NORSKGOLF forside
ads Ai SMOKE
ads Dormy
ads Cobra dark speed
ads Golfhandelen
ads Golfhandelen
INNHOLD
INNHOLD

9

REDAKTØRENS ORD

Spillet satt ikke helt som det skulle i fjor. Men gir vi oss? Selvfølgelig ikke, skriver redaktør Tom Erik Andersen.

16

PROFILEN

Madelene Stavnar fikk en brutal start på sin proffkarriere, men nå er hun tilbake, sterkere i hodet enn noen gang.

23

11

PRESIDENTENS INNSPILL

På Golftinget i fjor høst ble han valgt til ny president i Norges Golfforbund. Her er Øyvind Krag Inguls første innspill.

18

DEN DAGLIGE LIDELSEN

Hele 22 daglige ledere forsvant ut av norske golfklubber i fjor. Vi besøkte André Mortensen som leder den største.

20

TEMA: JUKS OG FANTERI

Golf skal være den ærlige sporten hvor den enkelte selv idømmer seg straffeslag. Men hvordan står det egentlig til?

44

SIMULATORGOLF SPESIAL

Det har vært en snørik og kald vinter. Vi gikk innendørs for å teste ut de norske banene i Trackman-biblioteket.

49

GOLF I BAKVENDTLAND

Årets første golfreise gikk til Finland. I de dype skogene har en gjeng gode kamerater laget en golfbane på snø.

55

REGELRUNDEN

Golfreglene kan være vanskelige. Vi gir deg tre situasjoner med tre ulike svaralternativer. Hva tror du er riktig?

33

Husk at «plasten» som magasinet er pakket i, er en biofilm og skal resirkuleres i matavfall, ikke i plastavfall!

ISSN: 0809-1439
Nr. 1/2024 – 69. årgang
4 utgivelser pr. år

Norsk Golf

Maridalsveien 300
0872 Oslo
www.norskgolf.no

ANSVARLIG REDAKTØR

Tom Erik Andersen
tomerik@norskgolf.no
Mobil: 905 19 658

JOURNALIST

Nicolai Landmark
nicolai@norskgolf.no
Mobil: 905 46 701

GRAFISK DESIGN

Anne Hoftun Knudsen
anne@norskgolf.no

ANNONSER

HS Media
anita.lindberg@hsmedia.no
Mobil: +47 971 77 068

SPØRSMÅL VDR. ABONNEMENT

anne@norskgolf.no

NESTE UTGAVE

Mai 2024

FORSIDEFOTO

Aleksander Ottersen Mile

MEDARBEIDERE

Aleksander Ottersen Mile
Jonas Lilja-Tverdal
Ellen Aabech

NORSK GOLF ER MEDLEM AV

Norsk Golf er et uavhengig magasin. Det er ikke tillatt å kopiere fra magasinet uten avtale. Norsk Golf arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettferdig omtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonsledelsen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norges Presseforbund og som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Rådhusgt. 17, Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo, tlf. 2240 5040, e-post: pfu@np-nr.no.

ads GOLFShopen
Når snøen smelter
Så er vi der igjen. Snøen smelter, vi logger oss på. Glemt er alle møkkarundene fra i fjor. Men søylediagrammet i Golfbox avslører at året startet og avsluttet dårlig.
LEDER

Når snøen smelter

S å er vi der igjen. Snøen smelter, vi logger oss på. Glemt er alle møkka-
rundene fra i fjor. Men søylediagrammet i Golfbox avslører at året startet og avsluttet dårlig. Kanonrunden midt på sommeren står nå igjen som en langfinger fra 2023.

Men gir vi oss? Selvfølgelig ikke. Vi er de fortapte sjeler, født på feil sted, fotlenket til verdens mest avhengighetsskapende hobby. Det skjer hver gang jeg flyr hjem til Norge midtvinters etter dager i sola og timer i den blå himmelen. Pling i taket. Setebeltene på. Så stuper vi ned under det grå lokket. En fryser med tolv minusgrader fire måneder i året. I beste fall et kjøleskap med fire pluss.

Men klager vi? Selvfølgelig ikke. Vi har det altfor godt i dette landet. Og i svake øyeblikk kan selv den største golfjunkien innrømme at en cocktail med kakao, KvikkLunsj og appelsin også kan smake godt. I hvert fall en helg eller to i året. Og så er det jo så mange hyggelige folk her.

Vi starter et nytt magasinår med Madelene Stavnar som fikk en tøff start som tenåring på europatouren, men har slått tilbake. Du får en arbeidsdag i Sola GK med André Mortensen som leder Norges største og mest aktive golfklubb. Og selvsagt sparker vi i gang en ny sesong med Golfskolen for å hjelpe deg til å treffe flere fairwayer og greener.

Men er det lett? Selvfølgelig ikke. Golf er så vanskelig at enkelte velger å jukse for å spare slag og vinne de store premiene. Du har toppspillere som Patrick Reed og Vijay Singh som for alltid vil huskes som juksemakere. Du har typer som Donald Trump som åpenlyst tar seg friheter i både klubbhus og hvite hus.

Men er de alene? Selvfølgelig ikke. På tourer som stiller stadig høyere krav til slaglengder, god fysikk og rask rehabilitering – og fortsatt ikke vil følge de samme retningslinjene som resten av idretten i det verdensomspennende antidopingarbeidet – er det naivt å tro at det ikke forekommer mer juks. Samtidig bør vi alle vurdere hvordan vi selv sjonglerer med handicap og regler. Det dukker opp mye gammel moro når snøen smelter.


PS! Til sist i denne utgaven kan du bli med oss ut i de finske skogene, hvor en kameratgjeng gir oss en befriende og vinterlig påminnelse om hvorfor vi ble hektet på golf. Svaret ligger verken i premier eller Golfbox selvfølgelig.



Tom Erik Andersen

Ansvarlig redaktør // Norsk Golf

ads PING Play Your Best
INNSPILL: I en tid fylt med uroligheter er det godt å lene seg på golfens verdier.
Ettter snart fem måneder i presidentvervet slår det meg hvor stor lidenskapen for golf er her i landet.
INNSPILL

I en tid fylt med uroligheter
er det godt å lene seg på
golfens verdier.

E ttter snart fem måneder i presidentvervet slår det meg hvor stor lidenskapen for golf er her i landet. Og ennå har det ikke vært sesong. Som president har jeg hatt gleden av å møte gamle og nye bekjentskaper med ulike agendaer. Noen deler jeg meninger med, andre kanskje ikke. Men én ting deler vi uansett – lidenskapen for idretten golf.

Det er viktig å brenne for noe. Og skal man først brenne, kan jeg ikke tenke meg noe bedre enn golfen. Fra de råeste prestasjonene på øverste internasjonale nivå til mangfoldet og grasrota i Golf-Norge. Golfen har så mange dimensjoner, og det er mulig for alle å finne sitt engasjement, enten det er lidenskap for spillet, golfhistorie, greenkeeping eller frivillig arbeid.

I en usikker og urolig verden er det godt å finne roen. For meg handler det om å kunne stå støtt i noen verdier. Kanskje er det derfor golfen appellerer ekstra i slike tider. Når alt rundt oss er i endring, er golfen det konstante som fyller på med energi, glede og entusiasme.

De siste fire årene har en ny generasjon golfere inntatt anleggene våre. Spesielt har økningen vært stor blant barn, ungdom og unge voksne. Det er bra, for det øker mangfoldet i golfen. Barn og unge trenger mer enn noen gang gode verdier som hjelper dem i en utfordrende hverdag. Jeg mener golfen kan gi dem nettopp det. Golfen skaper en robusthet som man kan lene seg på også utenfor banen. Det kan eksempelvis synes tøft å utestenge utøvere for juks i nasjonale turneringer, men gir vi etter for juks, mister vi samtidig golfens verdigrunnlag.

Utenlandske aktører får større og større makt i golfen og idretten for øvrig. Da er det viktig at vi står fast i viktige verdier som selvjustis, ærlighet, likestilling og fair play. Vi i golfforbundet jobber knallhardt for å få internasjonale turneringer til Norge. NIF har sagt ja til å støtte oss i arbeidet. Det setter vi veldig pris på. Det er godt å ha noen i ryggen. Den samme rollen må vi som forbund ha overfor klubbene. Vi skal være Golf-Norges anker og kompetansesenter, både i gode og dårlige tider for golfen.

Om vi skal oppleve de beste norske i aksjon i Norge, fordrer det at de internasjonale tourene er villige til å tilpasse reglementet etter de verdiene vi sammen står for – eksempelvis gjennom Antidoping Norge og WADA. Vi har invitert tourene til møter og skal være en aktiv pådriver for fremtidige storturneringer i Norge som samsvarer med våre verdier.

Aldri før har vi vært flere golfere i Norge. Aldri før har golfen fått så mye oppmerksomhet. Forutsetningene for å gjøre golfen enda større, mer synlig og mer inkluderende har aldri vært bedre. Men det kommer ikke av seg selv. Skal vi få til dette, må vi stå sammen, bygge relasjoner og møte hverandre ansikt til ansikt i arbeidet. Ikke nødvendigvis fordi vi alltid er enige, men fordi vi alle har den samme lidenskapen til golfen.


Øyvind Krag Ingul

President // NGF

ads Evil Eye
hvor-er-dette?
Hvor er dette?

Denne norske banen ble først åpnet med 6 hull i 1998 og utvidet til 9 hull i 2010. 18 hull ble ferdigstilt sommeren 2014 og åpnet 4. juli 2015. Med sin relativt korte historie har den likevel klatret stadig høyere på ulike lister og er i dag Norges største golfstjerne etter Viktor Hovland. Denne gangen skal vi ikke bare ha banens navn, men hvilket hull vi er på. Hvor er vi?

Send ditt forslag på e-post til redaksjon@norskgolf.no. Merk mailen med «Hvor er dette» i emnefeltet. Husk også å skrive adresse i e-posten. Vinneren får et dusin Z Star-baller fra Srixon med Norsk Golf-logo.

ads GOLFShopen
Tigers brøl og tårer

ØYEBLIKKET
En gråtende Tiger Woods tilegnet Masters-triumfen i 2005 til sin kreftsyke far, som døde året etter den utrolige chippen på hull 16.
Tigers brøl og tårer

Slaget tok 16 sekunder og står igjen som et av de største øyeblikkene i Masters-historien.

A UGUSTA NATIONAL, 2005: Tiger Woods gråt. På hjemmebane kjempet hans far, Earl, en hjelpeløs kamp mot kreften. Men sammen hadde de nettopp vunnet Masters nok en gang. Og alle skulle vi – til evig tid – huske det utrolige øyeblikket på hull 16 denne kvelden.

I et nervepirrende finaledrama med Chris DiMarco og med to hull igjen å spille befant Woods seg i en vanskelig posisjon i roughen etter at verdenseneren hadde bommet på greenen. Men i et øyeblikk av ren magi skulle han utføre kanskje det mest legendariske slaget i Masters-historien.

Etter å ha vurdert den kraftige helningen fram og tilbake stilte Woods seg ved ballen og siktet syv meter til side for pinnen mens stillheten senket seg over Augusta.

Det tok 16 sekunder fra ballen forlot køllebladet til den endelig hang over hullkanten – som en kjøpt og betalt Nikereklame – og ramlet ned i koppen til ellevill jubel. Tiger Woods knyttet neven mot himmelen i det som ble stående igjen som hans eget ikon av et bilde.


PS! Færre av oss husker at den utrolige chippen ble etterfulgt av bogeyer som tvang Woods ut i omspill mot DiMarco. Et omspill han vant med en birdie på det første ekstrahullet.

Se video!

Klikk QR-koden for å gjenoppleve det legendariske slaget på hull 16 i 2005.
Viljesterk yngstemann
PROFILEN
Ny leilighet, ny ring på fingeren og tryggere tilværelse på tour. Men veien hit har ikke bare vært lett.

Viljesterk
yngstemann

Hun fikk en kald og brutal start på karrieren som historiens yngste norske golfproff. Men for Madelene Stavnar (23) har det aldri vært et alternativ å gi opp.
TEKST: Nicolai Landmark // FOTO: Aleksander Ottersen Mile

O nsdag 21. desember 2016 vil for alltid være en viktig dag for Vestfold-jenta. Det var da «alt» ble snudd på hodet. Spørsmål som egentlig ikke trengte svar før om flere år, banket plutselig på døren.

Før den femte og siste runden i kvalifiseringen startet hun helt oppe på 16. plass, fire slag på riktig side av grensen som gir Europatour-kort. På den avsluttende runden viste hun ingen tegn til nerver og leverte en imponerende runde på fem under par. Det løftet henne til 9. plass i Q-School og fulle spillerettigheter på det øverste nivået i europeisk kvinnegolf.

Som følge av den store prestasjonen stod 16-åringen overfor et vanskelig valg. Forbli amatørspiller, begynne på college noen år senere eller erklære seg som proff med en gang?

– Vi hadde bare ti dager å bestemme oss på. Det var mange avveininger frem og tilbake, men så bestemte vi oss for at jeg skulle bli proff, sier Madelene Stavnar.

Men den nybakte proffgolferen skulle få alt annet enn en drømmestart på karrieren.


SYV AV SYV. Året er 2019. På driving rangen i den kjølige spanske januarsolen står Team Norway-deltakerne på rekke og rad. Trenere og utøvere er samlet for en av sesongoppkjøringens treningssamlinger. Blant dem er 18 år gamle Madelene Stavnar.

Hun har nettopp lagt bak seg sin andre sesong som proffspiller på Ladies European Tour, og fremtiden er usikker. For Tønsbergjenta har misset syv av syv cutter.

– Selvtilliten min var under bakken. Det andre proffåret er det vanskeligste jeg noensinne har vært med på, forteller «Madde» i dag.

I de to første årene kombinerte hun å være profesjonell golfspiller med turneringer i Australia, Marokko, India og Europa og å være elev på den videregående skolen Wang i Tønsberg.

Påkjenningen for den unge jenta var stor, og balansen mellom golf, fritid og skole var tøff. «Heldigvis» var hun pålagt å ha med seg enten mor eller far på tur ettersom hun ikke var myndig enda.

– Det var mange ganger jeg tenkte «hva er det jeg driver med?». Men tanken om å slutte eller endre retning streifet meg aldri, selv om det var folk rundt meg som kanskje tenkte at det hadde vært det lureste, sier hun.

Men «Madde» bruker ikke tiden sin på å angre.


Velkommen inn! Med sitt karakteristiske smil inviterer Madelene Stavnar til en titt på innsiden.

Selvtilliten min var under bakken. Det andre proffåret er det vanskeligste jeg noensinne har vært med på.

Mye har skjedd på 14 år, men noen ting har kommet for å bli. Å spille sin beste golf i rosa antrekk er en av dem. Her fra en av de første internasjonale turneringene «Madde» spilte, og fra høstens LET-finale på Costa del Sol.

NOE Å BEVISE. Som ung prøvde Stavnar mange idretter. Litt av alt, som hun selv sier. At golf skulle bli hovedidretten var på mange måter tilfeldig, men det var på golfbanen hun ble utfordret av storebror Sander og opplevde mestring da ballen gikk dit den skulle.

Siden har hun aldri sett seg tilbake og har gått «all in» for golf. Hun mener det er den perfekte arenaen å pushe grensene sine og utfordre seg daglig.

–Hvor kommer den indre drivkraften fra?

– Den henger igjen fra barndommen, tror jeg. Jeg er født i desember, og jeg er jo ikke akkurat det høyeste mennesket på jord. Derfor har jeg alltid vært yngst og minst. Det er ikke akkurat en fordel når det kommer til idrett, forteller hun og tar en slurk av kaffekoppen.

– Det gir meg lyst til å bevise at jeg får til ting. Klare ting selv. Rett og slett vise at jeg ikke er så liten, understreker hun.

I familieflokken er hun den yngste av tre søsken og den eneste jenta. Det gir både fordeler og ulemper for en som har lyst til å sette sitt stempel på verden.

– Man blir jo ofte tatt litt ekstra vare på når man er den yngste i familien. Men det gjør at jeg får ekstra lyst til å bevise at jeg kan.

Ifølge Madelene kunne ikke forholdet til familien vært bedre. Fra tidlig av har både mor og far oppmuntret til å satse og løst mange av de logistiske utfordringene. Da hun erklærte seg som proff i en alder av 17 år, gikk begge foreldrene ned i stillingsprosent for å reise verden rundt med henne. Og selv om hun nylig offisielt har flyttet bort fra de trygge rammene i Vestfold, er kontakten fremdeles hyppig.

– Det går nok en telefon hjem tre til fem ganger om dagen, sier Madelene og smiler.

– Aller mest for å slå av en prat eller snakke om ting som må gjøres, men de er alltid fullt oppdatert på hva som skjer.

Faren, Thor Stavnar, er fremdeles ofte med på reisene, enten som caddie eller som kompanjong. Båndet hjem til mor, far og brødrene er uansett veldig tett.


SPØRSMÅL OM TID. Til tross for at Stavnar kun er 23 år, begynte hun i vinter på sitt åttende år som profesjonell golfspiller. Når hun mimrer tilbake til de første årene, er det mange tanker som dukker opp. Spesielt om starten på dette eventyret.

– Det var mye å ta stilling til. Jeg var vant til å være mye borte, men hverdagen var egentlig ganske vanlig. Da jeg ble proff, forsvant alt det.

I tillegg til omveltningen var det mye annet som plutselig måtte være på plass.

– Jeg måtte etablere eget selskap, ha samtaler med lærere om tilrettelegging av pensum, ordne med reiser overalt og ikke minst fremdeles prestere på golfbanen.

På én måte var det bare et spørsmål om tid før knekken kom.

– Det ble bare for mye av alt. For mye press, stress, skole og generelt altfor mye i det lille hodet. Jeg synes egentlig litt synd på meg selv når jeg ser tilbake på det, sier hun og ler i den nye sofaen sin.

Veien ut av grøfta var en ny tilnærming til golfen. Selv om mange kom med velmenende råd om å legge proffkarrieren på hylla en stund og heller prøve seg på collegeveien allikevel, fristet ikke det for Stavnar. Hun var tross alt proffspiller, ikke amatør.

Det første grepet var å omstrukturere støtteapparatet. Inn kom den svenske treneren Torsten Hansson, som også jobber med tidligere The Open-vinner Henrik Stenson. Det var Hansson som kom bort til henne på driving rangen i Spania, da selvtilliten var «under bakken».

– Han sa bare helt enkelt at jeg hadde en sykt fin sving, og at slagene jeg slo, var nydelige. Jeg trodde ikke mine egne ører, for det var så langt unna det jeg selv følte, mimrer hun nå.

Samme ettermiddag bestemte de seg for å jobbe sammen, et samarbeid som står sterkt den dag i dag.

– I tillegg til å gi meg gode råd og svingtips har vi et godt forhold. Han har blitt som en ekstra bestefar for meg og en person jeg prater med alt om, sier Madelene.

Det andre steget var å profesjonalisere familievirksomheten. «Team Stavnar», med mor og far i spissen, ble etablert. Med egne unformer har laget vokst seg stort med halvfast caddie, fysisk trener og manager samt en samboer som gir støtte hjemmefra i tillegg til familien. En nøkkelingrediens for suksessen er rollefordelingen mellom de forskjellige partene.

– Jeg var tidlig bestemt på at mamma og pappa skulle være nettopp det og ikke ha noe med golfen å gjøre. Det er jeg takknemlig for nå.


SØLVKUA. Det har skjedd mye siden da, også utenfor golfbanen, det er Finn.no-kuppet hun sitter i, et tegn på. Bare på de siste månedene har hun flyttet inn med samboer, forlovet seg og skaffet seg bil.

– Det er kanskje litt rart med tanke på hvor mye jeg har fått oppleve, men jeg er litt stolt over voksenpoengene jeg har fått den siste tiden.

– Var det skummelt å flytte hjemmefra?

– Selv om jeg er 23 år, var det faktisk litt skummelt, sier hun med et smil.

Det nye hjemmet er innredet pent og stilrent, men det er et element som muligens bryter litt med dekoren. En håndlaget ku av tre med en sølvmedalje rundt halsen.

– Den er jeg ganske stolt av altså – også er den egentlig ganske fin!

Det ble bare for mye av alt. For mye press, stress, skole og generelt altfor mye i det lille hodet. Jeg synes egentlig litt synd på meg selv når jeg ser tilbake på det.


BLI BEDRE KJENT MED
«Madde»
Q: Hvem er du utenfor golfen?
A: Det virker kanskje litt rart, men jeg føler meg ikke som en idrettsutøver. Jeg følger sjelden med på sport og ser veldig lite direkte. Synes det er gøy å være til stede på turnering og fotballkamper, men liker ikke å se idrett på TV.

Q: Hva liker du å se på da?
A: Jeg elsker naturprogram! David Attenborough er min helt.

Q: Hva gjør du når du har fri?
A: Elsker å være i naturen. Går turer til fjells, til skogs og være ved havet. Klarer ikke å sitte stille og digger frisk luft.

Q: Hva er to gode ting ved deg selv?
A: Jeg liker å tro at jeg er fargerik og sprudlende! Jeg er en jente-jente som liker å gå i rosa, shoppe, henge med familie og venner.

Q: Hva er en litt mindre bra ting ved deg selv?
A: Jeg hater å kjede meg! Det er nok noen som kan bli litt gærne av det, for jeg «må» alltid gjøre noe.

Q: Hva er det viktigste i ditt liv?
A: Familien og kjæresten. Uten dem hadde jeg ikke vært der jeg er i dag.

Q: Hva er det verste med golfen?
A: Det er å gå glipp av viktige begivenheter hjemme. Enten det er en nevøs barnedåp eller begravelse til besteforeldre.

Q: Har du et tips til en som ønsker å følge i dine fotspor?
A: Alltid spill for deg selv. Ikke spill golf fordi noen andre vil at du skal gjøre det – det må komme innenfra.

Håndlaget og et minne for livet. Den sveitsiske kua er et tydelig bevis på at pilen peker i riktig retning for vestfoldingen.

« Målet er å utvikle meg enda mer som golfspiller. Rett og slett bli enda litt bedre. Om det betyr at jeg får være med i enda flere seierskamper, er det en bonus.»

Kua er andrepremien fra fjorårets Swiss Ladies Open. Etter tre runder på 64–66–70 på Golfpark Holzhäusern noe syd for Zürich kjempet hun seg til karrierens høyeste plassering på Ladies European Tour.

Fasiten ble 270 000 euro i premiepenger, en drøss av poeng til sammenlagtlisten og, selvfølgelig: sølvkua.

– Det siste året har vi i teamet jobbet med det mentale aspektet av spillet. Vi knekte koden litt. Jeg spiller bedre når jeg går «all in» i angrepsmodus.

Det angrepsmoduset var blant nøklene for andreplassen i Sveits og er kommet for å bli.


HÅP OM OL. Utenfor vinduet er det lite som tilsier at golfsesongen er på vei. Kalenderen viser januar, og Oslos gater er fylt med snø og is. Som flere andre golfglade nordmenn benytter Stavnar seg jevnlig av simulatorsentrene som har dukket opp de siste årene. Frem til nå har vinteren som vanlig bydd på trening og sesongoppkjøring, men noen ting er ulike fra tidligere år.
Q-School, turneringen der man kjemper seg til tourkort og stedet der Madelene Stavnar braste inn på scenen som 16-åring, var for første gang på flere år ikke på agendaen i desember. Det kan hun takke flere gode prestasjoner i 2023 for. For første gang siden hun debuterte på Europatouren, kjempet hun flere ganger om seire i toppen av ledertavlen og har blant annet en treku å vise til for strevet. Som belønning slapp hun den enorme prøvelsen Q-School byr på og kunne fokusere på 2024-sesongen i ro og mak.

– Hvilke mål har du for årets sesong?

– Det å utvikle meg enda mer som golfspiller. Rett og slett bli enda litt bedre. Om det betyr at jeg får være med i enda flere seierskamper, er det en bonus.

– Det er et OL-år, tenker du noe på det?

– Det hadde vært utrolig gøy å få spille OL, selvfølgelig!

Ilden tennes ikke i Paris før i juli. Før den tid skal «Madde» spille mye golf. På fire forskjellige kontinenter. I angrepsmodus, og aller helst med et Team Stavnar-medlem ved siden av seg – eller bare en kjapp telefon unna.

ads Golfhandelen
SJÅFØREN
REPORTASJE
Som daglig leder i Sola GK er det André Mortensens jobb å ratte klubben dit styret vil. Det er ikke alltid like lett. I løpet av to år har 21 daglige ledere i norske golfklubber valgt å slutte i jobbene sine.

SJÅFØREN

Golf-Norge går så det suser. Aldri har vi hatt flere spillere. Aldri har vi spilt flere runder. Men én person i klubbene slites mer enn de fleste andre.
TEKST OG FOTO Tom Erik Andersen

D et er nok stille der ute i dag, sier André Mortensen og ratter ut på glatta i retning Solastranden.

Ti centimeter snø i løpet av natta har snudd opp-ned på planene for den daglige lederen i Sola GK. Det skulle vært dagen da Norsk Golf kom på besøk og fotograferte våryre medlemmer på vintergrønne golfhull i februar. Nå sover de to 18-hullsbanene Sola og Solastranden under den samme hvite dyna som gresset på Østlandet og nordover.

Snart skal snøen smelte bort. Problemet er at de daglige lederne i Golf-Norge også er i ferd med å gjøre det.


22 AV 90 BORTE. Omtrent halvparten av landets 172 golfklubber er store nok til å ha en daglig leder ansatt på heltid eller deltid. I en tid da antall medlemskap i klubbene har passert rekordtallet 136 000, og vi er mer aktive enn noen gang, er den daglige ledelsen i ferd med å bli den daglige lidelsen.

I løpet av 2022 og 2023 valgte 22 av 90 ansatte daglige ledere å slutte i jobbene sine.

– Det er nok å henge fingrene i, bekrefter André mens han gløtter opp i bakspeilet og svinger inn til Solastranden, parkerer på den nye asfalten og går inn i det nye klubbhuset.

På veggen henger skjermen med tallene.

– Det skjermbildet binder oss sammen, forklarer den daglige lederen. – Grønne tall betyr bedre enn i fjor, røde tall betyr dårligere. Her finner du all aktivitet, verdiene våre og tilbakemeldinger fra spillerne. En tilsvarende skjerm henger hos alle i administrasjonen, på begge banene, i proshopene og hos greenkeeperne. Den gir oversikt over alt som skjer, og hvordan det går.

– Og hvordan går det?

– Jo takk. Det går ganske bra nå.

I går kveld ferdiggjorde han årsmøtepapirene som skal godkjennes på styremøtet senere på dagen. I årsmeldingen rapporterer styret om at golfinteressen nådde nye høyder i 2023. Aldri før har Sola GK fått flere nye medlemmer og hatt like mange på nybegynnerkurs.

– Vi trenger alltids noe nytt, sier greenkeeper Glenn Hanasand. André lar seg ikke umiddelbart kjøpe.
Fra kontoret har André full oversikt på skjermene sine.

Ute på man Solastranden treffer vi klubbkoordinator Ane Risa some jobber for å løfte frivilligheten og legge til rette for unge voksne. -En viktigjobb, fastlfri startetår André.

68 575 GOLFRUNDER. – Sesongen starter jo tidlig her på Solastranden og Forus, sier André. – I fjor ble det spilt 68 575 runder på våre to 18-hullsbaner. I løpet av våren passerer vi nok 3000 medlemmer. Og i tillegg har vi golfhallen med simulatorer og svingstudio, en 6-hulls treningsbane, fotballgolfen, driving rangen og to proshoper.

Med 15 fast ansatte, 10 sesongarbeidere, 170 samarbeidspartnere og samlede inntekter på 44,7 millioner kroner er det ingen daglige ledere i norske golfklubber som styrer en større virksomhet enn Sola-sjefen.

Normalt på en dag som denne er trebarnsfaren på jobb rundt halv ni. Stikker hodet innom dugnadsgjengen og greenkeeperne, fyrer opp PC-ene i golfhallen og sjekker at alt er greit. Når sesongen starter for alvor, er det bedriftsarrangementer tre dager i uka og medlemsturnering hver tirsdag og onsdag samt turneringer nesten hver eneste helg.

– Det kan bli lange dager, innrømmer han.

– I dag har jeg møte med Forus Næringspark om den nye reguleringsplanen klokken tre. Halv fem møter jeg kontrollkomiteen for å gå gjennom årsmøtepapirene jeg ferdiggjorde i går. Og klokken fem er det styremøte.

– Hvor lenge varer de? Normalt?

André Mortensen smiler.

– Styremøtene kan ta både tre og fire timer. Men i dag har jeg satt en stopper for det. Jeg har bestilt simulatorene til klokka 19.

– Du skal spille?

– Nei, jeg har bestilt dem til styret. Så da hiver jeg meg i bilen hjem til familien.

«I fjor ble det spilt 68 575 runder på våre to 18-hullsbaner. I løpet av våren passerer vi nok 3000 medlemmer.»

Klokka 15.00: André peker ut retningen. Ny driving range er i planene.

UROVEKKENDE TALL. – At vi har mistet 22 av 90 ansatte daglige ledere på to år, er urovekkende for hele golffamilien, sier klubbutvikler André Jåtog i Norges Golfforbund.

Vi treffer han i forbundets lokaler i Oslo dagen før avreise til Sola. I de varmeste månedene kjører han til jobben på en rød Vespa og kjenner friheten sveipe over ansiktet før han tar heisen opp, starter kaffemaskinen og finner fram telefonen.

Hver dag snakker han med daglige ledere i landets golfklubber. Flere av dem er frustrerte og slitne.

I Sverige gjennomførte de en undersøkelse blant de mest fornøyde klubbsjefene. Ti av ti oppgir at grunnen til at det fungerer, er et godt samarbeid med styret og styrelederen sin. Og i det ligger også svaret på hvorfor andre slites ut og slutter, forteller han.

Som tidligere daglig leder i Bærum GK har klubbutvikleren selv kjent utfordringene på kroppen.

Jeg ble ansatt av en styreleder som ønsket meg i jobben. Men etter kort tid valgte årsmøtet en ny styreleder som ikke ville valgt meg.

Da ble det storm?

Frisk bris i hvert fall, sier han. – Men over tid klarte vi å jobbe oss gjennom det og fikk til et godt, konstruktivt samarbeid. Krevende jobber i form av lange dager og stor arbeidsmengde klarer de fleste å stå i. Men krevende konflikter er noe annet. Har du ikke backing fra styrelederen din, blir det fort veldig vanskelig. Ofte ender det i en maktkamp, og i enkelte golfklubber blir det bortimot krig.


VILLE RYDDE OPP. – Hvorfor jeg ville ha denne jobben? Det er et godt spørsmål, sier André Mortensen i Sola GK.

Etter svippturen bort på Solastranden har han nå bakset bilen gjennom snøen tilbake til Forus. Utenfor kontorvinduene laver de hvite fillene ned. Inne er siviløkonomen nedsnødd i papirer.

Jeg var ansatt ti år i bank før jeg ble ansatt her i 2012, forteller han.

Med tre små barn jobbet jeg i Eika-gruppen og dagpendlet med fly til Oslo. Jeg satt i styret her den gangen. I en bisetning fortalte jeg til en annen at jeg kunne tenke meg jobben hvis den ble ledig.

Han løfter blikket opp mot skjermen, med de gode og grønne tallene.

En motivasjon var å rydde opp og videreutvikle anlegget, sier han.

Den forrige daglige lederen, Richard David, hadde gjort en kjempejobb. Han var en personlighet, et symbol for klubben. Men han var best på å snakke opp og selge inn Sola GK. Tallene hadde han ikke like mye fokus på. Og det er ikke lett for et styre å forholde seg til det. Det ble mange spørsmål på det styrerommet.

I to år jobbet de sammen. Richard var ute i felten, André var inne og ryddet.

Det fungerte, det. Og jeg har aldri hatt behov for å ta den posisjonen som han hadde. Det var ikke det klubben trengte, det var ikke det de søkte etter og det var ikke det de fikk, sier ryddegutt André Mortensen.

Renate Årsvold Askvik leder den ene av to proshoper i klubben. André har kontoret vegg i vegg.
Golfforbundet har igangsatt flere tiltak for å hjelpe og utvikle de daglige lederne. Her er det første kullet fra klubbene samlet på Gardermoen.

Klokka 17.00: Årsmøtepapirene gjennomgås med styret.

TILBAKE I OSLO. – En utfordring i golfklubbene er at styrene skiftes ut enda oftere enn daglige ledere, sier André Jåtog i NGF.

Ære være dem for dugnaden de legger ned. Vi trenger mer av den frivilligheten. Men konflikter oppstår når styreledere, som selv er spillere, tar et lederverv for å få til noe de selv ønsker seg, som kanskje bryter med klubbens strategi, eller verre, klubbens tenkte strategi.

Mange golfklubber mangler demokratisk forankrede styringsverktøy som staker ut en klar og tydelig retning. Hvem er vi? Hvor skal vi? Sportslige planverk er det enda færre av. Proer er ofte egne entreprenører. Greenkeepere leder seg selv.

Sammen har vi en jobb å gjøre slik at flere golfklubber blir enklere og morsommere å lede, og det starter med felles ambisjoner og mål, riktig organisering, en kultur vi vil skape sammen, og relasjoner som tas på alvor. Vi må rett og slett lære hverandre bedre å kjenne, sier klubbutvikleren.


TO KLUBBER I ÉN. I november 2017 valgte golfklubbene på Forus og Solastranden å slå seg sammen. Bak seg hadde de krevende år med nedgang og oljekrise i lykkeland. sier André Mortensen

Vi gjorde det for å bli mer attraktive. Tidligere stjal vi medlemmer fra hverandre. Med to baner, og en bane åpen hele året, har vi et sterkere og bedre produkt for alle.

En februardag i 2018 gikk han i bakken.

Jeg sto opp en morgen og gikk ut på badet. Kona hørte noen ramle. Trodde først det var en av ungene som hadde falt ut av senga. Løp inn til dem og så til badet hvor hun fant meg, blodig og fæl på flisene.

I halvannen måned var André Mortensen 100 prosent sykmeldt før han forsiktig kom tilbake på kontoret.

Legene fant ingenting, det var ikke noe feil med meg, sier han. – Men det var en påminnelse, et varsel, om at summen ble for mye den høsten og vinteren. Jeg anbefaler andre å slå sammen klubber. Men få hjelp, ikke gjør det alene. Det er mer arbeid enn du tror.


«Et mål er å bedre samspillet med styret og styrelederne. For å få til det må vi utvikle daglige ledere til å styre tiden sin bedre og få mer kontroll.»
ANDRÉ JÅTOG, NGF


Med nærmere 3000 medlemmer og 69 000 golfrunder i året leder André Mortensen landets mest aktive golfklubb. Han smiler fortsatt. – Jeg har gode folk med meg, forklarer han.

VIL BEDRE SAMSPILLET. På forbundskontorene i Oslo har avdelingsleder Line Berg og klubbutviklerne igangsatt flere tiltak for å følge opp de daglige lederne. At 22 er borte, betyr også at 22 nye trenger gode rammer og utdanning.

Et mål er å bedre samspillet med styret og styrelederne. For å få til det må vi utvikle daglige ledere til å styre tiden sin bedre og få mer kontroll. Når tilliten tapes til styret, starter det ofte der. Mangel på kontroll er roten til ondet, sier André Jåtog.

Regionale nettverk av daglige ledere er nå opprettet for å styrke relasjonene, dele erfaringer og lære av hverandre. I tillegg har klubbservice i NGF etablert et utviklingsprogram for daglige ledere i samarbeid med Leading Edge. Første kull møttes på Gardermoen i vinter.

– Det blir to samlinger over tre dager nå på våren og en oppsummering før Golfforum i høst. Vi håper at de som deltar, anbefaler det videre og selv vil fortsette i programmet neste år, sier klubbutvikleren.


«Jeg liker jo når det er mye som skjer. Når jeg ser glade golfere på vei ut på banen. Men jeg trives også med siviløkonomen i meg, med tallene og oversikten. Kontroll er fint.»

TILBAKE PÅ FORUS. På klubbhuset i Sola GK er André Mortensen i gang med ettermiddagens møter. Kartet over Forus Næringspark stråler ut fra prosjektoren, tegner seg på det hvite lerretet og speiler seg i den blanke issen hans.

Koppen med Sola-logo fylles med cola.

På rundturen innom greenkeeperne og proshopen, på svippturen ut til Solastranden og tilbake og over slaps og gjennom snødrevet har han fortalt om planene videre. Styret har vurdert medlemsstopp nå. Er ikke 3000 medlemmer nok? André har svaret i sine excel-ark.

– Utnyttelsesgraden på Forus er 56 prosent. På Solastranden er den 36. I tillegg er rundt 30 prosent av alle rundene spilt av en enslig golfer på begge banene samlet. Det må vi gjøre noe med. Så vi har fortsatt kapasitet, lover André Mortensen.

– Hvilke dager liker du best?

– Hvilke dager liker du best?

– Jeg liker jo når det er mye som skjer, sier han. – Når jeg ser glade golfere på vei ut på banen. Men jeg trives også med siviløkonomen i meg, med tallene og oversikten. Kontroll er fint.

ads GARMIN
Hva skjedde på hull 16?
TEMA: JUKS

Hva skjedde på hull 16?

Det var året da statsråder falt og den første norske golfspilleren ble dømt for juks i turnering. Men kanskje er det flere av oss som hadde fortjent en lengre utestengelse?
TEKST: Tom Erik Andersen // FOTO: Moss & Rygge GK / Getty Images

S nyte, narre, lyve, lure, fuske, bedra, bløffe, svindle, snike, manipulere og forfalske. Det er mange måter å jukse på. Og de siste årene har den ene statsråden etter den andre blitt tatt med buksene nede.

Men vi, «de ærlige golferne», er fortsatt like hederlige. Nåja. Den 13. september i fjor ble en norsk junior funnet skyldig i å jukse i en eliteturnering og straffet med ni måneders utestengelse. Men før noen kaster den første steinen: La oss se nærmere på hendelsen på hull 16 i Evje Golfpark denne augustdagen.

Deretter bør vi alle se oss i speilet.


26. AUGUST 2023: Solen er på vei ned over Moss & Rygge Golfklubb, hvor landets beste juniorer er samlet til årets sjette turnering på Srixon Tour. I de lange skyggene hvor tall kontrolleres og scorekort bytter hender, er temperaturen høy.

En markør nekter å signere kortet.

«Komiteen ble kontaktet av en spiller før de skulle levere inn score. Han hadde sett sin medspiller løfte på en klase av gress, for deretter å legge ned en ball,» står det å lese i sakspapirene som ble offentlige da styret i golfforbundet fikk den nå straffedømte juniorspillerens søknad om benådning.

NGF-styret avslo søknaden tvert.

Junioren må sone straffen på ni måneder.


EN SJELDEN ANMELDELSE. – Det er ikke uvanlig at noen mistenker andre for juks. Vi mottar ganske ofte beskyldninger og påstander, men de fleste trekker anklagene når vi forklarer at vi ikke kan gå videre med saken uten at vedkommende vil vitne, forteller turneringskoordinator Rolf Ener Karlsen i NGF.

Denne gangen er vitnet klar for å ta den kampen. Tidligere samme ettermiddag så han medspilleren slå ut i retning broen, trærne og bekken på hull 16, men de to juniorene er uenige om hva som skjedde i sekundene etterpå. Da turneringskomiteen konfronterer spilleren med beskyldningene om juks, tilbakeviser han alt.

– Da vi behandlet saken på Evje, før spillerne leverte sin score, fantes det ingen andre vitner til hendelsen. Den tredje spilleren i gruppen hadde ikke sett noe. Det var ord mot ord. Og vi besluttet derfor at tvilen måtte komme den mistenkte spilleren til gode, forklarer Karlsen.

Men dagen etter melder et nytt vitne seg.


GOLFSPORTEN ER UNIK. – I få eller ingen andre idretter er utøveren sin egen dommer. En golfspiller skal selv passe på at golfreglene følges, og spilleren skal selv idømme seg straff hvis det forekommer et regelbrudd. At man ikke vet bedre, er ingen unnskyldning, sier Lars Otto Bjørnland.

Som mangeårig forbundsdommer og TD, journalist og redaktør, golfhistoriker og ivrig forkjemper for golfsportens nedarvede verdier har han lenge satt juks på agendaen. I en Norsk Golf-artikkel tilbake i 2001, flere år før de omtalte juniorene var født, skriver han om det unike utgangspunktet

«I golfens regelbok står det klart og tydelig at spillerne selv er ansvarlig for å kjenne til golfreglene. Er du i tvil, skal situasjonen først diskuteres med markøren. Er det fortsatt uenighet, skal hendelsen bringes videre til klubbens turneringskomité. Og i spillets ånd skal også en tredjepart som er vitne til regelbrudd der spilleren ikke selv idømmer seg straff, melde fra til den samme komiteen.»

– Spillets grunntanke er at ballen skal spilles som den ligger, så lenge golfreglene ikke sier noe annet. At det foregår på riktig måte, er helt og holdent opp til spilleren selv, hans kjennskap til golfreglene og til syvende og sist ærlighet, påminner han.

«Spillets grunntanke er at ballen skal spilles som den ligger. At det foregår på riktig måte er helt og holdent opp til spilleren selv, hans kjennskap til golfreglene og til syvende og sist ærlighet.»
LARS OTTO BJØRNLAND


«Med kulturen vi har i dag tør jeg påstå at svært mange aktive
turneringsspillere ikke har et korrekt handicap. Og at svært mange har
en holdning om at det er greit å ta noen snarveier også på golfbanen.»
THORE WILHEMSEN, NGF
LIV Golf-spilleren Patrick Reed har en lang og mørk «juksehistorie». Amerikaneren ble først tatt for å fuske som collegespiller og senere også på PGA Tour. Mistanken vil for alltid henge over ham.

27. AUGUST 2023. Med et lett skydekke hengende over seg og tvilen på sin side slår junioren ut på andre runde i Evje Golfpark. Ballen skjærer gjennom den varme sensommerlufta og faller til ro i fairway denne gangen.

Men idyllen skal snart bli brutt igjen.

På turneringens andre dag blir komiteen gjort kjent med at en annen spiller, to grupper foran, befant seg i det aktuelle området ved hull 16. Han skal ha ventet ved broen på vei ned motsatt fairway og skal ha sett og hørt at den omdiskuterte ballen landet kort av bekken og plasket i vannet.

«Vi har snakket med det nye vitnet som bekrefter at dette stemmer,» skriver komiteen i sin anmeldelse til disiplinær- og sanksjonsutvalget.

På bakgrunn av den nye informasjonen finner komiteen spillerens opprinnelige forklaring lite troverdig og velger derfor å anmelde saken som bevisst forsøk på juks samt for å ha kommet med feilaktige opplysninger.


BEVISST OG UBEVISST. – Det er viktig å få fram at det er to former for regelbrudd: bevisst og ubevisst. Dersom en spiller ikke vet at handlingen er ulovlig, kan det vanskelig karakteriseres som juks. Likevel må spilleren ta sin straff, sier Bjørnland og minner om at golfreglene er flere hundre år gamle og håndteres av The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews og United States Golf Association.

– Reglene er ikke laget for å straffe golfspillere, opplyser han.

– De er laget for at spillet skal kunne utøves på en fair måte og samtidig gi noen retningslinjer for hva man skal gjøre hvis ballen for eksempel ikke kan spilles som den ligger.

Allerede i 2001, etter den første golfboomen, registrerte han en økende grad av juks i Golf- Norge. Det er en konsekvens av den økte tilstrømmingen.

– En dansk undersøkelse har vist at folk som kommer til golfen fra lagidretter, jukser hyppigere enn andre. De er «oppdratt» i en annen idrettskultur der alt ikke dommeren ser, er lov, sier Bjørnland og trekker fram en annen faktor som kan trigge uærlig spill:

– Kanskje er det de velfylte og verdifulle premiebordene, selv i klubbturneringer, som får svake sjeler til å sjonglere med handicapet? Kanskje burde de sponsede og kostbare premiene vært avskaffet? Det kunne eliminert en av fristelsene til å jukse i golf.


HOBBYGOLFERNES FRISTELSER. Mange vil huske turneringer som Nordea Pairs, Sony Corporate Golf Challenge, DN og P4 Golfen hvor glade hobbygolfere kunne sikre seg ettertraktede reiser til internasjonale finaler i Skottland og Sør-Afrika.

Da det stormet som verst i 2011, ble to medlemmer i Drøbak GK åpent beskyldt for handicapjuks, såkalt sandbagging, etter å ha dratt hjem flere av hovedpremiene.

Det kokte i kommentarfeltene.

«I disse dager har det kommet fram opplysninger om noe som muligens er et systematisk handicapjuks som kan spores minst seks år tilbake i tid», skrev Jan Espelid på golferen.no.

«Det dreier seg om to voksne herrer som i årevis har stilt opp som makkere i bedriftsturneringer med flotte premier. Seier på seier har gitt de to herrene turer til golfbaner og reisemål de fleste bare kan drømme om. Til tross for spill på et jevnt høyt nivå, har de også maktet å holde sine handicap høye.»

Mistanken om juks ble til slutt så sterk at arrangøren valgte å rykke ut en pressemelding som tok spillerne i forsvar.

«Hovedpersonene har opplevd en heksejakt som mangler sidestykke i Golf-Norge, og har allerede før de har fått muligheten til å forklare seg, blitt dømt av publikum,» meldte P4 Golfen, uten at det slokket brannene.

Til slutt måtte de to Drøbakmedlemmene, Kjetil Bjørnhaug og Cato Olsen, selv publisere et åpent brev på sin hjemmeklubbs nettsider hvor de ba om full revidering og ettersyn.

«Selv om vi har følt dette som en heksejakt på oss, mener vi det er fint at handicapjuks tas opp i fora. Saken ligger nå hos golfforbundet, som kan sjekke grundigere hva som er oppnådd, og vi håper at dette blir gjort.»

Også blant hobbygolferne er det mange juksemakere. Presidentkandidat Donald Trump får stå som representant for en lite populær rase i golfklubbene. «Han jukser som en fireåring i Monopol,» sier en medspiller.


SPILL ETTER REGLENE. – Hjelp, nå spør du om noe som ligger langt tilbake, sier spill- og dommerkonsulent Thore Wilhelmsen i NGF når vi kontakter ham om den gamle saken. Men det tar ikke lang tid før han finner igjen e-postene fra 2011 og konkluderer som han gjorde da: En klubbsak.

– Det er mange handicapkomiteer som synes det er vanskelig å regulere medlemmers handicap opp eller ned hvis de mener at noe er manipulert eller feil, men de har all rett til det, og også en plikt. Og det skjer egentlig for sjelden, mener han.

– Vi vet jo at det er mange spillere som ikke vil registrere en runde fordi de skal spille en turnering noen dager senere, og vil beholde alle slagene sine. Samtidig ser vi juniorer som spiller seg ned til et altfor lavt handicap i selskapsrunder med pappa for å kunne melde seg på til forbundsturneringer. Og så har du alle dem som ikke synes det er så viktig å følge alle reglene «fordi dette ikke er PGA-touren». Som gir hverandre Mulligans og putter, dropper her og der, løfter ballen sin i tide og utide og «glemmer» å føre opp straffeslagene etter utallige regelbrudd.

– Hva blir resultatet av det?

– Resultatet er at tallverdien på din demonstrerte spillestyrke, altså handicapet, blir feil, og du kan dermed oppnå en urettmessig fordel. Med kulturen vi har i dag, tør jeg påstå at svært mange aktive turneringsspillere ikke har et korrekt handicap. Og at svært mange har en holdning om at det er greit å ta noen snarveier også på golfbanen.

– Så hva er ditt beste råd?

– Lær deg reglene, spill etter reglene, registrer hver handicaptellende runde og ha det moro med golf. Det kan ikke være noe moro å ha feil handicap når alle mistenker det, og resultatlisten bekrefter det.

– Men når blir det juks?

– Juks blir det når du bevisst forsøker å manipulere handicapet ditt opp eller ned. Handicapjuks kan sammenlignes med doping. Synes vi det er greit? spør Wilhelmsen.


5. SEPTEMBER 2023. En uke etter konfrontasjonen på Evje sender den anmeldte juniorspilleren sin forklaring til utvalget.

«Jeg er svært overrasket over anmeldelsen,» begynner han og beskriver det hele som en misforståelse.

«Jeg kan ikke gjøre annet enn å fastholde at jeg er uskyldig. Jeg er svært opptatt av å følge reglene, og mener det er viktig at juks forfølges. Men det er vel så viktig at feilaktige påstander om juks ikke fører frem,» skriver han.

Og forklarer hendelsesforløpet slik:

«Jeg slo ut sist med et toerjern. Ballen landet først på broen før den spratt videre i roughen. Etter cirka ett minutt med leting, fant jeg det som så ut som min ball foran bekken. Jeg måtte skyve en del gress til side, og i tråd med god kutyme merket jeg plasseringen med en pegg, tok opp ballen for å foreta en visuell identifisering, før jeg la ballen tilbake der den lå for å gjøre meg klar til neste slag.»

Etter runden reiser han og spillepartneren tilbake til hull 16 sammen med to dommere for å lete etter ballen som markøren mener må ligge i den lille bekken.

De finner ingen ball i vannet.


STORE VERDIER. – Vi opplever lite juks i eliteturneringer i Norge, men har selvsagt ingen garanti for at det ikke skjer oftere enn vi tror, sier turneringsansvarlig Thomas Vesteraas i NGF

Han innser at verdien er høy av gode snittscorer og resultater i forbundets amatørturneringer.

– Mange tenker nok at premiene er små, at amatørreglene setter grenser for fristelsene. Men unge utøvere i Norge spiller om store verdier. Det handler ikke om hva som ligger på premiebordet. Det er skoleplasser og framtid på spill.

Et fullt stipend på en Divisjon 1-skole i USA kan ha en verdi på rundt 75 000 dollar, nærmere 800 000 kroner, per år. Etter fire år på college har enkelte betalt 2,4 millioner kroner mens idrettseleven med fullt stipend har fått alt gratis. For ytterst få er det også inngangen til nye millioner på tourene.

– Selvsagt jukses det også i golf, sier Vesteraas. Gjennom årene har flere syndere blitt tatt. Vijay Singh sikret seg totalt 34 seire på PGA-touren, inkludert to majorturneringer. Men allerede ett år inn i sin proffkarriere ble han ekskludert fra Asian Tour i to år. Singh hadde forfalsket scorekortet under en turnering i Indonesia.

Johan Tumba, sønn av den svenske ishockeylegenden Sven Tumba, ble i 1992 tatt for samme lovbrudd som Singh. Han ble avslørt i et forsøk på å «rette opp» scorekortet. Dommen ble utestengelse fra europatouren i hele ti år.

I nyere tid har det ved flere anledninger stormet rundt Patrick Reed. Amerikanerens «juksehistorie» strekker seg helt tilbake til collegedagene på University of Georgia. Og så sent som fjor innrømmet Justin Doeden at han hadde endret en dobbelbogey til par på den kanadiske PGA-touren. Det var spillepartneren som avslørte jukset.

– Jeg er her for å innrømme den største tabben jeg har gjort i mitt liv. Jeg jukset i golf. Dette er ikke den jeg er. Jeg skuffet mine sponsorer. Jeg skuffet mine konkurrenter. Jeg skuffet min familie. Jeg skuffet meg selv. Jeg ber om deres tilgivelse, meldte Doeden på Twitter.


Flere ganger er det også stilt spørsmål ved Tiger Woods og hans bruk av medikamenter. PGAtouren har alltid beskyttet sin gullkalv, og påstander er aldri bekreftet.

AIRPLAY OG ÆRLIGHET. F – I golf er det ikke dommer til stede i alle situasjoner. I en eliteturnering skal kanskje tre–fire dommere ha oppsynet med rundt 150 spillere. Det sier seg selv at spillet må bygge på spillerens og markørens ærlighet, sier Lars Otto Bjørnland og understreker at fair play er et ideal med lange historiske røtter.

Antikkens grekere la vekt på likhet og ville vinne med verdighet og ære. I England ble ordet «fair play» brukt om rettferdige handlinger i kirkebøker på 1200-tallet. I siste halvdel av 1800- tallet ble fair play knyttet til konkurranseidretten i England. På de strenge kostskolene ble unge menn opplært til å følge reglene, være lojale og gjøre sitt beste i alle situasjoner. Det smittet også over på datidens golfere. Spørsmålet er hvordan det står til i dag? I en undersøkelse gjennomført av Golf Magazine svarte 54 prosent av caddiene på PGA Tour at de har sett spillere jukse i turnering. I 2019 ble Lucas Herbert tatt på fersk gjerning i bunkeren. Og i takt med tøffere treningsprogram, økte svinghastigheter, lengre slag og få dopingkontroller, har flere stilt spørsmål til medikamentbruken og mer enn Dustin Johnsons partybehov.

I boken «Blood Sport» fra 2014, skrevet av de to amerikanske journalistene Tim Elfrink og Gus-Garcia Roberts, hevder de at selveste Tiger Woods betalte den beryktede kanadiske idrettslegen Anthony Galea 76 000 dollar for 14 besøk mellom januar og august 2009. Dette var i rehabiliteringsperioden etter at Tiger Woods hadde vunnet U.S. Open med røket korsbånd og brudd i kneet noen måneder tidligere.

Og da har vi fortsatt ikke nevnt Donald Trump som beskyldes for juks på alle områder han befinner seg, også på golfbanen. «Som en fireåring i Monopol,» sier en oppgitt medspiller.

– Et kjent trekk. Juksere i golf er også uærlige i hverdagen, sier Bjørnland.


13. SEPTEMBER 2023. Ingen vet med sikkerhet hva som har skjedd. Men alle involverte – den anmeldte junioren, spillepartneren, det andre vitnet og juniorens mor som også var til stede på hull 16 – har forklart seg til disiplinær- og sanksjonsutvalget, som nå samles for å behandle saken.

Problemet er at forklaringene spriker.

Den anmeldte mener at ballen traff broen og la seg foran bekken. Spillerpartneren hevder at ballen først traff treet. Det andre vitnet så og hørte at ballen landet «1–2 meter kort av bekken før den gikk i vannet». Moren mener at ballen først traff «noe hardt» og så landet «i noe mykt».

«Ingen er helt enige om hva som faktisk skjedde,» oppsummerer utvalget, men legger til slutt avgjørende vekt på forklaringen til vitnet som meldte seg dagen etter hendelsen.

«Han var den eneste som med sikkerhet hevder at han så hvor ballen landet – i vannet … Etter utvalgets oppfatning har spilleren derved gjort seg skyldig i juks. Dette er fullstendig uakseptabelt innen golfsporten. Og når jukset skjer forsettlig, må regelbruddet anses som grovt.»

Aldri før har utvalget behandlet en tilsvarende sak i Norge. De ser til Sverige før de kommer til sin slutning: Den norske junioren utelukkes i ni måneder fra all deltakelse i turneringer både nasjonalt og internasjonalt i perioden 15. september 2023 til 15. juni 2024.

Utvalgets rapport er på ti tettskrevne sider, og de fire siste ordene lukker døren for junioren.

«Saken kan ikke ankes.»

ads Golfhandelen
ads Golf Nordic
GOLFSKOLEN

TEKST: Jonas Lilja-Tverdal og Nicolai Landmark // FOTO: Aleksander Ottersen Mile

En ny sving!

Etter en lang vinter våkner norske golfbaner endelig til liv igjen. I denne utgaven av Golfskolen gir vi deg tips om hvordan du bør starte sesongen på en god og riktig måte. Hvem vet, kanskje blir dette din beste golfsesong?

Hvordan funker det – og hvorfor spille det?
GOLFSKOLEN – I SAMARBEID MED PUMA, COBRA OG GARMIN

Hva skal du trene – og hvorfor?

Over de neste sidene får du flere tips som krever øvelse. For å få best mulig treningseffekt bør du først vite hva og hvordan du skal trene. En treningsøkt blir ofte bedre om du på forhånd bestemmer deg for hva du skal fokusere på. Og på fulle slag deler vi gjerne opp i lengde, presisjon og lengdekontroll. Ved å dele opp spillet i disse tre kategoriene setter du fingeren på hva som trenger forbedring, og du kan holde deg til aktuell kategori gjennom hele økten.


LENGDE

Før du dedikerer økter for å øke lengdene dine, er det spørsmål du bør svare på. Kommer spillet ditt faktisk til å bli bedre av å slå ballen lenger? I så fall, hvordan skal du få til det? Skjer det ved å forbedre balltreffet eller ved å øke svinghastigheten? Kanskje bør du prioritere noe annet enn å banke løs med driveren på rangen.

PRESISJON

Om du ikke har kontroll på hvor ballen flyr, har det nesten ikke noe å si hvor langt du slår den. Alle golfere blir bedre om man klarer å senke spredningen på sine fulle slag. Om ballen jevnlig havner i nærheten av der man ønsker, opplever man mestring, og scoren din blir kraftig forbedret. Kontroll på køllehodet og et godt svingspor er bærebjelkene for å øke presisjonen og retningen. Flere av øvelsene som kommer på de neste sidene, vil være dedikert til nettopp dette.


LENGDEKONTROLL

Når du har 100 meter igjen til greenen, lønner det seg å vite hvilken kølle du skal bruke, og hvilken type slag du må slå. Samtidig er det vel så viktig å sørge for at du ikke spolerer muligheten ved å toppe eller duffe ballen. Stabilitet er viktig, og den kan trenes opp.

Snu køllen for å
fikse grepet

Om grepet ditt er feil, får det konsekvenser i svingen. Det finnes mange varianter av grep, men generelt deler vi det opp i tre varianter: nøytralt, svakt og sterkt.

I et sterkt grep vil den øverste hånden være rotert for langt til høyre (for en høyrehendt spiller), og mange av knokene vil være synlige. I et svakt grep vil det være motsatt. Og begge deler kan skape problemer. Ideelt sett bør man ha et nøytralt grep, hvor omtrent to knoker er synlige på den øverste hånden.

For å få til dette kan det lønne seg å snu køllen og gripe nederst på skaftet. Oppgaven er å legge skaftet i fingrene dine med tomlene pekende nedover og la hendene falle naturlig. Det er enklere å få til et nøytralt grep ved å gripe om noe tynt som skaftet. (Se bildet til høyre.)

PS! Det er mange gode golfspillere som spiller ekstremt bra golf med enten sterkt eller svakt grep, men det anbefales for de aller fleste å ha et nøytralt grep.
Ta en atletisk oppstilling
GOLFSKOLEN – I SAMARBEID MED PUMA, COBRA OG GARMIN

Ta en atletisk oppstilling

For å ha en god oppstilling må du stå som en atlet. Kroppen må være aktivert og klar for å gjøre en fysisk bevegelse. En golfsving blir vesentlig enklere om kroppen er klar og i posisjon. Sjekk følgende:

  • Plasser føttene med omtrent en skulder breddes avstand.
  • Ha lett bøy i knærne, de skal være omtrent over tåballene.
  • Bøy deg fremover, men ikke for langt. Hodet omtrent mellom ball og føtter.
  • Vær aktivert, men ikke anspent. Tenk at du skal løfte noe opp fra bakken.

Vanlige feil er at du står feil med føttene og havner i ubalanse. Det skaper problemer i svingen, noe som igjen påvirker resultatet.

Strekk ut armen

En av de vanligste feilene skjer med venstre arm (for høyrehendte spillere). Ofte starter hobbygolfere svingen med å bøye armene oppover. Dermed holdes ikke venstre arm strak (eller ikke mer enn svak bøy) på toppen av baksvingen. Derfor blir det vanskeligere å få et godt balltreff gang etter gang.

Her er en øvelse for å løse problemet. Start svingen rolig bakover (med rette armer). Når hendene er ved høyre lår, stopper du. Sjekk at skaftet er horisontalt (rett i forhold til bakken) med 90 graders vinkel i høyre håndledd. Herfra er målet å beholde denne vinkelen hele veien til toppen av baksvingen samt beholde venstre arm strak.

HUSK! Armene skal være strake etter balltreff også! Med bøyde armer, såkalte «chicken wings», er det vanskeligere å treffe ballen først.
ads Kragk
Bli bedre med en rockering

Bli bedre med en rockering

En golfsving er som en sirkel. Det er naturlig å tenke at laveste punktet i svingen bør være ved ballen, men det er feil. Med jernene bør det være like etter ballen. I godt og stabilt balltreff treffer du ballen først, så bakken. Da reduseres risikoen for duffer, topper og generelt dårlige golfslag. I tillegg flyr ballen din omtrent like langt hver gang.

For å få til det er det viktig å holde hodet, og dermed også kroppen, rolig. Inviter gjerne en venn til driving rangen. Still deg opp som vanlig. Før du setter i gang svingen, ber du vennen din å holde en siktepinne eller et kølleskaft på høyre side av hodet ditt. Målet er å beholde kontakten med pinnen eller skaftet gjennom hele svingen.

Tips! Ikke slå alt du kan når du gjennomfører øvelsen. Hensikten er å få et konsekvent balltreff gang etter gang, ikke slå lengst mulig.
Balltreff, balltreff, balltreff
GOLFSKOLEN – I SAMARBEID MED PUMA, COBRA OG GARMIN

Balltreff, balltreff, balltreff

Om du jevnlig får god kontakt med ballen, så bakken, øker du presisjonen og får bedre lengdekontroll. Derfor har vi én siste øvelse for å forbedre balltreffet: Legg ned en siktepinne (ikke kølle, du kan treffe den). Deretter legger du fire baller til venstre for siktepinnen. Ta deretter bort de tre første. Still deg opp til ballen. Målet er å treffe den fjerde ballen uten å treffe siktepinnen.

OBS! Om du ikke har siktepinne, kan du sette opp en pegg fem til syv centimeter foran ballen, og deretter gjennomføre øvelsen. Da er målet å slå bort både ball og pegg i samme slag.

Bli kvitt slicen med en racket!

Slicen, en kraftig høyreskru, er manges største erkefiende. Og den kommer alltid av samme grunn: Køllebladet er åpent (peker til høyre) i balltreffet. For å illustrere hva som faktisk skjer i en slice, bruker vi en padelracket. Ofte starter feilen allerede i baksvingen. Køllebladet åpnes på vei opp til toppen, og du klarer ikke å lukke det igjen på vei ned. På bildene illustrerer racketen hvordan køllebladet reagerer underveis i svingen. Målet er at køllebladet peker nedover, oppover og nedover i de tre utvalgte svingfasene. Når det blir feil, peker det utover, lenger utover og utover.

Tips! Dette kan du øve på hjemme. Padel-, tennisracket og stekepanne er alle gode alternativer.
Spar slag rundt greenen
GOLFSKOLEN – I SAMARBEID MED PUMA, COBRA OG GARMIN

Spar slag rundt greenen

Vet du at en 15-handicapper bruker like mange slag til hullet om de er 10 eller 60 meter fra greenen? Her er det mye å hente. Som med fulle slag chipper du best når køllen treffer ballen først, så bakken. Det starter med riktig oppstilling:

  1. Stå smalt med føttene, et kølleblads avstand er nok.
  2. La ballen være omtrent midt mellom føttene (avhengig av lie og type slag du skal slå).
  3. Ha mest vekt på fremre fot (60/40).
  4. Vinkle fremre fot utover og følg etter med kneet.
  5. Press skaftet og hendene noe fremover.
  6. Stå noe nærmere ballen. Det gir mindre bevegelse i håndleddet i baksvingen.

Leser du greenen riktig?

Synet er en viktig sans. Øynene må derfor være på lag når du skal putte. Også det starter med riktig oppstilling. Et godt tips er å finne et flatt sted på greenen. Legg deretter ned seks baller på en rett linje med omtrent 60 cm mellomrom. Still deg opp ved den sjette og siste ballen og sjekk i sidesynet om de andre fem ballene er på linje i forhold til hullet. Virker det som om putten heller litt til venstre? Kanskje står du litt for nær ballen. Heller det mot høyre, står du kanskje for langt unna? For synet bedrar når du står feil i forhold til ballen.

Med riktig oppstilling skal du ha øynene og/ eller nesepartiet rett over ballen. Er du usikker? Få noen til å ta bilde av deg for å sjekke oppstillingen.

Jobb med lengdekontrollen
GOLFSKOLEN – I SAMARBEID MED PUMA, COBRA OG GARMIN

Jobb med lengdekontrollen

God lengdekontroll er viktig for å redusere antall tre-putter. De vanligste feilene er en altfor lang baksving med påfølgende «bremsing» av køllehodet på vei ned, eller et stroke som er for kort med akselerasjon gjennom ballen. Begge deler gjør det vanskelig å beregne riktig tempo.

VÅRT TIPS: Still deg opp for en putt på mellom fire og syv meter. Legg ned to markører, den første der du tenker å «snu» i baksvingen, og den andre der du vil avslutte gjennomsvingen. Ha et jevnt og stabilt tempo uten å bremse eller akselerere før balltreff. Hvordan er lengden? Om putten er for lang eller kort, må du justere markørene, men ikke lenger enn én fot (omtrent 30 cm) i hver retning. Føl deg frem! Se for deg at du skal rulle ballen av gårde på greenen. Lykke til!

Tusen takk til Porto Santo Golfe og Amisol Travel for lån av bane og tilrettelegging i denne utgaven av Golfskolen.
ads Krageroresortfri
ads Verisure
TEST AV TROEN
UTSTYR
SPESIAL
Trenger du en lavtspinnende lengdemaskin eller ekstra hjelp for å redusere slicen? Før du punger ut for en ny driver, bør du vite mer om modellenes ulike egenskaper. Vårt testpanel har vurdert årets nyheter.

KATEGORI
TILGIVENDE
DRIVERE
SIDE 60

KATEGORI
DRAW-
DRIVERE
SIDE 66

KATEGORI
TOUR-
DRIVERE
SIDE 70


TEKST: Svensk Golf // FOTO: Produsentene
VELKOMMEN TIL ÅRETS STORE DRIVERTEST
UTSTYR
SPESIAL


Hvilken type driver passer for deg? Det er egentlig det viktigste spørsmålet å avklare før du begynner å se drømmende mot noen av årets nye modeller

V år test er delt inn i tre overordnede kategorier som henviser til hvilken type spiller produsenten har skapt driveren for. I testen sammenlignes derfor modellene bare mot hverandre i hver respektive kategori med tanke på de grunnleggende forskjellene i hvordan en lavtspinnende tourdriver og en hyperfølsom antislicedriver skal prestere.

De tre kategoriene presenteres mer detaljert i testens ulike deler, men generelt sett kan man si at de ulike typene av drivere henvender seg til disse typene golfere:
Tilgivende drivere: Du som har et noe variert treff på trefflaten og derfor trenger litt hjelp til å redusere avvikene i ballhastighet, utgangsvinkel og ballspinn.
Tourdrivere: Du som har noe høyere hastighet på køllehodet og helst vil slå dine drives med lavere spinn for å kunne oppnå så mye lengde som mulig.
Draw-/antislicedrivere: Du har ikke den aller høyeste hastigheten på køllehodet eller svingen, men sliter med en ødeleggende slice eller skru som både gir tap av lengde og kontroll.

Hvilken kategori føler du deg mest hjemme i? Med svaret på dette spørsmålet er det deretter bare å la våre testresultater og vurderinger gi deg en dytt i riktig retning mot det utvalget av drivere som du selv bør prøve å sammenligne.

Helst anbefaler vi at du tester sammen med en kvalifisert pro eller kyndig tilpasser. Med hjelp kan du også gi den utvalgte modellen et skaft som passer best for din sving.

SLIK LESER DU TESTEN: For hver driver gir vi en kort beskrivelse av den teknologiske oppbyggingen. Under overskriften «Vi mener» får du testredaksjonens samlede vurdering av driveren. Denne vurderingen er basert på tilbakemeldingene vi har fått fra vårt testpanel, samt Trackman-dataene vi har analysert. Til slutt gir vi også under overskriften «For hvem?» en veiledning om hvilken spillertype driveren vil passe best for. Også her spiller innsikten i Trackman-dataene en stor rolle.

HVA VURDERER VI? Testpanelet har gitt individuelle vurderinger innenfor følgende områder, som også suppleres med analyse av Trackmans målte data fra slagene:
Tilgivenhet: Opplever du at køllen er lett å slå med? Får du en konsekvent god ballbane? Hvor grove/straffende blir dine dårlige balltreff?
Kontroll: Brukes for drivere i kategorien tourdrivere. Får du en konsekvent og god ballbane? I hvilken grad opplever du å kunne forme slagene?
Treffkvalitet: Hvordan opplever du lyden i treffet? Hvordan føles treffet i hendene?

ER ALLE DRIVERE PÅ DET NORSKE MARKEDET? Nei. Vi har valgt å sette søkelys på de driverne som har blitt lansert etter forrige års test og for sesongen 2024. For vurderinger av modeller som fortsatt er tilgjengelige fra forrige sesong, henviser vi til fjorårets drivertest.

TESTEN BLE GJENNOMFØRT INNENDØRS: Vi har igjen gjennomført testen i samarbeid med Svensk Golf. Hvert slag i testen ble analysert av en Trackman og ga oss detaljert data om køllens ytelse. Vi har benyttet et blandet panel bestående av 6 spillere med handicap fra 1 til 10 og svinghastigheter fra 87 til 109 mph, noe som betyr slaglengder mellom 190 og 265 meter.

HAR ALLE SPILLERNE SLÅTT ALLE KØLLER? Nei. Som regel lar vi spillerne teste køller fra kategoriene som passer deres spillestil og hastighet på køllehodet og ballen. Ved behov avviker vi imidlertid fra dette og utvider grunnlaget med spillere utenfor det vanlige panelet for å samle inn spesifikk data om hvordan en bestemt kølle kan reagere med tanke på ønsket skru, høyde eller hastighet. Disse dataene brukes bare til vurdering og påvirker ikke karakterene for lengde og/eller kontroll.

OM MÅLEDATA: Vi har brukt Trackman 4 i testen. Ved hjelp av avansert radarteknologi, som opprinnelig ble brukt i militæret, kombinert med høyhastighetskamera måler Trackman-enheten hvordan køllen svinges og ballens bane, og samler inn mer enn 25 interessante verdier. Blant annet ballhastighet, spinntall, utgangsvinkel, landingsvinkel, carrylengde og total lengde. Dataene er samlet inn med Titleist ProV1 RCT, en ball som er optimalisert for radarbasert måling innendørs.


TESTPANELET:

OLA BORGGREN

Handicap 9

SVINGHASTIGHET
100–104 mph


LINN ANDERSSON

Handicap 1

SVINGHASTIGHET
87–91 mph


ERIC FRANZÉN

Handicap 8

SVINGHASTIGHET
96–100 mph


OLOF ÅSGÅRD

Handicap 10

SVINGHASTIGHET
105–109 mph


JONNY BYGDEMAN

Handicap 10

SVINGHASTIGHET
93–97 mph


JONAS FAHLMAN

Handicap 2

SVINGHASTIGHET
102–106 mph

TILGIVENDE DRIVERE
Dette er kategorien som de fleste rekreasjonsgolfere faller ned på. Køllehodene har ofte en litt større og utstrakt profil med et tyngdepunkt som er plassert lavt i den bakre delen
UTSTYR
SPESIAL
TILGIVENDE DRIVERE

D ette er kategorien som de fleste rekreasjonsgolfere faller ned på. Køllehodene har ofte en litt større og utstrakt profil med et tyngdepunkt som er plassert lavt i den bakre delen for å hjelpe med stabilitet og høyde. Modellene er designet for å gi en nøytral eller lett drawpreget ballbane. Slagflaten er utformet for å opprettholde ballhastigheten og kontrollere spinnmengden når vi treffer utenfor midtpunktet på hodet. Noen av modellene i denne kategorien kan gi ganske lave spinntall og betyr at den drawfremmende versjonen kan passe bedre for enkelte spillere. Når tilgivende modeller testes, ser vi nøye på hvilken hjelp de gir oss. Stabile snittverdier knyttet til retning og lengde er viktig.



CALLAWAY PARADYM AI SMOKE MAX

Pris: 6799 kroner

Loft: 9, 10,5 og 12

Justerbar: Loft, lievinkel og tyngdepunkt

Andre generasjon i Paradym-serien har et oppdatert og 15 prosent lettere karbonfiberkarosseri. Standardmodellen fortsetter på samme sti som forgjengeren og produserer en høy grad av stabilitet. Callaway fokuserer mye på sin KI-designede slagflate. Til grunn ligger en stor mengde data med ulike spilleres svingbevegelser og treffmønstre. AI Smoke MAX har derfor en slagflate som hovedsakelig er designet for dem med et svingspor som er litt utenfra og inn, samt med en lett oppadgående angrepsvinkel.

VI MENER: Hodet har en litt mer utstrakt profil enn fjorårets Paradym, noe som ikke forstyrrer øyet på noen måte bak ballen. Den befinner seg i det øvre sjiktet når det gjelder ballhastighet og lengde, men imponerer først og fremst med jevnheten som vises i panelets tall. Slagflaten demper effektivt konsekvensene av de mer ujevne treffene. Treffkvaliteten oppfattes som litt mindre distinkt enn den opprinnelige Paradym av enkelte i panelet, men ledsages av en dempet og eksplosiv lyd.


FOR HVEM: Spillere med middels hastighet som ønsker en mild drawpreget ballbane forsterket av vektfordelingen. Ja, og dere som vil ha en driver, der treff utenfor senter av køllehodet kan bli noe mer forutsigbare.

PLUSS:
– Fart og tilgivende egenskaper i en veloverveid balanse.
– Det eneste hodet i den nye Paradym-serien med justerbar vektskinne.


MINUS:
– Delte meninger om undersidens røykfargede karbonfibermønster.


«DET FØLES som jeg får max ut
av SLAGET MED DENNE Køllen.»
Linn Andersson, handicap 1

COBRA DARKSPEED X

Pris: 6000 kroner

Loft: 8, 9 og 10,5

Justerbar: Loft, lievinkel og tyngdepunkt

Cobras nye driverserie er en videreutvikling av grunnleggende teknologi fra fjorårets Aerojet. Rent teknisk har den interne vektstrukturen (PWR-bridge) blitt utvidet etter at karbonfiberkronen har blitt 30 prosent tynnere og er plassert lavere i den fremre delen av hodet uten å være festet til sålen. Det L-formede PWRSHELLdesignet er også beholdt, noe som gir den nedre delen av slagflaten en litt større trampolineeffekt. Cobras H.O.T. Face Technology brukes også på baksiden av slagflaten. Resultatet er en design med varierende tykkelse for å redusere avvik i spinn- og ballhastighet ved treff utenfor hodets absolutte midtpunkt.

VI MENER: Darkspeed-familiens standardmodell er et engasjerende produkt med en sober, dempet og fyldig treffølelse som appellerer til panelet. Den gir litt lavere spinn enn tilsvarende modell i Aerojet-serien og kan levere virkelig skarpe lengder når treffet er i midten. Den er ikke vanskelig å spille med på noen måte, men har heller ikke kategoriens mest vennlige hode når treffene går mot tå- eller hælpartiet. Samtidig forteller dette at Cobra har klart å skille sine modeller mer fra hverandre. Det plasserer X midt mellom Maxog LS-modellene.

FOR HVEM: Gjennomsnittsgolferen som ikke har den laveste hastigheten i køllehodet eller mest voldsomme slicen, kan få mye ut av denne modellen.

PLUSS:
– Helt i toppen når det gjelder lengde.
– Treffkvaliteten er noe av det beste Cobra har levert.


MINUS:
– Mange får nok ikke utnyttet det flyttbare vektsystemet til sin fordel.

CLEVELAND LAUNCHER XL 2
UTSTYR
SPESIAL

CLEVELAND LAUNCHER XL 2

Pris: 5499 kroner

Loft: 9, 19,5 og 12

Justerbar: Loft og lievinkel

Andre generasjon i Clevelands brukervennlige driver-serie byr på en ganske omfattende oppdatering av hodets konstruksjon og teknologi. Den KI-designede slagflaten hjelper oss å holde hastigheten og spinntallet på håndterbare nivåer ved treff utenfor midtpunktet. Endringene i vektfordelingen har også økt hodets stabilitet betydelig, noe som ifølge Clevelands data betyr at modellen har målt de høyeste MOI-verdiene noensinne for en driver fra selskapet.

VI MENER: Det er et tillitvekkende hode med en tiltalende profil som reiser seg opp bak ballen. I en tid hvor de fleste drivere inkluderer karbonfiber i konstruksjonen, skiller naturligvis dette titanhodet seg ut fra mengden med tanke på den høyere lyden som gjaller i rommet ved treffet. Verdiene overrasker imidlertid positivt. Modellen gir god total lengde, og med moderate spinntall ruller ballen ut ordentlig. Samtidig er det stabilt. Med tanke på prisen gir Launcher XL 2 mye driver for pengene.

FOR HVEM: Gjennomsnittsgolfere som gjerne vil ha litt hjelp med lengde og stabilitet. For mange kan dette bli en inngangsmodell som man kan utvikle seg med.

PLUSS:
– Leverer gode verdier når det gjelder lengde.
– Elegant form på hodet.


MINUS:
– Det høye lyden ved treffet er ikke akkurat god for øret.

«Et klart skritt forover for
Launcher-serien.»
OLOF ÅSGÅRD, handicap 10

«Herlig treffølelse – veldig myk.
En favoritt.»
Linn Andersson, handicap 1


MIZUNO ST-MAX 230

Pris: 6050 kroner

Loft: 9,5, 10,5 og 12

Justerbar: Loft, lievinkel og tyngdepunkt

Mizuno utvider fjorårets ST-230-serie med seriens mest tilgivende modell, ST-Max. ST-Max har et noe større og mer utstrakt hode der en bred vekt på 54 gram er skrudd fast i bakkant for å sikre høy grad av stabilitet. I tillegg til modellens høye MOI-verdier ønsker man også å forbedre ballhastigheten med en oppdatert versjon av Coretech Chamber-løsningen, der kanalen med en innstøpt vekt er økt i størrelse og plassert enda nærmere trefflaten.

VI MENER: Ja, dette er ST-seriens mest tilgivende driver så langt. Den går ikke helt til topps på lengde i panelets hender, men overbeviser med svært konstante verdier og et generelt stabilt inntrykk. Det som virkelig utløser kjøpelysten, er hodets behagelige treffkvalitet. Den er myk og responsiv, men samtidig tydelig distinkt. Dessuten har Mizuno lykkes med å dempe den noe utstrakte profilen på hodet visuelt, hvor den tidløse fremtoningen bak ballen blir verdsatt av mange i panelet.

FOR HVEM: Gjennomsnittsgolfere og bedre spillere som prioriterer stabilitet og følelse.

PLUSS:
– Utmerket treffkvalitet.
– Gir svært stabile verdier og en pålitelig ballbane


MINUS:
– Den massive overflaten av svart pianolakk som omgir en karbon fiberdel på toppen av kronen, falt ikke helt i smak hos alle i panelet.


PING G430 MAX 10K

Pris: 7499 kroner

Loft: 9, 10,5 og 12

Justerbar: Loft og lievinkel

Her gjenbrukes nøye utvalgte deler av grunnkonstruksjonen fra fjorårets G430 Max. Samtidig er hodet oppdatert på flere områder. Målet var å skape Pings mest tilgivende driver noensinne med en total MOI-verdi over 10 000 g-cm2. Profilen på hodet er noe endret og beveger seg nå tett opp mot USGAs tillatte mål. Karbonfiberkronen på toppen, som også finnes i LST-modellen, har frigjort masse som er omfordelt i form av en fast bakvekt på 28 gram.

VI MENER: Stabiliteten er tydelig når måledataene granskes. Ja, det er selvfølgelig mulig å slå skjevt også med dette hodet, men spredningen er blant de minste som er målt, under årets test for flertallet av panelet. Også lengdemessig står modellen seg bra og gir litt lavere spinn enn standardversjonen av hodet. Det gjør den interessant også for spillere med litt høyere hastighet i køllehodet. Hodets maksimalt utstrakte profil medfører at lyden ved treffet økes litt sammenlignet med andre modeller i G430-serien.

FOR HVEM: Spillere som legger stor vekt på stabilitet og er villige til å betale for det. Prislappen er testens høyeste.

PLUSS:
– En av de aller mest stabile drivermodellene på markedet.
– Gir mer lengde enn standardversjonen av G430 Max.


MINUS:
– En anelse høyere lyd ved treffet enn resten av G430-serien


TAYLORMADE QI10 MAX
UTSTYR
SPESIAL

TAYLORMADE QI10 MAX

Pris: 6699 kroner

Loft: 9, 10,5 og 12

Justerbar: Loft og lievinkel

Qi10-seriens mest tilgivende driver. Hodets store og mer utstrakte profil – samt den nye infinitykronen av karbonfiber – gjør at mer masse har kunnet plasseres lenger fra køllehodets midpunkt. Dette øker de tilgivende MOI-tallene betydelig og skyver den totale verdien over 10 000 g-cm2, som navnet refererer til. På linje med andre modeller har Qi10 Max-hodet den tredje generasjonen av TaylorMades slagflate av karbonfiber. Den hevdes å ha forbedret holdbarhet og er optimalisert for å gi jevnere verdier ved treff utenfor midten.

VI MENER: TaylorMade kaster seg inn i årets store MOI-kamp med et uventet vellykket resultat da fart i større grad var kjennetegnet til Stealth-serien. Den kraftfulle følelsen i slagflaten av karbonfiber er også intakt i denne modellen, men med en svært tilgivende innramming og ytelse som gir stor selvtillit når panelet svinger løs. Vektfordelingen gir høye spinnverdier hvis loftet og skaftet ikke matches riktig for spilleren. Men når disse faktorene er finjustert, vil også spillere med høyere svinghastigheter å bli med på leken. Collin Morikawa er blant dem som har brukt modellen på PGA-touren.

FOR HVEM: Kan finne plass i mange ulike bager hvis skaft og loft er finjustert. For spillere med lavere svinghastigheter finnes det en HL-versjon som hjelper med å skape ekstra høyde og fart.

PLUSS:
– En stabil og kraftfull og ganske høy ballbane.
– Virkelig god treffkvalitet i en hyperstabil innpakning.


MINUS:
– Treffkvaliteten kan noen ganger oppleves som noe diffus når treffene heller mot hælen eller tåen.

«TILGIVENDE PÅ HELE SLAGFLATEN
og GIR ekstrem HJELP. EN VINNER!»
OLOF ÅSGÅRD, handicap 10



TAYLORMADE QI10

Pris: 6699 kroner

Loft: 9, 10,5 og 12

Justerbar: Loft og lievinkel

Standardmodellen i TaylorMades nye driverfamilie har ikke like utstrakt profil som Qi10 Max samt en noe mindre MOI-verdi. Likevel ligger den i samme område som deres mest tilgivende modell i fjor, Stealth 2 HD. Hodet deler grunnkonstruksjon med andre modeller i serien, der den nye infinitykronen i karbonfiber og den tredje generasjonens slagflate i samme materiale er i fokus.

VI MENER: Bak ballen gir hodet et tillitvekkende og nedtonet elegant inntrykk. Samtidig er treffkvaliteten eksplosiv og solid, helt i tråd med de andre to Qi10-modellene. Når vi oppsummerer tallene for panelets slag med Qi10, er det imidlertid slående nært LS-modellens spinnverdier. Det forklarer hvorfor Rory McIlroy har valgt å bruke dette hodet på touren. Modellens eksistens legitimeres ved at hodet er noe mer tilgivende. Dermed øker også stabiliteten på lengde og retning, ikke minst når den sammenlignes med fjorårets standardhode i Stealth 2-linjen.

FOR HVEM: Den som søker litt lavere ballbane enn det Qi10 Max gir. Selv om det ikke mangler på hjelp her, er modellen mer krevende enn sine mer tilgivende søsken.

PLUSS:
– God ballhastighet og kraftig ballbane.
– En treffkvalitet i absolutt toppklasse.


MINUS:
– Spinntallene kan bli noe lave for gjennomsnittsgolferen.


RESULTAT TILGIVENDE DRIVERE


TOTALT:
TaylorMade Qi10 Max 28,6
PING G430 Max 10K 28,4
Callaway Paradym Ai-Smoke 28,3
TaylorMade Qi10 28,3
Cobra Darkspeed X 27,8
Mizuno ST-Max 27,8
Cleveland Launcher XL 2 26,6

LENGDE:
TaylorMade Qi10 9,5
Callaway Ai Smoke Paradym Max 9,4
Cobra Darkspeed X 9,3
PING G430 Max 10K 9,2
TaylorMade Qi10 Max 9,1
Cleveland Launcher XL 2 9,0
Mizuno ST-Max 9,0

TILGIVENHET:
PING G430 Max 10K 9,9
TaylorMade Qi10 Max 9,8
Callaway Paradym Ai Smoke Max 9,4
Mizuno ST-Max 9,2
TaylorMade Qi10 9,0
Cobra Darkspeed X 9,0
Cleveland Launcher XL 2 8,8

TREFFKVALITET:
TaylorMade Qi10 9,8
TaylorMade Qi10 Max 9,7
Mizuno ST-Max 9,6
Callaway Paradym Ai-Smoke 9,5
Cobra Darkspeed X 9,5
PING G430 Max 10K 9,3
Cleveland Launcher XL 2 8,8

DRAWDRIVERE
SÅKALTE ANTISLICE- ELLER DRAWDRIVERE er ikke den endelige løsningen på hobbygolferens ville sliceproblemer.
UTSTYR
SPESIAL
DRAWDRIVERE

S ÅKALTE ANTISLICE- ELLER DRAWDRIVERE er ikke den endelige løsningen på hobbygolferens ville sliceproblemer. Men det er modeller som kan gjøre golfen enklere og morsommere for deg som trenger litt ekstra hjelp til å få mer lengde og stabilitet fra tee. Felles for modellene er at de gjerne har vekter posisjonert mot hælen som hjelper deg med å «lukke » køllehodet før balltreffet. Enkelte har også et hode som er lukket allerede i oppstillingen, selv om det i dag har kommet flere nøytrale alternativer som trekker flere golfere til drawkategorien. Mange av modellene er også utformet for å gi litt ekstra hjelp med høyde og lengde. I rene antislicedrivere forsterkes disse egenskapene med lettere skaft, hode og grep.



CALLAWAY BIG BERTHA

Pris: 5799 kroner

Loft: 10,5 og 12,5

Justerbar: Loft og lievinkel

Callaway tar her et litt uvanlig grep for å redusere gjennomsnittsgolferens slice. I tillegg til den tradisjonelle vektplasseringen i hælen har også tyngdepunktet blitt flyttet fremover i hodet for å redusere de høye spinntallene som følger med en slice. De lavere spinntallene utlignes av en KI-designet slagflate som forsterker hodets tilgivende egenskaper, ikke minst for treff som trekker mer mot hæl eller tå.

VI MENER: En vaskeekte «slice-dödare»? Vel, vi ser absolutt at hodets konstruksjon temmer den ødeleggende skruen og gir en mer håndterbar ballbane. Har en stor og forlenget slagflate som blir iøynefallende på en tillitvekkende måte, når den linjeres opp bak ballen. Det er også tydelig at hodet har en mer oppreist lievinkel, noe som ikke er uvanlig for denne typen drivere. Ballbanen er relativt høy til tross for den nevnte vektingen, det kan hjelpe deg å øke den totale lengden på slagene. Treffkvaliteten virker litt anonym i panelets hender, noe som kan være et kompromiss knyttet til hodets spillervennlige, lettvektede design.

FOR HVEM: Helt klart laget med hobbygolferen i tankene. Takket være sin lette totalvekt kan modellen også gi litt ekstra hjelp til de med lavere svinghastighet.

PLUSS:
– En antisliceløsning som fungerer i riktige spilleres hender.
– Et hode som gir mye stabilitet.


MINUS:
– Kan gi litt kortere carry for enkelte på grunn av lavere spinntall.

«OVERRASKENDE HVOR TILGIVENDE HODET FAKTISK ER NÅR MAN SLÅR BALLENE AV GÅRDE.»
Linn Andersson, handicap 1



CALLAWAY PARADYM AI SMOKE MAX D

Pris: 6799 kroner

Loft: 10,5 og 12,5

Justerbar: Loft og lievinkel

Oppfølgeren til fjorårets drawskapende Paradym X kommer med samme type KIdesignet slagflate som vi finner på seriens andre hoder. I dette tilfellet har Callaways innsamlede data fra over en kvart million svinger resultert i at AI Smart Face-overflaten er optimalisert for spillere som primært kommer inn mot ballen i en nedovergående bevegelse (negativ angrepsvinkel) sammen med et åpent hode. Ja, og med sliceskruens karakteristiske svingspor som løper utenfra og inn.

VI MENER: Våre Trackman-data taler sitt tydelige språk. Dette er et av markedets mest allsidige drawhoder, sett i lys av hvor mange spillere som potensielt kan ha Max D i bagen. Noe som i stor grad skyldes det jevne og ikke altfor høye spinntallet som modellen leverer til panelet, sammen med den høye utgangsvinkelen som fremmes. Graden av slice-reduksjon er merkbar, og for mange av oss føles dette som et pålitelig hode når en side av banen bare må elimineres. Treffkvaliteten er kraftig og godt kontrollert, men mangler, som resten av Ai-Smoke-modellene, den siste promillen av distinkt respons som forgjengeren imponerte med.

FOR HVEM: Fra gjennomsnittsgolferen med rundt 80 mph i kølllehastighet til tourspillere som danske Jeff Winther. Dette er et drawhode som appellerer til mange.

PLUSS:
– Gir en høy og drawpreget ballbane uten for mye spinn.
– Svært stabil når det gjelder slicereduksjon.


MINUS:
– Treffkvaliteten er veldig god, men når ikke helt opp til høydene til forrige generasjon av Paradym


«Man kjenner umiddelbart
hvor herlig den trykker til
når man treffer sweetspot.»
JONNY BYGDEMAN, handicap 10
CLEVELAND LAUNCHER XL 2 DRAW
UTSTYR
SPESIAL

CLEVELAND LAUNCHER XL 2 DRAW

Pris: 5499 kroner

Loft: 9, 10,5 og 12

Justerbar: Loft og lievinkel

Når Cleveland oppdaterer sin Launcher XL-familie, har drawmodellen blitt utstyrt med en lettere totalvekt enn standardhodet. Den har en hælvektet konstruksjon og et noe lukket hode for å hjelpe spilleren med å dempe sin slice, samtidig som vektfordelingen også er oppdatert for å sikre høyere MOI-verdier, mer vridningsstabilitet.

VI MENER: Det svarte og elegante hodet har en form som gir selvtillit, uten å føles unaturlig stort. Panelet får jevnt over høyere spinntall og noe kortere lengder enn med XL 2-hodet, men blir belønnet med en design som er mer hjelpsom og spillevennlig for mange der ute. Den drawfremmende effekten er tydelig, og selv om den ikke gir den aller mest slicedempende hjelpen, er modellens stabile verdier verdt på applaudere. Som med søstermodellen oppfattes titanhodets lyd som noe høy av panelet.

FOR HVEM: Gjennomsnittsgolfere som gjerne vil ha litt hjelp med lengde og stabilitet. For mange kan dette bli en inngangsmodell som man kan utvikles med.

PLUSS:
– Leverer gode verdier med tanke på lengde og stabilitet.
– Elegant form på hodet.


MINUS:
– Den høye lyden ved treffet er ikke direkte vennlig for ørene.



COBRA AIR-X

Pris: 4000 kroner

Loft: 10,5 og 11,5

Den nye generasjonen av Cobras supertilgivende drivermodell har bakt inn KI-designede H.O.T. Face i hodet. Dette er en utpreget antislicedriver som er designet med markant offset og hælvekt for å hjelpe spilleren med å rette ut sine slag. Hodet, skaftet og grepet er også av de lettere variantene for å generere mer fart og høyde i slagene til den primære målgruppen for modellen.

VI MENER: Det er tydelig hvilke spillere Cobra ønsker å nå med Air-X, og de løser oppgaven godt. Selv om offsetvinkelen fanger oppmerksomheten, forbedres det visuelle inntrykket gjennom hodets gjennomtenkte utseende og form. Air-X utmerker seg spesielt ved å skape mer høyde og fremme en draw eller dempe en slice, noe som de målte slagene til panelet viser. Treffkvaliteten har tatt et skritt fremover sammenlignet med forrige generasjon, men er fortsatt på en akseptabel avstand fra toppnivået.

FOR HVEM: Spillere med lav svinghastighet som sliter med en vanskelig slice.

PLUSS:
– Prisvennlig, men en sterk, ren antislicedriver.
– Lettvektsdesignen treffer godt i målgruppen.


MINUS:
– Treffkvaliteten er noe hul og mangler respons.


COBRA DARKSPEED MAX

Pris: 6000 kroner

Loft: 9, 10,5 og 12

Justerbar: Loft, lievinkel og tyngdepunkt

Bygger på samme grunnkonstruksjon som de andre modellene i Darkspeed- serien, med oppdatert intern vekting og slagflate designet med varierende tykkelse for å redusere avvik i spinn- og ballhastighet ved treff utenfor hodets midtpunkt. Hodet er imidlertid mer utstrakt i denne modellen, og de utskiftbare vektskruene finnes bare bak og i hælområdet.

VI MENER: Panelet liker hvordan Darkspeed Max er utstyrt med en nøytral fremtoning bak ballen, uten tendenser til å gi et lukket inntrykk. Med 12-gramsvekt i hælen gir det en betydelig drawforsterket ballbane samtidig som hodet også tilbyr en akseptabel grad av stabilitet. Spinntallene er noe høyere enn i de andre Darkspeedhodene, noe som gjør modellen mer passende for gjennomsnittsgolfere med litt lavere svinghastigheter.

FOR HVEM: Gjennomsnittsgolfere eller litt bedre spillere som gjerne vil redusere sin slice eller styrke drawtendensene i ballbanen.

PLUSS:
– Gir betydelig hjelp med å rette ut ballbanen og dempe en slice.
– Dempet og tydelig treffkvalitet.


MINUS:
– Litt for krevende for spillere som trenger mye hjelp.

«Et pent og svært tilgivende hode
som gir meg en god følelse.»
JONAS FAHLMAN, handicap 2

RESULTAT DRAWDRIVERE


TOTALT:
Callaway Paradym Ai Smoke Max D 27,7
Cobra Darkspeed Max 27,7
Callaway Big Bertha 26,5
Cleveland Launcher XL 2 Draw 26,0
Cobra Air-X 25,8

LENGDE:
Cobra Darkspeed Max 9,1
Callaway Paradym Ai Smoke Max D 9,0
Cleveland Launcher XL 2 Draw 8,8
Callaway Big Bertha 8,7
Cobra Air-X 8,3

TILGIVENHET (DRAWHJELP):
Cobra Air-X 9,5
Callaway Paradym Ai Smoke Max D 9,3
Cobra Darkspeed Max 9,2
Callaway Big Bertha 9,1
Cleveland Launcher XL 2 Draw 9,0

TREFFKVALITET:
Cobra Darkspeed Max 9,4
Callaway Paradym Ai Smoke Max D 9,4
Callaway Big Bertha 8,7
Cleveland Launcher XL Draw 8,2
Cobra Air-X 8,0

TOURDRIVERE
Her samles modellene som generelt gir en ballbane med noe lavere utgangsvinkel og mindre spinn.
UTSTYR
SPESIAL
TOURDRIVERE

H er samles modellene som generelt gir en ballbane med noe lavere utgangsvinkel og mindre spinn. Har du god fart i køllehodet (over 100 mph og oppover) og et relativt konstant treff, kan dette være hodene som hjelper deg med å presse ut de siste prosentene fra tee. Dette er drivere vi ofte ser i tourspillernes bager, men hvor vår vurdering baseres på hvordan den litt bedre klubbgolferen kan utvikle seg med modellen på lengre sikt. Følelsen i balltreffet bør gjerne være en ærlig og presis respons. Samtidig er det ikke feil å få litt hjelp med ballhastighet og spinn når vi treffer utenfor den absolutte midten. Forvent likevel at du vil bli straffet på lengde og retning ved mindre vellykkede slag. Men det er mye å hente når svingen virkelig sitter.



CALLAWAY PARADYM AI SMOKE TRIPLE DIAMOND

Pris: 6799 kroner

Loft: 8, 9 og 10,5

Justerbar: Loft, lievinkel og tyngdepunkt

Andre generasjon av Paradym-drivere kommer med et oppdatert karbonfiberchassis, som nå er 15 prosent lettere. Denne modellen har en flyttbar 14-gramsvekt som kan redusere ytterligere spinn fra ballbanen ved behov. Men det er fremfor alt oppdateringen av Callaways KIdesignede trefflate som er det store. Her er den optimalisert for spillere med et nøytralt spor og et mer konstant treffbilde i hodets midte.

VI MENER: Hodets kompakte fremtoning bak ballen appellerer til flertallet av panelet. De målte tallene og den påfølgende ballbanen gjør også det. Dette er et hode som leverer virkelig god lengde, uten at det er veldig vanskelig å mestre. Den lavere utgangsvinkelen og de relativt lave spinntallene er også helt i tråd med det som forventes av en driver av denne typen. Det er også den responsive og fyldige følelsen i balltreffet.

FOR HVEM: Selv om dette er en av årets mer tilgivende lavspinnmodeller, må farten og et rimelig treff være der, ellers blir det litt for tøft i lengden.

PLUSS:
– Kraftig ballbane som gir god lengde.
– Kompakt hode med fin følelse.


MINUS:
– Mangler siktlinje på toppen, som tidligere TD-versjoner. Det forstyrrer enkelte i panelet.



COBRA DARKSPEED LS

Pris: 6000 kroner

Loft: 8, 9 og 10,5

Justerbar: Loft, lievinkel og tyngdepunkt

LS-modellen har Darkspeed-seriens mest aerodynamiske hode. Den kommer med tre flyttbare vekter på tolv og tre gram, plassert langt frem mot hæl og tå samt i hodets bakre del. Ved å flytte dem rundt kan du endre hodets egenskaper. Rent teknisk har den interne vektstrukturen (PWR-bridge) blitt utvidet noe etter at karbonfiberkronen er blitt 30 prosent tynnere sammenlignet med fjorårets Aerojet.

VI MENER: Hodets mattsvarte finish og kompakte profil hylles enstemmig av panelet. Den aerodynamiske designen setter virkelig fart på køllehodet. Her noteres noen av testens høyeste verdier. Det gjelder også den påfølgende ballhastigheten, hvor Darkspeed LS skiller seg ut positivt. Sammenlignet med de andre modellene i Darkspeed-serien har LS den beste følelsen i balltreffet.

FOR HVEM: Spilleren som har mye fart i svingen, men ikke nødvendigvis de mest nøyaktige treffene, får godt betalt med denne modellen.

PLUSS:
– Rett rundt toppsjiktet når det gjelder lengde og kontroll.
– Prisen ligger noen tusenlapper under de fleste konkurrentene.


MINUS:
– Vil du redusere spinn, men ikke har nok fart, blir det tøft.

MIZUNO ST-G

Pris: 6999 kroner

Loft: 9,5 og 10,5

Justerbar: Loft, lievinkel og tyngdepunkt

En tourorientert modell der hodet har en kompakt profil på bare 440 cc. Den gir store muligheter for å justere ballbane og spinn med to spor med skyvbare vekter på undersiden. En nyutviklet slagflate i betatitan har banet vei for en mer kompleks underliggende design med varierende tykkelse.

VI MENER: En myk, responsiv og distinkt kraftfull følelse sprer seg gjennom kroppen når vi endelig treffer midt på kølleflaten. ST-G har et herlig hode, når det blir mestret. Dette er nemlig ikke kategorienes enkleste modell. Når justeringsmulighetene blir utforsket, påvirker det spinntallene merkbart innenfor et spekter på 400 rpm. Samtidig begynner misser å koste dyrt både i lengde og retning.

FOR HVEM: Spilleren med fart og sentrert treff som ønsker full kontroll over sin ballbane.

PLUSS:
– Virkelig god følelse.
– Veldig store justeringsmuligheter.


MINUS:
– Krever til tider mye av spilleren.

«SUPERFIN Profil på hodet
– akkurat slik jeg liker det!»
JONAS FAHLMAN, handicap 2

TAYLORMADE QI10 LS
UTSTYR
SPESIAL

TAYLORMADE QI10 LS

Pris: 6999 kroner

Loft: 8, 9,5 og 10,5

Justerbar: Loft, lievinkel og tyngdepunkt

Bygger på samme grunnkonstruksjon som de andre modellene i Qi10-serien, men med et tydeligere fokus på å gi lavere spinn. Hodet har derfor en noe mer kompakt profil og mer vekt plassert mot den fremre delen. Qi10 LS kommer også med en delvis skjult skyvbar vekt på 18 gram nederst, noe som gjør at tyngdepunktet kan flyttes enda mer fremover i hodet hvis man ønsker å redusere spinntallet ytterligere.

VI MENER: Tredje generasjon i karbonfiber gir utvilsomt en kraftig ballbane med fint skyv i ballen. Her har TaylorMade tatt et skritt fremover sammenlignet med Stealth 2 uten å ofre det lavere spinnvinduet som ønskes i denne kategorien. Ved treff mot tå eller hæl holdes tallene ganske stabile.

FOR HVEM: Har du allerede tilstrekkelig fart og høyde, kan Qi10 hjelpe deg å nå neste nivå, ikke minst gjennom muligheten til å justere ballbanen med det nye vektsystemet.

PLUSS:
– Enda en lavspinndriver fra TaylorMade som virkelig er morsom å slå med.
– Kraftig og engasjerende treffkvalitet.


MINUS:
– Spinn, ballhastighet og lengde skiller seg ikke betydelig fra standardmodellen Qi10.



RESULTAT TOURDRIVERE


TOTALT:
Callaway Paradym Ai Smoke TD: 27,1
Cobra Darkspeed L: 26,8
TaylorMade Qi10 LS: 26,8
Mizuno ST-G: 26,2

LENGDE:
Callaway Paradym Ai Smoke TD: 9,8
Cobra Darkspeed LS: 9,7
TaylorMade Qi10 LS: 9,7
Mizuno ST-G: 9,4

KONTROLL:
Callaway Paradym Ai Smoke TD: 7,7
Cobra Darkspeed LS: 7,4
TaylorMade Qi10 LS: 7,3
Mizuno ST-G: 7,1

TREFFKVALITET:
TaylorMade Qi10 LS: 9,8
Cobra Darkspeed LS: 9,7
Mizuno ST-G: 9,7
Callaway Paradym Ai Smoke: 9,6


ads GolfShopen
ads NGF Club
VI TESTER SIMULATORGOLF: MIKLAGARD – Upåvirket klasse
Spilt siden sist
Simulatorversjonen av Miklagard, her på hull 9 med hotellet i bakgrunnen, er meget god. Men heldigvis kan man fortsatt spille banen i virkeligheten også i 2024. (Grafikk: Trackman)

VI TESTER SIMULATORGOLF: MIKLAGARD – Upåvirket klasse

En av Norges flotteste golfbaner har hatt en turbulent vinter med oppbud og eierendringer, men nå har vinden snudd. På Trackman møter banen fremdeles de høye forventningene med glans.

Ambisjonsnivået hos Miklagard GK har alltid vært høyt. Internasjonale turneringer, ombygging med millionbudsjett og nyetablert Trackman driving range. Med sistnevnte oppgradering kan man nå spille banen på Kløfta overalt i verden så lenge man slår mot et lerret.

I tredimensjonal form er Miklagard kjent for å ha blant Norges beste greener og bruke topografien på en utsøkt måte. Den Robert Trent Jones-tegnede banen byr på flere utfordringer, samtidig som den gir muligheter for økt selvtillit og mestring på andre.

Å spille Miklagard på simulator innebærer, som alltid, både fordeler og ulemper. En klar fordel er at man alltid finner ballen sin, og det lange gresset på Kløfta blir ikke like skremmende. Men skog er et problem både i virkeligheten og i simulatoren. Langs hele utsiden av anlegget står granskogen tett og havner du uti, kan du sverge på at man bruker en del slag på å komme seg inn igjen. Mange av hullene er like vakre på lerretet som i virkeligheten, særlig de siste tre. Selv om man ikke har et like tydelig siktepunkt som klokketårnet på hull 16, er hotellet og klubbhuset som bakgrunn på hull 18 like visuelt slående i todimensjonal form.


BESTE HULL:

Hull 18, 520 meter (tee III). Godt avslutningshull hvor det er gode muligheter for å runde av med en bra følelse. Ekstra press med publikum på innspillet, selv på lerretet.


VANSKELIGSTE HULL:

Hull 4, 475 meter (tee III). Vanskelig både i 2D og 3D. Langt par 5 hvor alt ruller mot skogen til venstre. Hold deg på høyresiden for å være trygg.


SVAKESTE HULL:

Hull 10, 352 meter (tee III). Veldig vakkert i virkeligheten, men med tredimensjonalt dybdesyn er det lettere å beregne hvor man skal legge seg opp på utslaget. Høydeforskjeller er generelt vanskeligere på lerret.


TYPE BANE:

Park- og skogbane.


HVOR MANGE BALLER TRENGER DU?

Vi blir overrasket om du trenger mer enn en ball!

VÅR DOM:
  • Mange spennende hull som kan løses på forskjellige måter
  • Møter «alltid» forventningene, også på Trackman
  • Mange utslagssteder
  • Går en spennende tid i møte med nye eiere
  • Vanskelig å komme seg ut av skogen om du først havner i den
VI TESTER SIMULATORGOLF: Korteste vei til Lofoten
Spilt siden sist
Trackman gir deg mulighetn til å spille Lofoten i nattmodus med nordlys, en elegant bonus. (Grafikk: Trackman)

VI TESTER SIMULATORGOLF: Korteste vei til Lofoten

Lofoten Links er en drøm, en opplevelse. Hvor nær kan man komme den opplevelsen på en simulator? Ganske nærme, faktisk.

Det er dessverre for lenge mellom hver gang vi får muligheten til å besøke Lofoten Links. For en østlending er det langt til Gimsøy, hvor destinasjonsutvikler Frode Hov har realisert en golfdrøm som stadig klatrer i internasjonale kåringer, og nå tiltrekker seg spillere fra hele verden.

Heldigvis har vi Trackman, som i fjor rullet ut årets beste nyhet, for alle oss som fra tid til annen drømmer oss tilbake til Hov.

Vi har fulgt prosjektet fra den spede start med noen få hull, pannekakegreener og utslag fra matter og europaller. Vi har ruslet ut med en søndagsbag i midnattssol, fullstendig glemt klokken og spist hvalbiff foran klubbhuset i soloppgangen. Vi har kjent smaken av nordnorsk sprit rive i halsen mens den salte sjølufta driver inn fra Norskehavet iblandet måkeskrik, tang og tare.

Det er naturligvis vanskelig å gjenskape hele denne opplevelsen på simulator, men Trackman gjør sin del av jobben. Banen og omgivelsene er gjengitt til minste detalj, og muligheten til å spille de 18 hullene i nattmodus med nordlys (!) er et genialt ekstravalg i den virtuelle verdenen. Har du samtidig tilgang til et døgnåpent simulatorsenter i lokalmiljøet, eller aller helst hjemme, kan du selv legge på resten av pakka med sprit og hval for å nærme deg ekte vare.

Selv valgte vi å spille Lofoten fra tee 55, som gir en bane på 5499 meter. For de fleste er det mer enn nok. Det sørger for at runden handler mer om presisjon enn lengde. En klar fordel er det at den djevelske lyngen som rammer inn fairwayene, på langt nær er like straffende i Trackman-versjonen. Det gjorde at vi for første gang spilte Lofoten Links uten å miste en eneste ball til naturens guder.

Noen ganger overgår kopien originalen.


BESTE HULL:

Hull 2, 134 meter. Det er umulig å velge noe annet enn Lofotens verdenskjente signaturhull her. Baneeier Frode Hov kjempet lenge og vel for å få lov til å bygge det ikoniske par 3-hullet blant vernede dyrearter og vikinggraver i havgapet. Det var verdt det.


VANSKELIGSTE HULL:

Hull 5, 476 meter. Et par 5-hull (indeks 1) som krever presisjon fra tee, og som ikke slipper tak i deg før du endelig er i koppen. Vanskeligere i virkeligheten enn i den virtuelle verdenen.


SVAKESTE HULL:

Hull 12, 201 meter. Vi er ikke spesielt glade i par 3-hull over 200 meter, og det er vi ikke på Lofoten heller. De færreste som spiller tee 55, har lengde til å slå et kontrollert utslag på denne lengden. Det blir «hit and hope». Og som regel bogey.


TYPE BANE:

Linksbane (i dag- og nattmodus).


HVOR MANGE BALLER TRENGER DU?

Her skiller Trackman-kopien seg mest fra originalen. Vann, stein og lyng krever normalt et voksent ballbudsjett. På simulator bør du klare deg med én.

VÅR DOM:
  • Nær-virkeligheten-
    opplevelse
  • Nattmodus med nordlys
  • Mindre straffende i roughen
  • Alltid godt vær på Trackman
  • Mye kortere reisevei :)
  • Kan aldri erstatte opplevelsen av et fysisk besøk
VI TESTER SIMULATORGOLF: MELAND det vakre monsteret
Spilt siden sist
Meland er like vakker som den er utfordrende – også i simulatorversjon. Fordelen er at du klarer deg med én ball innendørs. (Grafikk: Trackman)

VI TESTER SIMULATORGOLF: MELAND det vakre monsteret

Meland Golfklubb har opparbeidet seg et rykte som et ballslukende monster i spektakulære omgivelser. Selv på simulator kan det bli tøft.

«I dag har jeg spilt en av de vakreste og vanskeligste golfbanene som finnes. Vil du ydmykes på en golfbane, skal du gjøre det i så vakre omgivelser som på Meland,» sa Bill Clinton da han besøkte banen i 2007.

Den amerikanske ekspresidenten er ikke den eneste som har møtt veggen på Frekhaug, cirka 40 minutters kjøring fra Bergen sentrum. Skogsbanen, helt ute ved fjorden, har nærmest mytisk status i Golf-Norge. Og selv i simulatorversjon på 5600 meter kan den bli vel utfordrende for enkelte.

Vår spillepartner angret nok litt på jakkevalget der han gang på gang forsøkte å slå seg ut av skogen, ikledd OL-antrekk med «NORGE» på ryggen. Moro var det lell. Fordelen er som kjent at monsteret ikke spiser baller i simulatorversjonen og heller ikke krever regntøy og paraply. Det hjelper også at normalt tunge fairwayer gir mer rull og er lettere å gå. Men vær realistisk, velg riktig tee og hold deg på fairwayene, så sitter smilet litt løsere når du trasker av greenen på 18.


BESTE HULL:

Et vakkert par 4-hull med utsikt over fjorden, med Bergen og byfjellene i bakgrunnen. Her tar man fram kameraet selv på simulator.


VANSKELIGSTE HULL:

På hull 14, 15 og 16 har mang en golfrunde avgått ved døden på Meland. Tre krevende hull. Det viste seg også på vår egen simulatorrunde.


SVAKESTE HULL:

Hull 12, 358 m. Par 4-hullet er ikke redaksjonens favoritt. Utslaget er delvis blindt. Med en god drive midt i fairway, kan en risikere at innspillet også er blindt.


TYPE BANE:

Skogsbane.


HVOR MANGE BALLER TRENGER DU?

Normalt mange, på Trackman bare én, heldigvis

VÅR DOM:
  • Vakker bane, spektakulære omgivelser
  • Spennende og utfordrende hull
  • Mange utslagssteder (4800 til 6200 m)
  • Skogsbaner på Trackman kan gi noen minutter med busker i monitor
VI TESTER SIMULATORGOLF: FANA TIL FOLKET
Spilt siden sist
Fana GK er den fjerde norske banen i Trackmanbiblioteket og byr på stor variasjon i vakre omgivelser. (Grafikk: Trackman)

VI TESTER SIMULATORGOLF: FANA TIL FOLKET

Fana Golfklubb var først ute i Norge med Trackmans rangesystem. I pakka lå også at banen ble digitalisert og tilgjengelig for oss alle.

Fana er nå en av fire norske baner i det virtuelle og imponerende banebiblioteket. En prosess som fram til da kostet 15 000 euro alene, og som i dag har en noe høyere prislapp.

Klubben angrer neppe. På Golftinget i fjor høst fortalte daglig leder Jan-Inge Klubben hvordan aktiviteten på driving rangen har eksplodert etter investeringen på treningsanlegget. Og bonusen er at alle vi som ikke har sjansen til å besøke Bergen for ofte, også får tilgang til de 18 hullene.

De er designet av Jeremy Turner, ble ferdigstilt i 2004, og de fleste ligger idyllisk til rundt Skeievannet. På nordsiden av Flyplassveien finner du seks hull i skogsterreng.

Det er ikke lengden som er utfordringen på Fana, heller ikke i digital versjon. Fra bakre utslagssted strekker banen seg bare 5100 meter (par 69), men undervurder ikke den tekniske utfordringen. Det er ikke uten grunn at spillere som Jarand Ekeland Arnøy og stortalentene Mia Sandtorv Lussand og Silje Torvund Ohma har utviklet seg nettopp her.


BESTE HULL:

Hull 18, 241 m (tee 48). Mange gode ord er sagt, og det skuffer ikke. Utslaget ligger på andre siden av Skeievannet. Er du blant dem som slår langt, er det fristende å gå skrått over vannet og inn på greenen, særlig på simulator.


VANSKELIGSTE HULL:

Hull 12, 445 m (tee 48). Et vakkert par 5-hull som byr på mange utfordringer, også i form av en liten green. Ikke enkelt.


SVAKESTE HULL:

Hull 17, 152 m (tee 48). Et par 3-hull der greenen ligger på toppen av en stupbratt bakke. Morsomt? Vi synes ikke det. Det blir som å slå inn i en vegg, og når du allerede slår inn i en vegg (Trackman-lerretet), blir det dobbel dose.


TYPE BANE:

Park- og skogsbane.


HVOR MANGE BALLER TRENGER DU?

Det ligger mange baller i Skeievannet, men på simulator trenger du heldigvis ikke bekymre deg for det.

VÅR DOM:
  • Stor variasjon i hullene
  • Vakre omgivelser, selv virtuelt
  • Lett å gå på simulator :)
  • Mange tee-steder
  • Utfordringene kan bli mange også på simulator
ads Tryg
Birdie i bakvendtland
UTFORDRINGEN

Fotspor på fairway kommer som oftest når morgendisen ligger over banen. Her kommer fotsporene etter et lett snøfall.

Birdie i bakvendtland

Dypt i de finske skoger finnes det en gjeng golfere som gruer seg til våren når varmegradene stjeler banen deres.
TEKST: Nicolai Landmark // FOTO: Aleksander Ottersen Mile

T ett granskog og brøytekanter rammer inn den snødekte veien. Bilen suser av gårde og passerer blant annet skiltet til langrennsmekkaet Lahti.

Etter snaue fire timers kjøring fra Helsinki, langt innover de finske skoger, dukker det opp enda et skilt: «Talvigolf».

– Det må da være her? spør vi.

Joda, på parkeringsplassen står allerede to godt kledde karer klare til å ta oss imot.

– Welcome to Jämijärvi!


SNUDD PÅ HODET. Velkomstkomiteen består av ildsjelene Jyrki Järventausta og Pertti Kohtala. Begge to bor i den lille kommunen med 1600 innbyggere. Her er golfsesongen snudd på hodet. Jyrki og Pertti heier på minusgradene om høsten og vil gjerne ha så lang vinter som mulig. Når solen snur og «alle» andre golfere gleder seg til å se gresset igjen, vet de at sesongen er på hell – ikke i emning.

I dag er ikke varmegradene noe problem, for termostaten viser femten blå, og samtlige har på seg dobbelt lag med ull.

– Er dere klare for å spille talvigolf, spør Jyrki entusiastisk.

– Absolutt! Hva betyr «talvi» egentlig?

– Det betyr vinter, svarer han. – Men la oss starte med en kopp kaffe for å få varmen i oss.


GOLF LAAVU. Klubbhuset til den unike banen står i stil med omgivelsene. Like ved første tee har Jyrki, Pertti og de andre frivillige bygd en gapahuk med tilhørende bålplass og en tavle med nyttig informasjon som scorekort, slopetabell og lokale regler.

«Ved tapt ball i fairway på grunn av snø kan man plassere ny ball og fortsette fra der man antar bal-len forsvant, uten straff.»

Som nybegynner i vintergolf er dette betryggende, men den største usikkerheten er knyttet til å treffe fairway, ikke hva man skal gjøre om man ikke finner den igjen.

– Kaffe eller toddy, spør Pertti.

Han er pensjonert rektor og ihuga golfer. I fjor ble det omtrent 100 golfrunder på finnen, hvorav omtrent 20 av dem var på snø i Jämijärvi. Han har vært aktiv i vintergolfklubben i en årrekke.

– Denne banen er spesiell, også her i Finland, forteller han idet han heller oppi kaffekoppene.

– Det finnes noen lignende, men de har som regel bare par 3-hull. Og de fleste av dem er på jorder eller fryste innsjøer. Dette er en av få hvor det faktisk er laget en ordentlig bane med høydeforskjeller.

Pertti forteller at snøen på fairwayene blir komprimert av en hjemmesnekret snøvals som kobles på snowkeeperens traktor, mens valkioene blir jevnlig vannet for å danne et islag og deretter måkt.

– Unnskyld, «valkio»?

– Det er greenen! Men den er ikke grønn, så derfor kaller vi den for valkio som betyr den hvite.

Velkomsten fra de finske værgudene bidro godt til førsteinntrykket.

Pertti Kohtala viser veg på åpningshullet. Simulator-peggen gjør en god jobb utendørs også.

Premiumballer er det ikke behov for. Laura Davies-inspirerte rosa holder mer enn nok.


Det er lite som slår bål og varm kaffe på en kald vinterdag i februar. Å spille golf på samme dag bryter dog med standarden.

KONTRASTFARGEN. Alt er naturligvis hvitt. Tee, fairway, rough og valkio. Selv trærne er ikledd sin vinterlige prakt. Hva annet er vanligvis hvitt i golf? Golfballen.

– Heldigvis trenger man ikke Pro V1, så her bruker vi gamle rosa og oransje baller, forteller Jyrki.

Vi har kommet oss til første tee, og Jyrki, en av klubbens ivrigste turneringsspillere, har honnøren.

– Hullet er drøye 300 meter, men husk at ballen ikke går like langt i 15 minus, skyter han inn i det jeg vurderer hvilken kølle jeg skal trekke frem fra lånebaggen.

Selv måker han til med driveren og legger seg midt i fairway, akkurat der doglegen begynner å svinge. Pertti følger opp med et like godt slag. Standarden er satt.


Turneringsansvarlig Jyrki Järventausta gir gode råd og tips om hvordan overvinne forholdene.

I tillegg til de imponerende slagene åpenbarer det seg en annen vital forskjell mellom finnene og nordmennene. De lokale har på seg brodder. Det har ikke vi tenkt på.

Med dårlig fotfeste og litt for høye nerver går det første slaget akkurat som forventet. Rett til høyre. Den rosa ballen flyr et stykke på vei, men lander blant trærne noen meter til høyre for fairway. Er dette førsteinntrykket finnene skal få? At vinterglade nordmenn ikke klarer å spille golf på snø?

– Den finner vi, lyder det bakfra. Om de oppriktig mener det eller prøver å være beroligende, finner vi aldri ut av.

Et lite stykke frem begynner leteaksjonen. Vi får tips om å bruke snøen i vår favør. «Se etter små hull uten spor rundt seg». Det er mange små hull, men ett av dem ser ferskere ut enn de andre. Hånden går ned, og som et magitriks dukker det opp en knallrosa ball. Ta-da!

Tredjeslaget spilles fra fairway (man kan droppe seg inn igjen mot ett straffeslag), men innspillet går litt for kort. En chip og en to-putt senere er Jämijärvi Talvigolfs første hull unnagjort. Dobbelbogey for Norge.

Jyrki senker par-putten.

Pertti ruller i en bogey.

Den viktigste lærdommen fra hull 1 er tydelig – hold deg i spill, uansett hva.

Det er ikke «bare, bare» å finne potensielle lost balls.

Selv om ballen oppførte seg noe annerledes på valkioen, var farten overraskende lik.

En matbit og noe varmt å drikke etter en runde golf er viktig – uansett årstid.


Ut av tett granskog har de finske ildsjelene lagd seks vakre vinterhull.

NED OG OPP. Det er veldig lett å legge en plan. Det å gjennomføre planen er noe helt annet.

Hull to får en respektabel firkant på scorekortet, men allerede på hull tre er problemene tilbake igjen. Et nytt par 4-hull med dogleg høyre, denne gangen godt voktet av et skogholt foran valkioen.

Med ny erfaring om at fotfeste er viktigere enn lengde, legger utslaget seg fint og trygt i fairway. Det er 120 meter, med oppoverbakke, igjen til flagget. I lånebaggen er alternativene sand wedge, åtterjern eller femmerjern. Valget faller på den midt imellom.

Balltreffet er helt greit, muligens litt på tå, men i utgangspunktet bra. Helt til den rosa ballen treffer toppen av trekronen og spretter rett ut i den dype snøen. Ny leteaksjon. Til tross for at snøen nå går over knærne, ligger ballen overraskende fint. En spennende tanke byr seg.

Hvor kult hadde det ikke vært om jeg fikk ballen opp herfra?

Man trenger ikke være PGA Pro for å forstå at nærspillsteknikken blir hemmet av bokstavelig talt å stå i grøfta med snø til knærne. Helteforsøket går akkurat som forventet. Fire slag senere ruller ballen omsider ned i koppen.

Golf er en rar idrett. Det er når man føler at «alt» er ødelagt, at de gode resultatene kommer. Med null forventning blir samme åtterjern dratt ut av baggen på det påfølgende par 3-hullet. Ganske likt balltreff som sist, men denne gangen mye bedre resultat. Ballen triller noe av den islagte valkioen, men stopper like utenfor. Omtrent ti meter unna flagget.

Chip eller putt? Hva med en liten «bumpand- run»?

Åtter-jernet har plutselig blitt en god venn, så den forblir i hånden. Litt til høyre for hullet, heller litt lang enn kort. Ballkontakten er god, og den rosa ballen begynner ferden mot hullet. Klirr!

– Wow, en birdie!

– Bra chip! utbryter de finske vertene.

– Takk! Det begynner å sitte litt nå!


FINALEPØLSE. De siste to hullene på denne sekshullsbanen går som en drøm. Solen titter frem og forvandler hele området til en Visit Finland-reklame. Vertene vinner lagkonkurransen med god margin, og latteren sitter løst hele veien. Historier fra tidligere turneringer kommer på løpende bånd fra Jyrki. Han gleder seg til klubbmesterskapet om noen uker.

– Kanskje dere kan skrive om det også? spør han håpefullt.

Som takk for kampen byr vinnerlaget på grillede pølser og varm ripssaft. Sistnevnte hjelper godt på kjernetemperaturen som begynte å falle på de siste hullene. De lokale grillpølsene kommer uten brød eller lompe, men rett i hånden.

– Enda bedre med sennep, mener Pertti. Han har rett.

– Banen er utrolig fin. Mye arbeid bak?

– Det starter allerede på sensommeren. Vi holder vegetasjonen nede i fairway og gjør klar valkioene før frosten kommer. Vi strør aske på dem for at det ikke skal gro gjennom sommeren, forteller Pertti.

– Og alt blir gjort på frivillig basis. Det er særlig fire stykker som står for det meste av arbeidet, men de store tingene gjør vi sammen.

Medlemskap med fri spillerett koster 80 euro. Da er hele sesongen fra midten av desember til starten av april dekket.

– Pengene går hovedsakelig til drivstoff til traktoren, men også til andre maskiner vi bruker.

Målet er ikke å bli rike på det her. Vi gjør det for moro skyld, understreker han med et smil.

De aller fleste som spiller her, bor i området, men noen ganger kommer det folk langveisfra for å prøve.

– Men vi har aldri hatt noen fra Norge her før! Neste gang må dere ta med flere, skyter Jyrki inn.

– Det skal vi gjøre! Vi sees snart.

Snøskuffer er klare til å gjøre snøen kompakt på valkioen.

Skrapen som prepper valkioene, hektes på snowkeeperens bil.

Den hjemmelagde snøvalsen består av tolv gjenbrukte trailerdekk og en traktorplog. Den sikrer kompakte fairwayer.

Ny golfbok fra Kleppen

BACK NINE //


Ny golfbok
fra Kleppen


– Denne boka er tenkt som en trøst på dager og kvelder uten golf. Og vi trenger den for å forstå Viktor Hovlands suksess, sier Halvor Kleppen.

D et er snart 26 år siden forfatter, golfhistoriker og tidligere programleder Halvor Kleppen ga ut praktverket «Golf – den eventyrlige sporten». Nå er han klar med «Golf på nattbordet», en bok som kan leses i biter og brokker.

– Den kan leses, legges vekk og tas fram igjen. Den er fylt av noen av denne sportens historier. Bare noen, for det finnes mange tusen flere, forsikrer Kleppen.

Viktor Hovlands eventyrlige ferd mot og i verdenstoppen er litt av grunnen til denne boka.

– For at vi i Golf-Norge skal forstår hvor stort dette er, må vi ha kunnskap om spillet og dem vi sammenligner ham med. Kanskje det kan gi lyst til å lese mer? Det er skrevet så uendelig mye morsomt om vår lidenskap, forsikrer golfveteranen.

Mye av det har gitt stoff til boka, men det har også boka fra 1998 og arkivet med artikler han leverte i årene i Norsk Golf. – Nyere historie er dere selv en del av, så den er det lite av i boka. Dette kan dere følge i TV, i Norsk Golf og andre medier, sier Kleppen.

Boka «Golf på nattbordet» blir solgt gjennom de golfklubbene som tar den inn, eller den blir solgt direkte til leseren fra halvor@kleppen.com og sendes portofritt til hele landet.

– Golfklubber som selger boka, får vanlig bokhandlerrabatt. Dermed er det penger å tjene for proshop eller juniorgruppa som tar seg av salget, forteller Kleppen, som allerede har sagt ja til å presentere boka hos Grenland, Norsjø, Kragerø og Arendal GK.


ads Sotenasgolf
Det evige jukset
BACKSPIN

Tilbakeblikk: Det evige jukset



Også for 23 år siden advarte Norsk Golf om utbredelsen av juks.

L enger fram i denne utgaven av Norsk Golf kan du lese om juksing i golf. Det er ikke første gang vi setter søkelys på problemet. Flere ganger opp gjennom årene har vi omtalt det som synes som en evigvarende utfordring i «den ærlige sporten».

Våre mest trofaste lesere vil kanskje huske denne saken fra juli 2001 da vi igjen slo fast at juksing i golf er fullstendig uakseptabelt, at det øker i omfang, og at det må og skal stoppes.

I artikkelen slår journalist Lars Otto Bjørnland fast at juks dessverre har blitt noe man også må forholde seg til i golf. «Både fra inn- og utland kommer det flere eksempler på at juks og uærlighet griper om seg,» skriver LarsO og minner om markørens plikt til å påtale regelbrudd – uansett om man spiller med ektefellen eller en god kamerat.

«Dessverre er det altfor mange som snur ryggen til for å unngå ubehagelighetene ved å påtale at det er gjort noe ulovlig. Frykten for å være beskyldt for å være angiver eller sladrehank er årsaker til at markøren velger å holde munn,» står det å lese i den snart 23-årige artikkelen.

«Det viktigste å huske på for enhver som begynner med golf, er å ta til seg de gamle verdiene som angår etikette, gode manerer og kanskje det viktigste av alt: ærlighet,» fortsetter Bjørnland, som fortsatt er aktiv som forbundsdommer og også skribent i Norsk Golf.

«Juks er en trussel for golfspillet. Juks er en hånd mot golfspillet. Juks skal tilintetgjøres! » poengterer han i juli 2001.

Jobben er ikke ferdig.

ads Lubker
ads Tweedhotellskafto
regelspørsmål!

BACK NINE //

REGLER

Du er dommeren!

Vi tok en runde i R&As offisielle regel-app for å tette igjen noen av våre egne kunnskapshull. Dømmer du riktig i disse situasjonene?
SITUASJON 1:

I matchspill ligger en spillers ball i et straffeområde. Spilleren tar en prøvesving i straffeområdet og grunner køllen i prøvesvingen. Hva er avgjørelsen?

  • Det er ingen straff.
  • Spilleren får ett straffeslag.
  • Spilleren taper hullet.
SITUASJON 2:

Etter en regel dropper spilleren ballen riktig to ganger, og begge gangene kommer ballen til ro rett utenfor fritaksområdet. Hva er avgjørelsen?

  • Spilleren må plassere en ball hvor som helst i fritaksområdet.
  • Spilleren må fortsette å droppe inntil en ball kommer til ro i fritaksområdet.
  • Spilleren må plassere en ball på punktet der ballen som ble droppet for andre gang, først traff grunnen.
SITUASJON 3:

En spiller finner sin ball ved å tråkke på den i tykk rough etter å ha lett etter den i to minutter og forårsaket at den flyttet seg. Hva er avgjørelsen?

  • Det er ingen straff, men spilleren må droppe ballen så nært som mulig punktet der den ble flyttet fra.
  • Spilleren får ett straffeslag, og ballen må plasseres tilbake.
  • Det er ingen straff, men ballen må plasseres tilbake.


SITUASJON 1: RIKTIG SVAR: Alternativ A. FORKLARING: Se regel 17.1b. En spiller kan uten straff grunne sin kølle hvor som helst i et straffeområde.
SITUASJON 2: RIKTIG SVAR: Alternativ C. FORKLARING: Se regel 14.3c. Hvis en ball har blitt droppet på riktig måte to ganger og kommet til ro utenfor fritaksområdet begge ganger, må spilleren fullføre fritaket ved å plassere en ball på punktet der ballen droppet for andre gang først berørte grunnen.
SITUASJON 3: RIKTIG SVAR: Alternativ C. FORKLARING: Se regel 7.4. Det er ingen straff hvis en spiller forårsaker at egen ball flytter seg under leting eller identifisering av den. Ballen må plasseres tilbake på sitt opprinnelige punkt.


Last ned den offisielle R&A-appen for golfreglene! Appen inkluderer nesten 30 illustrasjoner og over 50 instruksjonsvideoer som forklarer reglene, og gir deg veiledning i mange vanlige situasjoner på banen.
HULL 19
hull 19
FOTO: // GettyImages

Publikumsfavorittene Rickie Fowler og Jason Day begynner å komme tilbake til gammel storform. Fowler vant på PGA-touren i fjor for første gang på flere år, mens australieren Day jevnlig er tilbake i tetkampen igjen. På dette bildet har dog fjernet fem elementer fra duoen. Finner du alle sammen?

Send ditt forslag til: redaksjon@norskgolf.no

Vinneren premieres med et dusin Z Star XV-baller fra Srixon. Vi gratulerer Inger Anne Berge med riktig svar i forrige utgave – premie er på vei i posten!

UP & DOWN Simulatorgolf Allerede en viktig bærebjelke for mange golfere gjennom vinteren, men begynner å bli enda viktigere etter introduksjonen av proffturneringer. Gjør golf til helårsidrett på en ypperlig måte.
UP& DOWN
1. Simulatorgolf
Allerede en viktig bærebjelke for mange golfere gjennom vinteren, men begynner å bli enda viktigere etter introduksjonen av proffturneringer. Gjør golf til helårsidrett på en ypperlig måte.
2. Rookier på PGA-touren
Sesongen er knapt i gang, men allerede har tre av årets første turneringer blitt vunnet av spillere som debuterer på touren i år, (Nick Dunlap, Matthieu Pavon og Jake Knapp).
3. Din lokale pro
Hjelper spillere som deg og meg gjennom hele året og hele dagen. Ikke undervurder hvor viktige proen er for at glade hobbygolfere får oppleve mestring på banen.
1. Nike
Allerede for noen år siden stanset utstyrsgiganten å produsere køller, men nå er også samarbeidet med Tiger Woods avsluttet. Den ikoniske logoen er knapt å se på en golfbane om dagen.
2. Konflikten i proffgolfen
For snart fire år siden kom Greg Norman og LIV Golf på golfscenen, men konflikten mellom dem og PGAtouren er fortsatt betent. Hvordan det ender er det ingen som vet, ei heller når.
3. Sesongstartsnerver
Som golfer gleder man seg til grønt gress og sesongstart, men det er fremdeles mange usikkerheter foran oss. Sitter svingen? Kommer hjemmebanen faktisk til å åpne «på tid»? Like spennende hvert eneste år.

MånedenS
fem finurligheter

  • Uttrykket birdie kommer visstnok fra at man sa «what a bird of a shot» når noen slo et godt slag. Over tid ble begrepet «bird» betegnelsen for å ha spilt én under par.
  • Tiger Woods var rangert som nummer 1 i verden i til sammen 683 uker(!). Det tilsvarer drøye 13 år. Bare Rory McIlroy og Luke Donald «lånte» tittelen da Woods var i sin «prime».
  • Lydia Ko ble tidenes yngste majorvinner da hun vant Evian Championship i 2015. Da var hun 18 år, 4 måneder og 20 dager.
  • Verdens nordligste 18-hullsbane er i Norge! Tromsø GK har den unike æren av å ha den rekorden.
  • Augusta skulle egentlig ha et 19. hull! Tanken var å gi taperen en mulighet til å vinne tilbake pengene sine i en kjapp «kvitt eller dobbelt»-playoff.
QUIZ

QUIZ //

Viktor Hovland, i sin mest omtalte skjorte noensinne, leverte en av Masters-historiens beste runder da han i fjor åpnet turneringen i gruppe med Tiger Woods. Hvor mange slag brukte han? FOTO: GettyImages

Hva vet du om The Masters?

Den 11. til 14. april skal Viktor Hovland og de andre stjernene kjempe om den grønne jakka på Augusta. Vi lader opp til årets første major med 18 kjappe spørsmål.

  1. Hvem var den første vinneren av Masters?
  2. På hvilket hull er Hogan-broen?
  3. Hva er Crow's Nest?
  4. Hvor mange amatører har blitt nummer to i Masters?
  5. Bare én gang siden 1950-tallet har en score over par vunnet Masters – når var det?
  6. Hvilken tidligere amerikansk president var kjent som medlem på Augusta?
  7. Hvem er de eneste to engelskmennene som har vunnet Masters?
  8. Hva er hvert hull oppkalt etter?
  9. I hvilke påfølgende år vant venstrehendte spillere Masters?
  10. I hvilket år hadde Rory McIlroy sin famøse Masters-kollaps?
  1. Hvem er den eneste sør-amerikanske vinneren av Masters?
  2. Hvilke tre hull utgjør Amen Corner?
  3. Hvor mange spillere har gått under 70 i alle fire rundene?
  4. Sant eller usant: Tiger Woods har aldri ledet etter første runde av Masters?
  5. Utdelingen av den grønne jakken begynte i 1949 – hvem var den første vinneren som mottok den?
  6. Hvilken premie får du for å registrere en eagle i Masters?
  7. Viktor Hovland ledet Masters etter en fantastisk førsterunde i fjor. Hva gikk han på, og var det banerekord?
  8. Hvem har vunnet Masters flest ganger?
SVAR
  1. Horton Smith i 1934
  2. Det tolvte
  3. Bygningen hvor de ferske spillerne bor på Augusta National
  4. Tre spillere (Frank Stranahan, Ken Venturi, Charles Coe)
  5. I 2007 vant Zach Johnson på +1.
  6. Dwight D. Eisenhower. (Han hadde også et tre oppkalt etter seg på 17 da han aldri klarte å komme seg forbi det med utslaget sitt.)
  7. Sir Nick Faldo (1989, 1990 og 1996) og Danny Willett (2016)
  8. Trær og busker
  9. 2003–2004 (Mike Weir og Phil Mickelson)
  10. 2011
  11. Angel Cabrera i 2009
  12. Hull 11, 12 og 13
  13. Bare 1. Cameron Smith i 2020
  14. Sant. Men han har likevel vunnet fem ganger.
  15. Sam Snead
  16. Et par krystallglass
  17. Hovland gikk på 65 slag i gruppe med Tiger Woods, og var to slag unna Mastersrekorden på 63 slag.
  18. Jack Nicklaus har vunnet seks ganger, Tiger Woods har fem seire.
ads WOP
ads VOKEY DESIGN