D et er et anerkjent prinsipp at avtaler skal holdes og at gjeld skal betales. Av den grunn har man beslagsregler som sier at en kreditor normalt kan ta beslag i ethvert formuesgode som tilhører en skyldner og som kan omgjøres i penger. Dersom en hytte, som har vært i familiens eie i en årrekke, overføres til en sønn som sliter økonomisk, vil sønnens kreditorer straks de får kunnskap om overføringen ta pant i hytten og realisere denne. Foreldrenes ønske om at deres hytte skulle forbli i slekten og komme kommende generasjoner til gode, gleder i stedet sønnens kreditorer. Dersom sønnen har stor gjeld, for eksempel på grunn av en tidligere konkurs, risikerer man dessuten at reduksjonen i sønnens gjeldsbyrde heller ikke gir særlige forbedringer totalt sett for vedkommende.
Enda verre kan situasjonen være hvor sønnen med økonomiske problemer mottar eller arver hytten i fellesskap med sine søsken. Også i et slikt tilfelle vil sønnens kreditorer ta pant i sønnens andel av hytten og deretter begjære andelen solgt. Dersom hans søsken ikke har økonomi til har råd til å kjøpe andelen, vil kreditor kunne kjøpe andelen og deretter kreve «sameiet» oppløst, hvoretter hytten blir tvangssolgt og går ut av familiens eie.
For å unngå slike situasjoner kan naturligvis foreldre la være å gi eller testamentere midler til et barn med stor gjeld eller som sliter med rusproblemer eller lignende. Vedkommende kan dessuten selv avslå gaven eller gi avkall på arv, og på den måten unngå kreditorbeslag.
Det finnes imidlertid et alternativ, som er relativt lite kjent, men som fremgår av dekningslovens kapittel 3
om private beslagsforbud.
Det fremgår av disse reglene at den som vederlagsfritt overdrar verdier/gjenstander ved gave eller testament, kan bestemme at de overdratte verdier skal være unntatt fra kreditorbeslag på mottakerens hånd.
Det er imidlertid en forutsetning at giveren/testator tar et uttrykkelig forbehold i forbindelse med overdragelsen. Det er altså ikke slik at den som mottar en gave eller arv, selv kan bestemme at gjenstanden skal være beslagsfri for kreditorene. Giver/testator må dessuten være reell eier av den gjenstand som overdras. Dersom gjenlevende ektefelle sitter i uskiftet bo, kan vedkommende ikke bestemme at det skal være et beslagsforbud for den delen som «tilhører» førstavdøde.
Loven skiller mellom private beslagsforbud for eldre
og ny gjeld.
Eldre gjeld
Et vanlig tilfelle er at foreldre ønsker å hjelpe en sønn eller datter med et sted å bo, gjerne i forbindelse med studier eller ved samlivsbrudd, og gir bort en leilighet i gave. Dersom foreldrene er kjent med at barnet har stor gjeldsbyrde, ønsker de å unngå at leiligheten blir tvangssolgt for å dekke gjelden. De bestemmer derfor at leiligheten skal være beslagsfri overfor eksisterende kreditorer. Disse vil for øvrig normalt ha gitt lån uten å ta hensyn til mulig kommende arv eller gaver, og har derfor ingen berettiget grunn til å forvente at en slik gave eller arv skal dekke gjelden.
Den som mottar en leilighet eller hytte hvor giveren/arvelateren har bestemt at det skal være beslagsforbud overfor eldre gjeld, kan imidlertid fritt disponere over leiligheten eller hytten. Dette innebærer at eiendommen både kan selges og pantsettes, noe som kan medføre at beslagsforbudet bortfaller over tid. Beslagsforbudsklausulen vil således i utgangspunktet ikke begrense arvingens rett til å råde over arven. Mottaker kan fortsatt bruke opp pengene, eller selge gjenstander.
Gavesalg
Det er også anledning for giver å bestemme beslagsforbud selv om det ytes delvis vederlag, forutsatt at den beslagsfrie delen utgjør mer enn 50 % av gjenstandens verdi. I så tilfelle kan det kun tas forbehold om beslagsforbud for den forholdsmessige andelen av gjenstanden. Det samme gjelder eventuell verdistigning, som således også kommer kreditorene til gode.
Framtidig gjeld
For å unngå at mottaker av en leilighet eller hytte selger denne til dekning av sin gjeld, kan giver/testator bestemme at gjenstanden også skal være beslagsfri overfor nye kreditorer, altså overfor framtidig gjeld. I et slikt tilfelle må giver/testator samtidig bestemme at mottakeren ikke har anledning til å selge eller pantsette gjenstanden.
Dette vil imidlertid ofte bære preg av umyndiggjøring av mottaker og benyttes som regel bare i de tilfellene mottaker ikke evner å ta vare på verdiene og for eksempel sliter med rus- eller psykiske problemer.
Selv om det er bestemt at formuesgodet er beslagsfritt, kan kreditorer som har krav som er oppstått i direkte sammenheng med gjenstanden, for eksempel krav på elektrisitet og skatt, kreve tvangssalg for sitt krav. Det samme gjelder eventuelle erstatningskrav som mottaker har pådratt seg etter mottakelsen av formuesgodet, forutsatt at vedkommende har opptrådt forsettlig eller grovt uaktsomt. Dersom en sønn har mottatt en beslagsfri hytte og senere blir erstatningsansvarlig for eksempel ved skade oppstått i forbindelse med promillekjøring, vil skadelidte kunne kreve dekning også i en beslagsfri gjenstand.
Båndlegging av pliktdelsarv
Normalt kan ikke den som gir arv båndlegge den delen av arven som er arvingens pliktdel. Et unntak finnes imidlertid i arveloven § 53 hvor det fremgår at arvelateren kan båndlegge pliktdelen frem til livsarvingen fyller 25 år når arvelateren mener at dette vil være til det beste for arvingen. Har arvelater en stor formue, kan han eller hun benytte seg av regelen om maksimum 15 G i pliktdel og dermed fritt båndlegge den delen av arven som overstiger dette beløpet.
Hvordan?
Forbeholdet om beslagsfrihet må tas enten ved testament eller «på annen måte». I førstnevnte tilfelle må forbeholdet tas i et gyldig og gjeldende testament, mens det i gavetilfellene bør foreligge et gavebrev som inneholder et klart forbehold som tas «senest ved overdragelsen». Normalt vil et beslagsforbud på en eiendom gjelde i mottakers levetid, men det er ingenting i veien for å tidsbegrense beslagsforbudet og man kan også gjøre dette gjeldende for mottakers barn – altså slik at forbudet gjelder i to generasjoner.