Hjem
NUMMER 4 - 2018 Organ for Norske Vinklubbers Forbund
 • BORDEAUX 2017 EN PRIMEUR
 • JOHANNES LEITZ

 • OSLO VIN- OG MATMESSE
 • SICILIAS DRUESORTER

 • MARKUS MOLITOR
 • CHAMPAGNE – BOBLER FOR ALLE

 • AUSTRALIA – ET VINLAND I UTVIKLING

 • VI TESTER HVITE VINER FRA SPANIA
innhold
Bulletin nr 4-2018

Innhold

 • Presidenten har ordet 3
 • Bordeaux 2017 en primeur 5
 • Johannes Leitz – verdens lykkeligste mann 7
 • Oslo Vin- og matmesse 8
 • Sicilias mosaikk av druesorter 9
 • Master class med Markus Molitor 10
 • Eben Sadie – Sr-Afrikaner med stjernestatus 12
 • Malvirà 13
 • Den rimelige vinkjelleren 14
 • Champagne – bobler for alle 15
 • Australia – et vinland i utvikling 17
 • Vi tester hvite viner fra Spania 18
 • Spennende nyheter fra Vinmonopolet 19
 • Slik navigerer du i medlemsarkivet 22

Velkommen til Bulletin nr. 4-2018

I dette nummeret oppsummerer Christer Byklum en primeur smakingene av 2017-årgangen i Bordeaux, samt at han har en gjennomgang av interessante kjellerobjekter av tilgjengelige Riojaviner. Kristian Gahre har truffet både Johannes Leitz og Markus Molitor og deler med Bulletins lesere sine smaksnotater etter prøving av deres viner, Heidi Jaksland Kvernmo gir oss et innblikk i noen av de mest fremtredende druene på Sicilia, og Jon Berg har møtt Eben Sadie som påstår at hvitvin er offer for vinverdenens rasisme. Mona Haugen Kind har besøkt roero-produsenten Malvira, mens Liora Levi proklamerer at Champagne er bobler for alle. Cathinca Dege skriver om et vinland i utvikling, Australia, og Geir Salvesen bringer oss noen av de mest interessante nyhetene fra Vinmonopolets juli-slipp. Helt til slutt i bladet fi nner du en veiledning i hvordan du logger deg inn på det nye medlemssystemet, samt hva du per i dag kan gjøre der. Du fi nner også informasjon om hvordan vi forholder oss til GDPR

Stor test av hvite spanske viner

I dette nummeret bringer vi resultatet fra vår hittil mest omfattende test av viner. Over 70 spanske vite viner ble testet, og det var overraskende jevnt og høyt nivå på vinene. Vi skal jo ikke så mange årene tilbake i historien, hvor man valgte mye annet framfor spansk hvitvin. Dette er det ingen grunn til i dag.

Nytt medlemsarkiv

Nå er medlemsarkivet klart. Det er fullstendig integrert med hjemmesidene slik at du kan melde deg på aktiviteter og arrangementer fra hjemmesiden, uten å gå om vår tidligere eksterne betalingspartner Deltager.no. Enklere for deg og kostnadsbesparende for forbundet. Bulletin er nå kun tilgjengelig for våre medlemmer, samt samarbeidspartnere. Dette innebærer at man må logge seg inn for å lese Bulletin, - dette er gjort for at Bulletin skal være eksklusivt for våre medlemmer. Videre vil vi ha mulighet for å ta i bruk «pluss-artikler» på hjemmesiden, dvs artikler som krever innlogging for å lese. Har du problemer med innloggingen så send en forespørsel til [email protected], så får du hjelp.

Husk konkurransen – send inn ditt bidrag.

På årsmøtet ble undertegnede utfordret til å arrangere en konkurranse for å øke medlemsklubbenes deltakelse i Bulletin og på hjemmesidene. Kort fortalt vil vi fra og med 1. mai registrere innsendte bidrag, og den klubben som får fl est bidrag publisert fram til neste årsmøte, vinner et gavekort fra Vinmonopolet pålydende kr. 1000,-.

Truls Aasterud, redaktør

Norske Vinklubbers Forbund - styret

President:
Kristian Gahre, tlf. 90 15 26 66, e-mail: [email protected]

Visepresident:
Jan Fredrik Tveten, tlf. 99 59 94 59, e-mail: [email protected]

Styremedlemer:
Truls Aasterud, tlf. 48 17 10 35, e-mail: [email protected]
Tanya Kopytina, tlf. 93 80 63 72, e-mail: [email protected]
Anne Merete Lien, tlf. 92 61 04 33, e-mail: [email protected]
Hallvard Stavnes Mørck, tlf. 97 07 50 67, e-mail: [email protected]
Sidsel Kronstrand, tlf, 98 64 54 03, e-mail: [email protected]

leder
Presidenten har ordet

Kristian Gahre

Kristian Gahre

God sommer

Været

Etter tidenes beste vår med hensyn til sol, varme og fl otte dager i Sør-Norge står endelig sommeren for tur. Starten på sommeren er tilsvarende varm og deilig. Værmessig har våren i fl ere av de klassiske vindistriktene vært meget bra helt til de ble rammet av hagl. Spesielt gikk det ille for enkelte områder i Burgund, Bordeaux, Champagne og noen områder i Tyskland. I vår besøkte jeg en produsent i Chablis, Dom. Gérard Duplessis. De krysset fi ngrene for at de i år skulle få et normalår etter 4 år med ødelagt avling på grunn av hagl. De har fått redusert sin avkastning fra et normalår på 70.000 fl asker til så vidt over 30.000 fl asker på det verste på grunn av hagl. For oss er hagl ”en litt artig opplevelse”. For vinbønder kan det (nesten) være forskjellen på liv og død. Det skal en meget sterk rygg til å bære et så stort produksjonstap som 50%. Alt kan nemlig ikke legges på i prisen. Da er man ute av markedet. Mesteparten må de ta på egen kappe. Det er tøft. Kommer for øvrig tilbake med artikkel om Dom. G. Duplessis i neste nummer av Bulletin.

Vin utenfor allfarvei

Vi prøver i hvert nummer av Bulletin å fi nne frem til viner, distrikter og land som er ganske ukjente for de fl este av oss. Vi har alle godt av å smake noe ukjent. I dette nummeret har vi smakt hele 70 hvite viner fra Spania. Spania har utrolig mye god hvitvin å by på. De spanske røde er godt kjent med Rioja og Ribera del Duero i spissen. Målt mot kvalitet får en god valuta fra disse distriktene. De hvite spanske vinene er litt mer ukjente og eksotiske for oss nordmenn. Fokus denne gangen er viner alle har råd og mulighet til å kjøpe. Vinene viser gjennomgående høy kvalitet. Det var få som ikke var gode eller balanserte. Noen få av dem var på den andre siden av helt super kvalitet. Det var mer overraskende på dette nivået. Les mer om testen lengre bak. Mange av vinene som ble testet er ikke tilgjengelig i alle Vinmonopolets utsalg, noen kun i bestillingsutvalget.

Bestillingsutvalget

Bestillingsutvalget er ikke så skremmende eller fjernt som det høres ut som. Andelen av varer solgt gjennom bestillingsutvalget er under 2%. Hvis vi fortsatt skal ha det utrolig brede og gode utvalget i Norge bør denne andelen øke. Å bruke bestillingsutvalget krever litt forarbeid, men ikke mye. Du kan bestille på nett. Tast inn varenummer og hvilket Vinmonopol du ønsker å hente varene fra. Når varene er klare for avhenting får du en sms. Som ofte tar det under en uke fra bestilling til varene kan hentes. Det synes jeg er kjapt og effektivt. For egen del er rundt halvparten av de vinene jeg bestiller fra min lokale butikk fra bestillingsutvalget.
Alternativt kan du gå til en av de dyktige og serviceinnstilte personene i din lokale Vinmonopolbutikk og bestille direkte av henne eller han. De vil følge opp på samme effektive måte. Spør dem gjerne om råd og tips. De fl este ansatte på Vinmonopolet smaker mange viner utenom de vinene de selv har i sine hyller. De kan sine saker. På den måten kan du smake mye nytt og spennende. Viner som ofte er både rimeligere og av minst samme kvalitet som de du normalt kjøper.

Min oppfordring til deg – utfordrer deg selv med å smake minst en ny vin hver uke i sommer. Finner du en ny vin som faller i smak er vi godt fornøyd.

Finner du en vin, en ny drue eller et distrikt du ikke kjente fra før, gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan følge opp med en smaking fra området eller av druen i et senere nummer av Bulletin.

Når tar vi i styret sommerferie. Vi starter opp igjen i slutten av august med Fine Wine Event og Bordeaux messe. Det blir mye spennende utover høsten. Det er bare å glede seg.

God sommer

Alsace
2017 Bordeaux
Nok en primeur er over og det er interessant å se hvordan verdenspressen spår fremtiden for årgangen. En årgang som viser stor friskhet og dermed er jeg svært overrasket over hvilke av journalistene som falt for hva dette året.
Tekst og foto Christer Byklum

For det virker som det er en stor stilendring på gang i noen smaksløker. Jeg har ikke fi nkjemmet alt jeg har kommet over av omtaler men generelt virker det som at amerikanerne liker 2017 bedre enn de engelske skribentene. Det forundrer meg. Antonio Galloni virker mer engasjert enn Neal Martin (som en vinprodusent i Bordeaux syntes var en utrolig negativ type), James Suckling (som alltid scorer høyt for så vidt) men også Jeff Leve og Wine Spectator synes å ligge høyere enn Decanter. Med tanke på årgangens stil fi nner jeg dette nesten paradoksalt, for her har vi en kjølig og forfriskende stil med tydeligere syre enn vanlig i Bordeaux. Mindre fattoast, mindre alkohol, mindre sødme. Kanskje tanninene er for elegante for engelskmennene?

Tanninene er generelt myke og bløte (i forhold til hva som er vanlig under primeur) og det skyldes at de smarte vinprodusentene skjønte at denne årgangen måtte ekstraheres nennsomt. Tenk tebrygging. Jo lengre du trekker, dess mer tanniner og bitterstoffer, men ikke mer aroma. Den trekker du ut på bare to-tre minutter, i teen altså. Vinprodusentene må «trekke» lengre, men på et tidspunkt kommer det mest tanniner og struktur. I en årgang som 2010 med perfekt modne tanniner kan man trekke videre for å lage ekstremt lagringsdyktige viner, men med frosten og noe ujevn modning på klasene var det viktig å stoppe før uønskede elementer ble hentet ut av druene. Derfor er tanninene jevnt over fi ne og relativt sømløse. Unntak fi nnes, men det gjør de alltid.

En fascinerende side som ble værende ved 2017 er hvor elegant fatbruken og toasten er i vinene, særlig i Saint-Emilion, en av kommunene som fi kk fl est utfordringer. Vinene skal ligge på fat lenge enda, men vanligvis er toastingen svært så frempå og nesten brutal i en del tilfeller, under primeur, og dette var det langt mindre av i år. Her deler jeg oppfatning med Neal Martin, dette er en årgang som er svært så fascinerende i Saint-Emilion hvor det synes å være en helt ny presisjon ved denne siden av vinproduksjonen. Jeg vil si den startet så smått i Bordeaux med særlig 2013, men det var først i 2016 jeg følte at det begynte å bli langt mellom de store brølerne på fatfronten. I 2017 var det nesten ingen. Det krever erfaring å perfeksjonere balansen mellom prosentandel nye fat, toast og fruktkonsentrasjon for hver enkelt årgang, noe også Burgund har perfeksjonert til nye høyder de siste årene. Jeg føler også at fl ere produsenter lar stavene til fatene tørke lengre slik at de med det også får mindre vanilinpreg ut i vinen.

Jeg fi nner det fascinerende å se hvor uenige kollegaene Galloni og Martin er, de har en videosnutt ute på Vinous hvor de diskuterer og personlig føler jeg (for første gang, tror jeg) at Galloni er nærmere min «fasit» enn Martin. Det er ingen tvil om at 2017 ikke er verdens største årgang, den når ikke opp til 2015 (som er noe overvurdert, men bare noe) og 2016 som er en virkelig fl ott årgang og den beste siden 2010, knepent foran 2011 som jeg fortsatt holder høyt. Jeg tenker 2013 er svakeste årgang med margin, 2012 og 2014 i nærheten av hverandre i en slankere stil, men begge årgangene har et ganske så rent utrykk som mange faller for. 2011 tenker jeg er en av årgangene man ikke ser storheten til i ung alder, slik som 1986 og 2001, men det ligger mye uforløst i mange 2011ere. 2017 er en blanding av 2014s renhet og 2016s friskhet, men den har egentlig ingen forgjengere. Panos Kakaviatos som skriver for Drinks Business og Decanter trekker en parallell til 1985, jeg tenker at den årgangen er bløtere og mindre frisk, men at 2017 nok kommer til å forføre vindrikkerne hele sitt liv slik 1985 har gjort. For dette er en årgang for de som nyter vin, ikke så mye for de som investerer i vin. Neal Martin drar i retning av en ny 1988, jeg synes ikke 2017 er på langt nær grønn nok eller hul nok til det, selv om det fi nnes hule og grønne viner i 2017. Jeg tror ikke vi har hatt en slik årgang før, for kvaliteten er vesentlig over nivåene til tilsvarende frostår som 1991 og 1956. Både fordi kompetansen til vinmakerne er en helt annen, men også fordi frosten rammet annerledes. Mange vinmarker hadde null problemer med frost, mens andre ble desimert. Enkelte totalskadd. Jeg husker en middag på La Terraces Rouge i midten av mai i fjor hvor man så at alle fordypninger i vinmarkslandskapet var fullstendig brunt av frostskader. Denne restauranten ligger på grensen mellom Pomerol og Saint-Emilion.

Hos Château de Pressac gav en liten fordypning på bare noen titalls centimeter deres eneste frostskadde område i vinmarken. Hos Grand Corbin Despagne nedenfor ovennevnte Terraces Rouge ble hele vinmarken ødelagt. Hos slott som har godt terroir, som historisk sett betyr at det er varmt der, slik at druene modnes hvert år, har det vært lite eller ingen frostskade. 2017 er en årgang hvor man ser og skjønner mer av historiske klassifi seringer selv om disse er laget ut i fra pris mer enn fysisk jordsmonn så er det allikevel en sammenheng. Jevnt over lages den beste vinen på best terroir og den får derfor en høyere pris i markedet. Folk er villige til å betale ekstra for den. Lavereliggende vinmarker samt lave partier i øvrige vinmarker var det som ble rammet. Kjølig luft samler seg i bunn. Men frosten i slutten av april var bare en av årsakene til vanskeligheter i 2017. Og frostskadene ble forverret av tre kalde netter.

Våren var våt, til dels svært våt. Men dette var en uventet god ting. For det første var grunnvannet noen steder svært lavt etter to relativt tørre år med 2015 og 2016. Videre skulle det komme tørke i to måneder under sommeren. Vinmarker med tilgang til grunnvann eller leire og kalkstein som holder på fukten fungerte godt, men vinmarker bestående av sand og grus slet, slik som i deler av Graves og de lavere områdene av Pomerol. Her ble det laget mange tynne viner hvor druene rett og slett ikke ble tilført næring nok og stengte ned i perioder. Da får man manglende modning og det er mye tynt blant de billigere vinene fra disse og andre appelasjoner. Samtidig var mars unormalt varm og alt under primeur var det opptil 15 cm lange skudd på plantene, da skulle det gå enda tre uker til frosten. Normalt sett er det bare så vidt man ser skudd under primeur. Bare varme jordsmonn som hos Latour og Haut-Brion kan man se de aller første bladene under denne uka normalt sett. I 2017 var det over alt. Skuddene som jeg så igjen i mai tatt av frosten var opp mot 50 cm lange. På det stadiet er all vinterbeskyttelse plantene måtte ha hatt borte, for planten tror det er juni.

Den tørre sommeren hvor enkelte vinplanter gikk inn i vannbesparende modus for å overleve førte til at i vinmarker uten tilgang på vann stoppet alt opp. Det blir ikke mer modning av druene før planten på nytt får tilgang til vann. Da kan druene ha blitt umodne rosiner om det er for lang tørke. Det førte også til små druer, gjerne bare to tredjedeler av normalen. Da blir det viktig å ekstrahere lite for ikke å få for mye tanniner (se over) men kan også være medvirkende for den friske syren i vinene. Videre måtte man være uvanlig grundig på sortering av druer dette året, for de såkalte spøkelsesbærene, de som er andregenerasjons kunne være de eneste klasene på plantene dette året. Disse starter å vokse mye senere, og når dermed sjelden full modning. Besøker du en vingård sent i oktober vil du gjerne se noen klaser henge igjen, dette er spøkelsesbærene. Noen ganger er de blitt gode, men som oftest smaker de fortsatt surt og grønt selv så sent. Man måtte derfor merke grundigere enn vanlig, ofte på hver plante, hvilke klaser som skulle benyttes og hvilke som ikke skulle benyttes. Jeg ser mange skriver at enkelte produsenter har benyttet for mye av disse bærene, men jeg synes ikke det kommer frem i vinen. Men jeg mistenker at dette ikke er årgangen for andreviner. For der er det mange triste fl asker. Merlot ble hardest rammet av frosten, både fordi den setter skudd før cabene, men også fordi den står på leire som er kjøligere enn grusen cabene trives på, eventuelt kalksteinen for cab franc. Merlots hovedoppgave er å gi en fullverdig fruktbalanse i vinene og da særlig i midtpartiet. Mange viner, særlig i de lavere prissjiktene er nettopp litt hule i midtpartiet og her kan du ha voksenopplæring i hva merlot gir i blenden.

2017 er dermed en årgang hvor det er uvanlig mange parametere i regnestykket for hvorvidt vinen i glasset ble fl ott eller ei. Frost i hele eller deler av vinmarkene, eller ikke overhodet, hvor særlig merlot ble rammet. Så tørke i to måneder, det gikk utover sand og grusvinmarker uten kalkstein eller leirelag, med andre ord der man har beplantet merlot på feil jordsmonn som ikke er helt uvanlig, eller cabernet sauvignon. Samt unge vinmarker. Så har vi spøkelsesbærene som man måtte holde utenom og til slutt en evne og fi nansiell muskel til å lage mindre vin (noe ikke alle trengte, mange av de beste vinmarkene hadde relativt lite frost, særlig i Médoc). En klassepreget årgang hvor det gikk mest utover de langt nede på rangsstigen, selv om slott som Cheval Blanc også mistet 30% av totalproduksjonen, men ikke noe av dette går normalt i selve Cheval Blanc. Men andrevinen er det kun laget 10.000 fl asker av i år.

Østside vs vestside? Pauillac er nok den mest homogene kommunen i min bok. Her er det for det meste fantastiske viner og mange av årgangens beste er laget her. I Saint-Estèphe og Saint-Julien er det også en rekke perler. Margaux og Haut-Médoc har som alltid ujevnheter som i enkelte tilfeller i det minste skyldes kompetanse mer enn terroir. Men det er stor vin fra Margaux også. I Pessac-Léognan er det strålende viner samt slott som Fieuzal som ble totalødelagt av frosten. Dette kan også påvirke årets (2018) og til og med i verste fall, neste års (2019) avling. Men det vet vi ikke før mot jul. Pomerol får mye skryt internasjonalt, men jeg synes mange av vinene mangler det siste fl ørtende ekstra som stor Pomerol har selv under primeur. Mange svært fl otte viner, men kanskje ikke helt der oppe. Saint-Emilion er den store overraskelsen, det er ujevnt og enkelte viner er katastrofe men mange har kanskje laget sin beste vin noen gang. Fronsacs kalksteinsvinmarker (de som ikke ble tatt av frosten) har klart seg svært bra og det er mange strålende viner herfra for tredje år på rad, så for de med forsiktigere budsjetter er det fortsatt plenty med muligheter.

De tørre hvite kan være knall, men enkelte vinmarker fi kk betydelige frostproblemer og man må følge med. Det gjelder generelt, 2017 er en årgang med mange perler, men det er ikke carte blanche. De søte mangler noe konsentrasjon, lengde og kompleksitet for å være blant de største og her overraskes jeg litt av de skyhøye poengsummene enkelte skribenter har gitt. 2017 kommer til å fl ørte med mange, årgangen er den beste med 7 bakerst siden 1947 for rødt. Vinene er langt bedre laget enn 1947 var og som alltid vil det være fl asker som overlever lenge også i denne årgangen. Velg med omhu og det er mange gleder i vente herfra. For nær 650 smaksnotater fra årgangen, besøk www.bmybordeaux.blogspot.com


Ost og Bolgheri
image
Johannes Leitz
– verdens lykkeligste mann
Det er det han omtaler seg selv som.
Av Kristian Gahre

J ohannes Leitz får lov til å holde på med det han liker aller best i denne verden, og det er å lage vin. Derfor mener han at han er verdens lykkeligste mann. Det er jo ikke rart at det blir god vin når en har en slik innstilling. Han er nå på markedet med ny kolleksjon – 2016 årgangen av sine Grosses Gewächs (GG). I forbindelse med lanseringen var Johannes en tur i Norge med vinene sine. Norge er hans aller viktigste eksportmarked – vi vet med andre ord å sette pris på kvalitet. Johannes Leitz sin 2016 årgangen er ikke noe unntak.

Familien Leitz kan spore sin vinhistorie tilbake til 1744 i Rüdesheim. Men det var først når bestefar til Johannes fant nye vinmarker i 1947, rett etter andre verdenskrig at det ble fart i sakene. Bestefaren sammen med faren var familiens vin-pionerer. Det var også de to som startet oppbyggingen av vinmarkene i Rüdesheim etter krigen. Mange av de beste og bratteste vinmarkene var bombet sønder og sammen. Bestefar og far la ned et enormt arbeid med å rydde land og tilrettelegge på nytt for vinproduksjon i den meget bratte åskammen like utenfor byen. Begge to fi kk dessverre et kort liv. Bestefar døde noen få år før faren hans. Johannes var bare 14 måneder da faren døde i 1965. Moren til Johannes gjorde alt hun kunne for å beholde så mye som mulig av vinmarken intakt. Målet hennes var at Johannes skulle kunne overta det far og bestefar hadde startet på, en vakker dag. Det var ikke lett for moren. På dagtid drev hun en blomsterforretning i landsbyen slik at hun kunne brødfø familien. På fritiden dyrket hun druer og vedlikeholdt så mye som mulig av vinmarkene. Familien Leitz har virkelig mye ”guts og tæl” og de var ikke redd for å ta i et tak når det trengtes.

Da Johannes var 21 år gammel overtok han ansvaret for vingården. Den var da skrumpet inn til 2,5 hektar. Ikke mye, men nok for en nyutdannet til å starte med. Helt fra han var liten har han sagt at han skulle bli vinbonde og overta gården. En av grunnene til at han ønsket å lage vin og spesielt riesling, var det karakteristiske og meget gode jordsmonnet i Rüdesheim. Her er det mye skifter samtidig er hele åssiden sydvendt. Med andre ord, helt perfekte forhold for dyrking av riesling. I dag er hele 95 % av vinmarkene hans plantet med riesling. I tillegg har han litt pinot noir som han dyrker sammen med en venn i Pfalz.

Fra den spede begynnelsen med 2,5 hektar har det vokst jevnt ut trutt rundt Johannes. I dag råder han over 100 hektar med vin. Av dette eier han selv ca. 20 hektar, kjøper druer fra rundt 30 hektar og leier over 50 hektar. Det var da han kjøpte Berg Kaisersteinfels at hans vinmakingsideologi kom til sin rette. I den vinmarken eier han mesteparten. I dag sier han selv at det er i Berg Rottland det har vært størst utviklingen de siste årene. I testen litt lengre nede kan du se at vi deler hans begeistring for denne vinmarken.

Johannes har helt siden oppstarten jobbet målbevisst for å lage best mulig vin. Det var derfor naturlig for han å bli medlem av kvalitetssystemet VDP, The Verband deutscher Prädikatsweingüter i 1996. Fra og med 2013 årgangen har han også brukt VDPs klassifi sering på etiketten med GG eller Grosses Gewächs (Grand Cru) på sine beste viner.

image
Venstre side: Johannes Leitz på besøk hos Golia Vinklubbrett før lanseringen av hans mange gode GG’er og andre viner. Foto Tom Daniel Nicolaisen Over: Johannes Leitz eier i dag om lag 20 hektar med vin, leier 50 hektar og kjøper druer fra ca 20 hektar. Foto Truls Aasterud.

Johannes nitidige jobb med å fokusere på kvalitet er blitt lagt merke til av ”alle”. I 2011 ble han kåret til Winemaker of the yaer i Tyskland. En stor heder for det arbeidet han har lagt ned. I tillegg har han vunnet en rekke priser for sine viner opp gjennom årene. Han blir sett på som en av de store og toneangivende vinprodusentene i Tyskland.

Jordsmonnet er essensielt i all vinproduksjon, så også i Rüdesheim og for Johannes. Vinmarkene hans ligger side ved side på den samme åsryggen. Alle har perfekt soleksponering mot syd. Det er store temperaturforskjeller mellom dag og natt. Det gjør at druene blir langsommere modne, får mer smak og ofte en nydelig syre. Hengetiden for druene er blant de lengste i Tyskland. Jordsmonnet til de respektive parsellene har følgende hovedkarakteristika:

- Berg Schlossberg og Berg Kaisersteinfels Rød skifer og kvartsitt

- Berg Roseneck Kvarts og kvartsitt

- Berg Rottland Grå skifer

- Bischofsberg, Klosterlay, Kirchenpfad og Magdalenenkreuz Løss og kvartsitt

Petroleum og botrytis
I de siste årgangene er det ingen av vinene til Leitz som smaker petroleum. Johannes mener at det henger sammen med selektering av druene. Han bruker kun friske og sunne druer. I vinprosessen pumper han vinen kun en gang. Men han sier at det er vanskelig å svare skråsikkert på om dette som gjør forskjellen. Det er ikke noe helt klart og entydig svar på hvorfor han ikke har petroleum i vinene, mens andre har det.

Da vi spurte Johannes om petroleumssmak er fordel eller en ulempe for vinen svarte han at det hadde han ikke noe klart svar på. Men han jobber for at det ikke skal være petroleum på hans viner. Det er vel svaret godt nok.

Leitz lager bare tørre viner. Det vil si viner med mellom 5-7 gram sukker. Det har derfor vært naturlig for han å redusere eller selektere bort druer som har vært angrepet av botrytis. De siste årene har han selektert bort alle druer med botrytis. Dette gir viner med et renere og tydeligere fruktbilde.

Årgang 2016
2016 hadde en fl ott varm vår. Juni var preget av mye regn og de måtte spraye i den perioden de hadde lov til det. Den siste delen av sommeren var en av de beste de har hatt fra juli- august og helt frem til innhøstingen startet i oktober.

2015 var den varmeste årgangen han har opplevd. Da presset de hele klaser.

I 2016 lot de mosten ha skinnkontakt over natten og i nesten et døgn.

I 2011 ble han kåret til Winemaker of the yaer i Tyskland. En stor heder for det arbeidet han har lagt ned. I tillegg har han vunnet en rekke priser for sine viner opp gjennom årene.

image
Lagen Schlossberg. Foto Truls Aasterud.

Kort om Leitz 2016 GG viner
2016 hadde en fl ott varm vår. Juni var preget av mye regn og de måtte spraye i den perioden de hadde lov til det. Den siste delen av sommeren var en av de beste de har hatt fra juli- august og helt frem til innhøstingen startet i oktober.

Kort oppsummert kan en si at de er tørre, slanke, elegante og har mye frukt. De vil trenge tid for å vise frem sitt fulle potensiale. De er umiddelbare i fruktbildet. Vinene kommer til å bli fantastiske viner om 5 – 20 år. Det er bare å smøre seg med tålmodighet. Hvis en skal drikke dem nå må de luftes lang tid i forveien, minst 4-6 timer, gjerne mer.

Smaksnotater Rüdesheimer Berg Roseneck Katerloch Riesling Trocken GG 2016
kr 398,00
# nr. 8360501
Mineralsk, sitrus, krispi fl ott syre, konsentrert og kompleks. Lang konsentrert ettersmak. Klart rent fruktpreg. Fint saltpreg i en tørr fi n avslutning med litt bitterhet. Balansert vin med typeriktig mineralitet.
89 poeng

Rüdesheimer Rosengarten Riesling trocken GG 2016
kr 408,00
# 8360701
Dette er den eneste vinen de ikke modner i store 1.200 liters eikefat. Renere og med mer kremaktig konsistens. Silkemyk og delikat. Her er det mye gul frukt, nydelig syre og mineraler. Smaksbildet sitter lenge. Kompleks og konsentrert. Litt salt i avslutningen. Har en helt annen mineralitet enn Roseneck med sitt kvartspreg.
90 poeng

Rüdesheimer Berg Schlossberg Ehrenfels Riesling trocken GG 2016
kr 438,00
# 8360601
Kommer fra den varmest marken og den som har mest sol. Det gir denne vinen mer eleganse og kompleksitet. Her dufter det rikelig av eple og sitrus. Rikt og komplekst smaksbilde med kremaktig tekstur. Smak av sitrus, lime og syrlige grønne epler. Mineraliteten er tydelig skifer. En kompleks vin med lett fl oral avslutningen. Slank, elegant og med en deilig fl ott syre. Dette er knallgodt og smaken sitter lenge med en fl ott skifer i slutten av smaksbildet.
91 poeng

Rüdesheimer Berg Rottland Hinterhaus Riesling trocken GG 2016
kr 408,00
# 8366001
Grå skifer og et rikt jordsmonn. Har høyst modningsgrad og er ofte ganske gul i fargen. Mer tropisk i frukten med smak av fersken og ananas. Myk i avslutning med deilig gul frukt. Ettersmaken sitter lenge. Vinen virker tørr men har 8 gr. sukker. Litt fetere og rikere i stilen enn de foregående vinene. Kompleks og delikat vin med fi nt salt preg.
92 poeng

Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Terrassen Riesling trocken GG 2016
kr 408,20
# 8365901
En av de eldste vinmarkene i Rüdesheim. Denne marken kjøpte han i år 2000 og har siden investerte en masse. Johannes sier at å kjøpe en vinmark kan sammenlignes med å kjøpe en gammel bil. Alt må restaureres og pusses opp. I dag gir vinmarken gode viner med veldig lavt utbytte. Det gir konsentrerte, rene og transperente viner. Duften er rik i retning av sitrus, eple, fersken med litt fl oralt preg. Smaken sitter lenge. Fet og rik i stilen. Den er stilsikker, konsentrert og med tydelig klart fruktpreg. Flott syre. Moden frukt og nydelig tørr fi nish som sitter lenge.
92 poeng

Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Terrassen Riesling trocken GG 2010
Ikke til salgs - utgått
Høsten i 2009 var varm og det var mye vann i bakken. Vinstokkene var ikke stresset og kunne gå inn i vinterdvalen på beste mulig måte. Dette gjorde at vinstokkene hadde den aller beste forutsetningen for en god start på 2010 årgangen.
Fruktbildet er varmere og naturligvis mer modent enn 2016 årgangen. Masse av tropisk frukt og sitrus sammen med en fantastisk fl ott syre. Kompleks, slank og elegant. Lang avslutning med smak av mineraler og kandisert sitron. Denne vinen viser litt av potensialet til 2016 årgangen. Dette er knallgodt.
93 poeng

image
Hmmm, hvilken vin skal vi smake nå? Foto Tom Daniel Nicolaisen.
Oslo Vin-og Matmesse 2018
image
Godt besøk på årets vin- og matmesse
Oslo Vin-og Matmesse 2018
Det var sommer, det var sol og det var smekkfullt på Gamle Logen da Oslo Vin- og Matmesse ble gjennomført i begynnelsen av juni. Denne årlige tradisjonen er blitt et ”must” for veldig mange på forsommeren.
Tekst Kristian Gahre, foto Sidsel Kronstrand

Det var fullt med utstillere i begge etasjer. Det sydet og kokte av ivrige NVkF medlemmer som vil smake på mye god vin sammen med litt mat. Det luktes, smakes og spyttes. Det spørres om årganger, tilgjengelighet, jordsmonn og ikke minst hva slags mat skal en ha til akkurat denne vinen. Det siste er jo alltid spennende. Finne frem til de gode eller perfekte kombinasjonene mellom mat og vin. De magiske øyeblikkene hvor en får full klaff mellom mat og vin. Alt bare føyer seg inne i hverandre. De øyeblikkene hvor begge deler blir løftet opp til et nytt nivå. Får en til det, er det lykken. Det er ikke så ofte, men når det skjer er det som magiske øyeblikk.

For egen del er innkjøp på messen blitt et rituale. Her kjøpes det inn delikatesser som skal nytes om sommeren sammen med gode venner og familie. En av de faste jeg besøker, er Tind spekemat. Deres lammelår som de bare lager rundt 1500 av årlig er balansert og smaksrikt. De har opparbeidet et langvarig samarbeider med noen få gårder i Møre og Romsdal. På den måten sikrer de kvaliteten til sauene ved at de vet hva de får. De har strenge bestemmelser til kvalitet. Bl.a. må sauene beite ute i minst seks måneder fra april til september. Alt fôr skal være naturlige naturprodukter. Videre skal lårene marineres med rosmarin og tørrsaltes. De er urøkt og modnes gjennom seks til ni måneder ved ulike temperaturer. Dette medfører et vekttap på rundt 40%. Dette skaper større konsentrasjon og et rikt smaksbilde, hvor sødmen i kjøttet kommer bedre frem. Tilsvarende som gode skinker fra Italia, Spania og Frankrike også får frem sødmen i kjøttet. Vanlig fenalår fi nner jeg ofte for salte og hardt røkt. Tinds sitt lår har derimot bevart sødmen og det rike smaksbildet.

Moestue Grape Selections var tilstede med et bredt utvalg av viner

For øvrig er låret det eneste landbruksproduktet fra Norge som har fått EU’s geografi sk beskyttet område merke.

Tind ble kjøpt opp av Grillstad i 2016 slik at distribusjonen til hele Norge nå er bedre.

En ny og spennende norsk produsent på messen i år var Åkre Gård med sitt utvalg av sidere. De holder til i Sørfjorden, Hardanger. Hardanger er et av de beste områdene i Norge for epledyrking. Gården er Debio merket som økologisk produsent. De startet med eplemost i 2010 og sider i 2015. Sidervolumet er på rundt 7.000 liter. De bruker både egne og innkjøpte epler.

Edel Cider er laget på most fra eplene Aroma, Discovery, Gravenstein og Summer Red. 12 gram sukker og 6% alkohol. Delikat smak av røde epler, litt kjernesmak, balansert syre og friskhet. Kr 149,-. 84 poeng

Edel Rose Cider. Laget på Aroma, Discovery, Gravenstein, Summer Red og 10% bringebær. 20 gram sukker. Delikat smak og godt integrert bringebær i eplesmaken. Litt søtlig avslutning. Kr 159,-. 83 poeng

Edel 12. Kun Aroma epler. 12 % alkohol og 20-25 gr. sukker. Eplemosten blir fryst og vannet tatt ut. Det gir mer konsentrasjon og kompleksitet. Konsentrert eplesmak og mineraler. Lang frisk og delikt ettersmak. Kr 209,-. 85 poeng

Is-Cider. Kun Aroma epler. 10% alkohol og 220 gr. sukker. Rikt kompleks smaksbilde av røde epler, aprikos og honning. Flott syre som balanserer sødmen. Nesten en dessert i seg selv. Kr 299,-. 86 poeng

Gurostølen hadde med sin vellagrede gulost, som kan sammenliknes litt med vellagret gauda. Lages kun av melk fra kuer på sommerbeite (gress, løv, blomster, kronblom mm) som beiter på mellom 900-1100 moh. De lager rundt 1600 kg årlig. Osten lagres deretter i 22 måneder. Det medfører et vekttap på mellom 25-30%. Smaksbildet er konsentrert og rikt med fi nt saltpreg i avslutning. Osten kan kjøpes på Bondens Marked.

Tre gode produsenter som fortjener oppmerksomhet og som trygt kan anbefales. Vi håper å se disse fl otte norske produsentene igjen til neste år.

Tind viste frem et hyggelig utvalg spekemat.
Forno demonstrerte sine vedfyrte steinovner og serverte pizza til alle
Åkre Gård delte ut smaksprøver på sine gode sidere
Gurostølen hadde med sin vellagrede gulost
Bagn pølsemakeri solgte sine egenproduserte ølser
Jordi Ustrell hadde tatt turen opp fra Valladolid for å presentere sine Rueda-viner, med håp om å få napp hos en norsk importør
Åge Folkestad var tydelig tilstede med sine viner, blant annet de blå Azul Mediterraneo
OsteCompagniet hadde funnet frem oster som matchet vinene godt
Sicilias mosaikk
image
Sicilias mosaikk
av druesorter
Sicilia er den største øya i Middelhavet. Varm luft fra Afrika kjærtegner øyas sørvestlige del og Middelhavet skvulper inn over land og bringer med seg fuktige vinder.
Tekst og foto: Heidi Jaksland Kvernmo

H er er det varmt og tørt i vekstsesongen, men også kjølige forhold i høyden der vulkanen Etna rager med sine 3350 meter over havet. I århundrenes løp har utallige vulkanutbrudd gitt myriader av jordsmonn som gir grobunn for mange ulike druer. Sicilia har 76 registrerte stedegne druesorter. Det er trolig mange fl ere.

Sicilia var tidligere kjent for bulkproduksjon av temmelig kjedelig vin. Det var kvantitet først og kvalitet et stykke ned på lista. Slik er det ikke lenger. Sicilia går i stødig marsj fremover med dyktige produsenter som hærførere og i en medvind av internasjonal interesse for lokale druer. Her kan du bli kjent med fi re av dem.

Nero d’Avola – den sorte fra Avola Nero d’Avola er Sicilias signaturdrue. Nero d’Avola er plantet over hele Sicilia og dekker 16 prosent av vinmarkene, det vil si 19 000 hektar. I det offi sielle nasjonale drueregistret heter den calabrese, men det betyr ikke at den kommer fra Calabria på fastlandet. Ordet er sannsynligvis avledet fra siciliansk dialekt Calau Avulisi, den som kommer ned fra Avola, en liten by i nærheten av Ragusa.

Drua er dyrket på Sicilia siden 1600-tallet og historisk var dette en blandingsdrue med frappato som sin foretrukne partner. De to er fortsatt parhester, særlig i Cerasuolo di Vittoria, Sicilias eneste DOCG. Mens frappato er slank, fruktig og fl oral er nero d’avola muskuløs og fyldig. Nero d’avola gir tydelig bilde av voksestedet og varierer i stilen etter hvor den dyrkes. Alene kan nero d’avola lage kraftige og bløte viner og den tåler fatlagring godt. Mange av dagens produsenter leter etter en lettere, fruktigere stil, og nero d’avola leverer det også.

Fordelen med nero d’avola er at den tåler varme, sol og tørt klima uten at syren blir slapp og vinen dvask. Det er mye fordi drua har en naturlig lav pH og høyere andel av den skarpe eplesyren enn andre druesorter. Det gjør at den lettere bevarer friskheten. Den modnes sent, spesielt hvis den dyrkes litt opp i høyden, noe som også er nyttig i det varme sicilianske klimaet. Dette gjør drua spesielt interessant i forhold til klimaendringer og global oppvarming. Foreløpig er den ikke så kjent internasjonalt, men den er plantet i Riverland og Mclaren Vale i Australia, i California og har også funnet veien til Sør-Afrika der Bosman Family Vineyards lanserte Sør-Afrikas første nero d’avola i 2014.

For å bli kjent med nero d’avola er produsenten Gulfi et godt sted å begynne. Her har de brukt mange år på å kartlegge jordsmonn og fi nne hvor nero d’avola uttrykker seg best.

Gulfi Neroblijeo 2009 (Varenr. 690601 – kr 235,-) er en rik vin med tett frukt. Fyldig og bløt med smak av bjørnebær, moreller og krydder.

Vulkandronningen Nerello Mascalese Tenk deg at du prøver en vin blindt. Den er lys i fargen. Duften av tobakk og kirsebær minner litt om nebbiolo og i munnen har den markante tanniner. Den har også en lekker rødbærsfrukt og eleganse som trekker mot syrlig pinot noir fra Burgund. Hva kan dette være? Det er mye mulig du da står med et glass nerello mascalese i hånda.

Nerello mascalese er en krysning av sangiovese og mantonico bianco. Det er en gammel sort, men det er først de siste par tiår den har fått sitt store gjennombrudd som kvalitetsdrue. Den er kapabel til å produsere store avlinger og må temmes i vinmarken for å få tilstrekkelig konsentrasjon. Blandes ofte med nerello capuccio som er hakket barskere i strukturen med mer markante tanniner.

Nerello mascalese (og capuccio) hører hjemme på den nordøstlige siden av Sicilia med Etna som hovedsete. Mange av vinstokkene her er svært gamle og noen er også fra før vinlusa phylloxeras herjinger. Faro har også markert seg som et spennende område for nerello. Vinene herfra er litt bløtere enn de fra Etna.

Det er fl ere produsenter på Etna som kan nevnes. Benanti lager superbe viner og Cornelissen lager svært særegne viner i naturvinstil. Tenuta delle Terre Nere er også blant eliten. Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso 2016 (varenr 2246501 - kr 225,-) er en god representant for nerello mascalese. Middels fyldig og tanninrik vin, elegant frukt, duft og smak av syrlige kirsebær, tobakk og rød lakris, noe mineraler, fast og strukturert ettersmak med mild rød frukt.

Kamelonen grillo Opprinnelig kom grillo fra Trapani, men dyrkes nå over hele øya. Den tåler varme og tørke godt og er tilpasningsdyktig til Sicilias klima, selv om druene lett kan bli solbrent.

Det er ingen skriftlige kilder som omtaler drua før på slutten av 1800-tallet og det antas at drua ikke er så veldig gammel. DNA-studier viser at grillo er en krysning mellom cataratto bianco og muscat d’Alexandria (zibibbo i Sicilia), noe som forklarer den aromatiske karakteren. Navnet kommer av grilli – som betyr druestein på siciliansk dialekt. Grillo har bare én stein, derav entallsbetegnelsen grillo.

Vin laget av grillo kan være tørr, frisk og urtete som en sauvignon blanc, eller den kan være rik og honningaktig. Den blir brukt til sterkvinen marsala og til søte passito-viner. Diskusjonen går om hvordan en grillo egentlig skal smake og om de moderne vinene gjenspeiler tradisjonell grillo i det hele tatt. Utvalgte gjærtyper, lave gjæringstemperaturer, blokkering av malo og minst mulig kontakt med oksygen underveis i tilvirkningen skjuler druas egenart. På den andre siden er dette ordentlige gode og vellagede viner som absolutt har sin egen karakter.

Jeg oppdaget Tenuta Nicosia under mitt siste besøk på Sicilia og smakte alt jeg kom over av denne produsenten. Når vinen i tillegg smaker like godt hjemme i eget glass er det grunn til å la seg begeistre. Nicosia Fondo Filara Grillo 2016 (varenr. 7833901 – kr 199,-) er en fyldig vin med en fedme som smører munnen. Vellaget og harmonisk med stor smaksrikdom, grapefrukt, stikkelsbær, lime og appelsin, lang og saftig ettersmak med grønne epler og et lite saltstreif helt tilslutt.

Den kvasse Carricante Hvitvinsdrua carricante dyrkes nesten utelukkende på vulkanen Etna. Her klamrer den seg fast på 900-1000 meters høyde og samler opp syre i store mengder. Drua modner sent og høstes sjelden før månedsskiftet september-oktober. Man skulle tro at dette var en drue som ga små avlinger, men det er det ikke. Navnet betyr å lesse opp og i fruktbart jordsmonn gir den rikelig med frukt. Det er derfor viktig å begrense dens vekstkår og det blir ikke stort mer marginalt enn i skråningene på Etna.

Carricante kan minne om tørr riesling med mineralske karakter og livlig sitronaktig syre. Den er også lagringsdyktig og vil utvikle honning og petroleumskarakter med alder. Den står seg godt alene, men kan blandes med cataratto eller minella for å mildne syren. Chardonnay er også brukt.

For å bli kjent med carricante vil jeg anbefale en vin fra velrenommerte Planeta. Alessio Planeta er sitert i Ian d’Agatas bok om italienske druesorter. Der sier han at han hadde lyst til å jobbe med carricante, men da han så hvor ekstreme forhold den vokste under syns han det var best å la det være. ”Det der får østsicilianerne ta seg av” hadde han sagt. Men han har tydeligvis ombestemt seg. Heldigvis. Carricantes tiltrekningskraft er stor, og kvalitetspotensialet likeså. Planeta Eurizione 1614 Carricante 2016 (varenr 9072701 – kr 274,90) har en utrolig intensitet, både på duft og smak. Her er det fersken med streif av mineralsalter og svovelholdig jord på duft. Grapefrukt og sitrus med et dryss av kritt på smak. Lang, rik og syrlig ettersmak.

Kilder:
- Ulike foredrag og smakinger under Sicilia En Primeur 2018
- Native Wine Grapes of Italy Ian d’Agata, 2014
- Wine Grapes – Jancis Robinson et al, 2012

Sicilia var tidligere kjent for bulkproduksjon av temmelig kjedelig vin. Det var kvantitet først og kvalitet et stykke ned på lista. Slik er det ikke lenger.

Gulfi Neroblijeo 2009
Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso 2016
Nicosia Fondo Filara Grillo 2016
Planeta Eurizione 1614 Carricante 2016.
Master Class med
Master Class med
Markus Molitor
Mange hadde sett frem til denne smakingen med nestoren fra Moseldalen
– Markus Molitor. Hele 10 viner skulle smakes denne vårkvelden.
Tekst Kristian Gahre, foto Truls Aasterud
image

Rett i forkant av smakingen hadde den anerkjente vinjournalisten Robert Parker gitt tre av hans viner 100 poeng. For første gang var en av vinene tørr. Forventningene var høye og Master Classen var utsolgt lang tid i forveien. 61 entusiastiske personer hadde sikret seg plass i Oslo Militære Samfunds vakre lokaler. Spørsmålet var om Markus Molitor og hans sommelier Daniel Kiowski ville innfri dette kresne publikumet. Svaret var ubetinget ja!

I Tyskland er Markus Molitor fl ere ganger kåret til årets vinmaker og har mottatt priser for årets beste kolleksjon. Han er kjent for å gå egne veier, helt fra han som 19 åring og 8. generasjon startet med 2,8 hektar tidlig på 80-tallet. Hans vei til å bli en topprodusent har vært kompromissløs. Selv VDP, The Verband deutscher Prädikatsweingüter -det tyske vin kvalitetssystemet, mener Markus ikke stiller høye nok krav. Det sier jo ikke så rent lite. Markus Molitor var den første tyske produsenten som fi kk 100 poeng av den Robert Parker. Nå har han fått denne maksimale poengsummen fl ere ganger og på alt av viner fra de søte til tørre. Søte viner har en bedre evne til å ta vare på frukten og smaksbildene da sukker konserverer. Selv for søte viner skal det veldig mye til for å lage en ”fullkommen” vin. En vin som oppnår 100 poeng skal være det aller ypperste som kan lages. Alt skal være perfekt og i balanse. Hverken mer eller mindre. Tørre viner, som naturlig nok har mindre eller mye mindre sukker, er en større utfordring. For å klare det må vinmarken ha perfekt eksponering og solforhold, druene må være sunne, frisk og være fullmodne. Druene må selekteres slik at en kun bruker de aller beste. Til slutt må kjellerarbeidet utføres med nennsom hånd slik at kun den beste druesaften blir tatt vare på. Veldig enkelt å skrive, men så uendelig vanskelig å gjennomføre. Det er derfor det er så få som klarer å lage vin som oppnår de ultimate 100 poengene, uavhengig av hvem som gir poengsummen. Dette har Markus Molitor fått til, ikke bare en gang men fl ere ganger. Det er ikke bare hans toppviner som nyter godt av hans perfeksjonisme. Samtlige av hans viner nyter godt av det. Selv de rimeligste vinene kjennetegnes med ren frukt, nydelig syre og balanse. I tillegg er vinene ofte prisgunstige sett i forhold til kvalitet.

Venstre side: Smakingen ble ledet av sommelier Daniel Kiowski (til venstre), godt supplert av Markus Molitor og Kjell Cordtsen. Over: Oslo Militære samfund var fylt opp med et lydhørt og interessert publikum.

Ser muligheter
Markus startet sin karriere i 1984 da Mosel var inne i en meget vanskelig periode. Det var ikke bare Mosel som slet, hele den tyske vinindustrien gikk dårlig. Det var lenge siden Tysk vin hadde sin storhetstid på starten av 1900 tallet. Da var tysk vin generelt og Moselviner spesielt de dyreste vinene i verden. Når en ser på gamle vinkart var Moselviner mye dyrere enn toppvinene fra Bordeaux som Ch. Lafi te Rothschild, Ch. La Tour, Ch. Haut Brion eller Ch. Margeaux. Selv Ch. D’Yquem kostet bare en brøkdel av de beste Moselvinene. Etter to verdenskriger var situasjonen annerledes. På 80-tallet lå fortsatt tysk vin nede med brukket rygg. Nesten alt var svart. Når noen ser begrensninger er det alltid noen andre som ser muligheter. For unge og ambisiøse Markus var det nå mulighet til å kjøpe opp mer vinmark. Fra historien visste han hvilke marker som hadde best forutsetning for å kunne gi det beste druematerialet. Vinmarkene kostet relativt sett lite da det var mange selgere og få eller ingen andre kjøpere. Men risikoen var høy. I løpet av noen år kjøpte han opp noen små parseller her og der. Han økte fra 2,8 hekter til 18 hektar i løpet av de første fi re årene. Markus har fortsatt med å kjøpte opp parseller, spesielt i de vanskelige bratthengene i Moseldalen. Nå har han vinmark i de steile hengene fra Bernkastel til Zeltingen og fra Ürzig til Kinheim. Med det har han verdens største sammenhengende Riesling Grand Cru-vinberg. Hans beste marker er Zeltinger Sonnenuhr og Bernkasteler Doctor. I 2016 kjøpte Markus Molitor Weinbaudomäne Serrig i Saar, 22 hektar sammenhengende vinmark. Vinmarken tilhørte en gang kongen av Preussen.

I 2017 kjøpte Markus ytterligere 2 vinmarker. Med det har han vinmarker i alle de 30 Grand Cru markene i Mosel. Totalt eier han nå over 100 hektar.

Den ukonvensjonelle
Markus arbeider kompromissløst med sine viner. Vinmarkene pleies etter moderne biodynamiske prinsipper og under kontroll av EUs økologiske program for «Steillagenweinbau ». De eldste vinstokkene er rundt 120 år gamle. Halvparten av stokkene består av gamle, rotekte og upodede pre-phylloxera vinstokker. De har genetikk fra planter som overlevde vinlusens herjinger på slutten av 1800-tallet!

I tillegg har han ry på seg som seleksjonens mester. Hver drue blir håndplukket, ofte ett og ett fra klasene og selektert på stedet. Når de blir bragt til vinkjelleren, foregår en ny runde med seleksjon. Hver vinmark blir høstet minst tre ganger – toppvinmarkene opptil åtte ganger.

Nitid pleie av vinmarkene, topp kvalitet på druematerialet og fysiologisk modning av druene er avgjørende for enhver vin, sier Molitor.

I kjelleren blir druene varsomt kurvpresset. Det tørre og halvtørre druematerialet blir deretter maserert i fl ere timer for å trekke maksimalt med smaksstoffer ut av skallene. Mosten blir så spontangjæret i store fat av gammel tysk eik. Gjæringen foregår langsomt og over lang tid i den tre etasjes dype murkjelleren. Industrigjær, enzymer, klaringsmidler og andre tilsetningsstoffer er bannlyst. Vi kommer så nær en naturvin det er mulig å komme.

Sent neste vår er gjæringen fullført. Mosten hviler deretter fl ere måneder på bunnfallet for at den skal oppta ytterligere aromastoffer og oppnå maksimal konsentrasjon. Først i september blir de tappet på fl aske, kort tid før neste innhøsting starter.

Filosofi en er at å ha så lav avkastning som mulig slik at konsentrasjon blir større. De viktigste kriteriene er: - lav avkastning
- håndverk
- selektering av druer
- 100% spontangjæring
- ingen tilsetting av enzymer
- ingen stabiliseringsmidler
- mosten ligger veldig lenge på bunnfallet, minst 10 måneder

Fun fact

Uoffi siell verdensrekord ble satt i 2003 da Markus Molitor lagde en Trockenbeerenauslese med 334 Oechsle (måleenhet for sukker) – den høyeste mostvekten som er målt noen gang.

Fun fact

I tillegg til riesling dyrker Molitor også Pinot Blanc og Pinot Noir. Før 1930 var det stor produksjon av Pinot Noir i Mosel. Men pga. nasjonalistisk lovgivning under Hitler-styret ble Pinot Noir forbudt. Druen kom jo fra Frankrike. Dette medførte at Tyskere har mistet 50 år med kunnskap om dyrking av pinot. Når er Pinot Noir på god vei tilbake i hele Tyskland.
I tillegg dyrker Markus litt Chardonnay. Foreløpig bare på eksperimentell stadiet.

Kjell Cordtsen og Markus Molitor forteller og oversetter.

Hva kan vi lese av etiketten
Stjernene i navnet på etiketten betyr:
*** Eksepsjonell god årgang som bare kommer en sjelden gang. På dette nivået er det ikke en eneste drue (ikke bare hele klaser) som ikke er modnet helt perfekt.
** Meget god årgang
* God årgang som ikke komme hvert år

Ved selektering er det ingen druer som plukkes før de er fysiologisk modne. Druene skal ha mørk kjerne. Druene blir selektert første gang i vinmarken.

Når Markus bestemmer seg for å lage tørr vin av så søte druer er det pga. at alle druene får gjære helt ut. Gjæringsprosessen blir ikke stoppet for å få frem sødmen. Dette medfører at vinen får litt høyere alkoholprosent når sukkeret omdannes til alkohol.

Siden Molitor ikke er medlem av VDP så selekterer han mye strengere enn kravene VDP setter. I smaksnotatene under fi nner du mange eksempler på det.

Ni av kveldens ti viner klar til utskjenking.
Fun fact

Norge med bare 5 mill. innbyggere setter pris på kvalitet. Vi er Tysklands nest viktigste eksportmarked målt i verdi og vi er Markus Molitors viktigst eksportland.

Smaksnotater:

Markus Molitor Haus Klosterberg Pinot Noir Rosé 2017
BU
kr 169,90
Røde bær, bringebær, frisk fruktig, fl ott syre og med tydelig mineralkarakter. Tiltalende, frisk og delikat med fl otte røde bæraromaer i ettersmaken. Har litt tanniner. Frisk tiltalende som aperitiff eller til lette sommerretter.
84 poeng

Markus Molitor Riesling Alte Reben Tørr 2016
BU
kr 211,90
Vinen kommer fra fl ere vinmarker hvor vinstokker har en gjennomsnittsalder på 60 år. Målet er at vinen skal være ganske stabil år for år. Alle druer med botrytis blir selektert bort. Vinen skal ikke være knusk tørr, men Mosel tørr,- det vil si mellom 4-6 gr. sukker pr. liter.
    Denne vinen kan åpnes. Drikk halvparten av fl asken. Sett den i kjøleskapet. Den vil holde seg frisk og ikke oksydere i fl ere måneder i henhold til Daniel Kiowski. Bare test selv!
    Duft av mineraler, sitrus , aprikos og tropisk frukt. Flott fruktsødme av kandisert frukt i avslutningen. Rikt og konsentrert smaksbilde med mye frukt. Tiltalende og innsmigrende vin som innfrir. Sitter utrolig lenge.
    Passer til fi sk og skalldyr. Kan også gå til avocado, lette kjøttretter med hvit kjøtt og svin.
87 poeng

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese Tørr 2015
BU
kr 224,80
2015 er en legendarisk årgang. Markus Molitor eier et stort område i Zeltinger slik at de kan lage mange forskjellige seleskoner fra denne vinmarken. I 2015 ble det laget ti forskjellige cuvéer bare fra denne parsellen. På den måten får de det beste ut av druene i alle de forskjellige modningsstadiene. Dette gjør Zeltinger utrolig spennende å smake.
    Tiltalende dufter av mineraler, aprikos og sitrus. Smak av sitrus, eple, kandisert sitrus og mineraler. Fint saltpreg i avslutningen. Lang ettersmak med mineraler og mye frukt. Her er det konsentrasjon og rikhet. Den er balansert og har en utrolig fl ott syre. Vinen har under 12% alkohol. Er tross den lave alkoholprosenten utrolig frisk og krisp.
    Med så mye syre er det ikke noe problem å ha den til aperitiff eller til mat, gjerne med fete sauser.
89 poeng

Markus Molitor Riesling Auslese*** Tørr 2015
BU
kr 629,90
Mineralitet og kompleksitet på nesen. Dette lukter utrolig godt. Smaksbildet er konsentrert og komplekst med lag på lag av smaker. Mineraler, mye frukt, sitrus, fersken, appelsinblomst, fl oral. Lang rik og konsentrert ettersmak. Under 12% alkohol. Salttonene i avslutningene er så avstemt og fi nstemt og passer perfekt i smaksbildet. Alt bare harmonerer med hverandre. Et smaksbilde som er tett og sitter utrolig lenge. Dette er den beste tørre rieslingen jeg har smakt.
    Denne kan fi nt lagres i 20 år - minst!
94 poeng

Markus Molitor Graacher Himmelreich Riesling Spätlese feinherb 2016
BU
kr 224,90
Litt fetere og mer sødmefullt aromabilde med dufter av aprikos, fersken og svakt honning. Rikt smaksbilde, med mye frukt, balansert syre og sødme. Klart og tydelig fruktpreg. Lang ettersmak med fi n mineralitet i avslutningen.
    Kan passe til rike retter som røkt fi sk, retter med saltpreg, nøtter med mer. Prøv den også til sushi, asiatiske retter eller supper med chili.
87 poeng

Markus Molitor Edition 6. Zeltinger Schlossberg Riesling Auslese** feinherb 2006
BU
kr 349,80
Mer gyllen i fargen. Mye gul frukt, honning, jordbær og mineraler. En 12 år gammel vin som bare begynner å vise litt av potensialet. Dette er lovende. Balansert sødme og syre. Kremaktig konsistens. Botrytis er pent integrert og dominerer ikke smaksbildet. Mineraler og mye frukt i en meget lang ettersmak.
    Denne kan passe til grillet kjøtt som lam, okse og smaksrike fi skeretter, grillet skalldyr og blåskjell. Kan også brukes til retter med litt bitterhet som i artisjokk.
91 poeng

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Kabinett 2016
Basis, kat. 5
kr 169,90
Dufter av frukt, mineraler og et hint av fl oral. Balansert smaksbilde og en super herlig syre som gjør vinen delikat og innsmigrende. Smak av sitrus og kandisert sitron
    Vinene har bare 7,5% alkohol og er derfor iht. Daniel den perfekte vinen til frokost. Tyskere er det folkeslaget som drikker mest musserende vin per innbygger. I helger kan de gjerne starte med sekt til frokost. Men denne vinene er iht. Daniel mye bedre til frokost og så har den lav alkoholprosent.
    Denne passer til retter med krydder – chili, pepper, gåselever og blå oster. Eller alene. Eller med egg og bacon!
    Har meget lang holdbarhet og kan fi nt lagres i 15-20. Selges kun i Norge!
87 poeng – veldig mye vin for pengene

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese 2015
BU
kr 219,80
Fersken, sitrus og karakteristisk skifer i duftbildet. Sitrus og tropiske frukter, nydelig syre og friskhet, kandiserte sitroner i slutten av smaksbildet. Dette er sukkertøy for voksne. Syren er bare så elegant, frisk og levende. Denne er ikke søt nok til dessert.
    Daniel hadde en uhøytidelig spørrekonkurranse mht. sødmen blant de 60 tilstedeværende. Svarene varierte fra 15 – 70 gr. sukker. Vinen har over 80 gr. sukker! Hvem bryr seg om sukker når det smaker så godt og er så balansert som dette. Vinen er balansert, harmonisk og delikat. Syren er så elegant og fl ott og bærer sødmen elegant. Sammen med tropisk frukt og sitrus er dette knallgodt.
90 poeng

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese** 2015
BU
kr 350,10
Et rikt og tett smaksbilde av tropisk frukt, aprikos, kandisert frukt og honning. Alt sobert avstemt til et hele. Smaksbildet sitter utrolig lenge og har lag på lag med smaker og nyanser.
    Er utelukkende laget av rene og friske bær uten botrytis. Dette er ganske unik for en så søt vin! Dette gir vinen helt presist og rent fruktbilde.
92 poeng

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese*** 2015
BU
kr 620,00
Konsentrasjon, rikhet, kompleksitet. Så intens og så rik. Alt balansert til minste detalj. Dette er sukkertøy for voksne. Honning, tropisk frukt, aprikos og ananas. Nydelig syre og en intens lengde. Dette er superb. Det er bare å kjøpe og ta den frem ved neste store anledning.
    Andel druer med botrytis er ca. 30%. Restsødmen er på 125 gram
    Markus Molitor garanter at den minst holder i 30 år.
94 poeng

Vakkert skue, og nydelig smak.
Hvitvin er offer for
-Hvitvin er offer for
vinverdenens rasisme
-Hvitvin er offer for vinverdenens rasisme. Sterke ord fra sør-afrikaneren Eben Sadie, som har fått stjernestatus verden over for sine innstendige viner fra eldgamle vinstokker.
Tekst og foto Jon Berg
image

Eben Sadie besøkte nylig Oslo, og presenterte fl ere av sine viner en glohet maikveld i et møterom i Nedre Foss Gård på Grunerløkka i i Oslo. Arrangementet ble utsolgt på fi re minutter og tjue sekunder. For vinene til Sadie er ikke lette å få tak i.

Når Sadies viner en gang i året kommer på Vinmonopolet, er de utsolgt på få minutter. Så følg med!

Det hører med til forklaringen at han lager få fl asker, hele produksjonen er på bare 60 000 fl asker.

-Vi har en veldig liten vingård, og vi har det veldig moro, sier han entusiastisk. Eben er en stor underholder, han er vinverdenens stand-up artist.

Gården hans ligger i Swartland, som er mest kjent for vinene fra området Stellenbosch. Dit går alle turistbussene. Sadie har vinmarker på litt mer perifere områder, lenger nord, i cowboy-land, som han sier.

Sadie råder over nesten femti forskjellige vinmarker, i og med at han også kjøper druer fra andre bønder. Det kan ta fi re timer å kjøre til den mest fjerntliggende vinmarken. Da er gjengen der i fi re-fem timer, de jobber hardt i vinmarken fra morgen til kveld.

-Vinproduksjonen i Sør-Afrika har endret seg mye de seneste årene. For 25 år siden ble det laget veldig mye dårlig vin. Nå gjenoppdager vi vårt land, vi er som en tenåring. Det som er fi nt, er at det er mye samhold mellom vinmakerne. Alle gleder seg over at andre gjør det bra.

Det var en solid rekke med fantastiske viner som ble servert.

Eben er en sann oppfi nner. Han forsøker seg hele tiden på nye vintyper
-Jeg er en pioner. Det gjør meg ikke om noe går galt. Da prøver jeg bare på nytt. I mange av de klassiske vinområdene, som Burgund, skjer det aldri noe nytt. Akkurat den samme vinen lages hvert år, bare klimaet endrer seg.

-Her i Sør-Afrika forsøker vi oss på nye druer hele tiden. Jeg planter greske assyrtico, nero d`avola og grillo fra Sicilia, fi ano fra Campania, negroamaro fra Puglia. Jeg vil se om disse druene kan bli til enda bedre i vår jord, sier han.

Han mener mange produsenter er late, de lager bare sauvignon blanc og chardonnay, fordi det er det folk vil ha. Det selger bedre enn assyrtico, for eksempel . Men det blir kjedelige viner som smaker likt overalt, mener han

-Jeg vil lage vin som er ekte. Den trenger ikke å være perfekt, bare den er ekte. Jeg tilsetter ingenting i vinen, bortsett fra litt svovel. Uten svovel, ville ikke vinene tåle frakten.

Nå starter vinsmakingen for oss denne magiske kvelden. Den første vinen heter Soldat, og er en ren grenache, altså en rød vin.

-Greneache, eller garnacha på spansk, er jo verdens mest plantede vindrue, men ofte plantes den i feil område. Er det for varmt, blir den for alkoholisk og har for mye tanniner. Den kan også bli oksidativ, og smaker for mye av lær og kjøtt. Den beste garnachaen fi nner vi i områdene rundt Madrid. Her ligger vinmarkene tilstrekkelig høyt, sier Eben.

Høyt ligger også grenache-marken hans i Sør-Afrika, 800 meter over havet. Druene gjærer i hele klaser. Han rører ikke rundt i fatene, eller presser ned mosten ("punching over") for å få ut mest mulig farge og smak. Først etter tre uker presses vinen, før den lagres i 300 liters sementtank. Vinstokkene er 55 år gamle, og her har ikke vinlusen phylloxera herjet, så det er franske røtter, ikke amerikanske.

- For førti år siden lagde vi vin som kaffe i en presskanne, nå lager vi den som te, forklarer Sadie.

Vinen er overraskende slank, til å komme fra Sør-Afrika. Den dufter kirsebær, bringebær og blåbær, nesten som en pinot noir. Noe parfymert også i duften.

En virkelig nydelig vin, dessverre er det bare laget 3600 fl asker
Neste vin er Pofadder, navnet viser til en slangeart. Historien er at en arbeider ble drept i vingården for 30 år siden av en slik slange, og vinen er laget til minne om ham. Druen er cincault, som ble mye plantet sør i Frankrike på slutten av 1800-tallet og begynnelsen på 1900-tallet. Dette er en konsentrert vin, med duft og smak av sviske og blåbær. Vinen er lagret i store, nesten 20 år gamle eikefat, og har overhodet ingen eikesmak. Det er en fyldig vin, med bløte behagelige tanniner. Jordsmonnet er skifer.

Neste vin er Treinspoor, som betyr jernbanespor. Den er laget av en portugisisk drue, tenta barroca. Den er vanligvis brukt i portvin, men i Sør-Afrika er det lang tradisjon for å lage tørr vin av denne druen. Den har god syre, og man kan plukke den tidlig, slik at alkoholnivået er relativt lavt (13,2 prosent).

-Tenta barroca lagrer utrolig godt. Jeg har smakt en femti år gammel fl aske, en av de beste vinene jeg noen sinne har smakt, sier Eben.

Det er en vanskelig drue å dyrke.
-Den blir lett brent av solen, derfor må vi sørge for at bladene beskytter druene. Her i denne vinmarken kan det bli nesten 50 grader. Vi vanner ikke. Det ville være å ha mennesket inne i vinen, da endrer vi klimaet. Vinplantene står som gobelet, eller bushvine. Det betyr at plantene ikke bindes opp, de står som busker litt langt fra hverandre, slik at de skal få mest mulig næring og vann.

Sadie jobber med hele 40 ulike druer, han eksperimenterer hele tiden. Utbyttene er lave, treinspoor har bare 20 hl per hektar (industriell vin kan ha godt over 100 hl per hektar), og det synes Eben er mye.

-Hvis du drikker denne ung, kan du da dekantere den for å kompensere for manglende lagring?

-Dekantering er å jukse, denne vinen må du vente minst åtte år på. Først da blir den interessant, svarer han til Bulletin.

Columella er neste vin. Pepper på duft, på smak syrlig plomme, røde og mørke bør. 70 prosent syrah. Den lagres i ti år gamle små eikefat. Utrolig lang ettersmak.

Jeg vil lage vin som er ekte. Den trenger ikke å være perfekt, bare den er ekte. Jeg tilsetter ingenting i vinen, bortsett fra litt svovel. Uten svovel, ville ikke vinene tåle frakten.

En engasjert Eben Sadie ledet tilhørerne gjennom sine viner.
Sadie har vinmarker i cowboy-land, som han sier. Da kan det være greit med hest.

Rødt før hvitt Vi går over til de hvite vinene, og Ebens entusiasme skrus ytterligere opp. Men hvorfor rødt før hvit?

Vanligvis tenker man at hvitvin skal lages i kjølige områder, for å få mest mulig syre og friskhet. Men Eben Sadie mener at mange av de meste interessante vinene fi nnes i varmere områder.

-I Sør-Afrika har vi mange vinmarker med grønne druer som er veldig gamle. Det gir lavt utbytte, og veldig komplekse viner.

Den første vi får smake heter Skorpion, og er laget på 80 år gamle vinstokker. Det er kalkholdig jord, som i champagne, Chablis og Jerez. Druen er Sør-Afrikas hvitvinsdrue nummer en, chenin blanc, og palomino, som også brukes til sherry-produksjon.

VInen er lagret hele tolv måneder på bunnfall, som om det var en champagne. Dette gir en fyldig vin. Den er dessuten litt salt, og veldig mineralsk. Den er noe tropisk på duft og smak, altså ananas, fersken, i den retningen.

Syren er heftig, hele 6,8 gram syre. Alkoholen er relativt lav, 12,7 prosent. Vinen lagrer veldig godt.

Neste vin er Skurfberg, og historien er som følger:

-Jeg fant denne vinmarken en gang jeg satt og drakk i en bar i en røff by i Swartland. Her drikker man 68 prosents brennevin. Den gamle mannen ved siden av meg laget selv dette brennevinet, av druer. Jeg spurte om jeg kunne få se marken hans? Det viste seg at det var en eksepsjonell vinmark, med 90 år gamle vinstokker. Druene var utrolig konsentrerte. To hektar med chenin blanc. Jeg fi kk leie marken hans, mot at han fi kk druer til brennevinet.

Resultatet er en superkonsentrert vin, men likevel virkelig behagelig. Det er 14 prosent alkohol, seks gram sukker. Godt med syre. Mot alle odds, er det en kontinental stil. Den er ikke oppsvulmet og for voldsom. Det er rene, fi ne toner av gult eple og hvit fersken, syren trer godt fram gjennom frukten. Den er mineralsk, som om den var laget i Loire, men den er fyldig og ytterst kompleks.

Kirsten – den første enkeltmarksvinen Neste vin er Kirsten. Og historien er denne: Sadie møtte en gammel dame i Stellenbosh da de var ute på tur i vinmarkene. Dette var et hus nesten inne i byen, hun hadde en urban vinmark, som langtfra var velstelt. Sadie fi kk lov til å inspisere den, det viste seg at plantene var fra 1887.

Dette ble hans første enkeltmarks vin, der alle druene altså stammer fra en og samme vinmark. Dette er faktisk den eldste mark med chenin blanc i Sør-Afrika.

- Hun døde dessverre i 2014. Hun var en fantastisk dame. Også veldig god i poker, jeg klarte aldri å slå henne, sier Sadie sørgmodig.

Vinmarken er helt spesiell, utbyttet er bare 14 hektoliter per hektar, vinmarken er verdt millioner.

- Vinen har veldig høy viskositet, du må legge den bort i ti år, bare glemme den. Da blomstrer den.

Den er ekstremt mangefasettert. En mangfold av smaker og dufter, spesielt av tropisk frukt, den er konsentrert og mineralsk. Det er laget bare 2300 fl asker. Den er syrlig, og har overraskende nok en god del tanniner. Koster 900 kroner på Vinmonopolet.

Vi ender med Palladius, som er laget med hele 11 ulike druer, uten at den blir schizofren, som Eden sier det. Den er lagret i amfora, altså i keramikk-krukker gravet ned i jorden. En av de mest unike vinene i den sørlige himmelretningen, sier han.

Og han gir et litt uvanlig tips:
    -Åpne vinen, gjerne ung, ta et glass, og sett resten i kjøleskapet. Ta et nytt glass en gang hver uke så lenge fl asken holder, gjerne opp til to måneder Da vil du merke en enorm utvikling i vinen. Så stabile er vinene, de blir ikke dårlige, de blir bare mer og mer komplekse, og får fl ere sekundæraromaer. Vinen kan også gjerne dekanteres.

Og nå er vi tilbake til brannfakkelen, når jeg spør om hvorfor han serverer rødt før hvitt:
    - Verdens rådende oppfatning av vin er rasistisk, rettet mot hvite viner. De har liksom ikke samme status som de rdd vinene, fra Bordeaux og Piemonte for eksempel. Men vinene som lagrer best i hele verden er hvite, bare tenk på mosel, jura, madeira. De hvite vinene burde vært mye mer dyrket enn de røde. De har som regel mer syre, kommer ofte fra gamle vinmarker, har bedre struktur.

Eben Sadie vil lage vin som skiller seg ut, som gir en spesiell opplevelse – vin som fester seg i hukommelsen i lang tid.

Malvirà
Malvirà
Mange som har tatt turen til Baroloområdet i Langhe, Piemonte, holder seg mellom de klassiske 11 kommunene, eller landsbyene om du vil. Og å smake seg fra Barolo by til La Morra, Castiglione Falletto og Serralunga d`Alba er absolutt å anbefale, enten du tar sykkelen fatt eller tar annen transport.
Tekst og bilde: Mona Haugen Kind, sommelier

H er ligger vinhusene tett og de fl este tar i mot besøk, ofte gratis. Tar de en liten sum er det fordi de vil servere deg lokalt produserte godsaker, som pølser og ost til vinen. For de er like opptatt av mat her som i resten av Italia, og det sier seg selv at det er deilig med litt fet mat til både Barbera og Barolo. Dette området er på UNESCO-verdensarvlisten, og det er som et eventyrlandskap med slott på hver åsrygg.

Men, det er verd å ta turen nordover, til DOCG-området Roero i Canale, rett nord for Langhe.

Her, ca. 12 km nord for Alba, ligger nemlig vinhuset Azienda Agricola Malvirà! "Mal" betyr dårlig og "Vira" betyr snudd på den lokale Piemontesiske dialekten. Det refererer til at den gamle vingården lå uvanlig til og pekte mot nord i motsetning til sør som var det vanlige. Vingården ble fl yttet fra sentrum i Canale til Canove i 1989, rett ved foten av Trinità vinmarkene. Selve vinhuset ble etablert på 50-tallet av visjonæren Giuseppe Damonte, han visste at Roero hadde mye større potensiale for druedyrking og vin enn hva mange trodde på den tiden.

Det er i dag Massimo og Roberto Damonte, Giuseppes sønner som driver vinhuset videre, med samme visjon og innovasjon som sin far. De er ikke redd for å prøve nye ting, nye druer, fatlagre viner som egentlig ikke skal lagres på fat osv. Personlig har jeg kun møtt Roberto av de to brødrene, han besøkte Norge i fjor og hadde en vinsmaking og Winemakers Dinner sammen med Christopher Moestue. Selv om engelsken ikke var fl ytende fi kk man fort inntrykk av at mannen både var svært dedikert og ikke minst hadde masse humor. Det samme gjaldt sønnen Giacomo som i vår tok i mot meg hjemme på vingården.

Giacomo fortalte at enkelte ganger tok brødrene i mot besøkende selv, bare på moro. Men at generelt er det Massimo som driver den delen av virksomheten som omfatter vinmarkene mens Roberto arbeider med vinifi kasjon og salg. Federica og Patrizia Damonte, konene deres, driver luksushotellet med 13 rom som ligger rett over vingården. Giacomo tok meg med på en rundtur på Villa Tiboldi, som både består av et hotell med badebasseng samt restaurant. Alt med et utrolig moderne og lekkert design. Her koste turistene seg i solen under store limetrær, noen drakk kaffe og andre drakk den ytterst lokale vinen fra vinmarkene som omkranset hotellet. I restauranten kunne man kjøpe seg både lunsj og middag med tradisjonell mat fra området paret med Malviràs vin.

Jeg får servert et glass hvitvin ute i hotellets hage mens Giacomo forteller om vinhuset, og selv om det frister å bli sittende med vinglasset og nyte solen og utsikten så er tid for å se på det aller helligste: vinkjelleren.

Malvirà produserer 300.000 fl asker i året fra ca. 42 hektar vinmark, de har vinmarker i Canale, Monteu Roero, La Morra og Montà. Fra 2016 begynte de å høste sertifi serte organiske druer.

Vi tar en rundtur i kjelleren og smaker litt forskjellig fra både ståltank og trefat, Giacomo forteller at alle de røde vinene deres blir lagret på 450 liters franske fat.

Etter hvert beveger vi oss opp i 3. etasje av vinhuset, her har de et utrolig fl ott smakerom med utsikt over vinmarkene og området. Etikettene til Malvirà er utrolig fl otte. Logoen deres er inspirert av tarotkort, et hjul som ligner på Conti Roero familiens husvåpen. Og mange av etikettene er kunstferdig fremført med maleriaktige bilder. Men det er det som er inni som teller blir vi enige om rundt bordet før vi begynner smakingen, Giacomo fi nner frem forskjellige viner i ulike årganger han har lyst til å vise frem. Spesielt vil han vise lagringsdyktigheten deres.

I tredje etasje ligger smakerommet, med utsikt over vinmarkene.

Roero Arneis Vigna Renesio 2015:
En av de klassiske vinene til Malvirà produsert på Arneis fra enkeltvinmarken Renesio. Vinen har en intens nese med god og moden frukt, fl orale toner og hint av urter. Den er rund på smak, balansert med gode toner av gul frukt, litt behagelig fedme og en ettersmak som sitter godt.

Roero Arneis Vigna Renesio 2013:
Har en mer utviklet aroma enn sin to år yngre bror, også her deilige aromaer og smaker av gul frukt, rund og balansert med lang ettersmak.

Langhe Bianco Sauvignon 2016:
Vinen har et tydelig Sauvignon Blanc preg på nesen med grønn frukt, sitrus, litt gress og tropisk frukt. Den er frisk og fruktig på smak, gode smaker av eple, sitrondrops, tropisk frukt og urter. En mild og behagelig Sauvignon.

Langhe Bianco Tre Uve 2010:
Vinen er basert på 40% Chardonnay, 40% Sauvignon og 20% Arneis, modnet 10-12 måneder på fat og 12 måneder på fl aske. Vinen har en innbydende og moden aroma av gul frukt, honning og et delikat innslag av fat. Den er rund og balansert på smak, man fi nner tropisk frukt, gule epler, honning og vanilje. En meget god vin.

Jeg får også med meg en 2006-årgang som jeg har smakt i ettertid, også den utrolig fl ott og et bevis på at denne vinen lagres godt!

San Michele Barbera d´Alba 2005 (tilgjengelig i 2015 årgang i Norge):
Vinen har en utviklet aroma av tørket frukt, sjokolade, krydder og fat. Den er rund på smak med fortsatt god syre og integrerte tanniner, god og lang ettersmak. En utrolig god Barbera, enda et eksempel på Malviràs lagringsdyktighet.

Malvirà Roero Superiore Trinità 2012 (tilgjengelig i 2009-årgang i Norge):
Den første av tre viner som er produsert helt likt (100% Nebbiolo), kun med forskjellig vinmark. Alle er lagret 24 måneder på fat og 12 måneder på fl aske. Vinen har en fi nt utviklet aroma med mørke bær, litt fl orale toner, tørket frukt og krydder. Den er god og litt utviklet på smak, krydderpreget og har god syre og godt integrerte tanniner. Tørr og lang ettersmak. God nå, men lagres fi nt i kjelleren i 15 år, i likhet med de to neste vinene.

Malvirà Roero Superiore Mombeltramo 2012 (tilgjengelig i 2006-årgang i Norge):
Vinen har en litt søtere aroma enn Trinità, hint av søt tobakk og søt lakris i kombinasjon med krydder og fl orale toner.

Kompleks smak med mørk frukt, krydder, gode tanniner og en lang og tørr ettersmak.

Malvirà Roero Superiore Renesio 2012:
Denne vinen fremstår mer krydret og maskulin enn de to forrige, litt lukket på aroma enda og trenger litt tid. Den er kraftig og tanninrik, preg av mørk frukt, krydder og kakao. Godt potensiale.

Malvirà Roero Superiore Trinità 2004 (tilgjengelig i 2009-årgang i Norge):
Denne har utviklet seg meget godt og minner om en Barolo. Den har fortsatt god frukt på nesen, søtlige kryddertoner, litt jordsmonn og kakao. Den er strukturert med en balansert sødme, utrolig lang og god ettersmak.

De har også en dessertvin produsert på druer fra Renesio lagd med druer infi sert med botrytis som imponerer, en nydelig oksidert stil med godt preg av honning aprikos, tropisk frukt og karamell.

Birbét 2016 (tilgjengelig i Norge):
Dette er en musserende vin på 5% alkohol med en godt parfymert aroma, en deilig sødme, og godt balansert mellom frukt og syre og et fl ott følge til dessert. En forfriskende sommervin.

Som så mange vinprodusenter produserer de også grappa, jeg tok en rask smak av de tre som er tilgjengelige i Norge og kan konkludere at de er av veldig god kvalitet. Grappa di Birbet er å anbefale hvis en liker en litt sødmefull stil, Grappa di Nebbiolo har et godt sitruspreg mens Grappa di Arneis er mer fruktig. Gode som avec.

«Det aller helligste», Malviràs kjeller.
Artikkelforfatteren fl ankert av vertskapet.


Den rimelige vinkjelleren
Den rimelige vinkjelleren
I jakten på den rimelige vinkjelleren tar Christer Byklum denne gangen turen til Spania. Det er på høy tid å børste støvet av Rioja! Maks pris er fortsatt 300,- per fl aske.
Tekst og foto Christer Byklum
image

Jeg har nettopp kommet hjem fra nok en øyeåpner rundt Rioja. Den startet med at jeg plutselig ble invitert til Rioja for å høste druer for noe over to år siden. Det vil si, jeg har drukket Rioja i tyve år, alltid vært fornøyd, i alle fall når fatbruken ikke har tatt overhånd. Men den turen gjorde at jeg skjønte at noen dypere dykk var på tide. Så smakte jeg meg gjennom en 2001 rekke og arrangerte en Riojasmaking med medlemmer av facebookgruppa God vin. Begge disse gjorde meg mer nysgjerrig. Så arrangerte jeg en reise i mai i fjor med vinentussiaster, og her ble det smakt mang en nydelig fl aske, mye ungt, den eldste fra 1964. Nydelige viner. Og prisene? Jo, det er ikke mange regioner som leverer mer kvalitet for pengene. Og nå i overgangen januar-februar en ferietur til Spania som endte opp i shopping bonanza og storsmaking. Alt var ikke like bra, men du verden, det som var bra var fremragende. Gran Reserva er laget for lagring, de må bare ha nok fruktkonsentrasjon til å tåle fatene over lang tid. For har vinen det integreres det utrolig nok.

Kjøp de gode produsentene i de beste årgangene som har nok konsentrasjon, men helst maks fjorten prosent alkohol, for ellers kan de bli i overkant søtladne og kvapsete. De tradisjonelle ser ut til å lagres best uten at jeg har enorm erfaring på feltet. Reserva er ofte en gyllen middelvei fatmessig og fruktkonsentrasjonmessig, og mange tåler fi nt tyve år, noen tredve og mot førti år også. Det vil ikke forundre meg om noen fra 2010 og 2011 vil gjøre det. Eller 2004 eller 2001 om du har dem. 1994 trenger overhode ikke å ha blitt for gammelt på Reservanivå i dag. En annen superårgang i Rioja. Trikset er gode korker og de fl este også i Rioja tapper nok med bedre korkmateriale i dag enn for tyve år siden. Og Crianza? Joda, noen av disse skal man ikke kimse av. Om korken holder kan de bli som gamle burgundere med alder. Korkene i disse vinene er deres største fi ende, for her brukes de billigste. Men fatbruken er også lavest og de som korken ikke slipper inn luft på får fi kenaromaer, lakris, fuktig skogbunn og jordbæraromaer og kan minne om moden Corton i utrykket. Ikke verst for femten-tyve prosent av prisen.

Men det er selvsagt også et lotteri om man kjøper den eller de riktige fl askene og vinene. Korkens egenskaper viser seg ikke på lenge. Verd risken? Ja, selv med åtti prosent ødelagte fl asker vil jeg nesten hevde det faktisk. Viña Real 1985, en god, men ikke fremragende årgang viste fortsatt elegant frukt, og vinene fra Cvne hadde imponerende korkkvalitet tilbake til 1981 av vinene vi smakte. La Rioja Alta var også godt over snittet. Faustino viste risiko ved fl asker sluppet for lenge siden, kjøper du en 1994 nå på polet, hos produsenten eller et spansk supermarked! (ja, det er mulig med fl ott vin på supermarkeder) er den nylig sluppet fra produsenten med dertil hørende ny eller bare få år gammel kork.

Jeg tråler her gjennom polets lister med mine kjøpetips slik det er mens dette skrives. 152 viner å velge mellom med makspris på trehundre kroner. Vinene kommer som vanlig i den rekkefølgen de dukket opp under mitt søk på polets nettsider.

2011 La Rioja Alta Viña Alberdi (180,90) er et røverkjøp til prisen, men den bør ikke lagres mer enn rundt ti år, den mister futten etter hvert. Men fremragende alt nå. 1994 er nå sliten. Faustino V 2011 (174,90) drikker godt nå men mangler noe kons, ikke den jeg ville puttet i kjelleren mer enn fem år, og tror ikke den henter noe på det. 2009 La Rioja Alta Viña Arana Reserva (210,90) er en sjeldent god utgave av denne, drikk over de neste ti årene, bør være drukket opp før den får femten år til. 2010 Viña Pomal Reserva (199,90) har fi n fruktkonsentrasjon og parfyme, drikk fra nå med en time på karaffel og ti til femten år fremover. 2014 Viña Pomal Crianza (159,90) har alt nå en ganske parfymert duft, den er elegant og sjarmerende, jeg tror faktisk jeg ville turt å prøve å lagre denne opp mot femten år for å se hvor den går, men man bør besøke en fl aske annethvert år på veien.

2015 Lagrimas de Graciano (175,) ville jeg drukket over de neste ti årene. Tåler du sødmefull frukt og toastede fat kan 2010 Sierra Cantabria Reserva Unica (247,-) være noe for deg. Opp mot femten år. 2010 Viña Real Reserva (250,-) ville jeg ikke være redd for å la ligge i femten år, kanskje tyve også. 2008 La Gran Reserva (229,90) bør drikkes innen ti år fra i dag. 2004 Sierra Cantabria Gran reserva, som samme produsent over, rikere og større, tåler femten år til, men du må like litt fat, krydder og søtlig frukt. 2009 Allende (221,90) bør drikkes over de neste femten årene, 2011 Viña Real Crianza (189,90) bør drikkes over de neste ti til femten årene, kanskje tåler den mer. Men den er tappet med skrukork så her er utviklingen uviss. Kanskje blir de strålende? 2011 Rioja Vega Reserva (189,90), drikk over de neste femten årene. 2008 Conde de Valdemar Gran Reserva, drikk over de neste ti årene. 1996 Coto de Imaz Gran Reserva (269,90) drikk over de neste fem årene.

2006 Viña Real Gran Reserva (300,-) ville jeg ha drukket over de neste ti, kanskje mot femten årene, 2008 Coto de Imaz Gran Reserva (239,90) over de neste ti mot femten årene her også, 2011 Campo Viejo Gran Reserva (199,90) opp mot ti år på langs, 2011 Montecillo Reserva (179,90) ti år, kanskje mot femten år på langs, 2012 Campo Viejo Reserva (149,90) over de neste fem årene, 2012 Marques de Caceres Reserva (185,-) opp mot åtte år. 2013 Cune Reserva (175,-), grunnet svakere årgang, mot ti år, har du 2009, 2010 eller 2011 kan du fi nt ha den til den fyller femten, kanskje lenger. 2012 Imperial Reserva (300,-), opp mot dens tyveårsdag. 2005 Viña Tondonia Reserva (300,-). Her er det din fl aske som avgjør. Topp fl asker av denne vil nok holde mot tredve år til, andre fl asker ikke. Det er dessverre en del fl askevariasjon her, magi når fl asken treffer. 2013 Marques de Murrieta Ygay Reserva (194,90), igjen en svakere årgang, ti år bør gå fi nt, har du 09, 10 eller 11 opp mot tyve år.

2008 La Rioja Alta Viña Ardanza (245,90) er et røverkjøp, drikk over de neste femten årene, storsjarmør alt nå. 2013 Marques de Riscal Reserva sliter i samme løypa som de andre fra årgangen, drikk over ti år fra nå, mens 2009, 2010 og 2011 kan nytes over femten år, kanskje til og med tyve fra i dag. 2014 Muga Reserva kan nytes over de neste femten årene, kanskje mot tyve også, 2010 Conde Valdemar Reserva (149,90) over de neste ti årene omtrentlig. De aller fl este av disse kan også nytes underveis, de løfter fi nt på skjørtet med en time på karaffel. Mange av disse er jo tross alt noen år eldre enn mange viner fra andre regioner alt når de slippes i markedet. Jeg har ikke smakt riktig alt som er tilgjengelig i prisklassen så det er mulig at viner jeg ikke nevner her også er gode kjøp, men langt de fl este er ikke nevnt da de enten er for nå konsum eller jeg mener de ikke vinner særlig på lagring. De fl este vil nok tåle ett år eller tre uansett.

På tampen, 2005 Faustino I (234,90), et av de virkelige røverkjøpene. Og holdbarheten? Vel, jeg vil tro denne fortsatt er snasen om tredve år. Jepp, disse lagrer noe helt utrolig, og de blir fantastiske med alder. 2008 er ikke dårligere når den kommer. Har du 2004 eller 2001 er det bare å glede seg. Det samme gjelder 1994 og 1964. Ja, du leste riktig. 1970 er snasen om fl aska er i godlune. Og strekker vi tyve kroner på budsjettet er 2012 Contino Reserva nok en strålende vin, tyve år til går fi nfi nt for denne også. Kanskje mer.

Det er virkelig på høy tid at man børster støv av Rioja igjen, vinene er kanskje litt gammeldagse i noen av utrykkene, men i disse retrotider er det da også ganske herlig.

Faustino 1 2005 er et røverkjøp.


Champagne
Champagne
- bobler for alle!
Champagne er ikke lenger bare for fi ffen. I dag har også ”hvermannsen” en favorittchampagne som nytes oftere enn kun på nyttårsaften og 17. mai.
Tekst og foto: Liora Levi
image

G rand Cru-viner fra Burgund og Premier Grand Cru-viner fra Bordeaux er et dyrt, men velkjent fenomen. Dette er ulike klassifi kasjonsregler og Champagne har også en egen klassifi kasjon av sine viner. Her følger man ikke vinmarker som i Burgund eller Châteaux som i Bordeaux, her er det hver enkelt kommune eller landsby som blir tildelt Grand Cru eller Premier Cru-status. Det er 17 Grand Cru kommuner/byer* i regionen fordelt på områdets tre underområder, hver med sine typisiteter og hver sin lille ”hovedstad”.

Reims regnes som hovedsetet i Champagne og er også it-byen i Montagne de Reims, her dyrkes hovedsakelig pinot noir-druen og det er ni grand cru byer. Côte des Blancs har seks grand cru byer og hovedvekt på chardonnay med byen Epernay som sentrum og til slutt Vallée de la Marne med bittelille Ay, pinot meunier og to grand cru byer.

I Champagne er det selvsagt mange restriksjoner på hvordan druene skal dyrkes, plukkes, vinifi seres og så videre. Kravet til druesorter ligger på henholdsvis chardonnay, pinot noir og pinot meunier i skjønn forening eller hver for seg. I tillegg er det tillatt (om enn forholdsvis uvanlig) å bruke pinot gris, pinot blanc, petit meslier og arbane.

Jordsmonnet i regionen er bygget opp av et kalkholdig underlag. For millioner av år siden lå hele området under vann, det såkalte Pariser-bassenget, og rester av sjødyr fi nner man fremdeles som fossiler i vinmarkene. Kalk-åren som Champagne ligger på starter ute i Atlanterhavet for så å dukke opp i Dorset i England hvor de i dag også nyter godt av både jordsmonn og klima for dyrking av druer til musserende viner av høy kvalitet. Deretter dykker kalk-åren ned igjen og viser seg ved overfl aten først i Champagne- og Chablis-distriktene.

For mange hundre år siden ble denne kalken utvunnet og dype kalkkjellere og tuneller danner i dag et nettverk av perfekte lagringskjellere for de millionene med champagnefl asker som til enhver til lagres. Her er temperaturen og fuktigheten optimal for lagring av vin. Ruinart, Veuve Clicquot, Pommery og Charles Heidsieck er bare noen av champagnehusene som har slike kjellere. Noen kan man til og med besøke som turist, et vakkert skue man bør få med seg om man besøker Reims.

Lagring av viner i pupitre hos Lanson.

Hvordan boblene blir til
Selv om mange nyter champagne og andre musserende viner er det få som vet hvordan boblene i vinen faktisk blir til. Her er et lite kræsj-kurs i hvordan boblene oppstår.

Man lager vin på vanlig måte, dvs druene presses, druemosten tilsettes gjær som omdanner druesukkeret i mosten til alkohol. Deretter blandes ferdig vin til en blend som hver enkelt vinmaker bestemmer. Alt dette foregår som regel i store ståltanker. Når vinmakeren er fornøyd med resultatet tilsettes litt mer sukker og gjær og vinene tappes på fl asker og får som oftest en bruskork påsatt. Det som nå skjer inne i fl asken er ikke fortsettelse av den tidligere gjæringsprosessen der alkohol utvikles, for dersom man ønsker å omdanne sukker til alkohol ved hjelp av gjær må det være oksygen tilgjengelig. Med kork på fl asken er det ingen tilgang til oksygen og gjæret vil da omdanne sukkeret til CO2 i stedet for alkohol, dette skjer i Champagne over en periode på minimum 15 måneder hvor fl askene ligger horisontalt. Når gjæret har gjort sitt, omdannet sukkeret til bobler, vil det danne seg et lag av døde gjærceller i fl asken som må fjernes før fl asken er klar for salg. Etter 15 måneder, og ofte mye mer, har det bygget seg opp et trykk i fl asken på opptil seks bar (atmosfærer) så for å fjerne alt bunnfallet i fl asken må denne forsiktig vendes fra horisontal til vertikal stilling. Til denne prosessen er det utviklet en mekanisk maskin (gyropalette) som har plass til 500 fl asker og som gradvis snur fl asken til en posisjon hvor fl askehalsen peker rett ned og alle gjærrester er samlet i fl askehalsen. I gamle dager brukte man et trestativ kalt pupitre hvor fl asken ble satt i stativet og gradvis ble vridd 1/8-dels omdreining til de til slutt stod vertikalt med fl askehalsen ned, denne prosessen kunne ta opptil tre uker. Dette er tidkrevende og utføres i dag stort sett hos veldig små produsenter eller hos de store produsentene med deres cuvée prestige (se forklaring lenger ned).

Hvordan forstå etiketten
Å lese en Champagne-etikett kan være tricky. Et utall av utrykk på fransk vil man støte på, men hva betyr alle disse utsagnene: brut, non-dosage, demi-sec, blanc de blancs, blanc de noirs, cuvée prestige osv.? En liten gjennomgang er på sin plass. Brut betyr tørr på fransk og hovedandelen av champagnene som lages er tørre. Dette innebærer at det er tilsatt et sted mellom seks og 12 gram sukker per liter vin. Dette er ikke sukker i form av farin, men av søt druemost eller vin. Non-dosage betyr at det er svært lite eller ingen tilsatt sukker, maks seks gram, dette innebærer da at champagnen er ekstra tørr. Demi-sec har mellom 32 og 50 gram sukker per liter og er forholdsvis søt. En enda søtere variant er doux med over 50 gram sukker, dette kan vi kalle for ”bløtkake- champis” som er det den passer best til. Blanc de Blancs betyr ”hvit av hvite” og her har vi en champagne laget kun på hvite druer, som regel da kun chardonnay-druen. Blanc de Noirs er da det motsatte ”hvit av sorte” og innebærer en champagne laget kun med blå druer, enten pinot noir og pinot meunier eller én av druene hver for seg.

Så å si alle champagnehus har en rekke ulike viner i sin portefølje også en såkalt cuvée prestige. Dette er det beste av hva huset formår. De aller beste druene og kun fra de aller beste årgangene. Eksempler på cuvée prestige er Dom Perignon og Cristal som er toppvinene fra hhv Moët Chandon og Louis Roederer.

I tillegg ser man noen ganger at det står årgang på champagne-etiketten, dette betyr at vinen er laget av druer fra kun én årgang. I vanlig vinproduksjon er det helt vanlig å lage vin slik. I champagne-verdenen er det mest vanlig å lage champagne av vin fra ulike årganger, med andre ord, en champagne uten årgang på etiketten er et blandingsprodukt av vin fra mange årganger. Gangen i dette er som følger. Hvert år høstes druene og det lages helt vanlige tørre hvitviner, dette er det vi kaller for basevin. Den er basen for årets champagne. Brorparten av champagnen vil ha årets vin som base og i tillegg blandes viner fra tidligere årganger, såkalte reserveviner, sammen med basevinen og prosessen med å oppnå bobler i vinen settes i gang. Grunnen til at man gjør det slik er for at champagnene skal smake likt fra år til år. Eksempelvis så har du en favoritt-champis. Du kjøper jo denne igjen og igjen fordi du liker smaken, derfor er det viktig for champagnehusene å lage et tilnærmet identisk produkt fra år til år. Dette er umulig ved hjelp av vin fra kun én årgang. Det er også en veldig utfordrende jobb som krever sitt av både nesen og ganen til vinmakeren.

Champagne i sport og kultur
Champagne brukes til mange anledninger, ofte for å feire. Vi tenker ofte på motorsport hvor vinnerne kaster bort storformat-fl asker med edle dråper ved å spraye hverandre og tilskuerne ned med Champagne. Denne tradisjonen ble til ved et uhell i 1966. Allerede i 1950 under Grand Prix løpet i Reims ble den første Champagnefl asken tilbudt vinneren som en gave. Dette fortsatte år etter år, men i 1966 spratt korken tilfeldigvis ut av fl asken og gjorde alle i nærheten søkkvåte. Året etter, i 1967, satte spilloppmaker og vinner, Dan Gurney, en ny standard for gaven som ble skjenket vinneren. Han ristet fl asken hardt og sprutet innholdet over tilskuerne med viten og vilje, en ny tradisjon var født.

Også innen fi lm- og musikkbransjen er Champagne populært. Vi har vel alle sett James Bond-fi lmene der Mr. 007 mesker seg med champagne, gjerne i selskap av en vakker kvinne. Også Marilyn Monroe nøt edle dråper på fi lm og alle husker vel The Great Gatsby hvor champagnen formelig fl ommet. Rappere og hiphop-artister som Jay-Z, Biggie Smalls og Puff Daddy har satt fl ere av de store champagnehusene sine cuvée prestige-viner på kartet for andre enn overklassen. Dog med en og annen disputt rapper og champagnehus i mellom som følge.

Det er knyttet mang en myte til Champagne, en av disse er at glassene som ble mye brukt tidligere, disse store, fl ate ”Champagne coupene”, sies å skulle stamme fra avstøpninger etter Marie Antoinettes bryst. Dette avises dog av Marilyn Yalom, tidligere professor ved instituttet for kjønnsforskning ved Standford Universitet og forfatter av blant annet ”A History of the Breast”. Til Marie Antoinette knyttes mange myter og en annen er at hun, sammen med sitt hoff, skal være opphavet til nyttårsfeiringen. Det pågikk visstnok ukeslange fester etter julefeiringen hvor store mengder champagne ble inntatt. Noe som er sikkert er i alle fall at Sir Winston Churchill kom med følgende utsagn om Champagne:

”Champagne skal være tre ting: knusktørt, iskaldt og gratis!”

Og med det sier vi skål for Champagne!

* Fakta

Grand Cru kommunene – Montagne de Reims: Sillery, Puisieulx, Beaumont-sur-Vesle, Verzenay, Mailly-Champagne, Verzy, Louvois, Bouzy, Ambonnay. Côte des Blancs: Chouilly, Oiry, Cramant, Avize, Oger, Mesnil-sur-Oger. Vallée de la Marne: Ay, Tours-sur-Marne.

Imponerende kalkkjellere hos Ruinart.
Døde gjærrester i fl askehalsen.
Vinkjelleren hos Bollinger hvor de bruker eikefat til lagring av vinene.

Noen utvalgte champagner
8297501 Lefebvre Champagne Cuvée Reserve Brut, kr. 269,90 (bu)

Frisk og fruktig nese med toner av epler og sitrus. Delikat i munnen med gode smaker av epler, mineralitet, lime og gjærbakst. God lengde og friskhet. Suveren pris. Til aperitiff.

5701001 Brut Souverain, kr. 379,90 (bu)

Lette toner av kjeks og bolledeig i nesen med godt preg av sitrus. Følger opp i munnen med konsentrert frukt av grønne, saftige epler, brioche og stenfrukt. Frisk og leskende syre og mousse med lang krisp fi nish.


87901 Bollinger Spécial Cuvée, Brut, kr. 449,- (basis)

Lett brioche, varm sitrus og gule epler. Fin oppfølging i munnen, med friske epletoner, lime og saftig smak av hvit stenfrukt. Mineralsk, tørr fi nish.

2835101 Launois Champagne Grand Cru Veuve Clemence, 314,90 (bu)

Dufter av røde epler og brioche. Saftig i munnen med fokus på epler, sitrus og frisk mineralitet. God syre og fl ott balanserte smaker som sitter lenge. Elegant og slank, god mousse. Aperitiff eller til skalldyr og sjømat.


7959001 Benard-Pitois Blanc de Blancs Brut 2006, kr. 389,- (bu)

Ren og frisk med grønne epler og syrlighet av sitrus. Saftig munnfølelse og smak av epler, mineralitet og gul grapefrukt. God lengde og syrefrisk avslutning, knusktørr fi - nish. Aperitiff eller sjømat.

5791801 Mailly Grand Cru Exception Blanche 2004, kr. 549,90 (bu)

Blanc de Blancs. Intens aroma av sopptoner, hint av kandisert sitrus og godt autolysepreg. Følger godt opp i munnen med smak av fersk sopp, god syrlighet i munnen. Bruk til gratinerte skalldyr, fet fi sk eller fjærkre.


7068101 Champagne de Castelnau Brut Réserve, kr. 319,90 (test)

Syrlige eplearomaer på nesen. Følger godt opp i munnen med smaker av lime, sitron, grønne epler og et streif av gjærbakst. Saftig og syrefrisk avslutning med mineralsk touch i ettersmaken. Bra pris og fi n aperitiff-champis.

7987701 Gyejacquot Anatom Blanc Vrai, kr. 395,- (basis)

En av de veldig få champagnene laget på 100% pinot blanc. Aroma mot epler og et streif av gjærbakst. Frisk i munnen med nedtonet sitrus og smaker av kjølig frukt. Tørr mineralsk fi nish. Fresh og saftig ettersmak, bruk til aperitiff eller skalldyr naturell.


7915901 Duval-Leroy Femme de Champagne Brut Grand Cru, kr. 699,90 (bu)

Aroma av brødbakst og varm sitrus. Kremet munnfølelse, mineralsk, noe grønne epler, saftig og frisk med sitrus og hvite blomster. Knusktørr, elegant, lang fi nish. Til retter av mager fi sk med fyldig saus eller fet fi sk med syrlig saus.

1125501 Liébart-Régnier Confi dencia 2010, kr. 375,80 (bu)

Frisk nese med toner av kjølig frukt, sitrus og brødbakst. Saftig og frisk i munnen med fl ott syre og mineralitet. Limeskall og et streif av sopptoner. Lang, fresh fi nish, bruk til retter av skalldyr eller fi sk med fete sauser eller til fjærkre.


5465601 Bouché Cuvée Réservée Brut, kr. 421,70 (bu)

Rene toner av epler og brødbakst. Saftig og konsenterte smaker av gule epler, blomster og bakt sitrus. God lengde og mineralsk, knusktørr avslutning. Aperitiff, skalldyr, sushi.

9749105 Wongraven Champagne Brut, kr. 800,80 (bu) (MAGNUM)

OBS Magnum (196 fl asker) 2013-base. 50%PN, 29%CH, 21% PM Intense epletoner på nesen med noe brioche. Saftig i munnen med konsentrerte smaker av lett bitter sitrus, gjærbakst, eplekart og tørr mineralsk fi nish. Aperitiff eller til sushi og skalldyr.


Australia - et vinland i utvikling
image
Pinot Noir, Mount Majura, Canberra District, Foto: Kimberley Low / Wine Australia.
Australia
- et vinland i utvikling
Fra hetvin til bordvin, fra merkevarer til særegne viner med preg av terroir. Australske viner er ferd med å fi nne sin egen identitet, og det er stor forskjell på de enkelte vinregionene.
Tekst Cathinca Dege

D et er fi re år siden jeg sist skrev om vin fra Australia. Med denne artikkelen ønsker jeg å gi et innblikk i Australias vinhistorie, de ulike vinregionene og hva som rører seg i Australias vinverden i dag. Jeg er nylig kommet hjem fra en vintur til landet "down under" og er nå stappfull av nye inntrykk. Mye hadde skjedd siden 2014, da jeg var der forrige gang. Denne gangen var jeg i Western Australia, en region jeg ikke hadde besøkt tidligere. Australia er et fantastisk vinland å besøke. Folk er imøtekommende, hyggelige og ukompliserte, og de synes det er stor stas med besøk langveis fra.

Australias vinhistorie startet da den første båten med britiske straff-fanger ankom Sydney Harbor i 1788. Før den tid var det ingen vinstokker i Australia. At det var engelskmenn som skulle starte det australske vineventyret, var ingen selvfølge. De hadde ingen erfaring med hverken dyrking av druer eller fremstilling av vin. Men de hadde sans for vin. Eksklusive viner fra Frankrike, samt portvin og sherry fra henholdsvis Portugal og Spania sto høyt i kurs. En annen viktig ting var å få de nyankomne straff-fangene til å drikke vin fremfor sterkt brennevin. Brennevinet førte bare til fyll og fanteri. I løpet av 1900-tallet kom det tusenvis av europeere til Australia, noen frivillige, andre høyst ufrivillig. I takt med den europeiske bosetningen økte også antall vinregioner.

De første vinstokkene ble plantet ved Sydney Harbor. Dårlig druemateriale og ugunstige klimatiske forhold førte til mye sykdom i vinmarken og mangel på modne druer. Begge deler er dårlige utgangspunkt for produksjon av drikkbar vin. Det var i 1830-årene at vinproduksjon begynte å skyte fart. Et av de første områdene som ble beplantet, var Hunter Valley i New South Wales. Hunter Valley er i dag et par timers kjøretur nord for Sydney. James Busby, en skotsk botaniker, omtalt som "faren til australsk vin", tok med seg et stort antall druesorter fra en studietur til Europa i 1831. På sin eiendom i Hunter Valley plantet han de ny-importerte vinstokkene. Det var stiklinger herfra som dannet grunnlaget for Australias vinområder.

Frem til midten av 1960-årene var det mest sherry- og portvinslignende viner om ble produsert. Det som ikke ble konsumert lokalt, ble naturlig nok sendt til England. Vin, slik vi kjenner i dag, ble kun produsert og konsumert i små mengder. Australierne fortrakk sine "sticky" viner, som de kaller sine sterkviner. Disse er fortsatt i verdensklasse.

Det moderne vineventyret ser sin spede begynnelse i 1950-årene. På en studietur til Bordeaux ble Penfolds sjefsvinmaker, Max Schubert, overbevist om at han kunne lage vin av tilsvarende høy kvalitet i Australia. Denne visjonen resulterte i Penfolds Grange. Dette er fortsatt Australias mest berømte vin. Men det var først i 1970-årene at produksjonen av bordvin ble større enn produksjonen av sterkvin. Siden den gang har australsk vinindustri virkelig skutt fart. I dag er Australia med i teten av vinproduserende land, og vinene blir bare bedre og bedre.

1) Australsk vin er lett å forstå. I motsetning til Europa hvor vinproduksjon er basert på tradisjoner, geografi sk tilhørighet og svært strenge lovreguleringer, har vinprodusenter i Australia langt færre regler og ikke minst, færre tradisjoner å ta hensyn til. En samlet, markedsorientert vinindustri har fokusert på viner av jevn og god kvalitet til akseptabel pris og med en tydelig kommunikasjon basert på ulike druetyper.

2) Australia har noen av verdens eldste vinstokker som fremdeles er i produksjon. Takket være James Busbys studietur til Europa før phylloxera la de fl este vinmarker brakk på slutten av 1800 tallet, ble australske vinmarker beplantet med phylloxera-fritt materiale. De fl este av Australias vinregioner har vært forskånet for denne pestlignende vinlusen, og mange av vinstokkene som ble plantet i 1840 årene, er fremdeles i produksjon i dag. Australia har noen de eldste shiraz og grenache-vinstokker i verden, "still growing strong."

McLaren Vale Panorama Foto: Wine Australia

Solskinn på fl aske
I motsetning til i Europa, har Australia mer enn nok av sol og varme. Baksiden av medaljen er mangel på vann. Ikke akkurat de beste forutsetninger for produksjon av god vin. Dette har markedssmarte vinprodusenter snudd til sin fordel. Ved å fokusere på solmodne, rike og fruktige viner, har de skapt sin egen lettgjenkjennelige stil. Men Australia er ikke bare "sunshine in a bottle". I et så stort land er det naturlig nok stor variasjon i klimatiske forhold og vekstvilkår. Flere områder er forbausende kjølige. Selv innen Australias i alt 65 vinområder er det store variasjoner i klima, jordsmonn og druetyper.

Australia har ingen egne druetyper. Her dyrkes kjente druer som chardonnay, sauvignon blanc, riesling, semillon, cabernet sauvignon, pinot noir og ikke minst syrah eller shiraz, som den stort sett heter her. Friheten til å kunne plante ulike druetyper der man måtte ønske, gir mulighet for eksperimentering. I den senere tiden har man virkelig fått øynene opp for hvilke druetyper som egner seg best i ulike jordsmonn og vekstforhold. Jordsmonnet i Australia er et av verdens eldste, og det er veldig variert. Flere regioner er nå i ferd med å kartlegge hva dette betyr for valg av druetyper. Det en stor interesse for å fremme særegenhet og mangfold innen hver enkelt vinregion.

Giant Steps, Yarra Valley, VIC. Foto: Ewen Bell / Wine Australia

Australias vinregioner:
Australia har syv ulike vinregioner; Western Australia, South Australia, Victoria, New South Wales, Tasmania, Australian Capital Territory og Queensland. Disse regionene er igjen delt inn i ulike områder.

Hunter Valley ligger i New South Wales. Dette er kun et par timer nord for Sydney. Nærheten til Sydney gjør det til det mest besøkte vinområde for både lokale vininteresserte og tilreisende turister. Dette er stedet for særegne viner basert på semillon-druen. Druene plukkes tidlig og gir viner med frisk syre og et behagelig alkoholinnhold på rundt 10 prosent. Dette er viner som kan drikkes unge, men som har en fantastisk evne til å bli bedre og bedre med årene. Mange vil kanskje rynke på nesen av en moden semillon. Det er ingen grunn til det. Dette er spennende viner med en fl ott mineralitet og passer som hånd i hanske til østers.

Victoria er en dynamisk og variert vinregion. Det er den tredje største i Australia. Nærheten til Melbourne, med sitt dynamiske uteliv er et viktig marked for de mange små og store produsenter i regionen. Klimaet er svært variert, fra tørt og varmt innenlands klima helt i nord, til kjølig maritimt sør i regionen. Utvalget av druer og viner er minst like variert. Her fi nnes alt fra søte og konsentrerte dessertviner i verdensklasse fra Rutherglen, til rike shiraz-viner og fl otte, rene og strukturerte viner basert på pinot noir og chardonnay. Mornington Peninsula og Yarra Valley i umiddelbar nærhet til Melbourne, er to av de mest spennende underområdene.

South Australia huser mange av de mest kjente vinområdene i Australia. Regionen står for over halvparten av all australsk produksjon. Barossa Valley er et av Australias viktigste områder for kvalitetsvin. Her fi nner vi eldgamle shiraz vinstokker som gir rike og konsentrerte viner med innslag av krydder og sjokolade. Disse vinene har på mange måter blitt synonymt med shiraz-viner fra Australia. De kjøligere områdene som Clare og Eden Valley, byr på friske og fruktige viner basert på riesling. Adelaide Hills er et annet spennende område hvor kjølig klima gir slanke og fruktige viner av blant annet sauvignon blanc, chardonnay og pinot noir. Sør for vinhovedstaden, Adelaide, ligger McLaren Vale, som også kan vise til en lang historie med vinproduksjon. Beliggenheten ved foten av fjellene og kjølende vinder fra havet, sørger for godt syrenivå i druene. Jordsmonnet er utrolig variert og bidrar med spennende nyanser i vinene. Området huser en rekke gode produsenter.

I Coonawarra, helt sør i regionen på grensen til Victoria, er det cabernet sauvignon som gjelder. I det karakteristiske ”terra rossa”-jordsmonnet og i et klima som kan minne om det vi fi nner i Bordeaux, gir druen lagringsdyktige viner med preg av solbær, plommer og sedertre.

Store områder i Australia er avhengig av kunstig vanning. Hadde det ikke vært for elven Murray og dens side-elver, hadde ikke druestokken hatt muligheter for å overleve i verken Riverland eller Riverina. Murray bukter seg frem over hele 2 500 km og gir grobunn ikke bare for dyrking av druer, men også for alt annet liv. Dette er Edens hage for fl ere av de store og kjente vinprodusentene. I dag er området i ferd med å finne sin egen identitet, og fl ere av produsentene som tidligere spesialiserte seg på å dyrke druer til de store, begynner nå å lage sine egne viner.

Kontrasten er stor fra South Eastern Australia til Tasmania, den sørligste staten i Australia, både når det gjelder størrelse og klima. Omgitt av hav på alle kanter er det kjølige klimaet ideelt for produksjon av druer til musserende vin. Vinproduksjon her er av forholdsvis ny dato, og man har store forventninger til vinene herfra. Pinot noir, chardonnay og riesling er de viktigste druesortene. Her er det kun småskala-produksjon.

Western Australia ligger langt bort fra absolutt alt. Det maritime klimaet i Margaret River passer perfekt for Bordeaux-druene cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc og semillon. Området ble først etablert i 1970-årene. I dag yrer området av kvalitetsprodusenter - mange av dem økologiske.


Mount Mary Vineyards, Yarra Valley, VIC, foto: Ewen Bell / Wine Australia
Wine Australia har besøkt Norge årlig de siste årene. Sammen med en rekke produsenter kommer de tilbake til Oslo den 27. oktober. Dette er en utmerket anledning til å stifte bekjentskap med vinmakere og vinene herfra. Don´t miss it! Foto: Wine Australia.

Hva skjer innen australsk vin i dag?
Få andre vinland er så langt fremme når det gjelder vinutdannelse og forskning som Australia. Australias vinmakere er velutdannet og har ofte erfaring fra andre vinproduserende land. Den nye generasjon vinmakere prøver ut nye ting. Etter en periode med fokus på utstrakt bruk av teknikk innen vinproduksjon, fokuseres det i dag på arbeidet i vinmarken. Flere og fl ere produsenter dyrker druer etter økologiske og biodynamiske prinsipper. Det eksperimenteres med gjæring av hele drueklaser og skallkontakt for både hvite og røde viner. Tunge og rike eikepregede viner er historie. I dag brukes det vesentlige mye mindre eik og fat av bedre kvalitet. Vinene blir ikke lenger tilsatt syre eller tannin. Fokus er rene viner med et tydelig preg av hvor de kommer fra. Og de små produsentene påvirker de store. Australsk vin går en spennende fremtid i møte.

Få andre vinland er så langt fremme når det gjelder vinutdannelse og forskning som Australia. Australias vinmakere er velutdannet og har ofte erfaring fra andre vinproduserende land. Den nye generasjon vinmakere prøver ut nye ting.


Hvite viner fra Spania
Hvite viner fra Spania
– Er det noe godt da?
Hvite viner fra Spania er et tema som vi lurte på hva status var på. Har det blitt bedre enn det var? Var det noe godt? Noen av oss husker tilbake til eikelagrede ufriske; men "spennende" hvite viner fra Rioja.
Tekst Jan Fredrik Tveten

V i fant ut at spanske hvite viner var så mangt. Det lages hvitt i så å si alle områder, selv om de mest kjente er kanskje Rias Baixas helt i nordvest; nord for Portugal. I denne smakingen fi kk vi prøvd viner fra om lag 20 større og mindre områder i Spania fra Rias Baixas i nordvest, via Baskerland og Catalonia samt innlandet til helt i sør ved Jerez.

Stilmessig var de fl este av vinene ganske like, da de typisk var laget for å fremheve forskjellige grader av friskhet; preget av sitrus og til dels eple, men med fl ere viner med et godt urte- og krydderpreg. Noen viner derimot skilte seg helt ut, som to viner laget på Pedro Ximenes som fremstod som søtere, en fra Malaga som defi nitivt var søt samt en vin laget på Palomino som tydelig viste seg med ett fl oraktig preg; for øvrig meget god til skinke.

De beste vinene i smakingen var til dels "dyre", men det var mange pene kjøp. Aller best var Fermentacion Lenta 2015 fra Bodega Ximenez-Spinola til 368,90 med sine 91 poeng. Her var det mye som smakte godt, men med litt sødme kunne den være best til meditasjon.

Tre til dels dyre viner endte opp på 90 poeng; Ariyanas Terruño Pizarroso fra Bod. Bentomiz (den søte fra Malaga) til 290,10 for en halvfl aske, Rafael Palacios AS Sortes fra Rafael Palacios til 369,40 og til slutt Pazo Senorans Seleccion Anada og Pazo de Senorans med en pris på 430,40. De to siste var meget seriøse matviner som stod som påler i smakingen.

Gode kjøp i smakingen kan anses å være Gomariz X fra Cellar Gomariz med en pris på 211,20, Martin Codax Albarino til 169,90 og Blanco de Hornillos fra Viña Callejuela til 179,90 samt sist, men ikke minst, to små sjarmører på 86 poeng; Ad Libitum Tempranillo Blanco fra Juan Carlos Sancha til 120,20 og Nodus En La Parra fra Bodegas Nodus til 129,80.

Når det gjelder vinene var de ganske uniforme i sitt utseende; middels gule; klare og fi ne, slik at farge er kun kommentert dersom det er noen store avvik fra dette.


Smakingen

Det var svært hyggelig å smake seg gjennom vinene, da man ikke bare fant mange veldig gode viner, men man kan også si at det ikke var noen dårlige viner i smakingen. Det var forskjell for all del, men her kan man trygt kjøpe disse til terrasseviner og litt opp i pris som seriøse matviner.


Konklusjon

Til disse vinene ble det testet noen typiske tapas-retter; skinke, pølser, albondigas, ørretrogn og fl ere andre retter. Lite sjømat, utenom en "Spansk sashimi" med olivenolje – nydelig.

Vinene ble som vanlig testet "halvblindt" i fl ighter av 2 eller 3 viner. Disse var satt sammen i samme område slik at vinene ble testet mot sine kolleger fra samme distrikt. Vinene var således ikke hemmelige, men priser ble ikke oppgitt for ikke å forlede poenggiving.

Vinene ble denne gang smakt av Anne Merete Lien, Tanya Kopytina, Mina Aasterud, Halvard Stavnes Mørck, Truls Aasterud og Jan Fredrik Tveten.


Fermentacion Lenta 2015

Produsent: Bodega Ximenez-Spinola
Område: Jerez
Importør: JP Wine
Art.nr.: 7915801
Pris kr. 368,90
Drue: Pedro Ximénez 100% Lys mahogni farge. Lett duft av sherry og nøtter. Frisk, fl ott smak. Lang og balansert. Deilig vin.

91 poeng

Ariyanas Terruño Pizarroso 2008

Produsent: Bod. Bentomiz
Område: Málaga
Importør: Sønnavin AS
Art.nr.: 546602
Pris kr. 290,10
Drue: Muscat of Alexandria 100%
Gylden. Flott søtlig sydfrukt. Søt, god balanse med syre. Tørket frukt og Sydfrukter. Deilig, balansert vin med friskhet og sødme.

90 poeng

Rafael Palacios AS Sortes 2015

Produsent: Rafael Palacios
Område: Valdeorras
Importør: Hans A Flaaten AS
Art.nr.: 1765001
Pris kr. 369,40 Drue: 100 % Godello Varm gul frukt. Flott, saftig frukt. Lang, balansert og med fi n lengde. Deilig vin.

90 poeng
Pazo Senorans Seleccion Anada 2009

Produsent: Pazo de Senorans
Område: Rias Baixas
Importør: JP Wine
Art.nr.: 6163601
Pris kr. 430,40 Drue: Albariño 100% Mørkere gul. Varm fl ott frukt; sitrus, eple. Kraftig fl ott frukt. Mye smak. Pent integrert vin med bra fylde og lengde.

90 poeng


Ximénez-Spínola Exceptional Harvest 2015

Produsent: Bodega Ximenez-Spinola
Område: Jerez
Importør: JP Wine
Art.nr.: 8069301
Pris kr. 285,00 Drue: Pedro Ximénez 100% Mørk gul mot mahogni. Duft av sherry og fat. Lang fyldig, svak søtlig munnfull. Lang balansert og fyldig. Pen og morsom vin.

89 poeng

42 by Enoko Atxa 2014

Produsent: Gorka Izagirre
Område: Txakoli de Bizkaia
Importør: JP Wine
Art.nr.: 8066401
Pris kr. 299,40 Drue: Hondarrabi Beltza 100% Kraftig gul. Oljet sitrus. Varm frukt. Flott munnfølelse av stor sitrus. Lang, deilig vin med stor fylde, lengde og fi n balanse.

89 poeng

Gomariz X 2016

Produsent: Cellar Gomariz Område: Ribeiro Importør: JP Wine Art.nr.: 1978901 Pris kr. 211,20 Drue: Treixadura 5%, Albariño 95% Mørk gul. Gule frukter. Varm, god gul frukt. God balanse, fyldig. Lang.

88 poeng
G22 Txakoli 2015

Produsent: Gorka Izagirre
Område: Txakoli de Bizkaia
Importør: JP Wine
Art.nr.: 8064401
Pris kr. 246,00 Drue: Hondarrabi Beltza 100% Kraftig pen sitrus frukt. Kraftig gul frukt. Nok en stor Txakoli. Lang og balansert

88 poeng


Monopole Blanco Classico 2015

Produsent: CVNE
Område: Rioja
Importør: Good Beverage
Art.nr.: 7345901
Pris kr. 250,00 Drue: 95% Viura, 5% Palomino Fino Sherry Moden frukt, gule sydfrukt. Krydret pen frukt med godt bitt. Lang og balansert vin. Fin til mat.

88 poeng
Lore de Ostatu 2014

Produsent: Bodegas Ostatu
Område: Rioja Alaves
Importør: Parcela Wines
Art.nr.: 7690801
Pris kr. 250,00 Drue: Malvasia 50%, Viura 50% Lett krydret gulfrukt. Fin frukt i munnen. Pen lengde og balanse. Fin vin.

88 poeng

The Orange Republic 2016

Produsent: Casa Rojo
Område: Valdeorras
Importør: Gavin AS
Art.nr.: 6986401
Pris kr. 263,90 Drue: 100% Godello Gul frukt på duften. Fin gul frukt. Bra munnfull. Balansert og middels lang og balansert..

88 poeng

Milmanda 2014

Produsent: Miguel Torres
Område: Conca de Barbera
Importør: Beverage Partners Norway AS
Art.nr.: 5589501
Pris kr. 349,90 Drue: chardonnay Pen, frisk gulfrukt og sitrus. Pen varm frukt. Krisp og klar. Meget god vin på den kraftigste siden. Lang og balansert.

88 poeng

III Anos 2014

Produsent: Palacio Fefi nanes
Område: Rias Baixas
Importør: Good Beverage
Art.nr.: 1669701
Pris kr. 369,90 Drue: 100% Albariño Duft av sitrus og svakt av reker. Sitrus og krydder. Pen balanse og lengde.

88 poeng
Martin Codax Albarino 2017

Produsent: Martin Codax
Område: Galicia
Importør: Red & White
Art.nr.: 5042801
Pris kr. 169,90 Drue: 100% Albariño Flott stråduft, med varm sitrus. Urter og varm melon; frisk, men med tyngde. Seriøs vin. Lang og balansert.

87 poeng

Blanco de Hornillos 2016

Produsent: Viña Callejuela
Område: Sanlúcar de Barrameda
Importør: Parcela Wines
Art.nr.: 10060001
Pris kr. 179,90 Drue: Palomino 100% Lett fl orduft. Salt, fl orpreget uten nevneverdig frukt. Balansert og lang. Flott til skinke og pølse.

87 poeng
Gorka Izegirre Txakoli 2016

Produsent: Gorka Izagirre
Område: Txakoli de Bizkaia
Importør: JP Wine
Art.nr.: 8064501
Pris kr. 199,60 Drue: Hondarrabi Beltza 50%, Hondarribi Zuri 50% Pen sitrus. Krydret pen frukt. Lang og kraftig. "Større" viner enn vanlig i Baskerland.

87 poeng

San Martín Txakoli 2016

Produsent: Agerre Txakoli
Område: Txakolina Bizkaiko
Importør: Parcela Wines
Art.nr.: 7867101
Pris kr. 199,90 Drue: Hondarribi Zuri 100% Lys gul farge. Lett gulfrukt duft. Pent prikkende, lett fruktsmak av gule epler. Klassisk Txakoli på den kraftige siden.

87 poeng
Paco Garcia Tempranillo Blanco 2017

Produsent: Paco Garcia
Område: Rioja
Importør: JP Wine
Art.nr.: 10201101
Pris kr. 202,00 Drue: 100% Tempranillo Blanco God, men tilbakeholden frukt på nesen. God, kraftig urte og krydder frukt i munnen. Pen lengde og balanse. God matvin.

87 poeng

La Marimorena 2017

Produsent: Casa Rojo
Område: Rias Baixas
Importør: Rimedia AS (Gavin AS)
Art.nr.: 1913301
Pris kr. 214,90 Drue: 100% Albariño Sitrus og gulfrukt. Sitrus og mer gulfrukt, med et snev av fruktsødme. Lett syrlig og grei balanse. Pen matvin.

87 poeng
Rafael Palacios Louro 2017

Produsent: Rafael Palacios
Område: Valdeorras
Importør: Hans A Flaaten AS
Art.nr.: 5292401
Pris kr. 215,00 Drue: 100 % Godello Mye gul frukt. Kraftig gul frukt. Fint balansert og med god lengde.

87 poeng

Barrel Fermented 2016

Produsent: José Pariente
Område: Rueda
Importør: JP Wine
Art.nr.: 9931401
Pris kr. 231,30 Drue: Verdejo 100% Varm, gul frukt. Godt lagret i eik, gir en fi n munnfølelse. Lang, pen. Lett eik kler druen.

87 poeng
Finca Calvestre 2015

Produsent: Bodega Mustiguillo Område: Terrerazo Importør: JP Wine Art.nr.: 6915201 Pris kr. 255,00 Drue: Merseguera 100% Varm gul frukt. Gul frukt, eple. Middels lang og balansert.

87 poeng

Dominio de la Abadesa Verdejo 2016

Produsent: Bodegas Ontanon
Område: Rueda
Importør: Grapestone Fine Wines AS
Art.nr.: 10159701
Pris kr. 268,00 Drue: 100% Verdejo Kraftig gulfrukt. Pent krydret. Gul frukt og krydder. Bra balanse.

87 poeng
Les Brugueres 2015

Produsent: La Conreria d`Scala Dei
Område: Priorat
Importør: JP Wine
Art.nr.: 3972601
Pris kr. 274,30 Drue: Garnacha Blanca 100% Flott, fyldig frukt og lett smørsitrus. Svært frisk og syrlig vin. Pen balanse og lengde. Fin vin.

87 poeng

Contino Blanco 2016

Produsent: CVNE
Område: Rioja
Importør: Good Beverage
Art.nr.: 9738401
Pris kr. 289,90 Drue: Viura 60%, Garnacha Blanca 20%, Malvasia 20% Avslepen frukt. Fin, lett krydret frukt. God lengde og balanse. Lett, fi n matvin.

87 poeng
Gaba do Xil 2017

Produsent: Telmo Rodrigues
Område: Galicia
Importør: Moestue Grape Selections
Art.nr.: 4415501
Pris kr. 179,90 Drue: 100 % Godello Pen krydret og frisk urteduft iblandet varm sitrus. Krydret og fyldig vin med noe lav syre. Typisk matvin med god balanse og fylde.

87 poeng

Ad Libitum Tempranillo Blanco 2013

Produsent: Juan Carlos Sancha
Område: Rioja
Importør: Good Beverage
Art.nr.: 1530501
Pris kr. 120,20 Drue: 100% Tempranillo Blanco Søtladen fruktnese. Smør. Varm sitrus. Pent balansert i munnen. Fin frukt. Middels lang. Pen og moden. Meget bra kjøp til prisen.

86 poeng
Nodus En La Parra 2016

Produsent: Bod. Nodus
Område: Valencia
Importør: Crianza Vinimport AS
Art.nr.: 10107701
Pris kr. 129,80 Drue: Moscatell 40%, Chardonnay 60% Duft av sitrus og blomster. Krydret smak med innslag av roser og gul frukt. Balansert og fi n vin.

86 poeng

Karma do Sil Maga Ribera Sacra 2016

Produsent: Karma do Sil
Område: Ribeira Sacra
Importør: Crianza Vinimport AS
Art.nr.: 10107901
Pris kr. 165,90 Drue: 100 % Godello Frisk sitrus. Pent preg av urter og sitrus. Bra lengde. God vin.

86 poeng
Via Nova Godello 2017

Produsent: Virxe de Galir (CVNE) Område: Valdeorras Importør: Good Beverage Art.nr.: 10115801 Pris kr. 175,00 Drue: 100% Godello Fin gul frukt. Frisk klar ful frukt. Fin balansert og tiltalende fruktdrevet vin.

86 poeng

Trenzado 2014

Produsent: Suertes del Marques
Område: Tenerife
Importør: NON DOS
Art.nr.: 5260001
Pris kr. 182,90 Drue: 95 % Listan Blanco, 5 % Vidueno Mørk gul. Mørk, varm gulfrukt. Gul frukt, umoden aprikos. Middels lang og balansert.

86 poeng
Chivite Finca de Villatuerta Chardonnay 2016

Produsent: Bodegas Julian Chivite Family Estates
Område: Navarra
Importør: Good Beverage
Art.nr.: 528201
Pris kr. 189,90 Drue: 100% Chardonnay Lukket Chardonnay duft. Gulfrukt, eple og noe sitrus. Middels lengde og pen balanse.

86 poeng

Ramón do Casar blanco 2016

Produsent: Adega Ramón do Casar
Område: Ribeiro
Importør: Parcela Wines
Art.nr.: 7678801
Pris kr. 189,90 Drue: Godello 5%, Albariño 5%, Treixadura 90% Frisk sitrus og gul frukt; umoden fersken. Pen, varm sitrus. God balanse og lengde. Fin matvin.

86 poeng
Vía Arxéntea Treixadura y Godello 2015

Produsent: Manuel Guerra Justo, Vía Arxéntea
Område: Monterrei
Importør: Vinatura AS
Art.nr.: 3790001
Pris kr. 199,90 Drue: Treixadura (50%), Godello (50%) Frisk gulfrukt med islett av sitrus. Varm sitrus og moden eple. Lang og balansert.

86 poeng

Pazo Senorans 2017

Produsent: Pazo de Senorans
Område: Rias Baixas
Importør: JP Wine
Art.nr.: 4534801
Pris kr. 203,50 Drue: Albariño 100% Lett pen frukt med sitrus. Middels lett frukt. God balanse og lengde.

86 poeng
Vetiver Sauvignon Blanc 2017

Produsent: Bodegas Ontanon
Område: Rueda
Importør: Grapestone Fine Wines AS
Art.nr.: 10159401
Pris kr. 212,00 Drue: 100% Sauvignon Blanc Pen Sauvignon Blanc med lett urtepreg. Krydret grei munn. Lett og behagelig vin.

86 poeng

Vimbio 2016

Produsent: Adega do Vimbio
Område: Rias Baixas
Importør: Sønnavin AS
Art.nr.: 7438401
Pris kr. 225,40 Drue: Caino Blanco 5%, Albariño 90%, Loureira 5% Varm, pen sitrus. Kraftig varm sitron. Balansert og lang.

86 poeng
La Trucha 2016

Produsent: Finca Garabelos Område: Rias Baixas Importør: Eurowine Art.nr.: 7425301 Pris kr. 235,00 Drue: 100% Albariño Svak sitrus og eple. Pent krydret smak i munnen. Pen vin med god lengde og balanse.

86 poeng

Forjas del Salnes Leirana Albarino 2016

Produsent: Forjas del Salnés
Område: Galicia
Importør: Moestue Grape Selections
Art.nr.: 10029901
Pris kr. 234,90 Drue: 100% Albariño Varm sitrus. God munnfull. Flott sitrus og frukt. Gule epler. Lang og balansert.

86 poeng
Terras Gauda O Rosal 2017

Produsent: Terras Gauda
Område: Rias Baixas
Importør: Moestue Grape Selections
Art.nr.: 4558101
Pris kr. 191,90 Drue: 70 % albariño, 20 % caíño, 8 % loureiro Gulfrukt og sitrus. Frisk, fl ott frukt. Balansert og lag ettersmak. Pen sjømatvin.

86 poeng

Marieta 2016

Produsent: Martin Codax
Område: Rias Baixas
Importør: Red & White
Art.nr.: 2047301
Pris kr. 149,90 Drue: 100% Albariño Varm , pen frukt. Moden gul frukt og sitrus. Pen lengde og god balanse.

85 poeng
Dominio de Verderrubí 2015

Produsent: Viñedos Verderrubí
Område: Rueda
Importør: Vinatura AS
Art.nr.: 6842701
Pris kr. 161,40 Drue: Verdejo 100% Pen lett krydret vin. Fin munnfølelse og frukt. Bra balanse.

85 poeng

Javier Sanz Verdejo 2016

Produsent: Javier Sanz
Område: Rueda
Importør: Crianza Vinimport AS
Art.nr.: 8319501
Pris kr. 165,90 Drue: Verdejo 100% Lett, pent urtepreg. Krydret urtepreget grønn frukt. God Rueda.

85 poeng
Pazo Cilleiro 2016

Produsent: Muriel Wines
Område: Rias Baixas
Importør: Vinetum
Art.nr.: 7839501
Pris kr. 169,90 Drue: 100% Albariño Frisk syrlig frukt med lett urtepreg. Grønne urter i munnen. Pen vin, men også denne med noe lav syre.

85 poeng

Verdejo 2016

Produsent: José Pariente
Område: Rueda
Importør: JP Wine
Art.nr.: 9931101
Pris kr. 173,90 Drue: Verdejo 100% Fint krydret fruktpreg. Krydret frukt i munnen. Lang og balansert vin. Om en litt kraftig krydderpreg i fi nish.

85 poeng
Gaia 2017

Produsent: Loxarel
Område: Penedes
Importør: AMKA
Art.nr.: 10257601
Pris kr. 199,00 Drue: 100% Sauvigon Blanc Lett urtepreg. God frukt. Middels lengde.

85 poeng

Palacio Fefi anes Albarino 2016

Produsent: Palacio Fefi nanes
Område: Rias Baixas
Importør: Good Beverage
Art.nr.: 4405001
Pris kr. 229,90 Drue: 100% Albariño Svak sitrus og eple. Lett og frisk vin. Grei balanse og lengde.

85 poeng
Ops By Loxarel 2017

Produsent: Loxarel
Område: Penedes
Importør: AMKA
Art.nr.: 7669601
Pris kr. 129,90 Drue: 60% Xarel-lo; 40% Garnacha Blanca Lett sitrus. God frukt. Sitrus og svak eple. Frisk. Middels lengde.

84 poeng

Pazo de Villarei Albariño 2017

Produsent: Bodegas Pazo de Villarei
Område: Rías Baixas
Importør: Pernod Ricard Norway AS
Art.nr.: 1520201
Pris kr. 144,90 Drue: 100% Albariño Lett sitrus. Frisk og lett i munnen. Frisk og enkel vin. God.

84 poeng
Quinta de Couselo Rosal 2016

Produsent: Quinta de Couselo
Område: Rias Baixas
Importør: Red & White
Art.nr.: 3953201
Pris kr. 154,90 Drue: 90% Albariño, 5% Caiño Blanco, 5% Loureiro Varm lett sitrus. Sitrus i smaken. Litt lav syre. Frisk, om enn noe lav syre. God vin.

84 poeng

Pares Balta Indigena 2017

Produsent: Pares Balta Område: Catalonia Importør: Vinhuset NoFra Art.nr.: 10113801 Pris kr. 159,50 Drue: Garnatxa Dypere gul. Pen søt frukt, litt smør. Bra munnfylde. Pen lengde og balanse. God vin.

84 poeng
Fragments 2017

Produsent: Castell d'Age
Område: Penedés
Importør: NON DOS
Art.nr.: 10154901
Pris kr. 179,90 Drue: 70 % Sauvignon Blanc, 30 % Xarel·lo Lett pen sitrus. Aromatisk, med blomster. Frisk og saftig frukt, med noe blomsterpreg. Fyldig, lang og kraftig.

84 poeng

Follas Novas 2016

Produsent: Pares Balta Område: Catalonia Importør: Vinhuset NoFra Art.nr.: 10113801 Pris kr. 159,50 Drue: Garnatxa Dypere gul. Pen søt frukt, litt smør. Bra munnfylde. Pen lengde og balanse. God vin.

84 poeng
Enrique Mendoza Chardonnay Fermentado 2016

Produsent: Bodega Enrique Mendoza
Område: Alicante
Importør: JP Wine
Art.nr.: 10153501
Pris kr. 212,40 Drue: Chardonnay Nesle, stikkelsbær, nesle. Varm sitrus. Pen munnfølelse, fyldig frukt med noe urtepreg. Anvendelig matvin med bra lengde og balanse.

84 poeng

Marqués de Cáceres Verdejo 2017

Produsent: Bodegas Marqués de Cáceres
Område: Rueda
Importør: Stenberg & Blom
Art.nr.: 1242001
Pris kr. 118,00 Drue: 100% Verdejo Gul frukt med snev av sitrus. Pent krydret frukt. Krydret matvin. Allround, uten å bli stor.

83 poeng
Oroya Special for Sushi 2016

Produsent: Castellblanc
Område: Vino de la Tierra de Castilla
Importør: Einar A. Engelstad
Art.nr.: 9765401
Pris kr. 129,90 Drue: Airen, Macabeo, Moscatell Lett gul frukt. Gul frukt i munnen. Lett, balansert vin uten stor tyngde.

83 poeng

Vega de la Reina 2017

Produsent: Marques de la Concordia family of wines
Område: Rueda
Importør: The Haciendas Company AS
Art.nr.: 5088501
Pris kr. 134,90 Drue: 100% Verdejo Gul stenfrukt. Varm, pen stenfrukt, med noe varm sitrus. Middels lang balansert og grei vin.

83 poeng
Deusa Nai Albariño 2016

Produsent: Bodegas Marqués de Cáceres Område: Rias Baixas Importør: Stenberg & Blom Art.nr.: 9742001 Pris kr. 162,00 Drue: 100% Albariño Sitrus på duft og smak. Middels frisk syre. Kunne hatt noe mer syre for å balansere sødmen i frukten.

83 poeng

Abadia de San Campo Albarino 2017

Produsent: Terras Gauda
Område: Rias Baixas
Importør: Moestue Grape Selections
Art.nr.: 511901
Pris kr. 157,90 Drue: 100% Albariño Veldig fl oral på duft. Syrlig, kraftig fl oral frukt. Lang, kraftig vin.

83 poeng
Marques de Riscal Rueda Superior 2017

Produsent: Marques de Riscal
Område: Rueda
Importør: Robert Prizelius
Art.nr.: 3346801
Pris kr. 129,90 Drue: Verdejo 85%, Viura 15% Lett krydret gul frukt. Fruktig i munnen uten å bli for mye. Middels lang og balansert.

82 poeng

Gotas del Mar Albarino 2016

Produsent: Hammeken Cellars
Område: Rias Baixas
Importør: Best Cellars
Art.nr.: 3007801
Pris kr. 184,90 Drue: 100% Albariño Lett sitruspreg. Noe frisk eple. Krydret sitruspreg. Middels lengde. Grei vin.

82 poeng
Enrique Mendoza Chardonnay Joven 2017

Produsent: Bodega Enrique Mendoza Område: Alicante Importør: JP Wine Art.nr.: 10153401 Pris kr. 189,90 Drue: Chadonnay Frisk sitrus og strå. Lett sitrus, frisk og ren. God balanse. Grei vin.

82 poeng

Javier Sanz V Malcorta 2016

Produsent: Javier Sanz
Område: Rueda
Importør: Crianza Vinimport AS
Art.nr.: 8319401
Pris kr. 239,60 Drue: Verdejo 100% Kraftig gulfrukt. Pent krydret. Gul frukt. Litt kort i frukten.

82 poeng
Gregory Perez Brezo Blanca 2015

Produsent: Mengoba
Område: Bierzo
Importør: JP Wine
Art.nr.: 2927201
Pris kr. 179,60 Drue: Godello 80%, Debina 20% Lukket på duft; svak sitrus. Litt nøttepreg. Lett, og pen i munnen. Fin sitrus. Grei balanse og lengde.

80 poeng

Mesta 2016

Produsent: Bodegas Fontana
Område: Castilla
Importør: AMKA
Art.nr.: 2047201
Pris kr. 113,90 Drue: 100% Verdejo Lett, pen sitrus og strå. Fin sitrusfrukt. Grei lengde, forfriskende drikkevin.

79 poeng
Blanc Pescador

Produsent: Perelada
Område: Catalonia
Importør: Palmer Wines AS
Art.nr.: 8269001
Pris kr. 99,90 Drue: 60% Macabeu, 20% Parellada, 20% Xarel·lo Veldig lys. Lett perlende. Lett, litt anonym på duft. Svak sitrus. Lett, enkel, frisk vin. Relativt kort, men frisk.

78 poeng

Sobre Lias 2016

Produsent: Mengoba
Område: Bierzo
Importør: JP Wine
Art.nr.: 7340401
Pris kr. 240,40 Drue: Godello 100% Deilig, lett frukt med noe urter. Litt slapp syre, pen frukt. Grei vin, men noe ubalansert.

78 poeng
La Traviesa Blanco 2016

Produsent: Vinos Auténticos
Område: Contraviesa-Alpujarra
Importør: Sønnavin AS
Art.nr.: 7798901
Pris kr. 200,30 Drue: Vigiriega 100% Svak gjærduft sammen med sitrus og drops. Syrlig og stram i munnen. Litt urter. Lett eplepreg. Dette var en typisk naturvin.

76 poeng

Cortezada 2016

Produsent: Adega Algueira
Område: Ribeira Sacra
Importør: JP Wine
Art.nr.: 2240901
Pris kr. 260,70 Drue: Albariño 40%, Godello 40%, Treixadura 20%. Oksidert.

Ikke vurdert
Brandan Godello 2015

Produsent: Adega Algueira
Område: Ribeira Sacra
Importør: JP Wine
Art.nr.: 2240801
Pris kr. 194,20 Drue: Godello 100% Lett sitruspreg. Litt grønn eple. Grønne epler, urter og litt krydder.

87 poeng
Hipstervin og ultrabillig
Hipstervin og ultrabillig Champagne i Vinmonopolets julislipp
Tørst på en kroatisk eller slovensk Malvasia? Kan ikke vente å åpne en pet-nat med brusåpneren? Polet trøkker som vanlig til med uvanlige valg. Og noen skjeve godbiter.
Geir Salvesen
image
Adi Badenhorst stiller med nok en lekker godbit fra Sør-Afrika på Polet. Nå med en Papegaai Cinsault, som Polet mener er den nye hipsterdruen. Foto: Geir Salvesen

I Vinmonopolets julinyheter som lanseres fredag 6. juli, fortsetter trenden med å presentere viner du ikke visste at du ville ha eller trengte. Spørsmålet er om du egentlig vil ha dem, eller trenger dem, de nye vinstilene. F. eks 10 forskjellige pet-nats. Altså litt-musserende viner med en enkel skrukork, ganske så høy pris og tilsvarende Grünerløkka- kredd. Mange vil vel mene at 10 er i overkant og at kanskje 3-4 nye varianter hadde holdt i et julislipp.

Trolig et bedre valg for de fl este å gå for Cremant eller Champagne enn dette.

Men det er vanskelig å kritisere Vinmonopolet for å være innovative og lekne og litt sære av og til. For vi får morsomme småvinklinger innimellom. For eksempel det Polet kaller «En smakebit av Det nye Europa». Med Kroatia og Slovenia som vinproduserende land. Mange tenker kanskje ikke over det, men på andre siden av Friuli i det østlige Italia, ligger det landområder som tidligere lå under kommunistisk styre og som led av det med både vinmaking og mangel på teknologi.

Skulle du ha litt grove «kvasikommunisme- saker» ga vinene herfra grove smaker, med litt røffe, småoksiderte vinstiler. Hvitvinene hadde ofte skallmaserasjon, der skallene lå med i mange dager og ga fra seg tanniner og et mer oksidert preg.

I mellomtiden er skallmaserasjon blitt så hipt som bare det, og derfor fremstår disse vinene som interessante for Løkka og omegn. Og nerder. Og turister som har vært der. Og de er mye bedre laget enn før.

-Hovedpoenget har vært å kunne få viner herfra som man drikker når man er på ferie, som Vinmonopolet sa på presentasjonen for pressen.

Foreløpig er det ikke slik at man løper avgårde hojende i begeistring over dem, men man sier kanskje: Hmmm, den var jo ikke dum, den.

Ny billig-sjampis til bare 238 kroner. Foto: Vinmonopolet
Terre Nere på Sicilia. Foto: Terre Nere.

Skikkelige bobler også
Pet-nat er et randfenomen foreløpig, men ikke ekte Champagne. Som vi vet, vil den være dyr og tørr og edel. Hvis den ikke er dyr, halvtørr og sur. Eller ikke verdt pengene i det hele tatt. Nå har Polet prøvd å presse prisene nedover på noen av nykommerne og kan stolt skilt av at den dyreste Champagnen i nyhetsslippet er billigere enn den billigste Champagnen på taxfree! Det er i hvert fall påstanden, så får vi se om det kan bli motbevist.

Hva får man for under 250 kroner? Noe, til nød en god del, men ikke så veldig mye. Jeg har plukket ut to av nyhetene som gir mye for pengene. 238 kroner for en Bliard- Moriset Blanc de Blancs Grand Cru Brut, er jo fi ne greier. Men det er jo ikke akkurat Krug eller Bollinger eller noe lignende. Men godt nok for en enkel sjampis om sommeren.

Etna vil være med
Den nye med polslippene er at det også fi nnes undertemaer som kommer i mindre doser. F. eks Etna-viner fra Sicilia. Spesielt marker som vokser på nordsiden av denne imponerende, aktive vulkanen gir gode viner med skikkelig mineralitet, både på den røde og hvite siden. Her er det grunn til å fremheve både Femina Etna Bianco – som også kan nytes av menn – og Planeta Etna Rosso samt Terra Costatino. Terre Nere har en bra rosé.

Masse fra Sør-Afrika
Den siste kometen på hipster-himmelen er vel Cinsault. Druen du kanskje kjenner som en av fl ere fra Rhônedalen i Frankrike. Den har vært som et bandmedlem i et orkester som man ikke husker navnet på, men som har bidratt med en fi n rytmegitar. Men som bl.a. Sør-Afrika har gjort til sin nye rødvinsdrue. 4-5 Cinsault-nyheter på Basisutvalget, pluss noen andre i Bestillingsutvalget.

Så hvordan smaker de sørafrikanske variantene? Jo, litt som en Pinot Noir med en transparent, ikke for tanninrik stil. Sånn at når man står der på kul restaurant på Løkka og ser på alle de andre kule menneskene med skjegg og tømmerhoggerskjorter og vegantendenser, så gir det bare ultrakredd å spørre om man ikke skal ha en Sæn-sååå (Cinsault) til kyllingvingene.

Spesielt er Adi Badenhorst – som ellers er godt kjent på Polets basislister fra før – inne med en fl ott Cinsault i det kjøpbare sjiktet, altså godt under 200 kroner. 159,90, for å være nøyaktig. Mye sørafrikansk Cinsault kommer fra varme Swartland, men det skulle man ikke tro for her er det nok friskhet.

Det er også nye Cinsault-viner til dobbelt så mye, altså 300 kroner, og de gir selvsagt mer raffi nement, konsentrasjon og stil enn de rimelige. Hvis det er det man vil ha. Men hvis man vil ha en elegant og saftig og leskende sommervin til salaten, kyllingen, pastaen, terrassematen, så gjør Cinsault jobben.

Ellers i Sør-Afrika er det jo Chenin Blanc som er den store vinkongen på hvitvinssiden. Her er det fl ere gode nyheter i BU.

Så er det også kommet en ny og virkelig fl ott årgang av Creation Pinot Noir fra Hemel- en-Aarde Vallei halvannen times kjøring øst for Cape Town. Og enda en lekker-pinot fra Tesselarsdaal.

MUSSERENDE
10149101 Bliard-Moriset Blanc de Blancs Grand Cru Brut Champagne, Frankrike Kr 238,10. Partikjøp
Karakter: 6,
86 poeng (parti)

Vellykket billigsjampis som har det den skal. Bra modning på druene, kalkmineralitet, eple, brødbakst, svakt kremete i stilen. Pen lengde. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, aperitif.
Beverage Partners Norway AS

10149701 Diane De Chappotin Réserve Brut Champagne, Frankrike
Kr 234,50
Karakter: 5, 85 Poeng (basis)

Småelegant og svært rimelig, mye for pengene her med elegant mousse, svak kjeksduft, nøtteaktig smak med elementer av grønne epler. Litt kort i fi nish, men alt som er, er fi nt. Litt kritt og mineraler er også med i totalbildet. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, aperitif.
Scandian Accessories AS

10204601 Johan Vineyard Petillant
Naturel Pinot Noir 2017
Oregon, USA
Kr 247,20
Karakter: 5, 85 poeng (parti)

Sjarmerende, frisk, eplefruktig. Jordbær og bringebær, litt friske urter også. Litt tanninbitter fi nish, men det gjor ikke noe. Lakserosa på farge, så dette er egentlig en rosevin. Passer til: Fisk, aperitif.
Tramontane AS

ETNA, SICILIA
3549701 Terra Costantino Etna Bianco 2017
Etna, Italia
Kr 249,90
89 poeng (basis)

Sjarmerende, frisk, eplefruktig. Jordbær og bringebær, litt friske urter også. Litt tanninbitter fi nish, men det gjor ikke noe. Lakserosa på farge, så dette er egentlig en rosevin. Passer til: Fisk, aperitif.
Tramontane AS

10140101 Femina Etna Bianco 2017
Sicilia, Italia
Kr 210,30
Karakter: 6, Poeng: 88 (parti)

Veldig interessant hvitvin, dette, energisk grønngul, krydder og røyk og grønne epler, og lime og stein. Wow! Veldig trøkk i smaken. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt. 210,30 kr (parti)
Palmer Fine Wine AS

10205001 Planeta Etna Rosso 2016
Sicilia, Italia
Kr 199,90
Karakter: 6, 85 poeng (basis)

Fin, stram, kjølig frukt, som en litt tannisk rød burgunder. Mye trøkk, men også endel friskhet og noe motstand. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, lam og sau, småvilt og fugl, pizza / pasta.
Gaia Wine & Spirits AS

9745501 Terra Nere Etna Rosato 2017
Sicilia, Italia
Kr 245,-
Karakter: 6, Poeng: 87 (bestilling)

Frisk og fresh og røykaktig, litt lakrisaktig, veldig bra rosevin med terroirpreg. Med litt rognebær og gode saker. Passer til: Pizza / pasta, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fi sk, aperitif.
Gaia Wine & Spirits AS

SØR-AFRIKA
10134101 A.A.Badenhorst Papegaai Cinsault 2017
Coastal region, Sør-Afrika
Kr 159,90
Karakter: 6, Poeng: 86 (basis)

Lekker, velduftende fulltreffer av en Cinsault med ørlite alkoholpreg som minus, men ellers sødmefulle røde og mørke bær, passe med krydder, fl ott lengde. Sødmefull fi nish som vil stå bra til mye grillmat. Både kylling og storfe. Det er noe Pinot-aktig over denne vinen. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, storfe, pizza / pasta, krydret/ asiatisk/spicy, bbq/grillmat.
Autentico AS

10045701 Original Series Swartland Cinsault 2017
Sør-Afrika
Kr 129,70
Karakter: 6, 83 poeng (basis)

Saftig, bærduftende stil, som minner litt om Pinot Noir, relativt lys på farge, noe urter, ørlite grønn i preget men i hvert fall ikke tung og overmoden. Merkelig at denne stilen lar seg produsere ute i varme Swartland. Mest røde bær. Serveres svakt avkjølt. Ekstremt billig. Passer til: Fisk, svinekjøtt, pizza / pasta, salat, bbq/grillmat.
Palmer Fine Wine AS

Etna Bianco er en meget vellykket Etnavin. Foto: Vinmonopolet.
Badenhorst Papegaai fra Swartland. Foto: Produsenten.
Carolyn og Jean-Claude Martin på Creation i Hemel-en-Aarde. Her er det blitt superb Pinot også. Foto: Geir Salvesen

10148201 Blankbottle Pseudonym Cinsault 2017
Darling, Sør-Afrika
Kr 290,80
Karakter: 6, 87 poeng (basis)

Helklasegjæret, litt hipsteraktig stil med svakt eddikstikk, men også med mye godt, røde bær, krydder, god lengde. Middels fylde, egentlig. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, pizza / pasta, bbq/ grillmat.
Vinarius AS

10148101 B Vintners Lone Wolf Cinsault 2017
Stellenbosch, Sør-Afrika
Kr 250,40
Karakter: 6, 87 poeng (basis)

Fin vin, det. Her er Cinsault tatt oppover med mer klasse og høyere konsentrasjon, men også med innslag av nøytrale fat. Røde og mørke bær, lakris og krydder. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, storfe, småvilt og fugl, bbq/grillmat
Vinarius AS

7749401 Flotsam & Jetsam Stalwart Cinsault 2017
Alheit Vineyards
Sør-Afrika. Kr 229,90
Karakter: 6, 86 poeng

Varm, rik og fyldig vin med røde bærtoner, krydder, moreller og tørkede urter. Laget på uvannet buskvinstokker. Passer til: Grillmat, kjøtt og litt kraftige matretter.
Autentico AS

3988201 Creation Pinot Noir 2017
Walker Bay, Sør-Afrika
Kr 259,90
Karakter: 6, 88 poeng (bestilling)

Veldig fl ott, myk, kjøttfull frukt med moreller og røde, modne bær. God lengde, og en sjarmerende fruktsødme som balanserer fi ne tanniner. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, småvilt og fugl.
Winning Brands AS

10138801 Tesselaarsdal Pinot Noir 2017
Overberg, Sør-Afrika
Kr 389,-
Karakter: 6, 88 poeng (bestilling)

Laget av en kvinne som var barnepike hos den kjente produsenten Hamilton- Russell i Hemel-en-Aarde. Her er det krutt og konsentrasjon. Mørke bær, faste tanniner som allikevel er modne. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe, storvilt, småvilt og fugl.
Vinarius AS

10151101 B Vintners Reservoir Road Pinot Noir 2016
Stellenbosch, Sør-Afrika
Kr 265,-
Karakter: 6, 87 poeng (bestilling)

Bra trøkk, frisk med mørk morellfruktighet, integrerte tanniner og nok fruktsødme. Også litt fast i fi sken, kan absolutt minne om en burgunder. Rødbærsfrukt i utgangen. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, storfe, småvilt og fugl.
Vinarius AS

SLOVENIA OG KROATIA
10203001 Burja Estate Bela White 2016
Slovenia
Kr 202,80
Karakter: 5, 85 poeng (basis)

Dyp gul, en druemiks bak denne, bl.a. noen sære Rieslingvarianter pluss Ribolla Gialla og Malvasia. Men det er nok en av de slovenske vinene som minner mest om de vestlige. Ren, fi n duft og smak, harmonisk frukt med innslag av plommer og nøtter. Integrerte urter. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, pizza / pasta, bbq/ grillmat
Structure Wines AS

10204101 Guerila Retro 2016
Slovenia
Kr 250,40
Karakter: 5,86 poeng (parti)

Dyp gul, ganske intens, sitrusaktig duft og smak, med en miks av eleganse og det litt grove preget som skallmaserasjon gir, men som her er holdt fl ott innenfor grensene. Nøytral frukt, med plomme og grønne urter. Den er ren. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, bbq/grillmat.
NON DOS AS

ANNET
6517701 Dom. le Garrigon Côtes du Rhône 2017
Rhône sør, Frankrike
Kr 159,90
Karakter: 6, 84 Poeng (basis)

Lakris- og friskurtepreget Rhone med bra trøkk, passe alkohol - 13,5 - og en saftig frukt med miks av røde og mørke bær. Den urtebuskpregede stilen er lett å like, kombinert med frukt som tenderer mot skogsbær. Passer til: Fisk, svinekjøtt, lam og sau, storfe, pizza / pasta, bbq/grillmat
Lacertidae AS

10186901 Helt Fransk Côtes du Rhône Villages 2016
Rhône sør, Frankrike
Kr 139,90
Karakter: 5, 82 poeng (basis)

Her er sommerens billige grillvin og den er helt fransk. En god del smakstrøkk i denne, litt grov, muligens, men mørke bær og lakris dominerer med sedvanlig høyt alkoholskyv på 14,5 volumprosent. Lakrisbiten i den er tiltrekkende. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, storfe, bbq/grillmat.
Hans A.Flaaten Vins Fins

10134601 Alma de Tango Malbec Rosé 2017
Mendoza, Argentina
Kr 110,40
Karakter: 5, 81 poeng. (basis)

110 kroner for en rosé er jo ekstremt billig, og denne gjør ikke skam på prisen. Det er noe kjøttfullt og kraftig over den, Litt fersk bacon og urter og røde bær. Absolutt til grillen. Tåler rødt kjøtt. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, krydret/asiatisk/spicy, bbq/ grillmat.
Urban Beverages AS

7946201 Ch. Simard 2000
Bordeaux, Frankrike
Kr 249,90
87 poeng. (bestilling)

Årgangsbytte fra 1996 til denne populære vinen. Fin, moden Bordeaux, rund i stilen, fullmoden nå, plomme og lær og varm i stilen. Passer til: Lam og sau, storfe, småvilt og fugl.
Moestue Grape Selections AS

Men hvis man vil ha en elegant og saftig og leskende sommervin til salaten, kyllingen, pastaen, terrassematen, så gjør Cinsault jobben.

Guerila Retro fra Slovenia. Sjansene er store for at du ikke har smakt den før. Foto: Vinmonopolet.


NVkF og GDPR
Medlemsinnlogging
For at du som medlem skal få tilgang til alle medlemsfordelene, er det viktig at klubbregisteret til din vinklubb holdes oppdatert. Vi har nylig lansert et nytt medlemssystem, som vi håper skal gjøre det enklere både for dere og for oss å administrere medlemsregistrene.

For å endre opplysningene til din klubb går du til www.nvkf.no.

Hold musen over «om oss», og velg «for medlemmer».

Her kan du logge inn. Brukernavn er epostadressen du har blitt registrert med, og passord skal du ha blitt tildelt på et tidligere tidspunkt.


Dersom du har glemt passordet ditt kan du skrive inn din epostadresse, og du får tilsendt et nytt passord. Medlemmene i klubben som logger inn kan endre sitt passord her.

For klubbkontakter
Dersom du er klubbkontakt har du anledning til å redigere opplysningene til de andre medlemmene, og til å legge til nye medlemmer. Dette gjør du under «Rediger medlemmer».

Her har du også anledning til å laste ned en liste over medlemmene i klubben i Excel-format. Dette gjør du ved å trykke på Excel-ikonet i høyre hjørne.


Dersom du har glemt passordet ditt kan du skrive inn din epostadresse, og du får tilsendt et nytt passord. Medlemmene i klubben som logger inn kan endre sitt passord her.NVkF og GDPR
NVkF og GDPR
Norske Vinklubbers Forbund benytter MedieVekst AS som databehandler. Databehandler benytter følgende leverandører som underleverandører, og opplysninger kan for følgende tjenester bli gitt videre til disse leverandørene:
image

Hvilke opplysninger lagres?
Opplysningene som lagres er navn, adresser, telefonnummer og epost på medlemmere og andre leverandører. Det lagres informasjon om hvilke arrangementer som de registrerte deltar på og aktiviteter på nettsiden, herunder innlogginger, bestillinger og administrasjon av brukerere sin. Grunnlaget for å behandle opplysningene er samtykke ved registrering. Samtykket kan til enhver tid trekkes tilbake, og opplysningene vil da slettes. Dette innebærer også at de aktuelle medlemmene eller den aktuelle klubben meldes ut av forbundet. Opplysningene lagres fram til medlemmet eller klubben melder seg ut av forbundet.

Opplysningene samles inn for følgende formål:

 • For å kontrollere at kun betalende medlemmer får medlemspriser
 • Sikre at løsningene for å logge seg inn, administrere brukere og klubber, melde seg på og betale for arrangementer fungerer som det skal
 • Sende ut faktura, sende ut nyhetsbrev, Bulletin og andre tilbud for de som har samtykket til dette.
 • For å sende ut Bulletin i Posten til de som har bestilt dette
 • For kjøp av andre tjenester.

Innsyn
Den som registreres har rett til innsyn, retting, sletting, dataportabilitet, å kreve at behandlingen av personopplysninger begrenses, og å motsette seg visse former for behandling. Den registrerte har rett til å klage til Datatilsynet på behandling i strid med reglene.

Denne informasjonen vil du også fi nne på våre hjemmesider, www.nvkf.no

Nyheter i mars
image