E
tter ti år med laber interesse og
synkende søkertall til Restaurantog
matfag, er det flere 10. klassinger
som i år velger denne retningen. Totalt
har 4191 søkt seg til programområdet.
Det inkluderer både vg1, vg2 og læreplass.
Det er 77 flere enn i fjor. Også
søkertallene til vg1 viser en forsiktig
økning. Her er det fylkene Rogaland
og Trøndelag som topper statistikken.
Dette viser en oversikt fra Utdanningsdirektoratet.
– Det er gledelig at den negative trenden
snur. At det skjer akkurat i år, viser
at norsk ungdom ikke lar seg skremme
av det kritiske øyeblikksbildet, men
evner å se frem i tid, sier Henrik Hamborg,
NHO Reiselivs politiske rådgiver
for utdanning og kompetanse til NTB.
I Trøndelag var det 55 flere søkere til
restaurant- og matfag vg1 i år. Totalt
har 474 trønderungdommer søkt seg
til skole- og læreplass for kommende
skoleår. I 2020 var det tilsvarende tallet
404.
Strinda videregående skole i Trondheim
er en av skolene som kan vise til
en god økning i søkingen til restaurant-
og matfag. Avdelingsleder for restaurant-
og matfag Geir Rune Larsen,
gleder seg over tallene. Han mener
skolens langsiktige arbeid med rekruttering
har vært med å sikre motiverte
søkere til skolen.
– Vi har gjort en god og målrettet jobb
mot mat- og helsefaglærere og rådgivere
i ungdomsskolen. Larsen mener
også at restaurant- og matmiljøet, som
har bygget seg opp i Trondheim de siste
årene, har stor betydning for elevene.
Han håper også at økt fokus på bærekraft
er noe som trigger ungdommen.
Grete Ingeborg Nykkelmo ledet et
regjeringsoppnevnt utvalg som skulle
identifisere de viktigste utfordringene
og foreslå tiltak for å øke rekruttering
til mat- og måltidsbransjen. Rapporten
«Uten fagarbeidere – ingen matnasjon»
ble lansert i februar.
– Vi er midt i en pandemi, som har gått
veldig hardt ut over denne bransjen.
Hvorfor tror du at den synkende trenden
snur akkurat i år?
– Det er vanskelig for meg å si eksakt
hva som er årsaken til det, jeg sitter
ikke tett på disse opptaksprosessene
til daglig. Jeg har imidlertid inntrykk
av at flere aktører nå ser og tar tak i
utfordringene med rekruttering til restaurant
og matfag. Sist sommer fikk
mange av oss med oss gode matopple-velser i eget land, kanskje det har bidratt til mer stolthet i
bransjen – og mer interesse fra de unge, spør Nykkelmo, som
til daglig er leder i Ungt Entreprenørskap Norge.
Hun håper arbeidet som ble gjort i det rådgivende utvalget
for rekruttering til mat- og måltidsbransjen både har gitt
oppmerksomhet til disse utfordringene, og forhåpentlig har
pekt på viktige områder for arbeidet videre. Noen av forslagene
var enkle og burde være mulig å gjøre noe med raskt,
mens andre gikk mer på strukturelle områder og tar lenger
tid, mener hun.
–Hvilke av de 24 tiltakene i rapporten tenker du bransjen bør
ta tak i nå for å sikre at den forsiktige optimismen fortsetter?
– Hva som får en ungdom til å velge utdanning og bransje er
komplekst og omfatter mange aktører. Mye tror jeg handler
om bransjens posisjon og omdømme, og da tenker jeg ikke
bare på om de beste kokkene vinner i internasjonale konkurranser.
Det handler om at bransjen selv er stolt over hva
som leveres, det handler om utdanning og kompetanse hos
lærere og rådgivere, både i ungdomsskolen og i videregående,
og det handler om bedre samarbeid totalt mellom bransjen
og skolen.
Jeg håper virkelig at det mobiliseres til felles innsats. Og da
er jeg også overbevist om at vi vil se resultater med
rekrutteringen, sier Grete Ingeborg Nykkelmo.
Det er 1000 flere søkere til yrkesfag enn til studieforberedende
utdanningsprogram, viser
årets søkertall til videregående opplæring.
– Denne regjeringen har over flere år satset på yrkesfag,
og det gir resultater. Flere søker seg til yrkesfag, flere får læreplass
og flere fullfører og tar fagbrevet. Det er viktig for
den enkelte, men også for Norge, sier kunnskapsminister
Guri Melby.
Ifølge SSB kan Norge komme til å trenge så mange som
88 000 flere fagarbeidere i 2035.
– Heldigvis kan det se ut som om koronapandemien ikke
har skremt bort elevene fra å velge yrkesfag. Heller motsatt,
at flere har fått øynene opp for disse viktige fagene. Enkelte
bransjer sliter under korona, men det er viktig å tenke at
dette er forbigående. I mange bransjer er du garantert jobb
dersom du velger yrkesfag, sier Melby.
At flere velger yrkesfag er positivt, men for få fullfører fagog yrkesopplæringen med fagbrev i dag, heter det fra Kunnskapsdepartementet. Av elevene som begynte på et yrkesfaglig utdanningsprogram i 2013, har fire av ti oppnådd fagbrev innen seks år. Med Fullføringsreformen har regjeringen kommet med en rekke tiltak som skal legge til rette for at flere skal fullføre med fagbrev. – Regjeringen har et mål om at ni av ti skal fullføre. Da må opplæringen være bedre tilpasset den enkelte elev. Vi må gjøre opplæringen mer relevant, både for den enkelte, for arbeidslivet og for videre utdanning, sier Melby.
På Norske Kokkers Landsforenings landsmøte nylig ble André Enghs gullnål tildelt Geir Rune Larsen.
– André Enghs gullnål er vår forenings aller høyeste
utmerkelse. Det er en ære å få overrekke denne til
en person som virkelig kan regnes som en ildsjel og
framsnakker av kokkefaget og yrkesfagene. Navnet
er blitt kjent i bransjen og vedkommende har hele
veien vært opptatt av kunnskap. Både å innhente
kunnskap, og å dele den videre, gjerne i faglige nettverk
som bidrar til kompetanseheving og målrettet
utnyttelse av ressurser, ble det sagt i forbindelse med
tildelingen.
Det ble framhevet at innsatsen han gjør i dag kanskje
er viktigere enn noen gang.
– Vi snakker om en person som virkelig brenner for
rekruttering. Han er pådriver og opphavsmann til
flere av våre mest effektfulle rekrutteringsprosjekter.
Hans evne til å skape attraktive og spennende miljøer
innen restaurant- og matfag er unik. Noen av de
mest kjente aktivitetene er «Vi dekker til fest» og «Ung
restaurant».