane, noe som betyr hele 45 hull. Vi besøkte golfbanen på Forus, i hjertet av næringsområdet for norsk oljeindustri. De ni første hullene er ute i åpent parkbanelandskap, mens banen endrer litt karakter på back-nine i skogen. Selv om dette på ingen måte er en linksbane, er det åpenbart at arkitekt Svein Drange-Olsnes har latt seg inspirere av de britiske linksbanene på enkelte områder. Det gjelder spesielt måten han har plassert bunkerne på. Filosofien hans er at den som våger å legge seg så nærme fairwaybunkerne som mulig, får belønning på det neste slaget i form av bedre vinkel inn mot green. Sola GK er også en utmerket bane for deg som ønsker å utvikle spillet ditt. Dette må være blant de beste treningsfasilitetene i Norge!


BANETYPE:

Skogs- og parkbane.



PASSER FOR:

Favoriserer ikke én spillertype. Du må imidlertid klare å håndtere å spille i vind. Det kan tidvis blåse veldig mye her!



HVOR MANGE BALLER TRENGER DU?

Dette er ikke en bane hvor du mister mange baller. Med unntak av et par trange områder inne i skogen på back-nine og noen få hull med vann i spill skal det være mulig å komme seg rundt uten å tømme bagen.



BESTE HULL:

Hull 4 og 5 er to veldig kule hull. Først et lekkert par 4-hull hvor greenen er omringet av strategisk plasserte bunkere. Deretter følger et kult par 5-hull med utslaget oppe på høyden. Fairwayen er bred, men smalner inn etter hvert med to treklynger på hver side.



SVAKESTE HULL:

Hull 12 er ikke det mest spennende par 5-hullet. Rett frem og med skog på begge sider er det vanskelig, men litt begivenhetsløst. I tillegg får den smale fairwayen lite med sol, og det var merkbar stor forskjell i kvaliteten på fairway her sammenlignet med resten av banen. Nå skal det også nevnes at kontrasten er ekstra stor så tidlig på året.



VANSKELIGSTE HULL:

Hull 13 er et tøft dogleg høyre par 4 med skog på høyre side. Du kan spille deg trygt vekk fra skogen langt til venstre, men da får du et veldig langt innspill. Holder du deg langs høyre side, trenger du en skikkelig monsterdrive for å ha linje inn til greenen uten å bli forstyrret av trærne.



HVA KOSTER DET?

Fra 500 til 700 kroner.

Sola Golfklubb // Åsenvegen 281, 4050 Sola // Tlf 407 67 200 www.sorknesgk.no

VÅR DOM:
  • Fint strategisk design
  • Imponerende kvalitet på greenene så tidlig på sesongen
  • Helproff klubb i alle ledd
  • Veldig bra service
  • 18 hulls pitch-and-putt-bane, fotballgolf og et veldig bra treningsfelt
  • Ligger i et industriområde
  • Litt gressproblemer på de hullene som har minst sol inne i skogen. Men så var vi der også helt på starten av sesongen.
TEKNOLOGI
TEKNOLOGI
mobile

BirdieEyes ER Golf-Norges offisielle mobil-app

Den nye mobil-appen BirdieEyes har blitt sluppet i det stille på Apples og Googles nettbutikker. Den er nå i en innledende utprøvingsfase, men det er store planer for Golf-Norges nye app når den blir lansert offisielt.
TEKST // Christian Døvle

S ommeren 2013 ble Golfbox sin mobilapp sluppet i Norge. Lanseringen ble en fiasko, og umiddelbart etter lansering strømmet det inn med klager over dårlig funksjonalitet og en meterlang liste over feil og mangler. Appen, som opprinnelig ble lansert uten golfforbundet sitt samtykke, klarte dermed aldri å oppfylle de danske utviklerne sin ambisjon om å lage en applikasjon som hele Golf-Norge skulle ta i bruk.

Nå gjøres det et nytt forsøk fra selskapet Next Hole med å lage en offisiell app for Golf-Norge. Og dette forsøket kan beskrives som alt annet enn halvhjertet: Firmaet har til nå investert over ti millioner kroner i prosjektet, og med NGF med på laget er appen nå endelig tilgjengelig. Og den kommer ikke til å koste fellesskapet i Golf-Norge en eneste krone.

Appen skal fungere som en helt ny kommunikasjonskanal for klubbene, og det vil fylles på med innhold underveis etter hvert. De viktigste funksjonene i BirdieEyes er:

  • * Guide over norske golfklubber
  • * Starttidbestilling via Golfbox
  • * Registrering av scorer og statistikk
  • * Automatisk regulering av handicap
  • * GPS-baneguide
  • * Betalingsløsning til greenfee og en rekke andre tjenester
  • * Backofficeløsning for klubbene med kjapp og enkel kommunikasjon med medlemmer og gjester
  • * Regelbok

– Dette er en app som er bygget opp helt fra bunnen av, utviklet for golfklubbene, men hvor det er sluttbrukernes bruk av dem som har vært i fokus. Målet vårt er å gi golferne en enklere og bedre dag når de besøker klubben, og klubbene får en helt ny kommunikasjonsplattform ut mot sine medlemmer og gjester, fortalte Arild Karlsen, eier av Next Hole AS, til Norsk Golf i forbindelse med lanseringen av appen.


GOLFGUIDE. Startidbestillingsfunksjonen i BirdieEyes er enn så lenge prisgitt hvordan Golfbox-systemet fungerer, men under redaksjonens tester så langt på iPhone har det fungert helt fint. BirdieEyes-appen viser ledige starttider og hvilke spillere som eventuelt har skrevet seg opp, men når selve starttiden skal bestilles, blir du henvist videre til Golfbox-appen for å bekrefte.

BirdieEyes er integrert med den nyoppstartede Golfguiden (norskgolfguide.no). Dette er NGFs offisielle portal som hjelper norske golfere med å få en oversikt over hvor i landet man kan spille golf.

– Alt dette er et ledd i en overordnet strategi om å gjøre golfsporten mer tilgjengelig på digitale flater. Etter fasen med utvikling og testing blir neste steg å utvikle samarbeidet med BirdieEyes kommersielt, slik at klubbene kan synliggjøre sine samarbeidspartnere og sitt produkt enda bedre, sier Tom Rosenvinge, kommunikasjonssjef i NGF, til Norsk Golf.

Enn så lenge er det imidlertid bare under halvparten av landets 180 golfklubber som har fylt inn informasjon om sin klubb. Rosenvinge oppfordrer nå alle klubber som ikke har gjort dette ennå, om å sette av en liten time på å fullføre skjemaet for å få sin profil opp og gå. Og klubben behøver ingen IT-ekspert for å få det til:

– Dette skal være like enkelt som å opprette en Facebook-profil. Nå håper vi at de resterende klubbene legger til sin informasjon i løpet av sesongen, slik at vi får en fullgod og oppdatert golfguide og app i løpet av 2019. Dette handler om å gjøre potensielle gjester og nye medlemmer oppmerksom på din klubb og tilbudet i Golf- Norge. Vi mener dette kommer til å bli en veldig nyttig kommunikasjonskanal for klubbene fremover, sier Rosenvinge.


HØYTEKNOLOGISK. I tillegg til funksjonene som er tilgjengelige nå, er planen å utvide BirdieEyes-appen med en rekke funksjoner litt frem i tid. En av de kuleste er utvilsomt den unike AR-baneguiden (utvidet virkelighet). Den fungerer slik at man tar opp mobiltelefonen i kameramodus og ser definerte fairwaygrenser, avstand til greenen, hullet og andre hindringer gjennom kameralinsen. Det jobbes også med en løsning der du kan rette kameraet mot spillere i andre flighter og se hva de heter, og hva scoren deres er (dersom de har gitt samtykke for det i appen). AR-baneguiden forutsetter imidlertid at klubben selv investerer i en 3D-scanning av hele banen med drone, og foreløpig er det kun Miklagard GK og Byneset GK som har gjort dette.

Arild Karlsen i Next Hole forsikrer om at de har vært påpasselige med å ikke lage en app som er for avansert, men vil heller legge til funksjoner etter hvert som de utvikles, og brukerne blir bedre kjent med den.

2019 kommer til å bli et testår for å sørge for at alt fungerer som det skal – derav appens «soft launch» under radaren. Derfor må det også påberegnes litt «bugs» og småfeil i starten etter hvert som brukerne kommer med fortløpende tilbakemeldinger.

Men Next Hole-gutta har store ambisjoner for BirdieEyes, og mens den blir gratis for norske brukere, er ambisjonen å tjene penger på den i det internasjonale markedet.

– Smarttelefonen har blitt en naturlig følgesvenn i hverdagen, og vi ser på mobilen som et helt naturlig hjelpemiddel for alle golfspillere, slår Karlsen fast.

Les mer om Golfguiden på norskgolf.no!
GOLFSKOLEN
UTSTYR

GOLFSKOLEN

TEKST Christian Døvle //
FOTO Benjamin A. Ward (Bildene er tatt på Mar Menor Golf Resort og Condado de Alhama.)

I SAMARBEID MED

PÅ JAKT ETTER LAVERE SCORER?

Her er Team Norways beste tips!

Golfsesongen er endelig i gang for fullt! Uavhengig av om du har finpusset svingen din i vinter eller ikke, skader det ikke å sette av litt ekstra tid til trening også når sesongen er i gang. Team Norways Mariell Bruun, Stina Resen, Marita Engzelius, Tonje Daffinrud og coach Jonas Lilja-Tverdal deler sine beste råd!

GOLFSKOLEN
PUTTING //

STINA RESEN:

ÉN PUTT, TO LINJER

Det er veldig sjelden jeg ser at golfere trener putting, og enda mer sjelden er det at jeg ser noen trene på å lese greener. Det er lett å trene både på korte putter og lengdefølelse, men hvordan lærer man seg egentlig å bli bedre på å tolke hvordan greener heller? Denne øvelsen kan hjelpe deg med nettopp det. Finn et punkt på greenen hvor det heller godt. Sett opp en pegg akkurat i det punktet som du mener er høyest på linjen. Målet ditt nå er først å senke en putt som ruller i på den høye siden av peggen. For å få til det må du har perfekt hastighet, slik at ballen akkurat faller ned i koppen på slutten. Når du har klart det, skal du forsøke å senke en putt ved å slå ballen på innsiden av den samme peggen. Da må du putte litt hardere for å unngå at ballen ruller for mye ut av kurs. Gjenta øvelsen på ulike områder på green. Slik bygger du opp forståelsen din for hvordan ulike putter heller.


SVING //

MARITA ENGZELIUS:

SKRU PÅ STOPPEKLOKKEN!

Dette er en øvelse jeg liker å dra frem i perioder hvor jeg føler at puttingen ikke sitter helt som jeg ønsker, eller i opptakten til en turnering. Jeg kaller den «timesdrillen» fordi jeg setter stoppeklokken på én time når jeg gjør øvelsen. (Du behøver ikke bruke like lang tid!) Sett opp fem pegger i en sirkel rundt hullet på treningsgreenen, hvor hver pegg har en avstand på fire fot til hullet. Velg gjerne et hull med litt helling, slik at du får trent deg på ulike typer putter. Start øvelsen med å senke fire baller fra den første peggen. Du må ikke senke alle på rad. Når du har satt alle fire, flytter du peggen to fot lenger unna, slik at den blir seks fot unna hullet. Så går du til neste pegg og gjentar prosessen fra første pegg. Slik får du stadig lengre putter etter hvert som du beveger deg rundt hullet. Når stoppeklokken ringer, er målet å ha kommet så langt tilbake som mulig. Dette er en fin måte å konkurrere mot deg selv på, men husk at din iver etter å slå din egen rekord ikke må gå på bekostning av en ordentlig rutine og forberedelser før hver putt!

GOLFSKOLEN
NÆRSPILL //

MARIELL BRUUN:

LEK ER VIKTIG

Vil du utvikle følsomme hender rundt green, er det viktig med variasjon i treningen. Du får ikke bedre nærspill av å slå de samme chippene og pitchene fra lik avstand og lie mot det samme flagget hele tiden. Når jeg trener nærspill, liker jeg å slå noen baller fra alle ulike områder rundt green og mot de forskjellige flaggene. Jeg slår fra både greenkant, fairway, tynn rough, tykk rough og sand, og jeg forsøker å slå ulike typer slag – alt fra høye lobber til lave slag som ruller mesteparten av veien. Dette er trening som ligner de situasjonene som møter deg ute på golfbanen. Hvis du får testet deg i mange ulike scenarier, får du også utviklet slagrepertoaret ditt. Du lærer dine styrker og svakheter, noe som gjør det enklere for deg å ta kloke valg ute på banen.


NÆRSPILL //

TONJE DAFFINRUD:

SLITER DU MED LENGDEKONTROLLEN MED WEDGENE?

Veldig mange sliter med lengdekontrollen med wedgene. Ofte handler det om at man ikke har trent nok på det, men også at man ikke har trent systematisk nok. Når man står på driving-rangen, pleier mange å varme opp med noen raske wedger for å få i gang kroppen før de beveger seg over til syverjernet og driveren. Hvis du virkelig har ambisjoner om å bli bedre på de halvlange wedgeslagene, kan du ikke bare stole på følelsen din. Jeg anbefaler deg å finne et system der du registrerer lengdene dine med hver wedge med tre ulike svinglengder. Finn ut hvor langt du i snitt slår med en halv sving, trekvart sving og full sving med de ulike wedgene, og du vil raskt oppdage at det vil bli mye lettere for deg ute på banen fra 100 meter og inn.


NÆRSPILL //

TONJE DAFFINRUD:

CARRY-ØVELSE MED WEDGEN

Dette er en øvelse jeg liker å dra frem i perioder. Her kan du få testet tipset mitt fra forrige side i praksis! Dette er en øvelse jeg ofte bruker for å gjøre wedge-treningen morsommere. Jeg setter opp tre sirkler med en diameter på 4 meter 50, 60 og 70 meter unna meg. Målet er å lande åtte av ti baller i den første sirkelen før jeg kan sikte på den neste. Grunnen til at jeg velger carry og ikke inkludert rull, er for å gjøre øvelsen prikk lik hver gang – uavhengig av hva slags gresstype jeg trener på. Når jeg har klart åtte av ti baller innenfor alle tre soner, er treningen ferdig. For deg som vil gjøre øvelsen litt enklere, kan du enten utvide størrelsen på sirklene noe, eller redusere antall baller som du må lande på innsiden før du går videre til neste sirkel.


NÆRSPILL //

TRE PEGGEHØYDER, TRE SLAG

Pegger du i samme høyde hver gang på ren autopilot? Peggehøyden har mye å si ettersom hvor du treffer på køllehodet, har stor påvirkning på ballbanen. Derfor bør du ha et bevisst forhold til hvordan peggehøyden kan hjelpe deg. Bedre spillere med høy svinghastighet foretrekker ofte å pegge ballen litt lavere. Det gjør at man treffer ballen litt lavere på køllehodet. Du mister litt lengde, men ballen får også litt mer spinn, noe som gir deg mer kontroll. Nå lurer du kanskje på hvorfor MER spinn betyr kontroll? Spinn er ikke det samme som sideskru. Backspinn gjør at ballen flyr rettere og mer penetrerende gjennom luften. Tommelfingerregelen er at «standard» peggehøyde er som i midten på bildet, det vil si at ekvator på ballen er på høyde med toppen av køllehodet. Dette er peggehøyden som gjør det enklest for deg å treffe ballen midt i «sweet spot». Hvis du ønsker enda mer lengde, kan det imidlertid lønne seg å pegge enda litt høyere. En av de vanligste svingfeilene jeg ser, er amatører som slår ned på ballen med driveren. Ved å pegge høyt blir du tvunget til et flatere svingspor og slå opp på ballen. Hvis du da slår en «sky» hvor ballen fyker rett opp i himmelen, er det svar på at du slår for mye ned på ballen. Dersom du gjør det riktig, vil du treffe ballen rett over «sweet spot» på køllehodet, noe som gir mer loft og mindre spinn – det vil si lengre carry og mer rull. En perfekt oppskrift på mer lengde.

GOLFSKOLEN
SVING //

SAMME HASTIGHET – MYYYYE MER LENGDE

Nylig leste jeg en artikkel fra USA der de hadde brukt en golfsving-robot for å se hvor mye lengde amatører mister ved å slå sine vanligste feilslag med driveren. Det vanligste feilslaget er en slice (skru fra venstre til høyre for høyrehendte spillere), der man slår ned på ballen og har et svingspor som er kraftig innenfra og ut. Etter å ha latt roboten slå noen baller gjorde ingeniørene noen justeringer på roboten. De endret svingsporet fra ni grader «utenfra og inn» til et par grader «innenfra og ut», og de lot roboten slå litt opp på ballen i stedet for ned på ballen. Til tross for at de beholdt den samme svinghastigheten på litt i underkant av 90 mph (ca. 145 kilometer i timen) som er gjennomsnitt for amatørgolfere, økte plutselig slaglengden 30 meter. Det er veldig mye! Det sier litt om at dersom du ønsker mer lengde, handler det ikke nødvendigvis om å pumpe jern og svinge ut av skoene dine, men å gjøre mer ut av det du allerede har. Din lokale pro har sannsynligvis utstyr for å sjekke dette, enten en Trackman, GC Quad eller lignende «launch monitor». Du kan også forsøke å finne ut av tallene dine på egen hånd, og de fleste moderne golfsimulatorer gir deg i dag informasjon om svingsporet ditt. Uavhengig av hva du velger: Hvis du vil ha mer lengde, er det viktig å vite hva du gjør i svingen din.


PUTTING //

NI SLAG – NI BALLBANER

Dette er en test som Team Norway-spillerne ofte bruker når de står på driving-rangen for å utvikle slagrepertoaret sitt. Målet er å lære deg å slå ulike typer slag med de ulike køllene, og du får ikke lov til å slå samme type slag to ganger på rad. For hvor ofte har du egentlig to prikk like slag på rad ute på banen? Som arket viser, går testen ut på å slå ni ulike ballbaner med ulike køller i bagen: høy, lav og mellomhøy fade med driver, femmerjern og åtterjern, høy, lav og mellomhøyt rette slag med driver, sekserjern og nierjern og høy, middels og lav draw med syverjern, treerwod og hybrid. Dette er en veldig utfordrende øvelse, men det viktigste er ikke at du klarer hele testen. Det viktigste er at du finner ut hva som er styrkene og svakhetene i spillet ditt, og hvilke tendenser du har. Hvis favorittslaget ditt er en draw, men testen viser deg at du er soleklart best på å slå fader, bør du spille med det du har. Er det noe som kjennetegner alle de beste spillerne i verden, er det at de spiller på sine styrker. For spillere som vil gjøre øvelsen noe enklere, kan man fokusere på én ting om gangen, for eksempel å slå høyt eller lavt, eller venstreskru og høyreskru. Det er veldig god trening i å leke seg med ulike ballbaner, og ikke minst er det morsom trening også!


SVING //

ROTÉR, ROTÉR, ROTÉR!

For å få skaper hastighet i svingen din, trenger du mer rotasjon. Tilstrekkelig med rotasjon i underkroppen gjør det også lettere å rotere overkroppen ordentlig, og denne øvelsen hjelper deg med nettopp dette. Fest en siktepinne i beltet ditt slik at den henger parallelt med bakken, og stikk en pinne ned i bakken et par fot til venstre og bak deg når du stilt opp til ballen. Øvelsen går ut på at pinnenen i beltet skal treffe den vertikale pinnen samtidig eller aller helst før du treffer ballen. Underkroppen og hoftene er en av golfsvingens viktigste kraftkilder. Da er det viktig at du bruker den!

UTSTYR

UTSTYR

UTSTYRSSIDENE PRESENTERES AV GOLF PLAISIR* // Golf Plaisir
ANNONSE
CAMPOREAL GOLF RESORT
SIDE 56: Vi har testet årets nye puttere
SIDE 55: TaylorMade kvesser klørne
ANNONSE
CAMPOREAL GOLF RESORT
SIDE 61: PM Grind 2019 fra Callaway – designet av to legender
*) All produktomtale i Norsk Golf er utelukkende basert på redaksjonelle vurderinger. Golf Plaisir har ingen tilknytning til Norsk Golfs redaksjon. Alt innhold er underlagt Norsk Golfs kvalitetskrav og redaktøransvar.
ANNONSE
CAMPOREAL GOLF CLUB

NYHET!
Camporeal, Lisboa

Noen mil nord for Lisboa, rett utenfor det lille tettstedet Torres Vedras, ligger den fantastiske golfresorten Camporeal. Her bor man på et nydelig sted med en fin og varierende golfbane i direkte nærhet til hotellet. Hotellet ligger i et herlig og vakkert landskap.


På Camporeal er det lett å bli skjemt bort. Her bor man praktfullt på Dolce Camporeal som ifølge World Golf Awards er blitt utnevnt til det beste golfhotellet i Portugal i 2018. Hotellet ligger perfekt plassert, mer eller mindre midt på golfbanen. Alt er i umiddelbar nærhet og oppleves enkelt. Du kan unne deg alt fra en spabehandling, spille tennis, ta et bad i bassenget, nyte et glass av den lokale vinen på balkongen din eller dra på besøk til Lisboa. På Camporeal ligger alt til rette for å lykkes med golfferien.

Camporeal GC er tegnet av den kjente banedesigneren Donald Steel. Golfbanen ligger på tidligere kongelige jaktmarker som viser seg å være perfekt egnet til å bygge en bra og vakker golfbane på. Camporeal starter med et ganske snilt og ikke alt for langt par 5-hull. Et bra åpningshull som oppvarming, men se opp for vannhinderet på høyresiden. Generelt kan man si at de første ni hullene er litt tøffere enn de siste ni hullene. Banen avsluttes med to par 5-hull på rad. Det er litt uvanlig, men skaper en spennende avslutning da mye kan skje på et par 5-hull!


Se hele vårt brede utvalg og bestill din reise på golfplaisir.no eller ring 21 01 75 88

UTSTYR
UTSTYR

NY HERRESKO

FRA UNDER ARMOUR


S pieth 3 er en golfsko som er verdt å merke seg. Denne nye skomodellen fra Under Armour er utvilsomt deres mest avanserte sko på markedet. Spieth 3 gir stabilitet, fotfeste og demping i særklasse. Skoen sitter lavt på gresset, og deres Silver Tornado soft-spikes er strategisk plassert helt ute i kantene. Hensikten er å gi best mulig kontakt med bakken gjennom hele golfsvingen. Skoen har også en vanntett Gore-Tex membran og gode pusteegenskaper. Modellen er tilgjengelig til herre og barn.


NY DAMESKO

FRA ADIDAS


S tilig, ny golfsko for damer. Adidas Adicross PPF golfsko har et tydelig sneaker-preg som mange foretrekker. Både klassisk og sporty design. Skoen kommer i fire ulike fargekombinasjoner. Overdelen kombinerer både skinn og syntetisk materiale. Skoen er uten spikes. Også tilgjengelig for herrer.

EDELT METALL
FRA TITLEIST


Den nyeste jernserien CNCPT fra Titleist bryter barrierer på flere måter. Disse jernkøllene er blant de mest høyteknologiske jernene noensinne og laget med materialer aldri før brukt på golfkøller. Kølleinnovasjonen tar Titleist seg godt betalt for. CNCPT koster nemlig 5000 kroner – per kølle!

TEKST // Martin Dahl og Stefan Krogh

E n ny golfkølle som slippes på markedet, har som oftest en viktig begrensning i produksjonen. Produksjonskostnadene må ikke overskride betalingsvilligheten til et bredt publikum. Denne begrensningen gjelder ikke for CNCPT.

CNCPT består av to ulike modeller. I utviklingsprosessen fikk ingeniørene tillatelse til å realisere drømmene sine. «Koste hva det koste vil» var beskjeden fra Titleist-ledelsen. CNCPT-jernene er sluttresultatet. Begge modellene har en «hemmelig» legering som er den tynneste brukt i en trefflate i golf. Bak finnes det ikke støtte fra plast eller skum. Den hule konstruksjonen skaper derfor et balltreff med skikkelig wow-effekt.

Frem til i dag er Titleist sine jernkøller kjent for sitt klassiske preg, stilrene design og blanke metallflater. Det vil de nok fortsatt være. CNCPT oppfattes mer som en kul gimmick som styrker merkevaren og løfter salget på hele Titleist produktporteføljen. Svært få golfspillere ønsker vel å bruke 35 000 kroner kun for et jernsett?

Begge modellene har høyere tilgivenhet og større hodefasong enn tradisjonelle bladkøller. Og kategoriseres som spilleforbedrende jernkøller. Det tynne materialet i slagflaten skaper ballhastighet helt utenom det vanlige. De to modellene skiller seg også fra hverandre på andre måter: CP-01 har et større hode og mer tilgivenhet enn CP-02. CP-02 er også et kraftfullt jern, men med mindre fasong. CP-02 gir lavere ballbane og mer spillbarhet enn CP-01.

Disse jernkøllene kan bestilles ved å avtale en time med «fitting event» hos en Titleist forhandler. Tilgjengelig fra mai 2019.

UTSTYR


image

TAYLORMADE

KVESSER KLØRNE


Tiger Woods har igjen klart det få trodde var mulig. Å utvide garderoben med nok en grønn jakke. Legenden er nå oppe i 15 majors, der fem av dem er fra Augusta. Denne gangen gjorde han det med jernkøller fra TaylorMade i bagen. Nå kan også du putte verktøyene hans i spill, P•7TW jernene er nemlig nøyaktig like som køllene Tiger bruker.
TEKST // Martin Dahl og Stefan Krogh

J ernene kommer selvsagt uten garanti for at du klarer å håndtere dem som han gjør, men for dem som liker bladkøller, er jo dette en herlig nyhet. De ser jo unektelig lekre ut med sine stramme linjer og detaljer.

Følelsen og kontrollen på ballflukten er designet spesifikt til Tigers svært pirkete preferanser. P•7TW er et resultat av hundrevis av timer med testing og finjustering for å komme frem til det perfekte settet. Men de ble ikke laget som et sett. Hvert hode har blitt individuelt konstruert for å møte hans ekstreme krav. Teamet hos TaylorMade har jobbet direkte med Tiger for å justere hver eneste såle, kontur og rille. Hvert jern er designet slik at Tigers kritiske øye skal like det han ser når han står over ballen.

Hvert eneste P•7TW jern har altså de samme designelementene som Tiger selv har i bagen. Bladlengde, høyden på slagflaten, tyngdepunkt, såle, riller og vekting med tungsten er helt likt. Når du ser ned på hver av disse jernkøllene, ser du et resultat av hver time på rangen, hver turnering han har spilt, og hver seier Tiger har hatt. Køllene er tilgjengelig fra 1.mai.

Veiledende pris: 20 999 kroner (7 jernkøller)
Tilgjengelige køller: 3-PW (kun til høyre)
Skaft: True Temper Dynamic Gold S400 Tour Issue
Grep: Golf Pride Tour Velvet Cord

Dersom standarden til Tiger ikke passer deg, kan køllene også bestilles gjennom TaylorMades custom-program. Det betyr at du kan få dem med de skaftene og grepene som passer deg.

UTSTYR
UTSTYR


Fem spennende puttere

image
EVNROLL ER

Evnroll er utviklet av putterguruen Guerin Rife. Deres fire nye puttere skal generere bedre rull enn tidligere. Modellene heter 1TS, 2.2, 5B og 8.3. Rife har gjennom deres patenterte «sweet face»-teknologi omfordelt vekten i hodet. Dette gir høy vridningsstabilitet og sørger for at ballen ruller like langt på treff utenfor senter.


Pris: 3499 kroner

image
TAYLORMADE SPIDER X

TaylorMade har videreutviklet Spider-konseptet ytterligere. En tykkere trefflate skal optimalisere lyden og følelsen i hver putt. Det nye siktesystemet skal forsterke spillerens visualisering av siktelinjen. Den tyngre stålrammen i Spider X øker stabiliteten i hodet og de tilgivende egenskapene.


Pris: 3299 kroner

image
SCOTTY CAMERON PHANTOM X

Scotty Camerons mest teknologisk avanserte putterserie noensinne. Phantom X har en solid presisjonfrest trefflate i aluminium festet til hoderammen. Denne materialkombinasjonen skal gi høyt treghetsmoment og god følelse. På toppen av hodet ligger et nytt siktesystem med lengre siktelinjer enn Scotty Cameron har vært kjent for til nå.


Pris: 4495 kroner

image
ODYSSEY STROKE LAB

Stroke Lab er navnet på den nye putterserien fra Odyssey. Serien tilbys i 10 forskjellige hodeformer. Skaftene i Stroke Lab har blitt 40 gram lettere i vekt gjennom å kombinere karbonfiber og stål. Den frigjorte vekten har de omplassert til hodet og grepet for mer stabilitet i svingbevegelsen. Hele konstruksjonen skaper også et mer konsistent balltreff.


Pris: Fra 2499 kroner

image
PING SIGMA 2

Pings nye putterserie Sigma 2 har en todelt trefflate. Den ytre delen er myk og har Pings TR-mønster med ulike dybder og hellinger på rillene. Den myke delen gir derfor bedre rull på feiltreffene. Den harde og tyngre delen innvendig sørger for presisjon og lengdekontroll på de lengre puttene.


Pris: 2299 kroner




UTSTYR
UTSTYR


Årets beste wedger

image
CALLAWAY PM GRIND 19

Denne wedgen er skapt etter Phil Mickelsons ønsker. Den har en høy tå fordi ballen ofte glir skrått oppover køllebladet på de korte slagene. Slagflaten har riller over det hele samt skråstilte miniriller mellom de vanlige. Det skal gjøre at sidespinnen reduseres når du åpner opp bladet. Les mer på side 59.


Pris: 1699 kroner

image
CLEVELAND RTX-4

Clevelands fjerde generasjon av wedger med Rotex-teknologi som har tre ulike typer riller. De dype tradisjonelle rillene er skarpere enn før. Mellom disse finner du små laserfreste riller som har blitt mer slitesterke. Ut mot tåen har de grunne riller i et sirkelmønster. Dette skal gi mer konsekvent spinn enn tidligere.


Pris: 1399 kroner

image
COBRA KING MIM

Gjennom den avanserte prosessen «Metal Injection Molding», MIM, sier Cobra at de har skapt sin mykeste og mest presise wedge noensinne. Mellom rillene har de frest et sirkelmønster, og de vanlige rillenes dybde og bredde varierer avhengig av wedgens loft. De med høyt loft har brede og grunde riller, mens de med lavt loft har smalere og dypere


Pris: 1499 kroner

image
MIZUNO JPX919 HOT METAL

Lettspilte wedger med cavity back som er skapt for å passe sømløst inn i Mizunos nye JPX919 Hot Metal jernserie. Wedgene er like jernene i både design og form, men er laget i et mykere stål for bedre følelse. Rillene er frest med en teknikk som gjør dem veldig presise.


Pris: 1550 kroner

image
PING GLIDE FORGED

Ping Glide Forged er laget i det myke stålet 8620 for å gi en enda mykere følelse enn tidligere Glide-wedger. Rillene i Forged-modellen har en skarpere kant. Dette skal øke bladets kontakt med ballen og gi mer spinn.


Pris: 2349 kroner

image
TAYLORMADE HI-TOE

TaylorMade har utvidet sin Hi-toe-serie. Nå får du disse wedgene også i 50, 52 og 54 grader. Wedgene med høyere loft, 56, 58, 60 og 64 grader, har riller over hele slagflaten som skal helpe ved finesseslagene rundt greenene. De med lavere loft har et mer tradisjonelt utseende i rillene. Dette passer bra til lengre slag og pitcher.


Pris: 1599 kroner




UTSTYR
UTSTYR

HOLDER KROPPEN TØRR OG SVINGEN SMIDIG

Føl svingen, ikke jakken. Det skriver Kjus om sin nye regnjakke Pro 3L 2.0. Regntøyet skal holde deg tørr uten å begrense svingbevegelsen din. Vi har sett nærmere på den.
TEKST // Martin Dahl og Stefan Krogh

D en nye premium-modellen til Kjus er ifølge dem selv den mest tekniske, fleksible, slitesterke og pustende på markedet. De har analysert hvert eneste type golfslag samt biomekanikk for å lage den perfekte golfregnjakken. Jakken har flere soner på skuldre, skulderblad og rygg der de har benyttet et materiale som strekker seg i alle retninger når det trengs. Dette skal gi deg full bevegelsesfrihet i svingen.

For å holde deg tørr har de brukt Dermizax-membran. Denne membranen holder deg ikke bare tørr fra de ytre elementer, men puster også godt så det ikke blir klamt på innsiden av jakken. Sømmene er tapet, og glidelåsen i front er vannavstøtende.


DESIGNET FOR GOLF. Vi har testet jakken. Den er lett og fin å ha på seg og har noen tekniske detaljer det er verdt å bite seg merke i. Det er tydelig at denne jakken er designet for golf. Kragen er lav foran og høyere bak slik at den ikke er i veien når man svinger eller putter. De justerbare ermene er designet slik at vannet skal renne vekk fra hendene. Jakken kan strammes inn både nederst og midt på så man slipper en posete jakke som hekter seg opp og er forstyrrende. Det viktigste er jo hvordan jakken føles under svingen. Kort sagt, bra. De fleksible panelene gjør jobben sin. Vi hadde ingen problemer med å svinge fritt. En behagelig og gjennomtenkt golfjakke.

Buksen har tilsvarende fleksible soner. Disse sitter på rompa og på knærne. Dette hjelper godt når man for eksempel skal lese putter. Andre smarte detaljer er magnetlås på baklommen, tapede sømmer, borrelåsjustering i livet og ekstra lange glidelåser på siden. Spesielt nyttig når det virkelig haster med å få på seg regntøyet.

Kjus Pro 3L 2.0 finnes foreløpig bare til herrer, og du får den i sort eller blå.

Veiledende pris jakke: 4999 kroner
Veiledende pris bukse: 4499 kroner
Passform: Regular fit
Vannsøyle: 20 000 mm
NY LAVSPINN DRIVER
FRA TITLEIST

I høst lanserte Titleist to nye drivermodeller i TS2 og TS3. Serien har slått veldig godt an, og har allerede blant annet blitt en av PGA-tourens mest populære drivere. I år utvides denne serien med en helt ny modell som heter TS4. Ved å flytte tyngdepunktet i TS4 lenger frem skaper TS4 lavere spinn i ballen. Modellen egner seg for spillere som aktivt søker spinnreduksjon for å maksimere slaglengdene sine. Ifølge Titleist gjelder dette omtrent 10 prosent av kundene. Hodestørrelsen er 430 kubikkcentimeter og noe mindre enn TS2/TS3. Modellen kommer i tre forskjellige loft: 8.5, 9.5 og 10.5.


UTSTYR



GOLFSOLBRILLER FOR DAMER

FRA MAUI JIM
TEKST // Ann-Sophie Stene

K ule, lette og komfortable solbriller. Maui Jim fra Hawaii selges hos optikere og ligger i toppsjiktet når det gjelder beskyttelse for øynene. Bruk av solbriller på golfbanen er viktig av flere grunner. Skadelige solstråler på øynene er én ting – eventuell hodepine og rynker en får av å myse i timevis dag etter dag gjennom sesongen, er to andre.

Det fins flust av brillemerker å velge mellom, men når det gjelder vekt og komfort, scorer testbrillene fra Maui Jim topp. Brillene sitter godt på neseryggen uten å stramme rundt ørene. Vi legger merke til at glasset som er vann- og oljeavstøtende, ikke blir så fort skittent som på andre briller vi har testet. Linsene med den patenterte PolarizedPlus2- teknikken holder 100 prosent av skadelige UV-stråler borte og fjerner blending og refleksjoner slik at det føles lettere å se kontraster på golfbanen. For undertegnede er det viktig å bruke en stor brillemodell som holder pollen og vind unna øyet, og Maui Jim har mange design å velge mellom.

Prisen for vår modell Mele er 2490 kroner. Den fås kjøpt i tre fargekombinasjoner og linser.

GOLFSOLBRILLER FOR HERRER

FRA MAUI JIM
TEKST // Ann-Sophie Stene

M odellen Castles er en Aviator-stil pilotbrille med monelmetall og nikkel. Supertynne, polariserte linser og cirka 30 prosent tynnere og lettere enn standard glass. I tillegg er linsene ripefrie og olje- og vannresistente. Et godt valg hvis man trenger briller som varer lenge, er komfortable og med en sterk ramme som tåler en aktiv livsstil. Veiledende pris 2990 kroner.


www.mauijim.com

PM GRIND 2019

– DESIGNET AV TO LEGENDER

Hva skjer når Phil Mickelson og Roger Cleveland går sammen om å lage en wedge? Da kan det fort bli skikkelig spennende saker.
TEKST // Martin Dahl og Stefan Krogh

D e fleste kjenner vel til Phil Mickelson, antagelig den beste i verden med wedge i hånden. Noen kjenner også til Roger Cleveland, mannen som startet Cleveland golf, men som nå lager wedger for Callaway. Disse to legendene har sammen laget de nye wedgene til Callaway, nemlig PM Grind 2019.

På ønskelisten av slag til den nye versjonen hadde Phil følgende slag:

– «The Knockdown» – et lavtflygende slag med mye spinn.

– «The Hit & Check» – en kort pitch som spretter to ganger og så stopper.

– «The Phlop» – høytflyvende med bratt landingsvinkel som stopper fort. Slaget som gjorde Phil verdenskjent.

For å få til dette har de endt opp med et design som har en del spesielle egenskaper. «Groove-in-Groove»-teknologien, som ble kjent med Mack Daddy 4, har de frest i en vinkel på 20 grader i forhold til de vanlige rillene. På den måten skal du få ekstra spinn når du åpner opp bladet. Økt offset og høyere tå skal hjelpe deg med å ha kontroll på høyden på slaget. «C-Grind Sole» er en såleslip som gjør bouncen mindre på hæl og tå. Dette hjelper for å få ren kontakt på masse forskjellige slag fra rundt greenen.

Skaftet som sitter i, er et KBS Hi-Rev 2.0 wedge-stålskaft. På dette sitter et Lamkin UTX-grep, og du kan velge mellom «Platinum Chrome» eller «Tour Grey»-finish på hodet.

Tilgjengelig i følgende (vinkel/bounce) variasjoner: 54º/14º, 56º/14º, 58º/12º, 60º/12º og 64º/10º, både i høyre og venstre.
Veiledende pris: 1699 kroner

UTSTYR

DRIVER’N HAR KRYMPA!

Det er 40 år siden TaylorMade lanserte sin første wood i metall. Dette feirer de med å gi ut en «mini-driver».
TEKST // Martin Dahl og Stefan Krogh

M ed sine 275cc er nye TaylorMade Original One Mini Driver absolutt en miniputt å regne i forhold til dagens store drivere. Den vanligste størrelsen på drivere, og maksimalstørrelsen, er i dag 460cc.


KRAFTFULL PRESISJON. Men er det en liten driver, eller kanskje en stor fairwaywood? Vel, for noen er den kanskje begge, men den er først og fremst beregnet for dem som sliter litt med driver fra tee. De som ofte velger en fairwaywood for å få mer presisjon og kontroll. Minien har 13,5 grader loft som standard, men kan justeres ned til 11,5 og opp til 15,5 grader. Det lave tyngdepunktet gjør at de som har relativt høy svinghastighet, også kan bruke den fra fairway.


TEKNOLOGI FRA DE STORE. Selv om den er liten, har den arvet masse teknologi fra storebrødrene sine. Den har Twist Face for å slå rettere slag, kroppen er laget av titanium, kronen av karbon og sålen av tyngre stål. Bak slagflaten finner vi TaylorMades «Inverted Cone»-teknologi. Den skal gjøre at de dårligere treffene får høyere ballhastighet. En «Speed Pocket» har de også lagt inn på undersiden av sålen for lengre slag med mindre backspin.

Her får du altså masse teknologi i en liten pakke. Ønsker du både presisjon og trøkk fra utslagsstedet uten å måtte dra opp den største slegga fra baggen? Da kan det absolutt være verd å prøve den nye Original One Mini Driver. Noen vil antagelig også velge den som et supplement til både driver og fairwaywood, da den passer inn midt mellom disse.

Veiledende pris jakke: 3999 kroner
Standardskaft: Mitsubishi Diamana F Limited i regular (55 g) eller stiff (65 g)
Standardgrep: Golf Pride MCC Decade
Standardloft: 13,5 grader
image

UTSTYR
UTSTYR

ÅRETS PUTTERE
FRA CLEVELAND

Cleveland spesialiserer seg på gode køller for nærspillet til en overkommelig pris. Putterserien Huntington Beach SOFT er deres siste nyvinning.
TEKST // Martin Dahl og Stefan Krogh

W edger og puttere i høy kvalitet trenger ikke å koste mange tusenlapper. Som en mindre utfordrer i et konkurransepreget golfmarked har Cleveland oppdaget det samme. Huntington Beach SOFT er puttere i superkvalitet til en fornuftig pris.

Det var vridningsstabilitet som stod i førersetet da Cleveland skulle utvikle sine nye puttere. Fordelen med å kjøpe vridningsstabile puttere er at ballen mister mindre energi på ugunstige treff. Det er ikke lett å treffe sweet-spot hele tiden, spesielt på de lengre puttene. Seriebetegnelsen SOFT står for «speed optimized face technology». Den freste trefflaten er bygget fra innsiden og ut og skal gi stabile ballhastigheter over store deler av slagflaten.

SOFT er en fornyelse og en soleklar oppgradering av forgjengeren Huntington Beach (2531). Årets serie inneholder seks forskjellige modeller som alle gir bedre lengdekontroll og en myk følelse i treffet. Fasongene er kjente og kjære med mange tradisjonelle elementer. Noen av mallet-modellene kommer også med moderat tåheng som passer for spillere med en bue i pendelbevegelsen. Grepet er oversize – formatet de fleste kundene nå foretrekker.

MODELL SKAFTLENGDER LIE / LOFT HODEVEKT TÅHENG PRIS
SOFT 1 33", 34", 35" 70° / 3° 350 g Moderat 1099 kroner
SOFT 6 33", 34", 35" 70° / 3° 365 g Moderat 1099 kroner
SOFT 8.5 33", 34", 35" 70° / 3° 360 g Moderat 1099 kroner
SOFT 11 33", 34", 35" 70° / 3° 370 g Moderat 1099 kroner
SOFT 11C 33", 34", 35" 70° / 3° 370 g Face balanced 1099 kroner
image

UTSTYR
UTSTYR

Sjelden vare
I en årrekke fikk tour-spillerne skreddersydd utstyr som det nesten var helt umulig å få tak i for vanlige hobbygolfere. Det er i ferd med å endre seg.
TEKST Tom Horley, master club fitter hos Miklagard GK
FOTO Aleksander Ottersen Mile

H vis vi ser 15 år tilbake i tid, betalte utstyrsnerder en liten formue for de nyeste tour-versjonene av golfkøller. Dette var før justerbare køller kom på markedet, og for å få noe som var virkelig skreddersydd, måtte du se etter tour-utstyr. Mange saumfarte nettet for å finne det beste utstyret, og jeg var blant de mange som frekventerte disse forumene, mange år før jeg begynte å jobbe i golfbransjen. På den tiden var det bare en håndfull steder i Europa som tilbød ordentlig customfitting av golfkøller.

Spol frem til i dag, og ting ser veldig annerledes ut. Det er en rekke uavhengige og meget dyktige custom-fitting-studioer som bygger tour-nivåutstyr for hverdagsgolferen. Det er ikke lenger nødvendig å kjøpe «tourissue »-køllehoder for dobbel pris når butikkene plutselig har hyllene fulle av køllehoder som kan bli tilpasset dine eksakte spesifikasjoner. Fra tid til annen kommer likevel utstyrsprodusentene med «tour-only»-utstyr i begrenset antall, for eksempel Callaways Epic Flash Triple Diamond-driver.

Selv om etterspørselen etter «tour only»-køller har gått ned, har etterspørselen etter køller du kan stole på, definitivt ikke gjort det. Hvis du virkelig ønsker å tømme lommeboka, er det en rekke selskaper over hele verden som tilbyr service som tidligere var forbeholdt verdens beste spillere. National Custom Works tilbyr håndlagde wedger og jernkøller fra den legendariske Don White. Mr. White jobbet for MacGregor under deres glansdager og lagde håndlagde køller for mange majorvinnere. En annen som må nevnes, er Tyson Lamb bak «Lamb Crafted», en ung ingeniør som lager spektakulære puttere. Han har skapt enorm etterspørsel og «buzz» rundt sine spesialkøller, som blir solgt i løpet av bare et par minutter.

Det mest beryktede stedet finnes imidlertid ved Fort Worth i Texas. Artisan Golf ble grunnlagt av John Hatfield og Mike Taylor i starten av 2017 i det som var «ruinene» etter gamle Nike Golf. Hatfield har jobbet for en rekke høyprofilerte produsenter, blant annet Miura, og Taylor var hjernen bak mange av køllene som er brukt av mange majorvinnere de siste 20 årene. Begge jobbet opprinnelig for Ben Hogan Golf. Du ville imidlertid aldri kjent dem igjen på gata, for begge har likt å holde seg i bakgrunnen utenfor medienes søkelys. De vil heller la køllene deres stå for pratingen. Når de i tillegg har fått Dave Richey med på laget, mannen som stod bak Tigers utstyr under dagene med Nike-utstyr, har du en ganske spesiell trio. For øyeblikket holder trioen til i Nikes gamle utviklingsstudio, «The Oven». Jeg var så heldig og fikk besøke dette anlegget i 2010 som vanligvis kun gir tilgang til tour-spillere og kjendiser. Etter å ha jobbet noen år på touren hadde jeg en viss formening om hva jeg kom til å se. Opplevelsen var likevel noe helt annet.

Hver eneste jernkølle, wedge og putter var 100 prosent skreddersydd for hver eneste utøver. Hvert eneste jernsett hadde litt ulike topplinjer, offset, såledesign og til og med riller etter spillernes eksakte ønsker. Hver eneste spiller hadde sitt personlige nummer, og køllene fikk egne serienummer slik at de skreddersydde køllene lettere kunne gjenskapes. Ingenting ble overlatt til tilfeldighetene.

I 2019 er denne typen service tilgjengelig for allmennheten. Under merket Artisan Golf jobber Hatfield med helt unike puttere tilpasset spillernes ønsker. Taylor jobber med smidde wedger som forhåpentligvis blir tilgjengelig på det åpne markedet senere i 2019. Hvert eneste køllehode har fått eget serienummer for senere referanse, slik at vanlige hobbygolfere nå behandles på samme måte som tour-spillerne. Ryktene skal ha det til at det er gutta bak Artisan som fortsatt er ansvarlige for den nylige Master-vinnerens utstyr. Hvis du spør Tiger selv om dette er tilfellet, vil du få et kontant «nei», men hvis du leser flere av intervjuene han har gjort de siste månedene, er det lett å konkludere med noe annet.

Serienummer «001» kommer tross alt alltid til å være forbeholdt Taylor & co sin mest spesielle kunde.

image

Gutta bak Artisan Golf har lagd utstyr for maaange majorvinnere opp gjennom årene. Nå tilbyr de vanlige hobbygolfere de samme mulighetene som var forbeholdt verdens beste tourspillere for noen år siden.



REPORTASJE
REPORTASJE

Norges mest tålmodige golfspiller

I fjor sommer begynte Espen Kofstad å tvile på om han noen gang ville komme tilbake til golfen igjen. Nå er han i full gang med en ny sesong på europatouren – og kroppen føles bedre enn noen gang.

TEKST: Christian Døvle // FOTO: Aleksander Ottersen Mile

H va hvis?

Det er et spørsmål som det er vanskelig å ikke stille seg når man reflekterer over karrieren til Espen Kofstad.

Han har vunnet tre ganger på Challenge Tour, han har deltatt i OL og han har vært høyere plassert på verdensrankingen enn noen annen norsk herrespiller har vært før ham. Da han vant Challenge Tour sammenlagt i 2012, virket det som om Norge endelig hadde fått gjennombruddet vi hadde ventet på, på herresiden. Men så begynte skadene å komme på løpende bånd. Hofter, nakke, rygg, håndledd – you name it. Hver eneste gang Kofstad kom tilbake og begynte å spille seg tilbake i form, fikk han umiddelbart en ny knyttneve i mellomgulvet og måtte legge fra seg golfkøllene i lange perioder igjen.

Der tålmodigheten til de fleste andre golfspillere hadde rent ut for lenge siden, fortsatte imidlertid Kofstad å komme tilbake gang på gang, men i fjor sommer begynte også han å tvile.

Han var nettopp i ferd med å legge bak seg sitt lengste skadeavbrekk så langt i karrieren og var endelig tilbake på golfbanen for å starte treningen på vei tilbake på touren. Den rolige treningsrunden med en kamerat på korthullsbanen Nordhaug ble likevel langt fra hva han hadde sett for seg. Etter å ha slått et utslag svartnet det for ham, beina sviktet og Kofstad falt pladask ned på bakken med ekstreme ryggsmerter.

Der og da begynte også han å stille seg de spørsmålene som veldig mange andre har stilt de siste årene. Hvor lenge orker han egentlig å holde på?

Hendelsen på Nordhaug virker lenge siden nå. Espen Kofstad er nå godt inne i en ny sesong blant det gode selskap på europatouren. Kroppen føles bedre enn på mange år, og han har ikke trukket seg fra noen av turneringene han har stilt til start i denne sesongen.

Er det rart han gliser?


For å være ærlig trodde jeg det skulle være enklere å komme tilbake.


– Det er så herlig å se deg tilbake på touren, Espen! Hvordan er det å spille for fullt igjen?

– Fy søren, det er deilig å være tilbake, ass! Jeg har ikke lyst til å gjøre noe annet. Det er så gøy. Det er det beste som finnes! Skadene jeg har vært gjennom, har virkelig satt ting i perspektiv. Jeg er utrolig heldig som har mulighet til å drive med dette.


– Hvordan har det vært å finne ti lbake til turneringsrytmen etter å ha vært så lenge vekk fra golfen?

– For å være ærlig trodde jeg det skulle være enklere. De gangene jeg har kommet tilbake fra skade tidligere, har det gått så sykt bra. Men da har jeg alltid startet på Challenge Tour. Det var noe helt annet å starte rett på europatouren. Egentlig er jeg litt skuffet over spillet mitt, men humøret mitt har holdt seg veldig bra. Jeg er bare takknemlig for å være tilbake.


– Hvilken del av spillet er det som ikke sitter? Er det teknisk, fysisk, mentalt eller generelt rusk i maskineriet?

nok en blanding av noe fysisk og mentalt. Jeg kan føle meg helt fin, så faller jeg plutselig sammen etter balltreffet. Det er som om kroppen slutter å «fyre» i nedsvingen og jeg ikke klarer å støtte meg selv. I fjor sommer skjedde det flere ganger, men da gjorde det jævlig vondt i tillegg. Det gjorde det heldigvis ikke i Australia, selv om det satte en liten støkk i meg.


– Hvordan reagerte du første gang du kollapset i fjor sommer?

– Da trodde jeg det var over. Da gjorde det sykt vondt å falle. På det tidspunktet var det vanskelig å se for seg at jeg skulle komme tilbake igjen. Men så gikk det bare noen måneder, så spilte jeg på europatouren igjen. Det er fascinerende hvor raskt ting kan endre seg!


– Har du mulighet til å trene så mye som du ønsker om dagen?

– Det blir stadig bedre. Jeg trener fortsatt ikke så mye som jeg vil, men jeg har begynt å trappe opp ganske bra. Jeg stoler mer og mer på kroppen min, og jeg merker det også på lengden på slagene mine. Selv om jeg slo lenger – Litt av alt. Jeg har fortsatt litt lav «golfutholdenhet». De som har spilt golf selv, vet sikkert hva jeg prater om. Man blir sliten, men ikke på samme måte som etter en løpetur. Man blir utmattet, og det krever ekstra mye når vi spiller så vanskelige baner som vi gjør og under så tøffe forhold. Det er noe helt annet enn å spille koserunder hjemme i Norge. Jeg ledet nesten i Sør-Afrika på starten av året, jeg gikk en skikkelig lav runde i Australia, men så har jeg plutselig fulgt opp med å misse cuten. Det er noe som mangler uten at jeg klarer å sette fingeren på det. Det er den siste biten som mangler i puslespillet. Men jeg er overbevist om at det kommer tilbake.


– Hvordan påvirker det tålmodigheten din?

– Er det noe jeg har trent opp mye de siste årene, er det tålmodigheten min! Det er slitsomt når de gode rundene mine ikke holder hele veien inn, men jeg har vist glimt av hva jeg er kapabel til, og det har vært veldig bra å få noen tidlige bekreftelser på at jeg fortsatt har mye golf i kroppen.


– Under en turnering i Australia i februar fortalte du at du kollapset i fairway etter et slag. Det må ha vært skremmende, spesielt med tanke på det som skjedde i fjor sommer?

– Ja, det var veldig noia, men det har heldigvis ikke skjedd siden. Det er en veldig merkelig følelse. Det er da jeg var yngre, føler jeg meg endelig sterk nok til at jeg kan klemme på litt igjen. De økte lengdene har dog gjort det veldig vanskelig å velge kølle, men det går seg nok til jo mer jeg får spilt.


– Du tok nylig valget om å stå utenfor golfforbundets Team Norway-satsing. Hvorfor?

– Tidligere år har trenerne mine vært en del av Team Norway-apparatet. Etter at Team Norway har omstrukturert, er det ikke lenger noen av trenerne mine som er igjen i NGF. Jeg ønsker å være lojal til det apparatet jeg har. Teamet mitt jobber bare noen minutter unna der jeg bor, så da følte jeg ikke lenger noe behov for å være med i Team Norway. Da er det bedre at noen andre unge spillere som trenger plassen, kan ta den i stedet.


– Du er kanskje den norske proffspilleren som er mest interessert i golf også i fritiden. Tror du det faktum at du er så stor «golfnerd», er litt av grunnen til at du har klart å holde ut så lenge og stå gjennom skade etter skade?

– Ja, definitivt. Veien er nok kortere til å legge opp for dem som har mange andre interesser i tillegg. Det er ikke noe jeg har mer lyst til å gjøre enn å spille golf, og det er ingenting jeg er så god i. Jeg har riktignok blitt ganske dreven på Playstation de siste par årene, men ikke god nok til å leve av det...og det er kanskje like greit!


INSTRUKSJON
INSTRUKSJON

Dette kan du lære
av Kofstads sving

Espen Kofstad viser enkle øvelser for deg som ønsker å løfte både det lange og korte spillet ditt.

TEKST: Espen Kofstad, med Christian Døvle // FOTO: Aleksander Ottersen Mile

Vri føttene utover

Har du problemer med å rotere nok, ønsker mer lengde eller sliter med en vond rygg? Et veldig enkelt tips som alle kan følge, uavhengig av om du har 5, 15 eller 35 i handicap, er å rotere føttene litt utover når du står stilt opp over ballen. Den roterte høyrefoten gjør det lettere å vri opp ordentlig i baksvingen. Vekten flytter seg over mot høyre fot og hæl i baksvingen, samtidig som trykket forsvinner fra venstre fot. I nedsvingen reverseres denne bevegelsen, og du flytter trykket mot venstre side igjen. Den roterte venstrefoten gjør det lettere å starte nedsvingen ordentlig med hoftenes rotasjon og komme i riktig posisjon i balltreffet. Se for deg hvordan du plasserer stamfoten din når du skal kaste en ball. Tærne peker mot målet etter kastet. Det samme prinsippet gjelder i golf.

Løft hælen

Ved å løfte litt på venstre hæl i baksvingen får du mer rotasjon i hoften. Jo mer du klarer å rotere underkroppen, desto mer klarer du også å vri opp overkroppen, noe som er nøkkelen til mer lengde. Jeg begynte å løfte på venstre hæl i baksvingen for noen år siden, og for meg har det vært en effektiv og uanstrengt vei til lengre slag. I dag løfter jeg kun hælen med driveren, mens med de andre køllene er venstre fot plantet i bakken. Det som er viktig å huske på – uavhengig av om hælen løftes litt i baksvingen eller ikke – er at du må flytte trykket over mot høyre side i baksvingen og tillate venstre kne å følge med litt tilbake.

Énhånds-pitch

Sliter du med dårlige balltreff når du slår pitcher? En veldig enkel øvelse er å slå baller med kun én arm. Bytt gjerne mellom både venstre og høyre. Ved bare å bruke én arm er du helt avhengig av å rotere kroppen riktig (og synkronisert med armene) for å få god ballkontakt. Hvis jeg roterer for fort, pleier jeg å duffe. Hvis jeg ikke roterer i det hele tatt, pleier jeg å toppe. Du vil også raskt legge merke til hvor mye lettere det er å slå vanlige pitcher med to hender igjen etter å ha trent litt med én hånd om gangen.

Ballstart er alfa og omega

Nesten alle jeg ser på touren, har en tutor eller lignende former for hjelpemiddel liggende i sin bag. Og det er ikke så rart. Det å slå ballen på riktig linje hver gang er en egenskap alle gode puttere har til felles, og dette er noe som alle kan trene seg gode i. Hvis du er som den norske gjennomsnittsgolferen, er sannsynligheten stor for at du ikke bruker mye tid på å trene på dette. Dermed er sannsynligvis forbedringspotensialet ditt tilsvarende stort. Finn et flatt sted på treningsgreenen og still opp tutoren mot hullet én meter unna. Siktestreken på tutoren gjør det lettere for deg å kontrollere at alle linjer er parallelle og sikter riktig. De to gule markørene foran tærne mine har jeg satt opp for å sørge for at jeg har lik oppstilling hver gang. Målet er å slå puttene uten at ballen treffer de to metallkulene på fremsiden av putteren. Klarer du å slå ballen på riktig linje hver gang, kommer du også til å få mye mer selvtillit ute på banen.


Når du treffe fairway

Golf er alltid lettest fra kortklipt gress, men på noen hull er det ekstra viktig å holde ballen i fairway. Men hvilken kølle lønner det seg å velge når du står på tee og vurderer de ulike alternativene? Det er ikke nødvendigvis alltid tryggere å legge vekk driveren. Det kommer helt an på hvor fairwayen er bredest. En annen viktig del av course-management som mange undervurderer viktigheten av, er hva du FØLER. Hvis en driver føles feil, må du gå ned en kølle. Hvis treerwooden også føles feil, må du gå ned enda en kølle. Og så videre. Golf er en veldig visuell sport, og hvis du ikke klarer å stole på køllen du har i hånda, er det også vanskelig å gjøre en god sving. Og om køllevalget på tee betyr at du får en lang kølle inn til green på andreslaget, er det viktig å ha disiplin nok til å stole på at du likevel har tatt et riktig valg. Det er bedre å ha et femmerjern inn fra fairway enn et nierjern fra skogen!

ANNONSE
ANNONSE
ROVOS RAIL:

The most luxurious
train in the world

Damplokomotivet på stasjonen puster og peser rett før avgang. Tiden er inne for å reise på en av verdens mest myteomspunne togreiser.

TEKST Johan Kullenberg // FOTO Golf Plaisir

D et er lenge siden Rovos Rail ble dratt av et damplokomotiv, istedenfor har det blitt erstattet med et diesellokomotiv. Jeg har sjekket inn på Rovos Rails egen togstasjon i Pretoria og holder et glass med bobler i hånden. Solen skinner, og sakte, men sikkert kommer flere og flere reisende som skal være med på denne eksklusive togreisen hvor golf og safari er målet. Det er omlag 40 personer med på turen hvor jeg ikke kjenner noen andre enn min samboer som står ved min side. I de neste ni dagene kommer denne gjengen fra en mengde ulike land og kulturer til å være mine golf- og reisekamerater.

På reisen skal vi ferdes 210 mil, og vi begynner med en liten omvei til Sun City. Deretter går ferden mot Durban via Drakensbergfjellene og tilbake til Pretoria via Swaziland og Krugerparken. Golf & Safari er én av to reiseruter som er innrettet mot golf.


SUN CITY – SØR-AFRIKAS LAS VEGAS. Den første togreisen var ikke særlig lang, kun elleve mil, men det tar sin tid. Det er nå man innser at dette ikke er noe ekspresstog, men at man ferdes i sneglefart med mange stopp på veien. Dette gjør ingenting da vi blir servert fireretters til både lunsj og middag. Det er to selskapsvogner hvor man kan synke ned i noen av de innbydende sofastolene og ta en kaffe etter maten

Sun City har visse likheter med Las Vegas. Du har safari, badeland, spektakulære hotell og et enormt kasino. De to golfbanene er begge designet av det sørafrikanske golfikonet Gary Player. Vi spiller Lost City GC med det selvsagte signaturhullet nummer 13. Dette par-3 hullet har en green formet som kontinentet Afrika, og vannet foran er fylt med fryktinngytende krokodiller.


GOLF ELLER SAFARI – BEGGE FORENES. Min samboer spiller litt golf, men om man skal være helt ærlig, er hun mye mer interessert i safari. Hun har derfor valgt å bli med i The non golfing group. Denne gruppen har et voldsomt program de dagene der vi golfere er ute på golfbanen. Gruppen består av syv damer som ganske fort blir kjent med hverandre. Et antall timer på safari eller på golfbanen ser ut til å ha samme sosiale effekt og gjør at man kommer hverandre nærmere på en naturlig måte.

Den lange togreisen mellom Sun City og Drakensbergfjellene er den eneste heldagsturen på toget. Det er en dag som bare forsvinner og vi tilbringer store deler av dagen i det som kalles observasjonsvognen. Den bakerste vognen har en åpen del hvor man kan sitte utendørs å se på det vakre landskapet som passerer sakte forbi.

Jeg står over golfen på Champagne Sport GC i Drakensbergfjellene. Det er ikke fordi banen på noen måte skal være dårlig, men fordi jeg heller ønsker å være med ikke-golferne denne dagen. Det blir et besøk på Spionkop Lodge hvor et av de større slagene mellom boere og engelskmennene utspilte seg. Etter en herlig lunsj og et bad i bassenget avslutter vi dagen med en safaritur før vi vender tilbake til toget.


DURBAN CONTRY CLUB – ET AV HØYDEPUNKTENE. Golfbanen ligger langs kysten, og bølgene blir store når vinden blåser opp. Dette er en golfbane der de enorme sanddynene er like naturlige hinder som vinden fra havet. Vinden gir spillet en ekstra dimensjon. Åpningshullet er av verdensklasse, og det faktum at banen ble bygd i 1922, har bidratt til de mange unike onduleringene på fairwayene. Da man ikke hadde bulldosere og moderne gravemaskiner, ble man tvunget til å beholde den naturlige onduleringen, selv om noen av kulene er enorme.


HLUHLUWE-IMFOLOZI – SAFARI FOR HELE GRUPPEN. Safariparken med det vriene navnet Hluhluwe-Imfolozi ligger 28 mil nord for Durban. Vi har stått opp grytidlig for å få så mye som mulig ut av safarituren vår. Av de dyrene som inngår i the big five så vi elefant, bøffel, nesehorn og løve. Leoparden fikk vi ikke noe glimt av, og det er dette dyret som er det vanskeligste å krysse av på the big five-listen. Å dra på safari er noe helt unikt da man aldri helt vet hva som kommer til å skje. Noen ganger poserer mer eller mindre de ville dyrene, mens neste gang kjører man rundt i evigheter uten å få sett noe interessant. Alt kan skje.

Vel tilbake på toget kan man merke en betydelig endring i gruppen. Nå er det nesten ingen som velger bordene for to under middagen, men man setter seg heller ved et bord for fire. Det spiller ikke så stor rolle hvem som blir dine middagsgjester da alle er veldig hyggelige, og man har en følelse av at man kjenner alle i gruppen.


SWAZILAND – NÆRMERE BESTEMT KONGEDØMMET ESWATINI. Dette er Afrikas nest minste land og etter at den nåværende kongen fylte 50 år, sørget han for å få byttet navn på landet til Eswatini. Guiden vår på toget har en liten forelesning i loungevognen hvor han forteller om hvordan kongen skal ha klart å styrte landet i ruiner. På vei til Royal Swazi GC har vi en veldig morsom, lokal guide i bussen som gir et litt annet og delvis mer positivt bilde av landet som helhet.

Royal Swazi GC er landets beste golfbane, men greenene er litt tregere, og banen holder ikke like høy standard som de vi har spilt på tidligere under reisen. De første ni hullene er fint designet i flatt terreng, men på de siste ni hullene skifter banen totalt karakter og blir både veldig kupert og betydelig mer interessant. Det er noen tricky utslag, men også noen veldig bra golfhull.


LEOPARD CREEK – SØR-AFRIKAS MEST EKSKLUSIVE GOLFKLUBB? Dette er et av Gary Players ordentlige mesterverk, og det er kun noen få privilegerte som får lov til å spille denne banen. Om man vil spille her, må man bli invitert av et medlem, alternativt bo på en av de svindyre lodgene i Krugerparken som er tilknyttet golfklubben, eller reise med Rovos Rail. Golfbanen er i nærmest perfekt stand, og det er en fryd å pegge opp på første tee. Banen er gjennomgående bra, men har en praktfull avslutning. Hull 13 er ett av mange potensielle signaturhull der greenen ligger på en klippeavsats ut mot Crocodile River. Hull 14–17 er fantastiske, men jeg konsentrerer meg om hull 18 som er det perfekte avslutningshullet. Det er et par 5-hull der man har mulighet til å nå greenen på to slag etter en vellykket drive som får en hel del ekstra rull. Hvis man har lengden inne, blir utfordringen å få ballen til å stoppe på den lille greenen som ligger på en øy rett nedenfor klubbhuset.

Leopard Creek er ikke bare en opplevelse utenom det vanlige. Det rike dyrelivet og det faktum at man befinner seg i Krugerparken, gjør opplevelsen enda mer spektakulær. Det er ikke uvanlig at man ser eksotiske dyr som springbukk, aper og flodhester, men det kuleste for oss var nok sjiraffene som beitet på trærne på hull 18, og en waterbuck som løp over fairwayen.


BUCKETLIST. Rovos Rail er en bucketlist-reise og noe som jeg aldri kommer til å glemme. Jeg elsket vår lille, men eksklusive kupé, de lekre måltidene, de gode vinene, den utmerkede servicen, den spennende safarien og de fantastiske golfbanene. Rovos Rail har virkelig tatt All-Inclusive til et helt nytt nivå.

For en drøy uke siden stod jeg på perrongen i Pretoria uten å kjenne noen, og nå føles det som at vi har vært omgitt og blitt kjent med alle disse fantastiske menneskene fra ulike deler av verden.

Finn din golfreise på golfplaisir.no


REISE
REISE
Irlands
åpne landskap
Er du lei av forutsigbarheten i dagliglivet? Har du feriedager til gode? Bildene fra årets Open Championship på Royal Portrush lyver ikke. Lykken er å spille golf i Irland, uansett vær.
TEKST: Kaia Means // FOTO: Kaia Means

T he Open på Royal Portrush er rett rundt hjørnet. Dette er første gang golfere konkurrerer om det gjeve troféet i Nord-Irland på 68 år. Royal Portrush er selvfølgelig en av landets fremste baner, men Irland har en hærskare vakre, fantastiske og inspirerende golfbaner, så ikke stopp der. Du har Royal County Down, Ballyliffin, Donegal, Lough Erne, Rosapenna…. Listen fortsetter og fortsetter, nesten i det uendelige.

Hva venter du på? Hvis du ikke er på en irlandsferie akkurat i dette øyeblikket, hvilken unnskyldning har du? Har du ingen flere feriedager til gode? Er du allergisk mot irsk musikk eller grønt gress og dramatiske golfhull? Tåler du ikke Guinness? Om du ikke har en god unnskyldning, bør du sette deg på første fly til Dublin.


MANGE GOLFHULL PER INNBYGGER. Irland har totalt mer enn 400 golfbaner. Befolkningen på øya er 6,6 millioner. Hvis vi ser på antall golfhull per innbygger, er Irland nummer to i verden, bare slått av golfsportens vugge, Skottland.

Fra flyplassen er det bare å kjøre leiebilen i hvilken som helst retning. Eller hvis dere er en liten gruppe, for eksempel en vennegjeng, gjør som så mange amerikanere gjør når de er i Irland: Lei en liten buss med sjåfør (sammenlignbar i pris med å leie x antall leiebiler) og kjør i stil rundt omkring i dette vakre landet.

Å spille golf i Irland er noe alle kan gjøre. Her finner vi noen av verdens mest spektakulære golfbaner. Og det hele blir enda mer inspirerende når vi går de samme banene hvor Rory McIlroy, Graeme McDowell, Darren Clarke, Paul McGinley og Padraig Harrington har spilt i sin ungdom. Det er her de ble gode. Banene her – i motsetning til i mange andre land der så mange baner er kun for medlemmer – er åpne for alle.

Noen lar seg skremme av muligheten for nedbør. «Folk kommer ikke til Irland akkurat på grunn av været», sier en smilende irsk jente til oss når vi lufter spørsmålet om irsk vær. «Du vet aldri hva du får. Det kan være kjølig, så plutselig varmt, så litt vind, så regn – alt på samme dag.»


1 Portstewart har en fantastisk rekke med hull fra 1–9. 2 Det 8. hullet på Donegal (Murvagh) er et langt par 5-hull rett ved stranden. 3 Lough Erne er en golfresort med bane tegnet av Nick Faldo. 4 Ballyliffin er helt i nord i County Donegal. 5 Royal Portrush har blitt redesignet før årets Open Championship.

UFORUTSIGBAR. Denne samtalen minner meg på hva jeg liker med den grønne øya. Det er uforutsigbarhet. To irlandsferier er aldri like. Du vet aldri hvem du møter eller når det plutselig blir fullt trykk med irsk musikk på puben du sitter i. Og du vet aldri helt sikkert hvordan været blir. Men etter å ha spilt kanskje 35 runder golf i Irland, har jeg aldri blitt forhindret i å spille på grunn av regn. Ja, jeg har opplevd regn, men ikke så mye som man skulle tro. Faktisk har jeg bare blitt regnet på fire–fem ganger. Og hver gang har regnet vart kortere enn tre spilte golfhull. Ja, jeg har opplevd vind, og jeg har spilt i ti grader. Jeg har også spilt mange runder i strålende sol. Med bra golftøy og mange lag å kle på og kle av seg, har det aldri vært ubehagelig. Og når sola skinner i Irland, er det nesten like vakkert som norske fjell og fjorder.

Vi tar kurs mot nordvest-Irland der The Open spilles. Selvfølgelig er Royal Portrush på ønskelisten til enhver. Men det er så mange toppbaner i området at det er vanskelig å spille alle bare på en ukestur. Vi prøver. Fra Dublin er det tre timer nordover til klubben Castlerock i County Derry, en nabobane til Portrush. Dette er en vennlig klubb for alle, og en perfekt start på turen. Etter at banen i vinter gjennomgikk en redesign (omgjorte greener og bunkere) av Martin Hawtree, er den kommet opp i øvre sjikt av Irlands linksbaner. Første ni er bra, men siste ni er best. Hullene går gjennom sanddynene, og det siste hullet er fremragende. Siste innspill kan gjøre selv den beste golferen litt usikker. Ferdigspilte golfere sitter på restauranten og kikker ut: Bare 15 meter fra vinduet vaier flagget på greenen. For all del, ikke gå for langt med innspillet!


HER BODDE VI:

BISHOP’S GATE HOTEL
i Derry

icon

BALLYLIFFIN TOWN HOUSE
ballyliffintownhouse.ie

icon

HARVEY’S POINT
i Donegal Town
harveyspoint.com

icon

LOUGH ERNE RESORT
i Enniskillen
lougherneresort.com

icon

MOUNT FALCON ESTATE
i Ballina
mountfalcon.com


Vi ble invitert av Failte Ireland og
North & West Coast Links.

failteireland.ie
northandwestcoastlinks.com

1 Mount Falcon Estate er et historisk hotell som også leier ut praktiske hytter som kan være en base for golfere. 2 Sistehullet på Castlerock er tett opp mot klubbhusvinduene. 3 Enniscrone er en opplevelse. 4 Sjette utslag på Portsalon i County Donegal.

BALLYLIFFIN OG PORTSALON. Derfra går det rett til et av turens høydepunkter: mesterskapsbanen Glashedy på Ballyliffin, oppkalt etter den massive fugleøya du ser i Atlanteren fra mange av hullene. Det er her på Ballyliffin at det åpne irske mesterskapet (Dubai Duty Free Irish Open) gikk av stabelen i 2018. Overnatting er på koselige Ballyliffin Town Hotel, hvor banens 40 svenske lifetime members ofte pleier å bo. Med andre ord: en god deal.

Glashedy er en fantastisk bane, og bunkerne er noe av det flotteste det går an å oppleve på De britiske øyer. Noen er fryktinngytende, men det kan knapt oppleves noe mer tilfredsstillende enn å stille inn konsentrasjonen på maks og komme ut av en Ballyliffin-bunker på ett godt slag.

Været på Ballyliffin er nesten alltid en faktor. Men nordmenn som vet å kle seg, frykter ikke vinden!

Neste stopp er Portsalon i Donegal. Denne lille undervurderte klubben har et helt rått hull nummer to, rett ved en hvit sandstrand. Det tar pusten fra deg. Ellers er banen behagelig kupert, ikke vanskelig å gå. Anbefales sterkt! Etter Portsalon kjører vi sørover til Donegal Town og finner Darren Clarkes kjære klubb på Murvagh. Donegal Golf Club har en bane tegnet av legendariske Eddie Hackett (for øvrig samme arkitekt som tegnet Glashedy på Ballyliffin). Banen åpnet i 1976 og ble senere redesignet av nok en irsk legende: Pat Ruddy.


VALLEY OF TEARS. Her kan noen kanskje oppleve de første to–tre hullene som litt intetsigende og flate. Men på hull fem, døpt ‘Valley of Tears’, starter dramatikken. Det er et par 3-hull som ligger langt der oppe i sanddynene. Fra bakerste tee skal du slå oppover, 179 meter og ofte med motvind. Foran er det en enorm bunker som spiser alt du sender, som ikke når opp til platået. På oversiden til venstre er det to mindre bunkere og på høyresiden tre til. Par på dette hullet kan oppleves som en birdie! Deretter fortsetter golfhullene gjennom sanddynene. Et behagelig syn, men man må virkelig tenke gjennom hvert eneste slag.


VANN TIL BESVÆR. Ikke alle irske baner er links. Vi spilte også Lough Erne i County Fermanagh, Nord-Irland. Dette er en resortbane tegnet av Sir Nick Faldo. Dette er nok en hard nøtt, med enorme slyngformede bunkere nesten på hvert hull. Hele 14 hull har vann i spill. Hull sju, Devenish Drop, er kanskje det mest kjente: Unge Rory McIlroy (da 20 år) var den første som drivet greenen i konkurranse, fra 362 meter, dog fra en høyde og kanskje litt medvind.

Så bærer det av gårde til de to siste banene. De ligger i rå natur og langt fra allfarvei. Enniscrone og Carne (Belmullet) er to baner som også er tegnet av Eddie Hackett. Hvis du noen gang tar turen til denne delen av Irland, vil du bli overveldet av naturopplevelsen. Begge har bratte, imponerende, lekre sanddyner der hullene snirkler seg gjennom ‘dalene’ i bånn. Det er inspirerende å spille golf her. Enniscrone har et levende miljø, mens den lille klubben Carne har bare 40 spillende medlemmer. Det er som å spille på verdens ende.

Og her ender turen. Etter spilt runde på Carne kjører Spirit of Ireland oss til et gammelt irsk ‘slott’, Mount Falcon Estate. Hotellet har mange luksushytter med tre soverom i hver hytte. Perfekt for en liten golfgruppe. Vi tenner i peisen siste kvelden og tar oss en irsk whiskey. Kan livet bli bedre enn dette? Neppe.


SLIK REISTE VI:

Vi fløy fra Oslo til Dublin med Norwegian og kjørte på en rundreise med busselskapet Spirit of Ireland Executive Travel.

spiritofirelandtravel.com


Det tar tre timer å komme seg fra flyplassen til første stopp: Castlerock. Deretter er det som oftest én til to timers kjøring hver dag for å komme seg videre til Ballyliffin, Portsalon, Donegal (Murvagh), Lough Erne, Enniscrone og Carne.

Golf i det nordlige Irland (inkludert både Nord-Irland, County Donegal, County Mayo og County Galway i Den irske republikk) kan organiseres av North & West Coast Links, en sammenslutning av golfbaner i de to landene.

På turen krysser man grensen flere ganger og bruker euro og pund om hverandre.

VI SPILTE:

Castlerock, Ballyliffin, Portsalon, Donegal (Murvagh), Lough Erne, Enniscrone og Carne (Belmullet). Royal Portrush er også på programmet for de som ønsker det.

northandwestcoastlinks.com

REISE
REISE

Heritage Golf Club med Det indiske hav i bakgrunnen

Magiske
Mauritius
2000 kilometer utenfor sørøstkysten av det afrikanske kontinentet ligger Mauritius med 12 baner og luksushotell du skal lete lenge for å finne maken til.
TEKST: Ann-Sophie Stene // FOTO: Ann-Sophie Stene, Michael Broström, Veranda Leisure & Hospitality, Heritage Le Telfair, Avalon Golf Estate, Ile Aux Cerfs Golf Club

B esøkes Mauritius i juli eller august, er temperaturen som ved en god norsk sommer. Men vi dro i høysesongen desember, og både varme og luftfuktighet slo oss nesten i bakken da vi kom ut i frisk luft etter 12 timers reise. Hotellet Heritage Le Telfair ligger på østkysten en times kjøring fra flyplassen – men akkurat dét er ikke en hvilken som helst time.

Mauritius regnes som et velfungerende moderne samfunn, men selve infrastrukturen har nok blitt glemt på veien et sted. Trangt og svingete, et hopetalls halsbrekkende manøvere fra sjåføren for å unngå gatehunder som nærmest spratt over panseret og fullstendig fri fart fikk oss til å sende bønner både hit og dit. Det funket tydeligvis – for etter en time åpnet bokstavelig talt porten inn til paradis seg. Til 5-stjernershotellet Heritage Le Telfair i kolonistil som er nærmeste nabo til den av Mauritius sine 12 baner som ranker høyest – nemlig Heritage.


DER SELV GOOGLE MØTER DØREN. Heritageresortens egen golfbane er fra 2004 og har fått mye skryt – ikke minst da Europatouren var på besøk. Spilleren bys på plenty av utfordringer, men også det har sin sjarm. Bortsett fra de mange vannhindrene fins her store trær, sukkerrør og fargerike eksotiske vekster ikke engang Google klarer å hjelpe oss å finne navnet på. Men på Heritage står distraksjonene i kø. Når en kommer opp i høyden og får utsikt over skog og hav, spisse fjelltopper og kritthvite strender langs det indiske hav – ja, da er lykken komplett.

Banen har fem tees, så den bør passe de fleste. Vår ambisiøse svenske venn tok imidlertid ett skritt for mye bakover og må kjempe som en løve for å navigere forbi bunkere, dammer og slue bekker som dukker opp rett som det er. Etter runden dytter resortens PR-ansvarlige oss inn i en enorm firehjulsdrevet safaritruck som bringer oss opp i høyden til stedet der resortens bane nummer to skal bygges.

Ryktene sier at Louis Oosthuizen har en finger med i spillet, men vi får bare et glis tilbake når vi spør. Uansett er beliggenheten i det åpne landskapet genial – og byr på formidabel sjøutsikt alle veier.


1 Øya Île aux Cerfs er ganske liten, men Bernhard Langer klarte å smette inn en uforglemmelig 18-hullsbane. 2 Hull 18 på Avalon med klubbhuset i bakgrunnen. 3 Banen på Anahita Golf Club er designet av Ernie Els. 4 Deler av Île aux Cerfs byr på et nesten trolsk landskap. 5 Tamarina byr på fantastiske naturopplevelser. 6 På Anahita er det bredt og åpent og veksler mellom seaside-hull og tropiske omgivelser.

MORGENSTUND HAR GULL I MUNN. Når det gjelder hotell, er Heritage Le Telfair det ypperste en finner på Mauritius. Resorten har golfbane, strandlinje, spa-avdeling, bassengområder, beach clubs, vannaktiviteter og flere all inclusive restauranter. Bare for å nevne noe. Selv bodde vi i en villa med eget basseng i hagen og suste mellom attraksjoner og restauranter døgnet rundt. Hva med en barføtt barbeque middag på stranden den ene kvelden og hvite duker og gourmetmat på «The Castle» den neste?

Uansett hvor en kjører og hva en skal, myldrer det av serviceinnstilte indiere som prøver å overgå hverandre i å innfri det minste lille ønske. Resultat? Det kan fort ta fem ansatte og 15 minutter å få en kopp kaffe til frokost. I starten stusser vi, tar en spansk en og sender vårt svenske selskap i forveien for å bestille for oss. Men det nytter ikke – på Heritage skal nemlig kaffen først brygges når gjesten er på plass. Etter et par dager smelter de lokales tempo sammen med vårt eget i et slags tvungent kompromiss: Vi står opp tidligere og setter av bedre tid før avreise til golfbanene. I retur får vi brukt de lekre hotellomgivelsene i større grad og for eksempel tatt morgenbad i Det indiske hav. Og ikke minst – vi får tid til å nyte gourmetfrokosten og hotellets egne aviser på tysk, fransk og engelsk slik de fortjener å nytes.


BERNHARD LANGERS BABY – ÎLE AUX CERFS. Resorten Heritage Le Telfair tilbyr båtturer, dykking og snorkling, og en kan også ta katamaranturer til Île aux Cerfs utenfor østkysten. Vi valgte imidlertid å dra til øya for å spille golf. Det går an å leie bil på Mauritius, men det å leie en taxi for en dag koster fra 600– 700 kroner. Med det tidligere nevnte veinettet friskt i minnet går vi for taxi, og etter endt tur venter en shuttlebåt med egne golfbagstativ som tar oss med ut til golfbanen Île aux Cerfs som åpnet i 2003.

Ile aux Cerfs er kanskje den banen på Mauritius som skiller seg mest ut fra mengden. Det var Bernhard Langer som designet de 18 hullene i 2003, og du må altså bruke enten båt eller helikopter for å komme deg dit. Det viser seg at banen er spesiell. Øya er liten, og det er sjøutsikt fra samtlige hull. For den som spiller konservativt, fremstår banen bred og innbydende. For de vågale som jager birdies, er marginene derimot små. Flere greenområder krever en finesse verken Sverige eller Norge besitter i desember måned. Totalscoren blir ålreit, men vi er enige om at Île aux Cerfs er en bane vi har lyst til å spille igjen. Ikke bare for layoutens skyld, men for de smaragdgrønne fairwayene, blåfargen på havet og den herlige jungelfølelsen vi fikk på noen av hullene.


BANER:

HERITAGE GOLF CLUB
www.heritagegolfclub.mu

AVALON GOLF & COUNTRY CLUB
www.avalon.mu

ILE AUX CERFS GOLF CLUB
www.ileauxcerfsgolfclub.com

PARADIS GOLF CLUB
www.beachcomber-hotels.com

TAMARINA GOLF CLUB
www.tamarina.mu

ANAHITA GOLF CLUB
www.anahita.mu

HOTELL

HERITAGE LE TELFAIR
www.heritageresorts.mu/ mauritius-hotels/le-telfair-resort

REISE

Air Mauritius samarbeider med bl.a. Air France, KLM og British Airways.

1 Restauranten Le Chateau er bare en av mange som ligger på det 600 hektar store hotellområdet til Heritage Le Telfair. 2 På strandrestaurantene troner fisk og skalldyr øverst på menyen. 3 Skiltingen på Tamarina er like snodig som apekattene. 4 Ernie Els tee. 5 Eneste måten å komme seg ut til øya Île aux Cerfs på er med båt eller helikopter. 6 Hotellet Heritage Le Telfair er noe av det ypperste en finner på Mauritius. 7 Hotellsuite med hageutsikt.

BYLIV, TEMPLER OG FARGESPRAKENDE KRYDDERMARKEDER. Mauritius er drøye 2000 km2 stor, og en legger enkelt inn stopp på vei til golfbanene. I Port Louis er det pulserende byliv, en rolig Chinatown og et stort marked med krydderselgere. I nærheten av hovedstaden ligger den botaniske hagen Pamplemousses, og det er også kort vei til Grand Baie – en liten by nord på øya med fine restauranter, barer og småbutikker.

En tur til sørdelen av Mauritius byr på naturopplevelser. Ved innsjøen Grand Bassin er det statuer og templer som den indiske delen av lokalbefolkningen valfarter til for å be til sine guder. I sør ligger også nasjonalparken Black River Gorges med fossefall og høye fjell. Pluss severdigheten Chamarel, et spesielt naturfenomen der jordsmonnet har syv forskjellige farger.


FRA FJELLANDSKAP VIA SHOPPING TIL DEN BLÅ LAGUNE. Avalon Golf & Country Club fra 2015 er signert Peter Matkovich og ligger drøye 30 minutters kjøring på småveier opp i fjellet. I fremtiden skal det bygges 425 luksusvillaer på området, og raviner og fjell i horisonten bidrar til den visuelle opplevelsen. Banen snirkler seg gjennom et landskap med skog og teplanter og har alt fra brede og lange hull til korte og spissfindige. Vår svenske venn har funnet formen (fordi han endelig har funnet rett tee) og fryder seg over de korte par 4- og par 5-hullene som gir han en lekende lett seier over Norge.

Men Sveriges glede blir kortvarig. Når han døser av i taxien, ser Norge sitt snitt til å få sjåføren til å svinge innom et tettsted som hevn, og Sverige slepes med på en uutholdelig handlerunde der sko, kjoler og strandnett skal prøves og kjøpes. Og det stopper ikke der. Neste bane er nemlig Paradis Golf Club som ligger inntil en lagune, og har Le Morne-fjellene på Unescos verdensarvliste i bakgrunnen. De fem siste hullene går langs lagunen, og mens Norge får en følelse av å spille på en idyllisk strand, spiller en halvgretten Sverige seg rett til havs. Vi slår vår svenske venn glatt, men han er munnrapp som få og slår kjapt tilbake:

–Jeg er i paradis, og på toppen av det hele ved en blå lagune. Men noen Brooke Shields, det blir du aldri, Norge..!


MIKS AV NASJONALITETER – FARGERIKT MATFAT.
Rundt 150 000 av øyas 1,3 millioner innbyggere bor i hovedstaden Port Louis. Den største folkegruppen på Mauritius er av indisk herkomst og utgjør cirka halvparten av befolkningen. Resten er fordelt på kinesere, afrikanere og europeere med hovedsakelig fransk opprinnelse. Mangfoldet bidrar til et spennende og velkrydret matfat. Det er et must å smake på det lokale ølet Phoenix. Men bortsett fra det er fisk og skalldyr spesialiteten, frukt og grønnsaker populært, og det samme gjelder kylling og hjort. Råvarene tilberedes etter opprinnelig indiske, kinesiske eller franske oppskrifter, men med en egen mauritisk vri på så å si alt.


ERNIE ELS ANAHITA. Den siste banen vi besøker, er Anahita som er tegnet av Ernie Els og var vertskap for Europatouren i 2018. Det er en bred, åpen og lang bane som møter oss, og Sverige titter knapt på backtee som måler 6741 meter. Den tropiske jungelkarakteren må innimellom vike for seaside-hull der utsikten over Det indiske hav nok en gang er magisk. Hull 17 er et par 3-hull som spilles rett ut mot havet, og det følges av et fint avslutningshull. Hull 18 er et par 5-hull som også vi vanlige golfere kan gjøre det greit på.

Etter runden er det uenighet om hva som er banens beste hull. For vår egen del stikker avslutningshullene av med seieren – det er de vi husker best og som vil varme oss lenge etter at vi har kommet tilbake til Norge og blir omfavnet av Kong Vinter igjen.


MAURITIUS

Tidsforskjell: + 3 timer

Øyriket Mauritius ligger i Det indiske hav, 900 kilometer øst for Madagaskar.

Mauritius er litt mindre enn Vestfold fylke.

Øya har 12 golfbaner.

Tidligere var sukkerrørindustrien den primære inntektskilden på øya. I dag er det turisme.

Engelsk er offisielt språk, men snakkes av mindre enn 1 % av befolkningen. Franskbasert kreolsk tales av 86,5 %.

Mauritius' nasjonaldans heter sega og kom dit med de afrikanske slavene som ble ført til øya på 1700-tallet.

BACK NINE

BACK NINE //

Norges

golfhistorie

Golfens kulturarv

Minnes du «Vår historie brenner»? Det var president Macron som sa det da han hørte at Notre-Dame brant. En katedral som ble påbegynt i 1163 og stod ferdig i 1345. Med «vår historie» tenkte han kanskje mest på Frankrikes historie, men realiteten er at vår felles kulturarv brant. De internasjonale reaksjonene viste at dette var en tragedie som rammet en hel verden.
TEKST // Jens Engelstad og Peder Mørk
FOTO // Norsk Golfhistorie

I kke alle kulturminner eller all kulturarv har en slik dimensjon, men store eller små, de har betydning og berører oss som mennesker på forskjellig vis, lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Kultur- og fornminner er spor etter menneskers liv og virke. Steder det knytter seg tro og tradisjon til, og også slike vi forbinder med historiske hendelser som Kongebjørka i Molde. Det kan være fysiske konstruksjoner som bygninger, gravhauger og ikke minst alle de fantastiske helleristningene vi finner i Skandinavia, ikke minst i området rundt Oslofjorden. Også naturelementer med kulturhistorisk verdi som f.eks. botaniske hager kan være kulturminner. Et fornminne er et kulturminne fra før reformasjonen i 1537, men uansett alder er de alle vår kulturarv og identitet.

Idrett, enten det er OL eller fotball, er på mange måter vår felles kulturarv på tvers av landegrenser. Golf, med sine tradisjoner tilbake til 1400-tallet i Skottland, er i seg selv både kulturarv og kulturminner.

I dagens Norge ble det så tidlig som i 1633 spilt «golf» av nederlandske hvalfangere som overvintret på Svalbard. Øygruppen ble en del av Norge først etter underskrift av Svalbardtraktaten i Paris i 1920.

Dagboken viser at de spilte «golf», men kanskje var det i realiteten «colf», en nederlandsk sport som fikk sin start flere hundre år før reformasjonen, og som hadde mange likhetspunkter med den senere golfen. Kineserne mener imidlertid at det ble spilt «golf» der så tidlig som på 600-tallet.

Mange norske golfbaner har avdekket og kartlagt kulturminner fra både før og etter 1537 på sine baner. For eksempel har Stiklestad GK og Kongsvingers GK lagt stor vekt på å synliggjøre lokale kulturminner til glede for golfere og allmennheten. På Stiklestad er det så mange gravhauger at golfere til tider må navigere rundt dem. Hvilken opplevelse det må være å få spille mellom og rundt en bauta eller gravhaug!

For begge klubbene har det skapt positiv holdning til golf i lokalmiljøet og ikke minst flere medlemmer. Klubbene forteller at det er ytterst sjelden at det oppstår konflikter mellom golfere og turgående, snarere har det skapt lokal identitet og glede for de mange at fellesskapets historie blir synliggjort.

Som golfer kan du selv se deg godt omkring under din runde på hvilken som helst bane. Det kan vise seg å gi deg en ekstra dimensjon på spillet og dagen. Kanskje du finner noe som du tror kan være et kulturminne. Da kan du ta et bilde med ditt mobilkamera og kontakte kommunen for å finne ut om det er registrert, eller om det er noe de kanskje fatter interesse for.

Så vidt vi kjenner til, er det kun på Skeikampen i Oppland at man har kunnet avdekke et norsk «golfkulturminne». I 2015 fant lokale krefter et gammelt utslagssted (se bilde) som stammer fra en mye omtalt 5-hulls bane fra årene 1935-38. Utslagsstedet er sannsynligvis det eldste norske golfkulturminnet vi har. Det ble i 2016 ryddet og synliggjort og med informasjon om opprinnelsen. Banen ble anlagt som et aktivitetstilbud for gjestene ved det lokale hotellet som opprinnelig hadde vært et sanatorium. Overgangen til hotell endret ikke stort på hvem de betalende gjestene var, og banen var ment som et viktig tilbud til artig, utfordrende og spennende fysisk aktivitet for de godt bemidlede «pasientene » og hytteeierne på Skeikampen.

I mange år nå har «hickorygolf» spredd seg som en farsott i våre naboland og nedover på kontinentet. Ikke bare spilles det med originale hickorykøller (hickoryskaft og jernblad), men spillerne kler seg ofte også ut med den tids klær. Dette tilbakeblikket på tidligere historie viser igjen hvor viktig vår felles kulturarv er. Det gir ikke bare en annerledes opplevelse av golf, men også følelsesmessig tilknytning til gamle tradisjoner og golfidrettens historie.

Faggruppe golfhistorie har, med støtte fra Kulturrådet og Leif Høegh Stiftelse, i over ett år arbeidet med en veileder og en tilknyttet nettside som skal hjelpe norske golfklubber med å kartlegge, rydde og synliggjøre slike kulturminner med nødvendig informasjon om hva det faktisk er.

Den vil være en hjelp til klubbene og andre. Det er kommunen man skal henvende seg til og samarbeide med. Samtidig understrekes det at grunneier må informeres og tas med i arbeidet.

Veilederen og nettsiden lanseres på forsommeren i år. Den vil bli sendt alle norske klubber, og faggruppen vil løpende oppdatere nettsiden, og også kunne bistå med råd.




HULL 19
hull 19
FOTO: Getty Images

Fire uker etter Masters-seieren ble Tiger Woods hedret av Donald Trump i Det hvite hus med presidentens frihetsmedalje – den høyeste sivile utmerkelsen i USA. Tiger er bare den fjerde golfspilleren noensinne som mottar medaljen. På bildet til høyre finner du imidlertid fem feil. Ser du hva som er annerledes?

Send ditt forslag til: redaksjon@norskgolf.no

Vinneren premieres med et dusin Z Star XV-baller fra Srixon. Vinneren i forrige utgave ble Gunnar Akerholt. Vi gratulerer!

HULL 19
UP&DOWN
1. Suzann Pettersen
Endelig kom bekreftelsen Golf- Norge har ventet i spenning på: Suzann Pettersen gjør comeback på LPGA-touren 17. juli – 609 dager etter at hun spilte sin foreløpig siste turnering. Nå venter vi i spenning på hvordan kroppen har håndtert så lang tid vekk fra golfen.
2. Bård Bjørnevik Skogen
Norges beste juniorspiller fortsetter utviklingen. Haugalandspilleren har startet året med flere topplasseringer i internasjonale amatør- og juniorturneringer, og hjemme i Norge startet han sesongen med en overlegen seier i Srixon Tour på Sola. Vi gleder oss til fortsettelsen.
3. Ladies European Tour
En tour i krise har vært tvunget til å tenke kreativt for å tiltrekke seg oppmerksomhet, interesse og sponsorer. Resultatet har vært flere nyskapende og veldig kule turneringer denne sesongen, blant annet flomlysturnering midt på natta og blandet-kjønn-turneringer hvor startfeltene har bestått av både kvinner og menn.
1. Kristian Krogh Johannessen
Krogh kronet en flott fjorårssesong på Challenge Tour med å kvalifisere seg til europtouren for første gang i desember. Dessverre kan årets sesong så langt best beskrives som en knyttneve i mellomgulvet. Når dette magasinet går i trykken, står han med åtte missede europatour-cuter på rad. Da kan det være greit å minne seg på at Justin Rose startet sin proffkarriere med å misse 21 cuter på rad.
2. Karoline Lund
Det unge talentet sin start på sin andre europatour-sesong har ikke blitt helt som forespeilet. Nylig måtte Losbyjenta legge seg under kniven for å operere håndleddet.
3. Sakte spill
Det er bred enighet om at sakte spill er en av de største utfordringene i moderne golf. Da hjelper det ikke akkurat at verdens beste spillere gjør en elendig jobb med å gå foran som gode eksempler. Nylig ble europatour-spiller Eduardo Molinari så oppgitt over rundene på fem og en halv time at han offentliggjorde europatourens konfidensielle liste over hvilke spillere som har somlet mest i år. Det er på høy tid at spillerne begynner å straffes der det svir mest: på scorekortet.

Måneden i
sosiale medier
  • 1. Vi er åpenbart ikke de eneste som har lagt merke til Viktor Hovlands mildt sagt brede amerikanske aksent! (@_golf_memes)
  • 2. Husker du leken «gulvet er lava» fra barndommen, der man måtte balansere på bord og stoler for å unngå å tråkke på gulvet? Rory har tydeligvis sin egen lek gående. (@pgamemes)
  • 3 Du får ikke et mer effektivt prevensjonsmiddel enn golffiskestangen!
  • 4. Man kan trygt si at vi ikke visste hva vi hadde i vente – verken golf- eller politikkmessig!
  • 5. Dette var ikke akkurat det mest gjennomtenkte innlegget fra europatour-spiller Carly Booth, dagen etter at Saudi-Arabia halshugget 37 statsborgere. Etter massiv kritikk i sosiale medier slettet hun til slutt innlegget.
  • 6. Engelskmennene Tommy Fleetwood og Eddie Pepperell har forandret seg LITT siden amatørdagene.
QUIZ

QUIZ //

Hvor godt har du fulgt med denne sesongen?


  1. Hva heter den amerikanske lagkameraten til Viktor Hovland på Oklahoma State som også har debutert på PGA-touren i år, og har spilt nesten akkurat like bra som Viktor det siste året?
  2. På grunn av endringer i programmet har PGA Tour i år flyttet årets fjerde og femte major, PGA Championship og The Players Championship fra august og mai til hvilke to måneder?
  3. Tiger Woods fikk naturlig nok all oppmerksomheten, men husker du hvilke tre spillere som delte andreplassen i The Masters?
  4. Hvem vant årets første LPGA-major, ANA Inspiration?
  5. Hvilken klubb er arrangør for sommerens norgesmesterskap?
  6. Da Viktor Hovland spilte Masters, overnattet han før turneringen i loftet på Augustas sagnomsuste klubbhus – i tradisjonen tro slik alle amatører som deltar i turneringen, gjør. Hva heter dette berømte loftet?
  7. Hovland ble beste amatør i The Masters. Men husker du hvilken plass han kom på?
  8. En måned før Masters klarte Hovland sin første cut på PGA-touren? I hvilken turnering var dette?
  9. Hvem er Europas og USAs kaptein under høstens Solheim Cup?
  1. Og hvor spilles turneringen?
  2. Hvem er verdens høyest rankede kvinnelige golfspiller?
  3. Hvem er Norges høyest rankede spiller på damesiden?
  4. Hvilken norsk collegespiller har blitt historisk denne sesongen med fem seirer? Og hvilken norsk klubb representerer hun?
  5. Under årets europatourturnering Volvo China Open ble amatøren Yang Kuan tidenes yngste spiller til å klare cuten på touren. Hvor gammel var han?
  6. Det gjenstår kun to majorer i år for herrene: U.S. Open og The Open. Hvilke to baner er arrangør i år?
  7. Uken før Masters ble det arrangert tidenes første turnering for kvinner på Augusta. Verdenseneren for amatører gikk til topps i turneringen. Hva heter den amerikanske 22-åringen?
  8. Hva heter de åtte norske spillerne som har arbeidstillatelse på damenes og herrenes europatour i 2019? (Suzann Pettersen ikke medregnet.)
  9. Hva heter vestfoldingen som forsøker å komme seg til touren i USA gjennom å kvalifisere seg via den latinamerikanske PGA-touren?


SVAR
  1. Matthew Wolff
  2. Mai og mars
  3. Dustin Johnson, Brooks Koepka og Xander Schauffele
  4. Jin-young Ko fra Sør-Korea
  5. Losby GK
  6. «The Crow’s Nest»
  7. Delt 32. plass
  8. Arnold Palmer Invitational på Bay Hill
  9. Catriona Matthew (Europa) og Juli Inkster (USA)
  10. Gleneagles i Skottland
  11. Jin-young Ko
  12. Marianne Skarpnord
  13. Karoline Stormo (Arendal & Omegn GK)
  14. 14 år, 6 måneder og 12 dager
  15. Pebble Beach i California og Royal Portrush i Nord-Irland
  16. Jennifer Kupcho
  17. Marianne Skarpnord, Tonje Daffinrud, Karoline Lund, Marita Engzelius, Celine Borge, Espen Kofstad, Kristoffer Reitan og Kristian Krogh Johannessen
  18. Andreas Halvorsen