Finansfokus Cover
Hvordan finne nøkkelen til den sirkulære økonomien?
Finansnæringen sitter med nøkkelen til den sirkulære økonomien. Foreløpig ligger norske banker langt etter de beste.



bannerimg

Finansnæringen sitter med nøkkelen til
den sirkulære økonomien. Foreløpig ligger
norske banker langt etter de beste.

Fra kast til reparasjon i forsikringsbransjen
Nyheter
Sirkulærøkonomi
bannerimg
KONDEMNERER SJELDNERE: Bærekraftspesialist Linn Beathe Hæreid i Tryg vil aller helst forebygge skade. Når skaden først har skjedd, maner hun til reparasjon og gjenbruk av deler.


Fra kast til reparasjon i forsikringsbransjen

Reparasjon, gjenbruk og forebygging. Dette vil sikre forsikringsbransjen sirkulær økonomi i praksis, og vil gi raskt utslag på bunnlinjen.

Tekst: Laila Borge Foto: Eivind Senneset


B ERGEN: For forsikringsbransjen gir det mening å tenke sirkulært. Forebygging av skade er allerede en del av forsikringsselskapenes forretningsmodell, og de siste årene har flere forsikringsselskaper blitt mer opptatt av reparasjon og gjenbruk når skaden har skjedd.

– Hvis noen har fått en bilskade ønsker vi nå å reparere, benytte brukte bildeler og bruke digitale verktøy i mye større grad enn vi gjorde før. Da kjøpte vi gjerne ny bildeler, vi kondemnerte flere biler, og det var mye mer sløsing, sier bærekraftspesialist Linn Beathe Hæreid i Tryg.


REPARERER OFTERE: Biloppretter Anders Vindenæs er glad i å reparere biler. AutoIn Bilskadesenter får stadig oftere i oppgave å reparere fremfor å skifte ut.

På fire år har forsikringsselskapet økt andelen brukte bildeler fra én til fem prosent. Tidligere ble det bare vurdert brukte deler på biler som var eldre enn fem år, men nå bruker de også brukte deler på nyere biler.

– I tillegg har vi kuttet totalskadegarantien. I stedet for å vrake fullt brukbare biler, legger vi heller ned ressurser i å utbedre og reparere. Det blir like bra, og vi slipper å få en ny bil inn i omløp – som egentlig er det mest forurensende vi kan gjøre. Vi må få det vi allerede har, til å vare mye lenger, sier Hæreid, og viser til den triple bunnlinjen: - Det er bra for både Tryg, kundene og planeten.


SLØSING: – Alle skader er i bunn og grunn sløsing av ressurser, sier Linn Beathe Hæreid i Tryg. Hun mener forebygging er det aller viktigste for forsikringsbransjen.


Reparasjon er mer skånsomt for bilen, og det gir oss høyere fortjeneste.
Stig Otto Berntsen
FORDEL Å REPARERE

Linn Beathe Hæreid har tatt oss med til AutoIn Bilskadesenter i Bergen for å vise hva sirkulær økonomi kan bety i praksis for forsikringsbransjen. Bilskadesenteret velger langt oftere enn før å rette opp skader og benytte brukte deler fremfor nye. Det skyldes langt på vei at de største kundene, forsikringsselskapene, etterspør dette.

Ofte kan det være en fordel å reparere en skade fremfor å skifte til nye deler, forklarer avdelingsleder Stig Otto Berntsen. Det hender han blir overrasket over hvor store bulker en dyktig biloppretter kan rette opp. Han viser frem en bil som har fått en kraftig trykk i bakskjermen.

– Hadde vi skiftet hele bakskjermen, måtte vi sveiset her, her og her, peker han. – Det hadde skapt en del uromomenter og økt faren for rust. Reparasjon er mer skånsomt for bilen, og det gir oss høyere fortjeneste, sier han.

– Og denne kunden slipper sannsynligvis å betale egenandel, skyter Linn Beathe Hæreid inn.

En annen god grunn til å reparere, er at det ofte er den raskeste løsningen. Pandemi og krig har ført til lange leveringstider på enkelte bildeler, så i dag er det ekstra aktuelt å tenke sirkulært.


SIRKULÆRT SAMARBEID: Samarbeid med et bildemonteringsanlegg har gjort det lettere for Stig-Otto Berntsen hos AutoIn Bilskadesenter å få tak i brukte deler av god kvalitet.
TØRKER ETTER VANNSKADE

Jakten på brukte deler har også gitt bilskadesenteret noen nye oppgaver. For å få lettere tilgang til brukte deler, har de inngått avtale med Grønvolds bildemonterting. Tidligere opplevde de ofte å få tilsendt deler som hadde skader, derfor har de lagt vekt på at deler må kvalitetssikres før de sendes.

Sånn må det være, mener Linn Beathe Hæreid i Tryg.

– Overgangen til sirkulærøkonomi vil åpne opp for flere spennende fagutfordringer og skape lokale arbeidsplasser. Vi vil stille nye krav og forvente samarbeid om smart ressursbruk, sier hun.


TRIPPEL BUNNLINJE: Linn Beathe Hæreid er opptatt av å finne løsninger som gir gode resultater for både Tryg, kundene og planeten.
NYTT LIV: Døren skal bli hvit og gi nytt liv til en hvit Polo. AutoIn Bilskadesenter i Bergen har hatt en kraftig økning i bruken av brukte bildeler, forklarer avdelingsleder Stig Otto Berntsen.


Vi må kutte sløseriet og ta vare på det vi har.
Linn Beathe Hæreid

Det samme skjer i byggebransjen. I det siste har Tryg gått inn for å redusere ressursbruken ved skader i boliger og bygg.

– Med smart håndverk kan ressursbruken bli lavere. Vannskade er et typisk eksempel der det var vanlig å skifte ut alt. Nå har flere håndverkere blitt flinkere til å tørke materialene og gjenbruke der det er mulig. Det kan også gi kortere ventetid for kunden, sier Hæreid.

Barkebiller, pandemi og krig har ført til knapphet på blant annet eikeparkett, og har gitt ekstra insentiver til å finne alternative løsninger og gi byggematerialer et lengre liv.

– Vi må kutte sløseriet og ta vare på det vi har, konkluderer Hæreid, og legger til at det aller viktigste forsikringsbransjen gjør, er å forebygge skader.

– Klimakrisen treffer oss midt i magen. Det blir flere og heftigere skader, det ser vi på bunnlinjen. Vi må gjøre kundene oppmerksomme på farer og mulige tiltak. Hvis vi ikke klarer å forebygge klimaskader, vil forsikring bli voldsomt dyrt. Vi må prise inn klimarisiko i forsikringspremiene, sier hun.




SIRKULÆRØKONOMI

I en sirkulær økonomi blir produkter brukt, reparert, oppgradert, gjenbrukt og til slutt resirkulert. Mest mulig av ressursene skal gå i sirkel.

Norges materialfotavtrykk er helt i verdenstoppen. Den norske økonomien er bare 2,4 prosent sirkulær. Foregangslandet Nederland ligger på 24,5 prosent.

Skal norsk økonomi bli mer sirkulær, må vi redusere og effektivisere ressursbruken kraftig.

Omstillingen fra lineær til sirkulær økonomi betyr endringer i produktdesign, produksjon og forbruk. Digitalisering, bruk av tjenester og delingsøkonomi er sentralt.

Finansnæringen er løftet frem som sentral i omstillingen. Ved å støtte opp om sirkulære forretningsmodeller og investere i sirkulær økonomi, kan våre næringer gi økonomien en kraftig dytt i sirkulær retning.

(KILDER: MILJØDIREKTORATET, CIRCULAR NORWAY, JØRGENSEN & PEDERSEN, «FINANSNÆRINGEN SOM PÅDRIVER FOR EN SIRKULÆR ØKONOMI»)


Adv Procon
ads2
– Interessen skyter fart
Nyheter
Sirkulærøkonomi
bannerimg
TENK NYTT: Finansbransjen må begynne å tenke nytt om virksomheters lønnsomhet, mener Lars Jacob Tynes Pedersen (til venstre) og Sveinung Jørgensen. De to NHH-forskerne har opplevd kraftig økning i interessen for kursene de holder i bærekraft og sirkulære forretningsmodeller. (Foto: Privat)


– Interessen skyter fart

NHH-forskerne Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen har snakket om sirkulær økonomi i en årrekke. De siste årene er det blitt langt flere som lytter.

Tekst: Laila Borge


B ERGEN: Den første strategien Norge fikk for sirkulærøkonomi, kan nesten leses som en resirkuleringsstrategi, sier Lars Jacob Tynes Pedersen. – Men sirkulær økonomi handler om så mye mer enn resirkulering, legger han til.

– Vi har lenge sagt at det handler om å slanke, bremse og lukke økonomien, sier Sveinung Jørgensen.

De to synes det har tatt lang tid fra sirkulær økonomi ble oppfattet som et fancy begrep for resirkulering, til at de fleste nå forstår at det handler om en storstilt omstilling av hele økonomien, med redusert forbruk og økt gjenbruk, reparering, oppgradering og til slutt resirkulering på alle områder.

– Hele det økonomiske systemet er rigget for den lineære økonomien og bruk av ikke-fornybare ressurser. Når det skal rigges om til en sirkulær økonomi, vil mange bedrifter få nye roller, og finans skal inn i alt, sier Jørgensen.


FRA OLJEPLATTFORMER: Fundament og gangbro fra oljeplattformer kan få nytt liv i byutviklingen. Her er et forslag for Dokken i Bergen. (Illustrasjon: Vill Arkitektur)
FINANSBRANSJEN KAN BLI PÅDRIVER

Jørgensen og Pedersen har selv vært med på å utvikle et selskap som «oppsirkulerer » brukt stål til nye produkter. Selskapet ble en realitet takket være støtte fra Sparebanken Vests stiftelse Agenda Vestland. Det var hardt arbeid å få banken til å forstå forretningsmodellen. I fremtiden ser de for seg at finansbransjen tvert imot skal bli en pådriver for sirkulære forretningsmodeller, ved å stille krav til bedriftene og prosjektene de finansierer.

– De kan blant annet kreve en plan for produktenes etterliv. Det gjøres allerede, men kan gjøres i mye større grad og på flere områder, mener Jørgensen.

Han mener også at finansnæringen bør ta initiativ til at bedrifter skal samarbeide om utnyttelse av ressursene. Ofte kan en bedrifts avfall bli en annen bedrifts ressurs, og finansnæringen kan være den som ser disse mulighetene, og kobler sammen bedriftene.

– Finansnæringen kan få alle til å hoppe, sier han.

– Det spesielle med finans er at den sitter på nøkkelen til å få til atferds- og systemendring, sier Pedersen.


OPPSIRKULERT STÅL: Stålplater fra en gammel ferje har fått nytt liv som kaifront med trygge soner for dyrelivet under vann. (Foto: Nordic Circles)


Finansnæringen kan få alle til å hoppe.
Sveinung Jørgensen
KUNNSKAPS-TØRSTE

Skal finansnæringen ta styringen, krever det økt kompetanse, innovasjon og nye produkter. Jørgensen og Pedersen har de siste årene sett et kraftig oppsving i kunnskapstørsten i næringen.

De to holder ofte foredrag for bedrifter. På NHH holder de masterkurs og etter- og videreutdanningskurs i bærekraft og sirkulær økonomi. De beskriver masterkurset i bærekraftige forretningsmodeller som en kuriositet, da de startet det i 2014. De første årene hadde de 30–40 studenter. De siste årene har det vært fulltegnet med 500 studenter fra alle fagområder. De har også opplevd en eksplosjon i interessen for foredrag og etter- og videreutdanning.

– For noen år siden forventet vi nesten å få kastet tomater på oss når vi sa «k-ordet». Nå har finansnæringen tatt inn over seg at de må forholde seg til klima, bærekraft og sirkulær økonomi. Vi merker på spørsmålene vi får, at de er langt fra mål. De vet foreløpig ikke hva de skal gjøre, men de er innstilt på å tilpasse seg, sier Jørgensen.


– Fritt frem for å ta en ledende posisjon
Nyheter
Sirkulærøkonomi
bannerimg
SE TIL NEDERLAND: Hvis en aktør bestemmer seg for å bli best på dette i Norge, er det ikke vanskelig å ta en ledende posisjon, mener miljøøkonom og bærekraftkonsulent Marie Storli. Hun anbefaler å hente inspirasjon fra Nederland. (Foto: Jonas Driveklepp)


– Fritt frem for å ta
en ledende posisjon

I Nederland har Rabobank har vært pådriver for sirkulære forretningsmodeller siden 2014. I Norge er det fortsatt mulig å bli pioner innen sirkulær finans.

Tekst: Laila Borge


D ette er ikke et ideologisk prosjekt for Rabobank. De gjør det fordi de tjener penger på det. De mener at dette er fremtiden, og de vil ligge fremst, sier miljøøkonom og bærekraftkonsulent Marie Storli.

Er det ett råd hun skal komme med til norske banker, er det å etablere egne avdelinger for sirkulær økonomi – etter modell fra Rabobank.

– Hvis det stadig er nye saksbehandlere som møter de sirkulære foretakene, kan jeg skjønne at det er vanskelig å forstå forretningsmodellen. Men hvis det er de samme saksbehandlerne som tar seg av sirkulære lånesøknader, vil de opparbeide seg kunnskap og innsikt i de sirkulære forretningsmodellene, sier hun.

– Det er en stor utfordring at sirkulære bedrifter ikke får lån, fordi bankene ikke skjønner potensialet som ligger i den sirkulære strukturen.

MANGLER KOMPETANSEN

Storli har bidratt til rapporten «Finansnæringens rolle som pådriver for sirkulær økonomi» som Finansforbundet og Circular Norway ga ut i vår.

I arbeidet med rapporten klarte hun ikke å finne norske banker som har egne avdelinger med sirkulær kompetanse.

– Hvis en aktør bestemmer seg for å bli best på dette i Norge, er det ikke vanskelig å ta en ledende posisjon, sier hun.

Rapporten inneholder et sirkulært veikart for finansnæringen. Forslaget om egne bankavdelinger for sirkulær økonomi er med i veikartet. Veikartets forslag om sirkulære mulighetsskapere er også inspirert av Rabobank. Siden 2014 har Rabobank organisert Circular Business Challenge, et program der bedrifter med sirkulære ambisjoner kan dele ideer og løsninger. Hittil har over 50 bedrifter fått hjelp til å realisere ideene sine gjennom programmet.


Det er en stor utfordring at sirkulære bedrifter ikke får lån, fordi bankene ikke skjønner potensialet som ligger i den sirkulære strukturen.
NORGE LANGT BAK

Her hjemme har regjeringen som mål at Norge skal bli et foregangsland innen grønn, sirkulær økonomi. Skal det skje, har vi en lang vei å gå. Mens Nederlands økonomi er 24,5 prosent sirkulær, er den norske bare 2,4 prosent sirkulær, ifølge «Circularity Gap Report Norway» utarbeidet av Circle Economy og Circular Norway.

– Norske myndigheter må tørre å sette konkrete mål for hvor sirkulære vi skal bli. De må følge det opp ved å måle utviklingen år for år. Videre må de selv begynne å leve etter sirkulære prinsipper ved å investere i sirkulære løsninger og bruke innkjøpsmakten sin, sier Circular Norways leder for strategi og forretningsutvikling Alexander Christiansen.

MYNDIGHETENE SATTE KURSEN

I 2016 satte Nederland sitt mål om å bli 50 prosent sirkulær innen 2030 og 100 prosent sirkulær innen 2050. Deretter laget de krav og planer for ulike bransjer i samarbeid med bransjene selv.

– Dette satte kursen for bankene. De så behovet for å utvikle de produktene og tjenestene som faktisk trengtes for å få til overgangen fra lineær til sirkulær økonomi, sier Christiansen.

Det konkrete prosentmålet er også blitt et nyttig verktøy for de bankene som er pådrivere for sirkulær økonomi, forklarer Marie Storli.

– De jobber aktivt opp mot myndighetene for å få endret skattetrykk og reguleringer og bruker 50 prosentmålet som en brekkstang, avslutter hun.


– Næringen må forstå lineær risiko
Nyheter
Sirkulærøkonomi
bannerimg
ØNSKER KOMPETANSE: – Når Finansforbundet snakker om bærekraft, får vi stadig spørsmål om sirkulær økonomi. Derfor prøver forbundet nå å løfte temaet på agendaen, sier nestleder Arne Fredrik Håstein.


– Næringen må forstå
lineær risiko

Norsk finansbransje har ennå ikke oppdaget mulighetene som ligger i sirkulære forretningsmodeller – og risikoen med de lineære, mener Finansforbundet og Circular Norway.

Tekst: Laila Borge


F inansnæringen som pådriver for en sirkulær økonomi» – det er ikke en beskjeden tittel Finansforbundet og Circular Norway har valgt på rapporten de har laget om sirkulær økonomi i finansnæringen. Foreløpig kan ikke finansnæringen kalle seg en pådriver, for noen oppleves den nok heller som en brems for sirkulære forretningsmodeller. Nå håper nestleder i Finansforbundet Arne Fredrik Håstein at rapporten kan være det viktige første steget.

– Finansforbundet har jobbet med bærekraft ganske lenge. Vi har sett en hunger etter mer kompetanse, og det dukker stadig opp spørsmål om sirkulær økonomi. Med denne rapporten ønsker vi å løfte det opp på agendaen og sette i gang en debatt om hvordan finans kan spille en rolle i utviklingen av sirkulær økonomi, sier han.

MÅ PÅ BANEN

– Norske myndigheter har ambisjoner om at Norge skal bli et foregangsland i sirkulær økonomi. Skal dette skje, må finansnæringen på banen, sier rapportens hovedforfatter Alexander Christiansen i Circular Norway.

For to år siden beregnet Circular Norway at den norske økonomien er 2,4 prosent sirkulær. Det er langt svakere enn både den europeiske og den globale økonomien.

– Med den nye rapporten ønsker vi å få frem hvorfor Norge er så langt bakpå, og hva vi kan gjøre for å omstille oss til en sirkulær økonomi. Kapital spiller en hovedrolle. Den må vris til å støtte opp under sirkulære forretningsmodeller, sier Christiansen.


Sirkulære forretningsmodeller bidrar til å beholde verdi, legge til verdi og gi ny verdi.
Alexander Christiansen
LINEÆR RISIKO

Rapportens sirkulære veikart for finansnæringen inneholder 20 konkrete råd til finansnæringen. Flere av rådene handler om lineær risiko. Det er en risiko som i stor grad blir glemt, når kapital skal plasseres og lån skal innvilges, tror Christiansen.

– Lineær risiko er et nytt tankesett for finansnæringen i Norge, sier han.

Han tror at begrepet kan være med på å klargjøre sirkulær økonomi for finansnæringen, og at det kan bidra til fortgang i omstillingen til sirkulær økonomi i finans.

– I det øyeblikk finansnæringen begynner å ta lineær risiko med i vurderingen, vil den bli bedre i stand til å finne de sirkulære løsningene. Forretningsmodeller med høy lineær risiko utnytter knappe ressurser, prioriterer salg av nye produkter med kort levetid og unnlater å optimalisere ressursbruken. Samtidig forventer kundene sirkulære produkter, og vi vet at det vil komme nye krav i lovverket, sier han.

NY MÅTE Å VURDERE VERDI

I dag opplever mange bedrifter med sirkulære forretningsmodeller at det er vanskelig å få finansiering fordi de blir sett på som usikre. Christiansen tror det skyldes at løsningene deres ikke passer inn i den tradisjonelle måten å vurdere risiko og verdi på.

– Sirkulære forretningsmodeller bidrar til verdiskaping i hele verdikjeden, før bruk, ved bruk og etter bruk, men inntektsstrømmene er annerledes i sirkulære forretningsmodeller. De passer ikke med bankenes modeller. Ta for eksempel et selskap som skal leie ut parkdresser. Hva er restverdien for en parkdress etter ett år? Mange vil si null, men om dressen er laget av kvalitetsmaterialer kan den leies ut i flere sesonger, den kan repareres og kunderelasjonen har verdi. Slike forretningsmodeller må bankene forstå, sier han.


PÅ BANEN: – Finansnæringen må på banen om Norge skal klare overgangen til sirkulær økonomi, mener Alexander Christiansen i Circular Norway.
Starter
finanskoalisjon

Circular Norway vil bidra til at finansnæringen tar grep. Nå tar de initiativ til ett av forslagene i veikartet: En sirkulær finanskoalisjon.

– Vi samler nå ulike aktører innenfor bank, forsikring og investering til et nettverk som møtes til jevnlige rundebordssamtaler. Der vil vi utvikle kompetansen og oppdatere veikartet med praktiske og konkrete verktøy. Formålet er å bidra til at finansnæringen utvikler nye tjenester og produkter som støtter oppunder omstillingen til sirkulær økonomi, sier Alexander Christiansen i Circular Norway.

Planen er å kickstarte arbeidet under Arendalsuka i august. Christiansen har tro på at finansnæringen kan tjene på å samarbeide.

– Institusjonene må selv utvikle produktene, men i rundebordssamtalene vil vi legge til rette for at det skal skje. Vi kommer til å løfte frem de beste eksemplene fra Norge og Europa, snakke med næringslivet og bygge opp den nødvendige kunnskapen, sier han.


ÅPNET BANKFILIAL NR. 30
Nyheter
Siden sist

ÅPNET BANKFILIAL NR. 30

Sparebanken Øst er ikke som andre banker. Der storbankene stenger, ser den alliansefrie banken nye muligheter. 7. mai åpnet de sin 30. filial, denne gang i Slemmestad.

– Vi har gått svangre med planer om å etablere en ny filial her i Slemmestad en stund. Ved ombyggingen av Rortunet kjøpesenter, fikk vi tilbud om et helt nytt og flott banklokale. Det takket vi ja til. Den endelige beslutningen ble tatt i fjor høst, forteller leder av personmarkedet i Sparebanken Øst, Kristian Haaland.


NYHETER FRA WWW.FINANSFOKUS.NO

DNB får kjøpe Sbanken

Konkurranseklagenemnda opphever Konkurransetilsynets vedtak om å forby DNBs oppkjøp av Sbanken. Vedtaket er endelig og innebærer at DNBs oppkjøp av Sbanken godkjennes.

– Det som blir viktigst for oss fremover, er å ta våre på alle våre medlemmer. DNB har som kjent garantert at alle er sikret arbeidsplass i Bergen. Vi vil jobbe for å sikre en trygg og ryddig overgang i forhandlinger med ledelsen i DNB. DNB er en solid og profesjonell organisasjon med mye erfaring innen virksomhetsoverdragelse, så vi har stor tiltro til at vi blir godt inkludert og ivaretatt, sier hovedtillitsvalgt Sarah Lunde Mjåtvedt og tillitsvalgt Jon Holmedal i Sbanken.


Nye regler for hjemmekontor

Den nye forskriften for hjemmekontor gjelder bare for arbeid som gjøres hjemme, dermed faller hyttekontor og andre fleksible løsninger bort fra forskriften. At hjemmekontor fremdeles er definert som arbeid i eget hjem, tror nestleder Arne Fredrik Håstein vil endre seg.

– Disse regelendringene er et steg på vei mot noe, men fra mitt ståsted, ikke helt ferdig. Folk jobber mange andre steder enn hjemme. Dette er en endring som vil fortsette over tid, da må også forskriftene endre seg og stemme med virkeligheten, sier Håstein.


Finans gir millioner til Ukraina

Det pågår et utstrakt hjelpearbeid fra finansnæringen i Norge for å støtte ukrainere og flyktningene fra krigen i Ukraina. Bedriftene og ansatte stiller opp både med penger og praktisk bistand. Det viser en rundspørring Finansfokus har gjort blant et utvalg på 17 banker, forsikringsselskaper og inkassofirmaer.


Flyktningene behandles ulikt av bankene

Det er betydelige forskjeller i hvor raskt norske banker klarer å gi ukrainske flyktninger normale, daglige banktjenester. En spørrerunde Finansfokus har foretatt, viser at norske banker opptrer ulikt overfor flyktningene med hensyn til både dokumentasjonskrav og behandlingstid. Finans Norge-sjefen bekrefter også at bankene har “enkelte problemstillinger” knyttet til den finansielle inkluderingen av flyktninger.


Finansfokus Innhold
Innhold
11
TVILER PÅ AT ØKTE RENTER ER RETT MEDISIN

En standhaftig koronapandemi, økte renter, høy inflasjon og krigen i Ukraina utfordrer norske banker. Jan Ludvig Andreassen synes Norges Banks kvessing av rentevåpenet er feil medisin.


12
DRAMATISK ØKNING I LEDIGE STILLINGER

Antall ledige stillinger i finansbransjen økte dramatisk i første kvartal 2022. Finn.no registrerte rekordhøye 3 721 nye ledige stillinger i bank og forsikring, et hopp på 70 prosent fra 2021.

14
NY SJEFØKONOM I YS

Den nye sjeføkonomen i YS, Merete Onshus, innser at hun kan oppfattes som en brems når lønnskrav skal diskuteres. – Lønnsdannelsen skal bidra til at interessene i arbeidslivet er i balanse, sier hun.


17
FINTECH VOKSER
KRAFTIG

Antall fintechselskaper vokser kraftig. Samtidig bedres også økonomien i sektoren, og ingen har gått konkurs. Det viser en ny rapport som Finansforbundet har fått utarbeidet.

19
SPAREBANKENE
200 ÅR

I år er det 200 år siden den første sparebanken åpnet dørene. Men hvordan klarer en liten selvstendig bank å overleve i den sterke konkurransen på Sørlandet?

21
LØNNSOPPGJØRET:
MER Å HENTE LOKALT

I snitt får to av tre ansatte ett eller flere lønnstrinn i løpet av et år. Nå er det innspurt i de lokale lønnsoppgjørene i bedriftene. Her er det mer å hente etter nok et år med rekordresultater.


Ålgård Offset AS er
godkjent som
svanemerket bedrift.


GODKJENT OPPLAG: 33 040
FORSIDEILLUSTRASJON: Benjamin Gjerde
REDAKSJONEN AVSLUTTET: 7. juni 2022

FINANSFOKUS 02/22. MAGASIN FOR FINANSFORBUNDET 23. ÅRGANG ISSN 1502-0053
ANSVARLIG REDAKTØR

Svein Åge Eriksen
Mobil: 900 79 547
sae@finansforbundet.no

JOURNALIST

Sjur Anda
Mobil: 470 34 460
san@finansforbundet.no

ABONNEMENT

Marit Rydningen
Mobil: 913 40 153
mry@finansforbundet.no

ANNONSER

Fredrik Selnes Schei
Mobil: 934 31772
fredrik@finansforbundet.no

DESIGN

Mediamania AS

DISTRIBUSJON

Helthjem Mediapost AS

UTGIVER

Finansforbundet
Postboks 9234 Grønland
0134 OSLO

FORBUNDSLEDER

Vigdis Mathisen

DIREKTØR

Runar Wilhelm Henriksen

Nøkternt jubileum
19. mai feiret jeg etableringen av Norges første sparebank sammen med flinke folk fra sparebankstiftelsene landet rundt på et
Redaktør

Nøkternt jubileum

19 . mai feiret jeg etableringen av Norges første sparebank sammen med flinke folk fra sparebankstiftelsene landet rundt på et jubileumsseminar i regi av Sparebankstiftelsen DNB. Nå er det 200 år siden Christiania Sparebank, Norges første sparebank åpnet dørene for innskyterne.

Landets 38 sparebankstiftelser er resultatet av en lovendring i 2009 da sparebankene fikk lov til å velge nye struktur- og samarbeidsmodeller. Den gamle eierløse kapitalen i den enkelte sparebank ble skilt ut i en egen sparebankstiftelse, mens bankvirksomheten ble videreført i en ny sparebank eller aksjebank. Stiftelsene ble pålagt å være langsiktige og stabile eiere i den nye banken og å videreføre det allmennyttige arbeidet til sparebankene med gaveutdelinger til gode formål.

Sparebankstiftelsen DNB var vertskap for jubileumsseminaret i ærverdige Sentralen i Øvre Slottsgate 3 i Oslo, der det hele startet for 200 år siden. Men tro nå ikke at det var bobler i glasset ved ankomst, høy sigarføring eller innbydende kanapeer som ventet de 80 deltakerne på jubileumskonferansen. Nei, her var det traust nøkternhet over hele linjen. Riktignok inviterte jubilanten på en hyggelig middag med et kunstnerisk innslag i forstanderskapssalen, men uten at noen mistet forstanden av den grunn.

Når sparebankenes historie skrives, så har det selvsagt vært oppturer og nedturen. Men det er ingen tvil om at sparebankene står sterkt, ikke minst som følge av den betydelige rollen bankene har som gaveutdeler til allmennyttige formål. Så gjenstår det selvsagt å se hvor mange sparebanker som finner sammen på grunn av sterkere konkurranse, og nye EU-regler. Sparebankene har fortsatt et viktig samfunnsoppdrag, men dette vil i stadig større grad bli forvaltet av sparebankstiftelsene etter hvert som sparebankene fusjonerer. Om 10 år er det kanskje bare 30 sparebanker igjen i Norge. Den som (over) lever får se.


SVEIN ÅGE ERIKSEN
Ansvarlig redaktør
Sae@finansforbundet.no
www.finansfokus.no
Facebook: Finansfokus
Mobil: 900 79 547

Kronikk

Den norske
modellen er en
solskinnshistorie.
Men mørke
skyer truer.

I Norge og de nordiske landene spiller arbeidslivets parter, myndigheter og viktige institusjoner på lag for å sikre et bærekraftig velferdssamfunn. Denne måten å samarbeide på kaller vi ofte “den norske modellen”. Det er en modell som skaper jobber og bidrar til lønnsomhet.

Den norske modellen har tjent oss godt gjennom mange år, spesielt for å utforme velferdsstaten og sikre dialog mellom arbeidstakere, arbeidsgivere og myndigheter. Denne måten å organisere samfunnet på viser hvordan økonomisk politikk, inntektspolitikk, lønnsdannelse, arbeidslivspolitikk og offentlig velferd spiller sammen. Samspillet mellom disse faktorene er kjernen i den norske modellen. Det har bidratt til den høye sysselsettingen, den gode økonomisk veksten og den høye levestandarden vi har i Norge, uten store ulikheter.

En tydelig fordeling av roller og ansvar mellom partene i arbeidslivet og samfunnet, er vesentlig.

TRUSLER OG MULIGHETER

Den norske arbeidslivsmodellen er basert på sterke organisasjoner i arbeidslivet. Oppslutningen om organisasjonene og tariffavtalenes utbredelse har bidratt til å gi arbeidslivsmodellen legitimitet i samfunnet. Fougner-utvalget pekte i sin rapport fra 2021 på at «tendenser til lavere tariffavtaledekning og organisasjonsgrader vil kunne være en betydelig utfordring for legitimitet og oppslutning om den norske modellen». Ikke minst er det en utfordring for organisasjonene å fornye modellens innhold uten å svekke modellens betydning. Næringer med stigende andel av sysselsettingen, ikke minst innenfor privat tjenesteyting, har samtidig størst fare for lavere organisering og tariffavtaledekning.

Den kollektive lønnsdannelsen er en viktig del av den norske modellen. Den er med på å sikre at bedrifter ikke får ett kostnadsnivå som gjør det vanskelig å konkurrere internasjonalt, og sørger for en lønnsutvikling som forhindrer ulikhet og bevarer små forskjeller. Vi ser tendenser til at flere arbeidsgivere ønsker mindre sentrale tillegg til alle og større tillegg til fordeling lokalt.

Selv om andelen fagorganiserte har minket de siste tre tiårene i de fleste industriland, også i Norge, er det åpenbart for meg at den norske modellen både er fremtidsrettet, muliggjørende og har vist seg å fungere godt i både nedgangs- og oppgangstider, som vi for eksempel nylig har sett med koronapandemien.

DET BESTE ALTERNATIVET

Alternative modeller for lønnsdannelse ser samlet sett ut til å gi dårligere resultater. Modeller med helt desentralisert lønnsdannelse, som for eksempel i Storbritannia og USA, ivaretar effektiviteten, men gir større ulikheter. Modeller med allmenngjøring, der en liten andel fagorganiserte avgjør lønns- og arbeidsvilkår for store arbeidstakergrupper, Frankrike er ett eksempel, kan ivareta helhetsperspektivet, men i mindre grad hensynet til bedriftene. I tillegg vil et slikt system ha begrenset legitimitet og slik være mindre robust.

Internasjonale sammenligninger tyder på at sysselsettingen er høyere og arbeidsledigheten lavere i land med koordinert lønnsdannelse enn i land uten. Den norske modellen er vår beste forsikring for å sikre både konkurranseevne, omstillingsevne og legitimitet i befolkningen. Løsningen er at altså å jobbe for at flest mulig er organisert, både på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. Den norske modellen er den beste vi kjenner til. Den har gjort oss rikere, likere og lykkeligere.

Arne Fredrik Håstein,
nestleder i Finansforbundet.

Forbundsleder

Bruk eller gjenbruk

F inn.no, loppemarked, flaskeautomater, de røde innsamlingsboksene til Fretex og containere til glass og metallemballasje er gode eksempler på elementer vi alle kjenner, og som er en del av den store sirkulære økonomien.

I Store norske leksikon er dette beskrevet som; Gjenbruk betyr at ting som er blitt overflødige, umoderne eller unødvendige, brukes på nytt eller omformes i stedet for å kastes.

Gjenbruk er ikke bare moderne, men også høyst nødvendig for å spare jordens ressurser. Fremover er vi alle avhengige av både å kaste mindre og å gjenbruke mer. Da er det viktig at vi både har et forhold til kvaliteten på det vi kjøper, og behovet for å kjøpe nytt kontra brukt.

Det er ikke bare forbrukerne som må tilpasse seg en ny hverdag. Næringslivet vil også bli en viktig bidragsyter. Mange har allerede analysert egne verdikjeder og arbeider for å forbedre bruken av ressurser på en mer bærekraftig måte.

Finansforbundet er opptatt av å forstå den utviklingen som skjer. Derfor har vi satt i gang flere forskningsprosjekter i finans, og denne gangen på sirkulær økonomi sammen med Circular Norway. Det er viktig for oss å gi medlemmene våre tilgang til fersk kompetanse, samt å bidra til utvikling i næringen. Målet med prosjektet er å fremme forslag til næringstiltak og politiske virkemidler som kan akselerere den sirkulære utviklingen.

Rapporten viser at sirkulær økonomi er i sin spede barndom i Norge for øyeblikket, men jeg kjenner igjen situasjonen fra 2015, da vi startet med å snakke om bærekraft i finans. Da var det ikke mange som hadde kunnskap nok til å helt forstå hva vi snakket om. Det samme gjelder nå. Men er det noe jeg er helt sikker på, så er det at om fem år vil ingen være i tvil om hva sirkulær økonomi betyr.


VIGDIS MATHISEN
Forbundsleder
Mobile: 952 36 141
vigdis.mathisen@finansforbun
det.no


Finansfokus er medlem av Fagpressen og opplagskontrolleres årlig. Finansfokus redigeres etter Redaktørplakaten og pressens etiske rammeverk av en selvstendig og uavhengig redaktør, og i tråd med Finansforbundets grunnsyn og formål. Artikler og synspunkter i Finansfokus uttrykker derfor ikke nødvendigvis Finansforbundets syn i enkelte spørsmål.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Tviler på at økte renter er rett medisin
Nyheter
Jan Ludvig Andreassen
bannerimg
FORBIGÅENDE INFLASJON: Jan Ludvig Andreassen vil at sentralbanken har litt is i magen. – Dagens høye inflasjon er forbigående og vil bli erstattet av deflasjon. Da trenger man ikke gasse for hardt på renten, sier han.


Tviler på at økte renter
er rett medisin

En standhaftig koronapandemi, økte renter, høy inflasjon og en krig som både tar og gir, gjør 2022 til et utfordrende år for norske banker. Jan Ludvig Andreassen synes Norges Banks kvessing av rentevåpenet er feil medisin i dagens situasjon.

Tekst: Sjur Anda Foto: Sverre Chr. Jarild


I dag er det usedvanlig vanskelig å spå om hvordan ting vil utvikle seg i global politikk. Dermed må vi alle også ta høyde for at verdensøkonomien kan gjøre uventede vendinger. Det er mer turbulent nå enn på mange ti-år, takket være spenninger som har fått vokse seg sterkere opp gjennom årene, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika. Han peker først på koronaen, som fremdeles påvirker verden i høyeste grad, med lockdown i mange kinesiske byer.

– Om vi får noen flere nedstengninger her til lands, vil bare tiden vise. Nye nedstengninger vil imidlertid neppe skape like mange forstyrrelser som tidligere. Vi har jo tilvendt oss perioder med sterke begrensninger i livsutfoldelse. Norske myndigheter står klare med kontanthjelp. Oppsummert kan vi si at nordmenn har lært seg til å leve med koronafaren, sier han, før han kommer inn på krigen som kanskje preger oss mest nå.

– Vi kan ikke kan vite hvordan krigen i Ukraina utvikler seg, hvor og når Putin skyter neste gang. Alle regner med at freden snart melder seg, men krig er uforutsigbar. Et stalltips blant gamle militære, er at Putin vil falle ved en eventuell fred. Men en lite ærefull fred for russerne kan ende galt. Ikke godt å vite hva som etterfølger Putin; en ny Hitler eller en ny Willy Brandt, sier Andreassen.

Krig og pandemi ga sterke mottiltak fra myndighetenes side, med høye inflasjonstall som resultat.

– I dag har vi politikere som umulig kan vite hva de holder på med. Farene for feilslått politikk er unormalt stor, når utfordringene er helt nye og vanskelig å spå utfallet av. Sjeføkonomen understreker at Norge som regel har profitert på krig.

– Vi var ett av verdens rikeste land før krigen og håver nå inn på grunn av økte olje- og gasspriser, sier han, og fortsetter: – Det er nærmest som om verdens rikeste mann Jeff Bezos vant i Lotto.

ØKT RISIKO

Samtidig som noen sektorer går for fullt på grunn av krigens virkninger på råvarepriser, vil andre bedrifter rammes av nettopp dette.

– Krigen fører til en del leveranseproblemer, og det er litt odde hvilke bedrifter som rammes av disse. Her må bankene være på alerten. Særlig kunder med byggeprosjekter må følges tett opp. Banker må vise at de har ting under kontroll. Da må bankene også være forberedt på at det kan komme en del dårlig nytt. Kanskje er disse tidene de rette for å utsette en del prosjekter.

I Sørumsand ble nettopp et prosjekt med 70 leiligheter kansellert på grunn av stor usikkerhet. Flere vil forhåpentligvis følge.

En annen ting ved disse prosjektene er hvem som sitter med risikoen ved kostnadsøkninger.

– Er det kjøper eller entreprenør som har ansvar for ekstraordinære kostnader? I en del prosjekter kan det være dagsbøter hvis ting ikke blir ferdige. Da er det tungt hvis det skyldes leveringsproblemer på materialer. Dette kan velte mindre entreprenører og håndverkere.


Sentralbankene har ingen kokebok med en krystallklar oppskrift.
MÅ HOLDE HJULENE I GANG

Samtidig som bankene må være mer obs på risiko, kan de ikke stramme inn for hardt.

– Bankene har et ansvar for å holde ting i gang. De er som jordmødre som skal være fødselshjelpere og holde liv i barnet. De må være rause med kreditter og utsatte avdrag, omtrent som under koronaen. Forskjellen nå er at det er tilfeldig hvilke bedrifter som rammes, og at myndighetene ikke har noen tiltakspakker. Norges Bank kommer til å gjøre vondt verre med sine unødvendige og samfunnsskadelige renteøkninger. Det gjør motgangen mye mer krevende enn den var under pandemien.

RISIKO I HYTTER

Andreassen tror ikke vi vil få noen krasj i boligmarkedet.

– Vi ser at mange flytter ut av bykjernen til eneboliger og rekkehus. Nå har vi hatt sterkest prisutvikling i området rundt Oslo og andre storbyer, mens hovedstaden selv har hatt landets svakeste prisvekst det siste året. Det bygges få boliger nå etter påske, og kostnadene ved å bygge nytt har steget kraftig det siste året. Det bidrar også til å holde oppe prisene på brukte boliger. Det er unormalt liten fare for krakk i boligprisene nå. Å eie bolig i Norge er nesten en garanti for at du blir rik, før eller senere.

Fjellhyttemarkedet kan derimot få seg en smell.

– Det var veldig mange som skulle kjøpe seg hytte under koronaen. Nå åpner ting seg opp, og man synes kanskje ikke det var så kjekt likevel å tilbringe alle ferier på fjellet. Med økt rente og høye strømpriser er det ikke hyggelig å sitte på store hyttelån. Det er bygget veldig mange hytter, og leiemarkedet på fjellet er ikke spesielt bra, så det er ingen cashflow av betydning ved utleie heller. Jeg tror nyere fjellhytter i prisleiet 5 til 15 millioner vil være svært utsatt for prisfall. Det er et problem, både for hyttebyggerne og eierne. Dette er noe som kan ramme mange sparebanker som er store på finansiering av hyttebygging. Anekdoter tilsier at allerede mye har stoppet opp på poppissteder som Hafjell, Kvitfjell og Norefjell.

UNØDVENDIGE RENTEHEVINGER

Norges Bank har signalisert kraftige rentehevinger for å få bukt med en løpsk inflasjon. Også andre sentralbanker vil bruke rentevåpenet mot prisstigning. Det tror ikke Andreassen nødvendigvis er så lurt.

– Det kan bli vel mye tran. Sentralbankene har ingen kokebok med en krystallklar oppskrift for hva som bør gjøres i denne situasjonen. Sentralbankene beveger seg i flokk, lager sine historier, som de prøver å selge til befolkninger som visdom. Egentlig har de ingen fasit for hva som er klok politikk, og dermed vil de også tidvis gå litt feil, sier Andreassen, som vil ha litt ydmyke sentralbanker som går forsiktig frem.

– Dagens høye inflasjon kommer i stor grad av manglende leveranser og økt etterspørsel etter dette og hint, på grunn av krigen. Men inflasjonen er forbigående og vil bli erstattet av deflasjon. Prisene på mangt og meget vil jo kollapse bare freden melder seg på de ukrainske slagmarker. Jeg savner stoiske sentralbankfolk som kan sitte i ro mens krigen raser og korona truer. Se det hele litt an. Spesielt nå som finansmarkedene skjelver, sier Andreassen, som ser at 2022 og kanskje også neste år blir utfordrende for norske banker.

– Bankhåndverk i år blir en øvelse i risk management. Vi vet ikke hvordan krigen går, og heller ikke hvordan freden etter hvert utfolder seg. Det har skjedd før, at fredsavslutninger har gått riktig galt. Freden i Versailles i 1918 var jo opptakten til en ny krig 20 år senere. Når en ser litt stort på det, var både 1. og 2. verdenskrig i sum våre oldeforeldres 30-årskrig. En skal heller ikke ta for gitt at dagens krig i Ukraina lar seg avslutte før 2050, avslutter Andreassen.


DRAMATISK ØKNING I LEDIGE STILLINGER
Nyheter
Stillingsmarkedet
bannerimg
NETTVERKSØK: HR-sjef Arnhild Sivertsen i Intrum melder om best uttelling på jobbsøk i nettverk og blant kontakter. (Pressefoto)


DRAMATISK ØKNING
I LEDIGE STILLINGER

Antall ledige stillinger i finansbransjen har økt dramatisk i første kvartal 2022. I Finn.no ble det registrert rekordhøye 3 721 nye ledige stillinger i bank og forsikring, som er et hopp på 70 prosent sammenlignet med året før.

Tekst: Tellef Øgrim


N orsk finansbransje står midt i den kompetansekampen som preger hele arbeidsmarkedet etter pandemien. Banker og forsikringsselskaper må også ty til innleie av folk for å få dekket sine jobb-behov.

Bjørn Wiik, kommersiell direktør i bemanningsbyrået Adecco Group, melder om pågang fra både eksisterende og nye kunder innen bank, finans og forsikring.

– Det er ekstremt mange forespørsler fra selskaper vi ikke tidligere har jobbet med, sier Wiik.

ANNONSETALLET I TAKET

I følge Finn.no ble det totalt utlyst 3 721 nye stillinger innenfor bank, finans og forsikring i perioden januar til og med mars 2022, noe som er en økning på cirka 70 prosent fra samme periode i fjor.

Bank, finans og forsikring havner på 14. plass på listen over bransjene med flest stillingsutlysninger på Finn.no i første kvartal 2022. På topp ligger helse og omsorg, bygg og anlegg, butikk og varehandel, barn, skole og undervisning, samt Industri og produksjon, i denne rekkefølgen.

KANDIDATENES MARKED

I utleiebyrået Adecco viser kommersiell direktør Bjørn Wiik til Statistisk Sentralbyrå som melder at en må 14 år tilbake i tid, for å finne like lav arbeidsledighet som nå.

– Det kommer ikke til å endre seg med det første, sier Wiik, og peker blant annet på at den fremvoksende batteribransjen vil komme til å trenge svært mange IT-folk, som må hentes fra eksisterende stillinger i etablerte selskaper eller fra utdanningsstedene.

– Her blir det behov for 10 000 IT-folk i løpet av kort tid, ifølge prognosene, sier Wiik. Han kaller det «kandidatenes marked » og peker på mange trender som samles i kampen om alt for få jobbsøkere.

Det handler om spesifikke ting som at firmaer som trodde de kunne automatisere kundestøtten, nå opplever at de må ha mennesker i førstelinjen. Det handler også om at svenskene har dratt hjem, noe som har skapt stor etterspørsel i servering og lignende virksomheter.

– Hele Europa opplever det samme. Først trodde vi det handlet om opphenting etter pandemien, men dette ville kommet uansett, sier Bjørn Wiik.


ETTERSPØRSEL: Bjørn Wiik i Adecco bekrefter økende etterspørsel for innleie av folk i bank og forsikring. (Foto: Adecco)

KILDE: FINN.NO
MANGE PÅ VEI INN

Konserndirektør People i Storebrand, Tove Selnes, forteller at mange nye kolleger er på vei inn.

– Vi merker at det er noe færre søkere på stillingene enn tidligere, men vi har fortsatt godt tilfang av kandidater til de fleste stillingene, sier hun.

Hun rapporterer om spesiell stor rift om teknologene og har i tillegg inntrykk av det blir vanligere med hyppige jobbskifter.

– Mange virksomheter går godt og har stort behov for arbeidskraft. Jobbsøkere har mye å velge i ettersom norske bedrifter generelt gjør det bra. Samtidig har arbeidsmarkedet blitt mer dynamisk, og vårt inntrykk er at folk bytter jobb oftere enn tidligere, sier Selnes.

I likhet med Sivertsen i Intrum, satser også Selnes i flere kanaler, ikke minst i mer eller mindre formelle nettverk.

– For å sikre oss den rette kompetansen annonserer vi i målrettede kanaler, søker aktivt gjennom LinkedIn Recruiter og er til stede på ulike student- og alumniarrangementer. Vi bruker også eget nettverk og har en egen tipskanal for ansatte. Faktisk kan en stadig større andel av ansettelsene våre spores tilbake til tips fra medarbeiderne våre, sier Selnes.


Vi har gjennom de siste månedene gjort flere viktige ansettelser via relasjoner.
Arnhild Sivertsen, Intrum.
PANDEMIEN HOVEDÅRSAK

HR-direktør Arnhild Sivertsen i Intrum (tidligere Lindorff) peker på to år med pandemi som hovedårsaken til presset i markedet.

– Det er praktisk sett lettere å gå i et jobbintervju med en ny potensiell arbeidsgiver på Teams enn å måtte forlate kontoret i to timer som var tilfellet før pandemien. Den nye hybride arbeidshverdagen stiller også svært høye krav til lederne i forhold til å være tett på sine medarbeidere. Dette er lederkompetanser som tar noe tid å utvikle. Dette i kombinasjon med prisøkningen vi ser i hele verden på svært mange viktige varer, gjør nok at mange også fristes til å bytte jobb for å få høyere lønn, sier hun.

ALLE VERKTØY I BRUK

Selv om Intrum ikke er blant bedriftene som har hatt det største behovet for påfyll av folk, følger HR-direktøren markedet tett. På spørsmål om hvilke kanaler som gir best uttelling, svarer hun nettverk og relasjoner, og i tillegg ligger også mer formelle verktøy klare i verktøyskuffen hennes.

– I det markedet vi opplever nå, er nettverk og relasjoner det som fungerer aller best. Vi har gjennom de siste månedene gjort flere viktige ansettelser via relasjoner. I tillegg benytter vi oss av både byråer, sosiale kanaler og tradisjonelle annonser, men vi opplever at det i alle disse kanalene er en svært tøff kamp om de beste hodene, sier Sivertsen.


Mer rådgiver enn vaktbikkje
Min arbeidsplass
Daniel Sollid

Mer rådgiver enn vaktbikkje

Daniel Sollids jobb er å sørge for at SpareBank 1 Nord-Norge holder seg innenfor regelverket. Men han ser på seg selv mer som rådgiver enn vaktbikkje.

Tekst: Sjur Anda Foto: Ingun A. Mæhlum

DATATRYGGHET: Bankene har store krav til datatrygghet. Daniel Sollid sørger for at SNN følger IKT-forskriften.

T ROMSØ: – Noe jeg liker godt med jobben, er at vi kan se organisasjonen med et utenfraperspektiv. Der andre stort sett sitter med oversikt over sine egne avdelinger, får vi overblikk over det meste som skjer, sier Sollid.

Det gir ham også en mulighet til å se områder der ansvaret er litt uklart i organisasjonen.

– Vi observerte at flere avdelinger opplevde uklarhet om hvor i organisasjonen en rolle og tilhørende ansvarsområde var plassert. Med compliancefunksjonens proaktive holdning og mulighet til å observere organisasjonen utenfra, så vi en mulighet til å skape verdi for organisasjonen ved å ta tak i denne problemstillingen og løse opp i uklarheten. Vi kalte inn de ansvarlige lederne og tilrettela en prosess for å finne ut hvordan det skulle løses. Samtidig ga vi våre råd og forslag til løsninger.

Navn: Daniel Sollid
Alder: 30
Arbeid: Compliancerådgiver i SpareBank 1 Nord-Norge
Utdanning: Sivilingeniør i industriell økonomi.


RÅDGIVNING MER ENN REVISJON

Sollid har tidligere jobbet som revisor og rådgiver.

– Revisjon var ikke noe for meg, men rådgivningen var spennende. Muligheten til rådgivning er begrenset innen revisjon. Nå får jeg jobbe som rådgiver internt i en virksomhet, i stedet for å gå fra prosjekt til prosjekt hos forskjellige kunder. Som compliancerådgiver er det ønskelig at en kontroll skal oppleves som et samarbeid, der vi søker forbedringspotensial sammen med dem som blir kontrollert. Vi har mulighet til å bistå med forbedringsarbeidet i etterkant av kontrollen, men vi må selvsagt ikke bryte vår uavhengighet. Mye av jobben handler om å bidra i prosesser og optimalisere dem, uten at det går på bekostning av det regulatoriske. Personlig brenner jeg ikke for det juridiske, men å utvikle gode prosesser.

Jobben innebærer at han er mye ute i organisasjonen og prater med ansatte i ulike avdelinger, for å se etter løsninger på tvers.

– Vi skal selvfølgelig passe på, men for meg er målet å få en dialog med dem du skal kontrollere, og dermed blir vi en samarbeidspartner snarere enn vaktbikkje. Ved å forstå virksomheten kan vi optimalisere kundeopplevelsen samtidig som vi reduserer risikoen for banken.


Det er ønskelig at en kontroll skal oppleves som et samarbeid.
I EN SKIVS?

Når man jobber med compliance er det lett å tenke seg at man kan komme i klem mellom regelverket og forretningsmessige hensyn.

– Det er en trelinjemodell som skal sikre vår uavhengighet. Vi kontrollerer førstelinjen. Over oss har vi intern og ekstern revisjon. I tillegg rapporterer vi direkte til daglig leder og styret, og vi kan gå direkte til styret uten å informere daglig leder. Compliancelederen kan heller ikke bli oppsagt uten at det blir besluttet av styret, sier Sollid.

Totalt er de fire som jobber med compliance i SNN.

– Hvordan holder du deg oppdatert faglig?

– Vi har et internt nettverk i Spare- Bank 1-alliansen. Viktigst er regulatoriske oppdateringer og tilsynsrapporter fra Finanstilsynet.

Selv jobber han mest med IKT-forskriften, som tilsynet har ekstra søkelys på nå.

– Vi skal sørge for at IKT-systemene er trygge og robuste. Tilsynet er særlig bekymret for ransomware, databrudd og lekkasjer. I tillegg er det fokus på utkontraktering. De fleste finansforetak har satt ut oppgaver til tredjeparter der finansforetakene fremdeles har ansvaret, selv om oppgaven gjennomføres av andre. I disse tilfellene må vi følge opp leverandørene og ha gode internkontroller, avslutter Sollid.


Økonomibalansekunstneren
Portrett
Merete Onshus

Økonomibalanse-
-
kunstneren

Den nye sjeføkonomen i YS, Merete Onshus, innser at hun kan oppfattes som en brems når lønnskrav skal diskuteres. Fem måneder etter jobbskiftet begynner det å demre at rollebyttet fra utreder i et departementskontor, til tydelig rådgiver som må stå for sine konklusjoner, både er stort og spennende.

Tekst: Tellef Øgrim Foto: NTB Kommunikasjon

MER SELVSTENDIG: YS’ sjeføkonom Merete Onshus var moden for en mer selvstendig rolle da hun gikk fra å være en brikke i et stort departementsmaskineri til å ta beslutninger og stå for egne vurderinger.

D en maidagen Finansfokus dukker opp på kontoret til YS’ nye sjeføkonom Merete Onshus satt hun med nesen i fersk statistikk over utviklingen av norsk inflasjon. Så snart hun hadde fått satt sammen sin vurdering av tallene, var det å forberede seg til et hovedstyremøte.

– Jeg begynner å skjønne hva jobben går ut på, sier den 48 år gamle gudbrandsdølen, bare noen måneder etter at hun hoppet fra Finansdepartementet til fagbevegelsen.

Skjønt hoppet? Hun syklet. En av tingene den pedalglade samfunnsøkonomen liker best ved jobben, er at det er god plass til sykler i garasjen under YS-huset på Grønland i Oslo.

Merete Onshus kom som nittenåring fra Ringebu til Blindern for å bli økonom. Da tittelen var på plass, ble det fem år i Konkurransetilsynet og så 18 i Finansdepartementet.

Den vakre dalen mellom de bratte fjellsidene er fortsatt en del av livet hennes, i form av bruksrett til en hytte, kontakten med mor og sansen for dialekt- særheter.

– Vet du hvilken lyd som kommer om du kaster en stein ut i Vågåvatnet, spør hun etter at intervjueren har prøvd seg med et hjelpeløst forsøk på slå over i noen gudbrandsdalske strofer.

– Eh, nei?

– Pehlupp, med den tydelige h-lyden som også kan høres når en innfødt uttaler Otta som Ohtta.

Det ble også samtalens eneste skrøne. Til saken.

INGEN TYPISK MAKROØKONOM

– Hvorfor forlot du vårt viktigste departement?

– Etter 18 år i Finansdepartementet tenkte jeg at jeg kanskje lærer mer i en ny jobb enn det jeg kan lære av å være i departementet ett år til, sier hun på spørsmål om hvorfor hun søkte YSjobben.

En tydelig forbindelse finnes likevel. Som utreder og saksbehandler i byråkratiet, jobbet hun nemlig lenge med både inntektsfordeling, skatt, makroøkonomi og arbeidsmarked.

– Jeg har blant annet vært svært opptatt av sammenhengen mellom arbeid og fordeling. Det å ha jobb er den viktigste forsikringen mot fattigdom.

Hun har analysert arbeidsmarkedet og laget makroanalyser, som igjen inngikk i større analyser om norsk økonomi. I et eget sekretariat jobbet hun med delingsøkonomi og så blant annet på beskatning i lys av teknologi og innovasjon.

– Der jobbet jeg forresten med Roger Schjerva, som nå er min sjef her.

– Det ble aldri bankjobb på deg?

–Nå har jo jeg jobbet mest i skjæringsfeltet mellom politikk og økonomi, både i Finansdepartementet og nå i YS. Det vil si: i tillegg til å følge med på tall for sysselsetting og ledighet, kan jeg også være med i tenkningen rundt hva man eksempelvis kan gjøre for å inkludere flere i arbeidslivet. Det synes jeg er spennende. Så det har ikke bydd seg noen anledning til å jobbe i bank, kanskje siden jeg ikke er noen typisk makroøkonom.

– Men bonusene her i YS er kanskje ikke så feite?

– Nei, kanskje ikke selve bonusene.

– Hva er den største forskjellen mellom departements- og YS-jobben?

– Jeg er mer selvstendig her. Jeg har gått fra å være en brikke i et stort maskineri til å ta beslutninger og stå for egne vurderinger, råd og uttalelser. Det er mer autonomi her, og det følte jeg meg moden for etter mange år i arbeidslivet.

– Hva slags råd er det du gir? Det handler kanskje særlig om krav i oppgjørene?

– Det handler for eksempel om å belyse hva som skjer i økonomien dersom lønnsveksten blir for høy. Det har jo vært svært aktuelt i år. Hvis lønnsveksten hadde tatt av, så hadde det bidratt til press i økonomien, ikke minst fordi ledigheten er helt nede – under to prosent.

Hvis lønns- og prisveksten blir for høy nå, får vi det igjen i form av høyere renter. Derfor har det en nedside også for arbeidstakerne å kreve for høye lønnstillegg i dag.
PÅSLAGET KAN RYKE

– Er det ikke fare for at oppgjørene blir for lave slik at det ikke blir noen reallønnsoppgang i det hele tatt?

– Det er en risiko for at man har tatt for lite i. Men når økonomien utsettes for forstyrrelser, gir det en regning som til syvende og sist må betales av noen. Situasjonen nå er spesiell. Først fikk vi en pandemi som har tappet mange bedrifter for reserver. Etter pandemien fikk vi høy prisvekst på råvarer og energi. Det er også vanskelig for bedriftene. Så kom krigen i Ukraina som har bidratt til enda dyrere råvarer internasjonalt.

Samtidig beskriver Onshus en bratt gjeninnhenting etter pandemien, og veldig lav arbeidsledighet.

– Hvis lønns- og prisveksten blir for høy nå, får vi det igjen i form av høyere renter. Derfor har det en nedside også for arbeidstakerne å kreve for høye lønnstillegg i dag. Alt dette preger årets lønnsoppgjør, og det ligger ikke an til stor vekst i reallønnen.

EN VANSKELIG BALANSE

– Er jobben din å være bremsekloss?

– Ja, det vil jeg nok ofte bli oppfattet som. Men jeg forsøker å gi så gode råd jeg kan ut fra den fagbakgrunnen jeg har. Lønnsdannelsen skal bidra til at interessene i arbeidslivet er i balanse. Vi skal ha så høy lønnsvekst at arbeidstakerne får sin rettmessige del av den økonomiske veksten. Men vi kan ikke ha høyere lønnsvekst enn økonomien tåler. Det er en vanskelig balanse. Men får vi til dette, får vi mer stabilitet i økonomien, og vi vil også klare å ha høyere sysselsetting over tid. Norge har hatt høyere sysselsetting enn mange andre land vi kan sammenligne oss med, og vi har jo også hatt god reallønnsvekst over tid.

– Dessuten er du kanskje frontfagmodellens talsperson i organisasjonen?

– Jeg har i hvert fall en rolle i å forklare hvordan modellen fungerer og fordelen med den. Den største fordelen med frontfagmodellen er å få til et samarbeid slik at vi kan holde høy sysselsetting over tid. Og det har vi klart.

– Dere makroøkonomer dukker jo opp daglig i nesten alle medier om dagen. Ikke minst får vi høre at renten kanskje går i taket. Fortell oss vanlige dødelige hvordan vi skal forholde oss til økonomenes spådommer.

– Økonomiske prognoser bygger på forutsetninger, og disse forutsetningene kan endre seg. Nå for tiden er verdensøkonomien svært uforutsigbar.

USIKKERHETEN ER IKKE NORSK

I tillegg til usikkerhetsmomentene hun har nevnt, legger hun til den kinesiske null-covid-strategien som bremser Kinas vekst.

– Økte priser på råvarer og energi kjøler i seg selv ned økonomien, og demper behovet for renteøkninger. Det er jo dessuten omstridt blant makroøkonomer hvor mye renteheving det er behov for i Norge. Flere peker på at den importerte prisveksten ikke er noe Norges Bank kan gjøre noe med, og at prisøkningene ikke har rot i norsk økonomi.

– Hender du at du som økonom gir råd om for eksempel en bekjent bør gå inn i boligmarkedet eller ikke på et bestemt tidspunkt?

– Aldri! Og når jeg har tatt slike beslutninger selv, har jeg lukket øynene og vært livredd.

Men å gi råd til forhandlere og andre i YS om norsk økonomi, det slipper hun ikke unna.


adv spama
Fintech fra Bergen starter bank i Spania
FINTECH
Bank

Fintech fra Bergen starter
bank i Spania

Etter å ha bodd ti år i Spania hadde frustrasjonen rundt det spanske banksystemet nådd bristepunktet. Da startet John Hegrenes likeså godt en egen bank.

Tekst: Sjur Anda

INGEN LISENS: – Vi har ingen egen lisens, men setter sammen systemer og løsninger fra andre leverandører. Vi konsentrerer oss om frontend, sier John Hegrenes og Tom Rimestad. (Foto: Privat)

B ERGEN: Banktjenester i Spania er dyre og tungvinte. De har ligger milevis etter oss digitalt. For nordboere som er vant med å kunne ordne ting selv på nett, er det som å gå flere tiår tilbake i tid, forteller Hegrenes.

Flere spanske banker tar over 2 400 kroner året for en bankkonto. I tillegg kreves det personlig oppmøte i en filial for å åpne konto og årlig due diligence for å holde kontoen åpen. Tjenestene er selvsagt ikke på norsk. Irritasjonen ble så stor at han startet Bueno, et fintech-selskap som tilbyr banktjenester til nordmenn og nordeuropeere som eier bolig i Spania.

– Vi skal ikke være kundenes hovedbank, men banken de bruker i Spania, sier Hegrenes, som har fått med seg Tom Rimestad på laget. Rimestad har lang fartstid blant annet i Skandiabanken og var også med å starte opp BRAbank.

– Det er fremdeles store befolkningsgrupper som ikke er digitalisert i Sør- Europa. Bankene forventer at kundene skal bruke filialene deres. Den store digitaliseringsbølgen har ikke nådd Spania ennå, og nå kommer vi tidlig inn i det som blir en megatrend, også sør i Europa, sier Rimestad.

STORT MARKED

I dag eier to millioner utlendinger bolig i Spania. Tar du med Frankrike og Portugal passerer markedet 2,9 millioner boligeiere med 100 000 nysalg per år.

– Dette gir et markedsgrunnlag på størrelse med hele det norske boligmarkedet i antall boligsalg per år og årlig omsetning, forteller Hegrenes.

Bueno er en ren digital tjeneste, foreløpig tilgjengelig på norsk og engelsk. Selskapet tilbyr ubegrenset bruk av konto og kort for 990 kroner per år.

– Utlendinger som er vant til at ting fungerer bedre, er lavthengende frukter for oss. Vi tilbyr en mye billigere tjeneste – på deres eget språk, sier Rimestad.

Bueno er fremdeles i oppstartfasen,og har så langt blitt godt mottatt av kundene.

– Vi har til og med noen spanske kunder som setter pris på gode digitale tjenester, forteller Hegrenes.

Vi skal ikke være kundenes hovedbank.
BANKING AS A SERVICE

Bueno ble en realitet gjennom samarbeid med HUBUC, en spansk finansiell ‘Banking as a Service’-leverandør, og deres partner SEFIDE, en spansk e-pengeleverandør lisensiert av Banco de España.

– Vi har ingen egen lisens, men setter sammen systemer og løsninger fra andre leverandører. Dette gjør løsningen fleksibel og skalerbar med lave kostnader for selskapet. Vi konsentrerer oss om frontend, sier Hegrenes.

Å finne spanske samarbeidspartnere var ikke helt enkelt.

– Det var utfordrende å finne noen som hadde tilgang til det spanske banksystemet, men det løste seg til slutt. Vi ser de samme problemene i andre land, der de også har sine egne systemer som de verner om, sier Hegrenes.

– Handler dette om teknologi eller uvilje?

– Begge deler. Mange steder sitter de med utdaterte regnskapssystemer som ikke kan kommunisere med nyere teknologi. I tillegg opplevde vi en viss uvilje fra bankene, sier Rimestad.

Mye av oppstarten er gjort med egeninnsats og egne midler i tillegg til om lag 5,5 millioner fra eksterne investorer. Bueno er allerede operative i Spania, men skal etablere seg i Frankrike og Portugal i løpet av året.

– Det vil øke markedsgrunnlaget vårt markant, sier Hegrenes.


Fintech vokser kraftig
FINTECH
Ny rapport

Fintech vokser kraftig

Antall fintechselskaper vokser kraftig. Samtidig bedres også økonomien i sektoren.

Tekst og foto: Sjur Anda

ØKT LØNNSOMHET: Fremdeles er det få fintechselskaper som tjener penger. – Men det er en markant økning i omsetningen og reduksjon i underskuddene, sier Bjørn Harald Hansen.

I fjor fikk Finansforbundet utarbeidet en rapport om fintechnæringen. Nå har man gjort en oppfølging for å se hvordan ting har utviklet seg. Den nye rapporten viser at antall fintechselskaper øker kraftig, samtidig som ingen er avviklet eller gått konkurs.

– Et nystartet firma har en forventet levetid på fem år i snitt, så jeg tok det for gitt at noen av dem vi så på i fjor, var borte. Fasit viser at alle er videre som juridiske enheter. Mange er også godt kapitalisert, og dette fremstår som et attraktivt segment for mange investorer, sier Bjørn Harald Hansen. Han er partner og en av grunnleggerne av Ontogeny Group, som har gjennomført begge undersøkelsene for Finansforbundet.

De har sett en oppgang fra 120 selskaper til 171 fra 2019 til 2020. Fra disse 171 tok de bort 24 selskaper på grunn av manglende regnskapsdata og null i omsetning samt alle de digitale bankene. Da sto man igjen med 128 selskaper. Ut fra dette utvalget er det en oppgang fra 70 selskaper, noe som gir en oppgang på 58 nye selskaper som er med i analysen.

– Vi ser at betalingstjenester har lyktes best, selv om det også er en sterk vekst i andre segmenter. Totaluniverset hadde en omsetning på omkring 4,1 milliarder, der betalingsformidling står for omtrent to milliarder. Det er en vesentlig økning fra året før, sier Hansen.

TJENER MER PENGER

Flere tjener også penger eller har redusert driftsunderskuddet.

– I fjor hadde sektoren et negativt driftsresultat på nesten 900 millioner. Det er redusert til i overkant av 600, forteller Hansen og fortsetter: – Vipps reduserte underskuddet betydelig, samtidig som de har et akkumulert negativt driftsresultat på 700 millioner kroner. Vi ser også at Swipe og MeaWallet reduserer underskuddet. Fiken og Buypass er modne selskaper som har tjent penger over tid.

Hansen ser også at gjeldsgraden har sunket kraftig.

– Mange selskaper har fått tilført mye egenkapital, både fra finansielle og industrielle investorer. Egenkapitalen er økt fra fire til fem milliarder på ett år, noe som viser en betydelig økning i investeringsviljen.

Mye investorpenger vil
gå tapt.
SMÅ SELSKAPER

De fleste selskapene er små. 88 av utvalget hadde omsetning på under fem millioner, 28 mellom fem og 30, 11 selskaper omsatte for mellom 30 og 250 millioner, mens bare Vipps rundet milliarden.

– Det er spennende å se hva som skjer fremover, og hvem som etter hvert begynner å tjene penger.

– Er det noen selskaper du ser som spesielt lovende?

– Signicat, Vipps og Firi har alle fått en betydelig omsetningsvekst. Firi er et godt oppkapitalisert selskap med positiv utvikling av driftsinntektene. Det er også et ungt selskap som har hatt en strålende utvikling ut fra levealder, sier Hansen, som peker på at det ofte er de som har store, solide eiere som lykkes.

– Det er få gründerbedrifter som begynner fra bunnen, som lykkes. Vi ser at de som får det best til, har solide eiere og kommer fra en sterk base, enten med kapital, teknologi eller kunder.

KRYPTO KOMMER

Firi er også en del av en større trend, der Norge har fått en kryptonisje. Sammen med Arcane og Norwegian Blockexchange skal de gjøre det lettere å forvalte og plassere penger i ulike kryptovalutaer. Alle selskapene hadde driftsunderskudd i 2020. Kryptovault leverer blant annet 3D-modellering og analyser knyttet til utvikling av datasentre. Det var det eneste kryptoselskapet som gikk med overskudd.

VIL BLI KJØPT OPP

Med 128 selskaper i utvalget er det klart at mange ikke vil lykkes. Skalering er det store problemet for de fleste.

– De fleste kommer ikke til å overleve, og det er mye investorpenger som vil gå tapt. Noen selskaper kan bli kjøpt opp, og noen få vil vokse seg større. Men vi ser en veldig positiv trend, der Norge nå har fått et slagkraftig fintechmiljø. Det er fremdeles er det noen utfordringer. Mange av tjenestene som utvikles, må knyttes mot de etablerte aktørene for å lykkes. De trenger kundetilgang og mer informasjon enn det som ligger åpent. Da er det også nærliggende å tenke at noen av disse blir kjøpt opp, avslutter Hansen.


TECH-NYTT

TECH-NYTT Tekst: Nils Elmark


Bank via messenger-
tjenester
på 30 sekunder

Når man snakker om nye online-banker, tenker de fleste på apps. Men neo-banken Zelf klarer seg glimrende uten apps, og man kan få en konto på 30 sekunder. Konseptet kan være vanskelig å forstå, men Zelf er den første banken som bare fungerer på messenger-tjenester. Det tar 30 sekunder å åpne en konto, og man kan gjøre det fra nesten enhver messenger- tjeneste – fra Facebook Messenger, WhatsApp, Viber, LINE, Telegram and WeChat. Og snart kommer Discord, Skype and Google Hangouts. Kun de færreste lesere kjenner alle disse mediene, men Zelf har også et kjærlig blikk på computer-nerder og gamere, og Zelf har opplyst at de på to år har fått én million brukere. Zelf mener at brukerne også snart kan kommunisere via Alexa og Siri, det vil si at kundene kan snakke direkte med sin digitale bank. Når Zelf kan gi nye kunder en konto og et virtuelt Visa-kort på under 30 sekunder, henger det sammen med en 2-delt KYC (Know Your Customer). Man gir simpelthen alle en konto, men når innbetalinger eller innestående overstiger €150, gjennomføres en digitalisert identitetskontroll av kontoeieren. Det handler nemlig om å få nye kunder snarest mulig til banken. Hvis man ikke kan få en konto med det samme, vil to av tre unge kunder falle fra.


BNPL-oppsving kan
snart bli en boble

Begrepet Buy-Now-Pay-Later, BNPL, har fått en kraftig oppsving under pandemien. I USA og Storbritannia er det tale om en fordobling i antall mennesker, spesielt unge, som siste år valgte å dele sine betalinger opp i fire rater gjennom kredittgivere som Klarna, Affirm, Afterpay, VISA og Uplift. 80 prosent av amerikanske husstander skulle angivelig anvende BNPL til innkjøp av det meste – ikke bare dyre anskaffelser, men også dagligvarer. BNPLselskapet Zip har eksempelvis designet en app som brukerne downloader. Når de er kreditt-godkjent av algoritmen, får de et virtuelt betalingskort, og de kan shoppe i vei. Pris: $4 per kjøp og $7 i gebyr hvis de betaler for sent. Og det gjør omkring halvparten. Nå slår Harvard-forskeren Maxwell Lux imidlertid alarm over BNPL-bølgen, som kan bli en boble som sprekker. 2/3 av alle amerikanere lever fra lønnsutbetaling til lønnsutbetaling. Med en inflasjon som på 80-tallet, forventes forbrukernes betalingsevne å stupe kommende år. Det gjelder også europeiske forbrukere.



12-årig millionær forklarer NFT for Oxford-professorer

Det er trolig de færreste bankfolk som virkelig forstår hva NFT (Non Fungeble Tokens) er eller hvordan kryptouniverset fungerer. Det gjelder også professorer og vitenskapsmenn på Oxford Universitet. Derfor hadde Pembroke College invitert den 12-årige Benyamin Ahmed fra London til å snakke om ”Art and Culture in the Digital Universe”. Han var den yngste foreleseren på universitet noensinne, men den gammelkloke geniale gutten vet tydeligvis hva han snakker om. Både i teori og praksis. Han er nemlig også blitt millionær i britiske pund gjennom handel med NFTkunst: digital kunst laget på blockchain. Benyamin lærte å programmere som 6-åring og er siden blitt fascinert av kryptovaluta. Han har arbeidet på flere av sine egne NFTsamlinger og samarbeidet med designere fra Disney og Marvel. Han er medstifter av firmaet ”Work in Fintech”, som er et selskap dedikert til å hjelpe unge mennesker til å utnytte mulighetene innen Fintech og web3.



Gen Z startup med blikket
rettet mot Europa

Barn i aldersgruppen 8 til 14 år er med et engelsk uttrykk ”underbanked”. De er konstant på mobilen og involvert i online-spill, men de er ikke gamle nok til å få egne kredittkort. Det er derfor et potensielt gigantmarked som den danske bank-app MyMonii nå vil forfølge på europeisk plan. MyMonii ble stiftet av en ung iverksetter Louise Ferslev. I starten satset hun på å utvikle en app til de etablerte bankene, så de kunne lære sine kunders barn om pengenes verdi i en digital verden. Men de etablerte bankene tente ikke på ideen, så nå henvender Louise Ferslev seg direkte til de unge. Med fem millioner kroner i frisk kapital og støttet av kompetente business-angels, har Louise Ferslev rettet blikket mot de 8 til 14-årige i Tyskland. ”Jeg kunne godt ha holdt meg til Skandinavia, forteller hun. Men da vi har et godt finansielt produkt, kan vi likesågodt satse på nye markeder.” Derfor utvider vi nå med en euro-konto og lanserer MyMonii i Tyskland. Hvis det går bra, så er resten av euro-markedet åpent. Der er omkring 70 millioner unge i aldersgruppen 8 til 14 år, og pandemien har banet vei for digitale betalinger, som dem MyMonii tilbyr.




Bruker investeringene for å få innflytelse


I de senere par år har det dukket stadig flere investeringsplattformer opp, hvor mennesker kan investere bærekraftig og få innflytelse på verden. Men en ny plattform Tulipshare som ble stiftet i fjor, har valgt å gå en annen vei til innflytelse. Tulipshare er en investerings-app for aktivister, men her investerer de unge investorene ikke i grønne selskaper, som man skulle tro. De investerer tvertimot i giganter som J.P. Morgan, Coca Cola, Apple, Amazon og Johnson & Johnson. Eller rettere sagt: De unge aktivister investerer i kampanjer rettet mot de eksisterende selskaper. For Tulipshare handler det nemlig om å skaffe seg adgang til generalforsamlinger og styrer i de store selskapene, så de kan påvirke virksomhetene innefra. Enkeltvis har private investorer ikke denne muligheten, men når mange aktivister samler sine aksjeinvesteringer, kan de få stemmer nok til å bli hørt: ”Vote with your money” er mottoet og foreløpig har Tulipshare lansert tre forskjellige kampanjer, som skal skaffe Amazon-medarbeiderne ordentlige arbeidsforhold, gi forbrukerne rett til å få sine Apple iPhones reparert samt stoppe Johnson & Johnsons bruk av kreftfremkallende stoffer i babypudder.





VEKST I INTEGRERTE FORSIKRINGER

Begrepet ”Embedded Insurance” er i vekst innen fintech. Det vil si at stadig flere forsikringspoliser blir en integrert del av bankens service. Det britiske insurtech startup Qover samarbeider eksempelvis tett med neobanken Revolut, som har omkring 20 millioner brukere i verden. I virkeligheten blir disse kundene ikke spurt om de vil ha en forsikring, de får den automatisk. Det betyr at hvis de eksempelvis blir frastjålet sine dyre mobiltelefoner, så dekkes tapet automatisk av Qover i løpet av det første året. Det er simpelthen en service, som er en integrert del av det å betale med et Revolut-kort. Stifteren av Qover, Quentin Colmant, sier til det britiske magasinet Sifted, at bankene ikke kun ser ”integrert forsikring” som en mulighet for en ekstra inntektskilde i regnskapet. Det er snarere et strategisk tiltak som medvirker til at kundene blir i banken. Plutselig går det opp for kundene at de ikke selv hadde tenkt å forsikre seg, men at deres bank faktisk hadde forutsett risikoen. Kunne Revolut ikke selv ha tegnet deres forsikringer? Nei, banken er i 32 land, og skulle den også utvikle forsikringer til nye markeder, ville det senket veksthastigheten.



Unge kvinner vil lære – og investere i fellesskap

Den ene analysen etter den andre understreker at de unge er nysgjerrige etter å lære om sin økonomi, samt at de ønsker å investere. En av de startups som har grepet dette, er Your Juno. Det er en app som ble lansert i oktober i fjor av de to søstrene Margot & Alexia de Broglie. De ville skape et ”Duolingo for Money” – en slags online læringsplattform rettet mot helt unge kvinner og nonbinære, som streber etter ’finansiel wellness’. Ut over at Your Juno henvender seg til unge kvinner, er de fleste investorer bak prosjektet også kvinner. Den tid er forbi da banker og investeringsordninger var for alle. Generasjon Z er vokst opp i en verden med identitets-politikk, og de nye finansielle institusjonene avspeiler dette. Your Juno gjenoppfinner investeringsrådgivning: det handler ikke om å høre på en klok mann med insider-viten, det handler om selv å kunne. Derfor tilbyr Your Juno eksempelvis et 21-dages investeringsforløp – ”en investerings-utfordring”, hvor de unge kvinner dag for dag lærer å investere sine penger. De har også en blogg, hvor unge kvinner lærer alt fra å forhandle lønn til kryptoinvestering.

– VI ER BYENS BANK
MEDLEM
Sparebank


– VI ER BYENS BANK

I 170 år har Lillesands Sparebank stått stødig åleine og gjeve overskotet sitt til idrettslag og andre lokale foreiningar. Dei har ingen planar om å slutte med det.

Tekst og foto: Silje Pileberg

bannerimg
GOD SERVICE: Banksjef Anne-Grethe Knudsen (t.v.) har jobba i banken i 12 år. Rådgjevar Anne Brit Gundersen trur mange opplever å få meir service i ein liten sparebank enn i ein stor bank. – Du er ikkje eit nummer i rekka, seier ho.


L ILLESAND: I ein kvitmåla, verneverdig trebygning, med iskremkioskar på begge sider, finn du Lillesands Sparebank. Det er ein av Noregs få alliansefrie bankar. Dei har aldri fusjonert, aldri forhandla om det eingong. I staden jobbar dei seg fram til overskot kvart einaste år, som dei så gjev i gåve til lokale skulekorps, lag og foreiningar.

Suksesshistoria hadde ikkje vore mogleg utan menneske som Anne Brit Gundersen. Kvar dag møter ho bankkundar med kaffi og økonomisk vegleiing.

– Eg trur mange opplever å få meir service i ein liten sparebank enn i ein stor bank. Du er ikkje eit nummer i rekka, seier ho.

BEGYNTE SOM SYKKELBUD

Gundersens bankkarriere begynte ved konfirmasjonsalderen. Då sykla ho rundt og leverte brev for banken etter skuletid.

Ein sommarjobb førte til eit tilbod om fast jobb. Ho takka ja, sjølv om ho ikkje hadde fullført handelsskulen. Det er 41 år sidan no.

I starten sat ho ved sentralbordet. Etter nokre år flytta ho til skranken, der ho betalte folks rekningar eller ga ut kontantar og sjekkhefte. Éi hending vil ho aldri gløyme: då ein maskert mann med to knivar kom inn og brølte til kollegaene hennar.

Sjølv sat ho på kontoret sitt.

– Det første som fall meg inn, var å krype under pulten. Der sat eg med hovudtelefonane på, eg hadde ein kunde på øyret. Han lurte nok på kvifor eg slutta å snakke!

GLAD I KUNDANE

Ranaren vart teken like etter, og alt enda godt. I dag er bankran passé og skranken historie. Men sjølv om tidene skiftar, har Lillesands Sparebank stått støtt.

– Du er nøydd til å følgje med i utviklinga. Vi har dei same produkta og tilboda som andre bankar. Heldigvis er det mange som synest at det er hyggeleg med ein liten bank der dei kan besøke eller ringe rådgjevaren sin, seier Gundersen.

– Blir du glad i kundane dine?

– Ja. Veldig mange har kome inn i banken, og eg har lært dei å kjenne på ein heilt spesiell måte.


Dei tilsette er banken. Fungerer ikkje dei, fungerer ikkje banken.
Anne-Grethe Knudsen
EIN EIGEN RÅDGJEVAR

Alle kundar i Lillesands Sparebank har ein personleg rådgjevar. Når kundar opnar nettbanken, ser dei eit bilete av rådgjevaren sin. Banksjef Anne-Grethe Knudsen trur at dette senkar terskelen for å ta kontakt.

– Ein rådgjevar gjev ein meirverdi. Både unge og eldre kundar seier at dei synest det er viktig. Eit ansikt gjev tryggleik, seier ho.

Rådgjevaren er nær kunden, så ting kan skje raskt viss det trengst, forklarer Knudsen. Han eller ho skal dessutan avdekke kundens behov på mange felt, som lån, forsikringar og spareavtalar.

Det siste halvanna året har banken vore gjennom eit generasjonsskifte. Tolv nye er blitt tilsett. Ifølgje Knudsen har det vore viktig å la kundane få bli kjende med dei gjennom intervju på bankens nettsider og i sosiale media.


GIR AV OVERSKOTET: I 170 år har Lillesands Sparebank gjeve overskotet sitt til lokalsamfunnet i sørlandsbyen. Kvart år får mellom 50 og 70 lag og foreiningar, som idrettslag og skulekorps, pengegåver frå banken.
EIT TRYGT ANSIKT

Psykolog Jan-Ole Hesselberg trur at nokon bankkundar er fullt ut fornøgde med ein nettbank og ein kundetelefon.

– For andre har det stor verdi å kunne møte banktilsette personleg, meiner han.

Han trur at personlege møte kan føre til at kundane blir ekstra glade i banken sin.

– Hjernen vår har ein tendens til å byte ut komplekse spørsmål med enkle, meir kjenslebaserte spørsmål. I staden for å stille deg sjølv vanskelege spørsmål som «kan eg stole på denne banken?», kan du spørje: «Verkar Anne Brit som ein bra person?». Viss ho verkar trygg og god, blir dette ein del av vurderinga di av banken, seier han.

DEN VIKTIGASTE KAPITALEN

Dei siste fem åra har Lillesands Sparebank oppretta fem nye stillingar. Banken har i dag 24 tilsette. Men banksjef Knudsen ser at krava til rapportering aukar, både for store og små bankar.

– Vi må ha ein brei kompetanse på få tilsette. Det er ei utfordring. Viss dagens rammevilkår endrar seg veldig, må vi vurdere alternativa våre, seier ho.

Større bankar har tatt kontakt, men det har aldri vore aktuelt med forhandlingar om fusjonar. Banken har god kapital, og samarbeid med andre småbankar gjer at produkttilbodet er like godt som hos større bankar. Når banken rekrutterer, får dei dessutan mange gode søknader, ifølgje Knudsen.

– Før i tida begynte ein ofte i bank etter eit år på handelsskulen. I dag har dei fleste høgskule- eller universitetsbakgrunn, seier ho.

Ho meiner at dei tilsette er bankens viktigaste kapital.

– Dei tilsette er banken. Fungerer ikkje dei, fungerer ikkje banken.


Heldigvis er det mange som synest at det er hyggeleg med ein liten bank der dei kan besøke eller ringe rådgjevaren sin.
Anne Brit Gundersen
STOLT AV ARBEIDSPLASSEN

I bankens andre etasje heng bilete av dei som etablerte Lillesands Sparebank for 170 år sidan: ein kyrkjesongar, ein lensmann, ein skipskonsul, ein skipsreiar og ein skipsreiar til. Like bortanfor heng eit bilete av bankens første banksjef. Knudsen er nummer fem i rekka, og ho har hatt jobben i tolv år. Til no.

– Mange bankar, også vi, har hatt stabil og god arbeidskraft.

Knudsen trur at mange er stolte over å jobbe i banken hennar. Anne Brit Gundersen seier det slik:

– Eg har alltid vore stolt av å jobbe her. Det har vore ein utruleg fin arbeidsplass, og vi har hatt ei viktig rolle i bybiletet. Vi er byens bank.

KJENDE OG UKJENDE KUNDAR

Gundersen er fødd og oppvaksen i Lillesand. Ein del av kundane kjenner ho frå før, andre ikkje. Lillesand har mange innflyttarar, og heile 17 prosent av bankens kundar bur i andre byar.

Når ho har valt å halde på jobben i heile yrkeslivet sitt, har det ei enkel forklaring:

– Eg trivast!

To dagar i veka syklar ho saman med kollegaer frå Grimstad, der ho bur i dag, til jobben to mil unna. Ho har også bada med bankens heilårs badeforeining.

– Men ikkje no lenger, eg badar helst når det er varmt, ler ho.

Ho er glad for å jobbe i ein liten bank der oppgåvene varierer og kundane er ulike.

– Dessutan har det alltid vore ein trygg arbeidsplass. Til og med under bankkrisa på slutten av 1980-talet tilsette vi nye folk.

Tar doktorgrad i digital transformasjon
MEDLEM
Digital transformasjon


Tar doktorgrad i digital
transformasjon

Karine Østtveit skal sammenligne digital transformasjon i forsikrings- og mediebransjen ut fra et lederperspektiv. – Jeg vil finne ut hva godt digitalt lederskap er, sier hun.

Tekst og foto: Sjur Anda

bannerimg
VIKTIG STØTTE: Karine Østtveit får stipend både fra Stiftelsen Forsikringsakademiet og Stiftelsen for Bankog Finansstudier. – Dette er viktig, både økonomisk og for å få tilgang til informanter og selskaper, sier Østtveit.


Ø sttveit gjennomfører doktorgrad i digital transformasjon i Portugal. Temaet/problemstillingen hun jobber ut fra, er hvordan man kan sikre at den teknologiske utviklingen som skjer i selskapers IT-enhet, fører til reell forretningsverdi.

Doktorgraden gjennomføres ved Lisbon School of Economics and Management (ISEG), en meget anerkjent utdanningsinstitusjon. Hun har mottatt stipend fra både Stiftelsen Forsikringsakademiet og Stiftelsen for Bank- og Finansstudier til delfinansiering av studiene. Håpet er at doktorgraden vil kunne gi betydelig kunnskap for bransjen.

– Stipendene er viktige på tre nivåer. Økonomisk selvfølgelig, hjelp til å få tak i informanter samt en vei inn i selskaper som kan være aktuelle å se på i studien. Forskningen blir ikke bedre enn det jeg får ut av informantene. Tilgang og døråpnere til bransjen er viktig. I tillegg er det motiverende for meg at begge stiftelsene er opptatt av resultatene av forskningen og ønsker å legge til rette for at den spres når jeg er ferdig, sier Østtveit. Da hun startet dette løpet, jobbet hun som digitaliseringssjef i Codan Forsikring. I løpet av sommeren starter hun i ny jobb, som CEO (chief executive officer)i Snowball Digital.

– Det er gjort lite forskning på forsikringsbransjen når det gjelder digitale transformasjoner. Min opplevelse er at ting ofte er organisert i siloer, noe som vil gjøre det vanskeligere å lykkes med digitaliseringen totalt sett. Da er det interessant å sammenligne med for eksempel mediebransjen, som har kommet langt på dette området.

HVA ER GODT DIGITALT LEDERSKAP?

Lederskap er nøkkelen for å lykkes med digital transformasjon. I studien spør Østtveit seg om hva godt digitalt lederskap er. Første skritt er en litteraturgjennomgang av dette.

– Problemet er at definisjonene av begrepene spriker, så det blir vanskelig å sammenligne. Men jeg skal undersøke hva som er skrevet, og hvordan andre har definert det, samt gå gjennom empiriske studier.

Steg to blir å sammenligne selskaper gjennom dybdeintervjuer av ansatte.

– På denne måten kan jeg sammenligne to bransjer og hvordan det jobbes med digitaliseringen i selskaper som har kommet ulikt langt i sin transformasjon.

I den tredje og siste artikkelen skal Østtveit se på digital kompetanse i styrer.

– Mange selskaper skal gjennom store endringer av sine forretningsmodeller. Spørsmålet er hvilken kompetanse som trenges i styret, for å kunne peke ut veien videre? Man trenger ikke nødvendigvis veldig god teknisk innsikt, men man må evne å se muligheter og å jobbe med forretningsmodeller. Det blir interessant å se hva styremedlemmene selv synes er nødvendig.


Digital transformasjon er en evig prosess.
EN EVIG PROSESS

– Hvorfor er det så viktig å se nærmere på digitalt lederskap?

– Digital transformasjon er en evig prosess som organisasjonen må rigges for. Forsikring har kommet godt i gang med digitale tjenester som salg og skademelding på nett, men digital transformasjon er så mye mer enn det. Det handler om å gå gjennom hele forretningsmodellen og utnytte de digitale mulighetene som finnes. Det handler dels om teknologi, men også om kultur. Man må se mulighetene som ligger i dataene som finnes, og man må kunne jobbe agilt og ha fortløpende releaser. Evnen til kulturendringer og visjoner om hva som er mulig, er lederegenskaper som er viktig i slike endringer.

SPRE KUNNSKAP

Om lag fire år regner Østtveit med å bruke på doktorgraden, som hun tar ved siden av full jobb. Etter det må kunnskapen spres.

– Det er viktig å komme med noe andre kan ha nytte av. Jeg er opptatt av hva dette betyr for meg og andre som ledere. De praktiske implikasjonene. Når resultatene kommer på plass, vil jeg gjøre dem tilgjengelig i så stor grad som mulig, avslutter hun.

Mer å hente lokalt
MEDLEM
Lønnsoppgjøret


Mer å hente lokalt

Årets sentrale lønnsoppgjør endte med et meget godt resultat og et generelt tillegg på 13 000 kroner på alle trinn fra 1. mai. Men det er ikke slutt her. Nå skjer innspurten i bedriftenes lokale lønnsoppgjør, og her er det mer å hente etter nok et år med rekordresultater i mange bedrifter.

Tekst: Svein Åge Eriksen Foto: Morten Brakestad

bannerimg
GOD DIALOG: – Det er viktig at tillitsvalgte og ledelsen i bedriftene har en god dialog om lønnsoppgjøret og enes om hvilke faktorer som bør regnes inn i lønnsoppgjøret lokalt, sier sjeføkonom Sven Eide.


D et er ingen tvil om at bedriftene i finansnæringen har lagt bak seg et meget godt resultat for 2021. Bedriftenes lønnsomhet og inntjening skal, sammen med samfunnsøkonomiske hensyn, være retningsgivende for lønnsdannelsen.

Denne bestemmelsen i vår sentralavtale ble styrket i årets tariffoppgjør, sier sjeføkonom Sven Eide i Finansforbundet. Det er store variasjoner i når de lokale lønnsforhandlingene starter i bedriftene. Mange steder starter drøftelsene allerede om høsten året før det sentrale lønnsoppgjøret – i forbindelse med bedriftenes neste års budsjett. Etternølerne setter først i gang etter at det sentrale oppgjøret er ferdig. I år ble det oppnådd enighet i det sentrale oppgjøret 21. april med en ramme på 3,7 prosent i tråd med frontfaget. For de aller fleste blir de lokale lønnstilleggene gitt per 1. juli, etter at en rekke bedrifter har flyttet oppgjørstidspunktet fra 1. januar.

TO AV TRE FÅR

– I snitt får to av tre ansatte ett eller flere lønnstrinn i løpet av ett år. Tallene etter lønnsoppgjøret i 2021 viste at disse i snitt fikk 3,4 lønnstrinn i 2021. I år er det ingen grunn til at de ansatte skal få en dårligere lønnsutvikling. Glidningsanslaget som er bakt inn i lønnsrammen, ligger et godt stykke høyere enn i fjor. Bakgrunnen er at mange bedrifter igjen har levert rekordresultater, og at det går meget godt i norsk økonomi, selv om fremtidsutsiktene er usikre.

Forbundet har utviklet nye og gode verktøy, som de tillitsvalgte kan bruke i det lokale lønnsoppgjøret. Verktøyene er tilgjengelige ved innlogging på forbundets nettsider.

To av tre ansatte fikk ett eller flere lønnstrinn i løpet av ett år.
RAMMEN ØKER

– Det er alltid stor interesse for å få vite hvilken ramme som legges til grunn for årslønnsveksten. Som vanlig er det forhandlingene i konkurranseutsatt industri som er retningsgivende for rammene i alle lønnsoppgjør, også i finansnæringen. I år endte tariffoppgjøret i industrien med en ramme på 3,7 prosent.

Årslønnsrammen består av tre elementer: Glidning, overheng og generelt tillegg. Glidning er lønnsvekst gitt i bedriftene utenom det generelle tillegget fastsatt ved sentrale forhandlinger. Overheng forteller hvor mye lønnsnivået ved utløpet av ett år, ligger over gjennomsnittsnivået for hele året. Det generelle tillegget blir forhandlet av de sentrale partene og gis med virkning fra 1. mai.

– I finans endte årets tariffoppgjør med en ramme på 3,7 prosent, mens vi i fjor fikk en ramme på 2,7 prosent. I år utgjør det generelle tillegget per 1. mai 1,35 prosent, lønnsglidning på 1,24 og overhenget 1,11 prosent. For en gjennomsnittlig bedrift med oppgjør per 1. juli, innebærer oppgjøret en lokal lønnspott på 2,5 prosent på dato. Dette gir et godt utgangspunkt i forhandlingene, forklarer Sven Eide.

PRISENE ØKER

Den store jokeren i alle tariffoppgjør er hvor stor prisøkningen blir i forhold til lønnsveksten. Dette avgjør om du får mer eller mindre å rutte med i lommeboken. I tariffoppgjørene er alle spesielt opptatt av om det blir bedre kjøpekraft eller økt reallønn. Dersom prisene stiger mer enn lønningene, blir det en reallønnsnedgang. Dersom lønningene stiger mer enn prisene, blir det en reallønnsøkning.

– I fjor var prisøkningen 3,5 prosent og lønnsøkningen 2,9. Det betyr at våre medlemmer fikk en reallønnsnedgang på en halv prosent. I årets lønnsoppgjør er det lagt opp til en reallønnsvekst på en halv prosent. Men dersom priser på energi og mat øker raskere enn forutsatt, vil det raskt kunne spise opp et godt lønnsoppgjør. En varslet renteoppgang vil i tillegg påvirke alle som har lån, avslutter Eide.


To av tre ansatte fikk ett eller flere lønnstrinn i løpet av ett år.




Ni fakta om lønn i finansnæringen

Disse tallene gjelder bedrifter, i hovedsak bank og forsikring, som er medlem av Finans Norge. Tallen er hentet fra lønnsstatistikken for 2021.

  • Gjennomsnittlig avtalt lønn i 2021 var kr 650 300,- per år
  • Medianlønnen ligger mellom lønnstrinn 56 og 57, kr 613 900,- per år
  • Gjennomsnittlig bonus og uregelmessige tillegg var kr 30 500,-. Nivået varierer mye etter type stilling
  • To av tre fikk ett eller flere lønnstrinn i løpet av året
  • De som fikk lønnstrinn i 2021, fikk i snitt 3,4 trinn
  • De som jobber i Oslo fylke tjener mest
  • Det er flere kvinner som jobber deltid enn menn, 1 444 mot 656
  • De som er i alderen 45–49 har høyest inntekt
  • I 2001 var gjennomsnittlig avtalt lønn kr 320 592,- per år.

Hardere kamp om styreplassene
MEDLEM
Styreplassene


Hardere kamp om styreplassene

Nå skjerpes kampen om å bli de ansattes representanter i bedriftenes styrer. Fagforbundet har fått plass ved styrebordet i DNB, mens Tekna beholder sin styreplass i Sparebanken Vest.

Tekst: Svein Åge Eriksen

bannerimg
IKKE OVERRASKET: – Vi er ikke overrasket over utfallet av valget og er godt fornøyd med at vi kapret to av tre faste plasser i styret, sier Lillian Hattrem som er en av forbundets to tillitsvalgte med fast plass i DNBs konsernstyre. (Foto: Sverre Jarild)


I disse dager velges det nye styrer i mange bedrifter både i bank, forsikring og i andre virksomheter. Tradisjonelt har Finansforbundets tillitsvalgte også blitt valgt til de ansattes styrerepresentanter, men nå skjerpes konkurransen fra andre fagforeninger som også vil ha et ord med i laget.

I DNB Bank ASA endte valget med at Finansforbundet nå får to av tre styreplasser. Tidligere var de ansatte representert både i styret til DNB Holding og i styret til DNB Bank. I fjor sommer ble styret i holdning slått sammen med bankstyret. Dermed ble også antall ansattvalgte representanter endret.

– Dette var første gang de ansatte skulle velge tre faste representanter og tre vararepresentanter til styret i DNB Bank ASA. Som største fagforening, så valgte vi å gjennomføre valget som et listevalg. Det var selvsagt en kalkulert risiko, men vi gjorde dette for å sikre forbundet flest mulige styreplasser, forteller konsernhovedtillitsvalgt Lillian Hattrem. Hun ble valgt inn på fast plass i konsernstyret for to år. Det samme ble Stian Tegler Samuelsen.

VANT ÉN PLASS

For første gang stilte de fire andre fagforeningene i DNB felles liste til valget av ansattes styrerepresentanter. Fagforbundet, Econa, Tekna og NITO sikret seg én plass ved styrebordet i DNB. Det ble Jannicke Skaanes, leder av Fagforbundet Finans og teknologi, som ble valgt.

– Vi er ikke overrasket over utfallet av valget og er godt fornøyd med at vi kapret to av tre faste plasser i styret. Vi samarbeider med Fagforbundets representant i saker av felles interesse. Nå som de også har fått en styreplass, ser vi frem til å fortsette vårt samarbeid til beste for alle ansatte. Det er ikke noe problem at vi har fem fagforeninger i DNB. Når alt kommer til alt, så er det viktigste at de ansatte er organisert. Det er fortsatt mange uorganiserte i DNB, og litt konkurranse bidrar til å skjerpe appetitten på nye medlemmer. Hittil i år har vi vervet 258 nye medlemmer til Finansforbundet, og det er vi stolte av, sier Lillian Hattrem, ansattes styrerepresentant og konsernhovedtillitsvalgt i DNB.


Det er en viktig signaleffekt at vi i Norge, som er en sterk bidragsyter inn i If-kassa, faktisk også har en plass i styret.
Sindre Ryan, If
ANDRE FAGFORENINGER

I Sparebanken Vest er ikke Finansforbundet lenger alene om å representere de ansatte i styret. For to år siden ble Tekna-medlem Henrik Gundersen valgt inn på fast plass, og i år ble han gjenvalgt for to nye år. Hovedtillitsvalgt Stig Taule Standal fra Finansforbundet i Sparebanken Vest ble også valgt til de ansattes styrerepresentant, mens tillitsvalgt Kristin Axselsen ikke var på valg. Totalt har banken tre ansattvalgte representanter i styret, og to var på valg i år.

På generalforsamlingen i SpareBank 1 Østlandet ble det valgt to nye ansatterepresentanter til styret. Hovedtillitsvalgt for Finansforbundet i SpareBank 1 Østlandet, Sjur Smedstad, ble valgt inn som ny representant. Det samme ble Catherine Norland som er hovedtillitsvalgt for LO Finans Østlandet.

UTEN NORSK STYREPLASS

I utenlandskeide banker og forsikringsselskap med avdelinger i Norge, er det ingen selvfølge at det sitter norske tillitsvalgte ved styrebordet. Ett eksempel på dette er Danske Bank. Her var det valg av nytt styre i mars. De nordiske fagforeningene har fire styreplasser. Tre av disse gikk til danske representanter, mens den siste styreplassen gikk til Litauen. Norge hadde ingen kandidater til styrevalget i år, men støttet en tillitsvalgt fra Finland som ikke nådde opp.

Forsikringsselskapet If er et svensk selskap som følger svenske lover. Den norske avdelingen er kun et NUF som ikke har rett på norske representanter i styret. De to fagforeningene i Sverige har derimot to plasser hver (én fast og én møtende vara). I alle år har de gitt én plass til Norge og én plass til Finland, men slik ble det ikke i år. Da valgte den ene fagforeningen å beholde begge plassene selv, slik at If i Norge nå står uten styreplass i det svenske selskapet.

– Hvor viktige har det vært for dere å ha en fast styreplass, hovedtillitsvalgt Sindre Ryan i If Norge?

– Det er viktig for oss å være til stede i styret, mest for å ha førstehåndskunnskap om diskusjonene som foregår og få kjennskap til bakgrunnen for beslutningene som blir tatt. Men i tillegg opplever vi at det er en viktig signaleffekt at vi i Norge, som er en sterk bidragsyter inn i If-kassa, faktisk også har en plass i styret.

– Hvordan sikrer dere nå at de ansatte i Norge får innflytelse på viktige beslutninger som angår lønns- og arbeidsforhold?

– Vi har nok mer innflytelse i EWC/ European Workers Council-foraet og fagforeningssamarbeidet mellom oss og fagforeningene i de andre landene If jobber i, enn det vi har i selve styrerommet. Det vi gjør for å sikre en styreplass, er en pågående prosess som ennå ikke er avklart, sier Sindre Ryan.


Litt konkurranse bidrar til å skjerpe appetitten på nye medlemmer.
Lillian Hattrem, DNB
FLERE ENDRINGER

SpareBank 1 SRBank valgte de ansattes representanter til styret 20.– 21. april, og i år var den «mannlige» representanten som var på valg. Kristian Kristensen, nestleder i Finansforbundet i SR-Bank ble gjenvalgt. Øyvind Håheim, sentral tillitsvalgt i Agder, ble valgt som nytt varamedlem. I tillegg sitter konsernhovedtillitsvalgt Sally Lund-Andersen med varamedlem Alvhild Tofterå Berge i styret. De er på valg neste år.

Hovedtillitsvalgt Hans-Christian Riise i Nordea Bank Norge ble gjenvalgt som de norske ansattes representant i styret for Nordea.

På generalforsamlingen i Gjensidige ble Ellen Kristin Enger og Ruben Pettersen, begge tillitsvalgte i forbundet, gjenvalgt for to nye år som de ansattes styrerepresentanter.

I Storebrand ble hovedtillitsvalgt Hans-Petter Salvesen valgt inn for to nye år i styret i Storebrand. Hans kollega, Bodil Catherine Valvik, ble valgt inn for ett år. Hanne Siem Grave var ikke på valg i år. Det er tre ansattrepresentanter i styret i Storebrand ASA, og alle er tillitsvalgte i Finansforbundet.

I noen bedrifter er valget foreløpig ikke gjennomført, som for eksempel i Tryg. Det holdes i andre halvdel av juni.

Kroppen avslører giftige personar
MEDLEM
Kroppsspråket


Kroppen avslører giftige personar

Kroppsspråket avslører personar som øydelegg både arbeidsplassar og venskap, konstaterer kroppsspråkekspert Vidar Hansen. Han inspirerer fagorganiserte og tillitsvalde til å tolke korleis kroppen kommuniserer.

Tekst og foto: Magne S. Otterdal

bannerimg
FELLES SAMLING: 80 deltakarar frå fire forbund og ein kroppsspråkekspert møttest til dyst i det vårlege Førde. Frå venstre: Jan Einan (NITO), Camilla Chruickshank Holvik (Finansforbundet), Nishantheni Johnpillai (Finansforbundet), Vidar Hansen, kroppsspråkekspert, Randi Scheflo (Delta), Randi Rambjørg (Delta), Cecilie Pukstad (Parat).


F ØRDE I SUNNFJORD: Auge, munn, skulder, hender. Dette er kroppsdelar som snakkar sitt eige, ærlege språk. Føtene er også svært avslørande.

Medan våren er på frammarsj ute i vestlandsbyen Førde, har Finansforbundet saman med to andre YS-forbund, Parat og Delta, i tillegg til NITO, samla 80 spente tilhøyrarar i eit møterom på Sunnfjord Hotel.

Den tidlegare politietterforskaren Vidar Hansen fortel om kor viktig det er å forstå kroppsspråket.

– Kroppsspråket tel meir enn 60 prosent i kommunikasjonen, i enkelte tilfelle opp til 90 prosent. Brukar ein det til å stå fram som truverdig og viser sjølvtillit, då kjøper også folk argumenta dine, seier Hansen.

MEIR OBS PÅ KROPPSSPRÅKET

Midt i hovudsesongen for lønsforhandlingar mellom partane, opplever deltakarane på det både informative og underhaldande møtet med kroppsspråkeksperten, som svært nyttig. Som hovudtillitsvald i Sparebanken Sogn og Fjordane tykkjer Camilla Chruickshank Holvik at auka kunnskap om kroppsspråket har verdi når dei lokale lønsforhandlingane tek til.

– Det er klart ting å ta med og følgje ekstra med på. Ein kan nok være litt meir observant på kva som skjer i rommet, seier Holvik.

Etter seansen med den tidlegare politietterforskaren vart observasjonar av kroppsspråk ein del av førebuingane til lønsforhandlingar i den vestlandske sparebanken.

Anne Lise Tefre, medlem av Finansforbundet og avdelingsleiar i same sparebank, henta også nyttig inspirasjon. Ho har sakna å sjå kollegaene fysisk under koronaen, og det å kunne lese kroppsspråk.

– Eg kan følgje opp mine medarbeidarar betre ved å vite meir om kroppsspråk, seier Tefre.


Eg kan følgje opp mine medarbeidarar betre ved å vite meir om kroppsspråk.
Anne Lise Tefre, Sparebanken Sogn og Fjordane

KROPPEN AVSLØRER: Midt i sesongen for årets lønsoppgjer, kom tidlegare kriminaletterforskar og kroppsspråkekspert Vidar Hansen til Førde med råd og vink til korleis observere motparten, kollegaene og andre.
LYTTAR TIL RØYSTA

Kunderådgjevar Nishantheni Johnpillai i Nordea Bank ser ikkje kunden, så kroppsspråket ser ho ikkje.

– Men når eg pratar med ein kunde, tykkjer eg det er greitt å høyre etter korleis røysta er, seier Johnpillai.

Etter foredraget med kroppsspråkeksperten vil ho teste ut sine nye kunnskapar på kollegaene.

– Eg skal teste dette på kollegaene mine, og sjå om eg kan avsløre nokon, seier Nishantheni Johnpillai og smiler lurt.

VIKTIG I FORHANDLINGAR

I ni år har Vidar Hansen drege rundt og halde foredrag og kurs om kroppsspråket. Han valde denne vegen etter å ha gjort karriere som politietterforskar.

– Målet mitt er å vise kor viktig kroppsspråket er på eit litt høgare nivå. Då eg jobba i politiet kunne kunnskap om kroppsspråk avgjera liv og død, seier Hansen.

På møtet i Førde peikte Hansen på at nettopp i forhandlingar mellom partane i lønsoppgjeret er kroppsspråket særs viktig.


Kroppsspråket tel meir enn 60 prosent i kommunikasjonen, i enkelte tilfelle opp til 90 prosent.
Vidar Hansen, kroppsspråkekspert
GIFTIGE PERSONAR

Han viser også til korleis mektige personar avslører seg som giftige personar, eksempelvis den russiske diktatoren Putin og mange andre autoritære leiarar.

– Her ser ein ekstremvarianten av giftige personar, og kva det fører til når dei får fritt spelerom, seier Hansen.

Han er oppteken av å identifisere giftige personar også på eit meir personleg plan, så ein ikkje hamnar opp i ting før det er for seint.

– Det skal ikkje meir til enn å finne éin giftig person i vennegjengen som kan være veldig øydeleggande. Eller ein giftig person som arbeidskollega. Du finn dei overalt, men vi får sjå ekstremvarianten no, seier kroppsspråkeksperten.


14 nye medlemmer hver dag
MEDLEM
Verving


14 nye medlemmer
hver dag

Finansforbundets medlemmer og tillitsvalgte har satt ny rekord i verving. Fra 8. mars til 8. mai ble det vervet 14 nye medlemmer per dag i snitt. Totalt fikk forbundet 875 nye medlemmer i vårkampanjen.

Tekst: Svein Åge Eriksen Foto: Mette Osvold


D et har vært en flott verveinnsats i bedriftene under kampanjen. Over hele landet har vi fått tilbakemeldinger om at de syntes det var morsomt å stå på stand og møte folk igjen. Den nye premiemodellen har også gitt resultater. For å holde trykket oppe, har vi delt ut flotte premier både til dem som har vervet og til nye medlemmer, hver gang vi har passert 50 nye ordinære medlemmer eller 25 nye studentmedlemmer, forteller markedssjef Ane Køber Guldvik i Finansforbundet.

I tillegg til aktivitetene i bedriftene har forbundet sentrale vervekampanjer i sosiale medier som skal bidra til økt oppmerksomhet om Finansforbundet, og trigge folk til å melde seg inn. Denne våren promoterer fem heisfilmer Finansforbundets dyktige tillitsvalgte og advokater, samt studentmedlemskapet vårt.

DE BESTE BEDRIFTENE

Bedriftenes størrelse har selvsagt stor betydning for hva som er vervepotensialet. I DNB ble det vervet 114 nye medlemmer, mens Nordea kom på andreplass med 46 og Danske Bank på tredjeplass med 38 nye medlemmer i løpet av de 62 kampanjedagene.

– Men det ble også gjort en veldig flott innsats i andre bedrifter. I bedrifter med flere enn 100 potensielle medlemmer, var det Sparebanken SØR som vervet flest i prosent. I bedrifter med færre enn 100 potensielle medlemmer, ble det i prosent vervet flest i Oppdal Sparebank, forteller Guldvik.


39 NYE MEDLEMMER: Tryg fikk 39 nye medlemmer i vårens vervekampanje og de tillitsvalgte er godt fornøyd med resultatet. Fra venstre: Anders Erentsen Lygren, Martin Aleksander Alvær og Grace Ohene.
DET STORE MÅLET

Frem til utgangen av dette året er det store målet at Finansforbundet totalt skal ha 35 000 medlemmer. I skrivende stund har forbundet 32 800 medlemmer.

- Vi har satt et ambisiøst mål, men i mitt hode er det fullt mulig å nå dette målet. Hvis hvert medlem verver et nytt medlem, så ville vi jo fått 32 000 nye medlemmer. Å verve er både morsomt og motiverende!

–Det er bare å spørre en kollega om hun eller han vil være med i vårt store felleskap, sier markedssjefen entusiastisk. – Og husk: Du behøver ikke å kunne svare på alle spørsmål der og da. Si at du skal sjekke og komme tilbake til saken. Du har både andre tillitsvalgte og oss i sekretariatet du kan spørre om ting du lurer på. I den nye fordelskalkulatoren kan du også regne på hvor lønnsomt det er å være medlem.


Å verve er både morsomt og motiverende!
Ane Køber Guldvik
GRATIS ULYKKESFORSIKRING

Finansforbundet lanserer nå et nytt tilbud til pensjonistmedlemmer. De får en gratis ulykkesforsikring inkludert i medlemskontingenten på 3 G (folketrygdens grunnbeløp) som gjelder til og med fylte 80 år.

– Vi ønsker på denne måten å gjøre det enda mer attraktivt å være pensjonistmedlem. Derfor inkluderer vi den nye ulykkesforsikringen i den lave kontingenten som pensjonistene betaler i dag. I tillegg nyter de godt av alle medlemsfordelene og forsikringspakken fra Gjensidige.

Men eventyret slutter ikke her. Til høsten starter en ny vervekampanje med fine premier og mange spennende muligheter. Følg med fra 20. september til 6. november.

Forbundet møtte Finanskomiteen
MEDLEM
Smånytt fra forbundet

Forbundet møtte Finanskomiteen

Finansnæringen får skryt fra regjeringen i årets finansmarkedsmelding, men det er fortsatt rom for forbedringer. Nylig møtte Finansforbundet til høring i Finanskomiteen på Stortinget.

– Vi trenger likeverdige konkurransevilkår for å opprettholde en solid og stabil finansnæring, sier Dag Arne Kristensen i Finansforbundet. Sammen med forbundsleder Vigdis Mathisen og spesialrådgiver Ingeborg Frøysnes, møtte de Finanskomiteen.

Kristensen er spesielt glad for at det nå innføres en utvidet SMBrabatt, og at de lokale bankenes betydning for regionalt næringsliv blir fremhevet. Men det er også rom for forbedringer.

– Vi skulle gjerne sett at regjeringen benyttet sjansen til å utjevne bufferkrav mellom såkalte IRB-modeller og standardmetodebanker, nå som bankpakken er foreslått innført fra 1. juni. Dette ville bidratt til likere konkurransevilkår i finansnæringen, sier Kristensen.


Kunngjøring av landsmøte

Finansforbundets 9. ordinære landsmøte arrangeres 29. november – 1. desember 2022 på Clarion Hotel & Congress Oslo Airport, Gardermoen.

Det endelige programmet er ikke fastsatt ennå. Forslag som ønskes behandlet, må sendes sekretariatet senest 29. september 2022.

Mer informasjon kommer i egen kunngjøring til delegasjonene 29. august.

Pensjonist-
-
medlemmer får ulykk-
esforsikring

Nå blir det ekstra lønnsomt å være pensjonistmedlem. Fra 1. juli 2022 vil alle pensjonistmedlemmer i Finansforbundet få en ulykkesforsikring på 3G i Gjensidige inkludert i kontingenten. Du som allerede er pensjonistmedlem, blir automatisk omfattet av den nye forsikringen.


FINANSFORBUNDET PARTNER I SHECONOMY

De siste årene har Finansforbundet bidratt til å løfte finansnæringens kompetanse om bærekraft gjennom ulike rapporter og Just add Finance-webinarer. Nå har forbundet inngått et partnerskap med SHEconomy. Gjennom Green Tech Summit vil forbundet bidra til å nå ut med mer kunnskap og ruste bedriftene til å se mulighetene i det grønne skiftet.

– Bærekraft, digitalisering og mangfold er ikke buzz-ord, de er nødvendige for å skape bærekraftige forretningsmodeller og et bedre samfunn, sier Mariann Christensen, leder av Kompetanse og Fordel i Finansforbundet.

Hva inngår i pensjonsgrunnlaget?
De ansatte har de senere årene fått økt bevissthet rundt rettigheter knyttet til pensjon.
ARBEIDSRETT



Hva inngår i
pensjonsgrunn-
laget?


D e ansatte har de senere årene fått økt bevissthet rundt rettigheter knyttet til pensjon. I finansbransjen har et stort flertall av de ansatte gode innskuddspensjonsordninger, men hva bør egentlig inngå i pensjonsgrunnlaget?

Med pensjonsgrunnlag menes det vederlag den ansatte mottar fra arbeidsgiver som skal danne grunnlaget for pensjonsopptjeningen i arbeidsgivers kollektive tjenestepensjonsordning. Pensjonsgrunnlaget benyttes for å beregne premien i ytelsesbaserte pensjonsordninger og størrelsen på innskudd i innskuddsbaserte ordninger.

I utgangspunktet omfatter pensjonsgrunnlaget alt arbeidsvederlag den ansatte mottar fra arbeidsgiver, det vil si lønn, bonus, provisjon, diverse tillegg og naturalytelser. Det fremgår klart av tjenestepensjonslovene, men det gir samtidig en generell adgang til å unnta nærmere bestemte ytelser som overtid, naturalytelser, utgiftsgodtgjørelser, – i tillegg til varierende og midlertidige tillegg.

Det er langt fra klart hva som ligger i «varierende tillegg». I praksis har dette unntaket blitt praktisert slik at de fleste lønnselementer som varierer i størrelse eller forutsigbarhet, er blitt holdt utenfor pensjonsgrunnlaget slik at det i hovedsak har vært grunnlønn pluss faste og helt forutsigbare tillegg som er blitt medregnet. Lønnselementer som varierer i størrelse, er derfor ofte blitt holdt utenfor selv om lønnselementene i seg selv har vært faste i den forstand at de er blitt utbetalt årlig over lengre tid.

For oss i finansbransjen er det særlig interessant å se nærmere på de ulike bonusordningene for å vurdere om noen av disse bør inngå i pensjonsgrunnlaget. I de fleste virksomheter er det vanlig praksis å unnta bonuser fra pensjonsgrunnlaget. Etter mitt syn har mange arbeidsgivere ikke i tilstrekkelig grad vurdert om de faktisk har rettslig grunnlag for å unnta de ulike bonusordningene fra pensjonsgrunnlaget.

Finansforbundet har fått flere henvendelser hvor vi har vurdert om arbeidsgiver urettmessig har unntatt bonusordninger fra pensjonsgrunnlaget. Dette kan ikke besvares generelt, men beror på en konkret vurdering. Det avgjørende for vurderingen er ikke om det aktuelle tillegget (bonusen) varierer fra år til år, men om selve grunnlaget for lønnselementet (bonusen) inngår som en fast del av lønnsordningen i selskapet, og om opptjeningen skjer regelmessig. Kort oppsummert kan vi si at bonustillegg som skal utbetales i henhold til en fast bonusavtale, normalt skal tas med i pensjonsgrunnlaget når bonusordningen er varig og bonus i selskapets lønnsstrategi er forutsatt å utgjøre en ikke uvesentlig del av den samlede lønn. Dette selv om bonusen enkelte år kan bli null. En slik avtale vil være fast og av varig karakter, og det vil være bonusvilkårene i avtalen som avgjør om bonustillegg vil komme til utbetaling.

Spørsmålene om hva som skal inngå i pensjonsgrunnlaget kan være kompliserte og beror på skjønnsmessige kriterier. Min oppfordring til dere er å ta initiativ til en god dialog med arbeidsgiver for sammen å vurdere hvilke lønnselementer som skal inngå. Her kan det også være fornuftig å søke ekstern bistand. Ved en eventuell uenighet eller ved vanskelige tolkningsspørsmål, kan dere også ta kontakt med Finanstilsynet.

PÅL BEHRENS er advokat i Finansforbundets sekretariat. FOTO: MORTEN BRAKESTAD
adv nordea