Treningsprogram for 5 og 10-kilometer
Trening

Treningsprogram for 5 og 10-kilometer

Ønsker du å debutere eller forbedre tida di på 5 eller 10 km, bør du se nærmere på dette treningsprogrammet laget av treningsveileder Andreas Grøgaard. Her får du oppskriften på hvordan du kan forberede deg med to, tre, fire eller fem treningsdager til rådighet.

Av Andreas Grøgaard
God opplevelse: Det å være med i Bergen City Marathon er en god opplevelse uansett om du følger et treningsprogram eller ikke, og uansett om du melder på som en del av et stafettlag eller om du stiller individuelt. Om du følger et treningsprogram fram mot løpet, så klarer du kanskje også å prestere enda bedre på løpsdagen. (Foto: Arne Dag Myking)


Kondis vil med denne teksten gi en hjelpende hånd til deg som ønsker den nødvendige kondisen på 5 km eller 10 km.

Treningsprogrammene legger opp til henholdsvis tre eller fem økter i uka. Planene er relativt tøffe og utfordrende, men antatt gjennomførbare for hvermannsen. Har man av ulike grunner ikke muligheten til å gjennomføre samtlige økter en uke, kan det være hensiktsmessig å prioritere kvalitetsøktene (intervallene og langturene), og heller droppe den rolige joggeturen/restitusjonsøkta. Får man gjennomført kvalitetsøktene på en fornuftig måte, vil man være godt forberedt neste gang en stiller til start. Får man i tillegg supplert med majoriteten av de rolige øktene, kan det bli en skikkelig artig opplevelse!

Tren på riktig intensitet

Det er noen elementer det er viktig å tenke på fra oppstart og gjennom hele treningsperioden. Den største fallgruven for mange er kanskje å ha et gitt tidsmål, for så å legge opp all treningen med denne hastigheten i tankene. Formen vil formodentlig variere relativt mye fra oppstarten til sluttfasen av forberedelsesperioden, og ønsket konkurransefart under løpet flere uker fram i tid, er (sannsynligvis) ikke ens konkurransefart idet programmet begynner. Dette er det viktig å ta hensyn til. For å håndtere denne problematikken, kan det være hensiktsmessig primært å fokusere på intensitet. Slik kan man tilrettelegge for det å trene på riktig intensitet gjennom hele forberedelsesperioden. Når det nærmer seg konkurransedagen, kan man derimot rette fokus mer mot hastighet (min/km). Forhåpentligvis (og sannsynligvis) viser klokka raskere løping på samme gir og erfart intensitet da. Med andre ord: Ikke la deg stresse om du ikke oppnår en ønsket fart, eller motsatt – løper fortere om du føler deg bra.

Tilpass treningen til hverdagen

Et annet viktig poeng er at treningsprogrammet er en skisse, og at man må tilpasse treningen til sin egen hverdag. Passer det bedre å løpe kvalitetsøktene på andre dager enn det som står i programmet, gjør man det. Det kan uansett være hensiktsmessig å få noen dager mellom de tøffeste øktene.

Både ukestotalen og kvalitetsøktene øker jevnt og trutt. Etter et par uker kan det være hensiktsmessig å ta en pust i bakken og se hvor man står. Ta en vurdering av hva som har fungert bra og hva som kunne vært gjort annerledes og bedre, for deretter å planlegge veien videre. For en mosjonist burde «aldri» et treningsprogram være hogget i stein – eller laminert av Gjert Ingebrigtsen. Uforutsette hendelser vil kunne ha innvirkning på opplegget, og de bør man ta hensyn til. Det kan videre være fornuftig å tilpasse underveis med tanke på ens utvikling og mulig endring i ambisjoner.

Med dette ønsker vi i Kondis masse lykke til på veien mot målet!



12 ukers treningsprogram mot 5 km ved trening 2-3 ganger i uka

SL = Stigningsløp der en løper gradvis raskere over en strekning.




12 ukers treningsprogram mot 5 km ved trening 4-5 ganger i uka

SL= Stigningsløp der en løper gradvis raskere over en strekning.




12 ukers treningsprogram mot 10 km ved trening 2-3 ganger i uka

SL= Stigningsløp der en løper gradvis raskere over en strekning.




12 ukers treningsprogram mot 10 km ved trening 4-5 ganger i uka

SL= stigningsløp. Du løper gradvis raskere over en viss strekning.

Adv:Bli medlem i Kondis