Finansfokus Cover
adv spama
Finansfokus Innhold
Innhold
9
YNGRE SLITER MER
ENN ELDRE

Yngre i finansbransjen sliter mer psykisk enn eldre. Det viser en undersøkelse utført av Finansfokus. Undersøkelsen viser også at det fremdeles er vanskelig å være åpen rundt psykiske utfordringer. Tillitsvalgt Cecilie Ollestad forteller sin historie for å hjelpe andre.


13
TESTER FOR Å FÅ RIKTIGE FOLK

Testene kan gi mange gode svar hvis de brukes riktig, sier Helene Tronstad Moe ved Høyskolen Kristiania. I Storebrand brukes tester systematisk ved ekstern rekruttering.

14
NY MANGFOLDSSJEF I DNB

Wenche Fredriksen møtte lettveggen flere ganger før hun til slutt møtte veggen med stor V. Uten all motbør livet har gitt henne, kunne hun aldri blitt mangfoldssjef i DNB.


16
PORTRETT: NINAS
NYE MIKROLIV

I løpet av tre måneder kjøpte Nina Syvertsen (42) et mikrohus på 22 kvadrat, solgte leiligheten på 100 og sa opp en sikker jobb uten å ha noen ny å gå til.

20
KREVER ØKT
KJØPEKRAFT

Forbundet krever økt kjøpekraft når årets tarifforhandlinger starter. Finans Norge vil ha lavest mulig sentrale tillegg.

25
HEDERSTEGN TIL
VIDAR ISUNGSET

Vidar Isungset, SpareBank 1 Hallingdal Valdres er tildelt Finansforbundets hederstegn Gullmerket for lang og trofast innsats.


Ålgård Offset AS er
godkjent som
svanemerket bedrift.


GODKJENT OPPLAG: 33 040
FORSIDEILLUSTRASJON: Benjamin Gjerde
REDAKSJONEN AVSLUTTET: 8. mars 2022

FINANSFOKUS 01/22. MAGASIN FOR FINANSFORBUNDET 23. ÅRGANG ISSN 1502-0053
ANSVARLIG REDAKTØR

Svein Åge Eriksen
Mobil: 900 79 547
sae@finansforbundet.no

JOURNALIST

Sjur Anda
Mobil: 470 34 460
san@finansforbundet.no

ABONNEMENT

Marit Rydningen
Mobil: 913 40 153
mry@finansforbundet.no

ANNONSER

Fredrik Selnes Schei
Mobil: 934 31772
fredrik@finansforbundet.no

DESIGN

Mediamania AS

DISTRIBUSJON

Helthjem Mediapost AS

UTGIVER

Finansforbundet
Postboks 9234 Grønland
0134 OSLO

FORBUNDSLEDER

Vigdis Mathisen

DIREKTØR

Runar Wilhelm Henriksen

UTGÅTT PÅ DATO
Like sikkert som vårsola gjør et forsøk på å tine vekk de siste snøflekkene, like sikkert er det at frontfagets rolle i lønnsoppgjøret igjen blir diskutert.
Redaktør

UTGÅTT PÅ DATO

L ike sikkert som vårsola gjør et forsøk på å tine vekk de siste snøflekkene, like sikkert er det at frontfagets rolle i lønnsoppgjøret igjen blir diskutert. Frontfaget er konkurranseutsatt industri som forhandler først i lønnsoppgjøret. Resultatet brukes som en norm for de øvrige lønnsoppgjørene, også i finans.

Modellen for frontfaget så dagens lys allerede i 1966, og Odd Aukrust regnes som frontfagets far. Ideen med modellen var god: Eksportindustrien skulle være konkurransedyktig gjennom å få tak i den arbeidskraften den trenger. Dette har både arbeidsgivere og arbeidstakere i store trekk vært enige i, men nå knaker modellen i sine sammenføyninger.

Men selv om modellen har sine svakheter og mangler, så har den hatt sin misjon. Norge har hatt og har lav arbeidsledighet, lave inntektsforskjeller og et velordnet arbeidsmarked. Det er vel og bra, men det er mye som taler for at det ikke bare er industrien som skal inkluderes i frontfaget. Også tjenestenæringer som IT og reiseliv er jo i aller høyeste grad konkurranseutsatte. Da burde nettopp disse to områdene også inngå i frontfagsmodellen. Men derom strides de lærde.

Finansnæringen fremstilles gjerne som lønnsvinnere og «sprenger rammen» i frontfaget. Finans Norge har derfor laget en rapport som prøver å forklare hvorfor det nettopp er slik. Hovedårsaken er kompetanseskiftet i næringen; der høytlønnede kommer inn og lavtlønnede går ut. I tillegg er lønnspresset stort og kampen om de beste hodene beinhard. Det blir ikke bedre når bedrift etter bedrift legger frem tidenes beste resultater. For når det regner på presten, er det ikke mer enn rett og rimelig at det også drypper litt på klokkeren. Frontfagsmodellen i sin nåværende form har gått ut på dato.


SVEIN ÅGE ERIKSEN
Ansvarlig redaktør
Sae@finansforbundet.no
www.finansfokus.no
Facebook: Finansfokus
Mobil: 900 79 547


Kronikk
SLIPP
PENGENE
LØS DET
ER VÅR!
FOTO: MORTEN BRAKESTAD

D et nærmer seg den tiden i året der kyr, fanger (om vi skal tro en svensk film fra 1975) og lønnsoppgjørene slippes løs. Når det gjelder lønnsoppgjørene, sies det ofte at dette er vårens vakreste eventyr.

Enkelte omtaler gjerne «vårens vakreste…» med større eller mindre grad av ironisk distanse. For hva er det som er så vakkert med lønnsoppgjørene?

Gjennom mediene får vi se parter fra begge sider av forhandlingsbordet med misfornøyde ansikter. Det snakkes om urettferdighet, Norges fremtid, kamp og streik og krangling om 50-øringer.

Og når partene endelig blir enige, er det om et resultat som tilsynelatende ingen av dem synes er ok.

Men det er et vakkert eventyr, og for å forstå hvorfor, må vi ta et lite historisk tilbakeblikk. Gjennom et forhandlingssystem som er blitt utviklet gjennom over hundre år, har vi gått bort fra lønninger og arbeidsforhold folk ikke kunne leve av og med. Vi har begravd stridsøkser og gevær. Ingen blir lenger drept i en arbeidskonflikt i Norge. Vi slipper langvarige streiker som tapper vår økonomi og produktivitet. Og vi har i dag en av verdens flateste lønnsstrukturer, noe som gagner både vanlig og uvanlig folk. Visste du forresten at vi i finans var de første som fjernet egne lønnssystemer for kvinner?

Vi har med andre ord veldig mye på plass i norsk arbeidsliv, så hva er det å kjempe for fremover?

Det er ikke vanskelig å peke på mørke skyer i horisonten:

Den teknologiske utviklingen muliggjør storskala av overvåking av oss ansatte. Ytringsfriheten synes å være satt under press, og hvordan blir det med retten til et godt arbeidsmiljø sammen med kolleger?

Samtidig vet vi at norsk arbeidskraft har vært, og vil være, i konkurranse med land der lønningene er lave og arbeidsforholdene er elendige. Så hvem vet, kanskje vi i 2030 streiker for minimumsreguleringer av lønn og arbeidsmiljø for ansatte i de land Norge handler med? Da ville vi slå to fluer i ett smekk: Arbeiderne i de landene får et bedre liv, og norsk arbeidskraft blir enda mer konkurransedyktig.

Men, over til årets oppgjør. Hva har vi i vente?

Gjennom de siste årene har lønnsveksten slitt med å holde tritt med prisveksten. Dette må adresseres i årets oppgjør. Vi ser også at måten frontfaget er blitt praktisert på den senere tid, blir utfordret fra flere kanter. Først og fremst kanskje fra grupper av ansatte i offentlig sektor, som ser at de sakker akterut sammenlignet med ansatte i privat sektor. Men også i næringer som går svært godt, som finans, er det utfordrende at frontfaget brukes som brekkstang for å hindre at de ansatte som har sørget for de gode resultatene, får ta en del av verdiskapingen.

Derfor bør det være gode muligheter i år. Alle piler peker oppover for norsk økonomi. Det gir et godt utgangspunkt både for en god samlet lønnsvekst over året og et bra generelt tillegg som alle nyter godt av.

Samtidig blir det spennende å se om vi klarer å bli enige med motparten. Ikke bare om ikke å bevare alle godene vi har forhandlet frem i tariffavtalen gjennom over 100 år, men om vi også klarer å forbedre noen av disse. Det gjelder uansett, enten det dreier seg om å bedre livssituasjonen for medlemmene i ulike livsfaser eller kompetanseutvikling som vil bidra til at vi forblir attraktiv arbeidskraft i fremtiden.

Så budskapet må være: «Slipp pengene løs, de er våre!»

Tor André Sunde
Tidligere spesialrådgiver tariff i Finansforbundet.

Forbundsleder

Psykisk helse på dagsordenen

D e fleste av oss har nok en gang startet på veien tilbake til kontoret etter måneder med hjemmekontor. Mange av oss vil fremdeles ha hybride løsninger, der vi både har hjemmekontor og kontor på jobben. Derfor vil det ta tid før vi finner ut hvilken modell som fungerer best.

Det snakkes mye om hva pandemien har gjort med oss som mennesker og hvilken påvirkning den har hatt. Ikke bare når det gjelder om man har hatt Covid eller ikke, men også hvordan man har det psykisk etter flere perioder med nedstengninger. Mange har sittet alene, mens andre har hatt «huset fullt». Alle har vi på en eller annen måte kjent på de endringene som pandemien har medført.

Nå setter Finansforbundet psykisk helse på dagsordenen. Vi ønsker å finne ut hvordan våre medlemmer egentlig har det, og ikke minst hva vi som forbund kan gjøre for at de som sliter, kan få det bedre. Vi undersøker om flere har fått mentale utfordringer under pandemien og hvordan dette håndteres på arbeidsplassene. Å være åpen om psykisk helse er fremdeles et tabubelagt område i mange bedrifter. Det viser en fersk undersøkelse som Finansfokus nettopp har gjennomført. Derfor må vi hjelpe hverandre med større åpenhet og mer kunnskap. På den måten vil de som sliter, oppleve at de kan få hjelp på lik linje med de som er fysisk syke.

En konsekvens av årstiden og ikke av pandemien, er at det snart er lønnsoppgjør. I år knytter det seg særlig spenning til om de som har stått i fremste rekkeunder pandemien, lærere og sykepleiere, vil komme bedre ut enn andre. Foreløpig må vi vente å se hva som kommer ut av forhandlingene i frontfaget. Det gir retningen for alle forbund som skal til forhandlingsbordet. Så langt registrerer jeg at mange forventer en bedring av kjøpekraften. Det gjelder også for oss i finans.


VIGDIS MATHISEN
Forbundsleder
Mobile: 952 36 141
vigdis.mathisen@finansforbun
det.no


Finansfokus er medlem av Fagpressen og opplagskontrolleres årlig. Finansfokus redigeres etter Redaktørplakaten og pressens etiske rammeverk av en selvstendig og uavhengig redaktør, og i tråd med Finansforbundets grunnsyn og formål. Artikler og synspunkter i Finansfokus uttrykker derfor ikke nødvendigvis Finansforbundets syn i enkelte spørsmål.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Hjelper flere med psykisk helse
Hjelper flere med psykisk helse Flere forsikringsselskaper har økt tilbudet om psykisk helsehjelp de siste årene. Under pandemien har ekstra mange forsikringskunder benyttet tilbudet.
Nyheter
Siden sist

Hjelper flere med psykisk helse

Flere forsikringsselskaper har økt tilbudet om psykisk helsehjelp de siste årene. Under pandemien har ekstra mange forsikringskunder benyttet tilbudet.

SOS International, som leverer helsetjenester til flere norske forsikringsselskaper, hadde i 2020 og 2021 en økning på 30 til 40 prosent på psykologhenvisninger på grunn av bekymring, depresjon, stress og angst. De har også hatt flere henvisninger på grunn av samlivsproblemer, og flere barn og unge har søkt hjelp. (17. feb.)



Bonusfest i Tryg

Nå får 1 260 Tryg-ansatte i Norge tidenes bonus etter at selskapet la frem historiens beste årsresultat. I 2021 leverte Tryg Forsikring i Norge et rekordresultat på 1 280 millioner kroner eller 574 millioner kroner bedre enn i 2020. Det er en økning på 81,3 prosent, skriver selskapet i en pressemelding. (31. jan.)


JOBBFRYD I SKADEFORSIKRING

Skadeforsikring ble den store vinneren i fjorårets sysselsettingskappløp. De knapt 100 skadeselskapene rapporterte 8 444 jobber i desember 2021, som er en økning på 309 jobber sammenlignet med desember 2020. Tallene kommer frem i en gjennomgang av stordatakjøringer Finansfokus har igangsatt. Ansvarlig redaktør Svein Åge Eriksen sier analysen av data fra Enhetsregisteret i Brønnøysund bidrar til å skape en god monitor for jobbutviklingen i finansnæringen og tilsluttede næringer. (21. feb.)


NYHETER FRA WWW.FINANSFOKUS.NO

SKADESJEFEN BLE SELV RAMMET

Midt under angrepet fra ekstremværet Gyda, dundret det i stueveggen. Skadesjef og hovedtillitsvalgt Sindre Vasset i Møretrygd konstaterte like etterpå at taket på naboens dukkehus lå smadret ved stueveggen.

Vasset og daglig leder Bjarte Vindenes og de andre kollegene i Møretrygd oppsummerer nå konsekvensene av ekstremværet Gyda og den påfølgende stormen i vest. I skrivende stund har antall innrapporterte skader passert 50. For Møretrygds del ligger de an til erstatningsutbetalinger på 3 millioner kroner. (18. jan.)


Adv Procon
ads2
– HVORDAN HAR DU DET EGENTLIG?




– HVORDAN
HAR DU DET
EGENTLIG?

Dette er kanskje det viktigste spørsmålet du kan stille en kollega eller medarbeider. Psykisk helse er dessverre fremdeles et stort tabu. De som sliter psykisk synes i stor grad det er liten kultur for åpenhet rundt mental helse. Det viser en undersøkelse vi har gjort blant Finansforbundets medlemmer. Allikevel er oppfordringen fra ekspertene klar: Fortell om hvordan du har det. Folk vil deg vel og stiller opp.

Illustrasjon: Benjamin Gjerde




Yngre sliter mer enn eldre
Nyheter
Psykisk helse

Yngre sliter
mer enn eldre

Yngre i finansbransjen sliter mer psykisk enn eldre. Det viser en undersøkelse utført av Finansfokus. Undersøkelsen viser også at det fremdeles er vanskelig å være åpen rundt psykiske utfordringer.

Tekst: Sjur Anda

bannerimg
PÅ AGENDAEN: Finansforbundet setter nå psykisk helse på agendaen. – Dette er et tema som har stor betydning for mange av våre medlemmer, sier Vigdis Mathisen. (Foto: Sverre Chr. Jarild)


F inansfokus sendte i begynnelsen av februar ut en undersøkelse om psykisk helse til 5 000 av Finansforbundets medlemmer. Vi fikk inn i overkant av 1 000 svar. I underkant av 90 oppga at de sliter psykisk eller at de har en psykisk diagnose.

Undersøkelsen viser at de fleste karakteriserer sin psykiske helse som god. Snittskåren havnet på 5,58 på en skala til 7, men det er forskjeller ut fra alder. Medlemmer som er 35 år eller yngre, skårer 5,01, mens medlemmer over 55 år har et snitt på 5,9.

YNGRE PÅVIRKES MEST

– Vi kjenner igjen tallene som viser at de yngre sliter mer enn de eldre, spesielt under pandemien. Mange unge har blitt sittende isolert, ofte i små leiligheter. Funnene i denne undersøkelsen samsvarer med det vi i Vertikal Helse ser, men også med FHIs undersøkelser Starten av pandemien var preget av en sterk dugnadsånd. Noen opplevde det som tabubelagt å klage på at de måtte sitte hjemme for å ta hensyn til andres liv og helse. Voksne med familie har nok ikke kjent på det samme gjennom pandemien, men har selvfølgelig hatt andre utfordringer knyttet til pandemien, sier Tonje Holm Hjertaas, leder for psykteamet i Vertikal Helse.

Et annet hovedfunn i undersøkelsen er at 29 prosent av de spurte oppgir at jobben påvirker den psykiske helsen i stor eller veldig stor grad. Av disse oppgir 26 prosent at jobben påvirker positivt. 17 prosent påvirkes negativt, mens 56 prosent sier at dette varierer. Også her ser vi at alder spiller inn. Det er flere blant de yngre som påvirkes negativt av jobben (22 prosent mot 12 prosent for de eldste). 34 prosent av de eldre oppgir at jobben har positiv påvirkning på psykisk helse.

Konklusjonen av disse tallene, er at jobben påvirker de yngre mest. Samtidig blir de yngre i større grad påvirket i negativ retning. Vi ser også at psykiske diagnoser er vanligere hos de yngre. 17 prosent av dem under 36 oppgir at de har en psykisk diagnose. Kun to prosent av de over 56 oppgir det samme.

MER ÅPENHET

– Samfunnet har de siste årene blitt mer åpent for å snakke om psykisk helse, men her er det fortsatt mange tabuer, kanskje spesielt blant menn. Det at flere yngre enn eldre oppgir at de har en psykisk diagnose, handler nok om at det har vært økt oppmerksomhet på dette området de siste årene, og at flere har blitt fanget opp, sier Hjertaas.

Dette bekreftes også av undersøkelsen. Tallene viser at de yngre synes det er lettere å være åpen om egen psykisk helse. Totalt oppgir 82 prosent av de med dårlig psykisk helse, at de opplever at det ikke er kultur for åpenhet rundt psykisk helse. Ser du på den yngste gruppen, synes 31 prosent at det er kultur for åpenhet, mot et snitt på 18 prosent. Nesten ingen av de eldste synes åpenhet er på plass.

Hjertaas oppfordrer alle til åpenhet.

– Ut fra mine egne erfaringer som leder, oppfordrer jeg alle som mener at jobben påvirker psyken negativt, til å snakke med nærmeste leder. De fleste personalledere ønsker å bidra til å få frem det beste i hver medarbeider, men da er også åpenhet en viktig faktor. En leder kan ikke tilrettelegge for noe om hen ikke har kunnskap om hvilke utfordringer medarbeideren har. Ut fra en dialog mellom leder og medarbeider, kan man finne ut hvor skoen trykker og om det er noe man kan gjøre for å bedre arbeidssituasjonen. Når mange av oss bruker rundt37,5 timer i uken på jobb, sier det seg selv at det har stor innvirkning på hvordan man har det ellers, sier hun.


NÆRMESTE LEDER: – Jeg vil oppfordre folk til å snakke med noen, gjerne med nærmeste leder for å gjøre ting lettere på jobb, sier Tonje Holm Hjertaas. (Foto: Gorm K. Gaare)


Arbeidsgiver har det samme tilrettelegging-
sansvaret uavhengig av hva du er sykmeldt for.
Vigdis Mathisen
HØY ARBEIDSBELASTNING

Av de som oppgir at jobben i stor grad påvirker deres psykiske helse negativt, er arbeidsmengde, nærmeste leder samt arbeidsoppgaver de momentene som har størst påvirkning.

– Det er viktig å si fra om disse tingene, og det finnes flere veier inn for å få hjelp. Er du organisert, kan du ta opp dette med din tillitsvalgte. Verneombudene er en annen vei. I tillegg kan bedriftshelsetjenesten og HR være til hjelp, hvis du ikke har tillit til nærmeste leder, sier Vigdis Mathisen, forbundsleder i Finansforbundet. Hun tror mange ikke er klar over hvilke rettigheter de har, og hvilke tilbud som faktisk finnes på arbeidsplassen.

– Det kan hende du er ung og ny på en arbeidsplass. Da kan det være vanskelig å orientere seg om slikt, kanskje spesielt under pandemien, sier hun.

Heldigvis er stress og høy arbeidsbelastning noe det er relativt enkelt å gjøre noe med.

– Stress og opplevd høy arbeidsbelastning, er noe vi ser går igjen i mange henvisninger til oss. Dette er i mange tilfeller relativt greit å håndtere, kontra mer tyngre problemstillinger som angst og depresjon, sier Hjertaas fra Vertikal Helse.


Hvordan påvirker jobben din psykiske helse?

ØNSKER TILRETTELEGGING

55 prosent av dem som sliter psykisk, har hatt ønske om tilrettelegging på arbeidsplassen. 39 prosent av disse har ikke fått noe tilbud. Arbeidsgiverne har et klart ansvar for å tilrettelegge. (Les også Arbeidsrett på side 51.)

– Arbeidsgivere har det samme tilretteleggingsansvaret, uavhengig av hva du er sykmeldt for. De kan ikke løpe fra tilretteleggingsplikten. Samtidig tror jeg kunnskapen rundt psykisk helse er for liten, slik at man ikke skjønner hvordan vi kan hjelpe dem det gjelder, sier Vigdis Mathisen.

Hun synes generelt at samfunnet har hatt for lite søkelys på psykisk helse, særlig knyttet mot arbeidslivet.

– Dette har stor betydning for mange ansatte, og det er gjort for lite på dette området. En arbeidstaker er en hel person, ikke bare en som kommer klokken åtte og går hjem klokken fire, uten et liv utenfor. Derfor setter forbundet nå psykisk helse på agendaen. Vi skal bidra med kompetanse og kunnskap. Samtidig vil bare det å løfte dette temaet opp på agendaen gjøre at ansatte ikke føler de står alene om disse tingene, sier Mathisen.


Mange unge har blitt sittende isolert.
Tonje Holm Hjertaas.


Opplever du at det er kultur for å være åpen rundt psykisk helse på arbeidsplassen din?
HVIS DU SLITER

Ofte kan man føle seg veldig alene, og det kan være vanskelig å ta opp psykiske problemer. Hva du trenger, varierer ut fra hvilke problemer du har.

– Det finnes i dag mange ulike digitale selvhjelpsverktøy, både via ulike forsikringsordninger, men også offentlige selvhjelpsverktøy. De kan hjelpe til med å håndtere mindre psykiske plager og utfordringer. Dette er lavterskeltilbud du kan ta i bruk med en gang, før problemene vokser seg store og uhåndterbare. Å jobbe med stress og stressmestring kan i mange tilfeller løse noen problemer. I enkelte tilfeller kan noen få timer hos en psykolog være løsningen. Da vil du få hjelp til å sortere og sette ord på hva som oppleves som vanskelig, slik at du kan ta tak i situasjonen. For til syvende og sist er det hver enkelt som må ta tak i sin egen situasjon, sier Hjertaas.

– Det beste rådet, men kanskje det vanskeligste, er å snakke med noen; enten det er en venn, en kollega, et familiemedlem eller en psykolog. Å snakke med en annen, er ofte den beste måten å få hjelp til å sortere tanker og prioritere gjøremål, sier hun.

Til ledere gir hun følgende råd:

– Hvis du som leder mistenker at noen av dine ansatte sliter, skal du tørre å stille åpne spørsmål slik at de må svare med noe annet enn ja eller nei. Lytt til det den ansatte forteller, og del gjerne av egne erfaringer.


Cecilie vil hjelpe andre
Nyheter
Psykisk helse
bannerimg
STØRRE ANSVAR: – Jeg har lenge ønsket meg mer ansvar i If. For halvannet år siden ble jeg valgt som tillitsvalgt. Jeg har ikke angret et sekund og har lært utrolig mye. Mitt ønske er at jeg med mine erfaringer kan være en ressursperson for andre, også i If, sier Cecilie Ollestad.


Cecilie vil hjelpe andre

Tillitsvalgt Cecilie Ollestad i If har selv erfart hvor viktig det er at nærmeste leder stiller opp når man går gjennom en tøff tid. Nå vil hun dele egne erfaringer med andre som også sliter.

Tekst: Svein Åge Eriksen Foto: Frank Foss


T RONDHEIM: Siden 2017 har Cecilie Ollestad arbeidet på Ifs kundesenteret i Trondheim. I dag er hun senior forsikringsrådgiver, og for halvannet år siden takket hun ja til å bli tillitsvalgt for 250 kolleger. Etter flere år med store psykiske utfordringer, er Cecilie nå tilbake i full jobb. Hennes sykdom var ikke arbeidsrelatert, men likevel stilte hennes nærmeste leder i If opp og støttet henne 100 prosent gjennom den vanskelige tiden.

FUNGERTE DÅRLIG

– Godt lederskap er alfa og omega når du sliter. I mine tøffeste perioder, så fungerte jeg dårlig på jobb. Jeg var mye fraværende og leverte dårlig. Det var mye av og på. En dag gikk det ikke lenger. Jeg måtte gå til min leder å fortelle hva jeg slet med. Det kostet meg mye, men samtidig var det en enorm lettelse. Jeg fikk en samtalepartner, bedre tilrettelegging av mine arbeidsoppgaver og utrolig god støtte, forteller Cecilie.

Hun mener at selv om slike utfordringer ikke nødvendigvis er jobbrelaterte, så vil ofte arbeidsinnsatsen bli påvirket i negativ retning. Nettopp derfor er det nødvendig at arbeidstaker og arbeidsgiver skaper god tillit til hverandre, slik at det blir mulig å ta opp også de vanskelige tingene før det er for sent.

– Å ha noen å snakke med er veldig viktig hvis du strever. Du trenger noen som forstår deg og lytter til hvordan du har det. Det kan være en god venn, en kollega eller noen i familien. Selvsagt er det også viktig å ha en profesjonell samtalepartner når tiden krever det.

Å ha noen å snakke med er veldig viktig hvis du går gjennom noe vanskelig.
ÅPENHET VIKTIGST

– Hva har vært din viktigste lærdom?

– Åpenhet er det viktigste stikkordet. Dessverre er det slik at mental helse er veldig tabubelagt. Selv om noen står frem og forteller hva de har opplevd, så er det fortsatt slik at mange kvier seg for å fortelle at de har det tøft. Da blir det også vanskelig å få hjelp, og du havner fort i en negativ karusell der alt raskt kan bli verre.

– Heldigvis skjer det et generasjonsskifte der flere tør å si hvordan de egentlig har det. Mitt inntrykk er at unge nå er blitt flinkere til å dele egne erfaringer, men det er ikke bare de unge som har det tøft. Køene er enorme hos psykologer, DPS-er og andre offentlige tilbud. Hvis du ikke forteller om din sykdom til din nærmeste leder eller kollega, så vet de ikke hva som er galt eller hvordan de kan hjelpe deg, sier Cecilie.


UTROLIG GIVENDE: – Det har vært utrolig givende å kunne gi noe tilbake til dem som tar kontakt, sier Cecilie Ollestad.
ULIKE METODER

Hun fikk profesjonell behandling blant annet av en psykolog. Hun prøvde ulike behandlingsmetoder med blandede resultater. Men det var først da hun innså at hun selv måtte ta grep for å rydde opp i sitt eget liv, at hun begynte å få det bedre.

– Psykologen jobbet mye for å få meg til å forstå hvor viktig det er å ta ansvaret selv. Uansett hvor flinke ekspertene er, så er det ingen som kan fikse livet mitt. Den jobben må jeg gjøre selv. Og når du til slutt tar fatt på den tunge ryddejobben, kan det ta tid. For meg ble alt verre, før det til slutt ble bedre.

– Basert på dine egne erfaringer, hvilke råd vil du gi en kollega som strever?

– Jeg er veldig forsiktig med å gi råd til andre som har det vanskelig. Litt fordi vi alle er forskjellige og har ulike utgangspunkt og behov. Men hvis jeg skal gi ett råd, så er første steg å snakke med noen. Det må jo ikke være en fagperson, men noen du er trygg på, slik at du ikke er helt alene med tankene dine. Terskelen for å ta kontakt må være lavest mulig.

BYGG KOMPETANSE

– Mitt inntrykk er at stadig flere bedrifter og ledere forstår verdien av å ta mental helse på alvor og legge forholdene best mulig til rette for at man kan fungere i jobben. Men ofte er det mangel på kompetanse og nødvendig forståelse som er årsaken til manglende oppfølging og tilrettelegging.

Hun ønsker naturlig nok at de bedriftene som ikke har konkrete planer for oppfølging, tar tak i situasjonen og gjør noe med nettopp det. Da må hovedverneombud og tillitsvalgte involveres, slik at de sammen kan skape gode rammer for oppfølging og tilrettelegging.

– Min oppfordring til både toppledere, mellomledere og HR-ansvarlige er at de må skape tid og rom for å ta vare på medarbeidere som sliter. Da er det ikke nok å snakke om psykisk helse kun på verdensdagen 10. oktober. Det må være et naturlig samtaleemne hver dag, hele året. Det er først da det blir mulig å gjøre en forskjell for dem som går gjennom en vanskelig periode.

Det er ikke nok å snakke om psykisk helse kun på verdensdagen 10. oktober.
HJELPER ANDRE

– Hvordan har pandemien påvirket den psykiske helsen til norske arbeidstakere?

– Jeg tror mange har hatt det spesielt tøft under pandemien, av flere årsaker. Selvsagt finnes det apper og mange gode råd på nettet, men det er ingenting som kan erstatte tilliten du kan bygge opp mellom mennesker.

Etter alt Cecilie har gjennomgått, så har hun fått god innsikt og forståelse for hvordan psykisk sykdom kan ramme, hvor brutalt det kan være og hvordan det er mulig å komme gjennom den vanskelige tiden. Denne kunnskapen vil Cecilie gjerne dele med andre.

– Jeg har et sterkt engasjement for å hjelpe andre som går gjennom en vanskelig tid. Derfor ønsker jeg å gi noe tilbake og vise at det er mulig å få hjelp. Etter å ha søkt litt rundt, fant jeg Mental Helse Ungdom og chatten de har. Siden mai i fjor, har jeg stilt opp som frivillig to–tre ganger i måneden. Det har vært utrolig givende å kunne gi noe tilbake til dem som tar kontakt. Kanskje jeg en dag arbeider med psykisk helse på heltid? sier Cecilie Ollestad ettertenksomt.


– Ledere må forstå psykisk helse
Nyheter
Psykisk helse

– Ledere må
forstå psykisk helse

Webinar om psykisk helse, bedriftsavtale med psykologsenter og ledere som spør hvordan folk har det. De ansatte i Sparebanken Møre blir hyppig minnet på at de har en psykisk helse.

Tekst: Laila Borge

bannerimg
BRYR SEG: Elisabeth Blomvik er leder for divisjon personmarked i Sparebanken Møre. Hun tror ledere kan bidra til både forebygging og behandling av mental uhelse. (Foto: Sparebanken Møre)


Å LESUND:: – Jeg har alltid vært opptatt av hvordan de jeg jobber med, har det. Kanskje var det derfor jeg ble leder, sier Elisabeth Blomvik, leder for divisjon personmarked i Sparebanken Møre. Hun synes ikke det er vanskelig å snakke med ansatte om hvordan de har det.

– Jeg vil at andre skal ha det bra. Når jeg selv skal plukke ut gode ledere, ser jeg etter folk som faktisk bryr seg. Det hjelper ikke å spørre de ansatte om hvordan de har det, hvis de oppfatter at du ikke har tid til å høre svaret. Som leder må du se nytten av det. Du vil ikke lykkes i jobben hvis du ikke klarer å hjelpe medarbeidere som har det vanskelig, sier hun.

Hun oppfordrer andre ledere til å huske å spørre om hvordan ansatte har det.

– Ikke vær redd for å snakke om mental helse. Du må kanskje bruke tid på å få ansatte til å åpne seg, men da kan du bygge tillit og få til den nødvendige åpenheten.

IKKE RÅD TIL Å LA VÆRE

Psykolog og lederutvikler Carina Carl bekrefter at det er viktig at ledere tar seg tid til å spørre hvordan de ansatte har det – og til å lytte til svaret.

– Spør: «Hvordan har du det? Hva trenger du fra meg? Hvordan kan jeg støtte deg?» Vi vet at støtte fra nærmeste leder er den viktigste faktoren for å komme tilbake i jobb etter sykefravær, påpeker hun.

På de fleste arbeidsplasser er medarbeiderne den mest verdifulle ressursen. Som leder har du rett og slett ikke råd til å la være å bruke tid på å forstå medarbeiderne dine, skriver Carina Carl og medforfatter Rebekka Egeland i boken «Jobbpsykologi – kunnskap, trygghet og mot til å lede deg selv og andre».

Carina Carl mener mange ledere trenger økt kunnskap om mental helse, og om hvordan de kan virke positivt på sine medarbeidere.

– Mangel på kunnskap gjør at mange blir usikre og kvier seg for å gå inn i dette landskapet. De trenger innsikt for å bli trygge på hvordan de kan imøtekomme og forstå ansatte som har det utfordrende, sier hun.

Når jeg selv skal plukke ut gode ledere, ser jeg etter folk som faktisk bryr seg.
Elisabeth Blomvik i Sparebanken Møre
ARBEIDSPLASSEN ER AVGJØRENDE

Carl holder foredrag og kurs om psykisk uhelse. Selv om hun opplever pågang på kursene, er det ikke slike kurs ledere flest egentlig ønsker.

– I mange bransjer er idealet å være fremoverlent, positiv og motiverende. Psykologi har et ufortjent rykte for å være en motpol, som om det er noe negativt, sier hun.

Selv mener hun tvert imot at kunnskap om psykisk uhelse vil skape positive ringvirkninger på arbeidsplassen.

– Arbeidsplassen er helt avgjørende for folks psykiske helse. Vi tilbringer mye tid på jobben, og den er en mulig kilde til mye uhelse. Hvis vi viser at vi alle står i livet og møter en del utfordringer, da kan arbeidsplassen bli den trygge basen. En kultur for psykologisk trygghet vil gi lojale og trygge medarbeidere som blir motiverte og får lyst til å gi tilbake. Da kommer resultatene, sier hun.

Kulturen på arbeidsplassen kan også bidra til å forebygge psykiske plager, mener Carl. Da gjelder det å være interessert i hverandre, vise at det er lov å gjøre feil, at det er lov å si seg uenig og at det er naturlig å ha en vanskelig dag eller en vanskelig periode. Arbeidsstedet kan ses som en arena for personlig utvikling, mestring, mening og tilhørighet.

De som opplever å ha medarbeidere med psykisk uhelse, kan også bruke det som en mulighet til å bygge kulturen.

– Det gir en mulighet til å komme tettere på hverandre og etablere trygghet og nærhet. Nå er det mer uhelse som følge av pandemien. Da er det opp til oss å håndtere det på en positiv måte, sier hun.


VIKTIG KUNNSKAP: Carina Carl er psykolog, lederutvikler og forfatter. Hun mener ledere trenger å forstå mekanismene bak angst, depresjon og utbrenthet – det hun kaller lettere psykiske tilstander. (Foto: Kaja Bruskeland)
WEBINAR OM PSYKISK HELSE

– Nå snakker alle om å ta vare på hverandre, mer enn vi gjorde før pandemien, sier Elisabeth Blomvik.

I Sparebanken Møre har psykisk helse blitt satt på agendaen på nye måter under pandemien. Verneombudet har vært med i beredskapsgruppen, og det er holdt webinar om psykisk helse for alle ansatte.

– Jeg tror det gjorde alle bevisste på at de har en psykisk helse, selv om de ikke har problemer selv. Flere ble nok mer oppmerksomme på kollegene sine og begynte å spørre mer om hvordan andre har det. For fem eller ti år siden hadde det ikke vært naturlig med et sånt webinar, men det var naturlig nå, sier Blomvik.





En kultur for psykologisk trygghet vil gi lojale og trygge medarbeidere som blir motiverte og får lyst til å gi tilbake.
Psykolog Carina Carl
SENKER TERSKELEN

Sparebanken Møre hadde oppmerksomhet på psykisk helsevern også før pandemien. De har i mange år hatt avtale med et psykologsenter i tillegg til ordinær bedriftshelsetjeneste, og oppfordrer ofte de ansatte til å benytte seg av tilbudet. Den opprinnelige ideen bak avtalen var at de ville ha tilgang på rask hjelp om noen ble utsatt for ran eller andre hendelser mens de var på jobb. I dag er målet å senke terskelen for å oppsøke psykolog, samt å sikre at ansatte får profesjonell hjelp når de trenger det.

– Det handler om å ta vare på medarbeiderne. Hvis folk har det generelt bra, vil de prestere bedre på jobb. De som sliter privat, vil slite på jobb. Det vil også påvirke andre: Kolleger og ledere blir bekymret. Ingen liker å se at noen sliter, sier hun.

Blomvik er glad for at psykisk helse har kommet på agendaen i samfunnet. At folk ikke bare diskuterer sykefraværet, men også ser nærmere på årsakene.

– Psykisk helse er ofte sammensatt. Hvis noen ikke trives i en situasjon eller ikke føler mestring, vil det selvfølgelig påvirke den mentale helsen. Jeg håper de fleste ledere blir flinkere til å hjelpe folk med å finne mestring og glede i det de holder på med. Det mener jeg kan forebygge psykiske plager, avslutter Elisabeth Blomvik.


PSYKOLOGIPROFESSOR: JOBB ER TERAPI
Nyheter
Psykisk helse

PSYKOLOGIPROFESSOR: JOBB ER TERAPI

Silje Endresen Reme, professor ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo, konstaterer at jobb og arbeid har stor betydning for både psykisk og fysisk helse.

Tekst: Magne S. Otterdal Foto: Gorm K. Gaare

bannerimg


R eme erfarer at bedrifter i mange bransjer har vært åpne, og har inkludert og ansatt folk med psykiske utfordringer.

– Har du eksempler på dette fra bank og forsikring?

Reme forteller om et inkluderingsprosjekt hvor en av personene fikk jobb i et finansforetak. Dette var da hun selv jobbet i felten for noen år siden.

TERAPEUTISK EFFEKT

– Vedkommende hadde spesifikke ITkvalifikasjoner som var unike. Han har flink, men hadde også veldig store utfordringer, store psykiske problemer og rusavhengighet.

Ifølge Reme resulterte samarbeid mellom behandlere og Nav i at personen ble formidlet til en helt ordinær, godt lønnet jobb som hadde den tilpasningen han trengte med hensyn til arbeidstid og fleksibilitet.

– Det som skjer da, og det er mitt store poeng, er at når en kommer i en jobb der en trives, har tilhørighet og får brukt seg selv, så virker det terapeutisk for helsen. Det har en god interaksjonseffekt, der en får noe annet å fokusere på enn det som er vondt og vanskelig, og en blir også langt mer motivert til å følge opp behandling.

En må se det i et lengre perspektiv, at en har faser i livet som kan være vanskelige og at en kommer tilbake.
HELT NORMALT

– Hvordan kan bedrifter legge bedre til rette for medarbeidere med psykiske utfordringer?

– Det ene er å normalisere dette. Mer enn halvparten av befolkningen vil oppleve psykiske problemer i løpet av livet. Det er viktig at arbeidsplassen og arbeidslivet rommer også dette og ikke stenger folk ute. En må se det i et lengre perspektiv, at en har faser i livet som kan være vanskelige og at en kommer tilbake.

– Hvordan er holdningene i arbeidslivet til psykiske lidelser?

– Det har skjedd veldig mye de siste ti-årene. Vendepunktet var da Kjell Magne Bondevik som første statsleder i verden, ble sykmeldt med depresjon og kom tilbake igjen. Det var historisk. Vi har også sett effekt i sykefraværstatistikken, med en liten økning i fravær på grunn av psykiske lidelser og en nedgang på grunn av muskel- og skjelettplager.


JOBB ER TERAPI: Psykologiprofessor Silje Endresen Reme er ikke i tvil om at arbeidslivet er veien til bedre helse for alle som har psykiske lidelser. Men dårlige arbeidsplasser kan også være skadelig.
BONDEVIK-EFFEKTEN

Ifølge Reme snakker man fortsatt om “Bondevik-effekten”. Men fortsatt “maskeres” psykiske lidelser som sykemelding for “vondt i ryggen” og andre fysiske smerter.

Nylig sto også konserndirektør for strategi i Veidekke, Lars Erik Lund frem og fortalte om sin depresjon. At ledere som Lund og Bondevik står frem, bidrar til normaliseringen av psykiske lidelser.

– Det har skjedd mye, men fortsatt er det en del stigma knyttet til psykiske lidelser. Det er lettere å komme på jobb og si at en har brukket et bein enn at man har depresjon eller sliter med angst.

DEN STORE BARRIEREN

– Hvordan er det å komme tilbake på jobb etter å ha vært sykmeldt for depresjon?

– Det blir en stor barriere å komme tilbake. For mange kan det bli den viktigste barrieren.Her må vi jobbe med å ruste den ansatte til å finne ord og språk for å håndtere det. Men det gjelder også å skape en arbeidslivskultur hvor det er ok å kunne snakke om det uten at det blir vanskelig.

Ifølge psykologiprofessoren er muskel- og skjelettplager og psykiske plager hovedårsakene til langtidssykefravær. Ett av fem langtidsfravær skyldes psykiske plager.

VIKTIGSTE TILTAKET

Remes forskning viser at ett av de aller viktigste tiltakene mot angst og depresjon er høy sysselsetting. Å hjelpe folk til å få en jobb, beholde en jobb og trives i jobben gir mindre plager både somatisk og psykisk.

– Men hva med arbeidsplasser som påfører ansatte psykiske lidelser?

– Vi vet en del om når arbeidsplassen er skadelig for helsen og når det faktisk kan føre til psykiske lidelser. Forskningen viser at det er tre faktorer som har vist seg å gå igjen. Det første er ubalanse mellom krav som stilles og mestringen den ansatte opplever. Det andre er usikkerhet, for eksempel med midlertidige kontrakter, rollekonflikter. Det tredje er mangel på verdier og sosial støtte, som kan munne ut i mobbing. Kan en eller flere av disse krysses av, er det fare for at ansatte blir påført psykiske lidelser.


Kjører hackathons ved rekruttering
Rekruttering
Tester

Kjører hackathons ved rekruttering

Yngvar Ugland er direktør for New tech lab i DNB, en liten divisjon med åtte ansatte. Med en så liten gjeng er det viktig å treffe riktig ved ansettelser. Løsningen er døgnlange hackathons.

Tekst: Sjur Anda

bannerimg
PEKER RETNING: – Min jobb blir å peke ut retningen og minne om hvor polarstjernen står og coache og rettlede når det er nødvendig. Det viktigste er kanskje å ikke gå i veien, men la dyktige folk få gjøre jobben sin, sier Yngvar Ugland. (Foto: Stig B. Fiksdal)


V i må være fit for purpose og passe på vår grunn til å eksistere. Vi er en høyst eksperimentell gjeng som aldri får lov til å se våre barn vokse opp. Det aller meste vi driver med, må dø. De tingene som overlever, sendes videre oppover til produktutvikling. Å kunne jobbe så eksperimentelt og ikke få følge sine ideer til sluttfasen, høres for mange ut som en drømmejobb, men det er det ikke for alle, sier Ugland.

ALLE ER MED

For å passe inn i Uglands gjeng må du bringe noe nytt til bords.

– Vi ser etter folk som har noe vi mangler, de må være litt annerledes, samtidig som de kommer godt overens med kollegene.

Derfor involveres hele teamet når det skal ansettes nye.

Vi spoler fire år tilbake i tid. Ugland er første mann i teamet og skal oppbemanne. Det er første dag på jobb og kick off. Det kommer en dame bort til ham og spør om det blir noe koding i avdelingen. Det er klart det blir, man kan ikke drive tech uten å kode. To uker senere flytter hun over til Uglands lille lab.

– Når vi da skulle ansatte flere, var det veldig naturlig for meg å ta henne med i denne prosessen. Hun var med på alle intervjuene, og vi hadde en tett dialog om hvem som passet inn hos oss. Det funket veldig bra.

I dag må de som søker jobb i laben, sette av en hel dag.

PIZZA OG ØL

– Sist vi ansatte dro hele avdelingen til Trondheim for å møte kandidaten. Vi hadde da en hackathon fra klokken ni om morgenen til dagen etter. Vi var gjennom prosjektets alle livsfaser, og på kvelden bestilte vi pizza og kjøpte noen øl og snacks før vi fortsatte døgnskiftet. Dermed fikk vi se hvordan teamet jobbet sammen med kandidaten. Han fikk også føle hvordan det var å jobbe med oss med ekte problemer. På denne måten får vi både testet faglige kvaliteter og hvordan man passer sammen sosialt. Samtidig ligner dette veldig måten vi jobber på i det daglige, sier Ugland, som gjerne sammenligner teamet sitt med et fotballag.

– Vi er et lag og må kunne samarbeide godt. Hvis folk har stjernenykker, vil de ikke passe inn. Målet er å få teamet til å prestere bedre enn summen av medlemmene.

Samtidig følger også rekrutteringsprosessene det vanlige DNB-opplegget med ulike tester.

– De sier noe om hvordan vi er skrudd sammen og kompletterer øvrig informasjon godt.

RADIKALT MANGFOLD

Ugland beskriver seg selv som en klassisk nerd som lærte seg selv å programmere i Basic og blir lett oppslukt av magien i teknologien. Likevel er han opptatt av radikalt mangfold i teamet sitt.

– Vår ambisjon er å skape noe radikalt innovativt. Da må vi har mangfold på kjønn, bakgrunner, interesser, utdannelse, språk og legning. Med et team på åtte skal det mye til for å hake av alt dette, men vi skal være sikre på at vi har nok variasjon av bakgrunn og interesser. Samtidig må folk komme godt overens. Det kan være utfordrende når du søker mangfold, og er noe som det må jobbes systematisk og målrettet med.

Målet er å få et velfungerende team han kan stole på.

– Min jobb blir å peke ut retningen og minne om hvor polarstjernen står og coache og rettlede når det er nødvendig. Det viktigste er kanskje å ikke gå i veien, men la dyktige folk få gjøre jobben sin, avslutter Ugland.


FAKTA HACKATHON

Hackathon er et marathon for kodere, bare med mindre svette og mer pizza. Under en hackathon jobber utviklere sammen innenfor en fastsatt tidsramme. Her kan målet være å skape nye produkter, verktøy eller funksjoner. Det kan også handle om å finne feil i et datasystem eller lignende. En hackathon kan vare i bare én dag (eller natt) eller så lenge som et par dager. Formålet er å arbeide raskt, intenst og sammen. (KILDE: ORIGO LAB)


TESTER FOR Å FÅ RIKTIGE FOLK
Rekruttering
Tester
bannerimg
VIT HVA DU SER ETTER: – Å ha gjort en god analyse av hvilke evner og personlighet som kreves i den ledige stillingen, er viktig, sier Helene Tronstad Moe. (Foto: Høyskolen Kristiania)


TESTER FOR Å FÅ RIKTIGE FOLK

Hvis du har fått jobb i finansbransjen de siste årene er det stor sjanse for at du har måttet gå gjennom ulike tester før ansettelse. Testene kan gi mange gode svar hvis de brukes riktig, sier Helene Tronstad Moe ved Høyskolen Kristiania. I Storebrand brukes tester systematisk ved ekstern rekruttering.

Tekst: Sjur Anda


– I Norge brukes det mye personlighetstester, selv om det ikke nødvendigvis er det smarteste. Generelle evnetester vil ofte i større gra d kunne forutsi om man vil lykkes i jobben. Man kan eksempelvis ha en nedre grense tilpasset den enkelte stillingen, sier Tronstad Moe, førsteamanuensis ved Institutt for organisasjon og ledelse ved Høyskolen Kristiania.

Tester deles gjerne i tre, det er rene ferdighetstester: Hvor raskt skriver du, hvor god er du i grammatikk og lignende, generelle IQ-tester som sier noe om evnenivået du er på og hvor fort du lærer og tilegner deg kunnskap, samt personlighetstester.

VIT HVA DU SER ETTER

Tronstad Moe mener tester kan gi mye, men du må vite hva du ser etter.

– Du må skjønne hva de mest sentrale oppgavene er og hvilke mål som skal oppnås i den aktuelle stillingen. Samtidig må du ha med hvem kandidaten skal jobbe med, i hvor stor grad det kreves samarbeid og hvordan lover og regler påvirker jobben. Ut fra dette vil du trenge ulike testverktøy.

Personlighetsmessig må du finne ut om personen skal samarbeide med andre, må han være talefør og en lagspiller? Da bør han kanskje skåre høyt på omgjengelighet og ekstroversjon.

– Ser du derimot etter en jurist eller saksbehandler som skal sitte konsentrert alene på et cellekontor, bør du heller gå for planmessighet. I en slik jobb vil det være en ulempe å være for ekstrovert, fordi du er sosial og trenger interaksjon med andre mennesker for å trives.

Å ikke vite hva du ser etter, er den vanligste grove feilen ved bruk av tester.

– Mange ledere og rekrutterere ønsker ekstroverte kandidater, kanskje fordi det speiler mer av dem selv, sier Tronstad Moe, som også er opptatt av at man bruker riktige tester.

– Man må velge tester tilpasset det man ser etter og bruke dyktige testledere.

Mange er redde for å dømme ut fra kognitive ferdigheter.
Helene Tronstad Moe
TEST MANGE

I dag kommer testene ofte inn litt sent i prosessen.

– I mange tilfeller vil man ha økt nytteverdi av testing tidlig i prosessen. Når du står med tre finalekandidater får testing relativt liten betydning, og de som ansetter kan allerede ha bestemt seg for hvem de vil ha.

I dag kjører en del større selskaper ulike tester før kandidaten i det hele får laste opp søknaden sin.

– Da får man silt ut tidlig.

FLERE FORDELER

Tester har flere fordeler mener Tronstad Moe.

– De kan bidra til færre feilansettelser, at folk trives bedre, at arbeidsmiljøet blir bedre og forhindre diskriminering. Men man må bruke gode og riktige tester.

– Testene er blinde for hudfarge, kjønn, talefeil og alt annet vi dømmer folk ut fra i et intervju. De viser folks potensial.

Norske rekrutterere har vært noe tilbakeholdne med å bruke evnetester.

– Jeg tror mange er redde for å dømme ut fra kognitive ferdigheter. Det er kanskje lettere å prate om personligheten enn intelligensen sin, avslutter Tronstad Moe.


IKKE FASIT: – Det er viktig at testene ikke ses på som en fasit. De er ett av flere momenter som må vurderes ved ansettelse, sier Tove Selnes. (Foto: Storebrand)
STOREBRAND TESTER SYSTEMATISK

I Storebrand bruker de tester systematisk ved rekruttering eksternt.

– Vi har ulike typer tester, fra personlighetsprofiler til evnetester. Hvilke vi velger avhenger av hvilke kompetansekrav som stilles til rollen. Testene hjelper oss til å være objektive, og på den måten får vi også større mangfold. Uten tester er det ikke like lett å være objektiv i seleksjonsprosessen. Ved å bruke personlighetstester til å selektere, blir kandidatene likere behandlet, sier konserndirektør for People, Tove Selnes.

Testene blir et godt utgangspunkt for samtaler i forbindelse med intervjuer.

– Kompetansekrav blir vanskeligere å definere når utdanning stadig går raskere ut på dato. Da er det softskills som blir powerskillsene. Evnen til å lære seg og anvende kunnskap på nye områder blir stadig viktigere. Da er det viktig å ha en strukturert prosess, og testene er en liten del av dette. Testene kan også si noe om hvordan du kan fungere i jobben. Prosessen må også være strukturert ut fra kravene i utlysningen. Det er jo tross alt ikke hvor god du er på intervju, som avgjør hvor god du er i jobben. Med strukturerte intervjuer og bruk av tester er det bedre mulighet til å få frem hva man kan og hva man har erfaring med.

I FORKANT

Hos Storebrand gjennomføres testene i forkant av intervjuene.

– Noen kjører alle gjennom en test, men vi gjør en seleksjon før dette. Det handler om å ha en viss balanse på hvor mye tid en kandidat skal bruke og investere i en slik prosess. Man må ha kommet et stykke på vei, før man blir bedt om å fylle ut tester, sier Selnes, som er opptatt av at alle må få tilbakemeldinger etter testene.

– Våre folk er sertifisert i bruken av testene og kandidatene skal alltid få tilbakemelding om resultatene. De må også få mulighet til å kommentere resultatene sine. Vi ser at evnetester er det som best predikerer sammenheng mellom gode resultater og jobbprestasjon. Det ser vi på tvers av alle yrker. Å bruke case er også en god metode, der vi får se hvordan kandidatene løser oppgaver.

En fare er at testene blir sett på som en fasit.

– Vi bruker mye tid med lederne rundt disse spørsmålene. Det skal være en saklig vurdering av hvilke tester man bruker til hvilke stillinger. Det er viktig å ha en dialog rundt testen og hvilke oppgaver jobben innebærer. Det blir også en gevinst for kandidaten, som kan bli trygg på at det er rett jobb for vedkommende, og at de vil trives med arbeidsoppgavene, sier Selnes.


Et modig valg
Intervjuet
Mangfold

Et modig valg

Wenche Fredriksen møtte lettveggen flere ganger før hun til slutt møtte veggen med stor V. Nå sier hun hjertelig takk for all motbør livet har gitt henne; uten den kunne hun aldri blitt mangfoldssjef i DNB.

Tekst: Lisbet Jære Foto: Sverre Christian Jarild

bannerimg
TAR TID: – Det å være menneske innebærer også å ha fordommer. Det tar tid å bli bevisst over – og håndtere – disse, sier Wenche Fredriksen, den nye mangfoldssjefen i DNB.


J eg er overveldet over hvor godt mottatt jeg har blitt i DNB, her er det et imponerende engasjement og profesjonalitet. De har gjort et modig valg ved å velge en fargerik 58-åring med solid erfaring og et varmt hjerte, sier Wenche Fredriksen, DNBs nye mangfoldssjef, med et smil.

Mangfold er i tiden og på agendaen til alle bedrifter som tar seg selv på alvor. Det skal til og med være lønnsomt, ifølge rapporten Diversity Wins» fra McKinsey. Så hva innebærer det?

– Mangfold er alt som gjør mennesker og grupper unike og forskjellige fra hverandre. Når alt kommer til alt, handler det om at hver enkelt medarbeider opplever at de blir sett og verdsatt for den de er og kjenner at de hører til, forklarer Fredriksen. Inkludering er et viktig stikkord, det er inkludering som forløser verdien som ligger i mangfoldet.

IKKE PROFESJONELL NORDLENDING

Vi har gått ned de brede marmortrappene fra resepsjonen i DNBs ærverdige lokaler i Bjørvika og gjennom kantinen. Det kjennes litt som om å være nede i skattekisten til Norges største finanskonsern. Det er i Ålesund, et møterom i kjelleren, Fredriksen forteller historien om hvordan hun endte opp i DNB etter 30 år i Accenture; de siste tolv årene som mangfolds- og inkluderingssjef.

Hun starter med å gå tilbake til 60-tallet der hun vokste opp sammen med tre brødre i et lite fiskerisamfunn i Lofoten. Fredriksen røsket tidlig opp i datidens kjønnsrollemønster ved å nekte å lage mat, dersom de tre brødrene ikke også hjalp til.

Hun kom seg til Oslo, tok utdanning som statsviter, og fikk jobb i det internasjonale konsulentselskapet Accenture. Det var få nordlendinger med arbeiderbakgrunn der, enda færre kvinnelige nordlendinger. Men her var hun altså; Wenche Fredriksen 27 år, mektig imponert over konsulentbransjen og med et solid flink pike-kompleks.

– Jeg passet ikke helt inn og brukte mye krefter på å forsøke å gjøre det. På ett av mine første prosjekter, fikk jeg tilbakemelding om å justere dialekten min for at jeg skulle virke mer profesjonell.

Jeg møtte virkelig veggen – og det smalt helt vanvittig.”

SYKMELDT TRE ÅR: – Jeg var ute av drift og sykmeldt i tre år, og ble en slags case med en tykk mappe i Nav, forteller Wenche Fredriksen.
MØTTE VEGGEN – SYKMELDT I TRE ÅR

Fredriksen klatret gradene i Accenture helt til hun fikk barn nummer to.

– Etter å ha møtt lettveggen flere ganger med kortere sykemeldinger, møtte jeg nå virkelig veggen – og det smalt helt vanvittig. Jeg var ute av drift og sykmeldt i tre år og ble en slags case med en tykk mappe i Nav.

Det tok ti år før hun var for fullt tilbake i jobb igjen. Samtidig som hun var deltidsufør, begynte å hun å snakke åpent i Accenture om sine erfaringer.

– Mange syntes det var ubehagelig at jeg tok det opp. Men jeg bestemte meg for å endre på holdningene om at psykisk helse var tabu. Jeg skulle aldri jobbe et sted hvor min erfaring som utbrent, ikke ble sett på som en verdifull kompetanse.

Etter hvert ble hun en etterspurt foredragsholder. Nå omfavner hun den vanskelige tiden, fordi den har gitt henne riktig ballast og erfaringer for å jobbe nettopp med mangfold og inkludering.

– Det at jeg har egne livserfaringer har gjort meg troverdig. En ting er å referere til fakta og forskning, men å kunne fortelle historier som treffer hjertet, det er noe helt annet, sier Fredriksen, som opplever at hennes historie gjør at andre tør å åpne seg. I bunn og grunn er det få såkalte A4-mennesker i denne verden når en graver litt under overflaten.

HVORFOR ER ALLE SOM VASKER BRUNE?

Det har blitt mye kaffe og prat for Wenche Fredriksen siden hun ble DNBs mangfoldssjef i januar. Dette med mangfold er ikke noe en kan tre nedover hodet på folk, derfor må hun først bli kjent med hva som rører seg blant ledere, ansatte og tillitsvalgte i Norges største finanskonsern.

Hun roser DNB for å ha jobbet godt med likestilling. På ledernivå er det 40 prosent kvinner. Mangfoldsarbeid starter ofte med likestilling og så utvides agendaen til å omfatte flere områder.

– Talentet er likt fordelt i verdens befolkning, likevel styres verden fortsatt av hvite menn fra en viss klasse. Representasjon og rollemodeller som ligner en selv er viktig, vi trenger alle å kjenne oss igjen i dem som lykkes på arbeidsplassen.

Jeg passet ikke helt inn og brukte mye krefter på å forsøke å gjøre det.


Fakta mangfold

Mangfold handler om det som skaper forskjeller mellom oss mennesker. Samtidig handler mangfold også om å møte forskjellene med åpenhet, respekt og inkludering. Synlige karakteristika: Hudfarge, etnisk bakgrunn, kjønn, alder, utseende, klær, funksjonshemming og vekt. Usynlige karakteristika: Verdier og holdninger, utdanning – type og skole, religion, interesser, kompetanse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, personlighet, hvor du jobber og hvor du har jobbet før.
KILDE: NASJONAL DIGITAL LÆRINGSARENA OG PP PRESENTASJON «MANGFOLD HVA ER DET» FRA BI.

MANGFOLDETS FALLGRUVER

– For ti år siden snakket ingen om mangfold og mangfoldsledelse. Nå snakker alle om det, sa Loveleen Rihel Brenna, ifølge en reportasje i DN. Hva tenker du om utsagnet?

– Om vi snakker om Norge, så stemmer det, det har ikke vært prioritert. De to siste årene har det imidlertid vært et ras av utlysninger til denne type stillinger. Jeg har fått mange henvendelser fra selskaper som lurer på hvordan de skal ta tak i temaet.

Selv er hun glad for å ha jobbet i et internasjonalt selskap med 650 000 ansatte hvor mangfold og inkludering lenge har vært høyt oppe på agendaen.

Men det er mange fallgruver, som at det fort kan bli tomt prat og lite handling. Mange er også redde for å gjøre feil – noe som resulterer i at de aldri kommer i gang.

Derfor mener hun det er viktig å bygge kompetanse og etablere et språk som gjør det trygt å snakke om sensitive temaer som etnisitet og LHBT+. En bør være tålmodig og se på det som en reise. Det å være menneske innebærer også å ha fordommer, det tar tid å bli bevisst over – og håndtere – disse.

SKAL MOBILISERE HELE DNB

– Hva tenker du er neste steg på veien i DNBs mangfoldsarbeid?

– Vi jobber i disse dager med en ny strategi for mangfold og inkludering. Vi vil fortsette å jobbe med likestilling, samtidig som vi vil utvide mangfoldsagendaen. Arbeidet med inkludering og mangfoldsledelse skal også styrkes. Sist, men ikke minst, skal vi mobilisere hele organisasjonen i arbeidet med mangfold og inkludering, sier Fredriksen, som understreker at hun ikke skal bli DNBs nye mangfoldsmaskot. Her må det jobbes på alle plan.

– Jeg kan bare si at jeg gleder meg til denne reisen! Jeg er en «late bloomer, but watch me», avslutter Fredriksen.


Fakta mangfold

Mangfold handler om det som skaper forskjeller mellom oss mennesker. Samtidig handler mangfold også om å møte forskjellene med åpenhet, respekt og inkludering. Synlige karakteristika: Hudfarge, etnisk bakgrunn, kjønn, alder, utseende, klær, funksjonshemming og vekt. Usynlige karakteristika: Verdier og holdninger, utdanning – type og skole, religion, interesser, kompetanse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, personlighet, hvor du jobber og hvor du har jobbet før.
KILDE: NASJONAL DIGITAL LÆRINGSARENA OG PP PRESENTASJON «MANGFOLD HVA ER DET» FRA BI.




Tek med lagkjensla i bankjobben
Min arbeidsplass
Mats Solheim

Tek med lagkjensla i bankjobben

Mats Solheim (34) har bytt ut livet som profesjonell fotballspelar med jobb i Sparebanken Sogn og Fjordane. Lagbygging er ein eigenskap han meiner kan overførast til yrkeslivet.

Tekst: Jørn-Arne Tomasgard

bannerimg
FLYTTA HEIM: Mats Solheim saman med kona Ina-Mari Ulvedal og sønene på 2 og 5 år etter avskjedskampen for Hammarby. (Foto: Privat)


S TRYN: Det var i august Solheim offentleggjorde at han la opp som fotballspelar for å bli bankansatt i heimkommunen Stryn. Kanskje noko overraskande, sidan han hadde halvanna år att av kontrakten med Stabæk.

– Men timingen var god. Med to små born følte vi tida var inne for å bu nærmare familien. Vi er begge frå området og har både familie og vener i nærleiken. Og då denne jobben i banken vart lyst ut, søkte eg og fekk han. Det er ikkje ofte slike jobbar blir ledige her, så eg måtte slå til. Eg var gjennom ein ordinær søknadsprosess med jobbintervju. Det var ei ny og interessant oppleving. Det er ikkje slik det har fungert som fotballspelar.

SPELTE FOR 30 000

No har han busett seg i heimbygda Loen saman med kona og sønene på 2 og 5 år. Han fortel at familien planlegg husbygging på Rake, ein fin solvendt stad med panoramautsikt over fjorden. Det er langt til det hektiske livet familien levde i Stockholm, då han spelte for ein av Skandinavias største klubbar, Hammarby, i fem sesongar frå 2015 til 2019. Før det spelte han for ein annan Allsvenskan-klubb, Kalmar, frå 2012 til 2015. Karrieren på toppnivå starta i Sogndal i 2006 og slutta i Stabæk 15 år seinare.

Han trekkjer fram stemninga på Tele2 Arena med 30 000 tilskodarar på lokaloppgjer i Stockholm som store opplevingar. Då det var klart at han skulle slutte, og han scora sitt siste mål for klubben, svarte publikum med taktfast «Solheim, Solheim».

I Sogndal tok han ein bachelor i økonomi og administrasjon som kom godt med då han skulle søkje jobb som kunderådgjevar i privatmarknaden.

– Kva erfaringar frå toppfotballen tek du med deg inn i bankjobben?

– Eg har spelt i fleire klubbar, med ulike typar menneske med ulik bakgrunn. For at laget skal fungere må det skapast eit samhald som gjer at vi klarer å jobbe godt saman. Vi jobbar mot same mål og må samarbeide for å nå målet. Og det må skapast god stemning for at ein skal få ut sitt beste. Så må sjølvsagt det å jobbe målmedvite og hardt, liggje i botnen. Det kan eg ha nytte av i denne jobben.


FRÅ FOTBALL TIL BANK: Mats Solheim (34) tok ein bachelor i økonomi og administrasjon då han spelte for Sogndal. Etter ei lang karriere i svensk fotball, mellom anna fem sesongar i storklubben Hammarby, fekk han bruk for utdanninga då han søkte bankjobb i Stryn. (Foto: Sparebanken Sogn og Fjordane)

Det må skapast god stemning for at ein skal få ut sitt beste.

MARKNAD LOKALT OG I STORBYAR

– Korleis er du blitt teken imot?

– Veldig godt. Eg har fått ein mentor i Aslaug Valaker som følgjer meg godt opp. Odd Kjetil Tonning er sjefen min på privatmarknad. Alle har teke godt imot meg og hjelper meg på plass. Det er god stemning på kontoret.

– Kva går jobben ut på?

– Eg har teke over ein portefølje med kundar, jobben blir å byggje vidare. Det er i hovudsak lån til kjøp av eigedom og anna som har med privatøkonomi å gjere. Marknaden er hovudsakleg Stryn og resten av Sogn og Fjordane, men også i storbyar som Oslo, Bergen og Trondheim, i samband med at kundar frå området her nyttar lokalbanken til huskjøp. Så må du prøve å gjere så god jobb at kjende av dei igjen kjem og ynskjer same tenestene.


NINAS NYE MIKROLIV
Portrett
Nina Syvertsen

NINAS
NYE MIKROLIV

I løpet av tre måneder kjøpte Nina Syvertsen (42) et mikrohus på 22 kvadrat, solgte leiligheten på 100 og sa opp en sikker jobb uten å ha noen ny å gå til. Her er historien om Ninas nye mikroliv.

Tekst: Svein Åge Eriksen Foto: Sverre Chr. Jarild

bannerimg

V årsolen har akkurat begynt å tine snøen på taket til Nina Syvertsens nye mikrohus, da vi møter henne og den tre år gamle airedale terrieren Vips litt nord for Oslo. Hun bor skikkelig landlig i utkanten av en bondegård. Her er det stille og rolig, nærhet til naturen, frisk luft og god utsikt. Det var akkurat det hun ønsket seg etter at hun i september i fjor sa opp jobben, hoppet av hamsterhjulet, karrieren og rollen som hovedtillitsvalgt i landets største inkassoselskap Lindorff, nå Intrum.

– Jeg har ikke angret ett eneste sekund, stråler Nina om kapp med solen og inviterer oss inn i sitt nye mikrohus på 22 kvadratmeter.

Vips er foreløpig parkert i bilen hennes, slik at matmor kan intervjues uten tanke på at det er en annen som også vil ha hennes fulle oppmerksomhet. Nina byr på deilig kaffe og en sterk historie om hvordan ta radikale grep når livet butter imot.

MØTTE VEGGEN

Alle historier har en begynnelse. Etter videregående startet Lørenskog-jenta Nina Syvertsen på kunsthistoriestudier i Stavanger, og hadde ingen planer om å begynne i finans- eller inkassobransjen. Det var litt tilfeldig at hun fikk jobben som saksbehandler i Lindorff i 2001. I 2012 ble hun valgt som tillitsvalgt. Fra 2018 gikk hun inn i rollen som hovedtillitsvalgt, men ble frikjøpt først fra 1. januar 2021. Siden mars 2017 har hun også vært fast møtende styremedlem i Finansforbundet. I tillegg har hun vært fast styremedlem i YS’ hovedstyre siden november 2019.

– Det har vært over 20 fantastiske år i finans- og inkassonæringen. Jeg har lært utrolig mye og har fått lov å utvikle meg. Samtidig har det vært ekstremt mye jobbing de siste 10–15 årene. de siste fire årene som hovedtillitsvalgt. Som hovedtillitsvalgt sitter du med et stort ansvar. I store bedrifter skjer det mye som du blir involvert i hele tiden. Du får aldri helt fri og er always on. Jeg er den typen som gir alt eller ingenting. Dem som kjenner meg, vet at jeg har et brennende engasjement for å hjelpe andre. Slik sett kunne jeg ikke fått et mer spennende oppdrag enn å være hovedtillitsvalgt for 420 medlemmer i Lindorff.

Men når du virkelige brenner for å hjelpe andre, så er det også lett å bruke mye energi uten å fylle opp lagrene på nytt. Og det var akkurat det som skjedde med Nina. Hun lyttet ikke til kroppens signaler. Våren 2021 var hun totalt utslitt og møtte veggen. Hun, som aldri hadde vært syk eller sykmeldt, måtte gå til legen for å få en skikkelig timeout. Det kostet henne mye å be om hjelp, men hun kunne ikke fortsette samme kjøret.


VELDIG FORNØYD: – Jeg har ikke angret et eneste sekund, sier Nina om sitt nye mikroliv.

Jeg er heldig som har total frihet.
REALISERER DRØMMENE

Legen sykemeldte Nina i én måned, men det varte i syv måneder. For første gang i livet fikk hun tid til å trekke pusten å tenke grundig gjennom hvilket liv hun egentlig ønsket å leve. Med god støtte fra venner og familie kunne hun realisere sine drømmer. Sammen med sin aller beste venn, airedale terrieren Vips, startet hun sitt nye liv med mange turer og brukshundtrening sammen med flotte mennesker. Endelig kunne hun leve i nuet med det som virkelig betydde noe for henne.

– I august i fjor hadde jeg kommet så langt i min prosess at jeg mer strukturert kunne tenke gjennom hva som var viktig i livet mitt. Jeg kom raskt til den konklusjonen at karriere alene ikke gir mitt liv mening. Å stadig eie mer og ha de riktige tingene, er ikke veien til lykke for meg. Jeg hadde båret på en drøm i mange år, der jeg kunne leve et enkelt og bærekraftig liv, mer i pakt med naturen.

Etter hvert ble det klart for henne at det ikke var nok å ha det gøy på jobben. Hun ville også at hennes liv skulle ha en annen dimensjon. Hun ønsket den totale frihet og hoppet derfor ut av hamsterhjulet i september i fjor, uten å ha noen ny jobb å gå til.


HOPPENDE GLAD: Gjensynsgleden er stor når matmor henter terrieren Vips.
KJØPTE MIKROHUS

På sensommeren tok Nina et avgjørende valg. Hun realiserte drømmen om å kjøpe et mikrohus. For den nette sum av én million kroner fikk hun et norskbygd mikrohus med alt av inventar fiks ferdig levert og klart til bruk. Her er alt hva du trenger i et moderne hus som vann, strøm, forbrenningstoalett, vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin for å nevne det viktigste.

– På dette tidspunktet eide jeg en leilighet på 100 kvadratmeter på Fetsund, men her var det altfor stor plass til meg og hunden. Jeg hadde faktisk i flere år drømt om å kjøpe et mikrohus og leve et enklere liv, der jeg ikke eier så mange ting. For hva skulle jeg egentlig med fem bakeboller og tre middagsserviser til 12 personer? Men ville jeg virkelig tørre å kvitte meg med mesteparten av det jeg eide for å flytte inn i et mikrohus på 22 kvadratmeter? Jeg kom etter hvert frem til at det var akkurat det jeg ønsket. Hva andre sier om mine valg, betyr ikke så mye. Det viktigste er hvordan jeg har det selv, og kanskje kan jeg inspirere andre til å ta helt nye grep i livet?

Da hun hadde tatt valget om endelig å kjøpe et mikrohus, så var det neste store valget ikke fullt så vanskelig å ta. Hun kontaktet megler for å få hjelp til å selge sin store leilighet. Salget gikk raskt og til langt over prisantydning. Fra hun kjøpte sin første leilighet i Vika i Oslo i 2001, så har hun vært veldig heldig i boligmarkedet og har solgt alle boligene med god fortjeneste. Dermed har hun økonomi til å klare seg uten inntekt i en periode uten fast jobb. Mikrohuset står på leid grunn med tre måneders gjensidig oppsigelse, slik at hun enkelt og greit kan flytte til et annet sted hvis hun skulle ønske det. Da er det helt greit å ha fast bosted uten grunnmur.

ELSKER FRIHETEN

27. oktober kom en stor pickup og leverte mikrohuset. Nå har Nina bodd fire måneder i sin nye bolig og er kjempefornøyd. Selv om det var minus 18 før jul, så var det godt og varmt i mikrohuset, som i tillegg til strøm også har en mikro vedovn til kaldere dager.

– Jeg elsker friheten det nye livet gir meg, og jeg føler meg på ingen måte ensom, selv om jeg så langt ikke er under videreutdanning eller i jobb. Jeg bruker mye tid ute i naturen både sammen med hunden min Vips og gode venner og familie. Jeg leser også mange bøker og tilegner meg ny kunnskap som jeg ønsker å bruke i fremtiden.

Men Nina legger ikke skjul på at det har vært en lang og tøff prosess å komme dit hun er i dag. Hun har gitt slipp på de vanlige rammene i livet. Mye av hennes identitet var knyttet til jobben. Derfor savner hun naturlig nok alle de flotte kollegene hun arbeidet sammen med i Lindorff og alle hun ble kjent med gjennom jobben. Nå bygger hun sin nye og enklere tilværelse på sine egne premisser, der hun har god tid til å pleie gode vennskap.

På dette tidspunktet i intervjuet henter hun henne. Og Vips så er Ninas beste venn hjertelig til stede. Gjensynsgleden er like stor som nysgjerrigheten på hvem som er på besøk. Men matmor har full kontroll, og terrieren legger seg lydig ned på gulvet, slik at fotograf Sverre kan zoome dem begge inn.

Vi lever i et
kvartalstyranni.

NY UTDANNING

– Jeg er heldig som har total frihet til å gjøre hva jeg ønsker – når jeg ønsker det. Men det har ikke bare vært enkle valg å ta. Det har vært mange ting som jeg måtte få på plass, da jeg skulle finne ut hva jeg skulle bli når jeg ble stor. Derfor har jeg så langt ikke søkt en eneste jobb. Men det blir det snart en forandring på, smiler Nina lurt.

Livet på landet er gitt henne et nytt og grønt perspektiv. Som leietaker i utkanten av en gård, har hun kommet tett på dem som driver gården og den store betydningen landbruket har for norsk matproduksjon.

– Planen nå er å ta agronomutdanning eller landbruksfag på deltid, slik at jeg kan lære mer om landbruket og hvordan bøndene tar vare på jorda vår. Bøndene har jo en avgjørende rolle i en bærekraftig utvikling, og det har jeg lyst til å lære mer om. Nå har jeg ikke tenkt å bli bonde, men bygge på min bakgrunn fra finansnæringen for å kunne få en attraktiv kompetanse som jeg senere kan bruke inn mot det grønne skiftet, sier Nina.

BRUTAL VIRKELIGHET

Etter 20 år i arbeidslivet synes Nina at utviklingen går i feil retning. En samfunnsmodell hvor alt handler om å tjene mest mulig penger på kortest mulig tid, både for bedrifter og enkeltpersoner, har hun lite til overs for.

– På mange måter ser vi en brutalisering av arbeidslivet der kravet til effektivitet og avkastning bare blir større og større. Vi lever i et kvartalstyranni. Det er selvsagt bra at bedriftene tjener penger, det bidrar til å sikre arbeidsplassene. Men arbeidslivet er et evig kappløp der det nesten ikke er grenser for hvor mye man skal tjene. For meg er det ikke viktig å tjene mest mulig penger. Jeg tenker heller på hvordan jeg på en god måte kan gi noe tilbake til samfunnet og menneskene rundt meg. Hvorfor tar vi ikke et skritt tilbake og tar oss tid til å tenke gjennom hvordan vi påvirker verden og det samfunnet vi lever i? spør Nina ettertenksomt.

Med dagens samfunnsutvikling, synes hun ikke det er rart mange arbeidstakere går på en smell og møter veggen. Det er et jag hele tiden etter å tjene mer og kjøpe mer. Nå mener Nina at det er på tide å få øynene opp for en ny type omstilling på veien mot det grønne skiftet. Hun mener at sirkulærøkonomien må få større plass i vårt overflodssamfunn. Bærekraften er under press.

Karriere alene gir ikke
mitt liv mening

FIKK ADVARSLER

Da Nina ble utbrent, måtte hun gjøre noen endringer i livet for ikke å havne i samme situasjon igjen. Hun måtte tenke nytt, men det manglet ikke på advarsler.

– I begynnelsen turte jeg ikke å fortelle om mine valg til noen. Jeg var nok redd for at mine venner skulle få bakoversveis og tro at nå hadde det klikket for meg. Men egentlig tror jeg mange ønsker å gjøre de samme valgene, hoppe av hamsterhjulet for å velge noe annet. Det er ikke hva du eier som avgjør verdien av et menneske. Det er hvem du er og hvordan du oppfører deg mot andre.

Verdier er mer enn tomme ord for Nina. Typisk nok engasjerte hun seg sterkt i debatten om Finansforbundets nye verdier og er meget godt fornøyd med resultatet: Modig, tydelig og engasjert. Dette er også en rettesnor i hennes eget liv.

FINN DIN DRØM

– Jeg har mange år igjen i arbeidslivet. Mange år jeg kan gjøre morsomme ting. Jeg har vært nødt til å ta noen tøffe valg for å finne ut hva som funker for meg. Så får andre finne ut av hva de ønsker i sitt liv. Mitt enkle budskap er: Finn din drøm og realiser den!

– Jeg angrer ikke på noe av det jeg har gjort i livet, men vil heller ikke angre på noe jeg ikke har gjort. Den prosessen jeg har vært gjennom, har gitt meg mange nyttige erfaringer som jeg gjerne deler med andre. Hvis du tenker å ta et utradisjonelt valg, så gjør det. Ikke bry deg om hva andre sier og tenker.

Nå ønsker Nina å dele sine erfaringer med andre som er underveis i livet og som kan tenke seg å ta noen utradisjonelle valg. Hun gir gjerne råd til enkeltmennesker eller medlemmer i en organisasjon. Som tillitsvalgt hjalp hun ansatte til å bli en bedre versjon av seg selv.

– Du vet ikke hvor lang tid du får på denne planeten. Livet kan ta en uventet retning. Da gjelder det å gripe de mulighetene som kommer. Ta gjerne kontakt med meg hvis du ønsker en endring i ditt liv. Jeg deler gjerne av mine erfaringer. Hvis jeg bare kan hjelpe én til å ta det modige valget, så er jeg strålende fornøyd, avslutter Nina Syvertsen.


16 MILLIONER TIL ANSIKTSGJENKJENNING
Tech
Biometri

16 MILLIONER TIL ANSIKTSGJE-
NKJENNING

Et biometriprosjekt som sikter mot å utvikle løsninger for ansiktsgjenkjenning til bruk i finansnæringen, får 16 millioner kroner fra Forskningsrådet. Teknologien er blant annet tenkt brukt mot hvitvasking og ID-tyveri.

Tekst: Jørn-Arne Tomasgard Foto: Mobai

bannerimg
FORSKER PÅ BIOMETRI: Brage Strand (daglig leder, t.v.) og teknologisjef Raghavendra Ramachandra i Mobai viser hvordan det jobbes med ansiktsgjenkjenning på mobiltelefon.


O ppstartsselskapet Mobai er prosjekteier. Vipps, BankID, SpareBank 1 Østlandet, NTNU og KU Leuven er partnere.

Sistnevnte er et belgisk universitet som er spesialist på juridiske problemstillinger. Strenge regler for personvern er et sentralt punkt i prosjektet. Motivasjonen til SpareBank 1 og Vipps er å forsterke sikkerheten i løsninger som BankID ved å se på bruk av ansiktsbiometri, slik at de kan redusere utbredelsen av cyberangrep, svindel, hvitvasking og identitetstyveri. Teknologien kalles «Biometric template protection».

Daglig leder Brage Strand i Mobai forteller at bakgrunnen for selskapet er en professorgruppe ved NTNU, med Raghavendra Ramachandra, Kiran Raja og Christoph Busch, som så muligheter med ansiktsbiometri. De sitter på noe av landets fremste kompetanse på fagfeltet.

Vi beskytter personlige data og gir brukerne en unik mulighet til å bevise hvem de er.
Brage Strand, daglig leder i Mobai

PROFESSORGRUPPE STÅR BAK

– Det var forskergruppen og doktorgradsstipendiat Martin Stokkenes som var med fra starten. De så at her har vi gode teknologer som vil starte teknologiselskap, men vi trenger noen med kommersielt hode. Jeg har selv studert ved NTNUs entreprenørskole med innføring i entreprenørskap og teknologisering. Gjennom andre bekjentskaper kom vi i kontakt. Nå sitter vi med en hovedgruppe på fire-fem personer i Mustad Næringspark rett ved NTNU på Gjøvik, og vi har også opprettet kontor i Forskningsparken på Blindern i Oslo, sier Brage Strand.

Han forteller at de fikk vite om bevilgningen fra Forskningsrådet rett før jul. Prosjektet har en ramme på opp mot 30 millioner norske kroner, og delfinansieringen fra Forskningsrådet er et viktig utløsende bidrag.

– Prosjektet vårt kommer til å få 16 millioner kroner i støtte. Av dette får Mobai 12 millioner kroner, fire millioner går til BankID, Vipps og SpareBank 1 Østlandet. NTNU og KU Leuven blir formelt sett underleverandører på kontraktsforskning finansiert av oss som prosjekteier.

De ser et internasjonalt potensial for en teknologi de mener representerer et stort skifte mot en passordløs, «touchless » og friksjonsfri verden hvor ansiktsbiometri er en viktig del av løsningen.


VIL BRUKE PASSET: Bankidentifisering via ansiktsbiometri kan blant annet forenkle identifiseringen av bankkunder. Her jobber gjengen i Mobai med løsningen.
PÅ TVERS AV ENHETER

Brukere av nyere mobiltelefoner har allerede tatt i bruk ansiktsgjenkjenning både til å åpne telefonen og for å komme seg inn i nettbanken. Strand sier det er samme form for teknologi de jobber med i sitt prosjekt, men de tar den videre til større brukerflater enn din egen telefon. I den forbindelse møter de strenge krav til personvern.

– Når ansiktsgjenkjenning på mobil brukes i dag, er den bundet til telefonen. Hvis du mister telefonen, må du starte på nytt igjen. Videre er dagens løsninger slik at en tjenesteleverandør ikke kan verifisere hvilket ansikt som er lagret på telefonen. Det er heller ikke mulig å sammenligne med et passbilde. En viktig årsak til denne begrensningen er personvern. Biometriske data er sensitive personopplysninger, og sikringen av disse er sterkt knyttet til sikker lagring på telefonene eller i et identitetsdokument, eksempelvis pass, sier Strand.

– I prosjektet får vi nå midler til å kommersialisere teknologi som gjør det mulig å frigjøre ansiktsgjenkjenning fra bindingen til spesifikke enheter, og samtidig sikre personvernet. Vi beskytter personlige data og gir brukerne en unik mulighet til å bevise hvem de er. På den måten kan man blant annet hindre identitetstyveri.


NY SIKKERHETSTEKNOLOGI: Denne gruppen som jobber med utvikling av ansiktsgjenkjenningsteknologi rettet mot finansnæringen i selskapet Mobai, holder til i Mustad Næringspark like ved NTNU på Gjøvik. Fra venstre: Kjartan Mikkelsen, Brage Strand, Kiran Raja, Raghavendra Ramachandra, Martin Stokkenes og Guoqiang Li.
ANDRE BRUKSOMRÅDER

Strand sier bruk av tvang er vanskelig å gardere seg fullt ut mot. Det vil si at noen holder telefonen din foran ansiktet ditt og tvinger deg til å åpne for eksempel banken.

– Dette er veldig vanskelig å sikre seg mot. Men vår teknologi vil bidra også mot det målet. Med vår løsning vil du alltid trenge ansiktet til eieren for å komme videre. Du kan klare å få tilgang en gang med tvang, men det er vanskelig for en angriper å ha tilgang med tvang over tid. Med en gang vedkommende slippes løs, vil tilgangen forsvinne. Vi ser også på teknologi som leser stressnivå i ansiktet, men dette er mindre moden teknologi og høyere usikkerhet.

Stang sier pengene fra Forskningsrådet går til utvikling av dette spesifikke prosjektet rettet mot finansbransjen, men at de også ser for seg å kunne bruke teknologien videre på andre samfunnsområder.

– Vi planlegger å gå ut i markedet for å skaffe minimum 7,5 millioner kroner i kapital for videre utvikling i løpet av første kvartal i år, avslutter Brage Strand, daglig leder i Mobai.


DNB ansetter utviklere for P27
Tech
P 27

DNB ansetter utviklere for P27

DNB er ikke med i den nye nordiske betalingsplattformen P27, men rekrutterer likevel IT-folk for å kunne koble seg til plattformen. P27 lanseres i Sverige i 2022 og i Danmark 2025.

Tekst: Claude R. Olsen

bannerimg
FORBEREDER SEG: – DNB rekrutterer folk for å jobbe med betalingsinfrastruktur, hvor tilpasninger til P27 er en del av bildet, sier Benjamin Golding, konserndirektør for Payment & Innovation i DNB. (Foto: DNB)


T o stillingsannonser på Finn i januar avslører at DNB er i ferd med ansette en rekke utviklere til å «bygge fremtiden betalingsplattform », der P27 er en viktig oppgave. De skal ansettes i avdelingen DNB New Payment Platform Tech Family som i dag har 120 ansatte. Utplukkingen av kandidater foregår i disse dager.

DNB ønsket ikke å gå inn med kapital i det nordiske prosjektet P27, et ambisiøst prosjekt som utvikler en nordiske plattform for straksbetalinger på tvers av landegrensene. Plattformen er tenkt å betjene de 27 millioner innbyggerne i Norden, derav navnet. Foreløpig dekker P27 bare 22 millioner innbyggere. Norge er ikke med.

VIL KOBLE SEG PÅ ETTER HVERT

Konserndirektør for Payment & Innovation Benjamin Golding, sier at banken moderniserer sin egen betalingsplattform uavhengig av P27, men vil koble seg til P27 når den er operativ.

– Det pågår en omfattende modernisering av betalingsinfrastruktur nasjonalt og internasjonalt, samtidig som DNB moderniserer egen betalingsplattform. DNB rekrutterer folk for å jobbe med dette, hvor tilpassinger til P27 er en del av bildet, sier han.

Selv om DNB ikke er på eiersiden, har banken sikret seg en fot innenfor som medlem av P27 Transformation Committee.

– DNB deltar i Transformation Committee for å holde oss oppdatert om det pågående arbeidet i Sverige. Deltakelsen gir oss også mulighet til å komme med innspill til planene som etableres, sier Golding.

FØRST SVERIGE

Lanseringen av den nordiske betalingsplattformen har vært utsatt flere ganger. Kommunikasjonssjef Carlos Cancino i P27 sier at planen nå er å gå på lufta med straksbetalinger for svenske kroner på slutten av 2022 og øke volumene i 2023. Batchbetaling vil begynne i mai 2023, med gradvis økning av volumene utover året.

Danmark skal etter planen starte opp ved påsketider i 2025. Den danske banksektoren vedtok før jul at den nordiske betalingsplattformen P27 skal bli den nasjonale avregningssentralen (clearing house) for alle danske banker. Overgangen til P27 samkjøres med at Danmarks Nationalbank knytter danske kroner til det europeiske Target2- systemet, slik de allerede har gjort for avregninger i euro.

Finland har ennå ikke bestemt seg for når de skal lansere P27.

Betalingsplatt-
formen P27 er tenkt å betjene de 27 millioner innbyggerne i Norden.
Benjamin Golding, DNB







Dette er P27

Målet for P27 er å skape en digital plattform som gjør det mulig for bedrifter og forbrukere å foreta straksbetalinger på tvers av landegrenser og i ulike valutaer; de nordiske pluss euro. Det skal bli like enkelt å sende en betaling som å sende en tekstmelding.

P27 Nordic Payment Platform AB er eid likt av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OP Finanial Group, SEB og Swedbank.

P27 har inngått et partnerskap med Mastercard der P27etablerer den nye infrastrukturen, mens Mastercard skal bygge og gjøre den tekniske plattformen tilgjengelig.

NORGE MÅ BESTEMME SELV

– DNB vil koble seg til P27 selv om banken ikke er medeier. Når tror dere det norske markedet vil kunne bruke P27-plattformen?

– Norske banker og alle andre banker vil kunne bruke P27 i svenske kroner, danske kroner og euro når vi er på lufta, og når bankene ønsker det. Om plattformen skal brukes for norske kroner, er noe den norske banksektoren må bestemme, sier Cancino.


Dette er P27

Målet for P27 er å skape en digital plattform som gjør det mulig for bedrifter og forbrukere å foreta straksbetalinger på tvers av landegrenser og i ulike valutaer; de nordiske pluss euro. Det skal bli like enkelt å sende en betaling som å sende en tekstmelding.

P27 Nordic Payment Platform AB er eid likt av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OP Finanial Group, SEB og Swedbank.

P27 har inngått et partnerskap med Mastercard der P27etablerer den nye infrastrukturen, mens Mastercard skal bygge og gjøre den tekniske plattformen tilgjengelig.


TECH-NYTT

TECH-NYTT Tekst: Nils Elmark


ENDA EN BUTIKK
UTEN KASSE

Aldi har åpnet sin første kasseløse butikk i Greenwich i London etter et par måneders testing, hvor de ansatte har fungert som Aldis egne kunder. Butikken heter Aldi Shop&Go, og kundene skal ikke lenger stå i kø ved kassen eller scanne varene i en self-checkout. I stedet er det plassert mange små kameraer rundt om i butikken som registrerer hva kundene tar ned fra hyllene. Teknologien leveres av AiFi Technology, som benytter seg av kunstig intelligens, som kan følge med i hva kundene velger – og også følge deres shoppingadferd i butikken. Kunder skal laste ned en app hvor man oppgir betalingskort og identifiserer sin alder. Det er relevant når man eksempelvis vil kjøpe alkohol. Det har Aldi Shop&Go en annen teknologileverandør, Yoti, som kan hjelpe dem med. På et par sekunder identifiserer Yoti nemlig via kameraene kundens ansikt, hans identitet og alder. Siste år er London blitt test-site for kasseløse supermarkeder: For fire måneder siden lanserte konkurrenten Tesco sin kasseløse GetGo som svar på Amazon, som fire måneder tidligere åpnet Amazon Go i Ealing i Vest-London.


Betalingskortet
– fra tre til diamanter

I takt med at de fleste banktransaksjoner blir digitalisert, er betalingskortet snart det eneste som til daglig minner kundene om hvilken bank de er kunde i og hva banken representerer. Det har startet et kreativt kappløp om bruk av alternative materialer til det tradisjonelle plastkortet. Bæredyktige neobanker, som eksempelvis italienske Flowe eller tyske Tomorrow, bruker naturligvis tre. Den amerikanske CPI Card Group, som utvikler betalingsløsninger, lanserer et kort som er fremstilt av plastavfall, som er samlet opp fra verdenshavene. Den miljøbevisste engelske Tridos Bank, fremstiller sine kort i et bionedbrytelig materiale PLA, som kan gjenvinnes og ikke forurenser hvis det blir brent. Andre banker satser på å understreke sin soliditet: Apples betalingskort er laget av titan. N26 prøvde først med tungsten (wolfram) – men det fikk riper – så nå lager man det i rustfritt stål i likhet med konkurrenten Revolut. Royal Mint i UK har også laget sitt eget kredittkort, Raris, som henvender seg til mennesker ”som setter pris på å vise sin sans for luksus og kvalitet”. Dette kortet er laget i 18 karat gull og koster den beskjedne sum av 202 000 NOK, men så kan man også heve kontanter i automaten uten å betale gebyr. Kronen på verket leveres av banken Dubai First Bank i form av et aldeles smakløst og prangende gullkort med en 235 hvit diamant inngravert i midten. Kortet er beregnet for kongelige familier i Midtøsten som gjerne vil signalisere hva de står for.



10 ganger hurtigere og 20 ganger billigere

På 3-4 år er begrepet ’banking-as-a-service’ for alvor slått gjennom. I stedet for å utvikle nye banksystemer, kobler tilbydere av finansiell service seg kun på en ”whitelabel”-leverandør, som leverer hva man behøver. ”Banking-as-a-service” har totalt endret spillereglene innenfor ’banking’, forteller Daria Dubinina fra Riga i Latvia. Hun er stifter og CEO for Crassula som tre år etter etableringen har 40 medarbeidere og kontorer i fem land. ”De prosjekter som tidligere tok bankene et helt år og som hadde et budsjett på én million euro, kan vi i dag etablere på 10 arbeidsdager og et budsjett på 100 000 euro. Banking-as-a-service er litt dårlig formulert, men er altså 20 ganger så hurtig og 10 ganger så billig. Det har mange banker imidlertid vanskelig for å forstå. ”Når vi er ute og selger og har møte med en bank, møter det ofte opp 15 mann, men ingen kan treffe raske beslutninger. Det betyr at vi faktisk ikke har råd til å selge til banker. De tar stadig beslutninger som om ingenting har endret seg.




Zuckerberg gir opp å få egne digitale penger


Meta – tidligere kjent som Facebook – har oppgitt egne digitale penger. For tre år siden lanserte Mark Zuckerberg krypto-valutaen Libra for full musikk, men nasjonalstatenes regjeringer var imot at Zuckerbergs 2,4 milliarder følgere skulle ha sin egen valuta. Derfor ble prosjektet løsrevet fra Facebook og kalt Libra. Men nå er Diem-prosjektet solgt til banken Silvergate for 200 millioner dollar, selv om det ville ha passet godt inn i det svært definerbare metaverset, som den californiske iverksetter drømmer om å skape. At kryptoprosjektet mislyktes er et klart nederlag for Zuckerberg, som måtte erkjenne det samme som Jack Ma fra Alibaba: Det er en grense for hvor mye makt de sosiale medier kan tilegne seg. Salget av Diem foregikk meget diskret samtidig med at Meta-aksjen i starten av februar dalte med 24 prosent. Man kan nesten mistenke Zuckerberg for å ha planlagt dette. Av to katastrofer velger mediene å rette oppmerksomheten mot den største.




For første gang: En neo-bank rettet mot de eldre


I vår vil enda en neobank Longevity Card gå på nettet under overskriften ”Health is the new Wealth” – oversatt til ”helse er den nye rikdommen”. Den nye banken kombinerer begrepene healthtech, agetech (teknologi for eldre) og fintech. Målgruppen for den nye banken er mennesker, som vil integrere et sunt og langt liv i sin personlige økonomi. Stifteren Carlos Calderon de la Cruz sier: Siden starten av pandemien har helse fått førsteprioritet i de flestes menneskers bevissthet. Vi vil som ny bank knytte økonomisk, fysisk og mental sunnhet sammen – for de hører sammen. Vi vil gjøre det mulig for våre kunder å ta seg av sin økonomi og helse i samme mobil-app. Det innebærer blant annet at bank-appen har en integrert trenings- og sunnhetsmodul som knyttes til brukerens smartwatch. Når man lever et sunt liv opptjener man også poeng, som gir rabatt ved kjøp av helseprodukter – fra fitness og rådgivning til livs- og sunnhetsforsikringer. Longevity Card er britisk og crowdfunded med 7 mill. NOK på Seedrs. Man tilbyr en multivalutakonto, slik at kundene kan foreta internasjonale betalinger og overførsler. Det er videre tilknyttet et Mastercard, så kundene kan klare alminnelige dagligdags transaksjoner.

Den nye banken har som en av de første, rettet oppmerksomheten mot den eldre målgruppen selv om alle aldersgrupper er velkomne: Man planlegger å få egen banklisens, slik at man også kan tilby lån og investeringsprodukter.



BlackRock er gått på TikTok

Verdens ubetinget største investeringsfond BlackRock, som administrerer svimlende 10 billioner dollar, er gått på TikTok, som er et sosialt samlingssted for omkring én milliard unge. Foreløpig har super-pengetanken lagt ut to korte videoer under overskriften: ’Financial wellness’. Her stikker en av deres medarbeidere hodet opp over en skranke på kontoret og på tiktok-vis forteller, hvordan man skal bruke sine penger og ikke glemme å legge noe til side. Kanskje er interessen for TikTok blitt vakt hos BlackRocks ledelse, etter at en tiktokker laget en video hvor hun fortalte at hun kom inn fra gaten og fikk lov å bruke toalettet i verdens største investeringsselskap. De har hovedkontor i New York, hvor det er stor mangel på offentlige toaletter. Hennes video ”A Free Place To Pee” gikk viralt og er sett av 1,6 millioner mennesker og har fått nesten 300 000 likes. Helt så strykende er det ikke gått med BlackRocks egne videoer. De har til sammen bare fått 502 likes. Verdens største kapitalfond må tydeligvis øve seg for å få en ny generasjon i tale.

Lavest mulige sentrale tillegg
MEDLEM
Lønnsoppgjøret

Lavest mulige sentrale tillegg

– Alle skal ikke ha samme lønnsutvikling, heller ikke i finans. Finans Norge mener at lokal lønnsdannelse uten lønnstabell gir størst fleksibilitet, slik at arbeidsgiver i større utstrekning kan belønne etter innsats og markedsbehov, sier arbeidslivsdirektør Runa Opdal Kerr i Finans Norge.

Tekst: Svein Åge Eriksen Foto: CF Wesenberg

bannerimg
SENTRAL LØNNSDANNELSE: – Finans Norge og våre medlemmer ønsker ikke at alle ansatte i næringen er omfattet av en tariffavtale som forutsetter sentral lønnsdannelse, sier Runa Opdal Kerr.


Å rets tariffoppgjør står for døren. 20. april møtes Finans Norge og Finansforbundet ved forhandlingsbordet til et hovedoppgjør der både lønn og andre temaer ligger på bordet. Og like sikkert som våren kommer, så er konfliktlinjene slik de pleier å være. For mens Finansforbundet ønsker sentrale tillegg, ønsker Finans Norge større lokale lønnstillegg.

ØKT REALLØNN

De siste fem årene har det vært en reallønnsvekst for dem som er omfattet av tariffavtalene i finans. I fjor var reallønnsveksten på 0,5 prosent viser den foreløpige rapporten fra TBU som ble lagt frem 18. februar.

– Prisene stiger kraftigere enn lønningene. Utsiktene for norsk økonomi er meget gode. Er det rom for reallønnsvekst i år?

– Arbeidslivets parter er enige om å legge frontfaget til grunn. Dersom Norsk Industri og Fellesforbundet kommer frem til at den konkurranseutsatte næringen tåler reallønnsvekst, legger det normen for hele arbeidslivet. Når det er sagt, viser foreløpig rapport fra TBU at finansnæringen hadde en reallønnsvekst i fjor på 0,5 prosent, sier arbeidslivsdirektør Runa Opdal Kerr i Finans Norge.

– Bedrift etter bedrift i finansnæringen legger frem rekordresultater nok en gang. Er det ikke rett og rimelig at de ansatte får ta en større del av verdiskapingen? Helt konkret: Hvordan kan dette best mulig skje?

– Det er flere næringer som går godt, det er ingen automatikk mellom gode resultater og lønnsutvikling. Vi må også huske på at produktivitetsveksten i finans må sees i sammenheng med høye kapitalkrav.

INGEN MISFORSTÅELSE

– Ansatte i finansnæringen blir ofte fremstilt som lønnsvinnere, noe forbundets medlemmer ikke kjenner seg igjen i. Hva vil Finans Norge gjøre for å oppklare denne misforståelsen?

– Statistikken viser at ansatte i finansnæringen er lønnsvinnere over tid. Det kommer man ikke bort fra og er heller ingen misforståelse. At ikke alle får prosentsatsen som fremgår av statistikken, er en annen ting. Det skal man heller ikke ha, noen får en høyere lønnsutvikling enn gjennomsnittet, mens andre får lavere. Større sentrale tillegg eller det å inkludere flere i de sentrale tilleggene, er ikke svaret.

STORT KOMPETANSESKIFTE

I løpet av de siste 10–15 årene har finansnæringen gjennomgått et stort kompetanseskifte. Dette er begge parter enige i. Men det store spørsmålet er hvordan skal effekten av kompetanseskiftet beregnes i lønnsoppgjøret.

– Holden III-utvalget anbefalte at store endringer blant de ansatte skal håndteres ved å korrigere for store utslag i enkeltår. Dette er praksis i andre tariffområder og skal også gjøres i finans. TBUs rolle er blant å belyse slike endringer som gir store utslag på årslønnsveksten for tariffområdet, i etterkant av enkeltår.

– Hvordan kan vi innenfor frontfagsmodellen sikre at bedriftene får den kritiske kompetansen de har behov for, uten at dette går på bekostning av lønnsutviklingen til de øvrige ansatte?

– Lønnsdannelsen i norsk arbeidsliv er ikke lagt opp slik at alle skal ha samme lønnsutvikling, heller ikke i finans. Finans Norge mener lokal lønnsdannelse uten lønnstabell gir størst mulig fleksibilitet, slik at arbeidsgiver i større utstrekning kan belønne etter innsats og markedsbehov. Så innser også vi at Finansforbundet og LO ønsker seg sentrale tillegg, men vår holdning er imidlertid at disse bør være lavest mulig.


Det er ingen automatikk mellom gode resultater og lønnsutvikling.
HØY BONUS

Den største lønnsveksten i finansnæringen skjer utenfor regulativet, og her spiller høye bonusutbetalinger en stor rolle. Dette skaper naturlig nok noen utfordringer i lønnsoppgjøret.

– Hvordan kan vi sikre at flest mulige av de ansatte i finans blir omfattet av den lønnsdannelsen som partene tar ansvaret for? Vil ikke dette kunne være et viktig bidrag fra finansnæringen til å holde frontfagsrammen?

– Finans Norge og våre medlemmer ønsker ikke at alle ansatte i næringen er omfattet av en tariffavtale som forutsetter sentral lønnsdannelse, det ville gi arbeidsgiver for liten fleksibilitet til å lønne etter behov. Det er også svært få andre næringer som har en ordning som dere skisserer her.

TYDELIGERE BILDE

I februar la Finans Norge frem en rapport: Finans og frontfaget. Formålet med denne rapporten er å få et tydeligere bilde av finansnæringens lønnsforhold og lønnsdrivere.

– I frontfagsrapporten så tar dere til orde for at all variabel lønn bør legges inn i årslønnsrammen. Hvordan er dette tenkt gjennomført i praksis, og når vil dette tidligst kunne skje?

– Dette er en diskusjon vi må ta med arbeidstakerorganisasjonene. Det finnes ulike måter å gjøre dette på, og vi er realistiske nok til å forstå at dette vil ta tid. Når det er sagt, minner jeg om at variabel lønn legges inn i årslønnsrammen i alle andre tariffområder – det er ingen god grunn for at det skal være annerledes i finans. Nå har bonusutviklingen vært negativ noen år, så dersom man hadde valgt å gå for dette, ville det gitt større rom for vekst i fastlønnen innenfor rammen. Husk at det er endringen i bonusutbetalingen som skal inkluderes, ikke all bonus. Her er det mange som misforstår.


Alle tariffoppgjør har sine utfordringer.
STIGMATISERENDE RETTIGHET

Fjerning av seniorgoder har vært et hett tema i tarifforhandlingene i flere år, og det er ingen ting som tyder på at seniorgodene ikke kommer opp på nytt. Men arbeidsgiverne har ikke endret sitt syn.

– Burde ikke partene bli enige om å legge forholdene til rette for at de ansatte kan stå i stilling også etter fylte 64 år, i tråd med regjeringens erklærte politikk? Hvor mange ansatte har finansnæringen som er 64 år eller eldre og fortsatt yrkesaktive?

– Finansnæringen er ett av ytterst få tariffområder som legger opp til en daglig kortere arbeidstid uten lønnsreduksjon, bare fordi man har oppnådd en bestemt alder (64 år). Rettigheten er stigmatiserende og i strid med arbeidslinjen. Den virker også mot sin hensikt ved at den gjør eldre arbeidskraft dyrere og mindre attraktiv. I tillegg vil den ofte medføre en ekstra belastning for kolleger som er i en livssituasjon der behovet for kortere arbeidstid i en periode, er langt større.

Hun peker på at når bedriftsinterne aldersgrenser dessuten er hevet til minimum 70 år, så er det naturlig at rettighetens innslagspunkt i det minste heves tilsvarende. Hvordan dette skal kompenseres, må partene finne løsninger på.

– Hva tenker du blir mest krevende i årets tariffoppgjør når det gjelder lønn?

– Alle tariffoppgjør har sine utfordringer. Det viktigste er at partene er innstilt på å gi og ta, da finner man stort sett fornuftige løsninger, avslutter arbeidslivsdirektør Runa Opdal Kerr.

adv finansforbundet
Krever økt kjøpekraft
MEDLEM
Lønnsoppgjøret

Krever økt kjøpekraft

Rekordhøye priser på strøm og drivstoff spiste opp lønnsveksten i fjor. Nå krever Finansforbundet økt kjøpekraft for medlemmene i årets tariffoppgjør, men to ting bekymrer.

Tekst: Svein Åge Eriksen Foto: Sverre Chr. Jarild

bannerimg
ØKT KJØPEKRAFT: – Vi krever økt kjøpekraft for våre medlemmer, og det er gode forutsetninger for et bra oppgjør, sier forbundsleder Vigdis Mathisen.


I fjor steg prisene og lønningene med 3,5 prosent. Det viser de foreløpige tallene fra Teknisk beregningsutvalg (TBU). Finansnæringen fikk en årslønnsvekst på 4 prosent, mens snittet for de største forhandlingsområdene var en lønnsvekst på 3,5 prosent. Til sammenligning ble frontfagsrammen anslått til 2,7 prosent.

GODT OPPGJØR

– Vi oppfatter at forutsetningene for et godt oppgjør er til stede. De ansatte i våre næringer leverte nok en gang rekordresultater og det fra hjemmekontor under en pandemi! Da er det ikke urimelig at alle ansatte får sin rettmessige andel av verdiskapingen. I likhet med YS, krever vi derfor at våre medlemmer får økt kjøpekraft i årets tariffoppgjør, sier forbundsleder Vigdis Mathisen.

Men det er to ting som virkelig bekymrer henne. Det er de nye TBUtallene for prisvekst som kommer 10. mars, og de økonomiske konsekvensene av krigen i Ukraina. Hun mener det er vanskelig å se at dette ikke skal slå inn på et vis. Dette er bakteppet i årets lønnsoppgjør.

– Å få på plass økonomien blir det mest krevende i årets lønnsoppgjør. Foreløpig har vi ikke diskutert hvilke krav vi vil fremme. Det skjer først når resultatet fra frontfaget er klart, men vi vil ta hensyn til at mange av våre medlemmer opplever at de har mindre penger i lommeboken enn tidligere. Vi kan ikke forhandle om strømprisene, men vi blir nødt til å sikre våre medlemmer en kjøpekraft de kan leve med. Det er ikke bare energiprisene som øker. Det gjør også råvareprisene som igjen fører til store prishopp på helt nødvendige matvarer, understreker Mathisen.


Forutsetningene for et godt oppgjør er til stede.
HØYERE LØNNSVEKST

De siste 10–15 årene har finansnæringen gjennomgått et stort kompetanseskifte. Nå ansettes det mange spesialister med høy kompetanse. Siden de er ettertraktet i arbeidsmarkedet, kommer de inn med en høy startlønn, mens lavlønnsgrupper fases ut. Det trekker den målte lønnsveksten opp.

– Finans Norge har laget en ny rapport om frontfagets rolle i finansnæringen. Her er de enige med oss i Finansforbundet om at kompetanseskiftet forklarer en høyere lønnsvekst i finans. Men vi er ikke blitt enige om hvordan effekten av kompetanseskiftet skal beregnes i lønnsoppgjøret. Det må vi finne en løsning på så raskt som mulig, påpeker forbundslederen.

Hun er glad for at arbeidsgiverne nå innser at kompetanseskiftet i finansnæringen og strukturelle endringer, påvirker lønnsveksten. Hun tror at effekten av kompetanseskiftet har vært større enn det som er beregnet i tidligere lønnsoppgjør. Derfor ser hun frem til å finne gode løsninger for hvordan effekten av kompetanseskiftet skal måles i lønnsoppgjørene fremover.

TO STRIDSTEMAER

Årets tariffoppgjør er et hovedoppgjør der hele Sentralavtalen ligger på forhandlingsbordet. Historisk har Finans Norge og Finansforbundet vært uenige om to viktige temaer i Sentralavtalen: Hvem skal omfattes av avtaleverket og hvor høyt skal taket være i lønnsregulativet?

– Det er slik at høytlønnede utenfor vårt lønnsregulativ er med i TBUs lønnsstatistikk, selv om de ikke er en del av vårt forhandlingsområde. Dette trekker naturlig nok opp rammene for lønnsveksten til våre medlemmer, som feilaktig blir fremstilt som lønnsvinnere. Denne misforståelsen må vi rydde oppe i. Derfor må avtaleverket og lønnsregulativet inkluderer flest mulige av de ansatte i våre næringer. Jeg mener Norge er godt tjent med et organisert arbeidsliv. Da bør det også være i arbeidsgivernes interesse å utvide omfangsbestemmelsen og lønnsregulativet.


Mange av våre medlemmer opplever at de har mindre penger i lommeboken.
FÆRRE SENIORGODER

Fjerning av seniorgoder har vært et hett tema i tarifforhandlingene i flere år.

– Burde ikke partene bli enige om å legge forholdene til rette for at de ansatte kan stå i stilling også etter fylte 64 år, i tråd med regjeringens erklærte politikk?

– Jo, selvsagt. Derfor må vi gjøre det attraktivt å fortsette i arbeidslivet. Det gjør vi ved å beholde seniorgoder som én ukes ekstra ferie med lønn fra fylte 60 år og én time kortere arbeidsdag med lønn etter fylte 64 år.

Mathisen peker på at nå kommer årskullene som skal jobbe lenger enn til 67 år. I finansbransjen er det fullt mulig å arbeide til du er 70 år, men forbundslederen er bekymret for at alt for mange går av tidlig i 60-årene.

Årets tariffoppgjør mellom Finans Norge og Finansforbundet starter 20. april. Forbundet forhandler også med hovedorganisasjonen Virke og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter. Forhandlingsstart på disse områdene blir bestemt senere.

Ny modell for lønnsdannelse
MEDLEM
Lønnsdannelse

Ny modell for lønnsdannelse

Finans Norge tar til orde for å inkludere bonus og variable lønnstillegg i beregningsgrunnlaget for de lokale lønnsoppgjørene. Feil vei å gå, mener forbundet.

Tekst: Svein Åge Eriksen Foto: Morten Brakestad

bannerimg
GODE ANALYSER: – Rapporten har en del gode analyser som bekrefter det forbundet selv har vært pådriver for å få frem i tariffoppgjøret, sier sjeføkonom Sven Eide.


I dag er bonus og overskuddsdeling ikke en del av beregningsgrunnlaget for lønnsoppgjøret verken lokalt eller sentralt. I en ny rapport peker Finans Norge på dette som en av årsakene til at finansnæringen sprenger den økonomiske rammen som frontfaget gir for lønnsoppgjøret. Finansansatte har gjentatte ganger blitt utpekt som lønnsvinnere når Teknisk Beregningsutvalg (TBU) legger frem sine tall i februar hvert år. I en ny rapport foreslår Finans Norge flere grep for å få kontroll over lønnsutviklingen i næringen. Rapporten ble presentert på et webinar 9. februar.

VIL KONTROLLERE

Ifølge rapporten har finansnæringen den høyeste bonusandelen av alle næringer, og næringen er det eneste store tariffområdet som ikke inkluderer bonuser i årsvekstrammen. Finans Norge anbefaler å inkludere endring i bonus og overskuddsdeling i de lokale lønnsvekstberegningene. Dersom denne endringen blir effektuert, påstår Finans Norge at en av konsekvensene kan bli at bonusandelen av total lønn blir lavere, og at lønnsveksten blir mindre labil ute i bedriftene. På denne måten mener Finans Norge at det blir lettere å kontrollere lønnsutviklingen, slik at den bedre vil samsvare med frontfagsrammen.

Selv om bonuser har trukket lønnsutviklingen nedover den siste tiden, går altså Finans Norge ut fra at utvidede rammeberegninger vil gjøre det lettere for finans å holde seg innenfor frontfagsrammen.

I tillegg vil den disiplinerende effekten av å tydeliggjøre rammen, trolig skape større lojalitet til frontfagsmodellen blant næringens virksomheter, heter det i rapporten.

FEIL MEDISIN

Sjeføkonom Sven Eide i Finansforbundet og forbundsledelsen har lest rapporten nøye. De stiller seg uforstående til at arbeidsgiverne nå vil inkludere variabel lønn i beregningsgrunnlaget for lønnsoppgjøret lokalt.

– Vi anerkjenner arbeidsgivernes behov for å se nærmere på hvilke faktorer som påvirker lønnsveksten i finansnæringen opp mot frontfaget, men medisinen Finans Norge foreskriver, passer ikke til diagnosen, sier sjeføkonomen.

– Den egentlige bekymringen er hvordan lønnsdannelsen skal romme det pågående kompetanseskiftet i næringen.

Eide viser til at Finansforbundet i en årrekke har pekt på at det store kompetanseskiftet forklarer en god del av den høyere lønnsveksten. Han synes det er svært merkelig at rapporten ikke har et eneste ord om hvordan effekten av kompetanseskiftet skal hensyntas i lønnsoppgjørene.


Frontfags-
modellen må romme nødvendige omstillinger.
HØYERE LØNNSVEKST

Den andre delen av forklaringen til finansnæringens høyere lønnsvekst opp mot frontfaget, er at ansatte lønnet høyere enn lønnsregulativet har hatt en høyere lønnsvekst enn forhandlingspopulasjonen. Disse høytlønte ansatte er per i dag unntatt fra reglene om lønn i tariffavtalen, men inkluderes når TBU beregner lønnsveksten for finansnæringen.

– Heller ikke på dette området foreslår Finans Norge noen grep. En substansiell endring av omfangsbestemmelsen i tariffavtalen, som sikrer at flest mulig ansatte blir inkludert i den lønnsdannelsen som partene tar ansvar for, bør åpenbart være i Finans Norges interesse, sier Eide.

– Ser vi på lønnsveksten i tariffområdet, så har den faktisk ikke vært høyere enn frontfaget. Rapporten viser at lønnsveksten i perioden 2008–2020 i snitt er 3,5 prosent for ansatte som er omfattet av tariffavtalens regler om lønn, som er den samme prosentsats som for frontfaget. Lønnsveksten i vårt tariffområde har heller vært for lav tatt i betraktning av kompetanseskiftet vi har sett hittil, påpeker forbundets sjeføkonom.

STORT KOMPETANSEBEHOV

Finans Norge peker i rapporten på at endring i utdanningen til de ansatte preger finansnæringen mer enn i sammenlignbare næringer. I 2020 har syv av ti ansatte høyere utdanning, en økning på 22 prosentpoeng siden 2008. Yrkesgruppene som er ansatt de siste årene, er ettertraktet på markedet og kommer inn med høy startlønn, mens lavlønnsgrupper i finans fases ut.

– Når høytlønte kommer inn og lavtlønte går ut, trekker denne sammensetningseffekten den målte lønnsveksten opp. Når denne effekten ikke tas hensyn til i partenes rammeanslag for lønnsveksten, krymper rommet for lønnstillegg.

– Jeg er bekymret for hvordan finansnæringen skal kunne tiltrekke seg og beholde den kompetansen den har behov for. Da spiller jo lønnsdannelsen en sentral rolle. Frontfagsmodellen må romme nødvendige omstillinger, slik at produktivitetsveksten ikke hemmes av lønnskoordineringen, understreker han.

BONUS TIL BESVÆR

Forbundets sjeføkonom forestår heller ikke hvorfor Finans Norge nå vil legge inn bonus og variabel lønn inn i beregningsgrunnlaget for lønnsoppgjøret.

– Når vi ser på perioden 2015 til 2020, så har ikke bonus vært noen kilde til at lønnsveksten i finans er blitt høyere enn i frontfaget. Til tross for dette faktum, så ønsker Finans Norge at bonus og variabel lønn trekkes inn som grunnlag i det lokale lønnsoppgjøret.

Eide viser til at så lenge Finansforbundet ikke har forhandlingsrett på variable lønnselementer, så blir det helt feil å trekke bonus inn som et element i beregningsgrunnlaget.

Så er han også rask med å legge til at Finansforbundet ikke på noen måte er imot bonus og andre variable lønnstillegg.

EN SKJEVFORDELING

– Det som gjør bonus spesielt utfordrende, er at det er en klar skjevfordeling. Det er ledere og spesialister som stikker av med de største bonusutbetalingene. Når bonusen er så skjevt fordelt, så kan konsekvensen av å inkludere bonuser i lønnsoppgjøret bli mindre økning i fastlønnen til dem vi forhandler for. Derfor ønsker vi brede bonusordninger, også ut fra en likestillingsdimensjon.

Eide peker på at gruppebaserte bonuser, overskuddsdeling eller medeierskapsordninger er løsningen. Medeierskapsordninger kan være et virkemiddel for å tiltrekke seg kompetanse. Finansforbundet arbeider for å sette ansattes medeierskap på dagsordenen og har nylig presentert en ny rapport om skatteincentiver for medeierskap. I 2021 presenterte Finansforbundet rapporten: Medarbeiderskap for ansatte.


Lønnsveksten i vårt tariffområde har heller vært for lav.
LAV LØNNSVEKST

Rapporten slår fast at lønnsveksten i tariffområdet ikke har vært høyere enn for frontfaget.

Når forbundets medlemmer ikke kjenner seg igjen når finansnæringen blir fremstilt som lønnsvinnere, er forklaringen ganske enkel: Finansforbundets forhandlingsområde omfatter ansatte med lønn opp til lønnsregulativets øvre grense på kr 968 000, mens TBU-tallene omfatter også ansatte med høyere lønn.

– Hvis vi ser på gjennomsnittslønnen i finansnæringen med utgangspunkt i TBU-tallene, så er den 715 000 kroner. I forbundets forhandlingsområde er snittlønnen på 655 000 kroner og på nivå med statsansatte. Til sammenligning tjener en funksjonær i industrien 805 000 kroner.

NOE POSITIVT

– Det er positivt at Finans Norge anerkjenner verdien av frontfaget i tariffoppgjøret. Det gjør også Finansforbundet. Det er også positivt at rapporten peker på hvor stor betydning kompetanseskiftet har for finansnæringen. Men det er skuffende at rapporten ikke sier noe om hvordan effekten av kompetanseskiftet skal hensyntas i oppgjørene.

Sjeføkonom Sven Eide mener den nye frontfagsrapporten fra Finans Norge er et godt diskusjonsgrunnlag for hvordan fremtidige lønnsoppgjør skal gjennomføres i finansnæringen. Men det gjenstår fortsatt mye før partene er enige.

Hvem bør velges?
MEDLEM
Landsmøtet

Hvem bør velges?

På landsmøtet i november skal det velges nytt forbundsstyre. Hvem mener du bør sitte i styret i neste landsmøteperiode fra 2023 til 2025?

Tekst: Svein Åge Eriksen Foto: Sverre Jarild

bannerimg
NYE KANDIDATER: – I denne landsmøteperioden har fire styremedlemmer og ett varamedlem gått ut av styret, og valgkomiteen har fylt opp med fem nye medlemmer. Nå er vi i gang med å finne kandidater til det nye styret og tar imot alle forslag, sier Eli Solhaug, leder av valgkomiteen.


V algkomiteen er allerede i gang med sitt arbeid, men det er mange brikker som skal på plass. Derfor trenger valgkomiteen dine forslag til hvem som bør velges. Du har frist til 3. juni med å komme med forslag til kandidater enten fra det sittende styret eller helt nye kandidater. Alle kandidater som du foreslår, må være forespurt og sagt seg villige til å stille til valg.

DETTE ER VIKTIGST

– I år leter vi spesielt etter kandidater som tenker strategisk, og har organisasjonsforståelse. Det er kjempeviktig i vårt styre. Vi vil også legge vekt på politisk kompetanse og evne til å tenke overordnet, sier Eli Solhaug, leder av valgkomiteen.

Hun presiserer at dem som skal velges, hele tiden må kunne løfte seg ut fra sin egen region og bedrift og tenke helhet. Medlemmene i forbundsstyret representerer våre næringer og ikke særinteresser. Derfor vil valgkomiteen søke etter kandidater som tenker overordnet.

– Det er mange hensyn vi skal ivareta, når vi leter etter de riktige styrekandidatene til Finansforbundet. Vi er på jakt etter de beste kandidatene som har bred kompetanse. I en næring der endringene skjer raskere og raskere, er det helt avgjørende at styret har god bredde i sin kompetanse, sier Solhaug.

ALLE PÅ VALG

På landsmøtet skal det velges leder, nestleder og ni styremedlemmer. Alle er på valg, men det er på ingen måte feil å foreslå gjenvalg av kandidater i det sittende forbundsstyret. På landsmøtet i 2019 skapte valget et sterkt engasjement, førte til mange benkeforslag og valgkomiteens innstilling ble utfordret.

– Vi tar lærdom av det som skjedde på landsmøtet for tre år siden, men det er viktig å presisere at landsmøtet er helt suverent til å beslutte hvem som skal velges i de ulike posisjonene. Va l g k o m i - teens jobb er å fremme et forslag til landsmøtet, og vi skal gjøre vårt aller ytterste for å finne de beste kandidatene til de ulike rollene.

Solhaug forteller at valgkomiteen allerede er godt i gang med sitt arbeid. Tidligere har vårens tillitsvalgtkonferanser vært en viktig arena for talentspeiding. I år blir Våryr-konferansen stedet der valgkomiteen vil presentere sitt arbeid frem mot landsmøtet. Håpet er at det vil engasjere både bedrift og region til å komme med forslag på gode kandidater til det nye forbundsstyret.


Vi leter spesielt etter kandidater som tenker strategisk.
ENGASJEMENT ER VIKTIG

– Hva er den viktigste kjernekompetansen valgkomiteen vil prioritere i det nye styret?

– Det er vanskelig å peke på én kompetanse som den viktigste. Valgkomiteen mener vi må sette sammen et forbundsstyre som er engasjert i fagforeningsarbeidet, har bred kompetanse, er fremtidsrettet og evner å tenke helhetlig. Vi ønsker også at Finansforbundet skal være synlig i den politiske debatten, med håp om å få gjennomslag for våre synspunkter som vil være til fordel for våre medlemmer.

Valgkomiteens leder peker på at Finansforbundet i landsmøteperioden kan møte på mange nye utfordringer. Da er det en stor fordel at styret er bredt sammensatt, slik at man har mange strenger å spille på når det gjelder kompetanse. Dette mener hun vil ha stor betydning for forbundet i neste landsmøteperiode.

I august starter valgkomiteen arbeidet med å vurdere alle kandidatene som blir foreslått til nytt forbundsstyre. Målet er at alle som er foreslått, vil bli innkalt til intervju i september. I midten av oktober offentliggjøres valgkomiteens innstilling. Hvis du har forslag til hvem som bør sitte i det nye styret, så send disse til eli.solhaug@dnb.no

Hederstegnet til Vidar Isungset
MEDLEM
Hederstegn

Hederstegnet til Vidar Isungset

Vidar Isungset, SpareBank 1 Hallingdal Valdres er tildelt Finansforbundets hederstegn Gullmerket for lang og trofast innsats. Hederstegnet ble overrakt i Oslo i februar av nestleder Arne Fredrik Håstein.

Tekst og foto: Svein Åge Eriksen


FANTASTISKE ÅR: –Jeg har hatt noen fantastiske år som har fått denne tilliten hos medlemmene så lenge, sier Vidar Isungset.

S elve tildelingen skjedde i møtelokalene til SpareBank 1 Lom og Sjåk i Bjørvika i Oslo. Her var tillitsutvalget i Samspar samlet blant annet for å hedre Vidar Isungset med Gullmerket. Hovedtillitsvalgt i Samspar, Liv Bente Kildal fra SpareBank 1 Ringerike Hadeland ledet den enkle seremonien og overbrakte en hilsen og gratulasjon fra administrerende banksjef Knut Oscar Fleten.

Vidar Isungset kan se tilbake på en lang karriere. Han har vært tillitsvalgt i 28 år og har sittet i bankens styre i 22 år. Han har også vært hovedtillitsvalgt i SpareBank 1 Hallingdal Valdres siden 1997 og medlem i Finansforbundet siden 1981. Han har dessuten sittet i bankens ledergruppe som hovedtillitsvalgt i noen år.

IMPONERENDE INNSATS

– Det er en imponerende innsats Vidar har lagt ned for våre medlemmer i Hallingdal og Valdres. Han har vært gjennom to fusjoner og én nedbemanning. I tillegg til vervet som tillitsvalgt og hovedtillitsvalgt, har Vidar jobbet som bredderådgiver på PM. Dette er en krevende kombinasjon som Vidar har løst på en veldig god måte. Vervet som hovedtillitsvalgt har nok ofte kommet i tillegg til – og ikke som en del av – den vanlige arbeidstiden, sier nestleder Arne Fredrik Håstein.

Hedersmannen selv visste ikke noe om hva som skulle skje under møtet i tillitsutvalget i SamSpar. Derfor kom det som en stor overraskelse på ham, at han ble tildelt Gullmerket for lang og tro innsats.

– Det er en stor ære å bli tildelt forbundets hederstegn Gullmerket. Dette hadde jeg ikke tenkt på i det hele tatt. Jeg har hatt noen fantastiske år som har fått denne tilliten hos medlemmene så lenge. Å sitte 22 år i styret er vel nesten Norges-rekord. Egentlig kan du bare sitte som de ansattes styrerepresentant i 12 år, før du må ut. Etter mine første 12 år sa jeg til styrelederen at nå måtte vi få en fusjon, ellers måtte vi gå ut av styret begge to. Så kom fusjonen, og jeg fikk fornyet tillit, ler Isungset.

VIKTIG BALANSE

–Tillit er ikke noe du får. Det er noe begge parter må jobbe for å oppnå. Som tillitsvalgt må du alltid balansere de ulike hensynene. Vi er på ingen måte motstandere til ledelsen, men et mellomledd mellom de ansatte og ledelsen. Da er det hele tiden viktig å tenke løsninger, men du må selvsagt tørre å fronte vanskelig saker når de kommer.

Isungset mener at oppskriften for en god tillitsvalgt er at du brenner for det du gjør og har omsorg for folk. For mange tillitsvalgte er det noe man har i seg. Du må like å være sosial og pleie omgang med andre. Han har hele tiden trivdes med å yte noe for fellesskapet. I tillegg så liker han å være der det skjer.

NYTT LØNNSSYSTEM

I 2017 tokIsungset initiativ til få til en mer rettferdig fordeling av de lokale lønnstilleggene. Sammen med ledelsen satte de tillitsvalgte i sparebanken seg ned for å finne ut av hvordan de lokale lønnstilleggene kunne fordeles slik at de bedre sikret reallønnsvekst. Løsningen ble et nytt trinnløst lønnssystem. SpareBank 1 Hallingdal Valdres var den første banken som innførte dette. Nå har over halvparten av medlemmene trinnløst lønnssystem. Forbundet skal evaluere ordningen i løpet av første halvår.

Psykisk helse, forsvarlig arbeidsmiljø og tilrettelegging
ARBEIDSRETT

Psykisk helse, forsvarlig
arbeidsmiljø og
tilrettelegging



arti bannerimg
KRISTIAN NØRGAARD er advokat i Finansforbundets sekretariat. FOTO: MORTEN BRAKESTAD

S tatistikk fra Nav viser at andelen av sykepengemottakere med psykisk lidelse som sykemeledingsårsak, har økt gradvis fra 17 prosent til cirka 22 prosent fra tidlig 2000-tallet og frem til i dag. I tredje kvartal 2021 representerte psykiske lidelser over 1,5 millioner tapte dagsverk. Arbeidsmiljøloven (aml.) har regler som skal forebygge sykefravær, og bidra til at sykmeldte arbeidstakere kommer tilbake i jobb. De sentrale bestemmelsene står i aml. kapittel 4.

Aml. § 4-1 oppstiller et generelt krav om at arbeidsmiljøet i virksomheten skal være «fullt forsvarlig». Forsvarlighetskravet skal vurderes for hver enkelt og de samlede arbeidsmiljøfaktorer som kan innvirke på arbeidstakernes «fysiske og psykiske velferd». Som eksempler på arbeidsmiljøfaktorer viser loven til hvordan arbeidet er organisert, tilrettelegging og ledelse, arbeidstidsordninger, lønnssystemer med videre. Faktorene må ikke innrettes slik at arbeidstakerne utsettes for «uheldige fysiske eller psykiske belastninger». Standarden for hva som representerer et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, er ikke statisk, men skal «til enhver tid utvikles og forbedres i samsvar med utviklingen i samfunnet ». Virksomhetenes fokus på – og utvikling av – arbeidsmiljøet er derfor ingen engangsøvelse.

Det generelle kravet til fullt forsvarlig arbeidsmiljø i § 4-1, presiseres og utfylles av øvrige bestemmelser i aml. §§ 4-2 til 4-6. I § 4-3 oppstilles det særskilte krav til det psykosos iale arbeidsmiljøet. Arbeidet skal legges til rette slik at den enkelte arbeidstakers «integritet og verdighet» ivaretas. Arbeidet skal også «søkes» utformet slik at alenearbeid unngås – med de mulige psykiske skadevirkninger ensomhet og isolering kan ha. De ansatte skal heller ikke utsettes for mobbing eller trakassering. Videre skal arbeidet tilrettelegges slik at den ansatte så langt som mulig beskyttes mot vold, trusler og annen uheldig belastning som følge av kontakt med andre. Kravet gjelder både i relasjonen mellom ansatte på arbeidsplassen og utenforstående som kan representere en risiko for at arbeidstaker utsettes for psykiske belastninger, for eksempel kunder, leverandører, samarbeidspartnere med videre.

Der arbeidstaker har fått redusert arbeidsevne som følge av «sykdom, slitasje» eller lignende, plikter arbeidsgiver «så langt det er mulig» å iverksette «nødvendige» tiltak for at arbeidstaker skal beholde sin stilling eller få annet passende arbeid, jf. aml. § 4-6. Bestemmelsen omfatter også psykiske lidelser. Arbeidsgiver har en streng tilretteleggingsplikt, men den er ikke absolutt. Aktuelle tilretteleggingstiltak kan være redusert arbeidstid, tilpasning av arbeidsoppgaver, flere pauser og så videre. Siktemålet er at tilretteleggingstiltakene skal få den ansatte tilbake i full jobb. Skal siktemålet nås, må tilretteleggingstiltakene være tilpasset den ansattes sykdomsbilde for å være tilstrekkelig effektive. Dette forutsetter god dialog mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Ved mer varige funksjonsnedsettelser – som også kan omfatte psykiske lidelser – plikter arbeidsgiver dessuten å iverksette tilretteleggingstiltak innenfor rammene av likestillingsog diskrimineringsloven § 22.

Dersom arbeidsgiver bryter sine plikter etter bestemmelsene i aml. kapittel 4, kan det utløse erstatningsansvar. Opplever du som ansatt at du ikke har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, eller at arbeidsgiver ikke tilrettelegger din arbeidssituasjon, kan du ta kontakt med verneombud, tillitsvalgt eller Finansforbundet sekretariat.


adv nordea