Hjem
Nr. 1 – mars 2023 – 136. årg.

Leverandørindustrien
taper på oppdragene

Det er få elektromekaniske oppdrag
å konkurrere om, og leverandørene går
med tap. –Dette kan ikke fortsette,
advarer Andritz Hydro-sjef Kjetil Toverud.

Temasider 12

Kostnader og
leveringstider
eksploderer

Side 7


Spår vedlikeholds-
boom i vindkraft

Side 21


Ultralyd kan
hindre fi skedød

Side 26


Foreslår 60 Hz
vindturbiner
til Ekofi sk

Side 6

innhold

Foto: NTE
  • Advarer mot skatteforslag 5
  • Foreslår 60 Hz vindturbiner til Ekofi sk 6
  • Svære prishopp på nett-utstyr 7
  • Aggregater til Ukraina 9
  • Solkraft hindres av stivbeint regelverk 10
  • Teknologidirektør med nærhet til NTNU 11
  • Myk start løste støyproblem 12
  • Justerer ned produksjonstap 14
  • Ny måte for å beregne fl omtap 15
  • «Distriktsfi endtlig» strømdeling 17
  • Felles feildatabase for tilstandskontroll 18
  • HydroCen-forskningen treffer godt 19
  • Pussing av turbinblad gir milliongevinst 20
  • Vindparker modne for vedlikehold 21
  • Leverandørindustrien sliter 22
  • Flybårne montører kutter nedetiden 24
  • Rørgigant får konkurranse 25
  • Ultralyd mot fi skedød 26
  • På børs med nytt kontrollanlegg 27
  • Gammelt kraftverk får mer effekt 29
  • Vil øke terskelen for grunnrenteskatt 30
  • Bygde til tre fi redeler av prisen 31
  • Enkle tiltak for å øke fl omkapasiteten 32
  • REN lanserer «Nettverksuken» 33
  • Fagartikkel: Fleksibilitet i nettet 35
  • REN-siden 36
  • Store skader på Tonstad-generator 37
  • NEF-siden 38
11
17
19
21
26
29

Energiteknikk

13163

Facebook

5272

Twitter

4747

LinkedIn

adv Uni Protect
Leder: En kraftfull energipolitikk

leder

En kraftfull energipolitikk

«Mer av alt – raskere» er den megetsigende tittelen på forsiden av rapporten fra Energikommisjonen som kom i forrige måned.

«Vi er på vei inn i en ny tid som krever en omfattende omlegging av energisystemet, og vi har dårlig tid. Vi snakker ikke lenger om å øke takten. Vi må opp i et tempo vi ikke har sett før», skriver kommisjonen, som kommer med en rekke anbefalinger og forslag for å få et taktskifte i norsk energipolitikk.

Energikommisjonen er kritisk til den politikken som føres, vi handler ikke raskt nok, og rapporten viser til at vi kan få et kraftunderskudd i løpet av noen få år, med vedvarende høye kraftpriser, hvis ikke noe gjøres. Vi er kommet i et skikkelig uføre som følge av en tafatt energipolitikk som skiftende regjeringer – og lite visjonære og handlekraftige energiministre - har ført de siste 15-20 årene.

Arbeiderpartiet, som har en ærerik historie med sin «kraftsosialisme» etter krigen, synes å ha abdisert som energipolitisk aktør på 2000-tallet. I den rødgrønne regjeringsperioden på åtte år ble dette viktige politikkområdet overlatt til Senterpartiet, et parti med dyp aversjon mot krafteksport og internasjonalt forpliktende samarbeid, og med fire statsråder som hadde høyst sprikende energipolitiske oppfatninger.

Heller ikke styringspartiet Høyre tok hånd om energipolitikken. I deres påfølgende regjeringsperiode på åtte år fikk Fremskrittspartiet overta, også de med fire statsråder som fikk holde på med sitt, uten å imponere.

Nok en forklaring på resultatene av en lite handlekraftig energipolitikk, har å gjøre med måten dette politikkområdet er blitt organisert på, i et Olje- og energidepartement, med hovedvekten på Olje. Der pengene er, finner du også makten. Det har ikke vært til å unngå at mange av de i alt elleve statsrådene vi har hatt siden 2005, raskt ble «sosialisert» inn i den fossile tankegangen i dette departementet.

Energikommisjonen slår fast at det må skaffes til veie store mengder fornybar energi og bygges mye kraftnett her i landet, og at dette må skje raskt. Dette forutsetter at det iverksettes en kraftfull energipolitikk. Vi leser rapporten «Mer av alt – raskere» som et tydelig signal om at det bør opprettes et eget fornybardepartement for dette viktige politikkområdet.

I fjor kom Arbeiderpartiet tilbake til Olje- og energidepartementet. Og Terje Aasland har vel knapt fått tid til annet enn å være energiminister de månedene han har sittet som statsråd. Han har stått i stormen rundt skyhøye kraftpriser siden i høst, og senest i en svært krevende situasjon under samenes sivil ulydighetaksjoner mot at regjeringen ikke har fulgt opp dommen i Høyesterett om at vindmøllene på Fosen ble satt opp ulovlig.

I sin videre dialog med Fosen-samene må Aasland finne en løsning som sørger for at deres rettigheter som urfolk blir i varetatt, men uten at samfunnet må gå til det drastiske skritt å rive hele eller store deler av vindparken til seks milliarder kroner som produserer fornybar kraft tilsvarende forbruket i en by som Trondheim.

Fremtiden er elektrisk, olje- og gass er ikke fremtiden. Tiden er overmoden for å opprette et eget departement for fornybar energi som kan ta det aktive grepet vi har ventet på for å få til det grønne skiftet.


Foto: Rasmus Berg/Natur og Ungdom

energiteknikk

(Tidligere Elektro)
Energiteknisk fagblad
www.energiteknikk.net
Nr. 1, 2023 136. årgang
ISSN - 1890-9957

Publisher:

Stein Arne Bakken
stein@energiteknikk.net
Mobil: 922 56 358

Redaktør:

Øyvind Zambrano Lie
oyvind@energiteknikk.net
Mobil: 980 47 286

Utgiver:

ElektroMedia AS
Korpåsen 77 B - 1386 ASKER
Tlf: 922 56 358
E-post: post@energiteknikk.net

Neste utgave:

Nr. 2, uke 18
2. mai 2023

Annonser:

annonser@energiteknikk.net
Arne Aardalsbakke
(annonseansvarlig)
arne@aamedia.no
Mob: 900 43 282

Materiellfrist:

20. april 2023
Tema: Drift/vedlikehold/
utbygging av nett

Redaksjonelle medarbeidere:

Atle Abelsen
atle@energiteknikk.net

Morten Valestrand morten@energfiteknikk.net

Jørn-Arne Tomasgard jorn.arne@energiteknikk.net

Grafisk produksjon:

Medievekst AS
Verksgata 28, 0566 Oslo
kontakt@medievekst.no
Tlf: 21 62 78 00

Abonnement / kundeservice:

Medievekst AS
Tlf.: +47 21 62 78 00
E-post:
energiteknikk@aboservice.no

Trykk:

Merkur Grafisk AS

Forsidefoto:

Andritz Hydro

Copyright ElektroMedia.
Forbud mot ettertrykk.


Energiteknikk redigeres i tråd med Redaktørplakaten og pressens Vær varsom-plakat.

adv Nordkraft
Skatteforslag kan stoppe prosjekter
Knud Hans Nørve, daglig leder i Clemens Kraft. Foto: Clemens Kraft

Skatteforslag kan stoppe prosjekter
Hvis innslagspunktet for grunnrenteskatt senkes til 1,5 MVA, stanser Clemens Kraft utbyggingen av Føssaberge (16,4 GWh) og Kvammadalselvi (14,1 GWh).

Tekst: Øyvind Zambrano Lie

A dministrerende direktør Knud Nørve i Clemens Kraft er svært kritisk til at skatteutvalgets forslag om å senke innslagspunktet for grunnrenteskatt fra 10 til 1,5 MVA, skal bli vedtatt.

– Det kommer til å utradere hele småkraftbransjen. Ingen småkrafteier klarer å betale 45 prosent av bruttoomsetningen og fall-leie i tillegg, sier han.

Nørve mener det er ulogisk at småkraftbransjen skal betale grunnrenteskatt, så lenge de allerede betaler fall-leie til grunneierne. Grunnrenteskatt mener han kun bør gjelde for større kraftverk, der utbyggerne typisk har ekspropriert fallene og derfor ikke betaler fall-leie.

– Den største risikoen er at politikerne gjennomfører tiltak uten at de har tenkt gjennom konsekvensene. Konsekvensene her er at man utraderer en hel bransje, med konkurs blant småkraftselskaper og påfølgende konkursfare i sparebanker som har lånt penger til disse utbyggingene, og at 7000 fallrettseiere rundt om i Norge blir truffet veldig hardt. Jeg tror ikke det vil skje, men det kan jo oppstå arbeidsulykker.

– Vil Clemens Kraft stoppe investeringer og vente på avklaring?

– Det har vi ikke gjort til nå, men dette er en pågående situasjon. Vi får se hvordan det håndteres videre av regjeringen.

– Har dere noen kraftverk hvor disse vurderingene er aktuelle?

– Vi har to kraftverk som vi har besluttet å bygge ut, men som vi ikke har startet på ennå, nemlig Føssaberge (16,4 GWh) og Kvammadalselvi (14,1 GWh). Hvis staten beslutter å senke innslagspunktet for grunnrenteskatt til 1,5 MVA, blir planene stoppet. Det er ingen tvil, da er det ikke lønnsomt å investere, sier Nørve.


ConocoPhillips foreslår 60 Hz vindturbiner


Ekofisk-feltet, lengst sør i den norske delen av Nordsjøen ble satt i drift i 1971 som første felt på norsk sokkel. Foto: BoH/Wikimedia Commons

ConocoPhillips foreslår
60 Hz vindturbiner
Dersom Ekofiskområdet får tilgang til vekselstrøm på 60 Hz fra Sørlige Nordsjø II, vil det bidra til lavere investeringer i nytt utstyr og økt sjanse elektrifisering.

Tekst: Øyvind Zambrano Lie

I høringsprosessen til havvindutbygging på Sørlige Nordsjø II har det kommet flere innspill som anbefaler tilkoblingsmuligheter for elektrifisering av olje- og gassinstallasjoner. Ifølge Statnett vil det være mulig å legge til rette for elektrifisering av forbruk i Ekofiskområdet i størrelsesorden 100 MW.

Elektrifisering av plattformer i Ekofiskområdet har flere ganger blitt vurdert, men har blitt skrinlagt på grunn av for høye kostnader på grunn av omfattende ombygginger offshore og den lange avstanden til land for likestrømforbindelse med store omformerstasjoner i begge ender.

60 Hz vindmøller

I et brev til Olje- og energidepartementet, som Energiteknikk har sett, foreslår Ekofiskoperatøren ConocoPhillips en løsning på hvordan de kan gjøre det lønnsomt med kortreist havvind som erstatning for gasskraft på plattformene.

Ekofisk og andre eldre felt har strøm på frekvensen 60 Hz, som i USA, og ikke 50 Hz som i Europa.

Ifølge ConocoPhillips bør utbyggerne utrede et alternativ som ivaretar en mulighet for elektrifisering av petroleumsinstallasjoner, hvor det settes av nødvendig plass til transformator, kabler og annet utstyr samt forsyning fra land, og «det bør i tillegg utredes en løsning basert på 60 Hz vindturbiner», skriver selskapet.

«Dersom Ekofiskområdet får tilgang til vekselstrøm med ‘riktig’ spesifikasjon vil dette bidra til totalt sett lavere investeringer i nytt utstyr, en forbedret prosjektøkonomi, og sjansene for å få realisert et elektrifiseringsprosjekt vil øke. Valg som gjøres i forbindelse med krav til vindkraftutbygging, vil påvirke mulighetsrommet», heter det i brevet.

Vil ha krav

Vindturbiner kan leveres med både 50- og 60Hz vekselstrøm. Dette vil ikke påvirke strømmen til land siden denne vil gå via likestrøm uansett, understreker ConocoPhillips.

«Enhver utsettelse av et elektrifiseringsprosjekt vil bidra til å erodere grunnlaget for prosjektet ved at tiltakskostnaden øker med færre år med utslippsreduksjoner. ConocoPhillips vil derfor oppfordre til at det i utlysningen stilles krav og det i evalueringskriteriene tillegges vekt at det tilrettelegges for tilknytning av olje- og gassinstallasjoner i området rundt utbyggingen», heter det i brevet.

Etter tildeling av konsesjon skal vindparkutbyggerne og petroleumsindustrien kunne modne fram de kommersielle betingelsene for en utbygging. Dette vil sammen med ombyggingskostnadene på petroleumsinstallasjonene danne grunnlag for en investeringsbeslutning, skriver ConocoPhillips.

Selskapet understreker at det fortsatt er stor usikkerhet knyttet til kostnader og kommersielle betingelser for en løsning med tilknytning av Ekofiskområdet til en offshore vindpark.

Vil holde høy fremdrift

Statssekretær Andreas Bjelland Eriksen i Olje- og energidepartementet svarer slik på om det er aktuelt for departementet å stille krav om 60 Hz-turbiner eller vektlegge dette positivt i behandling av søknadene.

– Vi er opptatt av å legge godt til rette for at havvind kan bidra til elektrifisering av sokkelen. Samtidig har vi for Sørlige Nordsjø II vært opptatt av å holde høy fremdrift for å sikre at prosjektet kan lyses ut innen utgangen av første kvartal. Vi har arbeidet godt sammen med næringen, og har fått mange gode innspill til kriterier i løpet av høringen som ble avsluttet i januar. De endelige kriteriene vil fremgå av utlysningen.

Kostnader og leveringstider eksploderer


Montering av bryteranlegget i en ny transformatorstasjon. Illustrasjonsfoto: Atle Abelsen

Kostnader og leveringstider eksploderer
Krafttransformatorer og koplingsanlegg koster opptil 50 prosent mer, og har i noen tilfeller to til tre ganger så lang leveringstid som før pandemien og krigen.

Tekst: Atle Abelsen

E tterdønninger etter pandemien og en forverret geopolitisk situasjon fører til ekstreme økninger i priser og leveringstider på krafttransformatorer, koplingsanlegg og annet kritisk nettutstyr.

Det begynner nettselskapene å føle på kroppen. Det fører blant annet til en bestiller-bonanza, som ytterligere forverrer leveringssituasjonen.

Leverandørene melder om sprengt kapasitet i alle tilgjengelige produksjonsanlegg, samtidig som underleverandørene av råvarer og komponenter har blitt mer labile.

Samtidige bestillinger

– Vår utfordring er at alle våre kunder nå legger inn bestillinger samtidig. Alle våre fabrikker i Europa og i Nord-Amerika går døgnkontinuerlig på full kapasitet, sier salgs- og markedssjef for transformatorer, Bård Lund i Hitachi Energy AS, til Energiteknikk.

– Situasjonen har gitt et stort trykk på det grønne skiftet. Enda flere vil oppgradere nettene sine, det gir et trøkk på prisene på råvarer og kjernekomponenter, sier Frode Tobiassen, salgssjef for Norden innenfor høyspentanlegg og produkter (Grid Technologies) i Siemens Energy.

Fra seks uker til halvannet år

En berettiget frykt for økte leveringstider og stor utbyggingshastighet globalt i verden er hovedårsaken til den store økningen i bestillinger. Lund i Hitachi Energy kan fortelle at de fremdeles kan levere «tørre transformatorer» på ned mot 20 uker.

– Men distribusjonstransformatorer, der vi tidligere hadde leveringstid på seks uker, tar nå opp mot halvannet år, sier han.

Doblet

Tobiassen i Siemens Energy kan også fortelle om leveringstider på opptil det doble på enkelte produkter. For enkelte typer bryteranlegg har ledetiden økt fra 9 - 10 måneder til i beste fall 14 - 15 måneder.

– Men vi føler vi begynner å få bedre kontroll på råvaresituasjonen nå. Flaskehalsen er like mye vår produksjonskapasitet, som er nesten helt fylt opp grunnet stor etterspørsel, sier han.

Flytter til Mexico

Tobiassen forteller at de er i gang med å flytte produksjonen av SF6-baserte bryteranlegg (GIS) fra Berlin til Mexico.

– Men det har vært planlagt lenge. Vi vil gi plass i Europa til å produsere vårt SF6-frie alternativ, Blue GIS. Per i dag er det i Europa den største etterspørselen finnes til dette produktet, sier han.

Frode Tobiassen, Siemens Energy. Foto: Siemens
Bård Lund, Hitachi Energy. Foto: Atle Abelsen

Samme verdensdel

Tobiassen forteller at Siemens Energy har over 40 fabrikker innen «Grid Technologies» over hele verden.

– De som produserer for europeiske kunder, ligger stort sett i samme verdensdel, og får mesteparten av råvarene fra Europa. Men med så sterk økning i prisene på metall, er det likevel ikke til å unngå at prisene på sluttproduktet øker like mye, sier han.

Uvanlig skritt

For å møte disse utfordringene på best mulig måte, forteller Lund hos Hitachi at leverandørindustrien har gått til det uvanlige skrittet at de har begynt å snuse på samarbeidsprosjekter på tvers av selskapsgrensene.

– Absolutt. Vi hjelper hverandre i enkelte prosjekter for å komme i mål med leveransene. Vi er opptatt av kundene og deres forsyningssikkerhet, sier han.

Frode Tobiassen i Siemens Energy ønsker ikke å kommentere innspillet om samarbeid.

– Noe slikt kjenner jeg ikke til, sier han.

Nok metall, men dyrt

Et av problemene er at Russland er en av verdens største internasjonale leverandør av stål. Lund peker på at krigføringen i Ukraina har ført til vestlige sanksjoner som gjør dette stålet utilgjengelig for vestlig industri.

– Men vi har foreløpig så vi klarer oss. Vi er dessuten verdens største innkjøper av kobber, så der har vi også sikret oss. Men vi betaler spotpris, og den ligger nå svært høyt, sier Hitachi-salgssjefen.

På en slide fra RENs Regionalnettdager på Lillestrøm i desember viste Lund at kobberog aluminiumsprisene gjorde et byks på verdensmarkedet i 2020, og at de nå ligger 30–50 prosent over prisene før 2020.

100 ganger økning

Lund forteller at prissituaajonen for en del nøkkelkomponenter er situasjonen enda verre.

– Prisen på kjerneblikket i transformatorene mer enn doblet seg i løpet av 2022. Den mest dramatiske prisøkningen fikk vi på noen microchipper som brukes i koplingsanleggene. På noen måneder steg de fra 20 euro stykket, til 2000 euro. Det er en hundregangerøkning, sier Lund.

Amerikansk reserveløsning

Han understreker at Hitachi Energy kun benytter komponenter og materialer fra leverandører utenfor Russland.

– Vi hadde en stor leverandør av isolasjonspapir og spacere (isolasjonselementer inne i viklingene i transformatoren. red. anm.) fra Ukraina. De kan dessverre ikke levere noe i dagens situasjon, så nå får vi dette fra en backup-fabrikk i USA.

Opptil 50 prosent økning

Tobiassen hos Siemens Energy forteller at de har vært nødt til å gi produktene ut til sluttkundene en prisøkning på 20–50 prosent det siste drøye året.

– Hvordan dette vil utvikle seg, er vanskelig å forutse og jeg vil derfor ikke gi noen kvalifisert gjetning på hvor prisene vil gå.

Tobiassen legger til at flere av de store smelteverkene i Europa ligger i Ukraina, og krigen har dermed medført en kraftig reduksjon av råvarer i Europa, noe som selvsagt har hatt innvirkning på prisene.

Utfordrende anbud

De hurtige og til dels dramatiske svingningene i råvareprisene gjør det også utfordrende å gi forpliktende tilbud. Lund hos Hitachi Energy råder derfor selskapene til ikke å vente til hele forespørselen er klar før de går ut med deler av anbudet.

– Har de enlinjeskjemaet klart, gå til leverandørene og få på plass leveringstider og budsjettpriser. Så kan de snekre sammen resten etter hvert. Transformatorer kan ha svært lange ledetider, minner han om.


adv
adv Fortevannkraft
11 aggregater til Ukraina


Bildet viser noen av de store aggregatene Norge har sendt til Ukraina. Foto: DSB

11 aggregater til Ukraina
Norge sender 11 store relativt store aggregater til Ukraina. De største kan forsynet et lite sykehus.

Tekst: Øyvind Zambrano Lie

M illioner av ukrainere mangler strøm, vann eller oppvarming etter russiske angrep. Landets energidepartement har anmodet om internasjonal bistand til blant annet store aggregater til å produsere strøm.

Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB) ved Sivilforsvaret har 11 slike aggregater, opplyser Justisdepartementet. Disse inngår i Sivilforsvarets mobile forsterkningsressurser, og befinner seg i ulike Sivilforsvarsdistrikt i Norge.

Store aggregater

DSB gir Energiteknikk følgende oversikt over utstyret som er sendt til Ukraina:

  • Vest-Agder SFD 2 stk. 110 kVA
  • Oppland SFD 2 stk. 110 kVA
  • Sør-Trøndelag SFD 1 stk. 110 kVA
  • Nordland SFD 2 stk. 110 kVA
  • Hordaland SFD 1 stk. 90 kVA
  • Sør-Trøndelag SFD 1 stk (Mase 35 KW)
  • Troms SFD 2 stk (Mase 35 KW og Satema 25 KW)

Aggregatene har en gjenkjøpsverdi på om lag 3,75 millioner kroner, opplyser DSB.

Kan forsyne sykehus

Et stort strømaggregat har kapasitet til eksempelvis å levere strøm til et lite sykehus eller til en boligblokk, til 20 hus hvis forbruket er 5 kilowatt, eller til 100 varmeovner hver på 1000 watt, opplyser DSB.

«Det ble vurdert at disse kan doneres til Ukraina samtidig som den nasjonale beredskapen nasjonalt og lokalt i Norge forblir tilfredsstillende», opplyser Justisdepartementet.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (t.v.) og direktør for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Elisabeth Aarsæther, foran utstyret som ble sendt fra Sivilforsvaret til Ukraina. Foto: DSB

Skal erstattes

Aggregatene ble sendt fra de ulike distriktene til Sivilforsvarets sentrallager på Starum, før materiellet ble sendt samlet videre til Ukraina via en logistikkbase i Polen.

Transporten, som DSB organiserer, blir finansiert av EUs ordning for sivil beredskap (UCPM). Kostnadene knyttet til reanskaffelse av materiellet dekkes over Utenriksdepartementets humanitære midler.


adv
– Et stivbeint regelverk er bøygen for solkraften


– Solkraft er utvilsomt den energiformen som kan bygges ut raskest, sier Bjørn Thorud, her foran familiens bolig, et såkalt passivhus med solceller på taket Foto: Stein Arne Bakken

– Et stivbeint regelverk
er bøygen for solkraften
– Solkraft kan bygges ut i stort omfang, forholdvis raskt, uten naturinngrep og konsesjonsbehandling. Den store bøygen er et stivbeint regelverk.

Tekst: Stein Arne Bakken

B jørn Thorud, en av landets fremste eksperter på solenergi, snakker varmt om den nye fornybare energikildens muligheter, om å kunne realisere et teknisk potensial på 66 TWh i året ved legge solceller på egnede tak og fasader på næringsbygg, bolighus og garasjer.

Dersom også «grå arealer» tas i bruk; ubrukte jordbruksområder, nedlagte deponier og parkeringsplasser, som vil gi plass til større solcelleanlegg på bakken, kan dette potensialet i tillegg utgjøre 133 TWh, ifølge en rapport utarbeidet av Multiconsult for Solenergiklyngen, hvor Thorud er en av medforfatterne.

– Energikommisjonen peker på at vi har dårlig tid til å legge om vårt energisystem, og at vi må opp i et tempo vi aldri har sett før for å kunne møte de massive behovene for fornybar kraft. Solkraft er utvilsomt den energiformen som kan bygges ut raskest, sier Thorud.

Ny ordning ikke god nok

For å få opp farten, må myndighetene endre regelverket, påpeker Thorud, slik Tyskland og andre land har gjort. Det har ført til en nærmest eksplosiv vekst i utbyggingen av solkraft.

Han mener det vil hjelpe lite med den forskriftsendringen som regjeringen varslet 22. februar om å etablere en ordning for deling av egenprodusert strøm i borettslag/sameier og næringsbygg.

– Ordningen er begrenset til å omfatte anlegg på inntil 1000 kW per eiendom. Dette vil innebære at du må betale nettleie og avgifter på solkraft som distribueres mellom bygg dersom disse ikke ligger innenfor samme gårds- og bruksnummer. For flesteparten av landets næringsparker vil denne delingsordningen ikke være relevant, det samme vil gjelde for borettslag/ sameier som ikke har sine bygg på samme eiendom. Tomtegrensene blir en hindring.

Thorud mener at kommunens arealplan bør være utgangspunktet, f.eks. at ordningen bør tillate strømdeling mellom bygninger i et område som er regulert som næringspark og som er tilknyttet samme høyspentradial.

Har begynt i Aneo

Thorud har jobbet med nye fornybare energikilder i over tjue år, og med solenergi lenger enn mange andre her i landet. Nå har han begynt i det nystartede fornybarselskapet Aneo i Trondheim (med TrønderEnergi som 50 %-eier), etter elleve år i Multiconsult.

Thorud startet sin yrkeskarriere i Huber Energietechnik i Zürich i 2001 hvor han jobbet med såkalte «Minergie»-bygg (passivhus) i 2001, men det var ikke før han startet i Scatec Solar i 2009 at det ble fullt fokus på solkraft. I Scatec var Thorud teknologisjef og hadde kontor i Tyskland og i Norge, og han fikk med seg den første boomen innen solkraft i Tyskland.

Thorud startet sin yrkeskarriere i Huber Energietechnik i Zürich i 2001 hvor han jobbet med såkalte «Minergie»-bygg (passivhus) i 2001, men det var ikke før han startet i Scatec Solar i 2009 at det ble fullt fokus på solkraft. I Scatec var Thorud teknologisjef og hadde kontor i Tyskland og i Norge, og han fikk med seg den første boomen innen solkraft i Tyskland.


Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Eksplosiv vekst

– Det skjer en svær satsing på solenergi i mange land, veksten er eksplosiv, sier Thorud. Han opplyser at det i fjor ble bygd ut 40 GW i Europa. Sverige sto for én GW, Tyskland var oppe i sju GW, og de tar sikte på å komme opp i 22 GW i året innen 2028. Solkraften dekker 10 prosent av all kraften i Tyskland og 14 prosent i Nederland. I Norge ligger vi langt etter. Hittil er det bygd ut 299 MW solkraft, og foreløpige tall for 2022 viser at 1/3 av dette er solceller på boliger, 2/3 på næringsbygg.

– Hvorfor er vi blitt liggende så langt etter?

– Det har vært vanskelig å få engasjement og aksept for solkraft hos myndighetene, samtidig som det er mangel på kunnskap og kompetanse på dette området. Vi trenger utdanning av fagarbeidere og ingeniører innen solkraft, i dag må bransjen rekruttere arbeidskraft uten forkunnskaper, opplæringen blir gitt i firmaet de jobber i. Også forvaltningen mangler kunnskap om solkraft .

Utdatert regelverk

Men fremfor alt har vi et lite fleksibelt regelverk, basert på produksjonen fra kraftverk og enveis transport ut til forbrukerne. Det er til hinder for desentralisert kraftproduksjon, og gjør at det i mange tilfeller ikke er lønnsomt å bygge ut solkraft, sier Thorud

Han viser til at det i borettslag og sameier ikke har vært adgang til å bygge solcelleanlegg for strømdeling. Og for næringsbygg vil det fortsatt være det mange begrensninger, selv etter forskriftsendringen. I en industripark kan for eksempel et lagerbygg med stort takareal være godt egnet til solceller fremfor nabobygget, mens det i dette bygget er langt mer kraftkrevende virksomhet. Men det lønner seg foreløpig ikke å produsere solkraft til nabobygget, fordi det da påløper full nettleie og avgifter på strømmen som blir overført mellom byggene.

10-15 TWh solkraft

Ifølge Thorud vil det neppe bli realisert et større potensial enn 5 TWh/år solkraft dersom det ikke gjøres noe mer med regelverket enn det som nå er varslet. Med vesentlige endringer tror han at utbygging av solkraft vil kunne gi 10-15 TWh i 2030.

– Det er for øvrig ganske uproblematisk å bygge ut solkraft. Alle kan investere i solcelleanlegg, ikke bare de profesjonelle kraftselskapene. Teknologien er kommet langt. Prisene på solceller er kommet ned på et akseptabelt nivå, på 60-80 øre/kWh, for bakkebaserte anlegg 40-60 øre/kWh. Og det trengs ikke konsesjoner på bygg. Solkraft er lite kontroversielt, og innebærer marginale naturinngrep.

Sol og vind i motfase

Vi ser at sol og vind utfyller hverandre. På de kaldeste dagene når det er vindstille, har vi også mest sol. De to energikildene er i gunstig motfase. Betingelsene for solenergi i Sør-Norge er faktisk bedre enn de er i Nord-Tyskland, påpeker Thorud.

Han viser til at sol- og vindkraft møter innvendinger om at den er uregulert, men i Norge har vi den store fordelen at dette kan balanseres ut med vannkraft. Det vil også etter hvert også komme batteriløsninger som bidrar til enda bedre balansering.

– I Tyskland og mange andre land vil sol- og vindkraft, sammen med energilagring og forbrukerfleksibilitet, komme til å endre energisystemet radikalt på slutten av dette tiåret, hevder Thorud.

Utfordringer for nettet

– Nettselskapene har innvendinger mot at solkraften kan føre til kostbare nettforsterkninger?

– Jeg har forståelse for det, men dette er utfordringer som kan løses, slik det er gjort i andre land. For 80 prosent av distribusjonsnettet er ikke dette noe problem. Det vil også være mulig for nettselskapene å strupe produksjonen av solkraft dersom den blir større enn nettet kan tåle i de få timene hvor det er aktuelt.

Jeg har merket meg at mange boligeiere, inkludert meg selv, har valgt å kjøre solkraft ut på nettet så lenge det er skyhøye kraftpriser og vi har en strømstøtteordning som gjør det attraktivt. Dette kan ha belastet distribusjonsnettet mye, og har skapt reaksjoner hos enkelte netteiere.

Men vi snakker her om en helt ekstraordinær og forbigående situasjon. I mer normale tider vil det være mest lønnsomt å bruke solkraften til eget forbruk, noe som vil bli enda mer aktuelt når det etter hvert blir mer vanlig med smart styring og batteriløsninger. Desentralisert produksjon av solkraft vil i all hovedsak minske belastningen på nettet, sier Thorud

Jobber med helheten

– Hvorfor havnet du i Aneo?

– Jeg ble fascinert av den helhetlige tankegangen som gjennomsyrer virksomheten. Slik jeg ser det, er Aneo det første energiselskapet som evner å se sammenhengen mellom produksjon og forbruk, ved å gå bak måleren og se hvilke behov forbrukeren har, for så å utnytte de teknologiske mulighetene til å utvikle nye produkter, sier Bjørn Thorud.

Skaper noe unikt - med nærheten til Gløshaugen


– Omstillingen av vårt energisystem gir oss nye forretningsmuligheter innenfor elektrifisering og energieffektiviseiring, sier Gøril Forbord, konserndirektør for teknologi og utvikling i det nyetablerte nordiske fornybarselskapet Aneo AS. Foto: Stein Arne Bakken

Skaper noe unikt - med
nærheten til Gløshaugen
– Det grønne skiftet og omlegging av energisystemet åpner for spennende markedsmuligheter som forsterker behovet for ny teknologi, spesielt digitale løsninger. Vår nære kontakt med NTNU i Trondheim er svært viktig for oss.

Tekst: Stein Arne Bakken

D et sier Gøril Forbord, konserndirektør for teknologi og utvikling i det nystartede energiselskapet Aneo AS. Med denne etableringen har Trønder- Energi gått nye og utradisjonelle veier i energibransjen. Aneo peker seg ut på flere måter.

TrønderEnergi har fått med seg investeringsselskapet Hitec- Visjon, og målet er å investere 15-20 milliarder kroner i fornybar energi og ny energiteknologi over hele Norden.

Aneo eies 50 prosent av HitecVisjon og 50 prosent av et holdingsselskap, som igjen eies av TrønderEnergi og dets eiere. TrønderEnergi har beholdt 81 prosent av vannkraftproduksjon, mens de elleve vindparkene og all annen virksomhet er flyttet over til Aneo, sammen med nærmere 200 ansatte.

Sjefen i TrønderEnergi, Ståle Gjersvold, leder også det nye selskapet inntil det har fått på plass en konsernsjef. Gjersvold er en av de mest fremoverlente toppsjefene i energibransjen, og har vært en pådriver for den spesielle forretningsutviklingen i TrønderEnergi som ledet frem til etableringen av Aneo i fjor sommer, med oppstart i november.

Produkter over til Aneo

Gøril Forbord startet i TrønderEnergi i 2016 som forretningsutvikler innen forretningsområdet Ny Fornybar, og fra 2019 som teknologidirektør. Under hennes ledelse har selskapet gjennomført flere ulike pilotprosjekter som har vært inspirasjon for nye tjenester og produkter Aneo nå fører videre.

Blant annet ble det utviklet en tjeneste for sameier og borettslag, basert på ladeteknologi og salg av energitjenester. I dag er dette Aneo Mobility. Behovet i anleggsbransjen for utslippsfire byggeplasser ble møtt med utvikling av ladeløsninger for elektrifisering gjennom Aneo Build. Videre jobber selskapet med løsninger for energieffektivisering og nullutslipp for prosessindustrien, der Aneo er totalleverandør av dampproduserende varmepumper. Selskapet tilbyr også å anskaffe og drifte kjøle- og frysedisker i dagligvarebutikker for å få ned energikostnadene gjennom Aneo Retail.

Forbord viser også til at TrønderEnergi, sammen med SINTEF Energi, satte i gang et mikronett-prosjekt i 2017 for å bonden Lars Hoem på Byneset i Trondheim selvforsynt med fornybar energi. Året etter ble det startet et prosjekt for å se på hvordan et område i en by kan produsere mer strøm enn de forbruker, det såkalte City Change-prosjektet, som har gitt mye nyttig kunnskap.

Kortreist kraftproduksjon

– I flere år har vi jobbet med hvordan vi tror energisystemet vil bli i 2030-2040, blant annet at det vil bli langt mer desentralisert kraftproduksjon, der stadig flere strømforbrukere blir produsenter. Vi har spurt oss om hvilke nye forretningsmuligheter som åpner seg ved slik omstilling av energisystemet, og hvordan vi som kraftselskap skal kunne utnytte disse mulighetene utfra vår energikompetanse, men også ved å ta i bruk nye teknologiske løsninger og systemer.

Den overordnede tanken er å identifisere nye behov i markedet hos konkrete kundegrupper, og finne de riktige teknologiske løsningene for å kunne tilby den tjenesten som blir etterspurt.

Digital utfordring

– Hvilke utfordringer står du overfor som teknologidirektør?

– Svaret på det, må bli digitalisering. Det er ingen enkel sak å finne de riktige digitale løsningene, de som gjør at vi kan utnytte markedsmulighetene best mulig for at våre tjenester blir lønnsomme. Dette er en utfordring mange energiselskap kjenner seg igjen i, den digitale modenheten i bransjen varierer jo ganske mye, for å si det slik.

Det er gjort mye på dette området i TrønderEnergi de siste fem årene, og vi var tidlig ute med å ta i bruk sky-løsninger. Det er investert betydelig; vi har bygd en ny driftssentral med heldigitalisert plattform for styring av kraftverkene. Dette har vært fundamentet for vår satsing på det digitale også på andre områder, og som jeg tar med meg og viderefører over i Aneo, sier Forbord.

Hovedkontoret til Aneo ligger på Lerkendal, noen hundre meter fra Gløshaugen. – Vår virksomhet skal være fokusert på behovene i markedet, men vi skal være gode på teknologi og kunne ta den i bruk når det er riktig timing for det.

Nærkontakt med NTNU

Forbord er opptatt av å utnytte fordelene de har av nærheten til det teknologiske FoU-miljøet på Gløshaugen, både for å tilegne seg kunnskap og rekruttere ingeniører.

– Vi har et utstrakt samarbeid med NTNU. Blant annet jobber vi målrettet med at våre fagfolk kan være medveiledere til studenter i forbindelse med masteroppgaver. Vi deltar aktivt i flere forskningsprosjekter, blant andre HydroCen, både med penger og egeninnsats, og noen av våre medarbeidere har deltidsstilling ved NTNU. Vår hovedmotivasjon er at dette samarbeidet skal bidra til kunnskapsutvikling og økt kompetanse både hos våre ansatte, for studentene, forskningsinstitusjonene og for samfunnet, sier Forbord.

Hun trekker frem det såkalte Spark-samarbeidet som TrønderEnergi inngikk med NTNU for ti år siden, og som Aneo nå viderefører. Studenter kan søke om inntil 30.000 kroner i støtte for å utvide gründer-ideer for å teste disse ut. Det er i alt gikk slik støtte til om lag 500 slike studentdrevne oppstartsbedrifter. Hver sommer tar bedriften inn et tjuetalls studenter, noen går over i trainee-programmer, og det tilbys også deltidsstillinger for studenter.


adv
Fra hard til myk start
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av kraftverk
Magnetiseringstoppen på motoren (omvendt generator) som ble levert fra NEBB til Vassli i 1973 har fått ny mykstarter. Foto: Voith Hydro

Fra hard til myk start
Voith løste støyproblemene ved direkte, asynkron start på Vassli pumpestasjon med kreative metoder.

Tekst: Atle Abelsen

F ram til i fjor var «nattuglene » blant innbyggerne i Oppdal vant med at lysene blinket som besatt rundt midnatt. Årsaken var støy på nettet, generert av Vassli pumpestasjon i Driva-vassdraget.

20 millioner

Trønderenergi, som eier pumpestasjonen, startet pumpeaggregatet på 10 MW om natta for ikke å irritere innbyggerne i Oppdal og Lønset for mye. Men for to år siden bestemte de seg for å bruke 20 millioner kroner til å bygge om pumpeaggregatet med en francispumpe fra direkte asynkron start til en synkron mykstart.

– Det var ikke bare lokalbefolkningen som satte pris på dette. Også vi ingeniører ble varme om hjertet av den elegante og stilige løsningen, sier senioringeniør Steinar Maalen hos Voith Hydro.

Det var de som fikk jobben med å bygge om aggregatet fra direkte start til mykstart i fjor. Han viser Energiteknikk en filmsnutt av instrumentene på kontrolltavla som viser strøm, spenning, Mvar, effekt og turtall. Viserne på de gamle analoge instrumentene hopper og spretter mens startstrømmer og transienter flyr veggimellom.

Senioringeniør Steinar Maalen hos Voith Hydro. Foto: Voith Hydro

Fra 11 til 60 sekunder

– Med asynkron direkte start kjørte aggregatet i gang fra null til nominelt turtall på 500 omdreininger i minuttet på 11 sekunder, med startstrømmer opp i 150 ampere på 66 kV-nivå. Det er ikke rart de hadde diskolys i Oppdal, sier Maalen.

Neste filmsnutt viser noe helt annet.

– Visuelt sett er dette nesten kjedelig til sammenlikning. Men det er vakkert fra en ingeniørs ståsted. Her bruker aggregatet et minutt fra start på å nå nominelt turtall, og startstrømmene holder seg innenfor akseptable grenseverdier, sier Maalen.

Forsterkede dempeviklinger

Den gamle motoren (omvendt generator) som ble levert fra NEBB i 1973, var bygd med forsterkede dempeviklinger for direkte asynkron start. Vannet ble presset bort fra løpehjulet med en kompressor for å unngå motstanden i vannet når den skulle dra rundt pumpa, før en 66 kV effektbryter ble lagt inn. Det var denne som forårsaket de blinkende lysene i Oppdal.

Ved asynkront turtall ble aggregatet magnetisert og oppnådde nominelt turtall, før kompressoren ble slått av og ventilen åpnet for pumping.

Smart design

– Vi løste dette med først å bytte skillebryteren med en effektbryter til 7-kilovolten. Deretter flytta vi avtappingen til magnetiseringen, og sørget for at den var matet hele tiden. Så lot vi den ligge inne. Når du skal starte maskinen med mykstarter, må du gjøre det synkront. Da magnetiserer du maskinen i stillstand, sånn at du starter den synkront. Ikke asynkront, sier Maalen.

Deretter måtte de hente 7 kV 50 Hz gjennom en frekvensomformer fra samleskinne-side av effektbryteren, og mate inn fra 0 Hz og oppover. Den nye magnetiseringen er spesielt beregnet på styringen ved en mykstart.

Sparker synkront

Via et kløktig oppsett med transformatorer og frekvensomformer, sender kraftelektronikken pulser på lav frekvens som sparker i gang motoren synkront.

– Når de starter maskinen synkront og kommer opp i nominelt turtall, startes synkroniseringen. Da lukkes effektbryteren, og da er det bare å åpne slusene og begynne å pumpe, sier Maalen.

Pumpekraftanlegg

Vassli er ikke en pumpekraftstasjon, men en ren pumpestasjon. Vannet den pumper opp fra Ångårdsvatnet (582 moh.) til Gjevillvatnet (660 moh.) blir sluppet derfra ned til Driva kraftverk (10 moh., 140 MW/655 GWh/år).

Sammen med Driva kraftverk blir Vassli et pumpekraftanlegg, med det unntaket fra ordinære pumpekraftverk at vannet ikke blir sendt gjennom turbinene to ganger.

Vannet fra Vassli står for om lag en femdel av produksjonen i Driva kraftverk. Vassli har en installert effekt på 10 MVA, mens Driva er på 2x80 MVA (francis).


37 småkraftverk under bygging
Ved utgangen av 2022 var det 37 småkraftverk under bygging, med en samlet kapasitet på 174 MW og en årsproduksjon på 566 GWh.

Av denne produksjonen var småkraftverk med en årlig produksjon på 329 GWh ventet å komme i drift i 2023, mens resten, 237 GWh, var ventet å bli satt i drift i 2024, går det fram i en oversikt fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Antall småkraftverk under bygging ved utgangen av 2022 viste en nedgang sammenlignet med situasjonen ved utgangen av 2021. Da var 40 småkraftverk under bygging, med en effekt på 199 MW og en produksjon på 659 GWh.

Ved årsskiftet 2020/2021 var antallet småkraftverk under bygging til sammenligning rekordhøyt, med 64 småkraftverk på 320 MW og 991 GWh. Det henger sammen med at mange småkraftverk da ble bygget for å rekke fristen for å få elsertifikater.

Ved utgangen av 2022 var det 260 småkraftverk med en effekt på 579 MW og en årsproduksjon på 1731 GWh som hadde fått tillatelse, men som ikke var bygget. ØZL


adv Gamesaelectric
Undersøker mulig markedsmanipulasjon
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av kraftverk
Seniorforsker Ingeborg Graabak hos SINTEF Energi holdt innlegg om sumvirkninger av miljørestriksjonene på kraftsystemet på PTK i fjor (bildet), noe hun også skal gjøre i år. Foto: Atle Abelsen

Justerer ned tapene med 2,4 TWh
Etter å ha finregnet, har SINTEF-forskere funnet at nye miljøkrav struper kraftproduksjonen med bare 3 TWh.

Tekst: Atle Abelsen

F or ett år siden estimerte SINTEF Energi AS at norske kraftprodusenter kunne komme til å tape hele 5,4 TWh/ år av produksjonen som følge av nye miljøkrav i vilkårsrevisjoner. Vilkårsrevisjonene tar utgangspunkt i den nye Vannforskriften og EUs vanndirektiv,

Etter å ha detaljstudert og finregnet på hvert enkelt vassdrag, har forskere fra SINTEF Energi nå justert dette tallet på forventet tap ned til cirka 3 TWh/år.

Strengere krav

Dette er resultater fra prosjektet SumEffekt, som er finansiert av Forskningsrådet og en rekke norske kraftselskaper. Prosjektet, som Energiteknikk beskrev i mai 2021, ledes av Fornybar Norge.

Mange vassdragsregulanter har fått eller kommer til å få strengere krav til minstevannføring og fylling av magasiner som påvirker når de får lov til å bruke vannet til kraftproduksjon. Det er bra for fisken og de økologiske forholdene, men det koster kraftsystemet milliarder av kilowattimer. Men altså ikke så mange som tidligere antatt.

Ny metode

Seniorforsker Ingeborg Graabak i SINTEF Energi er ansvarlig for SumEffekt-prosjektet, der SINTEF Energi er utførende forskningsinstitusjon. Sluttdato for prosjektet er 1. november.

– Vi har utviklet en generell metode for individuell vurdering av hvilket krav til minstevannføring vi regner med kommer i hver vilkårsrevisjon, sier hun.

Historiske målinger

De har først beregnet en naturlig lavvannsføring kalt Q95. Dette er en metode som også NVE har benyttet seg av tidligere. Enkelt forklart betyr at de vurderer vannmengdene i et regulert vassdrag ut fra historiske målinger. Minstevannføringen Q95 er den verdien som den naturlige vannføring er over i 95 prosent av tiden.

Lavvannsføringen er så justert ved å ta hensyn til miljøverdien, slik NVE vurderte i en rapport fra 2013.

– I tillegg har vi tatt hensyn til energiekvivalenten for det enkelte kraftverk og gradienten i hvert enkelt vassdrag. Energiekvivalenten brukes her som en indikator for mulig krafttap, og gradienten representerer de fysiske forholdene i vassdraget, sier SINTEF-forskeren.


Strengere miljøkrav i vilkårsrevisjonene reduserer vannkraftproduksjonen. Illustrasjonsfoto: AdobeStock

Mer i dybden

Det betyr at de har gått enda mer i dybden og regnet på flere, detaljerte faktorer, og kombinert nye tall med de litt grovere anslagene fra i fjor.

– Vi har også sammenlignet våre kriterier med allerede vedtatte vilkårsrevisjoner, og vi ser at vi med den nye metoden, får mer sannsynlige krav til minstevannføring enn vi opprinnelig hadde, sier Graabak.

Fleksibilitet

SINTEF-forskerne jobber fremdeles med å regne på hva dette betyr for grunnlaget for fleksibilitet i produksjonen fra regulerte vassdrag. Tallene er ikke helt klare ennå, men:

– Det vi ser, er at det er færre kraftverk som kan tilby oppregulering, særlig i ukene fra og med uke 18 og noen uker fremover, poengterer Graabak.

Innvirkning på pris

Dette får naturligvis også innvirkning på prisdannelsen. Graabak forteller at de har beregnet at prisene som følge av de nye kravene, vil øke med 2-3 prosent i gjennomsnitt.

– I enkelte perioder kan vi få prisøkning opp til 100 øre/kWh. I vanskelige situasjoner, typisk fra uke 18 og utover i tørrår, vil prisen kunne gå ganske høyt når vi har miljørestriksjoner. Det indikerer også en knappet på effekt i de periodene, sier hun.

Unødvendig stort tap

Graabak forteller at når kraftprodusentene får et krav til minstevannføring, legger de seg ofte på en streng tolkning av kravet for å være sikre på at de har nok vann.

– Enkelte sier de legger på opptil 25 prosent, for å være sikre på at de slipper forbi nok vann. Vi har bare regnet i forhold til et antatt krav. Hvis kraftprodusentene legger på enda mer, vil tapet bli enda større, sier Ingeborg Graabak.

Undersøker mulig markedsmanipulasjon
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av kraftverk
Fra storflommen i elva Opo i Odda i 2014. Foto: Jomar Bergheim/NVE

Beregner reduserte flomskader
En ny metode for å beregne flomforløp kan fastsette og redusere skader etter flom når været løper løpsk.

Tekst: Atle Abelsen

D et er en kjent sak at vassdragsreguleringen kan brukes for å dempe flomtopper. Men metodene for å beregne potensialet, og samtidig kunne styre reguleringen og kraftproduksjonen optimalt, har vært enkle og ofte unøyaktige.

– Vi er i ferd med å sluttføre arbeidet med å utvikle en mye mer effektiv metode, sier forsker Håkon Sundt ved SINTEF Energi AS. Han leder prosjektet SamVann, der forskerne blant annet skal fastsette den samfunnsøkonomiske verdien vannkraftregulering bidrar med til med flomdempning.

Todimensjonal

– Den gamle metoden var mer endimensjonal, den beregnet vannhastigheten i elva fra bredde til bredde. Vi utvikler en todimensjonal metode, som i større grad enn tidligere vurderer elvebunnens topografi og variasjonen i vannhastigheten over tid. Den nye modellen tar også inn klimaendringene, og hva de har å si for hydrologien, sier Sundt.

Det er også to forsikringsselskaper med i prosjektet. De ser ikke bare nytten for sin egen del i å bidra til å utvikle et verktøy som forhåpentligvis skal kunne nyansere forsikringsutbetalinger til flomødeleggelser i tiårene som kommer. De sitter også på viktige flomdata fra virkeligheten som forskerne ved SINTEF og NTNU kan bruke for å kalibrere modellen opp mot.

Forsker Håkon Sundt, SINTEF Energi.
Foto: SINTEF

Klimaendringer

Etter å ha studert flere tidligere flomhendelser, blant annet i Bøelva og Bergsdalselva, og flommer i både regulerte og uregulerte vassdrag, har forskerne funnet at effekten av flomdemping i regulerte system er avhengig av flomstørrelse. Større flommer dempes mindre.

– Det gir visse perspektiver. Da blir det enda mer utfordrende å redusere framtidas flommer når klimaendringene tilsier at flommene antakelig vil øke i intensitet, varighet og hyppighet, sier SINTEF-forskeren.

Hydrauliske modeller

tillegg til å ha etablert en database med prosesserte kostnadsdata for test-vassdrag og tilhørende områder, har prosjektet også utarbeidet hydrauliske modeller for testvassdragene der det foreligger kostnadsdata.

Deretter har de bygget generiske kostnadsfunksjoner for flomskader basert på sammenhengen mellom flomparametere og observerte kostnader, og analysert forskjellige scenarioer for test-vassdrag der de har vurdert den samfunnsøkonomiske verdien av flomdemping fra vannkraftregulering og økte flomkostnader i framtida sett i lys av klimarisikoen.

Omdømme

Seks kraftprodusenter representerer vassdragsregulantene i prosjektet. I prosjektbeskrivelsen står det at «Synliggjøring av samfunnsmessige kostnadsbesparelser av flomdempning fra vannkraftregulering vil være med å bedre omdømmet til kraftaktører».

– Det er legitimt for vassdragsregulantene å synliggjøre de positive effektene på samfunnsøkonomien ut over den rene kraftproduksjonen. Dette prosjektet kan bli et viktig grunnlag for framtidige diskusjoner rundt vannkraftens rolle, spesielt sett i lys av klimaendringene, sier Sundt.

Prosjektfakta
  • Navn: SamVann
  • Tidsramme: 2021–2023
  • Budsjett: 8,1 millioner kroner
  • Støtte: IPN (Forskningsrådet) 3,2 millioner kroner
  • Deltakere: SINTEF Energi AS, SINTEF Community, NTNU, Meteorologisk Institutt, Fornybar Norge, Statkraft, Hydro Energi AS, Eviny AS, Sira-Kvina kraftselskap DA, Østfold Energi AS, Skagerak Energi AS, NVE, Statens Vegvesen, Tryg Forsikring, Multiconsult Norge AS, COWI AS, Mycoteam AS

adv Energiteknikk
Kaller strømdelingsforslaget «distriktsfiendtlig»
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av kraftverk
Daglig leder Knut Olav Tveit i Småkraftforeninga er kritisk til regjeringens forslag til deling av strøm mellom naboer. Foto: Øyvind Zambrano Lie

Kaller strømdelingsforslaget «distriktsfiendtlig»
Småkraftforeninga er kritisk til at deling av strøm mellom naboer i praksis kun blir mulig i by og ikke på landet.

Tekst: Øyvind Zambrano Lie

I slutten av februar presenterte regjeringen ordningen der borettslag, flerbolighus og næringsbygg får være med å dele strøm gjennom plusskundeordningen. Fram til nå har kun eneboliger med egen strømproduksjon vært omfattet av denne ordningen.

Plusskunder betaler ikke fastledd for innmating, og kan måle og avregne innmating og uttak i et felles målepunkt. De slipper også elavgift.

Regjeringen fastsatte grensen på 1000 kilowatt, dobbelt så mye som det var foreslått i høringen.

– Distriktsfiendtlig

Daglig leder Knut Olav Tveit i Småkraftforeninga er kritisk til hvordan forslaget er utformet, ved at de som deler strømmen må ha samme gårds- og bruksnummer.

– Det er distriktsfiendtlig, fordi det i praksis betyr at strømdeling forbeholdes folk i by. Det er svært få leilighetsbygg på landsbygda. Siden det må være samme gårds- og bruksnummer, betyr det at man innfører noe som ikke er relevant i Bygde-Norge. Det er veldig dumt, fordi i Bygde- Norge kan man bygge både sol, gårdsvindmøller og vannkraft, og grensen på 1000 kilowatt er ganske romslig. Men dette er ubrukelig «utenfor Ring 3», sier han.

– Vi mener det er kritikkverdig at de ikke har funnet en løsning hvor også Bygde-Norge kan dele strøm, sier han.

Overasket over Senterpartiet

– Men i byen ligger de vel gjerne inntil hverandre ganske nært, og da blir det vel mindre nett som andre må betale for?

– Det vil det jo være, men det at noen nabogårder ikke kan gå sammen og bygge et minikraftverk og dele strømmen, eller en stor solpark eller en gårdsvinmølle, det mener vi er feil. Det er overaskende at Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet ikke har sett at han innfører noe som ikke fungerer på landsbygda. Det finnes avgrensningsproblemer, men det å i praksis ekskludere Bygde- Norge fra strømdeling, synes vi er å gå for langt, sier Tveit.


Undersøker mulig markedsmanipulasjon
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av kraftverk
Eksempel på et skadet kulelager i en elektromotor. Foto: SKF

Felles feildatabase for selskapene
Bedre oversikt over komponentfeil på tvers av selskapene skal gi bedre tilstandskontroll.

Tekst: Atle Abelsen

E n database over hendelser knyttet til feil på komponenter kan være svært verdifull for kraftprodusentene i deres vedlikeholdsarbeid. Bransjen har diskutert en felles feildatabase i en mannsalder, men det er ikke enkelt å etablere en åpen oversikt over noe som kan oppfattes som bedriftssensitivt.

Gjennom Smartgridsenterets prosjekt «SmartKraft» forsøker en av de fire tekniske gruppene med representanter fra seks kraftselskaper pluss bransjeorganisasjonen Fornybar Norge på nytt å etablere en slik database.

Pilot

– Vi er i gang med å etablere en pilot for en felles feildatabase, sier seniorrådgiver Simon Willmann hos Norconsult.

Norconsult er prosjektleder for arbeidsgruppen for kjernekomponenter og deling av data i SmartKraft, og Willmann skal holde en innledning over temaet under årets Produksjonstekniske Konferanse (PTK) i Trondheim i midten av mars.

– Vi har landet på en avtale der vi melder inn feil med seks måneders forsinkelse. Da anser vi det ikke som markedssensitivt lenger, forteller han. I tillegg blir sensitive data anonymisert.

Seniorrådgiver Simon Willmann, Norconsult. Foto: Norconsult

Utfordrende lang levetid

Willmann trekker blant annet fram den veldig lange levetiden på mange av de tekniske komponentene i et kraftverk som en utfordring. Så gamle komponenter er nemlig ofte lite instrumentert, slik at man ikke får data fra dem.

– Lang levetid er bra for stabiliteten og kontinuiteten i anleggene, men det hjelper oss ikke i å avdekke systemiske feil. Da trenger vi mer data, sier Willmann.

Han forteller at de i første omgang vil konsentrere seg om ett eller to enkeltkomponenter i flere kraftverk hos flere selskaper, for eksempel bærelager. Akkurat nå diskuterer prosjektdeltakerne klassifiseringen (taksonomien).

Forenkle rapporteringen

– Det finnes systemer i dag som er til dels ganske kompliserte og tidkrevende å bruke. I noen tilfeller er alle komponenter og hendelser karakterisert med styrke og tilstand, og kan få karakterer fra mange forskjellige tester. I en ny metodikk vil vi legge vekt på å gjøre innrapporteringene så enkle og lite tidkrevende som mulig. Det er avgjørende for et vellykket prosjekt, tror han.

I tillegg vurderer en av kraftprodusentene «å vaske dataene» fra et relativt nylig havari som kan brukes som case i prosjektet.

Tilgjengelighet

Etter endt prosjekt vil det etter planen være Fornybar Norge som forvalter databasen og metodikken. Det er også Fornybar Norge som har eierskap til håndbøkene for tilstandskontroll, underlag som har vært til stor nytte for å bygge opp feiltaksonomien som benyttes til å rapportere feil til feildatabasen.

Prosjektfakta
  • Navn: SmartKraft
  • Tidsramme: 2021–2024
  • Budsjett: 33.8 millioner kroner
  • Støtte: Enova dekker 40 prosent gjennom programmet «Pilotering av ny energi- og klimateknologi».
  • Deltakere: Statkraft AS, Sira-Kvina kraftselskap DA, Skagerak Kraft AS, NTE Energi AS, Trønderenergi Kraft AS, Hafslund Eco Vannkraft AS, Hydro Energi AS, Glitre Energi AS, Fornybar Norge, Smartgridsenteret.

- Vi har truffet riktig med forskningen på vannkraft
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av kraftverk
–Vannkraftnæringen trenger svar på hva som må gjøres med de mange kraftverkene for å sikre god drift også i det neste hundre året. Fortsatt forskning på høyt nivå vil kunne gi slik kunnskap, sier direktør Liv Randi Hultgreen i FME-senteret HydroCen Foto: Stein Arne Bakken

– Vi har truffet riktig med
forskningen på vannkraft
– Økt fleksibilitet og mer effekt fra vannkraften går som en rød tråd gjennom forskningen i HydroCen. Vi har truffet riktig. Det vi har forsket på, passer som hånd i hanske med Energikommisjonens tilrådinger.

Tekst: Stein Arne Bakken

L iv Randi Hultgreen, leder for FME-sentret HydroCen, påpeker at vannkraftforskningen har gitt resultater som i høy grad er relevante for de utfordringer vannkraftbransjen står overfor. Dette ble også bekreftet da styret for senteret nylig oppsummerte status.

– Føringene for hva vi skulle forske på, ble lagt under planleggingen av HydroCen, før etableringen i 2016. Tingene endrer seg raskt, og det er ikke så lett å se hva som vil bli relevant i løpet av en programperiode på åtte år. Nå er HydroCen inne i sitt nest side år, og vi er stolte over at vi har lykkes så godt med våre prioriteringer, sier Hultgreen.

I tillegg til økt kunnskap om ulike konsekvenser av et langt tøffere kjøremønster for kraftverkene, ikke minst økt slitasje på turbiner og generatorer som følge av hyppigere start/ stopp, trekker Hultgren frem resultatene fra forskningen på miljødesign. Det tette samarbeidet mellom teknologer og biologer har gitt unike resultater i form av løsninger som bedrer livsbetingelsene for fisk og planter i regulerte vassdrag.

Sterkt forskningsmiljø

– Med det forskningsmiljøet som er bygd opp gjennom FME-sentrene Cedren og HydroCen, har vi alle forutsetningene som skal til for å kunne møte utfordringene som ikke minst Energikommisjonen adresserer. Det samlede forskningsmiljøet innen vannkraft er i dag supersterkt internasjonalt, og den tverrfagligheten som vi har klart å få til, finner du ingen andre steder. Dette er en styrke, som vi må holdes ved like om vi fortsatt skal være ledende, sier Hultgreen.

I rapporten som ble lagt frem i februar, påpeker Energikommisjonen at det «trengs et dramatisk taktskifte i utbyggingen av fornybar kraftproduksjon, kombinert med en storstilt omstilling av kraftsektoren », for å unngå en situasjon der landet får kraftunderskudd om få år.

Økt behov for mer kunnskap

– Mye skal gjøres, og det skal skje raskt. En slik ny giv for å få opp produksjonen av fornybar kraft, vil kreve mer kunnskap om mulighetene og konsekvensene av ulike tiltak. Energikommisjonens rapport forsterker behovet for mer forskning, sier Hultgreen.

HydroCen har et tett samarbeid med vannkraftsektoren. Representanter for kraftselskaper, leverandører, konsulenter og myndigheter deltar aktivt, blant annet gjennom fagutvalg, for å sikre at forskningen har høy relevans for næringslivet og samfunnet.

Som senterleder for Hydro- Cen har Hultgreen god oversikt over det som skjer i vannkraftsektoren.

Regner på spreng

– Samfunnet presser på for at det skal bygges ut mer kraft. Men det enkelte kraftselskap må foreta bedriftsøkonomiske analyser for å vurdere lønnsomheten i prosjektene. De kommer til oss for å høre om det er resultater fra forskningen som kan tas i bruk.

Vi opplever at det er en veldig travel tid for kraftselskapene, de skal håndtere en usikker situasjon med kraftpriser som har skutt i været og rammebetingelser som skifter over natten. Ingeniøravdelingene regner på spreng, sier hun.

– Det kan være behov for en pustepause for å se hvordan dette vil slå ut. Det vil åpenbart fortsatt være lønnsomt å bygge ut mer kraft med det høyere prisnivået vil ser for oss i årene fremover, men det må gjøres om på regnestykkene. Da er det viktig med forskningsbasert kunnskap, for eksempel om hvordan et kraftverk vil se ut dersom du endrer driftsprofil til et tøffere kjøremønster.

Følgene av effektkjøring

Senterlederen forteller at mange av forskningsprosjektene er innenfor tekniske disipliner som turbin og generator, som er organisert i en egen arbeidspakke i HydroCen, men det forskes også mye på vannveier og dammer, i arbeidspakken Vannkraftkonstruksjoner. Mye av forskningen dreier seg om å utvikle ny teknologi for å øke yteevnen og fleksibiliteten til vannkraftsystemet, ikke minst i forbindelse med effektkjøring.

– Kraftselskapene vil vite hva som blir kostnadene når kraftverkene skal kjøres hardere, hva turbiner, generatorer og vannveier utsettes for i form av økt slitasje, hvilke kostnader blir det når aggregatene får mange start/stopp i døgnet. Dette forsker vi på, for å finne beregningsmetoder basert på historiske data. Vi har blant annet utviklet et regneark som Statkraft har tatt i bruk for å beregne start/ stopp-kostnader.

Skepsis til miljøforskere

Men det blir også forsket på hvilke konsekvenser økende effektkjøring får for livet i vassdragene, gjennom prosjektene i arbeidspakken Miljødesign.

– Målet er at slik effektkjøring av kraftverk skal kunne gjøres uten at det får uheldige konsekvenser for fisken og livet i vassdragene. Løsningene ligger i samspillet mellom natur og mekanikk. I fremtiden skal alt vi gjør, være naturpositivt, du må ha med deg det som bor i vannet, for å kunne jobbe med det.

Hultgreen betegner forskningen innen miljødesign som unik. Men hun legger ikke skjul på flere partnere i starten av HydroCen var skeptiske til å slippe natur- og miljøforskere til; en slik forskning ble oppfattet som kontroversiell. Denne holdningen endret seg forholdsvis raskt etter at forskerne og kraftselskapene ble bedre kjent med hverandre.

– Vi har fått et tett samarbeid og god dialog, og denne forskningen har gitt resultater som vekker internasjonal oppsikt, og som kraftselskapene setter stor pris på.

Usikkerhet om markedet

–Men får resultatene den samme mottagelsen hos miljøbevegelsen?

–Det avhenger hvem du spør. Enkelte vil kategorisk avvise all forskning der kraftselskap er finansielle bidragsytere, mens andre oppfatter at det som skjer i regi av HydroCen, er uhildet forskning, noe det også er.

Hultgreen legger til at kraftselskapene opplever stor usikkerhet i forhold til et markedssystem som ennå ikke er lagt, og som for tiden blir kraftig utfordret. Hun viser til at en av de fire arbeidspakkene i HydroCen tar for seg markedet, for å få svar på spørsmålet om hvordan verdien av norsk vannkraft kan maksimeres i fremtidens energimarked.

– Men det er utfordrende å skulle forske på et kraftmarked det er knyttet så stor usikkerhet til, blant annet når det gjelder prising av effekt.

Det jobbes for ny FME

Programperioden til HydroCen går ut til sommeren neste år, og de fleste prosjektene blir avsluttet til da, men Forskningsrådet har gitt et halvt års utsettelse, slik at de siste doktorgradsstudentene rekker å bli ferdige.

Hultgreen forteller at det jobbes med en søknad om en ny FME for å videreføre vannkraftforskningen etter 2024.

– Store endringer er på gang på energiområdet, og vi klarer ikke løse alt gjennom HydroCen. Det trengs mye mer kunnskap for å kunne omstille vårt vannkraftsystem for produksjon av mer effekt, for å finne ut hvordan vannkraften kan spille sammen med økt innslag av uregulert vind- og solkraft, og for å undersøke hvordan et fremtidig energimarked vil kunne påvirke driften av vannkraftverkene, bare for å nevne noen av utfordringene vi vil stå overfor frem til 2040, sier senterleder Liv Randi Hultgreen.


Pusser opp vindvingene og får åtte ekstra år
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av kraftverk
20 vindurbiner på 2 MW fra Siemens Gamesa har produsert vindkraft fra Smøla siden 2002. Foto: Atle Abelsen

Pusser opp vindvingene
og får åtte ekstra år
Statkraft oppnår en milliongevinst på å overhale og forlenge levetiden til turbinbladene på Smøla.

Tekst: Atle Abelsen

D en første vindparken på Smøla ble Norges første store vindpark da de 20 turbinene på 2 MW fra Siemens Gamesa sto ferdig i 2002. Den gangen regnet Statkraft med at vindparken kunne ha en nominell levetid på rundt 20 år.

I fjor gikk de imidlertid i gang med tiltak for å forlenge levetiden, med blant annet å reparere slitasje og småskader på de 36,8 meter lange propellbladene fra produsenten LM Wind Power. I løpet av sensommeren rakk de å overhale cirka halvparten av propellbladene, resten skal de ta nå til sommeren.

Åpenbart lønnsomt

– Vi regner med å øke levetiden til vindparken med opptil åtte år ved å overhale bladene, sier vedlikeholdskoordinator Andreas Rokstad hos Statkraft.

Han kan ikke gi Energiteknikk noe nøyaktig tall på hva vedlikeholdet koster, men antyder at det har en ramme på rundt fire millioner kroner. Energiteknikk kan gjøre en antakelse basert på at de 20 vindturbinene med en samlet ytelse på 40 MW produserer normalt oppunder 100 GWh årlig.

Rask inntjening

Dersom vi antar, veldig konservativt, at netto inntekt per kilowattime de neste åtte årene er 50 øre, vil den nå nedskrevne vindparken generere et økonomisk overskudd på rundt 50 millioner kroner årlig. Da er fire millioner kroner tjent inn på en måned – det første året.

Rokstad vil ikke kommentere denne antakelsen, men bekrefter: – Det er ikke vanskelig å argumentere for at dette er lønnsomt.

Rokstad understreker at slitasjen fortsatt ikke var kommet så langt at det var blitt en vesentlig reduksjon i turbinenes ytelse.

– Vi reparerer skadene nå, før slitasjen blir betydelig og den innvendige strukturen på bladene er intakt, sier vedlikeholdskoordinatoren.

Ikke alvorlig skadet

Bladtekniker og vedlikeholdsekspert Viktor Ramon Szamosvari hos Vertikal Service AS kan bekrefte for Energiteknikk at turbinbladene på Smøla ikke var alvorlig skadet av vær og vind etter å ha gjort sin tjeneste i røft og ramsalt vestlandsvær i tjue år.

– De mest slitte bladene på Smøla hadde bare moderate erosjonsskader. Det vil si at deler av coatingen og glassfiberen var erodert vekk, men i hovedsak var den underliggende strukturen fremdeles intakt, sier han.

Etter en inspeksjonsrunde i fjor utførte Vertikal Service vedlikehold på de turbinene der slitasjen var kommet lengst. Resten skal få nytt liv nå til sommeren.

Startet i fjor

Selve reparasjonsarbeidet på Smøla 1 startet høsten 2022. Statkraft hyret inn det norske firmaet Vertikal Service AS, som utførte vedlikeholdet på halvparten av de 20 turbinene i fjor.

– Vi rakk å overhale de mest slitte turbinbladene i fjor. Resten tar vi i sommer, sier driftssjef (COO) Åsmund Vaage til Energiteknikk.

Knekt blad

Torsdag 9. februar oppsto det også en akutt skade på en av turbinene i vindparken. Ett blad knakk, sannsynligvis forårsaket av et lynnedslag. Statkraft har stengt ned vindturbinen og sperret av området.

I skrivende stund undersøker Statkraft sammen med eksperter fra produsenten Siemens Gamesa skadene for å kunne fastslå nøyaktig hva som har hendt, og om turbinen ellers er intakt.

Smøla 2

Statkraft installerte ytterligere 48 vindturbiner i 2005 på Smøla. Disse var på 2,3 MW hver, også levert av Siemens Gamesa. Rokstad forteller at de har utført noen små reparasjoner underveis på disse bladene og inspisert resten ved hjelp av droner, så de har foreløpig ingen planer om å gjennomføre en omfattende overhaling av bladene i denne vindparken.

Spår boom i vindkraft-vedlikehold
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av kraftverk
Norske vindkraftanlegg står foran en vedlikeholds- og fornyelsesboom. Bildet fra en vindpark i utlandet. Foto: Vertikal Service AS

Spår boom i vindkraft-vedlikehold
Norske vindparker er nå modne for de større vedlikeholdsoppgavene. Å vente kan bli dyrt.

Tekst: Atle Abelsen

D et norske firmaet Vertikal Service AS vant i fjor kontrakten på vedlikeholdsoppdraget på Smøla 1, i konkurranse med 5–6 internasjonale konkurrenter. Driftssjef (COO) Åsmund Vaage forteller til Energiteknikk at dette er en av de første store vedlikeholdsjobbene som de nå regner med vil komme i årene framover.

Denne antakelsen baserer han på den store utbyggingsboomen fra 2017 til 2020, da utbyggingen bråstoppet av politiske årsaker. Disse turbinene passerer nå en alder da det er naturlig å inspisere bladenes tilstand.

Inspeksjon

– Vi ser en liten boom i dette markedet. Hittil har vi jobbet mest med inspeksjon på norske vindturbiner. Smøla 1 er den andre store vedlikeholdsjobben på så mange blader i en enkelt vindpark. Vi regner med at det nå kommer flere, tror han.

Han understreker hvor viktig det er at operatørene av vindparkene jevnlig inspiserer bladenes tilstand, og at de gjennomfører det nødvendige vedlikeholdet før slitasjen har kommet for langt.

– Når glassfiberen under slitebelegget begynner å bli borte, og erosjonen når inn til balsatreet, oppstår en rekke nye, potensielle konsekvenser som kan påvirke kalibreringen av turbinen. Det kan forårsake følgefeil på hovedkomponentene, sier Vaage.

Han kan trøste operatørene med at de som oftest ikke trenger å overhale hele bladet dersom slitebelegget (coatingen) begynner å bli borte. Det er sjeldent de overhaler mer enn den ytterste tredelen på bladene. Tuppen av bladene på disse vindturbinene kan kommer opp i over 300 km/t når de produserer på topp.

Eksempel på erosjon (ikke fra Smøla). Foto: Vertikal Service AS

Flere internasjonale

Det er mange internasjonale selskaper i dette markedet som tilbyr vedlikehold på både norske og internasjonale vindparker. Vaage sier at Vertikal Service er den eneste norske aktøren som selv besitter riktig kompetanse og nødvendig utstyr for å utføre denne typen arbeidsoperasjoner. Andre norske må ifølge Vaage leie inn dette fra utenlandske aktører.

– Det er mange svært kompetente selskaper i Europa som har lang fartstid innen faget. Men jeg våger påstanden at risikoen for misforståelser og vanskelig kommunikasjon er mindre med en norsk leverandør for norske kunder, sier Vaage.

Teknologiutvikling

Mye har skjedd på teknologiområdet siden 2002. Også etter 2017 har det vært en viss utvikling, både når det gjelder materialteknologi og metodikk for inspeksjon og reparasjoner.

Viktor Ramon Szamosvari hos Vertikal Service er prosjektleder for Smøla 1-jobben, med mangeårig bakgrunn som vedlikeholdstekniker og ekspert på vedlikehold av turbinblader hos større europeiske vindkraftselskaper.

Han forteller til Energiteknikk at glassfiberen stort sett er uforandret de siste tjue årene, men belegget (coatingen) har gjennomgått visse forandringer. Det gjelder ikke minst det han kaller LEP, Leading Edge Protection, det vil si det syntetiske harpiksbelegget som beskytter den ytterste eggen av bladet.

– Her pågår utviklingen kontinuerlig, men vi holder oss oppdatert, forsikrer Szamosvari.

En luftig, men trygg jobb med riktige sikringstiltak. Foto: Vertikal Service AS

Balsa

Av miljømessige årsaker har mange produsenter ønsket å gå bort fra kjernestruktur av PVC (polyvinylklorid). Noen har byttet ut PVC med PET (polyetylentereftalat, med varierende resultat.

Andre har gått helt bort fra polymerbasert kjerne. Bladene til Siemens Gamesa kommer fra produsenten LM Blades. De benytter balsatre i kjernen av bladene, med stort hell.

– Det kan være en god løsning, ikke minst av helse- og miljømessige årsaker, påpeker Szamosvari.

Klatring og sikring

Selve metodikken for vedlikeholdet og inspeksjonen har ikke endret seg stort siden 2002. Vedlikeholdet utføres gjerne med tilkomstteknikk (klatring og sikring) opp til området der erosjonsskaden tilsier reparasjon. Deretter benytter de gjerne en vinsjbasert plattform som teknikerne kan stå på.

– Det mest spennende på dette området er utviklingen av autonome droner for inspeksjon, sier Szamosvari.


Leverandørindustrien taper på oppdragene
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av kraftverk
– Vannkraftnæringen trenger en bærekraftig leverandørindustri, sier en bekymret leder for Vannkraftforum i Norsk Industri, adm. direktør Kjetil Toverud i Andritz Hydro.

Leverandørindustrien
taper på oppdragene
– De siste ti årene har volumet på elektromekaniske oppdrag for kraftselskapene vært svært lavt, og leverandørene samlet sett har hatt negative marginer, de har ikke tjent penger. Slik kan det ikke fortsette.

Tekst: Stein Arne Bakken

A dm. direktør Kjetil Toverud i Andritz Hydro er bekymret for fremtiden til leverandørindustrien her i landet. I dette intervjuet med Energiteknikk uttaler han seg som leder for Vannkraftforum i Norsk Industri, som består av de store leverandørene innen elektromekanisk utstyr til vannkraftprosjekter her i landet.

Vannkraftforumet har fokus på hvordan Norsk Industri kan bidra til å få fortgang i utnyttelsen av vannkraftpotensialet og hjelpe kraftselskapene til å få realisert viktige prosjekter fremover raskere, men også å sørge for en bærekraftig leverandørindustri for vannkraften fremover.

Norsk Industri har gjort beregninger som viser at det i perioden 2014-2020 var en samlet oppdragsmengde for leverandørene på 11,7 milliarder kroner, eller mindre enn to milliarder kroner i året. I stedet for fortjeneste, har oppdragene i vannkraftsektoren samlet sett gitt et tap på 316 millioner kroner, i gjennomsnitt minus tre prosent per år.

Beinhard konkurranse

Ifølge Toverud opplever de store leverandørene et marked med beinhard konkurranse, der kraftselskap med fremvekst av sterke innkjøpsorganisasjoner har presset ned prisene i et marked med relativt lavt volum. Han nevner at leverandørene opplever konkurransen tøffere i Norge enn i mange andre europeiske land.

– Dette er bekymringsfullt. Jeg mener at kraftselskapene i nærmeste fremtid er avhengig av en bærekraftig leverandørindustri, som kan investere i videreutvikling av kompetanse og teknologi, sier Toverud

Kjøpers marked

– Oppdragsmengden har også svingt mye fra år til år, og når det er få oppdrag å konkurrere om, blir prispresset enda større. I enkelte år har det bare vært to-tre oppgraderingsprosjekter, og da er det kjøpers marked.

Toverud nevner at leverandørene må legge inn store kostnader for å utarbeide tilbud på større prosjekter. Når det dessuten er generelt svært høy risiko i revisjons - og oppgraderingsprosjekter, blir det ikke lett å oppnå tilstrekkelig lønnsomhet.

De to siste årene har nok vært ekstra utfordrende for leverandørene, med dramatisk økte materialpriser og priser på innkjøpte tjenester i fastpriskontrakter uten eller med begrenset mulighet for kompensasjon.

– Utviklingen må snus

– Denne negative utviklingen må snus dersom vi fortsatt skal ha en bærekraftig leverandørindustri her i landet, med verksteder og sterk kompetanse lokalt. Uten positive marginer over tid, forsvinner leverandører til andre bransjer eller trekker seg ut. Det er verken vi eller kraftselskapene tjent med, advarer Toverud.

Toverud tror at kraftselskapene nå har innsett at det sjelden blir gode prosjekter ved å presse prisene helt i bunnen, men at andre kriterier, som referanser, leveransedyktighet, tilstedeværelse i markedet, service og beredskap, og ikke minst kvalitet, blir mer avgjørende fremover.

Tegn til positiv utvikling

– Vi ser tegn til en positiv utvikling, kraftselskapene jobber tettere sammen med leverandørene, blant annet med nye samhandlingsmodeller, og de er blitt flinkere til å informere om kommende prosjekter. Men her er det langt igjen - til mer balanserte opphandlings- og gjennomføringsprosesser, slik man ser i andre bransjer.

– Kraftselskapene og leverandørene må snakke sammen for å finne løsninger begge parter kan være tjent med, blant annet om å skape vilkår for en mest mulig sunn konkurranse. Det er også viktig at kraftselskapene blir flinkere til å fordele prosjektene bedre, slik at ikke alt kommer på samme tid og det oppstår kapasitetsproblemer.

– Vannkraftkompetansen forvitres her landet. Vi ser en kamp om de beste hodene som driver lønningene opp og er usunn. Bransjen har en gedigen utfordring med å opprettholde vannkraftkompetansen her i landet. Og løsningen er ikke som tidligere; at leverandørene skal forsyne bransjen med erfarne ingeniører og montører.

Svært lavt oppdragsvolum

Toverud betegner en oppdragsmengde i det elektromekaniske markedet på under to milliarder kroner de siste ti årene som svært lavt. Leverandørindustri har et sterkt ønske om et høyere, og ikke minst mer stabilt og forutsigbart volum på oppdrag.

– Det håper vi skal komme, blant annet med referanse til Energikommisjons tilrådinger om å få opp farten på utbyggingen av fornybar kraft.

Det er gledelig å se at antall revisjons- og oppgraderingsprosjekter har økt betydelig det siste året, legger Toverud til. – Så får vi håpe dette fortsetter, og at de større utbyggingene og utvidelsene kommer de neste årene.

Unngå kostbar utetid

Toverud understreker viktigheten av at dagens produksjonssystem blir best mulig tatt vare på, med fokus på vedlikehold og tilstand, slik at kraftverkene unngår kostbar utetid som følge av havarier.

– Vi har i dag en svært aldrende installert base av kraftverk. Det er sterkt fokus på tilgjengelighet på de største og mest kritiske aggregatene, og på kortest mulig nedetid i forbindelse med revisjoner og oppgraderinger. Leverandørene ønsker tett dialog rundt disse utfordringene og å bidra med optimaliserte løsninger.

Stort etterslep

Norsk Industri mener at det lave volumet av oppdrag, spesielt når det gjelder service- og oppgradering, ikke står i forhold til at kraftverkene kjøres langt hardere enn før. Med mer slitasje på utstyret, i tillegg til at anleggene er blitt eldre, har mange av dem et økt behov for revisjoner og oppgraderinger.

– Norsk Industri vurderer at det er et betydelig etterslep på revisjon og oppgraderinger av norske vannkraftverk, sier Toverud.

– Det kan forklares ut fra relativt lave kraftpriser over mange år og at konsekvensene av at nedetid har vært moderat. Nå er det helt andre rammevilkår som endrer dette bildet vesentlig for kraftselskapene, både med hensyn til kraftpriser og beskatning.

Ikke oppgradert på 30 år

Toverud forteller at Vannkraftforum har kartlagt alder og behov for modernisering av kraftverkene. Ifølge oversikten har om lag 40 prosent av de 83 kraftverkene med en installert effekt på over 100 MW ikke blitt oppgradert de siste tretti årene. For de 261 kraftvelene mellom 10 MW og 100 MW er tallet antakelig høyere.

– Vannkraften blir avgjørende fremover som balansekraft når vi får vesentlig høyere andel uregulert kraft inn på nettet. Da stilles det høye krav til vår installerte base, både med hensyn til tilgjengelighet og reguleringsevne, sier han.

Antallet havarier øker

– Vi leverandører registrerer at antallet havarier i kraftverkene øker. Med kraftpriser rundt 25 øre/kWh, var det kanskje lønnsomt med noe mer «havaristyrt vedlikehold», men dagens høye prisnivå gjør at det kan bli store tap dersom feil oppstår og aggregatet blir liggende ute.

Toverud ser at dette er noe kraftselskapene kommer til å ha økt oppmerksomhet mot. Det forsterker behovet for lokale leverandører med verksteder og personell som kjenner anleggene og kan tilby teknologi og kompetanse som ikke minst er viktig av hensyn til beredskap, sier Kjetil Toverud.


adv SafeBase
Flyr montørene ut for å kutte nedetiden
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av kraftverk
– Vi har styrket oss kraftig på rehabilitering og oppgradering av generatorer, forteller markedssjef Kristian Glemmestad i Andritz Hydro AS, her i verkstedet på Jevnaker. Foto: Stein Arne Bakken

Flyr montørene ut
for å kutte nedetiden
Høye kraftpriser gjør at tid er blitt kritisk viktig for kraftselskapene. Andritz Hydro på Jevnaker er en flittig bruker av flyplassen like i nærheten. Her står fly klare til å frakte montører til serviceoppdrag på kraftverk langt av gårde.

Tekst: Stein Arne Bakken

V i merker et betydelig press fra våre kunder for å få minsket nedetiden når det skal utføres vedlikehold og rehabiliteringer på kraftverk. Produksjonstapet kan bli på mange millioner kroner i døgnet når et aggregat er ute av drift.

Vi har derfor begynt å sende våre servicefolk ut til anleggene med småfly og sjøfly fra Eggemoen flyplass for å unngå tidkrevende reiser, sier Kristian Glemmestad, markedssjef og leder for Service & Rehab i Andritz Hydro AS.

Glemmestad legger til at reiser til kraftverk på Nord- og Vestlandet, som ellers vil ta en hel arbeidsdag og gjerne mer, nå kan gjennomføres på en time eller to. 90 prosent av kundene i Norden kan nås på denne tiden.

Dermed kan montørene bruke de mange timene de sparer i reisetid på å gjøre den jobben de er satt til. Og de slipper å måtte legge ut på en langdryg hjemreise om kvelden etter en lang arbeidsdag.

– Det er en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Ikke minst er kundene fornøyd, det er et opplegg vi har hatt stor nytte av, særlig under pandemien. På det meste har vi oppdrag på over tretti anlegg samtidig. Det blir litt av en logistikk, med frakt av folk, verktøy og utstyr, og da gjør bruk av innleide fly hverdagen en god del enklere, sier Glemmestad.

Energiteknikk møter Glemmestad og adm. direktør Kjetil Toverud i fabrikken på Jevnaker, der Andritz Hydro AS holder til med sine 175 ansatte, inkludert lærlinger.

I verkstedet på 5500 kvadratmeter blir det produsert luker og øvrige vannveikomponenter, og her skjer revisjon av turbiner, ventiler og generatorer, dessuten sveising, maskinering, montasje, sandblåsing og maling.

Norsk verdiskaping

Når Andritz Hydro gjennomfører et større oppdrag på et norsk kraftverk, skjer om lag 70 prosent verdiskapingen i Norge, påpeker Toverud.

Det utføres flere tusen timer i verkstedet og ute på anlegget, der også lokale underleverandører deltar, i tillegg til selskapets egne montører. Foruten montasje, for eksempel av turbin, blikking av nye statorer og viklearbeid på generator, går det mye tid til testing i forbindelse med driftsettelse. Det er leveranser av ulike komponenter, for eksempel løpehjul, fremstilt i konsernets fabrikker i Europa, som utgjør andelen av den utenlandske verdiskapingen på 30 prosent.

Her arbeides det på den ene av de to statorene som ble levert til Tysso II, sammen med rotorpoler, rotorpoler, i forbindelse med rehabilitering av de to aggregatene. Foto: Andritz Hydro.

Ved Tistedalsfoss i Haldenvassdraget bygges det et nytt anlegg i Svanedammen. Her blir en av de seks lukene ferdigstilt for levering. Foto: Stein Arne Bakken

Press på nedetid

Andritz Hydro merker et press fra kraftverkseierne for å få redusert nedetiden for anlegg som er ute av drift som følge av vedlikehold og rehabiliteringer. Med de høye kraftprisene vi har hatt det siste året, er presset blitt enda større på å gjøre ferdig oppdragene raskest mulig.

Ikke minst i prosjektet på Tysso II for Statkraft, der Andritz Hydro leverte nye statorer og rotorpoler til de to generatorene, var det et kraftig fokus på nedetid. – Vi er stolt over at vi klarte å få ferdig prosjektet én måned før kontraktstidspunktet, sier Glemmestad. Han legger til at Andritz Hydro på Jevnaker har styrket kompetansen betydelig på generatorsiden når det gjelder service og oppgradering.

Størst i Norden

Med en årlig omsetning på om lag 750 millioner kroner, er Andritz Hydro AS den klart største av konsernets bedrifter i Norden. Konsernets svenske bedrift i Østersund har kuttet kraftig ned på virksomheten. I Sverige har øst-europeiske leverandører tatt mesteparten av markedet med sine lave kostnader og lønninger.

Andritz Hydro Østersund med sine 25 ansatte er nå en filial av Andritz Hydro Jevnaker, og blir ledet av Toverud. Han sitter for øvrig i styret for Andritz Hydro OY i Tampere, som har ansvaret i Norden for design og engineering av Kaplan – og bulbturbiner.

– Vi har nå en «nordisk hub» der de tre lokasjonene jobber tett sammen, noe som gir god fleksibilitet og kapasitet på tvers av landegrensene, sier Toverud.

Han opplyser at Andritz Hydro i den senere tid har oppgradert mange av Kaplanturbinene i Norge med nye oljefrie løpehjul. Bedriften har om lag 3500 MW pågående og nylig leverte oppgraderinger av Pelton- og Francisturbiner med nye løpehjul. Dette utgjør rundt 10 prosent av den installerte effekten her i landet.

Fra maskinhallen i Nye Nedre Fiskumfoss kraftverk, der montører fra Andritz Hydro er i gang med blikking av rotor. Foto: Andritz Hydro.

Tror på bedre marked

Hovedsakelig omfatter disse prosjektene de største aggregatene. – I tillegg har vi gjennomført, og har i bestilling, større generatorprosjekter med nye statorer, legger han til.

Etter mange år med forholdvis få oppdrag og magre marginer, tror Toverud at markedet vil ta seg opp igjen, noe det også er tydelige tegn på. Han viser også til at det nå ropes unisont på mer energi og effekt i samfunnet, samtidig som alt tyder på at kraftprisene vil legge seg på et høyere nivå i årene fremover. – Vi forventer en økning i oppgraderinger, spesielt av mellomstore aggregater mellom 10-100 MW fremover, sier han.

Lønnsomt med utvidelser

– Det finnes en type kraftverk som er 60-70 år gamle, som det hittil har vært god økonomi å kjøre uten å gjøre nevneverdige investeringer. Jeg tror at det nå vil bli lønnsomt med utvidelser for flere av disse kraftverkene, ved å fornye vannveier og bygge ny stasjon ved siden av det gamle, innenfor samme konsesjon, ikke minst for å få ut mer effekt. Produksjonstapet kan bli minimalt ved slike løsninger.

Toverud trekker frem to av Andritz Hydros egne leveranser, Nye Nedre Fiskumfoss og Lysebotn II som slike vellykkede utvidelsesprosjekter, også miljømessig.

Han opplyser at de har registrert 10-12 større prosjekter som kraftselskap har trukket opp av skuffen og holder på å utvikle, og der det nok kommer søknader om konsesjonsendringer. –Vi skal være klar

når disse prosjektene kommer, sier adm. direktør Kjetil Toverud i Andritz Hydro AS.

På dette gamle Peltonhjulet i verkstedet skjer opptrening av løpehjulsslipere. Foto: Stein Arne Bakken

Skal konkurrere med Hywer
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av kraftverk
I Holt kraftverk legges tyrkiskproduserte rør. Foto: Løvenskiold Fossum Kraft

Skal konkurrere med Hywer
Løvenskiold kaster seg inn i rørmarkedet for småkraftverk, der Hywer (tidligere Brødrene Dahl) har vært den dominerende leverandøren de siste tiårene.

Tekst: Stein Arne Bakken

D et er med sin mangeårige bakgrunn som småkrafteier at Løvenskiold Fossum Kraft har påtatt seg den nye rollen som agent for en utenlandsk produsent av GRPrør (glassfiber), nærmere bestemt tyrkiske Subor.

Løvenskiold driver i dag åtte småkraftverk, i tillegg til et pumpekraftverk. Det tiende, Holt kraftverk nord for Skien, er under bygging og skal stå ferdig til sommeren. Her blir det i disse dager installert tre kilometer med slike rør.

Teknisk sjef Roger Johnsen i Løvenskiold Fossum Kraft forteller at selskapet har fått inn de første bestillingene fra småkraftverk, og at de er i dialog med flere interessenter om tilbud. Produktet vil bli markedsført på utstillingen under Småkraftdagene i slutten av mars.

– I forbindelse med dette byggeprosjektet, som inkluderer en klassifisert rørgate, gjorde vi en omfattende jobb med å finne alternativer til dagens rørleverandører, både med tanke på pris og leveranse. Vi ble anbefalt Subor, som tidligere har levert rør til det norske markedet i en årrekke, men som ikke lenger hadde distributør her i landet.

– Våre erfaringer, både når det gjelder pris, kvalitet og leveranse, var så positive at vi endte med å inngå en avtale om å bli deres døråpner og agent.

Johnsen forteller at de leverer GRP-rør i alle trykklasser opp til 35 bar, og med diametere opp til fire meter. Rørene kan kuttes og leveres i standard lengder.

Han påpeker at det er god kvalitet på rørene som blir levert i det norske markedet, men at prisnivået har vært høyt som følge av liten konkurranse.

– Det ønsker vi å gjøre noe med, samtidig som vi er sikre på at våre rør også holder kvalitetsmessig, sier teknisk sjef Roger Johnsen i Løvenskiold Fossum Kraft AS.


Ultralyd kan hindre fiskedød
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av kraftverk



Ultralyd kan hindre fiskedød
Bruk av ultralyd kan fjerne luft fra overmettet vann i utløpet av kraftverk, og hindre at fisk i vassdraget dør av gassovermetting.

Tekst: Stein Arne Bakken

PhD-stipendiat Wolf Ludwig Kuhn viser her transduseren som sender ultralyd ned i vannet som strømmer i den nær tjue meter lange forsøksrenna på Vannkraftlaboratoriet. (Foto: Stein Arne Bakken)

D et er gjort vellykkede forsøk i Vannkraftlaboratoriet ved NTNU i Trondheim. De oppløftende resultatene fra forskningen vil senere bli fulgt opp gjennom storskala feltforsøk blant annet i Brokke kraftverk i Otra, der gassovermetting er et problem.

Stipendiat Wolf Ludwig Kuhn avslutter sin doktorgrad etter sommeren. Men alt nå kan det slås fast at han har lykkes med sine modellforsøk i laboratoriet; det er fullt mulig å fjerne oppløst luft ved å sende ultralydbølger gjennom vann i sterk bevegelse. Dermed har man kommet et godt stykke videre for å løse et stort problem for mange kraftverkseiere.

Ultralydbølger i vannet

I laboratoriet viser Kuhn oss den tjue meter lange renna som er koblet til rørsystemet. En såkalt transduser sender ultralydbølger inn i det overmettede vannet som strømmer gjennom. Lydbølgene skaper akustisk kavitasjon, det vil si dannelse av gassbobler, som gassmolekylene i vannet kobler seg til og sørger for at boblene vokser, slik at de flyter opp til overflaten og forsvinner i luften. Dermed blir gassovermetningen i vannet redusert.

Problemet med gassovermetting oppstår når luft i vannveier i kraftverk oppløses i vann under høyt trykk. Når dette vannet kommer ut av kraftstasjonen til atmosfærisk trykk, fører det til at mengden oppløst luft blir større enn vanlig. Vannet får en unormal høy gassovermetning, og fisken dør dersom den får store mengder gass i seg.

Tverrfaglig forskning

PhD-prosjekt til Kuhn har tittelen «Forebygging av miljøkonsekvenser av gassovermetting i vannet nedstrøms vannkraftverk ved bruk av ultralyd», og er en del av det tverrfaglige DeGas-prosjektet, som er assosiert med forskningen i FMEsenteret HydroCen.

Energiteknikk har tidligere omtalt prosjektet, i bilaget om vannkraftforskning våren 2021. Kuhn var da kommet i gang med sitt arbeid, og skulle starte de første modellforsøkene i Vannkraftlaboratoriet.

Ikke inne i sugerøret

– Vi så for oss at ultralydtranseduseren kunne installeres inne i sugerøret på turbinen, og forsøksmodellen ble utformet med tanke på det. Men etter å ha drøftet dette med kraftverksfolk, fikk vi forståelse for at det ikke er ønskelig med en slik komponent i nærheten av turbinen. Blant annet vil strømningene som da oppstår i vannet, kunne påvirke dynamikken i kraftverket. Så vi valgte heller simulere en plassering av transduseren nedstrøms turbinen. Det førte til at vi måtte bygge om forsøksrenna, sier Kuhn.

De mange forsøkene som så er blitt gjort, viser blant annet at effekten på transduseren ikke kan skaleres opp, og at det derfor blir optimalt å installere flere mindre ultralydtransdusere fremfor én stor.

Stripping av gass

Kuhn rekker ikke å gjøre feltforsøk i kraftverk, andre får videreføre prosjektet. Frem til sommeren skal han prøve ut en annen metode for å fjerne oppløst luft i vann, såkalt stripping av gass. Det innebærer å pumpe luft inn i vannet, og luftmolekylene vil så binde seg sammen med gassboblene og gjøre disse større, slik at de flyter til overflaten og forsvinner. Kuhn har stor tro på at de to metodene, ultralyd og stripping, vil kunne være effektive når de brukes sammen.

Bytter kontrollanlegg og kommer på børs igjen
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av kraftverk
En testoperatør tester anlegget før det settes i drift. Foto: Aker Solutions

Bytter kontrollanlegg og
kommer på børs igjen
Åmela kraftverk hadde så gammelt og ustabilt kontrollanlegg at Tussa ikke kunne melde kraften inn på Nord Pools markeder. Nå får de nytt.

Tekst: Atle Abelsen

T ussa Energi AS har lenge hatt utfordringer knyttet til driften og produksjonen fra Åmela kraftverk i Volda kommune. Det er den 45 år gamle turbinregulatoren fra ASEA Per Kure som har stått for problemene.

Kunne ikke melde inn

Lederen for kraftstasjonsavdelingen i Tussa, Svein Vassbotn, forteller til Energiteknikk at det er noen markeder de ikke har kunnet ha deltatt i på vanlig måte med produksjonen fra Åmela, slik de har ønsket.

– Det gjelder blant annet anmelding i spotmarkedet, intradagsmarkedet og regulerkraftmarkedet. Basert på prisprognoser, skulle vi kunne melde prisen time for time. Vi har i stedet lagt inn fastlaster eller stopp. Det har blant annet gitt lite fleksibel effektregulering, sier Vassbotn.

Kompetanse og reservedeler

Han peker også på at kontrollsystemet ble så gammelt at det begynte å skorte på både reservedeler og kunnskap om systemet i selskapet og hos leverandører.

– Etter hvert som rekruttering og naturlige avganger har gjort ingeniørstaben vår litt yngre, har også den dyptgående innsikten i de eldste anleggene forvitret. Da ble det klart for oss at vi måtte investere i et nytt kontrollanlegg, sier Vassbotn.

Ferdig til sommeren

I månedskiftet januar/februar startet arbeidet med å skifte kontrollanlegget og nødvendig tilhørende utrustning, men magasinet i Storlidvatnet er nær nedre reguleringsgrense. Arbeidene skal være ferdig i begynnelsen av juni. Da kan Tussa begynne prøvedriften av det nye anlegget.

Tussa har skrevet kontrakt med Rainpower, nå Aker Solutions, om at de skal levere hele kontrollanlegget med tilhørende strømforsyning, og all lavspentfordeling inkludert stasjon- og magnetiseringstransformatorer. De gamle hovedkomponentene i kraftverket er imidlertid beholdt.

Innsjauing av nye stasjonstransformatorer. Foto: Aker Solutions
Kontrolltavler til det nye kontrollanlegget Foto: Aker Solutions

Stasjonsansvarlig Sindre Olav Kvangarsnes med gamle kontrollanlegget. Foto: Aker Solutions

Komplett leveranse

Fagsjef Håkon Edvardsen i Aker Solutions, avdeling for «Electrical design & Control systems», forteller til Energiteknikk at dette er et svært spennende og interessant prosjekt for dem.

– Dette er en komplett leveranse for oss, der vi får levere flere av produktene vi har utviklet under den tidligere Hymatek-paraplyen: Kontrollanlegget Hymacon 20, turbinregulatoren Hydrotrol 20, magnetiseringssystemet Magnostat 20, i tillegg til et nytt oljetrykksanlegg.

Prediktivt vedlikehold

Han forteller at det nye anlegget er designet for å kunne levere svært mye mer data fra anlegget til operatørene, men også til personell som jobber med prediktivt vedlikehold og tilstandsanalyser.

– Vår nye plattform for kontrollanlegg er bygd opp med en filosofi som skal legge til rette for enkel strømming av data. Da kan vi skille på viktige data som tilhører kontrollanlegget og målte verdier som kommer fra felt. Disse er i utgangspunktet ikke viktige for driftsoperatørene, men kan strømmes parallelt uten at det øker kontrollanleggets kompleksitet, sier Edvardsen.

Denne parallelle datastrømmen dirigeres til en utgang (gateway) som kan leses av for personell som jobber med vedlikehold og tilstandsanalyser. Den kan også gjøres tilgjengelig for en tredjepart som skal utvikle modeller eller liknende.

Hyppige oljeprøver

Edvardsen forteller at det nye anlegget er oppinstrumentert, med nye sensorer og et komplett vibrasjonsvern.

– Det er ikke veldig unikt, men i kombinasjon med at vi for eksempel for hovedtransformatoren som skal bli stående, har vi implementert en oljeanalysator som tar jevnlige oljeprøver flere ganger i døgnet. Vi leser av en del viktige parametere for å se på utviklingen i oljen, og bruker det for den kontinuerlige tilstandsovervåkingen av en gammel trafo, sier Håkon Edvardsen.

Åmela kraftverk
  • Byggherre: Tussa Energi AS AS
  • Sted: Volda kommune
  • Bevilgningsramme: 20 millioner kroner
  • Effekt/årlig middelproduksjon: 33 MW / 132 GWh
  • Apparat- og kontrollanlegg, transformator og magnetiseringsut rustning: Aker Solutions AS (tidl. Rainpower)
  • Elektroarbeider: Tussa Installasjon AS AS
  • Høyspentarbeider og utstyr: Eviny AS
  • Rehabilitering gulv: AcryliCon AS
  • Miljøsanering: Møre Miljøsanering AS

adv Akersolutions
Mer effekt fra gammelt kraftverk
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av kraftverk
Personell fra Rainpower (nå Aker Solutions) jobber inne i spiraltromma før løpehjulet heises på plass. Foto: Helgeland Kraft Vannkraft

Mer effekt fra
gammelt kraftverk
Helgeland Kraft produserer ikke mer i gamle Grytåga kraftverk, men de får et kraftigere anlegg.

Tekst: Atle Abelsen

D et gamle kraftverket har fått en splitter ny francismaskin og stator. Kontrollanlegget er også nytt. Ytelsen er økt fra 48 til 62 MW. Da blir kraftverket også kraftig modernisert, og satt i stand til å kjøre med effekt i en helt annen grad enn tidligere.

– En annen viktig grunn til oppgraderingen, er at det 60 år gamle kraftverket var mer enn modent for en teknisk rehabilitering, sier prosjektleder og maskiningeniør Jan Eiterstraum hos Helgeland Kraft Vannkraft AS til Energiteknikk.

To anleggsperioder

De startet allerede i 2018 med en mulighetsstudie, før de kom i gang med prosjekteringen i 2019. Den fysiske rehabiliteringen har gått over to perioder. Først byttet de transformator og apparatanlegg i 2021. Så ble kraftverket kjørt uten stopp fram til april 2022, da de satte i gang med den siste delen av rehabiliteringen av kraftstasjonen og overflatebehandling av rørgatene. Det er ikke gjort noe med de tre relativt store magasinene.

– I tillegg til at vi har fått et solid anlegg som er tilpasset effektkjøring, har vi nå et maskineri som er mye bedre instrumentert enn det gamle. Det skal legge til rette for at vi kan kjøre et prediktivt vedlikehold på anlegget, sier Eiterstraum.

Digitalt og papir

De har også fått utviklet en digital tvilling og tredimensjonal modell av anlegget.

– Siden kraftstasjonen ligger uveisomt til, har vi muligheten til å «gå inn i» kraftstasjonen digitalt. Den har vi også delt med leverandørene, så de kunne sjekke fysiske mål og planlegge leveranse og montasje i detalj, sier Eiterstraum.

Til tross for den digitale og tredimensjonale modellen, har de valgt å ikke kjøre et papirløst prosjekt. – Det ble mest hensiktsmessig å gjennomføre i alle fall deler av prosjektet med tradisjonelle papirtegninger. Deler av leverandørbransjen er ikke kommet helt opp på det nivået at de er helt komfortable med en papirløs leveranse, sier han.

Energioperatør John Falch fra Helgeland Kraft ved siden av det nye francisløpehjulet. Foto: Helgeland Kraft Vannkraft
Grytåga kraftverk ligger uveisomt til på en stille strekning av Grytåga-elva. Foto: Helgeland Kraft Vannkraft

Den gamle statoren heises ut, mens rotoren står på akslingen. Den nye statoren ses i bakgrunnen. Foto: Helgeland Kraft Vannkraft

Hyllevare

Eiterstraum forteller at de teknologiske løsningene er tradisjonell hyllevare, det har ikke vært behov for å kaste seg ut i det med risikable utviklingsprosjekter.

– Økt instrumentering og tilrettelegging for prediktivt vedlikehold har jo blitt tradisjonelle løsninger, så her har vi fått våre behov dekket på en enkel måte, sier han.

Det har vært noen små forsinkelser, uten at det har gitt seg vesentlige utslag på kostnadene for prosjektet.

– Vi kommer i mål omtrent på budsjett, men litt senere enn planlagt.

Settefiskanlegg

Bortsett fra et nedstrøms settefiskanlegg, har det ikke vært noen spesielle interessenter de har vært nødt til å ta hensyn til under prosjektperioden.

– Settefiskanlegget tar en kubikkmeter vann i sekundet fra vår driftstunnel, ikke fra Grytågaelva. Løsningen ble at settefiskanlegget sørget for å gjøre en vedlikeholdsstopp da vi måtte stenge vannet mens vi skiftet ut maskineriet. Likevel måtte vi en periode finne en kreativ løsning for å forsyne dem med vann under klekking av rogn. Men vi fikk det til, sier maskiningeniøren.

Fakta
  • Byggherre: Helgeland Kraft Vannkraft AS
  • Sted: Vefsn kommune
  • Bevilgningsramme: 170 millioner kroner
  • Effekt/årlig middelproduksjon: 62 MW / 240 GWh
  • Fallhøyde/slukeevne: 180 m / 37 m3/s
  • Totalleverandør: Voith Hydro AS/Aker Solutions AS (Rainpower)
  • Kontroll/apparatanlegg 11 kV: ABB Norway AS
  • Transformator: Kolektor ETRA d.o.o.
  • Sandblåsing rørgate: Uniprotect AS

Mener grensen for grunnrenteskatt bør økes
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av kraftverk
Liv Monica Stubholt, styreleder i Cadre og medlem av Energikommisjonen. Foto: Selmer

Mener grensen for grunnrenteskatt bør økes
– Vi må være offensive. Jeg synes vi skal si at grunnrenteskatt-terskelen bør opp, sier Cadre-styreleder og medlem av Energikommisjonen, Liv Monica Stubholt.

Tekst: Øyvind Zambrano Lie

S tubholt er partner i Advokatfirmaet Selmer AS, har blant annet vært statssekretær for Senterpartiet i OED, og er nå styreleder i småkraftselskapet Cadre. Hun var også medlem av Energikommisjonen.

I et fagmøte om Energikommisjonen i begynnelsen av februar, hvor Cadre var vertskap, sa Småkraftforeningas leder Knut Olav Tveit at de kun har funnet seks-sju kraftverk som er nedskalert under grensen på 10 megavoltampere. Tveit mener problemet i praksis er svært lite, og at NVE lett kan instrueres til å si nei til alle forsøk på nedskalering.

– Likevel møter vi dette i NOU etter NOU. Men hvis vi hadde hatt grunnrenteskatt, hadde de fleste av de åtte terawattimene vi har bygget siden 2003-2004, ikke blitt bygget, sa Tveit til Stubholt.

– Vi må være offensive. Jeg synes vi skal si at grunnrenteskatt- terskelen bør opp, at mer skal kunne bygges uten grunnrenteskatt, svarte Stubholt.

– Man må være offensiv ved å tydeliggjøre hvorfor småkraft er så viktig både for det lokale miljøet og sysselsetting og verdiskaping, men nå vel så viktig for den nasjonale agendaen om å hente ut mest mulig fornybar kraft fortest mulig, sa Cadrestyrelederen.

– Hvor tror du småkraftbransjen og Cadre er i 2030, spurte Tveit.

– Jeg tror småkraftbransjen i 2030 har vokst eksponensielt i samband med at fornybar kraftproduksjonen må opp. Vannkraften kommer til å få en renessanse, og Cadre kommer til å ri den bølgen, sa Stubholt.


Aunfoss i mål til tre firedeler av prisen
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av kraftverk
Mange folk i arbeid på det mest hektiske under ombygging av Aunfoss kraftverk. Foto: NTE

Aunfoss i mål til tre
firedeler av prisen
Ombyggingen av Aunfoss kraftverk skulle koste 145 millioner kroner. Resultatet blir rundt 107 millioner kroner.

Tekst: Atle Abelsen

S om regel er kraftutbyggere sjeleglade for å komme i mål til rett tid på budsjett. Ikke så rent sjelden blir overskridelsene betydelige. Men når NTE nå er i ferd med å avslutte den omfattende ombyggingen, viser det seg at de havner langt under de opprinnelige prognosene og budsjettet.

– Fantastisk bra

– Det har gått helt fantastisk bra, sier prosjektleder Tor Martin Fossan hos NTE til Energiteknikk.

– Vi kartla alle risikoer nøye i forkant av prosjektet, og hadde en bra oversikt over hva slags situasjoner som kunne oppstå. Da var vi forberedt, og hadde satt av midler. Det er en av suksesskriteriene, sier han.

Før de satte i gang med de fysiske arbeidene i april 2020, beregnet de prosjektet til å koste 145 millioner kroner. Etter å ha barbert prognosene litt, havnet de på et budsjett på 142 millioner kroner. Nå, en måned før prosjektet er i havn, ser den endelige prislappen til å ende på 107 millioner kroner. Det er 25 prosent under budsjettet.

– Nå er vi ferdige med alt som innebar risiko for overskridelser, sier Fossan.

Spenningsoppgradering

Det som ble utløsende for at NTE besluttet å oppgradere Aunfoss, var behovet for å spenningsoppgradere regionalnettet. Aunfoss ligger noen få kilometer nord for kraftverkene Øvre Fiskumfoss og nye Nedre Fiskumfoss i elva Namsen. Sistnevnte er et helt nytt kraftverk under utbygging som etter planen skal settes i drift mot slutten av 2023. Herfra mates energien inn på regionalnettet på 132 kV.

Gamle Aunfoss kraftverk ble bygd i årene 1954–1959, og matet inn kraften på 66 kV. På grunn av strukturen i regionalnettet og utbyggingen av nye Nedre Fiskumfoss var det nødvendig å gå over på 132 kV spenning i Aunfoss for kunne fortsette driften.

Prosjektleder Tor Martin Fossan, NTE. Foto: NTE

Det var trangt i den gamle kraftverkshallen når nytt utstyr skulle på plass. Foto: NTE

Teknisk utrangert

Samtidig med overgang til 132 kV ble en rekke anleggsdeler skiftet ut, basert på teknisk tilstand og alder. NTE børstet også støvet av gamle planer om å øke effekten i kraftverket ved å tilrettelegge for en ytelsesøkning i framtida.

De to gamle transformatorene på 2x18 MVA (28 MW) ble byttet ut med to nye transformatorer på 2x25 MVA (39 MW). En tilsvarende økning av ytelsen ble også gjennomført for høyspentanleggene.

Produksjonen er foreløpig den samme, rundt 200 GWh årlig fra et fall på 28 meter i Namsen. Ytelsesøkningen kan oppnås når den gamle turbinen og generatoren skiftes ut etter endt levetid.

– En del av det gamle utstyret var det restlevetid på, så det har vi beholdt. Tilstanden på de gamle løpehjulene har vi også kontroll på, sier Fossan.

Entusiastisk

Fossan blir entusiastisk når han skal beskrive prosessen med å sy sammen et gammelt og et nytt anlegg. I løpet av det toårige prosjektet var anlegget helt ute av drift i kun tre uker. I ti uker var ett av aggregatene ute av drift, mens det var full drift i de resterende 108 ukene.

– Det har vært en helt fantastisk jobb å ha gjennomført. Det å sy sammen gammelt anlegg med nytt, er komplisert. Det skal man ikke undervurdere. Det er artigere enn nye anlegg. Det er så komplekst, og så mye som skal gå i hop.

Hovedutfordringen var hva NTE skulle gjøre med transformatorene.

– Rommene i fjellet hadde ikke plass til 132 kV-transformatorer, uansett om de var på 25 eller 18 MVA. Dimensjonene ble for store. Utsprengning var en mulighet. Men å sprenge i fjell tett ved et anlegg i drift, ble for risikabelt, sier Fossan.

Den nye 132 kV transformatoren ble alt for stor for å kunne bli montert nede i fjellanlegget. Foto: NTE

Bygg på overflaten

Til slutt kom de fram til at transformatorene måtte opp i et eget bygg, i likhet med det nye BlueGIS (SF6-fritt) bryteranlegget. Da unngikk de også problemet med transport av tungt utstyr til et fjellanlegg uten adkomsttunnel. Det gamle utstyret var transportert ned til anlegget gjennom en trang montasjesjakt, som var vanlig å bruke på 1950-tallet. I dag er denne byggemåten uaktuell på grunn av problemer med rømningsvei, i tillegg til tungvint montasje.

– Å få transformatorene opp på overflaten og generatorbrytere i fjell, har redusert risikoen for brann i fjellanlegget, påpeker Fossan

Med transformatorer i overflaten ble det lange føringsveier med høy strøm fra generator til transformator. Det ble boret åtte hull, disse ble foret med syrefast stålrør fra fjellanlegget opp til bygget med transformatorer, og det ble montert forsert, redundant luftkjøling i rørene. Kablene i rørene ligger samlet på en måte som får magnetfeltene rundt kablene til å utlikne hverandre, for å minimere induksjonstap.

Suksess i forprosjektet

Prosjektansvarlig Steinar Maalen hos Voith Hydro AS, som har vært totalleverandør, kan bekrefte at prosjektet har vært usedvanlig veldrevet. – Mye av suksessen ligger i det grundige forprosjektet, der leverandørene også var involvert, påpeker han.

Maalen kan fortelle om en byggeperiode der mye av montasjearbeidet var milli- meterarbeid som trengte store fingerferdigheter. Det var svært trangt i rommet for generatorbrytere og kabler.

– Blant annet hadde vi 12 millimeter å gå på når vi skulle plassere høyspentcellene i trafogruva. Vi måtte plukke av sideplatene på cellene, og skyve dem inn samlet, tre og tre. Og de veier et tonn til sammen, sier han.

Temperaturovervåking

Maalen forteller at de brukte Pt-100-elementer for å måle temperaturen på kablene i kabelsjaktene. Dette er temperaturfølere med et element av platina som endrer motstanden med temperaturen. Motstanden er 100 ohm ved null grader celsius.

– Det er kritisk viktig å overvåke temperaturen på disse kablene. Derfor er sjaktene også utstyrt med doble vifter for å sørge for god nok luftkjøling, sier prosjektansvarlig Steinar Maalen I Voith Hydro.

Aunfoss kraftverk
  • Byggherre: NTE Energi AS
  • Sted: Grong kommune
  • Kostnad: 107 millioner kroner
  • Effekt/årlig middelproduksjon: 2x25 MVA (39 MW). / 202 GWh
  • Prosjektledelse: Norconsult AS
  • Leveranse elmek: Voith Hydro AS
  • Leveranse trafo: EB Elektro AS
  • GIS: Siemens Energy AS
  • Bygg- og grunnarbeid: MT Byggteknikk AS
  • Elektro bygg: NTE Elektro

Forsker på enkle tiltak for økt flomkapasitet
tema: Drift/vedlikehold/utbygging av kraftverk
PhD-stipendiat Nils Solheim Smith viser her noen av 3D-printede plastkomponentene han bruker for å endre vannstrømmen rundt konstruksjonene i forsøksmodellen. Foto: Stien Arne Bakken

Forsker på enkle tiltak for
økt flomkapasitet
Det bør være mulig å øke kapasiteten til flomløpet til elvekraftverk betydelig ved å gjøre enkle, rimelige tiltak for å endre strømforholdene i dammen, og dermed unngå kostbar ombygging av damanlegget.

Tekst: Stein Arne Bakken

P hD-stipendiat Nils Solheim Smith har gjort modellforsøk i Vassdragslaboratoriet ved NTNU i Trondheim som gir grunn til optimisme.

Ved hjelp av 3D-modellering har han utformet såkalte vinge- murer, eller ledemurer, i plast. Disse er blitt montert på hjørn-er nede på damkonstruksjonen i forsøksmodellen, for eksempel på hjørnet til lukehuset.

Så har han studert hydraulikken i vannet rundt, og påvist at strømningsforholdene i damm-en blir endret med bruk av slike vingemurer av ulikt design, slik at flomkapasiteten i modellen økte med opptil sju prosent.

I sitt prosjekt, InSpillyFish, som gjennomføres i regi av FME-senteret HydroCen i et samarbeid mellom NTNU, SINTEF og NINA, ser Solheim Smith på såkalt inkrementell (trinnvis) økning i flomkapasitet i eksisterende damanlegg, uten å forverre situasjonen for fiskevandring.

Klimaendringer

Bakgrunnen for denne tverrfaglige forskningen er klimaendringene som fører til økt vannføring i elvene, foruten at NVE skjerper kravene til dagens damanlegg i forbindelse med klassifisering, spesielt når det gjelder flomvannføring og vannstand. Mange av anleggene er gamle og blitt utformet uten den kunnskapen vi har i dag om hydraulikk og fiskevandring.

– Typisk utforming av et elvekraftverk er at vi har en dam med fast overløp, og med inntaket og stasjonen ved siden av. Ved høy vassføring og flom skal overløpet fungere slik at du får ledet vannet trygt forbi. Det er denne konstruksjonen, selve flomløpet, jeg ser på, sier Solheim Smith.

Han tok fatt på det treårige PhD-prosjektet i fjor høst, og understreker at det gjenstår en god del forskning før de endelige konklusjonene kan trekkes.

Her ser vi hvordan en såkalt vinge-mur i forsøksmodellen endrer strømningene i vannet Foto: Stien Arne Bakken

Samarbeid med Vattenfall

Nå ser han frem til å fortsette forsøkene i laboratoriet, men da med en modell som er skalert opp for å kunne gi mer presise resultater. Dagen etter at Energiteknikk var på besøk, skulle Solheim Smith til Sverige for å drøfte samarbeid med et forsk-ningsprosjekt som Vattenfall er i gang med, sammen med universitetet i Luleå. Også dette prosjektet tar for seg flomløp og fiskevandring, men med ulik tilnærming.

I de fleste av dammene er lukehus og pilarer i betong støpt med skarpe hjørner som skaper betydelig skjevstrømning, det vi kaller for kontraksjon, og det blir mye vann som strømmer til side for inntaket. Dette skaper ugunstige forhold for fisken, men gjør også at den effektive lengden på overløpet blir mindre, og dette svekker flomkapasiteten til dammen. I dag vil slike konstruksjoner aldri blitt godkjent.

Finne billigere løsninger

– Med økning på 10-20 prosent i dimensjonerende flomvannføring i elevene som følge av klimaendringene, vil disse problemene bli større. En løsning vil være å bygge nye damanlegg, men dette vil bli svært kostbart, ikke minst fordi kraftverkene vil være ute av drift i lang tid.

Ifølge Solheim Smith vil det bli langt billigere å gjøre noe med konstruksjonene som påvirker strømforholdene i dammen.

– En mulighet er å snitte av hjørnene på for eksempel lukehus, men jeg mener at flomkapasiteten kan økes langt mer, og forholdene for fisken bli mye bedre, ved å montere på ledevinger med riktig geometrisk utforming. For eksempel skal vi nå gjøre forsøk med en spesiell type ellipseformet komponent, med et design lik en bulb som store skip har i baugen for å bryte bølgene best mulig, sier PhD-stipendiaten.

REN med nytt konsept - «Nettverksuken»


Bjarte Sandal i REN var ansvarlig for de siste Metodedagene i 2019, og nå planlegger han det som skal bli en slags etterfølger, «Nettverksuken», på Hellerudsletta i november. Foto: Stein Arne Bakken

REN med nytt konsept -
«Nettverksuken»
REN skal gjenskape en ny møteplass for nettbransjen til høsten som en erstatning for Metodedagene. «Nettverksuken» er det foreløpige navnet på konseptet, som innebærer at utstillingen kobles tettere til faglige konferanser.

Tekst: Stein Arne Bakken

A rrangementet er lagt til Hellerudsletta nord for Oslo 28.
– 30. november.
– Vi ønsker å ta med oss messe-elementer fra Metodedagene, men utstillingen blir innendørs, og det vil bli lagt stor vekt på å gi ingeniører, montører og andre deltakere et godt faglig utbytte fra konferanser og kurs, sier Bjarte Sandal, som har ansvaret for arrangementet.

Teknisk Konferanse flyttes

Teknisk Konferanse, som vanligvis blir arrangert i oktober, vil inngå i opplegget sammen med Regionalnettdagene og en rekke fagkurs for montører, samt NM for energimontørlærlinger. Og det skal bli utstilling, der leverandører presenterer utstyr og tjenester for kursdeltakerne. Det vil for øvrig være fri adgang til utstillingen for alle som oppsøker Hellerudsletta de tre dagene.

– Vi legger opp til å integrere utstillingen med konferansene. Messebesøk blir en del av konferanseprogrammet, slik at det blir satt av tid til messebesøk for deltakerne, også utenom pausene. På den måten vil utstillerne får jevnere besøk gjennom dagen, noe de nok vil sette pris på, sier Sandal.

I tillegg til utstillingen vil Teknisk Konferanse og Regionalnettdagene være ryggraden i det nye arrangementet.

– Dette er konferanser som har et godt rykte og økende oppslutning, men som likevel trenger en fornyelse. Nå får vi en fin anledning til å ta grep for å videreutvikle også det som fungerer. Vårt klare mål er å enda flere deltakere til disse konferansene, sier Sandal, som påpeker at fasilitetene i messeanlegget på Hellerudsletta gir handlingsrom for nye løsninger.

– Metodedagene var i stor grad et arrangement for montører. Hvordan skal dere gjøre dette arrangementet attraktiv for dem?

– Vi er svært opptatt av å få med oss montører. Det vil kunne skje gjennom et godt messekonsept, men også ved at vi legger våre populære fagkurs til arrangementet. Vi prøver å få med oss elementer fra Metodedagene, blant annet NM for energimontørlærlinger, sier Sandal.

REN har arrangert Metodedagene annet hvert år siden 2011, og i 2019 var Sandal ansvarlig for det populære arrangementet. I 2021 ble det avlyst på grunn av pandemien, og i desember måtte REN innse at det ikke var stor nok interesse til at det var økonomisk forsvarlig å arrangere Metodedagene nå i juni.

– Vi registrerte at betalingsviljen hos utstillere og nettselskap ikke er like stor som i tidligere år til å stille med stand og sende grupper av montører av gårde til et slikt arrangement. Da må vi respondere på det, stikke fingeren i jorda og se på hvordan vi kan lage en møteplass for leverandører og ansatte fra nettselskapene som blir mest mulig attraktiv, sier Sandal.

Krever faglig innhold

– Vi har fått klare signaler fra nettselskapene om at de ønsker seg et godt faglig innhold som kan bidra til økt kompetanse, og at det er en forutsetning for at de skal sende sine folk av gårde til et slikt arrangement. Jeg er trygg på at vi skal kunne levere et godt faginnhold, sier Sandal.

Sandal understreker at «Nettverksdagene», eller hva navnet vil bli, blir en mulighet for REN til å teste ut konseptet, og så vurdere om det kan føres videre i årene fremover.

adv REN
Hvordan fleksibilitet kan gjøre nytte i kraftsystemet
Fagartikkel
Økt fleksibilitet i kraftnettet handler mye om å ta i bruk teknologiske løsninger for smarte nett. Foto: Skagerak Energi

Hvordan fleksibilitet kan gjøre nytte i kraftsystemet
Fleksibilitet handler om smarte strømnett, og gjør det grønne skiftet mulig. Denne artikkelen tar for seg fleksibilitet og hvordan det kan bidra til nytte i kraftsystemet. Forfatteren ser på ulike typer fleksible ressurser og hva som karakteriserer dem.
AV HANNE SÆLE

Seniorforsker ved SINTEF Energi, siv.ing. elkraft fra NTNU. Erfaring fra forskning innen forbrukerfleksibilitet, kundeatferd, nettariffer, smarte strømmålere og smarte strømnett.

F

agartikkelen er en forenklet versjon av den vitenskapelige artikkelen ”Comprehensive classifications and characterizations of power system flexibility resources”, av Merkebu Zenebe Degefa, Iver Bakken Sperstad og Hanne Sæle.

Det grønne skiftet og elektrifisering har ført til økt forbruk og økt utbredelse av lokal produksjon (f.eks. solcellepanel hos kunder). Elektrifiseringen gjør at vi bruker mer elektrisitet for å redusere CO2-utslipp, både fra transport og industri. Ifølge NVE vil planlagte elektrifiseringstiltak gjøre at kraftforbruket i Norge øker med om lag 23 TWh mot 2040. Elektrifiseringen og det grønne skiftet gir en stor økning i antall nye tilknytninger i strømnettet. I perioden 2018- 2021 behandlet Statnett 26.000 MW omsøkt volum, hovedsakelig forbruk. Det dreier seg om en stor andel datasenter, elektrifisering av olje- og gassindustri og ny grønn industri.

Økt fleksibilitet fra forbruket kan bidra både til å frigjøre nettkapasitet, og at eksisterende nett utnyttes mer effektivt. I tillegg kan fleksibilitet legge til rette for raskere tilknytning av nytt forbruk mens man bygger nytt eller oppgrader strømnettet. NVE-rapporten om norsk og nordisk effektbalanse fram mot 2030 viser at man kan få timer og perioder med importbehov og/eller svært høye priser på kraft og reserver i 2030, dersom det ikke skjer en betydelig økning i forbrukerfleksibilitet eller ny regulerbar produksjonskapasitet.

Fleksibilitet har en verdi knyttet til hva den brukes til, dvs. hvis det bidrar til kostnadsbesparelse eller forbedret leveringskvalitet i kraftsystemet. For å kunne vurdere dette, er det viktig å vite hva vi mener med fleksibilitet. Det finnes mange ulike forståelser av begrepet, avhengig av hvilket perspektiv vi har, og dette kan være en kilde til forvirring.

Hva er fleksibilitet?

CINELDI, et forskningssenter for miljøvennlig energi, har definert fleksibilitet som evne og vilje til modifisering av produksjons- og/eller forbruksmønster, på et individuelt eller aggregert nivå, ofte som en reaksjon på et eksternt signal, for å kunne tilby en tjeneste til kraftsystemet eller opprettholde stabil nettdrift.1

Dette kan f.eks. være utkobling av en elkjele eller stans/ reduksjon i lading av elbiler i perioder med ellers stort strømforbruk i nettet, reduksjon i hvor mye strøm solcellepanel mater inn på strømnettet hvis spenningen i tilknytningspunktet blir for høy, eller kortvarig endring i utveksling mot strømnettet fra et batteri (utlading/ opplading) for å bidra til å holde frekvensen i kraftsystemet på 50.0 Hz.


Figur 1: Karakterisering av fleksibilitet.

Fleksible ressurser

En fleksibel ressurs kan enten være forbruk, produksjon eller energilager. Karakterisering av fleksible ressurser beskriver hvordan en ressurs kan besvare et behov i strømnettet, bl.a. knyttet til volum, tid, tilgjengelighet og kostnad, og en eventuell virkning etter at aktivering av fleksibilitet er ferdig, blant annet knyttet til gjeninnkoblingseffekt og hviletid før den fleksible ressursen igjen kan bidra med en tjeneste. For en elbil kan dette være knyttet til ladekapasitet og tidspunkt for lading, men også samtidig hvilke begrensninger som ligger i bruk av elbilen/batteriet som en fleksibel ressurs – dvs. hvis ladingen stoppes i en periode, må den kunne gjennomføres på et senere tidspunkt, slik at bilen er ferdig ladet til den skal brukes. For et batteri som bidrar til å opprettholde frekvensen i kraftsystemet, vil egenskaper være knyttet til rask respons og hvor mye omformeren kan redusere eller øke utvekslingen av strøm mot nettet.

Karakterisering av fleksible ressurser kan grupperes inn i tekniske og økonomiske karakteristikker. Videre kan tekniske karakteristikker deles inn i undergruppene kvantitative (tekniske egenskaper til en fleksibel ressurs, kvalitative (egenskaper for fleksibel ressurs, sammenlignet med andre tilsvarende enheter) og kontrolltekniske karakteristikker (hvordan fleksibel ressurs kan styres).

Økonomiske karakteristikker kan deles inn i investeringskostnader for selve ressursen og system for å aktivere den (CAPEX) og driftskostnader knyttet til aktivering av fleksibilitet (OPEX). Dette er vist i Figur 1.

Kvantitative tekniske karakteristikker beskriver den tekniske muligheten en ressurs har til å være fleksibel (illustrert i Figur 2), og det gjelder bl.a. retning på respons (økt innmating eller redusert uttak av effekt fra strømnettet ved aktivering), effektkapasitet (størrelse på respons), rampekapasitet (hvor fort endring skjer), gjeninnkoblingseffekt (økt forbruk etter at aktiveringsperioden er ferdig) og gjenopprettingstid (hviletid før fleksibilitet kan leveres igjen).


Figur 2: Kvantitativ beskrivelse av egenskaper ved en fleksibel ressurs.

Det trengs muliggjører(e)

Karakteriseringen som er beskrevet hittil, fokuserer på enkeltressurser. For at fleksibilitet skal kunne tilbys til og bidra til verdi for kraftsystemet, trengs både en fleksibel ressurs (eller en portefølje med flere fleksible ressurser) og en eller flere muliggjørere (Figur 3).

Fleksibilitet kan være knyttet til at forbruket flyttes i tid eller kobles ut (styring av elektriske apparater), produksjonen reguleres eller strupes, eller bruk av energilagre, enten stasjonære (elektrisk batteri installert hos kunde eller som egen komponent i strømnettet) eller mobile (elbil eller flyttbare). Dette er vist øverst i Figur 3. For å etablere et fleksibilitetstiltak til nytte for kraftsystemet, er det behov for muliggjørere (inkludert mekanismer, virke-midler og insentiver) for at fleksibiliteten skal bli realisert. Nederst i Figur 3 er ulike muliggjørere gruppert i kategoriene nett, IKT-systemer, rammebetingelser (regelverk) og aggregatorer (aktører).

En muliggjører relatert til nett, kan være at det faktisk er en nettforbindelse mellom fleksibilitetsressursen og nettområdet der det er behov for fleksibilitet. Nettrelaterte muliggjørere inkluderer også teknologi som gjør det mulig å koble om forbindelsene i nettet, samt nettkomponenter som i tillegg til å styre den aktive effekten fra en fleksibilitetsressurs, også kan modifisere den reaktive effekten. IKT-systemer for mer aktiv nettdrift er også muliggjørere for aktivering av fleksibilitet. En muliggjører for aggregatorer (tredjeparter) er en aktør som kan inngå avtale med flere kunder om aktivering av fleksibilitet, og deretter tilby dette samlet, f.eks. bilateralt til nettselskap eller i et lokalt fleksibilitetsmarked.

Rammebetingelser som gir tilstrekkelig insentiv til realisering av fleksibilitet, er også en viktig muliggjører. I Figur 3 presenteres fire ulike ordninger som kan stimulere aktivering av fleksibilitet (Hentet fra CEER-rapporten ”Procedures of Procurement of Flexibility”.) Den første er nettariffer, hvor fleksibilitet kan aktiveres implisitt ved at kunder endrer forbruk ut fra effektbasert nettleie, eller eksplisitt respons, hvor forbruk med utkoblbar tariff kobles ut. Fleksibilitet kan også realiseres gjennom egne avtaler om tilgang og tilknytning (f.eks. tilknytning med vilkår om utkobling eller begrensning i forbruket). Den siste rammebetingelsen er relatert til markedsbasert tilgang for fleksibilitet, enten gjennom bilaterale avtaler (f.eks. avtalt gjennom auksjoner) eller lokale fleksibilitetsmarkeder.

Figur 3: Fleksible ressurser og muliggjørere.
Figur 4: Egenskaper ved ulike systemtjenester i kraftsystemet, sortert ut fra nødvendig varighet av en fleksibilitetstjeneste (service duration) og krav til responstid. Fargekoder: blå: tjenester i transmisjonsnettet, gul: tjenester i distribusjonsnettet, grønn: tjenester i transmisjons- og/eller distribusjonsnettet

Krav til systemtjenester

Videre i arbeidet med å vurdere hvilke fleksible ressurser som kan brukes til hvilke(t) formål i kraftsystemet, har systemtjenester blitt karakterisert ut fra krav til tjenestens varighet (langs horisontal akse) og krav til responstid (langs vertikal akse) (Figur 4). Plasseringen av de ulike tjenestene er basert på en kvalitativ vurdering.

Figuren viser blant annet at fleksible ressurser, som skal bidra inn i hurtige frekvensreserver (FFR – Fast Frequency Response), må reagere raskere (responstid innen millisekundsekund /varighet millisekundsekund) enn hva tilfellet er for fleksibilitetstjenester som skal brukes for å avhjelpe flaskehalser (flaskehalshåndtering) for å unngå å overskride den termiske grense på en komponent i kraftsystemet (responstid innen minutter/varighet minuttertimer).


1 CINELDI-rapport (2020) ”Scenarier for fremtidens elektriske distribusjonsnett anno 2030-2040”, H. Vefsnmo, T. Hermansen, G. Kjølle, K. Sand

REN-SIDEN

Nytt FoU-prosjekt om tilknytning

REN har fått godkjent FoU-prosjektet FORSEL – Forsert elektrifisering gjennom tilknytning til nettet med vilkår og leveringspålitelighet tilpasset ulike nettkunder.


Den pågående elektrifiseringen av samfunnet er helt avhengig av nettilknytning. (ill. AdobeStock)

Prosjektet skal hjelpe nettselskapene med å ta gode valg med tanke på fremtidig belastning i nettet og dermed muliggjøre hurtigere og rimeligere elektrifisering med akseptabel risiko. Det skal utvikle nye metoder, verktøy og arbeidsprosesser som bedre hensyntar risiko.

FORSEL er et innovasjonsprosjekt i næringslivet (IPN) hos Forskningsrådet. Prosjektet vil ledes av REN, og arbeidet utføres i samarbeid med bransjen. SINTEF Energi vil være ansvarlig for utførelse av forskningen i prosjektet.

– REN er stolt og glad for at vi har fått godkjent dette prosjektet. Det er også hyggelig at FORSEL imøtekommer Energikommisjonens forslag om at nettselskapene bør vurdere å ta større risiko ved å redusere kravene til reserve (N-1). slik at de kan tildele mer kapasitet til kundene uten å måtte bygge nye anlegg, sier André Indrearne i REN.

Økt risiko

Indrearne peker på at høyere utnyttelse av nettet kan medføre økt risiko for både nettselskap og kunder, for eksempel risiko for lavere leveringspålitelighet og mer variabel spenningskvalitet.

Nettinvesteringer reduserer denne risikoen, men kan ta så lang tid at potensialet for næringsetablering forsvinner, samt samfunnsøkonomiske tap dersom nettet overdimensjoneres.

Kunnskap om effektbehov

– For å møte den pågående elektrifiseringen er det avgjørende at nettselskapene har kunnskap om kunders reelle effektbehov. De bør også kjenne til faktisk belastning og gjenstående kapasitet i nettet, og nye og eksisterende forbrukskunders mulighet til å agere fleksibelt, sier Indrearne.

Han peker på at resultatene fra FORSEL kan gi nettselskapene et mer objektivt grunnlag for å vurdere om en tilknytning er driftsmessig forsvarlig og å forholde seg til risikoen de tar ved å tilknytte uten tiltak.

Tilknytningsavtaler

Prosjektet er ytterligere aktualisert av den nye muligheten nettselskap og forbrukskunde har til å inngå tilknytningsavtaler med særlige vilkår (betinget tilknytning). Dette er nyttig for kunder som har egne reserver eller fleksibelt forbruk og som kan akseptere lavere leveringspålitelighet, og innebærer at forbruk kan tilknyttes nettet raskere samtidig som unødvendige nettinvesteringer unngås

IPN FORSEL er et ”spin-offprosjekt” fra forskningssenteret CINELDI som er ledet av SINTEF Energi og skal bidra til å implementere og ta i bruk forskningsresultatene hos norske nettselskaper. REN bidrar med sin erfaring med å utvikle praktiske retningslinjer og verktøy som ivaretar beste praksis i den norske nettbransjen.


Flere valg i Grøft

Kabelprogrammet Grøft har nylig publisert to oppdateringer med en rekke nye funksjoner.


Nå er det mulig å velge Milliken-leder og gjøre beregninger på disse.

Ved å velge fylte rør, kan man justere kabelen horisontalt og vertikalt. Programmet har fått forbedret funksjonalitet for betongkanal ved å gi mulighet til å justere plasseringen til rørene individuelt. I tillegg kan du ha usymmetrisk avstand mellom rør innad i hver rad.

Det er lagt til mulighet til å designe markeringsbånd etter egne ønsker og lage egne typer ”kabelmarkering”. Objektlisten er justert for å gi en enda bedre oversikt for brukeren. Programmet har også forbedret valg av egne innstillinger.

Alt i alt har Grøft blitt et mer fleksibelt og brukervennlig alternativ for kabelberegning.


RENs styreleder ble Årets Kraftkvinne

Strategidirektør Anne Sagstuen Nysæther i Elvia, som også er styreleder i REN, har fått prisen «Årets Kraftkvinne 2022»


Prisen deles ut for å fremme og synliggjøre dyktige kvinner i fornybarnæringen.

«Årets Kraftkvinne 2022 har dyp innsikt i og bred kunnskap om kraftbransjen. Hun er en brobygger med handlekraft og integritet. Den siste tiden har hun markert seg som sentral tenker og arkitekt bak en ny nettleiemodell med bred tilslutning og lot seg innføre», heter det i juryens begrunnelse.

Omfattende skader på Tonstad-generator
Omfattende skader på Tonstad-generator
Noe løsnet og ga forbindelse mellom stator og rotor, sier Sira-Kvina-sjefen, som håper å unngå
vanntap til våren.

Tekst: Øyvind Zambrano Lie

Tonstad kraftstasjon. Arkivfoto: Sira-Kvina kraftselskap

6. februar kom det røyk fra den største generatoren i Tonstad kraftverk i Sirdal kommune i Agder.

Kraftverket har fem aggregater. Fire av dem er på 160 MW hver, mens aggregat 5, som det oppsto røyk fra, er på hele 320 MW.

Det ble utløst et feilsignal, aggregatet koblet seg automatisk ut og gikk til stopp. Brannalarmen gikk, folk evakuerte stasjonen, og ingen ble skadd.

Administrerende direktør i Sira-Kvina kraftselskap, Magne G. Bratland, opplyser at de bakenforliggende årsakene til røykutviklingen ennå ikke er klarlagt.

– Nei. Vi vet jo at det har vært forbindelse mellom rotor og stator, og at noe har tatt borti. Et eller annet har løsnet.

Skadene er ifølge Bratland omfattende.

Maskinen skulle i alle tilfelle ut i en stor revisjon fra mai til slutten av desember. Nå har isteden Sira-Kvina meldt den ute av produksjon helt til slutten av desember. Med ett aggregat mindre, vil det ta lengre tid å bruke vannet i produksjonen. Det blir derfor jevnere kjøring, noe som også får følger for de bakenforliggende kraftverkene i de to store elvesystemene, Sira og Kvina. Bratland håper å unngå vanntap til våren. – Men vi har en svekket motor, og det avhenger av hva vår herre steller til med også, sier han.


35 elektro-lærlinger skadd i elulykker i 2021
En årsak kan være mangelfull sikkerhetsoppdatering i videregående skole og i virksomhetene som tar inn lærlingene, ifølge DSB.

Tekst: Øyvind Zambrano Lie

Det ble i 2021 meldt inn 140 elektroulykker med skadeomfang som rammet elelektrofagfolk, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Av disse rammet 35 elektrolærlinger og elektrohjelpearbeidere. Dette er en økning fra 31 året før, men en liten nedgang fra 2019.

Ser man på prosentandelen av skadde elektrofagfolk som var lærlinger, var denne imidlertid lavere i 2021 enn de to foregående årene. Denne andelen var nemlig nøyaktig 25 prosent i 2021, 29,5 prosent i 2020 og 30,1 prosent i 2019.

Til tross for den prosentvise nedgangen karakteriserer DSB situasjonen som «svært bekymringsfull ».

En årsak til dette kan ifølge DSB være mangelfull sikkerhetsopplæring i videregående skole og i virksomhetene som tar inn lærlingene.

«Det er igjen grunn til å stille spørsmål om fse-opplæringen i skolene og lærebedriftene fungerer som forutsatt», skriver direktoratet. Fse står for forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg.

DSB understreker at kravet i fse om opplæring også gjelder ved praktisk opplæring og undervisning i elektrofag, for både lærere og elever. Ansvaret for at dette gjennomføres, ligger hos den enkelte skoles ledelse.



Annonsér i
MEDIEPLAN 2023
Nr. Matr.frist Utgiv.dato Tema
2 20.04 2.05 Drift/vedlikehold/utbygging nett
3 1.06 13.06 Drift/vedlikehold/utbygging av kraftverk
4 31.08 12.09 Småkraft
5 5.10 17.10 Drift/vedlikehold/utbygging av nett
6 16.11 28.11 Drift/vedlikehold/ utbygging av kraftverk Bilag: Metodebladet “REN Nettverksuken 2023” Nettkonferansen 2023
Kontakt: Arne Aardalsbakke
Tlf: 64 87 67 90 / 900 43 282
e-post: arne@aamedia.noannonser@energiteknikk.net


Priser til beste master- og bachelorstudent
Foreningsstoff fra NEF


Priser til beste master- og bachelorstudent

14. februar delte Trondheim gruppe ut NEFs pris til beste bachelor- og masterstudent uteksaminert i 2022 fra Institutt for elkraftteknikk ved NTNU.
F.v. leder i Trondheim gruppe, Henning Taxt, førsteamanuensis Pål Keim Olsen (NTNU), Casper Klop, Espen Aglen, dosent Trond Toftevaag (NTNU) og president i NEF, Halsten Aastebøl Foto: Aurora Fosli Flataker

M ottaker av prisen som beste bachelorstudent var Espen Aglen, mens Casper Klop mottok prisen for beste masterstudent.

De to holdt en kort presentasjon av sine bachelor- og masteroppgaver. Espen var med i gruppe på fire studenter som leverte bacheloroppgave med temaet «Spenningsregulering av synkrongenerator i vannkraftverk tilkoblet distribusjonsnett». Han studerer nå på masterstudiet i Energi og miljø ved NTNU.

Casper Klop leverte masteroppgave i et samarbeid mellom NTNU og det tekniske universitetet i Delft i Nederland, med tittel «Forces and vibrations in a Modular HVDC Generator». Han har nå startet på doktorgradsutdanning ved Institutt for elektrisk energi (nytt navn fra januar 2023) ved NTNU.

Prismottakerne fikk diplom og 15 000,- kroner hver fra NEF.

I tilknytning til utdelingen ble det servert pizza og mineralvann til en forsamling av lydhøre NTNU-studenter og medlemmer fra Trondheim gruppe.


OM NEF

Norsk Elektroteknisk Forening (NEF) er Norges fremste nettverk av teknisk fagpersonell med spesialitet innenfor elektro- og energiteknikk. Vi har rundt 850 medlemmer og avholder hvert år ca. 25 arrangementer fordelt på fire lokale grupper rundt i landet.

NEF er en forening hvor det sosiale, og å lære av hverandre, står i fokus.

De lokale gruppene samles med jevne mellomrom for å høre på spennende foredrag, sosialisere, diskutere faglige problemstillinger, bygge nettverk, og fremme samarbeid mellom fagmiljøer. Foreningen er basert på frivillighet og engasjement, og vår medlemsmasse utgjør personer fra både kraftbransjen, industri, olje & gass, rådgivningsbransjen, bygg og anleggsbransjen.

Våre medlemmer er i alle aldersgrupper og yrker, montører, teknikere, ingeniører og direktører. Fellesnevneren er at de alle har en stor interesse og engasjement for faget.

Alle kan bli med i NEF, uansett utdanning, alder, eller hvor du jobber. Det eneste vi forutsetter er at du har interesse for elektro– og energiteknikk.

Innmelding gjøres via innmeldingsskjema som du finner på NEFs hjemmeside, n-e-f.no.


Innlegg om verktøy for kraftsystemanalyse

Til første møte i Rogaland gruppe i 2023 holdt Johannes Silde og Johannes Kolb fra Unitech Power Systems et innlegg om bruk av DIgSILENT PowerFactory som verktøy til kraftsystemanalyser

S lide og Kolb fortalte blant annet om hvordan programvarepakken kan brukes til både analyser i viserplanet (RMS beregninger), eksempelvis lastflytanalyser og kortslutningsanalyser, frekvensplanet, men også elektromagnetiske transienter,slik som koblingsoverspenninger. Videre kom Silde og Kolb inn på utviklingen innen beregningsverktøy, og tok spesielt for seg muligheter for automatisering av beregninger.

Planer om elkraftlinje

På møtet fikk vi også besøk av førsteamanuensis Kristian Thorsen og professor Tormod Drengstig fra Universitetet i Stavanger som jobber med å opprette en elkraft-linje ved elektroingeniørstudiet på UiS. De ble mottatt med rungende applaus i salen!

Etter foredraget ble det servert middag, braissert lammeskank, på Gamlaværket i Sandnes. Det var totalt 25 oppmøtte til arrangementet, og praten gikk livlig!

adv Kraftmontasje
adv Hywer