Kondis Hjem
cover-OM-logo
cover-OM-text

Adv:Sportsmaster
Adv:Garmin
leder
image

Norsk organisasjon for kondisjonsidrett og Den Norske Maratonklubb


Kondis
Post- og besøksadresse:
Sognsveien 75 A, 0855 Oslo
Telefon: 22 60 94 70
Internett: kondis.no
E-post: kondis@kondis.no


Ansvarlig redaktør:
Marianne Røhme
Tlf.: 415 09 061
E-post: marianne.rohme@kondis.no


Ansvarlig utgiver:
Oslo Maraton AS


Annonser:
Trond Hansen, tlf.: 412 78 472
E-post: trond.hansen@kondis.no


Arrangementer:
BMW Oslo Maraton Virtual Edition
17. mairaton


Kontakt arrangør:
Oslo Maraton
E-post: info@oslomaraton.no


Postadresse:
Oslo Maraton AS
c/o Sportsklubben Vidar,
Postboks 5897 Majorstua
0308 Oslo


Besøksadresse:
Bislett Stadion
Inngang 1
Louisesgate 1
0168 Oslo
Org nr. 913 652 347
Internett: www.oslomaraton.no


image

Daglig leder
Cecilie L’Orsa Tveit
cecilie@oslomaraton.no

image

Kommunikasjon- og innholdsansvarlig
Emilie Kjustad Hauer
emilie@oslomaraton.no

image

Presse- og markedsansvarlig
Edwin Ingebrigtsen
edwin@oslomaraton.no

image

Arrangementsleder
Bodil Støylen
bodil@oslomaraton.no


Kjære løper!


Foto: Bjørn Johannessen

Annerledesåret 2020 er over oss, og kanskje er livet som før var ganske forutsigbart, nå noe helt annet. Til og med det å delta i løp – er noe helt annet nå. Å være med i de store løpene, der vi hadde mange andre likesinnede å fighte med, er nå noe vi gjorde i 2019.

Covid-19 kom bokstavelig talt løpende over oss, og siden har alt vært helt annerledes. Per i dag, sånn rundt én måned før BMW Oslo Maraton skulle vært arrangert, er det hele ganske uforutsigbart. Ikke hjelper det å klype seg i armen heller, for dette er virkeligheten faktisk.

For mange har nok alt som har hendt de siste 5-6 månedene, endret mye. Alt av vaner er snudd opp ned, og hjemmekontor har fått en helt ny betydning. Vi har fått nye erfaringer på alle mulige måter.

Kanskje har flere av oss likevel håpet på at ting ville komme raskere tilbake til normalen – men sånn er det altså ikke blitt.

Og det som før var BMW Oslo Maraton – er nå blitt BMW Oslo Maraton, virtual edition. Som altså betyr at jeg som løypesjef i Oslo Maraton og president i Kondis ikke får gleden av å se et fullpakket start- og målområde på Rådhusplassen lørdag 19. september. Det er selvsagt litt leit, men under de rådende omstendigheter helt riktig. Det betyr at du som løper må finne alternative løsninger den dagen. Derav konseptet virtuelle løp.

Jeg er den første til å innrømme at det å ikke kunne løpe bein til bein – samtidig med mange andre – er noe jeg er dårlig på. Ganske enkelt fordi for meg så er det gøye nemlig kappestriden med andre likesinnede. Men noen ganger må man endre på ting. Så selv jeg har løpt virtuelle løp alene – uten push fra noen. Og det har faktisk funket! Vi får til mer enn vi tror.

Derfor: Den 19.09.2020 skal du fortsatt løpe Oslo Maraton. Du slipper trengsel, du slipper dokø, du slipper kanskje nervøsiteten og du slipper St. Hanshaugen. For deg som ikke har løpt før, så er St. Hanshaugen kremen av Oslo Maraton – eller bakken ingen egentlig liker. Men som jeg – som løypesjef – selvsagt er glad i. Istedenfor så kan du nå løpe der det passer deg, og du kan gå på do når du selv vil. Du slipper alle menneskene og kan løpe når på dagen det passer deg. Det kan faktisk være vinn vinn det.

Sånn som tidene er nå, er det viktig å ha noe å se frem til. Ergo tenker jeg at det bare er å forberede seg som før og se hvor mye du kan få ut lørdag 19. september. Med noen uker igjen til din virtuelle start er det nok å ta tak i fortsatt. Kanskje kan det bli ny pers? I hvert fall hvis du velger en løype du har løpt før – som nå blir tilført litt mer blodig alvor. Du vet allerede passeringstider på de forskjellige stedene underveis, og nå er tiden inne for å gruse alle dem – en gang for alle.

Uansett, gjør det beste ut av årets Oslo Maraton. Og uansett om du «vinner» eller ikke, så spiller ikke det noen stor rolle. Det er fortsatt bare et løp, og det vil alltid komme nye sjanser. Også får vi bare satse på at vi i 2021 kan løpe Oslo Maraton gjennom Oslos gater – med eller uten St. Hanshaugen – på den gamle måten.

Lykke til!


image-signature

President i Kondis



Smastoff
Småstoff

Visste du at 54 prosent av de som løp 17.mairaton var kvinner.


Håper på deltakerrekord

Over 9000 meldte seg på 17. mairaton. Arrangøren av BMW Oslo Maraton håper å slå dette tallet den 19. september.

Løper sammen: I fjor løp deltakerne i BMW Oslo Maraton sammen. I år løper de hver for seg, men det trenger ikke å hindre deltakerrekord i arrangementet. (Foto: Runar Gilberg/Kondis)

MOT REKORD: – Vi håper å skape løpefest over hele Norge. Det som var gøy med 17. mairaton, var at vi så folk med startnummer hele dagen, sier kommunikasjonsansvarlig i BMW Oslo Maraton Emilie Kjustad Hauer.

Hun forteller at folk delte i sine sosiale kanaler, og de ansatte i Oslo Maraton kunne virkelig kjenne på at hele Norge var med på noe sammen.

– Vårt ønske er å skape samme stemning 19. september. Vi håper vi kan slå 17. Mairaton, 9000 deltakere, men må innrømme at det hadde vært ekstra morsomt om vi hadde blitt like mange som vi var på Rådhusplassen i fjor, 18.600 deltakere. Her ble det løpt over 300.000 km, klarer vi dette hårete målet i år, spør hun.


Du trenger ikke løpe fort for å være med. 25 av de som løp 10-kilometeren under 17. mairaton, brukte over to timer.


Trening var bra: De som i utgangspunktet var fysisk aktive og klarte å opprettholde treningen under karantenen, ble mindre deprimerte og bevarte den mentale motstandskraften bedre enn de som ikke trente. (Foto: Bård Gundersen/Gundersen og meg)

Trening hjalp under koronaisolasjonen


MINDRE DEPPA: En studie gjort blant 3052 amerikanere undersøkte den mentale helsetilstanden under koronakarantenen.

De som i utgangspunktet var fysisk aktive og klarte å opprettholde treningen under karantenen, ble mindre deprimerte og bevarte den mentale motstandskraften bedre enn de som ikke trente. Dårligst ut kom de som hadde trent tidligere, men nå ikke gjorde det.

De tidligere fysisk aktive reduserte i snitt aktivieten med 32,3 prosent i denne perioden, mens det som forventa var bare marginale endringer å spore hos de som ikke trente til vanlig.

De som trente mindre og som oppholdt seg mer sittende foran en skjerm, rapporterte om dårligere mental helse i form av depresjoner og angst. Hovedkonklusjonen var at jo mer fysisk aktive folk var, jo bedre var humøret og den mentale helsen.

– Denne studien indikerer at å opprettholde – og ideelt sett å øke – det fysiske aktivitetsnivået er en effektiv måte å håndtere stresset på, uttalte en av forskerne bak undersøkelsen, Cillian McDowell ved Trinity College Dublin, til New York Times.


Årets deltakertrøye

TEKNISK T-SKJORTE: Hvert år har BMW Oslo Maraton en T-skjorte som vi lanserer som årets T-skjorte og som egner seg godt som et samleobjekt for deg som deltar.

Årets kule deltakertrøye leveres av Craft. Dette er en teknisk god t-skjorte som har en ordinær pris på 399 kroner. Under påmeldingen får du imidlertid kjøpe den for kun 100 kroner. Meld deg på Oslo Maraton Virtual Edition i dag om du ikke allerede har gjort det. Lykke til!

Kjøp t-skjorte ved påmelding her.


Bestetida på maratondistansen under 17. mairaton var på 2.26.26. Den prestasjonen stod Sebastian Conrad Håkansson for.


Ulike: Vi er alle forskjellige og en bør ikke henge seg alt for mye opp i antall steg per minutt når man løper. (Foto: Bjørn Johannessen/Kondis)

Ingen grunn til akkurat 180 steg i minuttet


STEGFREKVENSMYTEN: Av en eller annen grunn har det bredt seg en oppfatning om at en frekvens på 180 steg i minuttet for løpere er det ideelle. Enten de løper langt eller kort, fort eller sakte, er høye eller lave.

I en studie publisert i Journal of Applied Physiology undersøkte forskerne stegfrekvensen til 20 løpere som alle var inne blant de 25 beste i kvinne- og herreklassen i VM 100 km i 2016. Data fra løpeklokkene deres ble samla inn, og det viste seg at den gjennomsnittlige stegfrekvensen varierte mellom 155 og 203. Interessant nok kom den med høyest og lavest stegfrekvens i mål omtrent samtidig.

Gjennomsnittet lå på 182 steg per minutt, altså nokså nær det tallet som mange tror er det ideelle.

Studien viste at det i hovedsak var to ting – fart og kroppslengde – som påvirka stegfrekvensen. Når farten ble skrudd opp, økte stegfrekvensen. Sjøl om en ble sliten mot slutten av løpet, gikk ikke stegfrekvensen ned så lenge en holdt farten. Høye løpere viste seg også å ha lavere stegfrekvens enn kortere løpere.

– Tenk på stegfrekvensen som et barometer og ikke som en dirigent. Det kan være nyttig å observere den, men du skal ikke henge deg opp i den, for vi er alle forskjellige mekanisk sett, uttalte lederen for studien, Geoffrey Burns, til amerikanske Runner’s World.

Han deltok sjøl i undersøkelsen og ble nummer fem i VM med en stegfrekvens på 178 skritt per minutt.

Vil gi et godt tilbud
Velkommen

Vil gi et godt tilbud

BMW Oslo Maraton ønsker å gi et godt tilbud til løperne selv om det ikke er mulig å arrangere fysiske løp. – Vi ønsker å skape løpeglede og mestring, sier de unisont.

Optimistisk gjeng: Gjengen i Oslo Maraton har klart å få på plass et omfattende arrangement den 19. september selv om vi ikke kan møtes fysisk i Oslo. F.v.: Edwin Ingebrigtsen, Bodil Støylen, Cecilie L’Orsa Tveit og Emilie Kjustad Hauer. (Fotomontasje: Oslo Maraton)


– Hele situasjonen er jo egentlig surrealistisk. Da landet stengte ned 12. mars, opplevde vi så og si full stopp i påmeldinger og vi fikk mange henvendelser med spørsmål om hva som ville skje med vårt arrangement, sier daglig leder i BMW Oslo Maraton, Cecilie L’Orsa Tveit, og legger til at BMW Oslo Maraton og Sportsklubben Vidar blir hardt rammet økonomisk.

– BMW Oslo Maraton er bærebjelken i alle våre aktiviteter. Overskuddene her går rett tilbake til vår idrettslige satsing på barn og unge, og til å kunne gi et godt tilbud til våre eliteutøvere. Det at vi ikke kan arrangere BMW Oslo Maraton som et fysisk løp i september, kan få konsekvenser for aktivitetstilbudet vårt framover, sier Cecilie L’Orsa Tveit.

Lenge uklart

Da regjeringen vedtok forbudet mot idrettsarrangementer, var det lenge uklart hvordan høsten ville se ut

– Mye av arbeidet vårt ble å kartlegge situasjonen. Vi forsto at vi var i en alvorlig situasjon, og at mye ville se annerledes ut framover. Derfor bestemte vi oss raskt for å arrangere et virtuelt løp på nasjonaldagen, sier arrangementsleder Bodil Støylen.

17. mairaton ble til noe positivt i en hverdag som for mange var vanskelig.

– Vi var på dette tidpunktet også forberedt på at Oslo Maraton 19. september kunne måtte bli virtuelt. Vår misjon er å oppmuntre og tilrettelegge for fysisk aktivitet. Det har vi ikke tenkt å slutte med, men vi må heller tenke litt annerledes, sier hun.

Ønsker å motivere og engasjere

Arrangøren bak BMW Oslo Maraton er opptatt av å skape løpeglede og mestring.

– Hver eneste dag ønsker vi å motivere og engasjere til fysisk aktivitet. Det å senke barrieren for å komme seg opp av sofaen og finne gleden i å være i aktivitet har vi satt som vår oppgave, sier kommunikasjonsansvarlig Emilie Kjustad Hauer som legger til:

– Selv om Oslo Maraton blir annerledes, så er det viktig at vi fortsatt kan gi et tilbud. Vi gleder oss til å se løpere fra hele landet bli med og skape engasjement ved enten å løpe i sitt nærområde eller besøke andre spennende deler av landet som kan både gi dem en minnerik dag og en herlig løpetur i nye omgivelser, sier hun.

Teamet i Oslo Maraton er opptatt av at alle følger smittevernreglene.

– Husk å holde avstand til hverandre hvis man løper sammen med noen, ha det gøy og husk at vi heier på dere. Sjekk våre løpevettregler, er tipsene fra gjengen i Oslo Maraton.

Mye annerledes

Det å lage et virtuelt arrangement er annerledes enn et fysisk arrangement på mange måter.

– Det er en helt annen tilnærming mot den virtuelle versjonen enn hva vi er vant med. Den største forskjellen er den generelle logistikken rundt den tekniske gjennomføringen. Oslo Maraton er en av de mest kompliserte og omfattende arrangementene i Norge. Vi tar et stort beslag i bybildet over veldig mange timer. Det skal koordineres med bydeler, kommunen, politi og helse i tillegg til å få på plass all infrastuktur som er nødvendig. Oslo Maraton går fra å være en håndfull innvolverte store deler av året til nesten 2000 på noen dager, forklarer presse- og markedsansvarlig Edwin Ingebrigtsen.

BMW Oslo Maraton Virtual Edition krever en annen form for administrering.

– Det er i større grad konseptutvikling og kommunikasjon, samt å forankre en nødvendig omstilling med våre kommersielle partnere og løpere. Vi går fra å være sentralisert i Oslo til å nå enda bredere ut over hele landet. Det krever mye ressurser å få på plass tekniske løsninger og samtidig sørge for at vår identitet som arrangement blir ivaretatt. Det er færre mennesker involvert, men det er fortsatt veldig mange detaljer som må på plass. Vi må i tillegg tenke på lokale tilpasninger som kan variere fra sted til sted, sier han.

Adv:Meny
BMW Oslo Maraton Virtual Edition skaper aktivitet
BMW Oslo Maraton Virtual Edition

BMW Oslo Maraton Virtual Edition skaper aktivitet

Finn frem løpeskoene og gjør deg klar til en virtuell utgave av BMW Oslo Maraton 2020. Det er kanskje viktigere enn noen gang å holde seg i aktivitet, og derfor skal ikke 19. september gå stille forbi.

Vi lover løpefest over hele landet! Uansett hvor du er, kan du delta, og det blir selvsagt premier til de som kommer på pallplass, men vi vil også ha mange konkurranser som alle kan være med å vinne!




«3 for alle» er tilbake, også for rullestolbrukere!

Det er noen år siden sist vi så «3 for alle» på programmet til Oslo Maraton. I den virtuelle versjonen er det enklere å tilrettelegge for at flere kan være med, og samtidig har Oslo Maraton et ønske om å få «3 for alle» tilbake på programmet.

– Vi har savnet denne distansen og er så glade for å fortelle at den er med på vår virtuelle versjon! Vi har et ønske om å inkludere alle, og 10 km kan bli en lang distanse for nybegynnere som gjør at vi utelukker mange, sier Oslo Maraton og legger til:

– Det ordinære Oslo Maraton har 10 km rullestol-racing på programmet. I år har vi også laget en 3-kilometer. Det gjør vi sammen med Stiftelsen VI. Det synes vi er veldig gøy, og vi håper det gjør at flere som har lyst til å være med nå får muligheten til å delta.


Barnas maraton

Gjør det til en morsom familieaktivitet og løp sammen hele familien 19. september! Meny sponser t-skjorte til barna, og t-skjorten bestilles ved påmelding eller på «Min Side». Få t-skjorten tilsendt mot et lite fraktgebyr eller hent på valgfri Meny-butikk.

21. september er frist for bestilling av levering av t-skjorte etter løpet: Sendes hjem med postlevering uke 42 – kostnad 55 kr.


Del din favorittløype!

I år byttes BMW Oslo Maraton-løypen ut med hundrevis av nye løyper rundt om i hele landet. For å gjøre det enklere for deg, ønsker Oslo Maraton å samle inn løyper slik at du enkelt kan finne en løype til løpsdagen eller bli inspirert til en løpetur i nye omgivelser.

Har du en favorittløype eller en løype du ønsker å anbefale til andre? Send link med løypeforslag (Strava e.l) til info@oslomaraton.no. Løypa trenger ikke å være en eksakt distanse, og med mulighet til at det kan løpes flere runder.

  • 3 km
  • 10 km
  • 21,1 km
  • 42,2 km
  • 73,3 km

Lag en løpegruppe eller finn en løpegruppe du vil løpe sammen med!

Oslo Maraton er kjent for å ha fartsholdere som hjelper løpere til å nå sitt tidsmål. Mange vil mene at uten en fartsholder hadde man kanskje ikke klart å presse tiden til under 50 minutter på 10 kilometer, eller under fire timer på maraton.

Oslo Maraton ønsker å gjenskape mange av elementene som er under arrangementet som vanligvis foregår i Oslos gater. Nå vil de etablere løpegrupper rundt om i landet!

– Vi vet hvor viktig en fartsholder er for mange. Det å ha en person som motiverer deg og holder det tempoet du trenger for å nå ditt mål er i mange tilfeller helt avgjørende. En løpegruppe skal være med på å hjelpe, pushe og motivere, sier Oslo Maraton

Nå håper arrangøren at terskelen for å løpe blir enda lavere, og at løpegrupper vil gjøre det enda morsommere å delta.

Dersom du ønsker å være leder for en løpegruppe meld deg på her: https://secure.onreg.com/onreg2/front/step1.php?id=5059

Liste over løpegrupper vil bli fortløpende oppdatert: https://secure.onreg.com/onreg2/startlist/index.php?id=5059


NEWS!!

Endelig er den her! Oslo Maraton-kolleksjonen - limited edition. Sammen med Craft har vi laget en kolleksjon i lett, funksjonelt materiale med god fukttransport og kjøleeffekt.

La løpemannen motivere deg fremover i løypa. Sikre deg din favoritt i dag! Se hele kolleksjonen her!


BMW Oslo Maraton Expo blir også virtuelt!

Oslo Maraton ønsker å gjenskape opplevelsen du får av å besøke de forskjellige utstillerne i teltet på Rådhusplassen, og 13. september åpner BMW Oslo Maraton VIRTUAL EXPO 2020 - en nettbasert utgave!

Arrangøren ønsker også i år å gi deg muligheten til å motta gode tilbud, nyttig informasjon og inspirasjon om trening og helse, og de flytter derfor årets EXPO inn på oslomaraton.no. Her vil du få ubegrenset tilgang til alle deres fantastiske utstillere. Som på Rådhusplassen vil det bli unike tilbud på spennende produkter og merkevarer både fra aktører innenfor sport og helse, men også andre spennende bedrifter og merkevarer.

– Vi er inne i en spesiell tid som krever at vi må tenke annerledes, og selvsagt må vi få med oss Expo i den virtuelle versjonen av BMW Oslo Maraton! Vi ønsker alle velkommen inn i våre virtuelle Expo, og du kan bruke så mye tid du vil, her er det ingen kø og ingen forstyrrelser! sier Bodil Støylen i Oslo Maraton.

BMW Oslo Maraton VIRTUAL EXPO vil være åpent hele døgnet 13-20. september på www.oslomaraton.no.

Løpevettregler
ads6
Adv:KONDIS
Lurer du på hvordan et virtuelt løp fungerer?
DELTAKERINFORMASJON

Lurer du på hvordan et virtuelt løp fungerer?

Å delta i et virtuelt løp er veldig enkelt. Du bestemmer selv når du vil starte, og hvor lang tid du vil bruke på din distanse. Det betyr at du ikke har noen makstid å forholde deg til, og du kan sette det tempoet du ønsker.

Du bestemmer selv farten enten du velger å gå, gogge, jogge eller løpe – det er helt opp til deg!

Hvor kan jeg løpe?

Hvor som helst! Finn en løype du liker, kanskje har du et favorittsted å løpe? Vil du løpe en rask løype eller utfordrende løype? Det bestemmer du selv. Du kan løpe rundt huset ditt, i nabolaget, på fjellet, på en tredemølle – bokstavelig talt hvor som helst.

Startnummer

Startnummeret kan hentes på din nærmeste Sport1- eller Anton Sport-butikk.

Du vil også få tilsendt ditt personlige startnummer på epost slik at du kan printe ut dette selv om ønskelig.

Starttid

Du bestemmer selv når du vil starte å løpe. Eneste regelen er at du må starte etter 00:00 og fullføre før kl. 23:59 den 19. september 2020.

Makstid

Hvor lang tid du vil bruke, er opp til deg. Det betyr at du ikke har noen makstid å forholde deg til, og du kan sette det tempoet du ønsker. Den eneste regelen som gjelder, er at starttid og sluttid må være på løpsdagen, den 19. september mellom 00:00 og 23:59.

Merk: Vi vil kontrollere mistenksomt raske tider og alle løpere som er blant topp 20 på resultatlisten.

Tidtagning

Du må selv ta tiden på løpet ditt. Alle smarttelefoner, smartklokker, pulsklokker eller aktivitetsbånd som støtter logging av økter kan brukes. Har du ikke klokke, kan du bruke smarttelefon ved å laste ned appen Strava, hvor du kan opprette profil gratis og enkelt logge økten.

Pauser?

Har du en enhet som registrerer pauser? Selv om enheten din kanskje registrerer pauser du tar gjennom økten gjør ikke tidssystemet vårt det! Den måler totaltiden på økten, fra start til slutt inkludert tiden fra eventuelle pauser.


Avslutning og registrering av tid

OBS – pass på å løpe riktig antall kilometer! Du må løpe det antall kilometer og meter distansen din krever for at tiden skal bli reell. Det betyr at om du for eksempel skal løpe halvmaraton, så må du løpe 21,1 kilometer. Løper du kortere enn distansen krever, vil systemet vårt regne ut en gjennomsnittstid ut fra totalen på løpet ditt, og du vil ikke få din reelle tid. (Om du løper for langt går det fint, systemet kutter løpet på riktig antall kilometer).

Når du har løpt det antallet kilometer din distanse krever, stopper du økten og lagrer den på din enhet. Så logger du deg inn på «Min side» for å laste opp løpet ditt. Trykk på knappen «min tid». Her får du muligheten til å koble til appen Strava for å laste opp løpet ditt. Har du ikke profil på Strava, kan du laste opp GPX-, TCX- eller FIT-filer.

Kan jeg løpe uten å registrere tid?

Ja, det kan du. Dersom du ikke ønsker å registrere tiden din, kan du gå inn på «min side» og registrere at du har fullført uten å laste opp tid.

Vil tiden min være offisiell?

Ja, dersom du registrerer løpet ditt med tid, vil den bli lagt inn i den offisielle BMW Oslo Maraton-resultatlisten for 2020, som legges ut på nettsiden vår.

Ønsker du ikke å registrere tiden din, kan du velge å kun registrere at du har fullført. Da vil du komme med på resultatlisten som deltaker, men tiden din vil ikke vises.

Medalje og T-Skjorte

Når du har fullført løpet og registrert deltakelsen din, vil du motta en kjempefin virtuell medalje på e-post. Denne kan du dele på dine sosiale medier.

I tillegg kan du belønne deg selv med en ekte medalje og/eller T-skjorte, som du kan bestille ved påmelding eller på «Min side». Medaljen og T-skjorten koster 100 kroner, og du kan hente den i din nærmeste Sport1-, Anton Sport- eller Löplabbet-butikk (informasjon om henting vil bli sendt på mail). Du kan også velge å få den tilsendt i posten mot et fraktgebyr. Medalje og T-skjorte kan bestilles frem til 19. september.


Hva skjer om jeg jukser?

Du kan prøve, hvis du tørr …

Smittevern

Grunnet Covid-19 er det viktig at alle deltagere og involverte i Oslo Maraton Virtual Edition opprettholder og følger gjeldende smittevernregler.

  • Husk god hånd- og hostehygiene.
  • Unngå fysisk kontakt, inkludert håndhilsing og klemming
  • Hold minst én meters avstand til hverandre.
  • Dersom du får symptomer på luftveisinfeksjon, må du holde deg hjemme
Løpevettregler fra løpelegenden
Tips og råd fra Jack Waitz

Løpevettregler fra løpelegenden

Jack Waitz trekker fram mange fordeler med virtuelle løp, og han kommer her med en rekke tips enten du planlegger å løpe kort eller langt under det virtuelle BMW Oslo Maraton.

Tekst: Jack Waitz
Folkefest: Det å delta i BMW Oslo Maraton er moro enten det er en folkefest eller et virtuelt løp. (Foto: Runar Gilberg)


Dessverre har ikke denne løpssesongen blitt slik som vi ønsket. De store målene har uteblitt, og løp over hele verden har blitt innstilt. Imidlertid har jeg inntrykk av at de fleste løpere har klart å holde motivasjonen oppe – folk har trent bra.

Dette gjelder også den norske eliten. Det er lenge siden vi har sett så god løping på mellom- og langdistanse som i sesongen 2020. Det kan være mange grunner til dette, men noen av grunnene er ganske enkle: Ingebrigtsen, Warholm og Norstad Moen! Jeg tror også det har vært et litt annet fokus på treningen, folk har hatt bedre tid til å forberede seg.

Heldigvis er det fremdeles mange muligheter til å holde motivasjonen oppe. Mange mindre lokale løp går som normalt, og både BMW Oslo Maraton og andre virtuelle løp har vært populære. Det fikk vi bevis for da Oslo Maraton arrangert 17. mairaton på nasjonaldagen. Over 9000 meldte seg på til de tradisjonelle løpsdistansene fra hele landet.


Fra arrangørklubben: SK Vidar-løper Sondre Nordstad Moen har både fått trent godt og konkurrert i koronaperioden. Her ser vi han under 10 000 meteren på Fana Stadion i Gular-Gneist sitt koronastevne. (Foto: Arne Dag Myking)

I skrivende stund har de fleste gjort unna sommerferien. Mange har benyttet seg av de lange lyse dagene til å holde formen vedlike. Sommer og ferie betyr egentlig god tid til å trene. Men heldigvis er det ingen grunn til panikk om en står over løpetreningen i noen dager. Undersøkelser har vist at en uke helt i ro ikke har noen innvirkning på utholdenheten. Selv ikke for eliteutøvere.

Nå nærmer det seg BMW Oslo Maraton Virtual Edition. 19. september er det flere tusen mennesker som skal ut og løpe rundt omkring i hele landet. Det er faktisk mange fordeler med virtuelle løp, og her har jeg listet opp noen:

  • Du er fleksibel med startpunkt.
  • Du kan finne din egen løype, en som passer deg
  • Du kan planlegge rundt andre aktiviteter
  • Du har ingen parkeringsproblemer
  • Du kan eksperimentere med løpsstrategi
  • Ikke minst: Du slipper dokøer!

image Litt om artikkelforfatteren

Foto: Oslo Maraton

Jack Waitz har trent en rekke kjente løpere. Han var trener og ektemann til avdøde Grete Waitz. Jack er født og oppvokst i Oslo. Han gikk på Sinsen skole og ble der introdusert til friidrett og Sportsklubben Vidar som er arrangør av BMW Oslo Maraton. Han har vært medlem av den samme klubben siden. Jack ble selv best i langdistanseløp. Hans bestetid på maraton er 2.36.08.


Delte ut pris: Artikkelforfatter Jack Waitz delte under Oslo Maraton 2014 ut prisen «Grete Waitz Award» til Joan Benoit Samuelson og Frank Shorter. Dette var første året at prisen ble delt ut. Frank Shorter vant OL-gull på maraton i 1972, mens Joan Benoit Samuelson vant gull i 1984 da kvinnene for første gang fikk løpe maraton i OL. Grete Waitz ble for øvrig sølvvinner i damenes løp. (Foto: Bjørn Johannessen)

Maraton

For mange løpere er maratondistansen den ultimate utfordringen. Mange drømmer om å komme seg gjennom de 42 kilometerne en eller annen gang i livet. Maraton er en stor utfordring for mange, men er man frisk og uten spesielle handicap, så kommer man seg gjennom distansen. Det krever imidlertid systematisk trening.

Har man gjort hjemmeleksa si, så gir et virtuelt løp mange fordeler. Du kan finne din egen løype, en løype som passer deg, gjerne i ditt eget nabolag. Hva med å finne en flat 5 km som løpes litt over 8 ganger? En slik løype kan gi mange fordeler som du normalt ikke får i store løp. Ikke minst at du kan plassere ut din egen drikke.

Eller hva med å ta det som en langtur i skogen? Du kan ta turen med gode venner eller treningskamerater, kanskje i din egen favorittløype. Å løpe virtuelt gir heller ikke det samme presset som å stille på startstreken i et stort løp.

For de som kanskje føler at treningsgrunnlaget ikke er godt nok for maratondistansen pleier jeg å anbefale den såkalte «Galloway-metoden». Denne metoden har vært brukt av tusenvis av mosjonister i USA og er en løpe-/gå-metode. Jeg har selv prøvd metoden i New York Marthon. Den består av at en løper distansen med innlagte gå-pauser. Det finnes flere versjoner av opplegget, men jeg foreslår følgende:

Løp ca. 8 km sammenhengende. Deretter legger du inn ett minutt rask gange hver andre km. Det er viktig at en begynner med gå-pausene tidlig i løpet, sånn at man ikke har blitt for sliten. Ellers blir det vanskelig å ta seg inn igjen.

Halvmaraton

Halvmaraton er den mest populære distansen i BMW Oslo Maraton Ikke minst ser vi at jentene i større grad omfavner distansen. I USA er det over 50 prosent jenter i de store løpene. Distansen er en utfordring, men allikevel en distanse som er oppnåelig for de fleste. Det er mange momenter ved de 21 kilometerne som gjør distansen interessant. De fleste vil møte samme utfordringer som de den noe mer erfarne løperen møter på en full maraton. Gjennomsnittstiden er normalt over to timer, og visse fysiologiske mekanismer inntreffer. En bør løpe smart og ikke gå for hardt ut og forbrenne alt glykogenet for tidlig.

10 kilometer

Det er fremdeles 5 og 10 km som er de meste populære distansene i verden. 10 kilometerdistansen gir deg en god indikasjon på hvor langt du har kommet som løper. Jeg anbefaler alltid å løpe en 5 og 10 kilometer før man gyver løs på en lengre distanse. De fleste vil fint komme seg gjennom en 10 kilometer. Husk at det er lov å gå. Med et par løpeturer i uka, kommer man seg fint gjennom mila.

For gode løpere er distansen en utfordring. Løpet må planlegges. Skal du lykkes 100 prosent, må du løpe så nær som mulig din konkurransefart på 5 kilometer. Men husk at du skal løpe dobbelt så langt!

På de lengre distansene er det fremdeles mulig å justere litt selv om man har en kilometer eller tre som ikke går helt etter planen. På 10 kilometer derimot blir det verre å rette opp feilene og ta seg inn igjen.

Generelle tips

Når du leser dette, er det ikke så mye som kan gjøres for å være godt forberedt til de lengste distansene i Oslo Maraton. Men det kan være noen som etter en god ferie har bestemt seg for å begynne å mosjonere. Da kan 3 kilometer være en fin distanse å starte med. I tillegg er dette en distanse som du kan gjennomføre sammen med de yngste i familien.


Jack Waitz sine tips til ukene før BMW Oslo Maraton

  1. Ha en siste hardøkt 3 dager før løpet, husk at det skal være en kontrollert økt.
  2. Løp bare én økt om dagen siste uken og dropp de lengste langturene (de tapper bare krefter og beina blir tunge)
  3. Ha en hviledag to dager før løpet, men løp en kort tur 30-40 minutter dagen før, inkludert 2 x 2 minutter i konkurransefart (for å vekke kroppen/beina litt)
  4. Sørg for rikelig med søvn, mat og OVERSKUDD! Ha minst mulig stressfaktorer i hverdagen
  5. Planlegg løpet dagen i forveien: når du skal stå opp, hva/når du skal spise/drikke, når du skal begynne oppvarming osv.
  6. Nyt løpsdagen – det er helt normalt å være nervøs!

Nå er det bare å glede seg til du skal løpe BMW Oslo Maraton Virtual Edition. Man føler seg ikke alltid hundre prosent klar, men ta det med ro, det er helt naturlig!

Lykke til!

Adv:TEAM KONDIS NETTBUTIKK
17. Mairaton ble en massemønstring av sprekhet i rødt, hvitt og blått
17. Mairaton

17. Mairaton ble en massemønstring av sprekhet i rødt, hvitt og blått

Over hele landet - og mange steder i det store utland - tok folk på seg startnummer og 17. mai-sløyfe og løp 3, 10, 21, 42 eller 73 km i Oslo Maratons virtuelle løpskonkurranse 17. Mairaton. På alle distansene ble det oppnådd mange sterke tider.

Tekst: Runar Gilberg
Moret seg: Med stor entusiasme løp triatleten Lars Ivar Henriksen sin Jordbærmil i vakre omgivelser i Danmark. (Foto: privat)


Resultatlistene viser at 3796 løpere løp på tid, men i tillegg var det veldig mange som fullførte uten å oppgi tida. Over 9000 var påmeldt, og med ok løpsvær mange steder i landet var det nok en stor andel som gjennomførte det de hadde satt seg fore.

Flest deltakere på Jordbærmila

10 kilometeren, også kalt Jordbærmila, samla flest deltakere, og 1910 registrerte tida si. Kvinneklassen ble vunnet av 21 år gamle Siren Amelia Seiler fra Kristiansand som løp 25 runder på banen i Kristiansand og brukte 34.55 på det. GPS-en hennes viste imidlertid at hun hadde løpt ganske mye lenger enn 10 km da hun var ferdig, og når en laster opp økta til resultatlista, fungerer det slik at det er den tida klokka viste da den passerte 10 km, som kommer med i lista. Siren stod derfor først oppført med uhyre sterke 32.18 som vinnertid.

– Både min far, som telte runder, og jeg har sendt e-post til Oslo Maraton for å få tida retta opp, og forhåpentligvis ordner det seg snart, fortalte Siren Amelia Seiler til Kondis da vi tok kontakt med henne etter løpet. Hun hadde alle rundetidene fra de 25 rundene notert i et skjema, så det var ikke noen tvil om at den tida hun sjøl oppgav på 34.55 var den riktige, noe skjemaet hennes til 35 blank viste. Etter å ha skaffet seg noen sekunder å gå på med mange «grønne runder» i starten, fikk hun bruk for de oppsparte sekundene mot slutten der det var en god del «røde runder». Men med en sterk sisterunde klarte hun målet med 5 sekunders margin.

Siren Amelia Seiler fortelalte at det blåste nokså friskt med motvind på den ene langsida.


Jublende glad: Siren Amelia Seiler kunne juble etter å ha satt ny uoffisiell pers på 10 000 m med 34.55. (Foto: Stephen Seiler)

– Det var en mental test alene på Stadion uten publikum og andre, men jeg løper så og si alle mine økter alene så jeg er god til å pushe meg selv, fortalte hun.

Sist vinter satte hun pers på halvmaraton med 1.16.02 i City Pier City Loop, og 17. mai ble det altså uoffisiell 10.000 m-pers med over 1 minutt. I fjor høst vant hun Stadionmila på 36.01,7. Framgangen har med andre ord vært stor, og Siren har 10 000 meteren i NM som det store målet for sesongen.

– Foreløpig er planen å fortsette å trene som tenkt, men å fokusere enda mer på styrke og fart og bygge en solid base for høsten, fortalte Siren som med 34.55 hadde best tid av kvinnene som løp 10 km i 17. Mairaton. Lina Rivedal ble nummer to med 35.37 mens Silje Eklund løp inn til uoffisiell pers og tredjeplass med 35.54.

I herreklassen på 10 km stod Tage Morken Augustson oppgitt med best tid i resultatlista med 30.43. Også han løp på bane, men ifølge Strava-profilen hans brukte han 31.55 før 25 runder var unnagjort. Det var 9 sekunder seinere enn tida til ialienske Francesco Bazzanella, som etter hvert ble flytta opp fra andre- til førsteplass i resultatlista.

Generelt så skal en ikke feste for mye lit til tidene i resultalistene for virtuelle løp. Noen har løpt i krevende løyper, mens andre kanskje har funnet seg ei nedoverbakke- eller medvindsløype. I korte runder, som på bane, kan klokka fort vise at en har løpt 10 km ei god stund før en har gjort det.


Vinner: Sebastian Conrad Håkansson på vei mot 2.26.26 og seier i 17. Mairaton. (Foto: privat)
«3 x Hurra» for Eide og Rivedal

3 kilometeren - kalt «3 x Hurra» - ble vunnet av Trond Ørjan Eide på 8.24 og Lina Rivedal, som også løp 10 km, på 10.39.

Sylvia Nordskar og Jørgen Korum toppet halvmaratonlista med henholdsvis 1.22.16 og 1.10.47. På maraton ble Asta Ellingvåg og Sebastian Conrad Håkansson vinnere med 3.08.22 og 2.26.26. Særlig var Håkanssons tid sterk, og Strava-profilen hans viste at han løp ei helt legitim løype i Orkanger. Strava-kommentaren hans er som følger:

«Sololøp i vinden etter 17.maifrokost med en banan og en kaffe! Powered by 2 gels underveis. Negativ split: 1.14.00 + 1.12.26.»

Yngve Øyeflaten var raskest på 73 km med 5.58.43, mens Siw B. Nicolaisen var best av de tre kvinnene som fullførte «Trippelen». Hun løp ca. ei mil i timen og brukte 7.27.00 på de 73 kilometerne.

Adv:Craft1/oslo-maraton
Begynte å løpe etter koronanedstengingen
Audun Westad

Begynte å løpe etter korona-
nedstengingen

Audun Westad har lenge vært en ivrig fotballspiller, men da myndighetene stengte fotballtreningene, måtte han se seg om etter andre treningsformer. Løsningen ble løping. To måneder seinere løp han halvmarton.

Tekst: Marianne Røhme
Løp sammen: Audun og kona Irene fikk mange fine løpeturer sammen da myndighetene stengte ned Norge.


Audun begynte å trene seg opp til gradvis å tåle mer og mer løping.

– Jeg hadde jo løpt en del på fottballtrening, men aldri særlig langt sammenhengende. Det å løpe lengre og tilpasse tempoet til de nye distansene var derfor helt nytt for meg. Før jeg begynte å løpe, hadde jeg løpt maks tre kilometer, forteller han.

Et par uker etter at han begynte å trene løping, stilte han til start på Jordbærmila som var 10-kilometeren i 17. mairaton.

– Den dagen var den første dagen jeg løp 10 kilometer. Jeg var egentlig bevisst på at jeg skulle debutere på distansen på Jordbærmila, og jeg valgte derfor å løpe 5-kilometersturer før 17. mai, sier Audun som innrømmer at distansen kjentes litt lang ut mot slutten.

– Da jeg hadde løpt 6-7 kilometer, så ble jeg klar over hvor langt det var jeg skulle løpe. Da valgte jeg å gå litt, men ikke langt. Jeg tror jeg kun gikk et par hundre meter før jeg løp videre inn til mål, sier han.

Valgte en fin løype

Audun var bevisst på å gjøre det trivelig for seg selv da han skulle løpe Jordbærmila.

– Jeg fant en fin løype som gikk rundt Søndre Aas Gård på Holmlia. Her er det veldig idylliske og flotte omgivelser. Det gjorde det lettere å holde ut, sier han.

Etter at Audun begynte å løpe, har det blitt mange løpeturer både med kona Irene, som er en erfaren løper, og kameratgjengen.

– Jeg er ikke opptatt av å løpe fort, men å se meg rundt og bli kjent med nye områder. Det å løpe sammen med andre er derfor en fin mulighet til å bli tatt med rundt på deres turer, og på den måten gjøre seg mer kjent med nye traseer. Jeg liker å se meg rundt. Løpe opp en bakke for å se hva som er på andre sida eller løpe på en ukjent sti i skogen, sier han.

Audun har sett og lært mye nytt etter at han begynte å løpe.

– Jeg er så fersk at jeg har måttet lære meg å finne riktig tempo på tur slik at jeg kan holde på lenge. Jeg har også måttet lære meg hvordan jeg kan få igjen pusten om jeg tar i for mye opp en bakke, og hvordan det er lurt for meg å spise og drikke før og under trening. Jeg har også lært meg at jeg kan presse denne kroppen ganske mye og fortsatt føle meg som et menneske etterpå, sier han.


Idyllisk: Da Audun skulle løpe 17. mairaton, valgte han seg idylliske omgivelser rundt Søndre Aas Gård på Holmlia. (Foto: Audun Westad)
Løp halvmaraton med kona

Audun ble fort så erfaren at han likegodt prøvde seg på halvmaratondistansen i sommer. Det var ingen konkurranse, men en løpetur med kona og svogeren under en ferietur til Sørlandet.

– Vi vurderte også å melde oss på halvmaraton under det virtuelle løpet til BMW Oslo Maraton, men vi klarte ikke å få det til å gå opp med barnevakt. Vi valgte derfor å melde oss på 10-kilometeren istedet, sier trebarnsfaren med to døtre og én sønn på henholdsvis 2, 5 og 8 år. Så den 19. september blir det på nytt løpsdeltakelse på paret.

Har satt pris på koronaisolasjonen

Da myndighetene stengte ned samfunnet og oppfordret til hjemmekontor, ble det hjemmearbeid både for seniorrådgiver, Audun, ved OsloMet og kona som er lærer.

– Hun underviste elevene hjemmefra, men fikk mer fleksibilitet i hverdagen, noe som gjorde at vi kunne ta avbrekk og legge inn treningsturer midt på dagen. Det var hyggelig. Det er ikke like enkelt nå. Nå blir det mer at vi løper hver for oss om ettermiddagen, forteller Audun, som har følgende råd til andre som vil begynne å løpe:

– Finn ut hva som motiverer deg. Da er det enklere å komme seg ut. For meg har det vært å bli bedre kjent i nærmiljøet, for andre er det kanskje noe annet. Det er selvfølgelig også moro å se at en utvikler seg og blir en bedre løper, men jeg henger meg ikke så mye opp i farten. Jeg koser meg på tur, forteller Audun som innrømmer at han har blitt bitt av løpebasillen, og at det nok fortsatt blir løpeturer på han, også etter at fotballen åpner igjen.

Løper fra angst og depresjon
Jostein Fjeld

Løper fra angst og depresjon

Ambassadør i Oslo Maraton, Jostein Fjeld (31), har slitt med angst og depresjon hele livet og har hatt flere innleggelser på psykiatrisk sykehus. Hver uke stiller han opp på Kondistreninga Risørløperne sine treninger, og han gir løpingen mye av æren for at han fortsatt er blant oss i dag.

Tekst: Marianne Røhme
Første konkurranse: Den første konkurransen Jostein stilte til start i, var Tough Viking. Det ga mersmak. (Foto: privat)


Jostein har trent siden han var 18 år. De første årene ble det mest styrketrening. Seinere startet han med sykling i tillegg, og nå de siste to årene har han også drevet med løping.

– Løpingen ble redningen for meg. Jeg merket raskt at den gjorde meg sterkere både psykisk og fysisk, forteller han.

Sterkt svaksynt

Jostein har en øyesykdom som har gjort at han har mistet synet mer og mer. I dag har han bare fem prosent skarpsyn igjen.

– Sykdommen har gitt meg mange nederlag opp gjennom livet. Det var ingen som kunne si noe om hvor ille den kom til å utvikle seg. Det eneste vi kunne gjøre var å vente og se, og ta det som det kom. Da jeg var liten, ble jeg forespeilet at jeg sikkert skulle kunne ta førerkort da jeg ble 18 år. Det ble det ikke noe av. Til det var synet blitt for dårlig. Den store drømmen min var å bli kokk. Det ble det heller ikke noe av. Jeg måtte slutte midt i lærlingetida fordi synet ble for dårlig. Da bestemte jeg meg for å ta påbygging allmennfag. Skolen ble informert om handicapet mitt og hvilke behov jeg hadde for tilrettelagt undervisning. Likevel var det ikke noe som var på plass da skoleåret startet. Jeg falt ifra allerede første uka, sier Jostein, som aldri har gått på spesialskole for svaksynte, men fulgt undervisningen ved vanlige skoler med hjelpemidler som lydbøker, luper osv. Uten hjelpemidler droppet han også ut av allmennfag.

En hverdag med mobbing

Jostein ble opp gjennom oppveksten utsatt for mye mobbing. Mobbingen og usikkerhetene rundt sykdommen var tung å bære, og fra han var 18 år gammel har han vært inn og ut av psykiatriske behandlingsinstitusjoner helt fram til i dag.

– Nå kjenner jeg meg sterkere. Det takker jeg løpingen for, sier han.

Jostein har god tid til å løpe. Situasjonen har gjort det til at han har blitt uføretrygdet og har mange timer han må fylle med aktiviteter for at ikke dagene skal svinne hen.

– Jeg synes det er utrolig synd at jeg ikke har noe arbeid å gå til. Jeg føler det er så utrolig mye jeg kunne bidratt med. Nå bruker jeg tida på trening isteden, sier han.


Kondistreninga: Jostein trives godt på Kondistreninga Risørløperne. (Foto: privat)
Trener 10-12 økter i uka

Jostein trener hver dag, og fra mandag til fredag blir det to økter om dagen.

– Jeg trener styrke hver dag. I tillegg legger jeg inn en økt med enten løping, sykling eller gåturer, sier han.

Det å være med på Kondistreninga Risørløperne er fast hver uke. Her trener de løping en av dagene og styrketrening i tillegg til løping en av de andre dagene.

– Det er utrolig godt miljø på Kondistreninga. Vi trener sammen fordi vi har felles interesser, alle blir ivaretatt, og det er ingen som har fordommer i forhold til de andre, sier Jostein, og legger til:

– Han som er leder for treningene våre, Thomas Axelsen, er utrolig flink til å inkludere alle. Det er de som løper seinest som bestemmer tempoet når vi løper tur, og på intervalltreningene får alle tatt seg ut selv om nivået er ulikt på deltakerne, sier Jostein.

Drømmer om trippelen

Selv om Jostein er sterkt svaksynt, klarer han seg uten både førerhund og stokk. Han ser også godt nok til å dra på sykkelturer på egen hånd.

– Jeg ser hvitstripa på veien og den gule i midten av veien, men må tilpasse tempoet slik at jeg rekker å få med meg eventuelle hindringer i veibanen som andre syklister, fotgjengere og så videre, sier han.

Drømmen er å gjennomføre trippelen i Birken et år. Da må han både kunne sykle og gå på ski fra Rena til Lillehammer, og i tillegg gjennomføre Birkebeinerløpet. Tre konkurranser som er utfordrende nok for de som ser som ørner, og en kjempeutfordring for svaksynte. Iallfall om de ønsker å gjennomføre uten ledsager.

Løper med smilepuls

Jostein er med på intervalltreningene som gjennomføres på Kondistreninga. I tillegg hender det at han legger inn en intervalløkt på egenhånd, men bare om han har lyst akkurat da.

– Trening skal være lystbetont. Jeg pleier å si at jeg løper med smilepuls, og jeg legger opp all treninga etter dagsform og hva jeg har lyst til akkurat da. Treningen er morsomst om en ikke har blodsmak i munnen hele tida. Intervaller er gøy når en løper dem sammen med andre. Da får en også testet konkurranseinstinktet litt, ler han.

Smilepuls-treningen brakte han i mål på halvmaraton i Oslo Maraton i fjor på tida 1.58.56. I år ringte de fra arrangøren og lurte på om han ville være ambassadør for dem. Det takket Jostein ja til uten å nøle.

Nå håper han å slå tida fra i fjor, men først må han bli kvitt en hælskade som har oppstått.

– Det er utrolig synd at jeg skulle bli skadet nå når jeg har blitt ambassadør for løpet. Det var veldig hyggelig å bli spurt, og jeg håper å kunne løpe igjen på foten tidsnok til at jeg får trent en del mot løpet. Inntil videre blir det sykling og styrketrening, sier han.


Pust i bakken: Da Jostein startet å trene for 13 år siden, var det styrketrening som var fokus. Deretter ble det mye sykling før han de siste to åra også har begynt å løpe. (Foto: privat)
Veldedige partnere
Veldedige partnere

Veldedige partnere

Oslo Maraton er et inkluderende arrangement som tar samfunnsoppgaven på alvor. Helt siden oppstarten i 1981 har BMW Oslo Maraton samarbeidet med veldedige organisasjoner som er i tråd med arrangementets verdier. Med Right To Play, Aktiv mot kreft og Stiftelsen Organdonasjon har de et tett og nært samarbeid gjennom hele året med fokus på lek og læring, mestring og helse.


Right To Play Visste du at lek og aktiviteter bidrar til at flere barn starter på skolen?

Utdanning er grunnleggende for at samfunn kan løfte seg ut av fattigdom, og avgjørende for at barn kan forbedre sin livssituasjon. I 20 år har Right To Play brukt lek som metode for å utdanne de mest utsatte barna, og hvert år deltar 2,3 millioner barn i våre programmer.

Som organisasjon har vi særskilt fokus på å få jenter til å gå på skolen, noe som reduserer sjansene for barneekteskap, tidlig graviditet, barnearbeid og overgrep.

BMW Oslo Maraton har i flere år vært en viktig samarbeidspartner til Right To Play, og det har bidratt til at blant annet flere jenter har startet på skolen. For å støtte jenters utdanning i Midtøsten gjennomførte daglig leder i Right To Play Norge, Jimmy Vika, i 2017 hele 20 maratonløp på 20 dager på 20 steder – hvorav det avsluttende løpet ble gjort i BMW Oslo Maraton.

Covid-19 og eksplosjonen i Beirut har medført en stor belastning for Libanon, et land som allerede var på randen av et økonomisk sammenbrudd. I en krisesituasjon som denne øker antallet barn – og spesielt jenter – som slutter på skolen og ikke kommer tilbake.

Right To Play er på plass i Libanon for å sørge for at flere barn får beskyttelse, utdanning og styrke. Ved å delta på Oslo Maraton kan du bidra til at vi sammen kan gi flere barn utdanning ved å bruke lek som metode.

Du kan støtte våre programmer ved å løpe for Team Right To Play eller donerer til oss ved påmelding til Oslo Maraton.


Stiftelsen Organdonasjon Døden nær, skal løpe Oslo Maraton

Kontrasten kunne ikke vært større. Bildet av Bastian Fjelnset viser hvor syk han var for to år siden. Fjelnset er født med en sykdom som med gradvis forverring førte til at leveren sviktet helt. Bare en ny lever kunne redde ham.

– Jeg er evig takknemlig for at jeg fikk et nytt organ i tide, og hver dag jeg våkner, ser jeg på som en bonusdag. Det at noen sa ja til organdonasjon har betydd alt for meg, sier Fjelnset.

Nå bruker den engasjerte 34-åringen historien sin til å få flere til å ta stilling til organdonasjon. Blant annet jobber han frivillig med undervisning for Stiftelsen Organdonasjon. Etter transplantasjonen har det å holde seg i form vært en viktig del av livet til Fjelnset. I tillegg til mye styrketrening, er han også en aktiv løper. I år skal han delta på den virtuelle utgaven av Oslo Maraton.

– Det blir noe nytt med et såkalt virtuelt løp, og faktisk mitt første løp noensinne, men jeg tror det blir bra. Jeg gleder meg og synes det er fint at man kan løpe hvor som helst i landet. Terskelen for å delta blir ikke så stor. Du kan løpe rundt huset ditt, om du vil, sier Fjelnset.

Alle som kjøper startnummeret sitt gjennom Stiftelsen Organdonasjon er med på å gi saken viktig eksponering, og en støtter den økonomisk. Løperne vil få grønne T-skjorter med budskapet om organdonasjon.

Prosjektleder Linda McMahon i Stiftelsen Organdonasjon håper mange melder seg på og syns det er flott at Bastian engasjerer seg for saken.

– Ildsjeler som Bastian gir organdonasjon et ansikt, og det bidrar til at flere forstår viktigheten av å si ja til organdonasjon, sier hun.


Virtuell trening: Aktiv mot kreft har laget digitale sendinger slik at kreftpasienter har kunnet trene i koronatida. (Foto: Aktiv mot kreft)

Aktiv mot kreft Aktiv mot kreft sine PUSTEROM: Tilbyr trening til kreftpasienter

Pusterom er et trenings- og aktivitetssenter for kreftpasienter på norske sykehus. Forskning viser at fysisk aktivitet kan være positivt for de aller fleste kreftpasienter – både under og etter behandling. Fysisk aktivitet kan bidra til å redusere uønskede bivirkninger og gi økt utholdenhet, styrke og overskudd. I tillegg bidrar fysisk aktivitet til å bygge mestringsfølelse og økt livskvalitet. På Pusterommet får kreftpasienter kyndig veiledning av fagpersoner i et sosialt og trivelig miljø i trygge rammer, noe som er viktig for mennesker som er rammet av kreft.

Grunnet Covid-19 måtte alle Pusterom i Norge stenges. Dette førte til at veldig mange kreftpasienter mistet sin faste treningsavtale, og for mange ble det vanskelig å opprettholde treningsmotivasjonen. Kreftpasienter er en veldig sårbar gruppe, så trening ute blant andre mennesker under pandemien var ikke å anbefale. Vi ble derfor nødt til å tenke nytt, og som mange andre hang vi oss på den digitale bølgen. I første fase av corona laget vi:

Vi skjønte fort at det ville ta tid før Pusterommene kunne åpne for treningsøkter igjen, og vi bestemte oss derfor for å starte med Pusterommet LIVE. Pusterommet LIVE ledes av to AKTIVinstruktører som til daglig er instruktører ved Pusterommet på Ullevål og Pusterommet på Radiumhospitalet. Pusterommet LIVE sendes hver mandag og torsdag kl. 11.00 slik at du har en fast treningsavtale.

Pusterommet LIVE har nådd fram til både eksisterende og nye brukere over hele Norge. Dette har ført til at enda flere kreftpasienter nå kan trene under kyndig veiledning. Pusterommet LIVE tilbyr ulike intensitetsnivåer slik at man kan delta uansett dagsform eller treningserfaring. Pusterommet LIVE muliggjøres ved betydelig hjelp av Cisco.


Pusterommet hjemme: Pusterommet Hjemme er komplette treningsøkter som lett kan gjennomføres hjemme i trygge omgivelser. Nesten akkurat som på Pusterommet!
Adv:BLI MEDLEM I KONDIS
Adv:MEDLEMSFORDELER KONDI
Karbon or not karbon
Kondis tester

Karbon or not karbon

Det siste året har jeg hatt et spesielt behov for å teste ut alle disse skoene med karbonplate. Det har vist seg litt vanskelig å få tak i alle de forskjellige modellene. Og på meg virker det som om alle de forskjellige merkene mer eller mindre har lagt seg på linja om lav tilgjengelighet.

Av Tim Bennett

Egentlig er det vel bare Hoka sine modeller du får tak i uten så mye styr. Prismessig virker det jo også som om karbon gjør sko dyrere – ganske mye dyrere også. Så i den sammenhengen lønner det seg å være Kondismedlem og dermed få medlemsrabatt!

Da karbonhysteriet begynte satt jeg i sofaen og leste om disse fantastiske skoene med den plata i såla, mens jeg pusset mine gode, gamle lavprofilsko Adidas Takumi Sen. Disse har gitt meg de fleste gode og raske opplevelser i løp. Men nettet snører seg jo til, og til slutt krøp jeg til korset og fikk takk i mine første karbonsko. Og siden har det altså balla på seg.

Fire merker

Når jeg i dag skriver dette, så har jeg fått tak i to nye modeller, men de befinner seg fortsatt et sted midt mellom leverandør og min postkasse, så de får jeg skrive om senere.

Skomerkene jeg har testet så langt er Hoka, New Balance, Brooks og Nike. Dessverre ser det ut som Adidas, som egentlig er mitt favorittmerke, fortsatt har visse problemer med å komme ordentlig på «karbon-banen». Jeg er også litt spent på hvordan det vil bli å teste Asics Metaracer – som sies å være rask. Den ser i hvert fall lekker ut!

Men altså, jeg får forholde meg til de jeg har testet.


Hoka Carbon Rocket

Hoka Carbon Rocket er skoen med lavest dropp – kun 1 mm. Den skoen er faktisk den jeg, i etterkant av å ha testet de forskjellige modellene, stiller meg mest likegyldig til. Det kan være droppet som gjør utslaget. For i mitt hode «tror» jeg at lav dropp ikke er noe bra. Ikke særlig analytisk eller vitenskapelig, men for meg handler løpesko veldig mye om følelse.

Jeg tror heller ikke Rocket er skoen for meg på maraton. Så den skoen kommer pr. nå sist i min lille nokså «vitenskapelige» test. Lettvekter er den heller ikke med sine 232 gram i størrelse 43.


Nike Vaporfly 4%

Neste sko ut er den første i Nike sin triologi: Vaporfly 4 %. Den har jeg løpt to maraton med – begge i Bergen City Maraton. Vaporfly var skoen med zoomx, versjon 1. For meg ble nok den versjonen litt i mykeste laget og kontakten med underlaget ble litt deretter også. Og der de andre Nike-modellene får deg til å løpe fortere, så ble Vaporfly 4 % litt sittende igjen i myra.

Kontakten med underlaget ble for mykt og jeg lettet liksom ikke med den. Selv ikke den lave vekten (203 gram i størrelse 43) hjalp. Så Vaporfly 4 % ble brukt til to maraton på 3.20-tallet – og ikke noe annet.

I våres fant jeg faktisk frem den skoen igjen og brukte den til rolige løpeturer, type lang. Der funket den veldig bra. Problemet var bare at sålen på den modellen ikke var av det holdbare slaget. Men jeg fikk noen gode turer altså. Droppet er 10 mm er nok nærmere normalen for meg, tror jeg.


New Balance Fuelcell TC

Et hakk opp på stigen kommer New Balance Fuelcell TC. Det er en tung sko. 257 gram i størrelse 42,5. Noe som egentlig er for mye i min verden. Så den skoen skal nok ikke de superraske bruke til maraton. Skoen har 8 mm dropp, er helt nydelig å ha på foten og dermed veldig behagelig å løpe med. Særlig har den vært super til lange turer på grusveier i marka. Men altså: Det er ingen rask sko. Og karbonplaten, eller sålen for den saks skyld, gir deg lite ekstra.

Her kommer også mitt innspill i forhold til hva en karbonsko egentlig er bra på. Komfort er greia. Jeg mener ganske bestemt at karbonsko gir mer komfort! Du kan løpe lenger mer komfortabelt med en karbonsko er mitt utsagn.

Det er nok kombinasjonen såle + karbon som gjør det. Såla på Fuelcell er litt anonym, men den funker til de lange, komfortable turene. Det gir lite slitasje på beina selv om det blir 30 km. Et lite pluss med modellen er at den blir bedre jo lenger du løper med den. Prismessig er den på samme nivå som Rocket, nemlig 2000 kroner.

New Balance har i disse dager lansert den lettere utgaven – Fuelcell RC. Den kan nok være et alternativ til maraton for de raskere. Mer om den i et annet nummer.


Hoka CarbonX

Så velger jeg Hoka CarbonX. Heller ikke det en lettvekter (247 gram i størrelse 43) og litt lavere dropp også (4 mm). Og der Rocket kanskje var litt hardere på underlaget, så er denne altså mykere. Men igjen så er også dette en sko for de lange, rolige turene. Jeg har nesten konsekvent brukt denne på de løpeturene hvor jeg føler at beina trenger en skånsom sko. Så for meg er CarbonX definitivt ikke en sko å løpe fort med. Jeg tror faktisk ikke jeg klarer det. Dette fordi det er for mye såle og for mykt mellom fot og underlag. Men CarbonX er den klart beste «koseskoen».

Det betyr at jeg kan løpe å kose meg, uten å bekymre meg for at beina blir såre. For meg som løper sånn ca. hver eneste dag i uka, så er en sånn sko gull verdt.


Brooks Hyperion Elite

På bronseplass av de skoene jeg har testet kommer Brooks Hyperion Elite. Brooks er et merke jeg egentlig aldri har hatt noen formening om, og jeg tror heller ikke jeg har løpt med det merket før heller. Men karbonskoen måtte jeg jo teste.

Denne versjonen av Hyperion Elite ble bare sluppet i et lite opplag, for Brooks mente visstnok selv at sålen ble vel hard. Så her skal det komme en ny versjon som er litt mykere. Sålen er hard altså, ingen tvil om det. Men jeg liker det. Og Hyperion funker å løpe fort med. Veldig mye fordi sålen er litt hardere og gir deg litt mer kontakt med underlaget samtidig som frasparket er mer responsivt.

Dog er skoen krevende. Å løpe langt med den er nok ikke sånn superkomfortabelt og krever helt klart gode bein. Brooks-skoen er nok den som er nærmest den gamle, gode maratonskoen uten karbon. Men fart har den altså og den er gøy å løpe med. Lav vekt (198 gram i størrelse 42,5) og 8 mm dropp. Prismessig er denne ganske dyr: 2600 kroner.

Jeg tenker at den neste versjonen med litt mykere såle kan bli en kanonsko.


Nike Vaporfly Next% og Nike Alphafly Next%

Så kommer vi til de modellene som skiller klinten litt fra hveten.

Her er jeg veldig i tvil om hvilken som egentlig er best. Alphafly er jo skoen som en viss Kipchoge brukte i Østerrike sist høst. Den skoen var nok enda litt mer modifisert, og kanskje faktisk ulovlig. Det vet egentlig bare Nike.

Jeg har løpt ca. 100 km med den skoen. Og det er den første skoen jeg noen gang har stått i kø for å få tak i!

Alphafly er tung. I min størrelse 30 gram tyngre enn Vaporfly Next%, det vil si 230 gram. Prisen er også tyngre – 3200 kr. Hvilket er mye for en sko, så igjen tipser jeg om Kondis-medlemsskap!

For å overgå Vaporfly i energy return, er Alphafly i tillegg utstyrt med zoom air pods i forfot. Ved riktig bruk skal de gi deg enda litt mer energy return. Det betyr nok at du må treffe bedre på forfot.

Jeg slet skikkelig med å få skoen på meg, så forbered deg på litt tid der. Den er nemlig trang å komme inn i, så de to hempene som skoen er utstyrt med er der for en grunn. Men når du vel har fått på deg skoen, så sitter den bra uten at det blir trangt. Den nye overdelen, i atomknit, sitter bra uten at foten har for mye bevegelse sideveis. Overdelen på Vaporfly er litt fastere, men fortsatt god nok.

Alphafly har lavere dropp, 4 mm vs. 8 mm på Vaporfly.

Alphafly, som finnes både i dame- og herremodell, har samme karbonplate som Vaporfly, men blir gradvis tykkere / stivere for hver størrelse. Så jeg med mine 43 i størrelse kommer ganske høyt opp.

Første løpetur var sånn sett ganske interessant. Jeg merket jo helt klart forskjellen og syntes skoen ble litt ustabil – eller wobbly, som en kompis av meg mente. Og jeg er litt usikker på hva det kan bety for de med litt skjøre ankler. Jeg har også det, men så langt har det gått greit.

Noe av moroa med Vaporfly er jo farten. Du løper liksom fort bare du får den på beina. Sånn virker det i hvert fall! Alphafly virker derimot egentlig ikke sånn, men gjør faktisk det samme uten at du merker det. Min første tur med de var en sånn opplevelse. Skoen var litt wobbly og virket tung, men ettersom kilometerne gikk, så løp jeg allikevel klart fortere med den i forhold til andre løpesko – selv på en rolig tur. Farten var altså relativt «høy» - uten at jeg egentlig gjorde noe for det. Kilometertidene ble plutselig mye bedre. Selvsagt litt den derre jomfruturen med nye, freshe sko, men allikevel fortere.

Sist helg løp jeg 30 km med den, med innlagte intervaller underveis. En kompis av meg løp med samme sko og jeg fikk «gleden» av å se han løpe bakfra. Han er raskere må vite, så jeg ble nokså lett fraløpt. Men jeg fikk se steget hans bakfra, noe som var interessant. Han løp renere og med et mye bedre steg gjennom hele bevegelsesmønstret. Jeg har egentlig aldri sett han løpe penere. Ikke sånn at du nødvendigvis løper fortere med et pent steg, men kraften blir nok riktigere brukt, tenker jeg.

Jeg føler at Alphafly er litt «ulv i fåreklær». Den ser tung og litt klumpete ut, men så fort du kommer i gang kjenner du at den fungerer. Allikevel er jeg fortsatt litt i tenkeboksen på om den er like god på maraton som Vaporfly. Nike selv mener at den er en mer rendyrket maratonsko enn Vaporfly. Det gjenstår å se altså.

Men å løpe for eksempel 10 km med Alphafly mener jeg er litt bortkastet. Det er liksom ikke der den vil fungere optimalt.

Vaporfly vet jeg funker, for jeg løp vel min letteste maraton noensinne med den i Amsterdam sist høst, for øvrig min maraton nr. 97. Det var en kjærlighetshistorie fra start til mål. Jeg løp siste 21 kilometer fire minutter raskere også. Og hadde absolutt ikke et eneste sekund med antydning til ømme eller såre bein. Og i dagene etterpå kjente jeg absolutt ingenting til maratonløpet. Jeg løp for så vidt ikke fortere enn 3.27, men allikevel.

Grunnen til det er garantert karbon + zoomX-sålen. Alphafly har altså karbon + zoomX + zoom air. Kan det da egentlig bli dårligere?

Jeg må nok løpe en maraton først for å få en fullstendig sammenligning der. Noen sier også at den litt høyere vekten gjør at valget fort blir Vaporfly. Men husk at Alphafly har litt bedre energy return og dermed blir den enda litt bedre for beina.



Konklusjon

Nike «vinner» altså min lille test. Ingen tvil om det. Så pr. i dag er det Vaporfly Next% eller Alphafly Next% som vil bli brukt på neste maraton. Sånn må det jo bli. Og hvis Kipchoge løp under 2 timer med sine Alphafly, så burde jeg klare å være 1 time dårligere – og vips er jeg under 3 timer.

I min alder ville det være magnifikt. Så pr. i dag lever nok min drøm best med Nike-karbon på beina!


Trofast mot og gode resultater med Marius Bakkens maratonprogram
«The 100 Day Marathon Plan»

Trofast mot og gode resultater med Marius Bakkens maratonprogram

Å være objektiv når jeg er utfordret til å gi en omtale av treningsprogrammet «The 100 Day Marathon Plan» av Marius Bakken, kan være utfordrende. Særlig fordi jeg ikke har andre maratonprogram å sammenligne med. Jeg har nemlig benyttet dette treningsprogrammet til alle mine maratonløp.

Tekst: Nina Wavik Ytterstad
Suksess: Nina Wavik har stilt opp i 20 maratonløp og blitt klassevinner i 19 av dem. De fleste har vært store internasjonale løp. Her ser vi henne på halvmaraton i Oslo i 2014. (Foto: Bjørn Johannessen)


Hva er det så jeg har falt for i «The 100 Day Marathon Plan»? Det skal jeg prøve å gi svar på i denne artikkelen.

Aller først en innrømmelse som det er viktig å legge på bordet med en gang, og det er min hang til trening satt i system. Jeg liker struktur, et program som beskriver hva jeg skal gjøre fra A-Å, samtidig som det har en viss fleksibilitet og variasjon.

Tre nøkkelord

Om jeg skal trekke fram hva som særpreger Marius Bakkens maratonprogram, er det tre nøkkelord jeg tenker på:

  • Rolige langturer
  • Variasjon
  • Fleksibilitet

Dette skal jeg beskrive nærmere etter hvert, men aller først noen fakta: Programmet kjøpes på nett: http://www.marathontrainingschedule.com, og det passer for løpere med målsetning om en tid på maraton mellom 5 timer og 2 timer og 45 minutter, så i mine øyne er det et program for «folk flest». Om du har spørsmål til programmet underveis, tilbys det rådgivning. Når du har kjøpt programmet, har du tilgang til alle nivåene (5 t – 2 t 45 min).

Som beskrevet i tittelen, «The 100 Day Marathon Plan», går programmet over 100 dager, eller rettere sagt 15 uker. I tillegg tilbys det 3 introduksjonsuker og 3 restitusjonsuker. Introduksjonsukene gir deg en forsmak på de korte intervallene i starten av programmet, og restitusjonsukene kan ses på som et bidrag til å få deg til holde litt igjen etter et maratonløp, gi deg en forståelse for at det er viktig å gi kroppen ro i 2-3 uker før du gasser på med ny hard trening.

Grunnleggeren av programmet, Marius Bakken, som inntil nylig hadde norgesrekorden på 5000 m, har selv aldri løpt maraton, men programmet er likevel basert på erfaringer og kunnskap. Tankegangen er hentet fra det italienske og kenyanske maratonmiljøet, hvilket innebærer periodisering og intensitetsstyring.

Programmet er bygget opp i forskjellige faser rettet mot 5 km, 10 km, halvmaraton og til slutt maratonspesifikk trening – de siste 4-8 ukene med lengre økter og mer intense intervaller. Det er lagt opp til tester underveis, etter henholdsvis 6 uker (5 km), 8 uker (10 km) og 11 uker (halvmaraton). Disse testene fungerer som en realitetssjekk for slutt-tiden du har satt deg som mål på maratondistansen. Testene opplever jeg som verdifulle og gode delmål underveis.

Intensitetsstyringen

Intensitetsstyringen (I) beskriver hvilken intensitet intervallene skal løpes på. Øktene varierer fra I-sone 1 til I-sone 4* (se Olympiatoppens intensitetsskala). Intensitetsstyringen forutsetter at du har gjennomført en terskeltest slik at du er kjent med pulssonene dine. Dette for best mulig effekt av treningsøktene. Tabellen til Olympiatoppen oppgir også laktat, men det er ikke en parameter «The 100 Day Marathon Plan» benytter, og heller ikke en parameter jeg er opptatt av i min trening.

* Tabell: Olympiatoppens intensitetsskala


I tillegg til intensitet oppgis tempo (pace) på intervallene basert på det programmet du har valgt å følge, enten i km eller mile, f.eks. 4.42 pr. km (I-sone 1).

Rolige langturer

Den første særegenheten jeg vil trekke frem, er vektleggingen av de rolige langturene (I-sone 1). I løpet av 15 uker legges det opp til 10 langturer på mellom 2,5 og 3,5 timer. Langturene begynner allerede i uke 2 av programmet, og det legges opp til å alternere mellom å gå/løpe f.eks. 50/50, 30/70 eller 20/80. På dette området må jeg innrømme å ha syndet. Det er nemlig en stor utfordring for meg, og kanskje også for andre, å gå når jeg er ute for å trene. Når jeg skriver at jeg har syndet, må jeg tilføye at jeg har holdt meg i I-sone 1 selv om jeg ikke har klart å gå deler av tiden i aktivitet.

For nybegynnere tror jeg det er viktig å bygge sten på sten, minutt på minutt. Målet er å være i aktivitet over lang tid. Med bakgrunn i at jeg gjennom mange år har fylt opp i «skadesekken», tror jeg disse rolige langturene har bidratt til at jeg har kunnet løpe det antall km per uke som jeg mener er nødvendig for å nå mine mål. Dersom langturene skulle ha gått raskere, slik tendensen i maratonmiljøet nå er, hadde jeg måttet redusere antall intervaller fra 2-3 per uke til 2 per uke.

Variasjon

Variasjon, både i fart og intensitet, gjør øktene morsomme. De fleste intervalløktene er progressive, og for mitt vedkommende tror jeg det har bidratt til å utvikle evnen til å løpe jevnt, gjerne med en raskere avslutning. Eksempel på en slik økt er følgende:
4 x 9 min, 2 min hvile: Intensiteten varieres i 9 min med 3 min i I-sone 2, 3 min i I-sone 3 og 3 min i I-sone 4.

En annen økt jeg liker veldig godt er denne fartslekøkta:
12-3-6-3-9-3-1-1 min, 2 min pause (Intensiteten varieres mellom I-sone 3-4-3-2-3-4-4-4,), økta avsluttes med såkalte SS (strides/stigningsløp) = 5 x 20/20.

Fleksibilitet

Du kan hoppe inn i programmet i hvilken uke som helst, og det har også mindre å si om du sjonglerer mellom de enkelte øktene. Jeg har med godt hell benyttet programmet både mot 5 km, 10 km og halvmaratonkonkurranser.

Betraktninger

Jeg har variert mellom å benytte meg av 3 blank-programmet og programmet for en slutt-tid på 2.45. Maratonresultatene mine har aldri vært i nærheten av 2.45, men med et snitt på 2.54 på 20 maratonløp vil jeg tilegne «The 100 Day Marathon Plan» av Marius Bakken en del av æren.

Over mange år har jeg etablert et treningsregime med 10-12 økter per uke. «The 100 Day Marathon Plan» oppgir i snitt 6 økter per uke frem til nedtrappingen starter i uke 13. Selv om programmet beskrives som kjønns- og aldersnøytralt, er min påstand at kun 6 økter per uke er i minste laget og passer best for den yngre garde og kanskje også for den mannlige delen av befolkningen.

De som følger meg på Strava, har kunnet lese at jeg har et elsk-/hatforhold til enkelte økter. Hvilke økter som kvalifiserer til hvilke følelser, lar jeg være opp til den som har lyst til å prøve programmet, å erfare. Til slutt har jeg valgt ut et par eksempeluker hvor de særegenhetene i programmet som jeg har nevnt, kommer til syne.

Eksempeluke

Hvilken ukedag du velger å ta de forskjellige øktene på, er opp til deg selv.

Uke 5
Uke 7: Start maratonfokus

For ikke å lede leseren for mye inn på mine hat-økter, nevnes 2 økter jeg anser som viktige:

Uke 9: Progressiv økt
Uke 10: Progressiv økt

Fullstendig program kan kjøpes herfra: http://www.marathontrainingschedule.com/



Om artikkelforfatteren

Foto: Trond Hansen

Nina Wavik Ytterstad er SK Vidar-løper og har to ganger (2012 og 2018) blitt kåret til årets norske veteranløper. 56-åringen fra Oslo er veteranverdensmester på halvmaraton og har i godt voksen alder oppnådd så sterke perser som 2.51.04 (europeisk klasserekord) på maraton, 1.20.19 på halvmaraton, 37.27 på 10 km og 18.26. Hun har fullført 20 maratonløp – inkludert alle løpa i World Marathon Major – og vunnet klassen i 19 av dem. I det daglige jobber hun som rådgiver i Helsedirektoratet.

Adv:Oslomaraton/fartsholder
Kreftopererte Anja er blant de beste på halvmaraton i sin klasse
Anja Ingeborg Hoffmann

Kreftopererte Anja er blant de beste på halvmaraton i sin klasse

Etter fire store operasjoner og flere sykehusopphold stumpet Anja røyken og begynte å løpe. Nå er hun blant landets beste på halvmaraton i klasse K50-54 år. 17. mai løp hun Oslo Maraton sitt virtuelle halvmaraton. 19. september løper hun igjen om helsa vil.

Tekst: Marianne Røhme
Jærstranda: Anja liker å løpe langs stranda på Jæren. (Foto: Privat)


Det er helsa og dagsformen som styrer hverdagen til Anja Ingeborg Hoffmann fra Egersund. Sykdommen og behandlingen hun gjennomgikk for å bli frisk, førte til mange komplikasjoner som hun må leve med resten av livet. Det gjør det vanskelig å planlegge. Det vil si; hun kan planlegge, men må hele tida være forberedt på at det ikke alltid blir som hun hadde tenkt.

Fikk livmorhalskreft

Det hele startet med at Anja våren 2007 fikk påvist livmorhalskreft i en alder av 39 år. Telefonen ringte i halv fire-tiden, lasagnen var i ovnen og middag skulle være klar klokken fire. En stemme presenterer seg og sier hun har kreftsvulst i livmoren og at operasjon er satt opp på Haukeland i Bergen fire dager senere.

– Jeg ble operert første gang, og de fjernet livmor, eggstokk, livmorhals og 32 lymfer. På våren i 2008 ble det en ny stor operasjon i Bergen. Jeg ble kreftfri, men hadde mye smerter og lymfeproblemer i beina. Årene frem til 2014 var vanskelige. Jeg ble bare gradvis verre og hadde flere sykehusopphold i denne perioden. Jeg var kreftfri, men blæra hadde fått skader. Jeg hadde tarmproblemer, sammenvoksinger og nerveskader i høyre fot. Jeg ble ganske isolert, og mannen min og jeg kunne ikke dra på noen turer sammen. Jeg var glad for å være kreftfri, men situasjonen var likevel helt forferdelig, sier hun.

Fikk hjelp i Tyskland

Anja har tysk statsborgerskap, men er oppvokst i Norge. Da norsk helsevesen ikke hadde mer å tilby, ble ekteparet enige om at de skulle dra til spesialister i Berlin Tyskland for å se om de kunne hjelpe henne. Sju år etter kreftoperasjonen i Norge dro hun av gårde til Charité universitetssykehus i Berlin i Tyskland i begynnelsen av desember 2014. I Berlin ventet operasjon med en Da Vinci-maskin og en påfølgende stor operasjon mars 2015. Det ble mange uker i Berlin både på sykehus og hotell, og deretter hard opptrening igjen hjemme.

Begynte å løpe

Berlin-turen ga Anja noe av fleksibiliteten tilbake. Nå hadde hun fått litt bedre kontroll på viktige funksjoner i kroppen og kunne komme seg mer ut.

– Det er fortsatt slik at jeg løper på toalettet oftere enn vanlige folk, og jeg må ha med drikkesekk på løpeturer og i konkurranser for å innta drikke oftere. Jeg har også sakene mine i den, men dette er så absolutt til å leve med. Den største belastningen nå er at jeg er plaget av ødem – mest i venstrebeinet. Da de fjernet så mange lymfeknuter fikk lymfesystemet problemer med dreneringen. Det innebærer at jeg får væskeansamlinger i beinet og må bruke støttestrømpe. På loftet hjemme har jeg lymfemaskin og kan behandle meg litt selv, sier Anja som opplever at løpingen hjelper på ødemet. Støttestrømpene går helt til lysken og er laget for hennes beinmål.

– Etter operasjonene i Tyskland, var jeg så bra at jeg turte å bevege meg utendørs. Nå startet opptreningen. Jeg begynte da å gå og løpe rundt og rundt i den samme runden ikke langt fra hjemmet. Det gikk bra. Jeg opplevde mestring, og siden den gang har jeg fortsatt å løpe, sier hun.

Året etter fikk hun og mannen lyst til å reise til Berlin for å markere at det var to år siden siste operasjon i Berlin.

– Han meldte meg da på Berlin halvmaraton som gikk 2. april i 2017. Her skulle jeg løpe mitt første store løp, og så skulle vi kose oss sammen en helg i Berlin, sier Anja, som løp i mål under Berlin Half Marathon på tida 1.46.56.

– Jeg ble så overrasket over tida. Det eneste jeg tenkte på, var å skulle gjennomføre løpet. Jeg skulle kose meg og ha en fin opplevelse. Det ble derfor en ekstra stor overraskelse og glede da jeg presterte så bra i mitt første store løp. Jeg løp forbi sykehuset, mine besteforeldres gamle leilighet og storkoste meg. Det var veldig emosjonelt, sier Anja. Hun var så takknemlig og overgitt over at alt var blitt så bra og at hun kunne løpe på det nivået. Hun ønsket imidlertid ikke noe oppmerksomhet rundt det.

– Det ble veldig personlig og rørende, og jeg var ikke klar for å stå fram med min nye tilværelse som løper. Til det var jeg for overgitt. Jeg meldte meg derfor på som tysk statsborger i de første løpene. Da ble jeg anonym og ingen kjente meg. Etter hvert så ble jeg ble mer åpen om løpingen, og nå er jeg alltid Anja Hoffmann fra Norge, ler Anja.

Etter løpet i Berlin ble det mange turer og løpsdeltakelser for Anja. Hun reiste rundt både i inn- og utland, og var å finne på startstreken i både lokale løp og i Budapest, Barcelona, Praha, Amsterdam Paris, Wien, Oslo, København og Lisboa. Nå i vår var planen å løpe Roma Marathon, men det ble avlyst på grunn av koronasituasjonen. Hun stilte da til start i Egersund isteden og løp i mål på tida 1.31.40, noe som holder til en andreplass på statistikken over de beste halvmaratonløperne i landet i klassen K50-54.

– Det er helt utrolig at jeg klarer å løpe så fort. Jeg tenker ikke så mye på tida når jeg løper – jeg prøver bare å få et godt driv og arbeide med meg selv. Jeg er med på løp fordi jeg synes det er morsomt og at jeg kan. Ja, tenk det; jeg kan! Etter som helsesituasjonen min fortsatt gjør at dagsformen kan variere mye, setter jeg meg ikke mål om at jeg skal trene slik og slik og gjennomføre løpene på den ene eller andre måten. De avgjørelsene må jeg ta underveis når jeg kjenner hvordan formen er, sier hun og legger til at hun den dagen dette intervjuet ble laget egentlig hadde tenkt å løpe intervaller, men valgte å løpe 15 kilometer rolig i stedet for. Kroppen var ikke klar for intervaller denne dagen.

– I går hadde jeg imidlertid en meget fin dag, og da skulle jeg trent intervaller, men fint vær og turlyst endte med en tur på 28 kilometer, sier hun. Da fikk hun kost seg og tatt mange bilder.

Lar dagsformen bestemme

Anja trener slik hun føler for, fra dag til dag. Det er ingen fast plan. Hun lar kroppen bestemme hva hun skal gjøre hver dag.

– Det eneste som er fast, er at jeg legger løpeturene til formiddagen. Det er sjelden at jeg løper ettermiddag eller kveld. Det må jeg gjøre på grunn av ødemet i det ene beinet som blir verre utover dagen, og smerter i kroppen som øker. Lymfedrenasjen i maskin tar jeg midt på dagen, sier hun.

Hun løper mye. I gode uker løper hun gjerne fem dager i uka, mens det kan bli bare tre ganger i uker som er litt dårligere. Det går opp og ned. Lange turer blir korte, korte turer blir lange alt etter hva kroppen tillater.

Anja synes det er vanskelig å svare på hvor mye hun løper i uka.

– Jeg teller det ikke helt slik. Det kan variere veldig alt etter som om det er en god eller dårlig dag eller uke. Hvis vi ser på hvor mye jeg løper i måneden, så kan det variere mellom 250-350 kilometer. Forrige måned var imidlertid en meget bra måned. Da løp jeg 425 kilometer det er det meste jeg har løpt, men jeg kommer ikke til å fortsette med det. Da blir det alt for mange kilometer på meg. Det ble lite intervalltrening den måneden. Kun mange rolige lange turer, sier hun.

Naturlige intervaller

Anja løper fordi hun liker det. Noen ganger løper hun fort, andre ganger sakte, og ofte stopper hun opp for å ta bilder, vasse i vannet eller plukke blomster og skjell.

– I fjor bestemte jeg meg for å ta bilde av alle blomstene jeg så på treningsøktene mine den våren. Kravet var at de måtte være ville og ulike. Jeg fikk se de forskjellige blomstene komme opp og blomstre den våren. Jeg jaktet litt etter nye etter hvert som de kom frem, forteller hun.

En løpetur kan for Anja se slik ut: Starter rolig, drar på noen kilometer i litt høyere tempo, deretter rolig igjen, stopper og plukker skjell, løper rolig videre, for så å løpe så fort hun klarer de siste fem kilometerne.

– Da får jeg både fartstrening og en fin kosetur. Noen få ganger er jeg på banen og løper, men det er ikke ofte. Løpeturen jeg liker best er en 15 kilometer på Brusand. Da har jeg termos med kaffe i bilen, brødskive eller en god bolle fra bakeriutsalget på Sirevåg. Jeg trives ute ved havet. Da kan jeg velge å løpe på grusvei, sti i sanddyner, langs sanden eller langs hovedveien. Ofte blir det en kombinasjon av disse. Da gleder jeg meg stort til kaffen i bilen når jeg er ferdig å løpe, forteller hun.

Anja tror også mange andre ville hatt glede av å legge opp treningen etter hva de har lyst til og hva kroppen føler for slik at det oppleves positivt.

– Jeg tror mange setter seg svært høye mål og har store ambisjoner for seg selv. Da blir det fort et slit å skulle innfri. I tillegg er sjansen for å føle at en mislykkes stor om kravene til seg selv er høye. Det viktigste er tross alt å komme seg ut og være i aktivitet. Det gir så mye bra tilbake, sier hun.

– Sjekk deg!

Anja er i dag svært takknemlig for at hun har overlevd kreften og at hun fungerer så godt som hun gjør. Jeg fikk brev om å sjekke meg slik damer gjør, men akkurat den gangen lot jeg det være. Jeg hoppet over en sjekk rett og slett. Hadde jeg sjekke meg da jeg skulle eller oftere, så hadde ikke sykdommen utviklet seg så langt før den ble oppdaget, og jeg kunne vært spart for mye helseproblemer. Jeg vil derfor oppfordre alle enten de er unge eller gamle til å sjekke seg regelmessig. Det kan redde livet ditt, sier hun.

Hun vil også oppfordre alle til å ta på seg treningsklærne og komme seg ut uansett hvordan de ser ut, hvilken form de er i, eller om de har sykdommer som gjør at de ikke klarer å prestere så godt som de ville gjort om de var friske.

– Det er så viktig å være aktiv med det en har lyst til. Alle bør unne seg gleden ved å komme i bedre form uansett forutsetninger. Dra på fottur og nyt utsikten, plukk blomster om du vil, eller sett deg i dem og spis av bærene du passerer. Det er helt utrolig hvor mye hyggelig en kan finne på i løpet av en treningstur, sier hun.

Jeg håper å kunne fortsette å kose meg med løpinga så lenge jeg kan og håper at det blir kjekke løp å delta i fremover.


I nuet: Det er viktig å ta seg tid til å nyte når en er på tur. (Foto: Privat)

En typisk treningsuke for Anja i en helsemessig god uke

Mandag: 15 km rolig

Tirsdag: 12 km totalt: 5 km hurtig, god pause og 5 km hurtig retur

Onsdag: 15 km rolig

Torsdag: fri

Fredag: langtur 21–28 km rolig løping

Lørdag: fri

Søndag: 14 km: 5 x 4 min drag eller 10 x 400 m

– Intervallene og hurtigturene faller ut til fordel for rolig løping hvis jeg føler for det, men jeg prøver å legge dem inn. Ved dårlig vær eller glatt føre tar jeg en tur på tredemølle.

Jeg tar også to økter med styrketrening i uka.

I dårlige treningsuker er jeg glad jeg kommer meg ut et par mil eller jeg tar styrketrening eller mattetrening. Mange av styrkeøvelsene og mattetreningen er bra for ødemet i beina. Det verste er å stå stille eller sitte uten å ha beina hevet.

Adv:Craft1
Små valg – store forandringer
Kosthold

Små valg – store forandringer

Det er de små valgene vi gjør som kan utgjøre den store forskjellen. Små valg som der og da føles ubetydelige. Valgene som ikke krever ekstrem disiplin og viljestyrke å gjennomføre, men som samlet har en magisk og virkningsfull kraft.

Tekst og foto: Meny
Fristende: Det er ikke alltid lett å leve sunt, men med god planlegging går det bedre.


Valg 1: Istedet for å droppe frokosten setter du klokka på 15 minutter tidligere. Dermed rekker du å varme opp en skål med havregrøt spedd med noen nøtter og et glass ferskpresset appelsinjuice. Et måltid som gjør deg opplagt, får i gang forbrenning din og setter standarden for resten av dagen.

Valg 2: Når du ankommer jobb, bestemmer du deg for å ta trappen i stedet for heisen denne dagen. De tre etasjene opp og ned blir byttet ut med trappen, også på vei til lunsjen og når du skal til kopirommet.

Valg 3: Under lunsjen dropper du dagens varmrett til fordel for en salat fra salatbuffeten. Du lesser på med rikelig med grønnsaker, rent kjøtt og grovt brød. Da blir du passe mett og proppfull av antioksidanter.

Valg 4: I bilen på vei hjem fra jobb fisker du opp nøtteposen du strategisk har liggende i hanskerommet. Du knasker i deg en håndfull nøtter før du parkerer bilen ved matbutikken, så du unngår å være stupsulten når du skal inn og handle.

Valg 5: Vel inne i butikken fisker du opp mobilen fra baklomma og finner frem MENY-appen. Da blir det lett å kjøpe inn de ingrediensene til middagsoppskriften du planla dagen i forveien, samt se om du har noen ubrukte, nyttige kuponger. Dermed sparer du tid og kan unngå fristelser – men husk at det er lov å la seg friste en gang i blant.

Valg 6: Middagen lages og du får med resten av familien som hjelpere. Dette er sosialt, i tillegg til at barna synes det smaker enda bedre siden de har vært med å lage maten selv.

Valg 7: I stedet for å forsyne deg to runder med middag og ende opp stupmett, tar du i dag kun en porsjon. Denne koser du deg imidlertid med, og oppdager faktisk at du er mett før du pleier å forsyne deg på nytt.

Valg 8: I stedet for is til dessert har du kjøpt inn to kurver med bær i dag. Med to kurver jordbær kan alle fire i familien forsyne seg med dessert to runder for en tiendel av kalorinnholdet til iskrem.

Valg 9: Etter middag er det så fristende å legge seg litt på sofaen, men i dag tar dere turen ut i hagen i stedet. Barna er henrykte når du risser opp to målfelt og foreslår en runde med fotball; «barna mot de voksne».

Valg 10: Når barna er lagt, bestemmer du deg selv for å legge deg én time tidligere enn vanlig. Noe som du er veldig fornøyd med neste morgen når du for en gangs skyld våkner uthvilt.

Det er de små valgene vi tar i hverdagen vår som er de mest virkningsfulle. Nettopp fordi de er så små, oppleves de ikke som en forsakelse eller et tap. Dette gjør de lettere å utføre og lettere å godta.

Hva er dine 10 valg for morgendagen? Det er ikke mer som skal til for å endre helsen din til det bedre.

Adv:Craft2
Slik trente Liv seg opp etter fødselen
Liv Richter

Slik trente Liv seg opp etter fødselen

Ultraløper Liv Richter synes det er viktig å kjenne glede ved treningen. Derfor legger hun ikke så mye press på seg selv i forhold til hvor mye og hardt hun skal trene. – Det viktigste er å komme seg ut hver dag, være i aktivitet og kjenne på hva kroppen har lyst og overskudd til når en har kommet ut.

Tekst: Marianne Røhme
Debuterte: Liv debuterte på 100 miles i midten av august og løp inn til en andreplass i kvinneklassen i Salomon Rondane 100 etter å ha vært ute i terrenget i over 25 timer. (Foto: Joakim Dokka Nordstad)


Det sier småbarnsmoren som fødte lille Vilde i september i fjor, og som vant sølvmedalje i NM terrengultra ett år tidligere.

– Ettersom Vilde var mitt første barn, visste jeg ikke hva jeg kunne vente meg verken av svangerskapet eller tida etter fødselen. Svangerskap og fødsel kan jo være svært tøft for kroppen, sier hun.

Liv sitt svangerskap gikk imidlertid veldig greit. Hun kunne fortsette å trene mye etter at hun ble gravid, og hun holdt på med både løping og svømming helt fram til siste uka før fødselen. Da valgte hun å gå trapper i Nydalen i Oslo isteden.

– Det å gå eller løpe opp trapper og motbakker og gå ned igjen er svært god trening uten at det er belastende på kroppen på samme måte som å løpe flatt, sier Liv.

Selv om Liv var vandt til å trene mye før hun ble gravid, var hun bekymret for om kroppen hadde godt av å løpe i svangerskapet.

– Jeg var redd for at treningen skulle skade barnet, men både lege og jordmor sa at det var bare å fortsette så lenge jeg ikke kjente ubehag med treningen. Jeg så også til andre forbilder i sosiale medier som trente gjennom svangerskapet, og jeg syntes det var betryggende å se at det var mulig å ha en aktiv livsstil selv om en var gravid, forteller hun.

Tungt å komme i gang etter fødselen

For Liv endte fødselen med et keisersnitt med store blødninger. Hun måtte få tilført 7,5 liter blod og lå i respirator i 12 timer etter fødselen.

– Jeg kjente meg slapp etter dette, men når en har vært gjennom en operasjon og i tillegg fått mye blod, er det viktig å være i aktivitet etterpå for å forebygge blodpropp. Jeg begynte derfor å gå turer med en gang jeg kom hjem. Etter to uker trente jeg gåing i trapper. Etter ytterligere et par uker løp jeg rolig i motbakker for så å gå ned igjen. Fire uker seinere begynte jeg å løpe på asfalt, sier Liv og legger til at hun lyttet til kroppen underveis.

– Det var viktig at treningen ikke gjorde vondt. Det er også viktig å legge til at det som passet for meg, kanskje ikke passer for andre og at det å trene seg opp etter en fødsel er svært individuelt. Hadde jeg gjennomgått en vanlig fødsel, hadde jeg kanskje hatt et løsere bekken og måttet vente mye lengre før jeg kunne begynt å løpe enn det jeg hadde behov for, sier hun.

Økte gradvis distansen

Liv økte distansen gradvis. Etter å ha drevet og løpt i tre uker var hun oppe i 3-5 kilometer i uka. Deretter økte hun med 1-2 kilometer i uka. I januar var hun oppe i 40 kilometer i uka, og nå i juni ligger hun på 40-75 kilometer i uka.

– Jeg hadde en uke med 100 kilometer i april, men vanligvis blir det mellom 40 og 75 kilometer. Det fungerer meget bra. Jeg har ikke løpt på meg noen skader på veien, sier jenta som heller ikke da hun var aktiv ultraløper la ned flest kilometer i uka sammenlignet med sine konkurrenter.

– Når en skal prestere optimalt i konkurranser er det viktig med en god balanse mellom trening, restitusjon og ernæring. Det ser ut til at jeg presterer bedre på færre kilometer sammenlignet med andre løpere. Jeg ser iallfall at det er mange som trener mye mer enn meg uten nødvendigvis å prestere noe bedre. Jeg føler meg derfor trygg på at en mengde tilsvarende 40-75 kilometer i uka er tilstrekkelig for meg i denne fasen av livet mitt til at jeg skal klare å hevde meg på lengre distanser, sier Liv som testet seg på ultradistansen for kort tid siden.

– Jeg løp 43 kilometer. De første 30 gikk bra. Deretter ble det veldig tungt, ler hun og innrømmer at det er litt igjen før toppformen som hun håper å ha inne i august/september.

Intervjuet med Liv ble gjort i juni, og i ettertid kan vi se at hun virkelig klarte å toppe formen slik hun planla.

Liv hadde aldri løpt 100 miles før i midten av august. Da stilte hun til start i Salomon Rondane 100 miles og kom på andreplass i kvinneklassen med tida 25.26.28.

Mindre mengde og mer intensitet

Liv merker at hun har endret seg etter fødselen. Mens hun tidligere ofte var på lange løpeturer, blir det nå kortere turer og litt mer intensitet.

– Pappa’n til Vilde bruker mye tid sammen med henne. Det er derfor mulig for meg å dra på mange lange løpeturer om jeg ønsker det, men jeg merker at jeg har mer lyst til å være sammen med henne enn å være ute og løpe alene. Det blir derfor turer med kortere varighet, og innimellom også turer jeg løper med Vilde i vogna, sier hun.

Liv har også begynt å løpe mer i motbakker.

– Jeg har aldri vært særlig god til å løpe motbakker, men har økt på treningen her i det siste for å ikke belaste kroppen så mye som vi gjør når vi løper flatt. Jeg løper ikke nødvendigvis fort, men har mange løpeturer opp bakker. I begynnelsen gikk jeg opp og ned, og etter hvert løp jeg både opp og ned. Jeg merker nå at jeg har blitt sterkere og bedre i motbakkene også. Det gir mestringfølelse, sier hun.

Alltid beredt

Liv trener når det passer inn i hverdagen. Det blir ofte en gang om dagen og noen ganger to.

– Det har blitt en vane å ha på treningstøy slik at en alltid er klar for å løpe en tur når det passer. Jeg har også løpetøy og joggesko under vogna i tilfelle anledningen byr seg. Noen ganger får jeg lagt inn en times tur, andre ganger kan det bli kun fem minutter, sier hun.

Det er lite planlegging over treningen til Liv. Liv har en grovplan som inneholder omtrentlig antall kilometer hun ønsker å løpe hver uke. Treningsøktene tilpasser hun jobb, familie og venner, som Liv også gjerne vil bruke tid på. I tillegg tar hun en masterutdanning. Det krever også tid.

– Det er vanskelig å beskrive en typisk treningsuke. Den blir litt som den blir. Jeg liker å løpe lange turer når det er sol. Jeg legger derfor langturene mine til godværsdager. Jeg er opptatt av at treninga skal være fylt med glede slik at den gir mentalt overskudd. Jeg liker veldig godt å løpe, og spesielt i terrenget, men ville nok blitt lei om jeg måtte følge et fast treningsprogram. Jeg trenger fleksibilitet for at jeg skal kunne glede meg med løpingen. Jeg liker ikke å legge for mye press på meg selv, sier Liv.


Liv sine råd til deg som vil trene deg opp etter fødselen

  1. Husk at svangerskap og fødsel er individuelt, og at det som passer som opptrening for en person, kanskje ikke passer for en annen.
  2. Lytt til kroppen og la den bestemme belastningen.
  3. Ikke legg for stort press på deg selv. Det viktigste er å komme seg ut og være i regelmessig aktivitet.
  4. Prøv å bygge gode rutiner som du orker å holde lenge.
  5. Vær klar for en treningstur når det passer i hverdagen. Ha treningstøy og løpesko under vogna om du ikke bor i slike klær til vanlig.
  6. Bruk trapper og motbakker. Det å bevege seg oppover er god kondisjonstrening og lite belastende for kroppen. Du går rolig ned igjen etterpå.


image Litt om Liv Richter

Alder: 32 år
Sivilstatus: Gift
Perser: Ikke så opptatt av perser.
Meritter:
Søvmedalje i NM terrengultra 2018
7. plass på 100 km Ultratrail Cape Town 2018
10 km på 46.55 gravid i 6. måned i 2019
2. plass på Salomon Rondane 100 miles, 2020
Instagram: @fjellliv



En typisk treningsuke for Liv

Liv trener slik det passer i hverdagen og etter hva hun har lyst til – og hva som passer med tanke på når mannen jobber. Det er derfor ikke noe som kalles en «typisk treningsuke» for henne, men her er et forsøk på å beskrive en uke hun har vært gjennom:

Mandag: 5 km x 2, rolig med barnevogna. Eksempelvis til en park, la barnet få leke litt og løpe tilbake når det er dags for hvilen (tar barnevognøkter når mannen jobber). Pluss 10-20 min styrke, kjernemusklatur og bein og armer.

Tirsdag: 10 km i sone 4, opp og ned en lang bakke, f.eks. Grefsenkollen.

Onsdag: 5 km rolig i sone 2.

Torsdag: 15 km i terrenget på en sti, moderat, terskelsone.

Fredag: 5 km x 2, rolig med barnevogna. Pluss 10-20 min styrke, kjernemusklatur og bein og armer.

Lørdag: 10 km rolig i sone 2.

Søndag: 5 km i terskelsone.

Totalt: 65 km.

Adv:KONDISLØPET SEPTEMBER