Spissmorklene har koniske og ganske spisse hatter, mens rundmorklene er nærmest runde i hatten. Oftest er det snakk om bare to arter: Spissmorkel, som kalles Morchella elata eller M. conica, og rundmorkel, som kalles M. esculenta eller M. rotunda. I boka Norske soppnavn fins en art til: Grønnlig rundmorkel M. pseudoviridis.
Nå vet vi at vi har minst ti forskjellige arter av ekte morkler i Norge, pluss en varietet, samt 2-3 til som vi ikke helt har klart å avgrense ennå. Videre har vi funnet ut at grønnlig morkel bare er en litt uvanlig fargeform av rundmorkel. Vi vet også en god del om hvor i landet de enkelte artene er kjent og hvilke krav de har til voksestedet. Dette er det korte svaret på spørsmålet i overskriften. Men når vi først er innom temaet forteller vi gjerne mer.
Som regel er det greit å skille mellom spiss- og rundmorkler, men iblant kan det være ugreit å avgjøre om morklene på barkfyllinga eller i plenen er spiss- eller rundmorkler, fordi noen spissmorkler får temmelig runde hatter med alderen. I andre land kaller man i stedet gruppene ‘black morels’ og ‘yellow morels’ fordi spissmorklene (‘black morels’) raskt blir mørkt brune eller svarte, mens rundmorklene (‘yellow morels’) raskt blekner til lyst beige eller blekgult etter en kort, mørk ungdom.
Å kjenne igjen de enkelte artene er mye vanskeligere. Vi finner ingen påfallende karakterer som med en gang kan fortelle at dette er den og dette er den arten. Nei, hos alle morkler er det stor variasjon i ganske utydelige karakterer, samtidig som det er en betydelig forandring hos hver enkelt sopp både i farge og fasong fra unge til gamle stadier. Utallige forsøk gjennom tidene på å avgrense arter har aldri ført helt fram, og det fins en vrimmel av vitenskapelige navn på morkelarter som man ikke riktig vet hva er.
Hos de ekte morklene er hele soppen hul. Hatten er bygget opp av lengde- og tverribber med grunne groper mellom, hvor sporene dannes. Fargen er oftest brun, men varierer fra blekgul til svart, og har iblant anstrøk av oliven eller purpur. De vokser i løvskog og i barskog, ofte også i parker, hager (ofte med frukttrær), på gressplener, i blomsterbed, på brann-, barkeog avfallsplasser og i grusete veikanter. I blant er det masseforekomster ett år mens morklene er så godt som fraværende samme sted i påfølgende år.
Morklene kommer i en kort periode om våren og forsommeren, og vi kan finne dem i alle deler av landet. Spissmorklene går helt opp i fjellet, mens rundmorklene er mer varmekjære og holder seg i lavlandet. Noen morkelarter er på forskjellig vis bundet til spesielle vertstrær som bidrar med karbonrik næring. Det er fremdeles litt uklart hvordan, men det er ikke påvist noe vanlig sopprotsamliv (mykorrhiza). For eksempel finner vi rundmorkel svært ofte under alm, og de kommer gjerne igjen på samme sted fra år til år. Vi vet at noen arter er saprotrofer som får karbonnæringen sin fra dødt materiale; det gjelder blant annet artene som i våre dager dyrkes for salg.
Noen storsopper er høyere verdsatt enn andre, hovedsakelig grunnet enestående smakskvaliteter. I så måte stiller ekte morkler i fremste rekke, formodentlig bare bak trøfler Tuber og kransmusserong Tricholoma matsutake, dersom vi måler markedspris per kilo. Prisen på kransmusserong kan nå opp i svimlende høyder, rundt 33 000 kroner kiloen for prima kvalitet i Japan. Felles for disse soppene er at de er vanskelige eller hittil umulige å dyrke i stor målestokk for salg. Etterspørselen etter de viltvoksende har derfor ført til at forekomstene av både kransmusserong og ekte morkler er truet flere steder i verden, på grunn av overbeskatning og ødeleggelse av habitater (skogsdrift, parasitter, o.a.). Trøfler har man for lengst lært å dyrke (og høste), men ikke kransmusserong. Den kommersielle dyrkingen av morkler er svært ny og begynte for alvor rundt 2010 i Kina. Etter hvert har morkeldyrking også kommet godt i gang i Europa og USA.
Spissmorkler, vitenskapelige navn | Spissmorkler, norske navn |
---|---|
M. deliciosa | |
M. exuberans | «brannmorkel» |
M. elata, M. importuna | spissmorkel |
M. norvegiensis | «norsk morkel» |
M. oweri | |
M. purpurascens | |
M. tomentosa | |
I tillegg kommer 2-3 arter som ikke er ferdig utredet/ navngitt | |
Rundmorkler, vitenskapelige navn | Rundmorkler, norske navn |
M. esculenta/rotunda | rundmorkel |
rundmorkel | |
M. vulgaris var. dunensis |
Først med moderne molekylære metoder hvor man analyserer selve arvestoffet gjennom DNA-sekvensering har det blitt fart og hold i forståelsen av morkelartene. Den første viktige artikkelen kom fra Tyrkia i 20101. Siden har det bare ballet på seg med forskningsresultater. Nå kjenner man mer enn 75 arter av ekte morkler rundt i verden. Rundt 37 av disse artene er å finne i Europa.
Utforskningen av morkelfungaen tar blant annet sikte på å unngå at arter og genetisk mangfold går tapt. Det er ikke vanskelig å forestille seg at behovet er til stede, når man for eksempel ser til USA hvor det foregår (v) årlige morkelfestivaler i mange småbyer. Der samles hundrevis av deltagere hvor blant annet restaurantbesøk, plukkekonkurranser og ‘sankeleire’ over flere dager inngår i arrangementene.
En rapport fra 1970-årene anslår at 7000 til 15 000 kilo morkler årlig selges til oppkjøpere, restauranter og private foretak bare i Michigan. Sanking av 300 til 400 kilo per dedikerte sanker i løpet av en sesong er ikke uvanlig. Morkler er ikke spesielt mye sanket i Norge, men siden Norge på flere måter representerer ekstremforhold for morklene, er kunnskapen om hvilke arter som fins her av betydning. Flere arter har nordgrenser hos oss.
For syv år siden startet vi et prosjekt med sikte på å finne ut hvilke morkelarter som fins i Norge. Vi tok utgangspunkt i materialet som gjennom årene har vært samlet og deponert ved de naturhistoriske museene, og dertil oppfordret vi amatører til å samle, tørke og fotografere morkler og sende dem til Øyvind Weholt. Vi fikk til sammen rundt 75 funn tilsendt. Vi har sekvensert og analysert 116 belegg i samarbeid med den spanske soppforskeren Pablo Alvarado. Til sammen har vi funnet mer enn 10 arter i slekten ekte morkler i Norge 2, 3. To av dem (M. eximioides og «norsk morkel» M. norvegiensis) er formelt beskrevet på grunnlag av norsk materiale. Det vi ikke helt behersker ennå er hvordan vi kan kjenne igjen de forskjellige artene uten å sekvensere!
Etter å ha studert stort sett tørkede eksemplarer har vi bare blitt litt klokere med henblikk på artsbestemmelse.
Vanskeligheten er å finne presise kjennetegn for alle artene sekvenseringen forteller oss at vi har. Men vi begynner å se lys i enden av tunnelen, fordi det kom et stort morkelverk på tampen av 20204, med utførlige beskrivelser av i alt 50 arter sammen med fotografier og bestemmelsesnøkler. Verket bygger på et livslangt studium av ekte morkler av den ene forfatteren, Philippe Clowez, sammenstilt med innsikten den andre forfatteren, Pierre-Arthur Moreau, har i molekylære metoder. Vi vil nok gradvis få øynene opp for gode forskjeller mellom artene.
Vi to har avsluttet prosjektet vårt nå, men regner med at vi kanskje kan lage en nøkkel til de norske artene nå som vi har god litteratur og etter hvert mer erfaring med friske sopper. En god hjelp for bestemmelser kan være å merke seg habitatene:
Nedenfor presenterer vi ganske kort de enkelte artene vi kjenner i Norge.
Vi kjenner arten bare fra én lokalitet, fra en gressplen i Asker hvor den en funnet flere år på rad under edelgran. På kontinentet skal den være en av de vanligste spissmorklene. Hatten er vanligvis regulært og spisst konisk og blir etter hvert høyere enn stilken, slik som hos de fleste spissmorkler. Generelt har spissmorklene mindre lukt enn rundmorklene, men denne skal være spesiell, ved å lukte litt vedaktig.
Arten er nesten like vanlig i Norge som «norsk morkel» og er funnet i alle deler av landet, men hittil ikke høyere enn 100 meter over havet. Den har en tydelig konisk hatt med regelmessige lengde- og tverribber. Arten er kjent for å være en typisk opportunist, som opptrer i en mengde forskjellige miljøer. Det er utvilsomt den vanligste arten på bark hos oss, men den er også funnet i grusete veikanter og blant gress og urter i åpen løvskog. Den kan vokse på brannfelt, men ingen av våre innsamlinger stammer fra brent miljø. Arten er vidt utbredt på den nordlige halvkule.
Mye tyder på at dette er den egentlige M. elata, som opprinnelig ble beskrevet for 200 år siden av den svenske soppforskeren Elias Fries. Problemet er at ingen er helt sikre på dette. Et navn som har vært brukt mye i Norden for spissmorkel er M. conica, men det har vist seg å være galt av rent formelle navntekniske årsaker. De franske forskerne4 tar opp igjen det gamle navnet elata, mens vi i vår morkelartikkel2 har brukt navnet M. importuna (som senere har vist seg å være en nær beslektet amerikansk art). Her har forskerne enda ikke kommet til enighet. Det ville være flott om dette gamle navnet M. elata
Opprinnelig beskrevet fra Norge. Arten er senere funnet spredte steder mellom Østfold og Troms og i andre land (Sverige og Kina). Den synes å trives på steder med lite undervegetasjon så som lysåpne hogstfelt, industriavfallsplasser, også på brente avfallsrester. Utseendemessig er dette en spissmorkel uten særtrekk så vidt vi vet foreløpig. Arten må anses som ganske sjelden.
Vi har foreløpig bare ett funn av denne i Norge, fra en jordhaug i Fredrikstad. I vår artikkel om spissmorklene i Agarica har vi kalt den Morchella sp. 2. Det er en ganske lys spissmorkel, hvor fargen varierer fra nesten gult, over oker, til nær sjokoladebrunt. Hatten er ganske butt og temmelig uregelmessig kamret, og kan noen ganger minne om en rundmorkel. Det vitenskapelige navnet skyldes at den er oppkalt etter Ronald Dean Ower, mannen som la grunnlaget for dyrkingen av morkler.
Dette er en av spissmorklene med hatter som gjerne kan bli ganske runde og uregelmessige med alderen. Den er blek som ung, blir etter hvert brun og nærmest svart som fullvokst. Stilken er hvit, men får etter hvert et gulbrunt belegg før den svartner helt. Den kan jaktes i barskog året etter en skogbrann. I løpet av mai og juni kan det dukke opp mangfoldige kilo morkler på slike brannfelt, og forekomstene holder seg tre-fire uker før begivenheten er over. Kanskje kan det komme noen enkelte sopper påfølgende år.
I Norge er slike masseforekomster av morkler på årsgamle branntomter bare rapportert få ganger, men høyst sannsynlig kan det oppleves hvis man oppsøker årsgamle brannflater på vårparten. I USA, og sikkert i mange andre land, jakter kommersielle soppsankere morkler systematisk på skogsbrannområder og det omsettes for millioner av dollar.
I Europa er det hittil kjent tre forskjellige morkler som opptrer etter harde skogbranner. Blant disse er M. eximia er den vanligste. Dette er kanskje en mer sørlig art. I Norge og Sverige kjenner vi bare til én art fra brannfelt. Det er den vi har kalt «brannmorkel». Hittil har vi bare fått sekvensert to fruktlegemer fra brannfelt, så overraskelser kan komme. Det er vel kjent at flere arter av brannmorkler kan opptre sammen. «Brannmorkel» har flere karaktertrekk som skal gjøre den gjenkjennelig, blant annet den etter hvert gulbrunlige stilken. Se også M. tomentosa.
«Norsk morkel» er en av de to morkelartene som er beskrevet fra Norge – begge funnet i Torp, Fredrikstad kommune, av Roy Kristiansen. Navnet er ikke særlig dekkende, da det er en art som forekommer østover gjennom hele Eurasia helt til Kina og dessuten i Nord-Amerika. Men den er den vanligste av alle de ekte morklene i Norge. Den er kjent fra alle deler av landet med unntak av Sør-Vestlandet, og fra lokaliteter helt opp i 1100 meter over havet. Den vokser hovedsakelig i menneskeskapte miljøer slik som barkfyllinger, blomsterbed (med og uten bark), på skrotmark - også på steder med rester av brent avfall. Den er også funnet i mer naturlige habitater og gjerne på svært kalkrik grunn.
Selv om den hører til spissmorklene, er ikke hattene alltid spisse. Utvokste eksemplarer blir ofte mer ovale til nærmest runde med alderen. Da kan de godt tas for å være rundmorkler. Unge eksemplarer er svært lyse, blekt gråbeige i hattfargen, men mørkner raskt fra ribbekantene og innover. Denne arten, som vi foreløpig kaller «norsk morkel», blir også ganske uregelmessig i formen med alderen, uten tydelig orientering av ribber og groper. Franskmennene 4 kaller denne morkelen Morille de Norvège.
Dette synes å være en forholdsvis vanlig spissmorkel, men hittil kjenner vi den bare fra Sør-Norge, og bare fra lavlandet. Det er en av artene som trives på menneskeskapte steder så som blomsterbed, veikanter og gårdstun, men vi har også funn fra løvskog. Noen funn er fra særdeles kalkrike steder. Lenger sør i Europa er den best kjent som en barskogsart. Den er en nær slektning av «norsk morkel», og tilsynelatende ikke særlig forskjellig fra denne, men hatten kan iblant ha en tydelig purpur fargetone. Det første dokumenterte funnet i Norge av M. purpurascens er fra samme lokalitet i Fredrikstad som M. eximioides og «norsk morkel».
Denne arten har vi bare to funn av i Norge, og den er hittil ikke kjent med sikkerhet fra andre steder i Europa. I USA er den velkjent som en art som opptrer i mengder på brannfelt i barskog året etter skogbrann. Det rare er at våre funn, som stemmer 100% med sekvenser fra M. tomentosa i GenBank, stammer fra et blomsterbed i Oslo og en sandskråning ved Kongsberg – og ikke fra brannfelt. Arten har gode ytre kjennetegn, idet hatten er kullsvart fra den er helt ung og etter hvert lysner og blir mer askegrå. Stilken er først hvit, men blir snart kullsvart og er da mørkere enn hatten. Dessuten er ribbene tydelige dunete, derav navnet tomentosa, som betyr hårete på latin. Dunete ribber er noe som også kan anes hos arten vi har omtalt over som «brannmorkel». Arten må anses som svært sjelden.
Rundmorkler er relativt sjeldne i Norge og er hovedsakelig kjent fra Sør-Norge. Arten som har fått det norske navnet rundmorkel er den desidert vanligste av dem.
Rundmorkel er typisk en løvskogsart. Den vokser ofte sammen med ask, alm og bjørk på kalkrik grunn. Mange av funnene vi har sett er fra skrotmark; den vokser også i hager, på plener og i blomsterbed med eller uten bark. Den synes å være trofast og komme igjen samme sted år etter år. De nordligste funnene er fra Trøndelag og Nordland. Det aller nordligste funnet fra Rana representerer trolig artens nordgrense i Europa.
Rundmorkel er mørk som ung og blir etter hvert blekgul. Den opptrer for øvrig i mange fargesjatteringer. Grønnlig rundmorkel M. pseudoviridis har vist seg å bare være en av flere fargevarianter. Hatten er ganske rund i formen. Ribbene på hatten hos rundmorklene danner ikke et regelmessig system av lengde- og tverribber. De relativt tynne ribbene danner en uregelmessig struktur av omtrent likesidete groper. Ribbene får typisk hvite korn med alderen.
Den eneste andre arten av rundmorkler vi har funnet i Norge er M. vulgaris. Den kjenner vi med to varieteter: var. vulgaris og var. dunensis. Begge disse er funnet i Rogaland: var. dunensis tre ganger fra sanddyner i Hå kommune, og hovedvarieteten, var. vulgaris, med ett funn fra Karmøy, fra et gammelt gulrotfelt med sandblandet jord. Morchella vulgaris har tykkere og noe mer svampete ribber enn rundmorkel, og de danner et ganske labyrintisk mønster. Morchella vulgaris er en av de vanligste morklene sydover i Europa, med et stort mangfold av habitater, og regnes som en av de aller beste. Den har en kraftig, god lukt som mangler hos rundmorkel.
Til slutt vil vi rette en stor takk til alle som har sendt oss materiale. Uten dere og museene kunne ikke en undersøkelse som vår vært gjennomført. Kanskje hadde vi ikke funnet en eneste morkel om vi to hadde reist alene på kryss og tvers fra sør til nord på morkeljakt i løpet av noen uker på våren i flere år. Det gjelder i alle fall å være på riktig sted til rett tid! Nå er våren her, og morkeljakten kan begynne. Uansett hvilken morkelart du sanker kan du vente deg en fin smaksopplevelse!