Profilen:
VTG-debatt
simulatortest
pga show 2019
Madeira
INNENDørs-spesial:
Frivillighet og dugnad er selve ryggraden i norsk idrett. Er det slik at ønsket om å få inn mest mulig skattepenger overstyrer målet om å tilrettelegge for frivillighet? spør Marit Wiig.
Om en frilansers prøvesving som endte i tusen knas.
Med kort golfsesong og stadig synkende medlemstall er det nå mange klubber som ønsker å flytte mer av VTG-kurset innendørs.
I Norge er innendørssesongen omtrent like lang som utendørssesongen. Det kan man bruke til noe positivt.
For et år siden var både spillet, motivasjonen og selvtilliten til Kristoffer Reitan på bunn. Nå har 20-åringen fått en knallstart i konkurranse med verdenseliten på europatouren.
Tom Horley har vært på den gigantiske PGA-messen i Orlando hvor alle årets utstyrsnyheter er samlet på ett og samme sted.
Våren er i anmarsj, men det er ikke for sent å ta noen fysiske grep for å forbedre din golffysikk før sesongen slår i gang for fullt.
Madeiras beskjedne størrelse gjør at en lett kan kombinere golf med andre aktiviteter.
Småland har mer å skilte med enn Emil i Lønneberget, High Chaparral og elleville fabrikkutsalg i Glasriket.
Hvilke simulatortyper er egentlig best? Det var på høy tid at vi fikk testet dem!
En mektig penn har stilnet. Knut Haavik har satt sin siste putt. Tidligere Norsk Golf-redaktør Jan E. Espelid minnes sin gamle sjef, kollega og venn.
Vi avslutter dette nummeret slik Knut Haavik alltid gjorde det, med en reprise på ett av hans ikoniske kåserier.
ISSN: 0809-1439
Nr. 1 2019 – 64. årgang
6 utgivelser pr. år
Ullevaal Stadion
0840 Oslo
www.norskgolf.no
Magnus Sveen
magnus@norskgolf.no
Mobil: 410 20 789
Christian Døvle
christian@norskgolf.no
Mobil: 940 57 641
Anne Hoftun Knudsen
anne@norskgolf.no
Everysport Media Group
stefan.lundstrom@esmg.se
Mobil: +46 (0)708- 98 48 16
April 2019
Benjamin A. Ward
Martin Dahl
Arne Hole
Tom Horley
Stefan Krogh
Ann-Sophie Stene
Ellen Aabech
Kroonpress AS
www.kroonpress.ee
Norsk Golf er et uavhengig magasin. Det er ikke tillatt å kopiere fra magasinet uten avtale. Norsk Golf arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettferdig omtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonsledelsen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norges Presseforbund og som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Rådhusgt. 17, Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo, tlf. 2240 5040, e-post: pfu@np-nr.no.
D et er Augusta Nationals fløyelsgrønne fairways og spektakulære blomsterprakt. Men det er også en brun, rufsete og ujålete hjemmebane et sted i Vestfold.
Det er Viktor Hovland som vinner US Amateur, Marianne Skarpnord som vinner på europatouren. Men det er også hun som kjemper seg tilbake til god helse fra alvorlig sykdom gjennom golfsporten. Guttungen som slår hole in one på sin første runde. Vaffelstekerne på Srixon Tour. De ivrige ildsjelene i Kristiansand. Han som har bygget en simulator på oljeplattformen han jobber på i Nordsjøen.
Historiene finnes overalt. I golfen, akkurat som i livet ellers. Og de beste historiene ønsker vi å fortelle til dere.
Nå som vi går igang med et nytt år, en ny sesong og en ny årgang av Norsk Golf, tenker jeg det er en fin anledning å la seg inspirere av Knut Haavik. En gigant i norsk pressehistorie som også har betydd mye for Norsk Golf som publikasjon, men også for golfsporten i Norge generelt. En gigant som dessverre gikk bort den 8. februar i år.
Knut var en historieforteller, en som hadde øye for det som fenget folk, og en som hadde glimt i det øyet.
Og selv om tidene forandrer seg kontinuerlig, og mediehverdagen vår ser helt annerledes ut enn det den gjorde da Knut Haavik var redaktør på begynnelsen av 2000-tallet, er det én ting som aldri endrer seg. Verdien av den gode historien.
Norsk Golf består av en liten redaksjon. Vi er bare en håndfull ansatte, og Norge er et digert, langstrakt og uoversiktlig land.
Men vi vet at det finnes noen utrolige historier der ute som venter på å bli fortalt. Og for at vi skal kunne fortelle dem, må vi få vite at de er der.
Det er kanskje lett å tenke at «dette har Norsk Golf helt sikkert hørt om», og så lar dere være å sende oss den mailen eller ta den telefonen. Men sannsynligvis vet vi ikke det du vet. Og dermed går både vi og leserne våre glipp av den gode historien, de små anekdotene, det som er Golf-Norge.
Tidligere redaktør i Norsk Golf, Jan E. Espelid, har skrevet minnord om Knut Haavik i denne utgaven. Der står det blant annet «Knut Haavik var en sjef som trodde på den åpne kontordørs politikk».
Da vil jeg gjerne si at kontordøren er fremdeles åpen. Ingen tips er uvelkomne, ingen fortellinger og historier fra vårt herlige, rare, kronglete, nydelige golfrike er for sære, merkelige eller underlige til at de kan sendes til oss. Jo flere tips vi får inn, jo flere gode historier kan vi fortelle videre til leserne våre.
Døren er åpen, mailadressen vår er redaksjon@norskgolf.no. Jeg gleder meg til å høre fra dere i 2019 og ønsker dere alle et fantastisk golfår!
Denne utsøkte skogsbanen midt
i hjertet av Norge er en av landets
skjulte golfperler. Banen er tegnet
av Jeremy Turner og åpnet
i 2003. Den består av ni hull,
hvorav seks av dem spilles langs
fjorden, men med to ulike utslagssteder
på hvert hull kan
man spille den som en 18-hullsbane.
På bildet ser du banens
spektakulære tredje/tolvte hull,
et av Norges råeste golfhull.
Hvor er vi?
Send ditt forslag på e-post til
redaksjon@norskgolf.no. Merk
mailen med «Hvor er dette»
i emnefeltet. Vinneren får et
dusin Z Star Pure White-baller
fra Srixon med Norsk Golf-logo
på. Riktig svar i forrige utgave
var Ålesund GK. Vinneren er
Kenneth Thorvik. Vi gratulerer!
F rivillighet og dugnad er selve ryggraden i norsk idrett. Beregninger gjort av Statistisk Sentralbyrå viser at verdien av den frivillige innsatsen i samfunnet tilsvarer 75 milliarder kroner. Ca en fjerdedel utføres i idretten, altså nærmere 20 milliarder kroner årlig.
Vi i golfen står for vår andel av den frivillige verdiskapingen. Vi har «frivillighetsklubber » hvor alt arbeid på banen og i klubben utføres på dugnad. Vi har også store klubber med mange ansatte hvor den frivillige innsatsen er helt avgjørende.
Det var med stor glede jeg registrerte at frivilligheten fikk en bred plass i den nye regjeringsplattformen. I Granavollendokumentet står det blant annet at «Regjeringen vil legge tilrette for bredde og mangfold gjennom gode støtteordninger for frivilligheten». Videre står det at «Regjeringen vil legge tilrette for at en størst mulig andel av idrettsfinansieringen skal gå til aktivitet og anlegg, ikke til administrasjon». Så langt, så bra. Men det store spørsmålet blir jo hvordan dette følges opp i praksis. Min påstand er at virkeligheten er langt fra de overordnede målene i Regjeringens plattform. Er det slik at ønsket om å få inn mest mulig skattepenger overstyrer målet om å tilrettelegge for frivillighet?
Skal frivilligheten fungere optimalt, er det helt nødvendig å anerkjenne, men også honorere de frivillige. Ofte kan verdien av arbeidet som legges ned, være så stor at et klapp på skulderen ikke gjenspeiler innsatsen. Noen ganger vil det være ønskelig å kunne gi noen greenfee-billetter, et kurs, en opplevelse eller noe annet som takk for gjennomført arbeid. Selv om våre frivillige bidrar fordi de har et hjerte for golfen, må vi ha en åpning for å kunne gi noe tilbake for den frivillige innsatsen.
Frem til nå har den enkelte frivillige selv registrert verdien av motytelsene og rapportert til skattemyndighetene. Reglene er slik at alle slike motytelser, store som små, som takk for god innsats skal registreres og innrapporteres. Dersom beløpet for den enkelte blir mer enn 10 000 kroner per år, skal det skattlegges.
Ordningen med innrapporteringen av fordelen er nå endret slik at det er arbeidsgivers ansvar å innberette og betale arbeidsgiveravgift for ytelsene. Dermed må det lages administrative systemer for innberetning av påskjønnelser, også for frivillig arbeid. Vi pålegges altså byråkrati og administrativt arbeid, stikk i strid med de politiske signalene Regjeringen legger til grunn. Ordningen har skapt en livlig debatt, og både kulturlivet så vel som næringslivet har påpekt de uheldige konsekvensene av skattleggingen og merbyråkratiet. Jeg har savnet Idrettsforbundet i denne debatten og tatt opp med NIF at dette er en svært viktig sak som må adresseres myndighetene.
Dugnadsinnsats og frivillighet er selve bærebjelken i svært mange av våre golfklubber. Frivilligheten skaper mer aktivitet. Dette genererer verdier for den enkelte, for klubben, for idretten og for samfunnet. Skal vi få frivilligheten til å bestå og vokse, må vi kunne ha mulighet til å verdsette dugnadsinnsatsen uten å bli pålagt skatt og byråkrati.
G eir Svardal er en av Norges mest allsidige journalister og forfattere. Å nevne alt han har vært innom av skriverier, tar omtrent like lang tid som å spille en 18-hullsrunde. Vi nøyer oss derfor med å nevne hans siste bok, Camping – det gode liv langs landeveien. Boka kom ut i fjor og fikk meget stor oppmerksomhet – langt større enn det Svardal fikk som golfspiller.
Som så mange andre ble vestlendingen bitt av golfbasillen på 1990-tallet. På den tiden fantes det ikke mange innendørssenter i Norge. Det stoppet ikke den energiske Svardal. Han brukte leiligheten på Manglerud som innendørsarena.
Med en tilsynelatende henrykt kjæreste som tilskuer skulle den nyfrelste golferen vise frem sin eminente teknikk. Et syverjern ble hentet ut av bagen. Riktig grep og oppstilling ble kontrollert. Hadde det ikke vært for at dører og vinduer forble lukket, ville Svardal hatt stor tro på at ballen kunne havnet langt ned mot Oslo sentrum. Dette var nemlig Ping-utstyr, innkjøpt i Karsten Solheims Arizona, der han sogar hadde fått hilse på Solheim junior. Dessuten hadde skribenten tatt utallige protimer på Grønmo.
Som vi alle vet, er det ikke grenser for hva et godt golfsett kan bety for en selskapsspillers karriere. Dårlige køller har ødelagt mange gode slag for de fleste av oss. Men dette skulle bare være en demosving for kvinnen i sofaen. Få ting er mer interessante for en som ikke spiller golf, enn å se en prøvesving.
Det var ikke noe å utsette på baksvingen. Den var rolig og fin. Oppstillingen derimot kunne ha vært bedre. Det vil si, ikke bredden mellom bena eller tyngdepunktet. Derimot plasseringen av kroppen.
Idet Svardal nådde toppen av baksvingen, kom det en lyd som hverken før eller senere har blitt hørt på Manglerud. Kanskje bare den innovative komponisten Arne Nordheim ville ha funnet lyden vakker. Rett over svingguruen hang nemlig den nye lysekrona som var kjøpt inn i forbindelse med oppussing. Etter frilanserens prøvesving hang den ikke der lenger. Den singlet ned i tusen biter over mannen med den kraftfulle baksvingen.
Mange år etter erindrer Svardal fortsatt den bisarre situasjonen.
– Dette var jo i en tid der det å være best uten ball var akseptert som en kvalitet, men jeg funka ikke særlig bra der heller. Kjæresten ble så perpleks at hun bare sto og måpte – før vi begge, og jentungen, holdt på å skratte oss i hjel. Jeg hadde vel spilt i drøye ti år da, men etter 13 år la jeg opp – sulten av mangel på suksess, men mett av å lete etter svingteknikk og golfballer. Det skjedde da jeg syklet forbi driving rangen på Grønmo en dag, stoppet opp, tittet litt, tenkte og konkluderte med at jeg egentlig bare hadde vært i veien for andre golfspillere i et dusin år. Jeg har ikke spilt golf siden den dagen, men savner det av og til.
Med forholdet gikk det for øvrig som med
lysekrona, det gikk i stykker.
Kristoffer Reitan har imponert i sine første uker på europatouren.
A ugust 2017 markerte starten på en ny tilværelse for Kristoffer Reitan. Da pakket han kofferten og satte kursen mot USA og collegegolf på University of Texas. Det som skulle bli fire år, endte imidlertid med bare å bli fire måneder.
Like før han reiste til USA, sa hans daværende trener Caroline Diethelm at han måtte love å gi golfen alt han hadde de neste fire årene. Det budskapet gikk gjennom som et refreng i hodet hans hele høsten 2017, og da golfen hans stagnerte helt i løpet av månedene på college, måtte han sette seg i tenkeboksen. Hjemme på juleferie i Norge bestemte han seg for ikke å reise tilbake igjen. Nå ville han heller ta golfsatsingen sin helt i egne hender.
Inspirert av satsingene til Jordan Spieth og Rory McIlroy da de var på Reitans alder, startet han arbeidet med å sette sammen et nytt støtteapparat for å hjelpe ham tilbake på rett spor. Ettersom han nå var tilbake i Europa, tok de fleste det for gitt at han nå skulle bli proff og forsøke å klatre oppover «stigen» gjennom Nordic League, Challenge Tour og til slutt europatouren. Men «Reity» hadde andre planer.
Han valgte heller å bli værende som amatør. Han flyttet permanent til Marbella med Valderrama som base og reiste rundt og spilte internasjonale amatørturneringer på noen av verdens beste golfbaner. Tanken var at det ville forberede spillet hans bedre for en fremtid på touren enn å konkurrere i superundertøy, votter og topplue i Skandinavia. Det viste seg raskt å bli en klok avgjørelse.
Gradvis kom selvtilliten tilbake, svingen ble stadig mer selvsikker, og etter hvert kom resultatene også. I løpet av noen få måneder ble han tidenes første nordmann som kvalifiserte seg til majorturneringen U.S. Open. Man skulle tro det ville ende opp som årets høydepunkt, men i høst kom han seg gjennom golfsportens vanskeligste «jobbintervju» i de tre stegene i q-school-maratonet i Spania.
Nå gjenstår den vanskelige jobben: å etablere seg i det gode selskap. Er han klar for utfordringen?
Gjett om!
– Gratulerer europatour-kortet,
Kristoffer! Hvordan er det å ha dette
kortet i lomma?
– Det føles fortsatt litt rart. Etter hvert som
jeg kom lenger og lenger i q-school, begynte
det å gå opp for meg hva jeg hadde mulighet
til. Drømmene tok litt overhånd på slutten,
og høsten ble en bekreftelse på hvor langt
spillet mitt har utviklet seg i løpet av året.
– Hvordan har de første ukene som proff vært?
– Det er overraskende stor forskjell fra
før. Den største forskjellen er at vi spiller
for penger. Det føles som om det står mer
på spill i hver turnering. Det var deilig å få
den første sjekken i lomma etter turneringen
i Sør-Afrika. Det er rart å få lønn for
å gjøre det man elsker mest i hele verden.
Utenfor banen er det også mye mer å tenke
på. Nå som golf er blitt jobben min, merker
jeg at det er mange som ser på meg som en
businessmulighet. Nå må man tenke på at
man i tillegg til å spille golf skal bygge en
merkevare. Men selve tilværelsen som golfspiller
er ikke så annerledes. Jeg trener og
satser på samme måte som jeg har gjort før.
– Når du ser tilbake på det nå,
angrer du på at du dro på college?
– Nei, ikke i det hele tatt. Jeg tror jeg heller
hadde angret hvis jeg ikke hadde dratt, for
collegegolf har vært noe jeg alltid har vært
veldig nysgjerrig på. Men jeg merket raskt at
det endret alt for mye på satsingen min og
de tingene som hadde gjort meg god i utgangspunktet.
Jeg har hatt jevn oppgang
hele juniorkarrieren min, og nå har jeg fått
bekreftet for meg selv at jeg også klarer
å komme tilbake etter nedturer. Det er
inspirerende å se hvor raskt det kan snu,
og det må jeg huske å minne meg selv
på når jeg opplever nedgangstider. De
kommer helt sikkert til å komme.
Jeg har fått bekreftet for meg selv at jeg også klarer å komme tilbake etter nedturer. Det er inspirerende å se hvor raskt det kan snu, og det må jeg huske å minne meg selv på når jeg opplever nedgangstider.
– Ganske raskt etter at du kom tilbake
til Europa, ansatte du Losbypro
Marcus Eidelöf til å lede støtteapparatet
ditt. Hvilken rolle har
han spilt i utviklingen din?
– Han har betydd veldig mye for meg,
selv om rollen hans har blitt mer spesifikk enn
hva som var tiltenkt i starten. Nå bruker jeg
Team Norways head coach Rickard Lindberg
som svingtrener. Marcus startet som coach og
«altmuligmann», men nå kaller jeg ham heller
en samarbeidspartner. Det betyr veldig mye
for meg å kunne reise rundt med ham som
sparringspartner. Golf er i utgangspunktet en
ensom idrett, og det er mange eksempler på
tourspillere som har mistet motivasjonen av
å reise mye alene. Det hadde vært veldig tungt
å reise alene rundt på touren uke etter uke,
og vi jobber sammen for at jeg skal bli bedre.
Han er først og fremst caddien min, men også
en veldig god treningskompis. Det gjør øktene
mye morsommere. Når vi spiller runder mot
hverandre, pleier jeg å gi ham seks–syv slag
som jeg skal forsøke å ta igjen, og siden han
er proffspiller selv, får jeg testet meg godt
mot ham.
– Vi har hørt at du også jobber med
Henrik Stenson sin mentaltrener,
Torsten Hansson?
– Det stemmer. Han har ekstremt mye erfaring.
Han er en knallhard 'no-bullshit'-type
som setter veldig tydelige rammer. Jeg tror
jeg trenger en sånn type bak meg. Han har
hjulpet meg med å vedlikeholde samme tempo
og mentale innstilling uavhengig av om det
går bra eller dårlig, og han har fylt meg med
selvtillit og gjort meg enda mer sikker på at
jeg er på riktig vei.
– Blir det noen endringer i satsingen
din nå som du er blitt proff?
– Nei, jeg fortsetter å tenke langsiktig og
vet at jeg fortsatt har veldig lang vei å gå. Alle
proffene jeg har spurt om råd, har sagt det
samme: ikke endre på svingen, ikke endre
køllemerke og ikke endre teamet rundt deg.
Mange går i fella og tror at man må forbedre
alt når man blir proff. Jeg skal bare fortsette
med samme greia jeg har gjort til nå, og utvikle
meg i mitt eget tempo. Skal jeg nå toppen av
verden, må jeg fortsette å utvikle meg mye i
årene fremover.
– De to siste årene har bare ti prosent
av spillerne som har kommet seg gjennom
q-school, klart å beholde kortet
året etter. Skremmer det deg?
– Jeg er veldig klar over hvor vanskelig det er,
men jeg får likevel spilt en god del turneringer,
selv om jeg sikkert må ta til takke med å spille en
del av turneringene med minst premiepenger.
Min innstilling er at jeg får mange nok sjanser
til å bevise hva jeg er god for, og hvis jeg fortsetter
å jobbe på de riktige tingene, vet jeg at jeg
vil utvikle meg i riktig retning. Men målet for
året er definitivt å beholde kortet og etablere
meg på touren.
Driveren, Tiger-«stingeren» og putteren. Tre av Kristoffer Reitans viktigste våpen. Vi ba ham vise oss hvordan han slår dem!
Da jeg kom hjem fra Texas, slet jeg med en slice. Jeg klarte nesten ikke å slå en draw i det hele tatt. Det var en frustrerende følelse for en som er vant til å ha driveren som en av sine beste køller i bagen. Denne øvelsen hjalp meg å komme tilbake på rett spor, og i dag bruker jeg den så å si hver dag på rangen, både med driver og andre køller. Jeg stiller meg opp som vanlig og legger en siktepinne på hver side av ballen. Jeg slår som vanlig, men når jeg roterer gjennom balltreffet, skal jeg føle at hendene og køllen følger pinnen og strekker seg ut mot målet. Da jeg slet med en slice, hadde jeg en tendens til at hendene og køllehodet forsvant inn til venstre rett etter balltreffet. Siktepinnene hjelper meg med et rettere svingspor og en rett ballbane. Legg også merke til at jeg har noen små streker på siktepinnene. De gjør det lettere for meg å kontrollere ballplasseringen når jeg stiller meg opp. Med korte jern skal ballen ligge midt mellom føttene, med lengre jern litt lenger frem mot min fremre fot, mens med driveren pegger jeg opp ballen på linje med innsiden av min venstre fot.
Putting er en av styrkene mine, og det er en veldig viktig, men ofte oversett del av golftreningen. Det viktigste du gjør når du trener putting, er å sørge for at du sikter riktig og har bra ballstart hver gang. Når jeg vet jeg sikter bra og kan starte ballen på linjen, gjør det mye med selvtilliten ute på banen – både på lange og korte putter. Og hvis jeg bommer en kort putt, vet jeg at det er fordi jeg sannsynligvis har lest den feil, ikke på grunn av et dårlig stroke. Korte putter er slaget du har oftest hver runde, og det er her jeg ser flest spillere rote bort unødvendige slag i løpet av en runde. For å kontrollere at jeg putter ballen på riktig linje, bruker jeg sikteplater, snor og andre hjelpemidler, men det aller viktigste jeg gjør, er å kontrollere alle linjene før jeg stiller meg opp til ballen. Jeg har tegnet en rett strek på ballen for å sikte inn linja. Når jeg sitter på huk bak ballen, holder jeg putterskaftet loddrett og sørger for at det er helt parallelt med siktestreken på ballen (se bildet). Dette slurver jeg aldri med. Når du stiller deg opp over ballen, behøver du ikke lenger bekymre deg for linjen. Den har du allerede siktet inn. Da kan du fokusere på å gjøre en så bra pendelbevegelse som mulig. Puttetrening er ikke det morsomste i verden, men jeg kan love deg at resultatene kommer raskt hvis du bruker litt tid på det.
Hvis du følger meg på Instagram, har du sikkert gjettet deg til at stingerslaget er et av mine desiderte favorittslag. Jeg skal innrømme at det var videoer som jeg så av Tiger Woods, som var inspirasjonen til å lære meg dette slaget, men det tror jeg er tilfellet også for de fleste andre som har lært seg dette slaget! Når jeg slår stingere, har jeg to ulike varianter. Den første varianten slår jeg med vanlig styrke. Den flyr nesten like langt som et vanlig treerjern (220 meter), og deretter ruller den ut. Dette slaget er konge å bruke på utslag og innspill hvor flagget er plassert i bakkanten av green. For å slå dette slaget står jeg med vanlig bredde mellom føttene og har ballen litt lenger bak i stancen enn jeg pleier med treerjern. Når jeg roterer tilbake, føler jeg meg enda mer sentrert enn vanlig, det vil si at hodet og vekten har flyttet seg mindre mot høyre side enn normalt. Det gjør også svingen litt kortere enn den pleier. Når jeg roterer tilbake ned mot ballen, fokuserer jeg på å slå ned på ballen og virkelig ha følelsen av at jeg komprimerer den ned i bakken. Jeg føler at hendene og køllehodet fortsetter å holde seg lavt ned mot bakken også etter balltreffet. Svingen avsluttes med en lav finish der hendene stopper i brysthøyde. Resultatet er et lavt, effektivt og penetrerende slag som borer seg gjennom luften. Også ser det fett ut, da!
Den andre varianten av stingeren kaller jeg for «knockdown». Her står jeg med en smalere oppstilling, på samme måte som når jeg skal slå en wedge. Resten av svingen føles også som en wedgesving: Jeg svinger rolig og kontrollert, holder meg sentrert i baksvingen, og jeg har hendene godt foran ballen i balltreffet. Knockdown-svingen ligner på stingeren, men med smalere stance og roligere tempo kommer ballen ut med mindre spinn og holder seg enda mer stabil i vinden. Mens stingeren er forbeholdt de lange jernkøllene, kan jeg bruke knockdown-slaget på alle jernkøllene og treerwooden min. Hvis jeg MÅ treffe en fairway, er dette slaget gull verdt, men som hovedregel forsøker jeg å bruke driveren der det er mulig. Det er den som er mitt store konkurransefortrinn.
M ed mindre du er rogalending, er det stor sannsynlighet for at det fortsatt er mange uker til du kan boltre deg på grønt gress igjen. Vanligvis slår abstinensene inn for fullt når vinteren nærmer seg slutten og The Masters er rett rundt hjørnet, men heldigvis finnes det måter å døyve golflengselen på. I dag går det an å spille golf innendørs 80 ulike plasser i Norge. For å sette det i perspektiv er det 20 flere steder enn 18-hullsbaner. Utvalget av simulatorer blir også stadig større, og i denne testen har vi anmeldt både de mest og minst utbredte simulatorene. Til sammen dekker simulatorene vi har testet, nesten hele det norske markedet.
Simulatorteknologien begynner å bli svært avansert, og det er store forskjeller på eldre modeller og de mest moderne. De eldre er stort sett snillere på lengder, missene blir mindre, og det finnes flere måter å «lure» systemet på. Mange vi har pratet med, synes imidlertid det er morsommere å spille på nettopp disse simulatorene, så det er ingen automatikk i at realisme er det viktigste kriteriet for alle – selv om det er det vi har vektet tyngst i vurderingen i denne testen. De andre kriteriene vi har lagt til grunn, er brukervennlighet, grafikk, utvalg av baner og helhetsinntrykk.
Uavhengig av hva slags simulatormodell du spiller på, har de alle sine særegenheter. Før vi går i gang med testen, avslutter vi dermed med noen generelle råd til deg som ønsker å få mest mulig ut av simulatoropplevelsen:
D ette er en test av deres Vista-simulator, der den velkjente E6-programvaren er kombinert med Trugolfs TruTrack2-system for å lese av data på kølle og ball.
Avlesingssystemet består av tre rader med optiske sensorer på matten for å lese av svingspor og køllehodet på vei inn mot ballen. Det som skiller seg mest ut med TruFlight, er imidlertid at de bruker sonisk teknologi for å lese av ballbanen. Den bruker altså høyfrekvente lydbølger for å registrere hvordan ballen beveger seg gjennom luften.
Man legger ballen på samme sted på matten hver gang. Det gjør at alle slag registreres enkelt, og du trenger ikke å stå og vente på at noen sensorer skal fange opp ballen før du får grønt lys til å slå. Også på putter fungerte dette bra. Det gjorde det enkelt å legge ballen på samme sted hver gang, og puttingen føltes ikke så tilfeldig som på andre simulatorer, hvor du har større valgfrihet i hvor på matten du vil legge ballen.
Når du står over ballen og er klar til å slå, er det uvant å se ned på sensorene som rammer inn ballen. En av testerne våre bekymret seg for om det var mulig å knuse dem hvis man slo en «duff» i bakken, men vi ble forsikret om at dette ikke var mulig. Selve matten som sensorene er gjemt under, er også litt tykkere enn industristandarden, slik at du blir litt mer straffet på feilslag enn ellers.
Etter en tilvenningsperiode med de nye mattene kom vi etter hvert inn i det, og det er tydelig at teknologien har mye for seg. Det var mulig å slå alle typer slag og skruer, og det hadde ikke noe å si hvor på skjermen man traff. Skruene føltes imidlertid litt «snille» sammenlignet med hva de ville vært utendørs, og man måtte jobbe ganske hardt for å få store drawer og fader.
Lengdene ble stort sett veldig bra gjengitt, inkludert lavere jernslag hvor man slår hardt ned på ballen. Simulatoren registrerer generelt sett alt for høy køllehodehastighet, men de faktiske lengdene på slaget er likevel meget bra. Det gjør det mulig å drive ordentlig kvalitetstrening og lengdekontroll.
Det som skilte seg mest ut i negativ retning, er at ballen kommer ut mye lavere sammenlignet med de andre simulatorene. Spesielt du som liker å slå litt lave wedger på innspillene, vil oppleve TruGolf sin gjengivelse som uvant. Vi var usikre på om dette hadde med animasjonen på skjermen eller selve avlesingen å gjøre, for selv de lave ballene landet likevel overraskende mykt. Rett etter å ha testet slagene på TruGolf flyttet vi oss over på en GC Quad-monitor for å sammenligne, og rett som det var: Ballbanen ble ti meter høyere med en gang.
D a vi pegget opp på High Definition Golf-simulatoren for første gang, skvatt vi litt. Det vi først trodde var et ventebilde mens systemet gjorde seg klart, viste seg nemlig å være utslaget på hull 1. HD Golf benytter seg av fotografier i stedet for animasjoner av banene, og en av testerne våre oppsummerte hvordan det fungerer slik: «Jeg har aldri følt meg mer «utendørs» enn jeg gjør på denne simulatoren».
Fotografiene gir utvilsomt en unik følelse sammenlignet med andre simulatorer, og bildene er meget gode og detaljerte. Utfordringen er at det ikke er lett å vise frem større deler av banen ved hjelp av fotografier. Waste-områder, busker og andre steder utenfor allfarvei som vanligvis ville vært spillbare, registreres derfor som outof- bounds fordi det ikke er kapasitet nok til å fotografere hele golfanlegget. Man kan heller ikke ha «follow-cam» etter ballen mens den flyr mot hullet. Det er kun mulig på animerte baner.
HD Golf registrerer ballbanen og svingen ved hjelp av fire høyhastighetskameraer plassert rundt i rommet. Du har to valgmuligheter for å lese slagene: Hvis du ønsker så nøyaktige tall som mulig, bør du markere ballen med en spinnteip. De bedre spillerne foretrekker dette, og det er helt essensielt for kølletilpassing. Men teipen må ikke brukes, og mange foretrekker å spille uten teip fordi det er litt tungvint å bøye seg ned hver gang. Ballen må nemlig legges på en helt spesiell måte på matten for at kameraene skal registrere slagene på best mulig måte.
HD Golf registrerer skru på slagene veldig bra, uavhengig av hvor på skjermen du treffer. Lengdene er gode med driver, wooder og lange wedger, men de er konsekvent litt for lange med jernkøllene – spesielt hvis du slår lavt og hardt. Erfaringen er at spillere som slår kort, får kortere estimerte lengder enn de normalt ville gjort, mens det motsatte er gjeldende for dem som slår lenger.
Den største svakheten til HD Golf er nærspillet. Til tross for at det brukes fotografier, er det ikke så god dybdefølelse i bildene, og utfallet av korte pitcher og chipper føles litt tilfeldig. Det fungerer mye bedre å bruke et «standardslag» på alle wedger i stedet for å eksperimentere med ulike slagtyper.
Til gjengjeld presterer puttingen stabilt, spesielt på korte putter. Fra litt lengre avstander føltes det lettere å putte enn i virkeligheten. Det har vi aldri opplevd på en simulator før. En av testerne våre klarte å «knekke » koden og senket langputt etter langputt som om det skulle vært på Playstation.
Simulatoren har et flott utvalg av verdens mest kjente golfbaner, blant annet ti ulike major-baner. Det er også stilig at man kan spille Oklahoma State Universitys private bane Karsten Creek, banen hvor Viktor Hovland trener til daglig.
H vis du har spilt simulatorgolf i Norge, er det stor sannsynlighet for at det har vært på en Full Swing. Her har vi testet Full Swings nyeste toppmodell Pro Series med infrarøde sensorer i gulvet, ION-kamera i taket og TruGolf sin velkjente E6-programvare. Mange innendørssentre i Norge sverger imidlertid fortsatt til den billigere og eldre modellen uten ION-kameraet, som vi har anmeldt på side 31.
Full Swing er et kjent produkt for mange, og den nyeste versjonen registrerer både ballbane og kølledata på en veldig bra måte. Tiden der det var umulig å slå en push-draw eller en pull-fade er over. Du kan også slå korte flopp-slag uten å frykte at de ikke skal bli registrert. Måten ballen lander på greenene på, føles også realistisk. Den registrerer imidlertid gjennomgående litt for lange slag med jernkøllene, men simulatoren er såpass konsistent fra gang til gang at det ikke er noe vanskelig å kompensere for dette med å velge mindre kølle. Lengdene på driver, wooder og wedger er meget gode, og Full Swing gir også bra tall på køllehodedataene – selv om den har en tendens til å måle litt for høy køllehastighet med jernkøllene.
Vi opplevde ikke noen åpenbare feilavlesinger, men et gjennomgående problem var at det var for mange putter som ikke ble registrert ved første forsøk. Før hvert slag er det også viktig å være oppmerksom på hvor på matten du legger ballen, slik at ION-kameraet får med seg hva som skjer. Når ballen er registrert, får du beskjed i form av en grønn hake øverst på skjermen. Den kan være litt vanskelig å legge merke til med en gang.
Det er god flyt i animasjonene, grafikken er helt OK, og E6-grensesnittet er velkjent for de fleste golfere. Baneutvalget består av alt fra kjente og kjære PGA Tour-klassikere som Pebble Beach og Bay Hill til norske baner som Losby, Holtsmark og Oslo GK. Det er kult!
Det er intuitivt å forstå hvordan du sikter, hvordan du tolker av kølledataene, og programvaren har kanskje det mest tilfredsstillende «ball-kameraet» i testen, det vil si hvordan kameraet følger ballen mens den er i luften. Du starter med å følge ballbanen fra førstepersons perspektiv før det zoomes inn mot ballen idet den nærmer seg green – men ikke så nærme at du blir svimmel.
Putting er og blir en verkebyll på simulatorer, og til tross for at Full Swing leverer en nesten komplett golfopplevelse, forblir dette det store ankepunktet, især på korte putter. Det virker noe tilfeldig hvordan ballen animeres i skjermen etter å ha truffet lerretet. Heldigvis er dette noe som enkelt kan løses med en litt mer rundhåndet lengde på gimmiene.
H vorfor, lurer du kanskje på nå? Jo, rett og slett fordi det er denne simulatoren det fortsatt finnes flest av i Norge. Hovedforskjellen på denne eldre Full Swing-versjonen og den nyeste Promodellen er at den mangler ION-kameraet i taket. Dermed registreres ballbanen kun gjennom to infrarøde felter mellom matten og lerretet. 688 uavhengige sensorer registrerer 50 000 ganger i sekundet, og leser av ballen to ganger på vei til lerretet og til slutt en tredje gang når ballen spretter tilbake. Etter hvert som mer avansert teknologi har gjort sitt inntog, merker man at Full Swings eldre modeller nå begynner å bli utdatert. Den registrerer ballhastigheten ganske bra, men formingen av slagene er lite presis og veldig avhengig av hvor på skjermen du treffer ballen. En venstreskru som treffer på høyre side av skjermen, blir konsekvent lest som en fade. Våre langtslående testere slo gjennomgående alt for langt med jernkøllene, men med de andre køllene var lengdene gode. Det er også enkelt å narre denne simulatoren: Det er ikke uvanlig at lave puncher blir både 20 og 30 meter lengre enn ute, og den sliter kraftig med å registrere høye lobbslag. Til tross for dette er simulatoren blant de mest populære i Norge. For de som ikke er så opphengt i helt presise data, fungerer den helt utmerket. Dessuten er den mye mer nøyaktig for spillere med lavere svinghastigheter, og dermed passer den ypperlig for seniorer. Vi har fått tilbakemelding fra mange eldre som setter pris på den ekstra hjelpen de får. Og til syvende og sist er det vel det golf handler om: å ha det gøy?
N oe av det første du legger merke til når du spiller på aboutGolf-simulatoren, er ballene. Her skal du nemlig ikke bruke dine egne baller, men velge mellom to ulike baller med sorte eller grønne tusjstreker, avhengig av om du ønsker lite spinn og en hardere følelse, eller myk følelse og kontroll. Disse ballene fanges opp av sensorskinnen i taket som fotograferer ballbanen 2300 ganger i sekundet. Det sørger for nøyaktig avlesing av alle typer slag. Simulatoren leser ballbanen på slagene bra uansett hvor på skjermen du treffer, den er stabil på nærspillet med mulighet for å slå en rekke ulike typer slag, og puttingen er blant de beste i testen. Den er imidlertid litt for snill for langtslående spillere som får noen ekstra meter lengde (spesielt på jernslag), mens de med lavere hastigheter i motsatt ende av skalaen blir tilsvarende straffet. En viktig forutsetning for at du skal få riktige tall, er at du har gjort de nødvendige innstillingene før runden starter. Vår erfaring er at aboutGolf er den simulatoren hvor du får størst utbytte av en grundig innføring i systemet før du starter. Da kan du luke vekk de vanligste brukerfeilene, du finner riktige innstillinger for dine lengder, du lærer hvordan du skal sikte når bakken heller til en av sidene, hvordan du manuelt må velge slagtype på skjermen om du vil chippe eller putte deg inn fra utsiden av green, og du lærer hvordan tallene ser ut ved feilavlesinger. De forekom relativt ofte under vår testing, men heldigvis er feilene såpass åpenbare at det ikke er noen tvil om når man kan gi seg selv en mulligan. Uansett en meget solid simulator.
L aunch-monitoren GC Quad består av fire kameraer som knipser hele 30 000 høyoppløselige bilder av køllehodet og ballen umiddelbart etter balltreffet. Verktøyet gir ekstremt presise tall, og ettersom kameraet er plassert foran ballen og peker på tvers av slaglinjen, er den like nøyaktig uavhengig av om du spiller ute eller inne. Derfor er det ikke så rart at stadig flere proer, spillere og YouTube-stjerner som Rick Shields og Mark Crossfield sverger til GC Quad for å analysere slagene. I tillegg til å være en frittstående «launch monitor» kan den også integreres med Foresight Sports sin egenutviklede golfsimulator. Det fungerer meget bra, og man opplever raskt at den er mindre tilgivende enn andre simulatormodeller. Her fanges nemlig hvert eneste feilslag presist opp. Et annet stort pluss til GC Quad er muligheten til å lage en superkompakt simulator. Du trenger egentlig ikke et lerret å slå mot, og i teorien er monitoren og en laptop alt du trenger for å få en fullverdig golfsimulator. Hos Trondheim Golfsenter har de for eksempel integrert GC Quad i slagbåsene på rangen, slik at du kan spille simulatorrunder på treningsfeltet. Det er dessverre en stor ulempe som følger «med på kjøpet» når GC Quad-boksen blir fast integrert i en simulator: Da fungerer den plutselig kun for høyrehendte spillere. Det betyr at man må ha egne «links»-simulatorer, eventuelt to GC Quad-monitorer på én og samme simulator. Det sitter nok langt inne med tanke på at det er den dyreste launchmonitoren på markedet sammen med Trackman. Selve kvaliteten på simulatoren er det likevel lite å utsette på. Golfopplevelsen er realistisk, til tross for at grafikken oppleves litt utdatert og TV-spillaktig. Det er også kult at du ikke bare får balldataene på lerretet, men også på Quad-boksen foran deg. Ønsker du nøyaktige kølledata i tillegg, må du feste noen små sølvklistremerker på slagflaten. Litt tungvint, men det er lett verdt bryet hvis du vil lære mer om ditt eget spill.
N esten uavhengig av hvilken «launchmonitor » man snakker om, er følgende kommentar sjeldent langt unna: «Men hvordan er den i forhold til Trackman?» Den karakteristiske oransje radaren har nærmest blitt bransjestandarden innen golfinstruksjon og kølletilpasning de siste ti årene, og det er ikke så rart. Den forer deg med absolutt alt du trenger å vite av informasjon etter hvert slag – og også mye du ikke trenger å vite. Men hvordan fungerer den som golfsimulator? Vi har testet Trackmans egenutviklede simulatormodell, men gjør også oppmerksom på at radaren kan kombineres med TruGolf sin E6-programvare.
Fra du står på første tee på Trackmansimulatoren, merker du at dette blir en annerledes simulatoropplevelse. Den nydelige grafikken gir en helt spesiell dybdefølelse i bildet. Her kjenner man virkelig forskjellen på de ulike avstandene. Kombinert med markedets mest nøyaktige avlesing av kølle- og balldata (sammen med GC Quad) føles dette mer som utendørs golf enn noen annen simulator vi har testet. Det gir seg også utslag i måten vi spilte på. Her blir du nemlig hardt straffet for dårlige slag og ukloke valg, og men også belønnet for klokere (les: konservativ!) banestrategi. På andre simulatorer kliner vi til med driveren stort sett hver gang vi får muligheten. Måten Trackman-simulatoren straffer deg i roughen på, føles også realistisk sammenlignet med de fleste konkurrentene. Den trekker fra lengde i slaget basert på hvor dårlig underlaget er, og fra tykt gress mister du mye spinn. Da nytter det ikke å forsøke å hakke deg løs med en treerwood. Det vil resultere i en markkryper som stopper raskt. Bunkerne fungerer også som reelle hindringer. I tillegg føles måten ballen responderer med underlaget på, veldig raffinert. Hvis du for eksempel slår i motvind og lander i motbakke på green, kan ballen spinne kraftig tilbake, mens ballen ruller ut når du slår i medvind eller lander i en liten nedoverbakke.
Med Trackmans nyeste programvare har maskinens tidligere akilleshæl plutselig blitt til en av simulatorens styrker: puttingen. Det eneste minuset som gjenstår, er putter inn fra greenkanten. De oppleves fortsatt som ganske tilfeldige. Baneutvalget består av 32 kjente og ukjente baner. Flere av dem er utradisjonelle og ganske krevende designperler som mange sannsynligvis ikke kjenner så godt til. Trackmans egenutviklede simulator byr rett og slett på en fantastisk golfopplevelse. Spørsmålet man må stille seg, er hvor mye morsommere golfrunden blir med helt nøyaktige tall, og om det er verdt pengene. Bare radaren alene koster rundt 200 000 kroner, så det sier seg selv at dette aldri kommer til å bli den mest utbredte simulatoren i Norge.
Det er en nesten overveldende følelse de første gangene man slår inn i det gigantiske lerretet.
S portsCoach-simulatoren leser av slagene dine med to infrarøde lys med 55 LED-lamper hver seg og to høyhastighetskameraer. I teorien høres det ut som om dette skal resultere i presis avlesing av slagene, men det viste seg bare delvis å være tilfellet. Simulatoren fanger riktignok opp skru på en ganske god måte, selv om den er litt for snill og ikke leser av like mye skru som den burde. Noen ganger føles det litt tilfeldig hvordan ballen registreres, og vi opplevde mange jernslag som var helt ekstremt lange. SportsCoach hadde gjennomgående de lengste jernslagene i hele testen, men leverte riktigere tall med wooder, driver og wedger. Spesielt de lengststlående spillerne i testen opplevde simulatoren som upresis. Ballen kommer ut lavt og lander med mye rull på greenene – selv da vi stilte dem inn så myke og trege som mulig. Vi flyttet oss til og med over på en annen simulator for å se om det vedvarte, men problemet var det samme der. Selv i roughen ruller ballen langt, og etter hvert måtte vi tilpasse oss og sikte innspillene foran green og rulle dem inn. Nærspillet føltes også tilfeldig, spesielt hvordan ballen ruller etter å ha landet på green. På plusssiden er SportsCoach mer presis for spillere med lavere svinghastigheter. Spillere som vanligvis slår lavt og er vant til å rulle opp ballen på alle innspill, vil merke lite forskjell, og lengdene med jernkøllene blir også bedre gjengitt. I tillegg er SportsCoach blant de billigste simulatortypene. Det gjenspeiles naturligvis i timeprisen du betaler.
H os The Golf Cave på Nøtterøy har de satset på en simulator som skiller seg kraftig ut fra resten av simulatormarkedet. Her er det nemlig mulig å spille et Playstation-spill uten å måtte ty til håndkontrollere. Etter at EA Sports sluttet å lage Tiger Woods-spillet, har HB Studios festet grepet om golfmarkedet på spillkonsoller med sitt The Golf Club. I motsetning til EA Sports-spillene som satset på offisielle lisenser, kjente spillere og berømte tour-baner, har The Golf Club imidlertid gått i motsatt retning og gjort det opp til forbrukerne selv å fylle opp spillet med innhold: Man konkurrerer primært online, og det er mulighet for å bygge baner selv helt fra bunnen av. Resultatet er et tilsynelatende uendelig utvalg av golfbaner, og det øker hver eneste dag. Selv om spillet ikke har noen offisielle banelisenser (med unntak av de amerikanske TPC-banene), er det ikke noe i veien for at spillere kan lage kopier av ekte golfbaner. Det betyr at du i teorien kan designe en bane hjemme i stua, og deretter dra på simulatorsenteret kort tid etter og teste den. Og ja, vi regner med at du nå lurer på om du kan spille Augusta National. Det kan du! I The Golf Club heter banen imidlertid Magnolia National, men det er så å si det eneste som IKKE ligner på originalversjonen. Banen, fargene og topografien er rett og slett slående likt. Men hvordan fungerer selve golfspillingen? Teknologien som måler ball og kølle, kan minne litt om den som finnes i TruGolf-systemet. I tillegg til kameraer foran og i taket er det 101 lyssensorer nede i matten som registrerer hvordan svingsporet ser ut. Vårt testpanel var enig i at simulatoren var ganske presis på lengder med de fleste køllene i bagen, med unntak av wedge-slag som man slår litt lavt. Det oppstår også problemer hvis du treffer for langt på siden på skjermen. En push-draw blir lest som en slice, og treffer du enda lenger til høyre på skjermen, kommer det noen enda merkeligere avlesinger. Det største frustrasjonselementet er feilavlesingene som kommer når du står med wedge i hånda. Da er det fort gjort at hodet ditt skygger over ballen, og kameraet i taket ikke fanger opp svingen. Resultatet er noen bisarre ballbaner, der selv 30 meter lange pitcher kan skru mange meter til siden. Etter hvert innfant vi oss med at vi måtte stå ubehagelig langt unna ballen for å få disse slagene registrert. Det er også lite rom for å slå lobber og andre «spesialslag» rundt greenene. Du bør holde deg til enkle standard-pitcher. Til gjengjeld fungerer puttingen utmerket, og det føles forutsigbart hvordan ballen animeres på skjermen etter å ha truffet lerretet. En veldig kul funksjon i The Golf Club er muligheten til å spille mot en «spøkelsesspiller ». Etter at du har spilt, lagrer nemlig systemet ikke bare scoren din, men hvert eneste slag. Neste gang du pegger opp, kan du dermed konkurrere mot en av dine (eller vennene sine) tidligere runder og få tidligere slag animert som «skygger» på skjermen ved siden av dine egne.
I dag må minst ni av opplæringstimene i nybegynnerkurset «Veien til golf» foregå på et utendørs golfanlegg. Med kort golfsesong og stadig synkende medlemstall er det nå mange klubber som ønsker å flytte mer av VTG-kurset innendørs.
M ed det store utvalget av simulatorer over store deler av landet er golf nå blitt en helårsidrett. Simulatorer klarer riktignok ikke å gjenskape helt den samme realismen som originalversjonen av golf, men simulatorteknologien begynner uansett å bli så bra at man ikke lenger er avhengig av å stå under åpen himmel for å få høy kvalitet på treningen.
Betyr dette at tiden er moden for at dette også gjenspeiles i opplæringen av nye golfspillere fremover? Det har vi tatt en spørrerunde til golfklubbene om for å finne ut av!
Hvert år geleider Norges golfklubber cirka 5000 ferske spillere gjennom nybegynnerkurset «Veien til golf». VTG-kurset består i dag av en praktisk innføring i hva spillet handler om, trening i grunnleggende teknikk, regler, sikkerhet og opptreden på banen.
Kurset består av minimum tolv timer praktisk og teoretisk undervisning, der minst ni av disse opplæringstimene må foregå utendørs, og i NGFs bestemmelser for nybegynneropplæringen står det eksplisitt at innendørstrening ikke kan erstatte de minimum ni timene som skal gjennomføres i golfklubben og som praksis på et utendørs golfanlegg.
Norsk Golf har spurt et tilfeldig utvalg av 100 golfklubber om de mener det burde være mulighet for å kjøre VTG-kurset på et innendørs golfanlegg. Svarene vi fikk fra de 40 klubbene som responderte, viser at mange ønsker seg en forandring:
Det betyr at hele 80 prosent av dem som svarte, ønsker at det skal bli rom for mer innendørs opplæring i forhold til utendørs sammenlignet med i dag.
Det er heller ingen systematiske likheter mellom hva slags type klubber som ønsker endringer: De er både store og små, har anlegg med 18, 9 og 6 hull og holder til i alle kriker og kroker av landet.
VIL HA REKRUTTERING HELE ÅRET. Matthias Gullberg, daglig leder i Asker Golfklubb og leder for Norsk golfadministrasjonsforening (GAF), sier det er på høy tid at nybegynneropplæringen gjenspeiler det faktum at golfsesongen varer maks et halvt år i store deler av landet.
– Det er dumt å se bort fra innendørsopplæring som en måte å rekruttere flere til golfen på. Innendørs VTG kan være et bra tiltak for å dytte folk inn gjennom døren, sier Gullberg.
Han understreker at dagens nybegynnerkurs er betydelig enklere enn det var under den gamle grønt kort-opplæringen, og det er marginalt hva man kan lære seg på tolv timer. Gullberg sier reglene om antall VTG-timer inne og ute er langt mindre viktig enn hvor godt de nye spillerne blir ivaretatt av klubbene etter å ha fått utstedt handicapbeviset:
– Det viktige er opplegget for videre oppfølging fra klubbene når kurset er gjennomført. Derfor er det også viktig at det er klubbene som eier prosessen med nybegynnerkurs.
Flere klubbledere peker på den korte golfsesongen som et hovedargument for å åpne opp for mer VTG-opplæring innendørs. For første gang siden 2001 er det nå under 100 000 registrerte medlemskap hos golfklubbene. Har vi da råd til å begrense den faktiske rekrutteringen til halve året? er det flere som spør.
– Alt som kan bidra til at golfsesongen blir lengre, er velkommen. Jeg tror det er potensial for å få enda flere gjennom VTG hvis man kan jobbe med rekruttering hele sesongen, sier Asbjørn Sauesund i Arendal & Omegn GK.
– Med fire til syv måneder lang sesong avhengig av geografi er vi rett og slett nødt til å kjøre mer VTG-kurs innendørs på vinteren hvis vi skal stoppe trenden med færre og færre golfere. MEN, det bør skje i klubbregi, og man kan kun melde seg på VTG gjennom en klubb som har tilgang eller leier timer hos et innendørssenter. Da har vi kontroll og kan rekruttere medlemmer der spillerne bor, sier Tor Oddvar Torve i Hakadal GK.
Tore Waagø i Miklagard GK sier Golf-Norge må tilpasse seg nye tider hvis man ikke skal bli utkonkurrert av andre idretter.
– I 2018 hadde mange baner fire måneder sesong. Det skaper ikke rekruttering. Skal vi få flere unge til golfen, må rekrutteringen legges opp på deres premisser, og vi kan ikke holde på gammeldagse regler som hemmer utviklingen. Vi har noen av verdens beste innendørs fasiliteter. La oss bruke dem slik at vi kan ha mer fokus på golf hele året.
Jens Betsi i Varanger Golfklubb i Finnmark, en klubb som ikke har en egen ansatt pro, sier klubben i dag sliter med å mobilisere kursinstruktører i en allerede kort utesesong. Han sier det å kunne bruke vinterhalvåret til å «gjøre unna» alle opplæringstimer vil være positivt både for klubben, instruktørene og nye spillere.
– For klubben vil det da også være mulig å planlegge, forberede for og ta imot de nye spillerne som har vært gjennom VTG, allerede fra sesongstart. Derek Crawford i Tyrifjord GK sier klubben i dag realistisk sett har et vindu på 12–16 uker fra mai til august for å skape nye medlemmer hvis de ikke har spilt før. Han vil snu helt om på kravet om minimum ni timer utendørs opplæring for å gjennomføre VTG:
– Jeg ville reversert dagens ordning og gjort det slik at minimum tre av tolv timer av nybegynneropplæringen må være ute på en golfklubb.
IKKE REALISTISK. Skeptikerne til å flytte en større del av nybegynneropplæringen innendørs sier at målet med nybegynneropplæringen er å få deltagerne så gode som mulig til å spille golf, forstå golf og ivareta andres trygghet.
– En simulator klarer ikke å gjenskape «virkeligheten », spesielt for en nybegynner, påpeker Bjørn Lohne i Kjekstad GK.
Per-Ove Bahus Lysvold i Bjørnefjorden GK mener golf er og blir en utendørssport, hvor simulator heller er et hyggelig tilskudd gjennom vinteren. Han presiserer at man ikke kan oppnå den nødvendige følelsen om hva golf dreier seg om, på en simulator.
– Du må ut på banen for å teste alle de forskjellige variablene som påvirker spillet: Vind, regn, motlys og så videre. Men aller viktigst er hensynet til sikkerhet for medspillerne og andre som beveger seg på banen. Det kan ikke oppleves på simulator.
Terje G. Aasen sier Byneset Golf har dårlige erfaringer med å slippe spillere for tidlig ut på banen. Han sier det er «ekstremt viktig» at under-visning foregår ute på golfbanen, noe klubben også praktiserer.
– Vi har hatt besøk fra spillere fra andre klubber som vi vet har et noe lettvint forhold til VTG-undervisningen. Der ser vi hvordan gjestenybegynnere sliter med å tilpasse seg spill på banen, både med tanke på sikkerhet, etikette, raskere spill og golfreglene. 100 prosent kurs på simulator eller innendørs om vinteren er en bjørnetjeneste både for kursdeltagerne og oss.
Elin Ingvaldsen i Hauger GK sier at man får en feil oppfattelse av hvordan golf er, hvis man kun skal slå fra plastikkmatter. Hun understreker at det også er verdifullt for nybegynnerne å være ute på en klubb og får mulighet til å kjenne på miljøet og atmosfæren.
– Golf er og blir en utendørsaktivitet, og da må den første opplevelsen være så lik realiteten som mulig!
Flere klubber befinner seg i en mellomposisjon: De vil åpne for mer innendørstrening i nybegynneropplæringen, men mener også at det er viktig med en praktisk gjennomgang utendørs før man kan få tildelt handicapbeviset.
Spørsmålet da blir hvordan man skal fordele timene i VTG-opplæringen. Er seks timer utendørs tilstrekkelig? Tre timer? Én time?
– Jeg synes det bør være muligheter for å ta store deler av kurset innendørs, men det bør være en obligatorisk tur ute på banen som en avslutning på kurset. Det golftekniske kan læres i simulator. Etikette og de mest sentrale reglene bør utstå til en tur på banen, sier Bjørn Sønsteby i Tromsø Golfklubb.
Frode Valle i Oppegård Golfklubb sier det ikke bør være noe problem for klubbene å gjennomføre hele det forberedende kurset innendørs og deretter avholde en avsluttende banevandring for VTG-elevene når sesongen starter.
– Her må det legges krav til innendørssentrene om at de har en «avtale» med en lokal klubb eller flere som gjør flyten av deltagerne optimal, sier han.
KVALITETSFORSKJELLER. Øystein Schille, markedssjef i Losby GK, foreslår en alternativ måte å lære nybegynnere grunnleggende kunnskap om oppførsel på golfbanen på. I stedet for en fysisk banevandring eller fadderrunde sier han at mye også kan læres ved hjelp av en obligatorisk innføringsvideo for spillerne som deltar på innendørs nybegynnerkurs. Schille sier simulatorer gir veldig enkle og greie rammer for nybegynnere og kan bidra til å ufarliggjøre spillet for mange.
– En simulator gir et veldig kontrollerbart miljø for instruksjon, og det gjør det enklere for en instruktør å forholde seg til flere personer samtidig. Hele meningen med VTG-kurset er jo å rekruttere nye til golfen, så hvorfor ikke benytte de mulighetene vi har?
Det er imidlertid store forskjeller i kvaliteten på simulatorene hos de ulike innendørssentrene. Som simulatortesten i dette magasinet viser, har noen av dem sofistikert avlesningsteknologi som gjengir både lengde, ballbane og spinn med ekstrem presisjon, mens billigere og eldre simulatormodeller er et godt stykke unna en realistisk golfopplevelse. Når man i tillegg tar i betraktning at noen innendørssentre har både driving-range og nærspillsområder i tillegg, risikerer man store sprik i kvaliteten på treningen som de ulike klubbene har mulighet til å tilby innendørs.
Hauger-pro Joachim Lange mener det ikke bør tas for gitt at alle innendørssentre passer til VTGopplæring:
– Jeg synes det bør være en kontrollkomité eller lignende som kan godkjenne steder for å holde kurs innendørs, foreslår han.
En fellesnevner blant klubbene som ikke ønsker å redusere kravet om minst ni timer VTG-opplæring utendørs, er at de bekymrer seg for om spillerne utvikler tilstrekkelige golfferdigheter og mestringsfølelse av bare å spille innendørs. Stavanger Golfklubbs pro Are Friestad mener på sin side at det er liten grunn til bekymring.
Klubben har de siste to årene hatt en terapigruppe med bakgrunn fra rusproblemer og psykiske lidelser til trening. Flere av dem har hatt brorparten av sin golfopplæring innendørs, og Friestad sier han ikke har registrert noe forskjell i utviklingen på disse, sammenlignet med dem som har begynt sine golfkarrierer utendørs. Han forteller om en av de ivrigste spillerne i gruppen som spilte til et handicap mellom 20–25 da han endelig begynte å spille utendørs etter innetreningen.
– En annen positiv ting med å kunne drive opplæring innendørs er at man slipper spekulasjon i deltagerantall og fullførte spillere på grunn av vær. Historisk sett vet vi at mange mister piffen underveis i kurset ved dårlig vær.
– Jeg stemmer ja for innføring av VTG-kurs
innendørs.
M an skal ikke skru tiden mange år tilbake før et flertall av klubbene var skeptiske til å la innendørstrening ta stor plass i nybegynneropplæringen, men med fremveksten av mange nye sentre, bedre teknologi og et stadig synkende medlemsantall har pipen nå fått en helt annen lyd. Tor-Anders Hanssen er derfor ikke veldig overrasket over tallene Norsk Golf presenterer for ham fra vår spørrerunde om VTG-kursene.
– Det er mange årsaker til denne oppmykningen i holdninger. Jeg tror det er veldig positivt for golf i Norge hvis klubbene og innendørssentrene kan spille på lag for å utvikle sporten vår. Fordelene som innendørstrening gir, er veldig reelle, sier Hanssen.
Han synes klubbene i undersøkelsen kommer med mange gode innspill og har forståelse for at det er behov for å forlenge rekrutteringstiden utover den korte utendørssesongen. Snart skal golfforbundet gå VTG-satsingen enda nærmere i sømmene når de tar fatt på en omfattende evaluering av nybegynneropplæringen. Da sier han at det blir helt naturlig å ta opp hvilken rolle simulatorsentre skal spille i fremtiden.
– Golfforbundet gjør klokt i å tenke at dette er en mulighet som vi ikke har hatt tidligere. Det er rundt 80 innendørssentre i Norge. Uansett hvordan man vrir og vender på det, må det være et veldig stort pluss for golfen!
POSITIV. Saken kommer til å bli behandlet ved golftinget i november når klubbene skal vedta ny virksomhetsplan for Golf-Norge de fire neste årene.
– Det er mange fordeler med å lære opp golfere innendørs. Det er pedagogisk effektivt, det er trygt miljø, det gir kontrollerte rammer for instruksjon, og man har mulighet til å bli trygg på golfen før man beveger seg ut på en golfbane, sier Hanssen, men understreker at mange av ulempene med nybegynneropplæring er mange av de samme som fordelene.
Han sier det er viktig å lytte til klubbene som spør om simulatorgolf er det samme som «vanlig» golf, med tanke på at det ikke er noen barrierer, man behøver ikke å ta hensyn til vær og vind, man spiller uten kø, man trenger ikke å lete etter ballen, og man står flatt hele tiden.
– Uansett er det ikke noen tvil om at innendørsgolf er en fantastisk substitutt for treningen som skjer utendørs. Når vi skal evaluere VTG-satsingen i 2019, skal vi gå grundig til verks og involvere klubbene, proene og de VTG-ansvarlige. Personlig er jeg veldig positiv til at innendørstreningen skal kunne spille en større del av opplæringen enn det gjør i dag, sier Hanssen.
Selv mener generalsekretæren det kan være lurt å myke opp i det nåværende minimumskravet om tolv timer VTG-opplæring for å bli bekreftet som golfspiller. Han ser for seg mer skreddersøm i opplæringen og foreslår at klubbproene kan få mer ansvar for å vurdere nivået til hver enkelt kursdeltager.
Slik kan nybegynnere som har spilt litt golf fra før eller har lært seg golf på kort tid, få unnagjort kurset på noen timer og sendes ut på golfbanen så fort som mulig. De som er helt ferske eller bruker lengre tid på å lære seg golf, må på sin side kanskje ivaretas litt mer.
– Formålet med VTG er ikke å gjennomføre tolv timer, men å skolere deltagere til å fortsette med golf etter kurset. Jeg ønsker å gi proene mer rom for å bruke sin kompetanse og ta mer skjønnsmessige vurderinger av hver spiller. Det er ikke alle som har behov for tolv timer, mens andre har behov for mer, konstaterer Hanssen.
MER SAMARBEID ER BRA. I spørreundersøkelsen var det mange klubber som understrekte viktigheten av at det fortsatt skal være klubbene som er avsendere for VTG-opplæringen, uavhengig av om kurset foregår inne eller ute. Det er Hanssen enig i og påpeker også at det er nedfelt i loven at det er klubbene som har ansvaret for den idrettslige virksomheten. Klubbene står likevel fritt til å delegere oppgavene til et kommersielt drevet golfsenter, forutsatt at det er klubben som er den offisielle avsenderen for kurset.
Hanssen sier det ikke bør være noe motsetningsforhold mellom golfklubber som er drevet som idrettslag, og kommersielle selskaper når det gjelder rekruttering av golfspillere. Heller tvert imot.
–Jeg er veldig positiv til å få disse to delene av golfen til å snakke
mer sammen. Det er vi alle tjent med. Hvis klubbene og innendørssentrene
snakker sammen og får til et godt samarbeid, kan vi få flere
vinnere enn tapere. Vi må lete med lys og lykter for å finne måter å
få flere til å trives med golfen på.
S
avner du kortklipte fairways og raske greener? Lengter
du etter deilige balltreff og gress under skoene?
Når vinteren fester sitt mørke, kalde grep om landet vårt
og tvinger golfere i dvale, har vi en gyllen mulighet til å forbedre
oss til neste sesong. En strålende sjanse til å rette på feilene fra i
fjor og heve spillet ditt et hakk eller to. For innendørsgolf gir deg
en anledning til å konsentrere deg om helt andre ting enn ballbane,
vriene putter og stableford-poeng.
– I sesongen vil vi helst spille så mye som mulig og tar oss sjelden
tid til å terpe på teknikken. Dersom man står på rangen utendørs
i juli og prøver å gjøre endringer, er det fort gjort å gi opp og gå
tilbake til den gamle svingen så fort man ser at ballen ikke flyr slik
vi ønsker, sier Jonas Lilja-Tverdal.
Det er det nok mange som kan kjenne seg igjen i. Man får en
ting eller to man skal terpe på eller forandre i svingen, men ser
at ballen flyr kortere og skjevere idet man prøver å implementere
endringen. Da velger man gjerne å gå tilbake til det trygge
og kjente. Man vil jo ikke ødelegge neste runde bare på grunn av
noen småting? Det får vente til senere.
Senere er i dette tilfellet vinteren. Når golfbanene er blitt til skiløyper
fulle av mennesker med Kvikklunsj i sekken, kan vi trekke inn og
virkelig få orden på de tingene vi ikke rakk å endre på.
– Når man står inne og slår på simulator eller en drivingrange der
man treffer veggen etter bare ti meter, er det en fin anledning til
å slutte og fokusere på hvor ballen ender opp og heller få på plass
riktig teknikk.
Katarina Flatland og Harald Dobloug har et prosjekt gående, de
kriger mot hverandre om å bli best. Men de har ikke pleid å bruke
veldig mye tid på golf om vinteren. Det blir det en endring på nå.
Her viser Team Norway-treneren deg hva du bør terpe på i
vinter. Ikke sett golfkøllene i garasjen! Finn deg et treningssenter
i nærheten og sett i gang med forberedelsene slik at den neste
sesongen blir din beste noensinne!
Det hjelper ikke å slå den ene snorrette ballen etter den andre dersom du ikke treffer der du sikter. Siktet er noe selv de aller beste trenger hjelp til å justere med jevne mellomrom, og det er spesielt viktig når man trener innendørs. Bruk siktepinner eller en ekstra golfkølle, legg en bak ballen og en ved føttene dine.
En feil mange gjør, er at de retter linjen til føttene mot der ballen skal lande. Det blir galt! Linjen føttene peker, skal være parallell med siktelinjen til ballen. Føttene dine skal altså sikte litt til venstre før der ballen skal lande.
Katarina skal jobbe med å stå litt mer over ballen og la armene henge ned fra skuldrene i en avslappet posisjon.
Sørg for at du har en atletisk posisjon, tenk hvordan du står dersom noen skulle kaste en medisinball til deg og du skulle ta den imot! Litt bøy i knærne, god balanse, lett fremoverlent. Dette er en god huskeregel for hvordan det skal kjennes når du står over ballen.
Hvis du spiller med andre, be dem gjerne sjekke sikte og oppstilling for deg med jevne mellomrom!
En av de tingene man virkelig kan få jobbet skikkelig med gjennom vinteren, er balltreff. Det at man ikke får en lang ballbane å passe på gjør at man ikke automatisk justerer svingen sin etter hvor ballen går, men heller kan fokusere på selvet treffet.
Katarina sliter iblant med å få ballen opp i luften og har fått en øvelse hun skal terpe på gjennom vintersesongen.
For at ballen skal gå opp i lufta, må man slå ned på ballen. En fin drill er å legge en pegg noen centimeter foran ballen. Målet for øvelsen er å treffe ballen først, deretter peggen. Dette vil hjelpe deg til å treffe ballen på vei ned, slik at den går opp i lufta.
Om man sliter med å treffe ballen skikkelig, kan problemene ofte spores tilbake til en dårlig baksving. En dårlig baksving gir en ditto svak nedsving. Take-away og baksving er ting som er fine å terpe på innendørs mens snøen laver ned ute.
Harald er en som liker å slå til ballen skikkelig, men baksvingen hans er for rask. I tillegg er han for rask til å få køllehodet bak seg. Han får i oppgave å trene på å holde køllehodet foran seg i takeaway og bli vant til posisjonen han har halvveis i svingen.
Dette er også noe man ikke trenger å dra på et golfsenter for å trene på, dette kan man fint jobbe med hjemme også, gjerne foran et speil.
De fleste bruker for lite tid på puttetrening. Men her er det mange slag å spare! For å bli god med putteren, er man avhengig av å starte ballen riktig. En enkel og effektiv drill alle kan bruke uansett nivå, er å legge en linjal på gulvet. Målet er at ballen skal trille så langt på linjalen som mulig. Klarer du å få den helt over uten at den faller ned på en av sidene? Da har du en god ballstart!
Denne øvelsen kan man gjøre hvor som helst, gjerne hjemme i stua. Så ikke la putteren bli igjen i bilen eller i boden, ta den med inn i stua og bli bedre på greenene når våren kommer!
Sett simulatoren på drivingrange-modus. Motspilleren sier
en lengde den andre skal slå. Den som kommer nærmest,
vinner hver runde. Spill minst fem runder.
Denne øvelsen hjelper deg med å variere slagene dine og
stiller krav til konsentrasjon og fokus. I stedet for å banke ut
ti baller på rad uten mål og mening, må du nå konsentrere
deg om en helt spesifik lengde, og forberede og gjennomføre
det som om du var på golfbanen. Hvert slag teller!
Dette er en morsom puttekonkurranse! Ta fem pegger og sett opp ned på puttingområdet. Her putter man samtidig, det er om å gjøre å velte flest pegger. Dette er både morsomt, stressende og stiller store krav til presisjon – for det du skal treffe, er mye smalere enn et golfhull. Førstemann til å få ned tre pegger har vunnet.
Et par mil nord for Agadir ligger den lille fiskelandsbyen Taghazout. Over en lengre tidsperiode har dette stedet hatt en kraftig økning i antall turister. De vakre strendene grenser mot Agadirs siste tilskudd på golfmarkedet – Tazegzout Golf Club.
Det milde klimaet året rundt har gjort Agadir
til en av de mest populære vinterdestinasjonene
for sol- og badeturister, men også for
golfturistene. Taghazout Bay som strekker seg
sørover fra selve byen, har gjennomgått en
forvandling fra de tidligere øde sandstrendene
– regionens fineste – til et turistområde. Her
bygges det luksushoteller som kommer på
rekke og rad med tilhørende beachklubber,
butikker og restauranter.
Alt du trenger for å tiltrekke deg turister som
ikke surfer, men som ønsker sol, bading, god
mat og herlig natur, finner du her. Selve kronjuvelen
for oss golfere er Kyle Phillips fantastiske
Tazegzout Golf Club som allerede
er rangert som en av de beste golfbanene i
Marokko.
Les mer om Valescure på
www.golfplaisir.no
Se hele vårt brede utvalg og bestill din reise på golfplaisir.no eller ring 21 01 75 88
G -serien til Ping har eksistert i en årrekke. Den første modellen G-jern ble lansert tilbake i 2003. Nå er Ping klar med sin niende utgave som har fått navnet G410.
I tillegg til disse distansejernene tilbyr G410 serien nye drivere, woods, hybrider og «crossover» modeller.
G410 jernene har blitt raffinerte sammenlignet med forgjengeren G400. Ved adressering ser hodet mindre og penere ut rett og slett. Disse nye jernene er utvilsomt av den kraftfulle typen og gir gode slaglengder og høy tilgivenhet. Treffet føles dempet og mykt; hovedsakelig gjennom gummi-innlegget i sålen og den fulle «cavity back»-formen.
G410 skal ha åtte prosent høyere vridningsstabilitet enn forgjengeren. Dette har Ping oppnådd ved å ombygge hodefasongen og tilføre tungsten vektskrue til både tå- og hælpartiet. Den nye utgaven G410 har også mindre offset.
Køllefamilien til Ping er bred og tilbyr noe for enhver smak. Ved adressering ligger G410 midt imellom i500 og G700 i størrelse. Dette gjør at G410 treffer en bred kundegruppe og passer til både erfarne spillere og helt nybegynnere.
Lanseringsdato: | 7. februar 2019 |
Anbefalt utsalgspris: | 8 499 kroner med stålskaft (5 – PW) |
I utviklingsprosessen av denne nye F9-modellen valgte Cobra å hente inspirasjon fra sportsbilen Ferrari. Sportsbilen sitt bredeste punkt og «spoiler» sitter høyt oppe for å gi minst mulig luftmotstand. Ifølge Cobra var dette direkte overførbart til en golfdriver:
– Våre ingeniører har løftet omkretsen i midjen og bakdelen for å skape den mest aerodynamiske driveren som mulig, sier Tom Olsavsky hos Cobra Golf. Dette er også forklaringen bak navnet Speedback.
For at den høyere midt- og bakdelen ikke skulle løfte tyngdepunktet og skape for mye spinn i ballen, har Cobra kompensert med vekter ned og bak i køllehodet. Lite luftmotstand er ikke den eneste nyvinningen i denne modellen. Den har en ultralett karbontopp som er strukket ned og rundt kantene. Det gir en sterkere og mer stabil konstruksjon og derigjennom rettere slag. Det lave tyngdepunktet skal hjelpe spilleren med å løfte ballen raskt opp i luften.
Denne modellen har også tilgivende egenskaper. Et typisk feiltreff får bedre resultat av den elliptiske trefflaten de benytter i F9. På godt norsk betyr det en skrå trefflate med ekstra lav hæl og ekstra høy tå. Prisen på Cobra KING F9 Speedback er rimeligere enn de andre toppmerkene. Egne modeller F9 Speedback tilbys til herre, senior, dame og til og med juniorer. Alle modellene er justerbare +/- 1,5 grader i loft. Flere typer premiumskaft kommer som standard: blant annet UST Helium, Fujikura Atmos Blue, Project X HZRDUS Smoke og Fujikura Atmos Black.
Lanseringsdato: | 18. januar 2019 |
Anbefalt utsalgspris: | 4 499 kroner |
D
en nye serien heter Stroke Lab og består av ti forskjellige hodeformer. Seks mallet- og fire
bladhoder. Alle hodene har det nyeste «White Hot Microhinge»-innlegget i treffet. Dette skal
hjelpe deg å sette bra rull på ballen samtidig som den gir en herlig følelse. Men dette er jo i seg selv ikke revolusjonerende. Nytenkingen ligger i skaftet.
LETTERE OG STIVERE SKAFT. Ved å kombinere stål og karbonfiber har de laget et lettere skaft, der mesteparten av vekten sitter i tuppen. 40 gram har de spart. 10 av disse har de plassert i sålen på putteren, og resten har de lagt i toppen av grepet. Dette skal ifølge Odyssey ha en dramatisk effekt på hvordan du putter. Både baksving, vinkel i balltreffet, ballhastighet og retning skal være betydelig bedre sammenlignet med tilsvarende modell uten Stroke Lab teknologien. Skaftet er også stivere enn vanlig, i alle retninger, noe som skal gi bedre kontroll over det tyngre hodet.
NOE FOR DEG? – Vi har laget disse til alle som vil putte bedre, sier Odyssey. Det betyr vel i bunn og grunn alle golfere? “Stroke Lab”-putterne har allerede virket bra for Phil Mickelson, Danny Willett og Thomas Pieters. De har alle en seier hver med en slik “flat stick” i baggen.
Modeller: | #7, #7S, Marxman, Marxman S, 2-Ball Fang, 2-Ball Fang S, Red Ball, Red Ball S, Tuttle, Tuttle Flow, V-Line, V-Line ang S, V-Line CS, #2, #3, #9, Double Wide og Double Wide Flow |
Grep: | Velg mellom pistol- eller oversize-grep |
Veiledende pris: | 2499 kroner (2699 kroner for 2-ball og R-ball) |
G
ame Golf er utvilsomt en av de store aktørene innen samling av data og statistikk om spillet ditt. For de uinnvidde: Game Golf består av en boks du klipser på beltet, og sensorer på grepet på hver kølle. Ved å spille med Game Golf får man ekte
tall på hvordan man faktisk spiller golf og langt hver enkelt kølle går. Super info som enhver golfer har bruk for.
LETT Å GLEMME. I den forrige utgaven måtte man «tægge», eller berøre, boksen med sensoren på den køllen man skulle
slå med. En liten oppgave skulle man tro, men det gjorde både noe med «pre shot»-rutinen og var utrolig
lett å glemme. «Å nei, jeg glemte å tægge! Vent litt, jeg skal bare løpe tilbake og gjøre det.» Plagsomt, og
ikke så bra for statistikken.
SAMME TEKNOLOGI SOM TESLA. Dette ville de gjøre noe med, derfor kommer nå Game Golf Pro. Her
har de hentet sensor-teknologi fra bilindustrien. Blant annet bruker visstnok Tesla tilsvarende i sine
biler. Med denne teknologien kan de enkelt skille en prøvesving fra et faktisk slag. Det eneste
du trenger å gjøre nå, er å klipse medaljongen i beltet, sette den på og så spille.
Game Golf Pro tar seg av all trackingen helt automatisk, det er slutt på «tæggingen
». Om du ønsker, kan du spille med mobilen i lomma for å få informasjon
underveis, men det er helt frivillig. Mobilen trenger du ikke engang ha med deg på
golfbanen, det er et kjempepluss.
Dette er en spennende utvikling og et stort steg i riktig retning for enkelt å få
solid statistikk på eget golfspill. Samling av data om lengder og spillet ditt bør
være sømløst og ikke i veien for ditt vanlige spill.
I pakken: | 14 sensorer, eller 'Smart Tags' som de kaller det, en medaljong til å klipse på beltet, ladekabel, oppbevaringspose og en greengaffel. |
Veiledende pris: | 3999 kroner |
P å verdensbasis er FootJoy en av de aller mest populære golfskoene. Deres store skonyhet i 2019 heter Fury. Det er en stilig og sporty skomodell som flere profesjonelle golfere bruker fast allerede. I denne skoen spiller funksjonalitet og komfort på lag. Ved å bygge skoen fra innsiden og ut har FootJoy utviklet en sko de mener sitter optimalt rundt foten. Dette kaller de for TruFIT-systemet.
På innsiden av skoen finnes en myk og elastisk innersko satt sammen som én hel del. Det gjør at foten ikke glir rundt i skoen. Midtdelen av skoen virker som et lite «bur» slik at foten holdes låst gjennom hele svingen. Utsiden er i vanntett skinn og har gode pusteegenskaper i frontpartiet.
Det er mange nye og trendy golfsko for tiden som kommer uten «spikes» i det hele tatt. Det gjør ikke Fury-modellen. I en moderne og stødig todelt såle benytter FootJoy de velrenommerte Pulsar softspikes. Skoene tilbys i tre forskjellige fargekombinasjoner: hvit/rød, blå/hvit og svart/rød.
Lanseringsdato: | 1. februar |
Anbefalt utsalgspris: | Cirka 1999 kroner |
D
et første man legger merke til med den nye ballen
til Callaway, er de tre linjene på ballen. Her har
de virkelig vært kreative og sett til noe så sært
som et hangarskip. Landingsstripen på slike skip har et
forhold mellom både tykkelsen på strekene og avstanden
mellom dem. Dette har de hentet fra «Vernier»-skalaen,
og det hjelper flyene å lande rett. Slike linjer mener de
også gjør seg godt på en golfball, og skal gjøre det ekstra
lett å sikte ballen korrekt på den linjen du vil slå den.
STOR INNI OG MYK UTENPÅ. Callaway har laget deres
til nå største kjerne med grafén. Dette skal gi ekstra lengde
med lav driverspinn og høy ballbane. Samtidig har de laget
et nytt skall som de kaller “Hybrid Cover”. Også dette skal
gi ekstra ballhastighet, men også være supermykt og gi
spinn for å få kontroll rundt greenene.
FUN FACT. ERC er initialene til Callaways grunnlegger
Ely Reeves Callaway. De mener at denne ballen er så spesiell
og nytenkende at de trykket initialene hans på den.
En 12-pakk med ERC-soft, i hvit eller gul, koster deg
449 kroner.
D e nye ballene fra den japanske produsenten har fått en oppgradering tvers igjennom. I årets versjon som kommer i mars, er kjernen, den de kaller «Fastlayer Core», helt ny. Den er myk i midten og blir gradvis og lagvis hardere lenger ut. Dette gir spillere med høy svinghastighet både god følelse og masse lengde.
Lenger ut kommer dimplene. «338 Speed Dimple Pattern» heter mønsteret som disse fordypningene er satt opp i, noe som skal gi mindre motstand, mer løft og samtidig fly rett når det blåser som verst.
Helt ytterst har de fjerde generasjon «Spin Skin». Dette er et belegg som ifølge Srixon skal grave seg ekstra godt ned i rillene og maksimere spin i ballen.
Z-Star-ballene er først og fremst laget for gode spillere med solid svinghastighet.
Er du ute etter mer lengde, velger du Z-Star XV. Dersom du ønsker mer spin, velger
du Z-Star. Begge variantene får du i både hvit og gul.
Veiledende pris: 499 kroner for 12 baller
P uttere fra Wilson er oppkalt etter kjente steder i hjembyen deres Chicago. De to nyeste modellene heter Buck Town og West Loop. Fellesnevneren er et iøynefallende design og flere spilleforbedrende egenskaper.
Buck Town er en mallet-putter med et relativt stort hode. Den har en dobbel bøy nederst i skaftet som skal gi god stabilitet og treffsikkerhet. West Loop minner mer om en klassisk bladputter, men med en bredere profil enn det som er vanlig. Loften er som standard tre grader på begge modellene.
Den matte, svarte fargen er ingen tilfeldighet. Den skal redusere gjenskinn og fremheve de hvite siktelinjene mest mulig. Infinite-puttere har alle «counter balance » som betyr at mer køllevekt er lagt inn i hodet og grepet. Det flytter nemlig balansepunktet nærmere hendene og skal skape bedre rytme og kontroll i slaget.
Utsalgspris: |
BUCK TOWN WEST LOOP |
1199 kroner 1199 kroner |
(34”, 35” og dame) (34”,35” og dame) |
Lanseringsdato: | 15. januar 2019 |
Ping G400-driveren var et ekstremt populært produkt. Den har vært i bagen til majorvinnere, og det faktum at noen av verdens lengstslående spillere har hatt den i bagen, er også bekreftelse på hvor bra den er. Nye G410 har dermed en tøff oppgave med å følge opp suksessen, men ettersom både Tony Finau og Gary Woodland byttet allerede den første uken etter at den kom ut, er det åpenbart at de er inne på noe også her. Nå ser det også ut til at Cameron Champ er i ferd med å bytte. Det betyr at Ping har tre av tourens lengstslående spillere i stallen. G410 er Pings mest justerbare driver noensinne og vil komme i en standardmodell «Plus» og en «SFT»-modell med mer draw-bias.
Datamaskinproduserte «Flash face» er høydepunktet i årets nye Epic Flash-serie fra Callaway som består av to ulike modeller: standard og «Sub zero». Den nye serien ser ut til å fortsette der storsuksessene Epic og Rogue slapp, og det nye designet, som er produsert av kunstig intelligens (!), sender tankene tilbake til deres tidligere FT9-modell og til og med enda eldre karbonmodeller. Den ser ut som en klassisk Callaway. Begge modellene har den justerbare skinnen for å flytte tyngdepunktet i køllehodet, mens Sub Zero i tillegg har en vekt lenger frem i køllehodet for å skape en penetrerende ballbane. Under testingen var ballhastigheten definitivt høy, og spinnen var lav, en optimal kombinasjon; Vinden i Florida klarte nesten ikke å flytte på ballen.
Et gjennomgangstema blant nyhetene i 2019 er ny teknologi i slagflaten. Sagt med andre ord: fart, fart og enda litt mer fart. TaylorMades M5 og M6 har med deres nye «Speed injected Twist Face» forsøkt å få alle driverne i produksjonen til å ligge så tett innpå de maksimalt tillatte grensene som mulig. Driverne produseres slik at køllehodene først er rett over den lovlige grensen. Deretter sprøyter de flytende «resin»-materiale på innsiden av slagflaten. Når denne stivner, bremser det køllehodet akkurat nok ned til at køllen blir lovlig. Det høres kanskje mest ut som et markedsføringsstunt, men produktet leverer. Kombinert med et enda lekrere design og ny justeringsteknologi så har man en utfordrer for årets driver. Hvis du ser etter en driver som er litt lettere å slå drawer med, har M6 åtte meter mer «draw-bias» i køllehodet. Og det er før vi i det hele tatt har rukket å nevne draw-versjonen D-type.
TS-serien har allerede vært ute noen måneder nå, og under testingen så langt har ballhastigheten fra disse driverne vært høyest av alle drivere. Dette er virkelig et produkt som konkurrerer med de beste på markedet. Spinnen har vært helt riktig, verken for høy eller for lav, og med litt små justeringer i deres «Sure fit»-hosel og vekter kan dette justeres både opp og ned. TS3-modellen har en klassisk «pæreform», mens TS2 har en litt mer spesiell hodeform – men mange spillere har kommentert hvor enkel den er å sikte. Uansett: Begge leverer varene.
Man kan si at Cobra var tidlig ute på festen. Allerede i fjorårets F8-driver innførte de den freste slagflaten Forged E9 CNC, og denne videreføres i deres F9-serie. Den nye F9-driveren fokuserer på aerodynamikk for å skape mer køllehastighet. Den har skinner/finner på toppen av køllehodet som sørger for at køllehodet beveger seg raskt og stabilt gjennom luften, og de hjelper samtidig med å stive opp køllehodet Karbonkronen er gjort tolv prosent lettere, slik at vekten kan flyttes til ytterkantene. Testingen viser både høye ballhastigheter og lav spinn, og det kule køllehodet skiller seg ut med valget mellom gult eller hvitt fargetema.
Z785-driveren er nok et produkt som ble lansert sent i 2018. Srixons jernkøller snakker for seg selv, men frem til nå har deres wooder og drivere ikke fått like mye oppmerksomhet. Jeg tror denne nye serien kan endre på det. Ballhastigheten var helt på høyde med de andre driverne jeg testet, selv om spinntallene jeg har sett frem til nå, ikke har vært de laveste. Et fantastisk produkt for spillere som allerede har lave spinnverdier og trenger litt mer hjelp med å holde ballen i luften.
For de mer kraftfulle spillerne kan dette være årets overraskelse. Nye ST190 og ST190G ser fantastiske ut ved adressering og har mengder av justeringsmuligheter både i køllehodet og i hoselen gjennom deres «Fast track»-system. Deres forrige ST180-modell presterte veldig bra, men mange ble litt skremt av det blå fargetemaet. Den nye G-modellen har en sterk, stabil ballbane med lite spinn. ST190 har på sin side en mellomhøy ballbane med en flyttbar vekt i sålen. Disse driverne har også interessant teknologi i slagflaten som skal gi bedre ballhastigheter også på feiltreff.
Når det kommer til drivere, vet Wilson hvordan de skal skille seg ut. Cortex er resultatet av en reality-serie på TV der ingeniører over hele USA konkur-rerte om å lage det beste designet. Den ser veldig bra ut ved adressering med en lekker karbonkrone og mengder av teknologi på undersiden. Wilson-fans kommer til å elske den, og selv hvis du ikke er det, er denne verdt et forsøk.
Med Epic Flash har Callaway bragt tilbake justerbar hosel i fairwaywoodene i kombinasjon med deres innovative Jailbreak-teknologi på innsiden av køllehodet. Akkurat som med driverne har woodene blitt designet av en «supercomputer», og det har ført til at innsiden av køllehodet har en helt annen utforming enn ordinære wooder og drivere. Resultatet er en eksplosiv og meget bra ballbane med lite spinn. Bare sørg for at du har nok loft på køllen. På hybridsiden lanseres nye Apex og Big Bertha. Apex har vært et populært valg blant bedre spillere de tre siste årene. Årets modell har litt større fotavtrykk, noe som bør appellere til enda flere spillere. Big Bertha er i stor grad designet for å være deres mest tilgivende hybrid. Den har jailbreak-teknologi i kombinasjon med en justerbar hosel for å finstille loft og lie.
Den nye F9 Speedback-wooden er en sammensmeltning av en rekke av Cobras nye og gamle teknologier. Den har den samme CNC-freste slagflaten og de aerodynamiske finnene som på driveren, men har også den veldig populære og allsidige Baffler-skinnen på sålen på undersiden som gjør det lettere å slå uten pegg. F9 kommer med tre ulike køllehodemodeller, fra treer- og helt opp til åtterwood, slik at hele spekteret av ulike loft er dekket. F9 Speedback Tour har et mye mindre, kompakt tourinspirert utseende og kommer garantert til å appellere til puristene der ute. F9- hybriden har den samme Speedbackog Baffler-teknologien som wooden, men med en fastlimt hosel i stedet for justerbar. Den kommer i fire ulike køllehodeutforminger og minner meg om noen av de eldre populære Cobra-hybridene.
Jeg tror ikke noen kan argumentere mot hvordan Titleist-woodene har prestert de siste årene, og TS-serien er intet unntak. Høye ballhastigheter og passende spinnverdier gjør at de fungerer ypperlig både fra tee og rett fra gress. TS3 har litt flere justeringsmuligheter, men med klassisk form på køllehodet. TS2 har en større profil, men færre justeringsmuligheter. Begge har den justerbare «Sure Fit»-hoselen.
G410-wooden kommer i tre ulike modeller: Standard, SFT og LST. Standardmodellen har tyngdepunktet plassert lavt og langt ned i køllehodet for å få ballen enkelt opp i luften. SFT har en vekt i hælen for mer draw og mer loft per kølle, mens LST har det minste hodet og vekten plassert lenger frem for en mer penetrerende ballbane. Denne passer til spillere med høyere svinghastigheter som også ønsker å bruke treerwooden mye fra tee. G410-hybriden er det første justerbare hybridalternativet fra PING og kommer i fem ulike modeller med utallige tilpasningsmuligheter av loft og lie. Den har den samme slagflaten i stål som fairwaywooden, og med vekten plassert lavt og langt bak skal den hjelpe ballen raskt opp i luften.
TaylorMade kommer med interessant teknologi i woodene i 2019. For det første har de nå Twist Face som i fjor kun var å se i driverne deres. TaylorMade mener denne «vridde» slagflaten vil ha enda mer effekt enn på driverne. M6-wooden fortsetter i stor grad der M4 slapp, men den kommer ikke lenger i en lavere loftet «Rocket 3»-versjon, og den populære 3HL-modellen med høyere ballbane er også fjernet. Jeg vet ikke hvordan dette vil utspille seg, men TaylorMade sier de nye køllehodene produserer høyere ballbaner enn tidligere år. M5-wooden er på sin side et annet beist. Hele køllehodet er lagd i titanium for første gang siden R11, noe som gir plass til en justerbar vekt på 65 gram. En drøm for dem som liker å justere ballbanen mye. TaylorMade lanserte i fjor sin GAPR-serie i hybrider/driving-jern, og de mener disse i stor grad dekker behovet til bedre spillere. Dermed er M6 deres eneste nye hybrid, og også her er det Twist Face for første gang. Den ligner M4-versjonen, men har flere loftmuligheter.
Disse køllene er virkelig solide. De har verken justerbar hosel eller flyttbare vekter i hodet. En «old school» fairwaywood, men med «new school» hastighet. Den er kun tilgjengelig i treer- og femmerwood. Bra for noen, men mangelen på en firer- eller syverwood vil nok være frustrerende for mange. Hybriden følger i samme spor som woodene med en klassisk hodeform og fastlimt hosel. Denne er det bare tre ulike loftversjoner av, noe som kan gjøre det utfordrende for noen å erstatte sitt lengste jern. Det kan imidlertid kompenseres for gjennom ZU85-utility-jernet. Denne glir perfekt inn i et jernsett og har vært et av de mest populære drivingjernene jeg kan huske. Her er det ulike loftvalg for alle, og hvis du vil ha den som en forlengelse av jernsettet ditt, har du mulighet til å sette i samme skaft. Det lette grafittskaftet som følger med som standard, er et utmerket alternativ.
Med P760 allerede lansert i fjor er det M5 og M6 som stjeler overskriftene på jernfronten fra TaylorMade nå om dagen. Deres Speed- Bridge-teknologi går ut på at sålen og kronen er knyttet sammen for å gjøre køllehodet mer stabilt og opprettholde høye ballhastigheter. M6 er den mest tilgivende av de to køllene, mens M5 har et noe mindre fotavtrykk og retter seg mot litt bedre spillere. Ifølge Taylor- Made skal begge versjonene ha omtrent samme lengde.
Nye Apex 19 og Apex 19 Pro er tungvekterne i Callaways jernkøllelansering. Apex har vært blant de mest populære jernkøllene over hele kloden, og med god grunn. De kombinerer hastighet og lettspilthet i en lekker pakke kombinert med herlig følelse i balltreffet. Det har gått tre år siden forrige modell, og 2019- modellen fortsetter virkelig der de gamle slapp. De ser nydelige ut til å være «players distance»- jern. Apex Pro er igjen rettet mot de litt bedre spillerne som ønsker et mer kompakt køllehode og minimalt med offset. Begge er også tilgjengelige i en lekker sort finish og som blandet kombosett.
For hvert eneste år som går, blir de eksklusive japanske Miurakøllene mer og mer komplette. Deres nyeste modell er CB-301. De er designet for høyere ballhastighet, høyere ballbane og bedre tilgivende egenskaper enn tidligere modeller. Dermed har de omsider noe som kan konkurrere i «players distance»-kategorien.
Z-Series ble lansert i fjor høst og har allerede befestet seg som en av de beste jernseriene på markedet. Det er gjort små justeringer på utseendet og sålen for å gjøre dem enda mer spillbare, selv om det var vanskelig å toppe den forrige generasjonen køller. Denne gangen blir bladkøllene, som har fått navnet Z-Forged, lansert på en litt senere dato med nytt design på baksiden av køllehodet. Den kommer likevel til å gli sømløst inn mellom 785- og 585-serien for deg som ønsker å skreddersy ditt eget kombosett.
Hvis du ser etter en klassisk bladkølle med retrofølelse, så trenger du ikke lenger å lete. Den nye bladkøllen til Wilson Staff har allerede havnet i bagene til Brendan Steele og Gary Woodland. Mye av designet har hentet inspirasjon fra Wilsons klassiske bladkøller. Baksiden av køllehodet har blitt redesignet noe med litt mer vekt frem mot tåen, noe stadig flere produsenter gjør i sine jernkøller. Det var Nike som startet med dette for noen år siden med sine Vapor-bladkøller, og det er et designelement Mizuno også har brukt i deres seneste JPX-serier.
G410 er PINGs nye game-improvement-jern. Denne gangen har de klart å opprettholde de tilgivende egenskapene til tross for at de har gjort køllehodet noe mindre. Slagflaten er blitt gjort mer fleksibel, noe som fører til høyere ballhastighet ved feiltreff. Til tross for ryktene er ikke køllehodet hult. Skruen i tåen er der for å sørge for at den får riktig svingvekt. G-serien har vært en stor suksess for PING, og jeg ser ingen grunn til at dette skal endre seg med denne.
Med tre majorseirer på samvittigheten de to siste årene er det vanskelig for Mizuno å toppe suksessen med deres JPX900 Tour-jern. Nye JPX919 Tour har forbedret stabiliteten ved hjelp av ny fordeling av vekten i køllehodet, og de har allerede havnet i bagen til Brooks Koepka. Nytt av året er også JPX919 Forged og Hot Metal. Sistnevnte er designet på en slik måte at man skal få god lengde og høye slag uten at det går på bekostning av et klassisk og tidløst utseende. JPX-serien er i ferd med å bli det mest populære valget på touren, men for de virkelige puristene ser MP-bladkøllene fantastiske ut som alltid.
Cobras nye King F9-jern kommer i en Speedback-utgave og OneLength-versjon som Bryson DeChambeau har gjort så populær de siste årene. Den nye kraftige sålen hjelper ballen raskt opp i luften, og tyngdepunktet lavt og langt bak i køllehodet bidrar til mer fart. Den tynne slagflaten skal ha fått et enda større «sweet spot» og høyere ballhastigheter over hele slagflaten.
RTX4-serien minner om Clevelands klassiske 588-wedge. RTX3 presterte veldig bra, men utseendet var for spesielt interesserte og ble ikke så mye brukt på touren. Denne serien med tre ulike finisher og mange ulike såleversjoner burde plassere Cleveland tilbake på kartet.
Cobras 2019 King-wedge er den første som har «MIM» – metal injection moulding. Tanken er at hver wedge i produksjonen er prikk lik hverandre med tanke på form og følelse, uten noe menneskelig polering i det hele tatt. CNC-mønsteret i slagflaten minner også veldig om driveren deres. Vi har ennå til gode å se noen av deres wedger på touren, ettersom den er litt for myk for spillerne som slår tusenvis av slag hver uke. Produktet ser imidlertid veldig bra ut.
Miura har utvidet sitt wedge-sortiment og lagt til et alternativ med høy bounce for å utfylle C-Grind-wedgen med mindre bounce. I tillegg har de gjeninnført sin tidligere «K-Grind»-wedge. Senere denne sesongen kommer de også til å slippe en raw-wedge som ruster, med høy bounce.
PM 2.0 er den nye spesialistwedgen fra Callaway. Den er en oppdatering fra deres originale Phil Mickelson-wedge med høyere tå og riller over hele slagflaten. Den har også «mikroriller» for enda mer spinn på slag med åpent køllehode. Utseendet er for spesielt interesserte, men man kan ikke nekte for hvor anvendelig den er i ulike situasjoner.
Dette er det andre året med Titleists populære Vokey SM7- wedger, men nytt av året er en oppdatert finish «slate blue» med blåsort finish.
TaylorMades HiToe-lobwedge er nå tilgjengelig i ulike loft helt ned til 50 grader. De har allerede funnet veien ned i bagen til Jason Day og John Rahm.
StrokeLab er den siste innovasjonen fra Odyssey/ Toulon. Grunntanken er å fjerne vekt fra skaftet og legge det til i hodet og grepet for mer stabilitet i svingbevegelsen. Dette har de gjort med et skaft som er halvt karbon, halvt grafitt. SuperStroke-grepet er ikke lenger standard, og Oddyssey har gått tilbake til sine egne grep i to ulike størrelser. Strokelab-modellen har også den nye «White Hot Microhinge»-inserten i slagflaten. Skaftet kommer også til å være tilgjengelig på de populære Exo- og O-Works-putterne fremover. For «high-end»-segmentet har også Callaway-eide Toulon tatt med Strokelab-filosofien i sine puttere.
Dette er virkelig malletputternes år, noe som understrekes av Scotty Camerons høyteknologiske Phantom X-putter. Selv om den sikkert får noen av Scottys lojale følgesvenner til å tvile, så kan jeg fortelle at serien både føles og ser fantastisk ut, og fargetemaet ser mye bedre ut i virkeligheten enn på bilder. Phantom X 6 og 7 kommer til å konkurrere mot Odysseys populære #7-putter, mens Phantom X 12 tar opp kampen mot TaylorMades Spider X.
Med tanke på hvor populær Spiderserien har vært de siste årene, både i butikkhyllene og på touren, er deres nye Spider X en av årets største lanseringer fra TaylorMade. Den har et helt nytt siktesystem for å hjelpe spillere på alle nivåer. Køllehodet er 15 prosent mindre enn forrige generasjon, men har likevel klart å opprettholde de tilgivende egenskapene. For øyeblikket er Spider X tilgjengelig i to farger: kopper og marineblå, og med ulike utforminger på nakken av skaftet ned i køllehodet. Det går også rykter om at flere farger kommer til å bli lagt til i fremtiden.
Nye Pro V1 og Pro V1x er sannsynligvis den ballanseringen som flest har gledet seg til i 2019. De har 17 prosent tynnere ytterskall og mye annen ny teknologi. Oppsummert kan man si at resultatet skal være mer hastighet og stabilitet. Pro V1-modellen har mykere følelse og lavere ballbane, mens X har en litt hardere følelse og høyere ballbaner. I tillegg kommer de nå i gule versjoner også!
Dette er den eneste ballen på markedet med hele fem ulike lag og har mengder av ny teknologi på innsiden av skallet. Det viktigste er at nye materialer skal sørge for en mer «spenstig» effekt i kontakt med køllehodet og høyere ballhastigheter. Akkurat som hos Titleist har X-versjonen lavere ballbane.
Den sterke Z-Star-serien har fått en komplett overhaling i 2019, og har, ja, du gjettet riktig: mer hastighet. Srixon hevder å ha klart å lage en ball som føles hardere fra tee, men mykere rundt greenene. Perfekt, ikke sant?
Callaway har lagd flere interessante valg før årets sesong. Populære Chrome Soft fortsetter med en oppgradering fra Supersoft. Årets nyhet er ERC Soft. Den har en mykere kjerne og markedsføres som deres lengste ball, men med myk følelse. Den har også tre nyttige siktestriper som Phil Mickelson er flittig bruker av. Stripene er bare på halve ballen slik at de kan gjemmes vekk på tee.
Mizuno har en finger med i spillet i nesten alle kategorier i år. Selv om de har solgt baller tidligere, har de ikke vært tilgjengelige overalt. RB Tour og TourX er deres første ball som blir tilgjengelig både i USA, Europa og i Asia. Begge har fire lag og et aerodynamisk dimple-mønster. Et solid produkt, men de kommer nok til å trenge tid på å stjele markedsandeler fra de største merkene.
Seamus Golf er enda et merke som satser på skreddersydd design. De håndlager unike headcovere og tilbehør som ballmarkører, bager, bag-tags og greengafler.
Kultmerket Malbon Golf har gradvis økt populariteten de siste årene, og grunnleggerne Stephen og Erica Malbon har som misjon å gjøre golf mer morsomt, tilgjengelig, upretensiøst og for ungdommen. Malbon Golf holder til i Los Angeles med et fantastisk studio som frekventeres ofte av blant andre superstjernen Justin Bieber. Merket har allerede samarbeidet med Nike, Ecco og Champion for å nevne noen. 2019-serien er tilgjengelig fra malbongolf.com.
Når det kommer til hansker og sko, fortsetter G/Four med sine spreke design i «crossover»-segmentet. De innfører mer og mer street-style-elementer i golfen og appellerer til de yngre og lekne golferne som ikke tar seg selv så seriøst, men de beholder også klassiske design som passer de mer tradisjonelle.
De siste årene har det blitt stadig enklere å få lagd dine egne skreddersydde produkter. Vessel er intet unntak, og de har et veldig kult verktøy på nettsiden for å gjøre dette. De lager også fete tourbager for proffene, inkludert Tiger himself.
Å sitte på huk er en enkel og god øvelse som du bør gjøre til en del av din daglige rutine. Sittende i en dyp knebøy får du gode svar på hva dine begrensninger er. Typiske begrensninger er at man sliter med å holde hælene i kontakt med gulvet eller få rumpa i posisjon under kneleddet. «Squat-rutinen» er en flott sekvens for både å jobbe med mobilitet i over- og underkropp. Start med å utføre ti vanlige knebøyer med hendene i kors på brystet. Etter den siste repetisjonen blir du sittende i en dyp knebøy. Herfra fører du armene bakover og over hodet. Ved å føre armene bakover og over hodet vil du få strukket øvre del av ryggen. Neste sekvens er å plassere høyre arm på forsiden av venstre legg. Mens du holder kontakt med venstre legg, fører du venstre arm over kneet og opp mot taket. Roter nakken og titt etter hånden. Ved å sitte på huk har vi blokkert hoften for rotasjon og tar dermed bare ut rotasjon i ryggsøylen. Utfør rotasjoner på begge sider. Åtte til ti repetisjoner av begge øvelser.
MOBILITET: Fleksibilitet i sidebøy er en viktig egenskap for golfspillere. På toppen av en høyrehendt baksving vil man ha en sidebøy
mot venstre som reverseres til en sidebøy mot høyre på vei ned mot ballen. Gjør følgende: Start i en oppreist posisjon med armene
strake over hodet. Utfør sidebøy mot høyre med en kontrollert bevegelse og begge beina i kontakt med bakken. Merk at vi ikke ønsker
rotasjon i kroppen, slik at alle bevegelser skal gå sideveis. Hold armene i samme posisjon, og la bevegelsen ledes ved å flytte vekt fra
venstre mot høyre. Det er stor sannsynlighet for at du vil merke forskjell på bevegelsesutslaget fra side til side. Legg inn ekstra trening
på den siden som er minst mobil.
STABILITET: Ønsker du å trene stabilitet i slike sideveis bevegelser, kan du utføre øvelsen på ett ben. Start i samme utgangsposisjon,
løft det ene benet så vidt opp fra bakken, og bøy deg til motsatt side med rolige og kontrollerte bevegelser. Programmér inn mer trening
på benet som er minst stabilt. Føles dette enkelt, kan du gjøre som Karoline viser på bildet og holde en medisinball eller annet objekt i
hånden og utføre samme bevegelse. Det blir en ekstra utfordring.
Du blir ikke sterkere ved å trene det samme over lang tid. Derfor er progresjoner viktig. Mange trives i komfortsonen og trener på samme belastning for lenge. Hvis ikke du øker belastning og volum etter hvert, vil heller ikke kroppen ha optimale fremganger. Øk sakte og kontrollert når kroppen føles klar for det.
Antirotasjon – kroppens evne til å stå i mot rotasjon – er en veldig viktig egenskap for rotasjonsidretter som golf. Jeg ser mange som legger for mye tid i øvelser som sit-ups og «crunches» i golfspesifikke treningsprogrammer. Bruk heller tiden din på å skape en stabil og sterk kjerne ved rotasjon! Utfallssteg med antirotasjon er en flott styrke- og stabiliseringsøvelse for hele kroppen. Utfør et utfallssteg fremover mens du holder en strikk eller et kabeldrag i hånden. Sørg for at utfallssteget er stabilt og kontrollert, og ha bakre kne rett over bakken. Når du har kommet ut i en utfallsposisjon, fører du kabelen eller strikken foran magen. Hold posisjonen i noen sekunder med strake armer foran kroppen i brysthøyde. Før kabel eller strikk tilbake mot magen og reverser utfallssteget tilbake til utgangsposisjonen. Repeter 10–12 ganger på begge ben.
Dette er en veldig enkel og effektiv øvelse for muskulaturen på baksiden av låret, setet og kjernen. Gjør som Karoline viser på bildene: Start i en ryggliggende posisjon på gulvet. Sørg for at føttene er i god kontakt med underlaget. For å sikre at magen er «på» før man begynner øvelsen, gjør følgende: Før hånden din ned mot korsryggen. På grunn av kurven i ryggsøylen vil det være en naturlig glippe her. Forsøk å tette igjen glippen ved å presse magen og ryggen mot underlaget. Når kontakten med magen er etablert, løfter du hoften opp fra bakken og det ene kneet opp mot brystet. Utfør bestemte og mer kraftfulle bevegelser «oppover», og rolige og kontrollerte bevegelser tilbake til utgangsposisjonen. Sørg for at kroppen hele tiden ligger stabilt uten rotasjon til en av sidene. Utfør 10–15 repetisjoner på hvert ben.
Knebøy er en klassiker, og det kan gjøres i utallige varianter. Dette er en enkel og trygg måte å trene knebøy på. Finn en kasse eller annet hvor du kommer i en posisjon hvor både hofteleddet og kneleddet er i 90 grader. Dette sikrer at vi har god dybde i øvelsen. Fra en sittende posisjon utfører du en bestemt bevegelse opp mot en oppreist posisjon. Gjør som Bård og legg til ekstra belastning ved ha en kettlebel eller annen vekt foran kroppen. Hold vekten i brysthøyde for å sikre at øvre del av rygg er nøytral. Utfør tre serier av 10–15 repetisjoner. Til slutt vil jeg avslutte med en utfordring til deg. Finn en vekt du klarer å ta tolv repetisjoner med i dag. Utfør tre serier av 10–15 repetisjoner to–tre ganger i uken frem til sesongstart. Sørg for å legge på belastning når øvelsen blir for lett. Test deg selv igjen når sesongen starter. Hvor stor belastning klarer du nå tolv repetisjoner med?
Hva er viktigst: tennene eller kroppen din? Alle pusser tennene hver dag for å sikre god tannhelse. Når vi vet at bevegelse er så bra for helsen som det er, hvorfor setter vi ikke da av 10–15 minutter hver dag for å sikre at vi har en frisk og funksjonell kropp? Plukk ut noen dynamiske mobilitetsøvelser og legg dem inn i din daglige rutine!
Fra Palheiro Golf
R undt en million turister kommer til Madeira hvert år. Høysesongen for golf på de tre banene er fra september til MARS, altså midt i blinken for solhungrige nordmenn. To av dem, Santo da Serra Golf og Palheiro Golf, ligger på hovedøya. Den siste er designet av Seve Ballesteros og ligger 2,5 timers ferjetur unna på øya Porto Santo.
Fra klubbrestauranten på Palheiro Golf er det super utsikt mot Funchal.
Etter mellomlanding i Lisboa landet vi på flyplassen oppkalt etter Cristiano Ronaldo som vokste opp under enkle kår i hovedstaden Funchal. Og av alle verdens guider fikk vi en som var lagkamerat med øyas store sønn da de var barn. Av naturlige årsaker skiltes deres veier etter kort tid. Men personlige anekdoter hadde guiden vår nok av: At talentet til guttungen Cristiano var spinnvilt spesielt – noe alle la merke til. At da han hadde signert sin første kontrakt, glødet det i telefonen til moren som jobbet som vaskedame: Mamma, du kommer aldri til å behøve å jobbe igjen. I de senere år kom stjernen innom en felles kamerat da guiden vår var på besøk, og spurte om han kunne låne kameratens Ferrari.
– Så klart fikk han det. Han kunne smadret bilen i fillebiter uten at det hadde gjort noe – hvilket han selvsagt ikke gjorde. Alle her på Madeira har sansen for den hardtarbeidende og ydmyke Ronaldo. Han sa han kjente meg igjen fra gamle dager, men det var nok mest av høflighet, humrer guiden.
SOLSKINNSBANEN SANTO DA SERRA. For å komme seg til Santo da Serra må en kjøre på veier som får tankene til å fly i retning av fjelltoppen i Flåklypa. Det kunne ha gått bra hvis ikke sjåføren hadde mistet en flaske eau de cologne over seg cirka ti minutter tidligere, men ok. Underveis blir vi fortalt at mens turisme er Madeiras eksportvare nummer én, er bananer nummer to. Derav de mange bodene langs veien hvor en kan kjøpe direkte fra dyrkerne. Har du smakt fisken, blir vi spurt. Nei, vi har ikke smakt fisken. En lokal spesialitet på Madeiras restauranter er hvit fisk med gratinert banan på toppen, må vite.
Treningsområdene og 9-hullsslyngene
Machico og Desertas på Santo da Serra Golf
Club byr på spektakulær utsikt over bukta
Machico på godværsdager. Sløyfen Serras går
gjennom et terreng med tettere vegetasjon.
Den opprinnelige banen åpnet i 1937, men
ble redesignet i 1991 av Robert Trent Jones
Sr. Det er Santo da Serra som er vertskap for
Madeira Open, og vi liker banen. Temmelig
kupert terreng, raske ondulerte greener,
spennende doglegs og flere blinde hull gjør
at den med hell kan spilles flere ganger.
Signaturhullene er hull 3 og 4 på Machico
– det første et blindt par 5-hull dogleg
venstre der en har valget mellom vågalt eller
trygt innspill. Hull 4 er et par 3-hull der
greenen som er rammet inn av bunkere, byr
på panoramautsikt over bukta Machico og
øyas fjellandskap.
JUBELGUTTER PÅ ALBATROZ BEACH &
YACHT CLUB. Fem-stjerners hotellet Albatroz
Beach & Yacht Club ligger ti minutter fra både
flyplassen og Santo da Serra golfklubb. Det
har 17 rom og to suiter, basseng pluss 400
meter kystlinje med to havbasseng som har
vært kåret til Europas vakreste flere ganger.
Hotellet er i seg selv ganske rolig, men latteren
runger høyt under måltidene. Årsaken er servitørene.
Vi er villige til å sverge på at flere
av gjestene kunne gått ganske langt for å få
adoptert et par stykker av dem som barnebarn. Ikke bare snakker de flytende engelsk,
tysk og fransk og er som levende leksikon når
det gjelder fugler, fauna og generelle fakta om
Madeira. Med sjarm og stil overtaler de oss
til å teste den berømte retten med sverdfisk
og banan – espada. En for oss helt ny kombinasjon
som viser seg å smake utsøkt.
SMAKEN AV MADEIRA. Madeiras beskjedne
størrelse gjør at en lett får med seg byvandring,
kabelvogntur opp til den tropiske hagen
og hval- og delfinsafari i tillegg til golf. Pluss
flere artige smaksopplevelser. Mange har nok
hørt om vinen madeira tidligere, og i Funchal
kan en gå på vinsmaking hos Madeira Wine
Company. Men poncha var en nyhet for oss:
Nasjonaldrinken ble anbefalt av alle vi møtte,
og var opprinnelig en shot med rom og sitron
som skulle gi fiskere mot før utseiling. Vi
tester den i Funchal, etter et besøk på Forte
São Tiago. Gourmetrestauranten ligger inne
i 1600-tallsfortet Sao Tiago i gamlebyen og
serverer mat i sjøkanten. Tips: Sett av tid til å
rusle gjennom strøket etter middag; barer og
restauranter ligger tett i tett, og småtorgene
og gatene er fulle av musikere.
PARADISISKE PALHEIRO DE GOLF. En skulle
tro at det var vanskelig å toppe utsikten på
Santo da Serra golfklubb, men Palheiro de
Golf som ligger plassert 500 m.o.h. er nesten
hakket røffere. Fra terrassen på klubbhuset
er det utsikt over Funchal som ligger ti minutter
unna, og 18-hullsbanen er plassert i
et sub-tropisk naturlandskap. Designeren er
Cabell B. Robinson, og i 2018 feiret klubben
25 års jubileum. Absolutt alt er staselig med
denne banen – den trolske naturen, de små
ondulerte greenene som gir lite rom for feiltrinn,
dype raviner, blinde hull og utfordrende
doglegs.
Halvveis i runden dukker The Tea House opp,
der en kan kjøpe forfriskninger og ta en pause.
Under stoppet la vi merke til fem-stjerners
hotellet Casa Velha do Palheiro som vi skulle
sjekke inn på senere på dagen. Det ble oppført
som sommerbolig år 1801, har klassisk
interiør, gourmetrestaurant og egen spaavdeling.
Akkurat spa-avdelingen skulle gi vår
svenske kollega en skikkelig vekker morgenen
etter: Grytidlig og iført badebukse spurte han
resepsjonisten hvor mange grader bassenget
holdt. 28, var svaret. Dermed stupte vår ambisiøse
venn i og kom opp igjen til overflaten
to sekunder senere med et ansiktsuttrykk vi
aldri har sett før – bortsett fra på polfarerselfies.
Han tok turen tilbake til resepsjonen og
sa at bassenget umulig kunne være 28 grader
varmt. Hvilket basseng badet du i da, sa hun.
Det der ute, svarte han. Åh, men jeg mente
det som var innendørs, sa hun. Det der ute
holder åtte grader nå, tilføyde hun blidt.
Konklusjon: Ingen fare for at denne frøkenen
blir adoptert med det første.
Santo da Serra Golf
Palheiro de golf
Porto Santo Golf
Albatroz Beach & Yacht Club
Casa Velha do Palheiro
RocoMar Hotel
Lee Hamilton Steak House, Canico
restauranteleehamilton
Quinta do Furão i Santana
Avó Micas – ved Santo da Serra Golf
Forte São Tiago i Funchal
Hval- og delfinsafari
Monte Palace Tropical garden
Kabelvogntur
Kjøretur med flettet slede
Gamlebyen i Funchal
Madeira Wine Company Funchal/Avenida Arriaga
PORTO SANTO – COLUMBUS' TRYGGE HAVN.
Øya Porto Santo hører inn under Madeira. Der
bodde Kristoffer Columbus i et par år, og en
golfrunde kombineres lett med et besøk til
museet i hans navn. Vil en heller være utendørs,
kan en velge mellom slaraffenliv på øyas åtte
kilometer lang bystrand og fartsfylte sightseeingturer
med jeep. Golfere som avskyr regn,
har ingenting å frykte. Det har ikke regnet på
øya på over ett år, og den lokale guiden sa at
den lengste perioden uten regn har vært tolv
år. Banen Porto Santo Golf vannes flittig med
sjøvann, men den er absolutt ikke frodig.
Dermed ruller ballen fascinerende langt i
fairway, og vi storkoser oss på de raske, kortklipte
greenene.
BIRDIES TIL BESVÆR. Det første som møter oss
på Porto Santo Golf, er et moderne klubbhus
med en ypperlig restaurant, proshop og utsikt
over øya og havet fra terrassen. I tillegg til
18-hullsbanen har klubben en 9-hulls pitch
og putt bane som er fin å trene nærspill på.
Hovedbanen har par 72, er 6434 meter lang og inndelt i to sløyfer. Den sydlige har flere sjøer og rammes inn av myke sanddyner med høy rough. Den nordlige fører oss opp til et klippelandskap der hull 13, 14 og 15 er så spesielle på grunn av utsikt, lengde og layout at de kan ta fra en pusten. På hull 16 har vår svenske venn definitivt fått tilbake varmen etter morgenens isbad, og han hanker inn en velfortjent dormie. Norge gir seg imidlertid ikke, så vi går for vinn eller forsvinn på de to siste hullene. Og da skal morgenens bassenguflaks utvide seg til birdie-uflaks også.
På hull 17, et par 3-hull, vinner Norge lett. Det får svensken til å kvesse klørne på hull 18, et par 5-hull i nedoverbakke med vann mellom fairway og green der det sitter hundrevis av fugler. Norge spiller taktisk og legger seg opp foran vannet på andreslaget. Svensken gjør det ikke og lander i vannet med et plask. Det medfører en tirade om damer/birdies som ikke kan holde munn når menn skal slå. Vi selv danser chachacha og minner om at han plugget ballen vår godt ned i fairway med golfbilen hele to ganger på hull 12.
Svensken dropper og kommer seg over green
på fjerdeslaget når vi selv ligger der på tre.
Fuglene på greenen hever knapt en fjær som
respons på selskap av ballene våre. Men det er
bare tilsynelatende. For når vi har kjørt buggyen
rundt vannet og spaserer mot greenen, begynner
de å hakke på svenskens ball. Eeeh, jeg tror de
tar ballen din, sier jeg. Hvilket resulterer i at
svensken springer i rasende fart og humør mot
green og roper at de skal slippe den. Heldigvis
gjør sjefsmåka som hun får beskjed om – men
uheldigvis gjør hun det ikke før hun har tatt
ballen i nebbet og flyr over vannet igjen. Det burde
være unødvendig å si at Norge vant matchen,
og at ferjeturen på 2,5 timer tilbake til Madeira
stort sett handlet om birdies i alle slags håpløse
former. Men den byr vi på!
D enne vakre øyen har mer enn 20 golfbaner og er et golfmekka uten like. Her er det kort vei mellom golfbanene som er av høyeste kvalitet. Pula Golf er én av få golfresorter hvor man kan bo på golfbanen. Det finnes kun en håndfull golfresorter på denne øyen. De to mest kjente resortene er det fem-stjerners luksushotellet Arabella Golf & Spa og Son Antem med sitt 36-hulls golfanlegg.
PULA GOLF – VERT I OLAZABAL & NADAL INVITATIONAL. Pula Golf har noe ved seg som ingen av de andre golfbanene har, den har historiske aner fra 1581 og gir en hjemmekoselig følelse. Golfbanen er ikke fra 1500-tallet, men deler av bygget som restauranten ligger i, er fra denne tiden. Selve golfbanen ble grunnlagt i 1995 og har hele tiden vært i utvikling, i motsetning til mange andre golfklubber. Familien som eier og jobber aktivt på golfanlegget, har hatt en ambisjon om å gjøre Pula Golf til en godkjent, internasjonal golfbane og vert til Europatouren. I 2004 fikk den gamle, spanske storstjernen José-María Olazábal frie tøyler til å tegne om hele banen. Majoriteten av hullene ble totalendret, og med dette kom belønningen. Europatour-turneringen Mallorca Classic ble spilt her i flere år. Spanske proffer som Jimenez, Garcia og banedesigneren selv, Olazábal, er stolte vinnere av turneringen. Svenske Nicklas Fasth vant turneringen i 2006.
En av Spanias største veldedighetsturneringer blir også avholdt på Pula Golf, nemlig Olazábal & Nadal Invitational. Spanias store tennisstjerne, Rafael Nadal, er oppvokst på Mallorca, og ikke langt unna Pula Golf slo han sine første tennisballer. Nadal er uten tvil en bedre tennisspiller enn golfer, men han trenger ikke å skamme seg over golfen sin da han er singelhandikapper. Det som karakteriserer banen, er alle de vakre, innrammede vannhindrene og den fantastiske utsikten hvor man på flere steder kan se det azurblå Middelhavet. Ofte er det detaljene som skaper helheten, og på Pula Golf har hvert vannhinder kanter laget av murstein, noe som gjør dem visuelt veldig fine. I tillegg anses dette som kvalitetsstempel.
Hullene ligger pent spredd i et ganske ondulert terreng med flere vanskelig plasserte vannhinder og bunkre som gjør at man må spille strategisk. At man må spille strategisk og tenke over hvor man vil at ballen skal havne samsvarer ikke med at banen er smal og tricky i dette tilfellet. Hull 6 er et veldig vakkert hull og karakteristisk for Pula Golf da det gjelder å holde tungen rett i munn for å unngå de strategisk plasserte vannhindrene og andre farer. Avslutningen er tøff, og både hull 16 og 17 er lange og vanskelige. Hull 17 er et av de nyeste hullene som ble redesignet slik at hullet ble lengre, og greenen pepret med bunkere. Hull 18 går opp mot klubbhuset og er et bra og utfordrende par 3-hull. Det er alltid litt kontroversielt med et korthull som avslutningshull, noen elsker det, mens andre hater det. Uavhengig av hva man synes om hull 18, så er banen i øverste klasse og spilles som par 72 for amatører og par 70 fra hvit tee for proffene.
SJARMERENDE KLUBBHUS OG GODE OVERNATTINGSMULIGHETER. På Pula Golf er det herregården med aner fra 1581 som er midtpunktet på hele anlegget. I denne bygningen har du hotellresepsjonen og golfrestauranten samt et par veldig sjarmerende hotellrom i overetasjen. Det finnes ikke noe Hemingwayrom som mange andre eksklusive hotell har, men Olazábal har sitt eget favorittrom i overetasjen. Det som gir en ordentlig golffølelse, er nærheten til alt. Kun en meter fra uteserveringen har man puttinggreenen, og man trenger ikke gå mange meter før man befinner seg på rangen eller første tee. Hele anlegget oser av golf. De fleste hotellrommene er plassert over to etasjer i rekkehus. De er romslige og har et ekstra oppholdsrom i tillegg til soverommet. Planløsningene er langt ifra identiske, men standarden er gjennomgående god, i 4-stjernersklassen. Etter en intensiv golfdag kan det være greit å vite at det finnes et spa hvor man kan koble av, enten i bassenget, jacuzzien, badstuen og/eller ta massasje.
MER GOLF OG VAKRE STEDER LANGS KYSTEN. Den nordøstre delen av Mallorca ligger så langt unna Palma man kan komme, men det er allikevel kun en time fra Palmas internasjonale flyplass til Pula Golf. Når man er på Mallorca, er det heller ikke lange strekningen til det herlige Middelhavet, og fra Pula Golf er det ikke mer enn ti minutter til havet, strendene og strandpromenaden i Cala Millor. Det er mye å utforske i direkte nærhet av Pula, så benytt muligheten til å besøke de lokale markedene som i Son Servera eller de fantastiske dragegrottene som kanskje er den mest kjente turistattraksjonen. Det er aldri langt til en golfbane når man er på Mallorca, og innen en kort radius finnes det et hav av golfbaner. Skulle du mot formodning bli lei av Pula Golf, finnes det tre andre golfbaner i nærområdet man kan velge mellom: Captepera GC, Golf Son Servera og Canyamel GC.
22 stk
Palma: | 14 |
Nordøstre: | 6 |
Nordlige: | 2 |
Son Vida, 1964; ble innviet av prins Albert av Monaco.
Andratx Golf, hull 6, par 5, back tee 607 meter
Klubbhusterrassen på Alcanada Golf eller Castillo Hotel Son Vidas terrasse
Arabella Son Vida Golf 3 x 18-hull, Santa Ponsa 45-hull, Son Antem 36-hull.
Fra Skogsbanen på Hooks.
E n av Sveriges mest omtalte baner, Sand Golf Club, ligger 30 minutter fra Jønkøping, og det er inland links designet som gjør den så omtalt. Det var i 2003 at Arthur Hills besøkte Jønkøping for første gang, og tre år senere åpnet banen som er bygget på ren sandjord.
Ved første øyekast virker det bølgende terrenget skremmende, men så fort en går utpå fås bedre oversikt. Dog ikke hele runden gjennom – allerede på hull 2 dukker det opp en sjelden vulkanbunker mellom fairway og green. Bunkere har denne banen mer enn 120 av, men denne er spesiell. Det er selvsagt mulig å slå seg rundt haugen, men en knallhøy pitch er jo mer fristende. VD Fredrik Hansson sier:
– Vi legger ikke skjul på at Sand er utfordrende, men det er kun på hull 3, hull 17 og hull 18 at spilleren tvinges til å slå 70–80 meter over vann eller rough fra tee. Med fem tees måler banen 4600–6700 meter, så både nybegynnere og lavhandikappere trives.
Hull 18 på Sand Golf Club med klubbhus og hotell til venstre.
EN, TO, TRE – PÅ DET FJERDE SKAL DET SKJE. På grunn av designet, raske greener og flere blinde hull er Sand en bane der scorekortet uten tvil blir penere for hver dag som går. Hull 12 er banens signaturhull; et flott par 4- hull med smal fairway og svak dogleg høyre som går langs vannet foran klubbhuset. Hull 15 er også spesielt, et korthull med hele 18 bunkere. Og så har en selvsagt hull 18 som ender foran klubbhuset. Foruten en knallgod restaurant med baneutsikt og stor proshop rommer det også et hotell. Dermed kan en bli noen dager ekstra og pynte på scorekortet til en er fornøyd. Arkitektens mål var å skape en bane som gir assosiasjoner til de skotske heier. Sluttresultatet, layouten og kvalitetsnivået på Sand gjør stedet til et must å besøke om en er i Småland.
SAND GOLF CLUB
Par 72
Arkitekter: Arthur Hills og Steve
Forrest
HOOKS HERRGÅRD GOLFKLUBB
Skogsbanan: Par 72
Parkbanan: Par 72
Arkitekter: T Bruce, S Edberg
og Jan Sederholm
ISABERG GOLFKLUBB
Östra Banan: Par 72
Arkitekt: Åke Persson og Ture Bruce
Västra Banan: Par 71
Arkitekt: Anders Amilon
og Åke Persson
Best Western Plus John Bauer Hotel
Hooks Herrgård
JØNKØPING BY NIGHT. Jønkøping har super beliggenhet ved Vätterns sørlige strand, og på sommeren bobler bystranden og sentrum av liv og røre med mengder av forretninger, uterestauranter og barer. Byen har cirka 130 000 innbyggere, og arkitekturen består av en fin miks mellom gamle ærverdige bygninger og moderne leilighetsbygg.
Selv sjekker vi inn på John Bauer Hotel som
ligger midt i sentrum. Det passer ypperlig siden
2018 er året da byen markerer at det er hundre
år siden kunstneren Bauer døde. Men boutiquehotellet
har også golfpakker, og avstanden til
restaurantstrøket Piren som går ut i Vättern
er bare 250 meter. Uansett om en vil spise fisk
eller kjøtt, ta en drink eller et kveldsbad for
den saks skyld, er Piren stedet. Selv besøkte
vi Aqua Piren Dinner & Drinks der menyen
har en touch av Frankrike og Tyskland, og fikk
den beste entrecoten vi noensinne har smakt!
HIMMELSK PÅ HOOKS. Staselige Hooks Herrgård
ligger 30 minutter fra Jønkøping, og her
har familien Edberg ønsket velkommen til golf
og rekreasjon siden 1963. Herregården ble
oppført mellom 1778–1786, og gjestene innlosjeres
både der og i sidebygningene. I 2014
åpnet hotellet en stor spaavdeling, men det er
stedets to 18-hullsbaner som er hovedattraksjonen.
På dem gås det 35 000 golfrunder per
år, og første tee på både Parkbanan og Skogsbanan
ligger bare en drive fra herregården.
Jønkøping er en sprudlende sommerby med 130 000 innbyggere.
– Parkbanen er plassert i et åpent landskap
som strekker seg langs Hokasjøen. De første
ni hullene ble åpnet i 1934, og dermed er den
en av Sveriges eldste golfbaner. Banens tees og
bunkere er renovert, men på hull 11 er greenen
original fra 1939, smiler VD Hans Edberg.
UBEGRENSET MED VANN FRA HOKASJØEN.
Begge 18-hullsbanene på Hooks er velpleide og
har raske greener, og til tross for rekordvarme
sommeren 2018 er banene irrgrønne. Årsaken
er at klubben får vann fra Hokasjøen. Skogsbanen
har størst vanskelighetsgrad, ligger i
et mer kupert terreng og har flere ondulerte
greener. Parkbanen strekker seg gjennom et
flatt terreng, og hullene som går langs sjøen,
er smellvakre. Hans Edberg sier:
– Hooks styrke ligger i herregårdsatmosfæren
og banenes varierte utfordringer.
Beliggenheten ved sjøen er i seg selv magisk,
og mange av gjestene nyter spa-avdelingen
for alt den er verdt etter golfrunden sin.
Rekreasjon, golf og god mat har vært Hooks
mantra i alle år, og det skal det være i tiden
fremover også.
ISABERG GOLFKLUBB – LYKKELIG 50-ÅRSJUBILANT.
Isaberg Golfklubb ligger idyllisk
til ved Nissans og Hammarsjøens strender ved
Gislaved, en times kjøring fra Hooks. Västra
Banan er kortere, smalere i designet og en ekte
perle av en skogsbane. Östra Banan er kombinert
park- og skogsbane. Årlig besøkes de to 18-
hullsbanene av 12 500 greenfeegjester, og mange
av dem overnatter i golfklubbens hytter og leiligheter
på området. VD Peter Bengtsson sier:
– Nå i jubileumsåret har vi tatt bort store mengder trær og vegetasjon på begge banene, og på Östra Banan er det enten utsikt eller spill langsmed Hammarsjøen på fem av hullene. Det samme gjelder for Västra Banan.
– Sjøene er ikke bare vakre å se på – vi har tillatelse
til å hente vann fra dem, så banekvaliteten
er på topp til tross for rekordvarmen. Dermed
forventer vi at sesongen vil vare frem til midten
av oktober, som normalt.
RAMMESKEIV START PÅ ÖSTRA. På Västra
Banan er signaturhullet hull 3, et par 3-hull
med index 18. Frontnine anses av mange for
å være klubbens enkleste 9-hullssløyfe. På
backnine er fairways smalere og mer kuperte,
og hullene føles gjerne lengre enn det en leser
av scorekortet. De første 9 hullene ble spilleklare
i 1970, de siste 9 i 1975.
På Östra Banan starter både frontnine og backnine
med fairways så skjenende skeive at klubbsjef
Peter Bengtsson har en drøm om å rette
dem en smule opp:
– Det sies på fleip at dagsformen settes på hull 1 og hull 10, så det er mulig vi må gjøre noe på sikt. Også på Östra Banan er signaturhullet, hull 15, et korthull med vann til høyre for green. Men min egen favoritt er hull 17. Når det par 3-hullet bader i kveldssol, er det så vakkert at det nesten svir i øynene, og en blir minnet på hvorfor en startet å spille golf.
– Over to tredjedeler av Småland er dekket av
skog. Men vi ser uendelig mange vann, sjøer
og sandstrender mens vi beveger oss gjennom
regionen. Når det gjelder banene vi besøkte,
kvaliteten og ikke minst den attraktive grønnfargen
på dem, er det bare å slå fast at rent golfmessig
er lille Småland ganske stor.
For mer info, se www.visitsmåland.se
Piren i Jønkøping er full av barer og restauranter.
V i møttes første gang i juni 1999 i et redaksjonsmøte for bladet Golferen som jeg hadde frilanset for i noen år. Se og Hør Forlaget AS hadde da nylig kjøpt månedsmagasinet fra et forlag i Sandefjord, og det skulle legges planer for hvordan ukepresseforlaget skulle forvalte sin nyervervelse.
På den tiden kjente jeg Knut Haavik kun gjennom media. Og ble forbauset over hvor annerledes han var enn det inntrykket som var skapt gjennom det han hadde uttalt, og det han hadde utført som sjefredaktør i Se og Hør.
Da han mange år senere ga ut sin selvbiografi «En ramp i rampelyset», tenkte jeg at tittelen «En ramp, men bare i rampelyset» kanskje ville være mer dekkende. For meg ble rampen Knut mer en rolle han trådte inn i, enn et bilde på hvem han egentlig var. Knut var raus og vennlig og var genuint opp-tatt av, og interessert i, mennesker. For oss som jobbet for ham var han, som Ellen Arnstads presise formulering i Aftenpostennekrologen lyder: «En høvding for flokken sin». En som fikk oss til å innse hvor fantastisk det er å ha en sjef som står i stormene for oss, og sammen med oss.
Det viste han blant annet i det som i golfkretser i ettertid går under navnet «bladsaken ». Som er saken der Knut Haavik fikk overbevist ledelsen i golfforbundet om at det ville være bedre og mer lønnsomt for dem å sette ut produksjonen av medlemsbladet Norsk Golf ved å fusjonere det med hans nyervervete magasin Golferen.
Avtale ble inngått i løpet av høsten 1999, med virkning fra nummer 1, 2000. Avgjørelsen skapte en storm som kulminerte med ekstraordinært golfting i Oslo i mai 2000. Og som førte til nytt styre og ny generalsekretær i NGF. Men bladavtalen, som ga golfforbundet langt høyere inntekter, og muligens et bedre medlemsblad enn tidligere, overlevde.
Skepsisen til de nye driverne av medlemsorganet ble gradvis svekket blant tidligere motstandere etter hvert som de ti avtaleårene gikk, virket det som. Ikke minst på grunn av suksessen med Knut Haaviks usedvanlig populære spalte Out of Bounds, der ordkunstneren virkelig fikk utfolde seg i elegant samspill med illustratør Inge Grødum.Og der leserne også ble svært så godt kjent med Haaviks golfvenner Revisoren og Gundersen.
Men likevel uten at Knut Haavik noen gang
har fått den anerkjennelsen i det offisielle Golf-
Norge jeg, blant mange, mener han fortjener.
Kanskje var noe av skylden hans egen. Han
kunne ikke fordra unødvendig tomprat og
lange prosesser kun for prosessenes og saksbehandlingens
skyld. Derfor rant han aldri
ned dørene ved golfens offisielle samlinger.
Med unntak av det ekstraordinære golftinget
i 2000 tror jeg faktisk ikke han deltok på ett
eneste golfting eller golfforum.
MINST LIKE BRA SOM HJEMME. Knut Haavik
var en sjef som trodde på den åpne kontordørs
politikk. Dersom det ikke var en mandag, når
han skrev leder i Se og Hør, var døren så godt
som aldri stengt for oss. Banket vi på, hadde
han alltid tid til å lytte.
Haavik forventet like mye av sine medarbeidere som han selv hadde ytt som kriminalreporter i Sandefjords Blad, som krimsjef i VG og siden 1978 som sjefredaktør i Se og Hør. Som han startet fra grunnen og gjorde til Nordens største ukeblad, der enkelte utgaver kunne ha et opplag på over 600 000. Bladet fungerte nesten som en seddelpresse for de danske eierne i Aller.
Fordi han forventet mye, og krevde mye, ga han så mye tilbake. En gang fortalte han at når medarbeiderne brukte mer tid på jobben enn hjemme, så skulle det bare mangle at de ikke hadde det minst like bra på jobben som hjemme. Og delte ut raust til Se og Hørforlagets drøyt 100 ansatte.
Et godt eksempel opplevde vi på årsfesten på restaurant Aqua i Oslo i januar 2000. Se og Hør hadde levert et nytt rekordår og satt ny opplagsrekord. Samtlige ansatte, uavhengig av om de jobbet i magasinet Se og Hør, i en av de syv–åtte andre periodiske publikasjonene eller i en stabsfunksjon, skulle hver få like stor bonus.
Det var for anledningen installert et stort lykkehjul i restaurant Aqua (dette var tross alt i norsk TVs gullalder for gameshow). Ved hjulet stod sjefredaktør Haavik og hans nestkommanderende, senere sjefredaktør, Odd Johan Nelvik. Nelvik fikk oppgaven å snurre hjulet, under overoppsyn av sjefen selv. De aktuelle bonusene, samtlige femsifrede, hadde hver sin plassering på hjulet.
Det gikk et sukk gjennom forsamlingen da
hjulet til slutt så vidt listet seg forbi den høyeste
verdien og stoppet på en av de laveste.
Da Haavik løftet blikket og fikk se de skuffede
ansiktsuttrykkene, stakk han fram pekefingeren.
Og dyttet forsiktig på hjulet slik
at det gikk tilbake til den høyeste verdien.
HOTELLPORTIEREN OG DROSJESJÅFØREN.
Suksessen til Se og Hør gjorde Knut Haavik
til en av Aller-gruppens høyest gasjerte. Men
uansett størrelsen på lønningsposen beholdt
han beina plantet på jorden og mislikte enhver
form for snobberi. Noe av det verste han
visste, var restauranter som serverte litt for
fancy mat, det han kalte «gulrøtter i krøss».
Samtidig elsket han god mat og lot ikke
anledningen gå fra seg til å gi uttrykk for når
han opplevde måltider han satte pris på.
«Har vi det ikke fantastisk, dere!» var et gledesutbrudd han gjerne delte om seg med, når vi var flere samlet rundt et godt restaurantmåltid. Han var rundhåndet med dem som la seg i selen. Han brydde seg om mennesker, og gikk ofte en ekstra vending for å vise at han satte pris på dem som ytet god service. Ved hotellet Knut foretrakk å bo på i London, visste han navnet på portierens kone og tre barn. Og spurte ved ankomst alltid, ved navns nevnelse, om hvordan det gikk med de enkelte familiemedlemmene.
En ankomst som veldig ofte ble besørget av Mike Block, hvis drosje Haavik tilfeldigvis hadde satt seg inn i på Heathrow for noen år tilbake. Knut var så fornøyd med det første møtet med Mike at han ba om telefonnummeret. Og ringte ham ved hver Londonreise. Booket Mike til å hente ham på flyplassen og å få ham tilbake dit ved hjemreise. Og om det var mulig, gjerne til å dekke Knuts behov for drosjeturer mens han var i byen. Et samarbeid begge parter så ut til mer enn å stortrives med.
De senere årene slet Knut Haavik med helsen. Men ikke verre enn at han spilte golf så ofte han kunne, i Spania så vel som ved hytta i Sandefjord. Han døde i huset i Spania 75 år gammel. Dagen før hadde han spilt 18 hull golf.
Nå er en mektig penn stilnet. Knut har satt sin siste putt. Og er dypt savnet. Av sine nærmeste. Av alle dem som var hans venner. Og av alle som har jobbet for han og med han.
Den 8. februar mottok vi det triste budskapet at Knut Haavik ikke er blant oss mer. Som redaktør av Norsk Golf gjennom flere år satte Knut igjen noen solide fotavtrykk i Golf-Norge, og det faste kåseriet hans, «Out of bounds», var en populær avslutning av hvert nummer i denne perioden. For å hedre hans minne avslutter vi derfor denne utgaven slik han selv gjorde. Teksten er hentet fra utgave 4 av Norsk Golf, publisert i juni 2009.
G olf er en fantastisk hobby! Selv om man for lengst er kommet i reparasjonsalderen, er det fortsatt mulig å konkurrere med ungdommen.
Så når Sol og jeg er på banen, gis det ikke ved dørene, selv om vi gir hverandre en 'tap-in' putt av og til. Kona mi har jo ikke passert 60 ennå, og jeg sliter hardt med å drive henne ut.
Dessuten går hennes handikap stadig nedover, mens mitt stadig går oppover.
Oppturen startet for ti år siden. Jeg falt ned en islagt stentrapp og fikk en brist i den nederste ryggvirvelen.
Istedenfor å dra på sykehuset reiste jeg dagen etter på golfferie til Spania. Jeg måtte bruke et femmerjern og et sekserjern som stokker for å komme meg ut av golfbilen. Det ble litt av en nedtur…
Jeg hadde et handikap på 16,1 den gang. Lenge slet jeg med å holde meg rundt 18, men på grunn av det ekstra handikapet, som følge av ryggskaden, skrev jeg meg i fjor opp til 24; med legeattest.
Og da ble golfen plutselig morsommere. Endelig hadde jeg en mulighet til å holde følge med kona, og slå min gode venn Gundersen.
Men det er bare når det er varmt i været. Er det kaldt eller vått, sier ryggen fra etter noen få hull at vi burde vært hjemme og ligget på sofaen i stedet for å kreke oss rundt på golfbanen.
Derfor var det med en smule skepsis jeg takket ja til en invitasjon fra gode venner til en golftur på Gleneagles i Skottland. Jeg hadde vært der før og visste hvordan været kunne være i mai.
Men stedet er fantastisk med sine tre mesterskapsbaner og et usnobbete luksushotell med en suveren betjening. Om det skyldes finanskrisen vet jeg ikke, men prisen er faktisk ganske hyggelig.
1400 kroner per person i dobbeltrom inkludert frokost. Men så kommer greenfeen på 900 kroner i tillegg.
Klimaet til tross, Gleneagles kan anbefales også for folk med dårlig rygg. Hotellet har en spa-avdeling som er kåret til Europas beste. Massasje med varme stener kan gjøre underverker.
Mine bange anelser om været var ikke ubegrunnet. Vi skulle spille The PGA Centenary Course den første dagen. Da blåste det stiv kuling.
Det er under slike forhold man skjønner hvorfor skotske golfspillere har en mye lavere ballbane enn alle andre.
Dagen etter, på Queen’s Course, blåste det litt mindre, men det regnet desto mer. Men golf spilte vi.
Dette er jo en utendørsidrett. På hull nummer fem skjedde imidlertid uhellet. Vinden tok tak i trallen min i en skråbakke og da jeg løp etter for å ta den igjen, skled bena vekk under kroppen på meg.
Pang! sa det, og der lå jeg, omtrent på samme måte som i stentrappen for ti år siden. Jeg trodde et øyeblikk at ryggen var brukket i to. Men da jeg fikk igjen pusten, avtok smertene etter hvert.
Og mirakelet hadde skjedd. Fallet hadde fått ett eller annet i ryggen tilbake på plass igjen. Så på de siste ni svingte jeg kølla bedre enn jeg har gjort på mange år.
Vel hjemme dro jeg rett til banen på Nøtterøy. Det ble drømmegolf og 39 poeng.
Dagen etter spilte jeg Vestfold sammen med Baker’n. Det gikk ganske bra da også.
16 poeng på mitt nye handikap etter de første ni. Par på hull 10. Og så kom vi til elleveren, par-4 med kraftig dog-leg til høyre.
Jeg slo ut med en treerspoon for å få en fade. Deretter et sekserjern på andreslaget. Jeg traff godt, men hadde noen småtrær i siktelinjen så jeg så ikke hvordan ballen landet. Men det gjorde Sol.
– Du må ha gått rett i koppen, ropte hun. – Jeg så ballen lande på greenen, men nå ser jeg den ikke lenger.
– Pøh, sa jeg. – Den har sikkert bare rullet av.
Men da vi kom frem, gikk jeg for sikkerhets skyld
bort og tittet i hullet. Og der lå den. Min aller første
eagle; direkte fra Gleneagles.
Ørnen har landet…