GOLFSKOLEN:
NYTT HANDICAPSYSTEM
REISETIPS: SOTOGRANDE
NYHETER I PROSHOPEN
VINTERÅPNE BANER
CAROLINE MARTENS OM UFLAKSEN
Golfpresident Egil Hatling pegger opp for en ny sesong på banen. Her er hans ord til folket.
Som 12-åring startet Caroline Martens med golf. Selv mener hun at valget reddet livet hennes da det så som mørkest ut. Nå skal hun bli mamma.
Denne gangen har vi besøkt tre baner som fristet med åpne sommergreener i vinter: Ski, Solum og Onsøy GK.
Team Norway-coach Jonas Lilja-Tverdal viser hvordan du kan trene hjemme.
Søndag 1. mars endres din golfhverdag. Her er alt du trenger å vite om den verdensomspennende omleggingen.
Vi har sett nærmere på noen av årets største utstyrsnyheter i proshopen.
Flere baner også på Østlandet hentet inn kjærkomne greenfee-inntekter i januar og februar. Spørsmålet er om det lønner seg.
Tom Horley besøkte PGA Merchandise Show. Her er inntrykkene han kom hjem med.
I Modry Las har Gary Player skapt en mesterskapsbane vel verdt å besøke. Ikke minst er prisen hyggelig.
Sotogrande er destinasjonen for golfspillere, solslikkere og livsnytere. Her spiller du noen av Spanias beste baner.
ISSN: 0809-1439
Nr.1 2020 – 65. årgang
6 utgivelser pr. år
Ullevaal Stadion
0840 Oslo
www.norskgolf.no
Magnus Sveen
magnus@norskgolf.no
Mobil: 410 20 789
Tom Erik Andersen
tomerik@norskgolf.no
Mobil: 905 19 658
Christian Døvle
christian@norskgolf.no
Mobil: 940 57 641
Anne Hoftun Knudsen
anne@norskgolf.no
Everysport Media Group
michael.kowalski@esmg.se
Mobil: +46 72 - 388 68 54
Martin Dahl
Arne Hole
Tom Horley
Aleksander Ottersen Mile
Ann-Sophie Stene
Benjamin A. Ward
Ellen Aabech
Norsk Golf er et uavhengig magasin. Det er ikke tillatt å kopiere fra magasinet uten avtale. Norsk Golf arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettferdig omtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonsledelsen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norges Presseforbund og som behandler klager mot pressen i presse-etiske spørsmål. Adresse: Rådhusgt. 17, Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo, tlf. 2240 5040, e-post: pfu@np-nr.no.
S akte men sikkert, nesten litt umerkelig, over tid, har det kommet noen nye, friske pust inn i golfens univers. Og da snakker jeg ikke om Viktor Hovland, «Tiger Who?» og stjernene du ser på tv. Jeg snakker om dem som dyrker og utvikler de andre sidene rundt golfen, som ikke nødvendigvis har med toppidrett, konkurranse og prestasjon å gjøre. De som først og fremst har fokus på opplevelsen av golf. Oppdage nye steder, møte nye mennesker, spille spillet på en ny måte. Uten scorekort i lomma, men med vidåpne øyne og sansene vennlig innstilt til nye impulser og inntrykk.
Da Erik Anders Lang inviterte til et arrangement i sin «Random Golf Club», dukket det opp 70 stykker som spilte ni hull sammen. Samtidig. 70 tilfeldige golfentusiaster gikk i samme flight. Spilte side om side, fikk nye venner, nye opplevelser og et minne for livet på en golfklubb i Houston.
«Går det an da?», tenkte jeg. For det gjør vel ikke det? Man kan ikke bare gjøre som man vil. Det finnes regler, og det finnes en riktig måte å spille golf på, slik man har gjort det i hundrevis av år.
Deretter tenkte jeg «hvorfor ikke». Og videre «noe sånt vil jeg også gjøre».
Alle som har barn, kjenner seg igjen i det å si «nei» på autopilot. «Pappa, kan jeg drikke melk med skje fra kaffekopp?»
«Nei.»
«Hvorfor ikke?»
Og veldig ofte blir jeg svar skyldig. For ja, hvorfor ikke egentlig? Jeg bare sier nei av gammel vane, uten å tenke meg om, fordi man drikker jo ikke melk med skje fra kaffe- kopp, her i huset drikker vi av glass. Men hva er egentlig det verste som kan skje? Ingenting.
Så jeg har begynt å si ja oftere. Til rare, merkelige forslag fra barna. Og det har jeg lyst til å ta med meg inn i golfen også.
Spille en runde sammen med 70 andre? Spille ni hull med kun sjuerjernet?
Kanskje bruke fem kast per runde? Ja, hvorfor ikke.
I år skal jeg ut i landet vårt og besøke de (altfor) mange banene jeg aldri har besøkt. Jeg skal skaffe meg en liten pencil-bag med plass til kun det aller nødvendigste, kaste den over skulderen og dra ut og møte Golf-Norge.
Og dyrke opplevelsen av golf. For golfen kan være så mye mer enn scorekort og handi- captellende runder. Og når noen spør meg om noe rart, skal jeg prøve å si ja så ofte som mulig.
Vi har alle noe å lære av min datter Jenny. Hun som alltid spør «hvorfor ikke?». Og jeg skal lære meg å si ja. Vi sees plutselig i 2020.
Ha et opplevelsesrikt golfår, alle sammen.
Redaktør// Norsk Golf
Denne klubben kan friste med
en av Norges vakreste baner.
Banen ligger i Rogaland, har
lang kystlinje og tilhørende svaberg.
Vanskelighetsgraden øker
med vær og vind, det er kort vei
til nærmeste lufthavn og by, og
på flere av de 18 hullene har du
utsikt over Nordsjøen. Det mest
spektakulære overblikket får
du på hull 14. Om sommeren er
det tradisjon for å arrangere
operakonsert her. Lokalt kalles
da også hullet for «Operahullet».
Hvor er vi?
Send ditt forslag på e-post til
redaksjon@norskgolf.no.
Merk mailen med «Hvor er dette» i
emnefeltet. Husk å skrive din
adresse i e-posten. Vinneren
får et dusin Z Star Pure Whiteballer
fra Srixon med Norsk
Golf-logo. Riktig svar i forrige
utgave var Narvik GK. Vinneren
var Kai Olav Aas. Vi gratulerer!
Det er deilig at ventetiden snart er over – og at vi snart er i full gang på alle landets flotte golfbaner!
Golf-Norges største utfordring er at vi har hatt en betydelig nedgang i antall medlemskap de siste ti årene. Vårt toppår var tilbake i 2010 hvor vi hadde 125 000 medlemskap. Siden den gang har vi mistet mange medlemmer – og vi har i dag
95 000 medlemskap. Når vi samtidig ser at andelen barn og unge (og i særdeles-
het jenter) som begynner med golf, er stadig færre, er det virkelig fare på ferde. Gjennomsnittsalderen hos den norske golfspilleren øker år for år. På sikt kan ikke
utviklingen fortsette. Vi må bli flere, og vi må bli yngre!
Dette må klubbene, forbundet og alle golfspillere i Norge ta på største alvor. Denne utviklingen kan vi klare å snu, men det krever en klar prioritering hos oss alle. Sammen kan vi klare dette, men da må vi alle yte en innsats for å lage golfsporten attraktiv for fremtidens generasjoner.
Rekruttering til golfsporten er vår prioritet nummer én i årene som kommer! I tillegg skal vi jobbe for ivaretagelse av dagens golfspillere og skape golfklubber hvor alle skal trives – og ha stor glede av vår fantastiske idrett.
Norges Golfforbund har satt rekruttering øverst på dagsorden. Vi skal gjøre vårt, men dette klarer vi bare om vi alle bidrar. Vi er 95 000 som har en enorm kraft om vi alle hjelper til og virkelig vil. I småbarnsfamilier, på skoler, arbeidsplasser – og i vennegjengen – er det helt sikkert mange som har lyst til å prøve golf. Rekruttering krever fantasi og nytenkning!
La oss love hverandre at vi i år bidrar til at noen i vårt nettverk og nærområde får sjansen til å prøve denne fantastiske sporten. Golf er mer enn idrett, golf skaper også relasjoner mennesker imellom – og vennskap for livet. Golfvenner får man aldri nok av!
Sammen kan vi gjøre 2020 til året der Golf-Norge snudde trenden. Husk ordene til forfatteren Robert Louis Stevenson: En (golf)venn er en gave du gir til deg selv!
Vårt mål er at vi skal bli 100 000. Jeg er sikker på at vi skal klare dette – sammen!
President// NGF
I kke så rent få fra sistnevnte kategori har fått seg en ubehagelig overraskelse når de har sjekket innholdet. En gjenfunnet banan i april er intet lystig funn – samenlignet med "bananen" man kanskje forlot i Sverige i oktober.
En gjenglemt banan blir likevel å regne som en delikatesse sammenlignet med det Trine Knudtzon fant i sin bag – enda den bare hadde stått i garasjen i to dager. Det ryktes at vaktmesteren i terrasseleiligheten på Åsjordet i Oslo fortsatt holder på å feie opp murpuss etter Trines hysteriske hyl. Og hvem ville vel ikke ha skreket...
Bak garasjeplassen har Trine en liten bod. Golf- bagen pleier ikke å stå der, men ettersom hun skulle på tur med damene fra Haga Golfklubb to dager senere, ble den plassert i boden. Da hun skulle dra, kom hun på at hun hadde glemt igjen et eple etter forrige golfrunde. Trine stakk hånden inn i en lomme i golfbagen og kjente eplet. Eller?
Det var da voldsomt så loddent eplet hadde blitt i løpet av bare to dager? Da Trines hånd kom ut i dagslyset med fangsten, var det ikke frukt som hadde gått ut på dato.
Trine spratt opp og ned på en måte som nesten hadde kvalifisert henne til deltagelse i Skal vi danse. Skrikene derimot ville ha diskvalifisert henne.
De kunne høres nesten bort til Gaustad som ligger et stykke unna – og som tar hånd om dem som ikke har det så lett med sitt indre.
For i garasjeanlegget på Åsjordet sto Trine med en død rotte i hånden!
– Den hadde antagelig spist rottegift. Så hadde den fått behov for væske, og da falt eplet mitt i smak. Deretter hadde den prøvd å gnage seg ut av bagen min før den døde, forteller Trine, som kastet rotta fra seg i panikk. Den havnet under en annen bil, men da hadde Haga-medlemmet fått nok av dyreriket og varslet vaktmesteren om hva som lå i garasjen.
Deretter bar det inn i leiligheten til vask og bytte av klær, enda ingen av dem hadde vært i berøring med rotta. Bagen ble tømt for køller og holdt opp ned, men ingen flere pelskledde gjester falt ut. Trine kunne noe forsinket og lettere oppskaket møte de andre Haga-damene som skulle på tur til Forsbacka. Deretter ble ny golfbag innkjøpt.
Dessverre for andre, sultne firbente har Trine Knudtzon lagt om rutinene etter hendelsen.
– Det ligger aldri igjen matrester i bagen, uansett hvor jeg setter den fra meg!
På den måten har hun tatt rotta på ubudne
gjester.
D enne bilen vil legge hus og hager på Nesøya bak seg. Den vil kjøre deg ut til en golfbane hvor du for første gang vil svinge en golfkølle og kjenne sensasjonen i et balltreff. Denne bilen vil ta deg til en sport du vil elske og mestre. Turen vil gi deg tro og selvtillit, ambisjoner og mål, som du skal skrive opp bak ei dør hjemme hos mormor og bestefar. Denne bilen vi ta deg til golfrunder under par, Norgesmesterskap og collegesuksess i USA, magiske dager i Marokko og proffliv i Europa.
Underveis vil du finne deg selv. Underveis vil du samle verdier og venner. Underveis vil du møte så mye motgang at det nesten tar livet av deg.
LIVETS SPOR. Du vil for det meste vokse opp med mamma og Casper. Hver torsdag og annenhver helg skal dere være hos pappa. Men pappa vil til tider ikke alltid være der. Så du må ta vare på broren din, Caroline. Casper er tre år yngre enn deg, verdens kuleste type, og i lange blå netter vil dere sammen knytte bånd for livet.
Du vil ha mormor og bestefar og farmor, det vil aldri skorte på kjærlighet. Men penger vil dere ikke ha flust av, og du kan ikke forhindre at oppveksten vil sette spor i deg.
Det vil bli vanskelig å stole på andre. Din usikkerhet vil ødelegge for deg når du prøver å finne din plass i klasserommet, spesielt blant jentene. Du vil prøve så hardt. Du vil prøve for hardt. Si ting du ikke mener, bli en rar utgave av deg selv.
Hvordan skal jeg stå? Hva skal jeg si?
Du vil hate den følelsen. Du vil hate deg selv når det skjer, og den sosiale usikkerheten vil gjøre at noen andre misliker deg også. Du vil mislike dem tilbake. Det blir en krig, det blir grusomt.
Noen sa at det ville bli så fint ute på Nesøya. Mamma og pappa bygde det huset. Det var finanskrisen og renten på 17 prosent som dro dere ut av drømmehuset og inn til leiligheten i byen. Husker du hvor glad mamma var den dagen hun klarte å kjøpe huset tilbake? Hun jobbet så hardt for det, så hardt for alt. Hun var bare 21 år da hun fikk deg. Mamma, som betyr alt for deg. Mamma, som du er så glad i. Like glad som i hvetebollene med sjokoladesaus som hun lager til dere én lørdag i måneden.
Mamma har alltid vært god. Frøken Norge i 1984. Vertinne på TVNorge. Windsurfer på høyt nivå. En ekstremsportutøver. Det var mormor som foreslo for mamma å starte med golf. Mormor var nervøs hver gang mamma seilte ute på fjorden.
– Tenk på barna, Ingrid. Ting kan skje.
– Jeg tenker på barna, mamma.
– Kan du ikke i hvert fall prøve?
– Joda, jeg kan jo prøve.
Mamma var 30 år da hun startet med golf. Du var bare ni, og du husker nok ikke hva hun ble hektet på først, golfen eller proen, John Drummond? Men du husker at John flyttet inn i huset. Du likte han godt og så hvor bra han var for mamma.
Etter bare fire år med trening skal mamma vinne NM på Hauger. Det er sant, det er helt tullete. Og mammas kongepokal skal vekke konkurranseinstinktet i deg også. Er det så enkelt? Kan jeg vinne NM en dag? Hvis John trener meg også?
Det er slik turen din begynner, Caroline.
MAMMA VAR MÅLET. Det er John som sitter ved rattet i den bilen som vil kjøre deg til din første golftrening. Det er mamma som skal bli motivasjonen din – ditt første store mål. Du vil trene hver dag for å slå henne. Hver sommerkveld på Sorknes. Plukke baller i bekken, chippe på tolv, slå driver på tretten. Det blir lange dager på rangen. Opp og ned trappene i Holmenkollen.
Du skal vinne junior-NM som 17-åring. Samme år vil du for første gang gå lavere enn mamma på en 18-hullsrunde, og du vil boble av treningsiver.
Hva er neste neste mål? Hva er neste mål?
Svaret vil du vite allerede. Du har allerede begynt på Norsk Toppidrettsgymnas, uten tanker om å bli proff. Stipend og gratis utdannelse i USA er den store gulroten. Målet er college. Det er avtalen du har gjort med mamma.
– Sørg for å bli så god, Caroline.
– Jeg skal bli så god, mamma.
Når tre år på videregående er over, skal ni av ti universiteter vifte med stipendet. Ikke fordi du er blitt så god, men fordi du har solgt deg inn bedre enn andre. Har du sett Carolines promoteringsvideo? Praten vil gå her hjemme, folk vil snakke deg ned, men ledelsen på Louisiana State University roper «Kom! Kom!». De vil aldri ha sett en lignende søknad.
You want me? I am The Shit. The Next Big Thing.
TRO PÅ DRØMMEN. Louisiana vil ha deg rett inn på laget. Så glem at du ikke er god nok, glem alle som vil fortelle deg det. De er ikke vant til å tenke stort og annerledes, tenke som amerikanerne. Just watch me! Du har taklet en vanskelig barndom og vil takle dette også. Du er som Pippi, sterk. Du har ingen-ting å tape, ingenting å bli her for. Det er ditt valg. Din vei. Din drøm. Tro på den.
Du vil tro på drømmen. Du vil reise til Baton Rouge og kle deg i universitetets farger, din egen superheltdrakt som kapsler inn den lille jentas usikkerhet og gir deg superkrefter.
Etter fire år i USA vil du dra hjem til Norge med premier, minner, venner, verdier, kjæreste, tilhørighet, en bachelor-grad i psykologi og en følelse av å være ustoppelig.
Ikke god nok for LPGA-touren foreløpig. Men du er jo bare 23 år. Du har sett effekten av dedikert trening og føler at du har noe på gang.
Du bestemmer deg for å bli proff likevel.
Du reiser hjem for å skaffe penger. På jente- rommet hos mormor og bestefar skal du henge opp lappen som forteller hva du vil oppnå. Kval, LET, OL, LPGA, Solheim Cup. De står der alle sammen – de store målene.
Du får jobb i psykiatrien og en ekstrajobb i proshopen på Tyrifjorden. Du trener hvert ledige minutt. Du er unorsk og uredd i stilen, finner sponsorer som liker det, som liker deg. Som liker at du byr på deg selv, din sprudlende og energiske personlighet. Kjus og flere blir med på laget. I 2012 er du god nok og har penger til et helt år på Ladies European Tour.
Så slås livet ditt out-of-bounds.
DEN FÆLE DAGEN. Hører du telefonen? Det er Ola, legen din. Han ringer for å si at du har påvist begynnelsesstadiet til livmorhalskreft. Celleprøven er positiv. Smertene du har kjent den siste tiden er bekreftet. Du vil stå midt i en turnering i Spania, men har fått andre ting å tenke på nå. Du har time på Ullevål til utskraping.
Du vil knapt rekke å reagere før telefonen vibrerer igjen. I displayet vil det lyse fem bokstaver som alltid vil gi deg et sug av savn. Pappa.
– Farfar er på Ullevål. Det er kreft.
– Hva er det du sier?
– Han er veldig syk, Caroline.
I minuttene som følger, vil du trenge noen å snakke med. Du vil ringe William, kjæresten du traff i USA og som ble med deg hjem til Norge. Du vil ringe og ringe, men du får ikke tak i han. Ikke før du tråkker inn på sove- rommet hjemme og finner ut at William ikke er kjæresten din lenger. En annen har tatt plassen din.
Du vil aldri huske nøyaktig hva du ropte, hva du sa, men den sakte filmen vil du aldri glemme. At du kaster ei seng på William. At du stormer ut av leiligheten og kjører til mamma. Dagen etter drar du til sykehuset der farfar dør klokken ni, og du blir operert klokken tolv.
REHABILITERING OG BRUDD. Du vil huske den dagen, Caroline. Men i månedene som følger, vil du nesten glemme deg selv. I en blanding av kjærlighetssorg, savn og redsel vil den indre usikkerheten virvles opp igjen, støvet fra barndommen.
På et tidspunkt vil du gå ned tolv kilo og i tanker befinne deg på et veldig mørkt sted. Du vil gråte på tee, gråte i bilen mellom rundene. Skuldrene vil gå ut av ledd. Alarmen vil gå i støtteapparatet. Mentaltrener, ernæringsfysiolog og lege vil kobles på for å få deg på beina igjen.
De neste syv månedene vil du være på Olympiatoppen hver dag. Rehabilitering i strikk. Strenge matrutiner. Gradvis skal du bygge deg opp igjen og når desember kommer, vil du igjen strutte av selvtillit og sunnhet.
Dagen før avreise til LET-kvalifiseringen skal du fortelle Suzann Pettersen at du har tenkt å prestere i Marokko.
– Er du klar, Caroline?
– Jeg skal vinne, Tutta.
I Marokko skal du aldri miste troen. Mange år senere skal du fortsatt huske hvert eneste slag på den magiske sisterunden der mamma er caddie, du er i sonen, og du stabler opp et birdietog uten like på siste ni.
Firerjernet fra sanden. Puttene du senker med selvfølgelighet. Scoreboardet du får et glimt av. Øyeblikket på siste green når tårene triller på mammas kinn.
– Leder jeg fortsatt, mamma?
– Du vinner med åtte slag, Caroline!
Det er mer du vil huske fra den sisterunden i Marokko. Varmen. Lyset. Klemmene. Og den viktigste takketalen er den du forteller til deg selv. En takk til golfen. Ditt blålys og medisin, din kranbil og livredder.
Men spar på nødnummeret. Du skal snart trenge det igjen.
For 2014-sesongen vil bli vanskeligere enn du tror. Du får plutselig noe å forsvare. Skuld- rene er fortsatt et problem. Du får ikke trent så mye som du vil. Du må trekke deg fra turneringer. Du klarer aldri å bygge et moment. Den neste sesongen avslutter bra, og du ender på 57. plass på Order of Merit-listen.
Når du i januar 2016 også brekker ankelen ved det ene rullebåndet på Heathrow i London, skal du halte til flyet og spille ferdig i Australia, men verken teip eller smertestillende kan få deg bra igjen.
Du må i gips, gå på krykker, du må hjem til Norge og rehabilitere igjen. Det er i denne perioden du vil møte Eirik. Det er sånn livet er, Caroline. Når det egentlig ikke passer med kjæreste, så står han plutselig der, midt på gata, eller på en brønsj med venner på Bølgen & Moi.
Eirik skal bli forloveden din. Eirik skal bli pappaen som tar med seg to bonusbarn inn i livet ditt. Eirik skal også bli pappaen til barnet du vil bære i magen. Men først skal han være hjelpepleieren din i to år.
Comebacket var på gang, og Caroline var sammen med Tutta i Florida da hun fikk vite at hun var gravid. Nå venter en ny spennende fase.
HJERNEHINNEBETENNELSEN. Du vil dra til den første turneringen i 2017 med forventning. Du er tilbake i Marokko. Folk husker deg, vet hvem du er. Bildene av deg med trofeet henger på klubbhuset. Du hilser og smiler, men føler deg ikke bra, du klarer ikke cuten.
Tidlig mandag morgen flyr du videre til Barcelona. Du har høy feber når du mellomlander i Paris. I Barcelona må du legge deg umiddelbart. Bagasjen kommer ikke. Dagen etter spiller du pro-am i lånte klær. Feberen er høy, spillet bra.
Men søndag er du så dårlig at du verken klarer å bevege pupillene eller nakken. Du forstår at det er alvorlig. Legen også. Ambulansen tar deg til sykehuset. Du gråter fordi du ikke får spille videre, men du vil snart ha andre ting å tenke på enn tapte tiendeplasser. Diagnosen er hjernehinnebetennelse.
Spinalen settes rett i ryggmargen, men nåla er møkkete. Snart har du både virus og bakterier i hjernen. Du legges på isolat og blir liggende. Du vil knapt huske noe fra de neste dagene. Ikke før en dansk spesialist kommer for å hente deg og flyr deg hjem.
I uker skal du ligge isolert på Bærum sykehus med intravenøs behandling. Etter fem uker får du komme hjem. Eirik har to barn å passe på. Nå får han deg i tillegg. Fullstendig ro, ingen stimuli. De neste fire månedene skal du ligge i andre etasje hjemme på Bestum og se inn i en mørk vegg. Du skal sove opptil 20 timer i døgnet. Du orker ikke mennesker, orker ingenting.
– Du må prøve deg fram, sier legene.
– Jeg kan prøve, svarer du.
Det er dumt, det er idiotisk. Så fort du føler deg litt bedre, drar ambisjonene deg ut av senga, på trening. Du forsøker å spille noen turneringer, men er ikke frisk. I desember 2018 skriver du på Instagram at du må ta deg en lengre pause, prioritere helsa, la deg selv være syk.
Utpå våren legges du inn på Catosenteret.
BILDER: Det er mye som skal på plass for en ventende mamma. Da er det godt å få hjelp av noen som kan det. Caroline har et nært forhold til sin mor, Ingrid. Sammen har de stått i vanskeligheter og gleder, på og utenfor golfbanen.
DEN POSITIVE GAVEN. «Nevropatisk kompleks rehabilitering» er ikke hyggelige ord, men ofte passordet når andre behandlinger ikke virker. I seks uker skal du legges inn, 31 år og hjelpeløs. Etter første uka vil du forstå hvor syk du egentlig er. Etter to uker ser du verdien av behandlingen. Etter tre uker kjenner du stor bedring. Etter fire uker får du lov å komme hjem en tur, før du er tilbake og fortsetter behandlingen.
En junidag i 2019 skal du stå utenfor døra på Catosenteret, se morgensola stige over hustakene og kjenne at du er frisk. Øynene fungerer igjen. Tinnitusen er borte, nervesmertene også. Over to år etter innleggelsen i Barcelona står du utenfor Catosenteret med én tanke i hodet.
«Nå skal jeg spille golf igjen!»
Det er ni måneder siden sist du tok i en golfkølle, men den indre driven er like sterk, du er motivert og opplagt. I juli har du sponsorer og støtteapparat på plass. Du drar til Florida sammen med Tutta. Hun skal gjøre comeback etter Herman, du skal tilbake etter sykdommen. Olympiske leker, LPGA Tour og Solheim Cup er fortsatt ikke sjekket av bak døra hjemme hos mormor og bestefar på Nesøya.
I to–tre uker skal dere være hos Tutta for å trene. Du vet hvilken uke det er nå. Du kjenner syklusen, men den kommer ikke. Det er den klassiske greia. Du tenker bare «det her skjer ikke, det er ikke sant.». Du vil stå opp tidlig den neste morgenen. Klokken har ikke passert seks når du løper ned trappa, inn på rommet til Tutta.
– Tutta, du må våkne! Den er positiv!
– Hva er det du sier?
– Testen er positiv! Jeg er gravid!
– Hæ?! Drømmer jeg eller? Klyp meg i armen!
Men det er ingen drøm. Du er gravid, og det vil gjøre deg glad, sint, frustrert, trist og lykkelig. Du har målsetninger på golfbanen som du fortsatt ønsker å nå. Så skjer dette. Livets største gave. Mye viktigere enn golf. Du forstår umiddelbart at et comeback ikke går denne gangen heller. Så når Tutta drar til Solheim Cup, drar du hjem til Eirik med nye mål.
Bli verdens beste mamma. Holde deg frisk. Spise det rette, gjøre det rette. Alt er ikke bare for deg lenger, du har også en annen persons liv å ta vare på nå.
Du vil kjenne på redselen for å gjøre feil, frykte hva som kan skje. Med Edward (5) og Sophie (8) vil du ha erfaring i å være forelder, men babyer kan du ikke noe om. Hva, hvor, hvordan, når? Ta det som det kommer. Du vet at forutsetningene er gode. Han vil ha Eirik og deg. Han vil ha en stor familie, støtte og kjærlighet, hjelp når han trenger, mat fra scratch, ingen shortcuts, mye uteaktivitet, stor tilstedeværelse. Sikkert også noen hveteboller med sjokoladesaus.
Caroline er frisk nå og vil ikke ta beslutningen om å legge opp eller ikke. Hun har sett spillere på touren blomstre etter at de fikk barn. Samtidig kan hun vanskelig se for seg å reise fra eget barn i mange uker.
LIVETS HARDE SKOLE. Du vil lære han om nestekjærlighet, og hva urettferdighet er. Har livet vært urettferdig med deg? Du føler ikke det. Du har hatt uflaks, bøtter med uflaks, men urettferdighet er det som rammer de stakkars barna i Afrika som dør av sult, blir mishandlet eller solgt på gata. Du har hatt det tøft og utfordrende. Det er noe ganske annet.
Du vil få lov til å holde på med en idrett som definerer hvem du er, som gjør deg sterkere. Du er faktisk kjempeheldig. Det er nesten urettferdig at du har vært så heldig.
Noen ganger kan det være litt bittert å se tilbake på hvor mye tid, energi og penger du har brukt på noe som ikke har gitt den suksessen som du selv trodde du skulle oppnå. Halvparten av motgangen ville du vært foruten. Men den andre halvparten ville du tatt imot igjen. De fleste utfordringer utvikler oss som mennesker. Den fanden som vokser i deg når du blir stilt til veggs, er helt ekstrem. Den vil gjøre deg til et rikere og bedre menneske, tryggere og klokere på livet.
Tro meg. Livet vil garantert kaste flere sitroner på deg, men du vet at du har en rustning nå. Try me, lissom. Det kan skje. Du kan miste deg selv igjen. Du kan miste folk rundt deg. En dag skal du selv bli gammel, det må du være forberedt på.
Du vil lære gutten din alt. Være seg selv. Vise følelser. Be han følge sine egne drømmer, samme hva det er, så lenge det er hans pasjon, ikke andres forventninger. Heller ikke dine.
ELSKET OG RESPEKTERT Pokalene vil ikke stå framme i stua hjemme på Bestum. Som 33-åring vil du først og fremst være stolt av den du er, ikke hva du har gjort. Å våkne lykkelig, frisk, gravid, elsket og respektert vil være din største premie.
Du vil ikke si at du gir deg. Du kan vanskelig forestille deg at du vil klare å reise bort fra gutten din. Samtidig har du sett andre på touren som spiller sin beste golf etter at de får barn. Avgjørelsen må vente.
Det kan ikke være lett å ta innover seg alt dette når mamma nå står med bilen på tomgang og spør om du vil være med på golfbanen.
Golf er bare en idrett, for noen få et yrke. Men på reisen vil du få en identitet og noe å klamre deg til når livet ditt blir vanskelig. På reisen vil du hente utdannelsen, nettverket og erfaringene dine, og den dagen du velger bort konkurransene, vil du fremdeles beholde alt det andre. Noen påstår også at golf forlenger livet.
Hopp inn i bilen.
Ski Golfklubb er et fint og sjarmerende alter- nativ til de litt større klubbene rundt hoved- staden. Spesielt i de værmessig hardere månedene nyter man godt av å ha kunst- gressgreener. Noen mener det er et pluss året rundt. «Vi trenger aldri bruke masse tid på greener, vi kan bruke alle ressurser på fine fairwayer i stedet», sa et medlem vi møtte en formiddag i januar.
Selve banen er variert og gøyal. I utgangs- punktet ni hull, med forskjellige utslagssteder på hullene gjør at det varieres til 18 forskjellige utgangspunkt. Det er mange relativt korte hull, men før du lar deg lure til å gå for greenen på par 4-hull eller inn på to på par 5-hullene: Husk at det er kunstgressgreener, og at ballen ikke nødvendigvis stopper like fort som du er vant til.
Parkbane.
Deg som liker å spille golf året rundt, og for deg som kanskje ikke har så mange runder i beltet ennå. Ufarlig, enkel og fin for nybegynnere samtidig som den byr på utfordringer for de mer garvede spillerne også.
Her kan man fint komme seg rundt banen uten å miste spesielt mange baller. Alt er selvsagt relativt, og det er fullt mulig å miste en ball eller to. Så ta med en trepakning. Om du kommer tilbake til parkeringsplassen med alle i behold, er jo det bare en fin bonus.
Her er det selvsagt delte meninger, men redaksjonen likte hull 2 (eller 11) godt. Et par 5-hull med strategisk plasserte utfordringer som det er mulig å nå på to slag.
Hull 4 er et kort par 3 med en veldig stor green og få utfordringer. Fint for de aller ferskeste, men lite spennende for de fleste.
Hull 7 peker seg ut som en vrien nøtt. Og grunnen til det er innspillet. For det er vanskelig å få ballen til å stoppe på greenen, og rundt den er både bunkere, rødt straffeområde og out of bounds!
250 kroner for 9 hull, 400 kroner for 18.
Selv besøkte vi Vestfold-banen i januar da den var åpen med sommergreener på alle hullene. Solum tar seg ikke selv høytidelig. Anlegget består av en fullverdig golfbane med 18 hull, driving range, treningsområde, putting green og enkel proshop og kiosk. Medlemskap er rimelig, greenfee likeså.
Har du bare gløttet ut av bilvinduet på vei forbi, vil du bli overrasket over det store og flotte området som banen er lagt ut på. De første ni strekker seg langt sørover før du returnerer til gården. Opplevelsen er til tider majestetisk selv om midlene til baneutforming har vært begrenset.
Det er alltid et godt tegn når man kan memorere seg gjennom en bane etter spill, skille de ulike hullene fra hverandre og huske hvert slag. Solum har dette i seg. Selv kommer vi gjerne tilbake når gresset er som grønnest, det er varmere i været, og vi kan kaste polvottene og lua.
Skogs- og parkbane
De fleste. Her kan nybegynneren senke skuldrene sammen med familie og venner. Samtidig vil den viderekommende bli positivt overrasket over utfordringene. De aller fremste vil nok savne et mer strategisk banedesign og mer trimmet vedlikehold.
Ikke så veldig mange. Enkelte hull omkranses av skog og vann, men stort sett vil du finne ballen i åpne områder.
I redaksjonen holder vi en knapp på hull 16, et middels langt dogleg, par 4 på 290 meter fra gul tee. Vannspeilet foran greenen, med plastkrokodillen på steinen, gjør hullet til en vinner.
Hull 13 er et kort par 3 (105 meter fra gul), rett fram til en stor green, med trailerne på E18 i ryggen fra tee. Ikke spesielt minneverdig.
Hull 5 bærer index 1 på scorekortet, og det er ikke på grunn av lengden (295 meter fra gul), men fordi det er smalt, skogkanten er en ballmagnet på hele høyresiden, og greenen er liten.
500 kroner for 18 hull (ordinær pris) og 400 kroner (sesongpris).
Det er en helt egen atmosfære som blir til på en golfbane som holder åpent på den tiden av året der dagene er på sitt aller korteste. Når du slår ut på hull 1, har solen akkurat stått opp. Når du kommer inn på den 18. greenen, skal den snart ned igjen. Timene imellom har man fått utnyttet til fulle med bærebag på ryggen og lue over ørene mens juleribba fortsatt ennå ikke er brent vekk.
Onsøy Golfklubb fikk oppmerksomhet i flere medier rundt nyttårstider. Da Norsk Golf tok turen den 3. januar, var banen stappfull av spillekåte golfere fra hele østlandsområdet.
–Ikke ta bilde av meg, jeg har sagt til sjefen at jeg er i et møte, ropte en nervøs, ung herremann fra puttinggreenen.
– Slapp av, svarte vi. – Vi er på deres lag, vi sladrer aldri!
På fløyelsmyke fairways og grønne sommergreener lot vi det stå til. Hadde det ikke vært for temperaturen, og at gresset selvsagt er litt lengre enn midt på sommeren, kunne vi nesten trodd vi var i juni.
Skogs- og parkbane.
Deg som liker at man ikke alltid må slå drive fra tee. Det er fullt mulig å gjøre det, men det smarte spillet er ofte å gå med jern på mange av hullene. Hullene er varierte, med en del blinde slag.
Det pleier å forsvinne noen baller, spesielt om du ikke har spilt banen tidligere eller det er lenge siden sist. Det er både skog og vannhindere som sluker baller, så sørg for at du er trygg på at du har nok til å fullføre runden.
Det er mange gode hull, men vi faller ned på hull 7. Par 4-hullet har det meste. Flott utsikt fra tee, muligheten til å «gå for det» for de langtslående, et vakkert vannhinder langs høyresiden, men også mulig å få par på for de mindre garvede.
Noen av hullene har blinde utslag og innspill, hull 6 er et eksempel.
Hull 15. Mange mener dette er Norges vanskeligste golfhull, og det er ikke uten grunn. Noen vil hevde dette hullet kanskje er det svakeste også, men vi velger å ta utfordringen dette fryktinngytende par 4-hullet er hver gang vi pegger opp. Og håper vi slipper fra det med en bogey.
Pris varierer, sjekk Golfbox.
Kragerø GK er én av banene som har vært vinteråpen med sommergreener. Her slår vi ut på hull 15 i lav februarsol.
D en siste dagen i januar meldte Meteorologisk institutt om tidenes varmeste vinter i Sør-Norge. Varmerekorden ble satt i Sunndalsøra med 19 grader 2. januar. På Østlandet havnet gjennomsnittet for årets første måned hele åtte grader over normalen.
– Flere stasjoner med målinger tilbake til 1860-tallet setter rekord. For Østlandet er dette den varmeste januar som er målt noen gang, rapporterte værforsker Jostein Mamen fra instituttet.
ÅPNET FØR NYTTÅR. Da hadde de første golfbanene for lengst åpnet teestedene. Galskapen startet lille nyttårsaften da Onsøy GK la ut Facebook-meldingen som informerte om åpen bane med sommergreener.
– Det har vært mange blide og fornøyde fjes her siden nyttår, bekrefter Ole-Petter Ellingsen på Onsøy.
Med sin kystnære beliggenhet mellom Moss og Fredrikstad har banen for vane å åpne tidlig, men når Strømtangen fyr registrerer et januarsnitt på behagelige 5,2 grader, blir vinteren annerledes også her.
– Det har vært lite frost. Noen få dager har vi holdt igjen spillerne et par timer på morran, og én helg måtte vi stenge etter snøfall. Men utover det har vi holdt åpent hver dag med sommergreener. Jeg har aldri opplevd maken, sier Ellingsen etter 20 år på Onsøy.
Sammen med greenkeeperne har driftslederen hatt et skarpt blikk på langtidsvarslet, sett an fra dag til dag, og postet gladmeldinger til hundrevis av medlemmer og greenfeegjester som har strømmet til banen. Ellingsen gleder seg over trafikken.
– Greenkeeperne vil ha strøken bane, jeg vil ha kjærkomne inntekter. Naturligvis er det en balanse her. Spør du greenkeeperne, får du kanskje et annet svar, men etter snart to måneder med vinteråpent, ser jeg knapt spor av slitasje.
– Hvor mye tjener dere på vinteren 2020?
– Det er vanskelig å si, men greenfee-inntekter er viktig for oss her på Onsøy. Denne vinteren gir oss en god start på året, bedre likviditet og samtidig får vi forberedt ting på en annen måte.
STENGT PÅ EVJE. Bare 23 kilometer nordover, enda nærmere kysten, ligger Moss & Rygge Golfklubb. De har valgt å holde stengt i de uvanlige vintermånedene. Greenkeeper Anders Erichsen har fått mange spørsmål de siste ukene.
– Joda, vi har de samme plussgradene her og har fått høre det fra medlemmene våre. «Dere vet at Onsøy har åpna, eller?»
De som har ønsket å gni det inn, har lagt til at Gamle Fredrikstad også har klipt greenene. Men greenkeeper Erichsen og daglig leder Morten Andersen har stått imot presset.
– Det ligger litt i historikken her. Vi har alltid hatt lyst til å åpne banen i så god stand som mulig. Vi lufter greenene hver høst. Banen trenger litt sol og varme før den er så bra som vi ønsker. Og så er vi selvsagt litt engstelige for å ødelegge mer enn vi tjener på en tidlig åpning.
– Hva er dere redde for?
– Skader og slitasje. Selv om det har vært en mild vinter, er det ikke så mye varme at gresset vokser og fikser seg selv enda. Det er sårbart og kan tråkkes i stykker. Ved frost kan et enkelt fotavtrykk være synlig til langt ut i mai.
– Forstår alle medlemmene det?
– De fleste aksepterer det, svarer Erichsen.
ÅPENT I VESTFOLD. En kort ferjetur unna, på andre siden av Oslofjorden, har Vestfoldklubbene Tjøme, Larvik og Solum alle satt ut flaggene. En time sørover har også Kragerø GK hatt førnøyde gjester med drømmerunder på tilnærmet sommer- føre. Men ikke alle kan åpne de grønne løypene.
– Vi fikk store deler av banen ødelagt vinteren 2017/18 og har brukt to sesonger på å reparere skadene. I 2019 sådde vi om fair- wayer og greener, men gresset er så ferskt at vi ville ødelagt for mye hvis vi åpnet nå, forklarer Vanja Snørteland, daglig leder i Sandefjord GK.
Etter to år med etterarbeid er ikke alle medlemmene like tål- modige lenger.
– Noen sliter med å forstå at Larvik kan åpne mens vi må holde stengt. Men dette handler også mye om grunnforhold. Larvik er bygd på stein og sand og har en helt annen drenering enn Sande- fjord. Regnvann, smeltevann og is er det som kan gjøre mest skade.
– Hva har skadene kostet dere?
– Bare i reparasjoner, innkjøp av gjødsel og frø, innleie av maskiner og arbeidskraft har vinterskadene kostet oss mange hundre tusen kroner. Underveis måtte vi også kjøpe vann for 260 000 kroner for å takle sommertørken i 2018. I tillegg kommer tapte greenfee- inntekter og salg som følge av stenging og dårlige forhold.
– Dere skulle gjerne hatt åpent nå?
– Vi skulle gjerne hatt de inntektene, ja. Men vi er nødt til å holde igjen. På mange måter hadde det vært bedre om banen fikk hvile under ei hvit vinterdyne. Vi fikk mye regn i januar, måtte sprøyte for sopp, og det betyr nye utgifter. Vi klarer oss, men det blir ikke noe overskudd i år, sier Snørteland.
Flere greener i Kragerø, som her på hull 13, ligger delvis i skyggen og er sårbare for frost og tele. Tar de skade av vinterspillet? Noen frykter det.
SKIFTENE ER VERST. – Den gamle, gode innlandsvinteren iso-lerte banene på en god måte. Kort fortalt er det skiftene mellom mildvær og frost kombinert med vinterregn som skaper mest trøbbel. Varmt nok er fint, kaldt nok det samme, kommenterer Trygve Aamlid, seniorforsker i Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), som samarbeider tett med NGF på flere prosjekter.
– Hvor blir skadene størst?
– Tradisjonelt er vinterskadene størst i det såkalte «isbeltet» mellom kyst og innland, og denne vinteren går beltet høyere enn normalt. Så vi vil nok se vinterskader i år også, men det kritiske området har flyttet seg innover i landet. Rundt Oslo og kysten for øvrig ser det bra ut, det har vært stabilt mildt.
– Hvordan reagerer gresset nå?
– De fleste gressartene vi sår her i landet blir ikke narret nå, med to unntak: Tunrapp som flere baner har, vil vokse nå, men stryke med hvis det plutselig blir femten minus. Det samme gjelder raigras som vi egentlig ikke anbefaler, som noen velger å bruke på områder med stor slitasje.
– Hvilken risiko tar de åpne banene?
– Blir det for mye tråkk og spill kombinert med mye nedbør og nattefrost, vil gressets kondisjon bli satt tilbake, og det kan gi dårligere gresskvalitet langt inn i sesongen. Jordtyper, drenering og andre lokale forhold spiller stor rolle. De fleste ligger bra an i
år, og det gjelder å ha litt is i magen, sier Aamlid.
TEKST Christian Døvle // FOTO Aleksander Ottersen Mile
Det er viktig å holde kroppen og golfsvingen ved like også gjennom vinteren – og det er ingen unnskyldning at det er langt å kjøre til nærmeste golfsenter. Hvis du trener litt hver dag, kommer du til å gjøre starten på golfsesongen mye morsommere for deg selv. Team Norway-coach Jonas Lilja-Tverdal hjelper deg å komme i gang!
Putting er noe du kan trene innendørs uten problem. Mange kommer med unnskyldningen at det ikke ruller likt på tepper som ute på gress, men faktum er at greenen på hull 1 på hjemmebanen din sannsynligvis heller ikke ruller nøyaktig likt som på hull 16. Putting er en ferdighet som handler om tilpasningsdyktighet, og denne tilpasnings- dyktigheten til ulike hastigheter kan du trene opp hjemme i stua. Det kan du gjøre på flere måter. Én mulighet er å putte med ulike typer baller. Her bruker jeg en tennisball, bandyball og en golfball, og ved å veksle mellom de tre ballene tvinger jeg kroppen til å tilpasse seg til hvert slag. Du behøver heller ikke å trene på en puttingmatte slik jeg står på her. Et vanlig teppe fungerer helt fint. Hvis du har flere tepper hjemme hos deg, er det fint å bytte litt på slik at du får trent på ulike hastigheter.
Ballstart er et av områdene innen teknikktrening hvor det overhodet ikke har noe å si om du er inneneller utendørs. Det hjelper lite å være god til å lese greener hvis du ikke klarer å slå ballen på linjen du hadde sett for deg. Ballstart, det vil si hvordan ballen ruller de første 20 centimeterne, påvirkes av vinkelen på køllebladet ditt i balltreffet. Det er mange ulike øvelser for å trene på ballstart. Det mest populære treningsredskapet blant tourspillere er en såkalt «Pelz Tutor», men du kan fint også lage en port av to pegger rett foran ballen. Jo bedre du er, desto mindre avstand mellom peggene kan du sette opp. Trener du på dette med jevne mellomrom, kan jeg love at du vil bli bedre til å putte – både på lange og korte putter.
Uavhengig av om du er ute eller inne, er du avhengig av tilbakemelding på det du driver med. Utendørs bruker man gjerne en trener, video eller måleinstrumenter som Trackman. Hjemme kan du bruke speilene dine for det de er verdt. Det er imidlertid viktig å vite hva du skal se etter når du skal sjekke din egen oppstilling i speilet. Når jeg trener putting, bruker jeg speilet til å kontrollere at oppstillingen og alle linjene på kroppen min er square i forhold til siktelinjen, jeg kontrollerer at øynene mine er rett over ballen, og jeg kontrollerer posisjonen på hendene mine. Det er mange ulike måter å stå på når man putter. Uavhengig av hva som passer best for deg, er det viktig at du er konsekvent. Her kan speilet hjelpe deg med å sikre at du står likt hver gang.
I denne øvelsen setter jeg opp en stripe teip som «dekker» skaftet, mens jeg står stilt opp over ballen. Den bruker jeg som referansepunkt for å se at jeg putter på riktig plan. Fra denne posisjonen skal køllehodet bevege seg opp og ned på linje med teipbiten på speilet. Det er en øvelse som avslører ustabiliteter i svingen.
Noe av det mange sliter mest med på starten av golfsesongen, er chipping. Det er flere grunner til det. For det første er det en øvelse som krever finkoordinasjon. Dette i kombinasjon med våte baner tidlig på året kan gjøre konsekvensene av feiltreff ganske frustrerende. Dessuten har vi vanligvis større toleranse for dårlige balltreff på lange slag enn når vi er rett utenfor green. I april er det lett å akseptere at balltreffet med syverjernet ikke er som det pleier å være i august, men det er vanskeligere å akseptere en duffet chip som bare ruller et par meter. Derfor bør du trene på hånd-øyekoordinasjonen din gjennom vinteren. Dra i din nærmeste sportsbutikk eller proshop og kjøp deg noen lette plastikkballer og tren litt chipping på stueteppet gjennom vinteren. Det kommer til å gjøre starten på sesongen MYE lettere for deg!
Golfsvingen er en rotasjonsbevegelse. Kroppsrotasjonen er selve motoren i golfsvingen, og derfor er det viktig at du trener på dette med jevne mellomrom. En effektiv måte å gjøre dette på er foran baderomsspeilet. Tren på å vri deg ordentlig opp uten at du svaier til siden. For å rotere skuldrene tilstrekkelig kan du tillate deg å slippe opp hoftene litt, for eksempel ved å løfte opp venstre hæl (for høyrespillere) eller rette ut høyrebenet litt. Målet med øvelsen er å få følelsen av hvordan man roterer kroppen riktig uten sideveis bevegelse i kroppen. For- delen med å gjøre denne øvelsen uten golfkølle er at du kan konsentrere deg om å gjøre én opp- gave 100 prosent riktig. Så fort vi får en golfkølle i hendene, forsøker vi intuitivt å skape så mye fart som mulig, noe som går ut over både teknikken og balltreffet. Gjennom vintersesongen står Team Norway-spillerne mye foran speil og trener. Det viser at du ikke må stå på en driving- range for å ha kvalitet i teknikktreningen!
Denne øvelsen bør du gjøre hver morgen, uavhengig av om du har to i handicap, er nybegynner, ung eller gammel. Dette er en tøyeøvelse der du snur stolen bak-frem slik at den låser hoftene dine. Deretter roterer du frem og tilbake i noen få minutter. Fordelen med å låse hoftene på denne måten er at det gjør det umulig å svaie til siden. Finn ytterposisjonen og hold stillingen noen få sekunder før du roterer tilbake. Husk og hold ytterposisjonen både på høyre og venstre side. Er du flink til å gjøre denne øvelsen med jevne mellomrom, kan jeg garantere deg bedre rotasjon og mer lengde når du omsider kommer deg ut på gress.
Golfen vi ser på TV, er profesjonell idrett på aller høyeste nivå. For å få en bedre forståelse av hva verdens beste spillere holder på med, anbefaler jeg deg sterkt å se på TV-sendingene og virkelig forsøke å lære. Lytt til eksperkom- mentatorene som gir grundige analyser, både av golfsvingene og spillernes valg ute på banen, og hvordan de håndterer ulike situa- sjoner. Følg med på spillernes tempo, rutinene deres før slaget, hvordan de forbereder seg og lytt til deres samtaler med caddiene. Gjennom shot-tracer-animasjonene kan du også se de ulike ballbanene spillerne slår. Her vil du legge merke til at selv de beste spillerne i verden ikke alltid sikter rett på hullet. Du vil sann- synligvis også legge merke til at de stort sett holder seg til den samme ballbanen hele tiden. Tourspillerne har en stor verktøykasse og klarer å slå alle typer slag, men ute på banen slår de stort sett de slagene de er mest kom- fortable med, og som føles mest naturlig for dem. Se for eksempel på tidligere verdens- ener Dustin Johnson som nesten bare slår en svak høyreskru uavhengig av situasjonen. Det kan du også lære av. Golf er vanskelig nok fra før. Ikke gjør det mer komplisert enn det behøver å være!
V entetiden er over. Søndag 1. mars endres din golfhverdag (litt) når det nå er duket for et helt nytt handicapsystem – World Handicap System (WHS). Dere som leser dette, kommer til å bli påvirket på litt ulike måter. Det er stor sannsynlighet for at når du logger deg inn i GolfBox etter 1. mars, vil du ha et nytt handicap. Det er fordi det nye handicapsystemet fra nå av er basert på et gjennomsnitt av de åtte beste av dine siste 20 runder, og dine registrerte runder etter 1. januar 2017 har blitt omregnet til nytt system.
Thore Wilhelmsen, spill- og dommerkonsulent i Norges Golfforbund, har tro på at det nye systemet kommer til å bli tatt godt imot av folk flest.
– Fremover vil handicapet gjenspeile din faktiske spillestyrke bedre enn før. Ditt gamle handicap var først og fremst basert på din beste prestasjon, mens gjennomsnittssystemet fanger opp ditt nåværende nivå i større grad, og raskere.
SLAG, IKKE POENG. En annen vesentlig forskjell med det nye handicapsystemet er at det ikke lenger vil bli brukt Stableford-poeng, men «det handicapet du spilte til» på runden, som inngår i gjennomsnittsberegningen. Stableford vil imidlertid fortsatt leve i beste velgående, men nå kun som ren konkurranseform – ikke til å regulere handicap.
Det tror Wilhelmsen kan bli en omstillingsprosess for mange.
– Det må nok gå seg til litt. I dag vet alle at stryk er lik null poeng. Fremover er stryk netto dobbelbogey, det vil si par pluss to, pluss eventuelle handicapslag, sier Wilhelmsen og understreker at det ikke er nødvendig å hulle ut på alle hull når spilleformen tillater det, selv om det nå er nettoslag som gjelder.
Uavhengig av hvor mange baller du måtte slå i vannet, out-of-bounds eller slag du trenger for å komme deg opp av en bunker, vil det høyeste tallet som vil bli brukt – til handicapformål – i Golfbox, være en netto dobbelbogey.
– Så lenge du fører scoren på hvert hull, vil GolfBox gjøre resten av jobben med å beregne ditt nye handicap helt automatisk.
All handicapoppdatering vil foregå om natten, så det er viktig at scorekortet registreres før midnatt den aktuelle spilledagen. Da kan du se ditt nye handicap når du logger inn i GolfBox dagen etter.
For å få et så riktig handicap som mulig opp- fordrer Wilhelmsen deg til å registrere alle dine runder – både de gode, de dårlige og de helt gjennomsnittlige.
Akkurat som før er det bare individuelt slagspill som er handicaptellende spilleform.
Ettersom alle disse rundene nå i utgangspunktet er handicaptellende og skal registreres, er det ikke lenger behov for å meddele i forkant av runden at den skal være handicaptellende. Men hvis du allikevel ikke vil spille en handicaptellende runde, meddeler du det, og da registreres runden ikke.
Ettersom det nye systemet baserer seg på dine åtte beste runder, vil det sannsynligvis ikke være noe «farlig» å registrere en dårlig runde. Den vil jo mest sannsynlig ikke være blant dine åtte beste runder.
Noe du kan oppleve under det nye handicap- systemet, som ikke var mulig i det gamle systemet, er at du kan gå OPP i handicap etter en god runde.
Årsaken er at handicapet ditt er beregnet ut fra et gjennomsnitt som ser på dine siste 20 runder. Det handler derfor ikke bare om den nyeste runden du akkurat har registrert, men også den runden som «gikk ut» og ble din 21. runde. Hvis den runden som gikk ut, var enda bedre enn den nyeste, blir gjennomsnittet av dine åtte beste runder derfor høyere, til tross for at det handicapet du spilte til i din nyeste runde, var lavere enn ditt handicap. Derfor kan du få et høyere handicap til tross for at du har registrert en god runde.
POTENSIELT STORE SVINGNINGER. Dersom du ikke har 20 runder registrert i GolfBox, blir gjennomsnittet beregnet ut fra et færre antall runder, og det finnes en beregningstabell som tar hensyn til hvor mange runder du har. Har du for eksempel kun ni registrerte runder, baseres gjennomsnittet på dine beste tre – ikke de beste åtte.
tar hensyn til hvor mange runder du har. Har du for eksempel kun ni registrerte runder, baseres gjennomsnittet på dine beste tre – ikke de beste åtte.
Wilhelmsen sier det er vanskelig å forutse hva som vil skje med hver enkelt spillers handicap ved overgangen til World Handicap System 1. mars, men han sier enkelte spillere kan opp- leve store svingninger i handicap den ene eller andre veien.
– Et handicapsystem er alltid avhengig av hva du registrerer. Har du hatt som vane å registrere alle runder, både gode og dårlige, vil det nok ikke bli store endringer i handicapet. Men vi vet at det er noen som bare registrerer sine gode eller dårlige runder. Der kan det bli langt større utslag.
– Har man en klagemulighet dersom det skulle vise seg at man får en voldsom stor svingning i handicap etter 1. mars?
– I utgangspunktet må du forholde deg til det, men hvis det viser seg at det nye handicapet du får, ikke gjenspeiler spillestyrken din overhodet, kan du på samme måte som før kontakte handicapkomiteen i klubben, så kan de eventuelt gjøre en justering, sier Wilhelmsen.
LAVHANDICAPERNE KAN JUBLE. Selv om det i første omgang vil være den nye gjennomsnittsberegningen av handicap som vil stjele oppmerksomheten til folk flest ved overgangen til WHS, mener Wilhelmsen at det er andre endringer i det nye systemet som er vel så fundamentale.
Ettersom handicapkategoriene nå forsvinner, vil alle golfere, uavhengig av handicap, kunne spille handicaptellende selskapsrunder – inkludert nihulls runder.
– Det er supert at det blir flere muligheter for alle til å spille handicaptellende runder. Vi vet at det finnes mange lavhandicapere i gamle handicapkategori 1 som ikke har fått spilt handicaptellende runder fordi de aldri spiller turneringer. Det gjør at mange har et kunstig lavt handicap. Nå kan de også endelig få et riktig handicap. Og i likhet med oss andre kan de også nå spille handicaptellende nihulls runder, eller runder over ti eller flere hull.
Wilhelmsen mener det er et stort skritt i riktig retning på vei til å gjøre golfen raskere og mer interessant for mange. Dersom du må gå av runden før alle 18 hull er spilt, vil runden fortsatt være handicaptellende. GolfBox vil lage en justert bruttoscore basert på de hullene du rakk å spille, og som du har registrert, og vil oppdatere ditt handicap automatisk basert på det.
– Det viktigste ved overgangen til WorldHandicap System er at du fortsetter å spille golf som før og registrerer rundene dine i GolfBox, så gjør Golf- Box resten. Enkelt og greit! avslutter Wilhelmsen.
Før sesongen starter for fullt, kan du lese mer om World Handicap System på golfforbundet.no.
Aroeira Golf ligger rett sør for Lisboa ved den vakre kysten i Costa Caparica. Med det nybygde boutiqehotellet er den klassiske golfresorten Aroeira helt komplett.
Begge banene, Aroeira I og II, ligger i et vakkert pinjeskogsterreng. Aroeira I er en klassiker utenfor Lisboa. Banen åpnet allerede i 1973 og har vært vertskap for Portuguese Open hele to ganger. Golfbanen er ganske smal, og her premieres presisjon fremfor lengde. Greenene er ganske små og lett ondulerte. Donald Steel har tegnet den nyere og moderne golfbanen Aroeira II som stod ferdig i år 2000. Fra tee er Aroeira II relativt generøs og man slår inn mot store, innbydende greener som generelt er raske og jevne. Det siste tilskuddet på Aroeira er det fine firestjerners boutiquehotellet som ligger kun 25 km sør for Lisboas sentrum og flyplass. Hotellet har 66 lyse og fint innredete rom med enten balkong eller terrasse. Nytt hotell, 36 fantastiske golfhull og nærheten til havet og Lisboa – kan det bli bedre?
Les mer om Aroeira på
www.golfplaisir.no
Se hele vårt brede utvalg og bestill din reise på golfplaisir.no eller ring 21 01 75 88
I have the need, the need for speed – Tom Cruise i Top Gun en eller annen gang på 80-tallet. Nå skal ikke dette handle om filmklassikere fra 80-tallet, selv om navnet umiddelbart sendte tankene dit. Dette skal handle om mer lengde, mer presisjon og bedre følelse. «Ved å investere i en ny superdatamaskin har vi forbedret evnen til å bruke kunstig intelligens for å designe teknologiske forbedringer i hele MAVRIK-produktserien», sier Callaway. Wow!
NY VERSJON AV FLASH FACE. I Epic Flash brukte de datamaskiner for å designe “Flash Face”. Denne gangen har de tatt det enda litt lenger. Nå bruker de mer maskinkraft, og dette har resultert i en tynnere, mer kompleks slagflate samt forbedret akustikk. Den nye Flash Face SS20 er så avansert og tynn at de trengte sterkere titanium for å tåle juling fra slagene. Det nye materialet er både sterkere og lettere enn tidligere. Hele 6 gram ble spart i slagflaten.
JAILBREAK. Jailbreak-teknologien som vi har blitt kjent med gjennom blant annet Epic, lever videre i beste velgående. I Mavrik knytter de to Jailbreakstengene sammen sålen med den nye superlette kronen av karbonfiber. Dette gjør at Callaway kan flytte vekt rundt i hodet for å øke vridningsstabiliteten og skape enda høyere ballhastigheter.
SYKLONHODE I TRE VARIANTER. Det grunne køllehodet med en høyere bakkant og flatere topp har Callaway valgt å kalle “Cyclone”. Disse tekniske forbedringene skal gjøre luftmotstanden minimal og øke køllehastigheten.
Som mange andre produsenter i år har Callaway forstått at ikke alle golfere er like. Derfor har de lansert tre modeller av Mavrik-driveren. De er alle tre fullverdige Mavrik-drivere, men besitter litt forskjellige egenskaper.
Mavrik er en slags allround driver som antagelig vil passe veldig mange typer golfere. Den sitter nøytralt og fint bak ballen ved adressering, genererer spinn midt på treet og har en subtil såkalt draw bias som hjelper mot slicen.
Mavrik Max har det største fotavtrykket av de tre, men er også enklest å få opp i lufta. Den er laget for dem som ønsker en driver som er lett å slå, slår langt, og som også reduserer slice fra utslagsstedet. Også denne har flyttbare vekter i hodet. Plasserer du den tyngste vekten ved hælen, har du virkelig en slicekiller. Selv om Max er av typen veldig lettspilt, vil den antagelig passe et bredt spekter av spillere og ikke kun de som sliter med slice. Også bedre spillere vil kunne foretrekke denne i bagen.
Mavrik Sub Zero-varianten, med sitt litt mindre hode (450cc) og lave spinn, er laget for spillere med høy svinghastighet og for dem som liker å forme ballbanen fra tee. Den har også to vekter på henholdsvis 14 g og 2 g. En foran og en bak. Disse kan du bytte om på for å endre ballbane og spinn. Sub Zero sitter litt åpent ved adressering og har en helt nøytral ballflukt.
Standard skaft: | |
Mavrik: | Project X Evenflow Riptide, Aldila Rogue White 130 eller UST Helium Black |
Sub Zero: | Project X Evenflow Riptide eller Aldila Rogue White 130 |
Max: | Project X Evenflow Riptide eller UST Helium Black |
Standard grep: | Golf Pride Tour Velvet Align |
Standard skaft: | |
Mavrik: | UST Helium Black |
Max: | UST Helium Black |
Standard grep: | Lamkin Comfort |
Veiledende pris: | 5199 kroner |
D e fleste kule sneakers har en ganske ubrukelig såle når det kommer til å traske rundt på en golfbane. De er gjerne helt flate under, uten noen form for grep på glatt og vått gress.
Golfkicks fikser biffen. De selger nemlig softspikes du skrur rett i sålen på hvilken som helst sko. Eller, i hvert fall nesten alle sko. Sålen må være av gummi, og den må ha en minimum tykkelse på rundt ni mm. Da slipper du å kjenne skruen under foten. Selve softspiken er laget av plast, mens skruen er av metall og stikker sju mm inn i sålen. I hver sko setter man inn åtte spikes, eller seks om du har små føtter.
Skruene skal i følge Golfkicks sitte godt dersom de er montert riktig. Er du likevel redd for at de ikke sitter, sier de at man kan bruke lim i tillegg. Da helst et lim som holder seg fleksibelt når det stivner. Om du skulle være uheldig å miste noen, så får du med fire ekstra i pakken.
Pakken inneholder: | 20 spikes Sharpie sprittusj (for å markere under sålen) 5 mm unbrako skrutrekker |
Veiledende pris: | $32 (cirka 300 kroner) + frakt |
F innes den perfekte wedgen? Sikkert ikke, men alle selskapene som lager wedger, fortsetter å justere sine design slik at vi kommer nærmere og nærmere perfeksjon. Slik er det også med Vokey-wedgene fra Titleist. Bob Vokey, en legende innen wedger, har i SM8-modellene gjort endringer som skal gjøre dem til de mest presise og tilgivende wedgene så langt.
Så, hva har han gjort denne gangen? Vi kan begynne med tyngdepunktet. Progressive Center of Gravity var et konsept som startet i SM6 og ble videreført i SM7. Nå i SM8 har de gjort en større endring. Tyngdepunktet er nå flyttet så langt frem at det faktisk er foran slagflaten. Dette gjør at wedgene ønsker å være det vi kaller “square” hver eneste gang. Resultatet av dette er bedre kontroll. Både på retning, ballbane og lengde. Den progressive biten betyr at tyngdepunktet flyttes litt rundt basert på loft på køllen. De med lavere loft har et lavere tyngdepunkt enn de med høyere loft. Hvorfor det? Jo, fordi man treffer ballen lavere på bladet med lavere loft og høyere på høyere loft.
Det neste er “Spinn Milled”-rillene. Disse er individuelt frest inn i slagflaten med mer presisjon enn tidligere for å skape enda mer spinn. Hver rille er også inspisert så de er innenfor golfens regler. Mellom rillene finner vi “micro grooves” som er med på å skape mer spinn på de kortere slagene. Rillene skal ifølge Vokey være de mest slitesterke som finnes, fordi de varmebehandles på en spesiell måte.
Du kan kjøpe SM8 med fire forskjellige finisher. En blank “Tour Chrome”, en litt mattere “Brushed Steel”, knalltøffe “Jet Black” med kun svarte detaljer eller “Raw”. Raw er den ubehandlede varianten som er spesielt populær blant tourspillere.
Som med andre køller er det viktig å tilpasse til nettopp deg. SM8 kommer med forskjellige såleslip og bouncer for at dette skal være mulig. Er du i tvil om hva du bør velge, kan du ta en titt på Vokey Wedge Selector på nett. Her får du en rekke spørsmål som leder til en anbefaling av hvilke wedger du bør ha i bagen (www.vokey.com/tools/wedge-selector-tool.aspx). Eller kanskje aller best, ta en wedge-tilpasning hos din lokale pro.
Veiledende pris: | 1699 kroner |
Standard skaft: | True Temper Dynamic Gold S200 |
Standard grep: | Tour Velvet 360 White |
2 020 blir et stort år for Mizuno når det kommer til woods, sier Chris Voshall fra Mizuno. – Dette er første gangen det er gjort et samarbeid på woods mellom utviklingsteamene i USA og Japan. Det betyr at de kan benytte seg av de eksotiske materialene og den unike kunnskapen fra Japan samt innsikt fra spillere og andre rundt om i verden.
Driveren i den nye serien kommer i tre forskjellige hodedesign for å passe til nettopp din ballflukt. ST200 er en nøytral driver for deg som ønsker å slå rett og langt med maks tilgivenhet.
ST200G er en justerbar driver, med “Fast Track”- system, der du kan finjustere spinn og retning, mens ST200X er for deg som har litt lavere svinghastighet, og som ønsker bidrag til å minimere den ekle slicen. X-varianten har tidligere vært en driver spesielt utviklet for det japanske markedet, men er nå sluppet også til resten av verden.
Bak en driver i dag er det bøttevis med spennende teknologi, alt for å tyne ut ekstra lengde. I ST200 driverne er kronen laget av tynn karbonfiber med ekstra avstiving kun på de mest kritiske stedene for å spare vekt. Slagflaten er laget av en type titanium som gjør den 17 prosent sterkere enn tradisjonell titanium. Den er naturligvis smidd i god Mizuno-stil. Wave-sålen som skal øke ballhastigheten, er blitt mer kompakt. Vekten spart med disse teknologiene er plassert lenger bak og ned i hodet. Hele 11,6 gram er flyttet. Dette gjør at driveren oppfører seg mye bedre på treff utenfor senter. En grei egenskap for de aller fleste.
FAIRWAY WOODS. Mizuno har også sluppet fairway woods i ST200-serien. Ved å bruke et knallsterkt maraging stål med variabel tykkelse i slagflaten har de klart å øke ballhastigheten fra forrige modell. Det har også gjort at de kan flytte enda mer vekt lavt og bakover, slik at køllen blir enda mer tilgivende ved treff utenfor smørøyet. Et nøytralt køllehode skal ifølge Mizuno appellere både til tour-spillere og oss vanlige dødelige.
Fairway-woodene kommer med to forskjellige hoder. ST200 og ST200X, der ST200 er standard mens ST200X har et litt større hode og er, som driveren, tilpasset spillere med litt lavere svinghastighet.
TILPASNING. ST200-serien kan selvfølgelig plukkes rett fra hylla i din favoritt-proshop, men som alltid anbefales det å gjøre en personlig tilpasning. Mizuno er veldig gode på dette og har et stort utvalg skaft og grep å velge i. Det vil garantert være verdt tiden din å gjøre dette, og de dukker rett som det er opp på demo-dager. Husk at du og din sving er unik.
DRIVER: | |
ST200G: | 4800 kroner |
ST200: | 4400 kroner |
ST200X: | 4400 kroner |
FAIRWAY WOOD: | |
ST200: | 3100 kroner (TS: 3250 kroner) |
ST200X: | 3100 kroner |
Cobra har med Speedzone og Speedzone Extreme laget deres raskeste driver så langt. Med inspirasjon fra hvordan racerbiler fungerer, har de utviklet seks soner med forbedringer.
«POWER ZONE» Motoren i den nye “racerbilen” fra Cobra sitter i slagflaten. Maskinfreste Infinity Face skal ha enda større sweet spot enn forgjengeren, og mønsteret i slagflaten hjelper deg når du ikke treffer ballen helt i senter.
«STRENGTH ZONE» Styrken kommer fra det nye rammeverket i hodet. Med Titanium T-bar Speed Chassis har det vært mulig å fjerne titanium, men fortsatt beholde styrken til å motstå de harde slagene fra kollisjoner med ballen.
«LIGHT ZONE» Mindre bruk av titanium betyr mer bruk av sterk og lett karbonfiber. Karbon utgjør nå 50 prosent av køllehodet og gir stabilitet til køllehodet. Den sparte vekten er flyttet til lavt og langt bak.
«LOW CG ZONE» All vekten spart med karbon og det nye rammeverket er flyttet langt bak og ned i hodet. I Speedzone er hele 69 gram plassert der det trengs mest.
«AERO ZONE» Aerodynamikk er noe Cobra virkelig fikk dreisen på med forrige modell, King F9. Denne er nå tatt enda ett hakk videre. Her har virkelig inspirasjonen fra bilverdenen kommet til sin rett. Det nye hodet beveger seg raskere gjennom luften og akselererer fortere enn tidligere.
«STABILITY ZONE» Som på racerbiler er vekt plassert rundt ytterkantene på strategiske steder. Dette gjør at de dårlige treffene flyr lenger og rettere.
«LIGHT ZONE» Mindre bruk av titanium betyr mer bruk av sterk og lett karbonfiber. Karbon utgjør nå 50 prosent av køllehodet og gir stabilitet til køllehodet. Den sparte vekten er flyttet til lavt og langt bak.
FLERE MODELLER Å VELGE I. Speedzone kommer i to modeller. Speedzone som har mulighet for å justere vekten fremover og bakover, og Speedzone Extreme med et litt større fotavtrykk. Sistnevnte har ikke justerbare vekter, men er enda mer tilgivende enn sin navnebror. Den skal faktisk være Cobras mest tilgivende noensinne. Begge modeller lar deg justere loft.
Juniormodellen av Speedzone Extreme får du i to varianter. Den første er beregnet for dem som er fra 10 til 11 år, mens neste størrelse er fra 12 til 14 år.
Når det kommer til farger er det svart med gule eller hvite detaljer som gjelder til herrer. Til damene er det svart og rosa, mens juniorutgavene er i svart og gult.
Veiledende pris: | 4499 kroner |
Standard skaft: | HZRDUS smoke yellow, Tensei AV blue eller Helium |
Grep: | Lamkin Crossline Connect (med innebygget Arccos Connect) |
M -serien er historie. Inn med nye SIM, eller det nesten poetiske “Speed In Motion” om du vil. I den nye serien har TaylorMade satset tungt på aerodynamikk. Lurt, for jo raskere du klarer å svinge den store klubba, jo lenger går ballen. Antageligvis. I den siste meteren av nedsvingen, altså rett før køllehodet moser ballen langt nedover fairway, har de jobbet med aerodynamikken. TaylorMade mener at det er her det er mest å hente, det er nemlig i den siste meteren det genereres mest fart. Her kommer også “Inertia Generator” inn i bildet.
For å oppnå bedre aerodynamikk har de løftet kronen og sålen. Dette gjør underverker for hvordan luften flyter over køllehodet, men er katastrofalt for tyngdepunktet i køllen. Derfor måtte de finne en måte å endre dette på. Det er her “Inertia Generator” gjør seg gjeldende. Det som ser ut som en kjøl under sålen, hjelper til å plassere vekten langt ned og bak, og med det fikser de tyngdepunktproblemet. Kjølen er også rotert slik at den er mest mulig aerodynamisk på den siste meteren før balltreff. Vekt langt ned og bak har vi jo hørt snakk om før. Ikke så rart, for det gjør at køllen blir mer vridningsstabil ved balltreff, og at ballflukten blir optimal.
TWIST FACE OG SPEED POCKET. De fortsetter også med suksessen fra M-serien, nemlig “Speed Injected Twist Face”. Den spesielle krumningen i Twist Face skal ifølge TaylorMade gjøre at ballbanen blir rettere ved treff mot hæl og tå. De har også beholdt Speed Pocket som gjør at de lave, tynne balltreffene ikke får like fatale konsekvenser.
TRE HODER. De tre forskjellige driverhodene heter SIM, SIM Max og SIM Max D. De tre har litt forskjellig hodefasong og teknologi. SIM er den eneste som kommer med justerbar vekt, og er den som genererer minst spinn. SIM Max har en litt høyere trefflate, noe som gjør den enda mer tilgivende og lager noe mer spinn. SIM Max D har den høyeste slagflaten og er satt opp for å gi deg en draw, eller egentlig litt mindre slice. Du som slicer, bør ta en titt på sistnevnte, den er laget for deg.
SIM-serien kommer tilpasset både dame og herre rett fra fabrikk, men du kan også velge i et stort tilvalg av skaft og grep dersom du ønsker det. Sjekk med din lokale proshop.
Veiledende pris: | 5399 kroner |
Loft: | 8°, 9° og 10.5° |
Standard skaft: | Mitsubishi Diamana S Limited 60 eller Project X’s HZRDUS Smoke Green 70. |
Standard grep: | Golf Pride Z-Grip (47g) Custom skaft er også tilgjengelig. |
Veiledende pris: | 4899 kroner |
Loft: | 9°, 10.5° og 12° |
Standard skaft (herre): | Fujikura Ventus Blue 6 eller Ventus Red 5 |
Standard grep (herre): | Golf Pride Z-Grip (47g) |
Standard skaft (dame): | Aldila NV Ladies 45 |
Standard grep (dame): | Lamkin Ladies Sonar grip (38g). Custom skaft er også tilgjengelig. |
Veiledende pris: | 4899 kroner |
Loft: | 9°, 10.5° og 12° |
Standard skaft (herre): | UST Mamiya Helium |
Standard grep (herre): | Golf Pride Z-Grip (47g) |
Standard skaft (dame): | Aldila NV Ladies 45 |
Standard grep (dame): | Lamkin Ladies Sonar grip (38g) |
G 710 jernene er de lengste mest tilgivende jernene vi har laget så langt. De er laget for spillere som ønsker maks lengde og tilgivenhet, sier John K. Solheim i en pressemelding. Hvordan har de fått til dette? Det begynner med slagflaten. Her har de brukt et knallsterkt stål som gir både styrke og fleksibilitet. Den høye slitestyrken kombinert med variabel tykkelse gir mulighet for høyere og lengre slag. Et distansejern som gir stabil og jevn distanse, det er en uvanlig kombinasjon for slike typer jern.
I tå og hæl er tungsten plassert slik at man får optimalisert vektfordelingen og dermed økt MOI med fem prosent sammenlignet med G700. Dette skal gi ekstra tilgivenhet for mid- til høy-handicapere eller for dem med litt lavere svinghastighet.
ELEGANT UTSEENDE OG HERLIG LYD. Den svarte Hydropeal finishen gir den et elegant utseende. Finishen gir inntrykk av at køllehodene er mer kompakte enn de er og skal gjøre underverker i våte forhold. Vannet preller av noe som skaper bedre kontakt. Ping sier de har jobbet mye med å få lyd og følelse til å bli enda bedre enn tidligere. Ved å analysere lyden har de klart å eliminere uønskede frekvenser i lydbildet.
ARCCOS GREP. G710 kommer standard med Arccos Smart Grips og en gratis prøveperiode av Arccos Caddie App. For de som ikke vet hva det er, Arccos hjelper deg å føre statistikk på hvor langt du slår alle køllene i bagen. Arccos var tidligere kun standard hos Cobra, men nå følger Ping etter. Kjøper du seks eller flere jern, får du med åtte ekstra Arccos-sensorer du kan sette i resten av settet ditt.
Veiledende pris (6 jernkøller): |
12 000 kroner (grafittskaft) 11 400 kroner (stålskaft) |
Tilgjengelige køller: | 4-9, PW, UW og SW |
Standard grep: | Arccos Golf Pride 360 Tour Velvet |
Standard skaft: | PING AWT 2.0 (stål), Alta CB (grafitt), Alta Distanza Black 40 (grafitt), UST Recoil 760 ES SMACWRAP (grafitt), UST Recoil 780 ES SMACWRAP (grafitt) |
M ålet med Frontline var å skape en putter som var kraftfull nok til å motstå feiltreff mot hæl og tå, og på den måten gi rettere putter oftere. – Vi er veldig stolte av Frontline fordi det er en helt ny måte å designe puttere på, sier Lionel Caron hos Cleveland Golf. – Ved å blande et ekstremt tyngdepunkt med en forbedret slagflate har vi laget en putter som, på en unik måte, gjør retning og fart mye mer konsistent.
BEDRE PRESISJON. I årevis har man designet puttere, spesielt mallet-modeller, med vekt langt bak og ned. Frontline gjør det helt motsatt. Ved hjelp av to tungstenvekter plassert i slagflaten på putteren har de flyttet tyngdepunktet helt frem. Dette skal ifølge Cleveland gi mye bedre presisjon på greenene.
I tillegg til vektene har alle modellene også Clevelands SOFT teknologi i slagflaten. SOFT, eller “Speed Optimized Face Technology”, normaliserer ballhastigheten på tvers av hele trefflaten. Selv på skikkelig dårlige treff.
BEDRE SIKTE. Cleveland introduserte for noen år siden 2135 teknologien sin. 21,35 mm er halvparten av høyden på en golfball, altså midt på golfballen. Siktelinjene på Frontline putterne er 21,35 mm over bakken, noe som gjør at du bedre kan plassere putteren til midten på ballen uavhengig av hvordan du står oppstilt til ballen. En lur liten detalj.
Cleveland Frontline kommer i tre forskjellige malletmodeller samt en mer klassisk bladmodell. De tre malletmodellene, Elevado, Cero og Iso, kommer også med to halsvarianter for å tilpasse seg svingsporet ditt. Om du har et rett svingspor, velger du “Single bend”, men du velger “Slant” om du har en liten bue i svingsporet.
Frontline 4.0 blade: | 1899 kroner |
Elevado, Cero og Iso: | 2099 kroner |
Standard grep: | Lamkin SINKFit Pistol |
Lengder: | 33, 34 og 35 tommer |
I den nye Ecco S-Three introduseres en helt ny såleteknologi. Den nye sålen med “Zonal Fluidform”-teknologi har tre forskjellige soner for å balansere demping og stabilitet akkurat på de stedene du trenger det.
KOMFORT, STABILITET OG FLEKSIBILITET. Den første sonen kaller de komfortsonen. Med medium mykhet skal denne sonen gi optimal kombinasjon av demping og komfort. Den midtre delen av sålen kaller de stabilitetssonen. Denne sonen er stivere for å gi sideveis stabilitet gjennom hele svingen. Fleksibilitetssonen ligger helt foran i skoen. Her er sålen mykest for å gi best mulig komfort mens man går.
TEKNOLOGI. Ytterdelen av skoen er laget av Eccos egne skinn. På undersiden av “Ecco Soft Calf Nappa”-skinnet finner vi et lag Gore Tex som holder tærne dine tørre. Både på varme, svette dager og de verste regnværsdagene. De slipper ut uønsket fuktighet fra føttene og nekter møkkavær å slippe inn. For ekstra polstring i kappen og hælen bruker de et dobbeltlag med neopren.
Under sålen sitter “Ecco Dynamic Traction System”. Eller ganske enkelt “piggene”, de som gjør at du ikke sklir. Med over 100 pigger som til sammen har omtrent 800 vinkler, skal dette gi et supert grep for alle forhold.
Veiledende pris: | 1700 kroner (dame), 1800 kroner (herre) |
D isse ballene er spesielt utvalgt, ikke fordi de er bra, men fordi de er skikkelig dårlige, slitne og skitne. Rett og slett “Shitty”. Supre som jumbopremie i for eksempel en kompisturnering, men pass på at mottaker i hvert fall har et snev av selvironi. De kommer i en eske med seks baller og koster omtrent 10 euro på nett. Søk etter “shitty balls for a shitty golfer” på ebay, så finner du flere eksempler der.
FOTO: ebay.co.uk
Synligere teknologi som er enkel å forstå skal du lete lenge etter. De tre linjene på toppen av den nye putterserien hjelper deg med å sikte. Enkelt og greit. Har du i tillegg baller fra Callaway med de tre linjene, blir dette en superkombo.
INSPIRASJON FRA HANGARSKIP. Strekene har de hentet fra landingsstripen på hangarskip. Landingsstripen på slike skip har et forhold mellom både tykkelsen på strekene og avstanden mellom dem. Dette har de hentet fra “Vernier”-skalaen, og det hjelper flyene å lande rett. Nå er det altså overført til både golfballer og puttere.
Dette kan jo føles som en gimmick, men det tror jeg ikke det er. Jeg har testet, og jeg synes det funker bra. De tre linjene på ballen gjør det lettere å sikte den inn på den foretrukne linjen. Når du i tillegg kan pare de tre linjene på putteren med dem på ballen, så snakker vi presisjon. Ikke bare er det lettere å sikte, men det virker som det er lettere å treffe senter av putteren oftere. Det er en bra ting som muligens kan føre til at flere putter finner bunnen av koppen.
FEM MODELLER. Triple Track finnes i fem forskjellige hodedesign: Marxman, Double Wide, TEN, 2-Ball og 2-Ball blade. Alle modellene har Stroke Lab skaftet og det nye Microhinge Star innlegget i slagflaten. Innlegget gir noe hardere følelse og har fått bedre lyd, og med det innovative multimaterial-skaftet vi ble kjent med i fjor, kan de omplassere 40 gram med vekt ned i hodet og til enden av grepet. Dette gjør at tempo i putting-stroket ditt blir bedre.
For å få maksimalt ut av denne teknologien trenger man altså matchende baller. Dette er jo ganske smart av Callaway, da man på et vis blir tvunget til å kjøpe deres baller. Men det gjør jo ikke noe. De har baller som passer til de fleste typer spillere, blant annet har Chrome Soft og ERC Soft fått Triple Track.
Marxman, Double Wide: | 2499 kroner |
2-Ball, 2-Ball blade og Ten: | 2699 kroner |
Lengde: | 33, 34 og 35 tommer |
Loft: | 3 grader |
S
er man på 2020-utgaven, kan det se ut som
om PGA Show er i en overgangsfase. Siden
1985, da messen flyttet til sitt nåværende
hjem i Orange County Convention Centre,
har de med golf som levebrød tatt den årlige pilegrimsreisen
til Orlando, Florida for å tilbringe tid
med leverandører, likesinnede og det siste og beste
innen golfteknologi.
PGA Show vokste fra sin spede begynnelse til å
fylle et 102 000 kvadratmeter stort messesenter,
og i de ti årene jeg har besøkt det, har vareseksjonen
og alt som har omgitt det, vært enormt.
Den gang TaylorMade Adidas Golf var bransjens
ubestridte ener med over en milliard dollar i omsetning,
hadde de alene et område som var så stort
at de kunne avholdt sin egen convention! Hele
apparatet var til stede, alt fra demo og fittingrepresentanter,
forskning og utvikling, ja til og
med administrerende direktør Mark King i egen
person. Med overdådige fester og tour-spillere
i overflod var dette en regelrett feiring av seg
selv og egen suksess.
Spol frem to år, og det samme området var nærmest
folketomt. De gikk tilbake til en «normal»
stand før de plutselig trakk seg fullstendig ut i
fjor, det ble prioritert å investere andre steder.
Man har også den mye omtalte tilbaketrekningsmanøveren
til Nike som bestemte seg for å slutte å lage golfkøller og baller. Fraværet av både Nike og Adidas etterlater
seg et veldig stort tomrom. Selv om andre merker som Mizuno
og Srixon/Cleveland har vendt tilbake, ser «hardware»-markedet
ut til å ha en lavere prestisje enn tidligere. Selv for bare tre år siden
ved lanseringen av Epic var Callaway mye mer tilbakeholdne – selv
med ferske rapporter om rekordsalg over hele linja. Nå lurer vi på
hvem som er nestemann til å trekke seg ut.
Et selskap som har vært trofast, er Acushnet. Titleist- og Footjoy-
merkevarene har hatt kontinuerlig og stabil tilstedeværelse så
lenge jeg har vært på PGA Show. Scotty Cameron og Bob Vokey
trekker alltid mye publikum ,og deres hengivenhet for kunder og
partnere står fjellstøtt.
Går vi til den offisielle starten av showet, demo-dagen, var 2020-
utgaven på Orange County National langt mer beskjeden. Været
hadde selvsagt en del å si, fem iskalde varmegrader og ulende
vind, men standsene var mindre og musikken lavere. Rundt den
gigantiske, sirkelformede drivingrangen kunne man tydelig se
at det var flere hull. Én produsent som klinte til, var Honma. De
hadde selvsagt den nye TR20-serien i overflod, i tillegg til Honma
North Americas ansikter utad inkludert nysigneringen Jacob
«Wedge Wizard» Sanborn, med noen kule customtilpassede
deler.
Det PGA Show mangler i utstyr, gjør de mer enn opp for i
teknologi og «myke» varer. Disse delene har vokst og vokst de
siste årene med flere og flere selskaper som tilbyr simulatoralternativer,
gadgets og hjelpemidler til golfsvingen.
Teknologi blir billigere for hvert år og produktene som tidligere
kun var forbeholdt profesjonelle, er nå tilgjengelig for massene.
Hvis du følger Trackman på Instagram, vil du se flere og flere
hjemmestudioer, selv til den prisen. Med Flightscopes introduksjon
av Meyo+, kanskje det ikke kun er på Europtatourrangene
at alle har sin egen launch monitor. Klær, sko og annet
tilbehør har også økt i omfang. Større stands med god stemning
og avslappet party-afmosfære. De virker også som om det finnes
et uendelig antall av custom tilbehør som produserer headcovere,
ballmarkører, you name it. Forbrukerne får ikke nok av det lille
ekstra i disse dager, og jeg kan bare se at dette området vil vokse
fremover.
Så selv om PGA Show ikke er hva det en gang var når det kommer
til «hardware», altså køller m.m., tror jeg messa har en lys om ikke
annerledes fremtid. Vi i industrien lurer på hvorfor det ikke er et
eget show for utviklerne nærmere basen deres i Sør-California,
men med utviklingen av hvordan informasjon fordøyes sammen
med overfloden av proer og tilpassere med stor kunnskap, kanskje
det ikke er nødvendig for dem.
En ting som ikke kan erstattes, er muligheten til å knytte kontakter.
Du møter mennesker og selskaper over hele International Drive
hele uka. Noen tilfeldige møter har resultert i fruktbare forretninger,
og det vil helt sikkert fortsette i fremtiden.
Et interessant teknisk produkt for golfere som er mye innendørs. Home Swing Studio består av en vektet svingtrener, en minisimulatorsensor på toppen av grepet og E6 Softwareappen. Den måler svingspor, køllehode og attack angle og er først og fremst rettet mot nybegynnere. Uten at det betyr at ikke mer erfarne spillere også vil ha glede av den. Jeg fikk ikke muligheten til å sammenligne data med en launch monitor, men resultatene så riktige og realistiske ut, selv når det er tatt med en klype salt. Se for deg en Nintendo Wii på steroider.
Fra midtsjiktet til det som må sies å være lederen innen launch monitor-teknologi, har Trackman utviklet et AIsystem de har kalt Tracy, rettet mot golfere som ønsker å forbedre seg.
Ved hjelp av en stor database med 500 millioner typer slag, vil Tracy foreslå hva i spillet ditt som trenger å forbedres. Men husk hva leverandøren hele tiden minner deg på: De forteller kun spillerne hva de skal jobbe med, ikke hvordan det skal gjøres.
Årevis med erfaring gjør at Kjus kan yttertøy. Den nye reversible Gemini-jakken er en «game changer» for golf i ustabile og utfordrende forhold. Den mørke siden er hundre prosent vanntett, pustende og seks grader varmere enn den lyse siden. Den kjølende, reflekterende innsiden av sølv holder vind og varme ute og er seks grader kaldere enn den mørke siden. Perfekt for dager der været skifter raskt.
Den siste lanseringen i Mevo-serien leverer enda mer data til brukeren. Med en pris på 1999 dollar fyller den tomrommet mellom profesjonelle maskiner (Trackman, GCQuad etc.) og de billigere og mindre nøyaktige produktene.
Brukerne kan nå se attack angle, spin loft og landingsvinkel i tillegg til flere tidligere utilgjengelige parametre. Meyo+ inkluderer også en såkalt «simulation software» gjennom appen. Legg til et par trenings- og gamingfunksjoner og du har et veldig fristende produkt for den ivrige golferen.
Det var selvsagt mye nytt å se på messen, mange produsenter hadde nyheter å vise frem. Men Titleist stjal mye av oppmerksomheten med sine nye Vokey SM8 wedger, Scotty Cameron Special putter-serien og utvidelsen av jern-sortimentet med T100S og T400. Det som en gang ble sett på som et merke for de bedre spillerne, er nå et produkt for alle golfspillere der ute.
Etter et oppsving de siste sesongene har Mizuno nå et komplett sortiment å tilby golfere og burde ikke lenger bare bli sett på som et «jern-merke».
Med den ny ST200 metal woodserien har de et produkt som konkurrerer med de beste på ballhastighet. De har også en serie med puttere som ser virkelig bra ut.
Men det som fikk folk til virkelig å sperre opp øynene,var limited edition-jernene som heter MP20. Som mange vet, har MP20 et lag av kobber rett under krom´en for å forbedre følelsen. Men så mange forbrukere ble så begeistret over kobberhodene at Mizuno bestemte seg for å slippe 500 sett. De ble bestilt opp innen to timer!
V Velger du det siste og slår opp Klubber i Norge i menyen på www.golfhistorie.no, finner du en meget kort beskri- velse: ”Karmøy GK ligger i Skudeneshavn. Klubben åpnet en 6-hulls bane i 1985 og utvidet senere til en 9-hullsbane som ble åpnet 2002. Her spiller man golf året rundt.” En sparsom og nøktern tekst som antakelig gjør at du velger én av de andre banene. Men historien bak Karmøy GK er atskillig mer fargerik enn som så. Den forteller om en pionérånd som er typisk for hvordan golf fikk fotfeste både her og der i vårt vidstrakte land mot slutten av forrige århundre.
Noen entusiaster kontaktet bonden som brukte et større område på Beiningen utenfor Skudeneshavn til beite for sine sauer. Vi skriver tidlig 80-tall, og de ville utvikle området til ”lek med golf”. Sydenden av Karmøy er ikke ulikt naturen mange steder i Skottland, med bergnabber rundt saftige gressarealer og utsikt utover Boknafjorden mot Kvitsøy og Stavanger i sør og innover Ryfylke mot øst. Det har sikkert inspirert dem som så potensialet i beitemarken.
Mot alle odds var bonden positiv. Det ble opparbeidet ni provisoriske hull, og greenområdene ble klippet med en god, gammel- dags gressklipper. Halve ertebokser ble gravet ned og gjorde nytte som hullkopp, og hjemmelagde flagg markerte hvor.
I dette landskapet kunne man boltre seg hele dagen med chipping over steingjerder og mat fra velsmakende lunsjkurver til avveksling.
Nærmeste golfbane var Stavanger GK – halvannen time med båt over Boknafjorden. Der fikk golfentusiastene fra Karmøy anledning til å være passive medlemmer og oppnå Grønt Kort som den gang var inngangsbilletten til den ”ordentlige” golfen. Men entusiastene fra Skudeneshavn stoppet ikke der. Beiningen Invitational ble en årlig foreteelse med deltakere fra Stavanger, Haugesund og England! Og det dreide seg ikke bare om golf. Gamle og sjarmerende sjøhus i Skudeneshavn dannet rammen om festlig samvær, med og uten kostymer fra 30-tallet.
En fin sommerdag banket det på døren i Søragadå. Svein Totland fra Haugesund hadde med seg en gjest som hadde lyst til å delta i festlighetene. Han presenterte seg som Karsten Solheim. Selveste Mr. Ping! Han var en beskjeden og stillfarende mann som nok undret seg over golfens beskjedne kår på stedet. Men entusiasmen var den samme som han var vant til ”over there”.
Skudeneshavn og Karmøy GK var bra nok for den nordmannen som har satt det mest tydelige fotavtrykket i internasjonal golf. Kanskje bra nok for deg også? La ikke den beskjedne reklamen på www.golfhistorie.no lure deg!
Kilde: Turid Børge-Ask
Modry Las rankes som Polens beste bane.
R eisen vår startet med fly til Berlin. Derfra til Modry Las tar det rundt to timer med bil i retning Choszczno i den nordvestre delen av Polen. Ifølge guiden vår ligger byen så øde til at om den hadde forsvunnet fra kartet, ville det gått ganske lang tid uten at noen hadde oppdaget det. Der vi satt fem personer i en minibuss, var det en som bemerket ganske tørt på klingende skandinavisk (og helt uforståelig for guiden selvsagt), at det ville vært bedre å nulle ut den tyske hovedstaden fra kartet isteden.
På Berlin Tegel Airport hersker det et evig kaos, og samtlige hadde ventet i over to timer på koffertene sine. Et par ting gjorde saken ekstra irriterende: For det første så vi koffertene våre femti meter unna gjennom vinduet i ankomsthallen – de sto på vogner ved siden av flyet i to timer uten å bli brakt videre til bagasjebåndet. Og for det andre viste det seg at lavprisselskapet Wizzair flyr direkte fra Torp i Sandefjord til byen Szczecin i nærheten av Modry Las. Så nære faktisk, at golfklubben tilbyr pick up derfra. Men, vi kom da fram til tiårsjubilanten til slutt. Til et nytt klubbhus og hotell bak gre- enen på hull 18 der husets franske kjøkken- sjef ventet med deilig middag.
GÅ LØVEN FORSIKTIG I MØTE. Gary Player har vunnet ni Major-turneringer, og Modry Las Golf Club var hans første prosjekt i Sentral-Europa. Eieren av anlegget, Arthur Gromadzki, startet som ingeniør og jobbet seg opp og frem som internasjonal finansmann. Da han hadde besatt de finansielle musklene, ville han gi noe tilbake til hjembyen sin og kjøpte 50 hektar med en idé om at han «ville gjøre noe». Dette «noe» ble altså en golfbane, og i dag er Modry Las ranket som nummer 1 i Polen og blir ofte nevnt når det snakkes om Topp 100 i Europa. Under velkomstmiddagen forteller Gromadzki om Gary Players designfilosofi:
– Banen skal se ut som en løve og spilles som en kattunge. Men ikke rundt greenene – der skal klørne komme frem, sier han.
FREDFULL OVERNATTING PÅ BANEN. Vi våkner opp i et av klubbhusets elleve hotellrom grytidlig neste morgen og nyter utsikten over deler av banen og Radunsjøen fra den private terrassen. I tillegg til hotellrommene har Modry Las plass til 24 personer i villaer og Garden Suites med selvhusholdning som ligger spredt utover golfbanen – ideelt for vennegjenger og familier på tur. Våren 2020 skal stedet etter planen åpne en stor spaavdeling i klubbhusets underetasje – en rundtur gjennom de foreløpige fasilitetene tyder på at kvalitetsnivået ikke vil stå tilbake for noe.
REDDET AV TOPPLUER. Det regner lett, men etter frokost drar vi på oss toppluer, pegger opp på hull 1 og slår ut dagens første drive. Terrenget er flatt ogbanen velstelt, og designet favner om både erfarne og nybegynnere. Greenene er ondulerte, og vi minnes de kloke ordene om spisse klør fra kvelden i forveien. På Modry Las skal det helt klart gjøres en innsats for å score bra. Det er vann på flere av hullene, og de utgjør vakre, dog farlige blikkfang. Men, fairways er brede, og det fins godt med rom for dem som foretrekker å holde ballen tørr fremfor å jage birdies.
Noen av banens beste hull er hull 2 og hull 16, begge par 5-hull der langtslående kan nå greenen på to slag. Men for oss er signaturhullet, hull 15, det aller gjeveste. Flagget på det korte par 3-hullet vaier på andre siden av vannet, og bunkeren i framkant er så dyp at det trengs stige for å klatre inn og ut av den. Vi hadde skapt en viss avstand til ballen bak. Hadde det ikke vært for duskene på toppluene våre som danset som Muppet Show-dukker akkurat i kanten på bunkeren mens vi rakte, hadde spillerne bak faktisk slått ut mens vi fremdeles sto der nede.
BRILJANT KORTHULLSBANE, FISKE OG SENE KVELDSBAD. Etter runden tar vi med oss et par–tre køller og setter kurs for den lille pitch & putt-banen Orli Las som slingrer seg gjennom et nesten trolsk skogsområde rett bak klubbhuset. Korthullsbanen er perfekt som oppvarming til en 18-hullsrunde, eller også et trivelig alternativ for dem som ønsker en ekstrarunde i kveldssola. Ikke for det – en kan teste fiskelykken under oppholdet på Modry Las, eller ta et kveldsbad i Radunsjøen om det frister mer.
FIKK MER ENN HAN BETALTE FOR. Medlem- mene i reisegruppa valgte litt ulike sysler på ettermiddagen, og da vi møttes for drinker i baren klokken 1700, skulle det vise seg at noen hadde hatt mer hell enn andre. En eldre herremann med grått hår hadde tatt turen inn til den søvnige byen Choszczno og slått til på et frisørtilbud på 90 norske kroner. Det inkluderte hårvask, hodebunnsmassasje, klipp og føn. Et skikkelig kupp, med andre ord. Etter at regnet hadde pisket han i ansiktet på golfbanen gjennom store deler av dagen, ble han like søvnig som byen og døset av i frisørstolen under massasjen. Og hva skjedde? Vel, han våknet i hvert fall med et brak da han tok en titt i speilet. Frisøren hadde gitt han ekstra valuta og ny hårfarge for pengene, med det resultat at manken hans plutselig var like mørkebrun som den antakelig sist gang var for cirka 40 år siden.
Prisnivået i Polen og på Modry Las Golf Club er jevnt over lavt. En Coca Cola koster rundt 20 kroner i baren på klubbhuset, og en øl koster 8 kroner. En kaffe koster cirka 22 kroner, mens en hel flaske med gin koster 60. Og hvis vi tar en titt på stedets pakkepriser, koster tre dager ubegrenset golf, overnatting to netter i Garden Suite med velkomstmiddag og frokost 193 euro per
person. Polen har ikke så mange baner, kun et tyvetalls, men hvis reisen går med bil, kan du plukke med deg den populære Amber Baltic på veien om muligheten dukker opp. Gary Player-kvaliteten og gjestfriheten Modry Las PGA National Poland oppviser,
i kombinasjon med gunstig prisnivå, gjør
i hvert fall at dette anlegget definitivt er verdt et besøk.
Design: Gary Player
www.modrylas.plSAS eller Norwegian til Berlin, deretter 2,5 timers kjøretur.
Direkte fra Torp/Sandefjord med Wizzair til Szczecin. Klubben kan ordne transport.
...en Coca Cola koster 20 kroner i hotellbaren, og en øl koster 8.
...banen ligger i Polens eneste vindistrikt, men ingen polske viner står på vinkartet.
...vask, massasje, klipp og føn koster 90 kroner, og frisøren slenger på hårfarge i tillegg uten at du har bedt om det.
...du befinner deg midt ute i ødemarken, men golfklubben har klart å hanke inn en fransk kokk som tryller frem polske spesialiteter med fransk tilsnitt.
...medspilleren din får øyebetennelse, ser dobbelt og dropper å spille 8 av de 12 første hullene. Når hun endelig sjangler ut på tee på hull 13 med øyne som svømmer over av tårer, får hun Hole In One uten å være i stand til å se det selv.
E n viktig fordel med å booke hele golfreisen samtidig er at reisen da blir en pakkereise. Man er da dekket av Golf Plaisirs reisegaranti om noe skulle skje under reisen.
VELG FRITT BLANT OVER 3000 HOTELL, 700 GOLFBANER OG 10 MILLIONER STARTTIDER. For øyeblikket går det an å sette sammen sin egen golfreise til åtte ulike land, men de fleste søker seg til Spania. Vi har over 130 golfbaner som er bookingklare i Spania. De ligger som perler på en snor langs den lange, spanske kysten og selvfølgelig på Gran Canaria og Mallorca.
Ser man på ”top 100 golf courses” rankingen av de spanske golfbanene, så har vi halvparten av de 100 beste banene på listen vår. Det gjør at man kan designe den ultimate luksusgolfpakken selv og booke starttider på de topprankede golfbanene Valderrama, Sotogrande og La Reserva på den spanske solkysten. De fleste etterspør ikke kun de høyest rankede banene, men ønsker en golfferie der man får en så smidig og bekymringsfri ferie som mulig. Direktefly, hyggelig sted å bo som ikke er alt for langt unna flyplassen, og i nærheten av en god miks av golfbaner. Her kommer tre eksempler på noen populære fleksireiser. Vi kaller dem flexempel.
Når man flyr til Alicante, finnes det en bra weekendpakke hvor man bor på Alicante Golf, rett utenfor bykjernen. Dette er en hyggelig Ballesteros-designet golfbane, og man kan dra på utflukt derfra til Bonalba eller opp langs kysten mot Villataina og La Sella. Velger man å bo sør for Alicante, så er La Manga et godt alternativ med sine tre golfbaner med høy standard. En golfbane i dette område man ikke må gå glipp av, er den utrolig fine Las Colinas. Hvis man er innstilt på å reise litt lenger sørover, er Valle del Este, Dessert Springs og Marina Golf Mojacar en perfekt liten samling golfbaner i nærheten av hverandre.
På Middelhavets kanskje vakreste øy finnes det drøye 20 golfbaner. 14 av disse er det mulig å booke hos oss, noe som gir store valgmuligheter. Det enkleste er kanskje å bo på Arabella og spille de tre klassiske banene Son Vida, Son Muntaner og Son Quint. Dette kan man krydre med en golfrunde på Alcanda som har en fantastisk utsikt, og er en bane som virkelig tar pusten fra deg. Et annet alternativ er å reise til den østlige delen mot Cala Millor hvor det finnes tre interessante golfbaner å velge mellom – Pula Golf, Son Servera og Capdepera Golf. Den erfarne Mallorcabesøkeren velger kanskje å bo midt i sentrale Palma for å få oppleve både golf og natteliv.
Dette kan være den ultimate weekendreisen – tre fantastiske golfbaner, havet og kanskje en halv dag i Lisboa. Ser man kun på golfen, tilbys man noe unikt. Den nye golfbanen West Cliffs er ranket som nummer 2 i Portugal, Praia D´El Rey er ikke langt bak og til slutt ligger Royal Obidos på en 16. plass. Bra golf som ligger nærme havet, er en veldig spennende kombinasjon. Det er også mye å se på i omgivelsene rundt. Flere av de små kystbyene og til og med Obidos med sin ringmur er verdt et besøk. Et alternativ er å dra til Lisboa på morgenen før flyet går, for å oppleve litt av den pulserende storbyen og passe på å shoppe litt.
HVOR ENKELT ER DET Å DESIGNE SIN EGEN GOLFREISE,
OG HVA SKAL MAN TENKE PÅ?
Det er enkelt og tar bare noen minutter å velge fly, hotell
og starttider. Etter kun fire steg har man booket golfreisen
sin. Alt er online, så det man ser, er det man får.
NOEN TING Å TENKE PÅ NÅR MAN SKAL BOOKE GOLFREISEN SIN:
HVA ER DEN STØRSTE FORDELEN MED Å BOOKE GOLF PLAISIRS FLEX-REISER?
Den aller største fordelen er at alt er samlet på én og
samme booking. Det gjør at det blir enkelt for den som
vil designe sin egen golfreise. Dra når du vil, hvor du
vil og så lenge du vil. Det er også en trygghet i å booke
pakkereiser via en golfarrangør da reisegarantien
dekker om noe skulle gå galt.
Middelhavet er aldri langt unna i Sotogrande – den livlige havnebyen Marina Sotogrande er livlig med utesteder, små forretninger, restauranter og bryggeliv.
S otogrande er det nye Marbella. Området fungerer som smeltedigel mellom Middelhavet og Atlanterhavet og er en genial destinasjon for golfere, solslikkere og livsnytere. Selve havnebyen Sotogrande har et knippe livlige utesteder, restauranter og hotell. Men hvis en er en gjeng, som oss, kan en absolutt komme best ut av det ved å leie hus. Gigantiske villaer ligger på rekke og rad bak inngjerdede områder bare ti minutters kjøring fra banene. Er en like heldig som oss, dukker en Rachid, en hovmester, opp for å sørge for at dagene blir maksimalt komfortable. Og hvorfor ikke – greenfeeprisene på bortimot 300 euro per runde gjør dette til en tur av de sjeldne.
DER PATA NEGRAEN KOMMER FRA. Valder- rama, Ryder Cup-banen fra 1997, har en innholdsrik proshop, delikat range med ballpyramider og topp service. Selve banen er så flott at en nesten skammer seg når en slår opp litt torv. En av utfordringene her er å manøvrere mellom de mange eldgamle eiketrærne. Banemannskapet plukker eike- nøttene opp fra bakken en og en for å unngå romsterende villsvingraving natterstid. Iro- nisk nok mates andre griser med de samme nøttene, og i sin tur blir disse til de saftige Pata Negra- og Serranoskinkene med dyp, nøtteaktig smak som Spania er så kjent for.
Det kreves en stor neve norske riksdaler for å komme seg ut på tee. Siden sist er det blitt totalforbud mot mobiltelefoner og kamera, men obligatorisk med caddie. Frontnine regnes som lettere enn backnine, men caddien bør en lytte til fra første stund. Smalt design, raske greener og flere blinde hull er noen av Valderramas karakteristika. Akkurat denne dagen var det i tillegg så infernalsk mye vind at den sylslanke caddien vår sannsynligvis hadde blåst av gårde dersom han ikke hadde holdt flagget i koppen på flere av greenene.
Av høydepunkter kan nevnes hull 4, signaturhullet ”La Cascada”, et vakkert par 5-hull med en dam på høyre side av green. Mange vil trekke frem det ikoniske hull 17, ”Los Gabiones”, også det et par 5-hull med vann mellom fairway og green. Selv har vi et knallgodt minne fra avslutningshullet, et par 4-hull med kraftig dogleg venstre. En trist tur inn i den tykkeste treklyngen til høyre for fairway ble til et feiende flott slag på 150 meter der ballen sneiet syv trær og trillet pent inn på greenen. Så mirakuløst uventet at vi og caddien knapt trodde våre egne øyne. Vi var tre som delte en caddie, og fastprisen er 60 euro. I tillegg kommer tips på 20–30 euro per person. Vi kan sverge på at caddien hadde tårer i øynene da vi gikk av banen. Om det var for pengenes skyld, eller fordi sikksakk-løpeturen hans på nærmere fem mil på fem timer endelig var over, det lurer vi fremdeles litt på.
LETTGÅTTE REAL CLUB SOTOGRANDE. Sotogrande-området byr på en bred palett av fritidsaktiviteter, som tennis, sykling, ridning, dykking, båtturer, fiske, seiling og surfing. For oss står imidlertid golfen i fokus, og dag nummer to setter vi kurs for fredelige Real Club Sotogrande. Den klassiske arkitekturen på klubbhuset får tankene til å fly tilbake i tid. Banen sto klar i 1964 og er signert Robert Trent Jones Sr. Også her er alt fullstendig strøkent, og forholdsvis flatt terreng gjør det smidig å gå.
VERDENS BESTE DESSERT SOM TRØSTEPREMIE. På Real Club følger designet det opprinnelige naturlandskapet, og de høyreiste eikene, oliventrærne og palmene danner sammen med vann og raske greener en del av krydderet. Fairways er brede, men de fleste greenene er godt voktet av bunkere. Etter ni hull dukker det opp en kiosk, og vi gjør opp status med konkurrentballen foran. Vår tyske lagkamerat konstaterer slukøret at han trolig har besøkt samtlige bunkere frem til nå. England og Norge er fullstendig enige, men holder klokelig munn. Norges ene ball hadde nemlig klart å klore seg fast på toppen av en palme noen hull tidligere. Og det eneste store ved Great Britain vi kan komme på, er det imaginære tårnet av golfballer han laget under vannlinjen på hull 7.
Foran oss svinser Sverige, Skottland og Østerrike i en foreløpig lykkerus som skulle vise seg å vare runden ut. Godt er det da at trofaste Rachid er på pletten med argentinsk grillaften når vi kommer tilbake til Villa Oasis. Og at tursjefen Great Britain klinker til med en overraskelse til dessert – det er duket for kjendistreff og en uforglemmelig runde på La Reserva Club Sotogrande dagen etter.
PRIVAT STRAND PÅ GOLFBANEN. La Reserva Club ligger i tilknytning til et stort eiendomsprosjekt med villaer i ulike prisklasser. Lengst opp i åsen ligger The Seven, syv spesialdesignede hus som koster godt over 100 millioner. Siste nytt på klubben er imidlertid The Beach som ligger snaut 100 meter unna drivingrangen. Det er en kunstig sandstrand med basseng og lagune for vannsportsaktiviteter, hele 17 000 kvadratmeter stor. På plass fins også restaurant, beach bar samt et stort tennisanlegg – altså midt i blinken for ikkegolfere.
EN PINNE MED PIÑERO. Med en plassering i to daler er Golf de La Reserva en bane mange foretrekker å kjøre. Den er signert Cabell Robinson, som også har La Cala, Las Colinas og Finca Cortesin på merittlisten.
Kraftige vindkast gjør køllevalget både vanskelig og til tider nesten komisk. Men det finnes da klare fordeler ved La Reserva også – layouten er oversiktlig og banen i topp stand. Og som selskap på backnine får vi selveste Manuel Piñero som har vunnet ni titler på Europatouren og spilt Ryder Cup to ganger. Røverhistoriene om han og kompisen Seve Ballesteros som jaktet golftrofeer og damer verden rundt på det glade 80-tallet, får tiden til å fly. Det gjør ballen vår også, for vi skjerper oss et hakk eller to av ren respekt. På klubbhuset venter deilig lunsj, forfriskende GT og en aldri så liten kompliment fra sjarmøren Piñero: – You’re getting there!
Etter fire dager i Sotogrande, med de golfbanene,
Villa Oasis, Rachid, den fantastiske
maten og ikke minst selskapet, føler vi at vi
er der allerede.
QUIZ //