
Tore-Jarl Bielenberg er den eneste ikke-sigøyneren som er med i ledelsen av International Romani Union (IRU) og sitter i IRU-parlamentet. Han var med å starte foreningen i 1971 – i London, romenes første verdenskongress. Her ble også deres vakre flagg banket gjennom. 8. april feires dette over hele verden, også på Oslo rådhus vaier flagget deres denne dagen.
– Hvordan blir en norsk journalist engasjert i sigøynernes sak i så stor grad at han blir tatt opp i deres eget råd, skriver flere bøker om kulturen, og bruker mange år av sitt liv på å engasjere seg i deres sak? Vel, mye ligger i Tore-Jarls første møte med sigøynerne. Han var atten år da han første gang plutselig sto foran en campingvogn som sto parkert utenfor den gamle Østbanen i Oslo. Unge Tore-Jarl ble nysgjerrig.
– De inviterte meg inn, forteller Tore-Jarl, og jeg fikk te med epleskiver. Mannen i familien hadde tatovert inn en Z på armen, pluss et nummer. Jeg spurte hva tatoveringen betød, og han fortalte at Z-en sto for Zigeuner og nummeret var fangenummeret hans fra Auschwitz. Å være Zigeuner i Nazi-Tyskland var å ha enveisbillett til et gasskammer. Men noen ble reddet før de kom så langt. Også mannen i campingvognen.
På slutten av 50-tallet oppsøkte Bielenberg romá/sigøynere i flere europeiske land – han ble engasjert følelsesmessig og har siden vært tett på folkegruppen. – Det var en sjokkopplevelse å møte deres kultur og historie. De var stort sett analfabeter og ingen tok dem alvorlig. Det var en ganske annerledes historie enn det jødene opplevde etter andre verdenskrig.
Bielenberg er vokst opp i Oslo og gikk på Møllergata skole, det ble ikke så mye videre skolegang på ham. Men dette har tydeligvis ikke lagt en demper på hans engasjement og arbeidskapasitet. Og interessen for kunst plukket han opp hjemme. Det var mange kunstnere i familien, ulike sjangre. Faren var pianist og spilte jazz. De drev med innramming av bilder, så der kom han i kontakt med mange uttrykk. Fattige kunstnere betalte ofte med bilder.
Nå er han er journalist, kulturarbeider, oversetter, forfatter og foredragsholder og har oversatt over 100 faglitterære og skjønnlitterære bøker til bokmål, fra språkene russisk, tysk, fransk, engelsk, svensk og dansk.
Han innrømmer et godt språkøre. Lærte russisk utenfor skolen, og tok russisk grunnfag på en måned. Han var også noen måneder student ved Sorbonne i Paris – men har ellers sparsomt med formell utdannelse.
Bielenberg jobbet som journalist og bodde fem år i Russland, var seks år i Paris og har også bodd i Praha og Stockholm.
Bielenberg behersker romanés dagligtale. – Det har en grammatikk som er tett på indisk - hindi. Romfolket har sine røtter i India og har underveis på sin vandring fått innslag fra andre språk – språket er en historisk veiviser på hvor de har reist. Med god velvilje forstår de ulike romkulturene i Europa hverandre, sier han.

Tore-Jarl forteller at romer har hatt det best i Russland. De var det første landet som anerkjente dem som egen folkegruppe. Katarina den store ville ha skattebetalere, og da livegenskapet ble opphevet i 1861 kom det ingen lover mot sigøynere. Med sin sang og dans var de spesielt populære hos adelen. Selv fant han sin tidligere kone Raisa «Raya» Bielenberg (Udovikova) der - hun er en sovjetiskfødt norsk skuespiller, sanger og danserinne, og et kjent formidler av sigøynerkultur i Norge. Hun ble født i en sigøynerleir, vokste opp under krigen i et tyskokkupert område og deretter i en etterkrigstid preget av stor nød og fattigdom, og ble senere tilknyttet sigøynerteateret Teater Romen i Moskva. Det er en lang og spennende historie. Tore-Jarl var gift med henne i 15 år fra 1967 til 1982.
På 60-70 tallet reiste paret rundt og formidlet kunst og kultur fra romás synsvinkel. Det ble mange skolebesøk og et vidt publikum.
Tore-Jarl forteller villig og innsiktsfullt. Her kan jeg saktens bli en stund. Kaffe serveres, og vi fortsetter samtalen på kjøkkenet hvor det er lunsj med salat og brokkolipai. Denne mannen ser ut til å beherske tallrike arenaer. Jeg snuser litt i bokhyllene hans, her er mye interessant. Han forteller at han har måttet kvitte seg med veldig mye – det er begrenset med hylleplass.
– Dette er et vanskelig område, i International Romani Union bruker vi bare rom/roma, forteller Tore-Jarl. Men så har jeg et dilemma: Det er mange som heller vil bruke andre tradisjonelle betegnelser på seg selv når de snakker majoritetens språk. De franske sigøynerne kaller seg manouche eller gitan og er i nær slekt med de tyske og nord-italienske sintiene. I Spania brukes gitanos eller calé. Og de russiske har vedtatt å kalle seg tsygan når de snakker russisk. Alt dette kan virke forvirrende, og derfor har jeg noen ganger valgt å bruke sigøyner som samlebetegnelse når jeg skriver og snakker norsk, selv om jeg har fått mye kjeft for det.
– Du kom sent på banen som forfatter? Sist nå i 2023 kom boka Romá, kunstnere i kamp for et folk i fare.
– Jeg føler jeg har levd mange liv, det har vært et aktivt virke. Nå ble det mulighet. Og jeg har et par til i hodet. Han har skrevet en roman fra oppveksten og tenker på å fortsette der. Nå reiser han rundt og presenterer sin nye bok – blant annet i bibliotek og kirker. Og han besøker gjerne folkehøgskoler, smiler han.
Som medlem i IRU reiser han mye – og er just tilbake fra en festival i Romania, hvor han også hadde opptreden på TV. Nå står snart Stockholm og Skopje i republikken Nord-Makedonia for tur. Presidenten i IRU holder til i Skopje.
Unionen er viktig og er representert i over 40 land. Hovedkontoret er i Wien, men de har blant annet kontor i Geneve. De er også representert i New York (FN) og i Washington. – Det er viktig også å få med seg grasrota slik at en kan sette makt bak kravene, understreker han. Det er krevende å få finansiert arbeidet. De får støtte til en del prosjekter, men ikke til politisk arbeid.
Etter krigen var det krise i rom-miljøet. Sigøynernes skjebne under den annen verdenskrig er et av de mest grusomme og minst kjente kapitlene i historien om de nazistiske overgrepene. I alle fall ble minst halvannen millioner av folkegruppen tatt av dage.
De har blitt møtt med fordommer, blitt fratatt barn, jaget – også etter verdenskrigen. De har i stor grad vært en «hakkehøne» gjennom deres tusenårige historie i Europa. – Med den motstanden som romá har møtt er det jo et under at det er representanter for folkegruppen igjen, understreker han. Hans siste bok – Romá, kunstnere i kamp for et folk i fare, er sterk lesning. Her får vi del i og møter hans store kontaktnett i miljøet – særlig kunstnere. Men også dokumentasjon på den positive utviklingen som har skjedd de par siste tiårene. Det er mange romer som deltar i politikk (representert i Europa-parlamentet), i akademia, som gjør seg gjeldene i kunstlivet etc. Bielenberg synes det er oppløftende – det er som en revolusjon. Selvtilliten i folkegruppen har blitt styrket. – Det har skjedd en ren eksplosjon blant romene både organisatorisk og politisk, men særlig på det kulturelle området, sier forfatteren i sin siste bok.
Det var sterkt å møte Tore-Jarl Bielenberg. En sann humanist og en helt spesiell forkjemper for Et folk i fare. Mange takk!
Tekst og foto: Øyvind Krabberød