FLERE SØKER SEG TIL RESTAURANTOG MATFAG
Rekruttering
Tekst: Elisabeth Strøm

FLERE SØKER SEG TIL RESTAURANTOG MATFAG


Tross dystre spådommer, har en negativ trend snudd midt i en pandemi. Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at flere unge søker seg til restaurant- og matfag på videregående skole.


arti6-banner
RESTAURANT- OG MATFAG: Også institusjonskokkfaget kan vise til flere søkere i år med 198 søkere mot 178 i fjor. Foto: Shutterstock

E tter ti år med laber interesse og synkende søkertall til Restaurantog matfag, er det flere 10. klassinger som i år velger denne retningen. Totalt har 4191 søkt seg til programområdet. Det inkluderer både vg1, vg2 og læreplass. Det er 77 flere enn i fjor. Også søkertallene til vg1 viser en forsiktig økning. Her er det fylkene Rogaland og Trøndelag som topper statistikken. Dette viser en oversikt fra Utdanningsdirektoratet.
– Det er gledelig at den negative trenden snur. At det skjer akkurat i år, viser at norsk ungdom ikke lar seg skremme av det kritiske øyeblikksbildet, men evner å se frem i tid, sier Henrik Hamborg, NHO Reiselivs politiske rådgiver for utdanning og kompetanse til NTB.

TRODDE IKKE TALLENE STEMTE

I Trøndelag var det 55 flere søkere til restaurant- og matfag vg1 i år. Totalt har 474 trønderungdommer søkt seg til skole- og læreplass for kommende skoleår. I 2020 var det tilsvarende tallet 404.
Strinda videregående skole i Trondheim er en av skolene som kan vise til en god økning i søkingen til restaurant- og matfag. Avdelingsleder for restaurant- og matfag Geir Rune Larsen, gleder seg over tallene. Han mener skolens langsiktige arbeid med rekruttering har vært med å sikre motiverte søkere til skolen.
– Vi har gjort en god og målrettet jobb mot mat- og helsefaglærere og rådgivere i ungdomsskolen. Larsen mener også at restaurant- og matmiljøet, som har bygget seg opp i Trondheim de siste årene, har stor betydning for elevene. Han håper også at økt fokus på bærekraft er noe som trigger ungdommen.

– HÅPER DET MOBILISERES TIL FELLES INNSATS

Grete Ingeborg Nykkelmo ledet et regjeringsoppnevnt utvalg som skulle identifisere de viktigste utfordringene og foreslå tiltak for å øke rekruttering til mat- og måltidsbransjen. Rapporten «Uten fagarbeidere – ingen matnasjon» ble lansert i februar.
– Vi er midt i en pandemi, som har gått veldig hardt ut over denne bransjen. Hvorfor tror du at den synkende trenden snur akkurat i år?
– Det er vanskelig for meg å si eksakt hva som er årsaken til det, jeg sitter ikke tett på disse opptaksprosessene til daglig. Jeg har imidlertid inntrykk av at flere aktører nå ser og tar tak i utfordringene med rekruttering til restaurant og matfag. Sist sommer fikk mange av oss med oss gode matopple-velser i eget land, kanskje det har bidratt til mer stolthet i bransjen – og mer interesse fra de unge, spør Nykkelmo, som til daglig er leder i Ungt Entreprenørskap Norge. Hun håper arbeidet som ble gjort i det rådgivende utvalget for rekruttering til mat- og måltidsbransjen både har gitt oppmerksomhet til disse utfordringene, og forhåpentlig har pekt på viktige områder for arbeidet videre. Noen av forslagene var enkle og burde være mulig å gjøre noe med raskt, mens andre gikk mer på strukturelle områder og tar lenger tid, mener hun.
–Hvilke av de 24 tiltakene i rapporten tenker du bransjen bør ta tak i nå for å sikre at den forsiktige optimismen fortsetter?
– Hva som får en ungdom til å velge utdanning og bransje er komplekst og omfatter mange aktører. Mye tror jeg handler om bransjens posisjon og omdømme, og da tenker jeg ikke bare på om de beste kokkene vinner i internasjonale konkurranser. Det handler om at bransjen selv er stolt over hva som leveres, det handler om utdanning og kompetanse hos lærere og rådgivere, både i ungdomsskolen og i videregående, og det handler om bedre samarbeid totalt mellom bransjen og skolen.
Jeg håper virkelig at det mobiliseres til felles innsats. Og da er jeg også overbevist om at vi vil se resultater med rekrutteringen, sier Grete Ingeborg Nykkelmo.

FLEST TIL YRKESFAG

Det er 1000 flere søkere til yrkesfag enn til studieforberedende utdanningsprogram, viser årets søkertall til videregående opplæring.
– Denne regjeringen har over flere år satset på yrkesfag, og det gir resultater. Flere søker seg til yrkesfag, flere får læreplass og flere fullfører og tar fagbrevet. Det er viktig for den enkelte, men også for Norge, sier kunnskapsminister Guri Melby.
Ifølge SSB kan Norge komme til å trenge så mange som 88 000 flere fagarbeidere i 2035. – Heldigvis kan det se ut som om koronapandemien ikke har skremt bort elevene fra å velge yrkesfag. Heller motsatt, at flere har fått øynene opp for disse viktige fagene. Enkelte bransjer sliter under korona, men det er viktig å tenke at dette er forbigående. I mange bransjer er du garantert jobb dersom du velger yrkesfag, sier Melby.

ENDA FLERE SKAL FULLFØRE MED FULLFØRINGSREFORMEN

At flere velger yrkesfag er positivt, men for få fullfører fagog yrkesopplæringen med fagbrev i dag, heter det fra Kunnskapsdepartementet. Av elevene som begynte på et yrkesfaglig utdanningsprogram i 2013, har fire av ti oppnådd fagbrev innen seks år. Med Fullføringsreformen har regjeringen kommet med en rekke tiltak som skal legge til rette for at flere skal fullføre med fagbrev. – Regjeringen har et mål om at ni av ti skal fullføre. Da må opplæringen være bedre tilpasset den enkelte elev. Vi må gjøre opplæringen mer relevant, både for den enkelte, for arbeidslivet og for videre utdanning, sier Melby.


HEDER
banner
HEDER: Geir Rune Larsen er avdelingsleder ved Restaurant- og matfag på Strinda videregående skole i Trondheim. Foto NKL

NKLS HØYESTE UTMERKELSE
TIL GEIR RUNE LARSEN

På Norske Kokkers Landsforenings landsmøte nylig ble André Enghs gullnål tildelt Geir Rune Larsen.


– André Enghs gullnål er vår forenings aller høyeste utmerkelse. Det er en ære å få overrekke denne til en person som virkelig kan regnes som en ildsjel og framsnakker av kokkefaget og yrkesfagene. Navnet er blitt kjent i bransjen og vedkommende har hele veien vært opptatt av kunnskap. Både å innhente kunnskap, og å dele den videre, gjerne i faglige nettverk som bidrar til kompetanseheving og målrettet utnyttelse av ressurser, ble det sagt i forbindelse med tildelingen.
Det ble framhevet at innsatsen han gjør i dag kanskje er viktigere enn noen gang.
– Vi snakker om en person som virkelig brenner for rekruttering. Han er pådriver og opphavsmann til flere av våre mest effektfulle rekrutteringsprosjekter. Hans evne til å skape attraktive og spennende miljøer innen restaurant- og matfag er unik. Noen av de mest kjente aktivitetene er «Vi dekker til fest» og «Ung restaurant».