Hjem

Kvinnekampen Bare en av fem golfspillere i verden er kvinner. Det er det én grunn til. Menn.

CELINE BORGE – ALENE MOT VERDEN // ÅRETS STORE TEST AV DRIVERE //
STARTER GOLFSKOLEN
// SKI OG GOLF PÅ éN DAG // BLI MED TIL HELLAS!
ads callaway
ads Garmin
ads Dormy
ads Cobragolf
ads Golfhandelen
ads Golfhandelen
ads Titleist
INNHOLD
INNHOLD

11

REDAKTØRENS ORD

Tom Erik Andersen åpner en ny sesong med å sette søkelys på hva som driver motivasjonen i oss.

18

KVINNENES KAMP

Bare én av fem golfspillere er kvinner, og i golfens hjemland er det enda færre. Det er det en årsak til.

17

13

PRESIDENTENS INNSPILL

Vi trenger jentene, vi trenger en ny kultur, og endringen starter i oss selv, skriver Egil Hatling.

19

SAMMEN FOR GOLF

Et nettverk av kvinnelige ledere brer om seg i Golf-Norge. Sammen blir de sterkere og finner løsninger.

35

FEM SLAG NED I ÅR

Golfskolen er tilbake, klare for å hjelpe deg med det lange og korte spillet. Og vi starter med et hårete mål.

44

SKI OG GOLF

Er det mulig å stå på ski og spille golf på samme dag? Det er årstiden for å teste ut om det er mulig.

46

SPILT SIDEN SIST

Høsten var fin, og vi rakk å spille noen norske baner før vinterfrosten la mesteparten av landet under snø.

53

REGELSPØRSMÅL

Vi utfordret leserne til å sende inn sine spørsmål. Vår regelekspert Thore Wilhelmsen svarer og forklarer.

21

Husk at «plasten» som magasinet er pakket i, er en biofilm og skal resirkuleres i matavfall, ikke i plastavfall!

ISSN: 0809-1439
Nr. 1/2023 – 68. årgang
4 utgivelser pr. år

Ullevaal Stadion

0840 Oslo
www.norskgolf.no

ANSVARLIG REDAKTØR

Tom Erik Andersen
tomerik@norskgolf.no
Mobil: 905 19 658

JOURNALIST

Nicolai Landmark
nicolai@norskgolf.no
Mobil: 905 46 701

GRAFISK DESIGN

Anne Hoftun Knudsen
anne@norskgolf.no

ANNONSER

HS Media
anita.lindberg@hsmedia.no
Mobil: +47 971 77 068

SPØRSMÅL VDR. ABONNEMENT

anne@norskgolf.no

NESTE UTGAVE

Mai 2023

FORSIDEBILDE

Irina Cretiu

MEDARBEIDERE

Lars Bjørnsen
Irina Cretiu
Aleksander Ottersen Mile
Ann-Sophie Stene
Benjamin A. Ward
Ellen Aabech

NORSK GOLF ER MEDLEM AV

Norsk Golf er et uavhengig magasin. Det er ikke tillatt å kopiere fra magasinet uten avtale. Norsk Golf arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettferdig omtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonsledelsen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norges Presseforbund og som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Rådhusgt. 17, Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo, tlf. 2240 5040, e-post: pfu@np-nr.no.

ads Golfhandelen
Ta medisinen!
Hva drar deg ut av senga om morgenen? Bikkja eller ungene, tidsklemma eller kroppens behov? Vi har alle våre plikter, et hamsterhjul
LEDER

Finn ditt fjell

H va drar deg ut av senga om morgenen? Bikkja eller ungene, tidsklemma eller kroppens behov? Vi har alle våre plikter, et hamsterhjul å løpe i, noe vi må.

Men la oss være ærlige: Ingen spretter opp av senga når vi må. Det er mye lettere å stå opp når vi vil, når vi selv har et mål, som en tidlig starttid søndag morgen.

Målet føder motivasjonen, den indre drivkraften og styrken som får oss til å plante beina i bakken med telemarksnedslag, plystre ved kaffemaskinen og tromme på rattet til utslitte radiolåter. Selv motvind tåler vi da, regnvær og out-of-bounds.

Det er den samme drivkraften som får mennesker til å klatre i fjell, helt til toppen, som Celine Borge. Tønsberg-jenta har på imponerende vis kjempet seg til LPGA-touren som første norske spiller siden Suzann Pettersen. De siste årene har hun alene og på minimalt budsjett kjørt USA på kryss og tvers, i golfens skyggedal, overnattet hos tilfeldige vertsfamilier, ikke alle like hyggelige. På veien har hun lagt ned tusenvis av treningstimer, flere enn noen. Alt for å nå toppen.

Motivasjon kan også flytte fjell. I årene før første verdenskrig sloss modige kvinner for stemmerett i en verden styrt av menn. Det var en kamp som også nådde golfklubbene, hvor mannlige politikere, byråkrater og bedriftsledere altfor lenge fikk sosialisere og styre lokalsamfunn bak lukkede dører. No dogs or women allowed.

Historien fra de mørke korridorer er lite å være stolt av. Men «Golfjentene» vil endre på det, og norske klubber høster internasjonal oppmerksomhet for sitt jenteprosjekt. Det fortjener å lykkes, men trenger også menn på laget for å gjøre det.

Om du ikke har skjønt det nå: Årets første magasinutgave er fylt av motiverte mennesker som drives av mål, drømmer og vilje til å endre verden.

På tvers av fjell og daler samarbeider nå kvinnelige ledere for å utvikle Golf- Norge. Bak nyhetene i den store drivertesten står ingeniører som kontinuerlig jobber for å hente ut marginer. I Hellas har en mann med en plan bygd en helt ny golfdestinasjon. Og selv i redaksjonen fant vi en liten fjelltopp for å teste ut ski og golf på samme dag.

Vil du også ha et mål som drar deg ut av senga? Ta imot tipsene i Golfskolen. Du kan spare fem slag på scorekortet i år.

God lesning!



Tom Erik Andersen

Ansvarlig redaktør // Norsk Golf

ads sotenasgolf
INNSPILL: Det starter med oss selv
Vi går inn i en sesong der Golf-Norge har lagt tre år med vekst bak seg. Dette er selvfølgelig svært gledelig, og det blir spennende å se om veksten fortsetter.
INNSPILL

Det starter med oss selv

V i går inn i en sesong der Golf-Norge har lagt tre år med vekst bak seg. Dette er selvfølgelig svært gledelig, og det blir spennende å se om veksten fortsetter.

Skal vi skape en bærekraftig golfidrett, trenger vi påfyll, og det er spesielt to målgrupper som er viktige for at vi skal gjøre golfen til en idrett for alle. Det er barn og unge, og det er kvinner. Blant barn og unge har veksten vært stor de siste årene. Også antall kvinnelige medlemmer har økt. Utfordringen er at antall menn har økt enda mer slik at kvinneandelen totalt sett har sunket. Blant barn og unge er det verdt å merke seg at andelen jenter gikk ned i 2022. Ikke mye, men den burde ha steget, ikke sunket.

2023 blir derfor en spennende sesong. Det skal spilles Solheim Cup i Spania der vi har norsk kaptein og visekaptein i Suzann Pettersen og Caroline Martens. På LPGA Tour er Norge igjen representert med Celine Borge, og vi har sterke utøvere på Ladies European Tour ved Maiken Bing Paulsen, Madelene Stavnar og Marianne Skarpnord som fast inventar.

På hjemmebane fortsetter Golfjentenesatsingen som i løpet av de siste årene har gitt over 1000 jenter mulighet til å prøve golf i et syttitalls klubber. Vi dekker kursavgiften for kvinner som ønsker å bli trenere, og vi har dannet et eget nettverk for kvinnelige daglige ledere i golfklubbene.

Hvorfor gjør vi dette? Jo, fordi vi ønsker en bærekraftig idrett, og slik som situasjonen er i dag, er golfmiljøet i all hovedsak mannsdominert. Golfen er laget av og for menn og skal vi oppleves som attraktive for flere kvinner, ja da må vi være villige til å endre oss. Vi må ha flere kvinner i styrerommet og i andre frivillige verv, og fremfor alt – flere kvinner i betalte jobber, det være seg som daglige ledere, trenere eller greenkeepere.

Skal vi fortsette å vokse, må mangfoldet bli større. Skal vi få til dette, må vi være villige til å endre dagens kultur. Ikke fordi det nødvendigvis er noe galt med den, men fordi den ikke er inkluderende nok. I årene som kommer, vil vi oppleve at bærekraftskravene vil bli større. Det forventes at vi gjør mer, og at endringen starter med oss selv. Det er vi som i dag sitter i posisjoner, som har mulighet til å starte endringene. Så la oss starte i dag og bruke 2023-sesongen til å skape en golfidrett der andelen jenter og kvinner vokser. Først da kan vi kalle oss bærekraftige.


Egil Hatling

President // NGF

ads golfhandelen
Tigerens soloppgang
ØYEBLIKKET
Nick Faldo visste nok ikke helt hva som var i vente, da han kledde opp Tiger Woods (21) i 1997. Woods skulle bli et fenomen.
Foto: GettyImages
Tigerens soloppgang

Det er nå 26 år siden Tiger Woods sjokkerte verden – og vant The Masters med 12 slag.

A v alle store øyeblikk i idrettshistorien står enkelte igjen som veiskiller. Da Nick Faldo overrakte den grønne jakka til en ung Tiger Woods på Augusta National i 1997, startet en ny tidsregning i golf. Tiger ble den første fargede spilleren som vant en majorturnering. Som 21-åring ble han den yngste vinneren av The Masters noensinne. Han satte turneringsrekord med 270 slag, 18 under par. Og vant altså med utrolige 12 slags margin. Der og da ble han et fenomen. Seieren ble en kulturell milepel som fikk millioner av nye seere til sporten, og inspirerte en hel generasjon til å starte med golf.

– Jeg vet ikke om jeg hadde blitt så god i basketball om jeg var liten gutt da Tiger Woods slo gjennom, sa basketball-legenden Michael Jordan (60) nylig.

– Trolig hadde jeg spilt mindre basket og mye mer golf om jeg hadde blitt født et par tiår tidligere.

PS! Tiger Woods vant sin femte og foreløpig siste Masters-tittel som 43-åring i 2019. Den 6.–9. april er han etter planen tilbake på Augusta for å vinne igjen. I så fall vil han tangere rekorden til Jack Nicklaus på seks Masters-triumfer.

ads golfnordic
Alene mot verden
PROFILEN
På Hacienda del Alamo i Sør-Spania trener Norges nye LPGA-spiller helt til solen går ned. Dette har vært én av nøklene på veien til toppen.
Alene mot verden
For første gang siden Suzann Pettersen la opp, har Norge en spiller på LPGA-touren. Celine Borges (24) vei til toppen kan beskrives med ett ord: treningsvilje.
TEKST: Nicolai Landmark // FOTO: Aleksander Ottersen Mile og Benjamin A Ward

D et er mørkt, men solen er på vei opp over åsen. Klokken har så vidt passert syv, og temperaturen er på friske åtte grader i Sør-Spania.

Bilen som skal kjøre den frosne jentegjengen ned til driving rangen, skimtes mellom de mange leilighetene som står tomme på Hacienda del Alamo. Det er ikke akkurat høysesong for golfferie midt i januar.

Celine Borge er godt kjent med stedet. Hun har vært her i et par måneder allerede for å lade opp til karrierens første sesong på LPGAtouren, det høyeste nivået i internasjonal kvinnegolf.

Planen for dagen, og egentlig hele oppkjøringen, er enkel. Så lenge solen er oppe, skal det trenes. Derfor er Celine, og for anledningen deler av Team Norway, på gresset i det øyeblikket lyset treffer dem.


Allerede før solen står opp, er Silje Torvund Ohma (f.v.), Celine Brovold Sanne, Celine Borge og Mia Sandtorv Lussand klare for dagens økt.

PÅ TRENINGSSAMLING. Til vanlig står hun i denne jobben alene, men akkurat denne uken har hun selskap av Mia Sandtorv Lussand, Silje Ohma, Celine Brovold Sanne og trenerteamet fra NGF. I regi av landslagstrener Geoff Dixon åpner de fire jentene med å varme opp de kalde musklene i det myke lyset som for øyeblikket omfavner det palmedekte treningsområdet.

Denne uken i Spania er det treningssamling, men selv utenom samlingene legger Celine ned et vanvittig antall timer på treningsfeltet. Fra hun valgte profflivet fremfor collegeveien som 18-åring tilbake i 2018, har Tønsbergjenta lagt ned 2190 treningstimer. I året. Om du ikke sitter med kalkulatoren ved siden av deg, er matematikken relativt enkel: 2190 timer fordelt på 365 dager i året er lik 6 timer om dagen. Og selv om det er vanskelig å sammenligne ulike idretter, er det greit å nevne: Den totale treningsmengden til Celine Borge utgjør i sum nesten dobbelt av det vinteridrettens treningsmaskin Ole Einar Bjørndalen hadde, da han var på toppen av sin karriere. «Vinterkongen» trente rundt 1000 timer i året helt til han ga seg som 44- åring.

– Hvor finner du motivasjonen til å trene så mye?

– Det er det som skal til for å bli best, svarer Celine kontant.

For en vanlig tilskuer kan det være vanskelig å fatte hvor mye tid og energi hun legger ned for å komme seg til toppen. Et vanlig årsverk er til sammenligning 1700 timer inkludert ferie.

Det betyr ikke nødvendigvis at Borge først begynte å trene da hun ble proff. Samtlige av dagens toppidrettsutøvere la ned mye tid og energi allerede som tenåringer. Ifølge en større undersøkelse gjennomført av NRK og Universitetet i Agder trente de i snitt 19,3 timer i uken i en alder av 16 år.

Da Celine gikk på Wang som 16-åring, lå treningsmengden på 28 timer i uken, snaue 10 timer mer i snitt enn de 137 utøverne som deltok i undersøkelsen.

– Tar du noen gang fri?

– Jeg tar vel egentlig aldri helt fri, sier hun.

– Hva med dager som julaften eller nyttårsaften?

– Man kan jo trene fysisk da, kontres det.

Som regel har hun kun treningsfri de dagene hvor det er fysisk umulig. Som på lange reisedager til USA eller Asia eller hvis hun, bank i bordet, skulle bli syk.

Treningssamling er både blodig alvor og lattermild stemning. Ikke alt går etter planen når to ganger Celine skal få baggene ut av den leide kassebilen.
Solen fargelegger omgivelsene på treningsområdet i Spania.
Endelig har lyset kommet ordentlig over åsen og treningsøkten er i gang for jentene.

Det krever tid og tålmodighet for å nå toppen. Grafen viser Celines treningstimer de siste åtte årene. Kilde: NGF/Celine Borge

DEN FØRSTE SEIEREN. LPGA-drømmen ble en realitet da den siste putten gikk i under Tuscaloosa Toyota Classic i oktober. Med birdie på det aller siste hullet slo hun sørkoreanske Hyo Joon Jang med ett enkelt slag den oktoberdagen i Alabama. Det var hennes første seier på Epson Tour, utviklingstouren til LPGA og nivået hun har spilt på siden 2019.

På de fire årene ble det til sammen 63 turneringer på kryss og tvers av USA. Og derfor mange, mange timer bak rattet.

– Det har stort sett gått i leiebiler, så jeg har ikke tallet på akkurat hvor mange mil jeg har kjørt, men det er en god del, sier Celine. Noen kjøreturer sitter derimot fortsatt fast i hukommelsen.

– Jeg tror en av de lengste turene var fra New York til Michigan. Det tok omtrent 16 timer, husker jeg. Da var jeg lei av å sitte bak rattet, forteller hun, med et smil om munnen nå.

Et kjapt søk på Google Maps viser at strekningen er på 1150 kilometer.

– Med så mange timer bak rattet, hva pleier du å gjøre da?

– Det går jo stort sett i radio og podkaster, det finnes alltid ting å høre på. Jeg liker særlig å høre på intervjuer med andre idrettsutøvere.

Det er alltid interessant å høre hva som er drivkraften deres.

– Har du noen forbilder?

– Ikke egentlig. Jeg ser opp til flere idrettsutøvere, men jeg har ingen spesifikke forbilder.

På spørsmål om hvordan en vanlig uke på Epson-touren så ut, forteller hun at det stort sett gikk i reising, møter med nye vertsfamilier, trening og konkurranse. Livet til en profesjonell golfspiller er ikke like glamorøst som det høres ut. Det krever vilje og dedikasjon.

– Hva er det som driver deg? Hva er dine langsiktige mål?

– Hver eneste dag jobber jeg for å bli så god jeg kan. Det er det som driver meg i hverdagen. På sikt har jeg lyst til å bli en av de beste i verden. Å være i toppen over en lengre periode. Helst flere år, forteller hun.

24-åringen fra Tønsberg har ikke dårlig tid med å nå de største målene. Hun vet at man trenger tålmodighet for å nå toppen, tålmodighet og støtte.

Eksplosivitet må til når svinghastighet står på agendaen. Trener Geoff Dixon leder dagens økt.

ELLEVE ÅR. Solen har omsider kommet seg over palmene, og oppvarmingen er unnagjort. Dagens ordentlige treningsøkt er i gang. Ved Celines side står samme mann som har gjort det i elleve år, landslagstrener Geoff Dixon.

De møttes for første gang da Celine var junior på Vestfold Golfklubb som 13-åring og Geoff nylig hadde fått jobben som trener på klubben. Briten, som opprinnelig kommer fra Newcastle i det nordøstre England, har noe tilfeldig fulgt karriereløpet til Celine. Fra Vestfold gikk veien videre til å bli regionstrener for Sør-Østlandet, og deretter Team Norway. Først for juniorene og amatørene og deretter kvinnene.

– Du må trå til mer. Prøv å få enda mer fart på køllen, sier Dixon til Celine, som på rangen i Spania trener på å øke svinghastigheten.

Lengde er en av tingene som trengs for å spille godt på LPGA-touren, den nye utfordringen. Å få beskjeder og innspill fra den britiske stemmen er ikke nytt. Det har hun fått jevnlig over de siste elleve årene.

– Vi har et godt forhold og er blitt godt kjent gjennom disse årene. En ting som var veldig tydelig allerede fra starten, var arbeidskapasiteten og viljestyrken denne jenta hadde. Det er den vi ser resultatet av nå, forteller Dixon.


«En ting som var veldig tydelig allerede fra starten, var arbeidskapsiteten og viljestyrken denne jenta hadde. Det er den vi ser resultatet av nå.»

GEOFF DIXON OM CELINE BORGE

Det sies at man må gjøre noe i 10 000 timer for å bli ekspert. Mest sannsynlig har det tallet blitt passert for lenge siden.

CADDIENES USKREVNE REGEL. Slik som i alle trener/utøver-forhold er det viktig å finne riktig balanse. Hvor mye skal man pushe? Hvordan skal man formidle innspill og endringer? Når skal man si noe, og ikke minst, når skal man ikke si noe? Denne dynamikken læres over tid, noe Dixon og Borge har hatt mye av sammen. Som en følge av opprykket til LPGA-touren har derimot forholdet til de to endret seg litt de siste månedene.

– Nå handler det ikke bare om hvor køllen skal være i baksvingen, men nå snakker vi også om ting som caddievalg, økonomisk støtte og sponsoravtaler. Fokuset nå er å skape det riktige miljøet rundt henne slik at hun kan levere på et høyt nivå når sesongen er i gang, forteller Dixon.


Innimellom repetisjonene trenger man et lite pust i bakken. Kanskje tankene til Tønsberg-jenta drifter til det første offisielle slaget på LPGA-touren?
« Så klart er jeg spent, men jeg er her for en grunn. Jeg har spilt meg opp på dette nivået og fortjener å være her. »

En av de største endringene for Celine iden nye sesongen er bruken av caddie, noe alle spillerne på LPGA-touren er pålagt å ha. Tønsberg-jenta har som regel alltid båret sin egen bag, tatt sine egne valg og vært i sin egen boble under turnering. Ifølge Dixon er det bare slik hun er, for hun trives best i eget selskap og unngår søkelyset der hun kan. Derfor er valget av caddie viktig for den kommende sesongen.

– Målet er å beholde arbeidsforholdene hun er vant til, men med en person på baggen. Derfor er ikke en profesjonell caddie riktig valg akkurat nå. Vi ønsker en caddie som helt enkelt skal bære køllene, være så stille som mulig og bare la henne gjøre sin egen greie, forteller han.

Også kjent i golfverden som «show up, keep up, shut up».


SAMMEN MED STJERNENE. Etter noe fram og tilbake rundt kategorier og kvalifisering, ble det omsider klart hvor LPGA-debuten skulle finne sted. Borges første slag på LPGAtouren blir på Superstition Golf and Country Club i Arizona. Side om side med verdensstjerner som Nelly Korda, Atthaya Thitikul, Brooke Henderson og Anna Nordqvist skal Borge spille LPGA Drive On Championship den siste uken i mars (etter at dette magasinet går i trykken journ.anm.). Før reisen over dammen er det norske håpet åpenbart spent, men ikke nevneverdig nervøs. For som hun selv sier «det er jo bare konkurranse, og det har jeg gjort mange ganger».

– Så klart er jeg spent, men jeg er her for en grunn. Jeg har spilt meg opp på dette nivået og fortjener å være her.

– Hvordan tror du den første oppvarmingsøkten med stjernene ved siden av deg blir?

– Jeg kommer nok til å merke det, jeg har ikke akkurat stått ved siden av dem før. Men den følelsen tror jeg forsvinner kjapt.

Målet for Celine er å spille så mange turneringer som mulig de neste månedene. Til sammen er det over 30 turneringer på tvers av tre kontinenter på LPGA-touren frem til desember. Som «rookie» har Borge i utgangspunktet ikke god nok kategori til å spille alle. Men det stopper henne ikke. Hun skal spille alt hun kvalifiserer seg til. Og der hun ikke får delta, skal hun trene i stedet for. Akkurat som før.

NGFs fysiotrener Adrian Aambø pusher Celine til å ta en repetisjon til.
På et lokalt treningssenter i det lille tettstedet Fuente Alamo legges det fysiske grunnlaget for resten av sesongen.
No dogs or women allowed
KVINNE-
KAMPEN

I over 200 år har kvinner slåss for sin plass i en verden styrt av menn. Kampen er fortsatt ikke over.
TEKST // Tom Erik Andersen
ILLUSTRASJONER // Irina Cretiu
FOTO // Getty Images


Å få flere jenter og kvinner inn i golfen er ikke gjort over natta. Det krever tålmodighet og innsats over lang tid. Det er den jobben vi har startet på. Og vi skal fortsette til vi ser resultatene.

Benedikte Brynestad Grøtvedt åpner en PC på Ullevaal stadion. På skjermen lyser de sanne fakta. At kvinneandelen i Golf-Norge fortsatt går ned selv om antall jenter har gått opp i pandemiperioden. For gutta er blitt så veldig mange flere.

For hver jente og kvinne i norske golfklubber er det nesten fem ganger så mange gutter og menn. Fordelingen er omtrent lik for Europa som helhet, og det samme i USA. Det er et globalt problem. I golfens hjemland, Skottland, er kvinneandelen så lav som 16 prosent.

– Jeg var aldri i tvil da jeg ble spurt om å lede forbundets jente- og kvinnesatsing. Jeg føler meg privilegert som får lov til å vise fram den fine sporten vår til alle de nysgjerrige jentene der ute. Jeg er sikker på at vi kan få med mange flere.

I mars ble det norske initiativet hyllet av Royal and Ancient Golf Club i St Andrews. «Norway driving female participation in golf», lyder tittelen på R&As nettsider. Lenger ned i saken forteller NGFs breddesjef Fredrik Due og prosjektleder Grøtvedt om Golfjentene og norske klubbers ambisjon om å endre verden.


Tusenvis av mennesker fylte gatene under Emily Davisons begravelse, og parolene for kvinners rettigheter var med henne hele veien til graven.

JERNKVINNENE. Omtrent samtidig som Golfjentene danset seg inn i de norske klubbledernes hjerter under tinget på Miklagard i 2021, hadde en britisk tv-dokumentar premiere på BBC. «Iron Women», laget av filmskaperen Margot McCuaig, forteller historien til de britiske pionerene som utfordret en sport som ble skapt og styrt av menn. Noen påstår at Mary, Queen of Scots, allerede på 1500-tallet var en ivrig golfer. Det som er sikkert, er at kvinners tilgang har vært begrenset og regulert av menns regler i flere hundre år. Da stadig flere kvinner fant veien til fairwayene i St Andrews midt på 1800-tallet, ble aktiviteten så plagsom for herrene i The Royal and Ancient Golf Club at de heller tildelte kvinnene et lite, kupert landområde ute på West Sands, bare egnet for putting.

The Himalayas ligger der fortsatt, rett ved siden av det andre utslaget på Old Course.
– Etableringen av St Andrews Ladies’ Putting Club i 1867 er interessant. Mennene fikk ha banen sin i fred, men hadde fortsatt kvinnene under oppsyn fra klubbhuset. Mødre og døtre måtte melde seg inn der, forklarer kjønnsrolleforsker og historiker Fiona Skillen i dokumentaren.

Menn laget reglene, og kvinner måtte følge dem. Slik var det ikke bare i golfen, men også i resten av samfunnet. Uten stemmerett var kvinner avskåret fra politiske valg og finansielle nettverk og avgjørelser. De ble like ofte tatt på golfklubben som i folkevalgte fora.

Kampen for kvinners stemmerett begynte først i Storbritannia og USA, og parallelt med aksjonistene jobbet golfens jernkvinner for å etablere sin egen interesseorganisasjon.

En av dem var Issette Pearson fra Wimbledon, en annen var Agnes Grainger fra St Andrews. Sammen stiftet de Ladies Golf Union (LGU) den 16. april 1893. Men telegrammet som informerte Horace Hutchinson, en av datidens mest respekterte menn i skotsk amatørgolf, fikk en kjølig mottagelse.

– Ikke gjør det, formante Hutchinson.

– Kvinner er ikke egnet til å etablere noen form for forening som skal bli en suksess. Det vil bare bli syting og krangling. Verken temperamentet eller fysikken til kvinner er egnet for golf. De tåler ikke været og vinden på våre beste linksbaner, ikke engang om sommeren. Så nei, ikke gjør det. Det første kvinnelige mesterskapet vil også bli det siste.


Over 1300 arrestasjoner av kvinnelige demonstranter ble registrert fra 1906 til utbruddet av første verdenskrig.
Emmeline Pankhurst ble kastet i fengsel flere ganger i sin kamp for kvinners stemmerett. Her blir hun hentet utenfor Buckingham Palace i 1914.
Her skjer det fatale. Demonstranten Emily Davison har gått ut i banen og blir løpt ned av kongens hest.
En minneplate er hengt opp på gjerdet i Tattenham Corner, svingen hvor Davison mistet sitt liv.

SUFFRAGETTENE. – Det første mesterskapet ble spilt på St Anne’s tre måneder etter stiftelsen av LGU. Men lite tyder på at Pearson og Graigner var feminister. De engasjerte seg for kvinners rettigheter i golfen, men deltok ikke i den større kjønnskampen som handlet om kvinners stemmerett i samfunnsdebatten, forteller Skillen.

Det var andre som skulle ta den rollen.

For der mer fredelige organisasjoner holdt seg til taler og lobbyvirksomhet, hadde Emmeline Pankhurst helt andre idéer da hun stiftet Women’s Social and Political Union (WSPU) i 1903. Medlemmene kalte seg suffragetter, etter det engelske ordet for stemmerett. De demonstrerte i gatene, men da verken paroler eller plakater fungerte, knuste de vinduer, skar over telefonlinjer og ødela eiendom, også golfbaner.

«Deeds, not Words» (handling foran ord) var de modige kvinners motto. Suffragettene ble arrestert, gikk til sulte- og tørstestreik, ble tvangsforet, sluppet ut og arrestert igjen. Over 1300 arrestasjoner av suffragetter ble registrert fra 1906 til utbruddet av første verdenskrig i 1914.

«The wild women» ble raskt greenkeepernes største mareritt. Flagg ble stjålet og byttet ut med suffragettenes farger. «Votes for Women» ble risset inn i greenene. Gress ble ødelagt av etsende væske. Og enkelte aksjoner var mer voldelige enn andre.

En morgen ble den engelske statsministeren angrepet under en runde på Moray GC i Lossiemouth. To unge damer stormet inn på den 17. greenen, filleristet statsministeren, slo av ham hatten og fiket til ham med et tidsskrift.

Det var ikke bare golfen som ble angrepet. Aksjonene mot de mannlige idrettsbastionene ble stadig flere, og klubbhus brant ned. Så fryktet var suffragettene at R&A forsikret alt de hadde, og leide inn 200 nattevakter som patruljerte banene før store turneringer.

– Som golfspillere er dere også menn og samfunnsborgere. Og ansvarlige for hvordan myndighetene behandler kvinner. Bruk heller makten dere har til å sikre kvinner rettferdighet. Da sikrer dere også greenene deres, proklamerte Sylvia Pankhurst, som da hadde overtatt sin mors rolle i WSPU.

Men kampen skulle også kreve sine ofre.


Norsk-ættede Babe Didriksen var god i alt hun prøvde, også golf. Til slutt måtte også menn la seg imponere, her i en turnering i New York.

DØDSFALLET. De stadig mer ekstreme markeringene mot idrettsarrangementer og anlegg skulle få en tragisk utgang på Epsom Downs Racecourse i 1913 da suffragetten Emily Wilding Davison døde under hovene på kongens hest.

Derbyet i Surrey hadde samlet titusenvis av tilskuere denne varme junidagen. Men festen fikk en brå slutt da flokken av galopperende hester hamret rundt den krappe svingen idet Davison forserte folkemengden, krabbet under det hvite gjerdet, trådte ut i løpebanen og ble nedrent av favoritten Anmer.

I ettertid skulle mange hylle Davison som en modig martyr, villig til å dø i kampen for kvinners rettigheter. Andre stemplet henne som uansvarlig aktivist. Men hva var det egentlig som skjedde?

For ti år siden, ved 90-årsmarkeringen i 2013, ble en ny analyse lagt fram av Channel 4. Med digital teknologi hadde filmskaperne renset de gamle klippene, kryss-sjekket tre ulike kameravinkler og intervjuet de siste tidsvitnene for å kartlegge Davisons motiv.

De nye bildene viste at hun hadde med seg to flagg ut i løpebanen, begge i suffragettenes farger. I dagene før hesteveddeløpet skal hun ha trent på å feste flaggene på hester i stor fart. Og i lommen lå returbilletten til toget hjem. Da Emmeline Pankurst, den aller første suffragetten, ble bisatt femten år senere, var det Herbert Jones, jockeyen fra det fatale derbyet på Epsom Downs, som la ned kransen til minne om både Pankurst og Emily Davison.

– Jeg vil aldri glemme det fortvilte ansiktet hennes. Det hjemsøker meg hver natt, forklarte en nedbrutt Jones til det fremmøtte pressekorpset etter bisettelsen.

I 1951 ble han selv funnet død i sitt eget gassfylte kjøkken. Den gamle jockeyen hadde tatt sitt eget liv.

Samme høst som Emily Wilding Davison ble meiet ned på veddeløpsbanen i Surrey, fikk norske kvinner stemmerett på like vilkår som menn ved stortingsvalget i 1913. Under krigen som fulgte, ble suffragettenes kvinnekamp erstattet med frihetskamp for hele nasjonen. Og da krigen tok slutt, var de fleste barrierer brutt ned. I Storbritannia fikk kvinner stemmerett i 1918. To år senere fulgte USA og de fleste vestlige land etter.

Men i de mørkeste rom skulle det fortsatt ta tid før kvinner ble respektert, applaudert og ønsket velkommen. For lyset nådde aldri helt inn i golfens klubbhus.


THE BABE.
Mildred Ella Didriksen var bare ni år da amerikanske kvinner fikk stemmerett, men på løkka hjemme i Texas gikk hun allerede under kallenavnet «The Babe».

For datteren til Ole og Hannah Marie Olsen Didriksen kastet ballen like hardt som baseballegenden Babe Ruth. Det var i hvert fall det som ble sagt i gata. Og da Babe begynte med basketball, var hun naturligvis best der også. Hun løp raskest, hoppet høyest og kastet lengst. Ryktet nådde det amerikanske friidrettsforbundet og da Babe nærmet seg 20, ble hun invitert til lagkvalifiseringen for Sommer-OL i 1932.

Problemet var at Babe ikke var et lag, hun var alene. Men arrangøren ga likevel grønt lys.

På to og en halv time vant hun fem øvelser, satte verdensrekord på 80 m hekk og i spydkast. I løpet av ettermiddagen tok hun verdensrekorden i høyde også. Og da forbundet endelig fikk regnet ut poengsummene, sto Babe igjen som vinner, åtte poeng foran det neste laget, som besto av 22 utøvere.

Under de olympiske leker i Los Angeles året etter vant Babe Didriksen gullet på korthekken og i spydkast. Hun satte verdensrekord i høyde også, men hoppet ble underkjent fordi Texas-jenta hadde stupt med hodet først over listen. Reglene i 1932 sa at beina måtte først over, så det ble bare sølv.

Året etter ville Babe heller satse på golf.


Også i høyde skulle Babe hatt OL-gull, men dommerne underkjente teknikken hennes fordi hodet var først over listen.
I løpet av seks år på den nystartede LPGA-touren sto Babe med 48 seire, hvorav tre majortitler.

LATTERLIGGJØRINGEN. Bak den atletiske ryggtavlen var praten for lengst i gang. Kvinnelige idrettsutøvere skulle først og fremst se bra ut, løpe passe raskt, være pene og tekkelige. Men Babe var et freak show, den sterkeste dama på sirkus. I aviser og tv-innslag ble den brede Texas-dialekten latterliggjort. Journalister fordømte Babe for ikke å være feminin nok.

«Det hadde vært mye bedre om hun og hennes like hadde holdt seg hjemme, pyntet seg litt og ventet på en telefon,» meldte New York World Telegram.

Andre satte heldigvis mer pris på det de så.

«Når du ser Babe løpe, vil du endelig forstå at dette er den mest feilfrie bevegelsen av muskelharmoni, mental kontroll og fysisk koordinasjon som verden noen gang har sett,» skrev den kjente sportsjournalisten Grantland Rice.

Og golfen? Babe Didrikson Zaharias som hun ble hetende etter å ha giftet seg med bryteren George Zaharias i 1939, ble selvfølgelig like suveren på fairwayene. I løpet seks korte sesonger som profesjonell vant hun 48 ganger på LPGA-touren, hvorav ti major-turneringer. Og utenfor banen utfordet Babe stereotypene om at kvinner ikke kan være like konkurransedyktige som menn. På tampen av karrieren ble hun også en viktig talsperson for kvinners rettigheter i idretten, og hun var en av grunnleggerne da Ladies Professional Golf Association (LPGA) ble stiftet i 1950.

– Hvordan kan du drive ballen 250 yards?

– Jeg bare løsner på grepet og kliner til, sa Babe. Hun fikk aldri oppleve at Sports Illustrated kåret henne til århundrets beste kvinnelige utøver i individuelle idretter. Eller hvordan prestasjonene inspirerte og åpnet døren for flere kvinner i sporten.

I 1948 ble hun den første kvinnen som prøvde å kvalifisere seg til U.S. Open. Men søknaden ble avslått av USGA, det amerikanske golfforbundet, da turneringen bare var tiltenkt menn.

Åtte år senere, 26 måneder etter sin tredje og siste triumf i U.S. Women’s Open, døde Babe Didrikson Zaharias av kreft, bare 45 år gammel.

«Det hadde vært mye bedre om hun og hennes like hadde holdt seg hjemme, pyntet seg litt og ventet på en telefon.»

NEW YORK WORLD TELEGRAM OM BABE DIDRIKSEN

Utrolige Babe (nærmest) på vei mot OL-gull på korthekken under OL i Los Angeles 1932.

INNMELDING FORBUDT. – Jeg husker godt dette skiltet. Jeg var ikke gamle jenta da vi kjørte inn på parkeringsplassen foran klubbhuset, og der hang det på veggen.

«No dogs or women allowed».

Det er Karyn Dallas, PGA-pro fra Forfar i Skottland, som i tv-dokumentaren «Iron Women» forteller om møtet med Royal St. Georges i den sørøstre delen av England.

I dag vil du knapt finne et levende medlem som vil innrømme at det samme skiltet hang oppe i deres klubb, men ingen benekter det heller.

På klubbesøk i Storbritannia har vi selv støtt på subtile anmodninger om «men only» ved trappa opp til andre etasje eller inngangen til den innerste baren. Andre var mer direkte enn som så og malte en tykk, hvit strek midt på gulvet.

– Som liten kan jeg huske hvordan pappa alltid ble stresset om jeg var i nærheten av den hvite linja. Det var veldig kontroversielt hvis jeg skulle tråkke over, røper Fiona Skillen i «Iron Women».

Gillian Kirkwood som har vært president i Ladies Golf Union, organisasjonen som ble spådd et kort liv etter stiftelsen i 1893, forteller om liknende opplevelser.

– I vår klubb var det bare begrensede tider der kvinner kunne spille. Men jeg ble likevel ganske god og spurte flere ganger om å få spille fra gul eller hvit tee, men det fikk jeg aldri lov til. Som jenter hadde vi ikke en gang lov til å gå forbi vinduene på klubbhuset. Vi måtte bruke en sti som gikk bak bygningen, slik at mennene slapp å se oss, og vi ikke kunne se dem, der de satt med sine drinker og sigarer.


MARTHAS KAMP. I flere tiår sto de mest eksklusive golfklubbene på sitt, på begge sider av Atlanteren. Som private organisasjoner påberopte de seg retten til å ta sine egne valg, og de bøyde verken av for nasjonale likestillingslover eller folkepresset.

Ikke før den amerikanske kvinnesakskvinnen og aktivisten Martha Burk krøllet de grønne jakkene til Augusta National Golf Club.

– Vi har ingen ekskluderende policy når det gjelder våre medlemskap, svarte Augustas formann William «Hootie» Johnson da han ble utfordret på temaet under den første dagen av The Masters i 2002.

Så Burk postet et brev til klubben som bare hadde mannlige medlemmer. I brevet argumenterte hun for at Augusta var diskriminerende som utelukket kvinner. Snart organiserte hun også offentlige kampanjer og demonstrasjoner. Hun appellerte til sponsorer og TV-selskaper om å avslutte sin støtte til golfklubben.

Men Augusta lot seg ikke rokke. Ikke nå.

– Det kan nok komme en dag da kvinner blir invitert til medlemskap her, men den tidsplanen vil være vår, sa Hootie Johnson og la til de berømte ordene:

– …and not at the point of a bayonet.

Først i 2012, ti år etter Martha Burks iherdige kamp, tok Augusta National til fornuften. Uten videre seremoni eller forklaring gikk de to første invitasjonene i posten, den ene til USAs tidligere utenriksminister Condoleeza Rice og den andre til investor Darla Moore.

Blant gratulantene var Tiger Woods.

– Beslutningen til Augusta National har stor betydning for golfsporten. Jeg vil bare gratulere begge de nye medlemmene, og spesielt min gode venn Condi Rice. Jeg håper at flere klubber vil følge Augustas eksempel, sa Woods og vendte blikket over Atlanteren, mot den skotske østkysten, til den gamle og grå byen med et like grått klubbhus nede ved West Sands.

«Som jenter hadde vi ikke en gang lov til å gå forbi vinduene på klubbhuset. Vi måtte bruke en sti som gikk bak bygningen, slik at mennene slapp å se oss.»

GILLIAN KIRKWOOD, TIDL. PRESIDENT I LADIES GOLF UNION

The Masters i 2003 vil huskes for demonstrasjonene utenfor Augusta National, hvor Martha Burks gjeng fortalte hva de mente om gutteklubbens diskriminering.

MURENS FALL. I over 260 år hadde Royal and Ancient Golf Club i St Andrews vært en klubb for menn. Den 18. september i 2014 gikk dresskledde herrer til klubbhuset for å si ja eller nei til kvinner. På samme dag var det folkeavstemning i Skottland der landets innbyggere skulle avgjøre sitt forhold til Storbritannia.

Valget om nasjonal uavhengighet krevde ikke mer enn simpelt flertall i befolkningen, over 50 prosent. Men statuttene i golfklubben var strengere enn som så. Minst to tredeler måtte si ja hvis 2600 menn skulle få selskap av kvinner.

Det endte heldigvis godt.

– Dette er en viktig og positiv dag i historien om Royal and Ancient Golf Club. R&A har tjent golfsporten på en god måte i 260 år, og jeg er trygg på at klubben fortsatt vil gjøre det i framtiden med full støtte fra alle medlemmer, både kvinner og menn, sa direktør Peter Dawson da stemmene var telt opp og 85 prosent hadde gitt sin tilslutning.

De neste som følte presset, var The Open-banene Royal St. George’s og Muirfied.

I den første avstemningen ble det nei fra Muirfield og deres Honourable Company of Edinburgh Golfers. Klubben som 15 ganger har stått som vertskap for The Open, mer enn noen andre utenom St Andrews, fikk en rask advarsel fra R&A som organiserer britens major.

«R&A har vurdert dagens avgjørelse med respekt for The Open Championship. The Open er en av de fremst idrettsarrangementene i verden, og i framtiden vil vi ikke arrangere mesterskap på baner som ikke tillater kvinner som medlemmer.»

Kort tid etter ble det kalt inn til ny votering på Muirfield. Og etter 273 år som gutteklubb stemte endelig 80,2 prosent av medlemmene for å si ja til kvinner.


GOLFJENTENE. – Veldig mye har endret seg de siste åra. Når vi nå har satt i gang et nytt prosjekt i Norge, er det med solid støtte av R&A. Golfjentene inngår i deres «Women in Golf Charter», en kontrakt vi måtte signere.

Vi er tilbake på møterommet på Ullevaal stadion, hvor Benedikte Brynestad Grøtvedt forteller om Golfjentene og samarbeidet med Royal and Ancient.

«No women, no support»

Slik lyder det nye skiltet, og kontrakten står i glass og ramme på forbundskontoret i Oslo.

– Jenter er et satsingsområde for mange nasjoner i Europa nå. Det er her det største potensialet ligger for framtidig vekst, poengterer Grøtvedt.

Hun vet at veien fortsatt er lang.

– Det forteller bare at det må jobbes. I hver krik og krok av landet er det jenter som har lyst til å begynne med golf, sier prosjektlederen.

– Men de må ha et fellesskap, de må ha trenere og ledere. På mange av de målbare områdene ser vi en klar og positiv trend. Vi har fått flere kvinner som frivillige og en høy andel på trenerkurs. I tillegg registrerer vi hundrevis av nye jenter på nye tiltak, som alle kan bli tellende medlemmer i framtiden. Vi må ta vare på dem og rekruttere enda flere.

Men i mørke korridorer trengs fortsatt lys.

– Golfjentene er ikke et prosjekt som bare handler om kvinner, sier Benedikte Brynestad Grøtvedt og klapper sammen PC-en, som for å vekke en sovende skoleklasse.

–Skal vi endre en kultur og sikre bedre kjønnsbalanse, må vi ha med oss menn også. Det er en jobb vi må gjøre sammen.

«Jenter er et satsingsområde for mange nasjoner i Europa nå. Det er her det største potensialet ligger for framtidig vekst.»

BENEDIKTE BRYNESTAD GRØTVEDT, NGF
Feiden mellom Martha Burk og Augusta National fikk stor medieoppmerksomhet i 2003. Det skulle fortsatt gå ti år før golfklubben endret policy.
I dag har den norske jentesatsingen, ledet av Benedikte Brynestad Grøtvedt i NGF, god støtte av R&A. Skal kulturen endres, må også menn være med.
SPINNER SAMMEN
KVINNE-
NETTVERK
Selv om de er på hver sin kant av landet, samler lederne på Jæren, Vestfold og flere andre klubber seg jevnlig for å lære av hverandre.
SPINNER SAMMEN
Mona, Kristin og Reidun representerer en minoritet i Golf-Norge. Nå samarbeider de på tvers av landet for å stå sterkere.
TEKST: Nicolai Landmark // FOTO: Lars Bjørnsen og Nicolai Landmark

D et er 430 kilometer mellom Jæren Golfklubb på Bryne og Vestfold Golfklubb i Tønsberg. Som alle golfklubber i Norge har de begge klubbhus, greener, utslagssteder, flagg og bunkere. Men én ting knytter klubbene tettere sammen enn med andre.

Begge ledes av kvinner.

Jæren og Vestfold representerer to av kun fjorten golfklubber i landet som har kvinnelige daglige eller administrative ledere. Det utgjør bare 8,1 prosent av Norges til sammen 172 golfklubber.


Når man er ny, er det noen ganger vanskelig å komme inn i diverse miljøer. Det kjente også Mona på da hun startet i jobben som daglig leder for fem år siden.
«Det er ikke akkurat mange av oss. Derfor er det veldig viktig og bra at vi har et nettverk å lene oss på»

MONA UELAND


– Det er ikke akkurat mange av oss. Derfor er det veldig viktig og bra at vi har et nettverk å lene oss på, forteller Mona Ueland (41), daglig leder i Jæren GK.

Utenfor vinduet på det lille kontoret trosser medlemmene vinden som allerede har begynt å bygge seg opp. På innsiden sitter Mona som eneste faste ansatte og sysler med sitt. På dagens agenda står blant annet ferdigstilling av regnskapet som skal godkjennes på årsmøtet senere i uken.

Kalenderen viser februar, og i Rogaland betyr det at sesongen allerede er i gang. For den daglige lederen innebærer det alt fra administrative oppgaver som å sende ut fakturaer og koordinere med de forskjellige gruppene, til å ordne i proshopen og holde styring på driving rangen.

– Da jeg startet i jobben for fem år siden, kunne jeg ganske lite om golf. Jeg har en del erfaring fra idretten, men ikke på denne måten her. Læringskurven var veldig bratt i starten. Det er sånn jeg liker å ha det, forteller hun.

41-åringen beskriver seg selv som en åpen person som gjerne spør andre om å ta oppgaver hun selv ikke kan. Som for eksempel snekkerarbeid.

– Det gjør meg ingenting, for jeg vet at jeg kan mine ting best. Også kan noen andre de andre tingene bedre enn meg.

Arbeidsoppgavene til en daglig leder kan være alt fra administrative oppgaver foran skjermen til å holde orden i proshopen.
Med en god gjeng i ryggen er det lettere å se fremover.

SPARRINGSPARTNERE. Slik er hverdagen som eneste faste ansatte på en golfklubb som hovedsakelig er driftet på frivillighet. Klubbens komiteer, grupper og ildsjeler bidrar til banearbeid, organisering av turneringer og diverse småjobber som må gjøres på anlegget.

På de større tingene har hun god hjelp fra et annet knippe mennesker. Et motivert styre som ønsker å levere et så godt tilbud som mulig til golferne, pluss et nettverk av damer spredt over hele landet som hun kan sparre med.

Det er dette kvinnenettverket er designet for å være. Et trygt forum hvor de åtte prosentene i Golf- Norge kan sparre med hverandre om alt fra hvordan man priser medlemskap til hvordan man utvikler bærekraftstrategier.

– Hva synes du om gruppen?

– For meg betyr den veldig mye. Jeg er glad i andre mennesker og setter pris på folk å prate med om avgjørelser. Å gjøre det med andre likesinnede personer i samme posisjon som meg er en gode jeg benytter meg av ofte, forteller Mona.


GRUPPERINGER. Rogalendingen er en av ni som har vært med siden nettverket ble offisielt etablert av NGF vinteren 2021. Siden da har det vokst til å inneholde alle klubbene som ledes av kvinner i Norge i dag.

– For min del startet det på mitt første Golfting (samling for administrative ledere, journ.anm). Jeg var ganske fersk i jobben og kjente tilnærmet ingen der, mimrer hun høyt.

Den årlige samlingen er en møteplass hvor retningen for Golf-Norge legges. Som regel er det over 200 mennesker til stede, naturligvis med en sterk overvekt av menn.

– Siden jeg var ny i miljøet, prøvde jeg å henge meg på de få jeg allerede visste hvem var. Men det var ikke like lett å finne naturlig innpass i de ulike grupperingene, forteller hun.

Heldigvis ble hun kjapt introdusert til en gjeng med damer den novemberhelgen på Gardermoen. Det som startet som et sosialt miljø ble raskt utviklet til å bli en fast gruppe og en arena hvor smått og stort blir diskutert. Den dag i dag møtes de den første tirsdagen i måneden for å sette en fot i bakken og planlegge videre drift av klubbene deres. På grunn av avstandene finner de aller fleste møtene sted digitalt.

– Vi har en del fysiske møteplasser også, som regel i forbindelse med en annen fellessamling. Det er alltid veldig godt å se hverandre igjen tredimensjonalt, forteller Mona.

To av dem hun ofte møter på disse samlingene, er lederduoen i Vestfold Golfklubb.


I kontorene på Vestfold Golfklubb er fokuset til Kristin Carlsen (t.v.) og Reidun Aas Johansen rettet mot fremtiden. Det hjelper å ha støtte fra utsiden.

GOLFVENNINNER. På andre siden av fjellene er det fremdeles snø på fairwayen. I motsetning til på Jæren vil det ikke spilles fra gresset på Vestfold GK før i april. I likhet med Rogaland er det derimot full planlegging på innsiden av dørene. For administrativ leder Kristin Carlsen (65) og økonomi- og markedssjef Reidun Aas Johansen (61) er det også det administrative arbeidet som står på agendaen i disse dager. Markedsplaner skal legges, sponsoravtaler skal inngås og medlemmene skal faktureres.

– Det er godt at vi får unnagjort alt dette nå, for vi har ikke sjans til å gjøre disse tingene når våren kommer, sier Kristin.

Hun har vært i klubben helt siden 1994. Først som medlem i diverse komiteer og grupper, deretter klubbsekretær fra 2010. Tre år senere fikk hun tilbud om å overta jobben som administrativ leder. Jobben gikk bra frem til golfboomen som kom under pandemien. Da var det tungt å være eneste administrative ansatte da tusenvis av mennesker strømmet til golfbanene rundt om i landet, og arbeidsoppgavene multipliserte seg.

Da kom Reidun Aas Johansen inn i bildet. Først som deltid med én arbeidsdag i uken, men i løpet av noen måneder ble det tydelig at klubben trengte henne i en større stillingsprosent.

Opprinnelig var de to golfvenninner, men forholdet har utviklet seg i takt med Vestfold Golfklubb som nå består av hele 31 hull.

– Å ha en god kollega gjør hverdagen både bedre og mer effektiv. Og det er viktig ettersom man som ansatt i en golfklubb krever stor fleksibilitet og kompetanse på mange områder, sier Kristin.


«Arenaen gir oss trygghet til å ta opp ting som kan være vanskelig å snakke med mannlige kollegaer om.»

KRISTIN CARLSEN

KOMMENTARENE. Dameduoen er selvfølgelig med i nettverket for kvinnelige administrative ledere. For deres del henter de særlig inspirasjon og gode råd om hvordan juniorarbeidet og samarbeidspartnere skal organiseres. I tillegg snakkes det en del om hvordan man skal håndtere situasjoner man møter som kvinner i en mannsverden.

– Vi snakker en del om hva damer blir utsatt for på arbeidsplassen som ikke menn merker noe særlig til. Vi blir nok behandlet av medlemmer på en annen måte enn det menn gjør, forteller Kristin.

– Om det satt en mannlig leder her, ville han nok ikke fått de kommentarene vi får, legger Reidun til.

Dette er en problemstilling mange kvinner møter i arbeidshverdagen, også i golfverdenen.

Derfor er dette en av tingene som blir diskutert på nettverksmøtene. Denne arenaen blir brukt til gjesteforelesninger om blant annet lederutvikling og konflikthåndtering hvor eksperter gir lederne verktøyene som trengs i hverdagen.

– Nettverket brukes på denne måten for å gi oss innspill og verktøy som hjelper i hverdagen, og det er veldig givende for oss, forteller Reidun.

– Arenaen gir oss trygghet til å ta opp ting som kan være vanskelig å snakke med mannlige kollegaer om, legger Kristin til.


Et av tilbudene deltakerne i kvinnenettverket får, er forelesninger og kurs i lederutvikling. (Foto: Privat)
Reidun og Kristin gleder seg til omgivelsene blir grønne, og klubben kan invitere golferne tilbake på anlegget.
Adressen til banen kan man si er en god match.

BEDRE RUSTET? Både Mona, Kristin og Reidun heier på kvinnenettverket. Alle tre får mye ut av å ha en trygg arena hvor terskelen for å spørre om hjelp, råd og innspill er lav. I fremtiden ønsker de at den skal vokse enda mer.

– Jeg tror kvinner på mange måter kan være bedre rustet til å være ledere i en golfklubb, når vi vet at «turnover» for mannlige ledere i golfklubber i Norge er høy. Å være leder i en golfklubb betyr at man ofte står alene om alle typer arbeidsoppgaver, fra rapportering til styret til å, for å sette det på spissen, vaske doen om det skulle være nødvendig, mener Kristin.

Norges Golfforbund jobber aktivt med å rekruttere damer til ledende stillinger i golfen. En av måtene det gjøres på, er gjennom dette kvinnenettverket.

– Kanskje kan det å ha et nettverk av kvinnelige daglige ledere som er synlige og tar plass på golfens møteplasser, påvirke golfens beslutningstakere til å tenke nytt i fremtidige ansettelser, sier Line Berg, avdelingsleder for klubbservice i forbundet og en av organisatorene bak nettverket.

For målet er nettopp det. Å gi dagens kvinnelige ledere en møteplass med høy tillit, gode relasjoner og konstruktive diskusjoner samt vise Golf- Norge at det trengs flere kvinner i de avgjørende stillingene.

ads kragk
ÅRETS STORE DRIVER TEST 2023
UTSTYR
SPESIAL

ÅRETS STORE DRIVER TEST 2023

Nye drivere kommer i tre kategorier. Tourdrivere for de beste, tilgivende drivere for de fleste og drawdrivere for slicerne. Også vi er ganske mange! I samarbeid med Svensk Golf har vi igjen samlet ti spillere fra 0 til 20 i handicap og med svinghastigheter fra 80 til 120 mph for å teste de nyeste modellene. Her er årets vinnere!
TEKST: Svensk Golf // FOTO: Produsentene
TOUR•DRIVERE
Den som vurderer å stappe en lavtspinnende driver i bagen, har som regel en høyere svinghastighet med et relativt konstant balltreff.
UTSTYR
SPESIAL

TOUR
DRIVERE

D en som vurderer å stappe en lavtspinnende driver i bagen, har som regel en høyere svinghastighet med et relativt konstant balltreff. For mange av disse spillerne handler det om å finne et driverhode som kan hjelpe dem å hente ut de siste prosentene i den ønskede ballbanen. Og derfor har drivere i denne kategorien ofte flere muligheter til å justere og tilpasse tyngdepunktet. Typisk for disse køllehodene er at du straffes på lengde ved mindre gode slag samtidig som det fins utrolig mye å hente på dagene når svingen virkelig sitter.


TAYLORMADE STEALTH 2 PLUS

Pris: 6799 kroner

Loft: 8°, 9° og 10,5°

Justerbar: Loft, lievinkel og tyngdepunkt

Ifølge TaylorMade selv er MOI-verdien i Stealth 2 ni prosent høyere enn den forrige modellen, først og fremst fordi ingeniørene har brukt mer karbonfiber i konstruksjonen. Driveren kommer med en skyvbar vekt på 15 gram under sålen.


Ifølge TaylorMade selv er MOI-verdien i Stealth 2 ni prosent høyere enn den forrige modellen, først og fremst fordi ingeniørene har brukt mer karbonfiber i konstruksjonen. Driveren kommer med en skyvbar vekt på 15 gram under sålen.


VI SIER: Den kraftfulle følelsen når ballen skyter ut fra trefflaten av karbonfiber, er vanskelig å motstå. Stealth 2 Plus er en driver som er veldig innbydende og underholdende å slå med. Selv om hodet viser klare tendenser til å oppfylle kjøpsargumentene om et mer tilgivende design, krever det ikke alltid rare feilslaget for å framkalle en miss av den litt villere typen. At det er testens dyreste driver bør veies opp mot dine behov for justerbarhet.

FOR HVEM: Spilleren som i første rekke vil redusere spinn og optimere lengden samt få mulighet til å forme sin ønskede ballbane.

Kontroll: 7/10
Følelse: 10/10
Lengde: 9/10

TITLEIST TSR3

Pris: 6499 kroner

Loft: 8°, 9°, 10° og 11°

Justerbar: Loft

Det klassiske pæreformede hodet kommer med oppdaterte aerodynamiske egenskaper samtidig som bakpartiets justerbare vektskinne gir store muligheter for å tilpasse ballbanen. Den varierende tykkelsen på trefflaten utfolder seg i en kjegleformet ring som gir et ekstra gir for dem som leverer et sentrert treffmønster.

VI SIER: Er ikke overdrevent straffende når du misser, men kommer virkelig til live når balltreffet beveger seg inn mot midtpunktet. Da trer driveren inn i toppsjiktet når det gjelder lengde. Helhetsinntrykket blir veldig sterkt når også hodets presise balanse og fantastiske responsive egenskaper tas i betraktning.

FOR HVEM: Du må ha et godt balltreff og anstendig køllehastighet for at TSR3 virkelig skal vise hva den er i stand til.


Kontroll: 8/10
Følelse: 9/10
Lengde: 10/10
«I forhold til hvordan den presterer, kan jeg ikke forlange mer av en driver.»
Adam Grünerwald, handicap 0

SRIXON ZX7 MK II
UTSTYR
SPESIAL
«DET HER ER BRA GREIER. GIR EN ENDA
MER PRESIS FØLELSE ENN ZX5.»
JONAS FAHLMAN, handicap 2

SRIXON ZX7 MK II

Pris: 6499 kroner

Loft: 9,5° og 10,5°

Justerbar: Loft og lievinkel

Bygger i stor grad videre på grunnkonstruksjonen fra tidligere generasjon av ZX7. Trefflaten har imidlertid ny design med varierende tykkelse hvor midten er tynnere samtidig som ytterkantene er noe tykkere. Dette er gjort for å skape en høyere COR-verdi sammen med Rebound Frame-teknologiens doble fleksende effekt.

VI SIER: I økende grad begynner Srixon å lykkes med sin ambisjon om å lage drivere som tiltaler de bedre spillerne. Hodet har den tradisjonelle pæreutformingen som mange liker. Med på kjøpet får du en myk og god følelse i balltreffet, fine kontrollegenskaper og en lav og kraftfull ballbane.

FOR HVEM: De framskutte eksterne vektene mot hæl og tå taler sitt tydelige språk. En kompetent driver for spilleren som innimellom vil forme slagene fra tee.


Kontroll: 8/10
Følelse: 8/10
Lengde: 8/10

CALLAWAY PARADYM – TRIPLE DIAMOND

Pris: 6699 kroner

Loft: 8°, 9° og 10,5°

Justerbar: Loft – 1 grad ned og 2 opp

Et kompakt og lavtspinnende tourhode, som ifølge Callaway passer en noe større målgruppe enn tilsvarende modell i Rogue ST-serien. Bakvekten på 14 gram kan flyttes til fronten av hodet for dem som ønsker å redusere spinntallet ytteligere.

VI SIER: Et hode med en mindre og avrundet profil som innbyr til en kraftfull fade i samme sekund som headcoveret trekkes av. Spillere med høy køllekastighet vil dra nytte av den presise følelsen og overføre farten til stor ballhastighet. Definitivt ikke for alle, men for dem som oppfyller spesifikasjonen, venter et av Callaways beste tourhoder.

FOR HVEM: Den bedre spilleren med et sentrert balltreff kan oppnå høye ballhastigheter og forme slagene lettere. Det forutsetter at du har nok fart i kølla til å generere høyde og spinn på ballen.


Kontroll: 8/10
Følelse: 9/10
Lengde: 10/10
PING G430 LST
UTSTYR
SPESIAL

PING G430 LST

Pris: 6999 kroner

Loft: 9° og 10,5°

Justerbar: Loft, lievinkel og tyngdepunkt

Carbonfly Wrap-løsningen er unik for G430 LST (Low Spin Technology). Den har en karbonfiberkrone som pakker kantene ned mot hælen og tåen på hodet. Hodet er også mindre enn de andre G430-modellene for å øke den aerodynamiske ytelsen. Leveres med en bevegelig vekt på 22 gram hvor skruen kan påvirkes rundt seks meter mellom de forhåndsinnstilte posisjonene draw, nøytral og fade.

VI SIER: I riktige hender produserer dette kompakte hodet den aller høyeste ballhastigheten av modellene i G430-familien. Samtidig er dette en driver med lite spinn hvor en betydelig del av Pings DNA er intakt. Jevne verdier mates fram for spinn, høyde og sidespinn.

FOR HVEM: Spilleren med noe høyere køllehastighet som prioriterer stabilitet i jakten på et passende hode med lave spinntall.


Kontroll: 9/10
Følelse: 9/10
Lengde: 9/10

COBRA AEROJET LS

Pris: 5799 kroner

Loft: 9° og 10,5°

Justerbar: Loft, lievinkel og tyngdepunkt

Har den mest aerodynamiske formen i serien der det høyeste punktet på den buede kronen er plassert så langt fra trefflaten som mulig, noe som sies å øke hastigheten med 1,5 mph sammenlignet med LTDx LS. De to ytre vektene like bak trefflaten kan justeres mellom nøytral og fade.

VI SIER: Til tross for det aerodynamiske designet så adresseres dette kompakte hodet med en tydelig nøytral profil. Kan du håndtere den lave utslagsvinkelen, gir Aerojet LS noen av testens lengste enkeltslag. Om ikke spredningsbildet er helt samlet, er ballene likevel merkbart mindre spredt enn med fjorårets LTDx.

FOR HVEM: Alle som leter etter en noe lavere ballbane, og som liker å dra til fra tee, bør teste ut Aerojet LS.


Kontroll: 7/10
Følelse: 9/10
Lengde: 9/10
WILSON DYNAPWR CARBON
UTSTYR
SPESIAL
«Et pent køllehode som gir meg
bra følelse i balltreffet.»
JONAS FAHLMAN, handicap 0

WILSON DYNAPWR CARBON

Pris: 4999 kroner

Loft: 9°, 10,5° og 13°

Justerbar: Loft og lievinkel

DynaPWR Carbon er Wilsons lavtspinnende hode hvor kronen og sålens karbonfiberpaneler bidrar til en vekting som fremmer en mer nøytral og gjennomtrengende ballflukt. Leveres med en trefflate med varierende tykkelse som er optimalisert for å gi jevnere spinntall og ballhastigheter.

VI SIER: Testens billigste tourdriver overbeviser med tanke på prisen. Testpanelet oppnådde tidvis svært gode lengder med en spinnprofil som ikke er den laveste. Lyden i balltreffet ga noe ekko, men det er ikke unormalt for karbonfiberdrivere. Mye driver for pengene.

FOR HVEM: Alle som søker de generelle egenskapene i en tourdriver som er satt opp for en liten fade, men til en begrenset prislapp.


Kontroll: 7/10
Følelse: 7/10
Lengde: 8/10

TITLEIST TSR4

Pris: 6499 kroner

Loft: 8°, 9° og 10°

Justerbar: Loft, lievinkel og tyngdepunkt

Et kompakt og nøytralt lavtspinnende hode. Bruker nå den samme trefflaten som i mer tilgivende TSR2 for å skape konsistente spinntall og jevne ballhastigheter utenfor sweetspot. Du har valgmuligheter for ytre vektplasseringer foran eller bak for å gi høyere eller lavere spinn om nødvendig.

VI SIER: Velkommen til arketypen av et lavtspinnende hode som hovedsakelig tar telefonen når den klart bedre spilleren ringer. Sammenlignet med de to foregående generasjonene er imidlertid TSR4 noe mer lettspilt. Men det kreves fart for at spinntall og ballbane skal havne i riktig vindu. Da skinner denne modellen med ærlig kontroll og skarpe lengder.

FOR HVEM: Kan du levere det som kreves av hastighet og balltreff? Også i kaldere forhold når svingen ikke er helt 100 prosent?


Kontroll: 8/10
Følelse: 8/10
Lengde: 9/10

TILGIVENDE DRIVERE
Denne driverkategorien passer best i bagen til de fleste av oss. Slagflatene er av varierende tykkelse og optimalisert for å opprettholde
UTSTYR
SPESIAL

TILGIVENDE
DRIVERE

D enne driverkategorien passer best i bagen til de fleste av oss. Slagflatene er av varierende tykkelse og optimalisert for å opprettholde ballhastigheten i treff utenfor senter. Tyngdepunktet er vanligvis plassert langt ned og bak i hodet for å skape høyere ballbaner. Selv om ballflukten skal være nøytral, er det heller ikke uvanlig å se milde drawtendenser. For å gi oss mer lengde har disse driverne etter hvert fått lavere spinntall. Derfor kan enkelte modeller bli i overkant vanskelige for dem med lavere svinghastigheter.


COBRA AEROJET

Pris: 5799 kroner

Loft: 9°, 10,5° og 12°

Justerbar: Loft – 1,5 opp og ned

I den nye Aerojet-serien henger en vektstang på 14 gram like over sålen. Dette gjør at tyngdepunktet kan flyttes fremover i det aerodynamiske hodet for redusert spinn og mer fleksibel struktur på sålen. Både sålen og kronen er laget i en modifisert karbonfibervariant som er 30 prosent tynnere enn normalt.

VI SIER: Selv om spinntallene kan være noe lave, er dette et hode som presterer godt for mange i panelet – uten at stabilitet går på bekostning av lengde for ulike handicapnivåer. Når det gjelder treffølelsen og responsen i hodet, fremstår Aerojet som en av Cobras sterkeste leveranser noensinne.

FOR HVEM: Et ganske tilgivende hode med tyngden plassert langt bak – to egenskaper som appellerer til mange klubbgolfere.


Kontroll: 8/10
Følelse: 9/10
Lengde: 9/10
«Et ærlig køllehode med herlig trøkk i balltreffet.»
OLOF ÅSGÅRD, handicap 10


TITLEIST TSR2

Pris: 6499 kroner

Loft: 8°, 9°, 10° og 11° (venstre loft: 9°, 10° og 11°)

Justerbar: Loft og lievinkel

Denne Titleist-modellen, hvor hodets aerodynamiske egenskaper er foredlet, retter seg mot den bredeste gruppen av spillere. Den nye trefflaten har varierende tykkelse, mer tilgivende mot treff utenfor senter. Samtidig er tyngdepunktet flyttet framover og lavere.

VI SIER: «Stabil og pålitelig» blir en gjentagende beskrivelse når panelet tester ut TSR2. Det rene utseendet og den velbalanserte responsen appellerer i større grad til testens bedre spillere, som også finner en fin og sterk ballbane med de lavere spinntallene som dette hodet leverer. Et tegn på at Titleist vet utmerket godt hva deres primære målgruppe egentlig forventer av TSR2.

FOR HVEM: At vekten er plassert lavere og lenger frem enn i forgjengeren Tsi2 er et grep som får ned spinntallene, men uten å redusere høyden på slagene i særlig grad. Derfor passer dette hodet godt for spillere med både middels og høyere svinghastigheter.


Kontroll: 8/10
Følelse: 9/10
Lengde: 9/10
TAYLORMADE STEALTH 2
UTSTYR
SPESIAL
«Jeg liker den her trefflaten til 100 prosent.
Helt klart en av favorittene.»
Linn Andersson, handicap 2

TAYLORMADE STEALTH 2

Pris: 6499 kroner

Loft: 9°, 10.5° og 12°

Justerbar: Loft og lievinkel

Dette er den første modellen i TaylorMade-historien hvor mengden av karbonfiber i hodet er større enn andre materialer. Den røde trefflaten, som også er karbonfiber, er oppdatert for å tilby mer hjelp, framfor alt med en ny versjon av TaylorMades omvendte kjegledesign.

VI SIER: Et hode som låner de generelle egenskapene til SIM 2 Max fra 2021, noe som ikke blir sett på som negativt av panelet. Her kryper noen av de høyeste totallengdene opp på Trackman-skjermen, mens spredningen har en forutsigbar og akseptabel radius. Følelsen i balltreffet er dyp og fengende eksplosiv. Kort sagt: toppklasse på dette punktet.

FOR HVEM: Med lav køllehastighet bør du ikke putte denne i bagen. Men ellers står døren på vidt gap for både klubbgolfere og tourspillere.


Kontroll: 8/10
Følelse: 10/10
Lengde: 9/10

CALLAWAY PARADYM

Pris: 6699 kroner

Loft: 9°, 10,5° og 12°

Justerbar: Loft, lievinkel og tyngdepunkt

Karbonfiberen ga Callaways ingeniører mer spillerom til å optimalisere vektfordelingen for lengde og stabilitet i dette nye hodet. Under panseret finner vi også en videreutvikling av det MOIforbedrende Jailbreak-systemet, som fungerer sammen med den AI-designede trefflaten. Den avtagbare vekten på 15 gram plassert i den bakre delen er unik for denne Paradym-modellen.

VI SIER: Den blåskimrende karbonfiberen tas godt imot utseendemessig samtidig som den kraftige og rike treffølelsen verdsettes i panelet. Treffer nok likevel ikke en like stor målgruppe som andre toppvalg i kategorien, da spinntallet og totallengden vil være bedre i Paradym X eller Paradym TD for noen. Det gjenspeiler da også bredden i denne serien.

FOR HVEM: I vårt testpanel var det spillere med litt høyere fart i køllehodet som skviset mest ut av Paradym.


Kontroll: 8/10
Følelse: 9/10
Lengde: 9/10

MIZUNO ST-Z 230

Pris: 6149 kroner

Loft: 9,5° og 10,5° (venstre: 9,5°)

Justerbar: Justerbart 4 grader

Det japanske selskapets nøytralt vektede hode er et passende utstillingsvindu for den nye Cortech Chamberteknologien. En løsning som synes under den fremre delen av sålen hvor en vekt i rustfritt stål er støpt inn i termoplastisk polyuretan for å tilføre masse bak trefflaten og også gi økt spinnkontroll.

VI SIER: Dette hodet står med en fot plassert i tourkategorien og holder panelets spinntall i et kontrollerende grep. Den finjusterte og livlige treffølelsen er et virkelig sterkt punkt ved Mizunos nåværende modeller og appellerer til mange testere. Leverer mye til riktig spiller.

FOR HVEM: En mulig inngangsmodell til tourkategorien, men fremfor alt en allsidig driver å utvikle seg med.


Kontroll: 7/10
Følelse: 9/10
Lengde: 9/10
«Gir en bra og kompakt
respons i treffet.»
ADAM GRÜNERWALD, handicap 0

PING G430 MAX
UTSTYR
SPESIAL

PING G430 MAX

Pris: 6399 kroner

Loft: 9°, 10,5° og 12°

Justerbar: Loft, lievinkel og tyngdepunkt

Ping har gjort en god jobb for å forbedre både lyden og følelsen i oppfølgeren til den smått ikoniske G425. Stor ballhastighet oppnås gjennom den nye og tynnere VFT-trefflaten. Leveres med en avtagbar tungstenvekt på 25 gram plassert på baksiden av hodet.

VI SIER: Ikke alle i testpanelet er like glade i de såkalte «turbulatorene» på køllehodet, men det er glemt så fort du stiller hodet bak ballen og begynner å slå. Den høye graden av stabilitet som forventes av en Ping-driver, er der. Men denne gangen med en dempet treffølelse som er betydelig forbedret sammenlignet med G425. «Pålitelig er bare fornavnet, » utbryter en testdeltager etter fem baller.

FOR HVEM: For spilleren som legger betydelig vekt på tilgivende egenskaper og vil maksimere antall fairwaytreff, uavhengig av svinghastighet.


Kontroll: 9/10
Følelse: 9/10
Lengde: 9/10


«Nydelig følelse. Du kjenner umiddelbart
at du treffer sweetspot her.»
JONNY BYGDEMAN, handicap 10

SRIXON ZX5 MK II

Pris: 6499 kroner

Loft: 9,5° og 10,5°

Justerbar: Loft og lievinkel

Under det lette titanskallet er Rebound-Frame-strukturen som gjør at de separate delene av køllehodet jobber sammen for å generere mer energi inn i ballen. Her er den interne vektingen i hovedsak tilpasset for å hjelpe med høyde og stabilitet. Her finner vi også en synlig vekt på åtte gram plassert langt bak i det litt flatere hodet.

VI SIER: Har et litt anonymt utseende sammenlignet med noen av konkurrentene. Men andre generasjon ZX5 viser seg å ha mange allsidige funksjoner og har en velbalansert slagfølelse. Ikke det mest tilgivende hodet i kategorien, men har en behagelig balanse. Det gjorde at mange i testpanelet følte det var lettere å finne veien til sweetspot.

FOR HVEM: En driver med et tidløst preg som passer til mange svinghastigheter. Av denne grunn er også ZX5 et populært valg i Srixons stall av tourspillere.


Kontroll: 7/10
Følelse: 8/10
Lengde: 8/10
ads fornebugolf
DRAWDRIVERE
Drawfremmende drivere er en kategori som stadig øker i popularitet hos hobbygolferen. De kurerer ikke slicen din, men er definitivt med på å øke lengdene og stabiliteten ved
UTSTYR
SPESIAL

DRAWDRIVERE

D rawfremmende drivere er en kategori som stadig øker i popularitet hos hobbygolferen. De kurerer ikke slicen din, men er definitivt med på å øke lengdene og stabiliteten ved å redusere graden av sideskru. De gjør spillet enklere og morsommere for alle som har behov for litt ekstra hjelp. To felles kjennetegn i denne kategorien er at hodene gjerne er litt lukket i oppsettet samt har en vekting som er plassert bak mot hælen. Over tid har drawdrivere fått et mer nøytralt utseende, noe som også tiltrekker flere spillere til kategorien.



TAYLORMADE STEALTH 2 HD

Pris: 6499 kroner

Loft: 9°, 10.5° og 12°

Justerbar: 2 grader opp og ned, med diverse lie-innstillinger

I dette tilfellet står HD for high draw som kjennetegner Taylor- Mades modell med en betydelig høyere MOI-verdi (vridiningsmotstand når man treffer utenfor sweetspot). Denne kommer med en vekt på hele 30 gram i bakdelen som er flyttet litt nærmere hælen enn på forrige versjon.

VI SIER: Utseendet røper ikke at dette er en drawdriver bak ballen. Det vises først når testballene er i luften. Selv om dette ikke er den mest slicekorrigerende modellen, gir den stor trygghet for nesten alle i panelet. Og den går langt! Treffølelsen er sjenerøs og responsiv. Kontrollen på spredningen er god og konstant.

FOR HVEM: Alle som ønsker seg en drawfremmende driver med lengde, følelse og stabilitet, bør sjekke ut denne.


Kontroll: 8/10
Følelse: 9/10
Lengde: 10/10

WILSON DYNAPWR TITAN

Pris: 4299 kroner

Justerbar: Loft og lievinkel

En drawfremmende modell som appellerer til en litt bredere gruppe av spillere. Den bakre delen av hodet er utstyrt med en vekt på 16 gram for å øke stabiliteten og levere en litt høyere utgangsvinkel.

VI SIER: Her er ikke drawegenskapene overveldende, noe som gjør at Wilsons titanhode også kan bevege seg ganske uhindret blant de tilgivende modellene. Ved treff i senter ser vi lengder som puster premiummodellene i nakken, men vi ser også et åpenbart fall i ballhastighet når vi ikke treffer fullt så godt. Likevel: Til en hyggelig pris har Wilson klart overlevert på en positiv måte.

FOR HVEM: Her kan man med fordel ha noe mer svinghastighet enn ellers i kategorien, uten at spinntallene flyr til månen.


Kontroll: 7/10
Følelse: 8/10
Lengde: 8/10
MIZUNO ST-X 230
UTSTYR
SPESIAL

MIZUNO ST-X 230

Pris: 6149 kroner

Loft: 9°, 10.5° og 12° (venstre: 10.5°)

Justerbar: Loft og lievinkel

Mizunos drawfremmende hode skjuler mye teknologi. De lavere loftene skal tiltrekke seg spillere som liker å jobbe med ballbanen. Den lette og fleksible trefflaten i titan, Beta Ti face, lever videre fra ST 200-modellene og skal, sammen med Cortech-teknologien med en innebygd vekt i fremre del av sålen, kombinere fart med stabilitet.

VI SIER: En drawmodell som panelets bedre spillere fikk overraskende mye ut av, både når det gjelder lengde og samling. For mellomhandicapperens mer variable slagmønster og tendenser til lave bomslag hjelper vektingen av hodet til mer høyde og riktig spinntall. Overbeviser både med sin allsidighet og mykt raffinerte slagfølelse.

FOR HVEM: Kan favne mange typer spillere, avhengig av hvilken grad av stabilitet og hjelp du leter etter.


Kontroll: 7/10
Følelse: 9/10
Lengde: 9/10
«Er veldig behagelig i hendene
der hodet gir fin respons.»
Olof Åsgård, handicap 10


«En driver som føles enkel
og trygg å slå med.»
Stefan Lindebergh, handicap 20

PING G430 SFT

Pris: 6399 kroner

Loft: 10.5°

Justerbar: Loft, lievinkel og tyngdepunkt

Ping gir oss et drawfremmende hode med en skyvbar tungstenvekt på 22 gram. Dette flytter tyngdepunktet mellom to forhåndsinnstilte posisjoner hvor «draw» sies å hjelpe med 12 meter sideskru (til venstre for en høyrehendt spiller), mens «draw+» skal korrigere ballen i underkant av 20 meter i ønsket retning.

VI SIER: Et hode som tar den drawfremmende oppgaven på alvor. Her er det veldig enkelt å få høyde og lengde på slagene samtidig som vi trygt kan stole på Pings velkjente stabilitet. Testresultatene viser at den gir mest effekt for spillere med rundt eller under 90 mph i køllehastighet.

FOR HVEM: For spilleren som sliter med ulik grad av slice, men ikke er helt komfortabel med en ren antislice-driver.


Kontroll: 9/10
Følelse: 8/10
Lengde: 8/10
COBRA AEROJET MAX
UTSTYR
SPESIAL

COBRA AEROJET MAX

Pris: 5799 kroner

Loft: 10.5° og 12°

Justerbar: Loft og lievinkel

I det mest tilgivende hodet i Aerojet-serien er høy MOI og drawfremmende egenskaper prioritert. Konstruksjonsmessig støttes idéen av to utvendige vekter hvor den ene er plassert mot hælen, mens vekt nummer to finnes bak i midten. Det tilfører stabilitet og høyde.

VI SIER: Cobra er et pålitelig valg i denne kategorien, noe Aerojet Max understreker med bred penn. Trefflaten er blant de bedre for å dempe de negative konsekvensene av mer tvilsomme balltreff. Har også en responsiv følelse som gjør hodet tiltalende for de fleste av testspillerne i panelet.

FOR HVEM: En kompetent og anvendelig driver. Passer like godt for deg som vil rette opp en vill slice, og alle som bare vil oppnå en mer nøytral balbane.


Kontroll: 9/10
Følelse: 9/10
Lengde: 9/10

«En av de mest tilgivende i testen.
Missene oppfører seg bra.»
Adam Grünerwald, handicap 0

«Jeg liker denne best i Paradym-familien.
Har en nydelig balanse for meg.»
JONNY BYGDEMAN, handicap 10

CALLAWAY PARADYM X

Pris: 6699 kroner

Loft: 9°, 10.5° og 12°

Justerbar: Loft og lievinkel

Dette drawfremmende hodet har en mer langstrakt profil enn andre modeller i Paradym-serien. Bruker velkjent Callaway-teknologi som det stabiliserende Jailbreak-systemet sammen med den AI-designede trefflaten for å oppnå den høyeste MOI-verdien i Paradym-serien her.

VI SIER: Den noe større bakdelen er ikke en umiddelbar favoritt hos alle i testpanelet. Men i prestasjon presenterer Paradym X seg som et lettsvingende og tilgivende hode med en moderat evne til å rette opp uønsket sideskru/slice. Vi ser høyere ballbaner enn med standardmodellen, hvilket er et pluss for modellens primære målgruppe.

FOR HVEM: Er du ute etter litt mer høyde på utslagene dine og sliter med å finne sweetspot, vil denne modellen gi deg en dytt i riktig retning.


Kontroll: 8/10
Følelse: 8/10
Lengde: 8/10
ads golfshopen
ads Norges Golfforbund
GOLFSKOLEN

TEKST: Jonas Lilja-Tverdal, Emilie H.R. Kvamme og Nicolai Landmark // FOTO: Benjamin A. Ward

Fem slag ned i år. Garantert!

Endelig er sesongstart her! De aller fleste av oss forbinder ny sesong med tanken «I år er året hvor jeg skal bli god». Uansett hva årets mål er, kan vi garantere at du senker scoren din med fem slag hvis du følger de rådene, tipsene og øvelsene som kommer på de neste sidene. Lykke til!

Bli kvitt duffen etter vinteren
GOLFSKOLEN – I SAMARBEID MED CALLAWAY, PUMA OG GARMIN

Bli kvitt duffen etter vinteren

Før man begir seg ut på en ny golfsesong, er det lurt å finne tilbake til det gode balltreffet. Det er tross alt en av de viktigste tingene som avgjør om ballen går dit du vil eller ikke.

Enten du har spilt mye simulator i vinter eller om du ikke har rørt køllene siden du pakket dem bort i november, er denne øvelsen for deg:

Legg fire baller på rad. Målet er å treffe ballen før bakken på alle de fire ballene du har lagt frem. Etter å ha slått alle fire ballene kan du se på divoten (torven) eller på merkene på rangematten om du har konsekvent balltreff. Sliter du med ujevne treff, kan du bruke et håndkle som hjelpemiddel. Plasser håndkleet tre ballengder bak ballen og prøv igjen uten å treffe håndkleet. Den vil tvinge deg til å treffe bakken senere og dermed få et renere balltreff.

Farvel tre-putter!

En av de tingene som spiser flest slag på scorekortet vårt, er tre-putter. Det er få ting som er verre enn å gi seg selv en god mulighet på green, og deretter gå av green med en sur bogey eller dobbelbogey. Denne øvelsen skal gi deg selvtillit til å legge ballen inntil ved første forsøk og dermed senke antallet tre-putter. Det første du gjør, er å skritte opp tre, seks og ni meter fra hullet og markere med pegger på hvert sted. Så lager du en mental ring rundt hullet på to fot (60 cm) som du skal komme innenfor. Slå fire putter fra hver av de forskjellige punktene du har markert, og se hvor mange du klarer å få innenfor tofotsringen.


UTFORDRE EN VENN TIL DUELL: To poeng for å senke førsteputten, ett poeng for å komme innenfor sirkelen og null poeng for å havne utenfor. Hvem vinner?
Finn ditt «stock shot»: Hold deg i spill fra tee
GOLFSKOLEN – I SAMARBEID MED CALLAWAY, PUMA OG GARMIN

Finn ditt «stock shot»: Hold deg i spill fra tee

Noen ganger har man null selvtillit med driveren. Det virker som at bunkerne, vannene og skogen skriker etter ballen din. Det får ofte (negativ) uttelling på scorekortet ditt, og i stedet for at hullet går som planlagt, må man jobbe seg opp på green. Er du i den situasjonen, kan det være lurt å ha et «stock shot», eller et lagerslag. Rett og slett et slag «vi kan hente fra lagerhylla » og være sikre på at ballen finner fairwayen. For noen kan det være noe så lett som å svinge roligere med driveren for å minimere spredningen, eller så kan man gå ned til et femmerjern. Kanskje treerwooden eller hybriden er din beste mulighet? Et «stock shot» handler bare om å holde seg i spill og unngå alle straffeslagene man kan få fra tee.


Høyde = lengde

Mange av oss har driveren stilt inn for lavt, ofte fordi vi ser proffene bruke 8, 9 eller 9,5 grader på sine foretrukne våpen fra tee. Hobbygolfere burde rett og slett ha mer loft som får deg til å slå høyere, på sine egne drivere. Det fine er at de aller fleste modellene som finnes der ute nå, er justerbare. Det betyr at du kan gi deg selv mer eller mindre loft med driveren du allerede har – uten å kjøpe ny! Bruk nøkkelen som medfølger, eller kjøp en i proshoppen for å justere et hakk eller to opp. Husk å skru helt til du hører et klikk! Da er den riktig montert.


HUSK! Det er ikke lov å justere loften på driveren, eller noen køller i det hele tatt, mens du faktisk spiller en runde. Det er brudd på regel §4.1A(3).
Senk flere én-metere
GOLFSKOLEN – I SAMARBEID MED CALLAWAY, PUMA OG GARMIN

Senk flere én-metere

Å misse «tap-ins» på én meter er irriterende, spesielt fordi de virker så lette å senke. I 2019 senket proffene på PGA-touren imponerende 99,4 prosent av puttene under tre fot (90 cm), men de trener også ekstremt mye på de korte puttene. En veldig enkel øvelse som kan gi deg samme selvtilliten som proffene, er å gjøre målet mindre. Sett en pegg i bakken på øvelsesgreen og lag en én-metersring med flere pegger rundt denne. Hvor mange ganger på rad klarer du å treffe peggen fra de forskjellige markørene? Prøv gjerne fra flere hold for å gi deg selv forskjellige typer helninger underveis. Når du har truffet peggen mange ganger på rad, føles det ekte hullet plutselig mye større.

Hvordan bygge opp en økt
GOLFSKOLEN – I SAMARBEID MED CALLAWAY, PUMA OG GARMIN

Hvordan bygge opp en økt

For å bli bedre i noe må man trene riktig. Det gjelder selvfølgelig også for golf. Derfor skal du nå få et forslag til hvordan du kan bygge opp en treningsøkt slik at du trener med mening, istedenfor å bare «slå noen putter» eller «trene litt på nærspill». I eksempelet bygger vi en putteøkt, men det kan likeså godt være på drivingrangen eller på nærspillsområdet, for prinsippene er de samme: teknikk, ferdighetstrening og spillelik trening.


Det første man bør gjøre i en økt, er å trene på fundamental teknikk. På greenen betyr det ofte riktig ballstart. En god måte å trene på dette er ved å lage en port av pegger med omtrent 1,5 ballengdes mellomrom. Sett deretter opp én pegg 30 cm fra porten. Slå så mange baller du klarer gjennom porten uten å være nær noen av peggene, eller sett deg et mål. Det kan for eksempel være fem på rad eller at du må treffe åtte av ti forsøk.

Den andre delen av økten bør være ferdighetstrening. Det er mange forskjellige øvelser man kan gjennomføre, men i dette eksempelet skal vi trene på lengdekontroll. Sett opp kjegler, pegger eller markører på to, fire, seks, åtte og ti meter fra en sone eller et hull. Slå tre putter fra hvert sted, og målet er å være innenfor sonen, eller innenfor 50 cm fra hullet. Du kan også gi deg selv en utfordring ved å måtte klare hvert nivå på stigen før du går til neste markør.

Den siste delen av en treningsøkt bør være så virkelighetsnær som mulig. På greenen er det ganske lett å gjenskape ved faktisk å hulle ut. Lag en tre-, seks- eller ni-hullssløyfe med ordentlige «tee-er» og hull. Målet er som i virkeligheten, bruk så få slag som mulig. Hvert hull er par to enten det er én meter langt eller åtte. Her kan du også utfordre en venn ved å spille match eller lignende.

Track din egen golf
GOLFSKOLEN – I SAMARBEID MED CALLAWAY, PUMA OG GARMIN

Track din egen golf

Å føre statistikk kan gi deg verdifull innsikt over eget spill. Du kan finne ut hvor du taper slag, hvor du bør bli bedre og hvor du faktisk spiller bra. Gode vaner er lurt å begynne med tidlig, så hvorfor ikke begynne med dette allerede nå? Det er mange måter å føre statistikk på. Enten kan du bruke en av de mange appene som er på markedet, eller så kan du gjøre det på gamlemåten, med blyant og scorekort. Det første man bør føre statistikk over, er fairwaytreff, greentreff og antall putter. Med de tre tingene får du en generell oversikt om du taper slag på utslagene, på innspillene eller på green. Treffer du bare tre av fjorten fairwayer, er det et tegn på at du bør trene med driver (eller kanskje skaffe deg et «stock shot»?). Om du bruker 38 putter per runde i snitt, bør du kanskje legge inn en ekstra treningsøkt på øvingsgreenen.


Sikt riktig!

En av de absolutt fundamentale tingene vi ofte gjør på banen, er å sikte feil. Mange av oss har en god plan for hvor vi vil at ballen skal gå, men så viser det seg at vi sikter rett på bunkeren til høyre for green. Så blir vi overrasket når ballen går rett i sandkassen. En enkel ting vi kan gjøre for å få slutt på dette, er ved å sikte med køllebladet istedenfor beina. Før du stiller deg opp til ballen, finner du et punkt (et gresstrå, gjørmeflekk eller en liten stein) som er mellom ballen og siktepunktet. Når du da stiller deg opp til ballen, vinkler du køllebladet slik at det er rett mot punktet ditt. Deretter setter du opp beina dine parallelt med køllebladet. Da har du gitt deg selv gode forutsetninger for å treffe målet ditt der fremme.

Bunkerstreken
GOLFSKOLEN – I SAMARBEID MED CALLAWAY, PUMA OG GARMIN

Bunkerstreken

Vi liker det ikke, men noen ganger havner vi i bunkeren. Da er det viktig å vite hvordan man kommer seg ut igjen på første forsøk. «Bunkerstreken» er en øvelse som skal vise deg hvordan man skal slå for å gjøre nettopp det. Tegn opp en strek i sanden, omtrent én ballengdes avstand bak ballen. De første tre slagene skal du bare slå sand, mens på det fjerde tar du med ballen også. Målet er å slå opp bare sanden som er foran streken du har tegnet opp. Da slår du riktig mengde, noe som gir deg størst mulighet til å få ballen opp av sandkassen på første forsøk.


NB! Husk å slå helt igjennom, ikke bare ned i bakken.

Alle bilder er tatt på Hacienda del Alamo. Tusen takk for tilgangen til banen!
ads Lubker
ads garmin
FULL SVING
UTFORDRINGEN

FULL SVING

Våren byr på snø i fjellet og gress i lavlandet. Vi utfordret sollyset og gikk for topptur og golfrunde på samme dag. En virkelig «up & down», er det mulig?
TEKST: Nicolai Landmark // FOTO: Lars Bjørnsen
Utsikten fra 1015 høydemeter er som regel storslått, men den er kanskje litt ekstra pen med golfkølle i hånden og ski på beina.


H øydemeter er vanligvis ikke det golfere jakter. Men da bilen rullet ut fra parkingsplassen i Bryne klokken kvart over syv på morgenen, visste vi at både høydemeter og carrylengde kom til å bli avgjørende for en god dag.

Da gårdslandskapet ble byttet ut med fjorder og fjell, begynte det å sprekke opp i skydekket med små glimt av blå himmel. Stablet oppå hverandre i bagasjerommet lå ski, staver og støvler godt mikset med golfbager og en paraply man forhåpentligvis ikke vil trenge. Pakkelisten for denne turen kan man trygt si var unik. Heldigvis funker ullundertøy like bra på golfbanen som på fjellet.


07.28
Verden våkner til liv sammen med sjåførene på vei til fjells.

VÅR UTFORDRING. Dagens utfordring var å kombinere golf og ski på én og samme dag. «Høysesong» for denne formen av kombinert er fra slutten av februar til april. De månedene hvor snøen fortsatt henger igjen over tregrensen, samtidig som våren har slukt den opp i lavlandet. Derfor gikk turen til Sør-Vestlandet/Rogaland.

Dagens golfdestinasjon var Jæren Golfklubb, en bane som stort sett er åpen hele året, med mindre det faktisk ligger hvitt på banen. Fordelen for oss er at om man beveger seg nord-østover, tar det bare halvannen time bak rattet å komme seg til Sirdal, et av regionens mest populære skisteder.

Ti minutter før vi «skulle» ha tatt av til venstre for å komme til selve skianlegget, tok vi av til høyre og parkerte på en anonym parkeringsplass midt i et hyttefelt.

– Skal vi opp dit? undres det når den siste frokostbiten er fortært, og bilen har slått seg til ro.

Ifølge lokale guider og turbeskrivelser var dette startpunktet for å komme oss opp Store Knuten, en topp som akkurat bryter tusenmetersgrensen. Dagens første mål var satt.


09.34
Bestigningen av Store Knuten er i gang.
11.18
En ganske annerledes sving enn det som vanligvis beskrives i dette magasinet.
12.23
Man blir godt kjent med veiene på en utfordring som dette, men i slike omgivelser gjør det ingenting.

VEIEN TIL TOPPEN. Ganske nøyaktig klokken ni var sekkene pakket, ruten lagt og skiene klare. Den første kilometeren gikk forholdsvis flatt, noe som var godt for seige bein som trengte litt tid på å komme i gang.

Utover formiddagen klarnet været mer og mer, og vi ble påminnet om hva slags storslått land Norge er. Hvitt så langt øyet kunne se, med fjell, vidder og topper stikkende utover horisonten. Hvordan er det mulig at vi skal spille golf i dag? Kong Vinter har jo fortsatt alt vi ser i sin hule hånd? Dette var tankene som slo oss idet vi rundet hjørnet, og de ordentlige oppoverbakkene presenterte seg. Fire hundre høydemeter stod mellom oss og toppen av fjellet. Bare å komme seg opp.

Store Knuten er ikke akkurat verdenskjent. Mest sannsynlig har ikke mange nordmenn hørt om toppen heller. Når man tenker toppturer i Norge, går tankene som regel til Galdhøpiggen, Store Skagastølstind eller Gaustatoppen. Det tenkte ikke vi på da vi sto 1015 meter over havet og skuet utover horisonten. Tanken som slo oss, er at dette var et perfekt sted å ta en prøvesving eller to med driveren fordi vi ikke kom til å rekke en oppvarmingsrunde på rangen før dagens første utslag etterpå. Å ta en prøvesving mens skiene fremdeles er på, kan man trygt si er en utfordring.


13.24
Det er ikke alle dager hvor golfbag, skistøvler og staver hører hjemme i samme bagasjerom.

VEIEN NED IGJEN. Klokken hadde akkurat bikket elleve da fellene gikk av, og hjelmene gikk på. På den relativt forblåste toppen var snøen hard og isete, men like nedenfor var den akkurat myk nok til at man kunne sette noen gode svinger i solsiden. En ganske annerledes sving enn det som vanligvis beskrives i dette magasinet.

Etter å ha bommet litt på nedkjøringen fra start, klarte vi å karre oss opp på nivået som ikke ledet oss ned en fjellskrent, men heller geleidet oss ned 300 høydemeter på elegant vis tilbake til parkeringsplassen midt i hyttefeltet. Ski, støvler, staver og hjelmer ble slengt i bagasjerommet, og to lykkelige karer pekte nesen mot Jæren Golfklubb.


13.32
Det går sikkert an å spille golf i skitøy, men det anbefales ikke.

Bilturen ned var åpenbart like storslått som på vei opp, men nå kriblet det i beina av en annen grunn. Årets første golfrunde på norsk gress. I februar. Som en østlandsgutt, som stort sett ikke begynner sesongen på hjemmebane før i mai, er det en eksotisk tanke.

På en bensinstasjon langs E39 fikk bilen påfyll, og sjåførene fikk ei skjeva og ei kaffikopp. Med påfyllet av proviant gikk de 82 kilometerne ned til banen som en drøm. Vel fremme, men fremdeles i skallbukse og med skibriller på hodet, måtte tøyet byttes ut. Det eneste som forble på, var ullundertøyet. Med golfbagen på trallen, baller i høyre lomme og greengaffelen i venstre var vi klare.

Ved klubbhuset kom det noen lokale medlemmer som hadde hørt om de to fra Norsk Golf som hadde tatt turen fra Østlandet for å tjuvstarte sesongen.

– Er det dere som har dratt helt hit for å stå på ski? Og så spille golf? undret mannen.

– Ja, det er oss, kunne vi kontre med.

Jungeltelegrafen fungerer også her. Heldigvis var det ingen nysgjerrige tilskuere på første tee, for svingene var rustne og beina seige etter toppturen.


DET FØRSTE SLAGET. Klokken ti over to fikk vi «endelig» slå det første slaget på norsk gress i år. Banen var bløt, men det gjorde absolutt ingenting, for golfsesongen var offisielt i gang.

Jæren Golfklubb er en morsom og åpen nihullsbane som jobber seg opp og rundt jordene som kjennetegner regionen. De fleste hullene kan løses på flere forskjellige måter, enten det er å spille seg rundt hindrene, gå rett på flaggene eller noe imellom.

På grunn av årstiden var utslagsstedene fremdeles på matter, men sommergreenene var heldigvis åpne.

Konkurransen om banens vakreste hull står mellom et par kandidater, men i våre øyne er det hull nummer seks, et langt par 5-hull på 503 meter fra tee 52, med skog til venstre og åker til høyre. Hullet slanger seg nedover bakken før det åpner seg de siste femti meterne med et vakkert vann som vokter greenen.

På grunn av skituren tidligere på dagen var vi på dette signaturhullet i det solen brøt skylaget og begynte å krysse horisonten. Skyggene ble lange, og vi fikk umiddelbart ro i sjelen (bortsett fra undertegnede som havnet i det vakre vannet på innspillet).

For begge utsendte var det omtrent fire måneder siden sist vi sto på en norsk golfbane med kølle i hånden. Selv om drivene var skjevere enn sist og puttene ikke gikk i koppen like ofte som på slutten av sesongen i fjor, var det et deilig gjensyn med norske spilleforhold. «Stimpen» var ikke akkurat på topp, men sånt må man bare forvente såpass tidlig på sesongen.


DEN SISTE PUTTEN. De siste hullene gikk lett for seg, og like før klokken fem rullet den siste putten i hullet. Etter et par slurker vann og noen dype pust tok vi endelig inn over oss hvilken god dag dette hadde vært.

Skrittelleren viste drøye 11 kilometer med golfsko og 5,6 kilometer med ski på beina. Pluss «noenogførti » slag per pers ute på banen. Ti timer hadde gått siden vi satte oss i bilen med et spørsmål som skulle besvares: Går det an å gå på topptur på ski og spille golf på samme dag? Og ikke minst, er det verdt det?

Vår konklusjon: Med fasit i hånd er det veldig lett å si ja. Det krever god planlegging, utstyr og tid, men det er absolutt verdt det. Bare husk gnagsårplaster.

15.08
Det er lite som slår golf på grønt norsk gress.
17.16
11 kilometer med golfsko og 5,6 kilometer med ski på beina tar på. Men det var verdt det.

Lyst til å prøve selv?

Sør-Vestlandet er overhodet ikke det eneste stedet i landet hvor man kan få til denne kombinertøvelsen nå på våren. Forslagene under innebærer omtrent to til tre timers kjøring fra fjell til gress, men er du villig til å kjøre lenger, er det bare fantasien og dagslyset som setter grenser.


VÅRE FORSLAG:

Topptur i Setesdal i kombinasjon med en golfrunde på Kristiansand GK eller Grimstad GK.

Rjukan/Gaustatoppen og Larvik GK, Bamble GK eller Kragerø GK.

Norefjell med Nøtterøy GK, Vestfold GK, Re GK eller Drøbak GK.

Voss/Myrkdalen og Fana GK, Meland GK eller Sotra GK.

Sunnmørsalpene/Stryn og Ålesund GK, Sunnmøre GK eller Volda GK.

Du kan også velge vårt skialternativ i Sirdal og kombinere det med noen hull på Jæren GK, Stavanger GK, Sola GK, Sandnes GK eller Randaberg GK.



Anbefalt pakkeliste
  • Ullsokker
  • Ullundertøy
  • Mellomlagsgenser
  • Pique-/t-skjorte
  • Skibukse og jakke
  • Golfbukse
  • Skistøvler
  • Golfsko
  • Randonee-ski
  • Teleskopstaver
  • Feller
  • Hjelm og briller
  • Golfbag
  • Paraply
  • Regnjakke
  • Skredutstyr
  • Greengaffel
  • Lue og votter
  • Caps og golfhanske
  • Gnagsårplaster
ads ping
ÅLESUND SKILLER SEG UT
Spilt siden sist

Banen beskrives som idyllisk, og det kan vi skrive under på. Her er det storslagen natur og varierte og utfordrende hull.


ÅLESUND

SKILLER SEG UT

Denne skogsbanen ligger i nærheten av Skodje, tre mil fra Ålesund sentrum, og skiller seg litt ut i mengden av golfbaner, på godt og vondt.

Ålesund GK – eller Solnør Gaard som banen heter – er den eneste 18- hullsbanen mellom Bergen og Trondheim. Den ble åpnet i 2004 og framsto som velholdt og fin da vi var der, med gode greener og fairwayer.

Vi likte spesielt godt alle par 5-hullene på denne banen. Hullene ligger delvis spredt ut i skogsområdet. Klubben selv bruker uttrykket idyllisk, og det kan vi skrive under på. For her er det storslagen natur og varierte og utfordrende hull. Men det er en bane du bør spille noen runder om du skal score bra, dette gjelder særlig sløyfen med de siste ni hullene.

Et par eksempler: På hull 10, par 4, er det eksempelvis både skrått og bratt ned til greenen. Her kan du bli straffet for et godt utslag fordi ballen vil sprette til venstre og ut i en rough hvor det ikke er noen vits å lete i, om du ikke vet nøyaktig hvor du skal lande ballen på utslaget. Og på hull 15, par 3, ser du bare flagget fra utslaget fra tidligere gul tee. Det er 186 meter bratt nedover med rødmerket hinder i forkant. Et vanskelig hull derfra, mens det fra blått og rødt er et enkelt par 3 på bare 109 meter, nesten rett ned. Og hull 16 er bare rart. Men personlig liker vi baner med hull som ikke er helt A4.


Ålesund GK har mange gode par fem, som her på hull fire. Men lett er det ikke. På det smaleste er fairwayen bare 14 meter bred.
BESTE HULL:

Hull 14, par 5. Vi likte dette. Du slår ut fra en høyde med kupert fairway foran deg, flott natur rundt og passe vanskelig. Det er røde staker på begge sider på siste del av hullet. Totalt 478 meter fra tidligere gul tee, indeks 5.


SVAKESTE HULL:

Hull 16, par 4. Dette er et rart hull. 90 grader dogleg venstre etter utslaget. Greit nok, men i området der ballen bør lande på utslaget, er det en grusvei, og bak den igjen en fuktig og tykk rough hvis du ikke går nok til venstre på utslaget. Og foran veien er det bare et lite område med fairway. Mye grums her.


VANSKELIGSTE HULL:

Hull 4, par 5. Dette er både krevende og flott. Vi kunne gjerne kåret det til banens beste også. Til å være par 5 er det kort, bare 417 meter fra tidligere gul tee, men her må du slå rett. Fairwayen er smal hele veien, og på det smaleste der mange vil lande andreslaget, er den bare 14 meter bred. Og er du utenfor, er ballen tapt. Kan ikke huske å ha spilt et trangere par 5.


TYPE BANE:

Skogsbane.


HVOR MANGE BALLER TRENGER DU?

Bare å fylle opp bagen. Er du utenfor fairway, og mange av dem er relativt smale, er ballen borte.


HVA KOSTER DET?

500 kroner. Spiller du sammen med et medlem, koster det 350 kroner.

VÅR DOM:
  • Varierte hull, første ni er den beste sløyfen.
  • På deler av runden er dette også en fin skogstur.
  • Velholdte greener da vi var her.
  • Forbilledlig med skilt om avstander etc ved utslag. Men det står underlig nok ikke verken indeks eller par på skiltene.
Ålesund GK // Solnørvegen 34, 6260 Skodje // 902 05 500 // aalesundgk.no
Kort og godt i STJØRDAL
Spilt siden sist
Stjørdal GK framsto som en variert og velholdt bane da vi besøkte den høsten 2022.

Kort og godt i

STJØRDAL

Stjørdal GK ligger bare fem minutters kjøring fra Værnes lufthavn og under en halvtime fra Trondheim.



Da banen ble 18-hulls i 2000, var det den første fullverdige golfbanen i Midt-Norge. Banen er etablert på og rundt Stokke Gård og har da også et samarbeid med Stokke Gård Adventure. Overnatter du der, får du redusert greenfee.

Banen er en relativt kort parkbane, par 71, med en lengde på 5266 meter fra gul tee, 4855 fra blå og 4456 fra rød. Banen var en positiv overraskelse, for den er langt fra den som er mest omtalt og får mest skryt i denne delen av landet. Men på vårt besøk høsten 2022 framsto den velholdt. Hullene er varierte, og med et par unntak var de mer enn utfordrende nok.


BESTE HULL:

Hull 16, par 5. Et meget spesielt hull, utslag og green er omtrent på samme høyde, men det er bratt ned og bratt opp. Nederst er det kun en smal fairway på høyresiden, og en skogkledd kolle dekker omtrent to tredeler av fairwaybredden både foran og bak kollen. De beste spillerne kan gå over på venstre side av kollen da trærne på den siden er lavere enn midt på.


VANSKELIGSTE HULL:

Hull 3, par 4. Her det sterk dogleg høyre. Det ligger en fairwaybunker omtrent der man helst vil ligge på utslaget. På andreslaget må man over et rødt område. Der står det også noen trær, og greenen ligger på et noe høyere platå.


SVAKESTE HULL:

Hull 2, par 3. 129 meter rett fram i svak oppoverbakke, uten noen som helst slags hindre.


PASSER FOR:

I utgangspunktet alle. Men det er en krevende bane.


TYPE BANE:

Parkbane.


HVOR MANGE BALLER TRENGER DU?

Relativt lettspilt bane, så du bør ikke miste mange her.


HVA KOSTER DET?

500 kroner, men hvis du overnatter på Stokke Gårds Bed & Breakfast, er prisen 350 kroner.

VÅR DOM:
  • Velholdte fairwayer.
  • Stor variasjon, det er bare syv par 4-hull.
  • Kanskje en noe brutal start på hull 1? Et langt par 5 med bunkere og vann foran greenen.
Stjørdal GK // Stokkanvegen 42, 7500 Stjørdal // 73 50 60 40 // www.stjordal.golf
ads golfshopen
IMPONERENDE Stiklestad
Spilt siden sist

Norsk Golfs anmelder har spilt mange baner i Norge, og Stiklestad rager høyt på lista etter det siste besøket.

IMPONERENDE

Stiklestad

Stiklestad GK ligger vakkert til på ei halvøy innerst i Trondheimsfjorden like nord for Verdal. Og banen imponerer.

Banen er bygget på Trones gård, og på flere av hullene har du flott fjordutsikt. Stiklestad fikk sine første seks hull i 1993 og sto ferdig med 18 hull i 2009. Banen var meget velholdt da vi var der sent høsten 2022, selv om det hadde vært en regnfull sommer i området. Stiklestad GK har gjort seg fortjent til alle de rosende omtaler banen har fått.

Vi koste oss hele veien med slagene på Stiklestad og likte spesielt grepet man har tatt, ved vekselvis å legge utslaget på 53 (tidligere gul) samme sted som 59 og på noen hull fra samme utslag som 48. Det gjorde at vi fikk utfordringer hele veien. Flott natur og havutsikt er heller ikke å forakte. Og som vi ble fortalt: «Noen synes det er skjemmende for utsikten at man på et par hull ser over til kranene til verftet i Verdal, men for oss som bor her, er det omvendt. Kranene betyr arbeidsplasser til distriktet.»

Denne anmelder har spilt de aller fleste 18-hullsbanene i Norge, og Stiklestad er klart inne på min topp 10-liste i landet.


På hull fire ser du over til verftet i Verdal, viktige arbeidsplasser i distriktet.


BESTE HULL:

Hull 16, par 4. Et flott hull for øyet også. Du slår ut fra en høyde, relativt bratt nedover. På andreslaget er det sterk dogleg til høyre over bunkere. Det er også bunkere på begge sider og venstre bakkant på greenen. Morsomt hull.


SVAKESTE HULL:

Hull 1, par 4. Ikke dårlig, men du starter med et hull der du ikke bør dra fram driveren. Da vil du gå for langt og inn i skogen, det er dogleg venstre. Så du kommer liksom ikke helt i gang.


VANSKELIGSTE HULL:

Hull 12, par 5. Dette er utfordrende, formet som en C, eller nesten som en U. Det er hvite staker på hele høyresiden på utslaget, så her kan du bli hardt straffet. Rangert som indeks 2.


TYPE BANE:

Skogsbane.


HVOR MANGE BALLER TRENGER DU?

Det er egentlig bare et par hull hvor det er stor fare for å miste baller.


HVA KOSTER DET?

500 kroner for 18 hull, 300 kroner for 9 hull. Junior (13–19) 250 kroner.

VÅR DOM:
  • Flotte og utfordrende greener.
  • Velholdte og vakre omgivelser
  • Hvert eneste hull har særpreg.
  • Tja, et par 3 på 221 meter fra 59 er i lengste laget, likså 183 meter fra gammel blått (48). Ellers lite å trekke for når det gjelder opplevelsen.

Takk for turen, Egil!

Det var med sjokk og sorg at vi i oktober i fjor mottok melding om at Egil Svendsby var død. Sammen med sin gode venn og fotograf Magnar Kirknes hadde han satt seg mål om å spille alle 18- hullsbaner i Norge og rapportere til Norsk Golf, men Egil rakk aldri å fullføre prosjektet. Når vi publiserer hans siste tekster, er det for å takke for jobben og løfte fram noe av det Egil satte mest pris på: golfen og skrivingen.

Også familien synes det er fint at hans siste bidrag kommer på trykk.

Vi lyser fred over Egils minne.

Takk for turen, Egil!

Det var med sjokk og sorg at vi i oktober i fjor mottok melding om at Egil Svendsby var død. Sammen med sin gode venn og fotograf Magnar Kirknes hadde han satt seg mål om å spille alle 18- hullsbaner i Norge og rapportere til Norsk Golf, men Egil rakk aldri å fullføre prosjektet. Når vi publiserer hans siste tekster, er det for å takke for jobben og løfte fram noe av det Egil satte mest pris på: golfen og skrivingen.

Også familien synes det er fint at hans siste bidrag kommer på trykk.

Vi lyser fred over Egils minne.
Stiklestad GK // Sørskagvegen 2, 7655 Verdal // 918 26 010 // www.stiklestad-golfklubb.no
Reise : Hellas
REISE

The Hills Course er fantastisk trivelig og variert med mange spennende utfordringer. Foto: Jacob Sjöman

Supert klima, krystallklart vann og deilig mat gjør Hellas til en feriefavoritt for nordmenn. Nå er det også verdt å dra for golfens skyld.
TEKST: Ann-Sophie Stene // FOTO: Ann-Sophie Stene, Costa Navarino

D et er mye som ligger til rette for golf i Hellas. Men det snodige er at til tross for 11 millioner innbyggere, har landet bare 1200 golfere og ni 18-hulls golfbaner. Det milde klimaet inviterer til spill året rundt, og landets første 18-hullsbane, Glyfada Golf Course, ligger i Aten og åpnet i 1966. Denne gangen satte vi imidlertid kurs for Peloponnes på vestkysten, tre timers kjøring unna hovedstaden.


FIRE BANER. Her finner du Costa Navarino. Et sted som smykker seg med ikke mindre enn fire 18-hullsbaner av meget høy kvalitet.

Merk at det i høysesong går direktefly fra London, Stockholm og København til den internasjonale flyplassen i Kalamata, bare ti minutter unna Costa Navarino. En destinasjon som for øvrig har så mange restauranter, golfbaner og øvrige aktivitetstilbud, at en fint kan bo der en ukes tid uten at lysten til å bevege seg utenfor området melder seg.

Stedet grenser til Det joniske hav som er den delen av Middelhavet som ligger mellom Italia, Albania og Hellas. Med andre ord: Dropp gjerne leiebil og be personalet på Costa Navarino om å hente og levere deg på Kalamata flyplass.


HISTORIEN BAK. Historien om Costa Navarino startet for over 40 år siden. Gjennom flere år kjøpte gründeren og skipsrederen Vassilis Constantakopoulos opp landområder fra nesten 2000 bønder. Formålet var å bygge en turistdestinasjon som skulle bringe oppgangstider og velstand til hans gamle hjemtrakter.

En kommer så klart et godt stykke på vei om en disponerer en romslig pengebinge, en fantastisk vakker kystlinje, hyrer inn Bernhard Langer og Robert Trent Jones II som banearkitekter og kan sukre pillen ved å bygge to luksushotell i tillegg.

Forutsetningen for å lykkes var likevel ikke optimal. For da Costa Navarino åpnet, var det de færreste som forbandt Hellas med golf, og Kalamata var langt fra en internasjonal flyplass.

Men grunnlaget for suksess var lagt.


    1 På The Hills Course passerer spillerne gamle oliventrær, fjellformasjoner og dype raviner. 2 Costa Navarinos fire baner befinner seg i en avstand på maksimum 13 km fra hotellene – her ved Westin Resort. 3 Det er mange bunkere på International Olympic Academy Golf Course, men langt de fleste er grunne og lette å slå seg ut av. 4 Utsikten fra klubbhusterrassen på The Hills. 5 Rett nedenfor hotellene ligger den populære stranden Omega. 6 På sommerens varmeste dager tar mange en forfriskende båttur til øya Sfaktiria. 7 Det er fra Peloponnes de berømte Kalamataolivenene og oljen kommer fra.

DE FIRE BANENE. Costa Navarinos fire baner befinner seg i en behagelig avstand på maksimum 13 kilometer fra hotellene.

The Dunes Course, tegnet av tyskeren Bernard Langer, er plassert i et variert naturlandskap med utsikt mot hav og elv. Som profesjonell golfspiller i snart en «mannsalder», faktisk fra 1972, vet tydeligvis Langer hvordan han kan dra nytte av de naturlige onduleringene i terrenget for å skape en bane som gleder og utfordrer spillere på alle nivåer.

The Bay Course, ført i pennen av Robert Trent Jones II, byr på panoramautsikt over havet og fjellene, og to av hullene går langs Navarino-bukten.

Men, det er siste nytt fra Costa Navarino vårt besøk skal dreie seg om. Stedet har nemlig inngått samarbeid med to ganger Masters-vinner (1994 og 1999) og Ryder Cup-legende José María Olazábal. Resultatet er 18-hullsbanene The Hills Course og International Olympic Academy Golf Course, som åpnet i 2020. Og anledningen for besøket vårt er Olazábal Pro-Am.


OLAZÁBALS VERK. Vi møter hovedpersonen foran peisen i et av klubbhusene der han mingler med turneringsdeltakere.

José María Olazábal er riktignok spansk, men det var etter eget sigende ingenting som kunne stoppe ham etter at han besøkte Hellas og Costa Navarino for første gang.Han hadde klatret opp på toppen av en skråning i håndsydde skinnmokasiner og sett utsikten mot Navarino-bukta:

Jeg sto med gjørme til knærne, tittet på utsikten og var helt solgt. Costa Navarino er blant de vakreste stedene jeg har vært. De siste fem årene har vi jobbet hardt for å lage to golfbaner som respekterer de flotte omgivelsene, og smelter inn i terrenget, sier Olazábal.

Spanjolens to baner ligger på rundt 200 meters høyde, med fabelaktig utsikt over The Bay Course og Navarino-bukten. Som spiller får du også fritt utsyn over det omkringliggende Messinialandskapet med sine karakteristiske oliventrær, fjell, lokale landsbyer og Det joniske hav.


På International Olympic Academy Golf Course er det fin utsikt mot Navarino-bukten fra flere av hullene.

DRAMATISK LANDSKAP. Over halvparten av hullene på International Olympic Academy Golf Course strekker seg gjennom et dramatisk landskap og går delvis langs en åsrygg med utsikt over Navarino-bukten.

Frontnine og backnine har forskjellig layout. Mens de første ni går gjennom svakt kupert terreng med olivenlunder, spilles de siste ni hullene langs kanten av klippen og byr på magisk sjøutsikt.

Hull 12 er et av de mest minneverdige, et par-3 over en fascinerende ravine. Heller ikke hull 16 (par-3, 181 meter) hvor Det joniske hav glitrer i bakgrunnen, glemmes med det første. Til tross for åpent landskap og ikke altfor dype bunkere, er designet krevende for både middels gode og dyktige golfere. De ekstremt raske greenene kan ødelegge selv de bestes scorekort. Også vindforholdene er en betydelig faktor, men det veier den utrolige utsikten mot havet opp for, og vel så det.

The Hills Course er annerledes. Banen er tilpasset det opprinnelige naturlandskapet, og underveis passerer vi gamle oliventrær, fjellformasjoner og dype raviner som skjærer dypt inn i Kinigou-åsene. Den måler 6251 meter fra backtee, og bare én gang, på hull 4, skimtes havet. Alt i alt byr runden på flott variasjon, med dog-legs, hull som går oppover og nedover, lange par 5-, korte par 4- og utfordrende par 3-hull. I tillegg venter det utallige strategiske valgmuligheter, så banen er en artig test på treenigheten – mot, selvbeherskelse og kreativitet.


    1 Slottet Methoni ble bygget i starten av 1300-tallet. 2 Sjømat er en av spesialitetene, her blekksprut på spisestedet Kooc. 3 et fins 14 restauranter på Costa Navarino, her langkokt lammegryte. 4 Det bugner av fristelser på denjapanske restauranten Onukis menykart. 5 Amfiet i Messinia. 6 Svømmebassenget på Westin Resort. 7 Den osmanske festningen Neokastro ligger i Pylos, en av nærområdets koseligste fiskelandsbyer.

OLIVEN I SEKKEN. Klinger navnet Kalamata kjent? Kalamataoliven er fra samme område som Costa Navarino, og på vei fra flyplassen til hotellet passerer vi hundrevis av olivenlunder.

Kalamataoliven håndplukkes, har en form som små, litt spisse mandler og er mørk fiolette, nesten svarte i fargen. Før hvert eneste varmt måltid settes oliven og rykende ferskt brød, som dyppes i vellagret Kalamata-olivenolje, på bordet. Før hjemreisen fyller vi kofferten til randen med både olje og oliven. Ironisk nok blir da kortreiste, smakfulle og sunne suvenirer litt mindre kortreiste, men de er altså vel verdt å ta med hjem.

Det er et ekstra poeng med Costa Navarinos egne olivenprodukter. Bærekraftig utvikling går som en rød tråd gjennom alt stedet foretar seg. De som undrer over hvordan man klarer å holde banene irrgrønne gjennom sommeren, er forklaringen at stedet har en vanningssjø på 15 000 kubikkmeter og et vannreservoar på 485 000.

For å holde vannforbruket på et minimum er fairwayer, greener og teesteder sådd med en kombinasjon av slitesterke gressorter som tåler det varme klimaet. Banene er beplantet med over 50 000 vekster, busker, blomster og urter som hører landskapet naturlig til.

Som om ikke det var nok, kommer de fleste av de rundt 1200 ansatte fra nærområdet. Det er i gründeren Constantakopoulos' ånd som ønsket å øke livskvaliteten til lokalbefolkningen på Peloponnes.


SMAKEN AV HELLAS. Costa Navarino har 14 spisesteder i tillegg til barer og serveringssteder ved bassengkantene. Det er økologiske og lokale råvarer, fersk fisk og skalldyr som dominerer øverst på menyene.

Kokkene frister med etniske, kontinentale og greske retter influert av middelhavsdietten i tillegg til rause smaker fra landsbygda i Messinia.

På tre kjappe dager fikk vi smake det som må være verdens beste souvlaki, pita med nygrillet lammekjøtt, dolmades, vinblader fylt med ris, kjøtt og velduftende urter, saftig lammeskankog yoghurt-dippen tzatziki. For ikke å glemme moussaka, nygrillet fisk og selvsagt gresk salat med solmodne tomater, med en sødme og smak som vi bare kan drømme om her hjemme.


MER Å GJØRE. Costa Navarino er uten tvil blitt Hellas' beste golfdestinasjon. Ikke bare fordi en kan velge mellom fire toppbaner og treningsfasiliteter, men også fordi stedet byr på tilleggsaktiviteter som spa, sykling, tennis, fitnesstudio, strandliv, kokkekurs, guideturer, båtturer og et bredt utvalg av vannsport.

I skrivende stund kan gjestene velge mellom et av tre 5-stjerners hotell på Costa Navarino: The Romanos, W Costa Navarino og Westin Resort. Sistnevnte er allerede kåret til et av Hellas' beste feriesteder.

Sommeren 2023 åpnes dørene inn til Mandarin Oriental, som får fem egne spisesteder med sjøutsikt mot Navarino-bukta.

Mange vil kanskje spørre seg om Costa Navarino kan bli for stort, for upersonlig eller for ruvende i terrenget? Etter vår mening er svaret nei. Ikke slik golfbanene, logistikken, arkitekturen, aktivitetstilbudet og servicenivået fungerer i dag. Portene åpnes for oss. Og alt vi trenger å gjøre, er å nyte i fulle drag.

FAKTA:

COSTA NAVARINO

www.costanavarino.com
REISE:

I høysesong har Aegean direkteflygninger til Kalamaki fra Stockholm, København og London. Småfly går fra Aten.

ATTRAKSJONER I NÆROMRÅDET

PYLOS OG METHONI er to av de mest sjarmerende fiskelandsbyene ved Peloponnes-kysten

*

PALACE OF NESTOR, 3000 år gammelt landemerke i Pylos

*

NEOKASTRO, osmansk festning fra år 1573 ved Pylos

*

ANDROMONASTIRO, et bysantinsk kloster grunnlagt på 1300-tallet av keiser Andronicus IV Palaeologus

*

Nyt en dag på STRANDEN OMEGA

*

GIALOVA-LAGUNEN, stoppested for hundrevis av trekkfugler og arter

*

AMFIET I MESSINIA


adv Tryg
adv SUNN MORE
regelspørsmål!

BACK NINE //

LESERNES

regelspørsmål!

Trenger du en dommer for å avgjøre en god diskusjon? Er du selv i tvil ute på banen? Send inn ditt regelspørsmål til redaksjon@norskgolf.no. Vår ekspert, Thore Wilhelmsen, svarer deg.
SPØRSMÅL: ET GJERDE I BAKSVINGEN
Ballen ligger rett bak et tre i spilleretningen. Spiller vil spille på tvers ut på fairway og får da et gjerde (uflyttbar hindring) i baksvingen. Han tar fritak etter regel 16.1. Nå er ikke treet lenger i spill, og han kan slå seg inn på green. Dette er korrekt slik jeg forstår regelen? Men jeg er litt usikker, og det diskuteres heftig!
Rune Austvoll, Sandnes Golfklubb
THORE SVARER: Det er smart å spille på tvers når et tre er i spillelinjen, og så lenge den uflyttbare hindringen da påvirker ved en normal slagstilling, en normal sving eller et normalt slag, får du fritak. Og hvis nærmeste punkt for fullt fritak (utgangspunktet for hvor du skal droppe) gjør at du går fri av treet og allikevel kan slå mot greenen, er det helt topp.
SPØRSMÅL: KAN JEG BYTTE BALL?
Jeg spiller normalt med (dyre) Titleist ProV1-baller. Når jeg spiller selskapsrunder, pleier jeg å bytte til en billigere ball fra utsatte utslag som trues av vann, skog eller outof- bounds, for å spare den dyre ballen. Banen jeg spiller på, har en lokal regel om ballplassering i fairway. Kan jeg da bytte ball? Og er det lov til å bytte ball på greenen?
Christian Kjeldal
THORE SVARER: Når du tar fritak etter en regel, kan du bytte til en annen ball, for eksempel ved lokal regel om ballplassering. PS! I teksten som brukes i lokal regel om ballplassering står det at man kan bytte ball, så det er lurt å lese lokale regler. Ditt andre spørsmål: En ball som skal plasseres tilbake på nøyaktig samme sted, kan normalt ikke byttes, eksempelvis på greenen.
SPØRSMÅL: GRAVEMASKIN OG GUR
Under en kompisturnering på Nøtterøy havnet jeg i en diskusjon med medspillere. På hull 1 havnet ballen min i noe jeg mener garantert er GUR, en tydelig «gravemaskingravd » grøft i roughen (altså i generelt spilleområde). Dette var ikke merket GUR fra banens side. I og med at det ikke var merket GUR av noe slag, fikk jeg altså ikke medhold, selv i rough. Kan regelen tolkes ulikt?
Mathias Eng
THORE SVARER: Du får fritak fra GUR, men hvis et område ikke er merket som GUR, eller hvis et område ikke er beskrevet i lokale regler som GUR, så er det ikke GUR, og du får ikke fritak. Da må du enten spille ballen som den ligger, eller erklære den uspillbar (med ett straffeslag).
SPØRSMÅL: NÅR DEN HVILER MOT PINNEN
Jeg puttet med flagget i hullet, og ballen endte opp med å «hvile» inntil stanga. Hadde jeg rettet opp flagget, hadde den falt nedi. For å spare tid plukket jeg opp ballen og noterte meg for et fint par. Medspiller var ikke enig, han ønsket å straffe meg for at ballen ikke var «hullet ut». Irriterende nok vet jeg jo at han har rett, men kan den tolkes?
THORE SVARER: Svaret finner man i regel 13.2c og definisjonen av «hullet ut». Hvis ballen hviler mot flaggstangen og noen del av ballen er under overflaten til greenen, er den hullet ut. Ut ifra informasjonen i spørsmålet er det ikke mulig å svare på om ballen var hullet ut eller ikke (altså om noen del av ballen var under overflaten til greenen).
SPØRSMÅL: MISTET BALL PÅ GREENEN
En ting jeg har lurt på: Vi ser ofte at profesjonelle spillere på greenen kaster ballen sin til caddien for å få den rengjort. Ofte blir ballen kastet tilbake til spilleren som så legger ballen på greenen for å putte. Hva om en av disse ikke klarer å ta imot og ballen eksempelvis ruller i et vannhinder og forsvinner? Er det ikke slik at man ikke kan bytte ball før man har hullet ut?
Jakob Bakka
THORE SVARER: I utgangspunktet skal den samme ballen plasseres tilbake, men det finnes noen unntak, blant annet hvis den opprinnelige ballen ikke kan fås tak i med rimelige anstrengelser i løpet av få sekunder, og så lenge spilleren ikke bevisst kastet ballen ut i straffeområdet. Se regel 14.2a.
NB! I hver utgave premierer vi en innsender med et dusin Srixon Z-Star logoballer fra Norsk Golf.
Send inn ditt forslag til redaksjon@norskgolf.no. Merk e-posten med «Regelspørsmål».
HULL 19
hull 19
FOTO: // GettyImages

Linn Grant gjorde historie da hun som første kvinne vant på DP World Tour under Scandinavian Mixed i fjor. Her har vi tatt et av øyeblikkene fra sisterunden i Halmstad og fjernet fem elementer i bildet. Klarer du å finne alle fem?

Send ditt forslag til: redaksjon@norskgolf.no

Vinneren premieres med et dusin Z Star XVballer fra Srixon. Ettersom ingen fant alle fem feilene i forrige utgave, trekkes det TO vinnere denne gangen!
UP & DOWN Etter noen år med vanskeligheter som følge av koronapandemi, dyre råvarer og dyre fraktkostnader er de aller fleste produsentene
UP& DOWN
1. Kølleprodusentene
Etter noen år med vanskeligheter som følge av koronapandemi, dyre råvarer og dyre fraktkostnader er de aller fleste produsentene tilbake med spennende nyheter, og ikke minst, nok produksjon til å fylle etterspørselen.
2. Sesongstart
Vi skriver april på kalenderen, og det betyr bare én ting – grønt gress! Tiden for å spille uten matteutslag eller vintergreener er rett rundt hjørnet. Lykke til!
3. Golf-Norge
Norske utøvere på samtlige nivåer begynner virkelig å bli den nye normalen. For første gang på noen år har vi flere faste spillere på de fire største tourene, men vi er også godt representert på de forskjellige utviklingstourene og på college.
1. Golfens historie
I dette nummeret har vi lagt frem hvilke utfordringer golfen må overkomme for å oppnå kjønnsbalanse. Man kan trygt si at historien til idretten ikke har hjulpet. Heldigvis er ting på bedringens vei.
2. Patrick Reed
Selv om han har gått til LIV Golf, klarer fortsatt Reed å skape kontroverser på de etablerte tourene. Under Dubai Dessert Classic i januar klarte han både å sende et stikk til McIlroy og «jukse» seg til en bedre plassering da han droppet ved feil tre.
3. Rusten sving
Enten har du ikke tatt på køllene siden høst eller så har du lagt deg til noen feil i løpet av simulatorsesongen. Uansett har de fleste av oss en over middels rusten sving for øyeblikket. I stedet for å gå rett på første tee de kommende ukene og forvente en runde på 70-tallet, anbefaler vi en tur på rangen, puttegreenen og en tur til pro’en først. Det er verdt det.

Måneden i
fem finurligheter

  • Hole-in-one på et par 5-hull kalles en «kondor».
  • Omtrent 80 prosent av golfere vil aldri ha et handicap lavere enn 18.
  • Omtrent 125 000 baller er slått i vannet på det kjente 17. hullet på TPC Sawgrass.
  • La Jenny Golf Course i Frankrike er den eneste klubben på kontinentet hvor du må være naken.
  • Verdens lengste golfhull finner du i Japan. Det syvende hullet på Satsuki Golf Course er 881 meter langt (par 7). Norges lengste finner du på Valdres Golfklubb. Det er til sammenligning «bare» 688 meter (par 6).
QUIZ

QUIZ //

FOTO: GettyImages

Hva vet du om The Masters?

Tiger Woods slår ut på det tredje hullet i The Masters 1997. Han skulle vinne turneringen med 12 slag (se side 18).

  1. Tiger Woods vant med utrolige 12 slags margin i 1997. Hvem ble nummer to?
  2. Hvor gammel var Jack Nicklaus da han vant den grønne jakka for sjette og siste gang i 1986?
  3. Rory McIlroy ledet med fire slag før sisterunden i 2011, men imploderte. Hvem vant?
  4. Tiger Woods vant nok en gang i 2005 etter et dramatisk omspill, men mot hvem?
  5. Jordan Spieth tangerte rekorden for laveste sammenlagtscore da han vant i 2015. Hva var scoren?
  6. I hvilket år vant Seve Ballesteros sin første Masters-turnering?
  7. Er det riktig eller feil at Angel Cabrera er den eneste sør-amerikaneren som har vunnet på Augusta?
  8. Kanadiske Mike Weir sto igjen med den grønne jakka i 2003, men hvem slo han i omspillet?
  9. Hva heter stedet der opptil fem amatører kan bo under turneringen?
  1. Phil Mickelson vant sin tredje Masterstittel i 2010. Men når vant han sin første?
  2. Hvilken spiller har flest ganger endt opp som nummer to i turneringen?
  3. Nick Faldo vant The Masters første gang (av tre) i 1989. Hvem slo han i omspill?
  4. Hva heter den 300 meter lange veien som leder opp til klubbhuset på Augusta National?
  5. Hva heter broen på hull 12 som er oppkalt etter en svært kjent spiller?
  6. Hvor gammel var Tiger Woods da han ble den yngste vinneren i 1997?
  7. I hvilket år ble den første grønne jakka delt ut, og hvem mottok den?
  8. Hvem vant den aller første Mastersturneringen i 1934?
  9. Hvilke tre hull refereres til som Amen Corner?
SVAR
  1. Tom Weiskopf
  2. 46 år, 2 måneder og 23 dager
  3. Charl Schwartzel
  4. Chris DiMarco
  5. 18 under par
  6. 1980
  7. Riktig. Cabrera er den eneste.
  8. Len Mattiace
  9. The Crow's Nest
  10. 2004
  11. Tom Weiskopf
  12. Scott Hoch
  13. Magnolia Lane
  14. Hogan Bridge (Ben Hogan)
  15. 21 år, 3 måneder og 14 dager
  16. I 1949 til Sam Snead
  17. Horton Smit
  18. Hull 11, 12 og 13
adv-Golfstore
adv-Find Your Faster